Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ημέρα εξελίξεων
  • [02] Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Λίβερπουλ
  • [03] "Βλέπουν φως" στη Μόσχα
  • [04] Οι ΗΠΑ ζητούν τα ρέστα
  • [05] Κλείνουν οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ
  • [06] Αντικατέστησαν τον Αλ Ζαρκάουϊ
  • [07] Επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη
  • [08] Περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου ο Αμπάς
  • [09] Νίκη με απογοήτευση
  • [10] Πήραν ρεβάνς οι "Χιτ"
  • [11] Σενάριο για 7.5 Ρίχτερ
  • [12] Δήλωση Κόκκαλη για το νταμπλ

    [01] Κοινωνία

    Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος στα Ιεροσόλυμα

    Ημέρα εξελίξεων

    26/5/2005 8:17:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2005 11:37:41 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι η Ιερά Σύνοδος, στα Ιεροσόλυμα για την εκλογή τοποτηρητή στο Πατριαρχείο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ επικρατούν δύο απόψεις, η μία να εκλεγεί σήμερα ο τοποτηρητής και η άλλη να οριστεί ημερομηνία και να γίνει η εκλογή αφού περιμένουν την δημοσιοποίηση της απόφασης της Παλαιστινιακής Αρχής. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, επέστρεψαν από το Φανάρι τα μέλη της αντιπροσωπείας των Αγιοταφιτών που έλαβαν μέρος στην Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη. Στο μεταξύ Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων χαρακτήρισε τον Ειρηναίο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που παρουσίασε ως απόστημα την κατάσταση. Από ελληνικής πλευράς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε τον Ειρηναίο να παραιτηθεί. Την ίδια ώρα, διπλωματικες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ελληνική πολιτεία να αφαιρέσει το διπλωματικό διαβατήριο από τον Ειρηναίο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα Ιεροσόλυμα η συνέχεια

    [02] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Λίβερπουλ

    26/5/2005 12:42:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το μεγαλείο του Τσάμπιονς Λιγκ και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ανέδειξαν απόψε στην Κωνσταντινούπολη η Μίλαν και η Λίβερπουλ σε έναν τελικό που όμοιός του έχει να γίνει πολλά χρόνια και δύσκολα θα επαναληφθεί σύντομα! Το τελικό 3-3 της κανονικής διάρκειας ήρθε με συγκλονιστικό τρόπο και μετά όπως ήταν φυσικό αφού η υπόθεση έφτασε στην διαδικασία των πέναλτι, το βαρύτιμο τρόπαιο κατέληξε στα χέρια των ψυχραιμότερων, δηλαδή της Λίβερπουλ! Έτσι η ομάδα του Μέρσεισάιντ αφού απέκλεισε την Γιουβέντους παίζοντας "ιταλική" άμυνα, σήμερα στα πέναλτι που κατά τεκμήριο οι Ιταλοί είναι πιο πονηροί και ψύχραιμοι κατάφεραν να φτάσουν στην σημαντικότερη διάκριση της ιστορίας τους έπειτα από 21 ολόκληρα χρόνια. Η Ευρώπη βάφτηκε κόκκινη λοιπόν και χωρίς ίχνος μαύρου μέσα, μιας και ο Τζέραρντ και η παρέα του σήκωσαν την Λίβερπουλ στο ψηλότερο σκαλί και μένουν με την πικρία πως αυτός ο τίτλος σε έναν ακριβώς χρόνο θα περάσει σε άλλα χέρια, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να τον υπερασπιστούν!

