Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πυρά" για το εργασιακό
  • [02] Στοιχεία – σοκ για το ΕΣΥ
  • [03] Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα …ρομπότ
  • [04] Δυσφορία της ΕΝΑΕ για τη μείωση αρμοδιοτήτων
  • [05] Η ΔΕΗ στο Δημόσιο
  • [06] Μας σερβίρουν "μπόμπες"
  • [07] Αγώνας για τα σιαμαία
  • [08] Φωτιά σε πλατφόρμα πετρελαίου
  • [09] Έκρηξη σε στρατόπεδο της Κύπρου
  • [10] Μυστική συμφωνία για το περιβάλλον
  • [11] Αναγνώρισαν τον ένα βομβιστή
  • [12] Σύσκεψη για την πορεία της Οικονομίας
  • [13] Νίκη με πολιτικές διαστάσεις
  • [14] Φίγκο: "Παίζω ή φεύγω"
  • [15] Ο πρώτος γύρος του UEFA
  • [16] Επιστολή Λυκουρέζου για Σουπερ λίγκα
  • [17] Έτοιμος και αισιόδοξος ο Ζαγοράκης
  • [18] Κοντά στον ΠΑΟ ο Ζεβλάκοφ
  • [19] Στον Κολοσσό ο Νάκιτς
  • [20] Ισραηλινός "άσος" για την ΑΕΚ
  • [21] Στην Αγία Πετρούπολη ο Μίντλετον
  • [22] Και ο Γκερούζ "απών" στο Ελσίνκι
  • [23] Στα ημιτελικά ο Κοκκώδης
  • [24] SOS από τους αρχαιολόγους
  • [25] Γιορτές του Πάρνωνα
  • [26] Εμπιστοσύνη στους παλιούς
  • [27] Αρχηγός ο Ζαχαρόπουλος
  • [28] Πήρε Δημητρόπουλο ο Λεβαδειακός

    [01] Πολιτική

    Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή

    "Πυρά" για το εργασιακό

    27/7/2005 4:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με φόντο τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης εντείνεται η αντιπαράθεση στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. "Το 8ωρο ούτε θίγεται ούτε παραβιάζεται, αντίθετα περιφρουρείται και προστατεύεται", τόνισε ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις προωθούμενες ρυθμίσεις. Σφοδρή κριτική στην Κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, που έκανε λόγο για ταξικού χαρακτήρα παρέμβαση σε βάρος των εργαζομένων και πλήρη ανατροπή του εργασιακού τοπίου, ενώ επανέλαβε πως το κόμμα του θα καταργήσει τις ρυθμίσεις όταν αναλάβει την διακυβέρνηση. Έντονη ήταν η απάντηση του κ. Παναγιωτόπουλου, που μίλησε για αντιφάσεις του ΠΑΣΟΚ, τρικυμιώδη θάλασσα ασυνεπειών, άσφαιρα πυρά και ψευδέστατους ισχυρισμούς. Νωρίτερα, το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι επιστροφή στο εργασιακό καθεστώς του 1900, ενώ ο ΣΥΝ ζήτησε την απόσυρσή του.

    Κόντρα Παναγιωτόπουλου Παπανδρέου

    "Μνημείο κυβερνητικής ανικανότητας, κοινωνικής αδικίας και αλαζονικού αυταρχισμού που αποκαλύπτει την ταξική προτίμηση της ΝΔ", χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Παράλληλα, αναφερόμενος στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "ωρολογιακή βόμβα" στο θεσμό της οικογένειας και κατηγόρησε την Κυβέρνηση για επίδειξη κρατισμού και αυθαιρεσίας.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι δεν έχει αλλάξει αντιλήψεις και επιθυμεί υποχείριά του την Εκκλησία, την Δικαιοσύνη, την Δημόσια Διοίκηση και τα μέσα ενημέρωσης, ενώ πρόσθεσε πως το κόμμα του επενδύει στον άνθρωπο και όταν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τις εργασιακές ρυθμίσεις για ιδεολογικούς και όχι αντιπολιτευτικούς λόγους.

    Με ιδιαίτερα καυστικές εκφράσεις απάντησε στις επικρίσεις Παπανδρέου ο υπουργός Απασχόλησης. Αφού επανέλαβε ότι το 8ωρο δεν καταργείται αλλά θωρακίζεται και με την επιβολή ποινών, ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε να σταματήσει η παραφιλολογία, παραπληροφόρηση και προπαγάνδα για το δήθεν διευθυντικό δικαίωμα.

    Απαντώντας στα περί ταξικής παρέμβασης, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε σε έντονο ύφος, πως "η κυβέρνηση Σημίτη προέβη σε συμμαχία με το πιο αεριτζίδικο και αρπαχτικό κομμάτι επιχειρηματικότητας, το οποίο λεηλάτησε το Χρηματιστήριο".

    Αποχώρησε το ΚΚΕ

    Νωρίτερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος διασταύρωσε τα ξίφη του και με την γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός της από την συζήτηση.

    "Το νομοσχέδιο σαρώνει ό,τι άφησε πίσω της η σκούπα του ΠΑΣΟΚ", τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ και υποστήριξε πως οι εν λόγω ρυθμίσεις επαναφέρουν στο χώρο τις εργασίας συνθήκες που επικρατούσαν τον 19ο αιώνα και ακόμα πιο πριν.

    Όπως επεσήμανε η κ. Παπαρήγα, στόχος του ΚΚΕ είναι να μην νομιμοποιηθεί το νομοσχέδιο στη συνείδηση των εργαζομένων και δικαιολόγησε την απόφαση του κόμματός της καταλήγοντας: "από τη στιγμή που εν μέσω καλοκαιριού έρχονται τέτοια ζητήματα πρέπει να μποϋκοτάρονται στην πράξη".

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Απασχόλησης εξέφρασε τη λύπη του για την στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος και επεσήμανε πως η πολυπλοκότητα του 21ου αιώνα δεν αντιμετωπίζεται με αναλύσεις του 19ου.

    "Στόχος της Κυβέρνησης είναι η παραγωγή πλούτου μέσα από μια διαδικασία ελεύθερης και όχι ασύδοτης αγοράς και ύστερα η αναδιανομή του, προκειμένου να αποτραπεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και να αποκατασταθούν οι ισορροπίες όπου χρειάζεται", τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εργασιακός "καύσωνας"

    [02] Κοινωνία

    Καταγγελίες του Υπουργού Υγείας

    Στοιχεία σοκ για το ΕΣΥ

    27/7/2005 2:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/7/2005 6:59:17 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε σοβαρές καταγγελίες για την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ λόγω της έλλειψης οργάνωσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προέβη ο αρμόδιος υπουργός, Νικήτας Κακλαμάνης. Μάλιστα, ο κ. Κακλαμάνης αποκάλυψε τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις 22 εργαζομένων στην περιφέρεια Πατρών που βρέθηκαν δύο φορές εγγεγραμμένοι στις μισθολογικές καταστάσεις, τη δράση κυκλώματος στο νοσοκομείο της Λάρισας που υπεξαιρούσε τα χρήματα από τις εξετάσεις και το χάος με τις προμήθειες υγειονομικού υλικού σχεδόν σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Παράλληλα, ο Υπουργός επεσήμανε πως κατά τα 22 χρόνια λειτουργίας του ΕΣΥ δεν έχει γίνει καταγραφή εργαζομένων και κλινών στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των νοσηλευτών και των υπαλλήλων που διαθέτει κάθε διοικητική περιφέρεια. Επίσης, ο κ. Κακλαμάνης έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Νοσοκομείο Ηρακλείου, το οποίο αναφέρει πως δεν τηρούνταν οι κανόνες υγιεινής στην κουζίνα και επιβάλλει στέρηση αποδοχών στους υπευθύνους. Στο μεταξύ, 373 κιλά ακατάλληλα τρόφιμα, κυρίως ψάρια, που θα παραδίδονταν στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", κατέσχεσε η Νομαρχία Αθηνών.

    Έμφαση στη ρύθμιση των χρεών

    Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Υγείας, κυκλώματα που δρούσαν στη διεύθυνση υγειονομικής περιφέρειας της Πάτρας εμφάνιζαν 22 άτομα να εργάζονται στο ΕΣΥ και να μισθοδοτούνται χωρίς να είναι εργαζόμενοι. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα, ενώ τα ποσά που εισπράχθηκαν παράνομα ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.

    Κατά τα 22 χρόνια λειτουργίας του ΕΣΥ, επεσήμανε ο κ. Κακλαμάνης, παρουσιάζεται μια πιθανή απόκλιση 3.000 εργαζομένων, οι οποίοι κατά τα φαινόμενα λάμβαναν μισθοδοσία χωρίς να δικαιούνται. Στο νοσοκομείο Λάρισας δε, πέντε υπάλληλοι διώκονται πειθαρχικά, καθώς επί σειρά ετών έβαζαν στην τσέπη τους χρήματα από ιατρικές εξετάσεις που έκαναν ασθενείς.

    Επίσης, σε πολλά νοσοκομεία δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή κλινών, γεγονός που αποδίδεται και στο ότι η μισθοδοσία των διευθυντών των κλινικών αλλάζει ανάλογα με τον αριθμό των κλινών.

