Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Δικαιοσύνη η υπόθεση του "Πάμε Στοίχημα"
  • [02] Επιστροφή από τα Γιάννενα
  • [03] Καταδίκη "Liberation" για Παπαντωνίου
  • [04] Συνάντηση Μπακογιάννη - Ιακώβου
  • [05] Σε Θεσσαλονίκη – Νάουσα η Παπαρήγα
  • [06] Στο Μαξίμου Μπακογιάννη - Πολύδωρας
  • [07] Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση
  • [08] Αναπαράσταση των υποκλοπών
  • [09] Έργα πνοής στη Θεσσαλονίκη
  • [10] Για βλάβη "μιλούν" οι πρώτες ενδείξεις
  • [11] Έκρηξη με υπογραφή της ΕΤΑ
  • [12] Αντίποινα Σιιτών
  • [13] Νέα ένταση στο Ιράκ
  • [14] Επαφές Χαμάς με Φατάχ
  • [15] Εγκρίθηκε το πρόγραμμα σταθερότητας
  • [16] Ενίσχυση στους πτηνοτρόφους
  • [17] Σύνοδος των Υπ. Οικονομίας ΝΑ Ευρώπης
  • [18] Να συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική
  • [19] Οι αποκρατικοποιήσεις Τραπεζών-ΔΕΠΑ
  • [20] Ορφανός: "Η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη"
  • [21] Χαλαρωτική πρόκριση
  • [22] Χαλάλι του Βαζέχα
  • [23] Ολυμπιακός: Δοκιμάζει τον Τουρέ "Νο 2"
  • [24] Έκπληξη από την Κοζάνη
  • [25] Ποντάρει στην έδρα ο Ολυμπιακός
  • [26] Εντυπωσιακό δεξί στους "16" ο Ολυμπιακός
  • [27] "Κιτρινόμαυρο" το ντέρμπι στο Αλεξάνδρειο
  • [28] Στα προημιτελικά ο Φάφαλης
  • [29] Στο κυρίως ταμπλό ο Οικονομίδης
  • [30] Μεθόδευση καταγέλλουν οι "Άτλαντες"
  • [31] Εκτός ημιτελικών ο Φάφαλης
  • [32] "Έφυγε" ένας θρύλος του πίνγκ πόνγκ
  • [33] Ανοιχτές οι πόρτες για Ρονάλντο
  • [34] "Έτριβε τα χέρια του" ο Βενγκέρ
  • [35] Τσικνοπέμπτη στην καρδιά της Αθήνας
  • [36] Ο επιμένων… αγγλικά

    [01] Πολιτική

    Απάντησε ο Υφ. Αθλητισμού στη Λ. Κανέλλη

    Στη Δικαιοσύνη η υπόθεση του "Πάμε Στοίχημα"

    22/2/2006 9:56:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    "Η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη", ήταν η απάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού, στις καταγγελίες της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, που κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, λίστα 1.200 ατόμων, που έχουν κερδίσει με παράνομο τρόπο μεγάλα ποσά στο "Πάμε Στοίχημα". Ο κ. Ορφανός διευκρίνισε ότι το θέμα προέκυψε, τον Ιούλιο του 2004, κατόπιν ενεργειών της διοίκησης της ΟΠΑΠ Α.Ε., είπε ότι ο Εισαγγελέας έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα και τόνισε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα από την έρευνα της Δικαιοσύνης. Την Τρίτη, η κ. Κανέλλη κατέθεσε στην Επιτροπή της Βουλής τη λίστα με τα ονόματα, που παρεμβαίνοντας στο λογισμικό της εταιρείας κατέθεταν ετεροχρονισμένα δελτία, κερδίζοντας την περίοδο 2001-2004, τεράστια χρηματικά ποσά. Η εταιρεία ΙΝΤΡΑΛΟΤ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει αναληθή τα όσα λέγονται σχετικά με την ασφάλεια των συστημάτων της και επιφυλάσσεται για άσκηση ένδικων μέσων.

    Σύμφωνα με την κ. Κανέλλη, στη λίστα περιλαμβάνονται τα ονόματα παραγόντων του ποδοσφαίρου, διαιτητών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, ανθρώπων της νύχτας καθώς και ενός εκ των αρχηγών της Θύρας 7, ο οποίος εμφανίζεται με κέρδη 5,7 εκ. ευρώ.

    Όπως κατήγγειλε η βουλευτής, το συνολικό ποσό από τα κέρδη που μοιράστηκαν μετά από παρέμβαση στο λογισμικό της εταιρείας ΙΝΤΡΑΛΟΤ, του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, τη συγκεκριμένη περίοδο αγγίζουν τα 186 δις δρχ.

    Με ανακοίνωσή του, ο ΟΠΑΠ αναφέρει ότι η υπόθεση είχε διερευνηθεί από το ΣΔΟΕ μετά από αίτημα της διοίκησης της εταιρείας, τον Ιούλιο του 2004, και το σχετικό πόρισμα στάλθηκε στη Δικαιοσύνη μαζί με όλα τα στοιχεία που αφορούν στην έκδοση βεβαιώσεων κέρδους, με αφορμή την υπόθεση του εμπόρου κοκαΐνης Αγγελόπουλου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταγγελία Κανέλλη για το "Πάμε Στοίχημα"

    [02] Πολιτική

    Ο Κάρολος Παπούλιας ολοκλήρωσε την επίσκεψη του

    Επιστροφή από τα Γιάννενα

    22/2/2006 6:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/2/2006 6:49:45 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα εγκαίνια του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης "Σταύρος Νιάρχος" στα Ιωάννινα, τέλεσε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Πρόκειται για κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, η οποία κατασκευάστηκε και αυτή με δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", όπως και ο ξενώνας για συγγενείς των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης. Εξειδίκευση της η τελική αποκατάσταση ασθενών με σοβαρά κινητικά προβλήματα από τροχαία ατυχήματα ή σοβαρές ασθένειες, κάτι που αποτελούσε ένα σοβαρό κενό για την Ήπειρο και τους γύρω νομούς.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπούλιας εγκαινίασε 128 νέες εργατικές κατοικίες στα Κάτω Μάρμαρα, στον οικισμό Πανόραμα Ιωαννίνων, οι οποίες αποδόθηκαν στους δικαιούχους τους. Η τελετή έγινε παρουσία του υφυπουργού Απασχόλησης κ. Γιακουμάτου, ο οποίος τις χαρακτήρισε υπόδειγμα και για την κατασκευή παρόμοιων σε όλη τη χώρα.

    Το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε στο χωριό Ζίτσα, το Κέντρο Διαβίωσης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων Ατόμων με Αυτισμό που κατασκευάστηκε με δωρεές του γιατρού Γεωργίου Γύρα και της Αδελφότητας "Η Μάνα του Πωγωνίου". Το Πρότυπο αυτό Κέντρο για άτομα με αυτισμό, είναι το πρώτο που λειτούργησε στην Ελλάδα το 2001 με κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Ο κ. Παπούλιας, αργά το μεσημέρι, από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, αναχώρησε επιστρέφοντας στην Αθήνα, ολοκληρώνοντας την εξαήμερη επίσκεψή του στα Ιωάννινα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μήνυμα Παπούλια στην Άγκυρα

    Στα Ιωάννινα ο Κ. Παπούλιας

    [03] Πολιτική

    Ψευδείς και συκοφαντικές οι κατηγορίες

    Καταδίκη "Liberation" για Παπαντωνίου

    22/2/2006 4:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/2/2006 7:33:07 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την ομόφωνη καταδίκη της εφημερίδας "Liberation" αποφάσισε η γαλλική Δικαιοσύνη, για το δημοσίευμά της που αφορούσε στην αγορά φρεγατών του πολεμικού ναυτικού και άφηνε υπονοούμενα για χρηματισμό του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις του τόνισε, ότι όσοι υποστήριξαν τους συκοφάντες οφείλουν να ανακαλέσουν και επιτέθηκε στην Κυβέρνηση, γιατί όπως είπε, είχε ταυτιστεί με το δημοσίευμα. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, δε σχολιάζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αναφερόμενος στο θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, μίλησε για καταλυτική απάντηση στη λασπολογία, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι "παραμένει έκθετη".

    Η γαλλική εφημερίδα το Σεπτέμβριο του 2005 είχε δημοσιεύσει δυσφημιστικές αναφορές για τον του κ. Παπαντωνίου στηριζόμενη στις ψευδείς και συκοφαντικές, όπως απεδείχθη, καταγγελίες του πρώην διευθυντικού στελέχους της εταιρίας "Shales" Μισέλ Ζοσεράν, ο οποίος έχει απολυθεί από την εταιρία, είχε προφυλακιστεί για διάστημα τριών μηνών και αντιμετωπίζει ποινικές και αστικές διώξεις τη Γαλλία.

    Ο πρώην υπουργός άσκησε αγωγή, ενώ δε δέχθηκε το συμβιβασμό που πρότεινε η εφημερίδα. Στις 20 Φεβρουαρίου του 2006 το 17ο τμήμα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Παρισίων εξέδωσε ομόφωνη απόφαση, ότι υπήρξε δυσφήμιση εκ μέρους της εφημερίδας όσο και του διευθυντή της, έκρινε ότι η εφημερίδα δεν προέβη σε σοβαρή δημοσιογραφική έρευνα και δεν ενήργησε με καλή πίστη.

    [04] Πολιτική

    Σε φιλικό κλίμα

    Συνάντηση Μπακογιάννη - Ιακώβου

    22/2/2006 4:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/2/2006 5:01:47 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Κοινή θέση Αθήνας - Λευκωσίας υπέρ μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, με σεβασμό στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης με τον Κύπριο ομόλογό της Γιώργο Ιακώβου. Από την πλευρά του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία που είχε με την κα Μπακογιάννη, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι η συνεργασία αυτή θα βασιστεί στην κοινή πολιτική που έχουν διαχρονικά καθορίσει οι δυο κυβερνήσεις, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η κα Μπακογιάννη θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Τούρκο Υπουργό Επικρατείας Αλί Μπαμπατσάν.

    Δηλώσεις

    Επίσης, η κα Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ της επανεκκίνησης μιας διαδικασίας διευθέτησης, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, ώστε να έχει, τα περισσότερα δυνατά εχέγγυα επιτυχίας.

    Εξαιρετική χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών την συνεργασία της με τον κ. Ιακώβου, στη διάρκεια των οποίων έγινε μια ανασκόπηση, αλλά και μια εκτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στο Κυπριακό.

    Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "στη συνάντηση συζητήθηκαν και ορισμένα θέματα που ενδεχομένως να τεθούν στο προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπως για παράδειγμα οι δυο εκκρεμούντες κανονισμοί για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων".

