Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το "φονικό όπλο" του SARS
  • [02] Σύλληψη υπόπτου στο Λονδίνο
  • [03] Στο επίκεντρο οι ανθρωπιστικές κρίσεις
  • [04] Παρελθόν η καρμανιόλα Ασπροβάλτας – Στρυμόνα
  • [05] Ενστάσεις για την αξιολόγηση
  • [06] Εξαγγελίες Κακλαμάνη
  • [07] Στο θρόνο ο Αλβέρτος
  • [08] Αμετανόητος ο δολοφόνος του Βαν Γκογκ
  • [09] Σύνταξη με ένα έντυπο
  • [10] Το αγαπημένο της... t-shirt
  • [11] "Χρυσή" ισοπαλία της Ανόρθωσης
  • [12] Για μια χούφτα... πετροδολάρια
  • [13] Διορθώσεις στο σχέδιο Νόμου Ορφανού
  • [14] Πρώτη συνάντηση "Ρίμπο"-Σόλιντ
  • [15] Πως επιλέγησαν τα γήπεδα του EURO 2012
  • [16] Έδωσαν χέρια Σπανούλης-ΠΑΟ
  • [17] Με το... αριστερό οι Νέανιδες
  • [18] Ικανοποιημένη η Λίγκα
  • [19] "Πάρε θέση" και στο χάντμπολ
  • [20] Ανοικτό το χάντμπολ σε όλους
  • [21] Σύμπραξη στο "Αίθριο των Μουσών"
  • [22] Γκαζάκια στη Θεσσαλονίκη
  • [23] Κανονικά η διαπίστευση του Έλληνα πρέσβη

    [01] Υγεία

    Έρευνα επιστημόνων από Καναδά, Αυστρία και Κίνα

    Το "φονικό όπλο" του SARS

    12/7/2005 10:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ελπίδες για την θεραπεία του Σοβαρού και Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), καθώς και άλλων θανατηφόρων επιδημικών νόσων των πνευμόνων, γεννά μια νέα έρευνα επιστημόνων από τον Καναδά, την Αυστρία και την Κίνα. Όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, μετά από πειράματα σε ποντίκια, κατάφεραν να ανακαλύψουν σε εργαστηριακό επίπεδο την αιτία που καθιστά τον ιό θανατηφόρο. Σύμφωνα, λοιπόν, με την μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση "Nature Medicine", ο ιός SARS χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη ACE2, που βρίσκεται στις επιφάνειες των κυττάρων και παίζει ρόλο στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος, ως είσοδο για την επίθεσή του στους πνεύμονες. Όπως είναι γνωστό, ο SARS οδηγεί σε οξύτατη πνευμονική ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα το γρήγορο θάνατο. "Αποκαλύπτεται, πως το εργαλείο που χρησιμοποιεί ο ιός για να επιτεθεί παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία από πνευμονική ανεπάρκεια", είπε ο δρ. Πέννκγκερ, επικεφαλής των ερευνητών.

    Αισιοδοξία για θεραπεία

    Η επιστημονική ομάδα ξεκίνησε την έρευνά της μολύνοντας με τον θανατηφόρο ιό ποντίκια. Όπως παρατήρησε, η πτώση της πρωτεΐνης προκάλεσε υγρό στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί οξύτατη πνευμονική ανεπάρκεια στα πειραματόζωα. Γνωρίζοντας την δράση της ACE2, εμβολίασαν τα ποντίκια με παρασκευασμένη στο εργαστήριο πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα να ανατραπεί η πνευμονική ανεπάρκεια.

    Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το επόμενο βήμα της μελέτης τους είναι να παρασκευαστεί η ACE2 για χρήση σε ανθρώπους και να δοκιμασθεί σε ασθενείς. Μάλιστα, οι επιστήμονες αισιοδοξούν πως με την ανακάλυψη αυτή μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα οξείας πνευμονικής ανεπάρκειας που προέρχονται και από άλλες αιτίες, όπως η γρίπη των πτηνών.

    Σημειώνεται, πως ο ιός περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2003, αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, πρωτοεμφανίστηκε τον Νοέμβριο του 2002 στην Καντώνα της νότιας Κίνας. Σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση των καταγραφών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έχουν διαγνωστεί συνολικά περίπου 8.100 πιθανά κρούσματα σε 29 χώρες, με 774 θανάτους. Το ξέσπασμά του προκάλεσε παγκόσμια αναταραχή, με εμφανείς συνέπειες κυρίως στον τουρισμό.

    [02] Κόσμος

    Σύλληψη υπόπτου στο Λονδίνο

    12/7/2005 7:08:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Με αλλεπάλληλες εφόδους σε συγκροτήματα κατοικιών συνεχίζουν τις εντατικές έρευνες οι βρετανικές αρχές με στόχο τον εντοπισμό των δραστών των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν σήμερα σε γειτονιές του Λιντς στο δυτικό Γιορκσάιρ, όπου πραγματοποιήθηκαν έξι έφοδοι σε κτήρια με σκοπό την ανακάλυψη εκρηκτικών ή άλλων στοιχείων που μπορούν να προωθήσουν τις έρευνες. Μάλιστα για τις ανάγκες της πρώτης εφόδου σε εγκαταλελειμμένο σπίτι κρίθηκε αναγκαία η απομάκρυνση 600 ατόμων από ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, προκειμένου να εξουδετερωθεί με ελεγχόμενη έκρηξη ύποπτο αντικείμενο, που έφραζε την πόρτα. Στη διάρκεια των επιχειρήσεων έγινε και η πρώτη σύλληψη υπόπτου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για Πακιστανό, ενώ επίκειται και νέο κύμα συλλήψεων στο Λονδίνο. Το νήμα των ερευνών οδήγησε παράλληλα την αστυνομία και στο σιδηροδρομικό σταθμό του Λούτον, όπου εντοπίστηκε αυτοκίνητο για το οποίο εικάζεται ότι συνδέεται με κάποιο τρόπο με τις εκρήξεις.