    Το Υπουργείο Υγείας δίνει έμφαση στη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, τα οποία ανέρχονται σε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την τριετία 2001 2004. Τα ρυθμιζόμενα χρέη είναι 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το ακριβές ποσό θα προκύψει σε μία ή δύο εβδομάδες.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Κακλαμάνης, μεταξύ των μέτρων που προωθεί το Υπουργείο Υγείας για να βάλει τέλος στα νοσηρά φαινόμενα στο ΕΣΥ είναι η δημιουργία μητρώου νοσοκομείων και προμηθευτών, η εφαρμογή κανόνων ταμειακής διαχείρισης, η εγκατάσταση ελεγκτικών μηχανισμών και η δημιουργία βάσης δεδομένων ανά προμηθευτή και ανά νοσοκομείο που θα τεθεί υπόψη της Βουλής.

    "Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα προβλήματα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά οξύνονται και πολλαπλασιάζονται σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας απαξιώνεται με σειρά σκόπιμων πράξεων ή παραλείψεων της Κυβέρνησης", σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας την Κυβέρνηση για έλλειψη βούλησης και σχεδίου για το ΕΣΥ.

    Αυστηρές ποινές για την γαστρεντερίτιδα

    Εξάλλου, δίμηνη στέρηση αποδοχών στην αρμόδια επόπτρια υγείας, Κυπράκη Μαρία και την προϊσταμένη του τμήματος διατροφής, Φωτεινή Τσαγκαράκη, καθώς και 10 ημέρες στέρηση αποδοχών σε κάθε μάγειρα και γραπτή επίπληξη στο διοικητικό διευθυντή, Παναγιώτη Κονιδάκη, επιβάλλει το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

    Η νόσος, που προκλήθηκε από το μικρόβιο της εντερικής σαλμονέλας, εκδηλώθηκε στις 20 Ιουλίου και μόλυνε 116 άτομα. Όπως τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, το Νοσοκομείο έδρασε άμεσα και δεν υπήρξε θάνατος ή διασπορά της νόσου. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα κρούσματα σε ασθενείς και εργαζόμενους οφείλονται σε μη σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής στην κουζίνα. Μάλιστα, τρεις ημέρες νωρίτερα, στο πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιήθηκε μόνο λαμπρυντικό λόγω έλλειψης απορρυπαντικού, ενώ, όπως καταγγέλλεται, τα καζάνια καθαρίζονταν μόνο με νερό και αλάτι.

    Παράλληλα, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις 21 υγειονομικών υπαλλήλων που κλήθηκαν σε ομολογία, αν και η τροφοδοσία της κουζίνας γίνεται χωρίς προβλήματα και τα αιτήματα για βελτίωση των συνθηκών ικανοποιούνται άμεσα, διαπιστώθηκαν σοβαρές παραλείψεις σε άλλους συναφείς τομείς, μεταξύ των οποίων και η ανάληψη κατάλληλης δράσης για την επίλυση προβλημάτων που είχαν ήδη παρατηρηθεί, όπως η απεντόμωση των χώρων και η μη εφαρμογή δεικτών απολύμανσης.

    Στο μεταξύ, ακατάλληλα τρόφιμα συνολικού βάρους 373 κιλών που προορίζονταν για τους ασθενείς του νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" κατάσχεσαν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών. Τα τρόφιμα, κυρίως κατεψυγμένα ψάρια, εντοπίστηκαν από το κλιμάκιο ελέγχου στο αυτοκίνητο - ψυγείο που έφθασε στο νοσοκομείο για να τα παραδώσει. Όπως διαπιστώθηκε, το ψυκτικό μηχάνημα του αυτοκινήτου δεν λειτουργούσε και η θερμομέτρηση των προϊόντων έδειξε θερμοκρασίες από -10,4 έως -13,8 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ενδεδειγμένη θερμοκρασία μεταφοράς κατεψυγμένων προϊόντων είναι -18 βαθμοί Κελσίου, με απόκλιση συν πλην 3 βαθμούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Γαστρεντερίτιδα στο Νοσοκομείο Ηρακλείου

    [03] Τεχνολογία

    Δημιούργημα επιστημόνων από την Ιαπωνία

    Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα ρομπότ

    27/7/2005 5:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Το όνομά της είναι Repliee Q1, κουνά με νάζι χέρια και βλέφαρα, μπορεί να κάθεται και δίνει την εντύπωση ότι αναπνέει. Ο λόγος για το πρώτο ανθρωποειδές που προσεγγίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ανθρώπινη μορφή, το οποίο παρουσιάστηκε από Ιάπωνες επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οσάκα. "Ένα ρομπότ που μοιάζει τόσο πολύ με άνθρωπο μεταδίδει ένα ισχυρότατο αίσθημα παρουσίας", τονίζει ο "πατέρας" της Repliee Q1, Χιρόσι Ισιγκούρι, υποστηρίζοντας πως θα έρθει η μέρα που τα ανθρωποειδή θα μας ξεγελούν, κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι είναι άνθρωποι. Το "μυστικό" της Repliee Q1 κρύβεται σ ένα μεγάλο αριθμό αισθητήρων και κινητήρων, που της επιτρέπουν να στρέφει το κεφάλι, να κουνά τα χέρια και να αντιδρά με τρόπο σχεδόν ανθρώπινο, κάτι στο οποίο συντελεί και το "δέρμα" της, που είναι φτιαγμένο από ελαστική σιλικόνη και όχι από σκληρό πλαστικό, όπως συμβαίνει σε άλλα ανθρωποειδή. Επόμενοι στόχοι του καθηγητή Ισιγκούρι είναι να δει την "κορούλα" του να περπατά, αλλά και γίνει ακόμα πιο κοινωνική με τους ανθρώπους.

    Στόχος η "εξομοίωση"

    Η Repliee Q1 δεν μοιάζει με κανένα άλλο ρομπότ, εξαιρουμένων όσων έχουν κατά καιρούς εμφανισθεί σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

    Σχεδιάστηκε να μοιάζει με άνθρωπο και, προς το παρόν, έχει τη δυνατότητα μόνο να κάθεται. Πάντως, διαθέτει τον κατάλληλο μηχανισμό, που αποτελείται από 31 αισθητήρες και ένα συμπιεστή αέρα, που θα της επιτρέψει να κινηθεί ως άνθρωπος.

    Επίσης, ο καθηγητής Ισιγκούρι σκοπεύει στο μέλλον να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την επικοινωνία του ρομπότ με τους ανθρώπους. "Μπορεί να ανταποκριθεί στο ανθρώπινο άγγιγμα, ωστόσο, έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας", λέει χαρακτηριστικά.

    Πριν από την Repliee Q1, ο καθηγητής είχε κατασκευάσει τη Repliee R1, ένα ρομπότ με εμφάνιση πεντάχρονου κοριτσιού από την Ιαπωνία, το οποίο μπορούσε να κουνά το κεφάλι του σε εννέα κατευθύνσεις και να κάνει τέσσερις χειρονομίες με το αριστερό του χέρι.

    [04] Πολιτική

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

    Δυσφορία της ΕΝΑΕ για τη μείωση αρμοδιοτήτων

    27/7/2005 5:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τη συμπαράστασή του στα αιτήματα της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην πρόεδρο της ΕΝΑΕ Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και η κατανομή των πόρων είναι θέμα δημοκρατίας. Από την πλευρά της, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι παρακρατά σημαντικούς πόρους, ύψους 25 εκ. ευρώ, χωρίς να τους αποδίδει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς επίσης και για αφαίρεση αρμοδιοτήτων μέσα από κάθε νομοσχέδιο που προωθεί. Η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς τόνισε ότι αυτό που αναμένουν τώρα είναι μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ώστε να αποσαφηνιστεί το ζήτημα με την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων.

    [05] Πολιτική

    Η ΔΕΗ στο Δημόσιο

    27/7/2005 3:29:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Η ανάπτυξη και η πορεία της ΔΕΗ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Ιωάννη Παλαιοκρασσά. Τη διαβεβαίωση ότι το 51% των μετοχών της ΔΕΗ θα ανήκει πάντα στο Δημόσιο, έδωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, ενώ πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, όταν αυτές γίνουν, θα κυμανθούν στα επίπεδα του πληθωρισμού.

    Το σύστημα ασφαλείας κατά την περίοδο του καύσωνα λειτούργησε αποτελεσματικά υπογράμμισαν Σιούφας - Παλαιοκρασσάς, ενώ ευχαρίστησαν εκτός από τους πολίτες για την ανταπόκρισή τους στις εκκλήσεις για περιορισμό της κατανάλωσης και τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, αλλά και στους εμπλεκόμενους φορείς για την εργατικότητά τους και την ανταπόκριση στο έργο τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επεσήμανε ότι εστάλη εγκύκλιος του ιδίου και του διευθύνοντος συμβούλου προς τους εργαζομένους με τις ευχαριστίες της διοίκησης για το θέμα.