    Να σημειωθεί ότι επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

    [05] Πολιτική

    Συμπαράσταση στους εργαζομένους

    Σε Θεσσαλονίκη Νάουσα η Παπαρήγα

    22/2/2006 12:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/2/2006 5:44:58 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στο πλευρό των εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων της Θεσσαλονίκης που ζητούν να μην κλείσει το εργοστάσιο, τάχθηκε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να κάνουν υπομονή, "διότι η Κυβέρνηση υπολογίζει στην τρομοκράτηση και την κούρασή τους". Παράλληλα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ καταδίκασε την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών και, αναφερόμενη στην κριτική ότι το κόμμα της υποκινεί την απεργία, τόνισε πως δεν είναι το ΚΚΕ που κάνει την απεργία αλλά οι εργαζόμενοι. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Γιώργος Μιχαηλίδης, είπε ότι η βιομηχανία είναι βιώσιμη και μπορεί να γίνει κερδοφόρα. Την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στα λιπάσματα θα συναντηθούν στην Αθήνα με τον Υπουργό Απασχόλησης, Σάββα Τσιτουρίδη, παρουσία και του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργου Καλαντζή.

    Μετά την επίσκεψη στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, η κ. Παπαρήγα αναχώρησε για τη Νάουσα. Εκεί είχε επαφές με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, εκπροσώπους σωματείων και ανέργους από τους οποίους ενημερώθηκε για τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία στην πόλη. Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Τρεμπελής περιέγραψε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με το κλείσιμο της "Τρικολάν" και δύο μονάδων των "Κλωστηρίων Ναούσης" και διατύπωσε προτάσεις για την ένταξη των απολυμένων σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, ενίσχυση των ανέργων και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

    Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι γνωρίζει τα προβλήματα της Νάουσας, χαρακτήρισε "απάτη" τα μέτρα της κυβέρνησης και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τους αγωνες τους και να διεκδικήσουν σταθερές θέσεις απασχόλησης.

    [06] Πολιτική

    Συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό

    Στο Μαξίμου Μπακογιάννη - Πολύδωρας

    22/2/2006 11:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/2/2006 12:34:46 μμ)

    Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης της νέας Υπουργού, Ντόρας Μπακογιάννη, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η κ. Μπακογιάννη -που θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Κύπριο ομόλογό της Γιώργο Ιακώβου- δήλωσε πως η πολιτική της χώρας μας στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει καθόλου, προσθέτοντας πως θα συζητήσει με τον κ. Ιακώβου όλες τις πτυχές του θέματος. Σε ερώτηση για την επιστράτευση των ναυτικών, η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως "είναι λογικό η Κυβέρνηση να μη μείνει αδιάφορη", καθώς υπάρχει "ανθρωπιστικό θέμα" με τον εφοδιασμό των νησιών με φάρμακα και οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της μη προώθησης των προϊόντων τους στην αγορά.

    Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε και με τον νέο υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρα, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε: "θέλουμε να ενταθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, πάντα στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας". Ερωτηθείς εάν θα πάνε τα ΜΑΤ στο λιμάνι απάντησε "τα ΜΑΤ είναι εκτός λιμανιού, που είναι αρμοδιότητα του Λιμενικού" και πρόσθεσε: "θέλουμε να λειτουργήσουν τα λιμάνια και γι αυτό θα προστατεύσουμε το χώρο για να πάρει ουσιαστικό περιεχόμενο η νομιμότητα και με τη δικαστική απόφαση και με την απόφαση για πολιτική επιστράτευση". Τέλος, σε ερώτηση αν υπάρχουν ευθύνες για ελλιπείς έρευνες των αστυνομικών για την αυτοκτονία Τσαλικίδη, ο Υπουργός σημείωσε ότι η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη που εξετάζει τα πάντα.

    [07] Κοινωνία

    Νέα προθεσμία για την Μπουρμπούλια

    Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση

    22/2/2006 2:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/2/2006 10:58:12 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Νέα προθεσμία πήρε από το Εφετείο του Παρισίου, η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, για την έκδοση της στην Ελλάδα. Η τελική απόφαση του Γαλλικού δικαστηρίου ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη 1η Μαρτίου. Η πρώην ανακρίτρια δήλωσε ενώπιον του Γαλλικού δικαστηρίου ότι "δεν θα έχω δίκαιη δίκη στην Ελλάδα", απορρίπτοντας για μία ακόμη φορά τις κατηγορίες περί δωροδοκίας και εμπλοκής στο παραδικαστικό κύκλωμα. Η στρατηγική της υπεράσπισης της κ. Μπουρμπούλια ήταν μια κατευθείαν επίθεση στο ελληνικό κράτος. Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας του Εφετείου εξέφρασε την απορία του πώς μία δικαστικός διατηρούσε σε ελληνικές και ελβετικές τράπεζες 14 διαφορετικούς λογαριασμούς, οι οποίοι όπως είναι γνωστό έχουν ανοίξει και ελέγχονται οι συναλλαγές. Κατά την παρέμβασή του, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι όλα τα αντικειμενικά στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί, ώστε να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης και να παραδοθεί η κ. Μπουρμπούλια στις ελληνικές αρχές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

    [08] Κοινωνία

    Στα γραφεία της ERICSSON

    Αναπαράσταση των υποκλοπών

    22/2/2006 8:38:00 μμ

    Πηγή: NET-NET 105,8

    Στις κεντρικές εγκαταστάσεις της ERICSSON, στην Παιανία, βρέθηκαν σήμερα μέλη της Αρχής Διασφάλισης Απόρρητου Επικοινωνιών, όπου και παρουσία και τεχνικών της VODAFONE, πραγματοποίησαν αναπαράσταση των υποκλοπών με επανεγκατάσταση του παράνομου λογισμικού. Η αναπαράσταση διήρκησε έξι ώρες, σε μια προσπάθεια να συλλεχθούν στοιχεία και να δοθούν απαντήσεις για το πώς και από που τοποθετήθηκε το παράνομο λογισμικό συνακρόασης. Λακωνικοί στις δηλώσεις τους, μετά το τέλος της διαδικασίας τα μέλη της ΑΔΑΕ, τόνισαν εξερχόμενοι από τα γραφεία της εταιρείας ότι ο έλεγχος συνεχίζεται. Στο μεταξύ, η Αρχή Διασφάλισης με ανακοίνωση της διαψεύδει τα δημοσιεύματα που φέρουν μέλη της να δηλώνουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι η VODAFONE γνώριζε από τις 25 Ιανουαρίου ότι υπάρχει πρόβλημα στο λογισμικό της. "Δεν ευσταθούν τα όσα γράφτηκαν αναφορικά με ευθύνες προσώπων και με συγκεκριμένη αλληλουχία γεγονότων. Ουδέποτε αναφέρθηκε ότι η εταιρία γνώριζε την ύπαρξη του παρείσακτου λογισμικού", τονίζεται σχετικά.

    Ακρόαση από Λαμπρινόπουλο ζητά ο Σοφός

    Η Αρχή παρέλαβε και το απολογητικό υπόμνημα της VODAFONE στο οποίο η εταιρία απαντά γιατί δεν την ενημέρωσε για το παράνομο λογισμικό.

    "Εμείς τηρήσαμε τη νομιμότητα .Προχωρήσαμε βήμα-βήμα, υπακούοντας στις υποδείξεις των ανώτερων δικαστικών αρχών", τονίζουν τα στελέχη της εταιρείας χαρακτηρίζοντας συμπτωματικό το γεγονός, ότι μεταξύ των κέντρων όπου δεν έγινε αναβάθμιση του λογισμικού, (η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2005 ), ήταν και τα μολυσμένα κέντρα που διενεργούσαν τις υποκλοπές.

    Ο δικηγόρος της οικογένειας του Κώστα Τσαλικίδη, Θεμιστοκλής Σοφός, θα ζητήσει πάντως συνάντηση με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ , Ανδρέα Λαμπρινόπουλο, για τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα. Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με τον κ.Σοφό, συνδέεται με τα μηνύματα που λάμβανε το ίδιο χρονικό διάστημα ο Κώστας Τσαλικίδης από στελέχη της εταιρίας.

    Παράλληλα, προσκόμισε στον εισαγγελέα Διώτη και νέα στοιχεία. Την φορητή κάρτα του ηλεκτρονικού υπολογιστή του Τσαλικίδη, φωτογραφίες από το κινητό του , ενώ άμεσα θα καταθέσει την τεχνική αξιολόγηση της κάρτας και των τετραδίων του.

    Για τις έρευνες που γίνονται σχετικά με την αυτοκτονία Τσαλικίδη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, απατώντας σε ερώτηση, αν υπάρχουν ευθύνες για ελλιπείς έρευνες των αστυνομικών σημείωσε: "Θέτετε ως δεδομένο το ζητούμενο. Αυτό ερευνάται, η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη που εξετάζει τα πάντα".

    Την ίδια ώρα, ο 24ος ανακριτής Γιώργος Ακτίτης, που διενεργεί την κύρια ανάκριση για τις υποκλοπές ξεκίνησε την εξέταση μαρτύρων και το αμέσως επόμενο βήμα του είναι να ορίσει ειδικούς εμπειρογνώμονες.

    Και πολιτική κόντρα

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος ο οποίος απατώντας σε σχετική με την έρευνα για τις υποκλοπές ερώτηση τόνισε ότι "Η κυβέρνηση θα είναι η πρώτη που θα χαρεί να βγει όλη η αλήθεια στη δημοσιότητα, καθώς μάλιστα η κυβέρνηση υπήρξε θύμα των υποκλοπών".

    "Η κυβέρνηση και η ΝΔ", επισήμανε ο κ. Αθανασάκης, "έχουν ένα καθήκον μέχρι τότε. Να μην παρακωλύουν το έργο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής".

    Αναφερόμενος στα όσα ειπώθηκαν χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τα στελέχη της ΑΔΑΕ, ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι από αυτή την ακρόαση προέκυψαν πολλά νέα και ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως η αποδιδόμενη στον κ. Γ. Κορωνιά δήλωση ότι είχε εντολή να μην απευθυνθεί στην ΑΔΑΕ.

    Από το διευθύνοντα σύμβουλο της "VODAFONE", τόνισε ο κ. Αθανασάκης, θα ζητηθεί να εξηγήσει πότε και από ποιον έλαβε αυτή την εντολή.

    [09] Κοινωνία

    Νέα εποχή για τη συμπρωτεύουσα

    Έργα πνοής στη Θεσσαλονίκη

    22/2/2006 6:57:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET, AΠΕ

    Μια νέα εποχή ξεκινά για τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης με τη δρομολόγηση τριών μεγάλων έργων, που αναμένεται να διευκολύνουν σημαντικά τον τρόπο μετακίνησης των κατοίκων της πόλης. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, παραχώρησε, την Τετάρτη, συνέντευξη Τύπου για το θέμα, ενώ είχε και συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Γιώργο Καλαντζή, το νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, και το δήμαρχο της πόλης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Τα τρία έργα είναι το Μετρό, η υποθαλάσσια αρτηρία και η επέκταση του διαδρόμου προσαπογείωσης του αεροδρομίου Μακεδονία. "Η Θεσσαλονίκη μπαίνει στην εποχή των μεγάλων αναπτυξιακών έργων", τόνισε ο κ. Σουφλιάς κατά τη συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι αισθάνεται προσωπική ικανοποίηση που συμμετείχε στην προσπάθεια να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη τα μεγάλα έργα που χρειάζεται, αλλά και γιατί θα συνδέσει το όνομά του με την πόλη στην οποία σπούδασε. Το συνολικό κόστος των έργων υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 1,7 δις ευρώ.

