Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανισότητα" διαπιστώνει η ΕΕ
  • [02] Νεκρός ο "κ. Ευρώ"
  • [03] Τελεσίγραφο από Ιράν
  • [04] Άλλες τρεις επιθέσεις στο Ιράκ
  • [05] "Κυρία" η Μπορντο στο "Βελοντρόμ"
  • [06] Ανεγκέφαλοι φίλαθλοι Ατρομήτου
  • [07] Καζλάουσκας: "Τους ήθελα"
  • [08] "Φουλ" για μετάλλιο ο Γρηγοριάδης
  • [09] Κρόκερ ο κυριάρχος
  • [10] Η Σερβία το χρυσό στο πόλο ανδρών

    [01] Οικονομία

    Αίτημα για εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης

    "Ανισότητα" διαπιστώνει η ΕΕ

    31/7/2005 4:23:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Αίτημα για εξομοίωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης σε άνδρες και γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα και στις Ένοπλες Δυνάμεις απηύθυνε στην ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε επιστολή της, την οποία αποκαλύπτει το "Βήμα της Κυριακής", χαρακτηρίζει αντίθετη προς το Κοινοτικό Δίκαιο την ευνοϊκότερη μεταχείριση των γυναικών και δίνει προθεσμία για την κατάθεση των ελληνικών θέσεων την 18η Σεπτεμβρίου. Στην περίπτωση που η Κομισιόν ικανοποιηθεί από τις απαντήσεις της Αθήνας, τότε θα προχωρήσει στην υποβολή Αιτιολογημένης Γνώμης, δηλαδή την ενέργεια που προηγείται της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    "Διακριτική μεταχείριση υπέρ των γυναικών"

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Βήματος της Κυριακής" η σχετική επιστολή του Τσέχου επιτρόπου για θέματα Απασχόλησης κ. Βλαντίμιρ Σπίντλα βρίσκεται στα αρμόδια υπουργεία στις 18 Ιουλίου. Με αυτήν ζητούνται ρυθμίσεις της νομοθεσίας προς την κατεύθυνση είτε της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών ή της μείωσης στα όρια συνταξιοδότησης των ανδρών, έτσι ώστε να μην παραβιάζουν το άρθρο 141 της Συνθήκης της EE που κατοχυρώνει την Αρχή της Ισότητας της αμοιβής μεταξύ των δύο φύλων.

    Ωστόσο το εν λόγω ζήτημα δεν απασχολεί για πρώτη φορά τα ελληνικά υπουργεία. Η Κομισιόν είχε κάνει για πρώτη φορά γνωστές τις επισημάνσεις τον περασμένο Νοέμβριο. Οι αιτιολογήσεις της Αθήνας -με δύο απαντητικές επιστολές στις αρχές του έτους- απερρίφθησαν από τις Βρυξέλλες με το σκεπτικό ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 141 της Συνθήκης.

    Συνεπώς ο Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων αντίκειται τόσο στο πρωτογενές όσο και στο παράγωγο κοινοτικό δίκαιο και πρέπει να αναπροσαρμοστεί.

    [02] Κόσμος

    Αιφνίδιος θάνατος του Βιμ Ντουίζεμπεργκ

    Νεκρός ο "κ. Ευρώ"

    31/7/2005 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Νεκρός βρέθηκε σήμερα νωρίς το πρωί σε έπαυλη κοντά στην Οράγγη στη νοτιοανατολική Γαλλία ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βιμ Ντουίζεμπεργκ. Η γαλλική αστυνομία δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια του αιφνίδιου θανάτου του 70χρονου πρώην υπουργού Οικονομίας της Ολλανδίας και πρώτου προέδρου της ΕΚΤ, του οποίου το όνομα τόσο στενά συνδέθηκε με την εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος σε 12 ευρωπαϊκές οικονομίες, εξ ου και ο χαρακτηρισμός "κ. Ευρώ", που του είχε αποδοθεί. Επί της θητείας του, μεταξύ 1998 και 2003, τα επιτόκια στις χώρες της ΕΕ έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

