Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν υποχωρούν
  • [02] Διαψεύδουν τη σύλληψη Μλάντιτς
  • [03] Αναβολή εκτέλεσης λόγω ηθικής
  • [04] Η Οικονομία στο επίκεντρο
  • [05] Έμεινε στη Λισσαβόνα ο Σισόκο
  • [06] Υποβλήθηκε σε εξετάσεις ο Ντίντα
  • [07] "Κανονιά" στο Μπερναμπέου
  • [08] "Πήραν κεφάλι" οι "αετοί"
  • [09] "Άλωσε" και το Αϊντχόφεν η Λιόν
  • [10] Επτά τα κρούσματα Η5Ν1 στην Ελλάδα

    [01] Κοινωνία

    Συνεχίζεται η απεργία παρά την επιστράτευση

    Δεν υποχωρούν

    22/2/2006 7:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/2/2006 11:36:31 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους στα λιμάνια του Πειραιά και της Πάτρας αποφάσισε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), μετά την απόφαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να επιστρατευθούν τα πληρώματα όλων των υπό ελληνική σημαία δρομολογημένων επιβατηγών, επιβατηγών-οχηματαγωγών και φορτηγών-οχηματαγωγών πλοίων, από τις 6 σήμερα το πρωί. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης της ΠΝΟ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια συμβολική και ουσιαστική αντίσταση στα δύο βασικά και κεντρικά λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Πάτρας, τονίζοντας ότι συνεχίζεται η απεργία τους μέχρι την Παρασκευή. Ο κ. Νταλακογιώργος επεσήμανε ότι τα δρομολόγια στα υπόλοιπα λιμάνια θα γίνονται κανονικά, όμως όσα πλοία "δέσουν" στα λιμάνια του Πειραιά και της Πάτρας δεν θα τους επιτραπεί ο απόπλους. Ο κ. Νταλακογιώργος μιλώντας στη ΝΕΤ ανέφερε ότι η ΠΝΟ δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα απαγορεύσει την πραγματοποίηση δρομολογίων από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ χαρακτήρισε την πολιτική επιστράτευση ως αυταρχική απόφαση, φασιστικής έμπνευσης, που πλήγει το εργατικό κίνημα, ενώ επεσήμανε ότι το Πρωτοδικείο Πειραιά δικαίωσε χθες τους ναυτεργάτες με την απόφασή του να κρίνει νόμιμη την απεργία τους. Από την πλευρά του ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στη ΝΕΤ δήλωσε ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για πολιτική επιστράτευση, καθώς έχει καταργηθεί κάθε διάταξη που την επιτρέπει. Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι δεν μπορούν να επιβληθούν στους ναυτεργάτες, ούτε διοικητικές ούτε ποινικές.

    Έφυγαν τα πλοία από την Κρήτη

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού κ. Μανουσογιαννάκης υπογράμμισε ότι η απόφαση της ΠΝΟ πάρθηκε κατά πλειοψηφία και ζήτησε τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων, ενώ κάλεσε τους οδηγούς των φορτηγών να κατέβουν από αυτά και να ενωθούν μαζί στον αγώνα τους. Ο κ. Μανουσογιαννάκης ερωτηθείς για το τι θα κάνουν με τα χαρτιά της επιστράτευσης, είπε "θα τα κάνουμε πατσαβούρια".

    Στο μεταξύ αναχώρησε στις 9.30 το πρωί από το λιμάνι της Σούδας στην Κρήτη το επιβατικό -οχηματαγωγό της ΑΝEΚ "ΛΙΣΣΟΣ". Το πλοίο μεταφέρει 48 φορτηγά αυτοκίνητα, 7 I.X. και 39 επιβάτες. Η διαδικασία φόρτωσης του πλοίου καθώς και η επιβίβαση των επιβατών έγινε με απόλυτη τάξη, και χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό. Νωρίτερα στις 4.20 τα ξημερώματα είχε αποπλεύσει από την Σούδα και το οχηματαγωγό της ΑΝΕΚ "AEGEAN GLORY" μεταφέροντας 50 φορτηγά αυτοκίνητα , με ευπαθή αγροτικά προϊόντα. Στον Πειραιά, εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσουν, συνολικά οχτώ πλοία από την Κρήτη, τη Λέσβο, τη Ρόδο και τη Σάμο.

