Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ολυμπιακός πρωταθλητής
  • [02] Τελευταίο αντίο
  • [03] "Όμηρος".doc
  • [04] "Φάπα" στους δωρητές σπέρματος
  • [05] Η ΑΕΚ στο UEFA
  • [06] Χωρίς Καλατζή ο ΠΑΟ
  • [07] Έτοιμη για το 2-0 η ΑΕΚ
  • [08] Νικόλαος Τομπάζης: Ινδίες - Ελλάδα
  • [09] Μπουρίνι στη Θεσσαλονίκη
  • [10] Νέα κόντρα για τον μέτοχο
  • [11] Νικηφόρα έκλεισε τη χρονιά η Χαλκηδόνα
  • [12] Όλα καλά και… ισόπαλα!
  • [13] Συμφωνία για την εθελουσία στον ΟΤΕ
  • [14] "Τεσσάρα" το Αιγάλεω στην Τούμπα
  • [15] Πικρό αντίο ο Άρης

    [01] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο "Θρύλος" έγινε 33 τίτλων

    Ο Ολυμπιακός πρωταθλητής

    25/5/2005 8:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/5/2005 9:48:50 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Χάρη σ΄ ένα γκολ του "μάγου" Ριβάλντο ο Ολυμπιακός πήρε την "χρυσή" νίκη στο Καυτατζόγλειο που τον κράτησε στην κορυφή της βαθμολογίας και την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Έχοντας κατακτήσει το Σάββατο και το κύπελλο η ομάδα του Πειραιά έφτασε στο 11ο νταμπλ, το πρώτο μετά το 1999. Αυτός ήταν ο 33ος τίτλος του Ολυμπιακού. Την ίδια ώρα, στην Κρήτη ο Παναθηναϊκός έφτανε στη νίκη, κατακτώντας την δεύτερη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League. Στο κύπελλο UEFA, εκπρόσωποι της Ελλάδας θα είναι η ΑΕΚ που νίκησε στο ΟΑΚΑ τον Απόλλωνα Καλαμαριάς με 3-0, ο ΠΑΟΚ που στην άδεια -λόγω τιμωρίας- Τούμπα συνετρίβη από το Αιγάλεω με 4-2, η Ξάνθη που απέσπασε ισοπαλία στην Νεάπολη από τον Ιωνικό με 1-1 και ο Αρης, ως φιναλίστ στον τελικό του κυπέλλου, που ηττήθηκε στο "Γρηγόρης Λαμπράκης" από την Καλλιθέα με 3-1. Τέλος, στην Β` εθνική θα αγωνισθούν την νέα περίοδο, ο Αρης, ο Εργοτέλης και η Κέρκυρα.

    Συναρπαστικό πρωτάθλημα

    Αυτό το πρωτάθλημα ήταν το καλύτερο των τελευταίων ετών. Τρεις ομάδες, μέχρι και την τελευταία αγωνιστική, έδωσαν τη δική τους μάχη τόσο για τον τίτλο όσο και για την δεύτερη θέση που οδηγεί στο Champions League.

    Αυτό και μόνο το γεγονός, αναδεικνύει το εφετινό πρωτάθλημα ως το πιο συναρπαστικό που έχουμε παρακολουθήσει ποτέ.

    Και σε άλλες αγωνιστικές περιόδους είχαμε παρακολουθήσει οι ομάδες να δίνουν μάχη μέχρι την υστάτη στιγμή. Αλλά αυτές τις χρονιές, το πολύ να ήταν ο δυο διεκδικητές, μέχρι τέλους.

    Αναφέρουμε ενδεικτικά:

    Την περίοδο 1959-60 ο Παναθηναϊκός παίρνει τον τίτλο σε αγώνα μπαράζ από την ΑΕΚ με την οποία ισοβαθμούσε μέχρι την τελευταία αγωνιστική.

    Τρία χρόνια αργότερα την περίοδο 1962-63 οι φίλαθλοι βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές μόνο που τελικά στον αγώνα μπαράζ επικρατεί η ΑΕΚ του ΠΑΟ.

