Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκάνδαλο χρηματισμού
  • [02] Έκτη η Παπαγιάννη στο βάδην
  • [03] Επιδοτούνται οι άγονες γραμμές
  • [04] "Μία στρατηγική χρόνων εγκαταλείφθηκε"
  • [05] Κοντά στους εμπρηστές
  • [06] Σβήστηκε η φωτιά στη Ζάκυνθο
  • [07] Αιματηρή Κυριακή
  • [08] Η Τσέλσι τον πρώτο τίτλο
  • [09] Επιστρέφει και οΤιράμ
  • [10] Νέες Νίκες για Παρί και Μπορντώ
  • [11] Ετοιμάζει βαλίτσες για Πολωνία
  • [12] Έρχεται ο Χερέρα για Ηρακλή
  • [13] Ανακοίνωσε Μαρμαρινό ο Πανιώνιος
  • [14] Καζλάουσκας:"Θέλουμε δουλειά"
  • [15] Πρώτα μετάλλια με καλές επιδόσεις
  • [16] Adios Ιμπραήμ Φερέρ...
  • [17] "Πνίγηκε" η Βουλγαρία

    [01] Κόσμος

    Στη Βουλή των Αντιπροσώπων

    Σκάνδαλο χρηματισμού

    7/8/2005 12:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/8/2005 4:09:58 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σκάνδαλο δωροδοκίας από το τουρκικό λόμπι, στο οποίο εμπλέκεται ο πρόεδρος της αμερικανικής βουλής των Αντιπρόσωπων, Ντένις Χάστερτ, αποκαλύπτει το αμερικανικό περιοδικό "Vanity Fair". Ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Ρόους σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος, περιγράφει αναλυτικά καταγγελίες πρώην υπαλλήλου του FBI, που εργαζόταν ως μεταφράστρια και υπέκλεψε συνομιλίες Τούρκων διπλωματών στις ΗΠΑ. Από αυτές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκύπτει ότι ο Χάστερτ δωροδοκήθηκε με πολλές δεκάδες χιλιάδες δολάρια, προκειμένου να αλλάξει στάση, τασσόμενος εναντίον ψηφίσματος του Κογκρέσου το οποίο αναγνώριζε την γενοκτονία των Αρμενίων στην Τουρκία. Το σχέδιο ψηφίσματος αποσύρθηκε αιφνιδιαστικά από τον πρόεδρο της Βουλής τον Οκτώβριο του 2000, λίγο πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία στην ολομέλεια. Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής διέψευσε τις καταγγελίες.

    Σχετικά με την καταγγελία περί χρηματισμού, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης διατήρησε τις επιφυλάξεις του για την ακρίβεια του δημοσιεύματος, υπογραμμίζοντας πάντως, ότι το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά φορτισμένο και ήδη πολλά Κοινοβούλια αναγνώρισαν τη γενοκτονία.

    Επίσης, τόνισε, πως "για το λόγο αυτό η Τουρκία που θέλει να διατηρήσει την ενταξιακή προοπτική της θα πρέπει να σταματήσει τη μάχη οπισθοφυλακής και να προσαρμόσει την πολιτική της στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    [02] Ακυρώθηκε η Τσουμελέκα

    Έκτη η Παπαγιάννη στο βάδην

    7/8/2005 12:52:00 μμ

    Την έκτη θέση κατέκτησε η Αθηνά Παπαγιάννη στον τελικό των 20.000μ βάδην γυναικών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στο Ελσίνκι. Η Ελληνίδα αθλήτρια τερμάτισε σε 1 ώρα 29:21, που είναι και η καλύτερη φετινή της επίδοση. Για την Παπαγιάννη η σημερινή της επίδοση αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία που την αφήνει απόλυτα ικανοποιημένη, αφού είναι η καλύτερη θέση, που έχει κατακτήσει μέχρι τώρα σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Αντίθετα η χρυσή Ολυμπιονίκης Αθανασία Τσουμελέκα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την προσπάθειά της, ενώ βρισκόταν κοντά στο χάλκινο μετάλλιο. Η χρυσή Ολυμπιονίκης λίγο πριν το τέλος της διαδρομής δέχθηκε τρίτη παρατήρηση από τους κριτές και φυσικά την κόκκινη κάρτα, που ισοδυναμεί με αποκλεισμό.

    Ικανοποίηση και πικρία

    "Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη γιατί τερμάτισα στην έκτη θέση σε μια μεγάλη διοργάνωση και μάλιστα χωρίς να δεχθώ καμία παρατήρηση. Στο Ελσίνκι ήρθα ξέροντας ότι βρίσκομαι σε καλή κατάσταση. Έκανα κούρσα τακτικής. Πιστεύω ότι εξαργυρώνω τη δουλειά που έχω κάνει μέχρι τώρα και είμαι ικανοποιημένη. Ευχαριστώ όλους όσους με βοήθησαν", είπε μετά τον τερματισμό της η Αθηνά Παπαγιάννη.

