Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανθρωποκυνηγητό...
  • [02] Αθώος ...αλλά νεκρός
  • [03] Έκρηξη βόμβας στην Τσετσενία
  • [04] Έκρηξη σε εστιατόριο στην Πόλη

    [01] Μ. Ανατολή

    Κατά χιλιάδες φεύγουν οι τουρίστες

    Ανθρωποκυνηγητό...

    24/7/2005 9:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/7/2005 11:34:29 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε δεκάδες συλλήψεις προχώρησαν οι αιγυπτιακές αρχές, όπως έγινε γνωστό από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, που σημειώθηκαν χθες τα ξημερώματα στα θέρετρα Σαρμ ελ Σέιχ και Ναάμα Μπέι, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 88 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους ήταν ξένοι υπήκοοι, και τραυματίστηκαν 200. Οι έρευνες ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου και συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο Σινά. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται και ορισμένοι άνδρες, που είχαν αφεθεί πρόσφατα ελεύθεροι, αφού είχαν κρατηθεί στο πλαίσιο των ερευνών για τις επιθέσεις, που σημειώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου 2004 στο θέρετρο της Τάμπα, επίσης στο Σινά, και στοίχισαν τη ζωή σε 34 άτομα. Η δίκη των τριών Αιγυπτίων που κατηγορούνται για τις επιθέσεις στην Τάμπα έχει ξεκινήσει από τις 2 Ιουλίου και θα συνεχιστεί κανονικά σήμερα Κυριακή. Νωρίτερα, το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena είχε μεταδώσει δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι, ο οποίος υποστήριξε ότι, υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες οι δύο επιθέσεις, αυτή της Τάμπα και αυτή στο Σαρμ - ελ Σέιχ "συνδέονται" μεταξύ τους. Στο μεταξύ οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι υπάρχουν ακόμα άτομα εγκλωβισμένα κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων, που κατέρρευσαν. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε η οργάνωση "Ταξιαρχίες του Αμπντουλάχ αλ Αζαμ" η οποία συνδέεται με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την τρομοκρατική ενέργεια, ενώ αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, χωρίς να υποκύψει στους εκβιασμούς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. Στο μεταξύ χιλιάδες τουρίστες εγκαταλείπουν μαζικά τα παραθεριστικά θέρετρα του Σινά.

    Σώοι Έλληνες και Κύπριοι

    Οι περίπου 140 Έλληνες, που βρίσκονταν στην περιοχή, είναι όλοι καλά στην υγεία τους, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ενώ χθες επέστρεψαν μόνο όσοι το είχαν προγραμματίσει. Καλά στην υγεία τους είναι και οι Κύπριοι τουρίστες αν και δύο ζευγάρια διέμεναν σε ένα από τα δύο ξενοδοχεία, που δέχθηκαν τις επιθέσεις. Εξάλλου με ειδική πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών επέστρεψαν τα ξημερώματα από το Σαρμ Ελ Σέιχ 160 Κύπριοι, που βρίσκονταν εκεί για διακοπές. Το αεροπλάνο ναυλώθηκε από την κυπριακή Κυβέρνηση. Άλλοι 167 Κύπριοι τουρίστες προτίμησαν να συνεχίσουν τις διακοπές τους.

    Στο μεταξύ ανησυχία επικρατεί για την τύχη των Ιταλών τουριστών ενώ η Ολλανδία συνιστά στους υπηκόους της να μην απομακρύνονται από τα ξενοδοχεία. Το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να μην έχει καμία είδηση για την τύχη πολλών Ιταλών τουριστών, που φέρονται ως αγνοούμενοι από τους συγγενείς τους μετά τις επιθέσεις ενώ νωρίτερα το ιταλικό ΥΠΕΞ είχε ανακοινώσει το θάνατο ενός 34άχρονου Ιταλού από τη Σικελία, του Σεμπαστιάνο Κόντι. "Οι τρεις Ιταλοί που ταξίδευαν μαζί με τον Σεμπαστιάνο Κόντι εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις", δήλωσε η επικεφαλής της ομάδας κρίσης του Υπουργείου, Ελιζαμπέτα Μπελόνι.