    Το πρωί σημειώθηκαν επεισόδια στο λιμάνι της Κέρκυρας, όταν ναυτεργάτες μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ εμπόδισαν τους επιβάτες του πλοίου "Αγία Αικατερίνη" που ήταν έτοιμο να αποπλεύσει να επιβιβαστούν. Έγιναν δύο προσαγωγές ατόμων, που στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα και μία επιβάτης τραυματίστηκε ελαφρά.

    Στην Πάτρα οι ναυτεργάτες του ΠΑΜΕ βρίσκονται στον καταπέλτη του Super Fast Ferry 5 εμποδίζοντας την φόρτωση του πλοίου. Στις 10 το πρωί ολοκληρώθηκε η επίδοση των φύλλων πορείας στους ναυτεργάτες των πλοίων της γραμμής Πάτρας Ιταλίας, η πλειοψηφία των οποίων έχουν δηλώσει παρόν στις θέσεις τους. Το πρώτο πλοίο που κατέβασε καταπέλτες για να φορτώσει αυτοκίνητα ήταν το Super Fast Ferry αλλά επί τόπου έσπευσε ομάδα συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και εμποδίζουν τη φόρτωση του πλοίου. Η ατμόσφαιρα δεν είναι ηλεκτρισμένη παρότι οι εκπρόσωποι των ναυτεργατών δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν παρά την επιστράτευση.

    Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά εξήγγειλε τετράωρη στάση εργασίας από τις 12-4 μ.μ. ενώ έως τις 2 μ.μ. ακινητοποιείται και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος προκειμένου οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Σε ένδειξη συμπαράστασης στους ναυτεργάτες 24ωρη απεργία εξήγγειλε η Ομοσπονδία Οικοδόμων ενώ στο πλευρό τους τάσσεται και το Συνδικάτο Μετάλλου.

    "Η Κυβέρνηση εξάντλησε τα περιθώρια"

    Στην ανακοίνωση του ΥΕΝ τονίζεται ότι "απαίτηση του ελληνικού λαού και προτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου ήταν η συνέχιση του διαλόγου σε πνεύμα συναίνεσης, αμοιβαίων υποχωρήσεων και συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές επιπτώσεις σε μεγάλο τμήμα ευπαθών ομάδων του ελληνικού λαού, όπως οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας και οι αγρότες. Η Κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια του διαλόγου και ζήτησε από την ΠΝΟ να υπάρξει προσωπικό ασφαλείας για να καλυφθούν ζωτικές ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, αλλά πλήρης αδιαλλαξία σε όλες τις πρωτοβουλίες για κλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί". Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης τόνισε η όλη κατάσταση ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει τη νόμιμη απόφαση να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση. Πρωταρχικό στοιχείο, είπε, είναι να βγει η νησιωτική Ελλάδα από το αδιέξοδο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εξετάζονται λύσεις

    [02] Κόσμος

    Σερβικές κυβερνητικές πηγές και ΔΠΔ

    Διαψεύδουν τη σύλληψη Μλάντιτς

    22/2/2006 9:03:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τις πληροφορίες για σύλληψη του Σερβοβόσνιου πρώην στρατηγού, Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Παρά τις επίσημες διαψεύσεις από τη σερβική Κυβέρνηση και το Δικαστήριο της Χάγης, οι φήμες ότι ο καταζητούμενος έχει συλληφθεί ή ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για την παράδοσή του δεν λένε να κοπάσουν. Η Κυβέρνηση της Σερβίας αναγκάστηκε χθες βράδυ να προβεί δύο φορές σε διάψευση της σχετικής είδησης που μετέδωσαν τα ΜΜΕ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σιρντιάν Ντιούριτς χαρακτήρισε τις πληροφορίες για τον Μλάντιτς "προϊόντα χειραγώγησης, που δεν συνεισφέρουν στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για να ολοκληρώσει πλήρως την συνεργασία της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη". Η διοίκηση της ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στην Βοσνία (EUFOR) διέψευσε ότι συνελήφθη ο Μλάντιτς ενώ το ίδιο έπραξε και η διοίκηση της αμερικάνικης στρατιωτικής Βάσης "ΟRAO" στην Τούζλα της Βοσνίας, απ όπου υποτίθεται ο Σερβοβόσνιος στρατηγός θα μεταφερόταν αεροπορικώς στην Χάγη.

