Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-07-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πετραδάκι, πετραδάκι
  • [02] Συναγερμός στην Άγκυρα
  • [03] Σταθερά μπροστά η ΝΔ
  • [04] Η Ελλάδα στην προεδρία του Σ.Α.
  • [05] Αθωωτική απόφαση για ΕΛΑ
  • [06] Ισραηλινά πυρά κατά Χεζμπολάχ
  • [07] Και εγένετω... εμφύλιος

    [01] Παράξενα

    Πετραδάκι, πετραδάκι

    1/7/2005 11:18:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μπορεί τα χρήματα να μην έφταναν, αλλά κι η ανακαίνιση της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Ντιμιτρογκράβ της Ρωσίας δεν έπαιρνε πια αναβολή. Οι υπεύθυνοι λοιπόν επιστράτευσαν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους για να σώσουν την κατάσταση. Σκέφτηκαν λοιπόν να θέσουν ως προϋπόθεση για κάθε ζευγάρι, που αποφάσιζε να παντρευτεί στην εκκλησία, την αγορά δυο τούβλων, που θα χρησιμοποιούνταν στις εργασίες ανακαίνισης. Βέβαια η βοήθεια αυτή δε θα έμενε χωρίς ανταμοιβή, καθώς πάνω στα τούβλα θα εγγράφονταν τα ονόματα των δωρητών για να θυμίζουν αιωνίως την προσφορά τους. Η πρωτότυπη ιδέα φαίνεται πως έπιασε, αφού την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής της ένα νιόπαντρο ζευγάρι και οι συγγενείς τους αγόρασαν 100 τούβλα. Εμείς να τους ευχηθούμε τι άλλο από καλή συνέχεια!

    [02] Κόσμος

    Συναγερμός στην Άγκυρα

    1/7/2005 10:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/7/2005 11:54:38 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Νεκρός από τα πυρά της τουρκικής αστυνομίας έπεσε το πρωί άγνωστος κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στο κέντρο της Άγκυρας. Σύμφωνα με το NTV και το CNN-Turk, ο δράστης, που ήταν περίπου 30 ετών, ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά και κινούταν ύποπτα στην περιοχή. Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν Τούρκους αστυνομικούς να πυροβολούν αρκετές φορές εναντίον του καμικάζι, ο οποίος έπεσε νεκρός. Πυροτεχνουργοί της αστυνομίας, που κλήθηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσαν, ότι ο καμικάζι ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά. Στις εικόνες των τουρκικών τηλεοπτικών δικτύων φαίνεται ένας πυροτεχνουργός να εξουδετερώνει τον εκρηκτικό μηχανισμό, που έφερε πάνω του ο επίδοξος καμικάζι. Μάλιστα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν, ότι ο άνδρας ήθελε, αλλά δεν μπορούσε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά. Η αστυνομία έχει αποκλείσει όλη την περιοχή γύρω από το υπουργείο. Αρχικά, τα τουρκικά μέσα είχαν ανακοινώσει, ότι η επίθεση έγινε κοντά στο γραφείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ήταν πιθανό ο Τούρκος πρωθυπουργός να ήταν ο στόχος. Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά ούτε τα κίνητρα, ούτε η ταυτότητα του άνδρα.

    [03] Πολιτική

    Σταθερά μπροστά η ΝΔ

    1/7/2005 7:42:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/7/2005 11:10:17 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

    Προβάδισμα 2,4% στην πρόθεση ψήφου, της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ δείχνει δημοσκόπηση της "Metron Analysis", που διεξήχθη μεταξύ 16 και 27 Ιουνίου. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός, θεωρείται ο Κώστας Καραμανλής, που προηγείται με 41,9% έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο προτιμά το 27,9%. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 36,1%, το ΠΑΣΟΚ 33,7%, το ΚΚΕ 7,6%, ο Συνασπισμός 4,3% και ο ΛΑΟΣ 4%, ενώ στην παράσταση νίκης το κυβερνών κόμμα προηγείται με 51,8% έναντι 25,8% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η διαφορά ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στην πρόθεση ψήφου, έχει μειωθεί από το 4% του Φεβρουαρίου αλλά έχει διευρυνθεί μία μονάδα από τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας τον Απρίλιο, οπότε καταγράφτηκε και η μικρότερη διαφορά, που έφτανε το 1,4%. Μάλιστα, από τη δημοσκόπηση του Απριλίου η ΝΔ παραμένει στάσιμη, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να χάνει έδαφος. Κυριότερες αιτίες η αρνητική εικόνα του κόμματος στην πρόταση μομφής στη Βουλή και ο χειρισμός στο θέμα του ΟΤΕ, όπου το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε να μην έχει σαφή θέση. Αυτό είχε επιπτώσεις και στο προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου και κατ΄ επέκταση στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός. Αντίθετα, ενισχυμένη φαίνεται η εικόνα του ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ.

