Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατά μέτωπο επίθεση Παπανδρέου
  • [02] Αντιδράσεων συνέχεια για τα σκίτσα
  • [03] Εν αναμονή συνάντησης Χαμάς-Αμπάς
  • [04] Ωθηση στα έργα φυσικού αερίου
  • [05] Ο Μαλεζάνι αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται...
  • [06] Αναλυτικά η συνέντευξη Μαλεζάνι
  • [07] Ύποπτο κρούσμα στη Βουλγαρία

    [01] Πολιτική

    Στο επίκεντρο οι υποκλοπές

    Κατά μέτωπο επίθεση Παπανδρέου

    3/2/2006 10:40:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Δριμεία επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε από τη Φλώρινα, όπου μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέδωσε στην Κυβέρνηση ευθύνες γιατί δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Αρχή Προστασίας Απορρήτου και την αξιωματική αντιπολίτευση, για το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό που τον ενημέρωσε για την αναθεώρηση του Συνάγματος, αλλά παρατήρησε πως θα μπορούσε σε εκείνη την συνάντησή τους να τον είχε ενημερώσει και για τις υποκλοπές. Επίσης, επανέφερε το αίτημα, για χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, ενώ μίλησε με σκληρή γλώσσα για την κυβερνητική πολιτική στα εργασιακά θέματα.

    "Οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια"

    Ο κ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε την υπόθεση των υποκλοπών ως την "κορυφή του παγόβουνου αδιαφάνειας, αποσύνθεσης του κράτους και ανεύθυνων πολιτικών χειρισμών που προστίθεται στα τόσα που τελευταία παρακολουθούμε. Κλεμμένα στρατιωτικά αυτοκίνητα, ανενόχλητοι δραπέτες, δολοφονίες αστυνομικών, ανακρίσεις Πακιστανών, ληστείες στο κέντρο της Αθήνας, φιάσκο στο λιμάνι του Πειραιά, νησιά που μένουν για μέρες στο σκοτάδι. Και τέλος ο ξυλοδαρμός του προέδρου του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου". "Όλα αυτά", είπε, "συνθέτουν μια εικόνα βαθιάς παρακμής". Επίσης, τόνισε, ότι η υπόθεση των υποκλοπών αποκάλυψε ότι ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να βασιστεί στην Κυβέρνηση. Πάντως, δήλωσε έτοιμος να συμπαρασταθεί στην Κυβέρνηση όταν θα απειλείται η εθνική ασφάλεια της χώρας και να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες.

    Ακόμα χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό ως το "μεγαλύτερο κατόρθωμα" της Κυβέρνησης, σχολιάζοντας, πως ο πραγματικός ανασχηματισμός θα γίνει στις επόμενες εκλογές, για τις οποίες εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.

    Παράλληλα, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να δώσει το επίδομα θέρμανσης και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι επιτίθεται στο εργατικό εισόδημα και τα εργατικά δικαιώματα. Μάλιστα, είπε, πως η Κυβέρνηση "εξαπάτησε τον ελληνικό λαό. Δεν υλοποίησε καμία από τις δεσμεύσεις της". Όσον αφορά στην αγροτική οικονομία, επέκρινε την Κυβέρνηση ότι εξαπάτησε τους αγρότες, ενώ υπογράμμισε, ότι το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί στο πλευρό τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίκρισεις Παπανδρέου για τους χειρισμούς

    [02] Κόσμος

    Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές χώρες

    Αντιδράσεων συνέχεια για τα σκίτσα

    3/2/2006 8:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ- ΑΠΕ

    Συνεχίστηκαν και σήμερα οι αντιδράσεις του μουσουλμανικού κόσμου για τη δημοσίευση σατιρικών σκίτσων με πρωταγωνιστή τον προφήτη Μωάμεθ. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας. Περίπου 70 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τέμενος του Ντιγιάρμπακιρ φωνάζοντας εχθρικά συνθήματα για τις χώρες, στις οποίες δημοσιεύτηκαν τα σκίτσα. Οι διαδηλωτές έσκισαν μία γαλλική σημαία προτού διαλύσουν ειρηνικά τη συγκέντρωση. Στο Ικόνιο διαδηλωτές έσκισαν μια δανική σημαία, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το κανάλι ΝΤV. Την ίδια στιγμή στην Κωνσταντινούπολη, περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το προξενείο της Δανίας και πέταξαν αυγά στο κτίριο. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα και στην Ιορδανία διαμαρτυρόμενοι για τη δημοσίευση των σκίτσων.

    Στο Αμάν 1000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία μετά την προσευχή της Παρασκευής κοντά στο τέμενoς Αλ Χουσέινι, ενώ περίπου 2.000 άλλοι διαδήλωσαν στην πόλη αλ Ζαρκάα, στη βόρεια Ιορδανία.

    Στο Πακιστάν εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της χώρας, καίγοντας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σημαίες της Δανίας και της Γαλλίας. Από την πλευρά του, ο Πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ καταδίκασε σήμερα τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ στην Ευρώπη και προειδοποίησε, ότι θα μεγαλώσουν τις εντάσεις ανάμεσα στη Δύση και τον μουσουλμανικό κόσμο. "Προκάλεσαν το (θρησκευτικό μας) αίσθημα και τους καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο τρόπο", δήλωσε ο Μουσάραφ.Παράλληλα η γερουσία της χώρας υιοθέτησε σήμερα ομόφωνα απόφαση με την οποία καταδικάζει τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ σε ευρωπαϊκές εφημερίδες. Μάλιστα, ορισμένοι γερουσιαστές ζήτησαν μάλιστα να επιβληθούν πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις.

    Στη Τζακάρτα της Ινδονησίας εκατοντάδες φανατικοί μουσουλμάνοι κατέλαβαν προσωρινά τμήμα της πρεσβείας της Δανίας. Οι διαδηλωτές που ανήκαν στο ριζοσπαστικό ισλαμικό Μέτωπο Υπερασπιστών του Ισλάμ (FPI),συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από την πρεσβεία της Δανίας φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του "ιερού πολέμου", ενώ κάποια από τα πανό έγραφαν ότι "θα σφάξουμε τον δανό πρεσβευτή". Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στη συνέχεια στο χολ της πρεσβείας, αλλά απομακρύνθηκαν λίγη ώρα αργότερα από τους φρουρούς ασφαλείας.

    Σύμφωνα με όσα είπε, εκπρόσωπος των διοργανωτών της διαδήλωσης, ο πρεσβευτής της Δανίας στην Τζακάρτα, Νιλς Αντερσεν δέχτηκε να συνομιλήσει με τρεις εκπροσώπους των διαδηλωτών στους οποίους υποσχέθηκε, ότι θα ζητήσει εγγράφως συγγνώμη με άρθρο που θα στείλει στις εφημερίδες της Ινδονησίας.

    Ο πρεσβευτής συμφώνησε να ζητήσει συγγνώμη με παρέμβασή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης εντός δύο ημερών" τόνισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε:" αν δεν ζητήσουν συγγνώμη όπως έχουν δεσμευτεί, θα τους εκδιώξουμε από τη χώρα και θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τον ινδονήσιο πρεσβευτή από τη Δανία" πρόσθεσε.

    Παρέμβαση Βαρθολομαίου

    Η αναταραχή αυτή έχει προκαλέσει την ανησυχία πολλών δυτικών Κυβερνήσεων, ενώ πολλοί δυτικοί διπλωμάτες και δημοσιογράφοι εγκαταλείπουν τα εδάφη της Μέσης Ανατολή, μετά τις απειλές που δέχθηκαν.

    Στο μεταξύ παρεμβαίνοντας στο ζήτημα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε, ότι "πρέπει όλοι μας να σεβόμαστε την θρησκεία και την πίστη όλων", εκφράζοντας την ελπίδα "να σταματήσουν αυτά τα άσχημα πράγματα.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπενθύμισε ότι, όλες οι θρησκευτικές κοινότητες της Κωνσταντινούπολης καταδίκασαν με ανακοίνωση τους αυτές τις πρακτικές.

