Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εβδομάδα εξελίξεων
  • [02] Στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας
  • [03] Ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας
  • [04] "Μαζί θα φέρουμε τη νίκη"
  • [05] Με λευκή περιβολή
  • [06] Αγνοείται 11χρονος
  • [07] Προφυλακίστηκαν για τον ξυλοδαρμό
  • [08] Αποσύρθηκαν ακατάλληλα προϊόντα
  • [09] Ταυτότητες και τα απογεύματα
  • [10] Προφυλακισμένος για 38 χρόνια
  • [11] Ένταση στη δίκη του Σαντάμ
  • [12] Αναμένονται νέες κινητοποιήσεις
  • [13] Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις
  • [14] Κλιμακώνεται η κόντρα!
  • [15] Ο Κασναφέρης "σφυρίζει" στην Ξάνθη
  • [16] Αναβλήθηκε το ματς στις Σέρρες
  • [17] Αναζητούν τον "αλήτη" στη Ν. Σμύρνη
  • [18] Νέο τεστ για την Εθνική
  • [19] Υποχώρησε ξανά η Δανιηλίδου
  • [20] Σταθερά στο Νο 27 ο Παγδατής
  • [21] Στην Αθήνα μέλη της UEFA
  • [22] Βελτιώνεται η υγεία του Θ. Βέγγου
  • [23] Αποκριά στην Αθήνα
  • [24] Ίδιος άνθρωπος - νέο πρόσωπο
  • [25] Ρομπότ-γεωργοί
  • [26] Με το ζόρι παντρειά...

    [01] Πολιτική

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Εβδομάδα εξελίξεων

    6/2/2006 3:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/2/2006 7:27:55 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκάλεσε και πάλι το θέμα των υποκλοπών . Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε την παραίτηση των αρμόδιων υπουργών και κατηγόρησε την Κυβέρνηση για αλαζονική και ερασιτεχνική αντιμετώπιση της υπόθεσης. Για "κινήσεις εντυπωσιασμού" έκανε λόγο απαντώντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θ. Ρουσόπουλος υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν συνηθίσει τη διαδικασία της διαφάνειας. Την Τρίτη, οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης θα ενημερώσουν για το θέμα των υποκλοπών την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου, ενώ η Κυβέρνηση θα προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, μόλις ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα. Στο μεταξύ, οι έρευνες συνεχίζονται. Ο αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ και πρώην διοικητής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Στέλιος Σύρος, ο οποίος είχε την εποπτεία των αστυνομικών ερευνών για τις υποκλοπές, κατέθεσε επί δύο ώρες το πρωί στον Εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη. Την Τρίτη αναμένεται να προσέλθει στον Εισαγγελέα ο αδελφός του αυτόχειρα Κώστα Τσαλικίδη, που έδωσε τέλος στη ζωή του την περίοδο της αποκάλυψης του σκανδάλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαταχθεί άρση του τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου για τον θανόντα, κατά τη διάρκεια του επίμαχου χρονικού διαστήματος, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσουν, επίσης, εκπρόσωποι της Vodafone και τεχνικοί της Ericsson.

    "Σύσκεψη-μυστήριο"...

    Νέα τροπή παίρνει η εξέλιξη του όλου θέματος από δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" το οποίο έχει τίτλο "Η σύσκεψη των Έξι". Στο ρεπορτάζ περιλαμβάνονται λεπτομέρειες από τη σύσκεψη ηγετικών στελεχών της Vodafone στις 8 Μαρτίου του 2005, μία ημέρα πριν την αποκάλυψη του "κρυφού λογισμικού", στην οποία πήραν μέρος: Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Κορωνιάς, ο διευθυντής του τμήματος τεχνολογίας Νίκος Μαστοράκης, ο επικεφαλής του τεχνικού τμήματος Νίκος Πλεύρης, ο Κώστας Τσαλικίδης ως προϊστάμενος σχεδιασμού δικτύων, η επικεφαλής του νομικού τμήματος Δήμητρα Κατσαφάδου, και ο διευθυντής του τομέα εξυπηρέτησης πελατών Νίκος Αδαμόπουλος. Σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα ο Κώστας Τσαλικίδης, μετά το πέρας της σύσκεψης εκμυστηρεύθηκε σε συνεργάτη του πως "τα πράματα είναι πολύ δύσκολα για την εταιρεία και ότι σύντομα θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα ".

    Η Vodafone διέψευσε με σχετική της ανακοίνωση τα περί συσκέψεως, χαρακτηρίζοντας τα δημοσιεύματα "ψευδή και ανυπόστατα ". Από την πλευρά του ο διευθυντής της εφημερίδας "Τα Νέα" Παντελής Καψής υποστηρίζει πως πρόκειται για διάψευση σκοπιμότητας και τονίζει πως "εμείς επιμένουμε στην ακρίβεια των πληροφοριών μας".

    Την ίδια ώρα, οι συγγενείς του 39χρονου, πρώην στελέχους της Vodafone δημοσιοποίησαν την πρόθεση τους να καταθέσουν μήνυση κατ αγνώστων.

    Σε σχέση με τον κ. Γιώργο Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος παραιτήθηκε από τη Vodafone, τον περασμένο Δεκέμβριο, έπειτα από εννέα χρόνια παρουσίας του στην εταιρία, όπου εργάζονταν ως Διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών και Πρόληψης Τηλεπικοινωνιακής Απάτης και παραιτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, επιβεβαιώνεται πως σήμερα εργάζεται στον ΟΤΕ. Από το στενό του περιβάλλον έγινε γνωστό ότι "ο κ. Κωνσταντινόπουλος είναι σύμβουλος προέδρου του ΟΤΕ σε θέματα ασφάλειας πληροφοριών. Εργάζεται στον ΟΤΕ από τις 16 Ιανουαρίου του 2006. Στη Vodafone απ όπου παραιτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν Διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών και Πρόληψης Τηλεπικοινωνιακής Απάτης. Από τη θέση αυτή δεν μπορούσε να γνωρίζει και ούτε γνώριζε για την ύπαρξη λογισμικού παράνομης υποκλοπής".

    Ήδη, Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών συνεχίζει την έρευνά της προκειμένου να αντλήσει στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν στους δράστες των υποκλοπών, αλλά και σε πιθανές ευθύνες, από παραλείψεις ή από αμέλεια σε άλλα πρόσωπα ή φορείς που εμπλέκονται στην υπόθεση. Το πρωί της Πέμπτης θα προσέλθει ενώπιον της ο εκπρόσωπος της Vodafone.

    Παράλληλα, με αφορμή ρεπορτάζ σε τηλεοπτικό σταθμό περί διάστασης απόψεων ανάμεσα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Λινό και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Παπαγγελόπουλο για το θέμα του θανάτου στελέχους της Vodafone, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας διευκρίνισε ότι η συνεργασία του με τον κ. Λινό είναι άψογη και δεν τίθεται θέμα διάστασης απόψεων.

    Τον κ. Παπαγγελόπουλο επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι και ο επιχειρηματίας κ. Θόδωρος Αγγελόπουλος προκειμένου να ενημερωθεί αν ήταν ανάμεσα στα άτομα που παρακολουθούνταν οι συνομιλίες τους. Όπως έγινε γνωστό, η λίστα που έχει στην διάθεση της η Εισαγγελία δεν περιλαμβάνει το όνομα του κ. Αγγελόπουλου.

    Παραιτήσεις ζητά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση επικρίνει την Κυβέρνηση για του χειρισμούς της στην υπόθεση. Από το βήμα του διήμερου συνεδρίου του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας και τις προσωπικές -όπως είπε- ευθύνες του Πρωθυπουργού, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ερασιτεχνισμούς και ζήτησε την παραίτηση υπουργών . Σε κάθε ευνομούμενη χώρα, αυτό που τουλάχιστον θα είχε συμβεί, θα ήταν να παραιτηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αυτό, πρόσθεσε, "πρέπει να πράξουν οι υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή". Καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει το σίριαλ - όπως το χαρακτήρισε - των υποκλοπών με αλαζονεία, παρότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, το οποίο θίγει τα δικαιώματα του πολίτη, τους δημοκρατικούς θεσμούς και θέματα εθνικής ασφάλειας. Επίσης έκανε λόγο για "κατόπιν εορτής" προσπάθεια της Κυβέρνησης να ζητήσει συναίνεση, προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες της.

