Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ιρλανδία ο Πρωθυπουργός
  • [02] "Θετικός" ο ανασχηματισμός
  • [03] Αλλαγές στα μηχανογραφικά για τα ΑΕΙ
  • [04] Αναζητούν τους ενόχους
  • [05] "Στα μαλακά" για το Καραντίρου
  • [06] Ρατσιστικό έγκλημα
  • [07] Ανέλαβε την ευθύνη
  • [08] "Πρεμιέρα" για το βιοντίζελ
  • [09] Πρόωρο "αντίο" για Παγδατή
  • [10] Η ημέρα των φιλοξενούμενων
  • [11] Σε επιφυλακή για τον Η5Ν1
  • [12] Διαψεύδουν το χωρισμό

    [01] Πολιτική

    Προερχόμενος από τη Γερμανία

    Στην Ιρλανδία ο Πρωθυπουργός

    16/2/2006 10:15:00 πμ

    Στο Δουβλίνο θα βρίσκεται το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός, προερχόμενος από τη Γερμανία και συνοδευόμενος από τη Ντόρα Μπακογιάννη. Αμέσως μετά την άφιξη του θα έχει γεύμα εργασίας με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μπέρτι Άρχερν. Στην ατζέντα η ευρωπαϊκή πολιτική, οι διμερείς σχέσεις και άλλα διεθνή θέματα. Στο μεταξύ οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ε.Ε., τα ευρωτουρκικά, το Κοσσυφοπέδιο αλλά και το Κυπριακό, σχετικά με το οποίο η κ. Μέρκελ τόνισε ότι ενδιαφέρεται για μια "σώφρονα λύση", βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο των συνομιλιών του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο. Ειδικότερα για το Κυπριακό ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πάντα διατεθειμένη να συμβάλει στην ανεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του ΟΗΕ. Ο Πρωθυπουργός συνοδεύεται από τη νέα υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, για την οποία η Άγκελα Μέρκελ εκφράστηκε με θερμά λόγια, χαρακτηρίζοντάς την ως φίλη της Γερμανίας.

    "Συνομιλίες ουσίας και βάθους"

    Εξαιρετικά ικανοποιημένοι από το κλίμα, αλλά και από το περιεχόμενο των συνομιλιών του Πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ, εμφανίστηκαν χθες αργά το βράδυ η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος, που συναντήθηκαν με τους Έλληνες δημοσιογράφους για να τους ενημερώσουν σχετικά, ύστερα από ένα δείπνο εργασίας των δύο αντιπροσωπειών που έσπασε σε διάρκεια κάθε προηγούμενο "ρεκόρ", ξεπερνώντας τις δυόμισι ώρες.

    Εξηγώντας τη διάρκεια της συνάντησης η κα Μπακογιάννη έκανε λόγο για "συνομιλίες ουσίας και βάθους" που στάθηκαν και σε θέματα γενικότερης θεώρησης και στρατηγικής για την πορεία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις διεθνείς εξελίξεις, εντάσσοντας μέσα σ αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τα ειδικότερου "ελληνικού" ενδιαφέροντος θέματα, όπως το Κυπριακό και τις εξελίξεις στο χώρο των Βαλκανίων ενόψει της έναρξης των διαδικασιών καθορισμού του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.

    Συγκεκριμένη αναφορά σε "αποκλίσεις" προσεγγίσεων μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς, σε θέματα όπως η αντιμετώπιση των προτάσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ για το Κυπριακό (που το Βερολίνο "μελετάει" και δεν έχει απορρίψει δημοσίως) ή της διαμάχης για την ονομασία της ΠΓΔΜ, δεν υπήρξε, αλλά τόσο η Υπουργός Εξωτερικών όσο και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεναν στο ότι, όπως προκύπτει και από τη διάρκεια των συνομιλιών, υπήρξε η δυνατότητα εκτενούς και σε βάθος ανάλυσης των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, πράγμα που χαρακτήρισαν "ιδιαίτερα σημαντικό".