    "Πρέπει να ζούμε σε ειρήνη και ενότητα. Η αρχή μας είναι να σεβόμαστε την θρησκεία των άλλων αδελφών μας και να μην τους θίγουμε. Το ίδιο περιμένουμε κι εμείς. Είναι δικαίωμά τους επίσης να περιμένουν την ίδια συμπεριφορά και από εμάς. Ελπίζω να τελειώσουν τέτοια πράγματα»,κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τα σκίτσα

    [03] Μ. Ανατολή

    Η Χαμάς πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες

    Εν αναμονή συνάντησης Χαμάς-Αμπάς

    3/2/2006 9:26:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το Σάββατο προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, τη νικήτρια των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, όπως δήλωσε το στέλεχος της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε. Θέμα της συνάντησης θα είναι ο σχηματισμός της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης, αλλά και η ημερομηνία σύγκλησης του νέου παλαιστινιακού κοινοβουλίου. Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι η επόμενη παλαιστινιακή κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει στο παρελθόν η Παλαιστινιακή Αρχή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο μετά την επιστροφή του στη Λωρίδα της Γάζας από το Κάιρο, τόνισε, ότι θα ζητήσει από την επόμενη κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή. Οι συμφωνίες αυτές αφορούν κυρίως τον Οδικό Χάρτη που απαιτεί τη διάλυση των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων και των εβραϊκών οικισμών. Ο ίδιος δεν ανέφερε ότι θα συναντηθεί το Σάββατο με τους ηγέτες της Χαμάς, ωστόσο είπε ότι θα συναντηθούν σύντομα.

    [04] Οικονομία

    Από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

    Ωθηση στα έργα φυσικού αερίου

    3/2/2006 7:44:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύο νέες δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ υπεγράφησαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τη ΔΕΠΑ για την χρηματοδότηση τόσο του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος από την Κομοτηνή στους Κήπους του Εβρου, όσο και του έργου της αναβάθμισης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα.

    Η χρηματοδότηση αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, αφού η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί και πάλι τη ΔΕΠΑ για αναπτυξιακά έργα στρατηγικού χαρακτήρα μετά από περίπου δέκα χρόνια. Η τελευταία δανειακή σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών είχε συναφθεί το 1996.

    Στη διάρκεια της τελετής υπογραφής μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ κ. Gerlando Genuardi για τη γόνιμη συνεργασία. Ο κ.Σιούφας σημείωσε ότι η υπογραφή της δανειακής σύμβασης γίνεται την επομένη της επίσκεψης του προέδρου της Gazprom Α.Μίλερ, της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας στον κόσμο στον τομέα του φυσικού αερίου, και ότι "η ΔΕΠΑ και η διοίκησή της χτίζει με έργα και όχι με ανακοινώσεις έργων". Η χορήγηση του δανείου, τόνισε ο υπουργός, δείχνει τη μεγάλη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ υπενθύμιζε ότι το 2005 η τράπεζα χορήγησε δάνεια πάνω από 890 εκατ. ευρώ σε κρατικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα τη ΔΕΗ και την Εγνατία Οδό.

    Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ.Gerlando Genuardi αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία της ΕΤΕπ με διάφορους ελληνικούς φορείς, στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στη χώρα μας με προνομιακούς όρους από την Τράπεζα αλλά και στην μακρόχρονη αποδοτική συνεργασία μεταξύ ΔΕΠΑ - ΕΤΕπ.

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Μαλεζάνι αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται...

    3/2/2006 7:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2006 11:26:59 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Για όλους και για όλα μίλησε χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος, ο Ιταλός τεχνικός του Παναθηναϊκού, Αλμπέρτο Μαλεζάνι στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή "PAO News", που προβλήθηκε την Παρασκευή το βράδυ από το Supersport 4. Ο κ. Μαλεζάνι, που επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι έκανε λάθος στην περίπτωση του Βραζιλιάνου άσου, Φλάβιο Κονσεϊσάο, υποστήριξε ότι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε καλό δρόμο. Σχετικά με την παραμονή του στον πάγκο του "τριφυλλιού" ο Ιταλός τεχνικός δήλωσε ότι "εγώ θέλω να μείνω στον Παναθηναϊκό, αλλά αυτή τη στιγμή έχω ένα οικογενειακό πρόβλημα και πρέπει να το λύσω", ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο περιβόητο "πενταετές πλάνο της ομάδας" αλλά και στο γνωστό πλεόν "ξέσπασμα του" κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναλυτικά η συνέντευξη Μαλεζάνι

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αναλυτικά η συνέντευξη Μαλεζάνι

