Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακριτής για τις υποκλοπές
  • [02] Επίκρισεις Παπανδρέου για τους χειρισμούς
  • [03] Συνεχίζονται οι έρευνες
  • [04] Διεθνές αεροδρόμιο στην Κρήτη
  • [05] Παραιτήθηκε ο Καλλίνικος
  • [06] Αλλάζει πρόσωπο ο Βοτανικός
  • [07] Κύκλωμα τοκογλυφίας στη Λάρισα
  • [08] Δυστύχημα με νεαρό ορειβάτη
  • [09] Φόβοι για "Τιτανικό" στην Ερυθρά
  • [10] Δεκτό το αίτημα για τιτλοποίηση
  • [11] Aνανέωσε και ο Βύντρα
  • [12] Όλα για τη νίκη
  • [13] "Καμπάνα" δύο αγωνιστικών σε "Έκι"
  • [14] Προετοιμασία μετ' εμποδίων στο Ρέντη
  • [15] Στο "Σμαραγδένιο Νησί" ο Χάνσελ
  • [16] Παρελθόν ο Χάντερ
  • [17] Μόνες πρώτες οι "πράσινες"
  • [18] Παίρνει απουσίες ο Ν. Ρουμελιώτης
  • [19] Κολύμβηση: Ασταμάτητη η Τζόουνς
  • [20] Σπουδές για το έφιππο
  • [21] "Black & White"
  • [22] Γονίδια - χορευταράδες
  • [23] Αδύναμο το "μαύρο σκουλήκι"
  • [24] Επιστροφή στο μέλλον
  • [25] Ο ληστής με… τα μαθηματικά

    [01] Πολιτική

    Μαίνονται οι αντιδράσεις

    Ανακριτής για τις υποκλοπές

    3/2/2006 12:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2006 6:35:28 μμ)

    Εντολή στον 24ο τακτικό ανακριτή Γεώργιο Ακτύπη, που ανέλαβε την υπόθεση των υποκλοπών, να διερευνήσει προς κάθε κατεύθυνση έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Σύμφωνα με την παραγγελία του εισαγγελέα, Ιωάννη Διώτη, που έχει ήδη ασκήσει ποινική δίωξη κατ αγνώστων για παραβίαση του απορρήτου με διερεύνηση και ενδεχόμενης κατασκοπείας, ο ανακριτής καλείται να ερευνήσει και το ενδεχόμενο τέλεσης κι άλλων αδικημάτων, όπως της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας και άλλα. Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι οι υποκλοπές δεν έπληξαν την εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια της χώρας δίνει η Κυβέρνηση, δηλώνοντας αποφασισμένη να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα. Στο μεταξύ, εισαγγελική έρευνα γίνεται και για την αυτοκτονία στελέχους της Vodafone μια ημέρα πριν την ενημέρωση της Πολιτείας για την υπόθεση, ενώ, εντός της ημέρας αναμένεται να επιδοθεί στην εταιρεία κλήση για ακρόαση από την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

    Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή

    "Η κυβέρνηση έδωσε όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της στη δημοσιότητα για την υπόθεση των υποκλοπών", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, προσθέτοντας πως το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα και, αν προκύψει ανάγκη, θα ενισχυθεί περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των επικοινωνιών.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Ρουσόπουλος, η Κυβέρνηση ενημέρωσε, ως όφειλε, αμέσως την Δικαιοσύνη, η οποία έκανε τη δουλειά της και απέδωσε όσα ακούγονται περί του αντιθέτου σε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

    Σε ερώτηση γιατί δεν ενημερώθηκε ο Έλληνας Επίτροπος, Σταύρος Δήμας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι μόνο ελάχιστοι Υπουργοί ενημερώθηκαν, οι οποίοι ήταν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, προσθέτοντας πως οι παρακολουθήσεις είχαν σταματήσει.

    Τέλος, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε αρνητικά σε ερώτηση για το αν η ελληνική Κυβέρνηση υποδεικνύει την αμερικανική πρεσβεία στην υπόθεση των υποκλοπών, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι καλές.

    Στο μεταξύ, τέσσερα θύματα των υποκλοπών, τα μέλη της "Αντιεξουσιαστικής Κίνησης" Γρηγόρης Τσιλιμαντός και Αργύρης Μουρατίδης, ο Νίκος Γιαννόπουλος από το "Δίκτυο για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα" και η δημοσιογράφος Μαρίνα Μεϊντάνη, δήλωσαν ότι θα κινηθούν δικαστικά κατά της Vodafone και του ελληνικού δημοσίου.

    Έντονες αντιδράσεις

    Την διαβεβαίωση ότι οι υποκλοπές δεν έβλαψαν την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της χώρας έδωσαν οι αρμόδιοι Υπουργοί.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, τόνισε πως η Κυβέρνηση χειρίστηκε ένα πολύ δύσκολο και λεπτό θέμα, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, προσθέτοντας ότι δεν τίθεται θέμα για την εξωτερική μας πολιτική.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, διαβεβαίωσε πως "ουδόλως επηρέασαν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας οι υποκλοπές που δημοσιοποιήθηκαν" και εξήγησε ότι οι επικοινωνίες του Υπουργείου που άπτονται θεμάτων εθνικής ασφαλείας ή απορρήτου γίνονται μέσω προστατευμένων κυκλωμάτων και συσκευών.

    "Η κυβέρνηση χειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα θέμα υψίστης εθνικής ασφαλείας", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό. Επίσης, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν σκοπιμότητες στην επιλογή του χρόνου και στον τρόπο παρουσίασης του θέματος, ενώ, σε ερώτηση για το εάν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στον διευθύνοντα σύμβολο της Vodafone κ. Κορωνιά, απάντησε ότι είναι θέμα που θα διερευνήσει η Δικαιοσύνη.

    Απόλυτη εμπιστοσύνη στις ελληνικές Αρχές για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης εξέφρασε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του Επιτρόπου, Σταύρου Δήμα, η οποία είπε ότι το τηλέφωνο του κ. Δήμα που ήταν αντικείμενο παρακολούθησης ήταν προσωπικό και όχι υπηρεσιακό.

    Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου από τη Φλώρινα, όπου πραγματοποιεί περιοδεία. Ο κ Παπανδρέου κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι αντί να αποκαλύψει έχει ενταφιάσει την αλήθεια, έδειξε ανικανότητα και αύξησε περισσότερο την ανασφάλεια στον Έλληνα πολίτη.

    Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, χαρακτήρισε την υπόθεση "ακραία ενέργεια που παραβιάζει το Σύνταγμα και επισύρει το αδίκημα της κατασκοπείας" και ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα ξεκινά επαφές για το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Υπουργούς, την Επιτροπή Απορρήτου και με την ΕΥΠ, ενώ την Πέμπτη το απόγευμα διοργανώνεται συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα Προπύλαια.

    Το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών κυριάρχησε το πρωί και στις εργασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, είπε ότι "έχουν κατεδαφιστεί τα πάντα και κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής", ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι επιχείρησε να συγκαλύψει την υπόθεση και υποστήριξε πως υπάρχει " τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας και κυριαρχίας του κράτους δικαίου".

    "Η Κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, χωρίς να παίξει το παιχνίδι της επικοινωνίας", απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Εκ μέρους του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε την υπόθεση "κλαδί στο μεγάλο και φουντωτό δέντρο της γενικευμένης παρακολούθησης κομμάτων, κινημάτων και κυβερνήσεων".

    Ερευνάται η αυτοκτονία στελέχους

    Εισαγγελική έρευνα, όμως, διεξάγεται και για το αν αυτοκτονία στελέχους της Vodafone - Panafon στις 9 Μαρτίου 2005, μια ημέρα δηλαδή πριν την ενημέρωση της Πολιτείας για την υπόθεση, έχει σχέση με τις υποκλοπές.

    Η εισαγγελέας πρωτοδικών, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, μελετά την δικογραφία που σχηματίστηκε για την αυτοκτονία στην Ασφάλεια και παραδόθηκε στην Εισαγγελία πριν λίγες μέρες, προκειμένου να κριθεί αν θα συσχετισθεί με την υπόθεση των υποκλοπών. Μάλιστα, ο αδερφός του αυτόχειρα ζήτησε σήμερα να επισκεφθεί εισαγγελέα.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, για την υπόθεση αυτή ο εκπρόσωπος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, κ. Κορωνιάς, είχε ενημερώσει σχετικά τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινό, στις 11 Μαρτίου.

