Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Φθινοπωρινό" σκηνικό
  • [02] Γέφυρα προσέγγισης
  • [03] Όλοι συγκινούνται ακόμη
  • [04] Πρώτες και αήττητες
  • [05] Ψηφίζουν από το πρωί οι Αλβανοί
  • [06] Μπαράζ βίας
  • [07] Εννέα μετάλλια στην ένατη ημέρα των Μεσογεαικών
  • [08] Διαστημικός "πολιορκητικός κριός"

    [01] Κοινωνία

    Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

    "Φθινοπωρινό" σκηνικό

    3/7/2005 4:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/7/2005 6:44:03 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Θεαματική είναι η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα καθώς τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών διαδέχθηκαν οι βροχές, οι καταιγίδες και η πτώση της θερμοκρασίας. Από χθες το βράδυ βρέχει ασταμάτητα στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Μακεδονίας, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Από το μεσημέρι έντονη είναι η βροχόπτωση στο κέντρο της Αθήνας και στα προάστια, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία. Στην οδό Πειραιώς έχουν πλημμυρήσει και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τον κόμβο της Χαμοστέρνας τόσο προς το Μοσχάτο όσο και προς την Ομόνοια. Μέχρι στιγμής το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας. Σε επιφυλακή βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων από την κακοκαιρία. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

    Μεγάλα προβλήματα στην Αττική

    Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα, που αποδίδεται, εκτός των άλλων και στην ολισθηρότητα του δρόμου στις 3 το μεσημέρι κοντά στο Κορωπί, ενώ δρόμοι έκλεισαν από τα νερά και η Πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής δεκάδες κλήσεις για πλημμύρες σε υπόγεια. Το τροχαίο έγινε στο 21ο χλμ. της Λεωφόρου Λαυρίου, όταν ΙΧ αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε δένδρο. Δύο από τους επιβάτες ανασύρθηκαν νεκροί και ένας τραυματίας, ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

    Εξάλλου στην Α Μαρίνα Γλυφάδας γύρω στις 4.30 το απόγευμα μια βάρκα, στην οποία επέβαιναν μια οικογένεια, πατέρας, μητέρα και γιος, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά αγωγού υδάτων και αναποδογύρισε με αποτέλεσμα οι επιβάτες της να κινδυνεύσουν να πνιγούν. Στο σημείο έσπευσε όχημα της Πυροσβεστικής και δύο πυροσβέστες βούτηξαν στα νερά καταφέρνοντας να βγάλουν σώους και τους τρεις. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ασθενοφόρο, που είχε φθάσει στο σημείο και έφυγαν για το σπίτι τους.

    Στην οδό Καλλιρρόης κάτω από τη γέφυρα της Συγγρού έχει διακοπεί η κυκλοφορία καθώς ο δρόμος έχει μετατραπεί σε λίμνη από τα νερά, που έχουν φθάσει σε αρκετά μεγάλο ύψος.

    Νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία και στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στη διασταύρωση με την οδό Ιασωνίδου στο Ελληνικό αλλά γύρω στις 5.30 μ.μ. λόγω υποχώρησης των υδάτων η κυκλοφορία γίνεται από μία λωρίδα για κάθε κατεύθυνση και με δυσκολία.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε επίσης στον ΟΛΠ Πειραιά και στη διασταύρωση Θηβών και Λαμπράκη στον Πειραιά ενώ είχε διακοπεί και στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο "Σκλαβενίτη" προς Πέραμα αλλά πριν από λίγη ώρα αποκαταστάθηκε και εκεί.

    Από μια λωρίδα γίνεται η κυκλοφορία και στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στον Άλιμο στο ρεύμα προς Αθήνα λόγω των υδάτων αλλά και των εμποδίων από τα καπάκια των φρεατίων της ΕΥΔΑΠ, τα οποία κάποιοι τα έχουν βγάλει και βρίσκονται στη μέση του δρόμου.

    Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί τουλάχιστον 70 κλήσεις κυρίως στον Πειραιά ενώ τριάντα συνεργεία αντλούν συνεχώς νερά από τα υπόγεια και βρίσκονται σε επιφυλακή σε διάφορα σημεία της Αθήνας για να αποκαθιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους δρόμους.

    Η βροχή σε συνδυασμό με την επιστροφή των Αθηναίων έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην εθνική οδό Αθηνών Κορίνθου, όπου στην είσοδο της Κακιάς Σκάλας η ουρά των αυτοκινήτων φθάνει τα 13 χλμ.

    Ανάσχεση παρατηρείται κατά διαστήματα και στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο 24ο χλμ., όπου αρχίζουν τα έργα ασφαλτόστρωσης αλλά εκεί έχει δοθεί μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στο αντίθετο ρεύμα από τις 3 το μεσημέρι.

