Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολυμπιονίκης το Λονδίνο
  • [02] Κινεζική απόβαση ...με 4Χ4
  • [03] Στο εδώλιο ο Sasser
  • [04] Νέα πρόκληση από τα Σκόπια
  • [05] Στο πλευρό της Ρουμανίας για ένταξη
  • [06] Αναρτώνται οι βαθμοί των ΤΕΕ
  • [07] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Λιόσια
  • [08] Αποσύρεται παρτίδα νερού "Ζαγόρι"
  • [09] "Σκωτσέζικο ντους" για 8
  • [10] Καίγονται Γαλλία και Ιβηρική
  • [11] "Ούτε ένα ευρώ ζημιά"
  • [12] Όχι τόκοι υπερημερίας στην Εμπορική
  • [13] "Υπόδειγμα" ο Βοτανικός
  • [14] Πάει για άλλες πολιτείες ο Σαβιόλα
  • [15] Πιέζουν Κυργιάκο οι Ρέιτζερς
  • [16] Κοιτάει Μπίσκαν ο Ολυμπιακός
  • [17] Θέλουν Ρεχάγκελ οι Αυστραλοί
  • [18] Προαγωγή για Κολίτσι
  • [19] "Χάλασε" του Βιαφάρα στην ΕΑΠ
  • [20] Γεύση από... Μπρι στη Ν. Ερυθραία
  • [21] Βλέπει "Ιζαμπέλ" ο Παναθηναϊκός
  • [22] Νέος Ομοσπονδιακός τεχνικός
  • [23] Συμπόσιο Ελληνικής Φιλοσοφίας
  • [24] "Ασθενές φύλο" στον πόνο
  • [25] Έκανε τον Ταρζάν για ένα ποτηράκι
  • [26] ΠΑΟ: Πολλοί αντικαταστάτες

    [01] Αθλητισμός

    Μεγάλος χαμένος το Παρίσι

    Ολυμπιονίκης το Λονδίνο

    6/7/2005 6:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/7/2005 7:48:06 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    1908-1948-2012. Το Λονδίνο, η πρωτεύουσα της Βρετανίας, μετά από εξήντα-τέσσερα χρόνια, αναλαμβάνει για τρίτη φορά, μέσα σε εκατό χρόνια την ευθύνη να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες τους 30ους κατά σειρά. Το μεγάλο αουτσάιντερ, με μόλις τέσσερις ψήφους διαφορά από το Παρίσι (54-50), που μέχρι την τελική ψηφοφορία ήταν το μεγάλο φαβορί, αναδείχθηκε νικητής, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά. Πριν τον τελικό, είχε αποκλείσει κατά σειρά σε διαδοχικές ψηφοφορίες τη Μόσχα, τη Νέα Υόρκη και τη Μαδρίτη. Η απόφαση έγινε με ενθουσιασμό στο "Σίτι", όπου χιλιάδες Λονδρέζοι είχαν συρρεύσει από νωρίς στην πλατεία "Τραφάλγκαρ", για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. Σπουδαία ημέρα για το Λονδίνο χαρακτήρισε ο Τόνι Μπλερ την επιτυχή υποψηφιότητα της βρετανικής πρωτεύουσας.

    Η διαδικασία της ψηφοφορίας

    Η διαφορά των τεσσάρων ψήφων στην τελευταία ψηφοφορία καθιστά σαφές ότι η επικράτηση του Λονδίνου κρίθηκε στις λεπτομέρειες.

    Για να φτάσουμε έως εκεί, προηγουμένως τα 116 μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής άφησαν εκτός συνέχειας τη Μόσχα στην πρώτη ψηφοφορία, καθώς η υποψηφιότητα της ρωσικής πρωτεύουσας συγκέντρωσε μόλις 15 ψήφους.

    Ακολούθησε στη δεύτερη ψηφοφορία η Νέα Υόρκη, καθώς "έπεισε" μόλις 16 από τους λεγόμενους "αθανάτους".

    Στη συνέχεια ήταν η σειρά της Μαδρίτης (31 ψήφοι) να "αποχαιρετήσει" τη διαδικασία, αν και στη δεύτερη ψηφοφορία ήταν πρώτη στις "προτιμήσεις" των μελών της ΔΟΕ.

    Τελικά στην τέταρτη και τελευταία ψηφοφορία το Λονδίνο πήρε το "χρίσμα" για τη διοργάνωση των 30ων Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς συγκέντρωσε 54 ψήφους έναντι 50 του Παρισιού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ψήφισαν και τα 116 μέλη της ΔΟΕ σε όλες τις ψηφοφορίες, καθώς οι "αθάνατοι" που προέρχονταν από τις πέντε διεκδικήτριες πόλεις δεν είχαν δικαίωμα να "τοποθετηθούν" στις ψηφοφορίες, στις οποίες μετείχαν οι πόλεις των χωρών τους.

    Επίσης, δεν ψήφισε ούτε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, ο οποίος θα εξέφραζε την προτίμησή του μόνο σε περίπτωση ισοψηφίας.

    Τα όπλα του Λονδίνου

    Αυτό που μέτρησε περισσότερο στην απόφαση των αθανάτων ήταν ο άρτια καταρτισμένος φάκελος που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της βρετανικής πρωτεύουσας, που έκανε τα μέλη της ΔΟΕ να εμπιστευθούν τη διοργάνωση στο Λονδίνο.

    Πρώτο σημαντικό στοιχείο το Ολυμπιακό στάδιο της αγγλικής πρωτεύουσας, χωρητικότητας 80.000 θέσεων.

    Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το γεγονός ότι, η απόσταση των υπόλοιπων βασικών εγκαταστάσεων από το κεντρικό στάδιο δεν ξεπερνά μία ακτίνα 11 χιλιομέτρων, κάνοντας την πρόσβαση και την μεταφορά των αθλητών, των παραγόντων των αθλητών, αλλά και των θεατών, γρήγορη, εύκολη και κυρίως ασφαλή, καθώς μειώνεται ο χώρος επίβλεψης.

    Αυτό, σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς των υπευθύνων, σημαίνει ότι το 97% των αθλητών θα διαμένουν σε μία απόσταση περίπου 30 λεπτών από την εγκατάσταση όπου θα αγωνισθούν, ενώ απ΄ αυτούς το 80% θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 λεπτών.

    Δέκα σιδηροδρομικές γραμμές θα εξυπηρετούν το Ολυμπιακό Πάρκο, εκ των οποίων οι εννέα υπάρχουν ήδη κι άλλη μία θα ολοκληρωθεί το 2007. Πρόκειται για το τούνελ από το σταθμό του Κινγκ Κρος έως το κέντρο του Λονδίνου. Τον Αύγουστο η κίνηση στους δρόμους του Λονδίνου μειώνεται κατά 30%. Ωστόσο, ο Δήμαρχος Κεν Λίβινγκστοουν και η κυβέρνηση θα επενδύσουν (ανεξαρτήτως Ολυμπιακών Αγώνων) περίπου 30 δισ. δολάρια για βελτίωση του κυκλοφοριακού, που θεωρούνταν ως η "Αχίλλειος Πτέρνα" της λονδρέζικης υποψηφιότητας.

    Οι Αγώνες θα διεξαχθούν σε πέντε βασικές εγκαταστάσεις: Το Ολυμπιακό Στάδιο, το Κέντρο Υγρών Σπορ, το Ποδηλατοδρόμιο, το Κέντρο Χόκεϊ και η κλειστή αρένα, τα οποία θα παραμείνουν και μετά τους αγώνες, ενώ θα χρησιμοποιηθούν επίσης 31 στάδια, ανάμεσά τους τα: Λορντς Κρίκετ Γκραουντ (Τοξοβολία), Γουϊμπλεντον (Τένις), Χορς Γκαρντς Παρέιντ (Μπιτς Βόλεϊ), Ρίτζεντς Παρκ (Σόφτμπολ και Μπέιζμπολ).

    Το Ολυμπιακό Χωριό θα περιλαμβάνει 3.600 διαμερίσματα, που μετά τους Αγώνες θα παραχωρηθούν σε χαμηλόμισθους, όπως είναι οι δάσκαλοι κι οι νοσοκόμοι οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τα αστρονομικά ενοίκια του Λονδίνου.

    Το λειτουργικό κόστος των Αγώνων του 2012 θα φτάσει τα 2.79 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό. Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να καταβάλει περίπου 4.5 δισ. δολάρια για την κατασκευή νέων γηπέδων, βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς και ασφάλεια.

    Μπλερ: "Ιστορική ημέρα"

    "Είναι μια σπουδαία ημέρα για το Λονδίνο" τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ανάθεση της διοργάνωσης των 30ων Ολυμπιακών Αγώνων, και συμπλήρωσε: "Ήταν αληθινά μια ομαδική προσπάθεια. Οι (επικεφαλής της υποψηφιότητας) Σεμπ Κόε και Κιθ Μιλς και ολόκληρη η ομάδα ήταν απλά φοβεροί σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Ήταν απλά καταπληκτικοί. Ποτέ δεν έχω δει μια τόσο καλή λειτουργία σε ό,τι έχω ασχοληθεί μέχρι σήμερα όσο στην υποψηφιότητα του Λονδίνου. Δεν άντεχα να παρακολουθήσω την τελική ανακοίνωση. Δεν είναι συχνό σε αυτή τη δουλειά να έχεις την ευκαιρία να υψώσεις τις γροθιές σου, να χορέψεις και να αγκαλιάσεις τον άνθρωπο που στέκεται δίπλα σου."

    Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), Λαμίν Ντιάκ, που αφού συνεχάρη το Λονδίνο πρόσθεσε: "Η IAAF είναι ευχαριστημένη που το Λονδίνο θα φιλοξενήσει τους Αγώνες του 2012 επειδή η Βρετανία παραμένει πάντα μια μεγάλη χώρα για τον αθλητισμό και ειδικά για το δικό μας άθλημα, τον κλασικό αθλητισμό".

    Το Λονδίνο συνεχάρη και ο Δήμαρχος της συνυποψήφιας Μόσχας, Γιούρι Λούσκοφ, που παρά την απογοήτευσή του δήλωσε: "Η διαδικασία επιλογής έφερε κοντά δυνατούς διεκδικητές, και γι αυτό είναι τιμή μας που συμμετείχαμε σε αυτό τον αγώνα. Κερδίσαμε πολύτιμη εμπειρία και μάθαμε πώς να ακολουθούμε τα υψηλά πρότυπα της ΔΟΕ".

    Επίσης, ο κ. Λούσκοφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τους Αγώνες του 2016.

    Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε στο Δήμαρχο Λονδίνου Ken Livingstone, η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία αναφέρει πως η Αθήνα είναι πρόθυμη να μοιραστεί την εμπειρία και την πολύτιμη τεχνογνωσία της, που κέρδισε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Πίκρα στο Παρίσι

    Αντίθετα η πίκρα ξεχείλιζε στις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Αθλητισμού, Ζαν-Φρανσουά Λαμούρ που ανακάλυψε πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ της Γαλλίας και των μελών της ΔΟΕ.

    "Έχω την εντύπωση ότι δεν καταλαβαινόμαστε. Μάλλον φταίει ότι δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα", τόνισε για να συμπληρώσει "Γιατί δεν επέλεξαν το δικό μας φάκελο; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν επιλεχθήκαμε από την στιγμή που είχαμε τον καλύτερο. Τρεις φορές έχουμε διεκδικήσει τους αγώνες και δεν τα καταφέραμε να τους πάρουμε. Αυτό καταντάει υπερβολικό".

    Το Παρίσι είχε διοργανώσει τους Ολυμπιακούς του 1924, ενώ είχε διεκδικήσει αποτυχημένα και τις διοργανώσεις του 1992 που πήρε η Βαρκελώνη αλλά και του 2008 που πήρε το Πεκίνο.

    Στοιχήματα και μετοχές

    Με την ανακοίνωση του Λονδίνου δια στόματος Ζακ Ρογκ, ως της πόλης που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς του 2012, τα γραφεία στοιχημάτων έπιασαν φωτιά.

    Φανατικοί οπαδοί του τζόγου οι Βρετανοί, αμέσως έβγαλαν το χαρτί και το μολύβι και άρχισαν να καταγράφουν αποδόσεις.

    Πρώτο θέμα ποιος αθλητής που θα ανάψει το βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο, ως τελευταίος λαμπαδηδρόμος.

    Πρώτο φαβορί με 5 προς 1ο Στιβ Ρεντεγκρέιβ, ο πέντε φορές χρυσός κωπηλάτης.

    Επόμενος με απόδοση 8 προς 1 ο πρόεδρος της Επιτροπής Υποψηφιότητας, παλαίμαχος αθλητής και δυο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης των 1500 μέτρων Σεμπάστιαν Κόε.

    Τρίτη με 10 προς 1 η Κέλλυ Χολμς η πραγματικά αυτή μεγάλη μορφή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, που πήρε το χρυσό στα 800μ και τα 1500μ.

    Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι με την ανακοίνωση της απόφασης, οι μετοχές των εταιριών κατασκευών μεταφορών και διαφήμισης της Βρετανίας εκτοξεύτηκαν στα ύψη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου , καθώς οι τομείς αυτοί αναμένεται να είναι και κερδισμένοι οικονομικά τα επόμενα χρόνια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η φλόγα στο Λονδίνο

    [02] Τεχνολογία

    Αποβιβάστηκε στο Βέλγιο ο πρώτος στόλος

    Κινεζική απόβαση ...με 4Χ4

    6/7/2005 3:31:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Αποβιβάστηκε ήδη ο πρώτος στόλος κινέζικων τζιπ στην Ευρώπη. O γρήγορος άνεμος ή landwind, όπως τα αποκαλούν οι κατασκευαστές, αναμένεται να σαρώσουν την ευρωπαϊκή αγορά. Τα πρώτα διακόσια τζιπ με κινεζική υπογραφή αποβιβάστηκαν ήδη στο λιμάνι της Αμβέρσας στο Βέλγιο και πολλοί πιστεύουν ότι, θα ξεπεράσουν τα ευρωπαϊκά με την κατά 40% μειωμένη τιμή τους, η οποία εκτιμάται ότι, θα είναι γύρω στα 17.000 ευρώ μαζί με τους φόρους. Το κινέζικο SUV θα εφοδιάζεται με δύο βενζινοκινητήρες 2,0 και 2,4 λίτρων και με έναν diesel κινητήρα 2,8 λίτρων. "Στη Γερμανία οι τιμές θα ξεκινούν από τις 15 και φτάνουν τις 16 χιλιάδες ευρώ. Πρόκειται για ένα πλήρως εξοπλισμένο αυτοκίνητο με κλιματισμό, δερμάτινα καθίσματα και αυτόματες λειτουργίες", ανέφερε ο Ολλανδός αντιπρόσωπος Πίτερ Μπίγβελτνς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, τα κινέζικα τζιπ έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να πληρούν τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την εκπομπή αερίων. Σύμφωνα με τους Κινέζους έχουν ήδη πωληθεί περισσότερα από 2.000 αυτοκίνητα. Στην Ολλανδία έχουν ήδη πωληθεί 100 τζιπ landwind ενώ τον Σεπτέμβριο θα φτάσουν στο Βέλγιο 400 ακόμη αυτοκίνητα. Άγνωστη παραμένει πότε θα ξεκινήσει η πώληση τους στην Ελλάδα.

    [03] Τεχνολογία

    Δικάζεται ο δημιουργός του ιού

    Στο εδώλιο ο Sasser

    6/7/2005 3:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/7/2005 4:18:43 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, Reuters, Guardian

    Κεκλεισμένων των θυρών ξεκίνησε, την Τρίτη, η δίκη του 19χρονου Γερμανού, Σβεν Γιάσαν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δημιούργησε τον ιό Sasser, που τον Απρίλιο του 2004, κατάφερε να θέτει εκτός λειτουργίας εκατομμύρια υπολογιστές σε όλον τον κόσμο και να προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε εταιρείες και υπηρεσίες. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Γιάσαν είναι δολιοφθορά, παρεμπόδιση δημοσίων υπηρεσιών και παράνομη παραποίηση δεδομένων, ενώ εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να γλιτώσει τη μέγιστη ποινή των 5 ετών, επειδή δικάζεται ως ανήλικος καθώς όταν έφτιαξε τον ιό ήταν 18 ετών. Η διαδικασία, που πραγματοποιείται στη Βερνέν (βορειοδυτική Γερμανία), αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη. Σημειώνεται ότι σήμερα, ο Γιάσαν εργάζεται στη γερμανική εταιρεία Securepoint, που ειδικεύεται στην προστασία των υπολογιστών από ιούς.

    Εύρετρα από τη Microsoft και χάος στο Internet

    Η Microsoft, μάλιστα, προσέφερε και πριμ αξίας 250.000 δολαρίων για την εύρεση και σύλληψη του δημιουργού του ιού. Στις 8 Μαΐου 2004, η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον Γιάσαν.

    Στη δίκη, έχουν κληθεί να καταθέσουν ένας κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας καθώς και τρία συμβούλια γερμανικών πόλεων για να περιγράψουν τα προβλήματα, που προκάλεσε ο ιός. Στο μεταξύ, ανακρίνονται ακόμη πέντε άτομα, που οι Αρχές υποθέτουν ότι ήταν συνεργοί.

    Στη Βρετανία, οι εργαζόμενοι στη Ναυτική Υπηρεσία αναγκάστηκαν να κατεβάσουν από τα ράφια τους χάρτες καθώς οι ειδικοί υπολογιστές δεν λειτουργούσαν. Προβλήματα δημιούργησε και στην αεροπορική εταιρεία British Airways, με αποτέλεσμα πολλές πτήσεις να καθυστερήσουν.

    Στην Αυστραλία, τα τρένα ακινητοποιήθηκαν καθώς ήταν αδύνατη η επικοινωνία των οδηγών με τους σταθμούς, ενώ σε 400 ταχυδρομεία στην Ταϊβάν οι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην κλασική μέθοδο του χαρτιού και του μολυβιού, όταν οι υπολογιστές άρχισαν να κλείνουν ξαφνικά.