    Η Εισαγγελία του ΔΠΔ της Χάγης διέψευσε επισήμως χθες βράδυ τη σύλληψη του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς όπως επίσης και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η είδηση για την σύλληψη Μλάντιτς μεταδόθηκε αρχικά από τηλεοπτικό κανάλι της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας το οποίο επικαλούμενο ανεπίσημες πηγές ανέφερε ότι ο Σερβοβόσνιος στρατηγός συνελήφθη στην Σερβία και οδηγήθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Τούζλα στην Βοσνία απ όπου θα μεταφερόταν στην Χάγη. Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στο Βελιγράδι αναμετέδωσαν την είδηση προσθέτοντας ότι ο Μλάντιτς εντοπίστηκε εχθές σε ορεινή περιοχή κοντά στα σύνορα της Σερβίας με την Βοσνία και ύστερα από επιχείρηση που κράτησε ολόκληρη την ημέρα συνελήφθη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θρίλερ με τη σύλληψη του Μλάντιτς

    [03] Κόσμος

    Διχάζει η χρήση νέου ενέσιμου διαλύματος

    Αναβολή εκτέλεσης λόγω ηθικής

    22/2/2006 9:46:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ η χρήση ενός νέου ενέσιμου διαλύματος που ελαχιστοποιεί τον πόνο κατά την θανατική εκτέλεση. Μάλιστα, η εκτέλεση του Μάικλ Μοράλες, του πρώτου θανατοποινίτη με την νέα μέθοδο, αναβλήθηκε για δεύτερη φορά σήμερα, καθώς οι γιατροί επικαλούνται λόγους ηθικής. Όπως δήλωσε ο διευθυντής των φυλακών του Σαν Κουέντιν, όπου κρατείται ο Μοράλες, δεν βρέθηκε ούτε ένας γιατρός ή μια νοσοκόμα για να του χορηγήσει το θανατηφόρο διάλυμα. "Αυτό που μας ζητείται είναι ηθικά απαράδεκτο", επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί, που υποστηρίζουν ότι το νέο διάλυμα -που αποτελείται από βαρβιτουρικά, αντί για το κοκτέιλ τριών φαρμάκων που συνήθως χρησιμοποιείται- θα επιτείνει το χρόνο που χρειάζεται για να αποβιώσει ο θανατοποινίτης. Σύμφωνα με τους ίδιους, με τη θανατηφόρο δόση βαρβιτουρικών μπορεί να χρειαστούν έως και 45 λεπτά έναντι συνήθως των 8 - 10 λεπτών.

    Την Τρίτη, ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζέρεμι Φόγκελ έκρινε ότι η εκτέλεση δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο εάν οι γιατροί διαπιστώσουν πως ο θανατοποινίτης έχει πέσει σε νάρκη και δεν θα αισθανθεί τους πόνους από το θανατηφόρο διάλυμα. Ζητήθηκε μάλιστα από τους γιατρούς να επέμβουν, στην περίπτωση που ο Μοράλες θα ξυπνούσε ή θα φαινόταν ότι πονά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

    Ο 46χρονος θανατοποινίτης καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών για το βιασμό και το φόνο μιας 17χρονης κοπέλας το 1981. Ο ίδιος ομολόγησε την πράξη του, αλλά υποστήριξε ότι τελούσε υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών. Ζήτησε χάρη από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, όμως, ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ απέρριψε το αίτημα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: California postpones execution indefinitely

    Der Spiegel: Exekution erneut verschoben

    BBC: California holds off on execution

    [04] Οικονομία

    Σήμερα στη δημοσιότητα η αξιολόγηση της Κομισιόν

    Η Οικονομία στο επίκεντρο

    22/2/2006 10:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/2/2006 11:23:36 πμ)

    Στην έγκριση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τη διετία 2006 2008 αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Κομισιόν, αξιολογώντας το θετικά. Στην έκθεσή της -που αποτελεί εισήγηση προς το συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας το οποίο θα γίνει τον Μάρτιο- η Κομισιόν εκτιμά ότι είναι εφικτή η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΠΕ φέτος, εφόσον ληφθούν υπόψη τα προσωρινά μέτρα ύψους 1,1 δισ ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός. Παράλληλα, η Κομισιόν επισημαίνει την ανάγκη για λήψη μόνιμων μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα, ενώ συγκρατημένες είναι οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον Προϋπολογισμό.