    [02] Οικονομία

    Εγκαινιάστηκε ο αγωγός Ελλάδας-Τουρκίας

    Γέφυρα προσέγγισης

    3/7/2005 12:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/7/2005 7:44:27 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στρατηγικό βήμα για την ενέργεια, αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη της καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χαρακτήρισαν οι πρωθυπουργοί κ.κ. Καραμανλής και Ερντογάν κατά την τελετή των εγκαινίων κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στους Κήπους Έβρου. Κατά το χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μίλησε για έργο με οικονομική και γεωπολιτική σπουδαιότητα και τόνισε ότι οι όμορες χώρες οφείλουν να δημιουργούν νέες βάσεις για την ανάπτυξη και τη συνεργασία. "Μπορούμε να συνεργαστούμε όσο ποτέ στο παρελθόν, δίνοντας παράδειγμα σε άλλες χώρες με διμερείς διαφορές", τόνισε. Από την πλευρά του και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε το συσχετισμό του έργου με το επίπεδο ευημερίας των δύο χωρών και έκανε λόγο για ιστορική καταγραφή στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

    Θερμό κλίμα

    Μπορεί στη γέφυρα Κήπων Έβρου ο καιρός να ήταν βροχερός και άκρως φθινοπωρινός, όμως το κλίμα υπό το οποίο έγινε η τελετή εγκαινίων ήταν θερμό, με τους δύο άνδρες να ανταλλάσσουν φιλικές προσφωνήσεις. Χαιρετισμό απηύθυνε πρώτος ο Τούρκος πρωθυπουργός που αποκάλεσε τον κ. Καραμανλή "φίλο μου". Εξέφρασε τη χαρά του που αυτό το σημαντικότατο έργο συμπίπτει με τις διακυβερνήσεις τους, τόνισε ότι θα βοηθήσει "να εξαλειφθούν οι φήμες που συνοδεύουν τις σχέσεις των δυο χωρών" και ευχήθηκε αυτή η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας να οδηγήσει σε καλύτερες μέρες".

    Στην ομιλία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων ότι το ξεκίνημα του έργου αυτού έρχεται σε μία στιγμή που κορυφώνεται η μεγαλύτερη πετρελαϊκή κρίση των τελευταίων δεκαετιών. "Εδώ και ενάμιση χρόνο οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ακολουθούν μία ξέφρενη πορεία. Η εξέλιξη αυτή δείχνει περισσότερο από ποτέ ότι το φυσικό αέριο είναι μια ισχυρή εναλλακτική επιλογή με σημαντικά οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη", είπε ο κ. Καραμανλής. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ξεκίνημα αυτού του πολύ σημαντικού έργου είπε "οι Κυβερνήσεις των δυο χωρών, οι δύο λαοί μπορούμε να συνεργαζόμαστε όσο ποτέ στο παρελθόν. Οι όμορες χώρες οφείλουν και μπορούν να προτάσσουν όσα τις συνδέουν. Οι γείτονες μπορούν να δημιουργούν νέες βάσεις για την οικονομική συνεργασία, την ανάπτυξη και την πρόοδο".

    Ο κ. Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την επίσπευση αυτού του έργου. Όπως τόνισε, το Μάιο του 2004 ο Υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε για κύρωση στη Βουλή τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας και το Υπουργείο Ανάπτυξης συνεργάστηκε στενά με την τουρκική πλευρά επιλύοντας τις εκκρεμότητες που απέμεναν, οι οποίες αφορούσαν τα τεχνικά στοιχεία και την τοποθεσία του μετρητικού σταθμού, ενώ χαράχτηκε και το πέρασμα του αγωγού στο βάθος του ποταμού Έβρου.

    Επίσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, πριν από λίγες μέρες οι αρμόδιοι Υπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας υπέγραψαν στην Αθήνα πρωτόκολλο εκδήλωσης προθέσεων για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, που θα συνδέει την Ελλάδα με τη γειτονική Ιταλία, το οποίο επί της ουσίας είναι ένα έργο συμπληρωματικό του ελληνοτουρκικού αγωγού.

    Ο κ. Ερντογάν στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία του έργου του αγωγού και γενικότερα της χρησιμότητας του φυσικού αερίου τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: "Αυτό, που γίνεται σήμερα είναι μία ιστορική καταγραφή. Νομίζω ότι, είναι ένα από τα βήματα, που θα βοηθήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεών μας. Επίσης θα βοηθήσουν να εξαλειφθούν οι φήμες, που κυκλοφορούν, καμιά φορά, για τις σχέσεις των δύο χωρών. Η γέφυρα αυτή θα οδηγήσει στην προσέγγιση των λαών μας, ακόμη περισσότερο, σε θέματα περιβάλλοντος, καθώς και σε άλλα θέματα. Είμαι πολύ ευτυχής, που αυτό το συμβάν συμπίπτει με τις δικές μας διακυβερνήσεις στις δύο χώρες. Τα εγκαίνια, που γίνονται σήμερα εδώ, με το φίλο μου τον Κώστα, εύχομαι να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα και να οδηγήσουν σε καλύτερες ημέρες και εξελίξεις".

    Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας από τους δύο Πρωθυπουργούς, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς το ελληνικό και τουρκικό φυλάκιο και χαιρέτησαν τους στρατιώτες φρουρούς αντιστοίχως.

    Οι δυο Πρωθυπουργοί και οι ακολουθίες τους μετέβησαν στη συνέχεια στο χώρο του μεθοριακού σταθμού Κήπων, στο ελληνικό τελωνείο, όπου πραγματοποιήθηκαν διμερείς συνομιλίες. Ο κ. Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Καραμανλή για επίσκεψη στην Τουρκία , την οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποδέχθηκε λέγοντας ότι, αυτό θα γίνει πολύ σύντομα.