    Υπερσύγχρονο Μετρό

    Οι εργασίες για το Μετρό θα ξεκινήσουν το Μάιο και θα είναι έτοιμο το 2012. Υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί ημερησίως 250.000 επιβάτες, θα εκτείνεται σε μήκος 9,6 χλμ και θα έχει 13 σταθμούς. Μελλοντικά, θα γίνουν επεκτάσεις προς Καλαμαριά, Σταυρούπολη και Κορδελιό, ενώ προβλέπεται να φτάσει και στο αεροδρόμιο.

    Όπως τόνισε ο κ. Σουφλιάς, το Μετρό της συμπρωτεύουσας θα είναι πιο εξελιγμένο από αυτό της Αθήνας και ένα από τα πιο σύγχρονα στον κόσμο. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, θα κινείται σε δύο σήραγγες και στις αποβάθρες θα υπάρχουν πόρτες από τζάμι, που θα ανοίγουν αυτόματα μόλις φτάνει ο συρμός. Το Μετρό θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και δε θα έχει οδηγό, ενώ τα βαγόνια θα είναι κλιματιζόμενα. Επίσης, οι επιβάτες, που θα φτάνουν με το τρένο στην πόλη, θα έχουν τη δυνατότητα να μετεπιβιβάζονται αμέσως στο σταθμό του Μετρό, στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

    Ο προϋπολογισμός για το Μετρό ανέρχεται στο 1 δις ευρώ, ενώ ο κ. Σουφλιάς χαρακτήρισε ως πρωτοφανές το γεγονός ότι κατατέθηκαν 34 ενστάσεις και προσφυγές για το έργο, παρά τη γνωστή "δικομανία" των Ελλήνων, όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους προκατόχους του στο Υπουργείο για την προσπάθεια, που έγινε όσον αφορά το Μετρό, ο κ. Σουφλιάς είπε χαρακτηριστικά: "Προσπάθεια για το Μετρό έγινε και από τον Κ. Λαλιώτη και από την Β. Παπανδρέου. Να πω ότι ατύχησαν στη μέθοδο της παραχώρησης; Να πω ότι οι προσπάθειές τους ήταν ατελέσφορες; Είναι γεγονός. Εμείς βρήκαμε λίγα πράγματα και για αυτά τα λίγα τους ευχαριστούμε".

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σουφλιάς, η αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης αρχίζει την εκπόνηση μελέτης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα, κατά την περίοδο υλοποίησης των έργων του Μετρό και της υποθαλάσσιας αρτηρίας, ενώ διευκρίνισε ότι η ανακοίνωση για την κατασκευή του Μετρό δε συνδέεται με την υποψηφιότητα Καρατζαφέρη για το δημαρχιακό θώκο.

    "Την περασμένη Παρασκευή ήρθε η σχετική επιστολή από την ΕΕ για το πράσινο φως στο έργο, οπότε, όπως ήταν λογικό, η ανακοίνωση έγινε τη Δευτέρα", σημείωσε ο Υπουργός.

    Εν αναμονή του "πράσινου φωτός" για την αρτηρία

    Μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το "πράσινο φως" για την υποθαλάσσια αρτηρία, ενώ εκτιμάται ότι το Σεπτέμβριο θα εγκατασταθεί ο εργολάβος.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, η υποθαλάσσια αρτηρία θα εξυπηρετεί ημερησίως πάνω από 90.000 αυτοκίνητα, τα οποία σήμερα περνούν αναγκαστικά από το κέντρο της πόλης.

    Ειδικά για το έργο της υποθαλάσσιας, ο κ. Σουφλιάς επεσήμανε ότι εξετάζεται πώς μπορεί να εμπλακεί στην όλη διαδικασία η εταιρεία Εγνατία Οδός Α.Ε.

    Τέλος, αναφερόμενος σε μία σειρά μικρότερων έργων, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι μετά από σύσκεψη με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, συμφωνήθηκε να γίνει η καταγραφή των έργων αυτών, από το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να γίνει μια κοινή προσπάθεια για τη χρηματοδότησή τους από το Υπουργείο Οικονομικών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μετρό και στη Θεσσαλονίκη

    [10] Κοινωνία

    Για τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου

    Για βλάβη "μιλούν" οι πρώτες ενδείξεις

    22/2/2006 12:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/2/2006 9:50:35 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Σε βλάβη του κινητήρα αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Πέλλα. Οι τέσσερις έμπειροι αξιωματικοί που επέβαιναν στο μοιραίο Huey δεν είχαν κανένα περιθώριο αντίδρασης και, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος τους ήταν ακαριαίος. Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, απέστειλε συλλυπητήρια στις οικογένειες των στρατιωτικών και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κήρυξε πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι αυτού του τύπου τα ελικόπτερα θεωρούνται παλιά και ενόψει της προμήθειας σύγχρονων, δεν είχε γίνει αναβάθμισή τους. Εξάλλου, στη σταδιακή απόσυρση των ελικοπτέρων τύπου Χιούι προχωρά το Υπουργείο Άμυνας μετά την τραγωδία. Την ίδια ώρα, έμπειροι στρατιωτικοί θεωρούν ως πιθανή αιτία για το δυστύχημα οι χειριστές να έχασαν τον έλεγχο εξαιτίας των διόπτρων νυχτερινής όρασης που φορούσαν. Το τελευταίο αντίο είπαν την Τετάρτη, συγγενείς και φίλοι στους στρατιωτικούς. Στα Γιαννιτσά τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία του 39χρονου λοχαγού Χρήστου Καριπίδη, πατέρα ενός παιδιού. Νωρίτερα, τελέστηκαν οι κηδείες του 38χρονου επιλοχία Κωνσταντίνου Φωτιάδη, πατέρα τριών παιδιών και του 39χρονου αρχιλοχία Αδάμ Αδαμόπουλου, πατέρα δύο παιδιών, σε Πιερία και Ημαθία, αντίστοιχα. Στρατιωτικά αγήματα απέδωσαν τιμές, ενώ στις κηδείες παρέστη και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας. Την Τρίτη, στη Θεσσαλονίκη τελέστηκε η κηδεία του 38χρονου ανθυπασπιστή της Αεροπορίας στρατού Ηλία Καραμπά.

    Έρευνες

    Οι έρευνες για τα αίτια που οδήγησαν το Huey στην πτώση επικεντρώνονται:

    Στην μηχανική βλάβη Στην παραίσθηση του κυβερνήτη (βέρτιγκο) Στον συνδυασμό μηχανικής βλάβης και πανικού του πληρώματος.

    Το "στρατηγείο" των εμπειρογνωμόνων, που ερευνούν όλες τις πτυχές του θέματος, έχει στηθεί στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού. Προβληματισμός επικρατεί στους αξιωματικούς καθώς το πλήρωμα ήταν έμπειρο και το ελικόπτερο είχε περάσει απ όλα τα προβλεπόμενα στάδια συντήρησης. Τα δεδομένα είναι ότι η μηχανική βλάβη είναι αναπότρεπτη ακόμη και σε ένα νέο ελικόπτερο που πραγματοποιεί τις πρώτες του πτήσεις καθώς και το γεγονός ότι η απώλεια επαφής με το περιβάλλον του χειριστή και η έλλειψη οργάνων νυχτερινής πλοήγησης, αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την πτώση. Τα Huey δεν διαθέτουν όργανα για νυχτερινές πτήσεις και γι αυτό τον λόγο είχε απαγορευτεί να πετάνε νύχτα πάνω από την θάλασσα.

    Στο μεταξύ το περασμένο καλοκαίρι έγινε η πρώτη δοκιμαστική πτήση του ΝΗ-90, το οποίο θα αντικαταστήσει τα σταδιακά τα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναζητώντας τα αίτια

    [11] Κόσμος

    Δεν υπήρξαν τραυματισμοί

    Έκρηξη με υπογραφή της ΕΤΑ

    22/2/2006 7:02:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, El Pais

    Το κτήριο μίας επιχείρησης στο Μπιλμπάο, στη χώρα των Βάσκων, έγινε στόχος βομβιστών της ΕΤΑ. Ευτυχώς, όπως αναφέρει το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, καθώς η έκρηξη προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές. Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 16.00 ώρα Ελλάδας, λίγο αφότου ένας άγνωστος, ο οποίος ισχυρίστηκε πως μιλούσε εξ ονόματος της ΕΤΑ, τηλεφώνησε στη βασκική εφημερίδα "Gara", την οποία η οργάνωση χρησιμοποιεί συχνά ως δίαυλο επικοινωνίας. Η τοπική αστυνομία εκκένωσε το κτήριο και τον γύρω χώρο. Ο εκρηκτικός μηχανισμός, ήταν μέσα σε ένα σακίδιο, που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του κτηρίου της εταιρείας "Barrenextea, Goiri et Cia" στο βιομηχανικό πολύγωνο της Μπολουέτα. Πάνω στο σακίδιο υπήρχε η επιγραφή "κίνδυνος βόμβα". Δεν έχει γίνει γνωστή η ισχύς του εκρηκτικού μηχανισμού, αλλά σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας El Pais, το σακίδιο πρέπει να περιείχε πέντε κιλά εκρηκτικών.

    Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, η εταιρεία που έγινε στόχος της επίθεσης, είχε αρνηθεί να αποδεχτεί τον λεγόμενο "επαναστατικό φόρο" που έχει επιβληθεί από την ΕΤΑ. Παρόμοια επίθεση έγινε την περασμένη Πέμπτη μπροστά σε μια εταιρεία της Τραπάγκα, πάντα στη Χώρα των Βάσκων.