    "Ο κ. παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ασυνήθιστοι όπως είναι στις διαδικασίες διαφάνειας προσπαθούν να βγουν από τα εσωκομματικά τους προβλήματα με κινήσεις εντυπώσεων και εντυπωσιασμού. Τι τους ενοχλεί; Ότι δόθηκαν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα ή ότι η δικαιοσύνη ασκεί τον ρόλο της χωρίς παρεμβάσεις; Μάλλον και τα δύο" ήταν η απάντηση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Θόδωρου Ρουσόπουλου .

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε ότι στην υπόθεση των υποκλοπών η Δικαιοσύνη εξαναγκάστηκε από την κυβέρνηση να λειτουργήσει με μεθόδους μη προβλεπόμενες από των Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και έκανε λόγο για μακρόχρονη δικαστική έρευνα.

    Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ζήτησε την αντικατάσταση του Εισαγγελέα κ. Παπαγγελόπουλου , λέγοντας ότι σπαταλά το χρόνο χωρίς να κάνει ενέργειες. "Θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί η υπόθεση σε άλλον Εισαγγελέα, ο οποίος να παρέχει τα εχέγγυα της αντικειμενικότητας και της πλήρους ανεξαρτησίας από τις κυβερνητικές επιταγές" πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος.

    Απαντώντας ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε πως αν σήμερα το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί τους λειτουργούς της δικαιοσύνης "τότε εξανέστη υποκριτικά στην υπόθεση Μαρκογιαννάκη" για την αμφισβήτηση του εισαγγελέα Δ. Λινού και κάλεσε τον κ. Παπανδρέου "να βάλει στη θέση τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ". "Ελπίζω να το ξεκαθαρίσει, ειδάλλως είναι υπόλογος και ο ίδιος" είπε ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Εξάλλου, σε ερώτηση αν γίνονταν παρακολουθήσεις στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ο εκπρόσωπος δήλωσε άγνοια, τόνισε, όμως, ότι αν έγιναν παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών "έγιναν στο πλαίσιο του νόμου " και παρατήρησε πως "αν χρειάζεται συμπλήρωση του θεσμικού μας πλαισίου για την ενίσχυση της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, αυτό θα γίνει".

    Αναφορικά με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι η πρόταση υπαγορεύθηκε από την ανάγκη τερματισμού των "εντυπώσεων" που προσπαθούν να δημιουργήσουν ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι.

    Σε ερώτηση, εξάλλου, αν υπάρχουν και άλλα ονόματα (όπως αναφέρθηκε σε σχετικά χθεσινά δημοσιεύματα) πολιτών των οποίων υποκλέπτονταν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως "δόθηκαν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα που βρίσκονταν στη λίστα".

    Ο Μιλτιάδης Έβερτ με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής και τη Vodafone ζήτησε τη διακοπή της τηλεφωνικής του σύνδεσης, επειδή δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη.

    Ο βουλευτής και τέως πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής την άμεση ενημέρωση του Κοινοβουλίου από τον Πρωθυπουργό και τη μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σε Εξεταστική Επιτροπή, ενώ παράλληλα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για να ενημερωθεί γιατί παρακάμφθηκαν οι ανεξάρτητες αρχές και γιατί η Κυβέρνηση δεν προσφεύγει κατά των εταιρειών ανακαλώντας τις άδειές τους

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αρχίζουν οι καταθέσεις

    [02] Πολιτική

    Συνάντηση Παυλόπουλου-Γιόσιτς

    Στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας

    6/2/2006 7:11:00 μμ

    Πηγή: NET, AΠΕ

    Τη στήριξη της χώρας μας και την παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα διοίκησης, μετανάστευσης και προστασίας των γυναικών από την ενδοοικογενειακή βία ζήτησε ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Τράγκαν Τζόσικ, στη συνάντηση που είχε, τη Δευτέρα, με τον Έλληνα ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επαναβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Σερβίας για την επίλυση των προβλημάτων της στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, είπε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν και η Ελλάδα να παράσχει στη Σερβία τεχνογνωσία και πληροφόρηση. Από την πλευρά του, ο κ. Γιόσιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υποστήριξη της Ελλάδας θα συνεχιστεί και για την πορεία της χώρας του προς την Ε.Ε. και τόνισε τη θέληση της Σερβίας να υιοθετήσει ένα νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, παρόμοιο με το ελληνικό. Τέλος, ενημερώθηκε για τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και χαρακτήρισε "πολύ καλή ιδέα" την ίδρυση μιας παρόμοιας υπηρεσίας και στη Σερβία.

    [03] Πολιτική

    Επίσκεψη του Ρώσου Υπ. Εξωτερικών στην Αθήνα

    Ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας

    6/2/2006 4:23:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Οι προοπτικές διεύρυνσης της ελληνορωσικής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, εξετάστηκαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας. Οι κ.κ. Μολυβιάτης και Λαβρόφ συζήτησαν ακόμη για το Κυπριακό, το Κοσυφοπέδιο και το Ιράν. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αυτή την ώρα συναντάται με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το πέρας της οποίας δεν έγιναν δηλώσεις.

    Έμφαση στις προοπτικές του τομέα ενέργειας

    Οι δύο υπουργοί έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Όπως δήλωσε, ο Π. Μολυβιάτης επισήμανε ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαίρετο επίπεδο και τόνισε τη δυνατότητα και ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων ιδιαίτερα στο εμπόριο, τον τουρισμό και την ενέργεια, τομέα στον οποίο απέδωσε βαρύνουσα σημασία.

    Ο Ρώσος υπουργός από την πλευρά του, είπε πως εξετάστηκαν τα θέματα της παροχής αερίου, της μεταφοράς αερίου μέσω της Ελλάδας και της συμμετοχής σε περιφερειακά ενεργειακά δίκτυα και, υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας στην ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Επίσης, εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του για τη συμμετοχή στην υπό "απελευθέρωση" ελληνική αγορά ενέργειας.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του για τη συνεπή υποστήριξη της Ρωσίας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στην βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. Λαβρόφ διαπίστωσε την σύμπτωση ή τουλάχιστον μεγάλη εγγύτητα των απόψεων Ελλάδας - Ρωσίας σε θέματα όπως είναι το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, περιλαμβανομένου του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και το Κόσοβο.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στα προβλήματα του Κοσόβου και της Κύπρου υπογράμμισε ότι η ρύθμιση πρέπει να γίνει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ και να προέλθει από διαπραγματεύσεις και όχι έξωθεν επιβολή χαρακτηρίζοντας την παραβίαση αυτών των αρχών ως ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο.

    Αναφερόμενος στο θέμα του Κοσόβου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το τελικό καθεστώς της περιοχής πρέπει να είναι προϊόν διαπραγματεύσεων και διαλόγου και όχι επιβολής και εξαναγκασμού, ότι πρέπει να σέβεται τις αξίες της διεθνούς κοινότητας και να ενισχύει τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

    Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στην θεαματική ανάπτυξη του ρωσικού τουρισμού προς την Ελλάδα και ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τη διευκόλυνση στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου.

    [04] Πολιτική

    Σύνοδος Πολιτικού Συμβουλίου

    "Μαζί θα φέρουμε τη νίκη"

    6/2/2006 3:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/2/2006 4:08:28 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αποφασισμένος να οδηγήσει το κίνημα, σε νικηφόρες εκλογές, εμφανίσθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας από το βήμα της διήμερης Συνόδου του Πολιτικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιείται στην Ανάβυσσο. "Μαζί θα φέρουμε τη νίκη" τόνισε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεταφέρει πόρους και δικαιώματα από τους πολλούς στους λίγους, εντείνοντας την κοινωνική πόλωση και τις ταξικές ανισότητες."Μετά τα δύο χρόνια κυβέρνησης της ΝΔ, φαίνονται πια καθαρά οι διαφορετικοί δρόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ" πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η ΝΔ αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις, καλλιεργεί το φόβο και επιτίθεται στο λαϊκό εισόδημα.

    "Εξουσία για την εξουσία"

    Η ΝΔ, ανέφερε, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, έχει μόνο δυο προτεραιότητες.

    Η μία είναι ο πολυτραγουδισμένος πια ανασχηματισμός, που αναδεικνύει την εσωστρέφεια της κυβέρνησης και την αντίληψη, "είμαστε στην εξουσία μόνο για την εξουσία".