    Ακολούθως συζήτησαν διμερή θέματα που σχετίζονταν με την οικονομική συνεργασία και τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών.

    Η τελετή των εγκαινίων συνεχίστηκε στο χώρο του Τελωνείου Υψάλων στην τουρκική πλευρά όπου οι κ.κ. Καραμανλής και Ερντογάν μίλησαν μπροστά σε ακροατήριο περίπου 2.000 Τούρκων πολιτών.

    "Η έναρξη κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου - τόνισε στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας, στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, στην αναβάθμιση και την επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών. Τα περιθώρια, που υπάρχουν στην κατεύθυνση αυτή είναι μεγάλα. Και τα περιθώρια αυτά μπορούμε και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε".

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι, "η παρουσία μας σήμερα εδώ είναι η έμπρακτη απόδειξη στην κατεύθυνση αυτή, καθώς σήμερα κάνουμε ακόμη ένα βήμα συνεργασίας. Το μήνυμα ότι, θέλουμε και μπορούμε να σχεδιάζουμε από κοινού δράσεις και να πραγματοποιούμε έργα που συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Η Ελλάδα, η Κυβέρνηση, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, θέλουμε και επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας, συνεργασίας και προσέγγισης των δύο λαών. Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη και η βούλησή μας διατυπώνεται ανυπόκριτα. Εργαζόμαστε με ευθύνη για τις σημερινές αλλά και τις επόμενες γενικές. Θέλουμε η γέφυρα που μόλις περάσαμε να γίνει σύμβολο διμερούς συνεργασίας, διαρκούς προσέγγισης, σύμβολο ειρήνης", ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι, η ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζει έμπρακτα και σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις προσπάθειες που αναπτύσσονται από τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση του με στόχο την πλήρη ανταπόκριση στο ευρωπαϊκό, οικονομικό και πολιτικό κεκτημένο.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι, το έργο του αγωγού φυσικού αερίου υποστηρίζεται ενεργά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που χρηματοδοτεί μεγάλο μέρος της μελέτης της κατασκευής του και ευχαρίστησε θερμά όλους τους αρμόδιους υπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας αλλά και τις δύο κρατικές εταιρίες ΔΕΠΑ και BOTAS για τις προσπάθειες, που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα.

    Στη συνέχεια ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι, οι δύο κυβερνήσεις εκτός του μεγάλου έργου του αγωγού προωθούν και άλλα σημαντικά έργα, όπως η διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών, που διευρύνει σε μεγάλο βαθμό τη διμερή αναπτυξιακή συνεργασία και αναβαθμίζει ταυτόχρονα το ρόλο των δύο χωρών στο πλαίσιο της περιφερειακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης.

    Σημείωσε ότι, η συνεργασία επεκτείνεται και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς επίσης και στη συνεργασία που ανέπτυξαν οι δύο χώρες στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου τόσο με τη διακήρυξη της Αλεξανδρούπολης, όσο και με τη συμφωνία της Κομοτηνής.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα οφέλη, που θα προκύψουν για τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό, από την ολοκλήρωση του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας οδού αλλά και από την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας (Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη με τη δρομολόγηση υπερταχείας αμαξοστοιχίας).

    Τέλος ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την κατασκευή της γέφυρας και του μεθοριακού σταθμού Κήπων στον Έβρο που αποτελούσε και παλαιότερη επιθυμία της τουρκικής πλευράς στην οποία η Ελλάδα ανταποκρίθηκε.

    "Είναι η ώρα να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, την πρόοδο , την ευημερία. Και αυτά που θέλουμε για μας, τα θέλουμε και για τους γείτονές μας", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    "Αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου, τη κατασκευή του οποίου εγκαινιάζουμε σήμερα, πιστεύω ότι θα βοηθήσει και στην οικοδόμηση, ακόμη περισσότερο , της ειρήνης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας", τόνισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Και πρόσθεσε: "δεν μπορώ να ξεχάσω την υποστήριξη που μας έχει παράσχει ο αγαπητός μου φίλος Κώστας Καραμανλής στη διαδικασία της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις 17Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου". Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι, η Ελλάδα και η Τουρκία θα αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό κόμβο και διάδρομο, μια διαδικασία που θα συμβάλει στην εμπέδωση της συνεργασίας των συμβαλλόμενων χωρών. Όλοι, είπε ο κ. Ερντογάν, βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να είμαστε μάρτυρες της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στις διμερείς, στις οικονομικές και στις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Σήμερα αφήνουμε ένα σημάδι στην ιστορία. Εγώ προσωπικά, τόνισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, και όλος ο λαός μας περιμένουμε με μεγάλη αγωνία τη στιγμή που θα έρθει η ώρα για τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα. Η σημερινή διαπίστωσή μας είναι ότι εμείς σε ένα χρόνο θα έχουμε ολοκληρώσει τα 200 χλμ. , που αναλογεί σε εμάς. Ελπίζω ότι και η Ελλάδα σε συντομότερο χρόνο από ένα έτος θα ολοκληρώσει τα εκατό χλμ. του αγωγού που αναλογούν σε αυτήν και μετά την ολοκλήρωση θα ξανασυναντηθούμε για τα εγκαίνια της παροχής του φυσικού αερίου.

