Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αεροπλάνο στη θάλασσα
  • [02] Πήρε το δρόμο του γυρισμού
  • [03] Πέρασαν Δεβετζή και Ιακωβάκης
  • [04] Έρευνες για τον εντοπισμό μεταναστών
  • [05] Η ανθρωπότητα θυμάται και πενθεί
  • [06] Μνήμες Κούρσκ
  • [07] Μπάγερν και Βέρντερ για τίτλο
  • [08] Και επίσημα Φίγκο στην Ίντερ
  • [09] Είχε Γιαγιά στο πρώτο
  • [10] Ποιότητα και ουσία από ΑΕΚ
  • [11] Πήρε Αντριανίνο ο ΟΦΗ
  • [12] Ιταλός ο Διαμαντόπουλος
  • [13] Το τραγούδι που άλλαξε τον κόσμο
  • [14] Επέστρεψε ο "Γηραιός"

    [01] Κόσμος

    Αγνοούνται τρεις επιβάτες

    Αεροπλάνο στη θάλασσα

    6/8/2005 5:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/8/2005 7:20:57 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν, όταν αεροσκάφος ATR 42 της Tunis Air αναγκάστηκε να κάνει αναγκαστική προσθαλάσσωση ανοικτά του Παλέρμο της Σικελίας. Η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, που άρχισε αμέσως μετά την προσθαλάσσωση, συνεχίζεται, καθώς αγνοούνται τρία άτομα. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές ο πιλότος του αεροπλάνου επικοινώνησε με το αεροδρόμιο του Παλέρμο και ειδοποίησε για αναγκαστική προσγείωση, καθώς το αεροσκάφος παρουσίασε τεχνικά προβλήματα, αλλά δεν πρόλαβε να φτάσει στο αεροδρόμιο και προσθαλασσώθηκε. Στο ATR 42 επέβαιναν 35 επιβάτες και το πλήρωμα. ία τεράστια επιχείρηση διάσωσης λαμβάνει χώρα στην Ιταλία, ανοικτά του Παλέρμο. Το ATR 42 εκτελούσε το δρομολόγιο Μπάρι -Τζέρμπα στην Τυνησία.

    [02] Τεχνολογία

    Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας διαβεβαιώνει η NASA

    Πήρε το δρόμο του γυρισμού

    6/8/2005 6:29:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τη Δευτέρα το πρωί η Γη θα υποδεχτεί το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Discovery, το οποίο ξεκίνησε σήμερα στις 10:24 (ώρα Ελλάδος) το ταξίδι του γυρισμού, μετά από οκτώ μέρες παραμονής στο διάστημα. Η NASA ανακοίνωσε την αποσύνδεσή του από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ το κέντρο ελέγχου της αποστολής ανακοίνωσε, πως το Discovery "έκανε το πρώτο βήμα στο δρόμο της επιστροφής προς το διαστημικό κέντρο Κένεντι". Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, έδωσε το πράσινο φως για το ταξίδι του γυρισμού, αφού διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το πλήρωμα. "Δε θα σας πω ότι ο κίνδυνος είναι μηδενικός. Όμως είναι ο χαμηλότερος. Η καλύτερη επιλογή και η ομόφωνη απόφαση της ομάδας των μηχανικών είναι να επιστρέψει, όπως είναι", δήλωσε διευθυντής του προγράμματος. Το Discovery, στο οποίο επιβαίνουν επτά αστροναύτες προσδέθηκε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 28 Ιουλίου, 14:18 (ώρα Ελλάδος), σχεδόν 48 ώρες μετά την εκτόξευσή του από το διαστημικό κέντρο Κένεντι, κοντά στο ακρωτήριο Κανάβεραλ. Το διαστημικό λεωφορείο μετέφερε προμήθειες και υλικά στον ISS.

    Αγωνία για την επιστροφή

    Η επιστροφή του Discovery ξεκίνησε, αφού οι επτά αστροναύτες αποχαιρέτησαν τα δύο μέλη του μόνιμου πληρώματος του ISS. Όπως σχολίασε σε επικοινωνία με την ΝASA η επικεφαλής πληρώματος Ελάιν Κόλινς, "πρόκειται για αναμνήσεις, που δεν θα σβήσουν ποτέ".

    Η είσοδος στη γήινη ατμόσφαιρα, με ωριαία ταχύτητα περίπου 28 χιλιάδων χιλιομέτρων, θα είναι η δυσχερέστερη χρονική φάση του ταξιδιού της επιστροφής, καθώς η είσοδος στη γήινη ατμόσφαιρα γίνεται κάτω από πάρα πολύ μεγάλες θερμοκρασίες. Για αυτό εξάλλου υπάρχει η θερμική ασπίδα. Ωστόσο, το Discovery είχε παρουσιάσει τεχνικά προβλήματα, που καθυστέρησαν την εκτόξευσή του, ενώ και κατά την εκτόξευση αποκολλήθηκαν ορισμένα μέρη του θερμικού τοιχώματος, το οποίο όμως επισκευάστηκε στο διάστημα από τους αστροναύτες.