    [12] Ιράκ

    Βία δίχως τέλος

    Αντίποινα Σιιτών

    22/2/2006 6:47:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, Reuters

    Έξι σουνίτες έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη σε επιθέσεις που σημειώθηκαν στην ιρακινή πρωτεύουσα, σε αντίποινα Σιιτών μετά από επίθεση που κατέστρεψε το σιιτικό μαυσωλείο στη Σαμάρα. Όπως ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών, ένας ιμάμης και τρεις πιστοί σκοτώθηκαν μέσα σε τζαμί στο δυτικό τμήμα της Βαγδάτης, ενώ δύο ιμάμηδες σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικά τζαμιά στο νότιο και ανατολικό τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας, ενώ και ένας τέταρτος ιμάμης απήχθη στη Βαγδάτη. Εννέα σουνιτικοί τόποι λατρείας δέχτηκαν επιθέσεις στην περιοχή Κάρκ, και 18 άλλοι στην περιοχή αλ-Ρασάφα, κοντά στη Βαγδάτη, ενώ και δύο ακόμα τζαμιά πυρπολήθηκαν στην περιοχή Χαζαλίγια, σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών. Σε ένα από τα επεισόδια τραυματίστηκε και ένας σουνίτης μέλος της φρουράς ασφαλείας του Ισλαμικού Κόμματος. Ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην επιτρέψουν η επίθεση κατά του σιιτικού τεμένους στην πόλη Σαμάρα να παρασύρει την χώρα σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Την επίθεση σε μαυσωλείο της πόλης Σαμάρα καταδίκασε ο Λευκός Οίκος.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Iraq shrine blast sparks protests

    Reuters: Iraq shrine bomb fuels Shi'ite fury

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα ένταση στο Ιράκ

    [13] Ιράκ

    Εκδίκηση λόγω επίθεσης σε μαυσωλείο

    Νέα ένταση στο Ιράκ

    22/2/2006 1:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Θύελλα αντιδράσεων στους Σιίτες προκάλεσε την Τετάρτη η επίθεση αγνώστων σε μαυσωλείο της πόλης Σαμάρα του Ιράκ. Δύο άτομα κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τους πέντε φρουρούς του τεμένους, όπου φυλάσσονται οι σοροί των ιμάμηδων Αλί αλ Χάντι και Χάσαν αλ Ασκάρι, και πυροδότησαν εκρηκτικά, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει τμήμα του χρυσού θόλου και ένας μιναρές. Μετά την επίθεση, οι άγνωστοι διέφυγαν προς άγνωστοι κατεύθυνση. Χιλιάδες Σιίτες βγήκαν στους δρόμους, φωνάζοντας, μεταξύ άλλων, "θάνατος στους Αμερικανούς που μας έφεραν την τρομοκρατία" και "Σιίτες εξεγερθείτε", ενώ μουεζίνιδες διάβαζαν αποσπάσματα από το Κοράνι. Παράλληλα, ο ανώτατος Σιίτης κληρικός του Ιράκ, Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, κάλεσε σε επταήμερο πένθος και απηύθυνε έκκληση για μαζικές διαδηλώσεις. Με τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Σιίτης Ιρακινός πρωθυπουργός, Ιμπραήμ Τζααφάρι, κήρυξε τριήμερο πένθος και κάλεσε τους πολίτες "να κλείσουν τον δρόμο σε αυτούς που θέλουν να υπονομεύσουν την εθνική ενότητα".

    Το εν λόγω μαυσωλείο είναι ο ιερότερος τόπος των Σιιτών στη Σαμάρα, μια πόλη που κατοικείται κυρίως από Σουνίτες, ενώ οι δύο ιμάμηδες που βρίσκονται εκεί είναι απόγονοι του Μωάμεθ.

    Η επίθεση αναμένεται να οξύνει ακόμα περισσότερο την έριδα μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών, που ήδη έχει ενταθεί μετά τo αποτέλεσμα των εκλογών της 15ης Δεκεμβρίου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ΒΒC: Iraqi blast damages Shia shrine

    Jerusalem Post: Explosion destroys dome of Iraqi Shiite shrine

    [14] Μ. Ανατολή

    Συνεργασία υπό προϋποθέσεις

    Επαφές Χαμάς με Φατάχ

    22/2/2006 6:51:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS

    Κατ΄ αρχήν θετικός σε μια συνεργασία της Φατάχ με την Χαμάς για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, εμφανίστηκε σήμερα ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Φατάχ, Αζάμ αλ-Άχμαντ, μετά από συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο οργανώσεων έγινε στο σπίτι του στη Γάζα, Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο REUTERS, αμέσως μετά ο Άχμαντ έθεσε ως προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας πολιτικής συμμαχίας, τη συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ και τη συμφωνία σε ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Χαμάς, Μαχμούντ αλ Ζχάρ, απέφυγε να πάρει θέση, στο συγκεκριμένο ζήτημα, που αποτελεί και σημείο τριβής μεταξύ των δυο ομάδων, αφήνοντας τη λήψη των όποιων αποφάσεων για το μέλλον, καθώς σύντομα θα υπάρξει και νέος κύκλος επαφών, μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών.

    Οικονομική βοήθεια από Ιράν

    Την ίδια ώρα το Ιράν, δεσμευόταν με δήλωση του γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, να προσφέρει οικονομική βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή έπειτα από τις απειλές που έχουν διατυπωθεί από δυτικές χώρες για διακοπή της βοήθειας προς μια κυβέρνηση υπό τη Χαμάς.

    Ο Χάλεντ Μεσάαλ , ο οποίος βρίσκεται στην Τεχεράνη από την Κυριακή, εξασφάλισε ήδη την υποστήριξη του πνευματικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ. Αλλά είναι η πρώτη φορά που ένας ιρανός αξιωματούχος κάνει λόγο για οικονομική βοήθεια προς τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση.

    Χθες, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ πρότεινε την κατάρτιση σχεδίου που θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους του μουσουλμάνους να προσφέρουν ετήσια οικονομική βοήθεια στους Παλαιστίνιους.

    Η Χαμάς είχε πάντα την υποστήριξη του Ιράν, καθώς συμφωνούν στην άρνηση αναγνώρισης του Ισραήλ. Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για ηθική στήριξη της παλαιστινιακής οργάνωσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έλαβε εντολή η Χαμάς

    Όροι Μεσάαλ για συνομιλίες με Ισραήλ

    [15] Οικονομία

    Θετική η αξιολόγηση από την Κομισιόν

    Εγκρίθηκε το πρόγραμμα σταθερότητας

    22/2/2006 3:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/2/2006 4:50:28 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Ως θετικές αξιολόγησαν τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για την μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, σήμερα οι Βρυξέλες καθώς στην εισηγητική έκθεση της Κομισιόν για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, που έχει υποβάλλει το οικονομικό επιτελείο στα αρμόδια όργανα, επισημαίνεται ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός, χωρίς να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Παράλληλα, αναγνωρίζονται οι σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβάλει έως τώρα οι ελληνικές αρχές, ενώ επισημαίνεται ότι η στρατηγική που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση θα έχει μακροπρόθεσμο όφελος εάν συνεχιστεί να εφαρμόζεται πιστά. Την ικανοποίησή του για την θετική εισήγηση της Κομισιόν εξέφρασε με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος τόνισε ότι η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενισχύει την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την επίτευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής εξυγίανσης. Παράλληλα δεσμεύτηκε να εφαρμόσει χωρίς παρεκκλίσεις τον προϋπολογισμό, ώστε το έλλειμμα να πέσει κάτω του 3%, προσθέτοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, με παράλληλη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας.

    Πιστή εφαρμογή των μέτρων

    Στην αξιολόγηση της Επιτροπής επισημαίνεται επίσης, ότι η επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι δυνατή ακόμη και χωρίς το συνυπολογισμό των τιτλοποιήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ενώ αναγνωρίζεται ότι έχουν συμπεριληφθεί μέτρα προσωρινού χαρακτήρα που αναλογούν στο 0,6% του ΑΕΠ.

    Ωστόσο η Επιτροπή σημειώνει, όπως άλλωστε και για τη συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών, την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε "Η Ελλάδα που εμφανίζει υψηλό κίνδυνο σχετικά με το αναμενόμενο κόστος στον προϋπολογισμό από τη γήρανση του πληθυσμού να αποφύγει μελλοντικά την προβλεπόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών, για την καταβολή των συντάξεων.

    Παρά τη θετική της εισήγηση πάντως η Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα:

    Να συνεχίζει να εφαρμόζει τα απαραίτητα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα οδηγήσουν στη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το αργότερο ως το 2006, να ενισχύσει τις προσπάθειες προσδιορισμού και ελέγχου άλλων παραγόντων εκτός από το δανεισμό που επηρεάζουν το ύψος του χρέους και να ελέγξει τις δαπάνες για τις συντάξεις εφαρμόζοντας αποφασιστικά τις ήδη συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

    Το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας θα αξιολογηθεί από το επόμενο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

    Την ικανοποίησή του για τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι ελληνικές αρχές για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής το 2005, εξέφρασε ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, επισημαίνοντας την ανάγκη της πιστής εφαρμογής του προϋπολογισμού το 2006.

    [16] Οικονομία

    Χορήγηση δανείων με εγγύηση του Δημοσίου

    Ενίσχυση στους πτηνοτρόφους

    22/2/2006 10:38:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στους πτηνοτρόφους της χώρας αλλά και την αύξηση σχεδόν στο διπλάσιο του ποσού για επισιτιστική βοήθεια στα 12 εκατομμύρια, προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρου Δούκα προκειμένου να ανακουφισθούν και να ενισχυθούν οικονομικά οι επαγγελματίες του κλάδου μετά την ζημιά που υφίστανται λόγω της γρίπης των πτηνών.

    Ειδικότερα, οι αποφάσεις του υπουργείου προβλέπουν:

    Χορήγηση δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 7% του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, χωρίς τις ενσωματωμένες αποσβέσεις. Τα ποσά αυτά θα αποτελέσουν ένα κεφάλαιο κίνησης πενταετούς διάρκειας εξοφλούμενο σε εξαμηνιαίες δόσεις με το εκάστοτε επιτόκιο της αγοράς.

    Αύξηση του αρχικού ποσού των 7 εκατομμυρίων ευρώ σε 12 εκατομμύρια ευρώ για επισιτιστική βοήθεια μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποσυμφόρηση αποθεμάτων πτηνοτροφικών προϊόντων και να ενισχυθεί παράλληλα το εισόδημα των πτηνοτρόφων της χώρας.

    Η συνολική δαπάνη, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας, προέρχεται από πιστώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από πιστώσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και επιλύει σε αυτή τη φάση σημαντικά προβλήματα διαμορφώνοντας οδό διεξόδου για ομαλοποίηση της αγοράς προς όφελος τόσο των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εννέα τα κρούσματα Η5Ν1 στην Ελλάδα

    [17] Οικονομία

    Ομιλία θα απευθύνει και ο Πρωθυπουργός

    Σύνοδος των Υπ. Οικονομίας ΝΑ Ευρώπης

    22/2/2006 7:43:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σύνοδος των Υπουργών Οικονομίας των χωρών που μετέχουν στη Διαδικασία Συνεργασίας της Ν.Α. Ευρώπης, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Αθήνα, με αντικείμενο τις οικονομικές προοπτικές της Ν.Α. Ευρώπης. Στη σύνοδο θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, καθώς η Ελλάδα έχει την τρέχουσα περίοδο την προεδρία της Συνεργασίας. Στη Σύνοδο μετέχουν οι Υπουργοί Οικονομίας από δέκα χώρες της περιοχής, καθώς επίσης εκπρόσωποι της Αυστριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Γραφείου του Ειδικού Συντονιστή για το Συμβούλιο Σταθερότητας στη Ν.Α. Ευρώπη. Οι χώρες που θα εκπροσωπηθούν στην αυριανή συνάντηση είναι, πέραν της Ελλάδας, οι : Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Τουρκία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Σερβία και Μαυροβούνιο, Κροατία και Μολδαβία.