    Αυτή την ώρα, συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη. Κύριο θέμα, η επιλογή σύμβουλου για την Εμπορική Τράπεζα.

    Εξάλλου, στη 1 το μεσημέρι, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκος Γκαργκάνας, θα παρουσιάσει την ετήσια έκθεση της Τράπεζας για την ελληνική Οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση εκτιμά ότι η Οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο, επισημαίνοντας την ανάγκη για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων, ενώ προβλέπει νέα αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Κλειδί" οι μεταρρυθμίσεις

    [05] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Έμεινε στη Λισσαβόνα ο Σισόκο

    22/2/2006 11:21:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Χωρίς το Σισόκο αναχώρησε χθες βράδυ η αποστολή της Λίβερπουλ από τη Λισσαβόνα, καθώς ο διεθνής μέσος από το Μάλι, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Στο 30 περίπου της αναμέτρησης των "16" με τη Μπανφίκα, ο Αφρικανός άσος δέχθηκε μία κλωτσιά από τον Μπέτο στο πρόσωπο και τραυματίστηκε στο μάτι. Στη συνέχεια ο Μπενίτεθ αντικατέστησε τον παίκτη με τον Χάμαν. Μετά από εξετάσεις που υποβλήθηκε σε πορτογαλικό νοσοκομείο, ο Σισόκο διεμήνυσε στους ανθρώπους της αγγλικής ομάδας, ότι θα παραμείνει στην Πορτογαλία, για να υποβληθεί και σε νέες εξετάσεις. "Πρόκειται για έναν σοβαρό τραυματισμό στο μάτι κάτι που σημαίνει, ότι ο Μόχάμεντ (Σισόκο) θα παραμείνει στο νοσοκομείο και για κάποια άλλα τεστ" δήλωσε εκπρόσωπος των "ρεντς". Στο πλευρό του άτυχου παίκτη, παρέμειναν μαζί ο γιατρός της ομάδας και ένας φυσιοθεραπευτής και θα επιστρέψουν όλοι στην Αγγλία, όταν η κατάσταση του Σισόκο επιτρέψει κάτι τέτοιο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Πήραν κεφάλι" οι "αετοί"

    [06] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Υποβλήθηκε σε εξετάσεις ο Ντίντα

    22/2/2006 10:19:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στην Ιταλία βρίσκεται από χθες το βράδυ μαζί με την αποστολή της Μίλαν, ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας, Ντίντα, που τραυματίστηκε χθες στον πρώτο αγώνα των "16" του Τσαμπιονς Λίγκ με τη Μπάγερν Μονάχου, στη γερμανική έδρα. Ο πορτιέρο των "ροσονέρι", που στο 65 της αναμέτρησης γύρισε το πόδι του και στη συνέχεια μετέβη σε νοσοκομείο του Μονάχου, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν κάταγμα στον δεξιό αστράγαλο, αλλά σήμερα θα υποβληθεί σε νέες εξετάσεις στο Μιλάνο. Μέχρι στιγμής πάντως είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς το χρόνο που θα χρειαστεί για να αποθεραπευτεί, ενόψει της ρεβάνς της 8ης Μαρτίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ιταλικό προβάδισμα στο "Αλιάνς Αρίνα"