    Ο κ. Ερντογάν όπως και ο κ. Καραμανλής, ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμβολή της, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης της χώρας μας, την ΔΕΠΑ και την BOTAS και όλους όσους συνέβαλαν προς την κατεύθυνση υλοποίησης του έργου.

    "Θέλω αυτός ο αγωγός ξανά να ενώσει, να φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς, πιο δυνατά και να είναι μια γέφυρα ειρήνης μεταξύ τους. Η θερμότητα του φυσικού αερίου ποτέ δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τη θερμότητα που υπάρχει στις ψυχές μας. Όμως θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσής της", κατέληξε ο κ. Ερντογάν.

    Τον Έλληνα πρωθυπουργό μεταξύ άλλων συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας , ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, Οικονομικών Πέτρος Δούκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Ραφαήλ Μωϋσής, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Μιχάλης Αγγελόπουλος και άλλοι.

    [03] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Όλοι συγκινούνται ακόμη

    3/7/2005 7:40:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πριν από έναν χρόνο ακριβώς, τα πάντα στην χώρα μας, κινούνταν σε ρυθμούς EURO. Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες Έλληνες βρίσκονταν ήδη στην Λισσαβώνα την 3η Ιουλίου του 2004 και εκείνοι που είχαν μείνει πίσω, είχαν στήσει τον δικό τους διαγωνισμό για το πιο ευρηματικό και πιο μεγάλο λάβαρο της λατρείας προς την Εθνική μας ομάδα. Από την μπλούζα του Ρουβά μέχρι τα ευρηματικά σημαιάκια των αυτοκινήτων όλοι οι Έλληνες είχαν φροντίσει να προμηθευτούν τα απολύτως απαραίτητα για τους βραδινούς πανηγυρισμούς, που πλέον έπειτα από 20 ημέρες "εκπλήξεων", ήταν σχεδόν δεδομένοι! Ο τελικός της 4ης Ιουλίου ήταν η κατακλείδα έκστασης ενός μήνα γεμάτου πανηγυρισμούς! Η Ομόνοια είχε επιστρέψει στην παλιά ονομασία της, της Πλατείας Όθωνος και ο Ιούνιος είχε γίνει Αύγουστος που τα πάντα παραμερίζονται χάριν της απόλαυσης των διακοπών. Το τραίνο του Ρεχάγκελ αναμφίβολα άξιζε να μείνουν μερικές δουλειές πίσω και φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

    Αξέχαστα συναισθήματα

    Η έκπληξη της Ελλάδας ήταν ολόκληρη η πορεία προς τον τελικό της 4ης Ιουλίου και τα ανεπανάληπτα συναισθήματα, δεν είναι της βραδιάς του τελικού απέναντι στην διοργανώτρια Προτογαλία. Ξεκινούν από την πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων στις 12 Ιουνίου και κορυφώνονται σαν σήμερα! Συναισθήματα πρωτόγνωρα για μικρούς και μεγάλους, για αισιόδοξους και απαισιόδοξους, για πιστούς και άπιστους. Ρίγη συγκίνησης, δάκρυα χαράς, παραλήρημα ενθουσιασμού, στιγμές αξέχαστες για έναν λαό που τον κατηγορούν πως πανηγυρίζει εύκολα, αλλά το σίγουρο είναι πως ξέρει πώς να απολαμβάνει ανάλογες στιγμές. Εσχάτως δε, αποδεικνύει πως ξέρει και πώς να κρατά ζωντανές τις μνήμες ενός ανεπανάληπτου θριάμβου, παραβλέποντας κακές στιγμές και τιμώντας τους πρωταγωνιστές αυτού του θριάμβου με τον καλύτερο τρόπο.

    Γκαγκάτσης: "Συνεχίζω να συγκινούμαι"

    Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης δεν θα μπορούσε να λείπει τότε από την Πορτογαλία και φυσικά δεν θα μπορούσε ούτε εκείνος να ξεχάσει, όσα έζησε. Σήμερα λοιπόν τα θυμήθηκε μιλώντας στον SuperΣΠΟΡ FM για την Πορτογαλία αλλά και για την Εθνική μας. "Συνεχίζω να συγκινούμαι", τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε, "Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα μπορούσαμε να το σκεφτούμε. Το όνειρο δεν ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου, άλλα τρία χρόνια πριν, όταν αποφασίσαμε να αλλάξουμε σελίδα. Γι αυτό πήραμε τον Όττο Ρεχάγκελ. Σκοπός μας δεν ήταν η κατάκτηση του EURO, αλλά να πάμε στους "8" της διοργάνωσης, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όταν επετεύχθη ο στόχος, οι παίκτες, προπονητές και κόσμος απελευθερώθηκαν και βήμα, βήμα φτάσαμε σε αυτό το όνειρο. Όσα χρόνια και αν περάσουν θα μείνει βαθιά χαραγμένο στις μνήμες όλων. Ήταν μια υπέρβαση των υπερβάσεων της Εθνικής". Ο κ. Γκαγκάτσης ωστόσο μίλησε και για το μέλλον τονίζοντας πως η Εθνική μας είναι μέσα στους στόχους της ακόμη και η προσπάθεια δεν πρόκειται να σταματήσει.