    Πάντως, με ανακοίνωσή της, η Vodafone απέκλεισε κάθε σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και υποκλοπών. "Ουδεμία σχέση υπάρχει μεταξύ του θανάτου και της ύπαρξης λογισμικού διενέργειας υποκλοπών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και κάθε προσπάθεια συσχέτισής τους είναι, τουλάχιστον, άστοχη", ανέφερε η εταιρεία, εκφράζοντας και δημόσια τη θλίψη της για τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη, που διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Δικτύου και εργαζόταν στην εταιρεία από το 1995. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν θέλει να προβεί σε καμία άλλη δήλωση σχετικά με το θέμα αυτό και παρέπεμψε για τις λεπτομέρειες του συμβάντος στην Αστυνομία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μεγάλη υπόθεση υποκλοπών

    [02] Πολιτική

    Κατά την περιοδεία του στη Φλώρινα

    Επίκρισεις Παπανδρέου για τους χειρισμούς

    3/2/2006 5:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου από τη Φλώρινα, όπου πραγματοποιεί περιοδεία. Ο κ Παπανδρέου κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι αντί να αποκαλύψει έχει ενταφιάσει την αλήθεια, έδειξε ανικανότητα και αύξησε περισσότερο την ανασφάλεια στον Έλληνα πολίτη. "Ανασφάλεια δημιουργεί η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς", ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. "Είχαμε μία ιστορία υπουργών που επί τρίωρο μας περιγράφανε αστυνομικού τύπου ιστορίες, που αποκάλυψαν, όμως, την αδυναμία, την ανευθυνότητα, τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, είμαστε έτοιμοι πάντα να συμβάλουμε στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Πώς όμως; Όταν ούτε καν ενημέρωση έχουμε, ούτε καν διάθεση να συνεργαστούν μαζί μας σε μεγάλα θέματα όπως αυτό που οι ίδιοι είπαν ότι ήταν μέχρι και θέμα εθνικής ασφάλειας", πρόσθεσε, για να καταλήξει "Κατά πόσο μπορεί να αισθάνεται ότι προστατεύεται, ότι προστατεύονται τα δικαιώματά του και οι βασικές του ελευθερίες;".

    Επίσης, ο κ Παπανδρέου, επέκρινε την Κυβέρνηση γιατί αντί να ασχολείται, όπως είπε, με τα προβλήματα των πολιτών ασχολείται με τις εσωτερικές της υποθέσεις, πότε θα γίνει ανασχηματισμός, ποιός θα διοριστεί πού, ποιοί θα γίνουν διοικητές

    "Η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν κυκεώνα εσωστρέφειας και τα προβλήματα έχουν αφεθεί στη μοίρα τους", πρόσθεσε.

    Προτεραιότητα στον πολίτη

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισκέφθηκε το χωριό Σιταριά και στη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Μελίτης, Κωνσταντίνο Τσακμάκη και με κατοίκους στο καφενείο άκουσε τα προβλήματα των αγροτών της περιοχής.

    Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι δεν υλοποίησε καμία από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά έναντι των αγροτών.

    Ακόμη, δήλωσε, ότι ο κόσμος εμπιστεύεται και πάλι το ΠΑΣΟΚ και προέβλεψε εκλογική νίκη του κόμματός του.

    Μάλιστα, πρόσθεσε, ότι και μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στις προτεραιότητές του παραμένει ο πολίτης.

    Το βράδυ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.

    [03] Κοινωνία

    Προθεσμία για τη Δευτέρα έλαβαν οι συλληφθέντες

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    3/2/2006 12:34:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι δύο κατηγορούμενοι, για τον ξυλοδαρμό του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρήστου Πολυζωγόπουλου. Οι δύο άντρες -ένας 41χρονος και ένας 29χρονος- συνελήφθησαν χθες με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της ληστείας, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας από κοινού και κατά συρροή και το πρωί οδηγήθηκαν στον 3ο τακτικό ανακριτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 41χρονος άντρας φαίνεται ότι ομολόγησε πως βρισκόταν στην ομάδα που επιτέθηκε στον κ. Πολυζωγόπουλο και όπως είπε παρασύρθηκε. Από την άλλη, ο 29χρονος φαίνεται ότι δήλωσε ότι δεν βρισκόταν στον τόπο της επίθεσης και πως απλά είχε συμμετάσχει σε μια εκδήλωση ομοϊδεατών του. Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό από την Ασφάλεια ότι υπάρχει φωτογραφικό υλικό από την επίθεση. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από κινητό τηλέφωνο αυτόπτη μάρτυρα και φαίνονται τα πρόσωπα των δραστών. Επίσης, στα εργαστήρια της Ασφάλειας εξετάζονται ακόμη τέσσερα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του κ. Πολυζωγόπουλου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συλλήψεις για τον ξυλοδαρμό

    [04] Κοινωνία

    Το μεγαλύτερο της νοτιανατολικής Μεσογείου

    Διεθνές αεροδρόμιο στην Κρήτη

    3/2/2006 5:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τη δημιουργία διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι του Ηρακλείου Κρήτης, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανόλης Κεφαλογιάννης. Οι δυο υπουργοί έκαναν την εξαγγελία από το Ηράκλειο, τονίζοντας, ότι είναι φιλοδοξία της Κυβέρνησης να γίνει η Κρήτη το κέντρο των αερομεταφορών στην ανατολική Μεσόγειο. Το νέο αεροδρόμιο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε οχτώ χρόνια. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου ανέρχεται σε περίπου 1,1 δις. ευρώ και θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ Λιάπης το έργο "θα αποτελέσει μία ακόμη επιτυχημένη εφαρμογή σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής και της οικονομίας της χώρας γενικότερα". Από την πλευρά του, ο κ Κεφαλογιάννης μίλησε για έργο πνοής, που θα βοηθήσει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της Κρήτης, προσθέτοντας, ότι γίνεται πράξη ένα αίτημα δεκαετιών.

    Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου αεροδρομίου

    Διάδρομος προσγείωσης - απογείωσης 3.000 μέτρων, προκειμένου να είναι δυνατή η προσγείωση όλων των τύπων αεροσκαφών.

    ILS δύο κατευθύνσεων (για "τυφλή" προσγείωση)

    Χώρος στάθμευσης 44 αεροσκαφών

    Κτήριο Αεροσταθμού 70.000 τ.μ. για την εξυπηρέτηση 5.000 επιβατών σε τυπική ώρα αιχμής.

    Προτεραιότητα τα αεροδρόμια της περιφέρειας

    Αναφερόμενος στη στρατηγική του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για την ανάπτυξη των αεροδρομίων, ο κ Λιάπης τόνισε δίνεται προτεραιότητα στην ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

    Όπως τόνισε η στρατηγική ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια προβλέπει επενδύσεις ύψους 2,1 δις ευρώ το σύνολο των οποίων προορίζεται για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό αεροδρομίων της περιφέρειας.

    Με τον τρόπο αυτό, όπως πρόσθεσε επιδιώκεται η ισόρροπη ανάπτυξη και η τόνωση απομακρυσμένων περιοχών. "Οι νησιωτικές περιοχές, όπως η Κρήτη, έχουν ιδιαίτερα ανάγκη την εξέλιξη αυτή για την εξασφάλιση καλύτερης επικοινωνίας με την υπόλοιπη χώρα, αλλά και για την τουριστική και οικονομική τους ανάπτυξη" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [05] Κοινωνία

    Επικαλέστηκε λόγους υγείας

    Παραιτήθηκε ο Καλλίνικος

    3/2/2006 3:24:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Παραίτηση επικαλούμενος λόγους υγείας υπέβαλε ο 80χρονος μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος. Στην επιστολή του, που απέστειλε το μεσημέρι στην Ιερά Σύνοδο, επισημαίνει η παραίτηση του από το θρόνο είναι οικειοθελής και ότι επιθυμεί να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του "εν περισυλλογή και προσευχή". Την Τρίτη που θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος θα εξετάσει το θέμα για να αποδεχθεί την παραίτηση και να ορίσει τοποτηρητή της Μητρόπολης μέχρι την εκλογή νέου ιεράρχη.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο είχαν διαταχθεί εκκλησιαστικές ανακρίσεις και για τον κ. Καλλίνικο με αφορμή καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες, αλλά και μια παλαιότερη υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης που είχε καταγγέλλει εις βάρος του ένας ιεροψάλτης. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κρίθηκαν αντιφατικά, ο μητροπολίτης απαλλάχτηκε με βούλευμα και ο φάκελος τέθηκε στο αρχείο.

