Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Βουλή το εργασιακό
  • [02] Η πρωταθλήτρια ήταν …πρωταθλητής
  • [03] Υπηρεσία Ελέγχων αντί του ΣΔΟΕ
  • [04] Νέα σύλληψη υπόπτου
  • [05] Νέες κόντρες για το κείμενο
  • [06] Ασφαλιστικά μέτρα για την λυματολάσπη
  • [07] Φωτιά στο Metropolis
  • [08] Μετά τον Ντένις η Έμιλι
  • [09] Στο έλεος των πλημμύρων η Ρουμανία
  • [10] Διπλό χτύπημα στη Βαγδάτη
  • [11] Έπιασαν το δολοφόνο του Αιγύπτιου πρέσβη
  • [12] Νεκρά στελέχη της Χαμάς
  • [13] Θέατρο βίας η Γάζα
  • [14] Αντίποινα στα αντίποινα
  • [15] "Έκρυψε" τη... σφύρα η Λισένκο
  • [16] Αρχίζει τις "πτήσεις" στο Μαρακές η Στεφανίδη
  • [17] Κοντά στην Άρσεναλ ο Μπαπτίστα
  • [18] Στη Μάλαγα ο Μπαγιέστα
  • [19] Άνετα ο ΑΠΟΕΛ
  • [20] Απερρίφθη η αίτηση του Άρη από τo CAS
  • [21] Και πάλι στο προσκήνιο ο Σαβιόλα
  • [22] Αναμένοντας τον Κατσουράνη
  • [23] ΝΒΑer ο Μασιγιάουσκας
  • [24] Στην Μακάμπι ο Σόλομον
  • [25] Στην «Μπάρτσα» ο Κακιούζης
  • [26] Δεύτερη ευκαιρία
  • [27] Στίβος: Αποδοχή ευθυνών στη Balco
  • [28] Έτοιμος για ένα ακόμη άθλο ο "Iron Mike"
  • [29] Σε δύο τελικούς ο Τσάκωνας
  • [30] Φεστιβάλ "Γ.Α. Παπαϊωάννου"
  • [31] Ο "απόγονος" του Soyuz
  • [32] Αισθητήρας καθηλώνει το Ντισκάβερι

    [01] Οικονομία

    Κατατέθηκε το νομοσχέδιο

    Στην Βουλή το εργασιακό

    15/7/2005 1:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/7/2005 4:41:03 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Χωρίς το επίμαχο διευθυντικό δικαίωμα πήρε το δρόμο για την Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις. Νωρίτερα, το σχέδιο νόμου έλαβε το "πράσινο φως" από την Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το "ναυάγιο" στο διάλογο μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων για τις εργασιακές σχέσεις. Το νομοσχέδιο, που δόθηκε στην δημοσιότητα από τον υπουργό Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο, ουσιαστικά τροποποιεί το νόμο 2874 του 2000, ενώ, όπως επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος, στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και ένα "μίνι ασφαλιστικό". "Οι πόρτες του διαλόγου και στη Βουλή είναι ανοιχτές", επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος και εξέφρασε την απογοήτευση της Κυβέρνησης για την διαφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Α θερινό τμήμα. Έντονα, πάντως, αντιδρούν Αντιπολίτευση και συνδικάτα. Ήδη, η ΓΣΕΕ έχει προειδοποιήσει για απεργία και προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, ενώ θα καθορίσει την περαιτέρω στάση της την ερχόμενη Τετάρτη.

    Τι προβλέπουν οι διατάξεις

    Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, δεν υπάρχει διευθυντικό δικαίωμα. Για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας ορίζεται εφαρμογή σε ετήσια ή τετράμηνη βάση, που θα καθορίζεται με απ ευθείας συμφωνία εργαζομένων εργοδοτών.

    Στην περίπτωση της τετράμηνης διευθέτησης, αν δεν επιτυγχάνεται συμφωνία με την επιχείρηση, θα αποφασίζει πενταμελής επιτροπή, σε επίπεδο Νομού, στην οποία θα συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων και δύο των εργοδοτών, ενώ θα προεδρεύει επιθεωρητής του υπουργείου Απασχόλησης. Επίσης, ο εργαζόμενος προστατεύεται απόλυτα αν δεν αποδεχθεί την διευθέτηση, ενώ για τους παραβάτες εργοδότες τριπλασιάζονται τα κατώτερα όρια χρηματικής ποινής, από 293 σε 900 ευρώ.

    Όσον αφορά το κόστος των υπερωριών, επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε πριν από τον νόμο Γιαννίτση. Από την 41η ώρα της εβδομάδας μέχρι και την 45η όταν πρόκειται για πενθήμερο, ή την 48η ώρα για το 6ήμερο, η προσαύξηση μειώνεται στο 25% από 50%. Για τις υπερωρίες πέραν αυτού του ορίου και μέχρι τις 120 ώρες το χρόνο το κόστος είναι 50%, ενώ για πέραν των 120 ωρών το κόστος ανέρχεται σε 75%.

    Ακόμα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και ασφαλιστικές διατάξεις. Οι πολίτες που πλησιάζουν στη σύνταξη μπορούν να εξαγοράσουν μέχρι και 150 ένσημα, επαναχορηγείται η σύνταξη σε χήρους και χήρες άνω των 40 ετών που τώρα δίνεται μόνο για τρία χρόνια, ενώ οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος μπορούν να αναγνωρίσουν τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

    Τέλος, ρυθμίζεται σε 80 δόσεις η καταβολή των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία Τύπου, ξενοδοχοϋπαλλήλων και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ σε 120 μηνιαίες δόσεις, χωρίς πρόσθετα τέλη, μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το ΙΚΑ οι γεωργικές συνεταιριστικές οργανώσεις.

    "Καινούργια εποχή για την απασχόληση"

    Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι οι ρυθμίσεις του νόμου Γιαννίτση για τις υπερωρίες και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας απέτυχαν στην πράξη, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του τότε υπουργού, ενώ τόνισε, πως στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η μείωση του φαινομένου μετεγκατάστασης επιχειρήσεων στο εξωτερικό, ώστε να διασφαλιστεί η αύξηση της απασχόλησης.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις "τμήμα της μεγάλης μάχης για τη μείωση της ανεργίας", λέγοντας ότι τους τελευταίους μήνες τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν διαρκή μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων (από 551.000 πέρυσι στους 450.000 φέτος).

    Για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που θα συμβάλουν στην αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και στην καταπολέμηση της ανεργίας με τρόπο υπέρ των εργαζομένων, έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

    Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις άλλων Υπουργών μετά το πέρας της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε πως το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει με τρόπο αποτελεσματικό φαινόμενα εκμετάλλευσης των εργαζόμενων που προέκυπταν λόγω των κενών της νομοθεσίας

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, μίλησε για "ανατολή μιας καινούργιας εποχής για την απασχόληση στην Ελλάδα", προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις με βάση το δημόσιο συμφέρον.

    "Η χώρα μας δεν έχει περιθώριο για άλλο χαμένο χρόνο", επεσήμανε κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, τονίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις γίνονται για το συλλογικό συμφέρον, ενθαρρύνουν την ανταγωνιστικότητα και βοηθούν τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να παραμείνουν στην Ελλάδα, αλλά να καταστήσουν τη χώρα πιο ελκυστικό χώρο για ξένες επενδύσεις.

    Έντονες αντιδράσεις

    "Η ΓΣΕΕ καταδικάζει αυτή την αντεργατική ρύθμιση και θα αντιδράσει δυναμικά και αποφασιστικά", δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, που υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις ανατρέπουν το 8ωρο, χαρίζουν εισόδημα στους εργοδότες, απορυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

    Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής της ΓΣΕΕ, ο γενικός γραμματέας του δικηγορικού συλλόγου, Δημήτρης Βερβεσός, τόνισε στην ΝΕΤ 105.8 πως δεν υπάρχει έρεισμα, καθώς η νομοθετική ρύθμιση υπερισχύει των συλλογικών συμβάσεων.

    "Η Κυβέρνηση εμφάνισε απροκάλυπτα το μονομερές και άδικο πρόσωπό της", δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για ρυθμίσεις υπέρ των ολίγων, που αποδεικνύουν την "κοινωνική και πολιτική ψυχρότητα της Κυβέρνησης Καραμανλή". Παράλληλα, χαρακτήρισε προκλητική και κραυγαλέα αντίθετη με το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις την ρύθμιση για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας από πενταμελή επιτροπή.

    Έντονη ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ. "Με τις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής η ΝΔ παίρνει ακόμα πιο επιθετικά μέτρα κατά της εργατικής τάξης"τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει, πως "οι νέες αυτές ρυθμίσεις δεν έχουν καμιά σχέση με τη μείωση της ανεργίας και τη στήριξη των μικρομεσαίων, όπως δεν είχαν και οι προηγούμενες ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε αδιέξοδο ΓΣΕΕ-εργοδότες

    [02] Παράξενα

    Άλλαξε φύλο από κατάρα.

    Η πρωταθλήτρια ήταν πρωταθλητής

    15/7/2005 7:10:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, ΝΕΤ 105.8

    Τέσσερα χρόνια πίσω από τα σίδερα περιμένουν μία 18χρονη αθλήτρια στη Ζιμπάμπουε. Όχι, δεν την έπιασαν ντοπαρισμένη, απλά μετά από χρόνια πρωταθλητισμό αποκαλύφθηκε, πως δεν ήταν αθλήτρια αλλά αθλητής. Ο 18χρονος Σαμουκέλισο Σιθόλε αγωνιζόταν στο γυναικείο πρωτάθλημα. Μάλιστα, είχε να επιδείξει αρκετά μετάλλια στο παλμαρέ του, ακόμα και χρυσό τόσο σε εθνικούς όσο και σε διεθνείς αγώνες. Είχε αγωνιστεί σε εμπόδια, ακόντιο, τριπλούν. Με τα κέρδη από τα βραβεία είχε αγοράσει και δύο σπίτια, με γυναικεία ταυτότητα. Το μυστικό του όμως δεν άργησε να αποκαλυφθεί. Συνελήφθη το Φεβρουάριο μετά από μηνύσεις συναθλητριών του, για προκλητική συμπεριφορά, καθώς εκείνες νόμιζαν, ότι ο Σαμουκέλισο ήταν γυναίκα και άλλαζαν μπροστά του τα ρούχα τους. Κάτι, όμως "ψυλλιάστηκε" μία συναθλήτριά του και έστειλε το θείο της να ερευνήσει το θέμα. Η εξέταση του γιατρού έριξε φως στην υπόθεση.

