Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκαλύψεις για την τραγωδία
  • [02] Καλεσμένοι "μαϊμού"
  • [03] Αποχώρηση δια της βίας
  • [04] Τελευταίο αντίο στη Βίκυ Μοσχολιού
  • [05] "Ρωμαίος" φαρσέρ καθήλωσε αεροπλάνο στη Ρόδο
  • [06] Καλό ταξίδι
  • [07] Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας
  • [08] Ανησυχία για το πετρέλαιο
  • [09] Σταματά να τρέχει ο "άσωτος υιός"
  • [10] Δυναμικό παρών των Πολωνών στο ΟΑΚΑ
  • [11] Βήμα βήμα ανεβαίνει η Εθνική
  • [12] Αυτό είναι φερ πλέι
  • [13] Ήρθε και ο Μπαμπαγκίντα
  • [14] Έδειξαν τον δρόμο οι Ελπίδες
  • [15] Καλημέρα και... αντίο για Ναδάλ
  • [16] Ο κροκοδειλάκιας σε αντιβιοτικό !
  • [17] "Κόλλησε" στους... γιατρούς ο Ντόσεκ

    [01] Κοινωνία

    Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν οι νεκροτομές

    Αποκαλύψεις για την τραγωδία

    17/8/2005 2:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/8/2005 6:10:16 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που έρχονται συνεχώς από χθες στη δημοσιότητα, για το τι συνέβη την τελευταία μισή ώρα στο μοιραίο Μπόινγκ, με την παρουσία στο πιλοτήριο ενός ατόμου που επιχειρούσε πιθανώς να το σώσει, δημιουργούν νέα δεδομένα στις έρευνες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας, καθώς αναιρούν τις αρχικές εκδοχές. Την ίδια ώρα, συγκλονίζει η αποκάλυψη των ιατροδικαστών ότι ένα πεντάχρονο παιδί ζούσε ακόμη και μετά τη συντριβή του αεροπλάνου, καθώς κατά τη νεκροτομή βρέθηκε αιθάλη στην τραχεία του. Στο μεταξύ έφθασαν στην Αθήνα από την Κύπρο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα στοιχεία που ζήτησε η επιτροπή διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων σχετικά με το μοιραίο Μπόινγκ. Τα στοιχεία αυτά εκτιμάται ότι περιλαμβάνουν το βιβλίο συντήρησης του αεροσκάφους, τη συνομιλία του πιλότου με τον πύργο ελέγχου της Λάρνακας και τη συνομιλία του πιλότου με τον τεχνικό της εταιρείας, μετά την οποία διεκόπη πλήρως η επικοινωνία με το αεροσκάφος. Τα στοιχεία θα αξιολογηθούν από την επιτροπή και θα συνεκτιμηθούν με τα όσα έχουν βρεθεί έως τώρα. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες στην Αθήνα έχει φθάσει κλιμάκιο Αμερικανών εμπειρογνωμόνων προκειμένου να συνεργαστεί με τους Έλληνες ειδικούς. Στο κλιμάκιο μετέχουν μέλη της αντίστοιχης επιτροπής διερεύνησης και ένας ειδικός από την Μπόινγκ. Σήμερα μεταφέρεται εξάλλου στο Παρίσι το ένα μαύρο κουτί του αεροσκάφους, ενώ οι έρευνες των εμπειρογνωμόνων επικεντρώνονται στο κατεστραμμένο πιλοτήριο. Ακόμη δεν έχει εντοπισθεί στο τόπο της τραγωδίας στο Γραμματικό, το περιεχόμενο από το δεύτερο μαύρο κουτί, του καταγραφέα συνομιλιών.

    Νέα στοιχεία από τις νεκροτομές

    Στο Νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί θα πραγματοποιηθούν τελικά οι γενετικές εξετάσεις καθώς και οι νεκροτομές στα 73 απανθρακωμένα και κακοποιημένα πτώματα που δεν είναι αναγνωρίσιμα και τα οποία βρίσκονται σε ειδικές αίθουσες του νεκροταφείου στο Σχιστό. Αυτό αποφασίστηκε λίγο μετά το μεσημέρι, καθώς οι υποδομές στο Σχιστό, δεν επαρκούν για τις δειγματοληπτικές εξετάσεις των ιατροδικαστών. Η μεταφορά των πτωμάτων θα γίνεται σταδιακά από σήμερα από το Σχιστό στο Γουδί και αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τη Δευτέρα ενώ όπως τόνισε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας από σήμερα το απόγευμα θα αρχίσει η διαδικασία λήψης βιολογικού υλικού προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση των τραγικών αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα σε περίπου 10 ημέρες ενώ στον τόπο της τραγωδίας συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών πτωμάτων, που λείπουν.

    Στο μεταξύ στο Γουδί, βρίσκονται συγγενείς για την διαδικασία αναγνώρισης των 19 σορών ενώ όπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππος Κουτσάφτης, μέχρι το μεσημέρι θα έχουν ολοκληρωθεί και οι 19 νεκροτομές στα μη αναγνωρισμένα πτώματα.

    Εξάλλου λίγο μετά το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της νεκροτομής που έγινε σε 5χρονο αγοράκι προέκυψε ότι ζούσε ακόμη και μετά την συντριβή του αεροσκάφους στην πλαγιά του Γραμματικού. Όπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογρηάς, που διενήργησε τη νεκροτομή στο άτυχο παιδάκι, στην τραχεία του βρέθηκε αιθάλη, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και μετά την πρόσκρουση για άγνωστο χρονικό διάστημα - μπορεί να ήταν μερικά δευτερόλεπτα, μερικές στιγμές - το παιδάκι ανέπνεε. Ωστόσο, όπως όμως τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Καλογρηάς, η περίπτωση του πεντάχρονου αγοριού δεν διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος καθώς το αγοράκι έφερε και αυτό πολλαπλές κακώσεις οι οποίες είναι και η αιτία θανάτου του και στην συνέχεια αποτεφρώθηκε. "Το αν έζησε ένα ή δύο δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση αυτό φυσικά είναι κάτι που έχει να κάνει με τον ίδιο το θάνατο, που ποτέ δεν είναι στιγμιαίος", πρόσθεσε ο ιατροδικαστής.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, το ίδιο μπορεί να παρατηρηθεί και με άλλα αναγνωρίσιμα πτώματα που δεν έχουν νεκροτομηθεί ακόμη. Δηλαδή μπορεί και σε αυτά να υπάρξουν ενδείξεις ότι επέζησαν για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - που δεν μπορεί να διαπιστωθεί από τη νεκροτομή - μετά την πρόσκρουση στην πλαγιά του Γραμματικού.

    Οι ιατροδικαστές με την εμπειρία που διαθέτουν και κυρίως ο προϊστάμενος τους Φίλιππος Κουτσάφτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμαναν ότι μάλλον αποκλείεται το ενδεχόμενο να είχαν παγώσει οι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους ή να είχαν υποστεί απότομη αποσυμπίεση.