    [06] Κοινωνία

    Συνάντηση Αλογοσκούφη-Μπακογιάννη

    Αλλάζει πρόσωπο ο Βοτανικός

    3/2/2006 10:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2006 7:37:20 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Στη χρηματοδότηση των έργων κοινής ωφέλειας στην περιοχή του Βοτανικού, αποφάσισαν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν το πρωί. Ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι σκοπός της απόφασης είναι η βελτίωση της ποιότητα ζωής των Αθηναίων, σε μία περιοχή της πρωτεύουσας που είναι υποβαθμισμένη. Τα έργα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το Γ και το Δ ΚΠΣ και όπως τόνισαν τόσο ο κ. Αλογοσκούφης όσο και η κ. Μπακογιάννη πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης του δήμου της Αθήνας και συνδέεται με τη διπλή ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής Βοτανικού -Αλεξάνδρας.

    Προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν τα ακόλουθα έργα:

    Εκπόνηση οριστικών μελετών για όλα τα έργα υποδομής (Γ΄ ΚΠΣ)

    Άμεση κατασκευή κλειστού συλλεκτήριου ορθογωνικού αγωγού Πρ. Δανιήλ, με έναρξη χρηματοδότησης από το Γ΄ ΚΠΣ

    Έναρξη της ανακατασκευής - διαπλάτυνσης της οδού Αγ. Άννης, από την Ιερά Οδό μέχρι την Π. Ράλλη (Γ΄ ΚΠΣ)

    Ένταξη των υπολοίπων έργων υποδομής κοινωφελούς χαρακτήρα στο Δ΄ ΚΠΣ

    Επιδίωξη συγχρηματοδότησης του κόστους των αναγκαίων απαλλοτριώσεων στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

    Περί προϋπολογισμού

    Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έργα ανάπλασης είναι 127.670.200,00 ευρώ.

    Αναλυτικά προβλέπεται: Προϋπολογισμός οριστικών μελετών: 7,735 εκατ. ευρώ, συνολικό κόστος έργων υποδομών: 79,935 εκατ. ευρώ και ενδεικτικό κόστος απαλλοτριώσεων: 40 εκατ. ευρώ.

    Το συνολικό κόστος των έργων υποδομής (ύψους 79.935.200 ευρώ) αφορά τα έργα:

    Ανακατασκευή και διαπλάτυνση της οδού Αγ. Άννης, από την Ιερά Οδό μέχρι την Π. Ράλλη

    Κατασκευή Λεωφ. Πρ. Δανιήλ, από την Π. Ράλλη μέχρι τη Λεωφ. Αθηνών

    Διαπλάτυνση οδού Αγ. Πολυκάρπου, από την Αγ. Άννης μέχρι τη Λεωφ. Πρ. Δανιήλ

    Διαπλάτυνση οδού Ορφέως, από την Αγ. Άννης μέχρι τη Λεωφ. Πρ. Δανιήλ

    Ανακατασκευή και διαπλάτυνση της οδού Μαρκόνι, από την Ιερά Οδό μέχρι τη Λεωφ. Αθηνών

    Διαμόρφωση - διευθέτηση συλλεκτήριου κλειστού ορθογωνικού αγωγού Πρ. Δανιήλ

    Διαμόρφωση χώρων πρασίνου στα υπό ανάπλαση ακίνητα στο Βοτανικό και τη Λεωφ. Αλεξάνδρας

    Η οριστική μελέτη για την ανακατασκευή και διαπλάτυνση της Αγ. Άννης έχει ήδη εκπονηθεί. Οι μελέτες όλων των υπολοίπων έργων υποδομής προβλέπεται να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν εντός του 2006. Ήδη, έχουν εκπονηθεί από τον Δήμο Αθηναίων όλες οι αναγκαίες προμελέτες. Το συνολικό κόστος αυτών εκτιμάται σε 7.735.000 ευρώ και θα καλυφθεί με την ένταξή τους στο ΠΕΠ Αττικής.

    [07] Κοινωνία

    Τα θύματα της τοκογλυφίας ξεπερνούν τα 70

    Κύκλωμα τοκογλυφίας στη Λάρισα

    3/2/2006 6:01:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ακόμη 19 άτομα παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη για συμμετοχή σε κύκλωμα τοκογλυφίας το οποίο ερευνούν εδώ και λίγο καιρό οι αστυνομικές αρχές Λάρισας. Με τις παραπομπές αυτές οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση φτάνουν τους 22, με τους περισσότερους εξ αυτών να κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα όπως: η συμμετοχή και δράση σε συμμορία, εκβιάσεις, ακόμα και απαγωγές ατόμων που είχαν δανειστεί χρηματικά ποσά και αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τις δόσεις. Αν και τα θύματα της τοκογλυφίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, ξεπερνούν τα 70, εν τούτοις μόνο 11 προσήλθαν και κατέθεσαν ενόρκως για το ζήτημα.

    Σύμφωνα με το Αστυνομικό Διευθυντή Λάρισας κ. Χρήστο Φράγκο και τον Διοικητή Ασφαλείας κ. Βασίλη Χαλάτση η απροθυμία αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι στο στάδιο της προανάκρισης "οι κυριότεροι των κατηγορουμένων αποδύθηκαν σε αγώνα τρομοκράτησης των θυμάτων τους που πιθανολογούσαν ότι επρόκειτο να προβούν σε καταγγελίες".

    Η αστυνομία από την διαλεύκανση των 11 αυτών περιπτώσεων αποτίμησε στις 800.000 ευρώ το ποσό που αποκόμισε το κύκλωμα το οποίο άρχισε να "λειτουργεί" από το 1998 και στο προαναφερόμενο ποσό προστίθενται αλλά 270.000 ευρώ σε συναλλαγματικές επιταγές, ένα οικόπεδο 114.000 ευρώ και η υποθήκη μιας κατοικίας 16.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν τα δυο στελέχη της ΕΛΑΣ την ομάδα απαρτίζουν πολλά μέλη της οικογένεια αθίγγανων Βηλανάκη ενώ ασύλληπτος εξακολουθεί να παραμένει ο Κυριάκος Βηλανάκης ο οποίος προσήλθε προ τετραημέρου να καταθέσει στην ανακρίτρια και όταν του ανακοινώθηκε ότι κρίνεται προφυλακιστέος κατάφερε να αποδράσει.

    [08] Κοινωνία

    Μοιραία πτώση σε χαράδρα του Ολύμπου

    Δυστύχημα με νεαρό ορειβάτη

    3/2/2006 4:59:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τραγική κατάληξη είχε για 24χρονο άνδρα- μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) η ορειβατική εκπαιδευτική εξόρμηση στις πλαγιές του Ολύμπου. Χθες το απόγευμα, κατά την διάρκεια κατάβασης στην περιοχή "Καζάνια", που βρίσκεται σε υψόμετρο 2850 μέτρων, ο νεαρός γλίστρησε και έπεσε σε χαράδρα βάθους 800 μέτρων με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο. Για τον εντοπισμό και την ανάσυρση του κινητοποιήθηκαν μέλη της ΕΟΔ, ορειβάτες και ένα ελικόπτερο "Σούπερ πούμα" με το οποίο μεταφέρθηκε η σορός στο Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου.

    [09] Μ. Ανατολή

    Βυθίστηκε φεριμπότ με 1.400 επιβάτες και πλήρωμα

    Φόβοι για "Τιτανικό" στην Ερυθρά

    3/2/2006 1:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2006 5:56:12 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-ΒΒC-Γαλλικό Πρακτορείο

    Τα πλέον σκοτεινά σενάρια για την τύχη του αιγυπτιακού επιβατηγού πλοίου Αλ Σαλάμ Βοκκάκιος 98, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από χθες τη νύχτα, στην Ερυθρά Θάλασσα, έλαβαν με το φως της ημέρας τραγική επιβεβαίωση. Σύμφωνα με Αιγύπτιους ναυτιλιακούς αξιωματούχους, ελικόπτερα εντόπισαν σωσίβιες λέμβους με επιζώντες, αλλά και πτώματα να επιπλέουν, σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από τις ακτές του λιμανιού Σαφάγκα, 600 χλμ. νοτιοανατολικά του Καΐρου, γεγονός που αποδεικνύει ότι το φεριμπότ, το οποίο μετέφερε 1.310 επιβάτες και 96μελές πλήρωμα, κυρίως Αιγύπτιους, καθώς και Σουδανούς και Σαουδάραβες, ναυάγησε. Αμέσως ξεκίνησαν ναυτικές και αεροπορικές επιχειρήσεις διάσωσης. Τα τελευταία τηλεγραφήματα από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων φτάνουν με συγκεχυμένες πληροφορίες ως προς τον αριθμό των επιζώντων. Κάποια κάνουν λόγο για ανεύρεση 100 ανθρώπων που γλίτωσαν από τα παγωμένα νερά, ενώ άλλες πηγές δίνουν 14 με 16 άτομα. Επίσης λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η περισυλλογή 14 πτωμάτων.