    Όσο για την Αθανασία Τσουμελέκα, η ακύρωσή της την άφησε δυσαρεστημένη, αφού δεν ένοιωσε ότι βάδιζε λάθος για να πάρει την τρίτη παρατήρηση. "Από την πρώτη στροφή ο κριτής μου έδωσε δύο κάρτες. Την στιγμή που περνούσα την Ιταλίδα στην τρίτη θέση μου έδωσε και τρίτη. Ήξερα ότι τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω μου και πρόσεχα. Δεν ένιωσα ότι βάδιζα λάθος. Όμως η ακύρωση είναι μέσα στο βάδην. Είμαι πολύ στενοχωρημένη και ζητώ συγγνώμη από όλους. Ήταν μια δύσκολη χρονιά για μένα και τώρα πλέον θέλω να ξεκουραστώ. Είμαι μικρή σε ηλικία ακόμη κι έχω πολλά χρόνια μπροστά μου για νέες επιτυχίες", δήλωσε η Ελληνίδα αθλήτρια.

    Παγκόσμιο Ρεκόρ η Ιβάνοβα

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ρωσίδα Ολυμπιάδα Ιβάνοβα καλύπτοντας την απόσταση σε 1 ώρα 25:41, χρόνος που αποτελεί και νέο Παγκόσμιο ρεκόρ. Δεύτερη με 1 ώρα 27:05 ήρθε η Ρίτα Τουράβα (Λευκορωσία) και τρίτη η Σουζάνα Φεϊτόρ (Πορτογαλία) με 1 ώρα 28:44. Η επίδοση της Ιβάνοβα είναι νέο παγκόσμιο ρεκόρ, αφού η προηγούμενη ήταν και πάλι δική της με 1:26.52 από τις 6 Σεπτεμβρίου 2001 στο Μπρισμπέιν.

    Οι οκτώ πρώτες

    1. Ολυμπιάδα Ιβάνοβα (Ρωσία) 1:25:41 ΝΠΡ

    2. Ρίτα Τουράβα (Λευκορωσία) 1:27:05

    3. Σουζάνα Φεϊτόρ (Πορτογαλία) 1:28:44

    4. Μαρία Βάσκο (Ισπανία) 1:28:51

    5. Μπάρμπορα Ντιμπελκόβα (Τσεχία) 1:29:05

    6. Αθηνά Παπαγιάννη (ΕΛΛΑΔΑ) 1:29:21

    7. Ελίζα Ριγκάουντο (Ιταλία) 1:29:52

    8. Κλαούντια Στεφ (Ρουμανία) 1:30:07

    [03] Πολιτική

    Συνέντευξη

    Επιδοτούνται οι άγονες γραμμές

    7/8/2005 5:37:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την επιδότηση των άγονων γραμμών, προωθεί η κυβέρνηση θέλοντας να επιλύσει τα προβλήματα τύπου "Ρομίλντα" και "Ροδάθνη που ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό. Με συνέντευξη του, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι με το δάνειο 3 δις Ευρώ που εξασφάλισε η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα επιδοτηθεί η ναυπήγηση νέων πλοίων για τις άγονες γραμμές. Παράλληλα, μελετάται η παροχή δωρεάν εισιτηρίων για τις μεταφορές των κατοίκων των ακριτικών νησιών. Αναφερόμενος στην απόσυρση των γερασμένων πλοίων, ο κ. Κεφαλογιάννης, υποστήριξε ότι η χώρα μας απειλείται με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε περίπτωση που "συνεχίσουμε την επιβολή ορίων ηλικίας για την απόσυρση πλοίων". Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρθηκε και στην απελευθέρωση των δρομολογίων, τονίζοντας ότι θα γίνει σταδιακά "όταν και όπου ο ανταγωνισμός οδηγεί σε μείωση τιμών και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών".

    [04] Πολιτική

    Δήλωση στο "Βήμα της Κυριακής"

    "Μία στρατηγική χρόνων εγκαταλείφθηκε"

    7/8/2005 4:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/8/2005 7:35:44 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, επιρρίπτει ο Γιώργος Παπανδρέου. " Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις ως θεατής και ως αμέτοχος τρίτος" τόνισε με δήλωση του στο "Βήμα της Κυριακής" υπογραμμίζοντας ότι στο Συμβούλιο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση εγκαταλείποντας μία στρατηγική χρόνων, έχασε την ευκαιρία να διαμορφωθεί ένα ασφαλές πλαίσιο και ο οδικός χάρτης για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι η Ελλάδα και η Κύπρος να αντιμετωπίζουν σήμερα το δίλημμα, εάν θα πρέπει να σταματήσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ή να στηρίξουν αυτή την πορεία, έχοντας αποδεχθεί δυσμενή τετελεσμένα. Στον Γ. Παπανδρέου, απάντησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Είναι ατόπημα να κατηγορείται η κυβέρνηση για τη στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, γιατί έτσι δίνεται άλλοθι στην πολιτική της Τουρκίας" τόνισε ο Ε. Αντώναρος.