    Στην περίπτωση που είχε συμβεί μία από τις δύο προαναφερόμενες εκδοχές, τα ευρήματα των οργάνων των πτωμάτων που εξετάστηκαν κατά τη νεκροτομή έπρεπε να παρουσιάζουν τελείως διαφορετική μορφή και να είναι κατά πολύ περισσότερο κατεστραμμένα.

    Το γεγονός ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κουτσάφτης στους δημοσιογράφους, σημαίνει ότι οι επιβάτες προσβλήθηκαν είτε από μολυσμένο οξυγόνο, είτε από κάποιο διοξείδιο, που, μέσω του συστήματος ψύξης - θέρμανσης, διοχετεύθηκε στην καμπίνα των επιβατών. Αυτό στάθηκε η αιτία να χάσουν τις αισθήσεις τους, ή ακόμα και να πέσουν σε κώμα.

    Εξάλλου και οι νεκροτομές στα 26 αναγνωρισμένα πτώματα έδειξαν ότι την ώρα της συντριβής του αεροσκάφους οι επιβάτες ήταν ζωντανοί, χωρίς να μπορεί να εξακριβωθεί αν είχαν ή όχι τις αισθήσεις τους, ενώ μετά από 10 έως 12 μέρες όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι τοξικολογικές εξετάσεις, θα είναι οι ιατροδικαστές σε θέση να αποφανθούν αν και κατά πόσο μολύνθηκαν οι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους από μολυσμένο οξυγόνο ή από κάποιο διοξείδιο.

    Σήμερα οι ιατροδικαστές έλαβαν ούρα από το συγκυβερνήτη και από τη μία αεροσυνοδό και έτσι σε διάστημα πέντε έως επτά ημερών θα έχουν στη διάθεσή τους συγκεκριμένα στοιχεία βάση των οποίων θα προκύπτει αν το πλήρωμα συνολικά ή τουλάχιστον μέλη του πληρώματος είχαν κάνει χρήση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ ή και ναρκωτικών πριν τη μοιραία πτήση.

    Αμφισβητούν τα πορίσματα Κύπριοι ιατροδικαστές

    "Κανείς από τόσο μακριά δεν μπορεί να αμφισβητεί τα πορίσματα 6 ιατροδικαστών", δήλωσε ο Φίλιππος Κουτσάφτης απαντώντας στους δύο Κυπρίους συναδέλφους του, οι οποίοι χαρακτήρισαν βεβιασμένο το συμπέρασμα ότι οι επιβάτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης. Οι Κύπριοι ιατροδικαστές Μάριος Ματσάκης και Πανίκος Σταυριανός θεωρούν πρόωρη την ταφή των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΑΣΤΡΑ", οι δύο ιατροδικαστές χαρακτήρισαν βεβιασμένο το πόρισμα των Ελλήνων ιατροδικαστών ότι οι επιβάτες βρίσκονταν εν ζωή την ώρα της συντριβής, τη στιγμή που - όπως είπαν - αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα τοξικολογικών εξετάσεων. Ο Μάριος Ματσάκης ζήτησε από το κυπριακό κράτος να καλέσει από το εξωτερικό εμπειρογνώμονες με στόχο τη διεξαγωγή δεύτερης νεκροψίας επί των σορών των θυμάτων, εξηγώντας, πως σε περίπτωση, που στην πορεία των ερευνών προκύψει δικαστική διαδικασία, δε θα μπορεί να στηριχθεί υπόθεση στο δικαστήριο στη βάση μίας μόνο επιστημονικής άποψης.

    Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι δεν εκφράζει την άποψη αυτή από προσωπικό συμφέρον, καθώς ο ίδιος δεν διενεργεί ιδιωτικές νεκροψίες εδώ και πολλούς μήνες.

    Ο Πανίκος Σταυριανός χαρακτήρισε με τη σειρά του βεβιασμένη ενέργεια τη δημοσιοποίηση του σχετικού πορίσματος, αφού δεν έχουν ακόμη εξαχθεί τα πορίσματα των τοξικολογικών αναλύσεων. "Υπάρχει", επεσήμανε, "ένα τεράστιο φάσμα ερωτήσεων. το οποίο πρέπει να απαντηθεί, προτού ο πραγματογνώμονας καταλήξει σε συμπέρασμα". Ο κ. Σταυριανός ξεκαθάρισε ότι, τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνάδελφοι του, έχουν θέσει τις υπηρεσίες τους στη διάθεση του κράτους εθελοντικά και αφιλοκερδώς.

    Αντιεπιστημονικές, απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτηρίζει τις δηλώσεις των Κυπρίων ιατροδικαστών ο κ. Φίλιππος Κουτσάφτης, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών και επικεφαλής του κλιμακίου των έξι ιατροδικαστών που διενήργησαν τις νεκροψίες επί των σορών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

    Σχολιάζοντας τις απόψεις αυτές με αποκλειστικές δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «ΑΣΤΡΑ» ο Φίλιππος Κουτσάφτης τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς από τόσο μακριά και χωρίς να έχει επαφή με το αντικείμενο να τολμά να αμφισβητεί τα πορίσματα έξι ιατροδικαστών, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Κύπριος ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους.

    Σημείωσε επίσης ότι δεν χρειάζεται να αναμένει κανείς τις τοξικολογικές εξετάσεις για να θάψει τους νεκρούς του, προσθέτοντας ότι έχει αποθηκευτεί βιολογικό υλικό, το οποίο επιτρέπει στους επιστήμονες να επαναλάβουν, αν παραστεί ανάγκη, τις εξετάσεις χωρίς να προχωρήσουν σε εκταφές.

    Όσον αφορά τη δήλωση του ιατροδικαστή Μ. Ματσάκη ότι δεν θα μπορεί να στηθεί υπόθεση στο δικαστήριο με μόνο μια επιστημονική άποψη, ο κ. Κουτσάφτης τόνισε ότι δεν είναι ένας, αλλά έξι οι ιατροδικαστές, που συνυπογράφουν το σχετικό πόρισμα.

    Μερικά από τα πτώματα, κατέληξε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ήταν σε πολύ κακή κατάσταση κάτι που δυσκόλεψε το έργο των ιατροδικαστών και ως εκ τούτου είναι τουλάχιστον αντιεπιστημονικό κάποιος να προβαίνει σε δηλώσεις εκ του ασφαλούς από το γραφείο του στην Κύπρο.