    Μίλαν για περίπατο

    Το πρώτο ημίχρονο ανήκε εξολοκλήρου στην τυπικά γηπεδούχο Μίλαν! Ο αρχηγός Πάολο Μαλντίνι, μόλις στο 50ο δευτερόλεπτο έβαλε την ιταλική ομάδα μπροστά στο σκορ και προϊδέασε για μια όμορφη βραδιά στο Μιλάνο, αίσθηση που ενισχύθηκε από την απόδοση της ομάδας του αλλά και της Λίβερπουλ σε όλη την διάρκεια του πρώτου μέρους και σφραγίστηκε λίγο πριν αυτό ολοκληρωθεί. Στο 39' ο Κρέσπο έπειτα από μπαλιά του Σεβτσένκο διπλασίασε τα τέρματα της Μίλαν, αφού βρήκε την αγγλική άμυνα ολοκληρωτικά ανοιχτή και απροστάτευτη, ενώ ο ίδιος παίκτης στο 44' διπλασίασε τα προσωπικά του τέρματα. Το 3-0 του πρώτου μέρους δεν άφηνε και πολλά περιθώρια αντιδράσεων απέναντι στην Μίλαν, όμως η Λίβερπουλ πολύ απλά δεν είναι μια τυχαία ομάδα!

    Ολική επαναφορά

    Στην επανάληψη ο Μπενίτεθ αντικατέστησε τον Φίναν με τον Χάμαν, ενώ από το 23' κιόλας ο Κιούελ είχε δώσει την θέση του στον Σμίτσερ και χάρη και σε αυτές τις δύο κινήσεις η Λίβερπουλ ως εκ θαύματος, αφυπνίστηκε! Το 3-1 ήρθε στο 54', δύο λεπτά μετά από μια πολύ ωραία απόκρουση του Ντούντεκ σε φάουλ του Σεβτσένκο, όταν ο άλλος αρχηγός, ο Τζέραρντ σήμανε την αντεπίθεση με την εύστοχη κεφαλιά του. Πριν προλάβει να αναδιοργανωθεί η ιταλική άμυνα το σκορ είχε γίνει 3-2 με σουτ του Σμίτσερ έξω από την περιοχή και με την συμπλήρωση των 60 λεπτών αγώνα, δηλαδή μόλις 25' στο δεύτερο μέρος, η Λίβερπουλ είχε ισοφαρίσει και δικαιωματικά πλέον έψαχνε την νίκη στον πιο ενδιαφέροντα και συγκλονιστικό τελικό των τελευταίων χρόνων. Ασφαλώς από εκείνο το σημείο και έπειτα και τίποτα άλλο να μην γινόταν ο τιμητικός αυτός τίτλος δεν θα χανόταν και όντως έτσι έγινε, μόνο που τα υπόλοιπα 30 λεπτά της κανονικής διάρκειας της αναμέτρησης δεν ήταν ένα ρεσιτάλ αμυντικού ποδοσφαίρου, αλλά περιλάμβαναν αρκετές χαμένες ευκαιρίες κυρίως για την Μίλαν.

    Δραματικό φινάλε

    Στην παράταση η κούραση είχε καταβάλει τους ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων και ήταν εμφανές, φυσικά όμως όχι σε βαθμό να "σέρνονται"! Απλώς οι επιλογές στην επίθεση ήταν κακές και το καθαρό μυαλό έλειπε από κάθε επίθεση ή αντεπίθεση που κέρδιζε κάθε ομάδα. Έτσι οι σημαντικότερες ευκαιρίες του επιπλέον χρόνου, έγιναν με την συμπλήρωση των 120 λεπτών αγώνα. Σε εκείνο το σημείο η Μίλαν και συγκεκριμένα ο Σεβτσένκο βρήκε μπροστά της τον Ντούντεκ σε διπλή προσπάθεια και έχασε μοναδική αλλά και μαγική ευκαιρία να γίνει ο ήρωας αυτού του τελικού. Στο αμέσως επόμενο λεπτό και η Λίβερπουλ είχε την δική της ύστατη προσπάθεια με φάουλ από καλό σημείο όμως η κομπίνα που προτίμησε ο Τζέραρντ με τον Γκαρσία μπέρδεψε και τους Ιταλούς και τον Ρίισε που υποτίθεται θα σούταρε ελεύθερος! Έτσι το ματς οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι που οι Ιταλοί αν και γενικώς καυχιούνται για την ψυχραιμία τους, απόψε δεν την απέδειξαν με αποτέλεσμα να χάσουν 3-2 αστοχώντας στις δύο πρώτες εκτελέσεις με τους Σερζίνιο και Πίρλο και με τον Σεβτσένκο στο τελευταίο πέναλτι της βραδιάς.