    Η άλλη πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι η λογική που χαρακτηρίζει τη συντήρηση σε παγκόσμιο επίπεδο και η οποία αρέσκεται να καλλιεργεί το φόβο, με στόχο να χτυπήσει το λαϊκό εισόδημα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εβδομάδα εξελίξεων

    Συνεδρίαση του Π.Σ του ΠΑΣΟΚ

    [05] Κοινωνία

    Επέστρεψαν τα χιόνια και η παγωνιά

    Με λευκή περιβολή

    6/2/2006 5:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/2/2006 7:26:29 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Νέο κύμα κακοκαιρίας ζει από το απόγευμα της Κυριακής η χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις ισχυρές καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Χιόνια πέφτουν στην βόρεια και κεντρική Ελλάδα, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι αύριο θα χιονίσει και στην Αθήνα. Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά προς Χίο και Μυτιλήνη, από Ραφήνα για Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, από Καβάλα προς Θάσο και από Βόλο προς Σποράδες. Είκοσι δύο χωριά είναι αποκλεισμένα (11 στα Τρίκαλα, 5 στην Ηλεία, 3 στην Αλεξανδρούπολη και 3 στην Μαγνησία), ενώ απαραίτητες είναι οι αλυσίδες σε πολλά σημεία της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας. Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία των νομών Κιλκίς, Πέλλας και Γρεβενών, καθώς και δέκα στην Αθήνα. "Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θ αντεπεξέλθει στη φυσική κατάσταση της κακοκαιρίας", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Αλυσίδες σε πολλούς δρόμους

    Λόγω των χιονοπτώσεων, κλειστός είναι ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου και από Περιστερά προς Λιβάδι, καθώς και η Εγνατία Οδός στον κόμβο Σαππών και το Πετροχώρι Ξάνθης.

    Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στην παλαιά εθνική Ελευσίνας - Θηβών, στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων - Τρικάλων, Ιωαννίνων - Μηλιάς - Γρεβενών - Εγνατίας Οδού και Ιωαννίνων - Κοζάνης μέσω Κόνιτσας. Επίσης, με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο στους νομούς Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Κατερίνης, καθώς και στη βόρεια Χαλκιδική, στην επαρχία Αριδαίας Πέλλας, στην παλιά εθνική οδό Κατερίνης - Ελασσόνας και στους δρόμους που οδηγούν σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της Μακεδονίας.

    Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα στις συγκοινωνίες. Οι πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών από Αθήνα για Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Σάμο, Ρόδο, Κύθηρα και Κοζάνη - Καστοριά ματαιώθηκαν, όπως επίσης και οι πτήσεις από Αθήνα για Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ιωάννινα και Ρόδο της Aegean. Ακόμα, δεν έγιναν οι πτήσεις από Ρόδο προς Καστελλόριζο και Μυτιλήνη, ενώ μόνο ένα αεροπλάνο των Ολυμπιακών Αερογραμμών έφυγε το πρωί από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων. Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ από Αλεξανδρούπολη για Ορεστιάδα.

    Προβλήματα παρατηρούνται στους συνοριακούς σταθμούς Κήπων και Ορμενίου στον Έβρο και Ευζώνων στο νομό Κιλκίς -στα σύνορα με την Τουρκία και τη Βουλγαρία- εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που κάνει δύσκολη τη διεύλευση των αυτοκινήτων.

    Την ίδια ώρα, συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται εντατικά για να αποκατασταθούν οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση της Σαμοθράκης, που από τις τρεις τα ξημερώματα έμεινε χωρίς ρεύμα. Αυτή την ώρα, στο σκοτάδι παραμένουν τέσσερα χωριά στο νησί, καθώς και δύο οικισμοί στα Πομακοχώρια της Ξάνθης.

    Λόγω βλάβης στο σύστημα θέρμανσης και κατόπιν απόφασης του Νομάρχη Αθηνών, κλειστά θα μείνουν αύριο το 1ο και 2ο Γυμνάσιο - Ενιαίο Λύκειο Γαλατσίου, το 21ο, 22ο, 40ο και 61ο Γυμνάσιο - Ενιαίο Λύκειο Αθηνών, το 1ο, 2ο και 3ο ΤΕΕ Γαλατσίου και το 6ο Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο Αθηνών.

    Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές τη σχετική απόφαση θα λάβουν οι δήμαρχοι σε συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

    Σε ετοιμότητα οι Αρχές

    Τις συστάσεις που έχει ήδη κάνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή να μην γίνονται άσκοπες μετακινήσεις και να χρησιμοποιούνται αλυσίδες όπου είναι απαραίτητο, επανέλαβε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας πως "πρέπει να κάνουμε όλοι απλές κινήσεις, οι οποίες βοηθούν και εμάς και το κοινωνικό σύνολο, ενώ όλα τα άλλα ανήκουν στην ευθύνη της Πολιτείας". "Έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις κακοκαιρίες. Είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές", κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε όλη τη χώρα, εφαρμόζοντας τον ειδικό σχεδιασμό που προβλέπεται για την αντιμετώπιση προβλημάτων από ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Όπως ανακοινώθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα, σε όλη τη χώρα έχουν επανδρωθεί 13 σταθμοί βάσης με 100 πυροσβέστες και 50 οχήματα διαφόρων τύπων (όπως υδροφόρες, περιπολικά, ερπυστριοφόρα, γερανοφόρα, λεπίδια), ενώ στο νομό Αττικής, οχτώ σταθμοί βάσης με 60 πυροσβέστες και 30 οχήματα διαφόρων τύπων.

    Στον νομό Ιωαννίνων, δεκάδες μηχανήματα της Νομαρχίας, της ΔΕΣΕ, των Δήμων και μισθωμένα από ιδιώτες έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, για τον αποχιονισμό, αλλά και για ρίξιμο αλατιού, όπου υπάρχει παγετός. Ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και στον νομό Έβρου, όπου 62 μηχανήματα της Νομαρχίας, της Εγνατίας Οδού και της ΔΕΣΕ βρίσκονται στο δρόμο, προκειμένου να τον κρατήσουν ανοιχτό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξανάρχεται ο χιονιάς

    Σχετικά Links:

    Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

    Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

    [06] Κοινωνία

    Έρευνες σε Ημαθία και περιοχές της Β. Ελλάδας

    Αγνοείται 11χρονος

    6/2/2006 4:50:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ώρες αγωνίας περνά η οικογένεια του 11χρονου μαθητή δημοτικού, Αλεξ Μεσχισβίλι, στη Βέροια, η τύχη του οποίου αγνοείται από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Τα ίχνη του μικρού χάθηκαν ενώ βρισκόταν στην περιοχή Ελιάς - Ανοίξεως Βέροιας και αφού τελείωσε την προπόνηση στο μπάσκετ. Η εξαφάνιση του παιδιού δηλώθηκε στην αστυνομική διεύθυνση της περιοχής την ίδια ημέρα στις 11 το βράδυ. Έκτοτε ξεκίνησαν κι ακόμη συνεχίζονται, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αστυνομικές έρευνες στο νομό Ημαθίας και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας για τον εντοπισμό του μικρού. Δυστυχώς, όμως, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Οι συγγενείς του 11χρονου απευθύνουν έκκληση σε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε, να επικοινωνήσει με τις κατά τόπους αρχές.

    [07] Κοινωνία

    Του προέδρου της ΓΣΕΕ

    Προφυλακίστηκαν για τον ξυλοδαρμό

    6/2/2006 3:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/2/2006 6:49:13 μμ)

    Την προφυλάκιση και των δυο ανδρών που κατηγορούνται για συμμετοχή στον ξυλοδαρμό του Χρήστου Πολυζωγόπουλου αποφάσισε μετά την απολογία τους ο τρίτος τακτικός ανακριτής. Αμέσως μετά την ανακοίνωση προς τους Ν. Κουνταρδά και Στ. Μαλινδρέτο, ότι κρίθηκαν προφυλακιστέοι, το συνεργείο και η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αννα Κανδύλη δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από ομάδα νεαρών που βρίσκονταν στα δικαστήρια για να συμπαρασταθούν στους δύο κατηγορούμενους. Κάποιοι από αυτούς έκλεψαν την τσάντα της δημοσιογράφου και πράγματα του ηχολήπτη.

    Την προφυλάκιση και των δυο ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στον ξυλοδαρμό του Χρήστου Πολυζωγόπουλου αποφάσισε μετά την απολογία τους, ο τρίτος τακτικός ανακριτής.

    Οι Στέλιος Μαληνδρέτος και Νίκος Κουνταρδάς οδηγήθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Ο Νίκος Κουνταρδάς, ένας εκ των δυο κατηγορουμένων, επανέλαβε ότι δεν έχει καμία σχέση με το επεισόδιο και ζήτησε την κατ αντιπαράσταση εξέταση με τα δυο θύματα, τον κ. Πολυζωγόπουλο και τον κ. Ρομπόλη.