    Πολλά ερωτηματικά, λίγες απαντήσεις

    Μιλώντας το μεσημέρι στην ΝΕΤ 105,8, ο Γιάννος Κωνσταντίνου, επιβάτης του μοιραίου αεροσκάφους, τέσσερις ημέρες πριν την συντριβή του, αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης από Λάρνακα προς Αθήνα, υπήρχε υπερβολική ζέστη και αποπνικτική ατμόσφαιρα. "Οι συνθήκες αυτές ήταν πρωτόγνωρες", τόνισε και πρόσθεσε ότι, "όταν κάποιοι επιβάτες εξέφρασαν τα παράπονά τους στους αεροσυνοδούς οι τελευταίοι απάντησαν πως όταν το αεροσκάφος θα βρισκόταν σε μεγαλύτερο ύψος θα κατέβαινε η θερμοκρασία. Κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι και την προσγείωσή μας στην Αθήνα", κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου.

    Εξάλλου όπως αποκαλύφθηκε χθες ότι ένα άτομο προσπαθούσε επί 23 λεπτά να προσγειώσει το κυπριακό αεροσκάφος, πριν από τη συντριβή του στο Γραμματικό. Σύμφωνα με την αναφορά των πιλότων των δύο F-16 που το προσέγγισαν, ο άγνωστος κατόρθωσε να κατεβάσει το αεροσκάφος στα 7.000 πόδια, ενώ στη συνέχεια του έδωσε πάλι ύψος, προκειμένου να αποφύγει τις εξάρσεις του εδάφους, πριν την πτώση του από έλλειψη καυσίμων. Ένας από τους επιβάτες είχε γνώσεις χειρισμού αεροσκαφών, επιβεβαίωσε μιλώντας στη ΝΕΤ, ο επικεφαλής της επιτροπής διερεύνησης Ακριβός Τσολάκης. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, οι πιλότοι των μαχητικών είδαν μέσα στο πιλοτήριο δύο άτομα που φορούσαν μάσκες οξυγόνου, ενώ μάσκες κρέμονταν και στην καμπίνα των επιβατών.

    O εκπρόσωπος της εταιρείας Μπόινγκ Τζιμ Πρου, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 υποστήριξε ότι τα 737 είναι από τα ασφαλέστερα αεροπλάνα, και τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό για την εταιρία να αποκαλυφθούν τα αίτια της πτώσης.

    Αν και επιφυλακτικός στις δηλώσεις του, και χωρίς να αποκλείει καμιά αιτία, ο κ. Πρου ανέφερε: "Υπάρχει η αίσθηση ότι συνέβησαν πολλά πράγματα μαζί -και όχι ένα λάθος ή μια δυσλειτουργία. Το 737 έχει πολλαπλά εναλλακτικά συστήματα για περιπτώσεις τεχνικών προβλημάτων όπως είναι η αποσυμπίεση, αλλά και για το σύστημα επικοινωνίας των πιλότων".

    Πάντως, το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε παρουσιάσει πρόβλημα αποσυμπίεσης και τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να κρατηθεί στο έδαφος επί επτά ημέρες για επισκευές. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία "Ήλιος" σκόπευε να το αποσύρει, αν και δύο γνωματεύσεις δεν έδειξαν το παραμικρό πρόβλημα, ανέφερε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρώην τεχνικός διευθυντής της εταιρείας Κυριάκος Πυλαβάκης.

    Η "Ήλιος" επιβεβαίωσε ότι το Μπόινγκ είχε παρουσιάσει πρόβλημα αποσυμπίεσης στο παρελθόν, υποστήριξε ωστόσο ότι η τότε συντήρησή του δεν είχε αμφισβητηθεί από τις αρχές.

    Απαντήσεις στα ερωτηματικά που έχουν προκύψει αναμένονται από την αποκωδικοποίηση, σε 10 ημέρες, των δεδομένων του μαύρου κουτιού με τα τεχνικά στοιχεία ενώ, το δεύτερο κουτί, με τις συνομιλίες μεταξύ του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη, έχει βρεθεί σε άσχημη κατάσταση.

    Στην έκδοση του πορίσματος θα συνεκτιμηθεί και η άποψη των Αμερικανών ειδικών της εταιρείας Μπόινγκ. Σημειώνεται ότι μία ημέρα πριν από την τραγωδία στο Γραμματικό, άλλο ένα Μπόινγκ της εταιρείας παρουσίασε προβλήματα, κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ.

    Δικαστική έρευνα στην Κύπρο

    Ρητές οδηγίες προς την Κυπριακή Αστυνομία να διεξάγει έρευνα για την πιθανότητα διάπραξης ποινικών αδικημάτων σχετικά με την πτώση του αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρείας "Ήλιος", έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης. Το πρωί πραγματοποιήθηκε στη Γενική Εισαγγελία συνάντηση του Γενικού Εισαγγελέα με τον επικεφαλής των αστυνομικών ανακριτών, Διευθυντή του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ) Αρχηγείου Αστυνομίας Γιώργο Αριστείδου, όπου εξετάστηκε η πορεία των ερευνών. "Με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα διερευνούμε την πιθανότητα διάπραξης ποινικών αδικημάτων", δήλωσε ο κ. Αριστείδου, μετά τη συνάντηση.

    Εξάλλου η πρόκληση θανάτου λόγω έλλειψης προφυλάξεων είναι το αδίκημα, που διερευνά η Κυπριακή Αστυνομία σχετικά με την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία. Αυτό δήλωσε ο υπαρχηγός της, Χαράλαμπος Κουλέντης, ο οποίος ανέφερε ότι θα απαιτηθεί αρκετό χρονικό διάστημα για να συμπληρωθεί η έρευνα. Σύμφωνα με τον κ. Κουλέντη, έχουν καθορισθεί οι προτεραιότητες και καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για επίσπευση της διαδικασίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το έργο είναι τεράστιο, καθώς χρειάζεται η εξέταση πολλών πληροφοριών και εγγράφων αναφορικά με το αεροσκάφος, τη μηχανική του κατάσταση και τη λειτουργία του. Καταλήγοντας ο υπαρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας, ανέφερε πως τα έγγραφα, που μελετώνται, έχουν συγκεντρωθεί από έρευνες στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας "Ήλιος" στη Λευκωσία, στη Λάρνακα και στον αερολιμένα Λάρνακας.

    Στο μεταξύ ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου απέρριψε τις πληροφορίες ότι δεν είχε διενεργηθεί έλεγχος στα αεροσκάφη κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες. Ο κύριος Θράσου είπε ότι έχει έκθεση του περιφερειακού διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας, στην οποία αναφέρεται ότι έγιναν δεκατέσσερις έλεγχοι σε όλα τα αεροσκάφη όλων των αεροπορικών εταιρειών της Κύπρου, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο.

    "Οι έλεγχοι, είπε, σίγουρα έγιναν και γι αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη". Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να πει σε ποιο βαθμό έγιναν οι έλεγχοι και ότι σ αυτό θα απαντήσουν οι εμπειρογνώμονες.

    Ο Κύπριος Υπουργός Συγκοινωνιών επανέλαβε ότι θα διεξαχθεί έρευνα σε βάθος και θα αποδοθούν ευθύνες όπου προκύψουν.

