Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυλαίες ...αγοράς
  • [02] Αυτοαναιρείται η Τουρκία, λέει η Κύπρος
  • [03] Πολωνική "αναγνώριση"
  • [04] Θρίλερ με το ημερολόγιο
  • [05] Νέα σύλληψη για τις επιθέσεις στο Λονδίνο
  • [06] Ξέφυγαν από το Αμπού Γράιμπ
  • [07] Μόνη πρώτη η Μπάγερν
  • [08] "Το βιολί της" η Τσέλσι
  • [09] Αρχίζει το ματς…
  • [10] Σπανός: "Περήφανοι για τον Ατρόμητο"
  • [11] Χωρίς Μαχλά ο ΟΦΗ
  • [12] "Χρυσές" οι Καραντάσιου/Αρβανίτη
  • [13] Στα μίτινγκ τα Παγκόσμια ρεκόρ
  • [14] "Έφυγε" ο Γιώργος Μουζάκης
  • [15] Καλές Τέχνες στη Φλώρινα
  • [16] BIDA: Ο αθλητισμός συναντά τη σύγχρονη τέχνη
  • [17] Ανανέωσε ο Ζουνίνιο στην Λιόν

    [01] Οικονομία

    Τέλους για τις εκπτώσεις - Έναρξης για το ωράριο

    Αυλαίες ...αγοράς

    27/8/2005 6:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2005 7:57:41 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τελειώνουν σήμερα οι θερινές εκπτώσεις ενώ πρεμιέρα κάνει το νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, τα οποία τις καθημερινές θα κλείνουν στις 9 το βράδυ και το Σάββατο στις 8 μ.μ. Ήδη οι μεγάλες επιχειρήσεις προχώρησαν στη διεύρυνση του ωραρίου ξεκινώντας από τα κεντρικότερα καταστήματά τους. Ωστόσο, οι αντιδράσεις των μικρομεσαίων εμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων είναι έντονες και υπήρξαν κινητοποιήσεις αλλά και μικροεπεισόδια προκειμένου να εκφραστεί η αντίθεση τους στο νέο δεδομένο. Οι καταναλωτές πάντως το υποδέχθηκαν με ικανοποίηση. Στο μεταξύ από Δευτέρα ξεκινούν οι προσφορές στα καταστήματα σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα δεκαήμερο. Πολλές επιχειρήσεις δεν διέθεσαν όλο το εμπόρευμά τους, σε καλοκαιρινά ρούχα και για το λόγο αυτό οι τιμές αναμένονται εξαιρετικά ελκυστικές.

    Οι προϋποθέσεις των προσφορών

    Για να μην παρουσιαστούν προβλήματα στην λειτουργία της αγοράς, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων πως: Οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις δέκα συνεχόμενες ημέρες. Πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα τιμή των προϊόντων, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και σε κάθε περίπτωση στα σημεία που εκτίθενται τα προσφερόμενα προϊόντα. Νέα προσφορά του ίδιου προϊόντος δεν επιτρέπεται πριν περάσουν εξήντα ημέρες από την προηγουμένη. Ο υπεύθυνος κάθε εμπορικού καταστήματος υποχρεούται να ενημερώσει τη Διεύθυνση Εμπορίου της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τον Εμπορικό Σύλλογο για τις προσφορές που προτίθεται να κάνει, τουλάχιστον μία ημέρα πριν από την έναρξή τους.

    O Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συνιστά την πιστή εφαρμογή του νόμου, διότι σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 50.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

    Πρεμιέρα με μικροεπεισόδια

    Μέχρι το βράδυ θα μπορούν πλέον να παραμένουν ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα όλη την εβδομάδα, εκτός Κυριακής, δίνοντας την ευκαιρία στους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους όποια ώρα της ημέρας τους επιτρέπουν επαγγελματικές και άλλες υποχρεώσεις. Το διευρυμένο ωράριο εγκαινιάζουν τα πολυκαταστήματα και αναμένεται σταδιακά να επεκταθεί και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ήδη έξι μεγάλες αλυσίδες και πολυκαταστήματα στην Αθήνα και άλλα στην περιφέρεια ξεκίνησαν από σήμερα την επιλεκτική εφαρμογή του νέου ωραρίου ενώ οι ιδιοκτήτες μικρότερων καταστημάτων αποφάσισαν να λειτουργήσουν με το παλιό ωράριο. Την αντίθεσή της στο νέο μέτρο έχει εκφράσει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), υποστηρίζοντας ότι ευνοεί τα πολυκαταστήματα. Με προβληματισμό αντιμετωπίζουν τη ρύθμιση και οι εμποροϋπάλληλοι

    Εξάλλου ένταση προκλήθηκε στις 5 το απόγευμα έξω από την είσοδο δύο πολυκαταστημάτων στη Λεωφόρο Κηφισίας στους Αμπελοκήπους και στην Λεωφόρο Πατησίων στα Κάτω Πατήσια, καθώς περίπου 60 εμποροϋπάλληλοι του Συλλόγου Αθηνών, διαμαρτυρόμενοι με τον τρόπο αυτό για την εφαρμογή του νέου ωραρίου λειτουργίας τους, απέκλεισαν τις εισόδους τους προκειμένου να εμποδίσουν τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους.

    Ακολούθησαν μικροεπεισόδια τα οποία έλαβαν τέλος με την επέμβαση δυνάμεων των ΜΑΤ που παρατάχθηκαν ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες ομάδες

    Όπως έγινε γνωστό από τις διευθύνσεις των δύο πολυκαταστημάτων αυτά θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 8 το βράδυ αλλά οι εμποροϋπάλληλοι, μέλη του ΠΑΜΕ, που έχουν συγκεντρωθεί έξω από αυτά τόνιζαν ότι θα παραμείνουν μέχρι εκείνη την ώρα στην είσοδο των πολυκαταστημάτων αποτρέποντας τους υποψήφιους πελάτες να μπουν σε αυτά.

    Το νέο μέτρο δεν είναι δεσμευτικό. Οι κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι σε συνεργασία με τις Νομαρχίες θα αποφασίζουν αν θα το εφαρμόσουν ανάλογα με τις ανάγκες και την αγοραστική κίνηση κάθε περιοχής.

    Οι επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν το διευρυμένο ωράριο θα ελέγχονται, όπως έχει επισημάνει ο Υπουργός Ανάπτυξης, ώστε να μην καταπατούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρεμιέρα για το νέο ωράριο

    [02] Πολιτική

    Με το "ναι" στο Πρωτόκολλο και το "όχι" στην Κύπρο

    Αυτοαναιρείται η Τουρκία, λέει η Κύπρος

    27/8/2005 6:30:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Διπλωματικός πυρετός επικρατεί σε Αθήνα και Λευκωσία ενόψει της συνεδρίασης των Μονίμων Αντιπροσώπων στην Ε.Ε. στις 31 Αυγούστου καθώς και του άτυπου Συμβουλίου των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών την 1 και 2 Σεπτεμβρίου. Το θέμα της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία ζητά να τεθεί επί τάπητος μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, περίπου δύο μήνες πριν την προγραμματισμένη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Άγκυρας Βρυξελλών, στις 3 Οκτωβρίου 2005. Στο μεταξύ νομική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι με τη δήλωσή της ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία αναιρεί την ίδια την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης και με τις δέκα νέες χώρες της Ε.Ε., που υπέγραψε. Όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τη θέση αυτή συμφωνούν τέσσερις καθηγητές ξένων Πανεπιστημίων από τους οποίους η κυπριακή Κυβέρνηση ζήτησε να μελετήσουν τη νομική υπόσταση της τουρκικής δήλωσης.