    3/2/2006 11:15:00 μμ

    -Καλώς ήρθατε, κύριε Μαλεζάνι. Πώς είστε; -Καλά. -Θα ήθελα να σας πω κάτι. Να σας ζητήσω συγγνώμη... για την συμπεριφορά που συναντήσατε στη χώρα μας από κάποιους ανθρώπους που δεν σας φέρθηκαν καλά. -Είναι μία ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση. Εγώ θύμωσα με έναν δύο δημοσιογράφους, όχι με όλους. Θέλω να το ξεκαθαρίσω... γιατί διέκρινα κακία και άσχημη διάθεση στις ερωτήσεις τους. Μετά εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία να στείλω ένα μήνυμα... που ήθελα να το πω από την αρχή της χρονιάς στους οπαδούς. Ότι φέτος είναι μία ιδιαίτερη χρονιά. Όταν έχεις 15 νέους παίκτες όταν αλλάζεις τρόπο προπόνησης και τακτική είναι λογικό να συναντήσεις δυσκολίες. Έπειτα, ήθελα να υπερασπιστώ την διοίκηση και τους παίκτες. Η διοίκηση εδώ και 25 χρόνια, θέλει να προωθήσει την ομάδα... και δικαιούται τον σεβασμό μας. Ο κος Βαρδινογιάννης αφιερώνει όλη την ημέρα στον Παναθηναϊκό. Οι φίλαθλοι πρέπει να στέκονται κοντά στην ομάδα... να δείχνουν αφοσίωση. Πιστεύω ότι τα ξεκαθαρίσαμε όλα. Αφού συζητήσαμε το θέμα... δεν ήθελα να ξεκινήσω από εκεί, αλλά δεν πειράζει. -Παρότι Ελληνες και Ιταλοί έχουν την ίδια νοοτροπία... περιμένατε τέτοια αντίδραση; Σκεφτήκατε κάποια στιγμή να φύγετε; -Όχι. Να ξεκαθαρίσουμε ότι πιέσεις πάντα υπάρχουν και αυτό δεν με φοβίζει. Απλώς ξαφνιάστηκα, γιατί 10 μέρες πριν όλα ήταν καλά. 10 μέρες μετά, δεν πήγαινε τίποτα πια καλά. Αυτό με εξέπληξε. - Δέκα μέρες πριν όλα πήγαιναν καλά; -Αρκετά καλά, κυρίως με τον κόσμο. Όλα έγιναν μετά από τον αγώνα με τη Βρέμη. Κι αυτό με παραξένεψε. - Να σας ρωτήσω κάτι. Κι εσείς έχετε πει ότι όσο ήσασταν στην Ιταλία ξέρατε τον Παναθηναϊκό, χάρη στις διακρίσεις που είχε στην Ελλάδα. -Τον γνώριζα και από την ευρωπαϊκή πορεία του. - Η ερώτηση που θέλει να σας κάνει και πιστεύει πως μιλάει εκ μέρους όλων των φιλάθλων... γιατί η ομάδα υπέστη τέτοιες βαριές ήττες σε σημαντικούς αγώνες, με την Βρέμη, με την Μπαρτσελόνα; -Από τη στιγμή που ο αντίπαλος είναι κάποιου επιπέδου πληρώνουμε βαριά λάθη σε ατομικό επίπεδο. Δεν κάνουμε πολλά λάθη αλλά όταν τα κάνουμε, είναι καταστροφικά. Μας λείπει η ισορροπία. Την ψάχνουμε εξ αρχής. Ολοι θυμούνται τους αγώνες με τα πέντε γκολ αλλά εγώ θυμάμαι και το 0-0 με την Μπαρτσελόνα ίσως είμαστε η μόνη ομάδα που δεν δέχτηκε γκολ. Και κερδίσαμε και την Βέρντερ Βρέμης. Πιστεύω ότι αποκλειστήκαμε άδικα από το Τσάμπιονς Λιγκ... γιατί με την Ουντινέζε κερδίζαμε ως το 85. Εγώ είμαι τεχνικός, δεν είμαι οπαδός. Δεν μπορώ να ακυρώσω όλη τη δουλειά... επειδή έγιναν κάποια λάθη... εξαιτίας των οποίων χάσαμε έναν αγώνα υψηλού επιπέδου. Ούτε είναι σωστό να ρίχνουμε αλλού τις ευθύνες. - Τι έχετε να πείτε στον κόσμο του Παναθηναϊκού για το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη εκτός στόχων, όπως Πρωτάθλημα, Ευρώπη και Κύπελλο; - Απ αυτά, πιο βαρύ θεωρώ το Κύπελλο Ελλάδος... τον αγώνα με τον Εργοτέλη. Κι εκεί έπρεπε να κάνουμε κάποιες δηλώσεις όμως κρατήσαμε σιωπή. Ηταν απαράδεκτο να χάσουμε από τον Εργοτέλη με όλο τον σεβασμό που έχω στον Εργοτέλη. Στην συνέχεια όμως κατάλαβα γιατί έγινε αυτό... γιατί κι εγώ είμαι ακόμα νέος στην Ελλάδα. Ούτε ένα χρόνο. Υπάρχει μία τάση να βάζουμε προτεραιότητες στους τίτλους. Πρώτα το Τσάμπιονς Λιγκ, και μετά Πρωτάθλημα, Κύπελλο. Κι αυτό είναι λάθος. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Ακόμα κι ένας φιλικός αγώνας πρέπει να είναι σημαντικός για να αλλάξει αυτή η νοοτροπία. Ακόμα και οι προπονήσεις στο καθημερινό επίπεδο. - Θεωρείτε ότι αυτή η χρονιά είναι συνέχεια των έξι περσινών μηνών; -Οχι, εντελώς διαφορετική. Το είπα στην αρχή, όταν ξεκινήσαμε. Έχουν καταγραφεί οι δηλώσεις μου. Το βλέπω ότι δεν το λαμβάνουν υπ όψην τους αυτό. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβει ο κόσμος, αφού μιλάμε ήρεμα. Οι συνήθειες στην προπόνηση δεν ήταν πάντα 100% στο μυαλό του παίκτη, του Έλληνα κυρίως υπάρχει μόνο το παιχνίδι. Η προπόνηση είναι σημαντική, αλλά ενός σημείου. Τώρα εξηγούμε στους οπαδούς. Αυτό που έχω αλλάξει στην ομάδα είναι να δίνουμε το 100% και στην προπόνηση. Δεν είναι εύκολο. Προπονήσεις ποιοτικές παρά ποσοτικές. Κι αυτό θέλει κάποιο χρόνο. -Στους παίκτες αρέσει; -Αρχικά ίσως δεν τους άρεσε. Γιατί δεν είναι τόσο παιχνίδι, ενώ το ποδόσφαιρο έτσι είναι. Αλλά για να περάσει αυτή η νοοτροπία πρέπει να επιβληθεί αυτό. Μετά βγαίνει αυτομάτως. Πλέον δεν το συζητάμε αυτό. Και ανθίζει ξανά η διασκέδαση. Δεν ξέρω αν το εξήγησα καλά. Εκεί, κατά τη γνώμη μου, υπήρξε μία μεγάλη αλλαγή. Και κλείνω μετά είναι το θέμα των νέων παικτών. Αυτό είναι άλλο θέμα, πολύ πιο πολύπλοκο. -Υπάρχει διαφορά μεταξύ ξένων κι Ελλήνων παικτών; -Ναι, έχουν διαφορετική νοοτροπία πάνω στη δουλειά. Δεν φταίει ο Έλληνας παίκτης γι αυτό. Γιατί έτσι έχει μάθει. -Είναι λάθος του ελληνικού ποδοσφαίρου ; -Κατά τη γνώμη μου, ναι. Πέρσι, ήταν αδιανόητο να γίνει προπόνηση πριν τον αγώνα. Τώρα, ξυπνάνε στις 9, μπαίνουν στο γήπεδο χαμογελούν και όλα καλά. Αυτό πρέπει να καταλάβει ο κόσμος. Υπάρχει διαφοροποίηση. Αυτή είναι μία επιτυχία στην αλλαγή της νοοτροπίας. -Εχετε φτάσει στο επίπεδο που θέλατε; -Ναι, απ αυτή την άποψη ,ναι , το υπογράφω. Στη συνέχεια, δεν ξέρω αν θα είμαι εγώ ο τεχνικός ή κάποιος άλλος, η νοοτροπία όμως υπάρχει. - Είπατε πριν, ότι πολλοί αγώνες κρίθηκαν λόγω ατομικών λαθών. Το λάθος υπάρχει στη ζωή και το ποδόσφαιρο. Τα δικά σας λάθη τα έχετε εντοπίσει; -Πολλά.