    Οι βομβιστές ήρθαν από το Γιορκσάιρ, λένε οι αρχές

    Αν και τόσο η Σκότλαντ Γιάρντ όσο και η αστυνομία του δυτικού Γιορκσάιρ δίνουν με φειδώ τις πληροφορίες, αρχικά διέρρευσε και κατόπιν ανακοινώθηκε πως η εξακρίβωση της ταυτότητας ενός εκ των βομβιστών είναι αυτή που οδηγεί τα βήματα των αρχών. Πρόκειται για τον άνδρα που έκανε την επίθεση στο σταθμό "Αλντγκέιτ" του υπογείου του Λονδίνου, στην ευρύτερη περιοχή του "Σίτυ". Κοντά στους τόπους των εκρήξεων βρέθηκαν προσωπικά έγγραφα που αποδίδονται σε άλλους τρεις υπόπτους, οι οποίοι πιθανολογείται πως είχαν την ίδια τύχη με τον πρώτο. Οι αρχές έχουν στη διάθεση τους στοιχεία που υποδηλώνουν τις ύποπτες κινήσεις των τεσσάρων ανδρών, για τους οποίους εικάζεται ότι ήρθαν από το Γιορκσάιρ στη βρετανική πρωτεύουσα, το πρωινό των επιθέσεων. Ο ένας εξ αυτών, ο οποίος έχει δηλωθεί αγνοούμενος από την οικογένεια του στο Γιορκσάιρ, πιστεύεται ότι επέβαινε στο μοιραίο λεωφορείο Νο 30. Βέβαια, δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές αν ο άνθρωπος αυτός είχε τελικά την πρόθεση να ενεργοποιήσει την βόμβα μέσα στο λεωφορείο.

    Στο μεταξύ, τα δεδομένα αλλάζουν. Ο αριθμός των θυμάτων στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου, ανέβηκε στους 52, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ενώ αναγνωρίστηκαν άλλα δύο εκ των θυμάτων.

    Την ίδια ώρα, στη συνοικία Μπάρλεϊ, στο Λιντς του Γιορκσάιρ, όπου η αστυνομία πραγματοποίησε ελεγχόμενη έκρηξη με τη βοήθεια ενός ρομπότ, εξακολουθεί να επικρατεί αναστάτωση. Οι αρχές χρειάστηκε να απομακρύνουν πάνω από 600 ανθρώπους από τα διαμερίσματα τους, έναν οίκο ευγηρίας και ένα τζαμί, προκειμένου να κάνουν τις έρευνες τους. Εκεί κατασχέθηκαν ορισμένα στοιχεία και έγινε και η πρώτη σύλληψη ενός άνδρα, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Λονδίνο για ανάκριση.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ντέιλι Μίρορ, η βρετανική αστυνομία έχει θέσει τουλάχιστον 100 υπόπτους υπό παρακολούθηση μετά τις επιθέσεις. Ο μαροκινής καταγωγής Βρετανός Μοχάμεντ αλ Γκερμπούζι, ο οποίος σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο είναι μεταξύ των κύριων υπόπτων, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, δήλωσε ότι δεν κρύβεται και ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με αυτές, ενώ μιλώντας στο ίδιο μέσο ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ Ιαν Μπλερ εξέφρασε φόβους και για νέα επίθεση στο Λονδίνο.

    Κλειστός ο σταθμός του Λούτον

    Στο μεταξύ, αυτήν την ώρα ο σταθμός Μπέλντφορντσάιρ στην πόλη Λούτον, βόρεια του Λονδίνου, ο οποίος εξυπηρετεί τον σιδηρόδρομο, αλλά και τα υπεραστικά λεωφορεία, ο χώρος στάθμευσης του και ό,τι υπάρχει σε ακτίνα 100 μέτρων, βρίσκονται σε αστυνομικό κλοιό, μετά τον εντοπισμό ύποπτου οχήματος. Στην αποκλεισμένη περιοχή περιλαμβάνεται και αριθμός ιδιωτικών κατοικιών, αλλά και τμήμα του κτιρίου του τοπικού πανεπιστημίου. Οπως μεταδίδει το BBC το όχημα καταστράφηκε με ελεγχόμενη έκρηξη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μέτρα κατά της τρομοκρατίας

    [03] Πολιτική

    Ομιλία Μολυβιάτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Στο επίκεντρο οι ανθρωπιστικές κρίσεις

    12/7/2005 11:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στις ανθρωπιστικές κρίσεις του πλανήτη, ήταν το κυρίαρχο θέμα της ημερήσιας διάταξης, μετά από εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στο κορυφαίο αυτό όργανο του ΟΗΕ για τον μήνα Ιούλιο. Παρουσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο κ. Μολυβιάτης τόνισε, πως η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας, ενώ ως μέτρα αποτροπής των εν λόγω κρίσεων ανέφερε την ενίσχυση του κράτους δικαίου, τον αφοπλισμό και επανένταξη των μαχητών, καθώς και την μεταρρύθμιση του τομέα ασφαλείας. Κατά την διάρκεια της συζήτησης, δόθηκε η ευκαιρία στα κράτη - μέλη και σε άλλα ενδιαφερόμενα κράτη να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο, διατηρώντας την ειρήνη και την ασφάλεια, το Συμβούλιο Ασφαλείας προσπαθεί να εμποδίσει τον κύκλο συγκρούσεων και να αποτρέψει περαιτέρω ξεσπάσματα βίας σε κοινωνίες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η Ελλάδα στο τιμόνι του Σ.Α.

    [04] Κοινωνία

    Επίθεση Σουφλιά σε ΠΑΣΟΚ για τους δρόμους

    Παρελθόν η καρμανιόλα Ασπροβάλτας Στρυμόνα

    12/7/2005 9:11:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Το τμήμα της Εγνατίας οδού, μήκους 22 χιλιομέτρων, από την Ασπροβάλτα ως τον Στρυμόνα, εγκαινίασε το πρωί ο Γιώργος Σουφλιάς. Με το νέο τμήμα της Εγνατίας ο δρόμος καρμανιόλα της παλιάς εθνικής, γίνεται πλέον παρελθόν ενώ παράλληλα συντομεύεται κατά ένα τέταρτο η σύνδεση Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Σε δηλώσεις που έκανε, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επανήλθε στα προβλήματα των ελληνικών δρόμων, επιρρίπτοντας στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ευθύνες για την κατάσταση τους. "Εξοργίζομαι με αυτά που λέγονται. Δεν μπορεί να μας αποδίδονται ευθύνες για έργα που δεν έγιναν επί 20 χρόνια" είπε χαρακτηριστικά.

