Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος

    [01] Πολιτική

    Το όραμα του περιέγραψε ο Γ. Παπανδρέου

    Το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος

    2/7/2005 9:06:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το μοντέλο του κόμματος, που οραματίζεται περιέγραψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στα νεοεκλεγμένα στελέχη των νομαρχιακών και περιφερειακών οργάνων, που αναδείχθηκαν κατά την πρόσφατη διαδικασία ανασυγκρότησης του Κινήματος, με τα οποία είχε σήμερα συνάντηση γνωριμίας και εργασίας. Ο κ. Παπανδρέου προσήλθε στη σύσκεψη με την πρόθεση να μη μιλήσει, καθώς έπεσε "θύμα" των κλιματιστικών μηχανημάτων κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Τουρκία, από την οποία επέστρεψε με "μερική αφωνία". Λίγο το κλίμα, που διαμορφώθηκε από τις ομιλίες των στελεχών του κόμματος, λίγο η δική του επιθυμία να πει τουλάχιστον τα βασικά, οδήγησαν τον κ. Παπανδρέου σε μια κανονική ομιλία, προς το τέλος της διαδικασίας, κι ενώ στην αρχή είχε απευθύνει έναν 2λεπτο χαιρετισμό.

    "Απαραίτητη διαδικασία"

    Ο κ. Παπανδρέου, παίρνοντας αφορμή από τις αναφορές στελεχών για την οργανωτική διαδικασία του προηγούμενου διαστήματος, την οποία θεώρησαν απαραίτητη, απάντησε σε όσους στάθηκαν επικριτικά απέναντι σ΄ αυτήν. "Υπήρξε, ανέφερε, μια ευκολία, πάρα πολλοί, ιδιαίτερα απέξω, να πυροβολούν την προσπάθειά μας της ανασυγκρότησης".

    Διαπιστώνοντας ότι, στην αίθουσα υπήρξε "εντυπωσιακή παρουσία, ενθουσιασμός, αφοσίωση, υψηλό πολιτικό επίπεδο και νέο πνεύμα", τόνισε ότι, η όλη εικόνα αποτελεί "τη ζωντανή διάψευση όλων αυτών, που θέλησαν να υποβαθμίσουν σε οργανωτίστικη αντίληψη αυτή την άκρως πολιτική διαδικασία".

    "Οργανωτίστικη" είχε χαρακτηριστεί η διαδικασία ανασυγκρότησης και από ορισμένα από τα λεγόμενα «κεντρικά» ή «πρωτοκλασάτα» στελέχη του Κινήματος.

    Τα στελέχη των νεοεκλεγμένων νομαρχιακών και περιφερειακών οργάνων, πάντως, στις τοποθετήσεις τους, συμμερίστηκαν απόλυτα τη θέση του κ. Παπανδρέου, χωρίς οι ομιλίες τους να επηρεαστούν από την τοποθέτηση του προέδρου του Κινήματος, η οποία ακολούθησε τις δικές τους τοποθετήσεις. Έτσι ο κ. Παπανδρέου, με άμεσους συνεργάτες του τα μεσαία στελέχη του Κινήματος, τα οποία δήλωσαν την αφοσίωσή τους στο κόμμα και τον αρχηγό του, αναμένεται ότι, θα επιβάλει ευκολότερα, τώρα, τις απόψεις του για τη συγκρότηση και τη λειτουργία του Κινήματος.

    "Σας εμπιστεύομαι"

    Ο κ. Παπανδρέου έδειξε εμπιστοσύνη, "σας εμπιστεύομαι" ανέφερε χαρακτηριστικά,στα μεσαία στελέχη του Κινήματος, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του, στους νομούς και τις περιφέρειες και τους ζήτησε να πολεμήσουν την πελατειακή λογική, η οποία υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ.