    Ο Κύπριος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι μερικοί από τους Ευρωπαίους εταίρους εκφράζουν την άποψη ότι η δήλωση της Τουρκίας είναι απαράδεκτη, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η μονομερής δήλωση πολιτικής της Άγκυρας δεν έχει κανένα αποτέλεσμα και εισηγούνται αυτό να περιληφθεί στην αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον υπάρξει ομοφωνία.

    "Η Κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση, που διαμορφώνεται από την επιμονή της Άγκυρας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα λάβει αποφάσεις, μόλις θα έχει πλήρη εικόνα για το πώς συντάσσονται οι διάφορες ευρωπαϊκές δυνάμεις, οπότε θα μεθοδεύσει και τις δικές της ενέργειες», δήλωσε ο Υπουργός. Ο κ. Ιακώβου είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα υποβληθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ολομέτωπη επίθεση Μέρκελ

    Διπλωματική κινητικότητα στο Κυπριακό

    [03] Πολιτική

    Πολωνική "αναγνώριση"

    27/8/2005 4:26:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Την απόφαση της να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ, δηλαδή "Δημοκρατία της Μακεδονίας", στη διμερή επικοινωνία της με τα Σκόπια, γνωστοποίησε η Κυβέρνηση της Πολωνίας. Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχε με την πρεσβεία της ΠΓΔΜ στη Βαρσοβία, διευκρίνισε ότι σε διεθνές επίπεδο θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ονομασία "FYROM".

    Για το θέμα ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος έκανε λόγο για πρακτική που ακολουθούν την τελευταία δεκαετία πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και άλλες χώρες, δηλαδή τη χρήση του αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ ονόματος στις διεθνείς σχέσεις και τους διεθνείς οργανισμούς - όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση - και ταυτόχρονα στη χρήση του συνταγματικού ονόματος στη διμερή επικοινωνία.

    Παράλληλα ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι η θέση της Ε.Ε. στο θέμα της ονομασίας είναι ότι πρέπει να βρεθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση. "Μόνο μια τέτοια λύση θα διευκολύνει την πορεία της ΠΓΔΜ στην πραγματοποίηση της επιθυμίας της να προχωρήσει προς και να ενταχθεί στους ευρωατλαντικούς θεσμούς", τόνισε. Από τη μεριά του σχολιάζοντας το θέμα ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ, δημιουργεί κινδύνους και περιορίζει τους ορίζοντες, την ισχύ και τη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την διεθνή σκηνή.

    [04] Κοινωνία

    Διαψεύδει ο Τσολάκης ότι το έχει στα χέρια του

    Θρίλερ με το ημερολόγιο

    27/8/2005 4:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2005 6:07:05 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το ημερολόγιο του συγκυβερνήτη του μοιραίου Μπόινγκ της κυπριακής εταιρεία "Ήλιος", Πάμπου Χαραλάμπους φαίνεται πως έχουν στα χέρια τους οι αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος". Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ημερολόγιο αναγνωρίστηκε από τους συγγενείς του άτυχου συγκυβερνήτη και βρίσκεται τώρα στα χέρια της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, από την οποία και αξιολογείται, κάτι που διαψεύδεται όμως από τον πρόεδρο της επιτροπής Ακριβό Τσολάκη, που δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, "δεν έχω τίποτα στα χέρια μου". Την ύπαρξη του ημερολογίου είχε αποκαλύψει τη μεθεπόμενη της αεροπορικής τραγωδίας ο γιος του συγκυβερνήτη, Γιάννης Χαραλάμπους. Όπως είχε δηλώσει, ο πατέρας του, κατέγραφε στο ημερολόγιο όλα τα προβλήματα, που παρουσιάζονταν στα αεροσκάφη της εταιρείας "ΗΛΙΟΣ" και είχε τονίσει πως αν βρεθεί το ημερολόγιο του πατέρα του, θα δοθούν πολλές απαντήσεις ,που θα βοηθήσουν να λυθεί το μυστήριο της αεροπορικής τραγωδίας".

    Από τη μεριά του ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσσου δήλωσε νωρίτερα ότι δεν έχει καμιά επίσημη πληροφόρηση για ανεύρεση του ημερολογίου και τόνισε ότι ανεπίσημα έχει μάθει ότι το ημερολόγιο ενδεχομένως να βρέθηκε στη διάρκεια των τελευταίων ερευνών στην περιοχή του Γραμματικού, οπότε θα αναμένει επίσημη πληροφόρηση από το ελληνικό Υπουργείο Μεταφορών. Ωστόσο δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο το ημερολόγιο, αν έχει βρεθεί, να δώσει πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαιώνεται ότι ο Γερμανός πιλότος, η σορός του οποίου ταυτοποιήθηκε χτες με τη μέθοδο του DNA δεν βρισκόταν στο θάλαμο διακυβέρνησης σύμφωνα με τη θέση στην οποία βρέθηκε η σορός. Εξάλλου, όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία της επιτροπής επιβεβαιώνεται ότι υπήρχε τεχνική ανωμαλία στο σύστημα συμπίεσης του αεροσκάφους.

    Τέλος, ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των 118 θυμάτων της τραγωδίας του Γραμματικού, ενώ δεν έχουν βρεθεί τα πτώματα τριών επιβατών. Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια των ερευνών που έγιναν στο Γραμματικό βρέθηκαν οστά σε απόσταση 500 μέτρων από το χώρο της συντριβής τα οποία σύμφωνα με τους ιατροδικαστές αναμένεται να εξεταστούν τη Δευτέρα για να επιβεβαιωθεί αν έχουν σχέση με τους 3 Κύπριους που αγνοούνται. Οι έρευνες στο Γραμματικό θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σήριαλ με τις καταγγελίες Χατζηγεωργίου

    Στο θέμα των καταγγελιών του υπεύθυνου αδειοδότησης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας για ελλείψεις και παραλείψεις, Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου επανήλθε ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου δηλώνοντας ότι "θα διερευνηθούν και θα αξιολογηθούν όλοι οι ισχυρισμοί" του.

    Ο υπεύθυνος Αδειοδότησης είχε καταγγείλει ότι τους τελευταίους δέκα μήνες δεν έγινε έλεγχος σε αεροπλάνα, αν και πληρώθηκαν σημαντικά ποσά από την εταιρεία "Ήλιος", τις Κυπριακές Αερογραμμές και τη θυγατρική εταιρεία ναυλωμένων πτήσεων «Γιουροσύπρια».

    Με εξαίρεση τη "Χαραυγή" όλες οι άλλες κυπριακές εφημερίδες επικρίνουν έντονα τον Υπουργό Συγκοινωνιών Χάρη Θράσου για τις χθεσινές δηλώσεις του, με τις οποίες απάντησε στις καταγγελίες του υπαλλήλου του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου για κενά και παραλείψεις στο Τμήμα. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι δύο εφημερίδων, του "Πολίτη" που στεγάζει τις δηλώσεις του υπό τον τίτλο «Θράσος Χωρίς Όρια» και της "Μάχης", που γράφει ότι "Ο Θράσου με Θράσος Έκανε Σούμα με.. Αποτέλεσμα Μηδέν και προσθέτει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών «αντί απαντήσεων επιδόθηκε σε προσωπικές επιθέσεις".

    "Η Αλήθεια" γράφει : " Λερναία Ύδρα τα έγγραφα καίνε τον Θράσου. -Δεν καταφέρνει ούτε να απαντήσει ο Υπουργός" ενώ η "Σημερινή" τιτλοφορεί το σχετικό ρεπορτάζ: « Δεν έπεισε ο Θράσου και ένιψε τας χείρας του.- Έριξε σκιές, δεν έδωσε απαντήσεις». Από τη μεριά του ο "Φιλελεύθερος": «Με αιχμές για την αξιοπιστία Χατζηγεωργίου απάντησε ο Θράσου». Η εφημερίδα προβάλλει επίσης δήλωση του υπαλλήλου της Πολιτικής Αεροπορίας Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου με τίτλο: «Δεν μπορώ να συμπράξω σε αυτό το σύστημα».