    [05] Κοινωνία

    Άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή

    Ενστάσεις για την αξιολόγηση

    12/7/2005 8:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, η συζήτηση του οποίου άρχισε την Τρίτη στο Α θερινό τμήμα της Βουλής, περιέχει ρυθμίσεις που προκαλούν ακόμη και προβλήματα συνταγματικότητας, διατυπώνει έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με την έκθεση, στο νομοσχέδιο δεν καθορίζεται η παραμικρή έννομη συνέπεια από την αξιολόγηση, ενώ η απαγόρευση στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα να επιδιώκουν διάφορους τρόπους για να βελτιώσουν την ποιότητα της εκπαίδευσής τους "ενδεχομένως να μην συνάδει με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης". Παράλληλα, το Συμβούλιο εκφράζει επιφυλάξεις για την διαδικασία επιλογής των μελών της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (που θα αναλάβει την αξιολόγηση), καθώς η κλήρωσή τους θα γίνεται από το μητρώο της Αρχής και προτείνει η διαδικασία να πραγματοποιείται από τρία αρχεία εμπειρογνωμόνων και σε τρεις φάσεις από κάθε μητρώο χωριστά. Τέλος, η Έκθεση θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας, σημειώνοντας ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων δεν θα έχει νομοθετική εξουσιοδότηση και θα αναδεικνύεται σε διοικητικό όργανο που θα διορίζει μόνον τα μέλη της συγκεκριμένης Αρχής.

    [06] Κοινωνία

    Επίσκεψη υπουργού Υγείας στη Λάρισα

    Εξαγγελίες Κακλαμάνη

    12/7/2005 8:33:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σειρά έργων στον τομέα της Υγείας, εξήγειλε από τη Λάρισα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο υπουργός Υγείας. Ο Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε ότι ως το Μάρτιο του 2006 θα έχει υλοποιηθεί το 80% του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία και ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλουν τα ασφαλιστικά ταμεία τα ανάλογα χρηματικά ποσά στα Κέντρα Υγείας, έτσι ώστε να παρέχονται μέσω αυτών ιατρικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους. Το πρωί πάντως, κατά την επίσκεψη του στα δυο νοσηλευτικά ιδρύματα της Λάρισας, αντέδρασε με οργή όταν κατά την είσοδο του σε μία από τις κλινικές διαπίστωσε ότι υπήρχαν ράντζα στους διαδρόμους.

    Έργα στη Λάρισα

    Το μεσημέρι στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ανακοίνωσε :Την κατασκευή νέας πτέρυγας και ανακατασκευή της παλιάς στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έργο συνολικού προϋπολογισμού 6.350.000 Ευρώ. Η νέα πτέρυγα θα είναι 4.200 τ.μ. και θα περιλαμβάνει δύο νοσηλευτικές μονάδες 60 κλινών, μία μονάδα εμφραγμάτων, μονάδα τεχνητού νεφρού 15 θέσεων, εξωτερικά ιατρεία, φαρμακείο και βοηθητικούς χώρους.

    Την έναρξη λειτουργίας το φθινόπωρο δύο νέων κλινικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (καρδιοχειρουργική και ογκολογική - αιματολογική).

    Την έγκριση για την αγορά μαγνητικού και νέου αξονικού τομογράφου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο μέχρι στιγμής δεν διαθέτει μαγνητικό τομογράφο.

    Την έγκριση 29 θέσεων ειδικευόμενων γιατρών από τη μετατροπή θέσεων στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Λάρισας.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο Νικήτας Κακλαμάνης επισκέφθηκε το πρωί το Γενικό και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

    Η επίσκεψη του υπουργού Υγείας, συνδυάστηκε και με τα εγκαίνια του Κέντρου Ενημέρωσης Πολιτών στην Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και με τα εγκαίνια νέου υπερσύγχρονου αξονικού τομογράφου 16 τομών, ο οποίος λειτουργεί από την 1η Απριλίου στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

    [07] Κόσμος

    Ανέλαβε επίσημα τα ηνία του Μονακό

    Στο θρόνο ο Αλβέρτος

    12/7/2005 9:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Παρουσία της πριγκιπικής οικογένειας έγινε η τελετή ενθρόνισης του πρίγκιπα Αλβέρτου Β στον καθεδρικό ναό του Μονακό. Τρεις μήνες μετά τον θάνατο του πατέρα του, πρίγκιπα Ρενιέ, ο Αλβέρτος ανέλαβε και επίσημα τα ηνία του πριγκιπάτου, ενώ η τελετή ενθρόνισης, που σήμανε και το τέλος της περιόδου πένθους, θα ολοκληρωθεί με ένα δεύτερο τελετουργικό, στις 19 Νοεμβρίου. Μετά την τελετή στον καθεδρικό ναό, ακολούθησε δεξίωση στους κήπους των ανακτόρων, παρουσία του διπλωματικού σώματος, της Κυβέρνησης και βουλευτών, όπου παρουσιάστηκε το μονόγραμμα του νέου μονάρχη, δύο κόκκινα συνδεδεμένα "Α" σε άσπρο φόντο. Νωρίς το βράδυ της Τρίτης, έγινε και η τελετή της συμβολικής παράδοσης του κλειδιού του Μόντε Κάρλο στον Αλβέρτο Β εκ μέρους του δημάρχου, που κορυφώθηκε με ρίψη πυροτεχνημάτων και συναυλία από την Φιλαρμονική ορχήστρα του Μονακό. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο νέος μονάρχης έκανε λόγο για "ώρα ευθύνης" και δεσμεύθηκε ότι θα αφιερωθεί σε ανθρωπιστικά προγράμματα και προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος.

    Ο Αλβέρτος, εργένης και μοναδικός γιος του Ρενιέ και της Γκρέις Κέλι, παραδέχθηκε δημόσια πριν από λίγες μέρες, πως έχει ένα γιο, από τη σχέση του με μια αεροσυνοδό της "Air France" από το Τόγκο. Το παιδί αυτό θα έχει δικαιώματα στην περιουσία του Αλβέρτου, όμως, δε μπορεί να είναι διάδοχος του θρόνου, ούτε να φέρει το όνομα Γκριμάλντι.