    Η ιστορία ενός εσωστρεφούς εφήβου

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Γιάσαν, ένας εσωστρεφής έφηβος, περνούσε καθημερινά 10 ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή τον οποίο μοιραζόταν με την εξαμελή οικογένειά του.

    Οι κατήγοροι εκτιμούν ότι τον Απρίλιο του 2004 κατέβασε κώδικες ιών από ένα site για χάκερς και με επίμονη δουλειά κατάφερε να δημιουργήσει έναν πολύπλοκο και πυκνογραμμένο κώδικα.

    Στις 29 Απριλίου, στα 18α γενέθλιά του, με ένα μόνο κλικ κατάφερε να πυροδοτήσει το απόλυτο χάος στον παγκόσμιο ιστό. Λίγο πριν την έναρξη της δίκης, ο Γιάσαν είπε στο γερμανικό περιοδικό Stern ότι αυτό που ήθελε ήταν απλώς να δημιουργήσει έναν ιό, τον Netsky Α, που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τους ήδη υπάρχοντες Mydoom και Bagle.

    "Ένιωθα σαν να είχα γράψει μια άριστη σχολική εργασία. Ο τρόπος με τον οποίο εξαπλώθηκε ο Netsky ήταν καταπληκτικός και οι συμμαθητές μου με θεωρούσαν κι εμένα καταπληκτικό", είπε στο περιοδικό και πρόσθεσε:

    "Μετά το είπαν στην τηλεόραση. Ήταν υπέροχο. Μόνο καμιά φορά ξυπνούσα στο μέσον της νύχτας και σκεφτόμουν ότι ίσως να δημιουργήσει πρόβλημα".

    Αρχικά, οι αστυνομικοί δεν είχαν ιδέα για το ποιος μπορεί να έφταιγε. Τον πρόδωσε όμως ένας συμμαθητής του, που δελεάστηκε από τα 250.000 δολάρια της Microsoft.

    Το παράξενο είναι το γεγονός ότι ο Γιάσαν προκάλεσε χάος με έναν υπολογιστή περιορισμένων δυνατοτήτων, ενώ οι καθηγητές του είπαν ότι δεν ήταν ιδιαίτερα χαρισματικός όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. "Ήταν απλός καλός", είπε ένας από τους καθηγητές του και πρόσθεσε: "Δεν ήταν ένας εξαιρετικός μαθητής. Υπήρχαν άλλοι στην τάξη που ήταν πολύ καλύτεροί του".

    Ο Sasser (W32/Sasser) είναι ένα "σκουλήκι", που επιτίθεται σε υπολογιστές, που χρησιμοποιούν τα συστήματα Windows 2000, Windows XP και Windows Server 2003. Για τη διάδοσή του χρησιμοποιεί ένα κενό ασφαλείας στα συστήματα αυτά ενώ δεν επηρεάζει τα συστήματα Linux, McIntosh, Novell Netware, OS/2, UNIX, Windows 95, Windows 98, Windows Me και Windows NT. Ο ιός είχε εντοπιστεί σε τέσσερις μορφές, ενώ ο Γιάσαν παραδέχτηκε ότι ήταν ο δημιουργός και του ιού Netsky.

    Η εταιρεία αντιβιοτικών, Sophos, υπολόγισε ότι το 70% των υπολογιστών που μολύνθηκαν τους πρώτους έξι μήνες του 2004, το "οφείλουν" στις δημιουργίες του Γιάσαν.

    Αν και η Microsoft είχε ήδη από τον Απρίλιο κυκλοφορήσει ένα patch για τα κενά ασφαλείας, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες υπολογιστών δεν είχαν φροντίσει να το εγκαταστήσουν με αποτέλεσμα να μολυνθούν από τον Sasser.

    [04] Πολιτική

    Εμμένουν στην αλυτρωτική προπαγάνδα

    Νέα πρόκληση από τα Σκόπια

    6/7/2005 7:23:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Μετά τον χάρτη που έδειχνε ότι ανήκει στην ΠΓΔΜ τμήμα της Μακεδονίας και εμφανιζόταν σε link του site του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, ενέργεια παρόμοιου τύπου, προκαλεί την έντονη αντίδραση της Αθήνας. Αυτή τη φορά, σε χάρτες που εμφανίζονται σε σχολικά βιβλία και συγκεκριμένα στα κείμενα που τους συνοδεύουν, αναφέρεται ότι τμήματα των Σκοπίων είναι υπό ελληνική και βουλγαρική κατοχή. Σοβαρό χαρακτήρισε το θέμα ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

    Αλλεργική σε αλυτρωτισμούς η Ευρώπη

    Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε, ότι έχουν δοθεί επανειλημμένως αφορμές από τα Σκόπια που καταδεικνύουν το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος που δημιουργεί η εμμονή σε λογικές αλυτρωτικής προπαγάνδας.

    Πρέπει, πρόσθεσε, σε αυτό το ζήτημα να δοθούν οριστικές και αποτελεσματικές απαντήσεις.

    Απαντήσεις που όπως σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, δεν ζητά μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι αλλεργική σε αλυτρωτισμούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απέσυραν το χάρτη τα Σκόπια

    [05] Πολιτική

    Επίσκεψη Ρουμάνου πρωθυπουργού στην Αθήνα

    Στο πλευρό της Ρουμανίας για ένταξη

    6/7/2005 5:40:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας Ρουμανίας, διαπίστωσαν σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών. Ο Κώστας Καραμανλής, διαβεβαίωσε τον Ρουμάνο ομόλογό του, Καλίν Ποπέσκου-Ταριτσεάν, ότι η Ελλάδα είναι αρωγός στις προσπάθειες του Βουκουρεστίου για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες που θα κυρώσουν την ένταξη της Ρουμανίας. Από την πλευρά του, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, αφού προσκάλεσε τον Κ. Καραμανλή να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία, τόνισε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών μπορούν να αποτελέσουν υπόδειγμα συνεργασίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Μοντέλο συνεργασίας

    Μας ενδιαφέρει, τόνισε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, όταν η Ρουμανία ενταχθεί στην ΕΕ, να συντονίσουμε τις θέσεις μας με τις θέσεις της Ελλάδας σε ζητήματα περιφερειακής πολιτικής.

    Υπάρχουν, πρόσθεσε, θέματα μείζονος ενδιαφέροντος και για τις δυο χώρες, όπως το Κόσοβο και το θέμα της Μολδαβίας.

    Μαζί του συμφώνησε και ο Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί θεσμικά η Διαβαλκανική, ούτως ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στις περιφερειακές και ευρωπαϊκές εξελίξεις.

    Στη συνάντηση των δυο πρωθυπουργών επισημάνθηκαν οι ισχυροί οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί των δυο χωρών.

    Η Ελλάδα, τόνισε ο Κ. Καραμανλής συγκαταλέγεται στους τρεις μεγαλύτερους ξένους επενδυτές της Ρουμανίας, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. Δρχ.

    Από την πλευρά του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ζήτησε από τον Έλληνα ομόλογό του, να διευθετηθεί το θέμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ρουμάνων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

    Συνάντηση με Κ. Παπούλια

    Νωρίτερα, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Ρουμάνου πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Επί τάπητος βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα όπως η κατάσταση στα Βαλκάνια, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και το Κυπριακό.

    [06] Κοινωνία

    Υψηλά ποσοστά αποτυχίας στα ειδικά μαθήματα

    Αναρτώνται οι βαθμοί των ΤΕΕ

    6/7/2005 7:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    "Βατερλώ" αποδείχθηκαν για τους αποφοίτους ΤΕΕ που συμμετείχαν στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε ΤΕΙ τα 17 από τα 19 εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς το 50% έγραψε κάτω από την βάση. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι βαθμολογίες για τα ειδικά μαθήματα, στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς και των αποφοίτων Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου θα αναρτηθούν στα Λύκεια όλης της χώρας μέχρι την Παρασκευή. Από την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιουλίου και μέχρι την Παρασκευή, 22 του μήνα, οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να συμπληρώσουν και να καταθέσουν το μηχανογραφικό δελτίο με τις σχολές της προτίμησής τους.

    "Ναυάγιο" στα Γερμανικά

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα Γερμανικά φαίνεται πως δυσκόλεψαν όσο κανένα άλλο ειδικό μάθημα τους υποψηφίους, καθώς το 57,02% έγραψε κάτω από την βάση.

    Στο Ελεύθερο Σχέδιο οι μαθητές έγραψαν από 0-5 το 6,5% και από 5-10 το 21,39%, ενώ στο Γραμμικό Σχέδιο έγραψαν αντίστοιχα 15,66% και 20,37%.

    Με κάτω από την βάση βαθμολογήθηκε στα Αγγλικά το 35,96% και το 47,29% στα Γαλλικά, ενώ χαμηλούς βαθμούς έγραψε στα Ιταλικά και τα Ισπανικά το 36,57% και 14,62% αντίστοιχα.