    Και ζήτησε να το πράξουν κατά την περίοδο της προετοιμασίας ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Επέστησε την προσοχή των στελεχών του κόμματος στις καταστατικές διαδικασίες και τους ζήτησε να μη γίνουν εκείνοι "ι παράγοντες, οι προστάτες και οι προωθητές κάποιων υποψηφίων" γιατί θα χάσουν και οι ίδιοι το παιχνίδι, όπως θα το χάσει και το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει, πρόσθεσε "σείς να είσαστε οι εγγυητές των σοβαρών και σωστών αξιολογήσεων και διαδικασιών".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι, αν τα μεσαία στελέχη του Κινήματος μείνουν μακριά από τις πελατειακές σχέσεις, θα ακολουθήσουν και τα κορυφαία στελέχη, τα οποία δεν θα βρίσκουν (για να έχουν) "εξαρτημένους".

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε επίσης το μοντέλο του αρχηγικού κόμματος, τονίζοντας ότι, πρόκειται για μοντέλο, που ταιριάζει σε συντηρητικά και όχι προοδευτικά κόμματα. Το οποίο, όπως ανέφερε, "δίνει την αίσθηση της ομογενοποιημένης εικόνας" και το εφάρμοσε ο κ. Καραμανλής στην αντιπολίτευση, αλλά την επόμενη των εκλογών αυτή η εικόνα άρχισε να διαλύεται, διότι "ήταν μόνο επικοινωνιακό, μόνο στη βάση της πειθαρχίας και όχι της αυτοπειθαρχίας και πολύ αντιδημοκρατικό".

    Αναφερόμενος στη λειτουργία του Κινήματος τα προηγούμενα χρόνια, παραδέχθηκε ότι, "υπήρχαν πολλά ΠΑΣΟΚ", τα οποία δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς. Και συνέδεσε την επιβίωση των "πολλών ΠΑΣΟΚ" με την "πολυφωνία", που εμφανίζεται σε περιπτώσεις, όπως η πρόσφατη με την "τροπολογία Έβερτ".

    "Μη ξεχνάτε", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, "ότι γίνεται προσπάθεια το μικρότερο γεγονός και η μικρότερη δήλωση από την πλευρά της ΝΔ να προβάλλεται ως κάποια σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ, ως κάποια αμφισβήτηση και δεν ξέρω τι άλλο". Και απέδωσε την προσπάθεια από την πλευρά της ΝΔ στα δικά της προβλήματα και της αδυναμίας της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των δικών της εσωτερικών λειτουργιών.

    Η ανάγκη για διαβούλευση

    Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της τακτικής του να μην αντιδρά με άμεση απόφαση σε κάθε ζήτημα, που ανακύπτει. Το αιτιολόγησε αναφέροντας ότι, αφενός το ΠΑΣΟΚ έχει τις πάγιες αρχές, αξίες και θέσεις του και αφετέρου ότι, σε ορισμένα ζητήματα χρειάζεται να υπάρξει διαβούλευση στο κόμμα ή και με την κοινωνία.

    Αναγνώρισε ότι, η καθυστέρηση στη διατύπωση συγκεκριμένης θέσης μπορεί να δημιουργεί ανασφάλεια, αλλά, τόνισε, "δεν πρέπει να επηρεαστούμε από τη βιασύνη κάποιων, που είτε με καλή είτε με κακή πρόθεση θέλουν το ΠΑΣΟΚ να είναι εκείνο, που θα έχει για καθετί σήμερα θέση".

    Αυτό, που έχει σημασία, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι, όταν συζητάμε ένα σημαντικό θέμα, να βλέπουμε ποιες αρχές εξυπηρετεί η μία ή η άλλη λύση και όχι να "πέφτουμε κι εμείς θύματα μιας λάθος συζήτησης", που προκαλούν "κάποιοι προσπαθώντας να αντιπαλέψουν του ΠΑΣΟΚ", παραβλέποντας τις αρχές και αξίες του Κινήματος.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι, οι μεταρρυθμίσεις, που προωθεί η Κυβέρνηση εξυπηρετούν συμφέροντα και δεν γίνονται προς όφελος του ελληνικού λαού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 2 July 2005 - 20:50:05 UTC