    Ο Βιλεμ Φρέντερικ Ντουίζεμπεργκ, όπως ήταν το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1935, στο Χίρενβεν της Ολλανδίας. Σπούδασε οικονομικά και διετέλεσε καθηγητής πανεπιστημίου προτού εμπλακεί με την πολιτική και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

    [03] Κόσμος

    Λήγει τα μεσάνυχτα

    Τελεσίγραφο από Ιράν

    31/7/2005 1:01:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC

    Απόψε τα μεσάνυχτα λήγει το τελεσίγραφο που έθεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Τεχεράνη. Συγκεκριμένα, το Ιράν δηλώνει ότι θα επαναλάβει της πυρηνικές δραστηριότητές του - υπό την επιτήρηση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) - σε περίπτωση που δεν λάβει μέχρι εκείνη την ώρα προτάσεις της Ένωσης για άρση του διπλωματικού αδιεξόδου. Από την πλευρά τους, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, οι οποίες εκπροσωπούν την Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, απάντησαν σήμερα ότι οι προτάσεις τους θα επιδοθούν σε μια εβδομάδα, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν με την Τεχεράνη στη Γενεύη τον Μάιο. Παράλληλα, το Λονδίνο προειδοποίησε ότι η επαναλειτουργία του εργοστασίου μετατροπής ουρανίου στο Ισπαχάν θα ήταν "ανώφελη και επιζήμια" και θα οδηγούσειστο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Σημειώνεται ότι το Ιράν ανέστειλε τις πυρηνικές δραστηριότητες το Νοέμβριο του 2004, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις της διεθνούς κοινότητας.

    "Για ειρηνικούς σκοπούς"

    Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι εάν η Ένωση δεν τηρήσει την προθεσμία, τότε στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ισπαχάν θα επαναληφθεί - σε περιορισμένη κλίμακα - διαδικασία επεξεργασίας και μετατροπής ουρανίου.

    Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ καταγγέλλουν ότι το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, ενώ η Τεχεράνη εμμένει ότι το πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.

    Ωστόσο, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες, απειλούν να παραπέμψουν το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αίτημα την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, εάν η Τεχεράνη συνεχίσει τις πυρηνικές δραστηριότητες.

    [04] Ιράκ

    Άλλες τρεις επιθέσεις στο Ιράκ

    31/7/2005 3:40:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: AFP-ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν σε τρεις νέες βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Ιράκ.

    Η πρώτη έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σημειώθηκε χθες λόγο πριν τα μεσάνυχτα σε δρόμο της νότιο-δυτικής Βαγδάτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου και εξερράγη την ώρα που διερχόταν η περίπολος.

    Η ιστορία επαναλήφθηκε ξανά και σε άλλο δρόμο αυτή τη φορά στη συνοικία Ντόρα, στα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου μια δεύτερη έκρηξη κόστισε τη ζωή ενός πέμπτου Αμερικανού στρατιώτη και ενός Ιρακινού πολίτη. Τα δύο αυτά περιστατικά ανέβασαν τις απώλειες των Αμερικάνων στο Ιράκ στους 1.793 θανάτους από το Μάρτιο του 2003.

    Το τρίτο περιστατικό σημειώθηκε σήμερα σε φυλάκιο ελέγχου της αστυνομίας, 50 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης κοντά στην πόλη Χίλα. Το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στο πλάι του δρόμου και ενεργοποιήθηκε με τηλεχειρισμό. Πέντε Ιρακινοί σκοτώθηκαν -οι δύο εξ αυτών αστυνομικοί- ενώ άλλοι 10 τραυματίσθηκαν.