    Το Discovery είναι η πρώτη αμερικανική αποστολή διαστημικού λεωφορείου μετά την καταστροφή του Columbia και το θάνατο των αστροναυτών του την 1η Φεβρουαρίου του 2003, όταν, λόγω βλάβης στο θερμικό του τοίχωμα, ανατινάχθηκε καθώς μπήκε στην ατμόσφαιρα, πάνω από το Τέξας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καμία ανησυχία για το Discovery

    [03] Πέρασαν Δεβετζή και Ιακωβάκης

    6/8/2005 3:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/8/2005 5:29:19 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με ελληνικές επιτυχίες ξεκίνησε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Στίβου του Ελσίνκι, καθώς τόσο η Πηγή Δεβετζή όσο και ο Περικλής Ιακωβάκης έκαναν το καθήκον τους και πέρασαν στον τελικό του τριπλούν και στα ημιτελικά των 400μ. με εμπόδια αντίστοιχα. Από το πρωί φαίνεται η καλή ημέρα λένε στην πατρίδα μας και η Δεβετζή φρόντισε να επιβεβαιώσει το ρητό, αφού μπαίνοντας πρώτη από όλους τους αθλητές μας, στους αγώνες, κατάφερε να πάρει την πρόκριση, με την καλύτερη επίδοση των προκριματικών. Η ασημένια Ολυμπιονίκης της Αθήνας, στην τρίτη προσπάθειά της, έκανε άλμα στα 14.72μ, που ήταν το καλύτερο και των δύο προκριματικών γκρουπ και η καλύτερη φετινή της, αφού τον Ιούνιο στη Φλωρεντία (ευρωπαϊκό κύπελλο) είχε κάνει 14.62μ.

    Με την καλύτερη επίδοση

    Η Δεβετζή, παρότι δεν ξεκίνησε καλά αφού στην πρώτη της προσπάθεια έκανε μόνο 14.10, ενώ η δεύτερη ήταν άκυρη.

    Στην τρίτη όμως προσπάθειά της έκανε την υπέρβαση, πετυχαίνοντας το 14.72 άλμα που την έφερε στην κορυφή των αθλητριών που πέρασαν στον τελικό.

    Η μεγάλη αντίπαλός της Ρωσίδα Τατιάνα Λεμπέντεβα μακριά από εφετινές της επιδόσεις που θα πρέπει να πούμε ότι οι περισσότερες είναι πάνω ή γύρω στα 15 μέτρα, κινδύνεψε να μείνει ακόμα και εκτός τελικού, αφού έκανε μία και μοναδική προσπάθεια στα 14.15μ και πήρε την πρόκριση ως επιλαχούσα, αφού κατετάγη 4η στο Α΄ γκρουπ, με το όριο να είναι στα 14.35μ.

    Στα προκριματικά είχαμε αρκετές εκπλήξεις, αφού εκτός τελικού έμειναν αρκετές γνωστές αθλήτριες, όπως η Ιταλίδα Σιμόνα Λα Μάντια 6η στο Β΄ γκρουπ με 14.00μ αλλά και η έμπειρη Τσέχα Σάρκα Κασπάρκοβα που κατετάγη 11η στο Β΄ γκρουπ με 13.69μ.

    Δεν κατέβηκε να αγωνιστεί η Καμερουνέζα Φρανσουά Μπανγκό Ετονέ, η "χρυσή" Ολυμπιονίκης της Αθήνας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι την δεύτερη καλύτερη επίδοση των προκριματικών έκανε η Τζαμαϊκανή Τρέσια Σμιθ στο ίδιο γκρουπ της Δεβετζή με 14.69μ.

    Εκτός τελικού έμεινε και η Αθανασία Πέρρα, η δεύτερη Ελληνίδα αθλήτρια η οποία έλαβε μέρος στα προκριματικά του τριπλούν, καθώς είχε τρεις άκυρες προσπάθειες στο Α΄ γκρουπ.

    Οι δώδεκα που πήραν την πρόκριση για τον αυριανό τελικό που θα ξεκινήσει στις 19.40: Χρυσοπηγή Δεβετζή (ΕΛΛΑΔΑ), Τρέσια Σμιθ (Τζαμάικα), Κιουιγιάν Χουάνγκ (Κίνα), Τατιάνα Λεμπέντεβα (Ρωσία), Κενέ Ντογιέ (Σενεγάλη), Γιαργκελίς Σαβίνε (Κούβα), Μαγντελίν Μαρτίνες (Ιταλία), Αννα Πιάτιχ (Ρωσία), Βικτώρια Γκούροβα (Ρωσία), Γιαμίλε Αλντάμα (Σουδάν), Μπάγια Ραχούλι (Αλγερία), Καρλότα Καστρεγιάνα (Ισπανία).

    Στα ημιτελικά ο Ιακωβάκης

    Εκτός της Δεβετζή άνετη πρόκριση πήρε και ο Περικλής Ιακωβάκης για τα ημιτελικά των 400μ. με εμποδια.