    [08] Κόσμος

    Στο όνομα του Ισλάμ

    Αμετανόητος ο δολοφόνος του Βαν Γκογκ

    12/7/2005 8:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/7/2005 9:02:36 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Έσπασε τελικά τη σιωπή του ο 27χρονος Ολλανδομαροκινός Μοχάμεντ Μπουγερί και ομολόγησε ενώπιον του δικαστηρίου, ότι σκότωσε τον σκηνοθέτη Τέο Βαν Γκογκ, στις 2 Νοεμβρίου 2004. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε δηλώσει, πως δεν ήθελε εκπροσώπηση στη δίκη, κρτώντας το Κοράνιο και φορώντας ένα μαύρο μανδύα και μαυρόασπρη μαντίλα στο κεφάλι, δήλωσε ότι ενήργησε στο όνομα της θρησκείας του και ότι θα επαναλάμβανε το ίδιο εάν μία ημέρα απελευθερωνόταν. "Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου. Ενήργησα καθαρά στο όνομα της θρησκείας μου και όχι επειδή ήταν Ολλανδός ή επειδή είμαι Μαροκινός και αισθάνθηκα προσβεβλημένος", υποστήριξε ο 27χρονος Μπουγερί εξηγώντας τα κίνητρά του για πρώτη φορά μετά την δολοφονία του σκηνοθέτη.

    Ζήτησαν ισόβια

    Ο Τέο Βαν Γκογκ, επικριτής του Ισλάμ, είχε εξοργίσει πολλούς Μουσουλμάνους με το μικού μήκους κινηματογραφικό του έργο "Υποταγή", στο οποίο κατηγορούσε το Ισλάμ επειδή συγχωρούσε την βία κατά γυναικών.

    Ο Μπουγερί, κατηγορείται επίσης και για άλλα αδικήματα μεταξύ των οποίων για απόπειρα φόνου αστυνομικών και για παράνομη κατοχή όπλων.

    Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ενήργησε από τρομοκρατική πρόθεση, χαρακτήρισαν την επίθεση "άνανδρη ενέργεια εναντίον ενός ανυπεράσπιστου ανθρώπου" και ζήτησαν να του επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

    Καθ όλη τη διάρκεια της δίκης, ο Μπουγερί είχε παραμείνει σιωπηλός και είχε αρνηθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

    Ένας ειδικός στο ισλαμικό δίκαιο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, ο Ρούουντ Πέτερς, εξήγησε, πως αρνούμενος να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ο Μπουγερί αρνείται να αναγνωρίσει το δικαστήριο, δηλαδή, αρνείται να αναγνωρίσει "ένα θεσμό που έχει εγκαθιδρυθεί από τους ανθρώπους" και όχι από τον Θεό.

    Κατά τη σύλληψή του, λίγο μετά το φόνο, είχε πει στους αστυνομικούς, ότι επιθυμεί να πεθάνει ως μάρτυρας, ενώ στο άψυχο σώμα του Βαν Γκογκ είχε καρφώσει με μαχαίρι επιστολή, στην οποία απειλούσε γυναίκες κι άνδρες πολιτικούς στην Ολλανδία, μεταξύ αυτών και τη βουλευτή και σεναριογράφο της "Υποταγής" Χίρσι Άλι, Ολλανδή, σομαλιανής καταγωγής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο εδώλιο ο δολοφόνος του Βαν Γκογκ

    [09] Οικονομία

    Για υπαλλήλους του Δημοσίου και στρατιωτικούς

    Σύνταξη με ένα έντυπο

    12/7/2005 7:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ένα και μόνο έντυπο, το "δελτίο ατομικής και υπηρεσιακής κατάστασης", θα απαιτείται στο εξής για την συνταξιοδότηση των υπαλλήλων του Δημοσίου και των στρατιωτικών. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομίας, το δελτίο αντικαθιστά δέκα δικαιολογητικά που ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι, ενώ η κατάθεσή του μπορεί να γίνει και μέσω Διαδικτύου. Στο νέο έντυπο θα αναγράφονται η αιτία συνταξιοδότησης, τα στοιχεία υπηρεσιακής κατάστασης, ο φορέας ασφάλισης, οι μισθολογικές απολαβές, το ύψος των κρατήσεων και οι αναλυτικές αποδοχές της τελευταίας 5ετίας. Επίσης, με μια υπεύθυνη δήλωση, ο ενδιαφερόμενος θα βεβαιώνει αν λαμβάνει σύνταξη από άλλο φορέα, αν κατέχει άλλη θέση στο Δημόσιο και, τέλος, αν επιθυμεί υγειονομική περίθαλψη Δημοσίου. Από την απλοποίηση του συστήματος εξαιρούνται Νομάρχες, Δήμαρχοι και Βουλευτές, ενώ κλιμάκιο του Υπουργείου Οικονομίας θα ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες όλης της χώρας για την σωστή συμπλήρωση του εντύπου, αρχής γενομένης από τις 14 και 15 του μήνα, οπότε και το πρώτο κλιμάκιο θα βρεθεί στην Λαμία.

    Σχετικά Links: Υπουργείο Οικονομίας

    [10] Αθλητισμός

    Το αγαπημένο της... t-shirt

    12/7/2005 9:21:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι μεγάλοι αθλητές αποδεικνύουν εμπράκτως ότι εκτός από τα ρεκόρ στους αγωνιστικούς στίβους, είναι γενημένοι νικητές και στο στίβο της ζωής. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευαισθησίας και της μεγαλοψυχίας της έδωσε η Σουηδή χρυσή Ολυμπιονίκης του επτάθλου, Καρολίνα Κλουφτ. Η 22χρονη Σκανδιναβή πρόσφερε στη Διεθνή Ομοσπονδία στίβου τη φανέλα με την οποία κέρδισε το μετάλλιο πέρυσι στην Αθήνα, μιμούμενη το παράδειγμα κι άλλων Ολυμπιονικών, στο πλαίσιο του προγράμματος της IAAF για έναν "καλύτερο κόσμο". Η φανέλα της ξανθιάς πρωταθλήτριας μαζί με άλλα εκθέματα θα πωληθεί από την IAAF στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και τα χρήματα θα προσφερθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Χρυσή" ισοπαλία της Ανόρθωσης