    Τέλος, στην Αρμονία οι μαθητές έγραψαν από 0-5 το 25,56% και από 5-10 το 29,15%, ενώ στον Έλεγχο Μουσικών και Ακουστικών Ικανοτήτων το 3,85% και το 32,78% αντίστοιχα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ασανσέρ" οι βάσεις

    [07] Κοινωνία

    Αντιδράσεων συνέχεια για την λυματολάσπη

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Λιόσια

    6/7/2005 6:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/7/2005 7:23:34 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μαίνονται οι αντιδράσεις στην Δυτική Αττική για την μεταφορά της λυματολάσπης της Ψυτάλλειας στον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Παπαδήμας, ανακοίνωσε πως θα κηρύξει τον Δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το πρωί της Πέμπτης, αντιδρώντας στην παρουσία των ΜΑΤ στην περιοχή. Ταυτόχρονα, προανήγγειλε σειρά κινητοποιήσεων, οι οποίες, όπως είπε, δεν θα εξαγγέλλονται, με στόχο την απομάκρυνση των ΜΑΤ και, κατόπιν, το κλείσιμο της χωματερής, την οποία χαρακτήρισε παράνομη και ανεξέλεγκτη. Επίσης, κάλεσε τον Νομάρχη Δυτικής Αττικής, Αριστείδη Αρκουδάρη, να παρέμβει, κλείνοντας την χωρίς άδεια χωματερή των Άνω Λιοσίων και να μην προχωρήσει σε αδειοδότηση άλλης, καθώς και να συγκαλέσει το νομαρχιακό όργανο κινητοποιήσεων, ώστε να καθοριστεί η περαιτέρω στάση των πολιτών της περιοχής.

    Ο δήμαρχος Άνω Λιοσίων τόνισε πως ο ΧΥΤΑ δέχεται εδώ και 40 χρόνια βιομηχανικά λύματα και απορρίμματα του Λεκανοπεδίου, τα οποία "αγγίζουν" τους 7.000 τόνους ημερησίως, ενώ η χωματερή είναι σχεδιασμένη για να δέχεται 3.500 τόνους μέχρι πριν από 3 χρόνια και 500 τόνους ημερησίως τα τελευταία 3 χρόνια. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγή για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, σύμφωνα με σχετική μελέτη, που ολοκληρώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

    Τέλος, ο κ. Παπαδήμας κατηγόρησε την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου για έλλειψη περιφερειακού σχεδιασμού, αλλά και την παρούσα Κυβέρνηση, που τείνει να υλοποιήσει τον σχεδιασμό αυτό.

    Υπενθυμίζεται, πως ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται στην περιοχή της χωματερής και εποπτεύουν τη μεταφορά της λυματολάσπης από την Ψυτάλλεια, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κατοίκων των Άνω Λιοσίων και τον όμορων Δήμων, που κάνουν λόγο για αστυνομοκρατούμενο καθεστώς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Μαξίμου για τη λυματολάσπη

    [08] Κοινωνία

    Με δυσάρεστη οσμή

    Αποσύρεται παρτίδα νερού "Ζαγόρι"

    6/7/2005 5:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/7/2005 5:54:14 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αποσύρεται από την αγορά παρτίδα του νερού "Ζαγόρι" της εταιρείας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, με ημερομηνία λήξης Μάιος 2006. Η παρτίδα, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, παρουσιάζει αλλοιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Το πρόβλημα έγινε γνωστό, μετά από καταγγελίες καταναλωτών που παραπονέθηκαν για τη δυσάρεστη οσμή του. Ακολούθησαν εργαστηριακοί έλεγχοι από την υπηρεσία Πατρών του Γενικού Χημείου του Κράτους, αλλά και από την ίδια την εταιρεία, η οποία με ανακοίνωση της ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ότι η δυσάρεστη οσμή, οφείλετο σε παροδικό πρόβλημα της διαδικασίας διαμόρφωσης της πλαστικής φιάλης. Ο ΕΦΕΤ αλλά και η Χήτος ΑΒΕΕ, καλούν τους καταναλωτές που έχουν αγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν να ζητήσουν την αντικατάσταση του από τα σημεία πώλησης.

    Ανακοίνωση ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ

    Συγνώμη από το καταναλωτικό κοινό, για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε ζητά η εταιρεία Χήτος ΑΒΕΕ.

    Όπως υπογραμμίζει, σε ανακοίνωση της, μετά τα παράπονα που δέχθηκε από καταναλωτές προχώρησε άμεσα σε εξονυχιστικούς ελέγχους και αναλύσεις, από τους οποίους δεν εντοπίστηκε ούτε χημική αλλοίωση αλλά ούτε και παθογόνοι μικροοργανισμοί.

    Τα συμβάντα που παρουσιάστηκαν, προσθέτει η εταιρεία, οφείλονταν σε παροδικό πρόβλημα της διαδικασίας διαμόρφωσης της πλαστικής φιάλης και σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσαν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

    Παρόλα αυτά, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Χήτος, με αίσθημα ευθύνης προς τους καταναλωτές και σε απόλυτη συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, η εταιρεία, αποφάσισε να ενεργοποιήσει άμεσα και προληπτικά την ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας.

    Καλεί δε, τους καταναλωτές να επιστρέψουν στα σημεία από όπου προμηθεύτηκαν το συγκεκριμένο προϊόν της και να ζητήσουν την αντικατάσταση του.

    [09] Κόσμος

    Βίαια επεισόδια εν αναμονή της άφιξης των ηγετών

    "Σκωτσέζικο ντους" για 8

    6/7/2005 12:01:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Ξεκινά σήμερα, στο Εδιμβούργο, η Σύνοδος Κορυφής των 8 ισχυρότερων κρατών του πλανήτη (G8), εν μέσω συγκρούσεων της αστυνομίας με διαδηλωτές, που έχουν συγκεντρωθεί για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη G8. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, έφτασε το πρωί της Τετάρτης στη σκωτσέζικη πρωτεύουσα για να υποδεχτεί τους υπόλοιπους επτά ηγέτες, που αναμένονται εντός της ημέρας. Στη Σκοτία έχουν ήδη φτάσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 21:40 (ώρα Ελλάδας) με επίσημο δείπνο, που θα παραθέσει η βασίλισσα Ελισάβετ, τα συλλαλητήρια, όμως, των διαδηλωτών που αντιτίθενται στην πολιτική της G8 έχουν ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας. Σήμερα το πρωί, ξέσπασαν νέα βίαια επεισόδια όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να πορεύονται προς το θέρετρο Γκλένιγκλς, τόπο διεξαγωγής της Συνόδου. Η αστυνομία επιχείρησε να εμποδίσει τους διαδηλωτές, που απάντησαν με ρίψεις διαφόρων αντικειμένων.

    Πεδίο μάχης

    Χώρες-μέλη της G8Βρετανία Γαλλία Γερμανία ΗΠΑ Ιαπωνία Ιταλία Καναδάς Ρωσία

    Για "λόγους ασφαλείας", σύμφωνα με την αστυνομία ματαιώθηκε η διαδήλωση, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα κοντά στο θέρετρο Γκλένιγκλς της Σκοτίας, όπου ξεκινάει απόψε η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των Οκτώ πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη (G8) μετά τα επεισόδια, που σημειώθηκαν το πρωί. Παρόλα αυτά οι οργανωτές της διαδήλωσης, που αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 5.000 άτομα, αρνούνται να τη ματαιώσουν. "Θα πραγματοποιήσουμε τη διαδήλωση, η αστυνομία μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε μαζί της", δήλωσε ο προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της "G8 Alternatives" Μαρκ Μπράουν.

    Το πρωί τα περίχωρα του Εδιμβούργου μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, όταν διαδηλωτές, που τάσσονται κατά της παγκοσμιοποίησης συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Τα επεισόδια σημειώθηκαν τόσο στο Γκλενίγκλις όσο και στο ιοντικό Στίρλινγκ, όπου ακτιβιστές φορώντας κουκούλες και οπλισμένοι με τούβλα και σιδερολοστούς έσπασαν βιτρίνες και τζάμια αυτοκινήτων. Άλλοι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα σε δρόμους γύρω από το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα, όπου έχουν αρχίσει να καταφθάνουν οι ηγέτες της Ομάδας των 8. Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 16 άτομα, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν συλληφθεί περισσότερα από 100 άτομα.

    "Σημειώθηκαν πολλές ταραχές, πολλές εγκληματικές πράξεις. Είναι υπερβολικά επικίνδυνο να πραγματοποιηθεί η διαδήλωση. Συμβουλεύουμε τον κόσμο να μην έρθει", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Η οργάνωση "G8 Alternatives" και το βρετανικό Κίνημα κατά του Πολέμου στο Ιράκ σχεδίαζε την πορεία για σήμερα το μεσημέρι. Οι διαδηλωτές είχαν πάρει άδεια να φτάσουν σε απόσταση 500 μέτρων από το πολυτελές ξενοδοχείο Γκλένιγκλς, όπου θα συνεδριάσουν οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ.