    Για τον δεύτερο κατηγορούμενο, τον Στέλιο Μαλινδρέτο, ζητήθηκε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

    [08] Κοινωνία

    Ανακοίνωσε η Γ.Γ. Καταναλωτή

    Αποσύρθηκαν ακατάλληλα προϊόντα

    6/2/2006 5:36:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Δύο προϊόντα, ένα παιδικό παιχνίδι σε μορφή κινητού τηλεφώνου και μια ηλεκτρική συσκευή προετοιμασίας πουρέ τομάτας κρίθηκαν ως μη ασφαλή προϊόντα και συμπεριλήφθηκαν στην εβδομαδιαία ανακοίνωση του ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών (RAPEX).

    Πρόκειται για ένα κινητό τηλέφωνο, παιδικό παιχνίδι, μπλε χρώματος και με πράσινη οθόνη και κεραία, στη συσκευασία του οποίου αναγράφονται: Electronic Musical, Mobile Phone, Electronic Sound. Το παιχνίδι, το οποίο είναι κινεζικής προελεύσης, παράγει μουσικούς ήχους όταν πιέζονται τα κουμπιά. Όμως το επίπεδο ηχητικής πίεσης υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 90db που επιβάλλεται από το σχετικό Ευρωπαϊκό Πρότυπο (μετρήθηκε στα 120,2db) και εγκυμονεί κινδύνους για βλάβη της ακοής. Το παιχνίδι, που προορίζεται για παιδιά άνω των 3 ετών, αποσύρθηκε από τη διανομή.

    Το δεύτερο επικίνδυνο προϊόν είναι μια ηλεκτρική συσκευή για την προετοιμασία πουρέ τομάτας "Imperia Spremy" (τύπος/μοντέλο: Art. 2121-SP), με χώρα προέλευσης την Ιταλία, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει ηλεκτροπληξία και τραυματισμούς. Η βίδα της επαφής γείωσης που είναι συνδεδεμένη με το μεταλλικό κάλυμμα της συσκευής, δεν είναι σωστά στερεωμένη, συνεπώς μπορεί να ξελασκάρει και να προκαλέσει ηλεκτροπληξία. Επίσης κατά τη χρήση παρατηρήθηκαν μεταλλικά κομματάκια μέσα στο τοματοπολτό που παράχθηκαν από τη συσκευή. Αυτό το προϊόν δεν ανταποκρίνεται στην Οδηγία για Χαμηλή Τάση και τα σχετικά Ευρωπαϊκά Πρότυπα και αποσύρθηκε από την αγορά.

    Σχετικά Links:

    Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

    [09] Κοινωνία

    Κάθε Τετάρτη από τις 14:00 έως τις 20:30

    Ταυτότητες και τα απογεύματα

    6/2/2006 1:49:00 μμ

    Στο πλαίσιο της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, καθιερώνεται λειτουργία των Γραφείων Ταυτοτήτων κατά τις απογευματινές ώρες κάθε Τετάρτη, για τη διευκόλυνση των πολιτών στην έκδοση δελτίων ταυτότητας. Για τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας ισχύει το πρωινό ωράριο λειτουργίας των Γραφείων. Συγκεκριμένα, τα Γραφεία Ταυτοτήτων θα λειτουργούν στο εξής κάθε Τετάρτη κατά τις ώρες από 14:00 έως 20:30, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολίτες που εργάζονται κατά τις πρωινές ώρες της ημέρας. Παράλληλα, κάθε Σάββατο από 08:00 έως 13:00 τα Γραφεία Ταυτοτήτων θα εξυπηρετούν κατά αποκλειστικότητα τους μαθητές.

    [10] Κόσμος

    Παραμένει ένας Ινδός

    Προφυλακισμένος για 38 χρόνια

    6/2/2006 6:34:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας 70χρονος, που λειώνει σε φυλακή της Ινδίας χωρίς δίκη, δέχθηκε τελικά απρόσμενα βοήθεια από μία ομάδα δικηγόρων που συμφώνησαν να αναλάβουν την υπόθεσή του, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο IANS.

    Η δικηγορική ομάδα "Εμείς οι Πολίτες", που αναλαμβάνει υποθέσεις πολιτών, πρότεινε να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο προκειμένου να ζητήσει την αποκατάσταση του Τζάγκτζιβαν Ραμ Γιάνταβ που βρίσκεται φυλακισμένος με την κατηγορία της δολοφονίας της συζύγου ενός γείτονά του στο κρατίδιο της βόρειας Ινδίας Ουτάρ Πραντές,το 1968.

    Το αίτημα του Γιάνταβ για αποφυλάκιση με χρηματική εγγύηση απορρίφθηκε, καθώς όλα τα στοιχεία σχετικά με την υπόθεσή του έλειπαν από τους φακέλους της αστυνομίας. Οταν ένας δικαστής ζήτησε στοιχεία από την αστυνομία, η τελευταία απάντησε ότι αδυνατεί να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με την υπόθεσή του.

    "Σοκαριστήκαμε πραγματικά με τη διαπίστωση ότι ένας άνθρωπος λειώνει πίσω από τα σίδερα της φυλακής μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχει κάποιος να ενδιαφερθεί για την υπόθεσή του", δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των δικηγόρων.

    Λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας που έχουν τα ινδικά δικαστήρια, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν φυλακισμένοι αναμένοντας την εκδίκαση των υποθέσεων τους. Πολλοί από αυτούς παραμένουν στη φυλακή περισσότερο απ ότι θα έμεναν εάν καταδικάζονταν για το αδίκημα για το οποίο είχαν κατηγορηθεί.

    Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια υποθέσεις δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό, ενώ οι εκκρεμείς υποθέσεις σε δεύτερο βαθμό ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια.

    [11] Ιράκ

    Διακόπτει επαφή με το δικαστήριο η υπεράσπιση

    Ένταση στη δίκη του Σαντάμ

    6/2/2006 7:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Να διακόψει κάθε επαφή με το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση εξόντωσης 148 χωρικών στο χωριό Ντουτζάϊλ το 1982 από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, αποφάσισε η υπεράσπιση του πρώην Ιρακινού προέδρου. "Διακόπτουμε κάθε επαφή με το αποκαλούμενο ποινικό δικαστήριο", ανακοίνωσε από το Αμάν της Ιορδανίας η υπερασπιστική ομάδα και κατήγγειλε τον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων του Σαντάμ, τονίζοντας ότι μόνο εκείνη αντιπροσωπεύει "νομότυπα και νόμιμα" τον πρώην πρόεδρο. Παράλληλα, οι συνήγοροι του Σαντάμ επανέλαβαν την αμφιβολία τους για την νομιμότητα του δικαστηρίου, υπογραμμίζοντας ότι "οι δυνάμεις κατοχής του Ιράκ που προχώρησαν στη συγκρότησή του". Στην αρχή της ακροαματικής διαδικασίας, ο Σαντάμ και οι υπόλοιποι επτά συγκατηγορούμενοί του, μεταξύ των οποίων και ο ετεροθαλής αδελφός του, Μπαρζάν αλ Τικρίτι και ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, δήλωσαν "αθώοι", ενώ κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του δικαστηρίου δεν προσέρχονται στην αίθουσα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απών από την δίκη ο Σαντάμ

    [12] Οικονομία

    Συνάντηση ΟΤΟΕ - Γ. Αλογοσκούφη

    Αναμένονται νέες κινητοποιήσεις

    6/2/2006 2:24:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδα αναμένεται να αποφασίσει το γενικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ, που συνεδριάζει αυτή την ώρα. Η σημερινή 24ωρη κινητοποίηση των εργαζομένων προκάλεσε προβλήματα στις συναλλαγές κυρίως στις κρατικές τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Αγροτική), ενώ στις ιδιωτικές το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ήταν χαμηλό. Εξαιτίας της απεργίας, με δύο μέρες καθυστέρηση, δηλαδή την Τετάρτη, θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα στους πολύτεκνους του ΟΓΑ. Το πρωί, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας. Ο διοικητής της Εθνικής, Τάκης Αράπογλου, μετά από συνάντηση που είχε με την ΟΤΟΕ, επανέλαβε την πρόθεση της τράπεζας να υπογράψει επιχειρησιακές συμβάσεις. Στη συνέχεια, οι τραπεζοϋπάλληλοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομίας, όπου συναντήθηκαν με τον Γιώργο Αλογοσκούφη.