    [06] Κοινωνία

    Νοθευμένα ως και 100%

    Μας σερβίρουν "μπόμπες"

    27/7/2005 1:07:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

    Σοκ προκαλούν οι έρευνες του ΣΔΟΕ και του Γενικού Χημείου του Κράτους, σύμφωνα με τις οποίες bar και εστιατόρια της Αττικής σερβίρουν νοθευμένα ποτά σε ποσοστό, που φτάνει ακόμα και το 100%. Πρωταθλητές στη νοθεία αναδεικνύονται κέντρα διασκέδασης κυρίως στην παραλιακή ζώνη, ενώ νοθευμένα ποτά βρέθηκαν και σε άλλα σημεία της Αττικής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Χημείο του Κράτους, νοθευμένα βρέθηκαν το 20% των δειγμάτων ουίσκι, το 65% των δειγμάτων βότκας και το 100% των δειγμάτων ρούμι και τεκίλας. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε 39 κέντρα διασκέδασης, αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των επιχειρήσεων. Ωστόσο, όπως δημοσιεύουν σήμερα τα ΝΕΑ, επικαλούμενα πληροφορίες από το υπουργείο, πρόκειται κυρίως για δημοφιλή νυκτερινά κέντρα της παραλίας. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ, οι επιχειρήσεις διασκέδασης, που εντοπίζονται να σερβίρουν "μπόμπες" διώκονται για λαθρεμπόριο, ενώ αντιμετωπίζουν και την ποινή της διακοπής λειτουργίας.

    Άκρως επικίνδυνα για την υγεία

    Όπως εξηγεί στα ΝΕΑ ο ομότιμος καθηγητής Φαρμακολογίας Νίκος Χούλης, η μεθανόλη, ένα από τα κυριότερα συστατικά των νοθευμένων ποτών, είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό, ιδιαίτερα σε μεγάλες ποσότητες. Ο καθηγητής, τονίζει, ότι ένας μη ειδικός, είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί , ότι το ποτό, που του σερβίρουν είναι νοθευμένο.

    Τα συμπτώματα από κατανάλωση "μπόμπας" είναι έντονος πονοκέφαλος και ζάλη, ενώ ο χρόνος εκδήλωσής τους εξαρτάται από την ευαισθησία του κάθε οργανισμού. Αν καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες, τα συμπτώματα γίνονται πολύ έντονα και το άτομο μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του. Ακόμα, σε περιπτώσεις πολύ μεγάλης κατανάλωσης είναι δυνατόν να προκληθεί θάνατος.

    Οι περισσότεροι φοροδιαφεύγουν

    Τα νοθευμένα ποτά, όμως δεν βλάπτουν μόνο την υγεία μας αλλά και το ταμείο του κράτους.

    Όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα νοθευμένα ποτά παρασκευάζονται σε παράνομα αποστακτήρια και στη συνέχεια συσκευάζονται και προωθούνται στα κέντρα διασκέδασης.

    Τα κυκλώματα, που προωθούν τα παράνομα ποτά πραγματοποιούν τζίρο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, καθώς "παρακάμπτουν" τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ενώ για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται χαμηλής ποιότητας υλικά.

    Επίσης, κατά τους ελέγχους του υπουργείου, το 70% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν φοροδιαφεύγει. Η βασικότερη φορολογική παράβαση αφορά τη μη έκδοση αποδείξεων.

    [07] Κοινωνία

    Είναι ενωμένα στο ήπαρ

    Αγώνας για τα σιαμαία

    27/7/2005 2:30:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Δύσκολα κρίνουν οι γιατροί τα πράγματα για τα σιαμαία κοριτσάκια, που γεννήθηκαν την περασμένη βδομάδα στο "Αλεξάνδρα". Οι γιατροί δίνουν αγώνα για να τα κρατήσουν στη ζωή. Τα νεογέννητα έχουν κοινό ήπαρ, γεγονός που δυσκολεύει κατά πολύ το διαχωρισμό τους. Αν όλα πάνε καλά, η επέμβαση θα μπορέσει να γίνει μόλις γίνουν τεσσάρων μηνών. Τα κοριτσάκια νοσηλεύονται στο νοσοκομείο "Παίδων Αγλαΐα Κυριακού". Τη Δευτέρα το πρωί έγιναν πολύωρες εξετάσεις και συσκέψεις γιατρών πολλών ειδικοτήτων, παρουσία και του υφυπουργού Υγείας κ. Κωνσταντόπουλου και όπως διαπιστώθηκε τα βρέφη μοιράζονται ένα υπερμέγεθες ήπαρ, το οποίο όμως βρίσκεται κυρίως στο σώμα του ασθενέστερου βρέφους, το οποίο πάσχει από είδος καρδιακής και νεφρικής ανεπάρκειας και υποστηρίζεται από αναπνευστήρα. Οι Έλληνες γιατροί έχουν ήδη έρθει σε επαφή με εξειδικευμένα κέντρα διαχωρισμού σιαμαίων στο εξωτερικό, με πρώτο το Κέντρο των Παρισίων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αγωνία για τα σιαμαία

    [08] Κόσμος

    Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης

    Φωτιά σε πλατφόρμα πετρελαίου

    27/7/2005 6:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/7/2005 7:44:26 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: Reuters

    Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στη Βομβάη. Περίπου 300 άτομα βρίσκονταν στην πλατφόρμα την ώρα, που ξεκίνησε η πυρκαγιά σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου, Μανί Σανκάρ Αϊγιάρ. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί οι 271, όπως ανακοίνωσε η ακτοφυλακή. Ακόμη 20 άνθρωποι έχουν εντοπιστεί και έχει ξεκινήσει επιχείρηση για τη διάσωσή τους. Στο έργο διάσωσης βοηθούν ελικόπτερα και δυνάμεις του ναυτικού. Η πλατφόρμα, όπου εκδηλώθηκε η φωτιά υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές, ενώ καταστράφηκε επίσης ένα πλοίο ανεφοδιασμού και μια κοντινή εγκατάσταση γεώτρησης. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει γνωστά.

    [09] Κοινωνία

    Σε κρίσιμη κατάσταση 3 από τους 18 τραυματίες

    Έκρηξη σε στρατόπεδο της Κύπρου

    27/7/2005 5:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τραυματισμούς προκάλεσε στην Κύπρο η έκρηξη αντιαρματικού βλήματος τύπου "Αττίλας", γαλλικής κατασκευής, το πρωί της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, στην Κόσιη. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας, δεκαοκτώ φαντάροι, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες, τραυματίσθηκαν και διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται τρεις Κύπριοι αξιωματικοί. Πρόκειται για τον ταγματάρχη, Ζένιο Ζένιου, τον υπολοχαγό, Αργύρη Αργυρού και το κληρωτό λοχία, Ανδρέα Παπαλλή. Πιο σοβαρά τραυματισμένος είναι ο λοχίας, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Ισραήλ με ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο, για περίθαλψη από γιατρούς οι οποίοι έχουν ειδικότητα σε τραύματα από εκρήξεις. Οι υπόλοιποι 15 τραυματίες είναι οπλίτες, που τραυματίστηκαν ελαφρά από το ωστικό κύμα της έκρηξης και η κατάσταση τους δεν εμπνέει ανησυχία. Διοικητική έρευνα για το συμβάν διέταξε ο υπουργός Άμυνας, Κυριάκος Μαυρονικόλας, που έκανε λόγο για το χειρότερο ατύχημα για την Εθνική Φρουρά σε περίοδο ειρήνης, ενώ την λύπη της Κυβέρνησης για το συμβάν και την ευχή της η κατάσταση των τραυματιών να βελτιωθεί, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχετικά Links: Εθνική Φρουρά

    [10] Κόσμος

    Ετοιμάζουν νέο "Πρωτόκολλο του Κιότο"

    Μυστική συμφωνία για το περιβάλλον

    27/7/2005 12:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πολλές χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Κορέα κατέληξαν σε μυστική συμφωνία για τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα εφημερίδων της Αυστραλίας. Η συμμαχία αυτή, περιλαμβάνει χώρες που θεωρούνται υπεύθυνες για την υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς εκπέμπουν το 40% και πλέον των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία αρνούνται να υπογράψουν το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το Φεβρουάριο, γιατί, όπως υποστηρίζουν, το να μην αφορά ο στόχος της μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου τις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα δεν είναι δίκαιο. Η Νότια Κορέα έχει επικυρώσει το πρωτόκολλο του Κιότο. Πηγή της αυστραλιανής Κυβέρνησης επιβεβαίωσε την πληροφορία για την επίτευξη συμφωνίας, τόνισε ωστόσο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο κατάλογος των χωρών που θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή.

    Ανάγκη για νέες τεχνολογίες

    Σύμφωνα με τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών Ίαν Κάμπελ, πρέπει να αυξηθεί η ενέργεια που καταναλώνεται παγκοσμίως και να μειωθεί η εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και για το λόγο αυτό πρέπει να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον.

    [11] Μ. Ανατολή

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Αναγνώρισαν τον ένα βομβιστή

    27/7/2005 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC

    Έναν από τους βομβιστές των φονικών επιθέσεων στο αιγυπτιακό τουριστικό θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ ισχυρίζονται πως αναγνώρισαν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Πρόκειται για τον Μούσα Μπαντράν, ο οποίος φέρεται να οδηγούσε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, που εξερράγη στην είσοδο του ξενοδοχείου Ghazala Gardens. Όπως ανακοινώθηκε το DNA του πτώματος του Μπαντράν διασταυρώθηκε με εκείνο, που είχε ληφθεί από μέλη της οικογένειάς. Συγγενής του δήλωσε στο Associated Press, ότι είχε εξαφανιστεί μετά τις επιθέσεις στην Τάμπα τον Οκτώβριο, ενώ κάποιοι άλλοι συγγενείς του κρατούνταν έκτοτε. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία σε μια προσπάθεια να αναγνωρίσει τους υπόλοιπους καμικάζι, εξετάζει δείγματα DNA, από τέσσερις οικογένειες, που κατοικούν στην πόλη ελ Αρίς βόρεια του Σινά ή στη γύρω περιοχή. Στο μεταξύ, μια τρίτη οργάνωση, η "Ταουχίντ και Τζιχάντ της Αιγύπτου", ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Σαρμ ελ Σέιχ. Η ανακοίνωση της θεωρείται και η πιο αξιόπιστη, καθώς η ίδια αυτή οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη και για την περυσινή, πολύνεκρη επίθεση στο παραθεριστικό θέρετρο της Τάμπα, στην ίδια περιοχή.