    Η σειρά των πέναλτι

    ΜΙΛΑΝ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

    Σερζίνιο ’ουτ

    0-1 Χάμαν

    Πίρλο Απόκρουση Ντούντεκ

    0-2 Σισέ

    Τόμασον 1-2

    Απόκρουση Ντίντα Ρίισε

    Κακά 2-2

    2-3 Σμίτσερ

    Σεβτσένκο Απόκρουση Ντούντεκ

    Διαιτητής: Μανουέλ Ενρίκε Μεχούτο Γκονζάλεθ

    Κίτρινες: Κάραγκερ, Μπάρος

    ΜΙΛΑΝ: Ντίντα, Καφού, Σταμ, Νέστα, Μαλντίνι, Γκατούζο (112΄ Ρουί Κόστα), Πίρλο, Ζέεντορφ (85΄ Σερζίνιο), Κακά, Κρέσπο (85΄ Τόμασον), Σεβτσένκο

    ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Ντούντεκ, Φίναν (46΄ Χάμαν), Κάραγκερ, Χίπια, Τραορέ, Λουίς Γκαρσία, Τζέραρντ, Τσάμπι Αλόνσο, Ρίισε, Κιούελ (23΄ Σμίτσερ), Μπάρος (85΄ Σισέ)

    [03] Κόσμος

    Εκτός δικτύου αρκετές ακόμα περιοχές

    "Βλέπουν φως" στη Μόσχα

    26/5/2005 10:05:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στους κανονικούς της ρυθμούς επιστρέφει η ζωή στη Μόσχα μετά τη διακοπή ρεύματος χθες Τετάρτη, που βύθισε στο σκοτάδι τη ρωσική πρωτεύουσα και όλη τη γύρω περιοχή. Όμως, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές αρκετά σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις νότιες περιοχές της πόλης.Τα δρομολόγια του μετρό, όπου χθες παγιδεύτηκαν 20.000 άνθρωποι, γίνονται πλέον κανονικά, το ίδιο και τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου. Αντίθετα δεν κυκλοφορούν ακόμα τα τραμ και τα τρόλεϊ, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Οι αρχές ανακοίνωσαν, πως η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί πλήρως στις 2 μ.μ. τοπική ώρα. Η διακοπή οφείλεται σε βλάβη του εργοστασίου του Σάγκινο, το οποίο λειτουργεί από το 1950.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παρέλυσε η Μόσχα

    Μπλακ άουτ στη Μόσχα

    [04] Κόσμος

    Κατηγορούν την Διεθνή Αμνηστία για το "κάρφωμα"

    Οι ΗΠΑ ζητούν τα ρέστα

    26/5/2005 9:43:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Επίθεση εναντίον της Διεθνούς Αμνηστίας εξαπέλυσε ο Λευκός Οίκος, με αφορμή την έκθεση της οργάνωσης, που κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι, "ορίζουν τον τόνο" για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Ο Σκοτ Μακλίλαν, εκπρόσωπος του Προέδρου Μπους, δήλωσε ότι, οι ΗΠΑ ηγούνται των προσπαθειών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχουν την ευθύνη για την απελευθέρωση 50 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. "Οι κατηγορίες είναι γελοίες και δεν στηρίζονται από τα γεγονότα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Οι ΗΠΑ δέχονται έντονες επικρίσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά τη δημιουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης αιχμαλώτων του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας, στις εγκαταστάσεις του Γουαντάναμο, στην Κούβα. Στη φυλακή αυτή υπάρχουν καταγγελίες για κακομεταχείριση των κρατουμένων.