    Το 1966 Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πάνε χέρι- χέρι μέχρι την προτελευταία αγωνιστική. Εκείνη την ημέρα ο ΠΑΟ χάνει από τον Πανιώνιο, ο Ολυμπιακός περνά μπροστά και την τελευταία αγωνιστική στέφεται πρωταθλητής με νίκη επί του Πανσερραϊκού με 2-1, με το νικητήριο γκολ να σημειώνεται στο 90 λεπτό.

    Το 1973 ο ΠΑΟΚ, χάνει το πρωτάθλημα μία αγωνιστική πριν το τέλος όταν χάνει στην απόρθητη Τούμπα από την Παναχα&#239;κή με 3-5. Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός παίρνει ισοπαλία στην Καβάλα, αλλά και ένα αναπάντεχο τίτλο.

    Το 1979 ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την τελευταία αγωνιστική τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο έχοντας ένα βαθμό περισσότερο από την ΑΕΚ που παίζει στο γήπεδό της με τα Γιάννενα. Η Ένωση επικρατεί με 7-2, ενώ ο Ολυμπιακός φέρνει ισοπαλία με 3-3 και οι δυο ομάδες ισοβαθμούν. Στον αγώνα μπαράζ ο Ολυμπιακός δεν καταβαίνει και η ΑΕΚ στέφεται πρωταθλήτρια άνευ αγώνα.

    Την 1980, πρώτη χρονιά του επαγγελματικού πρωταθλήματος, 'Αρης και Ολυμπιακός αναγκάζονται να παίξουν τον τίτλο σε μπαράζ με τους «ερυθρόλευκους» να επικρατούν με 2-0, μετά από ένα πολύ ωραίο παιχνίδι.

    Αγώνας μπαράζ για τον τίτλο δόθηκε και το 1982 όπου ο Παναθηναϊκός έχασε από τον Ολυμπιακό με 2-1.

    Το 2002, ο τίτλος κρίθηκε μια αγωνιστική πριν το τέλος και στο ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού με την Ένωση να χάνει με 4-3, αλλά και τον τίτλο.

    Το εφετινό θρίλερ

    Αν κάποιος έλεγε στις αρχές της αγωνιστικής περιόδου ότι, την εφετινή χρονιά θα ζούσαμε έντονες ποδοσφαιρικές στιγμές, έως το τέλος ίσως και να τον έλεγαν τρελό.

    Ο Παναθηναϊκός, ξεκινά τη χρονιά με τον τίτλο του νταμπλούχου, έχοντας κατακτήσει το 2004 κύπελλο και πρωτάθλημα. Εξ ορισμού φαντάζει φαβορί για τον τίτλο και την εφετινή χρονιά. Όμως τα σχέδια αλλάζουν τρεις φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου, όσες φορές άλλαξε και προπονητή.

    Ο Σουμ με τον οποίο κατέκτησε ένα χρόνο πριν το νταμπλ, δίνει τη θέση του στον Σκάζνι και αυτός στον Μαλεζάνι. Οι συχνές αλλαγές προπονητή που ταυτόχρονα σημαίνει και αλλαγή φιλοσοφίας, φέρνει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του και πολλούς χαμένους βαθμούς.

    Ο Ολυμπιακός που μετά από επτά χρόνια παντοδυναμίας έχει χάσει τον τίτλο, ξεκινά με μόνο όνειρο την επιστροφή του στην κορυφή.

    Στο λιμάνι πιάνει δουλειά για δεύτερη φορά ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και έρχεται ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο παγκόσμιος πρωταθλητής με την Βραζιλία, Ριβάλντο.

    Όλα δείχνουν όμορφα. Στην αρχή βέβαια αφού η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη των μεγάλων προσδοκιών. Οι αιτίες πολλές, αλλά αυτή η στιγμή δεν είναι η κατάλληλη για να τις εξετάσουμε.