    Αυτά όμως δεν ήταν τα μόνα περιστατικά που μεταδόθηκαν από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Χθες ανακοινώθηκε από πηγή του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας πως η γενική διευθύντρια του ιρακινού υπουργείου Υγείας πιάστηκε όμηρος από ενόπλους στην κατοικία της στη Βαγδάτη. Η Ιμάν Νάζι Αμπντελραζάκ απήχθη μέρα μεσημέρι στη συνοικία Μανσούρ της δυτικής Βαγδάτης. Περισσότερες πληροφορίες για την τύχη της προς το παρόν δεν υπάρχουν, ωστόσο η περιπέτεια της ομηρίας δύο άλλων Ιρακινών αξιωματούχων είχε τραγικό τέλος. Πρόκετια για ένα ανώτατο στέλεχος και δύο υπαλλήλους του διεθνούς αεροδρομίου της Βαγδάτης οι οποίοι είχαν πέσει θύματα απαγωγής την περασμένη εβδομάδα. Οι τρεις άνδρες, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, βρέθηκαν χθες σφαγιασμένοι στη Βαγδάτη.

    [05] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Κυρία" η Μπορντο στο "Βελοντρόμ"

    30/7/2005 11:38:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με γκολ των Ζιλιέν Φαμπέρ και Πιερ Ντουκάς, η Μπορντό πήρε τη νίκη μέσα στο "Βελοντρόμ" απέναντι στη Μαρσέιγ, με 2-0 ξεκινώντας με τον καλύτερο τρόπο τη νέα αγωνιστική περίοδο στη Γαλλία. Οι "γιρονδίνοι" πέρυσι είχαν τερματίσει κάτω από τη μέση της βαθμολογίας και θέλουν εφέτος να γυρίσουν στη κορυφή. Νίκες πέτυχαν και η δευτεραθλήτρια Λιλ, η Ναντ, η Μονακό, η Τουλούζ και η Παρί Σεν Ζερμαίν. Αντίθετα στο 0-0 έμειναν η Σεντ Ετιέν με την Αζαξιό και η Στρασμπούρ με την Οσέρ.

    Αποτελέσματα - Σκόρερ

    Παρασκευή (29/7)

    Παρί Σεν Ζερμέν-Μετς 4-1 (5 Καλού, 38 Σισέ, 48 Ροτέν, 80Λαντρέν-69Αν)

    Σάββατο (30/7)

    Μαρσέιγ-Μπορντό 0-2 (16 Φαμπέρ, 87 Ντουκάς)

    Λίλ-Ρεν 1-0 (38 Μακούν)

    Νανσί-Μονακό 0-1 (69 Καπό)

    Νις-Τρουά 1-1 (33 Βαϊρουά-51 Νταλέτ)

    Ναντ-Λανς 2-0 (4 Γιαπί Γιαπό, 6 Γκλομπάρντ)

    Σοσό-Τουλούζ 0-1 (17 Σάντος)

    Σεντ Ετιέν-Αζαξιό 0-0

    Στρασμπούρ-Οσέρ 0-0

    Κυριακή (31/7)

    Λε Μαν-Λιόν

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανεγκέφαλοι φίλαθλοι Ατρομήτου

    31/7/2005 7:17:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πρώτο δείγμα αρνητικό για τους φίλους του Ατρόμητου. Λιγοστοί φίλαθλοι της ομάδας του Περιστερίου, προκάλεσαν την Κυριακή επεισόδια λίγο πριν την έναρξη του φιλικού αγώνα της ομάδας τους με την Προοδευτική, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να μην ξεκινήσει ποτέ. Όλα ξεκίνησαν όταν μερίδα "ανεγκέφαλων" οπαδών της ομάδας του Περιστερίου, που δεν αριθμούσε πάνω από 5-6 άτομα, επιτέθηκε σε παίκτες και τεχνικό επιτελείο της Προοδευτικής, πριν την έναρξη του παιχνιδιού. Μπροστά στον κίνδυνο να γενικευτούν τα επεισόδια και λόγω της έλλειψης αστυνομικής δύναμης, ο πρόεδρος της ομάδας του Κορυδαλλού, Γιάννης Καρρά, αποφάσισε την αποχώρησή της από το γήπεδο, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

    Σπανός: "Θα τους βρούμε"

    Με δηλώσεις του στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ ο κ. Καρράς, δεν επέρριψε εύθηνες στη διοίκηση τους Ατρόμητου, χαρακτηρίζοντας το γεγονός μεμονωμένο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν από άτομα που βρισκόντουσαν σε κατάσταση μέθης.

    Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του Ατρομήτου κ. Σπανός ζήτησε συγνώμη από τον κ. Καρρά για τα επεισόδια, υποστηρίζοντας ότι ήδη έχει ζητήσει από τους συλλόγους των οργανωμένων φιλάθλων να του δώσουν τα ονόματα των ατόμων που ξεκίνησαν την όλη φασαρία, και προανήγγειλε λήψη σκληρών μέτρων για να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.

    [07] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Καζλάουσκας: "Τους ήθελα"

    31/7/2005 7:47:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Για τα δύο νέα αποκτήματα του Ολυμπιακού, Μάρτιν Ράντσικ και Νίκο Χατζή, τους οποίους θα έχει εφέτος υπό την καθοδήγησή του τη νέα αγωνιστική περίοδο, μίλησε ο τεχνικός της ομάδας Γιόνας Καζλάουσκας. Ο Λιθουανός προπονητής που αυτές τις ημέρες στη Κίνα προπονώντας την εθνική ομάδα, με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, υποστήριξε ότι οι δυο παίκτες ήταν μέσα στα σχέδια του για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, αποκάλυψε την αγωνιστική του φιλοσοφία, ενώ αναφέρθηκε και στην γνωριμία του με τον Γιάννης Σφαιρόπουλο.

    Θα βοηθήσουν

    "Ο Νίκος Χατζής είναι στο μυαλό μου από τότε που ξεκίνησε να παίζει στις μικρές Εθνικές ομάδες της Ελλάδας γιατί παράλληλα εγώ ξεκινούσα την προπονητική με τις αντίστοιχες ομάδες της Λιθουανίας. Μου είχε κάνει εξαιρετική εντύπωση από τότε, πριν ακόμα κάνει τη μεγάλη καριέρα. Είναι εκπληκτικός σουτέρ και ο παίκτης που μπορεί να πάρει ένα παιχνίδι μόνος του. Μας έλειψε πολύ ένας σουτέρ της αξίας του την περυσινή χρονιά», τόνισε ο Γιόνας Καζλάουσκας και πρόσθεσε: "Από την αρχή του καλοκαιριού είχα ρωτήσει αν θα μπορούσαμε να τον πάρουμε στην ομάδα, αλλά τότε είχε συμβόλαιο με την ΑΕΚ. Όταν όμως ενημερώθηκα ότι ενδέχεται να φύγει από την ομάδα του, αμέσως έδωσα τη συγκατάθεσή μου για να έρθει στον Ολυμπιακό".

    Μια μέρα πριν ανακοινωθεί η συμφωνία με τον Καλαματιανό γκαρντ, ο Ολυμπιακός έβαλε στο ρόστερ του και τον Μάρτιν Ράντσικ: "Μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στα δυο παιχνίδια που παίξαμε με τη Φορτιτούντο. Τον είδα ακόμα σε πολλά παιχνίδια, όπως με τη Ρεάλ και την Εφές Πίλσεν. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που αγωνίζεται. Ότι είναι πολύ δυνατός κοντά στο καλάθι, ότι παίζει εξαιρετική άμυνα, τρέχει στον αιφνιδιασμό και γενικότερα παίζει για την ομάδα".

    Ο Λιθουανός τεχνικός έχει σχεδιάσει εδώ και καιρό στο μυαλό του τον νέο Ολυμπιακό και τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας και σ αυτό το σχεδιασμό είναι απαραίτητος... "ένας πλέι μέικερ που θα κάνει όλους τους παίκτες καλύτερους. Που θα μπορεί να διεισδύει για να ανοίγει τις άμυνες και να πασάρει τη στιγμή που πρέπει. Να καθοδηγεί τους άλλους και όταν χρειάζεται να μπορεί να σκοράρει. Δεν θέλω να πω ονόματα, αλλά έναν τέτοιο παίκτη ψάχνουμε", τόνισε ο Καζλάουσκας και πρόσθεσε: "Όταν ξεκινάς να χτίσεις μια ομάδα, θα συναντήσεις και πολλά προβλήματα. Αυτό το ξέραμε και γι αυτό είχαμε υπομονή. Η υπομονή είναι η μεγαλύτερη αρετή. Έχουμε κάνει κάποια σωστά βήματα και πρέπει να συνεχίσουμε γιατί έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Οι συνεργάτες μου, μου λένε ότι οι φίλοι του Ολυμπιακού έχουν ενθουσιαστεί και ρωτάνε συνέχεια για την ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια οι φίλοι του Ολυμπιακού είναι απογοητευμένοι. Εμείς όμως που είμαστε μέσα στην ομάδα, δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε αλλά να δουλεύουμε, γιατί η χρονιά που έρχεται είναι ακόμα πιο δύσκολη από την περσινή".