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Κανονιά" στο Μπερναμπέου

    22/2/2006 12:28:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τι κι αν η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν το φαβορί; Τι κι αν η Άρσεναλ έχει προβληματίσει τους πάντες στο αγγλικό πρωτάθλημα, οι "κανονιέρηδες" του Ανσέρ Βενγκέρ έδειξαν πως στο Τσάμπιονς Λιγκ όλα είναι ανοιχτά, αφού έκαναν την μεγάλη έκπληξη και επικράτησαν της "Βασίλισσας" με 1-0 μέσα στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" και πήραν τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Μεγάλος πρωταγωνιστής για της Άρσεναλ ο Τιερί Ανρί, ο οποίος στο 47 με εξαιρετική προσπάθεια (πέρασε τρεις αντιπάλους και πλάσαρε υποδειγματικά την Κασίγιας) "έγραψε" το 1-0 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί πως το "τρικ" του Αλσατού τεχνικού να να πιέσει από ψηλά τους "μερένγκες", ώστε να εμποδίσει τη δημιουργία προϋποθέσεων για γκολ (η Άρσεναλ είχε πολλές αμυντικές ελλείψεις Κάμπελ, Κόουλ, Λαουρέν, Κλισί), "έπιασε τόπο", αφού η Ρεάλ δεν μπόρεσε να φάνει πολύ απειλητική, ενώ εκεί που χρειάστηκε, ο τερματοφύλακας των "κανονιέρηδων" ήταν "παρών". Πλέον η Ρεάλ θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να πάρει την πρόκριση και στη ρεβάνς της 8ης Μαρτίου στο "Χάιμπουρι".

    Διαιτητής: Στέφανο Φαρίνα (Ιταλία)

    Κίτρινες: Σισίνιο, Κασίγιας - Φαμπρέγκας

    Οι συνθέσεις:

    ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κασίγιας, Σίσίνιο, Σέρχιο Ράμος, Γούντγκεϊτ (9΄ Μέχια), Ρομπέρτο Κάρλος, Μπέκαμ, Γκούτι, Γκράβεσεν (76΄ Μπαπτίστα), Ζιντάν, Ρομπίνιο (63΄ Ραούλ), Ρονάλντο

    ΑΡΣΕΝΑΛ: Λέμαν, Έμπουε, Τουρέ, Σεντέρος, Φλαμινί, Λιούνγκμπεργκ, Χλεμπ (76΄ Πιρές), Ζιλμπέρτο, Φαμπρέγκας (90΄+ Σονγκ), Ρέγες (80΄ Ντιαμπί), Ανρί

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Πήραν κεφάλι" οι "αετοί"

    22/2/2006 12:06:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σε ένα παιχνίδι που δεν διεκδικεί δάφνες για το θέαμα η γηπεδούχος Μπενφίκα πραγματοποίησε το πρώτο βήμα για την πρόκρισή της στους "8" του Τσάμπιονς Λίγκ, καθώς κατάφερε να επιβληθεί της πρωταθλήτριας Ευρώπης με 1-0. Τη λύτρωση για την ομάδα του Γιώργου Καραγκούνη, που αγωνίστηκε ως αλλαγή στη θέση του Μπέτο στο 54 σημείωσε μισή ώρα μετά την είσοδο του "Κάρα", ο Λουιζάο με άπιαστη κεφαλιά. Οι "κόκκινοι", που μέχρι το 80 στερήθηκαν τις υπηρεσίες τους Τζέραρντ, δεν κατάφεραν ούτε με την συμμετοχή του αρχηγού στη θέση του Μοριέντες να ισοφαρίσουν και έτσι οι "αετοί" θα πάνε στο Άνφιλντ, με ένα σημαντικό πλεονέκτημα . Για τον Γιώργο Καραγκούνη, που από τη στιγμή που μπήκε ταλαιπώρησε τους αντιπάλους του και έδωσε άλλον αέρα στην ομάδα του, βρέθηκε απόψε στο "Ντα Λουζ" και ο συνεργάτης του ομοσπονδιακού τεχνικού, Γιάννης Τοπαλίδης.

    "Καθάρισε" ο Λουιζάο

    Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον "Κάρα", η είσοδος του οποίου στο 58 έδωσε "γεύση" στο μέχρι τότε "άνοστο" ματς του "Ντα Λουζ", η Μπενφίκα κατάφερε στο β ημίχρονο να λύσει τον "γόρδιο δεσμό" της Λίβερπουλ, που γνώρισε την ήττα με 1-0.

    Το γκολ για την Πορτογαλική ομάδα σημείωσε στο 84΄ ο Λουιζάο. Ο Πετίτ εκτέλεσε το φάουλ των γηπεδούχων λίγα μέτρα έξω από την μεγάλη περιοχή, ο Βραζιλιάνος άσος, πλασαρίστηκε στην περιοχή καλύτερα από τους αμυντικούς της Λίβερπουλ και νικώντας στον αέρα με κεφαλιά τον Χίπια έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ανημπορου Ρεϊνα.