    Ο, "χάλκινος" παγκόσμιος πρωταθλητής το 2003 στο Παρίσι, μετείχε στην 4η προκριματική σειρά και με 49.22 τερμάτισε πρώτος και προκρίθηκε με τον 5ο καλύτερο χρόνο στα ημιτελικά της Κυριακής που θα διεξαχθούν στις 21.00.

    Ο Αμερικανός Κέρον Κλέμεντ στην πρώτη σειρά σημείωσε την κορυφαία επίδοση με 48.98, ενώ την πρόκριση πήρε και ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2001 και 2003, Φέλιξ Σάντσες (Δομινικανή Δημοκρατία) που παρά το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετωπίζει κατέβηκε στους αγώνες και κατετάγη 2ος στην 3η σειρά με 49.47.

    Εκτός έμεινε και Αλέξανδρος Παπαδημητρίου που στα πρωινά προκριματικά της σφυροβολίας ανδρών κατετάγη ΄στην 13η θέση, χάνοντας τον τελικό για μια θέση.

    Ο Έλληνας πρωταθλητής με 74.99μ κατέλαβε την 8η θέση στο Β΄ γκρουπ και δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τον τελικό. Ο Παπαδημητρίου είχε στην πρώτη βολή 70.97μ και την 3η άκυρη. Κορυφαίος των 30 αθλητών που μετείχαν και στα δύο προκριματικά γκρουπ ο Λευκορώσος Βαντίμ Ντεβιατόβσκι με 81.20μ.

    Στο μεταξύ, στην 19η θέση της γενικής κατάταξης του έπταθλου με 1.875 βαθμούς βρίσκεται η Αργυρώ Στρατάκη μετά την ολοκλήρωση των δυο πρώτων αγωνισμάτων.

    Η Στρατάκη κατετάγη 4η στην 4η σειρά στα 100μ εμπόδια με 13.96 (984 βαθμοί) και 6η στο Β΄ γκρουπ του ύψους με 1.73μ (891β).

    Προηγείται η Γαλλίδα Ενίς Μπαρμπέρ με 2.252, έναντι 2.099 της Σουηδέζας Καρολίνας Κλουφτ και 2.078 της Βρετανίδας Κέλι Σόθερτον.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξεχωρίζουν Ιακωβάκης-Δεβετζή

    [04] Κοινωνία

    Νότια της Κρήτης

    Έρευνες για τον εντοπισμό μεταναστών

    6/8/2005 11:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/8/2005 7:36:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Προσαραγμένο στα αβαθή του κόλπου Πλατειά Περάματα, ανάμεσα στην περιοχή Λέντα και Καλών Λιμένων, νότια της Κρήτης βρέθηκε στις 02:30 τα ξημερώματα αλιευτικό σκάφος, μήκους 15 μέτρων. Στο σκάφος επέβαιναν 126, πλήρωμα και λαθρομετανάστες. Αμέσως άρχισε μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού σώματος και της πολεμικής αεροπορίας για τον εντοπισμό των οικονομικών μεταναστών. Τα ξημερώματα ανασύρθηκε ένας νεκρός από τη θαλάσσια περιοχή του όρμου Λέντα, ενώ στη ξηρά εντοπίστηκαν από λιμενικούς των Καλών Λιμένων οι υπόλοιποι. Όλοι οι αλλοδαποί είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν αρχικά σε σχολείο του Αντισκαρίου, όπου τους έχει χορηγηθεί τροφή και νερό και αναμένεται να προωθηθούν σε προσωρινό κατάλυμα. Την προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Ηρακλείου.

    [05] Κόσμος

    Εξήντα χρόνια από τον όλεθρο στη Χιροσίμα

    Η ανθρωπότητα θυμάται και πενθεί

    6/8/2005 2:30:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ημέρα πένθους και περισυλλογής για τη Χιροσίμα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο η σημερινή 60η επέτειος από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εξήντα χρόνια μετά, 55.000 άνθρωποι πολλοί από αυτούς επιζώντες της πυρηνικής καταστροφής (γνωστοί και ως Hibakusha) συγκεντρώθηκαν στο Πάρκο της Ειρήνης, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους 140.000 νεκρούς που άφησε πίσω του το "Μικρό Αγόρι" η πυρηνική βόμβα που στις 8.15 το πρωί της 6ης Αυγούστου του 1945 ισοπέδωσε τη Χιροσίμα σηματοδοτώντας μία από τις χειρότερες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας.

    Εκδηλώσεις μνήμης

    Έξι Αυγούστου 2005. Ώρα 8.15 πμ.

    Περισσότεροι από 55.000 Ιάπωνες, κρατούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 140.000 νεκρών της Χιροσίμα.

    Πέρασαν εξήντα χρόνια από το φοβερό εκείνο πρωινό του 1945 και όμως κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη στιγμή εκείνη που πάγωσε το αίμα όλης της ανθρωπότητας.