    Ο κ. Θράσου, στις σημερινές δηλώσεις του, ανέφερε ότι όλες οι καταγγελίες του κ. Χατζηγεωργίου και όλα τα στοιχεία θα κατατεθούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών.

    Είπε επίσης ότι αρκετά από όσα ανέφερε ο κ. Χατζηγεωργίου και τα οποία αφορούν τον τομέα του είναι σωστά, αλλά πρόσθεσε πως "έδωσε και πολλά παραπλανητικά στοιχεία για τομείς που δεν είναι της αρμοδιότητάς του".

    Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στο θέμα των πτητικών ελέγχων και επανέλαβε ότι ο έλεγχος αυτός δεν γίνεται στα αεροσκάφη, αλλά στα πληρώματα. Αναφερόμενος σε επιστολή που του απέστειλε ο κ. Χατζηγεωργίου, τον περασμένο Νοέμβριο, στην οποία αναφερόταν στην κατάσταση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, ο κ. Θράσου είπε ότι δεν περιέχει οτιδήποτε για τους πτητικούς ελέγχους.

    Ωστόσο, απέφυγε να αναφέρει πώς ενήργησε μετά τη λήψη της επιστολής, λέγοντας ότι γι αυτό θα καταθέσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι δεν πρέπει τα στοιχεία αυτά να συνδέονται με την αεροπορική τραγωδία, λέγοντας ότι "με αυτά που ακούγονται και δημοσιεύονται η πυξίδα στρέφεται από τις έρευνες για τα αίτια σε άλλα θέματα". "Οποίοι έχουν στοιχεία, είπε, θα πρέπει να τα δίδουν στα αρμόδια όργανα, να αξιολογούνται και να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας". Ο κ. Θράσου επανέλαβε ότι ο Χατζηγεωργίου επιθυμούσε την απομάκρυνση των Βρετανών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι απασχολούνται στην Πολιτική Αεροπορία, και αναβάθμιση του ιδίου.

    Κληθείς να σχολιάσει τους λόγους της αποχώρησης του κ. Χατζηγεωργίου από την υπηρεσία του στην Ελλάδα, ο υπουργός ανέφερε ότι έχει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δεν αποχώρησε, αλλά απολύθηκε.

    Ο κ. Χατζηγεωργίου από τη μεριά του δήλωσε ότι ισχύουν όσα ανέφερε προχθές, δηλαδή ότι δεν έγινε κανένας πτητικός έλεγχος σε κανένα αεροπλάνο για δέκα μήνες.

    Σε ό,τι αφορά υπαινιγμούς που έγιναν για το παρελθόν του, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι έφυγε από την αντίστοιχη ελληνική υπηρεσία, επειδή το πτυχίο του ακυρώθηκε, λόγω προβλήματος υγείας.

    Επίσης, απέρριψε ότι έτυχε σημαντικής αύξησης ή αναβάθμισης από το Υπουργείο Συγκοινωνιών, λέγοντας ότι πήρε αύξηση απολαβών 3%, όπως προβλεπόταν στη σύμβαση.

    Ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ελληνική Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Βασίλης Αλεβιζόπουλος, επιβεβαίωσε ότι η σύμβαση του κ. Χατζηγεωργίου με την Υπηρεσία λύθηκε για λόγους υγείας.

    Ο κ. Θράσου, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν τίθεται θέμα απόλυσης του κ. Χατζηγεωργίου από την Υπηρεσία του στην Κύπρο, ή κυρώσεων για τις δημόσιες δηλώσεις του και πρόσθεσε ότι ο κ. Χατζηγεωργίου είναι ελεύθερος να συνεχίσει την τακτική του, αλλά θα τον συμβούλευε να δίδει τα στοιχεία εκεί που πρέπει, για να μην προκαλείται περαιτέρω σύγχυση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Εφτά πληγές"

    [05] Κόσμος

    Νέα σύλληψη για τις επιθέσεις στο Λονδίνο

    27/8/2005 12:54:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-The Nation

    Ένας Αλγερινός, τον οποίο καταζητούσαν οι βρετανικές αρχές στο πλαίσιο των ερευνών για τις βομβιστικές επιθέσεις του περασμένου Ιουλίου στο Λονδίνο, βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στα χέρια των αστυνομικών αρχών της Ταϊλάνδης.

    Σύφωνα με δημοσίευμα της ταϊλανδέζικης εφημερίδας The Nation, ο Ατάμνια Γιασίν, 32 ετών, που συνελήφθη την Τετάρτη στην περιοχή Σόι Νάνα της Μπανγκόγκ, με την κατηγορία ότι είχε στην κατοχή του 180 πλαστά γαλλικά και ισπανικά διαβατήρια, εικάζεται ότι είναι ο άνθρωπος που είχε προμηθεύσει με πλαστά έγγραφα στους βομβιστές αυτοκτονίας της 7ης Ιουλίου. Η αστυνομία είχε σκοπό να δώσει στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του, κάτι που δεν έγινε κατόπιν αιτήματος της βρετανικής πρεσβείας στην Μπανγκόκ.

    Η αστυνομία άρχισε να ερευνά την υπόθεση όταν, στις αρχές του μήνα, εντοπίστηκαν 452 πλαστά διαβατήρια ευρωπαϊκών χωρών στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Μπανγκόκ.

    Οι αρχές δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα κρατήσουν το Γιασόν στην Μπανγκόκ, προκειμένου να αποκομίσουν κι άλλα στοιχεία που θα ενισχύσουν τις έρευνες ή αν θα τον παραδώσουν στη βρετανική αστυνομία.

    Σχετικά Links: The Nation

    [06] Ιράκ

    Ξέφυγαν από το Αμπού Γράιμπ

    27/8/2005 1:23:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Χίλιοι Ιρακινοί απέκτησαν ξανά την ελευθερία τους, αφήνοντας πίσω τους το κολαστήριο του Αμπού Γράιμπ της Βαγδάτης. Η απελευθέρωση 1.000 κρατουμένων από τη φυλακή έγινε σε διάστημα τριών ημερών, από τις 24 ως τις 27 Αυγούστου και αφού ο αμερικανικός στρατός εξέτασε τις περιπτώσεις τους.

    Οι αποφυλακισθέντες, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, δεν είναι ένοχοι για βίαια εγκλήματα, χρήση βομβών, βασανιστήρια, απαγωγές ή φόνους, ανήκουν σε διάφορες κοινότητες της χώρας και είχαν συγκεντρωθεί στη φυλακή Αμπου Γράιμπ από διάφορα κέντρα κράτησης στο Ιράκ.