    [18] Οικονομία

    Ζητά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας

    Να συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική

    22/2/2006 5:36:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: NET-AΠE

    Την ανάγκη συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής επί σειρά ετών επισημαίνει στην έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική ο διοικητής της Τραπέζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, ο οποίος την παρέδωσε το μεσημέρι στην πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη- Ψαρούδα. Ο κύριος Γκαργάνας τονίζει ότι θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με αιχμή το εργασιακό και το ασφαλιστικό, ενώ όσον αφορά στη μισθολογική πολιτική επισημαίνει ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι στα όρια του πληθωρισμού. Ωστόσο χαρακτήρισε ικανοποιητικό τόσο τον ρυθμό ανάπτυξης 3,7% όσο και τη συγκράτηση του πληθωρισμού στο 3,5% τη χρονιά που πέρασε.

    Η ανάγκη της αντιμετώπισης των κρίσιμων προκλήσεων όπως αυτές της υψηλής ανεργίας, του χαμηλού βιοτικού επίπεδου, του πληθωρισμού που εμμένει να βρίσκεται σε επίπεδα υψηλότερα από ό,τι στη ζώνη του ευρώ, του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους προϋποθέτουν την συνέχιση των προσπαθειών της οικονομικής πολιτικής για μακροοικονομική σταθερότητα, ώστε να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα δημοσιονομικό πλεόνασμα και σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους εκτιμά στην ετήσια έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

    Γι αυτό το λόγο, ζητά την διαμόρφωση των μισθολογικών αυξήσεων σε επίπεδα συμβατά με την επίτευξη και τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, τον αυστηρό έλεγχο των τρεχουσών δαπανών, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και την έγκαιρη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου οι δημοσιονομικές πιέσεις που θα προέλθουν από τη γήρανση του πληθυσμού να αντιμετωπιστούν με τρόπο που θα είναι κοινωνικά δίκαιος και δεν θα επηρεάζει δυσμενώς τις μακροχρόνιες προοπτικές της οικονομίας.

    Για τον ίδιο λόγο άλλωστε ζητά και την λήψη μέτρων που θα βελτιώνουν τη συνολική ανταγωνιστικότητα και θα ενθαρρύνουν εξαγωγές προϊόντων εντάσεως ειδικευμένης εργασίας, προκειμένου να ανταποκριθεί η ελληνική οικονομία στην πρόκληση του ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές.

    Τα μέτρα αυτά σημειώνει θα πρέπει να συντελούν στην αναβάθμιση της ποιότητας του εργατικού δυναμικού, εν μέρει μέσω της βελτίωσης της εκπαίδευσης, στον περιορισμό των δυσκαμψιών στην αγορά εργασίας, στην ενίσχυση των συνθηκών ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και του δημόσιου τομέα γενικότερα.

    Τέλος επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα, για την οικονομική εξυγίανση απαιτείται όμως να γίνουν και άλλα, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

    [19] Οικονομία

    Στη Διϋπουργική Επιτροπή

    Οι αποκρατικοποιήσεις Τραπεζών-ΔΕΠΑ

    22/2/2006 2:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/2/2006 5:53:55 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του 2006 απασχόλησε τη Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη το μεσημέρι, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, παρουσία των υπουργών Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη και Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα. Η έναρξη των διαδικασιών για την εισαγωγή της Δημόσιας επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η προώθηση της αποκρατικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας και η επιτάχυνση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας, αποφασίστηκε από τη ΔΕΑ. Ο σύμβουλος αποκρατικοποίησης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Επίσης, αποφασίστηκε να διαθέσει η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο ανοικτής διαδικασίας, ποσοστό περίπου 20% της Εμπορικής Τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει την άμεση συμμετοχή του Δημοσίου μέσω ΔΕΚΑ αλλά και την έμμεση συμμετοχή του Δημοσίου μέσω ΟΑΕΔ και ΟΓΑ. Παράλληλα, εξετάστηκε στη συνεδρίαση της ΔΕΑ η πορεία της προετοιμασίας για την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ορφανός: "Η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη"

    22/2/2006 10:19:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Απάντηση στο θέμα με τη λίστα 1.200 ονομάτων που έχουν κερδίσει μεγάλα ποσά από το "Πάμε Στοίχημα" και την οποία κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού, κ. Γιώργος Ορφανός. Όπως υπενθύμισε, το θέμα δεν είναι καινούριο και τόνισε πως το θέμα βρίσκεται ήδη στη δικαιοσύνη. Ο κ. Ορφανός είπε χαρακτηριστικά: "Κατ΄ αρχήν πρέπει να σας υπενθυμίσω, ότι το θέμα αυτό έχει προκύψει από ενέργειες της διοίκησης της ΟΠΑΠ ΑΕ, που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2004. Επομένως, τα στοιχεία που παρουσιάζονται τώρα, κάθε άλλο παρά καινούργια είναι. Η διοίκηση έχει στείλει την υπόθεση στον Εισαγγελέα, ο οποίος έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα. Άρα η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Οι εκτιμήσεις λοιπόν που υπάρχουν από την πλευρά της καλής συναδέλφου, απομένει να αιτιολογηθούν. Εμείς περιμένουμε τα αποτελέσματα από την έρευνα που διεξάγει η Δικαιοσύνη".

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Χαλαρωτική πρόκριση

    22/2/2006 9:56:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με την νίκη επί της Νίκης Βόλου η οποία σήμανε την πρόκριση στους "4" του Κυπέλλου Ελλάδας, η ΑΕΚ άφησε πίσω της και στην πράξη το χαμένο ντέρμπι με τον Ολύμπιακό και συνέχισε την διεκδίκηση των στόχων που έχει μπροστά της. Πλέον αντίπαλός της στον δρόμο για τον τελικό είναι η έκπληξη του φετινού κυπέλλου, ο Αγροτικός Αστέρας. Ο επαναληπτικός του 0-0 στον χιονισμένο Βόλο, ήταν θεωρητικά μια εύκολη υπόθεση για τον "δικέφαλο" και έτσι αποδείχτηκε και στην πράξη με την ΑΕΚ να έχει την υπεροχή από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης. Στο 23' είχε την πρώτη ευκαιρία με τον Σοάρες από κοντά και μόνος του να αστοχεί, όμως τρία λεπτά αργότερα ο Λυμπερόπουλος όπως πάντα ήταν πιο αποτελεσματικός και κατάφερε να ανοίξει το σκορ μετά από όμορφη παράλληλα προς την εστία, πάσα του Λάκη. Από εκεί και έπειτα η υπεροχή μετετράπη σε φλυαρία με τους γηπεδούχους να προσπαθούν για το δεύτερο γκολ αλλά να κολλάνε στις κακές επιλογές τους, έτσι το 1-0 έμεινε μέχρι και το ημίχρονο.

    Στην επανάληψη συνεχίστηκε το ίδιο σκηνικό, όμως ακόμη και όταν όλα πήγαιναν ευνοϊκά για τους παίκτες του Σάντος, τότε εκείνοι φρόντιζαν μόνοι τους να χαλάσουν τις ευκαιρίες. Ακριβώς αυτό έγινε και στο 60' όταν ο Ίβιτς έκανε μια εντυπωσιακή κούρσα και όταν έφτασε αντιμέτωπος με τον Δινόπουλο, προτίμησε να πασάρει στον Λάκη που δεν περίμενε την μπάλα και ήταν πιο μπροστά από εκεί που κατέληξε αυτή. Οκτώ λεπτά αργότερα, γράφτηκε ο επίλογος. Ο Λάκης ανατράπηκε από το Ρουμελιώτη, ο διαιτητής Τεροβίτσας υπέδειξε πέναλτι, το οποίο ο Κατσουράνης μετέφρασε σε γκολ από τα 11 βήματα. Η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τους γηπεδούχους έγινε στο 75ο λεπτό, όταν ο Λάκης έκανε τη συρτή σέντρα από δεξιά κι ο Σοάρες με πλασέ στην κίνηση έστειλε την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

    Διαιτητής: Τεροβίτσας (Αιτωλοακαρνανίας) Κίτρινες κάρτες: Μπαλάφας (17`), Κατσουράνης (31`), Κουτσογιάννης (62`), Ίβιτς (66`), Ρουμελιώτης (67`)

    ΑΕΚ (Φερνάντο Σάντος): Χιώτης, Γεωργέας, Μάλμπασα, Μόρας, Δέλλας, Έμερσον, Ίβιτς (83' Κυριακίδης), Κατσουράνης, Λυμπερόπουλος, Λάκης (87' Κονέ), Σοάρες (76' Ζούλιο Σέζαρ) Νίκη Βόλου (Νίκος Κουρμπανάς): Δινόπουλος, Μπαλάφας, Ρουμελιώτης, Κουτσογιάννης, Τζωρμπατζάκης, Παυλίδης (79' Ζιάκας), Αβραμίδης, Στεφάνοφ (52' Μπρίτο), Μαρκομιχάλης, Τσαγγάρης (46' Λάλικ), Σαϊτιώτης

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Χαλάλι του Βαζέχα

    22/2/2006 7:44:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να αποφύγει την ήττα από την Ρουχ Χορζόφ στο πλαίσιο φιλικού αγώνα που διεξήχθη προς τιμήν του Κριστόφ Βαζέχα. Η Πολωνική ομάδα από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του ο Ελληνοπολωνός πλέον άσος, πήρε την νίκη με 1-0 χάρη σε γκολ που σημείωσε ο Βέλογκ στο 11'. Οι γηπεδούχοι στον αγώνα που έγινε στον Μαραθώνα, το μόνο που κατάφεραν ήταν ένα δοκάρι από μια κεφαλιά του Τόργκελέ στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης. Η σύνθεση του Παναθηναϊκού ήταν η εξής: Εμπέντε (46` Τζόρβας), Στάθης, Σέριτς (60` Δάρλας), Σιόντης, Αντριτς, Γκάντσεφ, Λεοντίου, Γκονζάλες (54` Χαραλαμπίδης), Τόργκελε, Μάντζιος (72` Κρητικός), Βόουτερ.

    Ο Κριστόφ Βαζέα σε δηλώσεις του μετά τον αγώνα αναφέρθηκε και Παναθηναϊκό και στη "μάχη" που καλείται να δώσει για την κατάκτηση της 2ης θέσης. "Είναι δύσκολο να πάρει πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός. Θα γίνει μάχη για τη 2η θέση αλλά δεν θα κριθεί μόνο στο ματς με την ΑΕΚ. Υπάρχουν κι άλλα δύσκολα παιχνίδια για την ομάδα και στη Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη". Στο Μαραθώνα βρέθηκε και ο Γιόζεφ Βάντζικ, ο οποίος μίλησε για τους νέους παίκτες του Παναθηναϊκού αλλά και για τον Γκαλίνοβιτς. "Ο Παναθηναϊκός εφέτος έκανε άνοιγμα στους νέους και αυτό θα βγει στη συνέχεια. Ο κ. Ρεχάγκελ είχε πει ότι το μέλλον της Εθνικής είναι αυτά τα παιδιά. Όσο για τον Μάριο πραγματικά είναι ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες".