    Άνθρωποι όλων των ηλικιών, οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι σε αναπηρικά καροτσάκια, ντυμένοι στα μαύρα επιζώντες, έφθασαν στο πάρκο της Ειρήνης, για να προσευχηθούν για τα θύματα και να αφήσουν λουλούδια.

    Παρούσα στις εκδηλώσεις μνήμης, η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία της Ιαπωνίας.

    "Οι πολίτες της Χιροσίμα, είναι μάρτυρες της παγκόσμιας ειρήνης" δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Κοϊζούμι ενώ ο Δήμαρχος της Χιροσίμα κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να σταματήσει τη χρήση των πυρηνικών όπλων σε ένδειξη σεβασμού στους 140.000 νεκρούς του "μικρού αγοριού".

    Από τις εκδηλώσεις, δεν έλειψαν και οι φωνές διαμαρτυρίας.

    "Φτάνουν οι υποκριτικές επετειακές τελετές, αφού η Ιαπωνία συμμαχεί με τους Αμερικανούς για πόλεμο" φώναζαν κάποιοι ειρηνιστές διαδηλωτές καταγγέλοντας τη συνεργασία ΗΠΑ - Ιαπωνίας στο Ιράκ.

    [06] Κόσμος

    Αγωνία για τους επτά ναυτικούς ρωσικού βαθυσκάφους

    Μνήμες Κούρσκ

    6/8/2005 12:40:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πέντε χρόνια από την τραγωδία με το ρωσικό υποβρύχιο Κούρσκ, με τους 118 νεκρούς, οι ρωσικές αρχές δίνουν νέα μάχη με το χρόνο, αυτή τη φορά για να βγάλουν σώους επτά ναυτικούς που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε βαθυσκάφος στο βυθό του Ειρηνικού (Χερσόνησο Καμτσάτκα). Η πρώτη προσπάθεια διάσωσης απέβη ουσιαστικά άκαρπη, καθώς το μόνο που κατάφεραν οι ρωσικές αρχές είναι να το ρυμουλκήσουν κατά ένα χιλιόμετρο περίπου προς την ακτή. Το μεγάλο βάθος στο οποίο βρίσκεται το βαθυσκάφος (190 μέτρα) δεν επιτρέπει στους ναυτικούς να κολυμπήσουν για να βγουν στην επιφάνεια. To μόνο που θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια, θα ήταν ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο τύπου Scorpio που μπορεί να κόψει χοντρά καλώδια και μέταλλα. Τέτοια σκάφη διαθέτουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οι οποίες έχουν προσφερθεί για βοήθεια. Αγνωστο όμως παραμένει, αν θα προλάβουν να φθάσουν στο σημείο, πριν τα αποθέματα οξυγόνου εξαντληθούν.

    Ελπίδα τα Scorpios

    Το ρωσικό βαθυσκάφος μπλέχτηκε σε δίχτυα ψαράδων κατά τη διάρκεια άσκησης στα ανοικτά της χερσονήσου Καμτσάτκα στις ρωσικές ακτές του Ειρηνικού την Πέμπτη.

    Στο έργο διάσωσης συμμετέχουν ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία.

    Πολεμικό αεροσκάφος τύπου C-5 των ΗΠΑ με δυο υποβρύχιαScorpio, 40μελή αποστολή αποτελούμενη από δύτες και εξειδικευμένο προσωπικό φθάνει στην περιοχή.

    Νωρίτερα στο σημείο, έφθασε και ένα βρετανικό αεροσκάφος με ένα Scorpio 45 το οποίο διαθέτει τρεις κάμερες και εξοπλισμό ικανό να κόψει καλώδια.

    Τελειώνει το οξυγόνο

    Οι πληροφορίες για τα αποθέματα οξυγόνου παραμένουν αντιφατικές.

    Την Παρασκευή, οι ρωσικές αρχές είχαν αναφέρει ότι οι ναυτικοί έχουν οξυγόνο για ακόμα ένα 24ωρο.

    Σήμερα, δήλωσαν και πάλι το ίδιο, σημειώνοντας ότι τα μέλη του πληρώματος κάνουν την ελάχιστη δυνατή χρήση προκειμένου να μην εξαντληθεί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    SOS από μικρό υποβρύχιο

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μπάγερν και Βέρντερ για τίτλο