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μόνη πρώτη η Μπάγερν

    27/8/2005 7:38:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, υπέστη σήμερα την πρώτη της βαθμολογική απώλεια στην φετινή Μπουντεσλίγκα, αφού παραχώρησε ισοπαλία με 1-1 στην Στουτγκάρδη. Κατά τα άλλα, η Μπάγερν Μονάχου επιβλήθηκε με 3-0 της Χέρτα, με τον Ρόι Μακάι να σημειώνει το έκτο του γκολ σε τρεις αγώνες στο πρωτάθλημα. Η Μπάγερν έτσι συνέχισε το σερί νικών, κάτι που δεν έκαναν οι διώκτες της, αφού εκτός από την Βέρντερ ισοπαλίες παραχώρησαν και το Αμβούργο (1-1 εντός έδρας με το Ανόβερο) και η Σάλκε (παραχώρησε 1-1 στην Γκλάντμπαχ) και πλέον είναι μόνη στην κορυφή της βαθμολογίας. Η Κολονία που θα μπορούσε αν είχε νικήσει να φτάσει εκείνη την Μπάγερν, ηττήθηκε 3-2 εντός έδρας από την Καϊζερσλάουτερν σε έναν συγκλονιστικό αγώνα. Με την Κολονία αγωνίστηκε βασικός ο Δημήτρης Γραμμόζης, που είδε κίτρινη κάρτα στο 18΄ και αντικαταστάθηκε στο 64΄ από τον Μοχτάρι. Η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης πήρε τους πρώτους της βαθμούς στο πρωτάθλημα, καθώς επιβλήθηκε 1-0 της Νυρεμβέργης, με τον Γιάννη Αμανατίδη να αγωνίζεται για 88 λεπτά (αντικαταστάθηκε από τον Φαν Λεντ) και να δημιουργεί το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, το οποίο πέτυχε ο Τζόουνς.

    Τα αποτελέσματα

    Αμβούργο-Ανόβερο 1-1

    (22΄ Μαχνταβίκια - 18΄ Στάινερ)

    Κολονία-Καϊζερσλάουτερν 2-3

    (81΄ Σερτς, 90΄ Ποντόλσκι - 19΄, 79΄ Χαλίλ Αλτιντόπ, 90΄+(πεν) Σκέλα)

    Σάλκε-Γκλάντμπαχ 1-1

    (54΄ Σαντ - 41΄ Μπόγκελουντ)

    Βόλφσμπουργκ-Λεβερκούζεν 2-1

    (39΄ Ντ΄Αλεσάντρο, 54΄ Τιάμ - 22΄ Μπερμπάτοφ)

    Μπάγερν Μονάχου-Χέρτα Βερολίνου 3-0

    (47΄ Μπάλακ, 85΄ Σολ, 87΄ Μακάι)

    Αϊντραχτ Φρανκφούρτης-Νυρεμβέργη 1-0

    (68΄ Τζόουνς)

    Βέρντερ Βρέμης-Στουτγκάρδη 1-1

    (40΄ Κλάσνιτς - 50΄ Τόμασον)

    Ντούισμπουργκ-Ντόρτμουντ 28/8

    Αρμίνια Μπίλεφελντ-Μάιντς 28/8

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 3 αγώνες)

    Μπάγερν Μονάχου 9

    Βέρντερ Βρέμης 7

    Αμβούργο 7

    Σάλκε 7

    Κολονία 6

    Καϊζερσλάουτερν 6

    Βόλφσμπουργκ 5

    Χέρτα Βερολίνου 4

    Λεβερκούζεν 3

    Ανόβερο 3

    Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 3

    Στουτγκάρδη 2

    Γκλάντμπαχ 2

    Ντόρτμουντ 1-2αγ

    Ντούισμπουργκ 1-2αγ

    Νυρεμβέργη 1

    Μάιντς 0-2αγ

    Αρμίνια Μπίλεφελντ 0-2αγ

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Το βιολί της" η Τσέλσι

    27/8/2005 7:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το 4 στα 4 πέτυχε η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο, "φιγουράροντας" έτσι στην πρώτη θέση του Αγγλικού Πρωταθλήματος. Η Τσέλσι, επικράτησε της Τότεναμ εκτος έδρας με 2-0 και περιμένει αύριο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να δει τι θα κάνει με τη Νιουκάστλ ώστε να δει αν θα έχει "συγκάτικο" στην κορυφή ή αν θα απολαμβάνει μόνη της τη "μοναξιά της κορυφής. Για τους νικητές σκόραραν οι Ντελ Ορνο στο 39΄ με κεφαλιά μετά από κόρνερ του Φρανκ Λάμπαρντ και στο 71΄ ο Ντάμιεν Νταφ με κοντινό σουτ. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως αυτή τη φορά οι μπλε" είχαν και την εύνοια της διαιτησίας αφού οι "άσπροι" αναγκάστηκαν να αγωνιστούν με 10 παίκτες στα τρία τέταρτα του αγώνα, όταν ο διαιτητής της αναμέτρησης απέβαλε αναίτια τον Αιγύπτιο Αχμέντ Χοσάμ «Μίντο» της Τότεναμ, για μια απλή διεκδίκηση της μπάλας στον αέρα, που δύσκολα θα «σήκωνε» ακόμη και κίτρινη, με τον Ντελ Ορνο.

    Συνεχίζει τις νίκες η Μπόλτον

    Στα υπόλοιπα παιχνίδια, η ομάδα του Στέλιου Γιαννακόπουλου πέτυχε τη δεύτερη σερί νίκη της, επικρατώντας της Γουέστ Χαμ με 2-1. Η Πόρτσμουθ για μία ακόμα φορά ηττήθηκε από την Μάντσεστερ Σίτι με 2-1, ενώ την πρώτη της νίκη στο φετινό μαραθώνιο της Πρέμιερ Λιγκ πέτυχε η νεοφώτιστη Γουϊγκαν, καθώς νίκησε 1-0 τη Σάντερλαντ στο ντέρμπι των ουραγών.

    Τέλος, η Άστον Βίλα επικράτησε τη Μπλάκμπερν με 1-0 με τον Μίλαν Μπάρος στην πρώτη του εμφάνιση με τους "χωριάτες" να πετυχαίνει το νικητήριο τέρμα, ενώ η Έβερτον συνέχισε τη φετινή "κατρακύλα", αφού ηττήθηκε από την Φούλαμ με 1-0. Άυριο θα γίνουν οι αναμετρήσεις Μίντλεσμπρο-Τσάρλτον και Νιουκάστλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    Αποτελέσματα και βαθμολογία

    Αστον Βίλα-Μπλάκμπερν 1-0

    (11΄ Μπάρος)

    Φούλαμ-Εβερτον 1-0

    (57΄ ΜακΜπράιντ)

    Μάντσεστερ Σίτι-Πόρτσμουθ 2-1

    (66΄ Ρέινα, 69΄ Κόουλ - 52΄ Βιαφάρα)

    Τότεναμ-Τσέλσι 0-2

    (39΄ Ντελ Ορνο, 71΄ Νταφ)

    Γουέστ Μπρομ-Μπέρμιγχαμ 2-3

    (12΄, 64΄ Χόρσφιλντ - 10΄, 33΄ Χέσκι, 26΄ Γιάροσικ)

    Γουέστ Χαμ-Μπόλτον 1-2

    (90΄πεν. Σέριγχαμ - 59΄ Νόλαν, 85΄ Ιβάν Κάμπο)

    Γουϊγκαν-Σάντερλαντ 1-0

    (2΄πεν. Ρόμπερτς)

    Κυριακή 28 Αυγούστου

    Μίντλεσμπρο-Τσάρλτον

    Νιούκαστλ-Μάντσεστερ Γιουν.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)

    Τσέλσι 12

    Μάντσεστερ Σίτι 10

    Μπόλτον 7

    Τότεναμ 7

    Αρσεναλ 6 -3αγ

    Τσάρλτον 6 -2αγ

    Μάντσεστερ Γ. 6 -2αγ

    Αστον Βίλα 5

    Γουέστ Χαμ 4 -3αγ

    Λίβερπουλ 4 -2αγ

    Μίντλεσμπρο 4 -3αγ

    Φούλαμ 4

    Μπέρμιγχαμ 4

    Μπλάκμπερν 4

    Γουέστ Μπρομ 4

    Γουϊγκαν 3 -3αγ

    Εβερτον 3 -3αγ

    Νιούκαστλ 1 -3αγ

    Πόρτσμουθ 1

    Σάντερλαντ 0

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αρχίζει το ματς

    27/8/2005 3:41:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με το ντέρμπι των "αιωνίων" να αποτελεί το κυρίως πιάτο της αγωνιστικής, ξεκινά σήμερα με δύο αγώνες το 27ο Επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Στις 19:45 αναμετρόνται Καλλιθέα και Αιγάλεω στον αγώνα που κάνει ουσιαστικά την επίσημη πρεμιέρα και βρίσκει τους δύο αντιπάλους να αναζητούν φυσικά ένα καλό ξεκίνημα. Προβλήματα δεν αντιμετωπίζει καμία από τις δύο ομάδες και αν θεωρήσουμε πως έχουν σβηστεί τα πάντα από την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, τότε και οι δύο θέλουν και θεωρούν πως μπορούν να κάνουν "ποδαρικό" με τρεις βαθμούς.