    Γκούλαγκ το Γκουαντάναμο λέει η Διεθνής Αμνηστία

    Επιπλέον η εικόνα των ΗΠΑ διεθνώς έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών από βασανιστήρια και εξευτελισμούς Ιρακινών κρατουμένων από τους Αμερικανούς στρατιώτες στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, έξω από τη Βαγδάτη.

    Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τις ΗΠΑ να κλείσουν τη φυλακή στο Γουαντάναμο, την οποία χαρακτηρίζει "γκούλαγκ της σύγχρονης εποχής".

    Στην φετεινή έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα η οργάνωση επισημαίνει επίσης ότι, και άλλες χώρες χρησιμοποιούν τις πρακτικές των Αμερικανών ως δικαιολογία για να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    "Όταν η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο αποστρέφει το πρόσωπο από το γράμμα του νόμου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίνει την άδεια σε άλλους να τα παραβιάζουν, διασφαλίζοντας ατιμωρησία", αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της.

    [05] Κόσμος

    Στην Ινδονησία

    Κλείνουν οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ

    26/5/2005 7:36:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στην Ινδονησία όλες οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, κλείνουν λόγω "απειλής" για την ασφάλειά τους, ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Τζακάρτα. Στο μήνυμά της, που δημοσιοποιήθηκε στον διαδικτυακό της τόπο usembassyjakarta.org και απεστάλη στους Αμερικανούς πολίτες στην Ινδονησία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η πρεσβεία δεν διευκρινίζει ποια είναι η φύση της "απειλής" αυτής και δεν δίνει άλλες λεπτομέρειες. Ένας εκπρόσωπος της πρεσβείας, ο Μαξ Κουάκ, απέφυγε, να γίνει πιο συγκεκριμένος όσον αφορά την "απειλή".

    Φόβοι για τρομοκρατική επίθεση

    "Η πρεσβεία υπενθυμίζει σε όλους τους Αμερικανούς ότι η τρομοκρατική απειλή στην Ινδονησία παραμένει υψηλή", ανέφερε το μήνυμα της πρεσβείας. Ισλαμιστές που θεωρούνται συνδεδεμένοι με την αλ Κάιντα εξαπέλυσαν πολλές βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δυτικών και άλλων στόχων στην Ινδονησία τα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένης μιας τον περασμένο Σεπτέμβριο εναντίον της πρεσβείας της Αυστραλίας στην Τζακάρτα, που είχε κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον δέκα ανθρώπων.

    Η ανακοίνωση συμπίπτει με την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο στις ΗΠΑ. Εκτός από την αυστηρά φρουρούμενη πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τζακάρτα, το αμερικανικό διπλωματικό σώμα διατηρεί προξενεία στην πόλη Σουραμπάγια της επαρχίας της Ανατολικής Ιάβας και στο θέρετρο Μπαλί. Υπάρχει επίσης ένα γραφείο συμφερόντων των ΗΠΑ στην πόλη Μεντάν στη Σουμάτρα.