    [04] Βόλεϊ

    Πρώτες και αήττητες

    3/7/2005 6:42:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το ελληνικό μπιτς βόλεϊ έκανε ένα ακόμη βήμα πιο ψηλά χθες με την Βάσω Καραντάσιου και Βίκη Αρβανίτη να κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στο έκτο τουρνουά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Οι ελληνίδες αθλήτριες επικράτησαν στον τελικό των Βραζιλιάνων Φράνκα και Φελισμπέρτα που θεωρούνται και είναι το καλύτερο δίδυμο στον κόσμο, με 2-1 σετ και ολοκλήρωσαν έτσι μια εκπληκτική πορεία στο έκτο τουρνουά στην Νορβηγία, καθώς πήραν το χρυσό, χωρίς να γνωρίσουν ήττα. Τα σετ του τελικού ήταν 12-21, 21-16 και 15-10 σε ένα εξαιρετικό παιχνίδι που οι ελληνίδες αθλήτριες νίκησαν πανάξια. Αυτό είναι το πρώτο "ελληνικό" χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Σιρκουί, καθώς μέχρι τώρα είχαν προηγηθεί το ασημένιο από το ίδιο δίδυμο φέτος στο Μιλάνο και το χάλκινο από τις Σφυρή και Καραντάσιου το 2002 στη Ρόδο.

    [05] Κόσμος

    Να μην μεταδοθούν τα exit polls ζητά η εφορευτική

    Ψηφίζουν από το πρωί οι Αλβανοί

    3/7/2005 3:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/7/2005 6:28:14 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε ήρεμο κλίμα διεξάγονται από το πρωί οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην Προέδρου Σαλί Μπερίσα λαμβάνει μία μόλις εκατοστιαία μονάδα (35%) περισσότερο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο (34). Διεθνείς παρατηρητές έχουν σπεύσει στη χώρα για την επιτήρηση της εκλογικής διαδικασίας ενώ η αστυνομία βρίσκεται επί ποδός για τη φύλαξη των εκλογικών κέντρων καθώς εκφράζονται φόβοι για την πρόκληση επεισοδίων. Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Ιλιάν Φελιμπάσι για άλλη μία φορά έκανε έκκληση σήμερα να αποφευχθούν τα "εξιτπολ" αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, όπως έχουν ανακοινώσει τα δύο τηλεοπτικά κανάλια το "Κλιάν" και "Αλσατ". Ο κ. Φελιμπάσι στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι, αν και ο νόμος δεν το απαγορεύει τα "εξιτ πολ" θα πρέπει να μην πραγματοποιηθούν διότι λόγω του μεικτού εκλογικού νόμου στις σφυγμομετρήσεις δεν μπορούν να δώσουν μια έμπιστη εικόνα για τα αποτελέσματα και κατά συνέπεια μπορεί να οξύνουν την κατάσταση και να δημιουργήσουν αντιδράσεις στους οπαδούς των κομμάτων. Την ίδια έκκληση απηύθυναν τις τελευταίες μέρες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλφρέντ Μοϊσίου αλλά και οι ξένοι παρατηρητές.

    Έκκληση του Προέδρου

    Σύμφωνα με τον κ. Φελιμπάσι μέχρι στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) είχε προσέλθει στις κάλπες περίπου το 25% των 2.844.493 ψηφοφόρων.

    Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της χώρας απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες και κυρίως προς τους νέους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ώστε να συμβάλουν, όπως είπε, στην πρόοδο της χώρας.

    Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή γύρω στις 10 το βράδυ δηλαδή τρεις ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

    Στο μεταξύ έχουν καταγραφεί και οι πρώτες καταγγελίες των κομμάτων για μικρά επεισόδια και παρατυπίες όπως στην Κορυτσά, τα Τίρανα, το Δυρράχιο, στον Αυλώνα κλπ. Σύμφωνα πάντως με τα δύο μεγάλα κόμματα, παρά τα επεισόδια, η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά.

    Από τις τέσσερις δημοσκοπήσεις, που έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο οι τρεις έφεραν πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου το Δημοκρατικό της αντιπολίτευσης του Σαλί Μπερίσα, δεύτερο το Σοσιαλιστικό κυβερνών κόμμα του Φάτος Νάνο και τρίτο κόμμα το Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ένταξη του πρώην πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα, ο οποίος από ότι φαίνεται θα είναι καθοριστικός παράγοντας για το σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης εφόσον τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως αναμένεται δεν εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 71 εδρών στη Βουλή των 140 αντιπροσώπων, που χρειάζεται για να σχηματίσουν Κυβέρνηση.