    Δεν εξέπεμψε SOS

    Το 35 ετών επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο (βάρους 12 τόνων, χωρητικότητας 1.487 ατόμων και νηολογίου Παναμά), το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από το λιμάνι της Ντούμπα της Σαουδικής Αραβίας, αναμενόταν στις 02.00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) στο λιμάνι της Σαφάγκα. Όμως δεν έφθασε ποτέ, ενώ οι σταθμοί της ακτοφυλακής, δεν έλαβαν σήμα SOS από το πλήρωμα. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρείας Αντελ Σούκρι, αν και δεν γνωρίζει τι μπορεί να συνέβη, στις σαουδαραβικές ακτές εκείνες τις ώρες επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες, με ισχυρούς ανέμους και βροχή.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ίσως το κακό να προήλθε από μετατόπιση κάποιων αυτοκινήτων, λόγω της μεγάλης θαλασσοταραχής, καθώς το μοιραίο πλοίο μετέφερε επίσης 22 αυτοκίνητα, 21 φορτηγά και άλλα οχήματα

    Κατά τραγική ειρωνεία της τύχης το αδελφό πλοίο, Αλ Σαλάμ 95, είχε βυθιστεί και αυτό στην Ερυθρά Θάλασσα τον περασμένο Οκτώβριο έπειτα από σύγκρουσή του με κυπριακό εμπορικό πλοίο. Τότε, δύο άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, ενώ άλλοι 40 είχαν τραυματιστεί. Το πλοίο ανήκει στην αυγυπτιακή εταιρεία El Salam Maritime Company.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC-Egyptian ferry sinks in Red Sea

    REUTERS-Ferry carrying 1,300 sinks in Red Sea

    [10] Οικονομία

    Ανακοινώνει η Eurostat

    Δεκτό το αίτημα για τιτλοποίηση

    3/2/2006 4:34:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το "πράσινο φως" για την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου έδωσε η Eurostat στην ελληνική κυβέρνηση. Σε σχετική ανακοίνωση του το υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρεται πως η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος ενημερώθηκε χθες για την απόφαση με σχετική επιστολή της Eurostat στην οποία δηλώνεται ότι: "Σε πρώτη προσέγγιση, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου καταγράφεται ως έσοδο του Προϋπολογισμού. Τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας για τις τιτλοποιήσεις, η οποία συνεστήθη από τη Eurostat τον Οκτώβριο 2005, είναι σε εξέλιξη". Στη δική του ανακοίνωση, όμως το υπουργείο Οικονομίας επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το έσοδο αυτό στον προϋπολογισμό, ούτε το 2005, ούτε το 2006.

    Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των τιτλοποιήσεων η εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Χοακίμ Αλμούνια, Αμέλια Τόρες, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, απάντησε ότι η ομάδα εργασίας, που μελετά συνολικά το ζήτημα αναμένεται να αποφανθεί στο εγγύς μέλλον (πιθανότατα εντός διμήνου) επί των αρχών βάσει των οποίων θα αντιμετωπίζει η ΕΕ εφεξής το ζήτημα της τιτλοποίησης των προσδοκώμενων φορολογικών εσόδων από τα κράτη μέλη της. Σε ό,τι αφορά ειδικά στην Ελλάδα, η Τόρες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κατ αρχήν τοποθέτηση της Eurostat, επαναλαμβάνοντας όμως ότι οι εργασίες της ομάδας εργασίας είναι σε εξέλιξη και συνεπώς δεν μπορεί να ανακοινώσει κάτι επισήμως.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Aνανέωσε και ο Βύντρα

    3/2/2006 3:46:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά τον Αργεντίνο Εκι Γκονζάλες, που ανανέωσε τη συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό μέχρι το καλοκαίρι του 2009, "πράσινος" θα παραμείνει και ο διεθνής Λουκάς Βύντρα. Ο 25χρονος άσος πέρασε το πρωί την πόρτα του γραφείου του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Βαρδινογιάννη και συμφώνησε στην υπογραφή κλειστού συμβολαίου διάρκειας τεσσάρων ετών. Το νέο συμβόλαιο του παίκτη, που είχε ανανεωθεί μονομερώς τον Δεκέμβριο με απολαβές που προέβλεπε το πρώτο συμβόλαιό του, το οποίο είχε υπογράψει ο Βύντρα τον Ιανουάριο του 2004 ερχόμενος από τον Πανηλειακό (100.000 ευρώ "καθαρά" συν 50.000 ευρώ μπόνους συμμετοχών), θα έχει βελτιωμένες απολαβές. Αναφερόμενη στην σημερινή ανανέωση η πράσινη ΠΑΕ ανακοίνωσε τα εξής: "Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την επέκταση του συμβολαίου του διεθνούς αμυντικού Λουκά Βύντρα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εγκώμια Βαρδινογιάννη για "Έκι"

    Με το "τριφύλλι" στην καρδιά ο "Εκι"

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Όλα για τη νίκη

    3/2/2006 2:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το Σάββατο ανοίγει η αυλαία της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α Εθνικής με δύο αναμετρήσεις. Η ΑΕΚ έχει πολύ δύσκολο παιχνίδι καθώς θα μεταβεί στο Αιγάλεω, χωρίς τους Μάλμπασα, Δέλλα, Σαπάνη, Κουτρουμάνο και Κομβολίδη, για να αντιμετωπίσει την τοπική ομάδα και ο 3ος Παναθηναϊκός περιμένει το Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ. Αρχικά, η "Ένωση" θέλει να επιστρέψει στις νίκες αλλά και στην καλή απόδοση, αφού μετά την βαριά ήττα από τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη, θα προσπαθήσει "να ζεστάνει και πάλι το κλίμα". Από την άλλη το "Σίτι" θα προσπαθήσει για τη νίκη με την ψυχολογία τα ύψη, μετά και από την καλή εμφάνιση και τη νίκη επί του Ακράτητου. Ο Παναθηναϊκός θέλει να συνεχίσει τις επιτυχίες, προερχόμενος από τη νίκη επί του Ιωνικού και παράλληλα κοιτάζει σε γκέλα της ΑΕΚ, προκειμένου να την πλησιάσει στη βαθμολογία. Οι "πράσινοι" δεν θα έχουν στις τάξεις τους τον Εζέκιελ Γκονζάλες, ο οποίος είναι τιμωρημένος. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός αγωνίζεται τη Δευτέρα με την Καλλιθέα και θέλει νίκη για να μείνει μακριά από τους διώκτες του. Οι "ερυθρόλευκοι" προέρχονται από τη μέτρια εμφάνιση με την Ξάνθη για το Κύπελλο και 1-1 στο Καραϊσκάκη.

    Ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη

    Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις που θα γίνουν την Κυριακή, ξεχωρίζει το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ηρακλή στην Τούμπα. Ο "δικέφαλος του Βορρά" προέρχεται από την ήττα με τον Ατρόμητο εκτός έδρας και θέλει να επιστρέψει στις νίκες αλλά και στην 4η θέση της βαθμολογίας. Από την άλλη βέβαια ο "Γηραιός" πάει στην Τούμπα με πολύ καλή ψυχολογία, μετά μεγάλη νίκη επί της ΑΕΚ και θέλει να διατηρηθεί στην 4η θέση.

    Ο προπονητής της ομάδας, κ. Σάββας Κωφίδης, πραγματοποίησε την ακόλουθη δήλωση, ενόψει της αναμέτρησης με τον ΠΑΟΚ: "Αναμφίβολα πρόκειται για μια αμφίρροπη αναμέτρηση, ανεξαρτήτως της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται κάθε μία από τις δύο ομάδες. Εμείς δεν εστιάζουμε την προσοχή μας στα προβλήματα απουσιών, που αντιμετωπίζουμε, καθώς μελετούμε τα δεδομένα της αναμέτρησης και οι απουσίες εντάσσονται σε αυτά.

    Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα ζητήσουμε το παιχνίδι, προκειμένου να κατακτήσουμε τη νίκη. Ως εργαλεία σε αυτήν την προσπάθεια θα επιχειρήσουμε να επιστρατεύσουμε το ποιοτικό ποδόσφαιρο, τη σταθερότητα και την διάρκεια".