    Διαιτητής: Κόνραντ Πλάουτζ (Αυστρία)

    Κίτρινες: Μπέτο - Λουίς Γκαρσία, Χάμαν

    Οι συνθέσεις:

    ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Μορέτο, Αλσίντες, Λουϊζάο, Άντερσον, Λεο (87΄ Ρικάρντο Ρότσα), Πετίτ, Μπέτο (58΄ Καραγκούνης), Μανουέλ Φερνάντες, Ρομπέρ (77΄ Νέλσον), Νούνο Γκόμεζ, Σιμάο

    ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Ρέινα, Φίναν, Κάραγκερ, Χίπια, Ρίισε, Λουίς Γκαρσία, Σισόκο (35΄ Χάμαν), Τσάμπι Αλόνσο, Κιούελ, Μοριέντες (78΄ Τζέραρντ), Φάουλερ (66΄ Σισέ)

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Άλωσε" και το Αϊντχόφεν η Λιόν

    21/2/2006 11:49:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το εκπληκτικό της φετινό αήττητο σερί στο Τσάμπιονς Λίγκ συνέχισε η γαλλική Λιόν και στη φάση των "16", καθώς η ομάδα μοντέλο του Ζεράρ Ουγέ, επιβλήθηκε στην Ολλανδία της Αϊντχόφεν με 1-0. Το μοναδικό γκολ της συνάντησης πέτυχε στο 65 ο Βραζιλιάνος Ζουνίνιο με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Οι Ολλανδοί πάντως πέρα από κάποιες καλές ευκαιρίες που έχασαν στο πρώτο ημίχρονο δεν κατάφεραν να ισοφαρίσουν, ούτε στα δέκα τελευταία λεπτά του αγώνα, όταν η Λιόν έπαιζε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Γκοβού στο 81 με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Στο 89 μάλιστα οι γηπεδούχοι είχαν δοκάρι με τον νεοεισελθόντα Κονέ, που στο 73 είχε πάρει τη θέση του Αφελαϊ. Καλή η διαιτησία του δικού μας, Κύρου Βασσάρα.

    Βραζιλιάνικη... εκτέλεση

    Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν πολύ δυνατά και πίεσαν από την αρχή για το γρήγορο γκολ. Μόλις στο 4 μάλιστα ο Βένεγκορ, βρέθηκε μία ανάσα από το γκολ, αλλά ο Κουπέ, ύστερα από τη σέντρα του Αφελάι, χάλασε τα σχέδια απομακρύνοντας την μπάλα στην κεφαλιά του θηριώδους αμυντικού. Στο 16 το δοκάρι αυτή τη φορά έσωσε τα "λιοντάρια", καθώς το φάουλ του Άλεξ από τα 30 περίπου μέτρα, τράνταξε την εστία των φιλοξενούμενων.

    Η "Ολυμπίκ" στη μοναδική καλή ευκαιρία για τους Γάλλους προσπάθησε να απαντήσει στο 37, αλλά η μπάλα έφυγε λίγο έξω από την εστία του Γκόμες. Έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια χωρίς γκολ, αφού ούτε ο Λαμεϊ στις καθυστερήσεις, κατάφερε να ανοίξει το σκορ για την ολλανδική ομάδα.

    Στο δεύτερο ημίχρονο η Λιόν εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο πιο δραστήρια και στο 65 με απευθείας φάουλ, ο Βραζιλιάνος Ζουνίνιο, με ευθύβολο σουτ νίκησε τον Γκόμες, γράφοντας το 0-1 για τους Γάλλους. Το τέρμα αυτό "έδωσε φτερά" στην ομάδα του Ζεράρ Ουγιέ, η οποία προσπάθησε στο 72 να διπλασιάσει τα τέρματά της και να καθαρίσει το "ματς", αλλά ο Φρέντ έχασε μία ακόμη καλή ευκαιρία.