    Φοβόταν μήπως μείνει έγκυος

    Πάντως τόσα χρόνια το μυστικό του το κράταγε καλά και παρίστανε τη γυναίκα με μεγάλη επιτυχία.

    Αλλά όλα τα ωραία πράγματα έχουν ένα τέλος και γρήγορα έκατσε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Αρχικά υποστήριξε ότι είχε γεννηθεί ερμαφρόδιτος, αλλά ύστερα από μια θεραπεία, που αρνήθηκε να πληρώσει, ο θεραπευτής μάγος τον καταράστηκε και τα ανδρικά γεννητικά όργανα μεγάλωσαν και υπερκάλυψαν τα γυναικεία.

    Μάλιστα, ισχυριζόταν, ότι έχει έμμηνο ρύση και φοβόταν μήπως μείνει έγκυος.

    Φαίνεται, όμως πως η εκδοχή αυτή δεν έπεισε τους δικαστές και αναγκάστηκε να ομολογήσει, ότι στην απάτη τον οδήγησε το χρήμα, καθώς ήθελε να ζήσει σαν αθλητής, οι οποίοι σε μία τόσο φτωχή χώρα έχουν συγκριτικά καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Έπειτα ζήτησε συγγνώμη και πήρε το δρόμο για τη "στενή".

    Πάντως, παρόλο, που το μυστικό του αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο, μέχρι να αρχίσει η δίκη ήταν ελεύθερος, καθώς ο εισαγγελέας δεν μπορούσε να αποφασίσει αν θα έμπαινε σε γυναικεία ή σε ανδρική φυλακή.

    Ωστόσο, τον Μάιο, προέβη στο αδίκημα της κλοπής, οπότε πήρε το δρόμο για τις ανδρικές φυλακές, χωρίς δεύτερη σκέψη.

    [03] Οικονομία

    Αναβαθμισμένη σε ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσίες

    Υπηρεσία Ελέγχων αντί του ΣΔΟΕ

    15/7/2005 5:04:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ποιοτικά αναβαθμισμένη, σε επίπεδο τεχνικού και ανθρώπινου δυναμικού θα είναι η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, που αντικαθιστά το ΣΔΟΕ. Η υπηρεσία που τίθεται σε λειτουργία από τις 18 Ιουλίου θα αποτελείται από περίπου 1500 άτομα με αυξημένα τυπικά ουσιαστικά προσόντα. Αυτό εξάλλου επιτάσσει και το πνεύμα της σύγχρονης εποχής, με την τεχνολογία να αποτελεί εργαλείο στα χέρια των επιτηδείων για φοροδιαφυγή. Η νέα υπηρεσία θα δώσει βάρος στις παράνομες συναλλαγές μέσω Internet, στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και στον έλεγχο μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής .

    Στόχος "αξιοπιστία - διαφάνεια"

    Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η σύσταση ενός διαφανούς και αξιόπιστου μηχανισμού που θα σέβεται τα δικαιώματα του πολίτη.

    Για το λόγο αυτό, δημιουργείται ένα τμήμα εσωτερικού ελέγχου και επανελέγχου ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων.

    Την ίδια ώρα, στήνεται μία γέφυρα επικοινωνίας με τους πολίτες μέσα από τη σύσταση γραφείου επικοινωνίας και πληροφόρησης των πολιτών.

    Τις ανάγκες καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος μέσω ηλεκτρονικών μέσων, Internet αλλά και άλλων νέων τεχνολογιών, θα καλύψει το εξειδικευμένο τμήμα για τον έλεγχο του e-commerce, το οποίο θα έχει την ενεργό συμβολή του εργαστηρίου αποκωδικοποίησης συστημάτων πληροφορικής.

    [04] Κόσμος

    Για τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο

    Νέα σύλληψη υπόπτου

    15/7/2005 2:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/7/2005 6:11:31 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: Reuters- BBC- Associated Press

    Στο Κάιρο κρατείται και ανακρίνεται ο Αιγύπτιος φοιτητής βιοχημείας, Μαγκντί Ελ Νασάρ,που πιστεύεται, ότι κατασκεύασε τις βόμβες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Λονδίνο. Η σύλληψη του 33χρονου Νασάρ πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μεγάλης επιχείρησης στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Αρχικά, την είδηση μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC, και στη συνέχεια το Associated Press και το Reuters επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, ενώ την επιβεβαίωσε και το ΒΒC. Τη σύλληψη του πιστοποίησε λίγες ώρες αργότερα το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

    Σύμφωνα με το ΑΒC οι αρχές πιστεύουν, πως ο συλληφθείς αναχώρησε από τη Βρετανία δύο εβδομάδες πριν από τις τέσσερις εκρήξεις της 7ης Ιουλίου, που στοίχισαν τη ζωή σε 54 ανθρώπους.

    Παράλληλα το BBC ανέφερε, ότι οι αρχές έκαναν έρευνα στο σπίτι, που κατοικούσε ο Νασάρ στο Leeds σήμερα το πρωί. Οι έφοδοι συνεχίζονται τόσο στο Leeds όσο και το Buckinghamshire.

    Επιβεβαιώθηκε, ακόμη, ότι η χημική ουσία, που χρησιμοποιήθηκε στα εκρηκτικά του Λονδίνου ήταν η ίδια με αυτή που είχε στο παπούτσι του ο Βρετανός Ρίτσαρντ Ριντ, όταν επιχείρησε να ανατινάξει αεροσκάφος με προορισμό τις ΗΠΑ το 2001.

    [05] Κοινωνία

    "Δεν απηχεί τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου"

    Νέες κόντρες για το κείμενο

    15/7/2005 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις το κείμενο, που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής με υβριστικό περιεχόμενο για τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Με δηλώσεις της η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Πολιτισμού του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη επεσήμανε, ότι η Εκκλησία ανήκει και "δεν είναι τσιφλίκι της Ν.Δ". Η ίδια πρόσθεσε: "έχουμε ήδη ένα σχεδιασμό μετά τις αποφάσεις του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, για πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της διάκρισης των ρόλων Εκκλησίας - Πολιτείας. Θα προχωρήσουμε". Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος αναφερόμενος στο θέμα τόνισε, ότι "η Κυβέρνηση δεν υιοθετεί το περιεχόμενο του κειμένου και το αποδοκιμάζει". Λίγο αργότερα σε ανακοίνωση της η Αρχιεπισκοπή διευκρίνισε, ότι το κείμενο δεν απηχεί τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ τόνισε, ότι δεν φέρει την υπογραφή του.

    "Πόλεμος" δηλώσεων

    Στην ανακοίνωση διαψεύδεται κατηγορηματικά ότ ουδέποτε το εν λόγω κείμενο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο διευθυντής των Οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας, κ. Κώστας Πυλαρινός σημειώνοντας, ότι "κακοήθεις, ανόητοι ή προβοκάτορες μπορεί να στέλνουν επιστολές ή αναλύσεις οπουδήποτε ακόμη και στον Αρχιεπίσκοπο, τους Αρχιερείς ή σε πολιτικούς, τα κείμενά τους όμως δεν σημαίνει ότι και υιοθετούνται, πολύ".

    Ανεπαρκή χαρακτήρισε τη διευκρίνιση, ότι το κείμενο δεν εκφράζει τις απόψεις του κ. Χριστόδουλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ανταπαντώντας σε ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή έκανε λόγο για έντεχνη απόπειρα ορισμένων να προσδώσουν στην Εκκλησία και στην ηγεσία της κομματικά φρονήματα και τόνισε, ότι "η Εκκλησία δε μπορεί να ταυτίζεται και δεν ταυτίζεται με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, ούτε μπορεί να χρωματίζεται και δεν χρωματίζεται από αισθήματα συμπάθειας ή αντιπάθειας προς αυτούς".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίθεση κατά Χριστόδουλου

    [06] Κοινωνία

    Από τον δήμο Άνω Λιοσίων

    Ασφαλιστικά μέτρα για την λυματολάσπη

    15/7/2005 3:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στις δικαστικές αίθουσες συνεχίστηκαν την Πέμπτη οι αντιδράσεις των κατοίκων των Άνω Λιοσίων για την μεταφορά της λυματολάσπης από την Ψυτάλλεια στον ΧΥΤΑ της περιοχής. Στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας συζητήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Άνω Λιοσίων, που στρέφεται κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και της ΕΥΔΑΠ και αφορά στην παράνομη λειτουργία της χωματερής και την συνεχιζόμενη απόρριψη της λυματολάσπης. Ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Παπαδήμας, κατέθεσε πως η κατάσταση στην περιοχή είναι τριτοκοσμική και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να κρίνουν ιδίοις όμμασι, ενώ την επιβαρυμένη κατάσταση αναγνώρισαν τόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και η ΕΥΔΑΠ. Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμας ζήτησε η ποσότητα των απορριμμάτων που εναποτίθεται καθημερινά στον ΧΥΤΑ να περιοριστεί στους 500 τόνους, αντί για 7.000 που είναι σήμερα. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε για την απόφασή του.