    Πολλοί άλλοι Ιταλοί υπήκοοι δεν έχουν ακόμη επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους ή με τις αρχές, πρόσθεσε το Υπουργείο, χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό τους. Το Υπουργείο ανέβασε επίσης σε 21 τον αριθμό των Ιταλών τραυματιών στις επιθέσεις του Σαρμ ελ-Σέιχ. Είχε κάνει λόγο νωρίτερα για δέκα ελαφρά τραυματίες.

    Από τη μεριά του το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους υπηκόους του να μην απομακρύνονται από τις παραλίες των ξενοδοχείων και να μην παρεκκλίνουν από τις καθορισμένες διαδρομές στο Σινά, έπειτα από τις φονικές επιθέσεις στο παραθαλάσσιο θέρετρο. "Υπάρχει ήδη προειδοποίηση για τρομοκρατικές ενέργειες. Απλώς την προσαρμόσαμε στην πραγματικότητα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Ντερκ Γιαν Βερμέι.

    Η Ολλανδία δεν συνιστά ωστόσο στους υπηκόους της να ακυρώσουν τα ταξίδια τους στην Αίγυπτο.

    Αιγυπτιακή αστυνομική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ένας Ολλανδός είναι μεταξύ των θυμάτων. Η Χάγη "δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτή την πληροφορία", είπε ο Βερμέι. "Προς το παρόν δεν έχουμε καταμετρήσει Ολλανδούς νεκρούς ή τραυματίες", συνέχισε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το Υπουργείο Εξωτερικών διεξάγει επαφές με τις τοπικές αρχές και την πρεσβεία της Ολλανδίας στο Κάιρο και έστειλε στο Σαρμ ελ-Σέιχ μία ομάδα τριών ανθρώπων.

    Το ελβετικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για Ελβετούς μεταξύ των θυμάτων. Εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ελβετίας στο Κάιρο μετέβη στο Σαρμ ελ-Σέιχ όπου παραθερίζουν περίπου χίλιοι Ελβετοί τουρίστες. Έχουν τεθεί πτήσεις στη διάθεση όσων επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Παγκόσμια ανησυχία αλλά και τρομοϋστερία από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας έχουν προκαλέσει τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Βρετανία, την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Ρωσία. Έκκληση για επανεξέταση των αντιτρομοκρατικών μέτρων στη Γερμανία, απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ ενώ στην Ιταλία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε άμεση εφαρμογή δέσμης μέτρων και στη Νέα Υόρκη, εντάθηκαν οι έλεγχοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Την ίδια στιγμή, οι γαλλικές αρχές απέλασαν το Σάββατο έναν Αλγερινό μουσουλμάνο κληρικό, ο οποίος το 1995 είχε καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική επίθεση.

    Με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ επικοινώνησαν τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ όσο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν για να του εκφράσουν τη συμπαράση τους.

    Ο Πρόεδρος Σιράκ τηλεφώνησε στον Αιγύπτιο ομόλογό του "για να του εκφράσει τα συλλυπητήρια, την αλληλεγγύη και την φιλία του στη δοκιμασία που διέρχεται η Αίγυπτος έπειτα από τις αποκρουστικές επιθέσεις του Σαρμ ελ-Σέιχ", δήλωσε ο εκπρόσωπος Ζερόμ Μποναφόν. "Του είπε πως η Γαλλία είναι στο πλευρό της Αιγύπτου και στην διάθεσή της σε περίπτωση ανάγκης", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν τηλεφώνησε στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ "για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του" έπειτα από τις αιματηρές επιθέσεις του Σαρμ ελ-Σέιχ, ανακοίνωσε η προεδρία του Συμβουλίου. Ο Σαρόν υπογράμμισε με την ευκαιρία πως "δεν πρέπει να κάνουμε παραχωρήσεις στην τρομοκρατία", σύμφωνα με την ίδια πηγή. "Καταδικάζουμε έντονα αυτές της απάνθρωπες πράξεις τρομοκρατίας και ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να βοηθήσει τους γείτονές μας Αιγυπτίους", δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ισραηλινής Κυβέρνησης Αβί Πάζνερ.