    Από εκεί και πέρα, ο ΟΦΗ θα προσπαθήσει για την εντός έδρας νίκη κόντρα στον Ατρόμητο, η Λάρισα θα υποδεχτεί τον Ακράτητο, ο Απόλλωνας Καλαμαριάς αγωνίζεται εντός έδρας με την Ξάνθη και ο Ιωνικός θα υποδεχτεί τον Πανιώνιο.

    Η 18η αγωνιστική

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    17:45 (Αιγάλεω) Αιγάλεω-ΑΕΚ ---Alpha---

    19:15 (ΟΑΚΑ) Παναθηναϊκός-Λεβαδειακός ---Supersport---

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    14:45 (Παγκρήτιο) ΟΦΗ-Ατρόμητος Αθηνών

    14:45 (Αλκαζάρ) Λάρισα-Ακράτητος

    17:45 (Καλαμαριάς) Απόλλων Καλαμαριάς-Ξάνθη ---Alpha---

    19:00 (Νεάπολης) Ιωνικός-Πανιώνιος ---Supersport---

    19:30 (Τούμπας) ΠΑΟΚ-Ηρακλής ---Supersport---

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    21:00 (Καραϊσκάκη) Ολυμπιακός-Καλλιθέα ---Alpha---

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

    1. Ολυμπιακός 17 15-0-2 7-0-1 8-0-1 38-11 45

    2. ΑΕΚ 17 12-3-2 6-1-1 6-2-1 23-12 39

    3. Παναθηναϊκός 17 10-3-4 7-1-1 3-2-3 27-15 33

    4. Ηρακλής 17 8-4-5 7-1-1 1-3-4 21-17 28

    5. ΠΑΟΚ 17 7-6-4 6-2-0 1-4-4 27-17 27

    6. Ξάνθη 17 7-5-5 5-4-0 2-1-5 19-15 26

    7. Αιγάλεω 17 6-7-4 4-2-2 2-5-2 16-17 25

    8. Ατρόμητος 17 7-3-7 5-2-2 2-1-5 20-19 24

    9. Ιωνικός 17 5-7-5 5-2-2 0-5-3 22-21 22

    10. Λάρισα 17 5-5-7 5-2-1 0-3-6 18-22 20

    11. Απόλλων Καλ. 17 5-4-8 3-3-2 2-1-6 16-23 19

    12. Λεβαδειακός 17 4-5-8 4-4-1 0-1-7 11-17 17

    13. ΟΦΗ 17 2-7-8 2-2-4 0-5-4 10-21 13

    14. Πανιώνιος 17 3-3-11 2-3-4 1-0-7 13-28 12

    . Καλλιθέα 17 2-6-9 2-4-3 0-2-6 13-24 12

    16. Ακράτητος 17 2-4-11 2-3-3 0-1-8 8-23 10

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προετοιμασία μετ' εμποδίων στο Ρέντη

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Καμπάνα" δύο αγωνιστικών σε "Έκι"

    3/2/2006 5:59:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με ποινή αποκλεισμού δύο αγωνιστικών ημερών τιμωρήθηκαν από τον αθλητικό δικαστή οι ποδοσφαιριστές, Γκονζάλες (Παναθηναϊκός), Άντζας (Ξάνθη) και Καραμανλής (Απ. Καλαμαριάς). Αντίθετα με αποκλεισμό μίας αγωνιστικής τιμωρήθηκαν από το διακιοδοτικό όργανο της ΕΠΑΕ οι εξής: Γκούτμαν (Ιωνικός), Τσάτσο (Αιγάλεω), Λάνγκερ (Νέος Πανιώνιος), Βέλα Τζούνιορ, Φέρστερ (Λάρισα), Επαλέ, Λαγό (Ηρακλής), Μουράφσκι, Ιωάννου (Απ. Καλαμαριάς), Μιλοβάνοβιτς (Πανσερραϊκός), Αργυράκη (Εργοτέλης), Γκοσποντίνοφ, Παπαδημητρίου (Ηλυσιακός), Τραορέ, Προβατίδη (Προοδευτική), Αμπελά, Σανχούρχο (Αρης), Τσαγγάρη (Νίκη Βόλου), Παπαδόπουλο, Καζαντζίδη (Θερμαϊκός Θέρμης), Μαυροματίδη (Πτολεμαϊδα), Μαλλού, Κυζερίδη (Αγροτικός Αστέρας), Σολάκη (Δόξα Δράμας), Γιαννίδη, Αλεξάντροβιτς (Γιάννενα Α.Ε.), Σκαρλάτο (Νέα Καβάλα), Τσιγιάννη (ΠΑΣ Γιάννινα), Κουτσοσίμο, Αλιατίδη (Κοζάνη), Στοϊνοβιτς(Πανθρακικός), Χαϊκάλη, Πατίδη (Ενωση Θράκης), Καζναφέρη (Αναγ. Αρτας), Ταξιάρχη (Τρίκαλα) και Μπρέλλα (Αναγ. Καρδίτσας).

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Προετοιμασία μετ' εμποδίων στο Ρέντη

    3/2/2006 4:16:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το ματς των προημιτελικών Κυπέλλου με την Ξάνθη αποτελεί ήδη παρελθόν για τον Ολυμπιακό, ο οποίος στρέφει πλέον το ενδιαφέρον του στον αγώνα πρωταθλήματος της Δευτέρας με την Καλλιθέα, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της Α Εθνικής. Οι "ερυθρόλευκοι" ξεκίνησαν σήμερα μετ εμποδίων την προετοιμασία τους στο Ρέντη, καθώς τρεις παίκτες οι Καφές, Ανατολάκης και Στολτίδης ακολούθησαν θεραπευτικό πρόγραμμα. Όσοι αγωνίστηκαν με την Ξάνθη έκαναν αποθεραπεία, ενώ οι υπόλοιποι προπονήθηκαν κανονικά, ακολουθώντας πρόγραμμα που περιελάμβανε σπριντ και διπλό.

    Αμφίβολος ο Καφές

    Από τους τρεις παραπάνω άσους μόνο ο Καφές, που ταλαιπωρείται από τενοντίτιδα θεωρείται αμφίβολος για την αναμέτρηση με την Καλλιθέα. Αντίθετα τόσο ο Ανατολάκης, που υποβλήθηκε χθες βράδυ σε χειρουργική επέμβαση στον αντίχειρα και του τοποθετήθηκε προστατευτικός νάρθηκας, όσο και ο Στολτίδης, που ακολούθησε προληπτικά θεραπεία, αναμένεται να τεθούν κανονικά στη διάθεση του Τρόντ Σόλιντ.

    [15] Μπάσκετ

    Στο "Σμαραγδένιο Νησί" ο Χάνσελ

    3/2/2006 5:14:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Λίγες μέρες μετά την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας του, με τον Μίλαν Τόμιτς, κατόπιν επιθυμίας του παίκτη, ο Κολοσσός Ρόδου ανακοίνωσε σήμερα την απόκτηση του Άγγλου πλέι μέικερ, Στιβ Χάνσελ. Ο 31χρονος πρώην άσος της ΑΕΚ και της Ολύμπια Λάρισας υπέγραψε σήμερα το συμβόλαιο συνεργασίας του με την ομάδα του "Νησιού των Ιπποτών" και αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στο Μαρούσι στην αυριανή αναμέτρηση της 14ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών, κόντρα στην ομάδα των βορείων προαστίων.

    Πρωταθλητής Ευρώπης με τη Μπολόνια

    Το νέο απόκτημα του Κολοσσού Ρόδου έχει ύψος 1,92μ. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, ενώ στην Ευρώπη έχει αγωνιστεί σε Βίρτους Μπολόνια, Βερόνα, ΑΕΚ, Κάχα Σαν Φερνάντο, Ολύμπια Λάρισας, Μπέρμιγχαμ Μπούλετς, Ρέτζιο Καλάμπρια, Μπράιτον Μπέαρς και Μάριουπολ.Έχει κατακτήσει την Ευρωλίγκα με τη Βίρτους το 1998, αλλά και το πρωτάθλημα Ιταλίας την ίδια σεζόν. Ήταν μέλος της ΑΕΚ, όταν κατέκτησε το Κύπελλο Σαπόρτα το 2000, ενώ έχει στεφθεί δύο φορές Κυπελλούχος Ελλάδας. Είναι διεθνής με την Εθνική Αγγλίας.