    [05] Πολιτική

    Κοντά στους εμπρηστές

    7/8/2005 2:08:00 μμ

    Πηγή: Εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής"

    Στα ίχνη των εμπρηστών της Ραφήνας βρίσκονται οι διωκτικές αρχές, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του σήμερα στο "Βήμα της Κυριακής" ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Βουλγαράκης τονίζει, πως το ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και οριστικά όλο το κύκλωμα, που υποκινεί τους εμπρησμούς με σκοπό την οικοπεδοποίηση των καμένων εκτάσεων. Ειδικότερα, ο κ. Βουλγαράκης αφού εξήρε τη μεθοδικότητα και το συντονισμό που επέδειξαν οι αρμόδιοι φορείς στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, για την πορεία των ερευνών δηλώνει, πως "δεν είμαστε στο πουθενά. Έχουμε, θέλω να πιστεύω, μια αρκετά καλή εικόνα". Ακόμα επισημαίνει, πως λόγω των πολλαπλών μετώπων, ήταν μαθηματικά βέβαιο, ότι θα προκληθούν ζημιές και υπογραμμίζει, πως άμεση προτεραιότητα ήταν να μη θρηνήσουμε θύματα και να περιοριστούν οι υλικές ζημιές το ανθρωπίνως δυνατό.

    Ζητά τη στήριξη ΠΑΣΟΚ

    Παράλληλα, ζητά από την αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει τον νέο νόμο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που θα κατατεθεί στη Βουλή, όπως έπραξε η ΝΔ ως αντιπολίτευση πριν από τρία χρόνια, ενώ τονίζει ότι παρά την εξάρθρωση των βασικών τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, η τρομοκρατία παραμένει ένα κοινωνικό φαινόμενο που θα πρέπει να παρακολουθείται στενά και διαρκώς.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης προαναγγέλλει την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με την Κίνα, που διοργανώνει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, "σε ένα διεθνές περιβάλλον ιδιαίτερα ρευστό" με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα ασφαλείας, στη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψης του στο Πεκίνο, το Σεπτέμβριο. Αναφορικά με τις καταγγελίες ΠΑΣΟΚ, ότι η Κίνα ζήτησε τεχνογνωσία από την Αυστραλία και όχι από την Ελλάδα, τονίζει, ότι είναι λογικό να συνεργάζεται με όλα τα κράτη, που διαθέτουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία παγκοσμίου βεληνεκούς.

    Τέλος, ο κ. Βουλγαράκης σχολιάζει ότι "η εκλογή ενός υποψηφίου δημάρχου που συγκεντρώνει ποσοστό 42% από την πρώτη Κυριακή, αφενός θωρακίζει επιπλέον την αξιοπιστία του συστήματος, αφετέρου γλιτώνει τους πολίτες από την ταλαιπωρία της διαδοχικής προσέλευσης στις κάλπες και υπενθυμίζει ότι η σχετική ρύθμιση αποτελεί προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, που έχει ανακοινωθεί στην ΚΕΔΚΕ, από την περασμένη άνοιξη.

    [06] Κοινωνία

    Κεράκια γενεθλίων στα καμένα

    Σβήστηκε η φωτιά στη Ζάκυνθο

    7/8/2005 1:24:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο σε δύσβατη περιοχή, στη θέση Κερί στη Ζάκυνθο. Στη μάχη με τις φλόγες πήραν μέρος δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο, 17 πυροσβεστικά οχήματα και 50 πυροσβέστες. Στο μεταξύ εντυπωσιακή είναι ανακάλυψη από την έρευνα για τη μεγάλη πυρκαγιά, που κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα δάσους στην Ανατολική Αττική. Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εντόπισαν ανάμεσα σε καμένα χόρτα υπολείμματα από 19 κεράκια γενεθλίων, τα οποία μετέφεραν σε ειδικά εργαστήρια μήπως βρεθεί κάποιο ίχνος ή και δείγμα DNA των εμπρηστών.

    [07] Ιράκ

    Τουλάχιστον 15 οι νεκροί

    Αιματηρή Κυριακή

    7/8/2005 12:58:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Με αίμα βάφτηκε η Κυριακή στο Τικρίτ, τη Βαγδάτη, τη Σαμάρα και τη Σαμάουα. Καμικάζι παρέσυρε στο θάνατο 10 Ιρακινούς, ανάμεσά τους πέντε στρατιώτες, σε επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό έξω από την έδρα των δυνάμεων ασφαλείας του Τικρίτ, βόρεια της Βαγδάτης. Την ώρα της επίθεσης, κατά την οποία 15 στρατιώτες τραυματίστηκαν, έξω από τα κεντρικά γραφεία της έδρας των δυνάμεων ασφαλείας, ήταν συγκεντρωμένοι εθελοντές, που επρόκειτο να καταταγούν στις δυνάμεις ασφαλείας.

    Στη Βαγδάτη, ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο εργαζόμενους στο υπουργείο Πετρελαίου και τραυμάτισαν άλλους δύο. Οι δράστες άνοιξαν πυρ από το αυτοκίνητό τους στην περιοχή της Νέας Βαγδάτης.

    Στη Σαμάουα, εκατοντάδες Ιρακινοί βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείπεις δημόσιες υπηρεσίες. Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίων των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πολίτης και να τραυματιστούν οκτώ.

    Στη Σαμάρα, το Σάββατο, δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν σε έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας. Οι θάνατοι αυτοί αυξάνουν σε 1.820 τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από το Μάρτιο του 2003 κατά την εισβολή στη χώρα.