    Το Ισραήλ προσφέρθηκε να βοηθήσει στις επιχειρήσεις διάσωσης των θυμάτων των επιθέσεων και οι ομάδες διάσωσης του στρατού τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής, σύμφωνα με επίσημη πηγή.

    Σύμφωνα με το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών, ένας Άραβας Ισραηλινός τραυματίστηκε στις εκρήξεις.

    Περίπου 10.000 Ισραηλινοί βρίσκονταν σε διακοπές στην περιοχή του Σινά της Αιγύπτου όταν έγιναν οι επιθέσεις, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιόφωνο.

    Ο επικεφαλής του γραφείου του αντιτρομοκρατικού αγώνα Ντάνι Αρντίτι κάλεσε τους Ισραηλινούς που βρίσκονται τώρα στο Σινά "να λάβουν σοβαρά υπόψη την προειδοποίηση του γραφείου του και να επιστρέψουν το ταχύτερο στο Ισραήλ".

    Περίπου το ένα τέταρτο των τουριστών επέστρεψε, αλλά περίπου χίλιοι άλλοι, εκ των οποίων αρκετοί Άραβες Ισραηλινοί, αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και πέρασαν σήμερα στην Αίγυπτο από το συνοριακό φυλάκιο της Τάμπα.

    Η τελευταία προειδοποίηση των ισραηλινών αρχών σχετικά με τα ταξίδια στο Σινά είχε εκδοθεί στις 9 Ιουνίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διεθνής καταδίκη

    Σώοι οι Έλληνες

    "Δεν φοβόμαστε από τον τύραννο της Αιγύπτου"

    Τρόμος στην Αίγυπτο

    [02] Κόσμος

    Παρόλα αυτά ικανοποιημένη η Σκότλαντ Γιάρντ!

    Αθώος ...αλλά νεκρός

    24/7/2005 10:40:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σοκ έχει προκαλέσει στη Βρετανία η παραδοχή της Σκότλαντ Γιαρντ ότι ήταν λάθος η εκτέλεση του 27χρονου Βραζιλιάνου από αστυνομικό της, στο σταθμό του Στόκγουελ την Παρασκευή. Με μία ανακοίνωση της η Σκότλαντ Γιάρντ εξέφρασε ταυτόχρονα και την "ικανοποίηση" της, που ο νεκρός άνδρας δεν σχετιζόταν με τις βομβιστικές επιθέσεις στη βρετανική πρωτεύουσα. Σοκ όμως έχει προκαλέσει η εκτέλεση του νεαρού Βραζιλιάνου από την βρετανική αστυνομία και στην Κυβέρνηση της Βραζιλίας. "Είμαστε σοκαρισμένοι και σαστισμένοι", ανέφερε δήλωση η οποία εκδόθηκε από το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Κέλσο Αμορίμ. Η Κυβέρνηση της Βραζιλίας αναμένει λεπτομέρειες από τις βρετανικές αρχές σχετικά με τις συνθήκες οι οποίες οδήγησαν σε "αυτή την τραγωδία", καταλήγει η δήλωση. Στο μεταξύ, βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ευρήματα της Αστυνομίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των δραστών των βομβιστικών επιθέσεων της 7ης και της 21ης Ιουλίου, στο Λονδίνο.