    - Και τι θα θέλατε να αλλάξετε; -Τα περισσότερα λάθη τα κάνει ο προπονητής. Γιατί αν ο παίκτης κάνει ένα ατομικό λάθος εγώ δεν αποκλείομαι. Χάνω τον ύπνο μου όταν ένας παίκτης κάνει λάθος. Γιατί η δουλειά μου είναι να κάνουν οι παίκτες... όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη. Γενικά θέλω να πω ότι έχω κάνει σοβαρά λάθη και κυρίως στην αρχή της περιόδου. Επέμενα με τον Φλάβιο και τον Μπίσκαν ενώ έβλεπα ότι δεν τραβούσαν. Έπρεπε να αποφασίσω άμεσα να βγάλω έναν από τους δύο. Όμως, είχαμε επενδύσει πολύ σ αυτούς τους παίκτες. Και όπως είχα πει και τότε στις συνεντεύξεις Τύπου προτού ριψοκινδυνέψω με έναν νέο προτίμησα να επιμείνω σε κάποιον με μεγαλύτερη εμπειρία. Αυτό όμως δεν βοήθησε. - Πιστεύετε ότι η είσοδος του Γκονζάλες έφερε αναστάτωση σε μία ομάδα που είχε συνηθίσει να δουλεύει χωρίς εκείνον για έναν μήνα; Δημιούργησε κάποιο πρόβλημα; -Όχι, ο Γκονζάλες έφερε μόνο οφέλη στην ομάδα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Η Ρόμα κέρδισε δύο παιχνίδια χωρίς τον Τότι. Την Κυριακή έπαιξε, ενώ είχε χάσει δύο αγώνες και πήρε μόνος του το παιχνίδι. Πιστεύω ότι οι καλοί παίκτες πρέπει να παίζουν ακόμα κι αν έχουν χάσει κάποιους αγώνες. Θα είχα κάνει ένα ακόμα λάθος. -Τελικά, ο Γκονζάλες είναι παίκτης βασικός στην ομάδα ή 6αρι ή 8αρι; -Από το τέλος της περσινής χρονιάς είδαμε έναν μελλοντικό αρχηγό στο πρόσωπο του Εκι. Αυτό που εκτιμώ, εκτός του ότι είναι καλός παίκτης είναι ότι τιμά τη φανέλα. Θέλει να κάνει καλή δουλειά, και πιστεύει στο πλάνο. Είναι μέσα στο πλάνο. - Θα σας έχουν ρωτήσει ξανά, αλλά γιατί πιστεύετε ότι ο Γκονζάλες παίζει πίσω; Έχετε επιλέξει αυτή τη θέση; -Η ομάδα φτιάχτηκε με την ιδέα να είναι ο Μπίσκαν κι ο Φλάβιο πίσω από τον Γκονζάλες. Τελικά όμως, δεν τραβούσε και θέλησα να λύσω το πρόβλημα με τον Εκι στη μεσαία γραμμή. Έτσι βελτιωθήκαμε. Ανακτήσαμε έδαφος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστή θέση για τον Εκι. Έχει περισσότερη ελευθερία. Επιστρέψαμε στο να βάλουμε 3 παίκτες στη μεσαία γραμμή. - Δηλαδή η καλύτερη θέση είναι αυτή που παίζει τώρα; - Κατά τη γνώμη μου, ναι. Γιατί κανείς δεν το ξέρει, αλλά αυτό του αρέσει πιο πολύ. - Περνάμε στον Κονσεϊσάο. Ο κόσμος θα αναρωτιέται γιατί δεν τον αφήσατε στον πάγκο κάποια περίοδο που δεν είχε καλή απόδοση ενώ τον Μπίσκαν τον αφήσατε έξω για μεγάλο διάστημα; -Όχι, τον άφησα και τον Κονσεϊσάο στον πάγκο. Για έναν αγώνα. Και στο παιχνίδι με τον Ηρακλή τον έβγαλα στο ημίχρονο. Εκτός αυτού, η περίπτωση του Φλάβιο ήταν ιδιάζουσα. Κατά τη γνώμη μου, ο Φλάβιο είχε μία καλή περίοδο. Με σημαντικούς αγώνες, με την Βρέμη εκτός... με την Μπαρτσελόνα εδώ και στην Κρήτη. Και πιστεύω ότι έκανα καλά. Κι όταν επέλεξα εκείνον αντί για τον Μπίσκαν, είχα τους λόγους μου και θα τους εξηγήσω. Ο Φλάβιο ήταν ήδη έτοιμος. Ο Ιγκορ είναι παίκτης που έχει μέλλον μπροστά του. Ο Ιγκορ στα 4 χρόνια στην Λίβερπουλ έπαιζε με μικρή σταθερότητα. Κι όταν παίζεις 4 χρόνια έτσι, πρέπει να βρεις έναν ρυθμό. Ακόμα και για την σωματική του διάπλαση. Έτσι, η επιλογή μου τότε ήταν εύκολη έχοντας ήδη κάνει το λάθος να επιμένω και με τους δύο. Δεν μπορούσα να κάνω κι άλλο λάθος, έτσι επέλεξα τον Φλάβιο που έπαιζε με μία συχνότητα. - Σας εξέπληξε η εικόνα που έδειξε ο Φλάβιο; Η ίσως σκεφτήκατε ότι ήταν ρίσκο, αφού πέρσι δεν είχε καλή χρονιά με τη Γαλατά Σεράι; -Όχι. Εγώ ως προπονητής, θέλω να ευχαριστήσω τον Φλάβιο. Είναι επαγγελματίας, ακόμα και στις προπονήσεις. Δίνει πάντα το μάξιμουμ. Τώρα, αν το δικό του μάξιμουμ δεν είναι αυτό που εμείς θέλαμε αυτό είναι άλλο ζήτημα. Όλοι εκπλαγήκαμε. Δεν πρέπει να συζητάμε για τον επαγγελματισμό του Φλάβιο γιατί τα δίνει όλα. Επίσης, δεν το θεωρώ σωστό να μιλάμε ακόμα για τον Φλάβιο γιατί αν η ομάδα δεν πήγαινε καλά, δεν ήταν λάθος δικό του. Ήταν λάθος όλων μας. Αυτό θέλω να το υπογραμμίσω. - Από άποψη ανθρώπου κι όχι επαγγελματία. Τι συζητήσατε την τελευταία φορά που βρεθήκατε; -Αυτό ήταν ένα από τα μειονεκτήματα του Φλάβιο. Δεν μιλούσε καμία ξένη γλώσσα. Κι εγώ μιλάω λίγα αγγλικά, αλλά γίνομαι κατανοητός. Εκείνος μόνο με τον Γκονζάλες και τον Βόουτερ μπορούσε να συνεννοηθεί. Υπήρχε πρόβλημα συνεννόησης. Προσωπικά, πιστεύω ότι αποχωριστήκαμε καλά. - Με την απόδοση του Κονσεϊσάο στον αγώνα με τον Ολυμπιακό εκνευριστήκατε; - Αν έγινε κάποιο λάθος, ήταν για άλλη μια φορά δικό μου. Γιατί ο προηγούμενος αγώνας με τη Λάρισα ήταν καλός. Αλλά θεώρησα ότι σε ένα τέτοιο παιχνίδι ο Φλάβιο ήταν σημαντικός. Ήταν καλός την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά από 15 λεπτά όμως είδα ότι δεν είχε μπει στο παιχνίδι. Και αναγκάστηκα να τον αντικαταστήσω. - Φέτος η ομάδα είχε δύο μεγάλα ονόματα που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα ενώ υπήρξαν νέοι παίκτες που ξεχώρισαν. Επίσης, όλοι οι ξένοι παίκτες που αναφέρατε μόλις τώρα έκαναν επιτυχία αφού πέρασαν από τα χέρια σας. Τι πιστεύετε ότι μπορούν να κάνουν οι νέοι παίκτες; - Θα πάνε καλά. Αυτή τη στιγμή κρίνουμε κάποια άσχημα περιστατικά. Όμως, να πούμε ότι υπήρξαν και κάποια θετικά σημεία όπως οι νέοι παίκτες και η απόδοσή τους. Η διοίκηση έκανε καλά που τους πήρε και πιστεύω ότι δικαιούμαι κι εγώ τα εύσημα που είχα το θάρρος να τους βάλω να παίξουν αφήνοντας άλλους έξω. - Ρισκάρατε; -Όταν μία σπουδαία ομάδα παίζει με νέους παίκτες παίρνει κάποιο ρίσκο. Θεωρώ όμως ότι είμαι προπονητής που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της ομάδας. Όταν κάνω κάτι, σκέφτομαι το καλό της διοίκησης όχι μόνο το δικό μου. Ίσως αυτό να έχει οριοθετήσει την καριέρα μου. Γιατί συναντάς άτομα σαν τον κύριο Βαρδινογιάννη που καταλαβαίνει. Αν όμως δεν καταλαβαίνει, την πληρώνεις εσύ. - Τα νέα παιδιά κινδυνεύουν; -Στην Ελλάδα υπάρχει κίνδυνος για τους νέους. Κι αυτοί που δημιουργούν τον κίνδυνο είστε κι εσείς. Γιατί όταν κάνουν ένα καλό παιχνίδι... Είδα κάτι σχολιασμούς για τον Μάντζιο που θεωρώ άδικους. Τον συνέκριναν με πρωταθλητές. Πιστεύω στον Μάντζιο, γι αυτό τον έβαλα να παίξει. Όμως πρέπει να γίνονται όλα σιγά-σιγά. Πρέπει να διατηρείται ένα χαμηλό προφίλ. -Έχω μία παρατήρηση, δεν ξέρω αν είναι αλήθεια. Έχω την εντύπωση ότι ο Παπαδόπουλος με τον Ιωνικό είχε εξαιρετική απόδοση. Ίσως είναι ο πρώτος, ίσως είναι η εξαίρεση...γιατί όταν γυρίζουν οι παίκτες από την Εθνική δεν αποδίδουν. Γυρίζουν διαφορετικοί. Φαίνεται στο γήπεδο. - Θα κάνω μία παρένθεση για τον Παπαδόπουλο. Τον Παπαδόπουλο τον εκτιμώ πάρα πολύ. Είναι παίκτης που ακόμα κι αν δεν παίξει σε υψηλό επίπεδο πάντα δίνει στην ομάδα. Είναι παίκτης, που παρόλο που είναι πολύ ντροπαλός αρχίζει να δίνει δείγματα ηγέτη στον αγωνιστικό χώρο. Και έχουμε ανάγκη από τέτοιους παίκτες. Όσον αφορά την επιστροφή από την Εθνική Ομάδα συμφωνώ μαζί σας. Και εδώ έχει αλλάξει κάτι. Παλιά, όταν γύριζαν από την Εθνική, υπήρχε φόβος. Το θέμα ότι είχαν ξεσυνηθίσει και δεν έδιναν το 100% έχει πια αλλάξει. Γιατί φαίνεται ότι μετά την επιστροφή από την Εθνική ή από τις διακοπές, ας πούμε των Χριστουγέννων η ομάδα πάντα κέρδιζε τον επόμενο αγώνα. Θέλω όμως να πω κάτι όσον αφορά την Εθνική Ομάδα. Πιστεύω ότι η Εθνική πρέπει να έχει περισσότερο σεβασμό απέναντι στους συλλόγους. Πιστεύω ότι είμαστε η ομάδα με τα περισσότερα πλήγματα. Γιατί δίνουμε 7-8 παίκτες. Χαίρομαι για τους παίκτες που παίζουν στην Εθνική. Τώρα όμως περιμένω τα επίσημα παιχνίδια. Γιατί αν η εμπιστοσύνη δίνεται λόγω της ανάγκης για κάποιον από φόβο, δηλαδή, μήπως δεν πάει, αυτό δεν μου αρέσει. Δεν το θεωρώ δίκαιο. Περιμένω ο Ρεχάγκελ να δείχνει εμπιστοσύνη στους παίκτες ακόμα και σε αγώνες που έχουν σημασία. Και όχι να τους αφήνει στον πάγκο και να μην παίζουν. Γιατί δεν είναι σωστό. - Στα 4-5 χρόνια που ο Μπίσκαν ήταν στη Λίβερπουλ... αποδείχτηκε ότι ήταν καλύτερος ως αμυντικός χαφ... - Δεν είναι αλήθεια! - Πιστεύω ότι αν τον βάζατε στο ημίχρονο με τον Ολυμπιακό το αποτέλεσμα θα ήταν άλλο. - Ναι, μετά είναι όλα εύκολα. Ας κάνουμε όμως ένα βήμα πίσω. Και μετά ίσως κλείσουμε το κεφάλαιο Μπίσκαν. Ο Μπίσκαν είχε δύο προπονητές στην Λίβερπουλ. Ο ένας ήταν ο Ουγιέ, προπονητής της Λυών σήμερα... Τώρα είναι στην Λυών. Ο άλλος είναι ο Μπενίτεζ, με τον οποίο πήραν τον τίτλο. Εγώ πήγα στη συγκέντρωση προπονητών του Τσάμπιονς στην αρχή της χρονιάς στη Γενεύη. Και ως σωστός επαγγελματίας ρώτησα και τους δύο που πίστευαν ότι ήταν καλύτερος ο Μπίσκαν. Γιατί ο πρώτος τον χρησιμοποιούσε ως αμυντικό ενώ ο Μπενίτεζ στο κέντρο. Και εκεί είδα ότι υπήρχε διαφορά απόψεων μεταξύ τους. Δεν είναι εύκολο. - Η δική σας άποψη τώρα; - Εγώ πιστεύω ότι στον ίδιο αρέσει περισσότερο το κέντρο. Εγώ πιστεύω ότι η καλύτερη θέση είναι στη μέση μεταξύ αμυντικού και μέσου. Παρότι εμένα μου αρέσει και ως αμυντικός. Το πρόβλημα του Ιγκορ, για να κλείσουμε μ αυτό είναι ότι κάνει μικρά κενά κατά τον αγώνα. Πρέπει να βελτιωθεί εκεί, σ αυτά τα κενά. Είναι όμως νέος, είναι 25 χρονών. Είναι μία καλή επένδυση πάντως. - Εικοσι επτά... - Νέος, πάντως. - Εφόσον μιλήσατε για επένδυση συμφωνείτε ότι ο Κονσεϊσάο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα... και ότι ο Μπίσκαν δεν έχει δώσει ακόμα όσα μπορεί; - Συμφωνώ - Πώς γίνονται οι μεταγραφές στον Παναθηναϊκό; Μιλάτε με τον κύριο Βαρδινογιάννη; Προτείνετε; Πώς; - Ναι, μιλάμε εγώ και εκείνος. Όλα όσα γίνονται, τα κάνουμε μαζί. Έχουμε κάνει καλά πράγματα μαζί και έχουμε κάνει και λάθη. Το καλό όμως είναι ότι έχουμε όρεξη για δουλειά και οι δύο. Δεν κρυβόμαστε και πρέπει να παραδεχόμαστε τα λάθη μας. Ποιος δεν κάνει λάθη στη ζωή; - Τώρα συζητούνται τα συμβόλαια Γκονζάλες και Παπαδόπουλου και αργότερα του Γκαλινοβιτς. Τους θέλετε στην ομάδα; - Εγώ έχω τεχνική κρίση. Πλέον το ποδόσφαιρο κρίνεται από την τεχνική και την οικονομική πλευρά. Συμφωνώ με τον κύριο Βαρδινογιάννη. - Ρωτάω από τεχνικής απόψεως. - Πιστεύω πως Γκονζάλες και Παπαδόπουλος πρέπει να μείνουν. - Μιλώντας για τον Γκαλίνοβιτς τον έχουμε δει με μεγάλες μεταπτώσεις. Γενικά, είστε ευχαριστημένος από την απόδοσή του; - Πρώτον, έπαιξε καλά στον πιο σημαντικό αγώνα, με τη Βίσλα. Όχι τον πρώτο αγώνα, τον επαναληπτικό. Είναι σημαντικό αυτό. Μας βοήθησε με τη συμμετοχή του να πάμε στην Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι ο Μάριο μπορεί να βελτιωθεί. Όσον αφορά τον χαρακτήρα του, είναι πολύ ευαίσθητος. Αν τα πράγματα δεν είναι τέλεια αν σε έναν αγώνα δεν είναι κορυφαίος το παιδί υποφέρει. - Θεωρείτε ότι ήταν καλό ή κακό το γεγονός ότι έφυγε ο κύριος