    Η μάχη του βορρά

    Στο άλλο σημερινό ματς η Ξάνθη υποδέχεται στις 21:00 τον ανανεωμένο και πολλά υποσχόμενο ΠΑΟΚ. Ο "δικέφαλος του βορρά" εντυπωσίασε στα φιλικά του καλοκαιριού αλλά και στις μεταγραφές, ωστόσο στα Πηγάδια θα στερηθεί των υπηρεσιών του Ουντέζε και του Ηλιάδη. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι από 1.000 οπαδοί του που θα βρεθούν εκεί θα θέλουν από την ομάδα τους να επαναλάβει την περσινή νίκη και με αυτό στο μυαλό του ο Καραγεωργίου σκοπεύει να κατεβάσει την ενδεκάδα με την οποία ο "δικέφαλος" επικράτησε της ΑΕΚ. Από την άλλη ο Μαντζουράκης μάλλον θα εμπιστευθεί τους έντεκα που αγωνίστηκαν εναντίον της Καστοριάς.

    Τα υπόλοιπα ματς

    Αυτά για σήμερα, που αποτελούν την πρόγευση, καθώς η "μαζική" πρεμιέρα γίνεται αύριο με τέσσερις αγώνες εκ των οποίων φυσικά το ντέρμπι των "αιωνίων". Ο Απόλλωνας Καλαμαριάς υποδέχεται τον ΟΦΗ στο ένα από τα δύο ματς που γίνονται νωρίς αύριο (18:45) και χωρίς τηλεοπτική κάλυψη, ενώ το άλλο είναι εκείνο ανάμεσα στον Ακράτητο και τον Ηρακλή στα Λιόσια. Στις 21:00 στην σκιά του ντέρμπι που θα γίνει την ίδια ώρα στο ΟΑΚΑ, θα κάνουν την δική τους πρεμιέρα Πανιώνιος και Λάρισα σε έναν αγώνα που δεν θα μπορούν να παρευρεθούν οπαδοί των δύο ομάδων. Η πρώτη αγωνιστική του 27ου πρωταθλήματος ολοκληρώνεται την Δευτέρα στις 21:00 με την ΑΕΚ να πηγαίνει στην δύσκολη έδρα του Περιστερίου για να αντιμετωπίσει τον κακό της "δαίμονα" την Χαλκηδόνα.

    Σάββατο 27 Αυγούστου

    Καλλιθέα-Αιγάλεω 19:45 (Supersport)

    Ξάνθη-ΠΑΟΚ 21:00 (Alpha)

    Κυριακή 28 Αυγούστου

    Καλαμαριά-ΟΦΗ 18:45

    Ακράτητος-Ηρακλής 18:45

    Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 21:00 (Supersport)

    Πανιώνιος-Λάρισα * 21:00 (Alpha)

    Δευτέρα 29 Αυγούστου

    Χαλκηδόνα-ΑΕΚ 21:00 (Alpha)

    * Κεκλεισμένων των θυρών

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σπανός: "Περήφανοι για τον Ατρόμητο"

    27/8/2005 6:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με αφορμή την επισημοποίηση της συγχώνευσης της Χαλκηδόνας με τον Ατρόμητο και την έναρξη του πρωταθλήματος της Α Εθνικής, ο Γιώργος Σπανός μίλησε για τη νέα τάξη πραγμάτων και τόνισε πως αυτό που θέλει είναι να κάνει όλους τους Περστριώτες να είναι υπερήφανοι για την ομάδα τους. Παράλληλα, είπε πως βασικός του στόχος είναι να χτήσει τον Ατρόμητο του μέλλοντος και κάλεσε τους φιλάθλους να δώσουν το παρών για το παιχνίδι της πρεμιέρας κόντρα στην ΑΕΚ.

    "Θα πάει ψηλά"

    Ο κ. Σπανός, μέσω τις επίσημης ιστοσελίδας της ομάδας, είπε χαρακτηριστικά:

    "Φίλες και φίλοι του Ατρομήτου, η ιστορική ομάδα του Περιστερίου αλλάζει σελίδα και προχωρά με γοργά βήματα στην πορεία της στα μεγάλα σαλόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η απόφασή μου να αναλάβω την διοίκηση του Ατρομήτου Αθηνών το καλοκαίρι του 2005, με γέμισε με ευθύνες αλλά και ικανοποίηση ότι θα υπηρετώ από το ανώτατο πόστο έναν σύλλογο με μεγάλη ιστορία. Στόχος μου είναι όλοι οι Περιστεριώτες να είναι υπερήφανοι για την ομάδα τους. Βάζουμε τις βάσεις και τα θεμέλια για να χτίσουμε τον Ατρόμητο του μέλλοντος, μία ομάδα η οποία θα πάρει τη θέση που της ανήκει στην ιστορία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σωματείο πρότυπο. Γνωρίζουμε και έχουμε τις εμπειρίες και τα εφόδια. Με οργάνωση και προσεγμένες κινήσεις θα πετύχουμε αυτό που στοχεύουμε: Όλοι να είστε περήφανοι για τον Ατρόμητό μας. Για αυτό τον λόγο σας καλούμε να σταθείτε κοντά μας, με κάθε τρόπο μέσα σε αθλητικό πλαίσιο, έτσι ώστε τη Δευτέρα να πανηγυρίζουμε όλοι μαζί την πρώτη επιτυχία του νέου μας Ατρομήτου. Με υπομονή, σύνεση, αγάπη για το ποδόσφαιρο και τον κόσμο δίπλα μας, θα φέρουμε τον Ατρόμητο πολύ ψηλά".

    Οι εργασίες στο γήπεδο του Περιστερίου θα συνεχιστούν μέχρι και λίγες ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα με την ΑΕΚ (Δευτέρα στις 9 μ.μ.). Την Κυριακή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των καθισμάτων και η διευθέτηση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του σταδίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι απλά καθίσματα (και όχι δερμάτινα) θα τοποθετηθούν προσωρινά και στο χώρο των επισήμων για εξοικονόμηση χρόνου. Η ΠΑΕ Ατρόμητος ζητά την κατανόηση των φιλάθλων που θα παρακολουθήσουν το παιχνίδι, αφού τα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί στο 100% και γίνεται το ανθρωπίνως δυνατό για την καλύτερη διευκόλυνσή τους.