    6/8/2005 6:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/8/2005 7:54:13 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Από νωρίς-νωρίς έδειξαν τα δόντια τους Μπάγερν και Βέρντερ βέρμης. Από την πρώτη κιόλας αγωνιστική οι δυο ομάδες με απόδοση για Όσκαρ, πρόσφεραν γκολ και θέαμα, δείχνοντας ότι και εφέτος θα είναι από τους πρωταγωνιστές της "Μπουντεσλίγκα". Την αρχή έκανε η Μπάγερν που την Παρασκευή άνοιξε την αυλαία του 43ου πρωταθλήματος Γερμανίας με το εντυπωσιακό 3-0 επί της Γκλάντμπαχ στο "Αλιάνζ Αρίνα", παρουσία 66.000 θεατών. Παρότι με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Γάλλου, Βαλεριέν Ισμαέλ από το 43ο λεπτό, οι περυσινοί πρωταθλητές σκόραραν με τους Χάργκριβς (28΄) και Μακάι (86΄, 89΄), επιβεβαιώνοντας το χαρακτηρισμό του φαβορί. Εντυπωσιακά άρχισε τη νέα σεζόν και η Βέρντερ Βρέμης, καθώς διέλυσε με 5-2 την Αρμίνια Μπίλεφεντ. Η ομάδα του Τόμας Σάαφ πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση, ειδικά στο β΄ μέρος, και δεν άφησε κανένα περιθώριο στον αντίπαλο της. Μεγάλοι πρωταγωνιστές των νικητών ήταν ο Μίροσλαβ Κλόζε και ο Ιβάν Κλάσνιτς, οι οποίοι πέτυχαν από δύο γκολ.

    Αποτελέσματα - Σκόρερ

    Μπάγερν Μονάχου-Γκλάντμπαχ 3-0

    (28 Χάργκριβς, 86, 89 Μακάι)

    Αμβούργο-Νυρεμβέργη 3-0

    (3 Μπενζά, 45 πεν., 60 Μπαρμπάρεζ)

    Κολονία-Μάιντς 1-0

    (87 πεν. Σλίκε)

    Ντούισμπουργκ-Στουτγκάρδη 1-1

    (31 Αχανφούφ - 5 Κακάου)

    Βόλφσμπουργκ-Ντόρτμουντ 2-2

    (9 Κλίμοβιτς, 82 Χόφλαντ - 55 Σμόλαρεκ, 81 Κόλερ)

    Ανόβερο-Χέρτα Βερολίνου 2-2

    (66 Νταμπρόφσκι, 87 Τάρνατ - 49 πεν. Μαρσελίνιο, 54 Βίσνιαρεκ)

    Βέρντερ Βρέμης-Αρμίνια Μπίλεφελντ 5-2

    (1, 82 Κλόζε, 18, 84 Κλάσνιτς, 36 Μπάουμαν - 12 Κρουπνίκοβιτς, 31 Ζουμά)

    Σάλκε-Καϊζερσλάουτερν 7/8

    Αϊντραχτ Φρανκφούρτης-Λεβερκούζεν 7/8

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Και επίσημα Φίγκο στην Ίντερ

    6/8/2005 4:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/8/2005 6:17:24 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τέλος καλό όλα καλά για τον Λουίς Φίγκο, που μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ιταλία και την Ίντερ. Ο Πορτογάλος σούπερ-σταρ υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα του Μιλάνου, με τις πληροφορίες από την γείτονα χώρα να κάνουν λόγο για ετήσιες αποδοχές που θα αγγίζουν τα 3.500.000 ευρώ το χρόνο. Ο Φίγκο είναι ο τρίτος παίκτης που αποκτά εφέτος από την Ρεάλ η Ίντερ. Είχαν προηγηθεί οι μεταγραφές των Σολάρι και Σάμιουελ, ενώ πέρυσι οι "νερατζούρι", είχαν αποκτήσει από τη "βασίλισσα" και τον Καμπιάσο.

    Αιχμές για Λουξεμπούργκο

    Από τις πρώτες του δηλώσεις ως "νερατζούρι", δεν έλειψαν και οι έμμεσες βολές κατά του Βαντερλέι Λουξεμπούργκο. Ο 32χρονος άσος δήλωσε ότι έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη Ρεάλ, "δείχνοντας" όμως τον Βραζιλιάνο τεχνικό ως τον υπαίτιο για την πρόωρη αποχώρησή του από τη Μαδρίτη, ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση του συμβολαίου του.

    "Ήλπιζα να φύγω με διαφορετικό τρόπο από τη Ρεάλ. Ήθελα να αποχαιρετήσω τους φιλάθλους, δεδομένου ότι επί πέντε χρόνια μου φέρθηκαν πολύ καλά. Συμπεριφέρθηκα πάντα με επαγγελματικό τρόπο και ξέρω ότι οι φίλαθλοι μου εύχονται το καλύτερο. Στη Μαδρίτη, γνώρισα έναν άνθρωπο που δεν είχε εμπιστοσύνη σε μένα, αλλά αυτά συμβαίνουν, τόσο στον αθλητισμό όσο και στη ζωή. Απογοητεύτηκα από τον άνθρωπο που ήταν επικεφαλής της ομάδας, όμως η εμπειρία μου στη Ρεάλ ήταν φανταστική", ήταν το καυστικό σχόλιο του Φίγκο για τον πρώην προπονητή του.

    Ο Πορτογάλος που είχε αρκετές προτάσεις για να συνεχίσει την καριέρα του, εξήγησε ότι επέλεξε αυτή της Ίντερ γιατί, όνειρό του ήταν να παίξει στην Ιταλία, ενώ χαρακτήρισε την Ιντερ ομάδα με πρεστίζ.