Οικονομόπουλος στη μέση της περιόδου; -Είναι ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Τάκη γι αυτά που έκανε για μένα και τον Παναθηναϊκό. Όμως ήταν λογικό να βρεθεί κάποιος νεώτερος. Ισως να τον επηρέασε η αλλαγή του γυμναστή. Τώρα όμως ανεβαίνουμε. Πιστεύω ότι βρήκαμε έναν πολύ καλό αντικαταστάτη. - Γιατί δεν άλλαζε το καλοκαίρι και έγινε τώρα ξαφνικά; -Γιατί δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις. -Είναι δύο τα πράγματα για τα οποία σας κατηγορούν. Το πρώτο είναι ότι αλλάξατε σύστημα παιχνιδιού. Ξεκινήσατε με το 4-4-2. Και το δεύτερο ότι δεν έχει παίξει δυο φορές η ίδια 11αδα. - Είναι αλήθεια αλλά δεν ευθύνομαι εγώ γι αυτό. Πάντα κάποιος τιμωρείται, ή κάτι προκύπτει που δεν μου το επιτρέπει. Εμένα θα μου άρεσε κι αυτό το δείχνει η πορεία μου όταν επιλέγω μία ομάδα. Την περσινή περίοδο... Όταν είσαι σε διαφορετικές διοργανώσεις χρειάζεται αλλαγή. Αλλιώς δεν έχει νόημα, παίρνεις 22 παίκτες και να παίζουν ανά δύο. Όσον αφορά την τακτική... πιστεύω ότι έχω αλλάξει λίγα. Πάνω κάτω είναι η ίδια. - Οταν φτιάξατε την ομάδα το καλοκαίρι είχατε στο νου το 3-4-3 ή το 4-4-2; - Ήθελα Φλάβιο και Μπίσκαν και τον Γκονζάλες μπροστά τους. προσανατολιζόμουν περισσότερο στους 4 παίκτες. Όντως, χρησιμοποίησα στην προετοιμασία το 3-4-3. Και στον πρώτο αγώνα με την Βίσλα. Όμως, στον δεύτερο με τη Βίσλα, υιοθέτησα την τετράδα. - Στην καριέρα σας, επιμένατε στο 4-3-4. Γιατί στον Παναθηναϊκό αλλάξατε ταχτική. Ισως γιατί δεν έχει τους κατάλληλους παίκτες για να παίξει αυτό το σύστημα; - Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ήμουν επτά χρόνια στο Κίεβο Βερόνας. Πάντα έπαιζα με 4 παίκτες πίσω εκτός την τελευταία χρονιά. Τα συστήματα δεν τα θεωρώ τόσο σημαντικά όσο τα θεωρεί ο κόσμος και οι δημοσιογράφοι. Τα συστήματα πρέπει να πλάθονται ανάλογα με τους παίκτες. - Όταν χρησιμοποιείται μόνο ένα σύστημα παιχνιδιού δεν είναι πιο εύκολο να το μάθουν οι παίκτες; - Τότε δεν μας φτάνει μία εκπομπή για το εξηγήσω αυτό. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που αφορούν τους προπονητές. Πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο είναι εύκολο και κατανοητό σε όλους. Κανείς δεν θέλει να ακούει τόσο περίπλοκα πράγματα ακόμα κι όταν νικάει. Για μένα σημαντικό είναι όταν ένας παίκτης είναι καλός παίζει με όλα τα συστήματα. Είχα μία συζήτηση με τον Γκέγκα πάνω σ αυτό. Στην αρχή δεν έβαζε γκολ και έλεγε ότι φταίει το ότι έπαιζε στο άκρο. Τώρα παίζει δεξιά, αριστερά και πετυχαίνει γκολ. Το σημαντικό είναι να γίνονται σωστές κινήσεις. - Όλοι όσοι τους είπα ότι απόψε θα μιλούσα με τον Μαλεζάνι στον πατέρα μου, στον αδερφό μου, ένα ήθελαν να μάθουν. Τι συμβαίνει με τον Σαμαρτεάν; - Είναι το μόνο, στο οποίο δεν μπορώ να σας απαντήσω. Θα πω μόνο ένα πράγμα. Πιστεύω ότι είμαι ο προπονητής που μίλησε περισσότερο με τον Σαμαρτεάν, πέρσι και στην αρχή φέτος. Όμως... σταματάω εδώ. - Θα μιλήσουμε για πράγματα πιο σκληρά τώρα. Ίσως να το έχετε ακούσει. Επιμένατε σε κάποιους παίκτες, όπως ο Βόουτερ ίσως επειδή κάνατε περισσότερη παρέα μαζί του. Τι έχετε να πείτε γι αυτό; - Εσείς μου λέτε αυτό. Ο Βόουτερ μου λέει ότι ισχύει το αντίθετο. Θα σας πω. Μιλάω περισσότερο με Γκονζάλες και Σέριτς γιατί απλούστατα μιλάνε Ιταλικά. Αυτός είναι ο λόγος. Εγώ βάζω να παίξει ένας παίκτης όχι επειδή τον συμπαθώ. Στην καριέρα μου έχω βάλει μέσα παίκτες που δεν άντεχα. Με εκνεύριζαν πολύ, κι όμως τους έβαζα να παίξουν. Βάζω να παίξουν οι παίκτες που το αξίζουν. Με τον Μούτου έχω καλή σχέση, σε αντίθεση με τους άλλους. Για να αναφερθώ στον Βόουτερ, έπαιξε επειδή του άξιζε. Και κατά τη γνώμη μου, έκανε καλούς αγώνες. Μπορεί να μην είχε την ίδια αντοχή στον αγώνα αλλά όταν μπαίνει πιστεύω πως έχει θετική επίδραση. Ο Βόουτερ είναι στην ομάδα, κάποιος τον έφερε. Αφού ο Βόουτερ υπάρχει, πρέπει να τον χρησιμοποιήσω. Το θεωρώ πολύ φυσιολογικό. Είναι καλός παίκτης. Μετά τραυματίστηκε. Υπήρξε περίοδος που δεν έπαιζε. Δεν έχω αδυναμίες. Ενας παίκτης παίζει μόνο επειδή το αξίζει. - Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Βόουτερ είναι ένας παίκτης... που παίζει πολύ έξυπνα χωρίς τη μπάλα. Συμφωνείτε; - Ναι. Αλλά θα μπορούσε να το κάνει και καλύτερα. Γιατί είναι έξυπνος. - Ποια είναι η σχέση σας με τον Ρότζερ Σπράι; - Θα έλεγα τέλεια. Υπάρχει μεγάλος επαγγελματικός σεβασμός. Έχουμε κάνει ένα ωραίο τιμ. - Θα μας εξηγήσετε κάτι που αναρωτιούνται όλοι; Το πρόγραμμα το βγάζει ο προπονητής ή ο γυμναστής; - Αυτός που αποφασίζει είναι ο προπονητής. Αν θέλω κάτι εγώ, τότε αυτό και θα γίνει. Όμως, κι εσείς είστε υπεύθυνος σύνταξης. Αλλά δίνετε μία ανεξαρτησία στους δημοσιογράφους σας. Για τον Ρότζερ, μιλάει η καριέρα του. Δεύτερον, όταν ήρθα, ο Ρότζερ ήταν ήδη εδώ με μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Είχε την εμπιστοσύνη όλων. Υπάρχει συνεχής διάλογος μεταξύ μας. Τα ψάχνουμε όλα μαζί. Έχουμε γνωριστεί καλύτερα. Και προσπαθούμε να βελτιωθούμε σε όλα τα επίπεδα. - Με μεγάλο επαγγελματικό σεβασμό. Τι έχετε να πείτε σε όσους σκέφτονται ότι υπάρχει πρόβλημα φυσικής κατάστασης αφού ο Παναθηναϊκός δέχεται γκολ στα τελευταία λεπτά και είναι συχνοί οι τραυματισμοί; - Τα πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε σφαιρικά. Υπάρχει η κακή συνήθεια να βρίσκεται πάντα ο αίτιος. Η δουλειά είναι ομαδική. Πρέπει να δώσω απαντήσεις και για τον Ρότζερ. Το ότι δεχόμαστε γκολ τα τελευταία λεπτά σημαίνει ότι δεν είμαστε προσεκτικοί ως το τέλος. Σημαίνει ότι κάνουμε σημαντικά λάθη. Σημαίνει ότι αποφεύγουμε το ρίσκο πετώντας τη μπάλα μακριά και όχι παίζοντας. Σημαίνει ότι κάποιες φορές μπορεί να είμαστε κουρασμένοι. Θα μιλήσω για την ομάδα όσον αφορά και τα οικονομικά. Κερδίσαμε την Βίσλα και παίξαμε 120 λεπτά τότε. Τα εύσημα γι αυτό αποδίδονται στον Ρότζερ. Είναι φανερό ότι η ομάδα έχει τις διακυμάνσεις της. Πρέπει να εκμεταλλευόμαστε την εμπειρία για να τα αποφεύγουμε αυτά. Ο καθένας για τον τομέα που του αντιστοιχεί. - Την τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός έκανε μία γενική ανανέωση ήταν στις αρχές του 80. Τότε κατέκτησε το νταμπλ. Πρωτάθλημα και Κύπελλο. Εκείνη τη χρονιά δεν συμμετείχε καθόλου στην Ευρώπη. Κατά τη γνώμη σας αυτό βοήθησε τον Παναθηναϊκό; - Εγώ, προσωπικά, το προτιμώ. Ηθελα να συμμετάσχουμε στην Ευρώπη. Το όνειρό μου είναι να κατακτήσω ένα πρωτάθλημα. Έχω κατακτήσει πολλούς τίτλους αλλά πρωτάθλημα ακόμα όχι. Όμως, συμφωνώ μαζί σας. Ότι έχει τίμημα. Όχι μόνο ο Παναθηναϊκός, αλλά και πολλές ομάδες. Ειδικά όπως η δική μας, που άλλαξε πάρα πολύ. - Οταν κάνατε όλες αυτές τις αλλαγές το καλοκαίρι πιστεύατε ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει αυτή την πορεία; - Ναι, γιατί το περίμενα. Ήξερα ότι θα είναι δύσκολο. Υπήρχε όμως ένα κρίσιμο σημείο όπου η τύχη δεν μας ευνόησε. Ευνόησε την Ουντινέζε. Αυτό μας αποδυνάμωσε, ψυχολογικά και σωματικά. Δεχτήκαμε με ένα σμπάρο δύο γκολ γιατί το ένα το βάλαμε εμείς. - Πιστεύετε στην τύχη; - Ναι. - Γιατί την περασμένη χρονιά η ομάδα δεν είχε καθόλου τύχη... - Δεν είχαμε τύχη πέρσι. Όμως, δεν πιστεύω στα ξόρκια. Πιστεύω ότι πάνω από όλα μετράει η δουλειά. Όμως, πρέπει να πω κάτι. Σε κάθε παιχνίδι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό τύχης. Λίγο αλλά χρειάζεται. - Έγιναν συζητήσεις για τις αποχωρήσεις παικτών. Θέλουμε ένα μικρό σχόλιο για Μπασινά, Κωνσταντίνου, Μινχ. - Με τον Μπασινά και τον Μινχ είναι απλό. Ο Άγγελος μου είχε πει ότι δεν θέλει να μείνει στην ομάδα. Όχι επειδή υπήρχε πρόβλημα, αλλά ήταν πολλά τα χρόνια και ήθελε να αλλάξει. Να βρει νέα κίνητρα, νέες εμπειρίες στο εξωτερικό. Χαίρομαι γι αυτόν. Ο Μινχ τελείωσε την καριέρα του. Δεν παίζει πια. Με τον Κωνσταντίνου έγινε μία επιλογή. Πήραμε τον Μάντζιο, παίκτη με μέλλον... και επιλέξαμε αυτόν. Όσον αφορά και τα συμβόλαια είναι επιλογή του προέδρου. Αποφασίσαμε από κοινού. Πιστεύω ότι και ο Κωνσταντίνου ήθελε να αλλάξει. Νομίζω πως δεν είχε πια χαρά και ενθουσιασμό σε μας. Εγώ προσωπικά έχω καλή σχέση μαζί του. Όταν είσαι σε μία ομάδα πολλά χρόνια υποσυνείδητα δεν δίνεις το 100%. Τότε είναι καλύτερα να αλλάζεις. Να παίρνεις άλλους με μεγαλύτερα κίνητρα. -Περιμένατε ο Κωνσταντίνου να πανηγυρίσει το γκολ του εναντίον του Παναθηναϊκού... μίας ομάδας στην οποία καθιερώθηκε ποδοσφαιρικά; Θα κάνατε εσείς το ίδιο; -Θέλω να πω κάτι που ίσως δημιουργήσει νέους εχθρούς αλλά προτιμώ κάποιον που θα πάει στην αντίπαλη ομάδα και θα είναι ευτυχισμένος παρά εκείνους που φεύγουν και μετά το παίζουν δυσαρεστημένοι. Εγώ αγαπώ τους ειλικρινείς ανθρώπους. Αν κάποιος βάλει γκολ και προσποιείται, ποιο το όφελος; Επέλεξε να φύγει. Τελείωσε. Ο Παναθηναϊκός τον ξεχνά και διαγράφει νέα πορεία. Εμείς θα τον ξεχάσουμε και θα συνεχίσει την καριέρα του. Δεν μ αρέσουν αυτοί που βάζουν γκολ και δεν πανηγυρίζουν από σεβασμό στην ομάδα...Και στα αποδυτήρια να χαίρεται. Μπροστά στους φιλάθλους να κάνει τον συγκρατημένο και μετά να χαίρεται. Τον προτιμώ τον άλλο ειλικρινή. Μπορεί να γίνει εχθρός αλλά ως εκεί. - Αν δεν πανηγυρίζει από σεβασμό στην παλιά ομάδα; Γιατί αποκλείετε αυτή την πιθανότητα; - Δεν το πιστεύω αυτό. Μου έχει συμβεί κι εμένα. Να παίζω ενάντια στην Κίεβο όπου ήμουν 7 χρόνια προπονητής. Στο ντέρμπι με την Βερόνα νικήσαμε και πανηγύριζα σαν μωρό παιδί επειδή νικήσαμε τελευταία στιγμή ενώ χάναμε 2-0. Ήμουν ευτυχής επειδή νικήσαμε, δεν είχε σχέση με το Κίεβο. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν προσωπεία, απίστευτα για μένα. Θα σας κάνω εγώ μία ερώτηση. Πιστεύετε ότι φέτος, το 2006, υπάρχουν παίκτες που τιμούν την φανέλα; Η προπονητές; Πιστεύω ότι μιλάμε για σπουδαίους επαγγελματίες. Είναι στον Παναθηναϊκό, τα δίνουν όλα. Πάνε στον Ολυμπιακό τα δίνουν κι εκεί όλα. Αυτοί οι παίκτες μου αρέσουν εμένα. Η προπονητές. Σήμερα υπάρχει ο επαγγελματίας. Κι εμένα μου άρεσε το ποδόσφαιρο της φανέλας αλλά δεν υπάρχει πια. -Γι αυτό το ποδόσφαιρο δεν πάει καλά. -Δεν είναι αλήθεια αυτό. Η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ.Ο Ρονάλντο ήταν πέντε χρόνια στην Ιντερ. Πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Τώρα είναι θεαματικός εκεί. Πλέον αγοράζουμε το προϊόν. Η Φότζα ντι Τζέμα ήταν σπουδαία ομάδα που διασκέδαζε. Για να κλείσουμε το θέμα, συμφωνώ ότι όλοι είναι επαγγελματίες, χωρίς να πούμε ονόματα πώς σας φαίνεται όταν ένας παίκτης τον Ιούνιο λέει είμαι στην ομάδα Α και δεν θα πάω στην ομάδα Β και τον Ιούλιο πάει στην ομάδα Β.