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η Τσέλσι τον πρώτο τίτλο

    7/8/2005 7:37:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με ηγέτη και σκόρερ τον Ντιντιέ Ντρογκμπά, η Τσέλσι επικράτησε της Άρσεναλ με 2-1 στο "Μιλένιουμ" του Κάρντιφ, και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της εφετινής περιόδου στην Αγγλία, το "Κομιούνιτι Σιλντ". Οι δύο ομάδες στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της χρονιάς έπαιξαν επιθετικά και έχασαν αρκετές ευκαιρίες για να διευρύνουν το σκορ. Από την πλευρά τους Μουρίνιο και Βενγκέρ, χρησιμοποίησαν αρκετούς παίκτες, πραγματοποιώντας ο μεν πρώτος πέντε αλλαγές και ο δεύτερος έξι. Πριν την έναρξη του αγώνα κρατήθηκε ενός λεπτού σιωπή για τα θύματα της τρομοκρατίας στο Λονδίνο.

    Οι πρωταθλητές ευτύχησαν να "ανοίξουν" το σκορ μόλις στο 8΄, όταν ο Γάλλος επιθετικός έγινε αποδέκτης της πάσας του Ντελ Ορνο και έστειλε τη μπάλα στο βάθος της εστίας του Λέμαν.

    Ο ίδιος παίκτης διπλασίασε τα τέρματα των "μπλε" στο 57΄, όταν απέφυγε τον Γερμανό τερματοφύλακα, κράτησε τη μπάλα παρά το μαρκάρισμα που δεχόταν και με ωραίο σουτ έστειλε την μπάλα σ τα δίχτυα της Αρσεναλ, παρά την παρουσία δύο παικτών των κυπελλούχων Αγγλίας στη γραμμή του τέρματος.

    Οι "κανονιέρηδες" μείωσαν στο 65΄ με τον Φαμπρέγκας, ωστόσο δεν κατάφεραν να πετύχουν κάτι περισσότερο, με αποτέλεσμα το 2-1 να είναι το τελικό σκορ της αναμέτρησης.

    Οι συνθέσεις:

    ΤΣΕΛΣΙ (Ζοζέ Μουρίνιο): Τσεχ, Πάουλο Φερέιρα, Γκαλάς, Τέρι, Ντελ Ορνο, Μακελελέ, Λάμπαρντ, Νταφ (74΄ Τζο Κόουλ), Ρόμπεν (69΄ Ράιτ-Φίλιπς), Ντρογκμπά (59΄ Κρέσπο), Γκούντγιονσεν (58΄ Τιάγκο).

    ΑΡΣΕΝΑΛ (Αρσέν Βενγκέρ): Λέμαν, Λαουρέν (78΄ Χόιτ), Τουρέ, Σεντερός (72΄ Σιγκάν), Ασλεϊ Κόουλ, Λιούνγκμπεργκ (72΄ Ρέγες), Φαμπρέγκας, Φλαμινί (46΄ Ζιλμπέρτο Σίλβα), Πιρές (46΄ Χλεμπ), Μπέργκαμπ (46΄ Φαν Πέρσι), Ανρί.

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Επιστρέφει και οΤιράμ

    7/8/2005 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ο ένας μετά τον άλλο επιστρέφουν οι "παλιοσειρές" στην εθνική Γαλλίας. Μετά τους Ζινεντίν Ζιντάν και Κλοντ Μακελελέ, σήμερα ήταν η σειρά του Λιλιάν Τιράμ να ανακοινώσει ότι θα ξαναφορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο, στο φιλικό αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού, που θα διεξαχθεί στις 17 Αυγούστου. Οι "πετεινοί" βρίσκονται σε δεινή θέση μετά από 6 αγωνιστικές για τους προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας. Η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1998, βρίσκεται στην τρίτη θέση, του τέταρτου ομίλου με 10 βαθμούς, έχοντας έως τώρα σημειώσει δύο μόνο νίκες και τέσσερις ισοπαλίες . Παρότι δεν κινδυνεύει άμεσα με αποκλεισμό από τα τελικά, τα αποτυχημένα αποτελέσματα των "τρικολόρ", έχουν σημάνει συναγερμό στο στρατόπεδο της Γαλλίας, με την ανανέωση να μπαίνει προς το παρόν στο χρονοντούλαπο.

    Κάλεσμα Ντομενέκ

    "Ο Ρειμόν Ντομενέκ με κάλεσε για τον αγώνα Γαλλίας-Ακτής Ελεφαντοστού και θα είμαι εκεί. Πρέπει να ομολογήσω ότι ήμουν λίγο εκνευρισμένος όταν δέχθηκα την πρόσκληση, όμως μετά από σκέψη κατάλαβα ότι ο Ντομενέκ είναι εκλέκτορας της εθνικής Γαλλίας, θέλει αποτελέσματα και πρέπει να φτιάξει την καλύτερη δυνατή ομάδα. Ενας Γάλλος παίκτης δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να παίξει στην εθνική ομάδα", δήλωσε ο αμυντικός της Γιουβέντους, που είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από τους "τρικολόρ" μετά την ήττα από την Ελλάδα στα προημιτελικά του EURO 2004.

    Ο Τιράμ μετράει 103 συμμετοχές στην εθνική Γαλλίας, όπου έκανε ντεμπούτο στις 17 Αυγούστου 1994, στο φιλικό με την Τσεχία (2-2). Εχει πετύχει δύο γκολ, τα οποία όμως ήταν αποφασιστικής σημασίας, αφού σημειώθηκαν στον ημιτελικό του μουντιάλ 1998 απέναντι στην Κροατία, οδηγώντας τους "πετεινούς" στη νίκη με 2-1 και την πρόκριση στον τελικό.