    Σημειώνεται, πως ο Δήμος Άνω Λιοσίων έχει κηρυχθεί από τον δήμαρχο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ κάτοικοι και φορείς της πόλης και των όμορων περιοχών αντιδρούν στην εναπόθεση της λυματολάσπης και την παρουσία των ΜΑΤ στην περιοχή, που εποπτεύουν την μεταφορά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Λιόσια

    [07] Κοινωνία

    Από άγνωστη αιτία

    Φωτιά στο Metropolis

    15/7/2005 11:56:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/7/2005 12:48:31 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά την μία τα ξημερώματα της Παρασκευής στο δισκοπωλείο Metropolis, στο κέντρο της Αθήνας. Η φωτιά εκδηλώθηκε στο υπόγειο του τριώροφου δισκοπωλείου, που βρίσκεται στο νούμερο 64 της οδού Πανεπιστημίου, αλλά οι φλόγες επεκτάθηκαν σε όλους τους ορόφους από ένα άνοιγμα που υπάρχει στο κτήριο. Επί τόπου έσπευσαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, που κατόρθωσαν να σβήσουν την φωτιά έπειτα από τρεις ώρες. Από την πυρκαγιά κινδύνευσε ο φύλακας του δισκοπωλείου, ο οποίος παγιδεύτηκε και απεγκλωβίστηκε από άνδρες της Πυροσβεστικής, ενώ παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο. Προανάκριση για τα αίτια του συμβάντος διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά ξέσπασε από βραχυκύκλωμα στον ηλεκτρικό πίνακα, ενώ δεν αποκλείονται άλλα ενδεχόμενα.

    [08] Κόσμος

    Εκκενώνονται περιοχές της Τζαμάικα

    Μετά τον Ντένις η Έμιλι

    15/7/2005 6:22:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ABC

    Τη "σκυτάλη" στην Έμιλι, παραδίδει ο Ντένις, ο τυφώνας που άφησε στο πέρασμα του δεκάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές σε Κούβα και Αϊτή. Με ταχύτητα ανέμων τα 217 χιλιόμετρα των ώρα, η Έμιλι, αναβαθμίστηκε στην κλίμακα ισχύος και πλέον έρχεται δεύτερη στην κατηγορία των πιο ισχυρών τυφώνων. Στο πέρασμα της από τη Γρενάδα της Καραϊβικής, άφησε πίσω της έναν νεκρό και πολλές καταστροφές. Επόμενος σταθμός της θα είναι η Τζαμάικα, περιοχές της οποίας ήδη εκκενώνονται. Σύμφωνα με το κέντρο καταγραφής τυφώνων των ΗΠΑ, μετά τη Τζαμάικα, η Έμιλι θα περάσει από τα νησιά Cayman και την Κυριακή θα πλήξει τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Περιμένοντας τον Ντένις

    Επέλαση του Ντένις στην Κούβα

    Dennis ο τρομερός

    [09] Κόσμος

    Φόβοι ότι τα θύματα θα αυξηθούν

    Στο έλεος των πλημμύρων η Ρουμανία

    15/7/2005 5:47:00 μμ

    Δέκα νεκροί και δύο αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις σαρωτικές πλημμύρες, τις μεγαλύτερες των 30 τελευταίων χρόνων, που έπληξαν αυτή την εβδομάδα το μεγαλύτερο μέρος της Ρουμανίας. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Κάλιν Ταριτσεάνου, ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί αφού υπάρχουν ηλικιωμένοι, που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα πλημμυρισμένα σπίτια τους. Μέχρι τώρα, έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους 12.166 άνθρωποι συνολικά, ενώ από τις 581 περιοχές, που έχουν πλημμυρίσει οι 229 δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, έχουν υποστεί ζημιές δρόμοι σε μήκος 1.273 χιλιομέτρων και 425 γέφυρες.

    Ανέβηκε η στάθμη του Δούναβη

    Το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για κίνδυνο επιδημιών στις πληγείσες περιοχές και διατύπωσε έκκληση για αποστολή φαρμάκων και υγειονομικού υλικού προς τους πλημμυροπαθείς. Ο πρόεδρος Μπασέσκου έκανε χθες έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.

    Στη γειτονική Ουγγαρία ο Δήμος Βουδαπέστης αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι απαγορεύθηκε η κυκλοφορία στους δρόμους της ουγγρικής πρωτεύουσας κατά μήκος του Δούναβη, εξαιτίας της επικίνδυνης ανόδου της στάθμης των υδάτων. Όπως επισημαίνεται, το μέτρο αφορά ένα τμήμα 90 χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού.

    [10] Ιράκ

    Με έξι νεκρούς και 23 τραυματίες

    Διπλό χτύπημα στη Βαγδάτη

    15/7/2005 2:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: Reuters

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι ακόμη 23 τραυματίστηκαν σε δύο βομβιστικές επιθέσεις με στόχο στρατιωτικές περιπόλους σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες στη Βαγδάτη. Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε στα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας σκορπώντας το θάνατο σε έξι άτομα και τραυματίζοντας ακόμη 15, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές. Πολλά από τα πτώματα βρέθηκαν καμένα και δεν ήταν εύκολο να διευκρινιστεί, εάν επρόκειτο για πολίτες ή στρατιωτικούς. Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν, ότι χτυπήθηκε αμερικανική αυτοκινητοπομπή, ωστόσο με ανακοίνωσή του ο αμερικανικός στρατός διευκρίνισε, ότι εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν δυνάμεις του στην περιοχή. Στη δεύτερη επίθεση, που έγινε κοντά στο κέντρο τραυματίστηκαν πέντε στρατιώτες και τρεις πολίτες, ενώ μετά την έκρηξη ακολούθησε ανταλλαγή πυρών. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε με ανακοινώσεις της η Al Qaeda.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο μακελειό στο Ιράκ

    [11] Ιράκ

    Έπιασαν το δολοφόνο του Αιγύπτιου πρέσβη

    15/7/2005 12:16:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Στα χέρια του αμερικανικού στρατού βρίσκεται από το Σάββατο ο Χαμίς Φαρχάν Χάλαφ Αμπεντ αλ-Φαχντουάχι, γνωστός ως Αμπού Σάμπα, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στη δολοφονία του Αιγύπτιου πρέσβη στη Βαγδάτη, λίγες μέρες μετά την απαγωγή του. Την ευθύνη για τη δολοφονία είχε αναλάβει η οπργάνωση του ιορδανού επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, ο Αμπού Σάμπα συνελήφθη στο Ραμάντι. Εκτός από τη σύλληψη του Σάμπα, στην ανακοίνωση αναφέρεται, ότι συνελήφθησαν περίπου 30 ύποπτοι τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένου και ενός ακόμη ανώτερου στελέχους της Αλ Κάϊντα και εκ των εμπίστων του Ζαρκάουι, του Αμπντάλα Ιμπραχίμ Μοχάμεντ Χάσαν αλ-Σαντάντ ή Αμπού Αμπντούλ Αζίζ. Ο τελευταίος, ηγέτης του πυρήνα των τρομοκρατών στην Βαγδάτη και επιχειρησιακός αξιωματούχος της Αλ Κάϊντα στο Ιράκ συνελήφθη στη Βαγδάτη στις 10 Ιουλίου, μία ημέρα μετά τον Αμπού Σάμπα.

    Αρνείται την ευθύνη η Αλ Κάιντα

    Στο μεταξύ, η Αλ Κάιντα με ανακοίνωσή της αποποιείται την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Ιράκ, την Τετάρτη, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 27 άνθρωποι, κυρίως παιδιά.

    "Δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καμία ευθύνη για την χθεσινή επίθεση στη Βαγδάτη", τονίζεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης σε ισλαμική ιστοσελίδα. "Το στυλ μας είναι γνωστό-να πολεμούμε τους εχθρούς του Θεού, τους σταυροφόρους και τους υποστηρικτές τους στο στρατό και την αστυνομία", υποστηρίζει η οργάνωση και προσθέτει, πως ο Ζαρκάουι "ενδιαφέρεται να αποφεύγεται να γίνονται στόχος άμαχοι".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παιδιά θύματα επίθεσης αυτοκτονίας

    Εκτέλεσαν τον Αιγύπτιο πρέσβη

    [12] Μ. Ανατολή

    Από ισραηλινές επιδρομές στα κατεχόμενα

    Νεκρά στελέχη της Χαμάς

    15/7/2005 7:36:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Με νέες επιθέσεις με πυραύλους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα συνέχισε την Παρασκευή το Ισραήλ, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά μαχητές της Χαμάς, απαντώντας στη χθεσινή επίθεση με όλμους της οργάνωσης κατά εβραϊκών οικισμών, βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, με θύμα μια Ισραηλινή. Νωρίτερα, σε συγκρούσεις ανδρών των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας με Παλαιστίνιους μαχητές, δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους. Το νέο μέτωπο βίας που άνοιξε, ένα από τα χειρότερα από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και οι δύο πλευρές κήρυξαν ανακωχή, αυξάνει τις πιθανότητες για εμπλοκές στο σχέδιο αποχώρησης των ισραηλινών εποίκων από τη Γάζα, που είχε προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Παλαιστινιακή Αρχή κήρυξε τη Γάζα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θέατρο βίας η Γάζα

    Αντίποινα στα αντίποινα

    [13] Μ. Ανατολή

    Θέατρο βίας η Γάζα

    15/7/2005 7:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/7/2005 5:52:04 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: BBC-ΑΠΕ-Reuters

    Θέατρο σφοδρών συγκρούσεων για άλλη μια φορά η Λωρίδα της Γάζας. Οι τρεις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο ισραηλινός στρατός και η αναστάτωση που προκάλεσαν, έδωσαν σήμερα τη θέση τους σε ανταλλαγές πυρών μεταξύ Παλαιστινίων. Οι ταραχές ξέσπασαν στις γειτονιές της Ζεϊτουν, στην πόλη της Γάζας έπειτα από εφόδους σε σπίτια ανδρών των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας προς αναζήτηση υπόπτων για τις χθεσινές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον πόλεων του νοτίου Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι μαχητές αντέδρασαν, βάζοντας φωτιά σε ένα αστυνομικό τμήμα, σε ένα τεθωρακισμένο όχημα και σε τρία τζιπ. Ακολούθησε καταιγισμός πυρών με αποτέλεσμα, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ένας έφηβος και ένα παιδί να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 12 άνθρωποι να τραυματιστούν.

    Την ώρα που λάμβαναν χώρα τα γεγονότα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπας έφτανε στην πόλη της Γάζας για διαπραγματεύσεις με τις ένοπλες οργανώσεις και απώτερο στόχο την εκτόνωση της βίας που έχει αναζωπυρωθεί τον τελευταίο καιρό θέτοντας σε κίνδυνο την εύθραυστη εκεχειρία με τους Ισραηλινούς.