    Θρήνος

    Στη Λάρνακα κηδεύτηκαν σήμερα τρία από τα 121 θύματα του μοιραίου Μπόινγκ, ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε πως η υπόθεση θα διερευνηθεί πλήρως και θα αποδοθούν οι ευθύνες, όποιους και αν βαρύνουν.

    Αύριο στις 10:30 π.μ. θα γίνει από το Α Νεκροταφείο η κηδεία του Κυριάκου Μιχαηλίδη ο οποίος επέβαινε στο μοιραίο Μπόινγκ. Η σορός του παρελήφθη λίγο μετά το μεσημέρι από το Νεκροταφείου του Σχιστού.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας. Την επιστολή διαβίβασε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Σπίνγκιεφ Βλόσοβιτς, εκ μέρους του κ. Ανάν.

    Στην επιστολή ο κ. Αναν εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του ιδίου, της οικογένειας του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο και όλων των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης.

    "Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί σας", γράφει ο κ. Αναν, εκφράζοντας βαθιά θλίψη για το χαμό των επιβατών και του πληρώματος του μοιραίου "Μπόινγκ".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καλό ταξίδι

    [02] Παράξενα

    Καλεσμένοι "μαϊμού"

    17/8/2005 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ετοιμάζεστε να έρθετε εις γάμου κοινωνία με το έτερόν σας ήμισυ και φοβάστε ότι δεν έχετε αρκετούς καλεσμένους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το κοινωνικό σας στάτους; Μια εταιρία στην Ινδία φαίνεται πως σκέφτηκε και αυτό το ενδεχόμενο και αναλαμβάνει να εμπλουτίσει κάθε γάμο με ...προσκεκλημένους! Η "Best Guests Centre", με έδρα την πόλη Jodhpur, νοικιάζει καλεσμένους και τους "εφοδιάζει" με ό,τι λαχταρά η καρδιά των μελλόνυμφων και διαθέτει το πορτοφόλι τους. Οι εν λόγω καλεσμένοι προσέρχονται στο μυστήριο ντυμένοι παραδοσιακά ή, για τις πιο high class καταστάσεις, με ρούχα δυτικού στυλ, χορεύουν και υπόσχονται να καταπλήξουν τους πάντες με την άψογη συμπεριφορά τους και την τήρηση του savoir vivre, χωρίς, φυσικά, να αντιληφθεί κανείς ότι πρόκειται για προσκεκλημένους επί πληρωμή. Βέβαια, πριν το μυστήριο, οι καλεσμένοι "μαϊμού" παρακολουθούν ...σεμινάρια για τον γαμπρό, την νύφη και τις οικογένειές τους, ώστε να μην τους πιάσει κανείς "αδιάβαστους". Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας, η ιδέα προέκυψε από την χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών και επόμενος στόχος είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων της σε ολόκληρη την χώρα.

    [03] Μ. Ανατολή

    Συγκρούσεις εποίκων με Ισραηλινούς στρατιώτες

    Αποχώρηση δια της βίας

    17/8/2005 6:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Eπεισοδιακά εξελίχθηκε την Τετάρτη η δια της βίας απομάκρυνση Εβραίων εποίκων από την Λωρίδα της Γάζας, μετά την λήξη της προθεσμίας για την οικειοθελή αποχώρησή τους, τα μεσάνυχτα. Κι ενώ περίπου οι μισοί από τους Εβραίους εποίκους που κατοικούσαν στους συνολικά 21 οικισμούς έφυγαν, ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και άνδρες του στρατού "σάρωσαν" κάθε σπίτι και εξανάγκασαν όσους αψήφησαν το τελεσίγραφο να επιβιβαστούν σε λεωφορεία. Η επιχείρηση των Ισραηλινών στρατιωτών προκάλεσε βίαιες συγκρούσεις, ενώ μια γυναίκα αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Παράλληλα, Εβραίος έποικος πυροβόλησε θανάσιμα τρεις Παλαιστίνιους και τραυμάτισε άλλους τρεις. Στο μεταξύ, σε διάγγελμά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, ανέλαβε την ευθύνη για την εκκένωση των οικισμών, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Χαμάς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποχώρηση των εποίκων από την Λωρίδα της Γάζας.

    Αποφασισμένες οι ισραηλινές δυνάμεις

    Στην επιχείρηση εκκένωσης των οικισμών συμμετέχουν 55.000 στρατιώτες και αστυνομικοί, που έχουν εντολή να μετακινήσουν τους εποίκους που αντιστέκονται. Παράλληλα, άνδρες του στρατού καθάρισαν 366 κτήρια, μεταξύ των οποίων και δημόσια.

    Όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές Αρχές, 832 από τους 1.550 καταγεγραμμένους κατοίκους των οικισμών στη Γάζα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Σημαντικός αριθμός εποίκων εξακολουθεί να παραμένει κυρίως στον οικισμό Ελέι Σινάι, βόρεια της Γάζας, όπου οι κάτοικοι αρνούνται να αποχωρήσουν, ζητώντας από την κυβέρνηση Σαρόν να δώσει πρώτα εγγυήσεις ότι θα εγκατασταθούν σε άλλη περιοχή με τη μορφή της κοινότητας που είχαν μέχρι πρότινος.

    Την ίδια ώρα, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από τα πυρά Εβραίου έποικου στον οικισμό Σίλο, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θύματα, που εργάζονταν στο γειτονικό οικισμό Σβούτ Ρακέλ, πυροβολήθηκαν θανάσιμα από τον δράστη, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του και συνελήφθη.

    "Εγώ είμαι ο υπεύθυνος για αυτό. Επιτεθείτε σε εμένα. Κατηγορείστε εμένα και όχι τους στρατιώτες", τόνισε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την Τετάρτη ο Αριέλ Σαρόν. Παράλληλα, χαρακτήρισε τις εικόνες την απομάκρυνσης εποίκων "σπαραχτικές" και δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, καταλήγοντας: "παρά αυτές τις δυσκολίες, το Ισραήλ θα βγει από αυτήν την κατάσταση πιο δυνατό".

    Σημειώνεται, πως οι οικογένειες των Εβραίων εποίκων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους θα αποζημιωθούν με περίπου 400.000 περίπου δολάρια η κάθε μία.

    Ικανοποίηση από Ε.Ε. και Χαμάς

    Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε την ισραηλινή αποχώρηση ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του "οδικού χάρτη", του ειρηνευτικού σχεδίου του ΟΗΕ για την Μέση Ανατολή.

    "Η Ε.Ε. ελπίζει ότι η αποχώρηση από τη Γάζα θα πραγματοποιηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή τάξη", δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν και κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να συνεργασθούν για την πλήρη εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

    Την ικανοποίησή της για την αποχώρηση των Εβραίων εποίκων εξέφρασε και η Χαμάς, κάνοντας λόγο για "μεγάλο επίτευγμα" για τους Παλαιστινίους. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Βηρυτό ο επικεφαλής της οργάνωσης, Χαλίντ Μάσαλ, υποστήριξε πως "πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση των δικαιωμάτων μας και τον τερματισμό των εποικιστικών σχεδίων του Ισραήλ" και χαρακτήρισε την εκκένωση "αφετηρία μιας νέας εποχής για τους Παλαιστινίους".