    Το μήνυμα του Καζλάουσκας θα περάσει σ όλους και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος που πέρασε πέντε μέρες δίπλα στον Λιθουανό τεχνικό συζητώντας για την ομάδα: "Μιλήσαμε πάρα πολύ με τον Γιάννη. Για την προετοιμασία, τον τρόπο που πρέπει να δουλέψουμε, τους παίκτες. Κατάλαβα ότι ήρθε στον Ολυμπιακό για να δουλέψει, ότι θέλει να πετύχουμε. Όταν χτίζεις μια νέα ομάδα, με αρκετά νέα παιδιά χρειάζεσαι τέτοιους συνεργάτες. Να μπαίνουν στο γήπεδο 24 ώρες τη μέρα και να δουλεύουν".

    [08] "Φουλ" για μετάλλιο ο Γρηγοριάδης

    31/7/2005 5:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2005 6:13:34 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το είπε και το έκανε. Λίγο μετά τους προκριματικούς στα 50μ. ύπτιο ο Άρης Γρηγοριάδης είχε υποσχεθεί να κάνει ακόμα καλύτερη κούρσα στον ημιτελικό και να μπει στον τελικό με τον καλύτερο χρόνο. Ο νεαρός αθλητής από τη Θεσσαλονίκη, έκανε πράξη την υπόσχεσή του και πέφτοντας στην 1η σειρά κάλυψε την απόσταση σε 25.11, σημειώνοντας τον καλύτερο χρόνο από τους οκτώ αθλητές που πήραν το "εισιτήριο" για τον τελικό. Ο χρόνος του, είναι πολύ κοντά στο εφετινό του ρεκόρ των 25.09, χρόνος ο οποίος αποτελεί την καλύτερη επίδοση στο αγώνισμα για εφέτος. Ο Γρηγοριάδης, με την επιδοσή του άφησε πίσω του αθλητές, όπως οι Αμερικανοί Άρον Πίρσολ (25:55) πρώτος στα 100μ και 200μ. ύπτιο με παγκόσμιο ρεκόρ, και Ράνταλ Μπαλ ( 25:60), δεύτερος στα 100μ. ύπτιο. Αν όλα πάνε καλά στον τελικό ο Έλληνας Πρωταθλητής, θα είναι ο πρώτος αθλητής μας, που θα έχει καταφέρει να πάρει μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

    Στον τελικό και ο Δρυμωνάκος

    Το "παρών" στον τελικό των 400μ. μικτής θα δώσει ο Γιάννης Δρυμωνάκος. Ο Έλληνας πρωταθλητής, με επίδοση 4 λεπτά 16 δεύτερα 84 εκατοστά σημείωσε την 5η καλύτερη επίδοση των προκριματικών και πήρε το "εισιτήριο" για τον τελικό που θα γίνει σήμερα τα ξημερώματα.

    Αντίθετα από τον Δρυμωνάκο, ο Γιάννης Κοκκώδης με 4 λεπτά 23.82, επίδοση που δεν του επέτρεψε να βρεθεί στην πρώτη οκτάδα, καταλαμβάνοντας τελικά την 15η θέση στα προκριματικά μεταξύ 33 αθλητών.