    Η ένταση στα παλαιστινιακά εδάφη έχει αυξηθεί μετά τη χθεσινή επίθεση με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ που προκάλεσε τον θάνατο μιας 22χρονης Ισραηλινής. Σε αντίποινα, το Ισραήλ εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας τρεις επιδρομές με ελικόπτερα και απέκλεισε τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Γάζας σε δύο σημεία. Στόχος των πυραυλικών επιθέσεων ήταν η «τιμωρία» των Παλαιστινίων «Μαρτύρων του Αλ Ακσα» και της Χαμάς που ανέλαβαν την ευθύνη για την ενέργεια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι επλήγησαν το Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο που ελέγχεται από τη Χαμάς και βρίσκεται στη Τζαμπαλίγια, βόρεια της Γάζας, το νεκροταφείο κοντά στη Χαν Γιουνίς στα νότια, το οποίο έχει αναφερθεί ως ορμητήριο επιθέσεων και κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Ντέιρ αλ Μπαλά, στο κεντρικό τμήμα της περιοχής.

    Οι Παλαιστίνιοι μαχητές, από την πλευρά τους έσπευσαν με το πρώτο φως της ημέρας να απαντήσουν στην επιδρομή, εκτοξεύοντας ρουκέτες εναντίον της πόλης Σντερότ στο νότιο Ισραήλ, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με ισραηλινή στρατιωτική πηγή.

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ απάντησε το μεσημέρι με επιθέσεις από αέρος. Συγκεκριμένα, σε δυο επιθέσεις με πυραύλους στη Γάζα τέσσερα στελέχη της Χαμάς έχασαν τη ζωή τους. Αρχικά ένα ελικόπτερο εξαπέλυσε επιδρομή στη Δυτική Όχθη σκοτώνοντας τρία άτομα, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε ακόμη μια επιδρομή με στόχο ένα αυτοκίνητο της Χαμάς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντίποινα στα αντίποινα

    Κλιμακώνεται η ένταση στη Μ Ανατολή

    [14] Μ. Ανατολή

    Μία Ισραηλινή νεκρή

    Αντίποινα στα αντίποινα

    14/7/2005 11:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/7/2005 12:52:22 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Σε συναγερμό τέθηκαν οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, λόγω της έντασης, που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιοι μαχητές προχώρησαν σε ρίψη πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία νεαρή Ισραηλινή και να τραυματιστεί ένας συμπατριώτης της. Ο πύραυλος έπεσε στο σπίτι της κοπέλας στην περιοχή Νατίβ Χασάρα. Άλλοι πύραυλοι έπεσαν σε ένα αγρόκτημα, μία στρατιωτική βάση και έναν εβραϊκό οικισμό. Λίγο αργότερα, Παλαιστίνιοι αστυνομικοί τραυμάτισαν πέντε μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι φέρονταν να φεύγουν από την περιοχή, απ΄ όπου είχαν εκτοξευθεί οι πύραυλοι. Την ευθύνη για τη ρίψη των πυραύλων ανέλαβαν η Χαμάς και οι Μάρτυρες του Αλ Ακσά, ως αντίποινα για το θάνατο ενός Παλαιστινίου μαχητή από ισραηλινά πυρά στη Ναμπλούς. Από την πλευρά του ο Μουσίρ αλ Μάσρι, εκπρόσωπος της Χαμάς, χαρακτήρισε την ενέργεια των αστυνομικών απαράδεκτη και τόνισε, πως "δε θα μείνουμε σιωπηλοί".

    Αναμένεται η "απάντηση" του Ισραήλ

    Οι Ισραηλινοί εξαπέλυσαν την επίθεση στη Ναμπλούς ως αντίποινα για την επίθεση με βομβιστή καμικάζι στη Νετάνια, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι.

    Σχετικά με την τελευταία επίθεση με τους πυραύλους, το Ισραήλ είπε, πως δε θα μείνει χωρίς απάντηση.

    Aργά το βράδυ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν, πως ισραηλινά ελικόπτερα έβαλαν με πυραύλους εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας.

    Στο μεταξύ, την Πέμπτη, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε να συγκληθεί επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και η Γενική Συνέλευσή του με θέμα το ισραηλινό "Τείχος Ασφαλείας" το οποίο αναμένεται να χωρίσει την ανατολική Ιερουσαλήμ από την υπόλοιπη πόλη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κλιμακώνεται η ένταση στη Μ Ανατολή

    [15] Αθλητισμός

    "Έκρυψε" τη... σφύρα η Λισένκο

    15/7/2005 7:32:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την επιτυχία ενός νέου παγκόσμιου ρεκόρ πανηγυρίζει από σήμερα η Ρωσίδα πρωταθλήτρια Τατιάνα Λισένκο. Μπροστά στο κοινό της, στο στάδιο Άρσεναλ" της Τούλα, κατά τη διάρκεια ρωσικού μίτινγκ η Λισένκο κυριολεκτικά εξαφάνισε τη σφύρα, αφού μετά την προσπάθειά της την έστειλε να προσγειωθεί στα 77.06μ. Μία επίδοση που συνέτριψε το μέχρι τότε παγκόσμιο ρεκόρ 76.07μ. της Ρουμάνας Μιχαέλα Μελίντε από τις 29 Αυγούστου 1999.

    [16] Αθλητισμός

    Αρχίζει τις "πτήσεις" στο Μαρακές η Στεφανίδη

    15/7/2005 6:55:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στη μάχη της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου στον τελικό του άλματος επί κοντώ του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στίβου παίδων - κορασίδων στο Μαρακές, ρίχνεται αύριο Κατερίνα Στεφανίδη, που φέτος έχει ως καλύτερη επίδοση τα 5.25μ στον ανοικτό και τα 4.37μ στον κλειστό. Μαζί της θα αγωνιστεί αλλά με μικρότερες ελπίδες διάκρισης και η νεαρή πρωταθλήτρια Στέλλα-Ηρώ Λεδάκη που έχει ατομικό ρεκόρ 3.90μ. Εκτός από τις παραπάνω συμμετοχές τα ελληνικά χρώματα θα δώσουν το παρών σε δύο ακόμη τελικούς και δύο προκριματικούς. Στον τελικό του ύψους παίδων θα αγωνιστεί ο Δημήτρης Χονδροκούκης, στον τελικό του τριπλούν ο Γιώργος Τσάκωνας. Στα προκριματικά του Α΄ γκρουπ του ακοντισμού μετέχει η Τριανταφυλλιά Πούργιαση στον προκριματικό του μήκους η Ευαγγελία Γαλένη (Α γκρουπ) και η Βασιλική Βάββα (Β΄ γκρουπ).

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κοντά στην Άρσεναλ ο Μπαπτίστα

    15/7/2005 5:10:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σημαντική «δύναμη» για την επίθεση της ομάδας, έβαλε η διοίκηση της Άρσεναλ. Σύμφωνα με τα Ισπανικά ΜΜΕ, η ομάδα του Χάϊμπουρι συμφώνησε σε όλα με τη Σβίλλη, για την απόκτηση του Ζούλιο Σέζαρ Μπαπτίστα. Οι «κανονιέρηδες» θα δώσουν στην ισπανική ομάδα 20 εκατομμύρια ευρώ, και το μόνο που απομένει είναι η η συμφωνία της Άρσεναλ με τον παίκτη. Ο 23χρονος Μπαπτίστα, έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην πριμέρα ντιβιζιόν τα τελευταία δύο χρόνια (το 2003 πήγε στην Σεβίλλη από την Σάο Πάουλο) και μάλιστα είχε αντιμετωπίσει και το Παναθηναϊκό στο προηγούμενο Κύπελλο UEFA. Aυτήν την στιγμή, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς του ισπανικού πρωταθλήματος. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την πρώτη του χρονιά στην Ισπανία, σημείωσε 20 τέρματα, ενώ πέρυσι ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 18 γκολ.

    [18] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στη Μάλαγα ο Μπαγιέστα

    15/7/2005 3:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Από την Βαλένθια στην Ατλέτικο και εν τέλει στη Μάλαγα κατέληξε να συνεχίσει την καριέρα του, ο Σάλβα Μπαγέστα. Ο 30χρονος στράικερ, ο οποίος ανήκει στη Βαλένθια, αλλά αγωνίστηκε πέρυσι με τη μορφή του δανεισμού στην Ατλέτικο Μαδρίτης, σημείωσε 19 τέρματα στην πρώτη θητεία του στη Μάλαγα τη σεζόν 2003-04 και επιστρέφει εκεί μετά από τέσσερα χρόνια. Ο 30χρονος επιθετικός υπέγραψε συμβόλαιο τετραετούς διάρκειας ενώ οι ετήσιες απολαβές του δεν έγιναν γνωστές. Ο Σάλβα υπέγραψε τον Ιούλιο του 2001 εξαετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη Βαλένθια, έναντι του ποσού των 10,5 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να καθιερωθεί στην ομάδα που προπονούσε ο -νυν τεχνικός της Λίβερπουλ- Ραφαέλ Μπενίτεθ. Το 2003 αγωνίστηκε για ένα σύντομο διάστημα ως δανεικός στην Μπόλτον χωρίς επιτυχία, ωστόσο ξαναβρήκε τη φόρμα του στη Μάλαγα. Πέρυσι επέστρεψε στην Ατλέτικο Μαδρίτης (είχε φορέσει τη φανέλα των «ροχιμπλάνκος» την αγωνιστική περίοδο 2000-01), αλλά δεν κατάφερε να «λάμψει», καθώς σημείωσε μόνο επτά γκολ.

    [19] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Άνετα ο ΑΠΟΕΛ

    15/7/2005 1:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Εξασφάλισε την είσοδο του στην επόμενη φάση και τον β΄ προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA, ο ΑΠΟΕΛ. Οι Κύπριοι, στον πρώτο φετινό ευρωπαϊκό τους αγώνα, επιβλήθηκε στη Μάλτα 2-0 της Μπιρκιρκάρα και μετέτρεψαν σε τυπική διαδικασία τη ρεβάνς στις 28 Ιουλίου, που θα γίνει στην Λευκωσία. Τα γκολ του ΑΠΟΕΛ σημείωσαν ο Γεωργίου στο 72΄ και ο Γιοβάνοβιτς στο 80΄.

    Τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων

    Στον Α΄ προκριματικό γύροτου Κυπέλλου UEFA σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Μπιρκιρκάρα (Μάλτα)-ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) 0-2

    ΟΜΟΝΟΙΑ (Κύπρος)-Χιμπέρνιανς (Μάλτα) 3-0

    Αλιάνσι (Φινλανδία)-Πετάνζ (Λουξεμβούργο) 3-0

    Μπαναντς Ερεβάν (Αρμενία)-Λοκομοτίβ Τιφλίδας (Γεωργία) 2-3

    Μπασκίμι Κουμάνοβο (ΠΓΔΜ)-Ζέπτσε (Βοσνία/Ερζεγοβίνη) 0-0

    Τορπέντο Κιουταϊσι (Γεωργία)-ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία) 0-1

    Ντομανιάνο (Σαν Μαρίνο)-Ντομζάλε (Σλοβενία) 0-5

    Εκράνας Πανεβεζις (Λιθουανία)-Κορκ Σίτι (Ιρλανδία) 0-2

    Εσμπιεργκ (Δανία)-Φλόρα Ταλίν (Εσθονία) 1-2

    Ετζέλα Ετελμπρουκ (Λουξεμβούργο)-Κέφλαβικ (Ισλανδία) 0-4

    Βαντούζ (Λιχτενστάιν)-Ντάτσια Κισινάου (Μολδαβία) 2-0

    Φερεντσβάρος (Ουγγαρία)-ΜΤΖ Μινσκ (Λευκορωσία) 0-2

    Μπακού (Αζερμπαϊτζάν)-Ζίλινα (Σλοβακία) 1-0

    Μάιντς (Γερμανία)-ΜΙΚΑ Ασταράκ (Αρμενία) 4-0

    Βεστμάνεϊγιαρ (Ισλανδία)-Β36 Τόρσαβν (Ν. Φερόε) 1-1

    Λίνφιλντ (Β. Ιρλανδία)-Βέντσπιλς (Λετονία) 1-0

    Λόνγκφορντ Τάουν (Β. Ιρλανδία)-Καρμάρτεν (Ουαλία) 2-0

    Ματεκόζα Σεντ Τζούλια (Ανδόρα)-Ραπίντ Βουκουρεστίου (Ρουμανία) 0-5

    Νίστρου Οτάτσι (Μολδαβία)-Καζάρ Λενκοραν (Αζερμπαϊτζάν) 3-1

    Ρούναβικ (Ν. Φερόε)-Μέταλουργκς Λιέπαγια (Λετονία) 1-2

    Ριλ (Ουαλία)-Ατλάντας Κλαϊπέντα (Λιθουανία) 2-1

    Ελμπασάνι (Αλβανία)-Βαρντάρ Σκοπίων (ΠΓΔΜ) 1-1

    Τέουτα (Αλβανία)-Σιρόκι (Βοσνία/Ερζεγοβίνη) 3-1

    TVMK Ταλίν (Εσθονία)-Μιλικόσκι (Φινλανδία) 1-1

    Πορταντάουν (Β. Ιρλανδία)-Βίκινγκ (Νορβηγία) 1-2

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Απερρίφθη η αίτηση του Άρη από τo CAS

    15/7/2005 5:55:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: EΠO,EΡΑ-ΣΠΟΡ

    Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού (CAS) ελλείψει αρμοδιότητας "απέρριψε την αίτηση του Αρη στην υπόθεση που εμπλέκει μια άλλη ελληνική ομάδα, τον Πανιώνιο, και την FIFA". Την ενημέρωση αυτή έλαβε σήμερα η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καθώς στην απόφαση της CAS καθίσταται σαφές ότι αρμόδια όργανα για την επίλυση υποθέσεων τέτοιου χαρακτήρα είναι αφενός οι πειθαρχικές επιτροπές των εθνικών ομοσπονδιών και αφετέρου η πειθαρχική επιτροπή της.

    Ντιπόν: "Ο χαμένος... κερδίζει"

    Η απόφαση του CAS, όπως ήταν φυσικό σκόρπισε αισιοδοξία στο στρατόπεδο του Άρη, όπου πλέον υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η ομάδα θα παραμείνει στην Α Εθνική. Ο αρμόδιος δικηγόρος του Άρη, Ζαν Λουί Ντιπόν σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Metropolis FM", εξήγησε μεταξύ άλλων, από που πηγάζει η αισοδοξία των κιτρίνων:

    "Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την απόφαση του CAS. Είναι ένα παιχνίδι σύμφωνα με το οποίο ο χαμένος θα ήταν ο νικητής. Ο Άρης χάνει, γιατί η ένσταση απορρίφθηκε. Αν διαβάσει κανείς το σκπετικό, ο CAS απορρίπτει την έφεση του Άρη και δίνει λίγες ημέρες στη FIFA για να κάνει τη δουλειά της. Ο CAS λέει στη FIFA ποιά είναι η δουλειά που πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα. Σε μια πολύ ξεκάθαρη παράγραφο της απόφασης, ο CAS λέει στη FIFA ότι πρέπει να δώσει εντολή στην ΕΠΟ να τηρήσει την απόφαση που δεν τήρησε. Με λίγα λόγια λέει ότι ο Πανιώνιος έμεινε στην κατηγορία με τη μη εφαρμογή της απόφασης. Γι αυτό το λόγο είμαστε χαρούμενοι. Πλέον αυτό που μένει είναι η FIFA να καθίσει στη θέση του οδηγού και να δρομολογήσει εξελίξεις. Αν η FIFA δεν κάνει αυτό που πρέπει σωστά και γρήγορα, τότε θα πάμε πίσω στο CAS για να τους πούμε ότι η FIFA δεν έκανε αυτό που πρέπει να κάνει" επεσήμανε ο Βέλγος νομικός.

    Στη συνέχεια ο κ. Ντιπόν αναφέρθηκε στο θέμα των κυρώσεων: "O CAS δεν μπορεί να πάρει ευθέως απόφαση, αλλά μετά μπορεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να πει ότι ο Άρης έχει ζημιά 15 εκατομμυρίων ευρώ από τον υποβιβασμό στη Β Εθνική. Το σημαντικό είναι ότι εμείς είμαστε στη σωστή πλευρά. Ευχόμαστε η FIFA και η ΕΠΟ να εφαρμόσουν την εντολή που υπάρχει από τον CAS. Σε περίπτωση που η ΕΠΟ δεν εφαρμόσει την εντολή της FIFA, τότε υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν κυρώσεις για την ελληνική ομοσπονδία και κατ επέκταση για την εθνική ομάδα. Αυτή είναι μια πιθανότητα, από τη στιγμή που κάποιοι δεν σεβαστούν τις αποφάσεις της FIFA. Το επόμενο βήμα για τον Άρη είναι να αποστείλει στη FIFA την απόφαση-προτροπή του CAS. Το μπαλάκι είναι στη FIFA".

    Και καταλήγει: «Σύμφωνα με την απόφαση του CAS, ο Άρης θα μείνει στην Α Εθνική ή θα υπάρχει μια μηνιαία εισροή χρημάτων της ΠΑΕ Άρης και ο Πανιώνιος θα αντιμετωπίσει προβλήματα. H FIFA δεν είναι το "κακό παιδί" στην υπόθεση. Το "κακό παιδί" είναι η ΕΠΟ και ο Πανιώνιος. Ούτε η FIFA είναι εχθρός του Πανιωνίου και φίλος του Άρη. Η FIFA απλά θα πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά της".

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Και πάλι στο προσκήνιο ο Σαβιόλα

    15/7/2005 3:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Και πάλι «φωτιά» στο θέμα Σαβιόλα, έβαλε ο Ισπανικός τύπος. Παρά τη χθεσινή διάψευση του μεγαλομετόχου των πράσινων, Γιάννη Βαρδινογιάννη, στην ποία με δηλώσεις του τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα Σαβιόλα, ο ισπανικός Τύπος επιμένει ότι υπάρχει επαφή ανάμεσα στις δύο πλευρές. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα της Ισπανίας, «El Mundo Deportivo», αναφέρει την ξεκάθαρη θέση του αθλητικού διευθυντή της Μπαρτσελόνα, Τσίκι Μπεγκιριστάιν, σύμφωνα με την οποία οι Ισπανοί δεν υπολογίζουν για την εφετινή χρονιά τον Σαβιόλα και υποστηρίζει ότι «ο τελευταίος μνηστήρας για τον Σαβιόλα προέρχεται από την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, ομάδα της πρωτεύουσας».

    «Υπήρχε επαφή»

    Συνεχίζοντας το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, τονίζουν πως υπήρξε επαφή επικοινωνία των πράσινων με τον εκπρόσωπο του παίκτη, Καμπρέρα Μπριζουέλα, «προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις του πελάτη του».

    Ετσι, όπως υποστηρίζουν οι Ισπανοί, το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, ήρθε να προστεθεί σ΄ αυτό της Σεβίλης και της Ατλέτικο Μαδρίτης, που φαίνεται να έχουν ένα προβάδισμα, καθώς ο βραχύσωμος επιθετικός δεν θέλει να φύγει από την πριμέρα ντιβιζιόν, μιας και θεωρεί ότι αυτό θα τον διατηρήσει στην εθνική Αργεντινής.

    Κλείνοντας, τονίζει πως της προσεχείς ημέρες, ο Παναθηναϊκός θα έρθει να συζητήσει με την Μπαρτσελόνα, προκειμένου να αποκτήσει με κανονική μεταγραφή ή υπό τη μορφή δανεισμού, τον Σαβιόλα. Μάλιστα, γίνεται λόγος για πρόταση του Παναθηναϊκού, η οποία προστέθηκε έτσι σε αυτές της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Σεβίλλης, ενώ υπάρχει και ενδιαφέρον από Γερμανία και Τουρκία.

    Υπενθυμίζεται, πάντως πως ο Αργεντίνος θέλει να παραμείνει στην Ισπανία και την Πριμέρα Ντιβισιόν.