    "Η Γάζα είναι η αρχή και στη συνέχεια η Δυτική Όχθη και άλλες περιοχές. Δεν θα παραδώσουμε τα όπλα μας. Οφείλουμε την αποχώρηση αυτή στους αγώνες των Παλαιστινίων", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Μάσαλ και κάλεσε τους Παλαιστίνιους να γιορτάσουν το γεγονός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έληξε η προθεσμία εκκένωσης

    [04] Πολιτισμός

    Αύριο στις 4 στο Α' Νεκροταφείο η κηδεία της

    Τελευταίο αντίο στη Βίκυ Μοσχολιού

    17/8/2005 6:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/8/2005 7:18:46 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών εκτίθεται από το πρωί η σορός της Βίκυς Μοσχολιού, που έχασε την Τρίτη τη μάχη με την επάρατη νόσο. Πλήθος ανθρώπων, που αγάπησαν τη φωνή και τα τραγούδια της προσέρχονται για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη της. Κοντά της, από το πρωί, οι δύο κόρες και η εγγονή της, αλλά και καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί της, καθώς και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές ,που τη γνώρισαν από τα χρόνια του γάμου της με τον θρύλο Μίμη Δομάζο. Επιθυμία της εκλιπούσης ήταν αντί για στεφάνια, να δοθούν χρήματα στα ιδρύματα ΕΛΠΙΔΑ και ΑΡΩΓΉ, σε ειδικό λογαριασμό που έχει ανοιχτεί στην EUROBANK. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί αύριο το μεσημέρι στις δύο στη Μητρόπολη και η κηδεία της μεγάλης κυρίας του ελληνικού τραγουδιού θα γίνει στις τέσσερις το απόγευμα, στο Α Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Έφυγε" η Βίκυ Μοσχολιού

    [05] Κοινωνία

    Ταλαιπωρήθηκαν επί μιάμιση ώρα οι επιβάτες

    "Ρωμαίος" φαρσέρ καθήλωσε αεροπλάνο στη Ρόδο

    17/8/2005 1:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/8/2005 6:23:04 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έρωτας ήταν η αιτία της φάρσας για τοποθέτηση βόμβας στο αεροπλάνο των Ολυμπιακών Αερογραμμών σήμερα το πρωί, που εκτελούσε την πτήση 701 από Ρόδο για Αθήνα και που είχε ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν επί μιάμιση ώρα οι επιβάτες της πτήσης. Δράστης όπως προέκυψε από τις έρευνες των αστυνομικών αρχών είναι ένας 28χρονος κάτοικος Ρόδου ο οποίος προέβη στην πράξη αυτή για να μπορέσει να μείνει λίγο περισσότερο με τη νεαρή φίλη του που αναχωρούσε με τη συγκεκριμένη πτήση. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα η κλήση για την φάρσα είχε γίνει από το κινητό του τηλέφωνο. Ο 28χρονος συνελήφθη και αύριο πρόκειται να προσαχθεί στον εισαγγελέα Ρόδου.

    Η πτήση επρόκειτο να αναχωρήσει από την Ρόδο στις 7:15 π.μ. αλλά την ώρα, που οι επιβάτες επιβιβάζονταν στο αεροπλάνο, ο "Ρωμαίος" φαρσέρ επικοινώνησε τηλεφωνικά με το αεροδρόμιο "Διαγόρας" και ισχυρίστηκε ότι στο συγκεκριμένο αεροπλάνο είχε τοποθετηθεί βόμβα. Έγινε νέος έλεγχος στις αποσκευές και στους επιβάτες και - τελικά - το αεροπλάνο αναχώρησε στις 8:50 π.μ., αφού, βεβαίως, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα.

    [06] Κοινωνία

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Καλό ταξίδι

    17/8/2005 11:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/8/2005 7:28:57 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Αργά το βράδυ της Τρίτης, οι σοροί 23 αναγνωρισθέντων επιβατών του Boeing έφτασαν στη Κύπρο, με αεροσκάφος τύπου C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Λευκωσία. Το μεσημέρι ολοκληρώνονται οι νεκροτομές και στα 19 μη αναγνωρισμένα πτώματα. Στο μεταξύ, κηδεύονται σήμερα τρία από τα 121 θύματα του μοιραίου αεροσκάφους της κυπριακής εταιρείας "Helios", που συνετρίβη την περασμένη Κυριακή στο Γραμματικό. Πρόκειται για το συγκυβερνήτη, Χαράλαμπο Χαραλάμπους και το ζεύγος Προκοπίου, Χαράλαμπο Προκοπίου και Ευγενία Κέντα - Προκοπίου. Νέα στοιχεία φέρνει στο φως της δημοσιότητας η κυπριακή εφημερίδα "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ". Έως και αύριο θα παραμείνει ανοικτό το Βιβλίο συλλυπητηρίων για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας στο Σπίτι της Κύπρου, Ηρακλείτου 10 στο Κολωνάκι. Σήμερα στο βιβλίο συλλυπητηρίων υπέγραψαν ο υπουργός εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, οι επιτετραμμένοι της γαλλικής, βρετανικής και γερμανικής πρεσβείας, ενώ χθες τα συλλυπητήρια τους έγραψαν ο πρέσβης της Κύπρου, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις, ο Ιρακινός και ο Ιάπωνας πρέσβης και ο επιτετραμμένος του Λιβάνου. Το απόγευμα φτάνει στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, καθώς θα ενημερωθεί από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Μεταφορών, για τις ενέργειες που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές, σχετικά με την αεροπορική τραγωδία.

    Στοιχεία σοκ

    "Κενά αέρος στον έλεγχο - Αποκαλύπτουμε τρία έγγραφα - φωτιά", είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδα "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ", που δημοσιεύει έγγραφα σχετικά με την αεροπορική τραγωδία από την πτήση του μοιραίου Boeing της εταιρείας "Helios".

    Το πρώτο έγγραφο είναι η επιστολή του ειδικού συμβούλου του τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, ημερομηνίας 17 Μαρτίου 2005, που απευθύνεται προς την εταιρεία και προβαίνει σε σοβαρές διαπιστώσεις για προβλήματα, παραλείψεις και αδυναμίες της. Στην επιστολή υπογραμμίζεται πως "δεν έγινε κανένας τεχνικός και πτητικός έλεγχος στα αεροσκάφη της".

    Η επιστολή, της οποίας η ύπαρξη αμφισβητήθηκε, διαβιβάστηκε από τον κ. Τέιλορ και πρός τους ανωτέρους του, σημειώνει η εφημερίδα.