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Νέες Νίκες για Παρί και Μπορντώ

    7/8/2005 4:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/8/2005 4:25:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Δίπλωσαν τις νίκες τους Παρί Σεν Ζερμέν και Μπορντό στο γαλλικό πρωτάθλημα, που μέχρι στιγμής δείχνουν ένα άλλο και σαφώς βελτιωμένο πρόσωπο σε σχέση με το περυσινό πρωτάθλημα. Η Παρί πήρε τρεις πολύτιμους βαθμούς στην έδρα της Σοσό που δεν έχει ακόμα φτάσει σε νίκη, επικρατώντας με 1-0, χάρη στο τέρμα που είχε πετύχει στο 52` ο Σισέ.

    Με το ίδιο σκορ πήρε τη νίκη και η Μπορντό απέναντι στη Νανσί, με τον Τσαμάκ να αποτελεί τον μοναδικό σκόρερ της αναμέτρησης. Ήττα σοκ της Μονακό στο "πριγκιπάτο" με 0-2 από την Οσέρ. "Σκόνταψε" η Λιλ στην Αζαξιό, μένοντας στο 3-3. Χωρίς βαθμό και η Μαρσέιγ που έχασε με 2-0 από τη Λανς.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    Λανς-Μαρσέιγ 2-0

    38` Κεϊτά, 61` Χίλτον

    Αζαξιό-Λιλ 3-3

    13` Ροσί, 28` Λούκας, 66` Σαϊφί - 18` Μακούν, 40` Ζιγκά, +90` Ντεμπισί

    Μονακό-Οσέρ 0-2

    26` Βιολό, 78` Πιερόνι

    Τρουά-Σεντ Ετιέν 0-0

    Μετζ-Λε Μαν 0-0

    Σοσό-Παρί Σεν Ζερμέν 0-1

    52` Σισέ

    Μπορντό-Νανσί 1-0

    5` Τσαμάκ

    Τουλούζ-Νις 0-2

    17` Κονέ, 29` Τραορέ (πεν.)

    Ρεν-Ναντ 7/8

    Λιόν-Στρασμπούρ 7/8

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 2 αγώνες)

    Παρί Σεν Ζερμέν 6

    Μπορντό 6

    Νις 4

    Οσέρ 4

    Λιλ 4

    Ναντ 3-1αγ

    Λιόν 3-1αγ

    Μονακό 3

    Τουλούζ 3

    Λανς 3

    Τρουά 2

    Αζαξιό 2

    Σεντ Ετιέν 2

    Στρασμπούρ 1-1αγ

    Λε Μαν 1

    Μετζ 1

    Νανσί 0

    Ρεν 0-1αγ

    Σοσό 0

    Μαρσέιγ 0

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ετοιμάζει βαλίτσες για Πολωνία

    7/8/2005 6:25:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στην τελική ευθεία για τον πρώτο αγώνα των προκριματικών του Champions League, με την Βίσλα Κρακοβίας, έχει μπει ο Παναθηναϊκός. Την Δευτέρα οι "πράσινοι" πετάνε για την Πολωνία, όπου το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν την τελευταία τους προπόνηση, πριν το κρίσιμο αγώνα της Τρίτης. Ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι, ο οποίος είδε πρόσφατα τη Βίσλα αγωνιζόμενη απέναντι στην Γκροσλίν, τις δυο τελευταίες ημέρες, πραγματοποίησε δοκιμές για το σχήμα που σκέφτεται να παρατάξει την Τρίτη, ενώ έδειξε στους παίκτες βίντεο, επισημαίνοντας όλα όσα πρέπει να προσέξουν. "Η Βίσλα είναι καλή ομάδα, ιδιαίτερα επικίνδυνη μπροστά και γρήγορη. Όμως παρουσιάζει αρκετά κενά στην άμυνα τα οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και να σκοράρουμε στην έδρα της", είπε στους παίκτες του ο Ιταλός τεχνικός που δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του για την ενδεκάδα.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έρχεται ο Χερέρα για Ηρακλή

    7/8/2005 6:52:00 μμ

    Στο πρόσωπο του Αργεντινού, με ιταλικό διαβατήριο, Εστεμπάν Χερέρα βρήκε τον επιθετικό που αναζητούσε το τελευταίο διάστημα για τον Ηρακλή ο Σάββας Κωφίδης. Ο 24χρονος διεθνής ποδοσφαιριστής αναμένεται το μεσημέρι της Δευτέρας στη και αφού υποβληθεί την Τρίτη σε ιατρικές εξετάσεις, θα υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τους "κυανόλευκους". Το 2001 ο Χερέρα υπήρξε βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας της Αργεντινής κάτω των είκοσι ετών. Η ομάδα εκείνη είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, με τον ίδιο να πετυχαίνει πέντε γκολ στη διοργάνωση. Έχει κατά σειρά αγωνιστεί στις Μπόκα Τζούνιορς, Ταγέρες, Μεσίνα, Λουκέζε (Ιταλία), ενώ την περασμένη αγωνιστική περίοδο -έχοντας επιστρέψει στην Αργεντινή- αγωνίστηκε στην Τσακαρίτα, πετυχαίνοντας σε 26 αγώνες 12 γκολ.