    "Η Κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης"

    Μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομίας, ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας, πως αν έκανε κάτι τέτοιο "όλοι θα την κατηγορούσαν και δικαίως". "Είναι δεδομένο", δήλωσε ο υπουργός, "ότι επιθυμούμε εργασιακή ειρήνη, αλλά είναι και ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα άλλης παρέμβασης". Ακόμα υπογράμμισε, πως το τραπεζικό σύστημα δεν είναι υπό τον έλεγχο του δημοσίου.

    Παράλληλα, ο Υπουργός επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση ακούει όλες τις πλευρές και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τονίζοντας, ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές για όποιον θέλει να συναντηθεί με μέλη της Κυβέρνησης, χωρίς αυτό να τις δίνει τη δυνατότητα να παρέμβει.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δημήτρης Τσουκαλάς, γνωστοποίησε, ότι ο υπουργός παρέπεμψε την αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ στον υπουργό Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο. Ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε ότι η ΟΤΟΕ υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας στον κ. Αλογοσκούφη για το ζήτημα των τραπεζών και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν τρεις ιδιωτικές και τρεις δημόσιες τράπεζες να δημιουργούν καρτέλ και να προκαλούν προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού σε άλλες 44 τράπεζες.

    Για διάχυση κλίματος τρόμου στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους, "ώστε να αποδεχθούν ευκολότερα μέτρα ριζικού περιορισμού των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, τα οποία ετοιμάζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με την υπόδειξη του ΣΕΒ και του Εθνικού Νομισματικού Ταμείου και με τη σιωπή, την ανοχή ή και τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ", κατηγόρησε τον κ. Αλογοσκούφη το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, Δημήτρης Στρατούλης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απεργεί η ΟΤΟΕ

    Σχετικά Links:

    ΟΤΟΕ

    [13] Οικονομία

    Ημερίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής

    Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις

    6/2/2006 12:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Χρονιά μεταρρυθμιστικής προσπάθειας θα είναι το 2006, με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και τις συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά την ομιλία του στην ημερίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής", με θέμα "Μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία, Νέες Δομές και Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή". Ο Υπουργός τόνισε, ότι η Κυβέρνηση θα φέρει το ασφαλιστικό, το οποίο χαρακτήρισε "ωρολογιακή βόμβα" στη Βουλή. Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε, ότι "θα κληθεί η κοινωνία να πληρώσει για τις συντάξεις", αναφέροντας μελέτη, σύμφωνα με την οποία το 2050 οι δαπάνες για συντάξεις θα φτάνουν το 25% του ΑΕΠ από το 12,5% που είναι σήμερα. "Με αυτές τις εξελίξεις το ασφαλιστικό είναι ένα μείζον πρόβλημα και απαιτείται υπευθυνότητα από όλους για να επιλυθεί" επεσήμανε ο Υπουργός, υπογραμμίζοντας, ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προωθηθεί ο διάλογος και ότι το υπουργείο Οικονομίας θα χρηματοδοτήσει μελέτη κοινής αποδοχής για το ασφαλιστικό. Επίσης, επεσήμανε ότι θα προχωρήσει η νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων, με επίκεντρο τις τράπεζες, στις οποίες παρουσιάζεται σήμερα έλλειψη ανταγωνισμού, γεγονός που επηρεάζει άμεσα και τα επιτόκια.

    Αντιμέτωποι με τις προκλήσεις

    "Μεγάλη πληγή του παρελθόντος" χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή ο υπουργός, προσθέτοντας, ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης έχουν αρχίσει να αποδίδουν και ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο 2006 έφθασε το 17,8%. Είπε επίσης ότι θα μειωθεί η φορολογία στα φυσικά πρόσωπα το 2007. Πάντως, τόνισε ότι η οικονομία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις όπως είναι το υψηλό δημόσιο χρέος, το έλλειμμα και το διογκωμένο δημόσιο τομέα. Αναφερόμενος στους στόχους της οικονομικής πολιτικής επεσήμανε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την εξωστρέφεια της οικονομίας.

    Ακόμα, κατήγγειλε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας δείχνει αναντιστοιχία λόγων και πράξεων, ενώ χρειάζονται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη της οικονομίας, μεταξύ των οποίων είναι η νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων, το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΚΟ, η καλύτερη αξιοποίηση του ΓΚΠΣ, η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών.

    Τέλος, ο Υπουργός τόνισε ότι η απασχόληση αυξάνεται, η ανεργία μειώνεται, οι εξαγωγές ενισχύονται, όπως και ο τουρισμός, ενώ ενδυναμώνεται και η εξωστρέφεια της οικονομίας.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κλιμακώνεται η κόντρα!

    6/2/2006 6:37:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνουν οι δηλώσεις του Γιάννη Γκούμα μετά τον αγώνα με τον Λεβαδειακό, το Σάββατο και η επίθεση που εξαπέλυσε προς μερίδα δημοσιογράφων, τονίζοντας "πως σκάβουν το λάκο της ομάδας", προσποιούμενοι πως ενδιαφέρονται για αυτήν. Οι αντιδράσεις τόσο από το σύνολο των εκπροσώπων του Τύπου, όσο και από ορισμένους φιλάθλους ήταν άμεσες, όμως τώρα, δύο ημέρες μετά μια επιστολή της ΠΑΕ Παναθηναϊκός προς την Netmed, έρχεται ουσιαστικά να ενισχύσει την εικόνα που άφησε να εννοηθεί ο Γκούμας, αφού σε αυτήν γίνονται σχόλια για την συμπεριφορά του συνδρομητικού καναλιού προς την "πράσινη" ομάδα.

    Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟ

    Στην συγκεκριμένη επιστολή προς τη διευθύνουσα σύμβουλο της Netmed, Σέριλ Ράινε, αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: "Θεωρώντας ότι η εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Παναθηναϊκού αποτελούσε για σας σημαντική επένδυση, αποβλέψαμε με ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στον τρόπο με τον οποίο το δημοσιογραφικό σας επιτελείο θα χειρίζονταν τα ζητήματα της ομάδας μας. Ως εκ περισσού αναφέρουμε ότι δεν θα περιμέναμε ούτε και θα επιθυμούσαμε, κανενός είδους προνομιακή μεταχείριση η οποία θα αλλοίωνε την αξιοπιστία του σταθμού σας αλλά και θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με πάγιες αντιλήψεις και πρακτικές μας. Δυστυχώς όμως ενώ αποφύγατε την μεροληψία υπέρ μας δεν φαίνεται να αποφύγατε την μεροληψία εις... βάρος μας! Εκατοντάδες διαμαρτυρίες φιλάθλων μας και συνδρομητών σας εκφράζουν σοβαρά παράπονα για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο Παναθηναϊκός όχι μόνο στις μεταδόσεις αλλά και στο καθημερινό ρεπορτάζ για να μην αναφερθούμε και στις ειδικές εκπομπές καθώς και στους συντελεστές τους με αναλύσεις και σχόλια. Αντιλαμβάνεστε ότι και η δική μας αντίληψη δεν απέχει από ό,τι το κοινό αίσθημα εισπράττει. Μας είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τους λόγους που οδηγούν τους συνεργάτες σας σε αυτή τη στάση απέναντί μας. Μας είναι δυσχερέστερο να αντιληφθούμε γιατί η κατάσταση παρά τις επισημάνσεις και την υπομονή μας επιδεινώνεται διαρκώς. Είναι εύκολο να αντιληφθείτε ότι ούτως εχόντων των πραγμάτων η συνέχεια της συνεργασίας μας καθίσταται προβληματική αν όχι επιζήμια τουλάχιστον για τον Παναθηναϊκό".