    Είχαν προειδοποιηθεί

    Την ίδια ώρα αίσθηση έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες, ότι οι Αρχές της Αιγύπτου είχαν προειδοποιηθεί για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα λίγες μέρες πριν τις εκρήξεις στο Σαρμ ελ Σέιχ.

    Ωστόσο, τα μέτρα ασφαλείας είχαν αυξηθεί μόνο στις περιοχές, όπου υπήρχαν καζίνο, καθώς θεωρούνταν ως πιθανότεροι στόχοι.

    Σύμφωνα με το Associated Press, οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στο Βόρειο και Νότιο Σινά, καθαιρέθηκαν, επειδή δεν μπόρεσαν να προβλέψουν τις επιθέσεις.

    [12] Οικονομία

    Του οικονομικού επιτελείου υπό τον κ. Αλογοσκούφη

    Σύσκεψη για την πορεία της Οικονομίας

    27/7/2005 3:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2006 βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου υπό τον υπουργό Γιώργο Αλογοσκούφη. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ακόμα, οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, ο τρόπος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και τα επόμενα βήματα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, το οικονομικό επιτελείο έχει καταγράψει αποκλίσεις σε έσοδα και δαπάνες, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επιτάχυνση των ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη του ΦΠΑ, η οποία αυξήθηκε κατά 4,1% το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2005, ενώ ο ετήσιος στόχος ήταν να αυξηθούν κατά 4,11%. Ωστόσο, η εικόνα αυτή αναμένεται να μεταβληθεί τους επόμενους μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα ενταθούν οι έλεγχοι από τους οποίους τα έσοδα αναμένεται να σημειώσουν σημαντικά αύξηση. Από την άλλη, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με εγκυκλίους του προς τους επιχορηγούμενους από τον προϋπολογισμό φορείς ζητά περιορισμό της σπατάλης.

    Τέλη Ιουλίου τα μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης

    Ο κ. Αλογοσκούφης ερωτηθείς για θέμα των ελέγχων σε τουριστικές περιοχές και νησιά, τόνισε ότι γίνεται μία διαρκής προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. "Έχουμε υποχρέωση, πρόσθεσε, ως υπουργείο Οικονομικών να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι Έλληνες θα πληρώσουν τους φόρους τους σύμφωνα με τα εισοδήματά τους και τις δυνατότητές τους".

    Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας είχε συνάντηση και με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα με τον οποίο συζήτησε για το θέμα που έχει προκύψει με το πετρέλαιο θέρμανσης. Οπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης αμέσως μετά τη συνάντηση, η Κυβέρνηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινώσει τα μέτρα που θα πάρει σχετικά.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Νίκη με πολιτικές διαστάσεις

    27/7/2005 4:11:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πρωτοσέλιδο στην Τουρκικό Τύπο έγινε η νίκη της Ανόρθωσης επί της Τραμπζονσπόρ για τον δεύτερο γύρο των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ. "ΟΧΙ" (το όχι με ελληνικά) της Ανόρθωσης στην Τραπεζούντα" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Κίπρις, ενώ η Κίπρισλι αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στον αγώνα κάτω από τον τίτλο: "Απογοήτευση 3-1. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Οι Ελληνοκύπριοι, μετά την πολιτική, άρχισαν να μας "δέρνουν" και στο ποδόσφαιρο". Η Ορτάμ έχει πηχυαίο τίτλο: "Κέρδισε η φιλία" και η Γενί Ντουζέν "Φιλία και έκπληξη". Η Γκιουνές αποδίδει την ήττα της Τραμπζόνσπορ στην ζέστη της Κύπρου. Οι εθνικιστικές Βατάν και Βολκάν περιορίζονται σε ειδησεογραφία στις αθλητικές τους σελίδες και γράφουν ότι δυσκόλεψαν τα πράγματα για πρόκριση της τουρκικής ομάδας.

    Κετσπάγια:" Ήταν μια μεγάλη νίκη"

    Για την ιστορική νίκη, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό "SPORtime 89,2" ο Τιμούρ Κετσπάγια. Ο παίκτης-προπονητής της προσφυγικής ομάδας της Αμμοχώστου, τόνισε:

    "Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η ομάδα έπαιξε καλά και πέτυχε μια ιστορική νίκη για πολλούς λόγους, όχι μόνο αγωνιστικούς. Η νίκη είναι πολύ μεγάλη. Στην Τουρκία δεν θα είναι καθόλου εύκολο το παιχνίδι και το ξέρουμε. Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και καλύτεροι για να πάρουμε την πρόκριση. Στο πρώτο 15λεπτο δυσκολευτήκαμε. Μετά την αποβολή και στο δεύτερο ημίχρονο, η ομάδα ήταν πολύ καλή. Δημιουργήσαμε καλές ευκαιρίες, αλλά σε μια στημένη φάση αδρανήσαμε και δεχτήκαμε γκολ από κεφαλιά. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αντιδράσαμε αμέσως και στο τελευταίο δεκάλεπτο πετύχαμε δυο γκολ, τα οποία μας έδωσαν ελπίδες για τη συνέχεια. Το άγχος φάνηκε τα πρώτα 15 λεπτά. Ήταν πολύ σημαντικό παιχνίδι για μας, για πολλούς λόγους. Πρώτη φορά υπήρχαν 18.000 φίλαθλοι στο γήπεδο και ήταν οπαδοί και από άλλες ομάδες που ήρθαν για να μας στηρίξουν. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ευτυχισμένοι που δώσαμε χαρά σε ολόκληρο το νησί".

    Για την επαναληπτικό αγώνα στην Τραπεζούντα τόνισε: "Έχω παίξει στην Τουρκία παιχνίδια και ξέρω πώς είναι και τι δυσκολίες θα αντιμετωπίσουμε. Δεν θα είναι καθόλου εύκολη η αναμέτρηση. Πρέπει να ξεκινήσουμε πολύ συγκεντρωμένοι και όχι όπως χθες. Όσο θα περνά ο χρόνος θα είναι υπέρ μας και εναντίον τους, γιατί εκείνοι θα έχουν την πίεση του κόσμου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά αν η ομάδα είναι σοβαρή μπορεί να χτυπήσει το παιχνίδι. Είμαστε αισιόδοξοι για την πρόκριση".

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου εξέφρασε ικανοποίηση γιατί τα αστυνομικά μέτρα απέδωσαν και η ποδοσφαιρική συνάντηση τέλειωσε χωρίς το παραμικρό επεισόδιο. Στο γήπεδο βρίσκονταν και δύο χιλιάδες Τουρκοκύπριοι, με τουρκικές σημαίες. Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι η Κύπρος κέρδισε το στοίχημα, και εκτός από τη σημαντική νίκη που πέτυχε, έδωσε τα σωστά μηνύματα διεθνώς στον τομέα της διοργάνωσης.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Φίγκο: "Παίζω ή φεύγω"

    27/7/2005 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τα παράπονά του για την περίεργη κατάσταση στην οποία βρίσκεται στην Ρεάλ έκανε ο Λουίς Φίγκο μετά το τέλος του φιλικού αγώνα της "Βασίλισσας" με την Γιουμίλο Ιουάτα, της οποίας επικράτησε με 3-1. Ο Πορτογάλος μέσος πέρασε ως αλλαγή στην αναμέτρηση και μετά το τέλος, δήλωσε πως η θα αγωνίζεται κανονικά ή θα αποχωρήσει από την ομάδα. "Η κατάσταση που βρίσκομαι είναι παράξενη. Φυσικό είναι να θέλω να παίζω ποδόσφαιρο με τη Ρεάλ. Αλλά αν δεν έχω εδώ τις ευκαιρίες, τότε θα φύγω", δήλωσε ο Φίγκο, για τον οποίο ενδιαφέρον να τον αποκτήσουν είχαν δείξει Λίβερπουλ και Ίντερ. "Οι επαφές με τη Λίβερπουλ έχουν σταματήσει, αλλά είμαι ευχαριστημένος που μεγάλοι σύλλογοι ενδιαφέρονται για μένα. Εγώ απλά θέλω να παίζω ποδόσφαιρο", πρόσθεσε ο Πορτογάλος άσος που για την Ίντερ δήλωσε πλήρη άγνοια.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο πρώτος γύρος του UEFA

    27/7/2005 3:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Αύριο γίνεται η διεξαγωγή των αγώνων ρεβάνς του Α΄ προκριματικού γύρου του Κυπέλλου UEFA. Μία ανάσα από την πρόκριση στη δεύτερη φάση, είναι οι δύο κυπριακές ομάδες, ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια, οι οποίες αναμετρούνται με συλλόγους από τη Μάλτα. Συγκεκριμένα, στο ΓΣΠ της Λευκωσίας, ο ΑΠΟΕΛ υποδέχεται την Μπιρκιρκάρα με το υπέρ του 2-0 από το πρώτο παιχνίδι, (που σημαίνει πως εύκολα ή δύσκολα θα προκριθεί), ενώ η ομάδα της Ομόνοιας θα υπερασπιστεί το υπέρ της 3-0 στην Κύπρο επί της Χιμπέρνιανς. Η εν λόγω αναμέτρηση θα γίνει στην Μάλτα.