    [13] Μπάσκετ

    Ανακοίνωσε Μαρμαρινό ο Πανιώνιος

    7/8/2005 6:35:00 μμ

    Την απόκτηση του Έλληνα σέντερ Δημήτρη Μαρμαρινού, ανακοίνωσε ο Πανιώνιος. Ο Μαρμαρινός έχει γεννηθεί στις 14/05/1976 και έχει ύψος 2.06. Μετά από μια χρονιά στις ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Νεβάδα-Ρίνο (1998-99) επέστρεψε στην Ελλάδα και αγωνίστηκε στον Εσπερο. Από το 2000 μέχρι και το 2003 ήταν μέλος του Αμαρουσίου, με το οποίο κατέκτησε και το κύπελλο Σαπόρτα. Την σεζόν 2003-04 την ολοκλήρωσε στην Ιταλία και την Ούντινε. Εμεινε στην γειτονική χώρα και την περσινή χρονιά ενίσχυσε την Τεράμο. Αγωνίστηκε, ξεκινώντας στην βασική πεντάδα, σε 34 παιχνίδια της ομάδας του, σκόραρε 193 πόντους (μ.ο. 5,7) και πήρε 129 ριμπάουντ (μ.ο. 3,8).

    [14] Μπάσκετ

    Καζλάουσκας:"Θέλουμε δουλειά"

    7/8/2005 5:38:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μια ενδεκάδα παίκτες απέκτησε εφέτος ο Ολυμπιακός με στόχο να επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ, μετά από εννια χρόνια (τελευταίο πρωτάθλημα το 1997). Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, επίσημοι πλέον χρηματοδότες της ΚΑΕ, έχοντας έως τώρα διαθέσει ένα ποσό που φτάνει τα 3.000.000 ευρώ για την ενίσχυση της ομάδας, έφεραν παίκτες-ονόματα στην ομάδα του Πειραιά που μόνο αδιάφορους δεν μπορούν να αφήσουν τους αντιπάλούς τους. Χατζής, Παπαμακάριος, Ζουκάουσκας, Ράντσικ, Έντνι, Βασιλόπουλος, αλλά και οι Σχορτσιανίτης, Λιούις, Μπάρλος, Αργυρόπουλος, Σεϊμπούτις και Πρίντεζης, αναμένεται να ενισχύσουν τα μέγιστα τον Ολυμπιακό, που φιλοδοξεί να πάρει τα σκήπτρο του πρωταθλητή από τον "αιώνιο αντίπαλο" Παναθηναϊκό. Η μεταγραφική ενίσχυση, έχει αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο τον τεχνικό της ομάδας, Γιόνας Καζλάουσκας, που σε συνέντευξη που παραχώρησε στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως χρειάζεται πολύ δουλειά για να γίνουν όλοι αυτοί οι νέοι και μέχρι χθες άγνωστοι μεταξύ τους παίκτες, σύνολο.

    Έχουμε παρόν και μέλλον

    "Δεν μπορώ να μην είμαι ενθουσιασμένος από τους παίκτες που ήρθαν στην ομάδα. Η διοίκηση δούλεψε πολύ και τα αποτελέσματα φαίνονται. Τώρα έχουμε πολλά όπλα για τη νέα χρονιά. Γεμάτο ρόστερ, έμπειρους και νέους παίκτες. Ο Ολυμπιακός έχει παρόν και μέλλον", τόνισε ο Γιόνας Καζλάουσκας και πρόσθεσε: "Δεν έχουμε κάνει τίποτα. Φέραμε σπουδαίους παίκτες στην ομάδα, αλλά ομάδα δεν έχουμε δημιουργήσει. Θέλουμε χρόνο και πολύ δουλειά για να βγάλουμε πάνω στο γήπεδο το αποτέλεσμα που έχω στο μυαλό μου. Απλά μπήκαν οι σωστές βάσεις...".

    Ο τεχνικός των Πειραιωτών μίλησε ξεχωριστά για τα τέσσερα τελευταία (χρονικά) αποκτήματα της ομάδας του. Για τον Εουρέλιους Ζουκάουσκας θυμήθηκε ότι "... όταν ήμουν στη Ζαλγκίρις κι αυτός αγωνιζόταν στην Κλαϊπέντα, προσπαθούσα πολύ να τον φέρω στην ομάδα μου. Δέκα φορές είχαμε προσπαθήσει να τον πείσουμε, αλλά τίποτα. Μία μέρα μίλησα με τη γυναίκα του και την επομένη ήταν στη Ζαλγκίρις». Και συνέχισε: «Τώρα δεν χρειάστηκε να το κάνω αυτό. Τον πήρα τηλέφωνο, του μίλησα για την ομάδα που θέλουμε να φτιάξουμε κι αμέσως είπε "ναι". Ο Εουρέλιους είναι εξαιρετικός παίκτης. Θα μας βοηθήσει πολύ στην άμυνα, γιατί θέλουμε να έχουμε το εύκολο ριμπάουντ κι ένα "βουνό" κάτω από το καλάθι για να τρομάζει τους αντιπάλους, αλλά θα μας βοηθήσει πολύ και στην επίθεση. Είναι από τους πιο σταθερούς ψηλούς".