    Τέλος, σε ότι αφορά τον καθαρά αγωνιστικό τομέα, ο προπονητής των "κυανολεύκων" Γιώργος Παράσχος δεν θα έχει στην διάθεσή του τους τραυματίες Κόρμπο, Ραγκουέλ και Ηλιόπουλο, αλλά και τον τιμωρημένο Παππά. Μετά το αυριανό πρωινό χαλάρωμα, ο προπονητής του Ατρομήτου θα ανακοινώσει τους 19 παίκτες που θα απαρτίσουν την αποστολή.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Χωρίς Μαχλά ο ΟΦΗ

    27/8/2005 5:52:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Χωρίς τον Νίκο Μαχλά θα αγωνιστεί αύριο ο ΟΦΗ, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής, με τον Απόλλωνα στην Καλαμαριά. Ο επιθετικός της κρητικής ομάδας αποχώρησε από τη χτεσινή προπόνηση με ενοχλήσεις στους προσαγωγούς, σήμερα δεν κατάφερε να γυμναστεί και αποκλείστηκε από την αποστολή. Μάλιστα, θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία για να γίνει ακριβής διάγνωση του προβλήματος. Η απουσία του Νίκου Μαχλά έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων προβλημάτων. Ο Πίτσος δεν μπορεί να αγωνισθεί, γιατί είναι τιμωρημένος από την περασμένη σεζόν με μια αγωνιστική, οι Κουνενάκης, Σταυρακάκης, Νουαφόρ, Μπελεβώνης, αλλά και οι Μπεμπής, Χαλκιαδάκης, Κοσκολέτος είναι τραυματίες και δεν υπολογίζονται. Την αποστολή για τη Θεσσαλονίκη συνθέτουν οι: Σηφάκης, Δασκαλάκης, Τόμας, Κωνσταντάκης, Αδάμος, Αρβανίτης, Χατσαντριάν, Αναστασιάδης, Κόλτζος, Ρουμπάκης, Δέντσας, Καζαντζής, Τριανταφύλλου, Πλουσής, Ντάβιντσον, Αντριανίνιο, Ντεγιάνοφ, Αλάμπι, Βλαστός.

    [12] Βόλεϊ

    "Χρυσές" οι Καραντάσιου/Αρβανίτη

    27/8/2005 5:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2005 7:14:29 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην κορυφή της Ευρώπης ανέβηκαν οι Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη. Το Ελληνικό δίδυμο επικράτησε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που δίνεται στη Μόσχα των Ρεμπέκα Καντάικ/Μέρελ Μόορεν (Ολλανδία) με 2-0 σετ (21-17, 21-14) και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και παράλληλα είναι πλέον Πρωταθλητές Ευρώπης. Εκτός από τον τίτλο, οι δύο Ελληνίδες θα μοιραστούν και το χρηματικό έπαθλο των 17.000 ευρώ. Για την Καραντάσιου αυτή είναι η δεύτερη φορά στην καριέρα της που στέφεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης, αφού κάτι ανάλογο είχε πετύχει το 2001 στο Γέζολο της Ιταλίας, με συμπαίκτρια τότε την Εφη Σφυρή. Την τρίτη θέση της διοργάνωσης πήραν οι Γερμανίδες Στέφανι Πολ και Όκα Ράου, που στον «μικρό» τελικό νίκησαν τις Ελβετίδες Σιμόνε Κουν και Λέα Σβερ με 2-0 σετ (21-17, 21-19). Νωρίτερα, οι Καραντάσιου και Αρβανίτη, στον ημιτελικό είχαν κερδίσει της Γερμανίδες Στέφανι Πολ και Οκα Ράου με 2-0 σετ (21-18, 21-14).

    "Επετεύχθησαν όλοι οι στόχοι"

    Λίγο μετά την ανάδειξη τους σε Πρωταθλήτριες Ευρώπης, οι Καραντάσιου και Αρβανίτη δήλωσαν απόλυτα ευτυχισμένες και ικανοποιημένες καθώς κατάφεραν να πετύχουν τόσα πολλά σε τόσο μικρό διάσυτημα.

    "Για το 2005 βάλαμε τρεις στόχους, ένα μετάλλιο στο παγκόσμιο σιρκουί, το ευρωπαϊκό στέμμα και το πλασάρισμα στην εξάδα της παγκόσμιας κατάταξης. Τους πετύχαμε και τώρα μένει το... κερασάκι στην τούρτα, ένα μετάλλιο στο τουρνουά της Αθήνας", και συνέχισε: "Πιστεύαμε από την αρχή ότι θα πάρουμε το χρυσό μετάλλιο και βλέπαμε μόνο ένα χρώμα. Θα ήμασταν στεναχωρημένες αν επιστρέφαμε με το αργυρό, γιατί είχαμε την πιο σταθερή ομάδα και θα ήταν αδικία αν δεν ανεβαίναμε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου. Τώρα πλέον, μετά την εκπλήρωση των στόχων μας και ιδιαίτερα την στέψη μας ως πρωταθλήτριες Ευρώπης, που ήταν σημαντική για προσωπικούς λόγους, θα παίξουμε χωρίς άγχος. Θα έρθουμε στην Αθήνα για να το διασκεδάσουμε και θα είναι ό,τι καλύτερο να πάρουμε ένα μετάλλιο μπροστά στο κοινό μας. Θα παίξουμε ελεύθερα, παρ΄ότι ο κόσμος θα είναι απαιτητικός μετά τις φετινές επιτυχίες μας και θα προσπαθήσουμε να τους ευχαριστήσουμε. Θέλουμε ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στον ίδιο χώρο να δώσουμε χαρά στους φιλάθλους μας".

    Η Βίκυ Αρβανίτη δήλωσε: "Είμαστε ομάδα λίγων μηνών και πετύχαμε απίστευτα πράγματα. Δυσκολευτήκαμε στα δύο πρώτα παιχνίδια, όπου κερδίσαμε με διαφορά δύο πόντων στο τάι μπρέικ και μπορούσαμε να χάσουμε από τις Ολλανδέζες και τις Τσιαρτσιάνη/Κουρτουμανίδου. Μετά ήταν πιο εύκολα τα πράγματα και ειδικά στον τελικό κάναμε το καλύτερο φετινό παιχνίδι μας. Τώρα πρέπει να ξεπεράσουμε την κούραση και να είμαστε έτοιμες στο πρώτο παιχνίδι του παγκοσμίου, την ερχόμενη Τετάρτη. Έχουμε πλέον ανεβασμένη ψυχολογία κι αυτό θα λειτουργήσει υπέρ μας".

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Μανώλης Ρουμελιώτης, είπε: "Ήρθαμε στη Μόσχα για το χρυσό και το πήραμε. Πήραμε μέρος σε τρία ευρωπαϊκά τουρνουά, κατακτήσαμε τα δύο και στην Βαλένθια χάσαμε γιατί είχε προβλήματα η "Βικίνια". Πιστεύω ότι δίκαια πήραμε το ευρωπαϊκό στέμμα. Δεν ξεκινήσαμε καλά, γιατί ήμασταν δέκα ημέρες εκτός αγώνων και είχαμε και πενθήμερο ρεπό τον Δεκαπενταύγουστο για ξεκούραση. Μετά όμως βρήκαμε τον ρυθμό μας και παίξαμε πολύ καλά. Το πιο δύσκολο ματς ήταν με τις Τσιαρτσιάνη/Κουτρουμανίδου, γιατί οι πρωταθλήτριες είχαν κακή παράδοση με δύο ήττες τη φετινή χρονιά".