    -Πώς σας φαίνεται; -Πολύ απλά, μπίζνες. -Ο κόσμος ρωτάει για τον Τόργκελε, έναν παίκτη που ξεκίνησε λαμπρά αλλά τώρα δεν τον βλέπουμε και τόσο. -Πρώτον, το λαμπρά είναι κάτι που σηκώνει συζήτηση. Το πρώτο πράγμα που ζητάς από έναν επιθετικό παίκτη είναι να βάλει γκολ. Ήταν άτυχος γιατί στα παιχνίδια που τον έβαλα, δεν πέτυχε γκολ. Μετά έβαλα τον Μάντζιο και έβαλε γκολ.Δεν μπορούν να παίξουν όλοι. Μετά δεν έχει παίξει για δύο μήνες λόγω τραυματισμού. Είναι νέος παίκτης όμως. Έχει παίξει λίγο στην Αγγλία. Τον προπονούμε και θα δούμε. Έχουμε τον Γκέγκα που ήταν κορυφαίος. Έχουμε τον Μάντζιο που έκανε καλή πορεία. Ο Παπαδόπουλος που έχει μεγαλύτερη ιστορία από τον Τόργκελε.

    -Ο Γκάντσεφ; Είναι ο αγαπημένος μου. -Κάνεις λάθος. Δεν τον έχεις δει να παίζει. Ήταν στην ακαδημία. - Να συζητήσουμε λίγο για κάτι που ενδιαφέρει τον κόσμο. Να πούμε λίγο για το πενταετές πλάνο σας.Τι είχατε κατά νου; Η λογική, τι δημιουργείτε σ αυτή την ομάδα; - Πρώτον, ήρθα για να συνεργαστώ με μία ομάδα που με ήθελε. Είχαμε μία επαφή, 3-4 χρόνια πριν. Είχα σταματήσει για 6-7 μήνες και μετά ήθελα μία ομάδα που να με θέλει πραγματικά. Είπα, ας δουλέψουμε αυτούς τους μήνες που απομένουν και αν υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις να παραμείνω. Έχω πολύ καλές σχέσεις και μου αρέσει πολύ το σχέδιο του κυρίου Βαρδινογιάννη. Έμεινα κυρίως γι αυτόν. Του εξέφρασα ποια είναι η λογική μου. Του είπα ότι έπρεπε να αλλάξουν πολλά. Το σύστημα της δουλειάς και άλλα πράγματα που είναι δύσκολα να τα εξηγήσω. Οι απόψεις μας συνέπιπταν. - Πείτε στον κόσμο την κεντρική ιδέα, τι θέλετε να κάνετε; -Θέλουμε να φτιάξουμε μία ομάδα με μεγάλη νοοτροπία. Που θα είναι πραγματική ομάδα. Που θα έχει θέληση να κερδίσει. Και που δεν θα είναι μία ομάδα που φέτος κερδίζει και περιμένει άλλα δέκα χρόνια για να γίνει ανταγωνιστική. Κι επίσης στα επόμενα χρόνια, θα είναι ανταγωνιστική και στην Ευρώπη. Κατά βάση, να είναι μία ομάδα με μεγάλη νοοτροπία. και με θέληση για τη νίκη. Δεν είναι εύκολο. Πάντα, με την ύπαρξη προϋπολογισμού. Όχι να ξοδεύουμε συνεχώς και η διοίκηση να χρεοκοπεί. Να είμαστε συνετοί. - Αυτόν τον Παναθηναϊκό που λέτε ο κόσμος δεν τον έχει δει ακόμα. Πιστεύετε ότι υπάρχουν στιγμές που νιώθετε πώς υπάρχει; - Πιστεύω ότι τώρα πάμε μπροστά. Έχουμε κάνει αγώνες σε υψηλό επίπεδο. Ακόμα και το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ήταν καλό, διαφορετικό από εκείνο του πρώτου γύρου. Το παιχνίδι το έκανε ο Παναθηναϊκός κι εμένα μ αρέσει αυτό. - Απ όλη αυτή την προσπάθεια, θα μείνει κάτι στην ομάδα; -Πάρα πολλά. Το επαναλαμβάνω. Το σημαντικό είναι να έχουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε έτσι.Κι αυτό είναι δύσκολο. - Πόση υπομονή πρέπει να έχουν οι φίλαθλοι για να δουν αυτό το αποτέλεσμα μέσα στο γήπεδο; -Πιστεύω ότι ο κόσμος διασκέδασε στον αγώνα την Κυριακής. Όσον αφορά στα αποτελέσματα περιμένουμε το τέλος του φετινού αποτελέσματος και για την επόμενη χρονιά ίσως υπάρξει ανάγκη για 2-3 μεταγραφές. Δεν υπάρχει η ανάγκη για αλλαγή 15 παικτών. Θα έχουμε όλο τον χρόνο να αναλύσουμε τα πράγματα και να βρούμε τους κατάλληλους παίκτες. Για τα υπόλοιπα πιστεύω ότι είμαστε εντάξει. - Αν δεν πούμε κάτι συγκεκριμένο για μεταγραφές θα μας φάνε. -Δεν μπορούμε να μιλήσουμε γι αυτό, είναι θέματα ομάδας. Δεν κατάλαβα τι με ρώτησε, αλλά θα πω μόνο ότι κι εγώ κι ο κύριος Βαρδινογιάννης έχουμε ξεκάθαρες ιδέες. Η βάση υπάρχει. Έχουν έρθει παίκτες, νέοι, λιγότεροι νέοι, καλοί... και συμφωνώ με τον σύλλογο η σωστή λέξη είναι να προσθέσουμε 2-3 παίκτες στην ομάδα. Έχουμε καιρό ως τον Ιούνιο. - Από τον Φεβρουάριο είμαστε ήδη εκτός πρωταθλήματος. Ο κόσμος θέλει να μάθει αν θα είστε του χρόνου στην ομάδα. - Το ελπίζω και το εύχομαι. - Θέλετε να συνεχίσετε;