    Το πρόγραμμα

    Το πρόγραμμα των αγώνων ρεβάνς για τον Α΄ προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA (σε παρένθεση τα αποτελέσματα των πρώτων αναμετρήσεων) έχει ως εξής:

    ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)-Μπιρκιρκάρα (Μάλτα) 28/7 (2-0)

    Χιμπέρνιανς (Μάλτα)-ΟΜΟΝΟΙΑ (Κύπρος) 28/7 (0-3)

    Πετάνζ (Λουξεμβούργο)-Αλιάνσι (Φινλανδία) 28/7 (0-3)

    Λοκομοτίβ Τιφλίδας (Γεωργία)-Μπαναντς Ερεβάν (Αρμενία) 28/7 (3-2)

    Ζέπτσε (Βοσνία/Ερζεγοβίνη)-Μπασκίμι Κουμάνοβο (ΠΓΔΜ) 28/7 (0-3)*

    ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία)-Τορπέντο Κιουταϊσι (Γεωργία) 28/7 (1-0)

    Ντομζάλε (Σλοβενία)-Ντομανιάνο (Σαν Μαρίνο) 28/7 (5-0)

    Κορκ Σίτι (Ιρλανδία)-Εκράνας Πανεβεζις (Λιθουανία) 28/7 (2-0)

    Φλόρα Ταλίν (Εσθονία)-Εσμπιεργκ (Δανία) 28/7 (2-1)

    Κέφλαβικ (Ισλανδία)-Ετζέλα Ετελμπρουκ (Λουξεμβούργο) 28/7 (4-0)

    Ντάτσια Κισινάου (Μολδαβία)-Βαντούζ (Λιχτενστάιν) 28/7 (0-2)

    ΜΤΖ Μινσκ (Λευκορωσία)-Φερεντσβάρος (Ουγγαρία) 28/7 (2-0)

    Ζίλινα (Σλοβακία)-Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) 28/7 (0-1)

    ΜΙΚΑ Ασταράκ (Αρμενία)-Μάιντς (Γερμανία) 28/7 (0-4)

    Β36 Τόρσαβν (Ν. Φερόε)-Βεστμάνεϊγιαρ (Ισλανδία) 28/7 (1-1)

    Βέντσπιλς (Λετονία)-Λίνφιλντ (Β. Ιρλανδία) 28/7 (0-1)

    Καρμάρτεν (Ουαλία)-Λόνγκφορντ Τάουν (Β. Ιρλανδία) 28/7 (0-2)

    Ραπίντ Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Ματεκόζα Σεντ Τζούλια (Ανδόρα) 28/7 (5-0)

    Καζάρ Λενκοραν (Αζερμπαϊτζάν)-Νίστρου Οτάτσι (Μολδαβία) 28/7 (1-3)

    Μέταλουργκς Λιέπαγια (Λετονία)-Ρούναβικ (Ν. Φερόε) 28/7 (3-0)

    Ατλάντας Κλαϊπέντα (Λιθουανία)-Ριλ (Ουαλία) 28/7 (1-2)

    Βαρντάρ Σκοπίων (ΠΓΔΜ)-Ελμπασάνι (Αλβανία) 28/7 (1-1)

    Σιρόκι (Βοσνία/Ερζεγοβίνη)-Τέουτα (Αλβανία) 28/7 (1-3

    Μιλικόσκι (Φινλανδία)-TVMK Ταλίν (Εσθονία) 28/7 (1-1)

    Βίκινγκ (Νορβηγία)-Πορταντάουν (Β. Ιρλανδία) 28/7 (2-1)

    * Η αναμέτρηση κατακυρώθηκε με σκορ 3-0 υπέρ της Μπασκίμι Κουμάνοβο, επειδή με τη Ζέπτσε αγωνίστηκε ποδοσφαιριστής, ο οποίος δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επιστολή Λυκουρέζου για Σουπερ λίγκα

    27/7/2005 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το θέμα της σούπερ λίγκας απασχόλησε και σήμερα τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο και την επικαιρότητα, καθώς τέσσερις ΠΑΕ απέστειλαν στον πρόεδρο της ΕΠΑΕ, επιστολή σχετικά με την δημιουργία της σούπερ λίγκας αλλά και την λειτουργία της ανώτατης αρχής του πρωταθλήματος. Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής δεν έγινε γνωστό, ωστόσο τα παραπάνω συμπεραίνονται από την απάντηση του κ. Λυκουρέζουν που ακολούθησε λίγο αργότερα. Ο έγκριτος ποινικολόγος εξέφρασε την έκπληξή του για το περιεχόμενο και επεσήμανε πως η ΕΠΑΕ είναι σπίτι κάθε παράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρουκαι πως θα ήταν προτιμότερο από πλευράς των συγκεκριμένων ομάδων να σεβαστούν τους θεσμούς και να προχωρήσουν σε διάλογο παρά να προτείνουν τρόπους "θεραπείας".

    Αναλυτικά η επιστολή του κ. Λυκουρέζου

    "Έκπληξη προκάλεσε η σημερινή επιστολή σας.

    Τα ερωτήματα που θέτετε, όπως μπορεί ο οιοσδήποτε, που έχει σχέση με το ποδόσφαιρο ν΄ αντιληφθεί, δεν επιδέχονται σοβαρή απάντηση.

    Η ΕΠΑΕ είναι το σπίτι κάθε παράγοντα. Όποιος επιθυμεί να συζητήσει, να διαβουλευτεί, να καταθέσει προτάσεις, να ανταλλάξει απόψεις με άλλους συναδέλφους για τα προβλήματα που απασχολούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είναι καλοδεχούμενος.

    Οι ομάδες που είχαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Σούπερ Λίγκα, αγνόησαν την Ε.Π.Α.Ε. και τη διοίκηση που μόλις προ εξαμήνου είχαν εκλέξει. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όπως και κάθε άλλη ΠΑΕ, νομιμοποιείται, ενόψει του θέματος που έχετε δημιουργήσει, να παίρνει πρωτοβουλίες μέσα στα πλαίσια της Ε.Π.Α.Ε.. Τέτοιες πρωτοβουλίες συντελούν στην προαγωγή του αθλήματος και κινούνται πάντοτε με κίνητρο το ευρύτερο συμφέρον του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου.

    Θα ήταν, συνεπώς, προτιμότερο αντί να υποδεικνύετε τρόπους «θεραπείας» και να ενδιαφέρεστε για το? «κύρος μου» ? να αποφασίσετε έστω την τελευταία στιγμή να σεβαστείτε το θεσμικό σας όργανο και να συνεχίσετε τον διάλογο μέσα στα πλαίσια των νόμων και των καταστατικών διατάξεων.

    Δυστυχώς, αφ΄ ενός μεν επιλέξατε τη μέθοδο της παρασυναγωγής και αφ΄ ετέρου με τη σημερινή σας επιστολή, τροφοδοτείτε, όπως φαίνεται, εντελώς αδικαιολόγητα, την αντιπαράθεση.

    Δεν πρόκειται να σας ακολουθήσω στον ολισθηρό αυτό δρόμο.

    Για την Ε.Π.Α.Ε.

    Ο Πρόεδρος

    Αλέξανδρος Λυκουρέζος"

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έτοιμος και αισιόδοξος ο Ζαγοράκης

    27/7/2005 5:52:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την ανυπομονησία του να μπει στο πρόγραμμα προπονήσεων του ΠΑΟΚ, εξέφρασε ο Θοδωρής Ζαγοράκης στις πρώτες του δηλώσεις επι αυστριακού εδάφους, κατά την σημερινή του άφιξη στο Άμπντενάου. Ο μέσος του "δικεφάλου" τόνισε πως θα μιλήσει με τα στελέχη της ομάδας για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, ενώ δήλωσε και αισιόδοξος για την φετινή χρονιά. "Ανυπομονώ να μπω στο πρόγραμμα της ομάδας", σημείωσε ο Ζαγοράκης και πρόσθεσε,"Και μόνο που βλέπω τα ασπρόμαυρα που φορούν οι συμπαίκτες μου, φτιάχνομαι. Πολύ σύντομα θα είμαι απόλυτα έτοιμος. Ξέρω τον εαυτό μου και θα μιλήσω με τον προπονητή και τον γυμναστή, για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσω. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Περιμένοντας το αεροπλάνο, είχα τον χρόνο να σκεφτώ πολύ για την ομάδα, την προετοιμασία, τον εαυτό μου και τον κόσμο της ομάδας".

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κοντά στον ΠΑΟ ο Ζεβλάκοφ

    27/7/2005 1:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μία ανάσα από το να φορέσει τα «πράσινα», είναι ο Μάρτσιν Ζεβλάκοφ. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες από το Βέλγιο, οι «πράσινοι» τα έχουν «βρει σε όλα», τόσο με τον παίκτη, όσο και με τη διοίκηση της ομάδας της Μουσκρόν και απομένουν τα τυπικά για την ολοκλήρωση της μεταγραφής. Αν επαληθευθούν οι πληροφορίες, ο Πολωνός άσος θα έρθει στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, προκειμένου να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο.