    "Θέλω να ξεπληρώσω την Ιντερ με την ποιότητα και τη δουλειά μου και να δώσω στους φιλάθλους τη νίκη που περιμένουν χρόνια τώρα", υπογράμμισε τέλος ο διεθνής μέσος, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο σύλλογος του Μιλάνου δεν έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα μετά το 1989.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανακοίνωσε Φίγκο η Ίντερ

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Είχε Γιαγιά στο πρώτο

    6/8/2005 7:37:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Για ένα ημίχρονο ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που θέλει να βλέπει ο Τροντ Σόλιντ στο γήπεδο. Με κίνηση από τα άκρα (κυρίως από τ΄αριστερά), με την μπάλα κάτω και πολλές πάσες στο χώρο του κέντρου, οι νταμπλούχοι Ελλάδας, έδειξαν ότι έχουν αφομοιώσει το σύστημα και τον τρόπο με τον οποίο θέλει, να αγωνίζονται ο Νορβηγός προπονητής. Σ αυτό το ημίχρονο δέσποσε στο χώρο του κέντρου για ακόμα μια φορά ο Γιαγιά Τουρέ. Ο Αφρικανός αμυντικός μέσος όχι μόνο σημείωσε το γκολ των "ερυθρόλευκων", αλλά με το γεμάτο ουσία παιχνίδι του έβγαλε την ομάδα μπροστά, αποτελώντας τον τέλειο συνδετικό κρίκο, μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Στο δεύτερο ημίχρονο με σημάδια κόπωσης, ο Ολυμπιακός έδωσε χώρο στην Μάντσεστερ Σίτι, με αποτέλεσμα να δεχθεί τρία γκολ μέσα σε 15 λεπτά.

    Έμεινε από δυνάμεις στο δεύτερο

    Στο α΄ ημίχρονο η ομάδα του Τροντ Σόλιντ ήταν η κυρίαρχη στον αγωνιστικό χώρο. Με ηγέτη τον Γιάγια Τουρέ κυριάρχησε στο χώρο της μεσαίας γραμμής, προηγήθηκε στο σκορ με τον Αφρικανό άσο στο 27΄ (με κεφαλιά μετά από κόρνερ του Τζόρτζεβιτς), έχασε καλές ευκαιρίες για να αυξήσει το σκορ και γενικά έδειξε πολύ καλά στοιχεία.

    Στην επανάληψη αγωνίστηκε το... φάντασμα του Ολυμπιακού. Προφανώς κουρασμένος, καθώς είναι ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας, σε αντίθεση με την πανέτοιμη Σίτι, υποχώρησε και παρέδωσε τα «ηνία» του αγώνα στην αγγλική ομάδα. Η Μάντσεστερ ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο και δεν άργησε να ισοφαρίσει. Στο 65ο λεπτό ο Βασέλ βρέθηκε απέναντι από τον Νικοπολίδη και πλάσαρε τον Ελληνα τερματοφύλακα, κάνοντας το 1-1.

    Η Σίτι συνέχισε να πιέζει και στο 75΄ προηγήθηκε στο σκορ. Ο Μουσάμπα κινήθηκε από τα δεξιά, έκανε ωραία σέντρα και ο Φίλιπς πετάχτηκε κάνοντας το 2-1. Η ομάδα του Στιούαρτ Πιρς δεν σταμάτησε εκεί, καθώς στο 79΄ ο Φίλιπς κατάφερε να αναστατώσει την αντίπαλη άμυνα και την κατάλληλη στιγμή πλάσαρε, για να στείλει την μπάλα στη γωνία του Νικοπολίδη, διαμορφώνοντας το τελικό 3-1.

    Η Μάντσεστερ Σίτι παρατάχθηκε στον αγώνα με την εξής σύνθεση: Τζέιμς, Μιλς, Τζόρνταν, Ονούοχα, Σόμεϊλ, Σινκλέρ, Μπάρτον, Ρέινα, Μουσάμπα, Κόουλ, Βασέλ.

    Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Καψής, Κωστούλας, Ανατολάκης (87΄ Βάλλας), Μαυρογενίδης, Γεωργάτος, Τουρέ (66΄ Οκκάς), Στολτίδης, Καφές, Κωνσταντίνου, Τζόρτζεβιτς.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ποιότητα και ουσία από ΑΕΚ

    6/8/2005 7:14:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Απέναντι στην πιο έτοιμη αγωνιστικά Τσάρλτον η ΑΕΚ κατάφερε όχι μόνο να πάρει τη νίκη με 1-3 στο φιλικό αγώνα που έγινε στην Αγγλία αλλά να προσφέρει και θέαμα. Με πολύ καλή απόδοση η Ένωση αλλά και με νεκρά διαστήματα, που δικαιολογούνται αυτή την περίοδο, έδειξε στοιχεία ώριμης ομάδας, που είναι έτοιμη για την μεγάλη πρόκληση του εφετινού πρωταθλήματος, αφήνοντας παράλληλα υποσχέσεις ότι μπορεί να "χτυπήσει" ακόμα και τον τίτλο. Με το γεμάτο ποιότητα, ουσία, φρεσκάδα και φαντασία παιχνίδι της η ανανεωμένη ΑΕΚ του 2005, δείχνει ότι η σκληρή προετοιμασία των τελευταίων εβδομάδων έχει αρχίζει και αποδίδει. "Αχίλλειος πτέρνα" η ανομοιογένεια που έδειξε στην άμυνα με τους Αλεξόπουλο, Τσιρίλο και Κόντη να ταλαιπωρούνται από τους γρήγορους Ρόμενταλ και Τζέφερς.