    12/7/2005 10:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/7/2005 11:33:15 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το πρώτο βήμα για την πρόκρισή της στο β γύρο των προκριματικών του Τσάμπιονς Λίγκ, πραγματοποίησε χθες στο Μίνσκ της Λευκορωσίας η κυπριακή Ανόρθωση, ενόψει του επαναληπτικού της Λευκωσίας, την προσεχή Τετάρτη. Η πρωταθλήτρια ομάδα της Μεγαλονήσου, που μάλιστα προηγήθηκε και με 1-0 χάρις στο τέρμα του γνωστού στο ελληνικό κοινό από τη θητεία του σε Ιωνικό και ΠΑΟΚ, Φρούσσου στο 43, απέσπασε τελικά σημαντική ισοπαλία με 1-1, στο αγώνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του α προκριματικού γύρου της διοργάνωσης. Το γκολ των γηπεδούχων σημείωσε στο 56 ο Λέντσεβιτς. Σε περίπτωση πρόκρισης της κυπριακής ομάδας, στο β γύρο θα έχουμε τουρκοκυπριακή μονομαχία με την Τραμπζονσπόρ. Αύριο η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λίβερπουλ αντιμετωπίζει την ουαλική Τόταλ Νέτγουορκ Σολούσιονς, ενώ σε άλλους σημερινούς αγώνες των προκριματικών είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία)-Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία) 1-0, Καϊράτ Αλμάτι (Καζακστάν)-Αρτμέντια Μπρατισλάβας (Σλοβακία) 2-0, Νέφτσι Μπακού (Αζερμπαϊτζάν)-Χαφναρφιόρντουρ (Ισλανδία) 2-0, Ραμποτνίτσκι (ΠΓΔΜ)-Σκόντο Ρίγα (Λετονία) 6-0, Σλιέμα Γουόντερερς (Μάλτα)-Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβία) 1-4.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Για μια χούφτα... πετροδολάρια

    12/7/2005 10:52:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τις αποσκευές του για το Κατάρ ετοιμάζει ο Χιλιανός άσος της Ρίβερ Πλεϊτ, Μαρτσέλο Σάλας, ο οποίος μετά την πρόταση των 3.5 εκ. ευρώ που δέχθηκε από ομάδα του αραβικού εμιράτου, ξημεροβραδιάζεται με ένα λεξικό... αραβικών στο χέρι. Αυτός είναι και ο λόγος που ο σούπερσταρ της αργεντίνικης ομάδας αρνήθηκε την πρόταση ανανέωσης της ομάδας του και σήμερα ανακοίνωσε την μετακόμισή του από το "Μονουμεντάλ" και το Μπουένος Αϊρες. Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα του τύπου της Αργεντινής, η Ρίβερ Πλεϊτ ετοιμάζεται να κινηθεί για την απόκτηση, του Ισπανού πρώην αρχηγού της Μπαρτσελόνα, Γιόσεπ Πέπε Γκουαρντιόλαπου -κατά σύμπτωση;- αγωνίζεται στην ομάδα του Κατάρ και πλουσιότερη ομάδα της Ανατολής, Αλ Αχλί. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο πρωτάθλημα της χώρας της Νοτιοδυτικής Ασίας, αγωνίζονται και άλλοι μεγάλοι άσοι του παρελθόντος, όπως οι Μπατιστούτα, Έφεμπεργκ, Μπάσλερ, οι αδερφοί Ντεμπούρ, Φερνάντο Ιέρο, ενώ πρόταση έχει δεχθεί και ο άσος της Μπαρτσελόνα Λουίς Ενρίκε.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Διορθώσεις στο σχέδιο Νόμου Ορφανού

    12/7/2005 9:43:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΓΓΑ

    Ψηφίστηκε σήμερα, στο σύνολο του, από το Α΄ Θερινό τμήμα της Βουλής το σχέδιο Νόμου "Ρύθμιση Θεμάτων Αθλητισμού". Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, πριν τη ψήφισή του, έκανε γνωστές στους Βουλευτές δύο νομοτεχνικές διορθώσεις, που αφορούν, στο άρθρο 1, παράγραφος 4, περίπτωση γ΄, υποπερίπτωση Ι. Η συγκεκριμένη, υποπερίπτωση (Ι), ανέφερε: "Για κάθε συμπεριφορά βίας και κυρίως για περιορισμένης έκτασης επεισόδια (ρίψη αντικειμένων, κροτίδων και λοιπών πυροτεχνημάτων στις εξέδρες, μεμονωμένα υβριστικά συνθήματα, που απευθύνονται εναντίον των διαγωνιζόμενων ομάδων και των συντελεστών των αγώνων), επιβάλλεται ποινή κεκλεισμένων των θυρών, τουλάχιστον μιας αγωνιστικής και πρόστιμο σε ομάδες". Η πρώτη διόρθωση αφορά την αφαίρεση της λέξης "μεμονωμένα", και η δεύτερη στη φράση "μιας αγωνιστικής και πρόστιμο", το "και", αντικαταστάθηκε με το διαζευκτικό "ή". Το νομοσχέδιο από την ημέρα δημοσίευσης του στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, θα αποτελεί Νόμο του Κράτους.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρώτη συνάντηση "Ρίμπο"-Σόλιντ

    12/7/2005 11:37:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Έστω και μετά από μία μέρα δικαιολογημένης καθυστέρησης, αφού είχε πάρει άδεια από την επίσημη πρώτη των ερυθρολεύκων για προσωπικό του θέμα, ο Βραζιλιάνος σούπερσταρ του Ολυμπιακού, Ριβάλντο, έδωσε απόψε κανονικά το παρών στην προπόνηση της ομάδας. Κανονικά συμμετείχε και ο Πατσατζόγλου, σε αντίθεση με τον Βενετίδη, που ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα, όντας σε στάδιο αποθεραπείας. Εκεί ο "Ρίμπο" είχε και την πρώτη του γνωριμία με το νέο τεχνικό των νταμπλούχων, Τροντ Σόλιντ.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πως επιλέγησαν τα γήπεδα του EURO 2012

    12/7/2005 8:05:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΣΚΑΪ 100,3

    Το σκεπτικό της επιλογής των ελληνικών γηπέδων που συμπεριλήφθηκαν στο φάκελο της υποψηφιότητας της χώρας μας για τη διοργάνωση, ανέλυσε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του στο μικρόφωνο του ραδιοφωνικού σταθμού "ΣΚΑΪ 100,3" ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός. Παράλληλα ο κ. Ορφανός απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του σταθμού εξήγησε γιατί μεταξύ των οκτώ βασικών γηπέδων που υπάρχουν στο φάκελο της ελληνικής υποψηφιότητας του "Euro 2012" δεν συμπεριλήφθηκε ο Βοτανικός, που σύμφωνα με τις δηλώσεις του μαζί με τα γήπεδα Τούμπας και Σερρών, παραμένουν ως εναλλακτικές λύσεις.