    Από την αρχή στα υπόψιν

    Η περίπτωση του 29χρονου στράικερ έχει απασχολήσει εδώ και πολύ καιρό τους πράσινους, όμως η μεταγραφή δεν ολοκληρωνόταν, αφού έψαχναν για κάτι καλύτερο.

    Ο Ζεβλάκοφ έχει ύψος 1,83μ. διακρίνεται για την ικανότητα του στο ψηλό παιχνίδι, είναι διεθνής (αγωνίστηκε και στα τρία ματς των Πολωνών στο Μουντιάλ του 2002, έχει συνολικά 25 συμμετοχές και 5 γκολ), ενώ προέρχεται από μια παραγωγική χρονιά στο βελγικό πρωτάθλημα, όπου σε 30 αγώνες σημείωσε 14 γκολ.

    Η καριέρα του Ζεβλάκοφ με αριθμούς

    1996/97-Πολώνια Βαρσοβίας: 24 συμμετοχές, 2 γκολ

    1997/98-Πολώνια Βαρσοβίας: 23, 2

    1998/99-Μπέβερεν: 23, 8

    1999/00-Μουσκρόν: 27, 14

    2000/01-Μουσκρόν: 32, 16

    2001/02-Μουσκρόν: 29, 15

    2002/03-Μουσκρόν: 31, 7

    2003/04-Μουσκρόν: 23, 8

    2004/05-Μουσκρόν: 31, 14

    Θέμα ημερών και ο χαφ

    Αν και το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό, το «τριφύλλι» αναμένεται να ανακοινώσει μέχρι την Παρασκευή, τον παίκτη που θα καλύπτει την δεξιά πτέρυγα, σε ρόλο μπακ-χαφ. Ο εκλεκτός του Αλμπέρτο Μαλεζάνι έχει εντοπιστεί, (μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, προέρχεται από χώρα της Βόρειας Ευρώπης) και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται στην Αθήνα για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει.

    Το πρώτο δυνατό φιλικό

    Οι πράσινοι αγωνίζονται σήμερα(18:00 STAR), με την Σαμπντόρια, στο πρώτο δυνατό φιλικό τεστ επί ιταλικού εδάφους. Στο παιχνίδι αυτό, ο Ιταλός τεχνικός θα μπορέσει να βγάλει τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα, λίγο πριν γίνουν οι κρίσιμες αναμετρήσεις για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Μαλεζάνι, στην αναμέτρηση που θα διεξαχθεί στην πόλη Μοένα (14 χλμ. από το Μεράνο) αναμένεται να παρατάξει την ομάδα του με σύστημα 4-2-3-1 απέναντι στον ιταλικό σύλλογο, που πέρυσι τερμάτισε στην πέμπτη θέση της Serie A. Το σχήμα που θα παραταχθεί θα αποτελείται από τους: Γκαλίνοβιτς, Βύντρα, Μόρις, Γκούμα Σέριτς, Μπίσκαν, Κονσεϊσάο, Χαραλαμπίδη, Σανμαρτεάν, Βόουτερ και Ολισαντέμπε.

    Τιμάει τον Σαραβάκο

    Αν και πέρασαν επτάμιση χρόνια από την ημέρα που κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, ο Δημήτρης Σαραβάκος θα τιμηθεί για την προσφορά του από τους πράσινους. Ο μεγάλος «μικρός» του των ελληνικών γηπέδων, ο οποίος αγάπησε και αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος και προσέφερε τα μέγιστα στην ομάδα, δέχτηκε την πρώτη κρούση από τον υπεύθυνο μάρκετινγκ, Βασίλης Παρθενόπουλος, ωστόσο η κίνηση αυτή αποτελεί καθαρά πρωτοβουλία του Γιάννη Βαρδινογιάννη.

    Ο Παναθηναϊκός, θα τον τιμήσει για την προσφορά του στο σύλλογο πριν από το φιλικό με αντίπαλο τη Σαραγόσα που θα διεξαχθεί την επόμενη Πέμπτη στο ΟΑΚΑ. Εξάλλου, ο Σαραβάος, μιλώντας στη Sportday από τη Ρόδο, όπου βρίσκεται για διακοπές, είπε: «Τα συναισθήματά μου δεν εκφράζονται με λόγια. Είναι μεγάλη τιμή για μένα. Είναι πρωτοβουλία του Γ.Βαρδινογιάννη τον οποίο ευχαριστώ και αισθάνομαι υπέροχα που θα βρεθώ και πάλι σε ένα γήπεδο, όπου έχω ζήσει μεγάλες στιγμές με την ομάδα που αγάπησα, αγαπώ και θα αγαπώ, τον Παναθηναϊκό. Ελπίζω να έχει το γήπεδο όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο. Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι πολύ καλή για τον Παναθηναϊκό, να επιστρέψει στην κορυφή και να πάρει το πρωτάθλημα, να περάσει στους ομίλους του Champions League και αν μπορεί να κάνει μια καλή πορεία».

    [19] Μπάσκετ

    Στον Κολοσσό ο Νάκιτς

    27/7/2005 6:01:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την απόκτηση του Φράνκο Νάκιτς ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση του Κολοσσού Ρόδου, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ομάδα στον τομέα της εμπειρίας. Ο 33χρονος Νάκιτς, ο οποίος πέρσι αγωνιζόταν στην Ολύμπια Λάρισας αναμένεται να προσφέρει πολλά στην νεοφώτιστη ομάδα της Α1, ενώ αυτή θα είναι η έβδομη ομάδα για την οποία θα έχει αγωνιστεί στην καριέρα του στην Ελλάδα. Μετά τον Ολυμπιακό με τον οποίο έγινε και ιδιαιτέρως γνωστός, ακολούθησαν οι Ηρακλής, Άρης, Νήαρ Ηστ, Περιστέρι και η Ολύμπια, ενώ στο εξωτερικό έχει αγωνιστεί με τις Άλμπα και Λιβόρνο.

    [20] Μπάσκετ

    Ισραηλινός "άσος" για την ΑΕΚ

    27/7/2005 12:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/7/2005 12:44:34 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τον παίκτη που θα «αντικαταστήσει» τον Νίκο Ζήση, βρήκε ο Δικέφαλος, που προχώρησε στην απόκτηση του Ντρορ Χάτζαζ, (27, 1.78). Ο Ισραηλινός διεθνής, ο οποίος μέχρι πέρυσι αγωνιζόταν στην βελγική Λέβεν, υπέγραψε με την Ένωση συμβόλαιο για 1+1 χρόνο. Μάλιστα, ο Χατζάζ, κλήθηκε από τον Σβι Σερφ στην Εθνική ομάδα ανδρών του Ισραήλ, προκειμένου να την βοηθήσει στο Challenge Round στα τέλη του Αυγούστου για να πάρει την πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου.

    Πολύ καλή παρουσία

    Άκρως ικανοποιητικά είναι τα στατιστικά που συνοδεύουν τον Ισραηλινό παίκτη. Ο Χατζάζ, αγωνίστηκε σε 35 αγώνες του βελγικού πρωταθλήματος έχοντας μέσο όρο 17,3 πόντους, 3,2 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ενώ αναδείχθηκε και πρώτος στις ασιστ. Ο 27χρονος παίκτης αγωνίστηκε με τη Χάποελ Τελ Αβίβ, και έδωσε το «παρών» στο φάιναλ φορ της FEL τη σεζόν 2003-04, που διεξήχθη στο Καζάν. Στον ημιτελικό μάλιστα είχε βρεθεί στο δρόμο του Αμαρουσίου, με την ελληνική ομάδα να επικρατεί 92-74. Στον μικρό τελικό η ομάδα του Ισραήλ επικράτησε 112-104 της Ουράλ Γκρέιτ και κατέλαβε την τρίτη θέση.

    [21] Μπάσκετ

    Στην Αγία Πετρούπολη ο Μίντλετον

    27/7/2005 12:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Από την Ελλάδα στη Ρωσία. Ο Ντάριλ Μίντλεντον, ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια αγωνιζόταν με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, συμφώνησε με τη Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης, με την οποία θα είναι κάτοικος Ρωσίας για τα επόμενα δύο χρόνια. Παράλληλα, ο «παππούς» πάουερ φόργουορντ, (είναι 39 ετών), θα αγωνίζεται με την ομάδα του Έλληνα προπονητή, Φώτη Κατσικάρη.

    "Ήθελα ΠΑΟ, αλλά"

    Ο 39χρονος πλέον παίκτης, είχε πει από την αρχή πως θέλει να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό, στην οποία αγωνίστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Όμως οι νταμπλούχοι Ελλάδας έδειξαν αδιαφορία στον παίκτη και ο Μίντλεντον υποχρεώθηκε να δεχτεί την πρόταση του Κατσικάρη διάρκειας δύο ετών.