    Η εξωτερική πολιτική

    Η Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, και σε σχετικά δημοσιεύματα του ελληνικού και κυπριακού Τύπου, υπογράμμισε ότι "η εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια", ότι "είναι συνολικά κυβερνητική υπόθεση", ότι "τον πρώτο και τελευταίο λόγο επ αυτής έχει ο Πρωθυπουργός" και ότι "η ίδια δεν θα μπορούσε ποτέ να χρησιμοποιήσει το αξίωμα της Υπουργού Εξωτερικών για να ασκήσει προσωπική πολιτική..."

    Αναφορικά με την ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό της Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η νέα Υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στο ότι είχε χαρακτήρα γνωριμίας και ότι η σύντομη συζήτηση μαζί του περιστράφηκε κυρίως στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο θέμα του Ιράν.

    Επίσης η κα Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι δεν ευσταθεί η πληροφορία πως στις 11 Μαρτίου θα μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να συναντηθεί με την ομόλογό της Κοντολίζα Ράις. "Δεν έχω αποδεχθεί την πρόσκληση", είπε.

    Θα εξεταστεί μέχρι το καλοκαίρι το θέμα των "Γιουροφάιτερ"

    Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετικά με την ελληνογερμανική "συνεργασία" στο πεδίο των εξοπλισμών, η Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η γερμανική πλευρά επανήλθε και έθεσε εκ νέου το θέμα της προμήθειας από την Ελλάδα ενός αριθμού μαχητικών αεροσκαφών "Γιουροφάιτερ".

    "Το θέμα των εξοπλισμών και των "Γιουροφάιτερ" θα εξεταστεί και θα αντιμετωπιστεί μέχρι το καλοκαίρι, υπό το πρίσμα ότι η ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική αποτελεί βασικό πυλώνα της προοπτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης", είπε η κα Μπακογιάννη σημειώνοντας ωστόσο ότι το πρίσμα αυτό δεν είναι και το μοναδικό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θερμή υποδοχή στο Βερολίνο

    [02] Πολιτική

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΜRΒ

    "Θετικός" ο ανασχηματισμός

    16/2/2006 9:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2006 11:32:15 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Προβάδισμα 2,3 ποσοστιαίων μονάδων στη Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ δίνει δημοσκόπηση της ΜRΒ που διενεργήθηκε το περασμένο διήμερο (Τρίτη-Τετάρτη) και παρουσιάστηκε από την τηλεόραση του ALPHA. Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 36,2%, το ΠΑΣΟΚ 33,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,8%, ο ΣΥΝ με 3,5% και το ΛΑΟΣ με 4%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κώστας Καραμανλής με ποσοστό 46,6% έναντι 34,4% του Γιώργου Παπανδρέου. Θετική εντύπωση για τον ανασχηματισμό έχουν οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 50,5%, ενώ αρνητική κρίση εκφράζει το 36,4%. Το υψηλό ποσοστό 66,4% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο ανασχηματισμός ήταν αναγκαίος για την καλύτερη απόδοση της Kυβέρνησης. Οι πολίτες εμφανίζονται πάντως επιφυλακτικοί και σε ποσοστό 53% εκτιμούν ότι οι αλλαγές δεν θα επιταχύνουν την επίλυση των προβλημάτων τους. Την αντίθετη άποψη εκφράζουν σε ποσοστό 40,2%. Θετικά κρίνουν οι πολίτες, σε ποσοστό 75,9%, την τοποθέτηση σε υπουργική θέση της κ. Μπακογιάννη, του κ. Μεϊμαράκη σε ποσοστό 64,4%, του κ. Τσιτουρίδη σε 61,7%, του κ. Βουλγαράκη σε 60,5%, του κ. Πολύδωρα σε ποσοστό 59,3% και του κ. Αβραμόπουλου σε 56,7%.

    [03] Κοινωνία

    Ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας

    Αλλαγές στα μηχανογραφικά για τα ΑΕΙ

    16/2/2006 10:03:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Το δεύτερο 15μερο του Μαΐου θα αρχίσουν και φέτος οι απολυτήριες εξετάσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου. Θα ακολουθήσουν οι ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των πτυχιούχων Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ενώ οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διενεργηθούν μέσα στο δεύτερο 15μερο του Ιουνίου. Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ορισμένες διαφοροποιήσεις στο περιεχόμενο του μηχανογραφικού δελτίου που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι τον προσεχή Ιούλιο για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει νέα τμήματα.