    Για τον επίσης συμπατριώτη του Ρενάλντας Σεϊμπούτις, σημείωσε: "Όλοι στη Λιθουανία ψάχνουν να δουν πώς αυτός ο παίκτης θα έρθει να παίξει στον Ολυμπιακό και δεν έμεινε στη Ζαλγκίρις ή στη Λιέτουβος Ρίτας. Είναι σπουδαίο ταλέντο και έχει την προοπτική να γίνει ο επόμενος σταρ της Εθνικής Λιθουανίας. Ήθελε να έρθει στον Ολυμπιακό και όταν μίλησα μαζί του, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να δουλέψει σκληρά. Ξέρω όμως ότι δεν φοβάται τη δουλειά και είμαι σίγουρος ότι θα λάμψει το αστέρι του".

    Διακαής πόθος του Καζαλάουσκας ήταν ο Τάιους Εντνι και η απόκτησή του είναι φυσικό να τον χαροποίησε ιδιαίτερα: "Είναι μεγάλος παίκτης και σπουδαία προσωπικότητα. Όταν συζητήσαμε να φέρουμε τον Έντνι στην ομάδα, κοιτούσαμε παράλληλα και κάποιους άλλους παίκτες για να είμαστε καλυμμένοι. Ο Τάιους ήταν η πρώτη μας επιλογή, αλλά δεν ήταν εύκολο να γίνει δικός μας. Πριν μια εβδομάδα πάντως, όταν συζητούσαμε με τον Ντελ Χάρις για την ομάδα και του είπα τους παίκτες που είχαμε υποψήφιους για τη θέση του πλέι μέικερ, η απάντησή του ήταν απόλυτη. Αν μπορείς να πάρεις τον Τάιους, μη σκέφτεσαι κανένα άλλο παίκτη. Νομίζω ότι κάνει την ομάδα μας πιο ενδιαφέρουσα, γρήγορη και τους υπόλοιπους παίκτες καλύτερους".

    Εγκωμιαστικά ήταν τα σχόλια του Λιθουανού τεχνικού και για τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο: "Ξέρω ότι κάθε χρόνο είναι καλύτερος και ότι όλο το μέλλον του ανήκει. Μιλήσαμε πολύ και με τον Γιάννη (σ.σ. Σφαιρόπουλο) για τον Παναγιώτη κι αυτά που άκουσα μου αρέσουν πολύ. Μου αρέσει ένας παίκτης να τα δίνει όλα στην προπόνηση για να γίνει καλύτερος και ο μικρός έχει αυτό το χάρισμα. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε πολύ, τόσο μαζί του όσο και με τους Σεϊμπούτις, Σχορτσιανίτη και Πρίντεζη, τον οποίο πιστεύω πολύ. Θέλω να μου δείξουν μέσα από την προπόνηση ότι είναι έτοιμη να πέσουν στα βαθιά και για να γίνει αυτό θα πρέπει να δουλέψουν πολύ. Να μένουν ώρες μετά την προπόνηση και να συνεχίζουν. Και οι τέσσερις έχουν πολύ ταλέντο και πρέπει να το αναδείξουν".

    [15] Πρώτα μετάλλια με καλές επιδόσεις

    6/8/2005 12:21:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ο Τζέφερσον Πέρες κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, που διεξάγεται στο Ελσίνκι. Ο αθλητής από τον Ισημερινό κατέκτησε την πρώτη θέση στα 20 χιλιόμετρα μέτρα βάδην με επίδοση 1:18:35, η οποία είναι η καλύτερή του στην εφετινή σεζόν. Ο Πέρες άφησε στις δύο επόμενες θέσεις τους Ισπανούς Φρανσίσκο Χαβιέ Φερνάντεθ και Χουάν Μανουέλ Μολίνα. Σε αμερικανικά χέρια κατέληξε το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία, καθώς ο Ανταμ Νέλσον μ επίδοση 21,73μ. κατετάγη πρώτος στον τελικό του αγωνίσματος, αφήνοντας πίσω του τον Ολλανδό Ρούτγκερ Σμιτ και τον Γερμανό Ραλφ Μπάρτελς. Αιθιοπιακή κυριαρχία στα 10.000μ. γυναικών, με τις Τιρουνές Ντίμπαμπα Μπερχάνε Αντέρε και Εζεγκαγέχου Ντίμπαμπα, να κατακτούν και τις τρεις πρώτες θέσεις. Εκτός βάθρου η χρυσή Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Χουίνα Σινγκ, ενώ η Πόλα Ράντκλιφ, η οποία ήταν πρώτη στο όγδοο χιλιόμετρο, περιορίστηκε στην ένατη θέση με επίδοση 30:42:75.