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ολυμπιακός: Δοκιμάζει τον Τουρέ "Νο 2"

    22/2/2006 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ακόμα ένας Τουρέ βρίσκεται στο λιμάνι για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Πρόκειται για τον μικρό αδερφό του Γιάγια, Ιμπραΐμ Τουρέ, ο οποίος έχει έρθει για να δοκιμαστεί από τους "ερυθρόλευκους" και τον Τρον Σόλιντ, προκειμένου να δουν αν αξίζει να προχωρήσει για την απόκτηση του. Το εντυπωσιακό που είδαν μέχρι στιγμής είναι ότι ο "μικρός Τουρέ" είναι πανομοιότυπος με τον άσο του Ολυμπιακού, καθώς στο πρόσωπο είναι σαν δίδυμοι, το ίδιο και στο σώμα, καθώς είναι ψηλός με γερό κορμί, ενώ μοιάζουν και στον τρόπο παιχνιδιού. Ο Ιμπραϊμ Τουρέ πήρε μέρος και στο οικογενειακό δίτερμα,

    Ατομικό ο Γιάγια, ελπίδες για Τούμπα

    Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για ένα ακόμα ντέρμπι, αυτή τη φορά εκτός έδρας στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ. Αγωνιστικά, ο Νορβηγός τεχνικός είδε τον Γιάγια Τουρέ να κάνει ατομικό πρόγραμμα, μετά τον τραυματισμό του στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, αλλά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως από αύριο θα μπει σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης και θα είναι έτοιμος για το παιχνίδι της Τούμπας. Άλλωστε η παρουσία του Τουρέ είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη στο παιχνίδι αφού θα απουσιάσει ο Ιεροκλής Στολτίδης, ο οποίος αποβλήθηκε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

    Παράλληλα, ανεβάζει ρυθμούς ο Παντελής Καφές και ταυτόχρονα αυξάνει τις πιθανότητες να προλάβει την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, στη σημερινή προπόνηση προέκυψε πρόβλημα με τον Τάσο Πάντο, ο οποίος αισθάνθηκε μυική σύσπαση στους οπίσθιους μηριαίους. Από την προπόνηση αποχώρησε και ο Πατσατζόγλου, επειδή αισθάνθηκε πάλι ενοχλήσεις στο πόδι του.

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έκπληξη από την Κοζάνη

    22/2/2006 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την έκπληξη έκανε σήμερα η Κοζάνη που υποδέχτηκε την Καβάλα στον αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 20η αγωνιστική και την νίκησε με 2-0 για να την σταματήσει στους 33 βαθμούς. Στον άλλο αγώνα της 2οης αγωνιστικής Πτολεμαΐδα και Αναγέννηση Άρτας αναδείχτηκαν ισόπαλες με 2-2 σε ένα μάλλον αδιάφορο ματς.

    Τα συνολικά αποτελέσματα

    Κοζάνη-Καβάλα 2-0 Πτολεμαϊδα-Αναγέννηση Αρτας 2-2 Πιερικός-Θερμαϊκός 1-0 Λαμία-Γιάννινα 0-2 ΑΕ Γιάννενα-Πανθρακικός 1-1 Πολύκαστρο-Τρίκαλα 1-0 Δόξα Δράμας-Αγροτικός Αστέρας 1-1 Αναγέννηση Καρδίτσας-ΠΑΕ Θράκη 1-0

    Η βαθμολογία

    Πανθρακικός 47 ΠΑΣ Γιάννινα 46 Αγροτικός Αστέρας 42 Καβάλα 33 Θερμαϊκός 29 ΑΕ Γιάννενα 28 Πιερικός 26 Δόξα Δράμας 25 Ενωση Θράκης 24 Πολύκαστρο 23 Κοζάνη 22 Αναγέννηση Αρτας 22 Τρίκαλα 21 Λαμία 20 Αναγ. Καρδίτσας 20 Πτολεμαϊδα 10

    [25] Μπάσκετ

    Ποντάρει στην έδρα ο Ολυμπιακός

    22/2/2006 3:27:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πανέτοιμος για το τζάμπολ της δεύτερης φάσης της Ευρωλίγκα είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος υποδέχεται απόψε στις 20.45 (Supersport 3) στο ΣΕΦ την Ισπανική Μάλαγα στην πρεμιέρα της φάσης των "16" της διοργάνωσης. Με τη συμπαράσταση του κόσμου ο τεχνικός των "ερυθρολεύκων", Γιόνας Καζλάουσκας θέλει η ομάδα του να ξεκινήσει νικηφόρα την προσπάθεια για πρόκριση στην επόμενη φάση των "8". Το έργο πάντως του πειραϊκού συλλόγου, μόνο εύκολο δεν θα είναι, καθώς η Ουνικάχα όπως έδειξε στη φάση των ομίλων ((12 νίκες, 2 ήττες) αποτελεί φαβορί για το φαϊναλ φορ της Πράγας και μία από τις πιο ολοκληρωμένες ομάδες της Ευρώπης. Σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι αναμένεται να παίξει ο υπέροχος κόσμος του Ολυμπιακού, ο οποίος όπως σε όλα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια αναμένεται και απόψε να αποτελέσει τον 6ο παίκτη των "ερυθρολεύκων". Οι πάικτες πάντως απόψε θα έχουν ένα παραπάνω κίνητρο για να παίξουν καλά, καθώς στις εξέδρες του ΣΕΦ θα βρίσκονται στις εξέδρες έξι σκάουτερ ομάδων του ΝΒΑ.

    Ούτε ένας χαμένος βαθμός στο ΣΕΦ

    "Σεφτέ" στη φάση των "16" φιλοδοξεί να κάνει απόψε στο ΣΕΦ η "ερυθρόλευκη ταξιαρχία" του Γιόνας Καζλάουσκας, ο οποίος απαγορεύει δια ροπάλου εντός έδρας ήττα. "Η Ευρωλίγκα αρχίζει από το μηδέν και οι 16 ομάδες είναι στην αφετηρία. Είναι μεγάλη πρόκληση για μας να αντιμετωπίσουμε την καλύτερη ομάδα της κανονικής διάρκειας. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την έδρα μας για να ξεκινήσουμε στο Top-16 με νίκη", επισήμανε ο τεχνικός του Ολυμπιακού και οι παίκτες του συμφώνησαν με την άποψη του Λιθουανού.

    "Ξέρουμε ποια ομάδα αντιμετωπίζουμε στο πρώτο παιχνίδι για το Top-16 και σίγουρα είναι πολύ αποφασιστικό. Αν θέλουμε να κοιτάξουμε πιο ψηλά, πρέπει να κερδίσουμε και τα τρία παιχνίδια στην έδρα μας. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό", τόνισε ο Βασιλόπουλος και ο Χατζής πρόσθεσε: "Αυτό το παιχνίδι είναι το πιο δύσκολο απ όλα. Η Μάλαγα έχει δείξει πόσο καλή ομάδα είναι, αλλά δεν είναι και ανίκητη. Εμείς πρέπει να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια στην έδρα μας και μετά να ψάξουμε μια νίκη εκτός. Σ αυτή τη φάση κάθε πόντος, κάθε λάθος είναι σημαντικό και μπορεί να το πληρώσεις ακριβά. Γι αυτό και πρέπει να είμαστε το ίδιο καλοί και το ίδιο συγκεντρωμένοι σ όλα τα παιχνίδια από την αρχή ως το τέλος".

    Βάζει "ψηλά τον πήχη" η Μάλαγα

    "Κάθε αρχή και δύσκολη" λέει ο σοφός ελληνικός λαός και σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν και οι Ισπανοί. Ο Ιταλός τεχνικός της Ουνικάχα Μάλαγα, Σέρτζιο Σκαριόλο χαρακτήρισε το ματς στη ΣΕΦ ως το δυσκολότερο, καθώς ο Ολυμπιακός έχει χάσει μόλις μία φορά φέτος στην Ευρωλίγκα, από την τουρκική Εφές Πίλσεν.

    "Ξεκινάμε τη δεύτερη φάση της Ευρωλίγκα με την ευκαιρία να φτάσουμε στο στόχο που βάλαμε στην αρχή της σεζόν" ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο κ. Σκαριόλο και συνέχισε: "Να είναι αυτή η καλύτερη ευρωπαϊκή σεζόν στην ιστορία της ομάδας. Μόνο όταν φτάσουμε αυτό το στόχο θα μπορούμε να σκεφτούμε μεγαλύτερα πράγματα. Το πρώτο παιχνίδι εκτός είναι το πιο δύσκολο απέναντι σ ένα αντίπαλο που έχει χάσει μόνο μια φορά εντός έδρας στην Ευρωλίγκα και το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα γεμάτη ταλέντο, πλήρης σ όλες τις θέσεις που συνεχώς βελτιώνεται. Ξέρουμε τα δυνατά τους σημεία και ότι πρέπει να παίξουμε την καλύτερή μας άμυνα αν θέλουμε να κερδίσουμε τον Ολυμπιακό στο γήπεδό του".

    [26] Μπάσκετ

    Εντυπωσιακό δεξί στους "16" ο Ολυμπιακός

    22/2/2006 10:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/2/2006 11:37:05 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το πιο καλό και εντυπωσιακό ξεκίνημα στη φάση των "16" της Ευρωλίγκα πέτυχε ο Ολυμπιακός, όπου σε παιχνίδι της πρεμιέρας και για τον 4ο όμιλο, επικράτησε στο κατάμεστο ΣΕΦ της Ουνικάχα Μάλαγα με 87-84. Το παιχνίδι ήταν πραγματικό ντέρμπι από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, με τους "ερυθρόλευκους" να εξασφαλίζουν τη νίκη με τρίποντο του Κοίνσι Λιούις στα 13 δευτερόλεπτα. Παράλληλα ο Ολυμπιακός κατάφερε να είναι η μοναδική ομάδα που επικράτησε εντός και εκτός έδρας του Παναθηναϊκού στην Α φάση της Ευρωλίγκα. Τα δεκάλεπτα: 24-21, 42-46, 69-62, 87-84.

    Οι συνθέσεις:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιόνας Καζλάουσκας): Έντνι 18, Παπαμακάριος 14 (3), Σεϊμπούτις 3, Μπάρλος 5 (1), Βασιλόπουλος 6 (2), Ζίζιτς 8, Σχορτσιανίτης 17, Λιούις 16 (2), Χαρίσης, Πρίντεζης.

    ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ (Σέρτζιο Σκαριόλο): Σάντσεζ 4, Ροντρίγκεθ 2, Ρισασέ, Νίτσεβιτς 6, Καμπέθας 11 (1), Πιετρούς 2, Χέρμαν 13 (2), Γκαρμπαχόθα 10 (2), Σαντιάγκο 12, Μπράουν 24 (5).