    Η Αϊντχόφεν στη συνέχεια προσπάθησε με κάποιες αλλαγές να "ανακατέψει την τράπουλα" και να γίνει επικίνδυνη, αλλά ούτε μετά την αποβολή του Γκοβού με δεύτερη κίτρινη κάρτα, κατάφερε να βρει το δρόμο για την εστία του Κουπέ, κι έτσι οι "Λιονέ" διατήρησαν με 0-1 και στο "Phillips Stadion"το φετινό τους αήττητο στη διοργάνωση. Μοιραίος παίκτης ο Κονέ που στο 89 μόνος του με την εστία έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι των φιλοξενούμενων, χάνοντας μοναδική ευκαιρία να ισοφαρίσει.

    Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας

    Κίτρινες: Ζουνίνιο, Ντιαρά, Γκοβού, Βιλτόρ

    Κόκκινη: Γκοβού (81΄, 2η κίτρινη)

    Οι συνθέσεις:

    ΑΙΝΤΧΟΒΕΝ: Γκόμες, Ράιζιγκερ, Οϊγιερ, Αλεξ, Λάμεϊ, Σίμονς, Αφελάι (73΄ Κονέ), Κοκού, Φαρφάν, Φένεγκορ οφ Χέσελινκ, Κουλίνα (54΄ Αϊσάτι)

    ΛΙΟΝ: Κουπέ, Κλερκ, Κρις (46΄ Βιλτόρ), Μίλερ, Αμπιντάλ, Τιάγκο, Ντιαρά, Ζουνίνιο, Γκοβού, Κάριου (63΄ Φρεντ), Μαλουντά

    [10] Υγεία

    Θετικός και ο κύκνος από την Κρυοπηγή Χαλκιδικής

    Επτά τα κρούσματα Η5Ν1 στην Ελλάδα

    22/2/2006 9:38:00 πμ

    Συνολικά επτά είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Η5Ν1 στην Ελλάδα, μετά τη διαπίστωση ότι είναι θετικό στον ιό και το δείγμα του νεκρού κύκνου από την Κρυοπηγή Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Την ίδια ώρα στο Λονδίνο αποστέλλονται δείγματα από άλλους επτά νεκρούς κύκνους, από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τα Γιαννιτσά και την Κατερίνη. Καθώς αυξάνονται τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να εγκρίνει, υπό όρους, ως μέτρο πρόληψης, τον μαζικό εμβολιασμό των πουλερικών. Στο μεταξύ η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει, για διάστημα 90 ημερών, όλες τις εισαγωγές πτηνών από επτά ευρωπαϊκές χώρες, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της γρίπης των πουλερικών. Η απόφαση ισχύει από την Δευτέρα και αφορά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία και τη Σλοβενία, όπως δήλωσε ο Νιραντόμ Ουρνγκτρακοολσόοκ, αρμόδιος διευθυντής για τον έλεγχο των ασθενειών στο Υπουργείο Γεωργίας της Ταϊλάνδης. Εδώ και δύο χρόνια έχουν βρεθεί πολλές εστίες της γρίπης των πτηνών στην Ταϊλάνδη αλλά οι αρχές έχουν, μέχρι στιγμής, επιτύχει να περιορίσουν τη διάδοση της επιζωοτίας. Από τις αρχές του 2004 έχουν καταγραφεί 22 κρούσματα της ασθένειας σε ανθρώπους. Οι 14 από αυτούς έχασαν τη μάχη για τη ζωή.

    Επτά "ύποπτοι" ασθενείς στη Μαλαισία

    Στο μεταξύ επτά άτομα νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομείο της Κουάλα Λουμπούρ και υποβάλλονται σε εξετάσεις από τους γιατρούς προκειμένου να διαπιστωθεί αν πάσχουν από τη θανατηφόρο νόσο των πτηνών. "Επτά ασθενείς διακομίστηκαν στο νοσοκομείο και υποβάλλονται σε εξετάσεις για τη γρίπη των πτηνών", δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Μαλαισίας Τσούα Σόι Λέκ σε συνέντευξη Τύπου. Οι ασθενείς, δύο ενήλικες και πέντε παιδιά, ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες και έχουν έλθει σε επαφή με μολυσμένα από τον θανατηφόρο ιό Η5Ν1 πουλερικά, πρόσθεσε ο Υπουργός. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα ανακοινωθούν αύριο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα κρούσματα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 22 February 2006 - 9:53:00 UTC