    Σε καλό δρόμο

    Με τον Λάκη σε τρελά κέφια στο πρώτο ημίχρονο και τους Βιενγλίσκι και Λυμπερόπουλο μόνιμη πηγή κινδύνων, η Ένωση ευτύχησε από το πρώτο δεκάλεπτο να βρεθεί αρκετές φορές κοντά στο γκολ χωρίς να καταφέρει να το σημειώσει.

    Ο "Δικέφαλος" "άνοιξε" το σκορ στο 20΄ με πέναλτι του Λυμπερόπουλου. Ο Λάκης ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Χρέινταρσον και ο διαιτητής Μπένετ καταλόγισε την "εσχάτη των ποινών", την οποία μετέτρεψε σε γκολ ο Καλαματιανός μεσοεπιθετικός.

    Η Τσάρλτον αντέδρασε (είχε δοκάρι με τον Σορόντο στο 22΄) και έφτασε έντεκα λεπτά αργότερα στην ισοφάριση με τον Ρόμενταλ. Ο Σμέρτιν έκανε ατομική προσπάθεια και "τροφοδότησε" τον Δανό, ο οποίος έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας του Χιώτη, για να "γράψει" το 1-1.

    Η ΑΕΚ πήρε εκ νέου το προβάδισμα στο σκορ στο 48΄ με τον Λάκη, ο οποίος έγινε αποδέκτης της πάσας του Σοάρες και με γυριστό σουτ διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του (2-1).

    Η Τσάρλτον είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει στο 61΄, όταν ο Χρέινταρσον έπεσε μέσα στην περιοχή της ΑΕΚ από τράβηγμα του Σαπάνη και ο Μπένετ έδειξε ξανά την "άσπρη βούλα".

    Ο Τζέφερς εκτέλεσε το πέναλτι, ο Σορεντίνο απομάκρυνε στη δεξιά γωνία του, ο Τζέφερς πήρε το... ριμπάουντ και σούταρε ξανά, αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

    Τελικά, η ΑΕΚ σημείωσε και τρίτο γκολ με τον Κρασσά στις καθυστερήσεις. Ο Κομβολίδης με τακουνάκι βρήκε τον Σοάρες, ο οποίος πάσαρε στον Μπούρμπο. Ο τελευταίος σούταρε διαγώνια, η μπάλα κόντραρε, ο Πέρι δεν μπόρεσε να απομακρύνει και ο Κρασσάς σε κενή εστία διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

    Οι συνθέσεις

    Τσάρλτον: Αντερσεν, Γιανγκ, Χρέινταρσον, Σορόντο, Πέρι, Μπεντ (46 Τόμας), Τζέφερς, Μέρφι (81 Φούλερ), Αμπρόουζ (74 Σαμ), Ρόμενταλ (59 Γιόχανσον), Σμέρτιν (46 Χιουζ).

    ΑΕΚ: Χιώτης (46 Σορεντίνο), Τσιρίλο, Αλεξόπουλος, Γεωργέας, Κόντης (58 Μάλμπασα), Μόρας (46 Κυριακίδης), Σαπάνης, Λάκης (74 Μπούρμπος), Σέζαρ (46 Σοάρες), Λυμπερόπουλος (68 Κρασσάς), Βενγλίνσκι (68 Κομβολίδης).

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πήρε Αντριανίνο ο ΟΦΗ

    6/8/2005 5:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/8/2005 7:53:24 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την απόκτηση του Βραζιλιάνου Λάαμπερ Αντριάνο ανακοίνωσε ο ΟΦΗ. Ο Αντριανίνο, όπως τον αποκαλούν, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την κρητική ΠΑΕ, που διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης. Ο 25χρονος μέσος (γεννημένος στις 11 Νοεμβρίου 1980) γεννήθηκε στο Σάο Πάουλο και ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο στα 12 του χρόνια, φορώντας τη φανέλα της Πόντε Πρέτα, στην οποία ανήκε ως τώρα. Έγινε επαγγελματίας το 1997, είναι παντρεμένος με την Τατιάνα κι έχει μία κόρη 2 ετών, την Βικτώρια. Την Δευτέρα εξάλλου αναμένεται να υπογράψει με τους Κρητικούς και ο Κονζάλες Μαριάνο, που μαζί με τον Αντριανίνο θα τεθούν από την αρχή της εβδομάδας στη διάθεση του Βαγγέλη Βλάχου.