    [16] Μπάσκετ

    Παρελθόν ο Χάντερ

    3/2/2006 4:44:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δεν πρόλαβε καλά να "ιδρώσει" τη φανέλα με το "τριφύλλι" και ήδη αποτελεί παρελθόν από τους "πράσινους". Ο λόγος για τον Αμερικανό άσο του Παναθηναϊκού, Μπράντον Χάντερ ο οποίος άνετα θα μπορούσε να διεκδικήσει το Όσκαρ ατυχίας. Ο 26χρονος πάουερ φόργουορντ, που υπέστη κάταγμα στο τέταρτο μετατάρσιο του χεριού, στη δεύτερη συμμετοχή του με την ομάδα του Ομπράντοβιτς, στο πρόσφατο ματς της Ευρωλίγκα με την Ορτέζ, επέστρεψε στην πατρίδα του και θεωρείται οριστικά παρελθόν για τον πρωταθλητή Ελλάδας.

    "Κλειδί" για την αντικατάσταση οι ξένοι

    Ο Χάντερ προτίμησε να μην χειρουργηθεί από το γιατρό της ομάδας και έτσι επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου θα μπει στο χειρουργείο και για τις επόμενες έξι εβδομάδες θα του τοποθετηθεί νάρθηκας.

    Η αντικατάστασή του Αμερικανού, το συμβόλαιο του οποίου έληγε στις 15 Φεβρουαρίου, θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα και θα εξαρτηθεί από την πορεία της αποκατάστασης των τραυματισμών των "πράσινων" σέντερ, Τομάσεβιτς και Φέμερλινγκ.

    Ήδη ο Γερμανός, συμπεριλήφθηκε στην αποστολή του "τριφυλλιού" που θα μεταβεί το απόγευμα αναχωρεί στη Λάρισα ενόψει της αυριανής αναμέτρησης με τον τοπικό Γυμναστικό (17:00) για την 14η αγωνιστική της Α1 ανδρών, σε αντίθεση με τον Σέρβο σέντερ, ο οποίος θα παραμείνει στην Αθήνα, αφού συνεχίζει να αισθάνεται ενοχλήσεις στο πέλμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    ΠΑΟ: Ο Χάντερ αποφασίζει

    "Πύρρειος" πρόκριση για το "τριφύλλι"

    [17] Βόλεϊ

    Μόνες πρώτες οι "πράσινες"

    3/2/2006 7:01:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με την αποψινή εύκολη νίκη 3-0 (25-19, 25-10, 25-19) του Παναθηναϊκού επί του Βύρωνα, άνοιξε η αυλαία της 16ης αγωνιστικής Α1 Γυναικών, που θα διεξαχθεί σε τρεις δόσεις . Οι "πράσινες", που παρά τις απουσίες τριών αθλητριών της βασικής εξάδας δε συνάντησαν δυσκολία κόντρα στην ουραγό ομάδα, βρέθηκαν έστω και με έναν αγώνα περισσότερο στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και περιμένουν την αυριανή αναμέτρηση του πρωτοπόρου Μαρκόπουλου με τον επικίνδυνο Ηρακλή Κηφισιάς, για να δούνε αν θα παραμείνουν στο ρετιρέ. Ο αγώνα του Μαρκόπουλου θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας των γηπεδούχων. Στα υπόλοιπα ματς της αγωνιστικής ξεχωρίζει το κυριακάτικο ντέρμπι της Κυψέλης, Πανελλήνιος-Φιλαθλητικός, ενώ το πρόγραμμα συμπληρώνεται από την αναμέτρηση του Σαββάτου στην Παιανία, μεταξύ του τοπικού Κτησιφώντα και του Απολλώνιου Κερατσινίου. Οι Ηρακλής και Άρης επικράτησαν άνευ αγώνα των Σίρρις Σερρών και Βριλησσίων με 3-0.

    Το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής

    Σάββατο 4/2: Μαρκόπουλου 7μμ: Μαρκόπουλο - Ηρακλής Κηφισιάς (Μουλά Λ., Γεροθόδωρος) *Κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας της γηπεδούχου ομάδας.

    Σάββατο 4/2: Παιανίας 7μμ: Κτησιφών - Απολλώνιος Κερατσινίου (Χαρίσης, Βασιλάκης)

    Κυριακή 5/2: Πανελληνίου 3μμ: Πανελλήνιος - Φιλαθλητικός (Βουδούρης, Ονόπας)

    Η Βαθμολογία (σε 15 αγώνες)

    1. Παναθηναϊκός 43 (45-12) 2. Μαρκόπουλο 41 (43-7) 3. Πανελλήνιος 32 (35-17) 4. Ηρακλής Κηφισιάς 29 (34-22) 5. Απολλώνιος Κερατσινίου 28 (35-22) 6. Φιλαθλητικός 27 (33-23) 7. Ηρακλής 24 (27-27) 8. Άρης 22 (26-28) ------------------------------------------- 9. Κτησιφών 18 (21-29) 10. ΑΕ Βύρωνα 12 (12-36) *Παναθηναϊκός, ΑΕ Βύρωνα, Ηρακλής και Άρης έχουν έναν αγώνα περισσότερο. **Τα Βριλήσσια και ο Σίρις Σερρών αποχώρησαν

    [18] Βόλεϊ

    Παίρνει απουσίες ο Ν. Ρουμελιώτης

    3/2/2006 5:41:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Χωρίς το Νίκο Ρουμελιώτη, που τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δύο αγωνιστικών ημερών και πρόστιμο 180 ευρώ, από τον αθλητικό δικαστή της ΕΟΠΕ, για το επεισόδιο που είχε με τον Γιάννη Κυριακίδη στον αγώνα πρωταθλήματος ΠΑΟΚ-ΕΑ Πατρών, θα αγωνιστεί στη Γλυφάδα τη Δευτέρα κόντρα στον Παναθηναϊκό (18:00, ΕΤ-1) η αχαϊκή ομάδα στον αγώνα για την 16η αγωνιστική Α1 Ανδρών. Αντίθετα στην αποστολή του ΠΑΟΚ, που υποδέχεται αύριο στην Πυλαία το νεοφώτιστο Πανερυθραϊκό, τέθηκε κανονικά ο Κυριακίδης, που τιμωρήθηκε για τον ίδιο λόγο με το Ν. Ρουμελιώτη με μία αγωνιστική και 100 ευρώ πρόστιμο, αλλά εξέτισε την ποινή του στο ντέρμπι με τον Ηρακλή. Στα άλλα ματς της ημέρας ξεχωρίζουν οι σαββατιάτικες αναμετρήσεις, Εθνικού Αλεξανδρούπολης-Ολυμπιακού και Πανελληνίου-Ηρακλή, καθώς οι "μπλε" παραδοσιακά, προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στο "Γηραιό". Τέλος εύκολο έργο αναμένεται να έχει αύριο το σκληροτράχηλο Παγκράτι, που φιλοξενεί στο Μετς την ουραγό και αποδυναμωμένη ΑΕ Νίκαια, ενώ αμφίρροπο αναμένεται η μοναδική αναμέτρηση της Κυριακής ανάμεσα στη γηπεδούχο Λαμία και την Ορεστιάδα.

    Το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής Α1 ανδρών

    Σάββατο 4/2: Μετς 7μμ: Παγκράτι - ΑΕ Νίκαια (Μόσχος, Νικολόπουλος), Πανελληνίου 7μμ: Πανελλήνιος - Ηρακλής (Ράπτης, Θέμελης), ΠΑΟΚ 7μμ: ΠΑΟΚ - Πανερυθραϊκός (Λέκκας, Γεωργιάδης Ε.), Αλεξανδρούπολης 7μμ: Εθνικός Αλεξανδρούπολης - Ολυμπιακός (Μιχελινάκης, Ιωάννου), Κυριακή 5/2: Χαλκιοπούλειο 8μμ (ΕΤ-3): Λαμία - Ορεστιάδα (Αντωνούλης, Θανόπουλος), Δευτέρα 6/2: Γλυφάδας 6μμ (ΕΤ-1): Παναθηναϊκός - ΕΑ Πατρών (Ρουσάκης, Βαρθαλίτης)

    Η Βαθμολογία (σε 15 αγώνες)

    1. Παναθηναϊκός 41 (42-7) 2. Ηρακλής 40 (44-12) 3. Ολυμπιακός 31 (34-17) 4. ΠΑΟΚ 29 (35-25) 5. ΕΑ Πατρών 27 (33-27) 6. Λαμία 25 (29-26) 7. Παγκράτι 20 (28-31) 8. Εθνικός Αλεξ. 15 (23-37) ----------------------------------- 9. Πανελλήνιος 14 (22-34) 10. Ορεστιάδα 13 (20-39) 11. Πανερυθραϊκός 9 (15-40) ----------------------------------- 12. ΑΕ Νίκαια 6 (11-43)