    Ειδικότερα, στα μηχανογραφικά δελτία δεν θα περιλαμβάνονται φέτος οι σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου (οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνήσουν απευθείας με το Πανεπιστήμιο) και η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (που δεν θα δεχθεί ούτε φέτος νέους σπουδαστές), ενώ τρία πανεπιστημιακά τμήματα θα περιλαμβάνονται με διαφορετική ονομασία από την περσινή.

    Συγκεκριμένα:

    το Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πάτρας, που ανήκει στο 1ο και 2ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Το Τμήμα, Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Αγρίνιο) που ανήκει στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Ιωαννίνων (Αγρίνιο). Το τμήμα Γεωπονίας, Ζωϊκής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος) που ανήκει στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο μετονομάζεται σε τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος (Βόλος).

    [04] Κοινωνία

    Για την υπόθεση παράνομων υιοθεσιών στα Γιαννιτσά

    Αναζητούν τους ενόχους

    15/2/2006 11:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι η υπόθεση του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών στα Γιαννιτσά, που αποκαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια. Το κύκλωμα, έφερνε νεαρές γυναίκες από την Αλβανία για να γεννήσουν στην Ελλάδα και στη συνέχεια έδινε τα παιδιά τους για υιοθεσία, χωρίς να αποκλείεται και το εμπόριο οργάνων. Σύμφωνα με έγγραφο της Ιντερπόλ, που είχε δει το φως της δημοσιότητας εγκέφαλοι του κυκλώματος είναι Αλβανοί γιατροί. Οι αποκαλύψεις είχαν αναστατώσει την κοινωνία των Γιαννιτσών, καθώς γιατροί της πόλης φέρονταν να εμπλέκονται σε αυτό. Αυτές τις ημέρες, ο εισαγγελέας της πόλης άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για να διερευνηθεί, αν τελέστηκε το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την αφαίρεση οργάνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παράνομες μεταφορές παιδιών είχαν τελικό προορισμό μια κλινική στη Ρώμη. Η δίκη των Αλβανών γιατρών έχει αρχίσει στα Τίρανα.

    [05] Κόσμος

    Αθώος ο συνταγματάρχης Γκιμαράες

    "Στα μαλακά" για το Καραντίρου

    16/2/2006 8:31:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2006 9:47:50 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Το φάντασμα του φυλακών Καραντίρου θα συνεχίσει να στοιχειώνει την ιστορία της Λατινικής Αμερικής, πλέον και με την σύμφωνη γνώμη της βραζιλιάνικης δικαιοσύνης. Το μεσαιωνικό κολαστήριο του Σάο Πάουλο, σύμβολο της ανθρώπινης σκληρότητας, όπου 8.000 φυλακισμένοι, στοιβάζονταν σε άθλιες συνθήκες, τον Οκτώβριο του 1992 έγινε θέατρο μαζικής εξέγερσης και σφαγής 111 άοπλων κρατουμένων από τη στρατιωτική αστυνομία. Οι υπεύθυνοι όμως ήταν και θα παραμείνουν ατιμώρητοι.

    Ο συνταγματάρχης Ουμπιρατάν Γκιμαράες, ο οποίος κατηγορούταν για υπέρβαση δικαιοδοσίας, όσον αφορά στο ρόλο του στη διαβόητη σφαγή -τότε τελούσε διοικητής της στρατιωτικής αστυνομίας που αντιμετώπισε με αυτόν το αιματηρό τρόπο τις ταραχές- κέρδισε χθες την έφεσή κατά της ποινής που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως. Με 22 ψήφους υπέρ και 2 κατά, το εφετείο ακύρωσε την ποινή των 632 ετών κάθειρξης και τώρα εναπόκειται στους εισαγγελείς να αποφασίσουν εάν θα επιδιώξουν επανεκδίκαση της υπόθεσης.