    [27] Μπάσκετ

    "Κιτρινόμαυρο" το ντέρμπι στο Αλεξάνδρειο

    22/2/2006 7:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Νίκη τετράδας πέτυχε ο Άρης στο Αλεξάνδρειο, που επικράτησε άνετα με 91-79 του ΠΑΟΚ στο μεγάλο ντέρμπι, με το οποίο ολοκληρώθηκε η 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ. Οι «κιτρινόμαυροι» ήταν κυρίαρχοι σε όλη την αναμέτρηση και πήραν άνετα το ροζ φύλλο αγώνα και παράλληλα σταμάτησαν το σερί των πέντε νικών του ΠΑΟΚ. Πάντες πάικτες της ομάδας του Αντρέα Ματσόν είχαν διψήφιο αριθμό πόντων, ενώ πρώτος σκόρερ ήταν ο Νικολάι Πάντιους με 25 πόντους. Για τον Άρη αυτή ήταν η 11η νίκη στο πρωτάθλημα και βρίσκεται πλέον στην 4η θέση της βαθμολογίας, ενώ ο «δικέφαλος του Βορρά» παρέμεινε στις 8 νίκες. Τα δεκάλεπτα: 25-17, 44-35, 75-63, 91-79.

    Από την αρχή του παιχνιδιού ο Άρης πήρε τα ηνία της αναμέτρησης και με τους Νικολάι Πάντιους, Τερέλ Καστλ και Γιώργο Σιγάλα από την περιφέρεια πήρε το προβάδισμα 8 πόντων με τη λήξη της πρώτης περιόδου (25-17). Έτσι συνεχίστηκε και η δεύτερη περίοδος, με την ομάδα του Αντρέα Ματσόν να φτάνει τη διαφορά ακόμα και στους 14 πόντους (42-28), πριν τελικά λήξη το ημίχρονο με 44-35.

    Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να αντιδράσει στην επανάληψη, όταν και μείωσε προσωρινά στους 7 πόντους (68-61), αλλά ο σκόρερ του τελευταίου καλαθιού, Γιάννης Γκαγκαλούδης, πήρε τεχνική ποινή αμέσως μετά. Στον αντίποδα, ο Άρης δεν απειλήθηκε, καθώς... υπήρχε ο Νικολάι Πάντιους. Ο Ρώσος πλέι μέικερ σημείωσε 12 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο, φτάνοντας τους 20 προσωπικούς με 4 τρίποντα. Έτσι στο 30 ο Άρης βρέθηκε μπροστά με 75-63. Στην τέταρτη περίοδο ο Άρης κράτησε με άνεση την υπέρ του διαφορά και πήρε με 91-79 τη σημαντική νίκη.

    Διαιτητές: Μαστραφτσής, Πηλοϊδης, Ηλιόπουλος ΑΡΗΣ (Αντρέα Ματσόν): Καστλ 15 (1), Σιγάλας 14 (2), Ορφανός, Πέτροβιτς 2, Τέιλορ, Χαριτόπουλος 10, Ασημακόπουλος 2, Ουίλκινσον 6, Πάντιους 25 (4), Καραβανάς, Στακ 15, Κουλ 2

    ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Ξανθόπουλος 6 (1), Μανωλόπουλος 2, Βεργίνης, Βασιλειάδης 14 (2), Μακσάντεφ 7, Γκαγκαλούδης 11 (1) και 8 ασίστ, Μαυροκεφαλίδης 18 (1), Σίμονς 7 (1), Γεωργίτσης, Χένιακ 2, Εντιαγέ 12

    [28] Στα προημιτελικά ο Φάφαλης

    22/2/2006 12:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σπουδαία εμφάνιση πραγματοποίησε στην πίστα του Πραγκελάτο ο διεθνής πρωταθλητής Λευτέρης Φάφαλης στα προκριματικά του Σπρίντ (Cross Country), καθώς με χρόνο 2:20.33 κατάφερε να τερματίσει 29ος και να προκριθεί στην επόμενη φάση, όπου περάσανε 30 αθλητές. Η πρόκριση του Φάφαλη στους προημιτελικούς που θα διεξαχθούν στις 14:10, αποτελεί την κορυφαία επίδοση Έλληνα αθλητή σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς. "Πέτυχε το στόχο του και από δω και πέρα ό,τι θέση και να έρθει θα είναι καλοδεχούμενη" ήταν η εκτίμηση του τεχνικού επιτελείου του Λευτέρη Φάφαλη.

    Κολύμπησε στα βαθιά η Τσακίρη

    Αντίθετα η Παναγιώτα Τσακίρη στην παρθενική της εμφάνιση σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στα προκριματικά του αντίστοιχου αγωνίσματος, έτρεξε πολύ καλά, "κολύμπησε στα βάθια" αλλά απέναντι σε αντιπάλους με τεράστια εμπειρία κατέλαβε τελικά με επίδοση 2:43.28 την 66η θέση και αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Αργότερα αγωνίζεται και η νεαρότερη αθλήτρια της ελληνικής αποστολής, η 16χρονη Μάγδα Καλομοίρου, στο σλάλομ του αλπικού σκι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η ώρα του Φάφαλη

    [29] Στο κυρίως ταμπλό ο Οικονομίδης

    22/2/2006 4:05:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά τον πρόσφατο θρίαμβο στο Μπέρνι της Αυστραλίας ο διεθνής πρωταθλητής του τένις Βασίλης Οικονομίδης, συμμετέχει αυτές τις μέρες σε ένα ακόμη τουρνουά της "χώρας των καγκουρό". Στους αγώνες του Γουόλογκονγκ, με έπαθλο 15.000 δολαρίων, ο28χρονος άσος πέρασε τα προημιτελικά και συνεχίζει στο κυρίως ταμπλό των αγώνων. Εκεί στο πρώτο ματς κληρώθηκε να αντιμετωπίσει στον α γύρο τον Νοτιοαφρικανό Άντερσον (Νο 398). Αντίθετα από τα προκριματικά αποκλείστηκε ο έτερος διεθνής, Αλέξανδρος Γιακούποβιτς, με τον οποίο ως παρτενέρ ο Οικονομίδης συνεχίζει στο διπλό, καθώς ήδη το ελληνικό δίδυμο προκρίθηκε στα προημιτελικά επικρατώντας 6-2, 6-4 των Οντουί (Γαλλία)/Μπορέτι (Νορβηγία).

    [30] Μεθόδευση καταγέλλουν οι "Άτλαντες"

    22/2/2006 3:06:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την μεθόδευση που επιχειρείται από την εταιρία Ολυμπιακών Ακινήτων, με στόχο τη μη παραχώρηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων της άρσης βαρών στη Νίκαια στο άθλημα των " δυνατών" κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών. Η Ε.ΟΑ.Β μάλιστα τις επόμενες μέρες θα καταθέσει την πρότασή της για την αξιοποίηση του "Σπιτιού της Άρσης Βαρών" και για την αξιολόγησή της θα ζητήσει την παρέμβαση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Γιώργου Βουλγαράκη και του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού.

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

    Η Ε.Ο.Α.Β. καταγγέλλει την μεθόδευση που επιχειρείται από την εταιρία Ολυμπιακών Ακινήτων, με στόχο να μην παραχωρηθούν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της άρσης βαρών στη Νίκαια στο άθλημα της άρσης βαρών. Οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή Ολυμπιακών Ακινήτων κου Κάρναβου Δημητρίου, με τις οποίες κρίνεται για το ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της άρσης βαρών, το γνωστό σε όλους μας "σπίτι της άρσης βαρών", αποδεικνύουν με κατηγορηματικό και αδιάψευστο τρόπο την προειλημμένη απόφαση των Ολυμπιακών Ακινήτων.

    Είναι άξιο απορίας με ποια τεχνοκρατική γνώση, την οποία συνεχώς επικαλούνται οι υπεύθυνοι των Ολυμπιακών Ακινήτων, έκριναν ότι τα προπονητήρια, τα φυσικοθεραπευτήρια, οι σάουνες, τα υδρομασάζ, οι χώροι αποθεραπείας των αθλητών, ο χώρος προθέρμανσης των αγώνων, οι ξενώνες των αθλητών, θα πρέπει να δοθούν στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και η κεντρική σάλα στην Ε.Ο.Α.Β. Σε κάθε περίπτωση, οι γνώσεις του Γενικού Διευθυντή των Ολυμπιακών Ακινήτων, για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Πειραιώς, πιθανώς να είναι χρήσιμες για το εκπαιδευτικό μας ίδρυμα, όσον όμως αφορά τις "τεχνοκρατικές" του απόψεις για την άρση βαρών, ζητάμε να υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός στην ιστορία της άρσης βαρών και του Ελληνικού αθλητισμού και ασφαλώς σοβαρότερη αντιμετώπιση.

    Η Ε.Ο.Α.Β. τις επόμενες μέρες, με αίσθημα ευθύνης πρόκειται να καταθέσει την πρότασή της για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου της άρσης βαρών στη Νίκαια, για την αξιολόγηση της οποίας ζητά την παρέμβαση του Υπουργού Πολιτισμού κου Γ. Βουλγαράκη και του Υφυπουργού Αθλητισμού κου Γ. Οφανού, με σκοπό να υπάρξει δίκαιη λύση και όχι η ήδη προαποφασισμένη έκβαση για την αλλαγή της χρήσης του σκοπού και του ονόματος των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων της άρσης βαρών.

    [31] Εκτός ημιτελικών ο Φάφαλης

    22/2/2006 2:49:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Παρά την προσπάθεια του στους προημιτελικούς του Σπρίντ (Cross Country) του σκι δρόμων αντοχής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ο διεθνής Λευτέρης Φάφαλης δεν κατάφερε να "σφραγίσει" το ειστήριό του για τα ημιτελικά. Ο διεθνής πρωταθλητής, που σήμερα πέτυχε τη μεγαλύτερη διάκριση της χώρας μας στην ιστορία του σημαντικότερου χειμερινού αθλητικού ραντεβού, συμμετείχε στην τέταρτη προημιτελική σειρά του αγωνίσματος, ωστόσο με επίδοση 2:26.06 δεν κατάφερε να πλασαριστεί στις δύο πρώτες προνομιούχες θέσεις και τερμάτισε έκτος και τελευταίος στη σειρά του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα προημιτελικά ο Φάφαλης

    [32] "Έφυγε" ένας θρύλος του πίνγκ πόνγκ

    22/2/2006 12:52:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το χαμό μιας κορυφαίας φυσιογνωμίας του αθλήματος θρηνεί από χθες η παγκόσμια οικογένεια του πινγκ πόνγκ, καθώς σε ηλικία 84 χρόνων απεβίωσε η Ρουμάνα Αντζέλικα Αντελστάιν Ροζεάνου, "ένας αληθινός θρύλος του πινγκ πονγκ", όπως τονίζει στην σχετική ανακοίνωση η επίσημη ιστοσελίδα της διεθνούς ομοσπονδίας (I.T.T.F.). Η Ροζεάνου ήταν η τελευταία μη Ασιάτισσα αθλήτρια, που αναδείχτηκε Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο απλό γυναικών. Οι συνολικές επιδόσεις της στην κορυφαία διοργάνωση ήταν εκπληκτικές, ενώ στο αγώνισμα του απλού δημιούργησε εντυπωσιακά ρεκόρ, τα οποία πάρα πολύ δύσκολα θα καταρριφθούν. Έπαιξε στα χρόνια που τα παγκόσμια πρωταθλήματα γίνονταν σε ετήσια βάση και περιελάμβαναν μαζί τα ατομικά και τα ομαδικά αγωνίσματα. Παράλληλα ήταν η μοναδική αθλήτρια στην ιστορία του αθλήματος, που κατέκτησε έξι παγκόσμιους τίτλους στη σειρά στο απλό γυναικών (από το 1950 έως το 1955).