    "Η πορεία της G8 Alternatives ματαιώθηκε έπειτα από συνομιλίες ανάμεσα στην αστυνομία και τους οργανωτές", δήλωσε αστυνομικός εκπρόσωπος κάτι που αρνείται η ίδια η οργάνωση.

    Ωστόσο αγνοώντας την απόφαση της αστυνομίας, χιλιάδες διαδηλωτές κατευθύνονταν σήμερα προς το Γκλένιγκλς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, περίπου 1.500 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στη μικρή πόλη Αουχτεράρντερ, κοντά στο ξενοδοχείο Γκλένιγκλς.

    Εκπρόσωποι των οργανωτών της διαδήλωσης φέρονται πάντως να είχαν δηλώσει νωρίτερα, πως η αστυνομία "προσπαθεί να υπονομεύσει" την προγραμματισμένη πορεία.

    Οι δρόμοι, που οδηγούν στο Γκλένιγκλς αποκλείστηκαν προσωρινά από διαδηλωτές, που είχαν ξαπλώσει στο δρόμο.

    Αρκετές δεκάδες διαδηλωτές, στους οποίους πιστεύεται πως περιλαμβάνονται αναρχικοί απ όλη την Ευρώπη, συνελήφθησαν και οκτώ αστυνομικοί χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

    Περιβάλλον και βοήθεια στην Αφρική

    Αργότερα σήμερα έχει προγραμματιστεί μεγάλη συναυλία στο Εδιμβούργο με τους διαδηλωτές αλλά και εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο να ζητούν την καταπολέμηση της φτώχειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Αμερικανού ηγέτη στο φλέγον ζήτημα του περιβάλλοντος, καθώς οι ΗΠΑ να αντιτίθενται σθεναρά στην εφαρμογή της Συνθήκης του Κιότο, για το οποίο η Βρετανική Προεδρία της G8 ευελπιστεί ότι θα προκύψει μία συμβιβαστική συμφωνία. Το έτερο μεγάλο θέμα της συνάντησης των οκτώ ηγετών θα είναι η βοήθεια στην Αφρική.

    Μιλώντας από την Κοπεγχάγη, λίγες ώρες πριν μεταβεί στη Σκότια, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους παραδέχτηκε ότι, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που προκαλείται κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα, συμβάλλει σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τις κλιματολογικές αλλαγές, που μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες και υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικά καύσιμα για τα οχήματα.

    Ο Μπους έστειλε πάντως και ένα σαφές μήνυμα προς τις αφρικανικές χώρες, που ζητούν παραγραφή των χρεών τους και μεγαλύτερη βοήθεια, λέγοντας πως πρέπει να δεσμευτούν για τον εκδημοκρατισμό τους και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Για το θέμα αυτό ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ τόνισε, πως στη Σύνοδο του Γκλενίγκλς ενδέχεται να επιτευχθεί μία συμφωνία γι αύξηση της βοήθειας στην Αφρική κατά 0,7% του ΑΕΠ έως το 2015. Από την πλευρά του ο προεδρεύων πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ έχει ζητήσει να διπλασιασθεί η βοήθεια τούτη έως το 2010.

    «Η αρχή από την οποία ξεκινώ είναι, πως αυτό θα συμβεί», τόνισε ο Σρέντερ μέσα στο αεροσκάφος, το οποίο τον μετέφερε από το Βερολίνο στη Σκοτία, ενώ απηύθυνε έκκληση να συνδεθεί η οικονομική αυτή βοήθεια με την πρόοδο, που θα επιτευχθεί στις αφρικανικές χώρες στους τομείς της δημοκρατίας, της μάχης κατά της διαφθοράς, και της διατήρησης της ειρήνης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τραυματισμοί και συλλήψεις

    Η ατζέντα των "8"

    [10] Κόσμος

    Κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων

    Καίγονται Γαλλία και Ιβηρική

    6/7/2005 1:56:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, NET

    Στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία που ταλαιπωρεί εδώ και ημέρες τις χώρες της νότιας Ευρώπης, ήρθαν να προστεθούν και μεγάλες πυρκαγιές που κατακαίνε ανεξέλεγκτες δασικές εκτάσεις. Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι, ενώ μόνο στη Γαλλία έγιναν στάχτη πάνω από 8.000 στρέμματα. Δέκα χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη νότια Γαλλία, όταν η φωτιά στην περιοχή Πουγκέτ άρχισε να εξαπλώνεται επικίνδυνα. Η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, έχοντας ήδη αποτεφρώσει μεγάλες εκτάσεις κοντά στο θέρετρο του Σεντ Ραφαέλ. Οι Αρχές δεν αποκλείουν οι καταστροφικές πυρκαγιές να είναι έργο εμπρηστών. Στις ισπανικές Ταραγόνα και Μάλαγα καταστράφηκαν μεγάλες εκτάσεις γης, ενώ στη Μάφρα, της Πορτογαλίας, η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη όλη τη νύχτα, υποβοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους.

    [11] Οικονομία

    Άμεση επιστροφή φόρου στους καταναλωτές

    "Ούτε ένα ευρώ ζημιά"

    6/7/2005 11:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/7/2005 3:14:03 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Καθησυχαστικός ως προς τη νέα ρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση για την εξομοίωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, εμφανίστηκε την Τετάρτη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας. "Δε θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ ζημιά" για τους πολίτες, τόνισε και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα είναι προς το συμφέρον των νοικοκυριών και των αγροτών. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει άμεσα ρύθμιση για να επιστραφούν τα χρήματα από τη διαφορά στους πολίτες και εκτίμησε ότι η ενοποίηση θα είναι προς όφελος της κοινωνίας καθώς θα πλήξει τη διαφθορά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος είπε ότι στόχος είναι να μην επιβαρυνθεί κανένας. "Και δε θα επιβαρυνθεί κανένας", είπε χαρακτηριστικά.

    Τίμια και απλή λύση

    Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι οι οδηγίες του Πρωθυπουργού είναι να υπάρξει μία τίμια και απλή λύση, κάτι που, όπως διαβεβαίωσε, θα επιτευχθεί με τη συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης. Επίσης, χαρακτήρισε αβάσιμη τη διαπίστωση ότι η νέα ρύθμιση θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά.

    Τις παραπάνω δηλώσεις έκανε ο Υπουργός Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Παπούλιας εκτός από τις εξελίξεις για το πετρέλαιο ενημερώθηκε και για τον ελληνοτουρκικό αγωγού φυσικού αερίου στον Έβρο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με επιμονή στις τομές

    [12] Οικονομία

    Για ληξιπρόθεσμες οφειλές λόγω της απεργίας

    Όχι τόκοι υπερημερίας στην Εμπορική

    6/7/2005 6:22:00 μμ

    Δεν θα επιβαρυνθούν με τόκους υπερημερίας οι οφειλές των πελατών της Εμπορικής Τράπεζας, εφόσον εξοφληθούν κανονικά μέχρι και τις 12 Ιουλίου 2005, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις από την πρόσφατη απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων. Για την πληρέστερη ενημέρωσή τους, οι πελάτες της Τράπεζας μπορούν να απευθύνονται στο δίκτυο των 373 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται, πως παρόμοια απόφαση έχει λάβει και η Εθνική Τράπεζα.

    Σχετικά Links: Εμπορική Τράπεζα

    [13] Αθλητισμός

    Σύντομα στην τελική ευθεία

    "Υπόδειγμα" ο Βοτανικός

    6/7/2005 12:44:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Το σχέδιο ανάπλασης του Βοτανικού, με έμφαση στον περιβάλλοντα χώρο του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή, παρουσίασε πριν από λίγο η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, στον υπουργό οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη. Ο υπουργός χαρακτήρισε το σχέδιο "υπόδειγμα" και προσέθεσε, πως το Δημόσιο θα αναλάβει τα έργα κοινής ωφέλειας, που θα κατασκευαστούν στη συγκεκριμένη έκταση, μέσω του νέου πλαισίου για τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Η κα. Μπακογιάννη από την πλευρά της τόνισε, ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο αναβάθμισης του Ελαιώνα αλλά και της λεωφόρου Αλεξάνδρας μετά την απομάκρυνση του σημερινού γηπέδου. Όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο θα μπει σύντομα στην τελική του ευθεία.

    [14] Αθλητισμός

    Πάει για άλλες πολιτείες ο Σαβιόλα

    6/7/2005 4:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε αναζήτηση νέου συλλόγου είναι πλέον Ο Χαβιέ Σαβιόλα. Ο Αργεντινός επιθετικός, ο οποίος αγωνίστηκε πέρυσι ως δανικός στην Μονακό, είχε πει πως θα κοιτάξει το μέλλον του, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της Μπαρτσελόνα, είδε και επίσημα πως δεν συγκαταλέγεται στα πλάνα της ομάδας και έτσι άρχισε να ψάχνει το νέο του μονοπάτι. Ονόματα συλλόγων που θέλουν την απόκτηση του βραχύσωμου παίκτη δεν έχουν διαρρεύσει, αλλά είναι σίγουρο πως έχει ήδη προτάσεις.