    Όλα δείχνουν, ότι ο τίτλος θα παιχτεί στο πράσινο ή στο κόκκινο.

    Και εκεί έρχεται η μεγάλη έκπληξη. Η διαλυμένη σε όλα τα επίπεδα ΑΕΚ, η χωρίς φιλοδοξίες για την εφετινή χρονιά ομάδα, του Φερνάντο Σάντος, από του πουθενά ξεκινά μια πορεία καταπληκτική που την οδηγεί στην διεκδίκηση του τίτλου ως και την τελευταία αγωνιστική.

    Η ΑΕΚ που έθετε ως στόχο την παραμονή, με τους διεθνείς παίκτες να φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο, μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Καψής, Ζαγοράκης, Τσάρτας, Λάκης), αλλά με τους Κατσουράνη και Λυμπερόπουλο να σηκώνουν το βάρος της αναστήλωσης, από κομπάρσος, γίνεται πρωταγωνιστής και χαλά τα σχέδια του "πρασινοκόκκινου διπολισμού".

    Η πορεία των τριών ομάδων στο εφετινό πρωτάθλημα, χαρακτηρίζεται από χαμένους βαθμούς που κανείς στα τεχνικά επιτελεία δεν θα μπορούσε να υπολογίσει ότι θα χαθούν.

    Αυτή όμως είναι και η μαγεία του ποδοσφαίρου, αυτή ήταν και η μαγεία του εφετινού πρωταθλήματος. Το απρόσμενο, το απρόβλεπτο, το στοιχείο της έκπληξης που κανείς δεν περίμενε.

    Ας δούμε λοιπόν μαζί τις αγωνιστικές των οποίων τα απρόσμενα αποτελέσματα, έφεραν τη συγγραφή αυτού του απίθανου σεναρίου, αυτού του απίθανου θρίλερ που ζήσαμε έως το τέλος:

    3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Ο Ολυμπιακός γνωρίζει την ήττα στην Ξάνθη όπου χάνει με 2-1 και πέφτει από την κορυφή. Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός επικρατεί της Kαλαμαριάς με 1-0 και η ΑΕΚ με 2-0 τον Πανιώνιο. Οι "ερυθρόλευκοι" πέφτουν από την κορυφή της βαθμολογίας, ενώ στην πρώτη θέση ανεβαίνουν οι "πράσινοι".

    1η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ: Παναθηναϊκός 9, ΑΕΚ, Αιγάλεω 7, Ολυμπιακός 6, μαζί με άλλες τέσσερις ομάδες.

    4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Έκπληξη στη Λεωφόρο, ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός μένει στο 0-0 με το Αιγάλεω. Ο Ολυμπιακός νικά με 2-0 τον Εργοτέλη και η ΑΕΚ με 2-1 τον Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο. Η ΑΕκ πιάνει τον Παναθηναϊκό στην κορυφή.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Παναθηναϊκός, ΑΕΚ 10, Ολυμπιακός, Χαλκηδόνα 9.

    5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Δεύτερη συνεχόμενη "γκέλα" από τον Παναθηναϊκό, που χάνει 2-0 στην Κέρκυρα, την ίδια στη στιγμή που ο Ολυμπιακός μένει στο 1-1 στη Χαλκηδόνα. Η ΑΕΚ περνάει εύκολο απόγευμα στο ΟΑΚΑ νικώντας με 4-1 την Καλλιθέα και μένει μόνη στην κορυφή.

    2η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ: ΑΕΚ 13, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός 10, μαζί με Χαλκηδόνα και Ξάνθη.

    6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Η ΑΕΚ φέρνει 1-1 με τον Αρη στο Χαριλάου και μειώνεται η διαφορά στην κορυφή.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: ΑΕΚ 14, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός 13.

    7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Ο Παναθηναϊκός περνά σαν "σίφουνας"στο Καυταντζόγλειο επικρατώντας του Ηρακλή με 4-0 και παράλληλα με το 0-0 του ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός ανεβαίνει στην κορυφή.