    Ο Αμερικανός με ισπανικό διαβατήριο παίκτης, -είχε υποστεί πνευμονική εμβολή στις 5 Δεκεμβρίου 2004- πρότεινε στον Παναθηναϊκό να υπογράψει επίσημο έγγραφο στο οποίο θα δήλωνε πως δεν θα λάβει τα χρήματα του συμβολαίου του σε περίπτωση που παρουσίαζε πρόβλημα στην υγεία του. Η πρότασή του δεν έγινε, όμως δεκτή από τη διοίκηση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

    Ο ίδιος επιθυμούσε να παραμείνει ενεργός ως παίκτης παρά τα 39 του χρόνια και ήδη από το Πάσχα ακολουθούσε πρόγραμμα ατομικής προπόνησης, ενώ αυτές τις ημέρες συμμετέχει σε καμπ του Χιούστον, όπως κάθε καλοκαίρι. Η εμπειρία του, οι αμυντικές του ικανότητες μέσα στη ρακέτα και η επιρροή που ασκεί στους νέους παίκτες εκτιμήθηκαν από τον Φώτη Κατσικάρη.

    [22] Και ο Γκερούζ "απών" στο Ελσίνκι

    27/7/2005 7:23:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μετά τους "χρυσούς" Ολυμπιονίκες της Αθήνας, Κέλι Χολμς (Βρετανία), Κρίστιαν Ολσον (Σουηδία), ακόμα ένας μεγάλος αθλητής ο Μαροκινός Χικάμ Ελ Γκερούζ δεν θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το οποίο θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 14 Αυγούστου στο Ελσίνκι. Ο 31χρονος δρομέας των μέσων αποστάσεων που ήταν 2ος παγκόσμιος πρωταθλητής το 1995, για να κατακτήσει στη συνέχεια τέσσερις τίτλους στις επόμενες διοργανώσεις στα 1.500μ, από το 1997 μέχρι και το 2003, αποφάσισε φέτος να ξεκουραστεί και να επιστρέψει στις αγωνιστικές υποχρεώσεις από τη νέα περίοδο. "Αποφάσισα να μην συμμετάσχω. Ηταν μια δύσκολη απόφαση που πήρα. Θα συμμετάσχω και πάλι σε αγώνες τον Ιανουάριο του 2006, στα πρώτα μίτινγκ κλειστού στίβου που θα γίνουν. Πρώτα όμως έχω ανάγκη ξεκούρασης και διακοπών με την οικογένειά μου πριν ξεκινήσω και πάλι προπονήσεις", δήλωσε σχετικά.

    Αγωνία για Πάουελ και Σάντσες

    Ένας ακόμη σπουδαίος αθλητής που χάνει το Ελσίνκι λόγω τραυματισμού είναι ο Αυστραλός επικοντιστής, Πολ Μπουργκς. Ο 25χρονος αθλητής, ήταν ο μόνος εφέτος που είχε υπερβεί τα 6.00μ στο επί κοντώ (από τον Φεβρουάριο στο Περθ).

    Εκτός του Μπουργκς εκτός παγκοσμίου πρωταθλήματος τέθηκε επίσης λόγω τραυματισμού και η συμπατριώτισσά του, Σάρα Τζέιμιεσον (1.500μ).

    Στο μεταξύ την τελική γνωμάτευση των γιατρών για την κατάσταση της υγείας του και την συμμετοχή του ή όχι στο Ελσίνκι, αναμένει ο παγκόσμιος ρέκορντμαν των 100μ Ασάφα Πάουελ. Ο μάνατζερ του αθλητή, Πολ Ντόιλ δήλωσε ότι ο γιατρός Μέλερ-Βόλφαρτ θα μελετήσει τις εξετάσεις και θα απαντήσει σύντομα, αλλά όπως εξήγησε ήδη, είναι αρκετά αισιόδοξος.

    Αμφίβολος όμως να αγωνιστεί είναι και ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης και δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, των 400μ εμπόδια Φέλιξ Σάντσες από την Δομινικανή Δημοκρατία. Ο μάνατζέρ του Τόνι Κάμπελ είπε ότι ο πελάτης του υποφέρει από έντονο πόνο στο δεξί πόδι και οι πιθανότητες να τρέξει στο Ελσίνκι είναι μοιρασμένες.

    [23] Στα ημιτελικά ο Κοκκώδης

    27/7/2005 7:10:00 μμ

    Στα ημιτελικά των 200μ. μικτής ατομικής, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης του Μόντρεαλ, προκρίθηκε ο Γιάννης Κοκκώδης. Ο πρωταθλητής μας πήρε την τέταρτη θέση στην 7η προκριματική σειρά με χρόνο 2:03.77 και πέρασε στον βραδινό ημιτελικό με τη 14η επίδοση μεταξύ των 57 αθλητών που αγωνίστηκαν. Ταχύτερος των προκριματικών ήταν ο Ούγγρος Λάζλο Τσεχ, που ήταν και ο μόνος που «κατέβηκε» τα δύο λεπτά (1:59.56). Αντίθετα, δεν τα πήγε καλά ο Γιάννης Αντωνόπουλος στα προκριματικά των 100μ. ελεύθερο. Με χρόνο 50.88 τερμάτισε 8ος και τελευταίος στην 13η σειρά (διεξήχθησαν συνολικά 17), πήρε την 37η θέση στη γενική κατάταξη και φυσικά αποκλείστηκε από τα ημιτελικά. Καλύτερος όλων ο Ιταλός Φίλιπο Μανίνι με 48.97.

    Κράτησαν δυνάμεις

    Υπενθυμίζεται ότι στα πρωινά προκριματικά δεν αγωνίστηκαν, αν και είχαν δηλωθεί, ο Γιάννης Δρυμωνάκος στα 200μ. μικτής ατομικής και ο Άρης Γρηγοριάδης στα 100μ. ελεύθερο.

    Ο πρώτος προτίμησε να κρατήσει δυνάμεις για τον βραδινό τελικό στα 200μ. πεταλούδας, ενώ ο δεύτερος θέλησε να ξεκουραστεί, αφού χθες συμμετείχε στον τελικό των 100μ. ύπτιο, ενώ το Σάββατο ρίχνεται στη "μάχη" των 50μ. ύπτιο, όπου έχει την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο και διεκδικεί με αξιώσεις μετάλλιο.

    [24] Πολιτισμός

    Για να σωθούν οι Αλλιανοί, Β.Α. της Περγάμου

    SOS από τους αρχαιολόγους

    27/7/2005 12:47:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Περισσότεροι από 100 εθελοντές σκάβουν νυχθημερόν 18 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της γνωστής μεγάλης ελληνιστικής πόλης της Περγάμου για να σώσουν ότι μπορούν από τους Αλλιανούς. Πρόκειται για μια μοναδική αρχαία πόλη, που τον ερχόμενο Νοέμβριο θα βρίσκεται κάτω από 17 μέτρα νερού. Μαζί με την πόλη και ο πυρήνας της, το μοναδικό υδροθεραπευτικό κέντρο των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, θα χαθούν για πάντα μια και τα νερά του ποταμού, παγιδευμένα στην κοιλάδα από το φράγμα που ολοκληρώνεται θα θάψουν την αρχαία πολιτεία για πάντα. Στην προοπτική λοιπόν της εξαφάνισης των Αλλιανών ο καθηγητής Αρχαιολογίας και επικεφαλής των ανασκαφικών εργασιών, Αχμέτ Γιαράς εκπέμπει ένα ύστατο SOS σε κάθε κατεύθυνση. "Οι Αλλιανοί, λέει ο κ. Γιαράς, είναι ένα από τα ανέγγιχτα οικιστικά σύνολα στην περιοχή. Το φράγμα στην περιοχή του Γιόρτανλι θα θάψει για πάντα το σύνολο αυτό πριν καν προλάβουμε να το ανασκάψουμε και να το μελετήσουμε". Οι Αλλιανοί σύμφωνα με τα όσα έχουν ως τα τώρα αποκαλυφθεί, αποτελούσαν ένα από τα σημαντικότερα θεραπευτικά κέντρα της αρχαιότητας που αναφέρεται στην αρχαία βιβλιογραφία και συγκεκριμένα στους «Ιερούς Λόγους» του Αριστείδη.

    "Πίστωση χρόνου και κονδύλια"

    Σε αυτό συνδυάζονταν οι πιο σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας της αρχαιότητας.

    Θεραπεία με τη χρήση ιαματικών νερών που αναβλύζουν ακόμα αλλά και συμβατικές μέθοδες όπως οι χειρουργικές και τούτο δεδομένου του ότι αποκαλύφθηκαν δεκάδες χειρουργικά και άλλα ιατρικά εργαλεία.

    Μαζί με αυτά, δημόσια κτίρια με προφανή ιατρική χρήση, νυμφαία, ψηφιδωτά εκπληκτικής τέχνης αλλά και σημαντικά κινητά αρχαιολογικά ευρήματα, αγάλματα νυμφών και του Ασκληπιού έρχονται ακόμα και σήμερα καθημερινά στο φως.

    Ενώ σημαντικά βυζαντινά μνημεία όπως βασιλικές και νεκροπόλεις που ανασκάπτονται πρόχειρα αποδεικνύουν ότι η καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου αποτελεί έγκλημα κατά της παγκόσμιας ιστορίας που ως τέτοιο πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί.

    "Απαιτείται, λέει ο κ. Γιαράς, που είναι ταυτόχρονα και διευθυντής του Μουσείου της Περγάμου, αν μη τι άλλο να δοθεί πίστωση χρόνου και κονδύλια για την αβίαστη ολοκλήρωση της ανασκαφής. Ως το Νοέμβριο δεν μπορούμε να ανασκάψουμε όλο το χώρο ακόμα και αν όλοι ανασκάπτουμε με μπουλντόζες".