    Απάντηση ΠΣΑΤ στον Γκούμα

    Στο μεταξύ στις δηλώσεις του Γιάννη Γκούμα, απαντά σήμερα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου με ανακοίνωση στην οποία χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά του αρχηγού του Παναθηναϊκού και η οποία είναι η εξής: "Επιτέλους βρέθηκε ο άνθρωπος, που γνωρίζει γιατί ο Παναθηναϊκός είναι εκτός τροχιάς τίτλων... Για τον διεθνή ποδοσφαιριστή Γιάννη Γκούμα, που για ένα διάστημα δεν είχε θέση στη βασική ομάδα, υπεύθυνοι είναι οι Αθλητικοί Συντάκτες! Δίκιο, λοιπόν, πρέπει να έχει, σύμφωνα με τις προχθεσινές δηλώσεις του. Αυτοί παίζουν στην επίθεση του Παναθηναϊκού, αυτοί είναι στην άμυνα, αυτοί κάνουν τις μεταγραφές, αυτοί επιλέγουν προπονητές, αυτοί χάνουν τα γκολ, αυτοί παραχωρούν τα φάουλ και τα πέναλτι, αυτοί δημιουργούν επεισόδια στα αποδυτήρια. Όλα τα στραβά στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός τα δημιουργούν οι αθλητικοί δημοσιογράφοι. Τον ευχαριστούμε τον κύριο Γκούμα για τα ...καλά του λόγια. Πρέπει, όμως, να γνωρίζει ότι ο ρόλος των δημοσιογράφων δεν είναι (και δεν πρέπει να είναι) ούτε να σωπαίνουν, ούτε να ασκούν κριτική κατά παραγγελία. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν κάνουν και λάθη. Επειδή, πάντως, δεν θα επιτρέψουμε να μας χρησιμοποιήσει ο κύριος Γκούμας στο επικοινωνιακό του παιχνίδι προς τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, αναμένουμε τάχιστα τα στοιχεία, που υπαινίχθηκε ότι έχει και τον καλούμε να προβεί σε αποκαλύψεις για να λάμψει η αλήθεια. Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε αρμοδίως. Το θέμα, έτσι κι αλλιώς, δεν κλείνει για εμάς εδώ».

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Κασναφέρης "σφυρίζει" στην Ξάνθη

    6/2/2006 3:31:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο κ. Γιώργος Κασναφέρης, από τον Σύνδεσμο της Αθήνας, θα είναι ο άρχοντας του επαναληπτικού αγώνα της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας "SINCO", Σκόντα Ξάνθη-Ολυμπιακός, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στην ακριτική έδρα. Την Τετάρτη στη ρεβάνς των "8" της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, Αγροτικού Αστέρα-Εθνικού Αστέρα, θα "σφυρίξει" ο Εμβραιζόγλου Α. του Συνδέσμου Ηπείρου, ενώ την ίδια μέρα στον επαναληπτικό αγώνα Ακράτητου-Λάρισας, διαιτητής θα είναι ο κ. Μπριάκος του Συνδέσμου της Ηπείρου.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αναβλήθηκε το ματς στις Σέρρες

    6/2/2006 5:38:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Όπως ανακοίνωσε επισήμως και η ΕΠΑΕ ο αγώνας του Πανσερραϊκού με την Καστοριά που είχε οριστεί για τις 16.00 σήμερα, αναβάλλεται λόγω της κακοκαιρίας και της έντονης χιονόπτωσης. Το γήπεδο των Σερρών ήταν "λευκό τοπίο" και ο παρατηρητής του αγώνα μετά τον έλεγχο που έκανε διαπίστωσε πως δεν μπορούσε να γίνει αγώνας σε αυτό. Έτσι η αναμέτρηση με την οποία θα ολοκληρωθεί η 18η αγωνιστική ορίστηκε εκ νέου για την Πέμπτη 16 Φεβρουάριου την ίδια ώρα.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αναζητούν τον "αλήτη" στη Ν. Σμύρνη

    6/2/2006 3:02:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την ενέργεια οπαδού που στον πρόσφατο αγώνα του Πανιωνίου με τον Ιωνικό στη Νεάπολη, εκτόξευσε φωτοβολίδα, εκθέτοντας τους "κυανέρυθρους" φιλάθλους αλλά και τη σωματική ακεραιότητα συνανθρώπων μας, καταδικάζει με σημερινή της ανακοίνωση, η ομάδα της Νέας Σμύρνης, που αποκαλεί το δράστη, "αλήτη". Παράλληλα η η νεοσμυρνιώτικη ΠΑΕ ζητά από τους φίλους της ομάδας που γνωρίζουν τα στοιχεία του "αλήτη" να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της ομάδας για να συνδράμουν στις έρευνες που έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου να απομακρυνθούν από την οικογένεια του Πανιωνίου, άτομα που επιδίδονται σε πράξεις βίας.

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

    "Η ΠΑΕ Πανιώνιος είναι στη δυσάρεστη θέση να καταδικάσει την πράξη (εκτόξευση φωτοβολίδας) ενός αλήτη που εισχώρησε στους φιλάθλους μας και με την ενέργεια του αυτή όχι μόνο εξέθεσε όλους τους υπόλοιπους φίλους της ομάδας και τον Πανιώνιο, αλλά θα μπορούσε να τραυματίσει έναν συνάνθρωπό μας.

    Η ΠΑΕ Πανιώνιος καλεί όποιον αναγνωρίζει αυτόν τον αλήτη να τηλεφωνήσει στα γραφεία της ΠΑΕ και να δώσει τα πλήρη στοιχεία του. Ηδη οι έρευνες έχουν ξεκινήσει.

    Κλείνοντας, η ΠΑΕ Πανιώνιος οφείλει να ευχαριστήσει όλους τους φιλάθλους της ομάδας που αψήφησαν τις κακές καιρικές συνθήκες και, με τη δυναμική παρουσία τους στο γήπεδο, συνέβαλλαν στη νίκη της ομάδας μας. Θα πρέπει να καταλάβουν, όμως, ότι η οικογένεια Πανιώνιος δεν χρειάζεται αλήτες στις τάξεις της που προκαλούν βία.

    Ολοι μαζί ας προσπαθήσουμε να τους αποβάλλουμε μια για πάντα."

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νέο τεστ για την Εθνική

    6/2/2006 12:52:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά το πρόσφατο διεθνές τουρνουά "LG Cup" της Σαουδικής Αραβίας, η Εθνική θα δώσει στα τέλη του μήνα στην Κύπρο ένα ακόμη δυνατό τεστ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2008. Στους αγώνες του 10ου διεθνούς τουρνουά, που διοργανώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει στον Α όμιλο την Λευκορωσία και, ανάλογα το αποτέλεσμα του αγώνα, την Φινλανδία ή το Καζαχστάν. Στον Β όμιλο θα συμμετέχουν οι οικοδέσποινα χώρα, η Σλοβενία, η Ρουμανία και η Αρμενία.

    Το πρόγραμμα της διοργάνωσης

    Τρίτη 28/2/2006

    1ος όμιλος 1. Φινλανδία-Καζαχστάν (17:00, "ΓΣΖ", Λάρνακα) 2. Ελλάδα-Λευκορωσία (19:00, "Τσίρειον", Λεμεσός)

    2ος όμιλος 3. Κύπρος - Σλοβενία (17:00, "Αντ. Παπαδόπουλος", Λάρνακα) 4. Ρουμανία - Αρμενία (19:00, "ΓΣΠ", Λευκωσία)

    Τετάρτη 1/3/2006

    1ος όμιλος 5. Νικητής αγώνα 1 - Νικητής αγώνα 2 (19:00, "ΓΣΠ", Λευκωσία) 6. Ηττημένος αγώνα 1 - Ηττημένος αγώνα 2 (19:00, "Αντ. Παπαδόπουλος", Λάρνακα)

    2ος όμιλος 7. Νικητής αγώνα 3 - Νικητής αγώνα 4 8. Ηττημένος αγώνα 3 - Ηττημένος αγώνα 4 Ο αγώνας της Εθνικής Ρουμανίας θα διεξαχθεί στο "ΓΣΖ" και ο έτερος του ομίλου στο "Τσίρειον".

    [19] Υποχώρησε ξανά η Δανιηλίδου

    6/2/2006 2:15:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Κι άλλο πολύτιμο έδαφος έχασε αυτή την εβδομάδα η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις, Λένα Δανιηλίδου στην παγκόσμια κατάταξη της WTA. Η τενίστρια από τα Χανιά, που μετά από μεγάλο διάστημα παραμονής στις πρώτες 100 θέσεις, υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Νο 106, αυτή την εβδομάδα σημείωσε νέα πτώση. Με 257.25 βαθμούς βρέθηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση της βαθμολογίας της WTA, στο Νο 108. Στην κορυφή αντίθετα παρέμεινε για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, η Βελγίδα Κιμ Κλάιστερς με 3.478 βαθμούς. που εκθρόνισε μετά από πολλούς μήνες από το ρετιρέ την Αμερικανίδα, Λίντσεϊ Ντάβενπορτ.