    -Φυσικά. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, όπως είναι το σωστό. Πρώτον είναι νωρίς, εξαρτάται κι από την διοίκηση. Στο ποδόσφαιρο δε ξέρεις ποτέ. Ίσως χάσουμε στα επόμενα 5 παιχνίδια και να αλλάξουν όλα. Επίσης υπάρχει κάποιο προσωπικό, οικογενειακό πρόβλημα ανεξάρτητο από το ποδόσφαιρο που πρέπει να το λύσω. Πάντως, θέλω να συνεχίσω στην ομάδα. Με χαροποιεί ιδιαίτερα η συνεργασία με τον κο Βαρδινογιάννη. Είναι ένα πρόγραμμα που μου αρέσει. -Σας ενοχλεί το γεγονός ότι πέρα από την δουλειά σας έχουν μιλήσει και για τα ταξίδια σας στην Ιταλία; -Αυτό είναι το πρόβλημα. Για μένα δεν είναι πρόβλημα, αλλά αν πρέπει να γίνει. Πρέπει να δω και την οικογένειά μου. Όταν κάποιος δουλεύει 24 ώρες τη μέρα για την ομάδα και πάει σπίτι του την Κυριακή για να δει τους δικούς του αυτό είναι πρόβλημα. Όμως είναι πρόβλημα προσωπικό κι όχι της ομάδας. Αυτό με θύμωσε. -Νιώθετε μόνος στην Ελλάδα; -Λίγο ναι. Αλλά πρέπει να πω ότι ήταν υπέροχος ο κος Βαρδινογιάννης ο Πρόεδρος, ο κος Στράτος. -Αγαπάτε τη χώρα μας μετά από όλα αυτά; -Ναι, μ αρέσει. Η Αθήνα μου αρέσει. Έχει υπέροχο ιστορικό κέντρο. Μου αρέσει η Αθήνα, και η ιστορία της Ελλάδας. Και διαφωνώ με τους συμπατριώτες μου που σνομπάρουν την Ελλάδα. Πρέπει όμως να βελτιωθούν τα στάδια. -Μέχρι πότε πρέπει να περιμένουμε μία απάντηση αν του χρόνου θα γίνει αντικατάστασή σας. -Αυτό δεν μετράει. Μετράει το πρόγραμμα. Είναι σε καλά χέρια ο Παναθηναϊκός. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι όπως λένε. -Επειδή είπαμε πολλά, κάντε εσείς τον δημοσιογράφο και κλείστε την εκπομπή. -Πρώτη φορά μου συμβαίνει αυτό. Ήταν μία ωραία βραδιά. Η απόδειξη είναι ότι δέχτηκα και σκληρές ερωτήσεις. Όμως με ωραίο τρόπο, με χαμηλό προφίλ, όπως μου αρέσει. Πιστεύω όμως ότι είπαμε την αλήθεια και κλείνω εδώ. -Ευχαριστώ πολύ.