    Καταγγέλλουν ατιμωρησία

    Έχουν περάσει 14 χρόνια από το μακελειό. Το 2003 η νουβέλα "Σταθμός Καραντίρου" που είχε γράψει ο γιατρός της φυλακής, μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον σκηνοθέτη Έκτορ Μπαμπένκο, κάνοντας θραύση στη Βραζιλία. Στο μεταξύ, οι εγκαταστάσεις του σωφρονιστηρίου έχουν γκρεμιστεί κατά το μεγαλύτερος μέρος τους, αλλά κανείς δεν έχει εκτίσει ούτε μια μέρα στη φυλακή για τους 111 θανάτους. Ο ίδιος ο Γκιμαράες, κυκλοφορούσε ελεύθερος, λόγω της εκκρεμοδικίας, κάτι που δεν στάθηκε εμπόδιο για την εκλογή του στην τοπική βουλή του Σάου Πάουλο.

    Η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της πριν γίνει γνωστή η απόφαση του εφετείου, ήδη εξέφραζε την απογοήτευση της για τη βραζιλιάνικη δικαιοσύνη: "Η ευρύτατη αίσθηση ατιμωρησίας σχετικά με την σφαγή της Καραντίρου, ενισχύθηκε από την αποτυχία των αρχών να αποδώσουν ευθύνες στην ιεραρχία για τις δολοφονίες, όπως επιτάσσουν τα διεθνή πρότυπα όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", ανέφερε, την ώρα που οι συγγενείς των θυμάτων διαδήλωναν στο δρόμο κρατώντας πανώ έγραφαν "ουδείς είναι υπεράνω του νόμου"...

    [06] Κόσμος

    Δρόμοι βίας στην Αυστραλία

    Ρατσιστικό έγκλημα

    16/2/2006 7:48:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Ρουόλ Αγκάνγκ πίστευε ότι ήταν ένας από τους τυχερότερους ανθρώπους στον κόσμο πέρυσι: επελέγη ανάμεσα σε 5.561 Σουδανούς και του παραχωρήθηκε το δικαίωμα να μετεγκατασταθεί στην Αυστραλία μαζί με την οικογένειά του, στο πλαίσιο ενός ανθρωπιστικού προγράμματος για τα θύματα ενός από τους πλέον μακρόχρονους εμφυλίους πολέμους στην Αφρική. Ομως, δεν ήταν.

    Τέσσερις μήνες μετά την άφιξή του στο Σίδνεϊ μαζί με την σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά του, ο Αγκάνγκ ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από νεαρούς Αυστραλούς. Ο 28χρονος πρόσφυγας δέχθηκε αυγά από μια ομάδα νεαρών που επέβαινε σε αυτοκίνητο. Ανταπέδωσε, πετώντας ένα άδειο κουτί αναψυκτικού στο αυτοκίνητο. Οι νεαροί κατέβηκαν από το όχημα και τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου.

    Ο εξάδελφος του Αγκάνγκ, Ματζόκ Άτοκ, εξέφρασε την απελπισία της κοινότητας των Σουδανών της Αυστραλίας. "Όταν ήλθαμε εδώ νομίζαμε ότι φθάσαμε σε έναν ασφαλή τόπο, όπου κανείς δεν θα μπορούσε να δολοφονηθεί. Νομίζαμε πως είχαμε αποδράσει από τις δολοφονίες".