    [33] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ανοιχτές οι πόρτες για Ρονάλντο

    22/2/2006 1:07:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η πρόσφατη δήλωση του Βραζιλιάνου άσου της Ρεάλ Μαδρίτης, Ρονάλντο ότι θέλει να αποχωρήσει από τους "γκαλακτικος" και να επιστρέψει στο καμπιονάτο, έχει πυροδοτήσει το ενδιαφέρον αρκετών ιταλικών και ξένων ομάδων να αποκτήσουν το "φαινόμενο". Μετά από τη Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ και η Μίλαν δια στόματος του αντιπρόεδρου των "ροσονέρι", Αντριάνο Γκαλιάνι ενδιαφέρεται να ντύσει στα χρώματα της ομάδας τον αστέρα της "σελεσάο". "Πρόκειται για έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή και νομίζω ότι αν αποφασίσει να φύγει θα βρει πολλές ανοιχτές πόρτες από πολλούς συλλόγους στον κόσμο. Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα να τον δω με την φανέλα της Μίλαν, αλλά αυτό θα το συζητήσουμε το καλοκαίρι" τόνισε ο κ. Γκαλιάνι, που παράλληλα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τον άσο της γερμανικής Σάλκε, τον Κριστιάν Πούλσεν.

    [34] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Έτριβε τα χέρια του" ο Βενγκέρ

    22/2/2006 11:43:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός της Άρσεναλ, δεν περίμενε χθες ότι η 5η στην πρέμιερσιπ ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ, θα κατάφερνε να παρουσιαστεί μεταμορφωμένη στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" και ότι θα ταπείνωνε τη "βασίλισσα" μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Κι όμως τα "κανόνια" η Αρσεναλ, με το εξαιρετικό γκολ του Γάλλου Τιερί Ανρί, απειλεί πλέον σοβαρά τους "γκαλάκτικος" με αποκλεισμό από τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λίγκ. Ο Αλσατός τεχνικός της κατ όνομα χθες αγγλικής ομάδας, αφού ούτε ένας παίκτης της δεν είχε βρετανικό διαβατήριο, δεν έκρυβε μετά τον αγώνα την ικανοποίηση του, σε αντίθεση με τον τεχνικό της Ρεάλ Μαδρίτης, Χουάν Ραμόν Λόπεθ Κάρο, που προβληματίστηκε από την... αφλογιστία των παικτών του.

    Μπορούσε και άλλα γκολ η Άρσεναλ

    "Οι νεαροί παίκτες τα πήγαν μια χαρά και πιστεύω πως όλοι οι ποδοσφαιριστές έκαναν ένα πολύ καλό ματς. Ξεκινήσαμε πολύ καλά και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Το μόνο που με αφήνει ανικανοποίητο είναι ότι δεν βάλαμε ακόμα ένα ή δύο γκολ", τόνισε ο Αλσατός τεχνικός της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ.

    Από την άλλη πλευρά ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης, παραδέχθηκε πως η Αρσεναλ δίκαια πήρε την νίκη: "Ξεκινήσαμε πολύ δυνατά αλλά η Άρσεναλ προσπάθησε να το αλλάξει αυτό κλέβοντας την μπάλα και παίζοντας με αντεπιθέσεις. Ακόμα και έτσι είχαμε ευκαιρίες να σκοράρουμε και να νικήσουμε. Δεν τις εκμεταλλευτήκαμε σε αντίθεση με την Άρσεναλ, που τελικά κατέκτησε δίκαια τη νίκη" επεσήμανε προβληματισμένος ο Ισπανός τεχνικός.

    [35] Πολιτισμός

    Τσικνοπέμπτη στην καρδιά της Αθήνας

    22/2/2006 9:34:00 μμ

    Τριάντα άτομα από την Ομάδα Μαγικές Σβούρες με πολύχρωμες αποκριάτικες φορεσιές, κουδούνια, κρουστά και ακορντεόν θα ανοίξουν την Τσικνοπέμπτη 23 Φεβρουαρίου τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων. Οι Μαγικές Σβούρες ξεκινούν στις 11 το πρωί με πέντε γαϊτανάκια και ένα αποκριάτικο γαϊδουράκι από την οδό Ερμού και ακολουθούν τις οδούς Καπνικαρέα, Μοναστηράκι, Αθηνάς, Αιόλου φτάνοντας στη πλατεία Κοτζιά χορεύοντας και τραγουδώντας. Στήνουν χορό με τα γαϊτανάκια στη μέση της πλατείας μέχρι τις 12:30μ.μ. που σμίγουν με τους ηθοποιούς Παύλο Κοντογιαννίδη και Τζέση Παπουτσή και όλοι μαζί ξεκινούν για τη Βαρβάκειο.

    Στις 11:30 π.μ. Πάνω σε ένα ανοιχτό αμάξι αντίκα οι δύο ηθοποιοί ξεκινούν από το Ζάππειο, περνούν την Αμαλίας, Πανεπιστημίου κάνουν το κύκλο της Ομόνοιας και φτάνουν στη πλατεία Κοτζιά. Συναντιούνται με την ομάδα των μασκαρεμένων και κατευθύνονται στη Βαρβάκειο Αγορά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους προς την Πλατεία Κοτζιά παρακινούν τους πολίτες να λάβουν μέρος στο μεσημεριανό γλέντι που θα ξεκινήσει στις 13:30 απέναντι από τη Βαρβάκειο με μεζέδες, κρασί και τραγούδι. Μέσα στην Αγορά ο Παύλος Κοντογιαννίδης και η Τζέση Παπουτσή θα δώσουν 15λεπτη σατυρική παράσταση. Στην εξέδρα που θα στηθεί απέναντι από την Αγορά στην οδό Αθηνάς ο Κώστας Φέρης παρουσιάζει το "Καφέ Αμάν 2005". Μαζί του η Θεοδοσία Στίγκα , Θεόδωρος Λίζος και Γιώργος Κουτουλάκης τραγουδούν ρεμπέτικα, σμυρνέϊκα και λαϊκά τραγούδια.

    Το βράδυ το γλέντι συνεχίζεται στην Πλατεία Θησείου στις 8μ.μ. με αποκριάτικα τραγούδια από την παράδοση με τους Γιώτα Βέη και Γιώργο Κοτσίνη. Ζουρνάδες και νταούλια από την Ήπειρο. Χορεύει το συγκρότημα της Ελένης Τσαούλη. Την ίδια ώρα στα στενά της Πλάκας, οι κιθάρες του Διονύση Λαυράγκα παίζουν Ζακυνθινές μαντολινάτες.

    [36] Ζωής ...σΤάσεις

    Πρωτοκαθεδρία ως ξένη γλώσσα στην Ε.Ε.

    Ο επιμένων αγγλικά

    22/2/2006 12:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Όλο και πιο γλωσσομαθείς γίνονται οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που καταδεικνύει ότι το 56% γνωρίζει άλλη μια γλώσσα εκτός από την μητρική του. Τα ηνία στις προτιμώμενες ξένες γλώσσες κρατούν τα αγγλικά (σε 19 από τις 29 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα) με ποσοστό 38%, ενώ ακολουθούν τα γερμανικά και τα γαλλικά με 14%, καθώς και τα ισπανικά και τα ιταλικά με 6% και 3% αντίστοιχα. Πρώτο στις επιδόσεις στις ξένες γλώσσες έρχεται το Λουξεμβούργο, όπου σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού (99%) μιλάει τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα και περίπου 92% δύο. Στην Ελλάδα, τα αγγλικά και τα γερμανικά είναι οι πιο δημοφιλείς γλώσσες (96% και 50% αντίστοιχα), ενώ το 74% θεωρεί πως πρέπει να μιλά τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες. Στο μεταξύ, οι Βρετανοί κρατούν και το θρόνο του πιο αγαπητού λαού παγκοσμίως: σύμφωνα διεθνή έρευνα της εταιρείας μάρκετινγκ GMI, οι Άγγλοι είναι οι πιο αγαπητοί, αν και περιγράφονται ως και οι πιο βαρετοί.

    Διστάζουν στις δύο ξένες γλώσσες

    Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου έγινε το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2005 στα 25 κράτη - μέλη της Ε.Ε. και τις τέσσερις υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Τουρκία).

    Και μπορεί οι Ευρωπαίοι να γίνονται όλο και πιο γλωσσομαθείς, ωστόσο, μόλις το 28% πιστεύει ότι πρέπει να γνωρίζει τουλάχιστον δύο γλώσσες εκτός της μητρικής, στόχος που τέθηκε από την Ε.Ε. το 2002.

    Η χώρα μας, με 74%, θεωρεί απαραίτητες της δύο ξένες γλώσσες και έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., μετά την Πολωνία. Ακολουθούν η Λιθουανία (69%), η Κύπρος και η Ουγγαρία (68%) και η Ιταλία (66%).

    Στη Γαλλία, μόλις το 31% πιστεύει πως είναι χρήσιμες οι δύο ξένες γλώσσες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι 36% και στη Βρετανία 48%.

    Πάντως, υπάρχουν και οι "ξεροκέφαλοι", που αρκούνται μόνο στη μητρική τους: το 66% των Ιρλανδών και το 62% των Βρετανών παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν άλλη γλώσσα, ενώ το ίδιο δηλώνουν οι Ιταλοί σε ποσοστό 59%, οι Ούγγροι και οι Πορτογάλοι (58%) και οι Ισπανοί (56%).

    Αγαπητοί, αλλά βαρετοί

    Στο μεταξύ, διεθνής έρευνα για την εταιρεία μάρκετινγκ GMI, δείχνει ότι ο πιο αγαπητός λαός στον κόσμο είναι οι Βρετανοί, αν και είναι επίσης αυτοί που περιγράφονται συχνότερα ως πιο βαρετοί.

    Τους Βρετανούς "ψήφισε" το 64% των 25.907 ερωτηθέντων από 35 χώρες, χαρακτηρίζοντάς τους ευγενικούς, έντιμους, αξιόπιστους και έξυπνους, αλλά και πιο βαρετούς.

    Στη δεύτερη θέση της έρευνας βρέθηκαν οι Ελβετοί, ενώ έπονται Καναδοί, Ιταλοί και Σουηδοί.

    Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν και οι αρνητικές γνώμες: Γάλλοι και Αμερικανοί βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις, θεωρούμενοι οι μεν ως πιο αγενείς και οι δε ως οι πλέον αδαείς.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Τhe Sun: UK people 'most boring'

    EUPolitix: English is EU's most European language

    Σχετικά Links:

    Ευρωβαρόμετρο


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 22 February 2006 - 21:59:52 UTC