    [06] Ιράκ

    Φέρεται ως τραυματισμένος

    Αντικατέστησαν τον Αλ Ζαρκάουϊ

    26/5/2005 10:57:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τον Αλ Κάρνι διόρισε υπαρχηγό η Αλ Κάιντα στο Ιράκ, προκειμένου να ηγηθεί της οργάνωσης μέχρι ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ, που πιστεύεται πως τραυματίστηκε, να μπορέσει να αναλάβει και πάλι την αρχηγία. "Οι ηγέτες συναντήθηκαν μετά τον τραυματισμό του σεΐχη μας Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ, μακάρι ο Θεός να τον θεραπεύσει, και αποφάσισε να διορίσει υπαρχηγό μέχρι την ασφαλή επιστροφή του σεΐχη", επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που εμφανίστηκε σε ισλαμιστική σελίδα του Ιντερνετ. "Η ηγεσία της οργάνωσης αποφάσισε ότι, ο Αμπού Χαφς αλ Κάρνι, που χαίρει της εκτίμησής μας, θα είναι ο υπαρχηγός των μουτζαχεντίν, γιατί είναι γνωστό ότι, έχει αναλάβει και φέρει σε πέρας τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται, πως ο ίδιος ο Ζαρκάουϊ είχε επιλέξει τον Κάρνι για τις αποστολές αυτές. Η ανακοίνωση, της οποίας η αυθεντικότητα δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, δεν αναφέρει τίποτε για την κατάσταση της υγείας του Ζαρκάουϊ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Κόλπο" ο τραυματισμός του Ζαρκάουι;

    [07] Ιράκ

    3 νεκροί - 6 τραυματίες

    Επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη

    26/5/2005 9:08:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2005 11:29:32 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας το πρωί της Πέμπτης, στη Βαγδάτη. Όπως ανακοίνωσε πηγή του Υπουργείου Εσωτερικών το αυτοκίνητο που οδηγούσε καμικάζι εξερράγη στις 7:30 (τοπική ώρα) κοντά σε περίπολο της αστυνομίας στη συνοικία Σολάα. Νωρίτερα, αυτοκινητοπομπή του ιρακινού στρατού και των αμερικανικών δυνάμεων έπεσε πάνω σε ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό στη νοτιοανατολική Βαγδάτη, σύμφωνα με τον ιρακινό αξιωματούχο. Οι Αμερικανοί στρατιώτες απέκλεισαν την περιοχή, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες.

    [08] Μ. Ανατολή

    Συναντάται σήμερα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους

    Περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου ο Αμπάς

    26/5/2005 11:14:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την εκπλήρωση του οράματος τους για ένα βιώσιμο, κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, που θα συμβιώνει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Ισραήλ δήλωσε ότι, θα ζητήσει από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που θα γίνει σήμερα δεκτός στον Λευκό Οίκο. Ο Αμπάς τόνισε στους δημοσιογράφους ότι, οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να κάνουν επώδυνες θυσίες, που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση αυτού του οράματος. "Είμαστε προσηλωμένοι στην πολιτική των διαπραγματεύσεων, ως το μόνο μέσο για την επίτευξη του στόχου, - της ύπαρξης δύο κρατών", τόνισε ο Αμπάς και πρόσθεσε ότι "αυτό, που χρειάζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια καθαρή πολιτική θέση για την εκπλήρωση αυτού του οράματος". Ο Αμπάς συναντήθηκε χθες με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι, που τον διαβεβαίωσαν ότι, η Ουάσινγκτον είναι προσηλωμένη στην πολιτική εφαρμογής του οδικού χάρτη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Ουάσιγκτον ο Αμπάς

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νίκη με απογοήτευση

    25/5/2005 9:05:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μόνο παθητικός δεν ήταν ο ΟΦΗ στο μάτς του Ηρακλείου απέναντι στον Παναθηναϊκό, ωστόσο το τελικό 2-1 υπέρ των "πρασίνων" ήρθε μάλλον φυσιολογικά, αφού ήταν εκείνοι που ήθελαν περισσότερο την νίκη με την ελπίδα να μην νικήσει ο Ολυμπιακός στην Θεσσαλονίκη. Έτσι έστω και αν εκείνοι έκαναν το χρέος τους το ίδιο έκαναν και οι συνάδελφοί τους, του Ολυμπιακού με αποτέλεσμα η νίκη επί του ΟΦΗ να συνοδευτεί τελικά από κατήφεια. Οι τρεις βαθμοί ωστόσο έχουν την δική τους ξεχωριστή σημασία, αφού έτσι όπως εξελίχτηκε αυτό το πρωτάθλημα θα μπορούσαν να έχουν χάσει την θέση του Τσάμπιονς Λιγκ, οπότε κέρδος υπήρξε! Το σκορ για τους "πρασίνους" άνοιξε ο Γκέκας, όμως ο Μαχλάς ισοφάρισε στην αρχή του δευτέρου μέρους για να δώσει τελικά την νίκη ο Κωνσταντίνου. Ο ΟΦΗ πάντως απείλησε και είχε και δοκάρι.