    Εναλλακτική λύση ο Βοτανικός

    Απόλυτα εναρμονισμένη με τις επιταγές της ΟΥΕΦΑ θα είναι ο "δυναμικός" και παράλληλα "ελαφρύς" από πλευράς υποχρεώσεων κάθε πόλης φάκελος της ελληνικής υποψηφιότητας για την διοργάνωση της τελικής φάσης του 2012. Αυτό δήλωσε σε δηλώσεις του στη ραδιοσυχνότητα του "ΣΚΑΪ 100,3" ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός. "Εμείς θα επιδιώξουμε η όλη διοργάνωση να είναι τουλάχιστον ισοσκελισμένη και βέβαια να έχουμε το όφελος της εικόνας της χώρας σε όλη την Ευρώπη. Θα έλεγα σε όλο τον πλανήτη για ένα μήνα. Θα είναι ένα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο".

    Ο κ. Ορφανός διευκρίνισε επίσης, ότι δεν υπάρχει ακόμη προϋπολογισμός, ενώ καταλήγοντας αναφέρθηκε στα τρία γήπεδα (Βοτανικού, Τούμπας, Σερρών), που αποτελούν τις εναλλακτικές λύσεις: "Ούτε οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, ούτε οι Σερραίοι, ούτε οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ θα πρέπει να ανησυχούν για το θέμα των γηπέδων τους, εφ' όσον οι ίδιοι επιλέξουν τα επιχειρηματικά σχέδια, έτσι όπως μας τα έχουν εμφανίσει. Θα υπάρχει η στήριξη την οποία έχουμε υποσχεθεί".

    Τέλος αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο κριτήριο επιλογής των γηπέδων ο κ. Ορφανός επεσήμανε: "Η UEFA δεν θέλει να βρίσκονται φίλαθλοι διαφορετικών ομάδων στην ίδια πόλη, την ίδια ώρα, οπότε η επιλογή ήταν δύο γήπεδα στην ευρύτερη περιφέρεια της Αθήνας. Επιλέξαμε αυτά τα οποία είναι έτοιμα. Λογική η κίνησή μας. Στη συνέχεια επιλέξαμε από κάθε πόλη ένα γήπεδο, ώστε να μην φορτώσουμε παραπάνω τα αεροδρόμιά τους. Σκεφτείτε, ότι το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης βοηθά και την Λάρισα και τον Βόλο. Και βέβαια, τα Γιάννινα που έχουν το δικό τους, το οποίο ούτως ή άλλως θα έχει μετατραπεί σε διεθνές μέχρι το 2010. Έχουνε, όμως και στήριξη από την Κέρκυρα. Το Παμπελοποννησιακό, το οποίο στηρίζεται από το Βενιζέλειο, το "Ελευθέριος Βενιζέλος" και από τον Αραξο, καθώς και η Κρήτη, που έχει τα δικά της αεροδρόμια. Είναι μια πρόταση, η οποία δεν έχει ελαττώματα. Συμπληρωματικά στο φάκελο περιέχονται τα άλλα τρία γήπεδα, υπό την έννοια, ότι η Πολιτεία στηρίζει τα επιχειρηματικά σχέδια, έτσι όπως ακριβώς έχουν αναγγελθεί μέχρι τώρα" υποστήριξε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

    [16] Μπάσκετ

    Έδωσαν χέρια Σπανούλης-ΠΑΟ

    12/7/2005 8:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/7/2005 8:34:33 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στον Παναθηναϊκό θα συνεχίσει την καριέρα του ο Βασίλης Σπανούλης, παρά τις πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει εκ νέου επαφές, με τον Ολυμπιακό. Ο διεθνής πλέι μέικερ συναντήθηκε σήμερα με τον Θανάση Γιαννακόπουλο παρουσία του εκπροσώπου του και έδωσε τα χέρια με τον αντιπρόεδρο της ΚΑΕ. Αύριο ο Σπανούλης θα υπογράψει το επίσημο συμβόλαιο συνεργασίας του με τον νταμπλούχο Ελλάδας 2005 διάρκειας τριών χρόνων.

    "Είπα αμέσως το ναι"

    Τη συμφωνία επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) ο ίδιος ο παίκτης που δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του:

    "Είναι αλήθεια. Σήμερα συναντήθηκα με τον κύριο Θανάση Γιαννακόπουλο και δώσαμε αμέσως τα χέρια. Δεν χρειάζεται να μιλήσεις πολύ ώρα με τους προέδρους του Παναθηναϊκού για να πεις το... ναι. Σε πείθουν αμέσως. Τι να πω; Είμαι πολύ χαρούμενος. Οι προσωπικές μου φιλοδοξίες συμβαδίζουν με αυτές του Παναθηναϊκού. Είναι μία μεγάλη ομάδα, με μεγάλο προπονητή και ακόμη μεγαλύτερο λαό. Όλα αυτά έπαιξαν ρόλο στην απόφασή μου. Τα υπόλοιπα θα σας τα πω μόλις μπει η υπογραφή. Σας περιμένω όλους αύριο στις 12:30 το μεσημέρι στα γραφεία της Βιανέξ. Απ ότι ξέρω, οι πρόεδροι αποφάσισαν να είναι ανοιχτές οι πόρτες για τους εκπροσώπους του Τύπου και τον κόσμο, όταν θα επισημοποιηθεί η συμφωνία," σχολίασε ο Βασίλης Σπανούλης με ευδιάκριτη την ανυπομονησία για τη στιγμή που θα γίνει και με τη βούλα παίκτης του Παναθηναϊκού.

    Στο μεταξύ, την πρώτη του γνωριμία με τους Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο θα έχει αύριο ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς. Το μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού θα έρθει για πρώτη φορά (μετά την επισημοποίηση της μεταγραφής του) στην Αθήνα και αμέσως θα συναντηθεί με τους διοικούντες την ΚΑΕ.

    Ο διεθνής σέντερ θα παραμείνει στην Αθήνα -το πιθανότερο μέχρι- το τέλος της εβδομάδας και μεταξύ άλλων θα δει και κάποια από τα σπίτια που θα του προτείνει η «πράσινη» ΚΑΕ για να επιλέξει αυτό στο οποίο θα καταλύσει αυτός και η οικογένεια του για τα επόμενα δύο χρόνια.