    Δεν χώραγε

    Στην Μπαρτσελόνα περίσσευε, καθώς επιθετικά το όνομα του Σάμουελ Ετό ξεχωρίζει, παράλληλα με τον Σουηδό Χένρικ Λάρσον, οποίος δεν αγωνίστηκε πέρυσι λόγω τραυματισμού, αλλά επανέρχεται, καθώς και του Αργεντινού Αργεντινός Μάξι Λόπες, ενώ σοβαρή υποψηφιότητα θέτει και ο νεαρός συμπατριώτης του, Λιονέλ Μέσι, ο οποίος εντυπωσίασε στο πρόφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων.

    Έτσι, ο Σαβιόλα θα ψάξει τις προτάσεις του και θα δει την πιο συμφέρουσα λύση.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Διωρία μέχρι το προσεχές σαββατοκύριακο

    Πιέζουν Κυργιάκο οι Ρέιτζερς

    6/7/2005 1:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/7/2005 5:33:58 μμ)

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Δυσαρεστημένος με τη συμπεριφορά του Σωτήρη Κυριάκου εμφανίζεται ο πρόεδρος των Ρέιντζερς, Ντέιβιντ Μάρεϊ ,ο οποίος του δίνει διορία μέχρι το προσεχές σαββατοκύριακο για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την καριέρα του στους πρωταθλητές Σκωτίας ή όχι. Σε δηλώσεις του στη "Daily Record" ο ισχυρός άνδρας του σκοτσέζικου συλλόγου θεωρεί ως κύριο υπεύθυνο τον ίδιο για την μη ολοκλήρωση της μεταγραφής και όχι τον Παναθηναϊκό. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι: " Ή θέλει να παίξει στην ομάδα μας ή όχι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα. Φτάνεις σε ένα σημείο που πρέπει να πεις "Αρκετά". Αυτή η στιγμή έφτασε. Μόνο ένας άνθρωπος στέκεται εμπόδιο στη συμφωνία και αυτός είναι ο Σωτήρης. Θέλω μια οριστική απάντηση από εκείνον. Ο Μάρτιν Μπέιν (διευθύνων σύμβουλος της ομάδας) συζητούσε συνέχεια με τους εκπροσώπους του, αλλά αφότου αγωνίστηκε με την Ελλάδα απέναντι στη Βραζιλία στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, αποφάσισε να αλλάξει μάνατζερ. Η προσφορά μας είναι δεδομένη. Εκείνος εμποδίζει τη μεταγραφή και θέλω μια απάντηση άμεσα για να λήξει το θέμα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο". Όσον αφορά τον ίδιο το παίχτη θέλει να μείνει ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό μέσω της δικαστικής οδού.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κοιτάει Μπίσκαν ο Ολυμπιακός

    6/7/2005 6:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με προσοχή κοιτάνε την περίπτωση του Ιγκόρ Μπίσκαν στον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, και ο Νορβηγός τεχνικός, βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα για τη θέση του αμυντικού μέσου που θέλει στην ομάδα του, ενώ και η διοίκηση βλέπει με καλό μάτι μια τέτοια μεταγραφή. Εξάλλου, ο Κροάτης μέσος έχει μείνει ελεύθερος από την Λίβερπουλ και το ενδεχόμενο να έρθει στον Πειραιά, είναι ορατό.

    Πολλά θετικά

    Αρκετά καλά έχει ο Ολυμπιακός σε μία πιθανή απόκτηση του Μπίσκαν. Είναι μόλις 27 ετών, ενώ αποχωρεί από το λιμάνι της Αγγλίας ως Πρωταθλητής Ευρώπης. Παράλληλα, το μεγάλο συν είναι το γεγονός πως είναι ελεύθερος, που σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί να δώσει πολλά λεφτά για να τον αποδεσμεύσει από κάποιον άλλο σύλλογο.

    Πρόσφατα, στο κόλπο για τον Μπίσκαν μπήκε και η Φενερμπαχτσέ, όμως δεν τα βρήκαν και η μεταγραφή χάλασε. Ο Κροάτης έχει προταθεί και στον Ολυμπιακό και ο Σόλιντ έχει κάνει θετική εισήγηση.

    Ο Ιγκόρ Μπίσκαν γεννήθηκε στο Ζάγκρεμπ στις 4 Μαϊου 1978, ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην ομάδα Σαμόμπορ και στη συνέχεια πήγε στη Διναμό Ζάγκρεμπ. Φέτος στην Πρέμιερ Λιγκ αγωνίστηκε σε 19 παιχνίδια (726 λεπτά συμμετοχής) και σημείωσε 2 γκολ. Είναι 14 φορές διεθνής και έχει πετύχει 1 γκολ.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Θέλουν Ρεχάγκελ οι Αυστραλοί

    6/7/2005 4:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μετά την "υποχρεωτική" παραίτηση του ομοσπονδιακού προπονητή της εθνικής Αυστραλίας, Φρανκ Φαρίνα, την περασμένη εβδομάδα, λόγω των κακών εμφανίσεων της ομάδας στο κύπελλο των Συνομοσπονδιών, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας κοιτάει για νέο προπονητή. Μάλιστα, δείχνουν ως μία από τις καλύτερες επιλογές τον Ότο Ρεχάγκελ και προτίθεται να του κάνουν πρόταση.

    Πληρώνει όσο-όσα

    Το τέλος της συνεργασίας με τον Φαρίνα, έδωσε το έναυσμα για σχόλια, αναφορικά με το ποιος θα είναι ο επόμενος ομοσπονδιακός τεχνικός της Αυστραλίας. Το όνομα του Ότο Ρεχάγκελ, ήρθε από την ...Ελλάδα αφού ο βαθύπλουτος πρόεδρος της Αυστραλιανής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Φρανκ Λόϊ, έκανε κρουαζιέρα στο Αιγαίο από όπου και τηλεφωνικά ήρε την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του ομοσπονδιακού προπονητή.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Λόϊ φέρεται αποφασισμένος να πληρώσει "όσα και όσα" για να προσλάβει τον καλύτερο προπονητή. Η εφημερίδα αναφέρει ως τις "τέλειες επιλογές" τον Λουίς Φελίπε Σκολάρι, ο οποίος οδήγησε την Βραζιλία στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2002, και τον Γερμανό τεχνικό της Εθνικής Ελλάδας και Πρωταθλητών Ευρώπης, ο οποίος μάλιστα πριν από λίγους μήνες επισκέφθηκε την Αυστραλία.

    Επισήμως πάντως η Αυστραλιανή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν κάνει κανένα σχόλιο.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Προαγωγή για Κολίτσι

    6/7/2005 7:35:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Αντρέα Κολίτσι, διεθνής τερματοφύλακας με την Εθνική Ελπίδων της Αλβανίας, υπέγραψε σήμερα το νέο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα του Ηρακλή και έτσι από την ομάδα των Νέων, από την νέα περίοδο θα αγωνίζεται στην πρώτη. Το νέο συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή είναι διάρκειας 4+1 ετών και ο Κολίτσι αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ομάδα. Στο μεταξύ επέστρεψαν μετά από αδικαιολόγητη απουσία σήμερα το πρωί ο Εντβίν Μουράτι και ο Μπαρκ Σεγκιρί, αλλά ο Σάββας Κωφίδης ζήτησε εξηγήσεις από τους παίκτες για την κατάχρηση της άδειας που τους δόθηκε, τους απαγόρευσε την συμμετοχή στην προπόνηση και αποφασίστηκε να κληθούν σε απολογία ενώπιον της διοίκησης την Δευτέρα 11/7 στις 18.00. Στην απογευματινή προπόνηση θα λάβουν μέρος αμφότεροι, εντασσόμενοι στο πρόγραμμα της ομάδας. Από σήμερα στις προπονήσεις της ομάδας δοκιμάζεται ο βραζιλιάνος δεξιός αμυντικός Φλαβίνιο. Ο παίκτης είναι 24 ετών (γεννήθηκε 20 Ιουνίου 1981) και το πλήρες όνομά του είναι Φλάβιο Χοσέ Ντε Καρβάλιο Σιλβέϊρα και τα τελευταία χρόνια αγωνιζόταν στο εθνικό Πρωτάθλημα της Βραζιλίας με την Καμποφρένσε. Ο παίκτης θα δοκιμάζεται ακολουθώντας το πρόγραμμα της ομάδας, μέχρι την Κυριακή, υπό το βλέμμα του κ. Σάββα Κωφίδη.

    [19] Βόλεϊ

    "Χάλασε" του Βιαφάρα στην ΕΑΠ

    6/7/2005 2:10:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πριν καλά καλά προλάβουν να περάσουν... βέρες Βιαφάρα και ΕΑΠ, ο επικείμενος γάμος του Κολομβιανού άσου της ΑΕ Νίκαια Χαϊμε Μίνας Βιαφάρα οδηγήθηκε σε "διαζύγιο". Έτσι μετά το χθεσινοβραδινό "ναυάγιο" των διαπραγματεύσεων της αχαϊκής πρωτεύουσας με τον παίκτη, καθώς σύμφωνα με την πλευρά της αχαϊκής ομάδας, ο Νοτιοαμερικάνος παίκτης παρουσίασε αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις, η ομάδα του Γιώργου Χριστόπουλου είναι αναγκασμένη να προβεί σε αναζήτηση άλλου ξένου παίκτη.