    3η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ: Παναθηναϊκός 16, ΑΕΚ 15, Ολυμπιακός, Ξάνθη 14.

    9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Ο Παναθηναϊκός «σκοντάφτει» στο Χαριλάου, 1-1 με τον Άρη, η ΑΕΚ 1-0 τη Χαλκηδόνα και ο Ολυμπιακός 4-0 στη Νεάπολη τον Ιωνικό.

    4η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ: ΑΕΚ 21, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός 20.

    10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Δύο ντέρμπι και νέες ανακατατάξεις στην κορυφή. Ο Ολυμπιακός νικάει με 1-0 τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη, ενώ στην Τούμπα η ΑΕΚ μένει στο 1-1 με τον ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός πιάνει κορυφή ξεφεύγει τρεις βαθμούς από τον Παναθηναϊκό και ένα από την "¨Ενωση".

    5η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ: Ολυμπιακός 23, ΑΕΚ 22, Παναθηναϊκός 20.

    12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός προηγήθηκε 2-0 μέσα στο Αιγάλεω, αλλά τελικά ισοφαρίστηκε σε 2-2, με αποτέλεσμα να τον πλησιάσει ο Παναθηναϊκός, που νίκησε 2-0 στη Χαλκηδόνα, όχι όμως και η ΑΕΚ, που έμεινε στο 1-1 με τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 27, Παναθηναϊκός 26, ΑΕΚ 24.

    14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Τα επεισόδια που σημειώνονται πριν την έναρξη του αγώνα Πανιωνίου- Ολυμπιακού στη Νέα Σμύρνη, έχουν ως αποτέλεσμα να μην δεν ξεκινήσει το παιχνίδι Πανιώνιος-Ολυμπιακός, με αποτέλεσμα να μηδενιστούν οι δύο ομάδες και προσωρινά να αφαιρεθούν τρεις βαθμοί. Η ΑΕΚ στο ντέρμπι τον Παναθηναϊκό επικρατεί με 1-0 και ανεβαίνει στην κορυφή.

    6η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ: ΑΕΚ 30, Παναθηναϊκός 29, Ολυμπιακός 27 (-3).

    15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Η ΑΕΚ γνωρίζει την πρώτη της ήττα στο πρωτάθλημα από την Καλαμαριά, με 2-1, ο Παναθηναϊκός 5-1 τον ΟΦΗ και ο Ολυμπιακός 1-0 τον Ηρακλή.

    7η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ: Παναθηναϊκός 32, ΑΕΚ, Ολυμπιακός 30.

    16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Ο Παναθηναϊκός φέρνει 0-0 με τον Ιωνικό και ο Ολυμπιακός 1-1 με την Καλλιθέα, όταν η ΑΕΚ κερδίζει 1-0 το Αιγάλεω.

    8η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ: ΑΕΚ, Παναθηναϊκός 33, Ολυμπιακός 31.

    17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Ο Ολυμπιακός πατά και πάλι την κορυφή, εκμεταλλευόμενος την ισοπαλία της ΑΕΚ, στην Κέρκυρα (2-2) και την ήττα του Παναθηναϊκού στην Ξάνθη με 3-1.

    9η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ: Ολυμπιακός 37, ΑΕΚ 34, Παναθηναϊκός 33.

    Η δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΑΕ εκδικάζει την έφεση των Πανιωνίου και Ολυμπιακού, δικαιώνει τις δυο ομάδες, επιστρέφει τους βαθμούς που έχουν αφαιρεθεί και αποφασίζει την κανονική διεξαγωγή του αγώνα. Ο Ολυμπιακός νικάει με 2-0 τον Πανιώνιο, στο αναβληθέν παιχνίδι, πάει στους 40 βαθμούς και αποκτά ένα προβάδισμα έξι και επτά πόντων από τους άλλους δύο.