    Για άλλη μία φορά, η οικονομία φαίνεται να είναι το "αγκάθι" της Κυβέρνησης και οι πολίτες εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα οικονομικά προβλήματα και την πορεία της χώρας. Μάλιστα, το 61,2% κρίνει, ότι η οικονομία της χώρας είναι χειρότερη από ότι ήταν πέρυσι, εν αντιθέσει με μόλις το 6,6% να έχει την αντίθετη άποψη. Ακόμα, το 56,9% θεωρεί, ότι η χώρα κινείται στη λάθος κατεύθυνση.

    [04] Πολιτική

    Η Ελλάδα στην προεδρία του Σ.Α.

    1/7/2005 10:26:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αναλαμβάνει από σήμερα Παρασκευή η χώρα μας, για τον μήνα Ιούλιο. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, θα έχει σειρά συναντήσεων με τους ομολόγους του των χωρών-μελών του Σώματος, με σκοπό να τους ενημερώσει για την ατζέντα του μηνός. Συγκεκριμένα, η θεματολογία καθορίζεται με βάση το πρόγραμμα των εκθέσεων του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες αφορούν κυρίως στις προθεσμίες για την ανανέωση της εντολής ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος του Σ.Α. για τη διετία 2005-2006, ενώ, η προηγούμενη φορά που ήταν μέλος του Σώματος ήταν το 1952-1953.

    Πλούσια η ατζέντα

    Τα μέλη του Σ.Α. αναμένεται να υιοθετήσουν το πρόγραμμα την Τρίτη, καθώς η Δευτέρα είναι επίσημη αργία στις ΗΠΑ για την επέτειο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας.

    Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα, θα παρουσιάσει στις 12 Ιουλίου το θέμα: "Ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στις ανθρωπιστικές κρίσεις". Την παρουσίαση θα κάνει ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος θα προεδρεύσει της ανοικτής συζήτησης που θα ακολουθήσει.

    Τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν στο Συμβούλιο μέσα στον Ιούλιο είναι κατά κύριο λόγο προβλήματα που απασχολούν διάφορες χώρες της αφρικανικής ηπείρου, όπως την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Παπούα - Νέα Γουϊνέα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σομαλία, το Σουδάν, την Αιθιοπία. Επίσης, θα συζητηθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι ειρηνευτικές αποστολές στο Λίβανο και τη Γεωργία.

    Στις 18 Ιουλίου θα γίνει ανοικτή ενημέρωση με θέμα το HIV/AIDS στο πλαίσιο των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, καθώς συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την υιοθέτηση της σχετικής απόφασης (1308) του Σ.Α.

    Στις 25 του μήνα προγραμματίζεται δημόσια συνεδρίαση για την πρόοδο των εργασιών των τριών Επιτροπών του Συμβουλίου που ασχολούνται με θέματα τρομοκρατίας: Αντιτρομοκρατική Επιτροπή, Επιτροπή Κυρώσεων κατά των Ταλιμπάν και Επιτροπή μη διασποράς πυρηνικών όπλων.

    [05] Κοινωνία

    Αθωωτική απόφαση για ΕΛΑ

    1/7/2005 11:03:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ομόφωνα αθωώθηκαν το πρωί της Παρασκευής οι πέντε κατηγορούμενοι για την υπόθεση του ΕΛΑ, στη δεύτερη δίκη τους για συμμετοχή στην οργάνωση. Οι Γιάννης Σερίφης, Μιχάλης Κασσίμης, Χρήστος Τσιγαρίδας, Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου και Ειρήνη Αθανασάκη κατηγορούνταν για την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες καθώς και για την έκρηξη σε βάρος λεωφορείου των ΜΑΤ στον Περισσό. Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι δεν τέλεσαν τις πράξεις που τους αποδίδονται με οποιονδήποτε τρόπο ενώ αναγνώρισε και το στοιχείο της παραγραφής αρκετών αδικημάτων που τους αποδίδονταν. "Το Δικαστήριο αποφάσισε με βάση το αυτονόητο και όχι με βάση τις πολιτικές σκοπιμότητας", δήλωσε ο Χρήστος Τσιγαρίδας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Να απαλλαγούν Σερίφης και Κασσίμης"