    [20] Βόλεϊ

    Γεύση από... Μπρι στη Ν. Ερυθραία

    6/7/2005 1:39:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τη φανέλα του Πανερυθραϊκού θα φορά από τη νέα χρονιά ο πρώην διεθνής Γάλλος αθλητής Φαμπρίς Μπρι, ο οποίος παρουσιάστηκε χθες μαζί με το νέο τεχνικό της ομάδας, Νώντα Μπαϊμπο στην επίσημη συνέντευξη Τύπου της Νεοφώτιστης ομάδας. Στις δηλώσεις του ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, τόνισε ότι είναι χαρούμενος που επέστρεψε στην Ελλάδα και ανυπομονεί να γνωρίσει τους νέους τους συμπαίκτες. Παράλληλα επεσήμανε, ότι καθοριστικό παράγοντα της επιλογής της νέας του ομάδας έπαιξε η προηγούμενη συνεργασία του με τον κ. Μπαϊμπο. Στόχος του Μπρι θα είναι να βοηθήσει την ομάδα με την εμπειρία του να καταξιωθεί στην ελίτ του ελληνικού βόλεϊ. Συγκινητικές ήταν οι δηλώσεις και του Νώντα Μπαϊμπου, που μετά την πολύτιμη θητεία του στην Εθνική ανδρών, επιστρέφει μετά από 15 χρόνια στην ομάδα της Νέας Ερυθραίας, με την οποία είναι συναισθηματικά "δεμένος".

    [21] Βόλεϊ

    Βλέπει "Ιζαμπέλ" ο Παναθηναϊκός

    6/7/2005 12:33:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Για την απόκτηση του "εγκεφάλου" της Μίνας, την 24χρονη πρώην διεθνή Ιζαμπέλ ντε Βιλερόι Πορκάρο Σέζαρ (1.80μ) κινείται η γυναικεία ομάδα του Παναθηναϊκού, που θέλει και φέτος να διατηρήσει τα κεκτημένα. Στην τροπαιοθήκη της "Ιζαμπέλ" υπάρχουν τρία πρωταθλήματα της επαρχίας Μίνας Ζεραϊς, δύο τίτλοι του Ρίο ντε Τζανεϊρο (2000 και 2001), ένα Κύπελλο Βραζιλίας (2001) και ένα πρωτάθλημα επαρχιακών Ανοικτών Αγώνων. Επίσης ως αθλήτρια της "σελεσάο" η 24χρονη άσος έχει κατακτήσει δύο τίτλους (1997 και 1999), ενώ το 2004 κατέλαβε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα του Σαν Πάολο και στη διοργάνωση "Σαλονπας Καπ".

    [22] Νέος Ομοσπονδιακός τεχνικός

    6/7/2005 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Κροάτης Γκόραν Πέρκοβατς θα είναι ο αντικαταστάτης του Ουλφ Σέφερτ στον πάγκο της εθνικής χάντμπολ των ανδρών. Ο προπονητής της Ελβετικής Σαφτχάουζεν συμφώνησε σε όλα με τον πρόεδρο της ΟΧΕ Στέλιο Αγγελούδη, για 1+2 χρόνια και θα αναλάβει άμεσα τα νέα του καθήκοντα ως ομοσπονδιακός τεχνικός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Μάλιστα, ο Κροάτης προπονητής θα έχει διπλό ρόλο προπονητή για τον επόμενο χρόνο, καθώς θα παραμείνει και ως τεχνικός της ελβετικής ομάδας, αφού δεσμεύεται μαζί της με συμβόλαιο συνεργασίας.

    Περγαμηνές

    Ο Περκοβιτς έχει "αφήσει το στίγμα του" στο Ευρωπαϊκό Χάντμπολ, ως παίκτης και ως προπονητής. Γεννηθείς το 1962, ο 43χρονος τεχνικός, έχει να δηλώσει πολλά στο παλμαρέ του. Κατέκτησε 2 Ολυμπιακά μετάλλια χάλκινο το 1988 στη Σεούλ με την ενιαία Γιουγκοσλαβία και χρυσό το 1996 στην Ατλάντα με την Κροατία. Συνολικά, χρίστηκε διεθνής 195 φορές (85 με την Γιουγκοσλαβία και 110 με την Κροατία) και στη συλλογή του υπάρχουν ακόμη ένα ασημένιο μετάλλιο από παγκόσμιο πρωτάθλημα (1995, Ισλανδία), ένα χάλκινο από ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (1994, Πορτογαλία) και δύο χρυσά από Μεσογειακούς Αγώνες (1993 και 1997), όλα με την Κροατία.

    Από το 1989 μετακόμισε στην Ελβετία, όπου ως παίκτης κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (ένα με τη Βίντερτουρ και δύο με τη Σαφχάουζεν). Στην ίδια χώρα άρχισε και την προπονητική καριέρα του, στην οποία έχει ήδη πανηγυρίσει επτά τίτλους: τέσσερα πρωταθλήματα (ένα με την TV Σουρ, δύο με τη Βίντερτουρ και ένα -το φετινό- με τη Σαφχάουζεν) και τρία κύπελλα (ένα με τη Βίντερτουρ και δύο με τη Σαφχάουζεν). Το 1999 και για διάστημα έξι μηνών διετέλεσε βοηθός προπονητή στην εθνική ομάδα της Ελβετίας.

    Στις πρώτες του δηλώσεις, μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ο Κροάτης προπονητής που θα είναι ο νέος τεχνικός της Ελλάδας τόνισε : «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την συμφωνία μου με την διοίκηση της ομοσπονδίας. Συζήτησα με τον πρόεδρο της ΟΧΕ, Στέλιο Αγγελούδη, και τους συνεργάτες του και βάλαμε τις βάσεις του νέου ξεκινήματος της εθνικής ομάδας. Γνωρίζω και παρακολουθώ τους παίκτες της εθνικής, η οποία παρουσίασε πάρα πολύ καλή αγωνιστική εικόνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Είχα υπό τις οδηγίες μου στην Σαφχάουζεν τον διεθνή Έλληνα παίκτη Σάββα Καρυπίδη, που είναι πολύ καλός αθλητής. Και στην Ελβετία πήγα αρχικά για έναν χρόνο και έμεινα 14 χρόνια. Εδώ η συνεργασία μας αρχίζει με έναν χρόνο αρχικά και έχω την φιλοδοξία να καθοδηγήσω την εθνική σας ομάδα, τόσο σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Θα έχω και συνεργασία με τον τεχνικό σύμβουλο της Ανάπτυξης, Δημήτρη Σκούφα».

    Από άλλο πόστο ο Σέφερτ

    Όσο για τον απερχόμενο ομοσπονδιακό τεχνικό της Εθνικής, Ουλφ Σέφερτ, δεν θα φεύγει από την Ελλάδα και την Εθνική, αλλά θα συνεχίσει την ιδιότητα του από άλλη πόστο. Παράλληλα, ευχαρίστησε αυτόν και τον τον βοηθό του, Γιάννη Αρβανίτη, για τις υπηρεσίες που προσέφεραν τα τελευταία 4,5 χρόνια. Ο Ουλφ Σέφερτ, υπό νέα ιδιότητα, θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ελληνικό χάντμπολ, από την επόμενη χρονιά» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    [23] Πολιτισμός

    Με στόχο την εμβάθυνση στην αρχαιοελληνική σκέψη

    Συμπόσιο Ελληνικής Φιλοσοφίας

    6/7/2005 4:29:00 μμ

    Στη γεωγραφική ενότητα, όπου αναπτύχθηκε η σκέψη του Πυθαγόρα και του Ηράκλειτου, η ποίηση της Σαπφούς, και του Αλκαίου, (Σάμο, Έφεσο, Λέσβο), αλλά και στα Μέγαρα, όπου γεννήθηκε η Μεγαρική Σχολή, που θεωρείται ιδιαίτερα αποκαλυπτική στην χαρτογράφηση της ιστορίας του αρχαίου ελληνικού ορθολογισμού πραγματοποιείται φέτος το Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας. Τη διοργάνωση του έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Ερευνών και έχει την στήριξη των υπουργείων Οικονομικών, Τουριστικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Αιγαίου. Στο Συμπόσιο θα δώσουν το "παρών" 17 διακεκριμένοι ειδικοί από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, τη Ρωσία , την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γαλλία και το Ισραήλ. "Αντιμετωπίζοντας τεχνικά θέματα της αρχαίας σκέψης, διαπιστώνουμε ότι έχουν εφαρμογές στο σήμερα. Η λειτουργικότητα και ο πραγματισμός είναι καίριο θέμα του Συμποσίου" τόνισε ο επικεφαλής της διοργάνωσης, φιλόσοφος Απόστολος Πιερής.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Δ. Αβραμόπουλος, σμείωσε, ότι γεγονότα, όπως το Συμπόσιο εντάσσονται στο πνεύμα του Υπουργείου, "να αξιοποιήσουμε την διεθνή αναγνώριση, που έχει κατακτήσει από τους ειδικούς το Συμπόσιο αυτό, το οποίο χαρακτηρίζεται από απλότητα και λιτότητα", όπως είπε.