    [19] Κολύμβηση: Ασταμάτητη η Τζόουνς

    3/2/2006 12:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στις σειρές κατάταξης της Αυστραλίας, που γίνονται η εν όψει των αγώνων της Κοινοπολιτείας, η Λέισελ Τζόουνς έχει "κλέψει την παράσταση". Η 20χρονη Αυστραλή Πρωταθλήτρια πραγματοποίησε ακόμα ένα παγκόσμιο ρεκόρ, στα 100μ. πρόσθιο, τερματίζοντας πρώτη με χρόνο 1:05.71, βελτιώνοντας έτσι το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που είχε κάνει η Αμερικανίδα Τζέσικα Χάρντι με 1:06.20 σε αγώνες του περασμένου Ιουλίου του Μόντρεαλ και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κολύμβηση: Σπάει τα ρεκόρ η Τζόουνς

    [20] Πολιτισμός

    Δημιουργίες του μεγάλου γλύπτη Γιάννη Παππά

    Σπουδές για το έφιππο

    3/2/2006 7:09:00 μμ

    Πηγή: Μουσείο Μπενάκη

    Μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου θα παραμείνει ανοιχτή η έκθεση που πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς) με την συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Γιάννη Παππά, μαθητή του γλύπτη J. Boucher, στην Ecole des Beaux-Arts (1929-1937) και έπειτα καθηγητή γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1953-1978).

    Στην έκθεση παρουσιάζονται προπλάσματα μικρού και μεγάλου μεγέθους και μια σειρά από σχέδια με θέμα το έφιππο. Για τον Γιάννη Παππά το έφιππο ήταν μια πρόκληση, ένα πρόβλημα πολύπλοκο για την λύση του οποίου δούλεψε με συχνές επισκέψεις σε ιπποφορβεία και ομίλους ιππασίας, σχεδιάζοντας εκ του φυσικού, φωτογραφίζοντας και φτιάχνοντας προπλάσματα ώστε να εξοικειωθεί με την μορφολογία του αλόγου και να πετύχει τη σχέση των όγκων και της αναλογίας αλόγου και ιππέα. Η αναλυτική επεξεργασία του θέματος οδήγησε στη δημιουργία γνωστών έργων όπως ο Μέγας Αλέξανδρος - τοποθετήθηκε έξω από το κτήριο για τις ημέρες της έκθεσης - ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

    Ντοκιμαντέρ: Η Τέχνη του Γιάννη Παππά

    Με αφορμή την έκθεση Γιάννης Παππάς - Σπουδές για το έφιππο, προβάλλεται στο αμφιθέατρο του κτηρίου της οδού Πειραιώς το ντοκιμαντέρ: Η Τέχνη του Γιάννη Παππά. Το ντοκιμαντέρ είναι ένα πορτρέτο του γλύπτη, ζωγράφου, καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και Ακαδημαϊκού Γιάννη Παππά, που έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2005 σε ηλικία 92 χρονών.

    Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να συμπυκνώσει στη διάρκεια της μιάμισης ώρας, μια σχεδόν πλήρη αναδρομή στο τεράστιο σε εύρος και ποιότητα έργο του, από τις διάφορες δημιουργικές φάσεις (Παρίσι 1930 - 1939, Αίγυπτος 1945 - 1951, Αθήνα 1940 -1945, 1952 - 2004), ενώ παρέχει στο θεατή την δυνατότητα μύησης στον εσωτερικό κόσμο της ξεχωριστής προσωπικότητάς του.

    Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του Γιάννη Παππά, έτσι όπως αυτή προκύπτει από τα κείμενά του, τα οποία έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε διάφορα βιβλία ("Γλυπτική", 2001, "Ζωγραφική 1936-1974", 1998, "Σχέδια 1930-1965", 1990, "Κείμενα", 1994, "Τα τετράδια της Αίγινας", 2006). Αποσπάσματα από τα κείμενα αυτά, που έχουν "συρραφεί" με ιδιαίτερη ευαισθησία από τους δημιουργούς της ταινίας σε μια ενιαία αφήγηση, εξιστορούν περιστατικά και βιώματα δεκαετιών, ενώ παράλληλα εκφράζουν σε πρώτο πρόσωπο ανησυχίες και αντιλήψεις, απόψεις και θέσεις του καλλιτέχνη, πάνω σε βασικά ζητήματα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και δεοντολογίας.

    Βασικό συστατικό της ταινίας αποτελούν οι εικόνες με την παρουσία του ίδιου του Γιάννη Παππά στα εργαστήριά του στην Αθήνα και την Αίγινα, καθώς και ο ζωντανός του λόγος σε μια μοναδική συνέντευξη, το καλοκαίρι του 2003. Με μια πρωτότυπη χρήση αρχειακών πλάνων, στη διάρκεια της ταινίας παρουσιάζεται η Πολίτικη καταγωγή του Γιάννη Παππά, καθώς και οι οικογενειακές του σχέσεις με τον Ελ. Βενιζέλο και άλλες πολιτικές προσωπικότητες, δεδομένου ότι ο πατέρας του, ο χειρουργός Αλέξανδρος Παππάς, υπήρξε υπουργός Υγείας και προσωπικός γιατρός του Ελ. Βενιζέλου. Το πορτρέτο ολοκληρώνεται με τις προσωπικές καταθέσεις καλλιτεχνών, Ακαδημαϊκών κ.ά. οι οποίοι κινήθηκαν κατά καιρούς στον στενό φιλικό και επαγγελματικό κύκλο του δημιουργού.

    Σκηνοθεσία: Άγγελος Πανάγου Έρευνα - σενάριο: Rony Filevska, Άγγελος Πανάγου Διάρκεια: 1ώρα και 30 λεπτά Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης Γιάννης Παππάς - Σπουδές για το Έφιππο στο αμφιθέατρο του κτηρίου της οδού Πειραιώς κάθε Πέμπτη και Σάββατο στις 12 το μεσημέρι (εκτός από την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου) Διάρκεια έκθεσης: 17 Ιανουαρίου - 26 Φεβρουαρίου 2006

    Μουσείο Μπενάκη Κτήριο οδού Πειραιώς Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου Τηλ. 210 34 53 111 Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00 Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00 Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά

    [21] Πολιτισμός

    Στις γκαλερί Κέννεντυ και Χατζηκυριάκος-Γκίκας

    "Black & White"

    3/2/2006 6:17:00 μμ

    'Εκθεση εικαστικών με τίτλο "Black & White" με τη συμμετοχή δεκαοκτώ Ευρωπαίων καλλιτεχνών, παρουσιάζει η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις γκαλερί Κέννεντυ και Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2006 στις 8:30 μ.μ. Κοινό χαρακτηριστικό των επιλεγμένων έργων είναι η αφαίρεση του χρώματος.

    Δεκαοκτώ νέοι καλλιτέχνες από χώρες της Ευρώπης (Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία) στοιχειοθετούν αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτής της δημιουργίας αφού προτείνουν μια φρέσκια καλλιτεχνική αντίληψη που είτε χαρακτηριστεί "ευρωπαϊκή" είτε όχι έχει συχνά εκπροσωπήσει τις χώρες των καλλιτεχνών σε διεθνείς εικαστικές συναντήσεις όπως Μπιενάλε Βενετίας, MOMA, Whitney Museum κ.ά.

    Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Val&#233;rie Belin, Erik Binder, Marc Bijl, Marko Blazo, Jonathan Callan, Maria Finn, Joachim Fleischer, Vera Lutter, Ειρήνη Μίγα, Julian Opie, Άρτεμις Ποταμιάνου, Christoph Raitmayr, Γιώργος Σαπουντζής, No&#233; Sendas, Mark Titchner, Yumiko Yoneda, Anita Zabilevska, Italo Zuffi

    Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου επιμελείται η εικαστικός/επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου.

    Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) Ώρες λειτουργίας έκθεσης: ΔευτέραΠαρασκευή 12:0021:00, Σάββατο 10:3014:30, Κυριακή κλειστά.

    [22] Υγεία

    Μελέτη του πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ

    Γονίδια - χορευταράδες

    3/2/2006 11:00:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αναρωτιέστε γιατί οι επαγγελματίες χορευτές λικνίζονται με τόση χάρη, ενώ εσείς δεν τα καταφέρνετε όσο κι αν προσπαθείτε; Την απάντηση έρχεται να δώσει μια έρευνα του πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, που επισημαίνει ότι οι επαγγελματίες του χορού φέρουν γενετικές ποικιλομορφίες που σπανίζουν στους "κοινούς θνητούς", αλλά και ιδιαίτερα ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Στο "μικροσκόπιο" της ερευνητικής ομάδας υπό τον δρ. Ρίτσαρντ Εμπστάιν μπήκαν 85 Ισραηλινοί χορευτές και "προχωρημένοι" σπουδαστές χορού, στους οποίους εντοπίστηκαν διαφοροποιήσεις σε δύο γονίδια που εμπλέκονται στη λειτουργία του εγκεφάλου. "Ένοχοι", λοιπόν, βρέθηκαν τα γονίδια που κωδικοποιούν τη σύνθεση του μεταφορέα της σεροτονίνης και του υποδοχέα 1α της βασοπρεσσίνης, τα οποία εμπλέκονται στην επικοινωνία των νευρώνων.