    -Εγώ σας ευχαριστώ.

    [07] Υγεία

    Δεν έχει διαπιστωθεί αν είναι το στέλεχος Ν1

    Ύποπτο κρούσμα στη Βουλγαρία

    3/2/2006 8:25:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Την εμφάνισή του στη Βουλγαρία έκανε ο ιός της γρίπης των πτηνών, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βουλγαρία. Ο ιός βρέθηκε σε ένα κύκνο που εντοπίστηκε στο Δούναβη, στα σύνορα με τη Ρουμανία, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας, Τζέκο Μπαϊτσεφ. Σύμφωνα με τον Μπαϊτσεφ, βουλγαρικό εργαστήριο διαπίστωσε ότι ο κύκνος ήταν φορέας του ιού Η5. Δείγματα έχουν σταλεί σε ειδικό κέντρο στη Βρετανία προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για το στέλεχος Ν1, το οποίο θεωρείται επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Ο κύκνος εντοπίστηκε από τους ειδικούς που πραγματοποιούν περιπολίες στο Δούναβη κοντά στην πόλη Βιντίν. Παρουσίαζε παράξενα συμπτώματα (τρέμουλο και μερική παράλυση) αλλά πέθανε πριν προλάβουν να τον μεταφέρουν σε εξειδικευμένο εργαστήριο στη Σόφια. Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας, Νιχάτ Καμπίλ, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας έχουν τεθεί σε συναγερμό, ωστόσο τόνισε, ότι ο θάνατος ενός κύκνου δε σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος έξαρσης, καθώς όπως τόνισε πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και δεν έχουν σημειωθεί ύποπτα κρούσματα σε άλλες περιπτώσεις.

    Η Βουλγαρία είναι ανάμεσα στην Ρουμανία και στην Τουρκία, δύο χώρες στις οποίες έχει κάνει την εμφάνισή του το θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης των πτηνών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εμβόλιο ελπίδα κατά του Η5Ν1

    Άλλο ένα θύμα του ιού H5N1


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 3 February 2006 - 21:51:06 UTC