    [20] Σταθερά στο Νο 27 ο Παγδατής

    6/2/2006 1:32:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Αμετάβλητη παρέμεινε αυτή την εβδομάδα η θέση του Κύπριου πρωταθλητή του τένις, Μάρκου Παγδατή στην κατάταξη της ATP Tour, καθώς συνέχισε να βρίσκεται στο Νο 27 με 1.219 βαθμούς. Κάτι που ασφαλώς δεν προξενεί εντύπωση σε κανέναν, αφού μετά την κατάκτηση της 2ης θέσης στο Australian Open, ο "μικρός ήρωας" της Κύπρου δε σταμάτησε ούτε λεπτό να δίνει το παρών σε τιμητικές εκδηλώσεις τόσο στην Αυστραλία, όσο και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο. Έτσι μετά από το τριήμερο συνεχών βραβεύσεων στη Μεγαλόνησο, ο νεαρός τενίστας επέστρεψε σήμερα στο Παρίσι με την Γαλλίδα σύντροφό του Καμίλ και τον προπονητή του, για να συνεχίσει τις προπονήσεις του.

    Μικρή άνοδος για Αγκάσι

    Αντίθετα με τον Παγδατή, μικρό βήμα ανόδου στην παγκόσμια κατάταξη πραγματοποίησε ο Αμερικανός Αντρέ Αγκάσι, που από το Νο 9 βρέθηκε στο Νο 8 με 2.065 βαθμούς, υποχρεώνοντας τον Αργεντίνο Γκαστόν Γκαούντιο να υποχωρήσει από το Νο 8 της προηγούμενης εβδομάδας στο Νο 9 με 2.050 βαθμούς. Στην κορυφή απόλυτος κυρίαρχος παρέμεινε ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ με 7.275 βαθμούς, ενώ από μακριά τον ακολουθεί στο Νο 2 με 4.615 βαθμούς ο Ισπανός Ραφαέλ Ναδάλ.

    Για τα "ελληνικά χρώματα" ο Βασίλης Μαζαράκης συνεχίζει με επιτυχία την προσπάθειά του να περάσει στους 100 πρώτους της βαθμολογίας ΑΤP, καθώς από το Νο 120 με τις τελευταίες εμφανίσεις του στο σιρκουί των τουρνουά Challenger, σκαρφάλωσε στο Νο 115 με 368 βαθμούς, ισοφαρίζοντας το... πανελλήνιο ρεκόρ στην παγκόσμια κατάταξη.

    Με διαφορά από τον Μαζαράκη, ακολουθεί στο Νο 576 ο Κώστας Οικονομίδης που έχασε έδαφος τεσσάρων θέσεων. Ο Λευτέρης Αλεξίου είναι στο Νο 1233, ο Ζαχαρίας Κατσιγιαννάκης στο Νο 1252, ο Αριστοτέλης Μουράτογλου στο Νο 1335, ο Αλέξης Γιακούποβιτς στο Νο 1488 και ο Θοδωρής Αγγελινος στο Νο 1488.

    [21] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στην Αθήνα μέλη της UEFA

    6/2/2006 12:20:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Αναμένονται σήμερα στην Αθήνα οι κ. Βλάτσισλαβ Κολοσκόφ, Γιόζεφ Μίφσουντ (μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής UEFA), Γιάκομπ Ερελ (δ/ντής UEFA), οι οποίοι θα έχουν συνεργασία με την ΕΠΟ (6-7/2/2006). Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της UEFA πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος top executive, που αφορά στη συλλογή πληροφοριών και στην καταγραφή προβλημάτων όλων των ομοσπονδιών που υπάγονται στην UEFA, προκειμένου ν΄ αναδειχτούν και να επιλυθούν σε συνεργασία με την υπερκείμενη ποδοσφαιρική αρχή της ευρωπαϊκής ζώνης

    [22] Πολιτισμός

    Θα παραμείνει στο νοσοκομείο για λίγες ακόμη μέρες

    Βελτιώνεται η υγεία του Θ. Βέγγου

    6/2/2006 7:37:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Όλα καλά για το μεγάλο μας κωμικό Θανάση Βέγγο, που σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, θα μπορούσε να εξέλθει από το νοσοκομείο, ακόμη και σήμερα, Δευτέρα. Όμως, με τη σύμφωνη γνώμη και του ιδίου, θα παραμείνει νοσηλευόμενος για λίγες ακόμη ημέρες για περαιτέρω έλεγχο και αποθεραπεία. Θυμίζουμε ότι ο 80χρονος ηθοποιός μεταφέρθηκε εσπευσμένα το απόγευμα του Σαββάτου, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όταν υπέστη ελαφράς μορφής εγκεφαλικό επεισόδιο. Στο πλευρό του βρίσκέται διαρκώς η οικογένειά του, ενώ πολλά είναι τα μηνύματα συμπαράστασης φίλων, συναδέλφων και απλών θαυμαστών του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σταθερή η κατάσταση του Θ. Βέγγου

    [23] Πολιτισμός

    Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων του Δ. Αθηναίων

    Αποκριά στην Αθήνα

    6/2/2006 5:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, αλλά κυρίως με ανεβασμένη διάθεση και κέφι, ετοιμάζεται η Αθήνα να γιορτάσει την Αποκριά. Οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων, θα αρχίσουν την Τσικνοπέμπτη, 23 Φεβρουαρίου και για τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, η πόλη θα γιορτάζει με θεάματα και σχήματα για μικρούς και μεγάλους. "Ο Δήμος και αυτή τη χρονιά είναι έτοιμος να γιορτάσει την αθηναϊκή αποκριά" τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη παρουσιάζοντας μαζί με τη Νίτσα Λουλέ, το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων.

    Πρεμιέρα την Τσικνοπέμπτη

    Την έναρξη, θα κάνουν το πρωί της Τσικνοπέμπτης γαϊτανάκια και μασκαράδες με πολύχρωμες αποκριάτικες φορεσιές, κουδούνια, κρουστά και ακορντεόν από την οδό Ερμού.

    Χορεύοντας και τραγουδώντας, οι μασκαράδες θα διασχίσουν το κέντρο, για να καταλήξουν στη πλατεία Κοτζιά.

    Ταυτόχρονα ένα ανοιχτό αμάξι αντίκα, με την Τζέση Παπουτσή και τον Παύλο Κοντογιαννίδη, θα ξεκινήσει από το Ζάππειο για να συναντήσει τα γαϊτανάκια στην πλατεία Κοτζιά.

    Το γλέντι θα κορυφωθεί στη Βαρβάκειο Αγορά με μεζέδες, κρασί, τραγούδι και σάτιρα.

    Τη γιορτή θα πλαισιώσουν ο Κώστας Φέρης, η Θεοδοσία Στίγκα, ο Θεόδωρος Λίζος και ο Γιώργος Κουτουλάκης τραγουδώντας ρεμπέτικο, σμυρναίικο και λαϊκό, καθώς και τα νταούλια και οι ζουρνάδες από την Ήπειρο με την Γιώτα Βέη και τον Γιώργο Κοτσίνη και οι κιθάρες του Διονύση Λαυράγκα σε Ζακυνθινές μαντολινάτες.

    Τρελό πανηγύρι σε όλη την Αθήνα

    Για τα επόμενα δυο σαββατοκύριακα, εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πολλά σημεία της Αθήνας.

    Στην πλατεία Κοτζιά, στην έξοδο του ΜΕΤΡΟ στην Πανόρμου, στη Φωκίωνος Νέγρη, στο Παγκράτι, στην πλατεία Κολιάτσου, στην Πλάκα, στο Σύνταγμα, στο Κολωνάκι αλλά και στο Ζάππειο θα υπάρχουν παραστάσεις για παιδιά, γαϊτανάκια, αερόστατα και πολλές συναυλίες.

    Στο τρελό πανηγύρι του καρναβαλιού, θα παρασύρουν τους Αθηναίους, ο Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, η Λόρνα με γνωστές επιτυχίες, η Αφεντούλα Ραζέλη σε ρυθμούς tango, το συγκρότημα Palyrria με νεανικό ethnik - electronika πρόγραμμα, οι «Δυτικές Συνοικίες», οι APURIMAC, ο Στέλιος Διονυσίου κα.