    Προσπάθεια σημαντική από ανεξάρτητο φορέα που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο μεγάλα ζητήματα, χαρακτήρισε το Συμπόσιο ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης και πρόσθεσε, ότι τέτοια γεγονότα έρχονται να ενδυναμώσουν τη σύγχρονη σκέψη δεδομένου, ότι τα προβλήματα της παγκόσμιας κοινωνίας σήμερα έχουν μπει επιτακτικά στην καθημερινή ατζέντα των πολιτών του κόσμου.

    [24] Υγεία

    Πιο ευάλωτες τον πόνο οι γυναίκες

    "Ασθενές φύλο" στον πόνο

    6/7/2005 12:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την αντίληψη, που ήθελε τις γυναίκες να έχουν περισσότερες αντιστάσεις απέναντι στον πόνο έρχεται να καταρρίψει μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων, από το Πανεπιστήμιο του Bath. Όπως προκύπτει από τη μελέτη οι γυναίκες όχι μόνο είναι πιο ευάλωτες στον πόνο, αλλά αποδεικνύονται και περισσότερο αδύναμες στην προσπάθεια αντιμετώπισής του. Αιτία φαίνεται να είναι, ότι δίνουν στο αίσθημα του πόνου συναισθηματικές προεκτάσεις σε αντίθεση με τους άντρες, που το αντιμετωπίζουν στην καθαρά σωματική του διάσταση. Για να φτάσει σε αυτά τα συμπεράσματα η ομάδα των ερευνητών προχώρησε σε ένα πείραμα κατά το οποίο 50 γυναίκες και 50 άντρες υποβλήθηκαν σε απλά τεστ πόνου, προκειμένου να διαπιστωθεί η αντίσταση και η αντοχή τους. Συγκεκριμένα οι εθελοντές βουτούσαν αρχικά το ένα χέρι τους σε ζεστό νερό για δυο λεπτά, κι από εκεί το τοποθετούσαν κατευθείαν σε ένα δοχείο με παγωμένο νερό για ακόμη δυο λεπτά ή για όσο περισσότερο μπορούσαν να αντέξουν. Τα αποτελέσματα ήταν ενδεικτικά. Οι γυναίκες του πειράματος "πιάνονταν στα δίχτυα" του πόνου πολύ γρηγορότερα από ότι οι άντρες, ενώ η ανεκτικότητά τους κυμαινόταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

    Ψυχολογικά και ορμονικά τα αίτια

    Στο μεταξύ τους άντρες αποδείχτηκε πως βοηθά ένα "τέχνασμα" το οποίο ήταν άχρηστο για τις γυναίκες. Συγκεκριμένα ο πόνος στους άνδρες μειώθηκε, όταν τους ζητήθηκε να εστιάσουν τη σκέψη τους στο μέρος του σώματος, όπου πονούσαν και όχι στα συναισθήματα, που τους προκαλούσε.

    Αντίθετα η ίδια τεχνική δε βοήθησε καθόλου τις γυναίκες, ενώ όπως σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας ψυχολόγος δρ Ed Keogh σε πολλές περιπτώσεις δρούσε βοηθητικά στην αύξηση του πόνου, πιθανότατα επειδή τον συνδέουν με αρνητικά συναισθήματα.

    Ο ίδιος επεσήμανε, ότι κατά τη διάρκεια της ζωής τους οι γυναίκες βρίσκονται βιώνουν τον πόνο σε περισσότερες περιοχές του σώματός τους και συχνότερα απ' ότι οι άντρες.

    Οι θεωρίες για την εξήγηση αυτής της διαφοράς ανάμεσα στα δύο φύλα ποικίλουν. Μια από τις επικρατέστερες κάνει λόγο για ψυχολογικά αίτια και συγκεκριμένα την εγγενή τάση, αλτρουισμού, που έχουν οι γυναίκες. Η τάση αυτή τις ωθεί να αντιλαμβάνονται αμέσως τον πόνο ως προειδοποίηση, πως η απειλείται η υγεία τους και κατά συνέπεια η ικανότητά τους να φροντίζουν τους άλλους.

    Σύμφωνα με άλλη θεωρία αιτία είναι οι ορμονικές διαφορές ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες. Έξαλλου, όπως αναφέρει ο Keogh οι γυναίκες έχουν διαφορετικές αντιστάσεις στον πόνο κατά τη διάρκεια του κύκλου τους, ενώ πολλές γίνονται πιο ευαίσθητες μετά την εμμηνόπαυση.

    Ο ίδιος τονίζει, ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, η οποία θα βοηθήσει στη δημιουργία αποτελεσματικότερων παυσίπονων.

    "Οι μέχρι τώρα δοκιμές για παυσίπονα γίνονταν κυρίως σε άνδρες. Ωστόσο υπάρχουν στοιχεία, που δείχνουν, ότι ορισμένα παυσίπονα έχουν καλύτερα αποτελέσματα στις γυναίκες.

    [25] Παράξενα

    Έκανε τον Ταρζάν για ένα ποτηράκι

    6/7/2005 2:14:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Προφανώς ο αγαπημένος του ήρωας ήταν ο Ταρζάν και του είχε μείνει απωθημένο έστω μια φορά στη ζωή του να ταλαντευτεί στα κλαριά ενός δέντρου. Είχε πατήσει όμως τα 66 και ακόμα δεν το είχε τολμήσει. Το μόνο, που του έλειπε ήταν η αφορμή, την οποία του έδωσε άθελά της η γυναίκα του. Βλέπετε ο 66χρονος Ρουμάνος ήταν λάτρης του ποτού και η σύζυγός του μη μπορώντας άλλο να ανεχτεί τον εθισμό του συζύγου της στο αλκοόλ αποφάσισε να τον κλειδώσει στο δωμάτιό τους μέχρι να του περάσει η ανάγκη για ποτό. Ο σύζυγος, όμως δεν πτοήθηκε καθόλου, άνοιξε το παράθυρο, είδε τα δέντρα έξω από το σπίτι και στο μυαλό του αναβίωσαν στιγμές ηρωικές. Βγήκε από το παράθυρο και άρχισε να κρεμιέται από τα κλαριά του δέντρου, κάνοντας το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα. Δυστυχώς όμως, η σκληρή πραγματικότητα (και το σκληρό έδαφος) του έκοψαν τα φτερά. Ο 66χρονος Ρουμάνος βρέθηκε ξαφνικά στο κενό και έπεσε στο έδαφος από ύψος 4,5 μέτρων με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του, τον αστράγαλό του και το χέρι του. Μετά την περιπέτειά του δήλωσε, ότι του φαινόταν εύκολο, είχε δει και στο σινεμά τον Ταρζάν Παραδέχτηκε πάντως, πως η αληθινή ζωή είναι πιο σκληρή από τη μεγάλη οθόνη, ενώ ταυτόχρονα ομολόγησε, πως ξέχασε να υπολογίσει, ότι ο Ταρζάν ήταν κατά τι νεότερος.

    [26] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟ: Πολλοί αντικαταστάτες

    6/7/2005 6:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το όνομα του Φεντερίκο Κοσάτο προστέθηκε στη λίστα του Ιταλού τεχνικού, για την επιθετική γραμμή του Παναθηναϊκού. Σύμφωνα με τα ιταλικά δημοσιεύματα ο προπονητής των «πρασίνων» θα φέρει στην ομάδα τον 33χρονο Φεντερίκο Κοσάτο, ο οποίος τα τελευταία οκτώ χρόνια αγωνιζόταν στην Κιέβο. Ο Ιταλός επιθετικός δεν είναι και "το μεγάλο όνομα" για τον ΠΑΟ. Ο Κοσάνο έκανε ντεμπούτο στην Α΄ κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος σε ηλικία 29 ετών (7/8/2001 στο Φιορεντίνα-Κιέβο 0-2) και που οι απαιτήσεις του συλλόγου του για τη μεταγραφή δεν είναι υψηλές.

    Φάση οκταετίας

    Ο Ιταλός επιθετικός γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1972 και έπαιξε στις ερασιτεχνικές Αβέρσα και Λουγκανιάνο μέχρι τα 23 του χρόνια. Μετά μεταγράφηκε στην Μπρεσέλο και τη Γ΄ κατηγορία και αργότερα μετακόμισε στη Βερόνα. Από εκεί, έφυγε το 1997 και πήγε στο Κίεβο, στην οποία και αγωνίζεται μέχρι τώρα.

    Η καριέρα του

    1996/97 Μπρεσέλο (Serie C1) 26 7

    1997/98 Κιέβο (Serie B) 25 8

    1998/99 Κιέβο (Serie B) 17 -

    1999/00 Κιέβο (Serie B) 24 4

    2000/01 Κιέβο (Serie B) 27 5

    2001/02 Κιέβο 32 9

    2002/03 Κιέβο 26 9

    2003/04 Κιέβο 31 6

    2004/05 Κιέβο 24 4


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 6 July 2005 - 16:55:57 UTC