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αναμένοντας τον Κατσουράνη

    15/7/2005 2:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Γερμανία η Ελλάδα; Άγνωστο παραμένει ακόμα, το που θα συνεχίσει την καριέρα του, ο Κώστας Κατσουράνης. Ο Έλληνας αμυντικός μέσος εξέλαβε δελεαστικότατη πρόταση από την Βέρντερ Βρέμης, ύψους άνω τον τριών εκατομμυρίων ευρώ, με τον ίδιο να το σκέφτεται πολύ σοβαρά. Εξάλλου, η Ένωση, η Ένωση αναχώρησε για τη Βόρεια Ιταλία και το Κόνιε, όπου και θα πραγματοποιήσει το βασικό σταδιο της προετοιμασίας της.

    Κρέμονται από τα χείλη του

    Η πολύ καλή πρόταση της Βέρντερ Βράμης προ του Κώστα Κατσουκαράνη, δεν μπορούσε να μείνει απαρατήρητη από τον Έλληνα Πρωταθλητή Ευρώπης. Ο γερμανικός σύλλογος, ανέβασε την προσφορά για τον παίκτη, που φτάνει τα 3 και κάτι παραπάνω εκατομμύρια ευρώ και ο Κατσουράνης σκέφτεται σοβαρά να μετακομίσει στη Bundesliga και στο Champions League (η Βέρντερ θα παίξει στον τρίτο προκριματικό γύρο).

    Οι άνθρωποι του Δικεφάλου αναμένουν με αγωνία την απόφαση του Έλληνα άσου, ωστόσο ο ίδιος θα είναι ο τελικός κριτής. Οι κιτρινόμαυροι από τη μία, θέλουν να κρατήσουν τον Έλληνα στην ομάδα, αλλά από την άλλη δεν προτίθενται να σταθούν εμπόδιο στην καριέρα του. Πάντως, τα πάντα εν τέλει θα εξαρτηθούν από τον ίδιο τον Κατσουράνη.

    Το ενδιαφέρον της Βέρντερ για τον διεθνή μέσο επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στη Sportday και ο αθλητικός διευθυντής του γερμανικού συλλόγου, Κλάους Άλοφς, που βρέθηκε στην Αθήνα την Τετάρτη: «Ναι, είναι αλήθεια ότι μίλησα με τον κ.Νικολαΐδη την Τετάρτη. Είναι αλήθεια ότι ενδιαφερόμαστε για τον Κατσουράνη και έχουμε κάνει πρόταση. Τον θέλουμε στη Βέρντερ, έχουμε πολύ καλή άποψη γιαυτόν και τον γνωρίζουμε πολύ καλά. Τον έχουμε παρακολουθήσει πολλές φορές. Είναι ένας πολυσύνθετος ποδοσφαιριστής, από τους καλύτερους Έλληνες παίκτες. Είχε έρθει στην Αθήνα να τον δει και ο Βόλφγκανγκ Ρολφ. Δεν μπορώ να πω αν είναι η πρώτη μας επιλογή, γιατί αυτό είναι θέμα πολλών παραμέτρων. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως είναι η αγαπημένη μας επιλογή», δήλωσε σχετικά, ενώ αποκάλυψε πως ζήτησε και τη γνώμη του Ότο Ρεχάγκελ για τον πρώην άσο της Παναχαϊκής και όπως ήταν φυσικό ο «Χερ Ότο» μίλησε με τα καλύτερα λόγια για ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία του στην Εθνική. «Μας είπε τα καλύτερα λόγια για τον Κατσουράνη. Έχουμε κι άλλες επιλογές, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε πολύ».

    Σημειώνεται πως η Βέρντερ διαθέτει αρκετά χρήματα για την ενίσχυσή της λόγω της συμμετοχής της στα προκριματικά του Champions League και μετά την παραχώρηση των Βαλεριέν Ισμαέλ στη Μπάγερν και Φάμπιαν Έρνστ στη Σάλκε (ο Κατσουράνης προορίζεται για αντικαταστάτης του τελευταίου).

    «Σκληρή δουλειά»

    Χωρίς πολλές δηλώσεις και με αρκετή όρεξη για δουλειά, η ΑΕΚ αναχώρησε για το Κόνιε της Ιταλίας, όπου και θα πραγματοποιήσει και το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της.

    Τόσο ο Αλεσάντρε Σοάρες, όσο και ο Βασίλης Λάκης απέφυγαν να οριοθετήσουν τους στόχους για τη νέα σεζόν λέγοντας πως προέχει η σκληρή δουλειά. «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τους στόχους της ΑΕΚ. Πάμε στην Ιταλία να δουλέψουμε σκληρά, ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν θα ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις μας. Οταν επιστρέψουμε θα δούμε τι μπορούμε να πετύχουμε», δήλωσε ο Βραζιλιάνος άσος, που αναφερόμενος στις προσωπικές του βλέψεις είπε: «Πέρυσι ήμουν πρώτος σκόρερ της ομάδας. Φέτος θέλω να πετύχω περισσότερα γκολ».

    Από την πλευρά του, ο παλιός και νέος παίκτης της Ένωσης, που επέστρεψε στην ΑΕΚ μετά από έναν μόνο χρόνο απουσίας τόνισε: «Πάμε στην Ιταλία να προετοιμαστούμε καλά, ώστε να κάνουμε μια καλύτερη χρονιά. Πάμε να δουλέψουμε πολύ σκληρά. Η επιστροφή μου στην ΑΕΚ είναι πρόκληση. Θέλω να προσφέρω στην ομάδα και να τη βοηθήσω να πετύχει τους στόχους της».

    Οι «κιτρινόμαυροι» πήραν την πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών για τη Γενεύη και από εκεί με πούλμαν θα μεταβούν οδικώς στις Ιταλικές Άλπεις. Όλοι ήταν εκεί για την αναχώρηση, εκτός των Κώστα Κατσουράνη, αλλά και τον δύο νέων αποκτημάτων της ομάδα, Στέφανο Σορεντίνο και Μπρούνο Τσιρίλο. Ο Έλληνας άσος θα επιστρέψει στις προπονήσεις από τις 20 Ιουλίου, αφού έχει περισσότερη άδεια λόγω Εθνικής, ενώ ο Σορεντίνο θα καθυστερήσει, λόγω της εγκυμοσύνης της συζύγου του που από μέρα σε μέρα γεννάει. Όσο για τον Τσιρίλο, αυτός βρίσκεται ήδη στην Ιταλία για να πάρει τα πράγματα του και στις 20 του μηνός θα μεταβεί με την υπόλοιπη αποστολή στο Κόνιε.

    Όσον αφορά τα φιλικά, η ΑΕΚ, στο διάστημα της παραμονής τους στο εξωτερικό, θα αντιμετωπίσουν στις 20 Ιουλίου την Παρί Σεν Ζερμέν στην περιοχή Τονόν λε Μπεν (μια περιοχή στα σύνορα Ιταλίας, Ελβετίας και Γαλλίας), στις 23 του ίδιου μήνα τη Ραπίντ Βουκουρεστίου στο Κόνιε και στις 27 Ιουλίου τέλος την Ρετζίνα στο Αϊμαβίλ (7 χιλ. από το Κόνιε).

    Τα φιλικά θα συνεχίσουν και τον Αύγουστο. Στις 6 Αυγούστου η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει την Τσάρλτον στο «Βάλεϊ» του Λονδίνου. Τέλος στις 21 του ίδιου η «Ένωση» θα αντιμετωπίσει στην Τούμπα τον ΠΑΟΚ στον τελευταίο δυνατό αγώνα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος (αν τελικά το πρωτάθλημα αρχίσει στις 28 Αυγούστου και όχι στις 11 Σεπτεμβρίου, όπως ακούγεται).

    [23] Μπάσκετ

    ΝΒΑer ο Μασιγιάουσκας

    15/7/2005 4:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ θα δοκιμάσει την τύχη του, ο Άρβιντας Μασιγιάουσκας. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New Orlean Times» ο Λιθουανός σούτινγκ γκαρντ συμφώνησε σε όλα με την ομάδα των Νιου Ορλίν Χόρνετς και θα υπογράψει συμβόλαιο διετούς διάρκειας όταν και θα τεθεί σε ισχύ η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στο ΝΒΑ. Στην προηγούμενη του θητεία στην Ευρώπη, ο 25χρονος Λιθουανός παίκτης αγωνιζόταν στην Ταου με μέσο όρο 15,8 πόντους ανά αγώνα, αλλά δεν κατάφερε να πάρει κανένα τίτλο ούτε εγχώρια αλλά ούτε και στην Ευρωλίγκα, αφού η ομάδα της Βιτόρια ηττήθηκε στους δύο τελικούς από τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ αντίστοιχα.

    [24] Μπάσκετ

    Στην Μακάμπι ο Σόλομον

    15/7/2005 3:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παίκτης της Μακάμπι Τελ Αβίβ θα είναι από τη νέα περίοδο, ο Ουίλι Σόλομον. Ο 27χρονος Αμερικανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τους Πρωταθλητές Ευρώπης, ενώ υπενθυμίζεται πως την περίοδο 2003/204 αγωνίστηκε με τη φανέλα του Άρη. Αυτό σημαίνει βέβαια, πως ο Ολυμπιακός, που είχε βολιδοσκοπήσει τον παίκτη για τον βασικό πλέι μέικερ της ομάδας του Πειραιά, θα πρέπει να ψάξει αλλού. Στα του Σόλομον πάλι, ο Αμερικανός πέρυσι αγωνιζόταν με τη φανέλα της Εφές Πίλσεν, με την οποία κατέκτησε το τουρκικό πρωτάθλημα. Ο πρώην παίκτης του Άρη, θα κληθεί να αναπληρώσει το κενό του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που οδεύει προς το ΝΒΑ. Σε 23 αγώνες της Ευρωλίγκα την προηγούμενη περίοδο ο απόφοιτος του Κλέμσον (επελέγη στο νούμερο 33 των ντραφτ από τους Γκρίζλις) είχε 14,4 πόντους, 2,6 ασίστ, 2,4 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα σε 30 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα.