    Η επισημοποίηση της συνεργασίας με τον Μάικ Μπατίστ είναι το επόμενο θέμα που ενδιαφέρει τον Παναθηναϊκό. Αύριο αναμένεται να είναι κρίσιμη ημέρα, καθώς θα υπάρξει νέα επικοινωνία με τον μάνατζέρ του, ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ ζητά περισσότερα χρήματα απ όσα του προσφέρει η ΚΑΕ, αλλά παρά κάποια δυσαρέσκεια από πλευράς "πρασίνων", δύσκολα θα "χαλάσει" η υπόθεση της παραμονής του στον νταμπλούχο Ελλάδας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κατηφορίζει προς Πειραιά ο Σπανούλης

    [17] Βόλεϊ

    Με το... αριστερό οι Νέανιδες

    12/7/2005 9:03:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με συντριβή άνοιξε σήμερα για την εθνική βόλεϊ νεανίδων η αυλαία του βαλκανικού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην Άγκυρα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Δημήτρη Ανδρεόπουλο στον πάγκο της υπέστη βαριά ήττα στην πρεμιέρα του β ομίλου με 3-0 σετ (25-10, 25-18, 25-11) από τη Σερβία/Μαυροβούνιο. Την Πέμπτη οι νεαρές διεθνείς αντιμετωπίζουν στις 17:00 την Αλβανία. Τον α όμιλο της διοργάνωσης συγκροτούν η οικοδέσποινα ομάδα της Τουρκίας, η Ρουμανία και τα Σκόπια. Στον άλλο όμιλο μετέχουν η Τουρκία, η Ρουμανία και η ΠΓΔΜ. Στα ημιτελικά θα προκριθούν οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο, ενώ οι τρίτοι θα παίξουν για τις θέσεις 5-6. Οι δύο ημιτελικοί θα γίνουν στις 15 Ιουλίου και οι τελικοί, καθώς και ο αγώνας κατάταξης στις 16 του μήνα.

    ΕΛΛΑΔΑ: Παντζαρίδου, Μαστοράκη, Χανδρή, Παρασκευοπούλου, Γεωργαντά, Λαμπρινίδου, Σκόνδρα (λ), Χριστοδούλου, Δίγκα, Τοκούτση.

    [18] Βόλεϊ

    Ικανοποιημένη η Λίγκα

    12/7/2005 8:43:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η "Σολωμόντεια λύση" που προώθησε στο θέμα της συμμετοχής των ξένων παικτών στο φετινό πρωτάθλημα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίριησς, Θανάσης Μπελιγράτης και έγινε αποδεκτή χθες από την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της ΕΟΠΕ, άφησε ικανοποιημένη τη Λίγκα των ΤΑΑ, σύμφωνα τουλάχιστον με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της. Αντίθετα οι ομάδες δεν δέχθηκαν με τον ίδιο ενθουσιασμό την απόφαση και ιδίως ο νταμπλούχος Ηρακλής ο οποίος μεθαύριο αναμένεται να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου για το σχετικό θέμα.

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

    Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης της ΕΟΠΕ περί του αριθμού των κοινοτικών ή μη κοινοτικών αθλητών, η Λίγκα των Σωματείων της Α1 Εθνικής κατηγορίας επισημαίνει τα εξής.

    Η Ολομέλεια μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις προσπάθησε να διαμορφώσει μία απόφαση σύνθεσης των διαφόρων απόψεων των Σωματείων μελών της. Κατόπιν, την απόφαση αυτή την κοινοποίησε, ως όφειλε, στην ΕΟΠΕ προς έγκριση.

    Η απόφαση της Ολομέλειας για το συγκεκριμένο θέμα είχε τις εξής παραμέτρους:

    1) Την ενίσχυση των Ελληνικών ομάδων στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα

    2) Τη δυνατότητα η κάθε ομάδα να έχει περισσότερες εναλλακτικές λύσεις σε αθλητές

    3) Tη γενικότερα διαμορφούμενη κατάσταση στο Ευρωπαϊκό τοπίο με τη διεύρυνση των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων περί εργασιακών σχέσεων.

    Επίσης, αποφασίστηκε στο εξής τέτοιου είδους ζητήματα να τίθενται προς ψήφιση τουλάχιστον ένα έτος πριν την υλοποίησή τους εκτός και εάν η διαμορφούμενες συνθήκες επιβάλλουν να αποφασιστεί κάτι το διαφορετικό.

    Μετά από την μελέτη των δεδομένων που διαμορφώνονται από την απόφαση της ΕΟΠΕ, θεωρούμε ότι η διαφοροποίηση μεταξύ της απόφασης της Λίγκας και της ΕΟΠΕ σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνει τη βασική κατεύθυνση και φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίχθηκαν οι δυο αποφάσεις, διότι περιλαμβάνει και τις τρεις ανωτέρω βασικές παραμέτρους βάσει των οποίων η λίγκα αποφάσισε για το συγκεκριμένο θέμα.

    [19] "Πάρε θέση" και στο χάντμπολ

    12/7/2005 11:11:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ιστορικές στιγμές ζει η ΑΕΚ, καθώς μετά την αποψινή έκτακτη γενική συνέλευση του ΓΣ Ηλιούπολης, όπου η διοίκηση της ομάδας ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την συγχώνευση με τους "κιτρινόμαυρους", η Ένωση από φέτος για πρώτη φορά θα παρουσιάσει ομάδα στο πρωτάθλημα του χάντμπολ. Το τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας της νεότευκτης ομάδας, θα κρατά ο μέχρι πρότινος συνεργάτης του Σουηδού ομοσπονδιακού τεχνικού, Ούλφ Σέφερτ, Γιάννης Αρβανίτης. Το μόνο που απομένει πλέον για να καμαρώσουν οι φίλοι της "Ένωσης" και στα γήπεδα του χάντμπολ την αγαπημένη τους ομάδα είναι να ρυθμιστούν οι τυπικές λεπτομέρειες. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το μπάτζετ της νέας ομάδας, θα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και θα επιτρέπει στη διοίκηση του τμήματος να κάνει ευρωπαϊκά όνειρα.