    [06] Μ. Ανατολή

    Ισραηλινά πυρά κατά Χεζμπολάχ

    1/7/2005 7:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/7/2005 8:58:55 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο έπληξε το βράδυ της Πέμπτης η ισραηλινή αεροπορία, στα πλαίσια διεξαγωγής έρευνας για τον εντοπισμό δύο μελών της οργάωνσης, όπου δήλωσαν οι ισραηλινές αρχές. Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός διέψευσε τις πληροφορίες για την απαγωγή δύο Ισραηλινών στρατιωτών, την Πέμπτη, στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, κάτι που ισχυριζόταν εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χεζμπολάχ εναντίον Ισραηλινών

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Και εγένετω... εμφύλιος

    1/7/2005 11:03:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά από την κυριαρχία των ομάδων της Αργεντινής τα τελευταία χρόνια στη διοργάνωση, το φετινό Κύπελλο Λιμπερταδόρες θα καταλήξει σε χέρια βραζιλιάνων. στη διοργάνωση βραζιλιάνικα χέρια θα καταλήξει το φετινό Κύπελλο Λιμπερταδόρες, Μετά την πρόκριση της Σάο Πάουλο επί τη Ρίβερ Πλεϊτ, η Γκουανταλαχάρα δεν κατάφερε χθες στο "Γιαλίσκο" να σταματήσει την βραζιλιάνικη Ατλέτικο Παρανένσε, η οποία απέσπασε ισοπαλία 2-2 από τους μεξικανούς και ετοιμάζεται πλέον για τον εμφύλιο τελικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην 45χρονη ιστορία της διοργάνωσης που αναμετρώνται στον τελικό δύο ομάδες από την ίδια χώρα. Επίσης, η ομάδα που θα κατακτήσει φέτος το τρόπαιο στο Κόπα Λιμπερταδόρες θα είναι ο πρώτος σύλλογος της Βραζιλίας μετά το 1999 και την Παλμέιρας του Λουίς Φελίπε Σκολάρι.

    Στάθηκε όρθια η Ατλέτικο Παρανένσε

    Ούτε το τζετ που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της μεξικανικής Γκουαναταλαχάρα, Χόρχε Βεργκάρας για να μεταφέρει τάχιστα τους πέντε διεθνείς άσους της ομάδας στην πατρίδα μετά τη λήξη του μικρού τελικού του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών με τη Γερμανία, ούτε οι φυσιοθεραπευτές που πρόσφεραν κατά τη διάρκεια της πτήσης τις υπηρεσίες τους στους ποδοσφαιριστές, αλλά ούτε τελικά και η συγγνώμη που ζήτησε ο Χόρχε Μπενίτες από τον Μπαουτίστα, ταξιδεύοντας για αυτό το λόγο από το Μπουένος Άιρες στη Γκουανταλαχάρα, στάθηκαν ικανά στην μεξικάνικη ομάδα για να σφραγίσουν το διαβατήριό του στον τελικό του Κυπέλλου Λιμπερταδόρες.

    Στον επαναληπτικό του δεύτερου ημιτελικού με την βραζιλιάνικη Ατλέτικο Παρανένσε, οι φιλοξενούμενοι απέσπασαν ισοπαλία 2-2 από τη Γκουανταλαχάρα και έγινε η δεύτερη ομάδα που προκρίθηκε στον εμφύλιο τελικό της διοργάνωσης. Οι γηπεδούχοι χθες προηγήθηκαν 1-0 στο 24 με γκολ του Παλένσια, σκορ με το οποίο έληξε το πρώτο ημίχρονο. Στην επανάληψη όμως η Βραζιλιάνικη ομάδα με δύο τέρματα του Λίμα (69΄, 81΄) πήρε κεφάλι με 2-1 και κατέκτησε την πρόκριση, αφού το δεύτερο προσωπικό γκολ του Μεξικανού Παλένσια με πέναλτι στο 85 , που διαμόρφωσε το τελικό 2-2, δεν κατάφερε να ανακόψει την φρενήρη πορεία της Ατλέτικο Παρανένσε, που με συνολικό σκορ 4-2 προκρίθηκε στον τελικό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έφτασε στο Μεξικό για να ζητήσει συγγνώμη

    Στον τελικό η Σάο Πάουλο

    Απ' τ' αυτί και στο... τζετ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 1 July 2005 - 8:50:35 UTC