    18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Αρχίζουν τα στραβοπατήματα του Ολυμπιακού που από το +6 και +7 τον φέρνει στο -3. Οι "ερυθρόλευκοι" μένουν στο 0-0 με την Ξάνθη στο Καραϊσκάκη, ενώ ο Παναθηναϊκός νικάει με 5-1 την Καλαμαριά και η ΑΕΚ φέρνει ισοπαλία με 1-1 στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 41, Παναθηναϊκός 36, ΑΕΚ 35.

    19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Νέο "στραβοπάτημα" του Ολυμπιακού, που χάνει 2-1 από τον Εργοτέλη, την ώρα που ο Παναθηναϊκός κερδίζει 1-0 στο Αιγάλεω και η ΑΕΚ 2-1 τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 41, Παναθηναϊκός 39, ΑΕΚ 38.

    21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Εξαφανίζεται η διαφορά που είχε πάρει ο Ολυμπιακός, καθώς φέρνει 1-1 με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ο Παναθηναϊκός κερδίζει 1-0 τον Πανιώνιο και η ΑΕΚ 1-0 τον Άρη.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός 45, ΑΕΚ 44.

    22η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Ο Παναθηναϊκός φέρνει 0-0 με τον Ηρακλή στη Λεωφόρο και δεν εκμεταλλεύεται την ισοπαλία 1-1 στο ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός 46, ΑΕΚ 45.

    23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Ο Ολυμπιακός προηγείται 1-0 μέσα στο Ηράκλειο, αλλά λίγο πριν το τέλος ισοφαρίζει ο ΟΦΗ, στη μοναδική ευκαιρία που δημιουργεί. Ο Παναθηναϊκός κερδίζει 2-0 στην Καλλιθέα και η ΑΕΚ 3-0 τον Εργοτέλη.

    10η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ: Παναθηναϊκός 49, ΑΕΚ 48, Ολυμπιακός 47.

    24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Οι ισοπαλίες του Παναθηναϊκού με τον Αρη στη Λεωφόρο (0-0) και της ΑΕΚ στη Χαλκηδόνα (1-1), φέρνουν πάλι τον Ολυμπιακό στην πρώτη θέση, που νίκησε με 2-1 τον Ιωνικό.

    11η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός 50, ΑΕΚ 49.

    25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Ο Παναθηναϊκός νικάει με 1-0 στο ντέρμπι της Λεωφόρου τον Ολυμπιακό και η ΑΕΚ 2-0 τον ΠΑΟΚ.

    12η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ: Παναθηναϊκός 53, ΑΕΚ 52, Ολυμπιακός 50.

    28η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Ο Ολυμπιακός πλησιάζει ακόμα πιο κοντά στην κορυφή. Η ΑΕΚ έχοντας την πιο εύκολη αποστολή χάνει στο ΟΑΚΑ από τον Ιωνικό με 0-1 κάνοντας την μεγάλη έκπληξη. Ο Παναθηναϊκός μένει στο 1-1 με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και ο Ολυμπιακός με το 3-1 επί της Κέρκυρας περνά στη 2η θέση, φτάνοντας τους "πράσινους" στον ένα βαθμό.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Παναθηναϊκός 60, Ολυμπιακός 59, ΑΕΚ 58.

    29η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:

    Στο ντέρμπι της χρονιάς, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ μένουν στο 0-0 αποτέλεσμα που δεν βολεύει κανένα και στο Καραϊσκάκη στήνουν πάρτι τίτλου αφού ο Ολυμπιακός, με τη νίκη του με 3-0 επί του Πανιώνιου, ανεβαίνει μόνος στην κορυφή, μια αγωνιστική πριν το τέλος της περιόδου.

    13η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ: Ολυμπιακός 62, Παναθηναϊκός, 61, ΑΕΚ 59.

    30η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: Η κορυφή παραμένει αμετάβλητη, αφού ο Ολυμπιακός φτάνει στη νίκη απέναντι στον Ηρακλή, ο Παναθηναϊκός απέναντι στον ΟΦΗ και η ΑΕΚ απέναντι στην Καλαμαριά.

    ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 65, Παναθηναϊκός 64, ΑΕΚ 62.