    Σχετικά Links: Χάρτης της ανασκαφής στους Αλλιανούς

    Επίσημο website της ανασκαφής

    [25] Πολιτισμός

    Στη θέση Αρνόμουσγα

    Γιορτές του Πάρνωνα

    27/7/2005 4:34:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Συναυλίες, προβολές ταινιών, συζητήσεις, παιχνίδια, ζωγραφική, περιπάτους, εξερευνήσεις αποτελούν ένα μόνο μέρος των εκδηλώσεων, που για μία ακόμη φορά διοργανώνουν, από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας και τους Δήμους του Πάρνωνα. Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, θα λάβουν χώρα σε υψόμετρο... 1.420 μ., στη θέση "Αρνόμουσγα", στο καταφύγιο Πάρνωνα. Αξιοσημείωτες είναι οι συναυλίες που θα δοθούν (APURIMAC, Martha Moreleon, αλλά και ελληνικής μουσικής, από το συγκρότημα ΕΜΜΕΛΕΙΑ) όπως και η θεατρική παράσταση "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας", του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, ο οποίος στα έργα του είχε ως σημείο αναφοράς την αρκαδική γη. Δύο είναι οι επιλογές για όποιον θέλει να συμμετάσχει στις "Γιορτές του Πάρνωνα". Μπορεί είτε να έρθει με τη σκηνή του και να εγκατασταθεί στο χωριό που ετοιμάζεται και το οποίο διαθέτει όλη την αναγκαία υποδομή, είτε να διανυκτερεύσει σε κατάλυμα κάποιου από τα γειτονικά χωριά. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρα θα λειτουργεί ταβέρνα και καφενείο, ενώ καθημερινά (10.00 - 20.00) θα είναι ανοικτή έκθεση με λαογραφικό υλικό και τοπικά προϊόντα του Πάρνωνα. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα

    Παρασκευή, 29 Ιουλίου

    08.00-12.00 Παιδικές δραστηριότητες, κανόνες της υπαίθρου, περίπατος στο δάσος

    17.00-20.00 Παιδικό εργαστήρι ζωγραφικής, θεατρική έκφραση αυτοσχεδιασμοί

    18.00-20.00 Συζήτηση με θέμα: "Περιβαλλοντολογική ευαισθητοποίηση προστασία του Πάρνωνα από τις πυρκαγιές"

    20.30-22.00 Θεατρική παράσταση "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαηλιού και απόδοση Ερρίκου Μπελιέ

    22.30 Παρατήρηση αστερισμών και ουράνιων σωμάτων με την Ελληνική Αστρονομική Ένωση

    Σάββατο, 30 Ιουλίου

    08.00-12.00 Μουσικοκινητικά παιχνίδια για παιδιά, εξερεύνηση του βουνού

    08.00 Πεζοπορία στο βουνό με οδηγό τον Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης (διάρκεια 3-4 ώρες)

    17.00-20.00 Δημιουργία παραμυθιού από τα παιδιά / Δραματοποίηση της ιστορίας

    18.00-20.00 Συζήτηση με θέμα: "Η χλωρίδα του Πάρνωνα - Αρωματικά φυτά και επενδυτικές ευκαιρίες"

    21.00-21.30 Προβολή ταινιών οικολογικού περιεχομένου

    21.30 Έθνικ μουσική από το συγκρότημα APURIMAC, με τη συμμετοχή της Martha Moreleon

    Κυριακή, 31 Ιουλίου

    07.00-10.00 Τα παιδιά περιμένουν τον ήλιο να ανατείλει και τον παρατηρούν με το τηλεσκόπιο

    07.30 α. Πεζοπορία μέχρι το οροπέδιο Προφήτη Ηλία

    β. Ορειβασία μέχρι την κορυφή του Πάρνωνα (διάρκεια 4-7 ώρες)

    09.00-09.30 Ενημέρωση για το ποδήλατο βουνού (mountain bike) και ποδηλατική περιήγηση

    17.00-20.00 Τα παιδιά παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους

    21.00-21.30 Προβολή ταινιών οικολογικού περιεχομένου

    21.30 Ελληνική λαϊκή μουσική (σμυρναίικα, παραδοσιακά, ρεμπέτικα, λαϊκά) από το συγκρότημα ΕΜΜΕΛΕΙΑ

    Πληροφορίες: 27550 - 22901, - 23263, Fax: 27550 22213

    e-mail: astros01@otenet.gr

    Σχετικά Links: Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Β. Κυνουρίας

    [26] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Εμπιστοσύνη στους παλιούς

    27/7/2005 6:53:00 μμ

    Τους Θωμά Κυπαρίσση, Ζήση Ζιάγκα, Μάρκο Φέρστερ και Άγγελο Διγκόζη, όρισε αρχηγούς της ομάδας της Λάρισας ο Γιώργος Δώνης. Ο Έλληνας τεχνικός, ανακοίνωσε σήμερα τους παίκτες που θα αποτελούν τη φωνή της ομάδας μέσα στο γήπεδο, επιμένοντας στην περυσινή συνταγή, καθώς δεν υπάρχει κάποιο καινούργιο όνομα στην τετράδα. Στο μεταξύ, ο προπονητής της ΑΕΛ, δεν δείχνει να προβληματίζεται από την απουσία του Στάθη Αλωνεύτη, που από τις 11 έως τις 18 Αυγούστου, θα ενσωματωθεί στην αποστολή της Εθνικής Κύπρου, για το φιλικό με το Ιράκ στις 13 Αυγούστου και για τον αγώνα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τα Νησιά Φερόε στις 17 Αυγούστου.

    Κανένα πρόβλημα με Αλωνεύτη

    "Η κλήση του Αλωνεύτη στην Εθνική Κύπρου κάθε άλλο παρά μας προβληματίζει. Αντίθετα, είναι χαρά και τιμή μας ένας ποδοσφαιριστής της ομάδας μας να καλείται στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Άλλωστε ο Στάθης δεν θα μείνει ούτε μακριά από τις προπονήσεις, ούτε μακριά από αγώνες στο διάστημα της απουσίας του. Εύχομαι μάλιστα κι άλλοι ποδοσφαιριστές μας να έχουν ανάλογη εξέλιξη και απόδοση, προκειμένου να διακρίνονται και να κινούν το ενδιαφέρον των ομοσπονδιακών τεχνικών", τόνισε σχετικά.

    [27] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αρχηγός ο Ζαχαρόπουλος

    27/7/2005 6:38:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Αρχηγός και στην νέα ομάδα που προέκυψε από την συγχώνευση Χαλκηδόνας και Ατρομήτου, θα είναι ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος, όπως ψήφισαν σήμερα οι παλιοί και νέοι συμπαίκτες του. Ο Ζαχαρόπουλος πέρασε στην σχετική ψηφοφορία τους Δήμο και Παππά, ενώ δήλωσε χαρούμενος που για μία ακόμη χρονιά απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των συμπαικτών του. "Είμαι χαρούμενος που για άλλη μία χρονιά με ψήφισαν οι συμπαίκτες μου για αρχηγό της ομάδας, τους οποίους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν", τόνισε ο Ζαχαρόπουλος και πρόσθεσε, "Στο ποδόσφαιρο η ομαδικότητα φέρνει τις επιτυχίες κι αυτό το έχουμε αποδείξει αρκετές φορές. Φέτος είναι μια ξεχωριστή σεζόν για όλους μας, αφού με το αστέρι στο στήθος και τον κόσμο του Ατρομήτου στις εξέδρες μπορούμε να πάμε πολύ ψηλά". Την Κυριακή η ομάδα του Ατρομήτου θα δώσει το πρώτο της φετινό φιλικό απέναντι στην Προοδευτική στο γήπεδο της Γκοριτσάς Ασπροπύργου.

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πήρε Δημητρόπουλο ο Λεβαδειακός

    27/7/2005 6:26:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σύμφωνοι σε όλα ολοκλήρωσαν την χθεσινή συνάντησή τους ο Νίκος Δημητρόπουλος και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Λεβαδειακός, Γιάννης Κομπότης, έτσι ο πρώην πλέον αμυντικός της Παναχαϊκής υπέγραψε σήμερα συμβόλαιο με την ομάδα του Λεβαδειακού, διάρκειας δύο ετών. 0 27χρονος αμυντικός μέσος θα ενταχθεί αύριο στο προπονητικό πρόγραμμα της ομάδας, αφού η περίοδος προετοιμασίας ολοκληρώθηκε στο Καρπενήσι και η ομάδα επέστρεψε στην βάση της στην Λιβαδειά. Πλέον στην ομάδα το θέμα των επόμενων ημερών είναι ορισμένα φιλικά που θα γίνουν για το μοντάρισμα της, από τον Τάκη Λεμονή, ωστόσο εκείνο που απασχολεί είναι το που θα γίνουν αυτά. Το γήπεδο της πόλης βρίσκεται εν μέσω έργων και δεν μπορεί να φιλοξενήσει αγώνα, ενώ η πρώτη εναλλακτική λύση ήταν η Θήβα όμως και εκεί γίνονται εργασίες στον χλοοτάπητα. Έτσι πιθανότατα όσοι αγώνες πρέπει να γίνουν θα γίνουν στο γήπεδο της Άμφισσας το οποίο διαθέτει προβολείς και είναι κατάλληλο για κάποια φιλικά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 July 2005 - 16:54:40 UTC