    [07] Κόσμος

    Για τον πυροβολισμό του Χάρι Ουίτινγκτον

    Ανέλαβε την ευθύνη

    16/2/2006 12:29:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2006 12:42:36 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πήρε τελικά την απόφαση να τοποθετηθεί δημόσια για τον πυροβολισμό και τραυματισμό του φίλου του, Χάρι Ουίτινγκτον στη διάρκεια κυνηγιού, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι και ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό. Ο Τσέινι δεχόταν πιέσεις από τους ίδιους τους Ρεπουμπλικανούς να προβεί σε αυτή την κίνηση προκειμένου να μην εξελιχθεί η υπόθεση σε πολιτικό ζήτημα για τον Τζορτζ Μπους. "Η εικόνα του να πέφτει, είναι κάτι, που ποτέ δεν θα μπορέσω να βγάλω από το μυαλό μου. Πυροβόλησα και να, ο Χάρι πέφτει, αυτή ήταν ... μία από τις χειρότερες μέρες στη ζωή μου", δήλωσε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος περιγράφοντας σε δραματικό τόνο τη σκηνή στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox. Αρχικά, η Κάτριν Αρμστρονγκ, στην οικογένεια της οποίας ανήκει το ράντσο, όπου κυνηγούσε ο Τσέινι και η οποία πρώτη μίλησε για το περιστατικό σε μία εφημερίδα του Τέξας, επέρριψε ευθύνες στον δικηγόρο και θύμα του Τσέινι, λέγοντας, πως δεν είχε ενημερώσει κανέναν για την παρουσία του στον χώρο του κυνηγιού. Ωστόσο, ο Τσέινι διαβεβαίωσε, ότι δεν ήταν σφάλμα του φίλου του. "Δεν μπορείς να επιρρίπτεις ευθύνες στους άλλους. Τελικά εγώ είμαι εκείνος που σήκωσε το όπλο και πυροβόλησα τον φίλο μου", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μπελάδες για τον Τσέινι

    [08] Οικονομία

    Με απώτερο στόχο την απεξάρτηση από το πετρέλαιο

    "Πρεμιέρα" για το βιοντίζελ

    16/2/2006 8:10:00 πμ

    Από σήμερα ξεκινά η διάθεση του οικολογικού βιοντίζελ από όλες τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων, όπως ανακοίνωσε η εταιρία.

    Το βιοντίζελ παράγεται στην Ελλάδα και προστίθεται σε αναλογία 2% περίπου στο ντίζελ κίνησης. Προέρχεται από φυτικά έλαια που αποτελούν φυσική ανανεώσιμη πρώτη ύλη και αποτελεί μία απάντηση στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου και απεξάρτησης από το πετρέλαιο.

    Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται σταδιακή αύξηση του ποσοστού προσθήκης βιοντίζελ στο ντίζελ κίνησης, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

    Το βιοντίζελ, πέραν του περιβαλλοντικού οφέλους, βελτιώνει και άλλα χαρακτηριστικά του ντίζελ κίνησης, όπως την ικανότητα λίπανσης του κινητήρα.

    [09] Πρόωρο "αντίο" για Παγδατή

    16/2/2006 10:51:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    To "άστρο" του τενίστα Μάρκου Παγδατή δεν κατάφερε να "λάμψει" και στη Μασαλία. Στο "Open 13" τουρνουά της Γαλλίας, ο Κύπριος πρωταθλητής που πριν από λίγες εβδομάδες στη Μελβούρνη "τάραξε τα νερά" του παγκόσμιου τένις, φτάνοντας από το πουθενά στον τελικό του "Αustralian Open", δεν κατάφερε χθες να μπει "με το δεξί" στους αγώνες του μονού του γαλλικού τουρνουά. Ο "Σούπερ Μάρκο", με φανερά τα σημάδια κόπωσης, πιέστηκε από τον Κροάτη Μάριο Άντσιτς και τελικά αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης με 6-2, 6-7 (9), 6-4.

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η ημέρα των φιλοξενούμενων

    16/2/2006 12:01:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με πολλά "διπλά" επέστρεψε το Κύπελλο UEFA στις μετά από διακοπή περίπου δύο μηνών, αφού σε έξι αναμετρήσεις οι φιλοξενούμενοι ήταν εκείνοι που γεύτηκαν την χαρά της νίκης και απέκτησαν το μεγάλο προβάδισμα. Μεγαλύτερη νίκη από όλες ήταν εκείνη της Στεάουα Βουκουρεστίου επί της Χέρενφεν με 3-1 μέσα στην Ολλανδία. Μια νίκη που ήταν και ελαφρώς δραματική, αφού το σκορ μέχρι το 75 ήταν 1-1 και στο 80' είχε διαμορφωθεί το τελικό 1-3. Η Λέφσκι έκανε την έκπληξη και πήρε την νίκη με 1-0 από την Αρτμέντια μέσα στην Σλοβακία, ενώ από πλευράς ονομάτων η μεγαλύτερη έκπληξη έγινε στο Βερολίνο, όπου η Χέρτα ηττήθηκε με 1-0 από την Ραπίντ Βουκουρεστίου. Οι άλλες τρεις εκτός έδρας νίκες ήρθαν από την Σεβίλλη στην Μόσχα επί της Λοκομοτίβ με 1-0, από την Στρασμπούρ που επικράτησε της Λίτεξ με 2-0 μέσα στην Βουλγαρία και από την Ρόμα στο Βέλγιο με 2-1 επί της Μπριζ.