    Τελικά αποτελέσματα:

    Σφαιροβολία ανδρών:

    1. Ανταμ Νέλσον (ΗΠΑ) 21.73

    2. Ρούτγκερ Σμιτ (Ολλανδία) 21.29

    3. Ραλφ Μπάρτελς (Γερμανία) 20.99

    4. Γιούρι Μπιλόνοχ (Ουκρανία) 20.89

    5. Κρίστιαν Κάντγουελ (ΗΠΑ) 20.87

    6. Αντρέι Μίχνεβιτς (Λευκορωσία) 20.74

    7. Γιοακίμ Ολσεν (Δανία) 20.73

    8. Βίλε Τιισάνογια (Φινλανδία) 20.57

    10.000μ. γυναικών:

    1. Τιρουνές Ντίμπαμπα (Αιθιοπία) 30:24:02

    2. Μπερχάνε Αντέρε (Αιθιοπία) 30:25:41

    3. Εζεγκαγέχου Ντίμπαμπα (Αιθιοπία) 30:26:00

    4. Χουίνα Σινγκ (Κίνα) 30:27.18

    5. Εντιθ Μασάι (Κένυα) 30:30:26

    6. Βερκνές Κιντάνε (Αιθιοπία) 30:32:47

    7. Γινγκτζίε Σουν (Κίνα) 30:33:53

    8. Γκαλίνα Μπογκομόλοβα (Ρωσία) 30:33:75

    20 χιλιομέτρων βάδην ανδρών:

    1. Τζέφερσον Πέρες (Ισημερινός) 1:18:35

    2. Φρανσίσκο Χαβιέ Φερνάντεθ (Ισπανία) 1:19:36

    3. Χουάν Μανουέλ Μολίνα (Ισπανία) 1:19:44

    4. Αντρε Χένε (Γερμανία) 1:20:00

    5. Χατέμ Γκουλά (Τυνησία) 1:20:19

    6. Βλαντιμίρ Στάνκιν (Ρωσία) 1:20:25

    7. Μπένγιαμιν Κουτσίνσκι (Πολωνία) 1:20:34

    8. Εντερ Σάντσες (Μεξικό) 1:20:45

    [16] Πολιτισμός

    Πέθανε ο διάσημος Κουβανός τραγουδιστής

    Adios Ιμπραήμ Φερέρ...

    7/8/2005 2:55:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την τελευταία του πνοή άφησε το Σάββατο σε ηλικία 78 ετών, ο Κουβανός τραγουδιστής Ιμπραήμ Φερέρ, ένα από τα γνωστότερα μέλη του μυθικού μουσικού συγκροτήματος Buena Vista Social Club. Όπως είπε η σύζυγός του Καριδάδ Δίας, πέθανε σε νοσοκομείο της Αβάνας, όπου είχε εισαχθεί με γαστρεντερίτιδα, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Όμως, η κατάστασή του χειροτέρευσε. Ο μάνατζέρ του Ντανιέλ Φλορεστάν είπε, πως πέθανε από πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια. Η κηδεία Κουβανού τραγουδιστή θα γίνει τη Δευτέρα. Η σύζυγός του τόνισε, πως ήταν ένας αξιόλογος άνθρωπος, όχι μόνο καλός μουσικός, αλλά καλός πατέρας και σύζυγος.

    [17] Κόσμος

    Σε κρίσιμη κατάσταση πολλές περιοχές της Σόφιας

    "Πνίγηκε" η Βουλγαρία

    7/8/2005 6:54:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πέντε νεκρούς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές αφήνουν πίσω τους οι σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα τη Βουλγαρία. Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται 22 Δήμοι της Δυτικής και Κεντρικής Βουλγαρίας αλλά και πολλές περιοχές στα βόρεια της Σόφιας. Στις πόλεις Πάζαρντζικ, Ιχτιμάν, Ίσκαρ , Βέλιγκραντ, Ρόμαν στα περίχωρα της βουλγαρικής πρωτεύουσας, πέντε χιλιάδες άτομα εγκατέλειψαν τα πλημμυρισμένα σπίτια τους και έχουν εγκατασταθεί προσωρινά σε σχολεία και άλλα δημόσια κτήρια. Τις επιχειρήσεις διάσωσης και αποκατάστασης των ζημιών, συντονίζει ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός Συμεών Σαξκομπουργκότσκι.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    Η θεομηνία έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και οι αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις εάν δεν έχουν πολύ σοβαρούς λόγους.

    Την ίδια ώρα, τα ορμητικά νερά των χειμάρρων οδηγούν πολλές γέφυρες σε κατάρρευση.

    Η γέφυρα στην πόλη Ελίν Πελίν, (40χιλιόμετρα ανατολικά της Σόφιας) κατέρρευσε λίγα λεπτά αφότου τη διέσχισε ο πρωθυπουργός ο οποίος έφθασε το Σάββατο στην πλημμυρισμένη πόλη.

    Η κυκλοφορία είναι αδύνατη στους κεντρικούς οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες που συνδέουν τη Σόφια με τις βόρειες περιοχές της χώρας.

    Άνδρες του στρατού, που συμμετέχουν στο έργο των συνεργείων διάσωσης, καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εφοδιάσουν τα αποκλεισμένα χωριά με τρόφιμα και πόσιμο νερό.

    Χωρίς νερό η Φιλιππούπολη

    Την ίδια ώρα, χωρίς πόσιμο νερό θα παραμείνει για τουλάχιστον πέντε μέρες η Φιλιππούπολη.

    Οι κάτοικοι, από θαύμα γλίτωσαν την εκκένωση της πόλης τους το Σάββατο, όταν ο Έβρος υπερχείλισε και τα νερά του κατέκλυσαν την παραποτάμια λεωφόρο και από τις δυο όχθες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 7 August 2005 - 16:53:43 UTC