    [25] Μπάσκετ

    Στην «Μπάρτσα» ο Κακιούζης

    15/7/2005 12:10:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παίκτης της Μπαρτσελόνα θα είναι από τη νέα περίοδο, ο Μιχάλης Κακιούζης. Ο Έλληνας πάουρ φόργουορντ, συμφώνησε σε όλα με τη διοίκηση του ιστορικού ισπανικού συλλόγου και πραγματοποίησε το μεγαλύτερο όνειρο στην μέχρι στιγμής καριέρα του. Από το πρωί φαινόταν η καλή ημέρα για τον Έλληνα παίκτη. Αρχικά, το πρωί της Πέμπτης είχε συμφωνήσει προφορικά με τους Καταλανούς και το βράδυ της ίδιας μέρας, συναντήθηκε με τον νέο μάνατζερ της ομάδας, Ζόραν Σάβιτς και έφα,ε την υπογραφή του στο συμβόλαιο. Ο Κακιούζης θα είναι παίκτης της «Μπάρτσα» για τα επόμενα δύο χρόνια, (υπέγραψε κλειστό συμβόλαιο), ενώ οι ετήσιες απολαβές του θα είναι περί τα 600.000 ευρώ καθαρά. Το μόνο που απομένει πλέον είναι η ειδοποίηση για την ημέρα της παρουσίασης στη Βαρκελώνη, ενώ τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί και επίσημα.

    [26] Βόλεϊ

    Δεύτερη ευκαιρία

    15/7/2005 12:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μία ακόμα πιθανότητα θα έχουν οι Θάλεια Κουτρουμανίδου και Μαρία Τσιαρτσαρή, προκειμένου να προκριθούν στην ημιτελική του Παγκοσμίου σιρκουί του Μπιτς Βόλεϊ. Οι δύο Ελληνίδες δεν τα κατέφεραν να προκριθούν απευθείας, καθώς στους προημιτελικούς έχασαν από τις χρυσές Ολυμπιονίκες της Αθήνας, τις Αμερικανίδες Ουολς/Μέι (Νο 1) με 2-0 σετ (21-17, 21-17), στο Εσπίνιο της Πορτογαλίας. Έτσι, το ελληνικό δίδυμο, θα διεκδικήσει σήμερα την είσοδο στην τετράδα, με τη νικήτρια του ζευγαριού Ριμπέιρο/Αντούνες(Βραζιλία, Νο 7)-Τιαν Για/Βανκ Φέι (Κίνα-Νο 3). Οι Ελληνίδες, Νο 13 στο ταμπλό, είχαν πετύχει νωρίτερα σημαντική νίκη επί των Γερμανίδων Πολ/Ράου (Νο 5, χρυσές στο ευρωπαϊκό της Βαλένθια) με 2-1 σετ (13-21, 22-20, 15-8). «Το κορίτσια έκαναν πολύ καλό παιχνίδι και πήραν μια σπουδαία νίκη, αν και έχασαν εύκολα το πρώτο σετ», δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Μανώλης Ρουμελιώτης.

    [27] Στίβος: Αποδοχή ευθυνών στη Balco

    15/7/2005 12:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/7/2005 3:46:48 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε «φιλική διευθέτηση» της υπόθεσης, με την οποία κατηγορείται η εταιρία BALCO, προχώρησε ο ιδιοκτήτης της φαρμακευτικής εταιρίας, Βίκτορ Κόντε. Αυτό ήταν η θέση της εισαγγελίας του Σαν Φρασίνσκο, στις κατηγορίες του Κόντε, για την παρασκευή και πώληση σε αθλητές παράνομων στεροειδών ουσιών( THG). Αυτό τουλάχιστον γράφει σήμερα η εφημερίδα Σαν Χοσέ Μέρκιουρι και παράλληλα αυτό σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης της εταιρίας θα αποφύγει την προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο δίκη του.

    Ένοχος

    Ο Κόντε δήλωσε ένοχος για τις κατηγορίες της "παράνομης διακίνησης αναβολικών και του ξεπλύματος χρήματος" και αποδέχτηκε την ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και την καταβολή προστίμου.

    Παράλληλα, η εφημερίδα γράφει πως και οι υπόλοιποι που κατηγορούνται για την υπόθεση, διαπραγματεύονται τους ίδιους όρους προκειμένου να αποφύγουν τις δίκες.

    Η συμφωνία αυτή θα αποτρέψει τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο αθλητές ,όπως η πρωταθλήτρια των δρόμων ταχύτητας Μάριον Τζόουνς, να καταθέσουν δημοσίως ενώπιον του δικαστηρίου .

    Ο Κόντε είχε παραδεχτεί ότι είχε χορηγήσει αναβολικά στην Αμερικανίδα «σπρίντερ», κάτι πάντως που είχε διαψεύσει, η Τζόουνς. η αμερικανίδα αθλήτρια.

    Οι συνήγοροι του Κόντε δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η "φιλική διευθέτηση" της υπόθεσης υποχρεώνει ακόμη τον πελάτη τους να συνεργαστεί στην ομοσπονδιακή έρευνα που έχουν διατάξει οι αρχές εδώ και τρία χρόνια." Είμαστε ικανοποιημένοι με τους όρους της συμφωνίας και πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα είναι δίκαιο σε αυτή την υπόθεση" δήλωσε ο Εντ Σουάνσον, εκ των συνηγόρων του 54χρονου .

    Ο ιδιοκτήτης της BALCO πρόκειται να υπογράψει σήμερα την συμφωνία. "Ο Κόντε αποδέχτηκε την ευθύνη του και με τη συμφωνία η υπόθεση κλείνει γι` αυτόν" τόνισε σε ανακοίνωσή της η έταιρη συνήγορος του Κόντε , Μέρι ΜακΝαμάρα.

    [28] Έτοιμος για ένα ακόμη άθλο ο "Iron Mike"

    15/7/2005 6:15:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με κεκτημένη ταχύτητα από τον πρόσφατο θρίαμβό του επί του Τούρκου αντιπάλου, παρουσία 12.000 θεατών στο κατάμεστο ΣΕΦ, ο super-star του παγκόσμιου kick boxing Μιχάλης Ζαμπίδης, δηλώνει πανέτοιμος για έναν ακόμη άθλο. Επόμενος στόχος του Έλληνα πρωταθλητή είναι η κατάκτηση της κορυφής των 70 κιλών του τουρνουά Κ-1 ΜΑΧ, στην Ιαπωνία (20/7/2006), ένας στόχος για τον οποίο έχει προετοιμαστεί σκληρά όλη τη χρονιά.

    Δε φοβάται κανέναν ο Ζαμπίδης

    Να κυματίσει η ελληνική σημαία στον ψηλότερο ιστό των τελικών του τουρνουά Κ-1 ΜΑΧ θα προσπαθήσει στη μακρινή Ιαπωνία για μια ακόμη φορά ο Μιχάλης Ζαμπίδης. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής μας, που αναχωρεί για την "Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου" στις 17 Ιουλίου, θα δώσει τρεις μέρες αργότερα τη μάχη του στην πιο δύσκολη κατηγορία του κόσμου, αυτής των 70 κιλών, στη λεγόμενη και ως Ολυμπιάδα του kick boxing, να παιανίσει ο Εθνικός μας ύμνος μας.

    Κόντρα στα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος, μεταξύ των οποίων και των τριών προηγούμενων νικητών του τουρνουά ο "Iron Mike" δεν φοβάται κανέναν, αφού στο παρελθόν τους έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς. Η πρεμιέρα των αγώνων του Έλληνα ασου, αναμένεται ιδιαίτερα "θερμή" και επικίνδυνη, αφού θα δικεδικήσει τη νίκη απέναντι στον Ιάπωνα οικοδεσπότη και περσινό κάτοχο του Κ1, Μασάτο.

    [29] Σε δύο τελικούς ο Τσάκωνας

    15/7/2005 4:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Απίστευτο ξεκίνημα έχει κάνει ο αθλητής του Στίβου, Γιώργος Τσάκωνας. Ο νεαρός Έλληνας, δείχνει πως βρίσκεται σε καταπληκτική φόρμα, καθώς θα πάρει μέρος σε τελικούς του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου παίδων - κορασίδων στο Μαρακές. Συγκεκριμένα, ο Τσάκωνας, μετά τον τελικό του μήκους, στον οποίο θα αγωνιστεί σήμερα, εξασφάλισε σήμερα το πρωί την πρόκριση και στον τελικό του τριπλούν. Ο Έλληνας αθλητής, συμμετείχε στο Β΄ προκριματικό γκρουπ του τριπλούν και με ένα και μοναδικό άλμα στα 15.43μ έπιασε το όριο πρόκρισης (ήταν 15.10μ) κάνοντας παράλληλα συντήρηση δυνάμεων. Μάλιστα ήταν 3ος στο γκρουπ του και 7ος στο σύνολο, με τον Βούλγαρο Ζίβκο Πετκόφ να πετυχαίνει την κορυφαία επίδοση με 15.82μ. Αντίθετα δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση ο Γιώργος Καλαμπούκας, ο οποίος συμμετείχε στο Α΄ γκρουπ και με τρεις άκυρες προσπάθειες αποκλείστηκε από τον τελικό. Η Αντριάνα Παπαδοπούλου αποκλείστηκε με τη σειρά της στην σφυροβολία γυναικών, αφού με 47.69μ (έχει εφέτος 51.42μ) έμεινε στην 7η θέση του Α΄ προκριματικού γκρουπ και στο σύνολο κατέλαβε την 14η θέση.

    Θετικό ξεκίνημα και στους Ευρωπαϊκούς

    Δύο ακόμη αθλητές μας προκρίθηκαν πήραν σήμερα το πρωί την πρόκριση στους τελικούς των αγωνισμάτων τους που θα γίνουν το Σάββατο. Από την άλλη, δύο ακόμη αποκλείστηκαν κατά τα πρωινά προκριματικά της 2ης ημέρας του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου Νέων (Α-Γ) στο Ερφουρτ.

    Συγκεκριμένα, ο Μηνάς Αλοζίδης πήγε στη Γερμανία ως φαβορί στα 400μ εμπόδια, αφού είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των συμμετεχόντων και το απέδειξε άμεσα. Ο Έλληνας αθλητής πήρε μέρος στην 1η ημιτελική σειρά των 400μ εμπόδια και τερμάτισε πρώτος με 50.68, επίδοση που ήταν η 2η καλύτερη και στις τρεις σειρές, αφού στην 3η σειρά ο Βρετανός Ρις Γουίλιαμς έκανε 50.34.