    Εκτός τελικού έμεινε και η Νέρι Νιαγκουάρα, στα 50μ. ελεύθερο. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια "έπεσε" στην 1η ημιτελική σειρά και κατετάγη όγδοη με χρόνο 25.78, επίδοση που την έφερε στην 16η θέση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φουλ για τελικό ο Γρηγορίαδης

    [09] Κρόκερ ο κυριάρχος

    31/7/2005 4:49:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μπορεί ο Ίαν κρόκερ να ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής, της προτελευταίας ημέρας των αγώνων κολύμβησης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Μόντρεαλ, με το παγκόσμιο ρεκόρ που έκανε, αλλά εκτός του Αμερικανού κολυμβητή την παράσταση έκλεψαν επίσης η Κέιτ Ζίγκλερ, η Κρίστι Κόβεντρι και ο Ρόναλντ Σούμαν που πρόσθεσαν ακόμα ένα μετάλλιο στη συλλογή τους σε αυτή τη διοργάνωση. Ο Κρόκερ, αδιαμφισβήτητο φαβορί της κούρσας των 100μ. πεταλούδα, πήρε το χρυσό μετάλλιο καλύπτοντας την απόσταση σε 50.40, χρόνο με τον οποίο έσπασε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ των 50.76, που είχε πετύχει στις 13 Ιουλίου 2004 στο Λονγκ Μπιτς των Ηνωμένων Πολιτειών, Ο Κρόκερ κάνοντας καταπληκτική κούρσα άφησε την δεύτερη θέση για το "φαινόμενο της Βαλτιμόρης" Μάικλ Φελπς και την τρίτη για τον Αντρέι Σερντίνοφ.

    Τρίτο μετάλλιο ο Σούμαν

    Το χρυσό μετάλλιο στα 50μ. πεταλούδα, ήταν μόνο η αρχή για τον Ρόλαντ Σούμαν. Ο Νοτιοαφρικανός κολυμβητής, αφού κατέκτησε το ασημένιο στα 100μ. ελεύθερο επανήλθε στις μικρές αποστάσεις, όπου κατάφερε να κατακτήσει το δεύτερο χρυσό του μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο, και το τρίτο του συνολικά, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

    Ο 25χρονος Σούμαν που έσπασε δυο φορές μέσα σε μια ημέρα το παγκόσμιο ρεκόρ στο πενηντάρι της πεταλούδας, κάλυψε την απόσταση σε 21.69, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ αγώνων. Το προηγούμενο ρεκόρ αγώνων είχε σημειώσει ο Ρώσος Αλεξάντερ Ποπόφ στις 26 Ιουλίου 2003 στη Βαρκελώνη, όταν κολύμπησε τα 50μ. ελεύθερο σε 21.92. Ο Σούμαν άφησε στις δύο επόμενες θέσεις τον Ντούγε Ντραγκάνια και τον Μπάρτος Κιζιερόφσκι.

    Απόλυτη κυρίαρχος των μεγάλων αποστάσεων ανακηρύχθηκε η Αμερικανίδα Κέιτ Ζίγκλερ που μετά το χρυσό μετάλλιο στα 1500μ. ελεύθερο κατέκτησε την πρώτη θέση και στα 800μ. Η 16χρονηαθλήτρια κατετάγη πρώτη στον τελικό του αγωνίσματος, καλύπτοντας την απόσταση σε 8:25.31, και άφησε στις δύο επόμενες θέσεις την Μπρίτανι Ρέιμερ και την Αϊ Σιμπάτα.

    Κυρίαρχος και η Κίρστι Κόβεντρι στο ύπτιο που μετά τα 100μ. κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στα 200μ.. Η 22χρονη αθλήτρια από τη Ζιμπάμπουε κατετάγη πρώτη στον τελικό του αγωνίσματος, αφού κάλυψε την απόσταση σε 2:08.52 και άφησε στις δύο επόμενες θέσεις τη Μάργκαρετ Χέλζερ και τη Ρέικο Νακαμούρα.

    Άκρως επιτυχημένο το ντεμπούτο της Ντάνι Μιάτκε σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης Η 17χρονη αθλήτρια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 50μ. πεταλούδα, με χρόνο 26.11, αφήνοντας στις δύο επόμενες θέσεις, τις έμπειρες Ανα-Καρίν Κάμερλινγκ και Τερέσε Αλσχάμαρ από τη Σουηδία.