    Για την Καθαρά Δευτέρα, ο Δήμος Αθηναίων έχει ετοιμάσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα εκδηλώσεων για τους τρεις λόφους της Αθήνας, (Φιλοπάππου, Σκουζέ και Στρέφη) όπου θα στηθεί ακόμα ένα γλέντι με γνωστούς τραγουδιστές.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Δήμος Αθηναίων: Διαβάστε το πρόγραμμα

    [24] Υγεία

    Αποκαλυπτήρια μετά την πρώτη επέμβαση προσώπου

    Ίδιος άνθρωπος - νέο πρόσωπο

    6/2/2006 6:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την πρώτη της δημόσια εμφάνιση έκανε η 38χρονη Γαλλίδα, Ιζαμπέλ Ντινουάρ, που στις 27 Νοεμβρίου υποβλήθηκε στην πρώτη επέμβαση μεταμόσχευσης προσώπου στον κόσμο. Σε συνέντευξη που έδωσε ενώπιον δημοσιογράφων στο νοσοκομείο της Αμιένης (βόρεια Γαλλία), η 38χρονη, μητέρα δύο παιδιών, ευχαρίστησε το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου και την οικογένεια της δότριας, εκφράζοντας την ελπίδα "αυτή η ιατρική πρόοδος να μπορέσει να βοηθήσει και άλλους να ξαναζήσουν". Από την πλευρά τους, οι θεράποντες ιατροί ανακοίνωσαν πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσoυν άλλες πέντε επεμβάσεις ίδιου τύπου και έχουν ήδη ζητήσει από τις υγειονομικές Αρχές τις απαραίτητες άδειες. Άδεια για μεταμόσχευση προσώπου έχει δοθεί στις ΗΠΑ, ενώ η επέμβαση δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τις αρμόδιες επιτροπές βιοηθικής στην Μεγάλη Βρετανία, καθώς οι αμφιβολίες του επιστημονικού κόσμου για τις σωματικές και ηθικές συνέπειες παραμένουν.

    "Έχω ένα πρόσωπο όπως όλοι"

    Η κ. Ντινουάρ, από την περιοχή Βαλανσιέν, παραμορφώθηκε τον περασμένο Μάιο, όταν της επιτέθηκε ενώ κοιμόταν ο σκύλος της, ράτσας λαμπραντόρ, με αποτέλεσμα να χάσει την μύτη, τα χείλια και το πηγούνι της.

    Οι γιατροί χρησιμοποίησαν ιστούς, μύες, αρτηρίες και φλέβες από μια εγκεφαλικά νεκρή γυναίκα σε νοσοκομείο της Λιλ, σε μια επέμβαση που διήρκησε περίπου πέντε ώρες. Η επέμβαση έγινε από ομάδα γιατρών υπό τον δρ. Ζαν Μισέλ Ντιμπερνάρ, που είναι παγκοσμίως γνωστός για μεταμόσχευση χεριού το 1998 και για διπλή διμερή μεταμόσχευση χεριών και ωλένης το 2000.

    "Προς το παρόν, μπορώ να ανοίγω το στόμα μου, να τρώω και να χρησιμοποιώ τα χείλη μου. Πρέπει να συνεχίσω τις ασκήσεις και τα φάρμακα, ώστε σταδιακά να αρχίσω να κινώ τους μύες του προσώπου μου", εξήγησε η 38χρονη και κατέληξε: "μετά την επέμβαση, έχω ένα πρόσωπο όπως όλοι".

    Η μεταμόσχευση προσώπου έχει εξελιχθεί σε μείζον επιστημονικό θέμα, ενώ γιατροί και ερευνητές προσπαθούν να ξεπεράσουν τα ηθικά και νομικά εμπόδια για να εφαρμόσουν την τεχνική σε ασθενείς με δυσμορφίες.

    Οι επιφυλάξεις αφορούν στις πιθανές συνέπειες σε σωματικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο. Μεγαλύτερο φόβο αποτελεί το ενδεχόμενο απόρριψης του μοσχεύματος, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εγείρουν ερωτηματικά για την περίπτωση όπου ο παραλήπτης καταλήξει να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον αποθανόντα. Επίσης, αμφιβολίες προκαλούν και τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, τα οποία ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει για το υπόλοιπο της ζωής του ώστε να μην απορριφθεί το μόσχευμα, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων και καρκίνου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    New York Times: Woman Makes 1st Appearance Since Face Transplant in France

    Liberation: "J'ai un visage, comme tout le monde"

    The Australian: French face transplant woman grateful for new life

    Corriere della Sera: Trapianto di faccia: svelata la donna operata

    [25] Τεχνολογία

    Ρομπότ-γεωργοί

    6/2/2006 12:44:00 μμ

    Νέα δεδομένα και δυνατότητες ανάπτυξης μπορεί να φέρει στον τομέα της ελληνικής γεωργίας, η παραγωγή βιοκαυσίμων από ειδικές καλλιέργειες φυτών, τις οποίες θα επιβλέπουν και θα φροντίζουν ειδικά ρομπότ. Όπως επεσήμαναν οι ειδικοί επιστήμονες, στα πλαίσια παρουσίασης στην 21η έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονική, τα ρομπότ, που θα έχουν μια σχετική αυτονομία στην κίνησή τους, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συγκομιδή φρούτων και λαχανικών, να καταπολεμήσουν τα ζιζάνια και να λύνουν το πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Μάλιστα, σε ερευνητικό επίπεδο έχουν, ήδη, κατασκευαστεί μηχανήματα του είδους, που, μεταξύ άλλων, κάνουν μεταφυτεύσεις σε φυτώρια, συλλογή και διαλογή καρπών, εντοπισμό ζιζανίων, αλλά και επιλεκτικό ψεκασμό.

    Οι δυσκολίες της εισαγωγής τους στην παραγωγή

    Ωστόσο, όπως φαίνεται θα αργήσουμε να δούμε τα ρομπότ-γεωργούς επί τω έργω, καθώς το υψηλό κόστος κατασκευής κι η δυσκολία ένταξης στην παραγωγική διαδικασία, λόγω της αδυναμίας προσαρμογής τους σε δυναμικά περιβάλλοντα, καθιστούν προς το παρόν απαγορευτική την είσοδό τους στη γεωργική παραγωγή.

    "Αν και τα αυτόνομα ρομπότ δεν έχουν εισέλθει ακόμη στη γεωργική παραγωγή, όλο και περισσότερες ρομποτικές τεχνολογίες ενσωματώνονται στους σύγχρονους γεωργικούς ελκυστήρες", τόνισε ο λέκτορας της Γεωπονικής του ΑΠΘ, Σταύρος Βουγιούκας. "Για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες ο γεωργός πρέπει να έχει σχετική κατάρτιση με τις αρχές και τη λογική της λειτουργίας των σχετικών τεχνολογιών", πρόσθεσε ο ίδιος.

    [26] Παράξενα

    Μετά τους γάμους στο ψυχιατρείο

    Με το ζόρι παντρειά...

    6/2/2006 11:54:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Οι γονείς του υποστηρίζουν, ότι τα έκαναν όλα για το καλό του αυτό, όμως, που κατάφεραν ήταν να τον στείλουν σε κλινική για ψυχοθεραπεία! Δεν ήταν και λίγο! Τέσσερις γάμοι μέσα σε έξι μήνες δεν αντέχονται εύκολα! Όχι δεν απατάστε καλά διαβάσατε, τέσσερις γάμοι σε έξι μήνες, γιατί η μαμά και ο μπαμπάς του γαμπρού, που διάγουν βίους χωριστούς, διαφωνούσαν στις νύφες! Όλα ξεκίνησαν, όταν ο πατέρας αποφάσισε , ότι ο γιος του πρέπει να παντρευτεί και μάλιστα να πάρει γυναίκα, που θα του διάλεγε αυτός! Ο κανακάρης του δε διαφώνησε κι ο γάμος έγινε! Η εξέλιξη αυτή καθόλου δεν άρεσε στη μητέρα του, η οποία ένιωσε να χάνει τον έλεγχο του παιδιού της κι αντέδρασε φέρνοντάς του μια δεύτερη νύφη, την οποία απαίτησε να στεφανωθεί ο γιος της! Εκείνος για να μην της χαλάσει το χατίρι δέχθηκε, χωρίς να φαντάζεται, σε τι πόλεμο έμπλεκε

    Βλέπετε ο μπαμπάς του, που το χε βάλει πείσμα να χει το πάνω χέρι στη ζωή του γιου του, αποφάσισε να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια! Για αυτό του έφερε καινούρια σύζυγο για τον τρίτο γάμο! Ο γιος και πάλι υποχώρησε, η ψυχολογία του, όμως, είχε αρχίσει να καταρρέει.

    Το τελειωτικό χτύπημα, ήρθε με τον τέταρτο γάμο και τη δεύτερη συζυγική επιλογή της μητέρας του, που αποφάσισε να κοντράρει έως εσχάτων τον πρώην σύζυγό της! Μόνο, που ενώ η μεταξύ τους διαμάχη μαινόταν ο τέσσερις φορές γαμπρός δεν άντεξε και λύγισε!

    Τώρα νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική και υποβάλλεται σε συγκεκριμένη αγωγή για να συνέλθει από την ταραχή! Κι όσο για τους γονείς ή τις συζύγους ούτε, που το συζητά να τους ξαναδεί!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 6 February 2006 - 17:54:00 UTC