    "Είμαι ικανοποιημένος δεδομένου ότι στις κουρσες που κάνω τα πρωινά δεν τα πάω καλά. Αυτή τη φορά όμως τα πήγα υπέροχα. Αυτό δείχνει ότι είμαι σε καλή κατάσταση και θα γίνει μάχη στον τελικό με τον Βρετανό Γουίλιαμς", δήλωσε ο Αλοζίδης μετά τον τερματισμό του.

    Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών (400μ εμπόδια) η Στέλλα Δημόγλου δεν κατάφερε να προκριθεί, αφού με 60.28 (έχει φέτος 58.29) κατετάγη στην 12η θέση με καλύτερη των προκριματικών την Ρωσίδα Ιντείλκινα με 57.57.

    Στο μήκος είχαμε διπλή ελληνική συμμετοχή με τον Δημήτρη Διαμαντάρα να παίρνει την πρόκριση επίσης για τον τελικό του Σαββάτου, ενώ άτυχος στάθηκε ο Πέτρος Κατσής που έχασε στις λεπτομέρειες την πρόκριση.

    Ο Διαμαντάρας που κατετάγη 6ος στα προκριματικά με 7.61μ τόνισε: "Ο πρώτος στόχος μου που ήταν η πρόκριση επετεύχθη. Ο αγώνας ήταν δύσκολος γιατί είχε κόντρα άνεμο".

    Ο Κατσής κατετάγη στην 13η θέση με 7.50μ, χάνοντας στις λεπτομέρειες την είσοδό του στον τελικό από τον Πολωνό Μάρτσιν Στάρτσακ ο οποίος πήρε την 12η θέση. "Ήταν μεγάλη ατυχία, δεν μπορούσα να το περιμένω ότι θα παιχτεί η πρόκριση στον πόντο", είπε ο Κατσής.

    [30] Πολιτισμός

    Φεστιβάλ "Γ.Α. Παπαϊωάννου"

    15/7/2005 9:28:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έξι χρόνια μετά την ίδρυσή του το Φεστιβάλ Γ. Α. Παπαϊωάννου παραμένει το σημαντικότερο στο είδος του στη Βόρειο Ελλάδα και όχι μόνο. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διεθνούς φήμης καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως οι I. Mataeva, D. Shtoda, Ε. Κυριακίδου, Ν. Μπακοπούλου, Γ. Βακαρέλης, Ν. Σεμιτέκολο, Γ. Λαζαρίδης, Α. Παπαστεφάνου, L. Gergieva, Σ. Μουρίκης, Ν. Shachovskaya, Μ. Φαραντούρη, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας, αλλά και το Κουαρτέτο Jazz του Γ. Κοντραφούρη, θα δώσουν "το παρών". Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Φεστιβάλ, που φέρει το όνομα του μεγάλου Καβαλιώτη συνθέτη και δασκάλου Γ. Α. Παπαϊωάννου, ο οποίος με το έργο και τη διδασκαλία του επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξη της νεότερης Μουσικής Σχολής στην Ελλάδα, έχει αναλάβει ο πιανίστας Γιάννης Εριφυλλίδης, στον οποίο ανήκει και η ιδέα για την ίδρυση του Φεστιβάλ το 2000.

    Πρόγραμμα

    25 Ιουλίου Ρεσιτάλ τραγουδιού με τη Maria Jos Montiel (φωνή) και τον Joaquin Soriano (πιάνο)

    26 Ιουλίου Βραδιά με έργα Γαλλικής Μουσικής με τους Μαρίνα Κρίλοβιτς (φωνή), Μαριλένα Δωρή (φλάουτο), Σπύρο Μουρίκη (κλαρινέτο), Jerome Pernoo (τσέλο) και Γιάννη Εριφυλλίδη (πιάνο)

    27 Ιουλίου Ρεσιτάλ Πιάνου του Λάμπη Βασιλειάδη

    28 Ιουλίου Συναυλία των Υποτρόφων του Ιδρύματος Rostropovich (να σημειωθεί ότι η Καβάλα είναι η 3η πόλη σε ολόκληρο τον κόσμο όπου εμφανίζονται με άδεια του M. Rostropovich οι υπότροφοι του ιδρύματός του, μετά το Λονδίνο-Wigmore Hall και το Παρίσι)

    29 Ιουλίου Ρεσιτάλ Πιάνου του Yonty Solomon

    30 Ιουλίου Διάλεξη του Δημήτρη Μηνακάκη για το έργο του Γ. Α. Παπαϊωάννου και Ρεσιτάλ Βιολιού και Πιάνου με τους Viktor Tretyakov (βιολί) και Vassili Lobanov (πιάνο)

    1 Αυγούστου Βραδιά Jazz με το Κουαρτέτο του Γιώργου Κοντραφούρη

    2 Αυγούστου Κονσέρτο της Χορωδίας Obilic του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου

    Όλες οι συναυλίες έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ξεκινούν στις 9 μ.μ. και πραγματοποιούνται στο χώρο της Παλαιάς Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Καβάλας και στην Πλατεία του Κήπου του Δημαρχείου (η συναυλία της 2/8).

    Στα Σεμινάρια, που διοργανώνονται φέτος από 24 Ιουλίου ως 3 Αυγούστου (τελική συναυλία των μαθητών) και αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης για δεκάδες μαθητές από την Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού, διδάσκουν: Βιολοντσέλο- Α. Φιλίππου (Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Δράμας και Καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης), Κλαρινέτο-Σ. Μουρίκης (Ωδείο Αθηνών και Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου), Όπερα-Lied-Κ. Πασχάλης (Ωδείο Αθηνών, Εθνικό Ωδείο, Απολλώνειο Ωδείο) Πιάνο-J. Soriano (Royal Conservatory of Madrid) και Y. Solomon (Royal College of Music, London και Trinity College of Music) και Φλάουτο-V. Belomazov (Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης). Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας (τηλ. 2510 222119 και φαξ 2510 221963).

    [31] Τεχνολογία

    Στα σκαριά νέο ρωσικό σκάφος

    Ο "απόγονος" του Soyuz

    15/7/2005 12:10:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ελπίδες για να ξεπεράσει την στασιμότητα της μετασοβιετικής εποχής δίνει στην διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας η έγκριση του νέου δεκαετούς διαστημικού προγράμματος από την Κυβέρνηση της χώρας. Μεταξύ των στόχων του Ομοσπονδιακού Διαστημικού Προγράμματος 2006 2015 και ίσως ο πιο σημαντικός, είναι κατασκευή ενός νέου επανδρωμένου σκάφους, που θα αντικαταστήσει το αξιόπιστο, αλλά ανεπαρκές, Soyuz, που φέτος κλείνει τα 38 χρόνια ζωής. "Η ρωσική αεροδιαστημική βιομηχανία έχει ξεπεράσει την αποτελμάτωση και αναπτύσσεται δυναμικά", δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος, Ανατόλι Περμίνοφ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την κυβερνητική έγκριση. Ο προϋπολογισμός Ομοσπονδιακού Διαστημικού Προγράμματος για τα επόμενα 10 χρόνια ανέρχεται σε περίπου 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ (περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια), ποσό υψηλότερο από κάθε άλλη φορά. Ωστόσο, το ποσό κρίνεται πενιχρό, σε σχέση με τον ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετήσιο προϋπολογισμό της NASA.

    Με το βλέμμα στον Άρη

    Η ανάπτυξη του νέου σκάφους αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην φιλοδοξία για επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

    Επίσης, η Ρωσία έχει εκφράσει πολλές φορές την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι έχει επωμιστεί για σχεδόν τρία χρόνια όλες τις αποστολές προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μετά την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Columbia, το 2003, που ανάγκασε την NASA να καθηλώσει τον στόλο της. Από τότε, μόνο τα ρωσικά σκάφη Soyuz και Progress μπορούν να προσεγγίζουν το τροχιακό συγκρότημα.

    Μέχρι εδώ, τα σχέδια των Ρώσων αποδεικνύονται φιλόδοξα. Και μπορεί η διαστημική υπηρεσία της χώρας να πήρε αύξηση στον προϋπολογισμό της, ωστόσο, καλείται να αντιμετωπίσει ένα άλλο πρόβλημα: αυτό του εργατικού δυναμικού.

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μιχαήλ Φραντκόφ, εμπόδιο στη διαστημική ανάπτυξη της Ρωσίας δεν είναι τόσο οι ελλιπείς προϋπολογισμοί, όσο η ανεπάρκεια εξειδικευμένου προσωπικού και ειδικών. Άλλωστε, ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στον τομέα αυτό "αγγίζει" τα 48 χρόνια, με αυξητική τάση, καθώς οι πενιχροί μισθοί αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην διάθεση των νεαρών Ρώσων να ασχοληθούν με το Διάστημα.

    [32] Τεχνολογία

    Οι τεχνικοί ψάχνουν τη βλάβη

    Αισθητήρας καθηλώνει το Ντισκάβερι

    15/7/2005 1:12:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Καθυστερεί η εκτόξευση του Ντισκάβερι, με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό σταθμό (ISS), η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την περασμένη Τετάρτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω προβλήματος που παρουσιάστηκε στον αισθητήρα καυσίμου. Οι τεχνικοί της NASA, προσπαθούν να εντοπίσουν το πρόβλημα στον αισθητήρα που καθιστά μέχρι τώρα αδύνατη την πτήση του πριν από την Κυριακή."Η ομάδα των μηχανικών αντιμετωπίζει κάπου 200 πιθανά σενάρια για την υφή του προβλήματος. Η εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου την Κυριακή είναι θεωρητικά πιθανή, αλλά όχι και πολύ αξιόπιστη" τόνισε ο υποδιευθυντής του προγράμματος, Γουέιν Χέιλ σε συνέντευξη Τύπου. Και πρόσθεσε: "Το να επιτρέψουμε την πτήση του Ντισκάβερι χωρίς να έχουμε εντοπίσει την αιτία του προβλήματος, δεν αποτελεί επιλογή μας.

    Η τελευταία προθεσμία της NASA για την εκτόξευση του Ντισκάβερι είναι η 31η Ιουλίου προκειμένου να είναι στην κατάλληλη θέση για την σύνδεσή του με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 July 2005 - 16:58:22 UTC