    [12] Μπάσκετ

    Ιταλός ο Διαμαντόπουλος

    6/8/2005 4:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/8/2005 5:26:35 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην Ιταλία θα συνεχίσει την καριέρα του ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τον Πανιώνιο. Ο διεθνής γκαρντ υπέγραψε συμβόλαιο με τη Ροζέτο και θα παρουσιαστεί επίσημα την προσεχή Τρίτη, 9 Αυγούστου. Είναι η πρώτη φορά που ο 25χρονος άσος περνά τα σύνορα της χώρας μας για να αγωνιστεί στο εξωτερικό, μετά την καριέρα του σε Παπάγου, Πανιώνιο και Ολυμπιακό. Στην επίσημη ιστοσελίδα του ιταλικού συλλόγου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον πατέρα του, τον "μεγάλο Κώστα", όπως τον αναφέρουν, ενώ ο Γιώργος Διαμαντόπουλος περιγράφεται ως ένα μεγάλο ταλέντο με ιδιαίτερη έφεση στο σκοράρισμα και "φονικό ένστικτο".

    [13] Ζωής ...σΤάσεις

    Είναι το "Like a Rolling stone" του Bob Dylan

    Το τραγούδι που άλλαξε τον κόσμο

    6/8/2005 3:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/8/2005 4:12:38 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters

    Με αφορμή τον εορτασμό των 100 τευχών, το βρετανικό περιοδικό "Uncut" διεξήγαγε ψηφοφορία, με τη συμμετοχή τραγουδιστών, ηθοποιών και άλλων προσωπικοτήτων του θεάματος, προκειμένου να διαλέξουν τα 100 τραγούδια, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, βιβλία, που άλλαξαν τον κόσμο. Ως πρώτο των πρώτων αναδείχτηκε το τραγούδι του Bob Dylan "Like a Rolling Stone" (1965). Το τραγούδι του Dylan άφησε δεύτερο το "Heartbreak Hotel" του Elvis Presley. Νούμερο τρία ήρθε το τραγούδι των Beatles "She Loves You" και ακολουθούσε το "(I Cant Get No) Satisfaction" των Rolling Stones. Νούμερο πέντε αναδείχθηκε το "Κουρδιστό Πορτοκάλι" του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, το οποίο έλαβε και την υψηλότερη θέση όσον αφορά στις ταινίες. Στη θέση έξι ακολούθησαν ο "Νονός" και "Νονός ΙΙ". Στο νούμερο 10 βρέθηκε η βρετανική σειρά "Ο Φυλακισμένος", λαμβάνοντας την υψηλότερη θέση στις σειρές και στη 19η θέση το μυθιστόρημα του Τζακ Κέρουακ "Στο δρόμο".

    Ανάμεσα σε αυτούς που ψήφισαν ήταν ο Paul McCartney, η Patti Smith, ο Noel Gallagher, ο Robert Downey Jr, ο Keith Richards, ο Lou Reed, ο Edward Norton και ο Brian Wilson.

    Μία από αυτούς που ψήφισαν το τραγούδι του Dylan ήταν και η Patti Smith, η οποία δήλωσε, πως θυμάται σαν τώρα την πρώτη φορά που το άκουσε. Τόνισε μάλιστα, πως τη βοήθησε να περάσει την εφηβεία.

    Από την πλευρά του, το πρώην σκαθάρι Paul McCartney, επέλεξε το "Heartbreak Hotel" καθώς, όπως είπε, ο τρόπος, που τραγουδούσε ο "βασιλιάς" μοναδικός και το τραγούδι ήταν τέλειο.

    Σχετικά Links: UNCUT

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επέστρεψε ο "Γηραιός"

    6/8/2005 5:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/8/2005 7:53:51 μμ)

    Στη Θεσσαλονίκη επέστρεψε το Σάββατο, μετά από δύο εβδομάδων παραμονή και προετοιμασία στο Βίντερσβάικ της Ολλανδίας, ο Ηρακλής. Οι "κυανόλευκοι" παρότι κουρασμένοι δήλωσαν απολύτως ικανοποιημένοι από την ποιοτική και ουσιαστική δουλειά που έγινε σε αυτό το διάστημα, για την οποία πιστεύουν ότι τα αποτελέσματά της θα φανούν ακόμη περισσότερο στην συνέχεια. Αρχής γενομένης από τα φιλικά παιχνίδια που έχουν να δώσουν με πρώτο προς τον ΠΑΟΚ το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας. Η αποστολή γύρισε μέσω Ντίσελντορφ και οι παίκτες πήραν ρεπό για την σημερινή μέρα. Ο προπονητής Σάββας Κωφίδης δεν μίλησε αφού είχε ήδη παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους στις τελευταίες μέρες της παρουσίας στο Βίντερσβαϊγκ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 August 2005 - 16:51:14 UTC