    "Προικισμένες" ασχολίες

    Η σεροτονίνη ρυθμίζει την διάθεση και αποτελεί "πομπό" του εγκεφάλου για την πνευματικότητα, ενώ, σύμφωνα με έρευνες σε πειραματόζωα, ο υποδοχέας της βασοπρεσσίνης ρυθμίζει την κοινωνική επικοινωνία και συμμετέχει στη σύναψη κοινωνικών σχέσεων.

    Οι εν λόγω λειτουργίες, υποστηρίζουν οι επιστήμονες στην αμερικανική ηλεκτρονική επιθεώρηση "Public Library of Sciences Genetics" όπου δημοσιεύεται η έρευνα, σχετίζονται με την πανάρχαια κοινωνική έκφραση του χορού.

    Σύμφωνα με τον δρ. Εμπστάιν, ο τύπος του χορευτή περιλαμβάνει προσόντα που υπάρχουν και στους άλλους ανθρώπους, αλλά δεν εκφράζονται το ίδιο έντονα: υψηλή αίσθηση επικοινωνίας, συνήθως συμβολικής ή τελετουργικής φύσης και ισχυρά πνευματικά γνωρίσματα.

    Πάντως, οι ερευνητές περίμεναν λίγο - πολύ τα αποτελέσματα, καθώς παρόμοιες γενετικές ιδιαιτερότητες έχουν ήδη εντοπιστεί σε μουσικούς και αθλητές.

    Τα γενετικά δεδομένα των χορευτών επιβεβαιώθηκαν μέσω ερωτηματολογίου για την πνευματικότητα, την ανάγκη κοινωνικής επαφής και την τάση επικοινωνίας. Στη συνέχεια, οι απαντήσεις τους συγκρίθηκαν με δεδομένα από άτομα διαφόρων επαγγελμάτων, καθώς και αθλητές, οι οποίοι επιλέχθηκαν επειδή η δραστηριότητά τους απαιτεί καλή σωματική κατάσταση όπως και των χορευτών.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Jerusalem Post: Study shows genes key in going into your dance

    Σχετικά Links:

    Εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ

    [23] Τεχνολογία

    Μικρή ζημιά προκάλεσε ο ιός Nyxem - 3

    Αδύναμο το "μαύρο σκουλήκι"

    3/2/2006 3:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Δεν τα κατάφερε τελικά να προκαλέσει την καταστροφή που αναμενόταν ο ιός Nyxem - 3, που απείλησε σήμερα τους φακέλους που δημιουργήθηκαν στο πρόγραμμα Microsoft Office. Σύμφωνα με εταιρείες που ασχολούνται με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέχρι το μεσημέρι ο ιός είχε πλήξει μόνο 300.000 υπολογιστές, κυρίως μεμονωμένων χρηστών. Οι περισσότερες μολύνσεις εντοπίστηκαν στην Ινδία, την Μαλαισία, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη, ενώ ακολούθησαν Φιλιππίνες, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σιγκαπούρη και ΗΠΑ. "Σίγουρα δεν πρόκειται για καταστροφή", δήλωσε ο Γκρέιχαν Κλούλεϊ, τεχνικός σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας αντιμετώπισης ιών ηλεκτρονικών υπολογιστών Sophos, ενώ ανάλογη ήταν και η επισήμανση της ανταγωνιστικής Symantec, που επιβεβαίωσε πως ο ιός "δεν διαδίδεται πολύ και οι μολύνσεις είναι σχετικά λίγες". Όπως φαίνεται, οι προειδοποιήσεις που είχαν γίνει προς τους χρήστες είχαν αποτέλεσμα, καθώς είχε εκτιμηθεί πως ο ιός θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη σε τουλάχιστον 275.000 υπολογιστές μόνο στις ΗΠΑ.

    Ο ιός, τύπου σκουλήκι (worm), γνωστός με τα ονόματα Balckmal, Kama Sutra, Nyxem, CME-24, BlackWorm και άλλα, κρύβεται σε μηνύματα συνημμένα σε e - mail και το περιεχόμενό του έχει προγραμματιστεί να ενεργοποιείται την τρίτη ημέρα κάθε μήνα - σήμερα για πρώτη φορά.

    Το σκουλήκι μεταδίδεται εισχωρώντας στη λίστα αλληλογραφίας και αποστέλλει χωρίς εντολή από τον χρήστη e - mail, ενώ, μόλις ενεργοποιηθεί, προσπαθεί να διαγράψει όλους τους φακέλους των προγραμμάτων Word, Excel, PowerPoint και PDF από τoν μολυσμένο υπολογιστή.

    Για παν ενδεχόμενο και επειδή κάθε μήνας έχει 3, οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να ενημερώσουμε αμέσως το σύστημα προστασίας από τους ιούς.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ΒΒC: 'Limited' damage from Nyxem virus

    Σχετικές Ειδήσεις:

    3η και φαρμακερή

    [24] Παράξενα

    Πορτοφόλι "γύρισε" 39 χρόνια μετά

    Επιστροφή στο μέλλον

    3/2/2006 4:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ήταν Άνοιξη του 1967 όταν ο 18χρονος φοιτητής Ντουγκ Σμιτ από την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ ξέχασε το πορτοφόλι του στο ταμείο ενός βενζινάδικου στην πολιτεία της Γιούτα Προς μεγάλη του έκπληξη, 39 χρόνια μετά, πήρε πίσω το πορτοφόλι του, έτσι όπως το είχε αφήσει! Ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου φύλαξε τότε το πορτοφόλι σε ένα συρτάρι, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του γυρίσει να το πάρει. Οι δεκαετίες πέρασαν και ο γαμπρός του ιδιοκτήτη βρήκε το ξεχασμένο αντικείμενο ενώ έκανε ένα ξεκαθάρισμα στα προσωπικά αντικείμενα του πεθερού του και, αφού βρήκε τον κ. Σμιτ μέσω του Διαδικτύου, διένυσε 3.472 χιλιόμετρα για να το επιστρέψει.

    Ο 57χρονος αντικέρ δεν μπορούσε να συνέλθει από την έκπληξη: ανοίγοντας το πορτοφόλι "ταξίδεψε" πίσω στα πανεπιστημιακά του χρόνια, βλέποντας ένα χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων, αρκετά γραμματόσημα, την φοιτητική του ταυτότητα, φωτογραφίες παλιών του ερωμένων και ένα εισιτήριο που είχε πλυθεί κομμένο στα τρία. "Είχα μαλλιά τότε", σχολίασε ο κ. Σμιτ.

    "Είναι εκπληκτικό που κάποιος έψαξε για να επιστρέψει ένα ξεχασμένο αντικείμενο σε κάποιον", είπε η σύζυγός του, Βίκι, δηλώνοντας γοητευμένη από την εμφάνιση του συζύγου της όταν ήταν πρωτοετής.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ABC: Man Gets Wallet Back After Nearly 40 Years

    Τhe Times: Long-lost wallet returns to the fold

    [25] Παράξενα

    Ο ληστής με τα μαθηματικά

    3/2/2006 1:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μπροστά στην πιο περίεργη κλοπή βρέθηκαν οι αστυνομικοί της πόλης Klaebu στην Νορβηγία. Ο διαρρήκτης εισέβαλε σε ένα δημοτικό σχολείο και, αντί να κλέψει όσα βρήκε, προτίμησε να επιμορφωθεί. Τι έκανε; Έλυσε ασκήσεις μαθηματικών της τρίτης τάξης! Όπως αποδείχθηκε από τις έρευνες των αστυνομικών, όλα τα πράγματα του σχολείου ήταν στη θέση τους και το μόνο που βρέθηκε ήταν οι λυμένες ασκήσεις. Εκτός από περίεργος, όμως, ο ληστής αποδείχθηκε και φιλομαθέστατος, καθώς, σύμφωνα με την αστυνομία, στις ασκήσεις δεν υπήρχε το παραμικρό λάθος!

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Aftenposten: Burglar solved math problems


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 3 February 2006 - 17:55:06 UTC