    Δια χειρός Γκέκα

    Την πρώτη ευκαιρία του αγώνα την έκανε ο ΟΦΗ με τον Μαχλά στο 4' να στέλνει με το κεφάλι, την μπάλα λίγο ψηλότερα από τα δοκάρια του Γκαλίνοβιτς. Από το 10' και έπειτα όμως ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που πήρε τον έλεγχο και στο 15' ο Σηφάκης αναγκάστηκε να διώξει εκπληκτικά κεφαλιά του Παπαδόπουλου, ενώ τρία λεπτά αργότερα, σε νέα κεφαλιά του ίδιου παίκτη, ο Αρβανίτης απομάκρυνε λίγο πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή. Η πίεση του Παναθηναϊκού καρποφόρησε στο 25΄ με σκόρερ τον Γκέκα. Ο επιθετικός του "τριφυλλιού" εκμεταλλεύτηκε την κούρσα και το γύρισμα του Κωνσταντίνου και πλάσαρε εύστοχα, ανοίγοντας το σκορ για τους φιλοξενούμενους. Οι "πράσινοι" πέτυχαν αυτό που ήθελαν και ακολούθως κατέβασαν ρυθμούς, δίνοντας την ευκαιρία στον ΟΦΗ να ισορροπήσει το ματς. Μάλιστα, οι Κρητικοί έφτασαν κοντά στην ισοφάριση στο 37΄, όταν το απευθείας φάουλ του Μαχλά σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Γκαλίνοβιτς.

    Ισοφάρισε αλλά τελικά "έπεσε"

    Τα δεδομένα άλλαξαν με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, καθώς οι γηπεδούχοι έφεραν το ματς "στα ίσα". Ο Σταυρακάκης έκανε τη σέντρα από τα δεξιά και ο πολύ δραστήριος σήμερα Μαχλάς με δύσκολη γυριστή κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Γκαλίνοβιτς. Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε άμεσα, είχε δοκάρι στο 51΄ σε δυνατό σουτ του Αντριτς έξω από την περιοχή και τελικά ξαναπήρε το προβάδισμα στο 61΄. "Δράστης" ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, που πήρε την μπάλα έξω από την μεγάλη περιοχή, ξεπέρασε δύο αμυντικούς και με σουτ "νίκησε" τον Σηφάκη. Οι πανηγυρισμοί των «πρασίνων» όμως κράτησαν ελάχιστα, αφού δευτερόλεπτα αργότερα ο Ολυμπιακός «άνοιγε» το σκορ στο Καυτατζόγλειο απέναντι στον Ηρακλή. Οι φιλοξενούμενοι ήλεγξαν ως το τέλος το παιχνίδι χωρίς να ρισκάρουν, όμως η νίκη τους στο Ηράκλειο ήταν αρκετή μόνο για να τους δώσει τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος και να τους στείλει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Στα τελευταία λεπτά του αγώνα ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι πέρασε στον αγώνα ως αλλαγή τον Ρενέ Χένρικσεν, ο οποίος έτσι είπε με ψηλά το κεφάλι «αντίο» στον Παναθηναϊκό.

    Διαιτητής: Ταπαντζάς (Θράκης)

    Κίτρινες: Πίτσος - Μάριτς.

    ΟΦΗ: Σηφάκης, Σταυρακάκης, Αρβανίτης (89΄ Τζανής), Τομάς, Δέντσας, Κουνενάκης, Πίτσος (84΄ Πλουσής), Ντάβιντσον, Κουτσουρές, Μαχλάς, Καζαντζής (69΄ Ντεγιάνοφ).