    [13] Στα μίτινγκ τα Παγκόσμια ρεκόρ

    27/8/2005 6:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ένα παγκόσμιο ρεκόρ, δύο (ηπειρωτικά και Ευρώπης) και πολλές καλές επιδόσεις, ήταν ο απολογισμός του πέμπτου στη σειρά Γκόλντεν Λιγκ. Συγκεκριμένα, στο πέμπτο που έγινε στις Βρυξέλλες, το παγκόσμιο ρεκόρ στα 10.000μ και το Το σημείωσε ο Αιθίοπας Κενενίσα Μπέκελε, καλύπτοντας την απόσταση σε 26:17.53. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής κατέβασε κατά σχεδόν τρία δευτερόλεπτα το προηγούμενο ρεκόρ, που κατείχε ο ίδιος από τις 8 Ιουνίου 2004 στην Οστράβα με 26:20.31. Από ελληνικής συμμετοχής, η Πηγή Δεβετζή στο Τριπλούν, φανερά επηρεασμένη ακόμα από τον τραυματισμό του, κατέλαβε την πέμπτη θέση με 14.18μ., ενώ η Μαρία Παπαδοπούλου κατετάγη 11η στα 5.000μ. με επίδοση 15:13.22. Το ηπειρωτικό και Ευρώπης ρεκόρ έγιναν από την Η Μεσερέτ Ντεφάρ από την Αιθιοπία η οποία σημείωσε ρεκόρ Αφρικής στα 5.000μ. με 14:28.98 (είναι ταυτόχρονα η καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο και η τρίτη όλων των εποχών), ενώ ο Ολλανδός Σιμόν Βρέμεν πέτυχε ρεκόρ Ευρώπης στα 3.000μ. στιπλ με 8:04.95.

    Ποιος θα πάρει τις ράβδους

    Η Τατιάνα Λεμπέντεβα βρίσκεται πλέον «μία ανάσα» από τις 50 ράβδους χρυσού, καθώς πήρε και σήμερα την πρώτη θέση στο τριπλούν με άλμα στα 14.94μ. και με μία ακόμα νίκη στο Βερολίνο (4 Σεπτεμβρίου) θα γίνει πλουσιότερη κατά ένα εκατομμύριο ευρώ. Είναι η μοναδική που έχει κάνει το «5 στα 5» και με νίκη στη γερμανική πρωτεύουσα θα είναι η θριαμβεύτρια του φετινού Γκόλντεν Λιγκ.

    Στα αξιοσημείωτα, η νίκη της Ελένα Ισινμπάγιεβα στο επί κοντώ, αφού πέρασε άνετα το 4,93. Μάλιστα η Ρωσίδα "τσαρίνα των αιθέρων" προσπάθησε να καταρρίψει για μία ακόμα φορά το Παγκόσμιο ρεκόρ, (5,01), αλλά δεν τα κατέφερε αφού απέτυχε σε τρεις προσπάθειες της στα 5,02μ.Τέλος, μία ακόμα νίκη για τον Τζάστιν Γκάτλιν στα 100μ. Ο Αμερικάνος σπρίντερ στην "κούρσα της μίας ανάσας", πήρε την πρώτη θέση με 9,99.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα

    ΑΝΔΡΕΣ

    400μ.

    1. Σίμπσον (Τζαμάικα) 44.70

    2. Μπέντζαμιν (Βρετανία) 44.74

    3. Φρανσίκ (Γρενάδα) 44.84

    3.000μ. στιπλ

    1. Σαχέεν (Κατάρ) 7:55.51

    2. Βρέμεν (Ολλανδία) 8:04.95 - Ρεκόρ Ευρώπης

    3. Μπουλαμί (Μαρόκο) 8:07.48

    110μ. με εμπόδια

    1. Τζόνσον (ΗΠΑ) 13.16

    2. Αρνολντ (ΗΠΑ) 13.17

    3. Τράμελ (ΗΠΑ) 13.28

    100μ.

    1. Γκάτλιν (ΗΠΑ) 9.99

    2. Πονιόν (Γαλλία) 10.05

    3. Τόμας (Τζαμάικα) 10.11

    1.500μ.

    1. Κόμεν (Κένυα) 3:31.13

    2. Ραμζί (Μπαχρέιν) 3:32.81

    3. Χέσκο (Ουκρανία) 3:32.95

    Αλμα εις ύψος

    1. Μόγια (Κούβα) 2.31μ.

    2. Βορονίν (Ρωσία) 2.28

    3. Μπάμπα (Τσεχία) 2.28

    Ακοντισμός

    1. Μακάροφ (Ρωσία) 86.88μ.

    2. Θόρκιλντσεν (Νορβηγία) 86.13

    3. Πιτκαμάκι (Φινλανδία) 85.90

    5.000μ

    1. Κιπτσόγκε (Κένυα) 12:50.22

    2. Γκουμρί (Μαρόκο) 12:50.25

    3. Λίμο (Κένυα) 12:55.26

    800μ.

    1. Μπορζακόφσκι (Ρωσία) 1:44.54

    2. Κάμελ (Μπαχρέιν) 1:44.58

    3. Ριντ (Καναδάς) 1:44.93

    10.000μ.

    1. Μπέκελε (Αιθιοπία) 26:17.53 - Παγκόσμιο Ρεκόρ

    2. Κίπροπ (Ουγκάντα) 26:39.77

    3. Βαντζίρου (Κένυα) 26:41.75 - Παγκόσμιο Ρεκόρ Νέων

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    400μ. με εμπόδια

    1. Ντέμους (ΗΠΑ) 53.61

    2. Γκλόβερ (ΗΠΑ) 53.73

    3. Πετσόνκινα (Ρωσία) 53.87

    5.000μ. ανδρών

    1. Ντεφάρ (Αιθιοπία) 14:28.98 - Ρεκόρ Αφρικής

    2. Αντέρε (Αιθιοπία) 14:31.09

    3. Ντιμπάμπα (Αιθιοπία) 14:37.34

    Μήκος

    1. Κότοβα (Ρωσία) 6.87μ.

    2. Ουντμούρτοβα (Ρωσία) 6.81

    3. Απσοου (ΗΠΑ) 6.53

    100μ.

    1. Αρόν (Γαλλία) 10.97

    2. Μπάρμπερ (ΗΠΑ) 11.05

    3. Στούρουπ (Μπαχάμες) 11.06

    800μ.

    1. Μαρτίνεθ (Ισπανία) 2:00.66

    2. Αντριάνοβα (Ρωσία) 2:01.09

    3. Κλαρκ (ΗΠΑ) 2:01.15

    200μ.

    1. Μάδερσιλ (Ν.Κέιμαν) 22.94

    2. Γκεβάερτ (Βέλγιο) 22.99

    3. Φεράεζ (Μπενίν) 23.39

    Τριπλούν

    1. Λεμπέντεβα (Ρωσία) 14.94μ.

    2. Σμιθ (Τζαμάικα) 14.76

    3. Σαβίνε (Κούβα) 14.48

    Επί κοντώ

    1. Ισινμπάγεβα (Ρωσία) 4.93μ.

    2. Ρογκόβσκα (Πολωνία) 4.83

    3. Πίρεκ (Πολωνία) 4.63

    [14] Πολιτισμός

    Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών

    "Έφυγε" ο Γιώργος Μουζάκης

    27/8/2005 6:11:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών άφησε σήμερα ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Μουζάκης. Ο Γιώργος Μουζάκης συνέθεσε και μελοποίησε περισσότερα από 450 τραγούδια, όπως το "Μονοπάτι", η "Σκλάβα", "Θέλω να τα σπάσω", "Αδυναμία μου", " Ένας φίλος ήρθε από τα παλιά", "Σου σφυρίζω", "Σ αγαπώ σ΄ όλες τις γλώσσες" , συνδέοντας το όνομα του με την χρυσή εποχή της επιθεώρησης του θεάτρου τη δεκαετία του 50, ενώ τον έχουν χαρακτηρίσει βασιλιά της επιθεώρησης. Το 2003 είχε βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα 68 χρόνια της προσφοράς του. Ο Γιώργος Μουζάκης γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1922 στο Μεταξουργείο της Αθήνας, πρωτοεμφανίστηκε σαν μουσικός (τρομπέτα) το 1938 και μπήκε στην δισκογραφία το 1946. Η κηδεία του θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη από το Β Νεκροταφείο Αθηνών.