    Προσπάθεια ανάμειξης της Ελλάδας από το Μπερίσα

    Σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών η ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκλογική διαδικασία στην Αλβανία, ενώ όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος "είναι θετικό το ότι όλα τα αλβανικά κόμματα έχουν τοποθετηθεί υπέρ των καλών σχέσεων Ελλάδας - Αλβανίας". Στο μεταξύ, η Ελλάδα διευκόλυνε όσο μπορούσε την μετακίνηση ψηφοφόρων προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

    Πάντως τα αλβανικά πολιτικά κόμματα δεν περιορίστηκαν στο να τοποθετηθούν υπέρ των καλών ελληνοαλβανικών σχέσεων αλλά προσπαθούν να αναμίξουν την ελληνική Κυβέρνηση στην εκλογική διαδικασία.

    Μετά τη δήλωση του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα ότι, ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε ευχαρίστηση για μία νίκη του κόμματος της αντιπολίτευσης στην Αλβανία αντέδρασε αμέσως το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο χαρακτήρισε απαίσιο ψέμα τη δήλωσή αυτή, τονίζοντας μέσω του Λουάν Ράμα, μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου του ότι, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει κάνει καμία τέτοια δήλωση και ούτε θα μπορούσε να αναμειχθεί αυτή τη στιγμή στα εσωτερικά της Αλβανίας.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα σε σχέση με τη δήλωση του εκπροσώπου του κόμματός του ότι, ο Κώστας Καραμανλής εκφράζει την ευχαρίστηση για νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος, απέφυγε να απαντήσει δηλώνοντας μόνο ότι, "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι φίλος μου".

    Εξάλλου και το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διέψευσε ότι, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των αλβανικών εκλογών ή προέβη σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκλογές στην Αλβανία

    [06] Ιράκ

    Μπαράζ βίας

    3/7/2005 11:50:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε κλοιό βίας παραμένει εγκλωβισμένο το Ιράκ. Την ώρα που οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και 1.000 στρατιώτες των ΗΠΑ συνεχίζαν το Σάββατο για Τρίτη ημέρα την "Επιχείρηση Ξίφος" κατά μήκος του Ευφράτη ποταμού, ανάμεσα στις πόλεις Χαντίθα και Χιτ, με στόχο την εκκαθάριση "τρομοκρατών και ξένων μαχητών", αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις σημειώνονταν σε άλλες ιρακινές πόλεις. Η αρχή έγινε το πρωί σε κέντρο νεοσύλλεκτων αστυνομικών στην Βαγδάτη, όπου καμικάζι παρέσυρε στο θάνατο 20 συμπατριώτες του και τραυμάτισε άλλους 20.

    Λίγες ώρες αργότερα στη Μαχμουντίγια, νότια της πρωτεύουσας, ένας άνδρας οδήγησε όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά εναντίον σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας κοντά σε μια τράπεζα, στην εμπορική συνοικία της πόλης. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και άλλοι 12 τραυματίστηκαν, στην πλειοψηφία τους πολίτες.

    Δύο παρόμοιες επιθέσεις συνέβησαν αργά το βράδυ και στη Χίλα, όπου βομβιστές πυροδότησαν ταυτόχρονα παγιδευμένα αυτοκίνητα, έξω από ένα κτήριο θρησκευτικής φιλανθρωπικής οργάνωσης. Πέντε Ιρακινοί νεκροί ήταν ο απολογισμός.

    Στο Κιρκούκ, επτά Ιρακινοί βρήκαν το θάνατο σε τρεις ενέδρες ανταρτών.

    Τέλος, το Σάββατο, εκατοντάδες σιίτες κήδεψαν τον κληρικό Σεΐχη Καμαλουλνίν αλ-Γκουραΐφι, εκπρόσωπο του Μεγάλου Αγιατολά Άλι αλ-Σιστάνι στην Βαγδάτη. Ο Γκουραΐφι δολοφονήθηκε την Παρασκευή από αγνώστους στην Οδό Χάιφα της κεντρικής Βαγδάτης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ανθρώπινη βόμβα" σε ιρακινή βάση

    [07] Εννέα μετάλλια στην ένατη ημέρα των Μεσογεαικών

    3/7/2005 3:24:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με ένα χρυσό μετάλλιο, τέσσερα ασημένια και τέσσερα χάλκινα ολοκληρώθηκαν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις για την Ελλάδα το Σάββατο στο πλαίσιο της 9ης ημέρας των 15ων Μεσογειακών Αγώνων της Αλμερίας. Το μοναδικό χρυσό της ημέρας έφερε στην Ελλάδα το άθλημα της κωπηλασίας και συγκεκριμένα οι "χάλκινοι" Ολυμπιονίκες μας στην Αθήνα Βασίλης Πολύμερος και Νίκος Σκιαθίτης (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών).

    Τρίτη δύναμη στην Κωπηλασία

    Ένα χρυσό και δύο ασημένια μετάλλια είχαν απολογισμό τα ελληνικά πληρώματα της κωπηλασίας στο πλαίσιο της 9ης ημέρας των 15ων Μεσογειακών Αγώνων της Αλμερία, συγκομιδή που κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη θέση του πίνακα μεταλλίων του αθλήματος, πίσω από την Ιταλία με 7 και την Γαλλία με 4. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν στην Αλμερία, οι "χάλκινοι" Ολυμπιονίκες της Αθήνας Βασίλης Πολύμερος και ο Νίκος Σκιαθίτης τερματίζοντας στην πρώτη θέση του τελικού στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών. Οι δύο Έλληνες πρωταθλητές κωπηλάτησαν τα 1000 μέτρα υγρού στίβου σε χρόνο 2:57.70. Το πρώτο μετάλλιο (αργυρό) για την ελληνική κωπηλασία είχε έρθει νωρίτερα από τους Γιάννη Χρήστου και Νίκο Παγουνή, οι οποίοι τερμάτισαν στη δεύτερη θέση του τελικού του αγωνίσματος της δικώπου άνευ πηδαλιούχου με χρόνο 3.06.61.