    "Περίπατος" Ουντινέζε

    Στα υπόλοιπα ματς η Μπόλτον αναδείχτηκε ισόπαλη 0-0 με την Μαρσέιγ με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο να χάνει τεράστια ευκαιρία στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ενώ του αρνήθηκε και ένα καταφανέστατο πέναλτι ο διαιτητής, που έκανε το ίδιο σε άλλες δύο περιπτώσεις υπέρ των Άγγλων! Η Λιλ πήρε αγχώδη νίκη επί της Σαχτάρ με 3-2 με τους Ουκρανούς να μειώνουν με δύο γκολ στο 88' και στο 89' και να σώζουν την "παρτίδα" ενόψει του επαναληπτικού. Η Σάλκε στην Γερμανία επικράτησε με το επίσης εύθραυστο, 2-1 της Εσπανιόλ, η οποία μάλιστα είχε προηγηθεί από το 34' και τελικά ηττήθηκε στο 88'. Τέλος Η Ουντινέζε είχε το πιο ευχάριστο βράδυ από όλες τις ομάδες του UEFA αφού με ένα γκολ του Ντι Νατάλε και δύο του Μπαρέτο πήρε την νίκη με το ευρύ 3-0.

    Τα αποτελέσματα

    Λίτεξ Λόβετς (Βουλγαρία)-Στρασμπούρ (Γαλλία) 0-2 Σκόρερ: 2΄ Λε Πεν, 83΄ Αμαρά Ντιανέ

    Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία)-Σεβίλη (Ισπανία) 0-1 Σκόρερ: 74΄ Γιόρντι

    Αρτμέντια Μπρατισλάβας (Σλοβακία)-Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία) 0-1 Σκόρερ: 9΄ Αντζέλοφ

    Χέρτα Βερολίνου (Γερμανία)-Ραπίντ Βουκουρεστίου (Ρουμανία) 0-1 Σκόρερ: 68΄ πεν. Νέγκρου

    Βασιλεία (Ελβετία)-Μονακό (Γαλλία) 1-0 Σκόρερ: 78΄ Ντέγκεν

    Χέρενφεν (Ολλανδία)-Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία) 1-3 Σκόρερ: 24΄ Μπρούγκινκ - 30΄ Ντίκα, 76΄ Γκόϊαν, 78΄ Παράσιβ

    Λιλ (Γαλλία)-Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) 3-2 Σκόρερ: 20΄ Φοβέρζ, 58΄ Ντερνίς, 78΄ Οντεμβίγκε - 88΄ Μπραντάο, 89΄ Μαρικά

    Ρόζενμποργκ (Νορβηγία)-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία) 0-2 Σκόρερ: 22΄ Αρσάβιν, 32΄ Κερζάκοφ

    Σάλκε (Γερμανία)-Εσπανιόλ (Ισπανία) 2-1 Σκόρερ: 67΄ Μπορντόν, 88΄ Ερνστ - 34΄ Λουίς Γκαρσία

    Μπόλτον (Αγγλία) Μαρσέιγ (Γαλλία) 0-0

    Ουντινέζε (Ιταλία) Λανς (Γαλλία) 3-0 Σκόρερ: 36' Ντι Νατάλε, 61', 82' Μπαρέτο

    Μπριζ ( Βέλγιο) - Ρόμα (Ιταλία) 1-2 Σκόρερ: 61' Πορτίγιο 44' Βαναουντεναέρντε αυτ., 74' Περότα