    [15] Πολιτισμός

    Εξήγειλλε νέο πανεπιστημιακό τμήμα η Υπουργός

    Καλές Τέχνες στη Φλώρινα

    27/8/2005 5:54:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τη δημιουργία Τμήματος Εφαρμοσμένων και Εικαστικών Τεχνών, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, το οποίο θα λειτουργήσει το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007, ανήγγειλε από την ακριτική πόλη η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Παράλληλα η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία, μέσα στο 2007, και δεύτερου τμήματος κινηματογραφίας, τηλεόρασης, ή πολυμέσων προκειμένου να συγκροτηθεί Σχολή Καλών Τεχνών. Η Υπουργός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Φλώρινα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πρέσπες 2005» επισήμανε ότι το Υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις τα αιτήματα για δημιουργία νέων πανεπιστημιακών σχολών στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν οι αναγκαίες δομές και το ακαδημαϊκό υπόβαθρο που θα επιτρέπει τη σωστή λειτουργία τους. Διευκρίνισε όμως ότι στην περίπτωση του Πνεπιστημίου Δυτικής. Μακεδονίας έχουν δοθεί υποσχέσεις από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους βουλευτές του νομού για την εξασφάλιση των υποδομών που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος Εφαρμοσμένων και Εικαστικών Τεχνών.

    Βρανεύσεις και χρηματοδοτήσεις

    Ήδη, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα είναι έτοιμο και απομένει η έκδοση της απόφασης από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Η κ. Γιαννάκου πρόσθεσε ότι η δημιουργία Σχολής Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μακροπρόθεσμα θα συμβάλλει και στην εξωτερική πολιτική της χώρας, καθώς συνέδεσε τη λειτουργία της με την ένταξη των χωρών της ΝΑ και της ΝΔ Ευρώπης στην Ε.Ε. και την οικοδόμηση διασυνοριακής συνεργασίας και αντιλήψεων.

    Στο μεταξύ, αναφερόμενη στη φετινή διοργάνωση του θεσμού «Πρέσπες 2005" είπε ότι το υπουργείο Παιδείας διπλασίασε τη χρηματοδότηση παρέχοντας τελικά το ποσό των 85.000 ευρώ για τις εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου στη Φλώρινα στις 19 Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ Νίκος Κορτσάρης και του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης κάλεσαν την κ. Γιαννάκου να επισκεφθεί ξανά τη Φλώρινα κατά την ημερομηνία έλευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη.

    Ο κ. Λιάνης ζήτησε επίσης, από την κ Γιαννάκου την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας στη διοργάνωση Πανβαλκανικού Φεστιβάλ Φοιτητικού Θεάτρου στη Φλώρινα και έλαβε την απάντηση ότι το θέμα εντάσσεται στις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού. Τον διαβεβαίωσε όμως ότι θα εξετάσει σε τι βαθμό μπορεί να παρέμβει προκειμένου να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ.

    Η υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πρέσπες 2005» , εγκαινίασε το νέο κλειστό γυμναστήριο του Αετού στη Φλώρινα .

    Στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων η κ. Γιαννάκου βραβεύτηκε από την οργανωτική επιτροπή των Πρεσπείων για την απόφασή της να ιδρυθεί Σχολή Καλών Τεχνών στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα τη Φλώρινα.

    Επίσης, τα μέλη της επιτροπής βράβευσαν και τον πρώην υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου γιατί στη διάρκεια της θητείας του υπέγραψε για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς επίσης και για την εξασφάλιση επιχορήγησης προκειμένου να κατασκευαστεί το κλειστό γυμναστήριο του Αετού.

    Βραβεύτηκε επίσης και ο εκπρόσωπος του ιδρύματος Λάτση Βαγγέλης Χρόνης για τη δεκαετή προσφορά του ιδρύματος στην εξέλιξη του θεσμού των Πρεσπών.

    [16] Πολιτισμός

    BIDA: Ο αθλητισμός συναντά τη σύγχρονη τέχνη

    27/8/2005 4:08:00 μμ

    Η Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Αθλητισμού, υποδέχεται τη μοναδική Biennale Καλλιτεχνών, που συνδέει τη Σύγχρονη Τέχνη με τον Αθλητισμό. Μια σημαντική καλλιτεχνική συνάντηση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού της Ισπανίας. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός χαρακτήρισε το ως "μία τολμηρή απόφαση αλλά και ένα γενναιόδωρο άνοιγμα του Αθλητισμού προς τη Σύγχρονη Τέχνη", που "αποτελεί ταυτόχρονα, γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ δύο χωρών με μακρά παράδοση κοινών καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών".

    Η 16η Διεθνής Biennale Αθλητισμού στη Σύγχρονη Τέχνη (Bienal Internacional del Deporte en el Arte) - BIDA, διοργανώνεται από τις 7 - 30 Σεπτεμβρίου 2005, στο πλαίσιο του 2005 " Διεθνούς Έτους Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού" που όρισε ο Ο.Η.Ε. και έχει ως κεντρική επιδίωξη να αντικρίσει τον Αθλητισμό μέσα από μια διαφορετική και πιο σύγχρονη καλλιτεχνική ματιά, διευρύνοντας ουσιαστικά, τα όρια της έννοιας Πολιτισμός. Η BIDA διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία από το 1967, σε πόλεις της Ισπανίας με διαφορετικούς προσκεκλημένους καλλιτέχνες.

    Τα έργα των 28 καλλιτεχνών (11 εξ αυτών Έλληνες) από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που θα παρουσιαστούν στους χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Καυταντζόγλειου Σταδίου της Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά, θα μεταφερθούν στη Σεβίλλη της Ισπανίας προκειμένου να παρουσιασθούν στο ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας ιστορικό μνημείο του 13ου αιώνα των Αυτοκρατορικών Νεωρίων Las Atarazanas, το Νοέμβριο του 2005.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005, στις 6.30 μ.μ. στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

    Οι Έλληνες καλλιτέχνες, που εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές, είναι: Γιώργος Λαζόγκας, Μανώλης Μπαμπούσης, Δημήτρης Ξόνογλου, , Λήδα Παπακωνσταντίνου, Δανάη Στράτου, Χρυσή Τσιώτα, Έφη Χαλυβοπούλου, Έρση Χατζηαργυρού, Γιούλα Χατζηγεωργίου (Κύπρος), Έλλη Χρυσίδου, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

    Οι διεθνείς καλλιτέχνες είναι: Fernando Baena (Spain), Yoav Ben-David (Israel), Juan Carlos Bracho (Spain), Joan Cortes (Spain), Javier Grandes (Spain), Rula Hallawani (Palestine), Frederique Lecerf (France), Clara Montoya (Spain), Tobias Putrih (Slovenia), Daniel Vega (Spain), Jos Luis Vicario (Spain).

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ανανέωσε ο Ζουνίνιο στην Λιόν

    27/8/2005 6:19:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο "κινητήριος μοχλός" της Λιόν θα παραμείνει στην διάθεση των τετράκις πρωταθλητών Γαλλίας, καθώς όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της αντιπάλου του Ολυμπιακού στο τσάμπιονς λιγκ, Ζαν Μισέλ Ολά, ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο ανανέωσε την συνεργασία του με τους "Λιονέ". Το οικονομικό μέρος της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό, ωστόσο ο Βραζιλιάνος μέσος υπέγραψε την επέκταση του συμβολαίου του (σ.σ. έληγε στις 30/6/2006) για ακόμη τρία χρόνια, με προοπτική ανανέωσης για επιπλέον μία περίοδο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 27 August 2005 - 16:52:49 UTC