    Τέλος η γυναικεία ομάδα της Αυστραλίας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 4Χ100μ. Οι Σόφι Εντινγκτον, Λέιζελ Τζόουνς, Τζέσικα Σίπερ και Λίσμπεθ Λέντον κατέλαβαν την πρώτη θέση στον τελικό του αγωνίσματος, αφού κάλυψαν την απόσταση σε 3:57.47, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ αγώνων. Το προηγούμενο ρεκόρ αγώνων είχε σημειώσει η ομάδα της Κίνας στις 26 Ιουλίου 2003 στη Βαρκελώνη, όταν κολύμπησε τα 4Χ100μ. μικτής σε 3:59.89. Η ομάδα της Αυστραλίας άφησε στις δύο επόμενες θέσεις τις αντίστοιχες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας.

    Τελικά αποτελέσματα:

    800μ. ελεύθερο γυναικών:

    1. Κέιτ Ζίγκλερ (ΗΠΑ) 8:25.31

    2. Μπρίτανι Ρέιμερ (Καναδάς) 8:27.59

    3. Αϊ Σιμπάτα (Ιαπωνία) 8:27.86

    4. Φλάβια Ριγκαμόντι (Ελβετία) 8:28.74

    5. Καμέλια Πότετς (Ρουμανία) 8:34.40

    6. Ερικα Βιγιαεσίχα (Ισπανία) 8:36.34

    7. Ρεμπέκα Κουκ (Βρετανία) 8:37.98

    8. Γιάνα Χένκε (Γερμανία) 8:38.23

    100μ. πεταλούδα των ανδρών:

    1. Ιαν Κρόκερ (ΗΠΑ) 50.40 - Παγκόσμιο ρεκόρ

    2. Μάικλ Φελπς (ΗΠΑ) 51.65

    3. Αντρέι Σερντίνοφ (Ουκρανία) 52.08

    4. Ιγκόρ Μαρτσένκο (Ρωσία) 52.35

    5= Εβγκένι Κοροτίσκιν (Ρωσία) 52.87

    5= Μάικ Μιντένκο (Καναδάς) 52.87

    7. Κάιο Αλμέιντα (Βραζιλία) 53.13

    8. Ρίο Τακαγιάσου (Ιαπωνία) 53.28

    200μ. ύπτιο των γυναικών:

    1. Κίρστι Κόβεντρι (Ζιμπάμπουε) 2:08.52

    2. Μάργκαρετ Χέλζερ (ΗΠΑ) 2:09.94

    3. Ρέικο Νακαμούρα (Ιαπωνία) 2:10.41

    4. Χάναε Ιτο (Ιαπωνία) 2:10.98

    5. Αλέσια Φιλίπι (Ιταλία) 2:11.44

    6. Στανισλάβα Κομάροβα (Ρωσία) 2:12.03

    7. Λουίζε Ορνστεντ (Δανία) 2:12.93

    8. Τζινγκ Ζάο (Κίνα) 2:13.10

    50μ. ελεύθερο των ανδρών:

    1. Ρόλαντ Σούμαν (Νότια Αφρική) 21.69 - Ρεκόρ αγώνων

    2. Ντούγε Ντραγκάνια (Κροατία) 21.89

    3. Μπάρτος Κιζιερόφσκι (Πολωνία) 21.94

    4. Σαλίμ Ιλές (Αλγερία) 22.15

    5. Αντρέι Καπράλοφ (Ρωσία) 22.16

    6. Νίκολας Μπρουνέλι (ΗΠΑ) 22.25

    7. Φρεντερίκ Μπουσκέ (Γαλλία) 22.44

    8. Εντουάρντ Λορέντε (Ισπανία) 22.46

    50μ. πεταλούδα των γυναικών:

    1. Ντάνι Μιάτκε (Αυστραλία) 26.11

    2. Ανα-Καρίν Κάμερλινγκ (Σουηδία) 26.36

    3. Τερέσε Αλσχάμαρ (Σουηδία) 26.39

    4. Φαμπιένε Νανταράτζα (Αυστρία) 26.50

    5. Αντγε Μπουσούλτε (Γερμανία) 26.55

    6. Νάταλι Κάφλιν (ΗΠΑ) 26.63

    7. Ινγκε Ντέκερ (Ολλανδία) 26.93

    8. Ελίζαμπεθ Κόστερ (Νέα Ζηλανδία) 27.23

    4Χ100μ. μικτής ομαδικής των γυναικών:

    1. Αυστραλία 3:57.47 - Ρεκόρ αγώνων

    (Σόφι Εντινγκτον, Λέιζελ Τζόουνς, Τζέσικα Σίπερ, Λίσμπεθ Λέντον)

    2. ΗΠΑ 3:59.92

    3. Γερμανία 4:02.51

    4. Κίνα 4:02.80

    5. Ιταλία 4:04.90

    6. Πολωνία 4:05.08

    7. Ιαπωνία 4:06.85

    Ρωσία ακυρώθηκε

    [10] Η Σερβία το χρυσό στο πόλο ανδρών

    31/7/2005 4:19:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μ ένα γκολ του Ντανίλο Ικοντίνοβιτς, 1 λεπτό και 9 δευτερόλεπτα, πριν το τέλος του αγώνα η ομάδα πόλο ανδρών της Σερβίας/Μαυροβούνιο, επικράτησε της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας του 2003, Ουγγαρίας με 8-7, στον τελικό της υδατοσφαίρισης του Μόντρεαλ και πήρε το χρυσό μετάλλιο. Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός, με το τις δυο ομάδες να είναι κοντά στο σκορ σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μια φορά μόνο η Σερβία κατάφερε να πάρει διαφορά δυο γκολ 4 λεπτά πριν τη λήξη, αλλά οι Μαγυάροι με αντεπίθεση έφεραν το παιχνίδι στα ίσια με δυο γκολ του Μόλναρ. Στην επόμενη επίθεση όμως ο Ούγγρος αποβλήθηκε και οι Σέρβοι εκμεταλλευόμενοι την επίθεση με παίκτη παραπάνω, πήραν τη νίκη. Ο Ικοντίνοβιτς ήταν ο ηγέτης των "μπλε πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ, ενώ οι Μαγυάροι είχαν σε καλή ημέρα του Μαντάρας, Μολνάρ και Μπίρος που σημείωσαν από δυο γκολ ο καθένας. Οι Ούγγροι είχαν σαρώσει τους τίλτους τα τελευταία χρόνια κατακτώντας εκτός από τον τίτλο του 2003, και το χρυσό στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Γενικά οι Μαγυάροι είχαν έως τώρα στη συλλογή τους οχτώ Ολυμπιακά μετάλλια και δυο Παγκόσμιους τίτλους. Οι Σέρβοι αντίστοιχα είχαν να επιδείξουν μέχρι χθες μόνο την τρίτη θέση στο παγκόσμιο του 2003, ενώ ένα τίτλο που είχαν κερδίσει το 1991.

    Η τελική κατάταξη:

    ΤΕΛΙΚΟΣ

    Σερβία/Μαυροβούνιο-Ουγγαρία 8-7

    "ΜΙΚΡΟΣ" ΤΕΛΙΚΟΣ

    Κροατία-ΕΛΛΑΔΑ 10-11 (παράταση)

    ΘΕΣΕΙΣ 5-6

    Ρουμανία-Ισπανία 7-8

    ΘΕΣΕΙΣ 7-8

    Ρωσία-Ιταλία 7-6

    Η τελική κατάταξη:

    1. Σερβία/Μαυροβούνιο

    2. Ουγγαρία

    3. ΕΛΛΑΔΑ

    4. Κροατία

    5. Ισπανία

    6. Ρουμανία

    7. Ρωσία

    8. Ιταλία

    9. Γερμανία

    10. Αυστραλία

    11. Ηνωμένες Πολιτείες

    12. Κούβα

    13. Καναδάς

    14. Ιαπωνία

    15. Νότια Αφρική

    16. Κίνα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 31 July 2005 - 16:51:13 UTC