    [11] Υγεία

    Το "χειρότερο δυνατό σενάριο" δίνουν Αυστραλοί

    Σε επιφυλακή για τον Η5Ν1

    16/2/2006 9:09:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Καθώς καθημερινά εντοπίζονται νεκρά πουλιά, οι κτηνίατροι επισημαίνουν ότι αυτά πρέπει να περισυλλέγονται και διαβεβαιώνουν ότι το λοιμογόνο στέλεχος Η5Ν1 εντοπίστηκε μόνο σε άγρια, και όχι σε οικόσιτα πτηνά. Στο μεταξύ το "χειρότερο δυνατό σενάριο" για την γρίπη των πτηνών σκιαγραφούν ειδικοί του Ινστιτούτου Λόουι στην Αυστραλία. Αποφασισμένη να υποβάλει μηνύσεις και πρόστιμα είναι η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Νομαρχίας Ροδόπης σ όσους διατηρούν μεγάλους ή μικρούς αριθμούς πουλερικών και δεν τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας δηλαδή δεν τα περιορίζουν σε σκεπασμένο χώρο. Στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και με τη συμμετοχή δημάρχων και εκπροσώπων υγειονομικών και κτηνιατρικών υπηρεσιών, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη γρίπη των πτηνών. Εξάλλου την απαγόρευση των εισαγωγών μη επεξεργασμένων φτερών από τρίτες χώρες και τη συγχρηματοδότηση κατά 50% του κόστους των εθνικών προγραμμάτων επιτήρησης αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλες για τη γρίπη των πτηνών.

    Για 142 εκατ. νεκρούς κάνει λόγο το "χειρότερο δυνατό σενάριο"

    Το "χειρότερο σενάριο" όσον αφορά τη γρίπη των πτηνών προβλέπει 142 εκατ. νεκρούς και απώλειες της τάξεως των 330 δισ. δολαρίων για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Λόουι της Αυστραλίας που συνέπεσε με την ανακάλυψη νεκρών πτηνών από τον H5N1 σε άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες - την Γερμανία και την Αυστρία.

    Το σενάριο αυτό προβλέπει την μετάλλαξη του ιού κατά τρόπο ώστε να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, πράγμα που δεν έχει συμβεί.

    Το Ινστιτούτο προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων για την ασθένεια είναι προβληματική λόγω της ανάγκης να αντιμετωπίζεται "ένας συνεχώς κινούμενος στόχος", καθώς "ο ιός μεταλλάσσεται με μεγάλη ταχύτητα".

    Σύμφωνα με το "χειρότερο σενάριο", οι νεκροί θα μπορούσαν να φθάσουν τα 28,4 εκατ. ανθρώπους στην Κίνα τα 24 εκατ. ανθρώπους στην Ινδία, τα 11,4 εκατ. ανθρώπους στην Ινδονησία, τα 4,1 εκατ. στις Φιλιππίνες, τα 2,1 εκατ. στην Ιαπωνία τα 2 εκατ. στις ΗΠΑ και τα 5,6 εκατ. στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με το σενάριο, οι χώρες που θα πληγούν περισσότερο θα είναι οι φτωχότερες, με 33 εκατ. νεκρούς. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα πληγεί δυσανάλογα, κατά την έκθεση του Ινστιτούτου Λόουι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έξτρα μέτρα για την γρίπη

    Στην καρδιά της Ευρώπης ο ιός

    [12] Ζωής ...σΤάσεις

    Είναι ακόμα "TomKat"

    Διαψεύδουν το χωρισμό

    16/2/2006 11:16:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Έξαλλοι με το ρεπορτάζ του περιοδικού Life and Style, το οποίο μιλούσε για το χωρισμό τους, είναι ο Τομ Κρουζ και η Κάτι Χολμς. Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν διαψεύδουν κατηγορηματικά το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι περιμένουν με ανυπομονησία τον ερχομό του πρώτου τους παιδιού και στη συνέχεια το γάμο τους. "Το ρεπορτάζ είναι 100% ανακριβές. Παρά τις κακεντρεχείς φήμες, το ζευγάρι περιμένει με χαρά να ζήσει μία ευτυχισμένη ζωή σαν οικογένεια" αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού, το ζευγάρι γνωστό και ως TomKat αποφάσισε παρά τους χωριστούς δρόμους, να κρατήσει καλές σχέσεις μέχρι τον ερχομό του παιδιού τους, εντός του έτους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 16 February 2006 - 9:52:16 UTC