    Το δεύτερο έγγραφο αφορά στο συμβόλαιο μεταξύ της Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου και της αντίστοιχης βρετανικής, με το οποίο η Κύπρος αναθέτει τον τεχνικό έλεγχο των αεροσκαφών της "HELIOS" στην βρετανική Αρχή.

    Ακόμη, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα η συμφωνία αυτή έληξε στις 31 Μαρτίου 2005, χωρίς να ανανεωθεί.

    Το τρίτο έγγραφο "δείχνει" πως, σύμφωνα με το Συμβούλιο Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας της Ευρώπης, το μοιραίο αεροσκάφος ήταν το μόνο από τα 13 εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο, που δεν είχε άδεια πτήσης άνω των 28.000 ποδών.

    Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου

    Στην Αθήνα έφτασε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος. Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Μεταφορών θα ενημερώσουν τον κ. Παπαδόπουλο για τις ενέργειες που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές, σχετικά με την αεροπορική τραγωδία.

    Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα θα συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχει αύριο ο κ.Παπαδοπουλος με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος θα έχει και συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπουλια και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε εξέλιξη οι έρευνες

    Ανείπωτος πόνος

    Ανατρεπτικά στοιχεία

    Σχετικά Links: "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"

    [07] Οικονομία

    Ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή

    Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας

    17/8/2005 3:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/8/2005 5:29:29 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Στην έγκριση μιας σειράς μέτρων με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης πετρελαίου λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών του, προχώρησε η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό. Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας ανακοίνωσε, ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2006 όλα τα κρατικά κτήρια στη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη και την Αττική θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους καυστήρες πετρελαίου με καυστήρες φυσικού αερίου. Εκτεταμένο πρόγραμμα θα υπάρξει σε σχολεία και νοσοκομεία, καθώς και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες δίνονται ειδικά κίνητρα. Ακόμη, θα εγκατασταθούν πυκνωτές αντιστάθμισης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις αυξημένες ανάγκες στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ Σιούφας τόνισε, ότι το σύστημα έχει εφαρμοστεί, ήδη στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο αποδίδοντας αποτελέσματα και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα πρέπει να επεκταθεί σε όλη τη χώρα μέχρι το 2006.

    Σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής

    Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε, ότι ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί για το φυσικό αέριο σε άλλους 11 νομούς με την συμμετοχή τριών νέων εταιριών.

    Η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε ακόμη τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής με αντικείμενο εργασίας του, τη χάραξη μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας.

    Επίσης, ο κ. Σιούφας ανακοίνωσε τη δημιουργία Ινστιτούτου Ερευνών για την Ενέργεια, που θα χορηγεί τις άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων.

    Ανακοινώθηκε ακόμη, ότι θα προωθηθεί νομοσχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας μορφής εταιρίας (όπως ΑΕ ή ΕΠΕ) η οποία θα ονομάζεται Ευρωπαϊκή Εταιρία και θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί στις ευρωπαϊκές χώρες σε συμμόρφωση των κοινοτικών οδηγιών. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας θα πρέπει να είναι από 120.000 ευρώ και άνω.

    Έντονες αντιδράσεις

    Κριτική στις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής άσκησε η υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, υποστηρίζοντας, ότι δεν προσφέρουν τίποτα νέο.

    Η ίδια κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι περιορίζεται σε στατιστικές διαπιστώσεις για τα μεγάλα ζητήματα, που αφορούν τον καταναλωτή, όπως τα θέματα κερδοσκοπίας και τις επιπτώσεις της τιμής του πετρελαίου στα νοικοκυριά.

    "Οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης εντάσσονται στη γενικότερη επικοινωνιακού χαρακτήρα στρατηγική της. Εν όψει της ΔΕΘ, ο κ. Καραμανλής επιχειρεί με ανακοινώσεις προθέσεων να συγκαλύψει την έλλειψη έργου και στρατηγικής, αλλά και τη δυσμενή πορεία στην οποία οδηγεί τη χώρα" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Για αριθμητικές ταχυδακτυλουργίες και πλασματικές συγκρίσεις, που στόχο έχουν να συγκαλύψουν την αισχροκέρδεια, "η οποία κυριαρχεί στο ολιγοπωλιακό κύκλωμα συμφερόντων που ελέγχει τη διύλιση, την εμπορία και τη διακίνηση των πετρελαιοειδών στη χώρα μας" έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του, ο Συνασπισμός.

    "Η ανυπαρξία, επί χρόνια, ενεργειακού σχεδιασμού σε συνδυασμό με την υπερβολική μονομερή εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο, δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με σπασμωδικά μέτρα, πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν το φυσικό αέριο είναι κι αυτό ακριβό σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες" προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [08] Οικονομία

    Στα 95,3 λεπτά το λίτρο η αμόλυβδη στην Ελλάδα

    Ανησυχία για το πετρέλαιο

    17/8/2005 4:49:00 μμ

    Μικρή υποχώρηση παρουσίασε σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν με σιγουριά, ότι θα υπάρξει αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, στη Νέα Υόρκη το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 65,91 δολάρια, ενώ η τιμή του μπρεντ στο Λονδίνο διαμορφώνεται στα 64,70 δολάρια. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν καθησυχάζει τους ειδικούς, που μιλούν για παροδικό φαινόμενο. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης, διαμορφώθηκε στα 95,3 λεπτά το λίτρο σε 2.300 πρατήρια. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε, ότι η επιτροπή Ανταγωνισμού βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έκδοση του πορίσματος σχετικά με την επιβολή ποινών στις περιπτώσεις, που έχει παρατηρηθεί καταστρατήγηση του νόμου περί προστασίας του ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων.

    [09] Αθλητισμός

    Σταματά να τρέχει ο "άσωτος υιός"

    17/8/2005 12:08:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Έπειτα από μία λαμπρή καριέρα γεμάτη τίτλους Δανός παγκόσμιος ρέκορντμαν των 800μ. με κενυατική καταγωγή Γουίλσον Κίπκετερ παοφάσισε να πει αντίο στην ενεργή δράση και στους στίβους. Η αλλαγή υπηκοότητας του Κιπκετερ ήταν κάτι που οι συμπατριώτες του δεν συγχώρεσαν ποτέ στον άσωτο υιό της πατρίδας τους. Εν τούτοις ο άνθρωπος που έτρεχε με την Κένυα στην καρδιά του και τη σημαία της Δανίας στο στήθος έχει στο ενεργητικό του ένα χρυσό μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2002), τρία χρυσά σε παγκόσμια πρωταθλήματα (1995, 1997, 1999), δύο Ολυμπιακά μετάλλια (ασημένιο το 2000, χάλκινο το 2004), ενώ από το 1997 κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 800μ. με 1:41.11.