    [20] Ανοικτό το χάντμπολ σε όλους

    12/7/2005 7:42:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σε μία εξοικείωση του κοινού με το άθλημα του χάντμπολ, στοχεύει η Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδας με πρόταση που υπέβαλλε προς την Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης του Υπουργείου Πολιτισμού. Συγκεκριμένα η Ομοσπονδίας του αθλήματος, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανοικτά στάδια η γιορτή του Ολυμπισμού συνεχίζεται" πρότεινε να διατεθεί μία ελεύθερη περιοχή κοντά στο περίπτερο που θα εκθέσει η ΟΧΕ, μαζί με την ΕΟΠΕ στο Ο.Α.Κ.Α, στις ημερομηνίες 28, 29, 31 Ιουλίου, 5-6 και 12 13 Αυγούστου και 2 έως 4 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να στηθεί μία ενδεικτική περιοχή χάντμπολ.Ιδιαίτερη έμφαση, προτείνει η ομοσπονδία, να δοθεί το διήμερο 2-4 Σεπτεμβρίου του 2005, με το σκεπτικό ότι ο κόσμος θα έχει επιστρέψει από τις διακοπές και οι ημερομηνίες αυτές συμπίπτουν με τη νέα αγωνιστική περίοδο του χάντμπολ.

    Υπό την καθοδήγηση του ειδικού

    Για την καλύτερη προώθηση μάλιστα του αθλήματος η ΟΧΕ πρότεινε να δοθεί μεγαλύτερη δυναμική, για την προσέλκυση κοινού με δραστηριότητες όπως ρίψεις μπάλας με την καθοδήγηση προπονητή από την ΟΧΕ.

    Ακόμη η ΟΧΕ προτείνει να τυπωθεί έντυπο υλικό για να διανεμηθεί στο κοινό καθώς και την προβολή από DVD, εικόνων χάντμπολ, από τους Ολυμπιακούς αγώνες και τις άλλες σημαντικές στιγμές του αθλήματος.

    [21] Πολιτισμός

    Σύμπραξη στο "Αίθριο των Μουσών"

    12/7/2005 8:30:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στενή συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής εγκαινιάζει φέτος το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης στους άξονες προώθησης του Συνεδριακού και του Πολιτιστικού Τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνεται σειρά δέκα συναυλιών με δημοφιλείς έλληνες καλλιτέχνες από τις 30 Αυγούστου ως τις 14 Σεπτεμβρίου στο νέο χώρο του Μεγάρου, στο «Αίθριο των Μουσών». Στόχος, όπως ανάφερε ο υπουργός κ. Αβραμόπουλος, είναι η επίσκεψη των τουριστών στη χώρα μας, να συνδυάζεται μεταξύ άλλων και με την επαφή τους στα πολιτιστικά δρώμενα, καθώς σε συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες και ξενοδόχους, θα υπάρχει ενημέρωση στους ξένους επισκέπτες για τις εν λόγω συναυλίες.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

    Η πρεμιέρα των εκδηλώσεων του Αιθρίου θα γίνει την Τρίτη 30 Αυγούστου με Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι. Μαζί με τον David Lynch και το συγκρότημα Raining Pleasure, η Ελλη Πασπαλά θα παρουσιάσει με σύγχρονη ματιά, τραγούδια και μουσικές του Χατζιδάκι, επιλογές κύκλων τραγουδιών, περισσότερο ή λιγότερο γνωστών, που αναδεικνύουν την διαχρονικότητα τους και ταυτόχρονα δημιουργούν καλλιτεχνικό γεγονός.

    Την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2005 ο Μανώλης Λιδάκης παρουσιάζει ολόκληρη τη διαδρομή του στο ελληνικό τραγούδι, με επιλογές από το σύνολο της δισκογραφίας του.

    Την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2005 ο Ορφέας Περίδης θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα στο οποίο έχει δώσει τον τίτλο «Στο φως της νύχτας». Θα τον πλαισιώσουν ο Μάνος Πυροβολάκης και η Αντριάννα Μπάμπαλη.

    «Μυστικές Μουσικές Συνομιλίες»: το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου με τη Σόνια Θεοδωρίδου, ενώ τέλος οι "Αίθριες Νύχτες" στο Αίθριο των Μουσών ολοκληρώνονται με δύο συναυλίες αφιερωμένες στον μεγάλο έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που θα δοθούν την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2005.

    Τα εισιτήρια, που θα πωλούνται από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής, έχουν όλα την ίδια προσιτή τιμή των 20 ευρώ. Οι συναυλίες θα ξεκινούν στις 9 το βράδυ.

    [22] Κοινωνία

    Δεν υπήρξαν τραυματισμοί

    Γκαζάκια στη Θεσσαλονίκη

    12/7/2005 11:32:00 μμ

    Αναστάτωση προκλήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν, λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Τρίτης, σημειώθηκαν δύο εκρήξεις. Όπως αποδείχθηκε, επρόκειτο για δύο αυτοσχέδιους μηχανισμούς με γκαζάκια, που εξερράγησαν έξω από δικηγορικό γραφείο του 7ου ορόφου, στον αριθμό 14 της οδού Βίκτορος Ουγκώ και Φράγκων, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές καθώς εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κανείς στον όροφο. Η αστυνομία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, οι έρευνες, ωστόσο, επικεντρώνονται σε πιθανούς πελάτες που είχαν διαφορές με το συγκεκριμένο γραφείο.

    [23] Πολιτική

    "Αδικαιολόγητα σχόλια" τονίζει το υπ. Εξωτερικών

    Κανονικά η διαπίστευση του Έλληνα πρέσβη

    12/7/2005 9:46:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Διαψεύδει το υπουργείο Εξωτερικών τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν απόψε, σύμφωνα με τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση καθυστερεί το διορισμό του Έλληνα πρέσβη στην Ουάσινγκτον Αλέξανδρου Μαλλιά. Σχολιάζοντας τα όσα ακούστηκαν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η διαδικασία διαπίστευσης του Έλληνα πρέσβη ακολουθείται κανονικά, υπογραμμίζοντας ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ο χρόνος που απαιτείται είναι μεγάλος."Δεν υπάρχει καμία υπέρβαση των λογικών χρονικών ορίων" ξεκαθάρισε ο Γ. Κουμουτσάκος σημειώνοντας ότι τα σχόλια και οι εντυπώσεις που επιχειρείται να διαμορφωθούν είναι αδικαιολόγητες και εκδηλώνονται σήμερα, σε μία ιστορική στιγμή, που η χώρα μας προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 12 July 2005 - 20:53:56 UTC