    Χαρακτηριστικά, δε οι Έλληνες κωπηλάτες έχασαν το χρυσό μετάλλιο για χιλιοστά, όταν κόλλησε το κουπί του Γιάννη Χρήστου λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό και παρά την ατυχία χρειάστηκε η βοήθεια του φωτο-φίνις για να αποδειχτεί πως ήταν δεύτεροι και όχι πρώτοι. Αργυρό μετάλλιο ήταν ο απολογισμός για τα ελληνικά κουπιά και στο αγώνισμα του σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών με τη Χρυσή Μπισκιτζή να τερματίζει στη δεύτερη θέση του τελικού με χρόνο 3:38.95 (υγρός στίβος 1000 μέτρων), χιλιοστά πίσω από την πρώτη (3:38.82) Μίρνα Ράϊλε από την Κροατία. Μέχρι να φτάσει η ώρα της απονομής η Χρυσή Μπισκιτζή πανηγύριζε την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και μόνο όταν ανέβηκε στο βάθρο πληροφορήθηκε πως τελικά είχε τερματίσει δεύτερη με χρόνο 3.38.95.

    12 τα μετάλλια του στίβου

    Με άλλα τρία μετάλλια, που ανέβασαν τη συγκομιδή στα 12, ολοκληρώθηκε η παρουσία της Ελλάδας στο στίβο, στους Μεσογειακούς Αγώνες της Αλμερία. Η Αργυρώ Στρατάκη πήρε τη 2η θέση στο έπταθλο με 5.943 βαθμούς και κατέκτησε το ασημένιο. Η πρωταθλήτρια του Πανελληνίου ήταν 3η στα 100μ. εμπόδια με 14.04, 3η στο ύψος με 1.76, 1η στη σφαίρα με 13.47, 2η στα 200μ. με 25.00, 6η στο μήκος με 5.85, 3η στο ακόντιο με 43.51 και 5η στα 800μ. με 2:17.53. Στα 400μ. εμπόδια ο Πλάτων Γκαβέλας τερμάτισε 3ος με χρόνο 49.99 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, όπως το χάλκινο κατέκτησε και ο Στέργιος Νούσιος στο μήκος με άλμα 7.91. Από εκεί και πέρα, 4η ήταν στο ύψος η Μαρούλα Παπαγεωργίου με 1.86, 5η η Κωνσταντίνα Εφεντάκη στα 1.500μ. με 4:12.47, 5η και η Αρετή Αμπατζή στη δισκοβολία με 53.39, ενώ ο Μιχάλης Γελασάκης στα 5.000μ. τερμάτισε 10ος με 14:07.44 και η Μαγδαληνή Γαζέα στον Ημι-μαραθώνιο τερμάτισε 11η με 1:22:21. Τέλος, η ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ400μ. ανδρών, αποτελούμενη από τους Σωτήρη Ιακωβάκη, Γιώργο Ντούπη, Πλάτωνα Γκαβέλα, Στέλιος Δημότσιο, πήρε την 4η θέση με 3:08.72.

    Δεύτερες οι γυναίκες του βόλεϊ

    Με το αργυρό μετάλλιο "συμβιβάστηκε" η Μεσογειακή ομάδα γυναικών βόλεϊ στο αντίστοιχο τουρνουά της Αλμερία, καθώς στον τελικό ηττήθηκε με 3-0 σετ από τη "χρυσή" Τουρκία. Τα κορίτσια του Δημήτρη Ανδρεόπουλου πάλεψαν και τα τρία σετ, αλλά τελικά έχασαν με 25-22 και στα τρία. Στη ρυθμική γυμναστική το χάλκινο μετάλλιο πέρασε στο λαιμό της η Ελένη Ανδριόλα μετά την ολοκλήρωση των προσπαθειών της στον τελικό του σύνθετου ατομικού κατά την τελευταία ημέρα του αθλήματος στους Μεσογειακούς Αγώνες της Αλμερία. Η Ελληνίδα αθλήτρια ήρθε τρίτη με 56.575 βαθμούς. Αναλυτικά, ήταν 7η στο σκοινάκι με 13.450, 4η στην μπάλα με 13.950, 1η στις κορίνες με 15.200 και 2η στην κορδέλα με 13.975.