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Δυναμικό παρών των Πολωνών στο ΟΑΚΑ

    17/8/2005 3:20:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με τον εντυπωσιακό αριθμό περίπου 3.000 οπαδών στο πλευρό της έρχεται στην Αθήνα η Βίσλα Κρακοβίας, για τον επαναληπτικό του γ προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λίγκ με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (23/8). Οι οπαδοί της πολωνικής ομάδας, που έχουν ενθουσιαστεί στη σκέψη και μόνο ότι για πρώτη φορά η ομάδα τους φαντάζει ως φαβορί για πρόκριση στους ομίλους της χρυσοφόρας διοργάνωσης, έχουν κλείσει ήδη αεροπορικό εισιτήριο, ενώ όσοι δεν βρήκαν ετοιμάζονται να έρθουν στην Ελλάδα με οργανωμένες εκδρομές που διοργανώνει η ομάδα της Κρακοβίας. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο Πολωνός τεχνικός προσανατολίζεται να χρησιμοποιήσει το ίδιο αγωνιστικό σχήμα του πρώτου αγώνα και στο ΟΑΚΑ, αφού στόχος των Πολωνών είναι το γκολ, που θεωρούν, ότι θα τους δώσει το δικαίωμα να "κουνήσουν το σεντόνι".

    Δύο γκολ στο Κίεβο ο Φρανκόφσκι

    Στην πρεμιέρα του ουκρανικού τουρνουά, που άρχισε στις 15 Αυγούστου και ολοκληρώνεται απόψε, η Πολωνία επικράτησε με 3-2 της Σερβίας & Μαυροβουνίου, με τον διεθνή της Βίσλα, Τόμας Φρανκόφσκι να πετυχαίνει τα δύο από τα τρία τέρματα των νικητών. Στους αγώνες του Κιέβου εκτός από τις Πολωνία και Σερβία συμμετέχουν ακόμη η οικοδέσποινα Ουκρανία και το Ισραήλ, που νίκησε 5-3 την ομάδα του Ολεγκ Μπλαχίν (0-0 κ.α) και απόψε θα αντιμετωπίσει στον τελικό τους Πολωνούς.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Βήμα βήμα ανεβαίνει η Εθνική

    17/8/2005 1:44:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ένα σκαλί ανέβηκε στην παγκόσμια κατάταξη FIFA η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, καθώς από το Νο 19 η πρωταθλήτρια Ευρώπης σύμφωνα με τη λίστα της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρκής Ομοσπονδίας για τον Ιούλιο, βρέθηκε στο Νο 18. Εκεί με 696 βαθμούς συγκατοικεί με την προσεχή αντίπαλό της για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τη Δανία. Επικεφαλής της παγκόσμιας κατάταξης παρέμεινε η Βραζιλία με 837 βαθμούς. Στις δύο επόμενες θέσεις βρίσκονται με 782 βαθμούς η Αργεντινή και ακολουθεί με δύο μόλις βαθμούς λιγότερους, 780 η Ολλανδία.

    Η πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας λίστας

    1. (1) Βραζιλία 837 βαθμοί

    2. (2) Αργεντινή 782

    3. (3) Ολλανδία 780

    4. (4) Τσεχία 777

    5. (5) Μεξικό 770

    6. (6) Ηνωμένες Πολιτείες 768

    7. (8) Αγγλία 743

    8. (8) Ισπανία 739

    9. (7) Γαλλία 737

    10. (11) Πορτογαλία 737

    *Σε παρένθεση η κατάταξη του Ιουλίου

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αυτό είναι φερ πλέι

    17/8/2005 4:23:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σε μια πρωτόγνωρη πρόταση προχώρησε η Μίλαν προς την Γιουβέντους, μετά τον τραυματισμό του Λουίτζι Μπουφόν στο Κυριακάτικο φιλικό ανάμεσα στις δύο ομάδες. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα "Γκαζέτα ντελο Σπορ", οι "ροσονέρι" πρότειναν να παραχωρήσουν δανεικό τον δεύτερο τερματοφύλακά τους, Κριστιάν Αμπιάτι, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που αφήνει ο Μπουφόν. Ο τερματοφύλακας της Εθνικής Ιταλίας έπαθε εξάρθρωση στον αγώνα με την Μίλαν και όπως υπολογίζεται θα μείνει εκτός δράσης για περίπου τρεις μήνες. Ο ίδιος ο Αμπιάτι, όμως, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδεχόμενο να συνεχίσει την καριέρα του στο "Ντέλε Αλπι". "Θα ήταν καταπληκτική αυτή η μεταγραφή, το καλοκαίρι μου θα είχε ανατραπεί εντελώς" τόνισε χαρακτηριστικά ο 28χρονος γκολκίπερ, ο οποίος φοράει για επτά χρόνια τη φανέλα της Μίλαν, και συμπλήρωσε, "Δεν θα είχα κάποιο πρόβλημα να πάω στη Γιουβέντους, από τη στιγμή που τώρα δεν είμαι βασικός στη Μίλαν. Θα είχα την ευκαιρία να αγωνίζομαι και ειδικά σε ένα σύλλογο από τους πιό φημισμένους στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή δεν έχω παρά να περιμένω μερικά καλά νέα".

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ήρθε και ο Μπαμπαγκίντα

    17/8/2005 7:40:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με υποσχέσεις για πολλά γκολ και για ό,τι δυνατόν καλύτερο για να βοηθήσει την ομάδα του Ολυμπιακού έφτασε το απόγευμα στην Αθήνα, ο Αρούνα Μπαμπαγκίντα. Ο νεαρός Νιγηριανός χθες απέστειλε υπογεγραμμένο το νέο του συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό το οποίο έχει διάρκεια τριών ετών και σήμερα ήρθε να παρουσιαστεί επισήμως από την διοίκηση. Στις πρώτες του δηλώσεις ως "ερυθρόελυκος" εμφανίστηκε ενθουσιώδης, τόνισε πως περιμένει από τους Ριβάλντο, Ντάνι και Τουρέ, τους οποίους γνωρίζει να τον βοηθήσουν στην προσαρμογή του και κατέληξε πως θα προσπαθήσει να κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την ομάδα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έδειξαν τον δρόμο οι Ελπίδες

    17/8/2005 7:24:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το τελικό 1-0 με το οποίο επικράτησαν οι Ελπίδες μας των αντίστοιχων του Βελγίου, μπορεί να είναι φτωχό αποτέλεσμα είναι όμως νίκη και μάλιστα συνοδευόμενη από καλή εμφάνιση, κάτι που ικανοποίησε και τον ομοσπονιδακό τεχνικό, Στέλιο Αποσπόρη. Η Εθνική Ελπίδων έδειξε καλά στοιχεία στην αναμέτρηση με το Βέλγιο και παρά το ότι δεν ξεκίνησε τόσο καλά όσο η αντίπαλός της, κατάφερε να ανακάμψει και να γυρίσει το ματς στα μέτρα της. Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο όμως η ομάδα του Αποσπόρη λίγο έλειψε να βρεθεί πίσω στο σκορ, όταν στο 12' ο Ανδριόλας ανέτρεψε τον Ντε Σμετ μέσα στην περιοχή και ο διαιτητής καταλόγισε την εσχάτη των ποινών. Όμως ο Έλληνας τερματοφύλακας διόρθωσε το λάθος του και απέκρουσε την εκτέλεση του Φαν Τορνούτ για να κρατήσει το 0-0.