    Βραζιλιάνος ο "κατά λάθος" νεκρός

    Η ταυτότητα του άτυχου νεαρού άνδρα αποκαλύφθηκε χθες το βράδυ. Η βρετανική αστυνομία επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε την Παρασκευή από αστυνομικούς που αναζητούσαν τους τέσσερις βομβιστές του Λονδίνου ήταν Βραζιλιάνος. Ο άτυχος άνδρας ονομαζόταν Ζαν Σαρλ ντε Μενέσες, ήταν 27 ετών, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα και ζούσε νόμιμα στο Λονδίνο τα τελευταία τρία χρόνια. Το πτώμα του αναγνωρίστηκε από ένα συγγενή του. Σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη εφημερίδα "Γκλόμπο" ο 27χρονος πήγαινε στη δουλειά του όταν τον πυροβόλησαν οι αστυνομικοί στο σταθμό του Στόκγουελ.

    Σχέση μεταξύ των επιθέσεων αναζητά η αστυνομία

    Στο μεταξύ η Σκότλαντ Γιαρντ ερευνά την ενδεχόμενη διασύνδεση των επιθέσεων της 7ης και της 21ης Ιουλίου στο Λονδίνο καθώς ορισμένοι από τους δράστες πιθανολογείται ότι είχαν συναντηθεί σε μια εκδρομή για ράφτινγκ στην Ουαλία.

    Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Ομπσέρβερ, στα σακίδια που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των εκρηκτικών μηχανισμών της 21ης Ιουλίου η αστυνομία βρήκε κάποια έγγραφα που οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

    "Η αστυνομία πιστεύει ότι ορισμένοι από τους άνδρες που διέπραξαν τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας (...) συμμετείχαν σε μια εκδρομή για ράφτινγκ στο ίδιο κέντρο που είχαν πάει και ο Μοχάμεντ Σιντίκ Χαν με τον Σεχζάντ Τανουίρ" (δύο από τους βομβιστές της 7ης Ιουλίου), σημειώνει η εφημερίδα, που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Παρόμοιες πληροφορίες μετέδωσε και το βρετανικό πρακτορείο Press Association.

    Εξάλλου σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας ένα ύποπτο δέμα που είχε βρεθεί χθες το απόγευμα σε πάρκο στο δυτικό Λονδίνο πιθανόν να σχετίζεται με τις τέσσερις βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης στο μετρό και σε ένα λεωφορείο της βρετανικής πρωτεύουσας

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τον σκότωσαν ...κατά λάθος!

    [03] Κόσμος

    Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες

    Έκρηξη βόμβας στην Τσετσενία

    24/7/2005 11:15:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίσθηκαν το πρωί της Κυριακής από την έκρηξη βόμβας που έπληξε τρένο στην αυτόνομη ρωσική περιοχή Νταγκεστάν, νότια της Τσετσενίας, ανέφεραν οι αρχές, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 5:30 π.μ. τοπική ώρα (4:30 π.μ. ώρα Ελλάδας) πλήττοντας το πρώτο βαγόνι ενός τραίνου, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από την Κασαβιούρτ (δυτικά) προς την πρωτεύουσα της περιοχής Μαχατσκάλα. Η νέα επίθεση αποδόθηκε από τις αρχές σε ισλαμιστές, οι οποίοι έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους στο Νταγκεστάν.

    [04] Κόσμος

    Τραυματίστηκαν ένας τουρίστας και ένας σερβιτόρος

    Έκρηξη σε εστιατόριο στην Πόλη

    24/7/2005 11:07:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας Ολλανδός τουρίστας, τραυματίστηκαν από έκρηξη, που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου μπροστά σε ένα καφεστιατόριο της Κωνσταντινούπολης, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, όμως ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, Τσελατίν Τσεράχ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να οφείλεται σε διαρροή υγραερίου. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN-Turk οι τραυματίες είναι ένας Τούρκος σερβιτόρος και ένας Ολλανδός τουρίστας. Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα καφεστιατόριο κάτω από τη γέφυρα του Γαλατά στο Χρυσόκερας, σε έναν ορμίσκο του Βοσπόρου, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Το CNN-Turk μετέδωσε ότι η έκρηξη έγινε κάτω από ένα από τα τραπέζια, που ήταν τοποθετημένα έξω από το κατάστημα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 24 July 2005 - 8:50:26 UTC