    Στο μεταξύ με το χάλκινο μετάλλιο θα επιστρέψει στην Αθήνα, η Ευτυχία Μαντζαράκη, καθώς η πρωταθλήτρια μας της ιστιοπλοϊας, κατετάγη 3η στην κλάση Λέιζερ. Η Μαντζαράκη ήταν 3η στην 11η και τελευταία ιστιοδρομία το Σάββατο και με 36 βαθμούς ποινής. Πολύ καλή εμφάνιση, πραγματοποίησε στην ίδια κατηγορία και η Βιργινία Κραβαριώτη, που με 48 β.π. πήρε την 5η θέση. Ακόμη, οι Μυρτώ Χιωνά και Μαρία Νεφέλη Σαμπάτη πήραν την 4η θέση στα 470 γυναικών με 32 βαθμούς ποινής και έχασαν το χάλκινο μετάλλιο για ελάχιστη διαφορά. Στην 6η θέση της κλάσης Μιστράλ με 46 βαθμούς ποινής τερμάτισε ο Γιάννης Χρυσοχόου. Οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Ανδρέας Παπαδόπουλος, κατετάγησαν 7οι στα 470 ανδρών με 57 βαθμούς ποινής. Επίσης, στα Λέιζερ ο Βαγγέλης Χειμωνάς ήταν πέμπτος στην τελευταία ιστιοδρομία και κατέλαβε την 6η θέση στην τελική κατάταξη με 61 β.π. ενώ ο Ιάσων Γεωργαρής που ήταν 13ος σήμερα, κατετάγη 11ος με 87 β.π.

    [08] Τεχνολογία

    Πυρά εις το όνομα της επιστήμης

    Διαστημικός "πολιορκητικός κριός"

    3/7/2005 2:26:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: AFP-BBC-ΑΠΕ

    Με τον κομήτη Tempel 1, που βρίσκεται σε απόσταση 430 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, "τα βαλε" ο πύραυλος Deep Impact. Ο λόγος φυσικά δεν είναι προσωπικός, παρά εξερευνητικός μια και ο βιαστικός κομήτης φυλάει στην καρδιά του ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα μυστικά για τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος και τη χημική απαρχή της ζωής στο σύμπαν. Και αφού ο παγωμένος πετρώδης γίγαντας "δεν πάει στο βουνό" η Nasa αποφάσισε να βάλει τον Deep Impact να του κάνει μια επίσκεψη "εις βάθος". Ο πύραυλος ξεκίνησε το ταξίδι του από το Κανάβεραλ πριν από έξι μήνες και σήμερα το πρωί όντας πλέον σε "θέση μάχης" εκτόξευσε βλήμα το οποίο καλείται να διαδραματίσει ρόλο "γεωλογικού σφυριού", που θα φέρει στην επιφάνεια τις πολύτιμες πληροφορίες.

    Τι κρύβει ο Tempel 1;

    Το βλήμα, που έχει βάρος 370 κιλά και το μέγεθος ενός πλυντηρίου, εκτοξεύτηκε στις 09.07, ώρα Ελλάδας, και ταξιδεύει με ταχύτητα 37.000 χιλιομέτρων την ώρα. Αν όλα πάνε καλά, θα προσκρούσει στον κομήτη αύριο το πρωί, ακριβώς την ίδια ώρα.

    Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πρόσκρουση, που είναι ισοδύναμη με την έκρηξη 4,5 τόνων τρινιτροτολουόλης, θα ανοίξει έναν κρατήρα βάθους 25μ και διαμέτρου 100μ., μεγέθους δηλαδή ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί μια πρόσκαιρη καταιγίδα σωματιδίων και αερίων. Αυτό είναι και το ζητούμενο.

    Οι κομήτες είναι πορώδεις σφαίρες από πάγο και πέτρα. Τα υλικά που βρίσκονται κάτω από τον εξωτερικό φλοιό του έχουν μείνει άθικτα από τον καιρό που δημιουργήθηκε το σύμπαν. "Πρόκειται για υλικά που δεν έχουν δει το φως εδώ και 4.6 δισ. χρόνια" εξηγεί η Τζέσικα Σανσάιν, μέλος της επιστημονικής ομάδας που παρακολουθεί τον Deep Impact. "Κάνουμε λοιπόν αυτό που θα έκανε κάθε καλός γεωλόγος. Θα χτυπήσουμε τον κομήτη με ένα "σφυρί" για να δούμε τι κρύβεται μέσα" προσθέτει.

    Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολη υπόθεση. "Είναι σαν να προσπαθεί μία σφαίρα όπλου να χτυπήσει μια δεύτερη σφαίρα με τη βοήθεια μια τρίτης" λέει χαρακτηριστικά ο Ντέιβ Σπένσερ διευθυντής της αποστολής, δηλώνοντας όμως σίγουρος για την ευστοχία της.

    Η πρόσκρουση και οι συνέπειές της θα παρατηρηθούν και θα καταγραφούν από τις κάμερες και τον εξοπλισμό που βρίσκονται στον πύραυλο Deep Impact. Σε επιφυλακή θα βρίσκονται επίσης τα τηλεσκόπια τόσο του διαστήματος, Hubble, Chandra, Spitzer και XMM Newton όπως και της Γης. Το όλο εγχείρημα εκτιμάται ότι θα προσφέρει σημαντικές πληροφορίες τόσο για την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος, όσο και για πιθανές στρατηγικές εκτροπής ενός κομήτη από την τροχιά του στην περίπτωση που απειλήσει τη Γη.

    Σχετικά Links: Deep Impact-Nasa


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 3 July 2005 - 16:51:00 UTC