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Μόρις, Γκούμας (85΄ Χένρικσεν), Κώτσιος, Μινχ, Χαραλαμπίδης (85΄ Βύντρα), Μάριτς, Αντριτς, Παπαδόπουλος (74΄ Κωνσταντινίδης), Κωνσταντίνου, Γκέκας.

    [10] Μπάσκετ

    Πήραν ρεβάνς οι "Χιτ"

    26/5/2005 11:21:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το... αίμα του πίσω πήρε τα ξημερώματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το Μαϊάμι καθώς επιβλήθηκε με 92-86 του Ντιτρόϊτ και ισοφάρισε τους τελικούς της Ανατολικής περιφέρειας σε 1-1. Οι "Χιτ", που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη διαφορά, αφού στο ημίχρονο είχαν προβάδισμα 10 πόντων, αλλά η αντεπίθεση των Πίστονς στην τρίτη περίοδο έφερε στο προσκήνιο τους φιλοξενούμενους με 62-63. Στο τελευταίο όμως 15λεπτο ο αφιονισμένος Ντουέϊν Γουέίντ με 40 πόντους, 8 ριμπάουντ και 6 ασίστ έσωσε με 92-86το γόητρο και την παρτίδα των Χιτ. Σημαντική η βοήθεια του Σακίλ Ο Νιλ με 17 πόντους και 10 ριμπάουντ. Τοπ σκόρερ του Ντιτρόϊτ ο Χάμιλτον με 21 πόντους.

    [11] Τεχνολογία

    Στην πόλη των Αγγέλων

    Σενάριο για 7.5 Ρίχτερ

    26/5/2005 12:05:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Τον κώδωνα του κινδύνου για ένα ελάχιστα γνωστό ρήγμα κάτω από το Λος Αντζελες κρούουν Αμερικανοί γεωλόγοι. Το ρήγμα του Puente Hills, εκτείνεται κατά μήκος της κομητείας του Λος Αντζελες και φθάνει μέχρι τις γειτονικές κομητείες Riverside και San Bernardino. To συγκεκριμένο ρήγμα, έχει δώσει μέσα στα τελευταία 11.000 χρόνια, τουλάχιστον τέσσερις σεισμούς από 7.2 ως 7.5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ένας τέτοιος σεισμός είναι σπάνιος. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας, να προσεχθεί ιδιαίτερα η ασφάλεια των οικοδομών και να σχεδιαστεί υπηρεσία αντιμετώπισης κρίσεων. Σε περίπτωση που συμβεί ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους (από 7.2 ως 7.5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ), εκτιμούν οι Αμερικανοί επιστήμονες, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το καταστρεπτικότερο χτύπημα του Εγκέλαδου στην αμερικανική ιστορία. Κάτι τέτοιο, θα προκαλούσε, σύμφωνα με τους επιστήμονες από 3.000-18.000 νεκρούς, θα άφηνε άστεγους από 142.000-735.000 πολίτες και θα προκαλούσε υλικές ζημιές της τάξης των 250 δις δολαρίων.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δήλωση Κόκκαλη για το νταμπλ

    25/5/2005 11:56:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πανευτυχής από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού και πρόεδρος της ΠΑΕ, Σωκράτης Κόκκαλης, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του συλλόγου: "Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον προπονητή και στους παίκτες της ομάδας μας για το δώρο που μας χάρισαν σήμερα. Θέλω επίσης να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο του Ολυμπιακού. Έναν κόσμο που είναι γεννημένος πρωταθλητής, έναν κόσμο που στάθηκε και θα στέκεται πάντα δίπλα στη θρυλική μας ομάδα. Όλοι μαζί θα πανηγυρίσουμε το πιο σημαντικό νταμπλ στην ιστορία του Ολυμπιακού την Παρασκευή το βράδυ στο Καραϊσκάκη".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 26 May 2005 - 8:51:05 UTC