    Ανάκαμψη

    Από εκεί και έπειτα η ελληνική ομάδα άρχισε να γίνεται πιο επιθετική και δημιούργησε μάλιστα μερικές ευκαιρίες, κυριότερες των οποίων ήταν εκείνη του Τοροσίδη στο 32' και του Μάντζιου στο 68'. Τελικά το γκολ της νίκης ήρθε όπως ήταν αναμενόμενο αφού η Ελλάδα άξιζε την νίκη, στο 85' με τον φίλιππο Δάρλα να νικάει τον αντίπαλο τερματόφυλακα με κοντινό πλασέ. Ο Αλέξανδρος Τζιώλης, δεν κατάφερε να αγωνιστεί στο σημερινό παιχνίδι καθώς ένα ξαφνικό πρόβλημα τον κράτησε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η αποστολή στο Αρλόν. Ο διεθνής παίκτης του Παναθηναϊκού, είχε 40 πυρετό το πρωί και ανάγκασε τον Στέλιο Αποσπόρη να τον βγάλει από τα αγωνιστικά του πλάνα.

    ΒΕΛΓΙΟ: Βερμπαουβέντε, Μπαρατό (62΄ Οβερμίτρε), Βούιτενς (46΄ Κολπέρτ), Λομπέρτς (46΄ Μοντεϊνέ), Βερμάελεν, Ντε Μαν, Ντε Κιουλέρ (46΄ Ματίς), Χαρούν, Φαν Τορνούτ (75΄ Γκαρσία), Μάρτενς, Ντε Σμετ.

    ΕΛΛΑΔΑ: Ανδρόλας (62΄ Καρνέζης), Τοροσίδης, Καράμπελας, Παπαζαχαρίας, Παπαδόπουλος (46΄ Πετκάκης), Γουνδουλάκης (46΄ Κυριακίδης), Αραμπατζής (76΄ Κάπιας), Λεοντίου, Μάντζιος, Καπετάνος (55΄ Παπάς), Λαγός (46΄ Δάρλας).

    [15] Καλημέρα και... αντίο για Ναδάλ

    17/8/2005 12:29:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με μία έκπληξη πρώτου μεγέθους άνοιξε χθες το τουρνουά τένις ανδρών του Σινσινάτι, με έπαθλο 2.200.000 δολαρίων, στις ΗΠΑ. Το Νο 2 της παγκόσμιας κατάταξης, ο 19χρονος Ισπανός πρωταθλητής Ραφαέλ Ναδάλ, που πριν από λίγες μέρες θριάμβευσε στο τουρνουά του Μόντρεαλ, αποκλέιστηκε με το καλημέρα στη διοργάνωση από το Νο 33 του κόσμου, τον Τσέχο Τόμας Μπέρντις με 6-7 (4-7) 6-2 7-6 (7-3). Αντίθετα δυναμική επιστροφή στους αγώνες πραγματοποίησε ο Ρώσος πρωταθλητής και Νο 4 της παγκόσμιας κατάταξης, Μαράτ Σάφιν, που πριν από ένα μήνα υποβλήθηκε σε επέμβαση στο γόνατο. Ο Σάφιν επιβλήθηκε με 7-6 (7-3) 6-4 του επίσης Τσέχου πρωταθλητή (Νο 86) Γιαν Τσέρνις.

    [16] Υγεία

    Το πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

    Ο κροκοδειλάκιας σε αντιβιοτικό !

    17/8/2005 2:50:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Επιστήμονες στην Αυστραλία παίρνουν αίμα από κροκόδειλους, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην παρασκευή ενός δυνατού αντιβιοτικού για τους ανθρώπους. Οι ως τώρα έλεγχοι έδειξαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του κροκόδειλου εξουδετερώνει τον ιό HIV καθώς είναι πολύ πιο ισχυρό από το ανθρώπινο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποφεύγονται επικίνδυνες μολύνσεις στο σώμα τους, μετά από άγριες μάχες μεταξύ τους. "Κόβουν μέλη ο ένας από τον άλλο και παρά το γεγονός ότι ζουν σε αυτό το περιβάλλον με τόσα μικρόβια επουλώνονται ταχύτατα και σχεδόν πάντα χωρίς λοίμωξη" αναφέρει στο Reuters ο Μαρκ Μέρκαντ, επικεφαλής της μελέτης.

    Κάποιες πρώτες έρευνες για το ανοσοποιητικό σύστημα των κροκοδείλων που διεξήχθησαν το 1998, είχαν δείξει ότι τα αντισώματα που υπήρχαν στο αίμα αυτού του είδους των ερπετών, σκοτώνουν βακτήρια ανθεκτικά στην πενικιλίνη.

    "Σύμφωνα με τις μελέτες τα αντισώματα ήταν πιο ισχυρά απέναντι στο ιό HIV, σε σχέση με το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα" δήλωσε στο Reuters ο αυστραλός επιστήμονας Adam Britton.

    Οι επιστήμονες συλλέγουν το αίμα των κροκοδείλων από μια μεγάλη φλέβα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού του ζώου παίρνοντας δείγματα από κροκόδειλους του γλυκού αλλά και αλμυρού νερού.

    Η ομάδα του Merchant ανέφερε: "Ίσως να είμαστε ικανοί να αναπτύξουμε αντιβιοτικά που μπορούν να ληφθούν από το στόμα, ίσως και αντιβιοτικά που να μπορείς να απλώσεις τοπικά σε πληγές ή να χρησιμοποιηθούν σε έλκη και εγκαύματα. Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα του κροκοδείλου ίσως είναι πολύ ισχυρό για τους ανθρώπους θα πρέπει να τροποποιηθεί κατάλληλα για ανθρώπινη χρήση".

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Κόλλησε" στους... γιατρούς ο Ντόσεκ

    17/8/2005 3:45:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στην αναζήτηση άλλου παίκτη αναγκάζεται να προχωρήσει ο Πανιώνιος μετά τα προβλήματα που έδειξαν τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων του Τόμας Ντόσεκ. Ο 25χρονος διεθνής Τσέχος επιθετικός, που έμεινε ελεύθερος από τη Ραπίντ Βιέννης και είχε έρθει σε προφορική συμφωνία με το σύλλογο της Νέας Σμύρνης, για ήρθε στην Ελλάδα, αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει με επιτυχία τα καθιερωμένα ιατρικά τεστ των "κυανέρυθρων", κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσει την καριέρα του σε άλλη ομάδα. Σε περίπτωση που όλα πήγαιναν καλά στις εξετάσεις ο ταλαντούχος θα υπέγραφε συμβόλαιο μέχρι το 2005, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο χρόνια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 August 2005 - 16:52:59 UTC