    [02] Πολιτική

    Στον ιστορικό ηγέτη της Αριστεράς

    Τελευταίο αντίο

    25/5/2005 8:12:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 FM

    Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πλήθος ανθρώπων άρθρωσε σήμερα το τελευταίο αντίο στον ιστορικό ηγέτη της Αριστεράς, τον Χαρίλαο Φλωράκη. Χιλιάδες άνθρωποι, φίλοι, σύντροφοι, απλοί πολίτες, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αλλά και εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών κομμάτων από το εξωτερικό, όλοι βρέθηκαν στον Περισσό για την πολιτική κηδεία του "Καπετάν Γιώτη", του ανθρώπου που σφράγισε την ιστορία με τη δράση του. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα που εκφώνησε τον επικήδειο, προτίμησε μια φράση του Ναζίμ Χικμέτ για αποχαιρετισμό: "Δεν χτυπάνε καμπάνες, γιατί αυτός που πέρασε δεν είναι ένα τραγούδι που τελείωσε". Η κ. Παπαρήγα, αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή του Χαρίλαου Φλωράκη στους λαϊκούς αγώνες, στις δυσκολίες που συνάντησε, αλλά κυρίως στη συνέπεια λόγων και έργων που έδειξε έως το τέλος της ζωής του. Ο Χαρίλαος Φλωράκης, θα ταφεί την Πέμπτη στο Παλιοζογλώπι των Αγράφων.

    Συνεπής έως το τέλος

    "Μια είναι η ζωή του καθένα και της καθεμιάς. Εχει μεγάλη σημασία,πως την ζείς, για για ποιο σκοπό, τι την κάνεις αυτή τη ζωή, είτε σε φθάσει πάνω από το 90 είτε λίγο πριν, είτε πολύ πιο πριν. Εσύ σύντροφε την είπες την άποψη σου την κατέδειξες με τη ζωή σου. Σε κατευοδώνουμε σήμερα σαν το παλικάρι που έπεσε με ψηλά το κεφάλι, που δεν λύγισες το γόνα στους δύσκολους καιρούς", τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε "δεν γυρίζουμε σελίδα γιατί είναι σαν να πούμε ότι η προσφορά σου ήταν μάταιη. Θα γράψουμε όμως νέες σελίδες εμείς χωρίς τη φυσική σου παρουσία όπως θα γράψουν νέες σελίδες οι κομμουνιστές και οι αγωνιστές και χωρίς εμάς τους σημερινούς", είπε χαρακτηριστικά.

    Παρών και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος χαρακτήρισε τον Χαρίλαο Φλωράκη μια μεγάλη ξεχωριστή προσωπικότητα που σφράγισε την πορεία του ΚΚΕ και σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου. "Θέλω να υπογραμμίσω ότι ήταν ευφυής και ρεαλιστής πολιτικός ηγέτης, συνέβαλε προσωπικά και καθοριστικά στην υπέρβαση των παθών του παρελθόντος, στην εμπέδωση της δημοκρατίας και σταθερότητας στην Ελλάδα και για τη συμβολή του αυτή κέρδισε το σεβασμό όλων", δήλωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Ο Χαρίλαος Φλωράκης είχε έναν ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας, μπορούσε να εκφράζει με το δικό του, γνήσιο, τρόπο τις προσδοκίες της κοινωνίας και να είναι πάντα συνεπής στις ιδέες και τις αντιλήψεις του".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά την κηδεία τόνισε πως ο εκλιπών ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος με τους αγώνες του είχε αναδείξει ένα ύφος και ένα ήθος που σπανίζει στην πολιτική και για αυτό είχε κατακτήσει το σεβασμό και την αγάπη πολιτικών φίλων, αλλά και ιδεολογικών αντιπάλων. "Άνθρωπος απλός, με καλοσύνη με τη θυμοσοφία του, είναι ένα παράδειγμα ενός ήθους στην πολιτική της συνέπειας, της αφοσίωσης και της αυτοθυσίας για τις αξίες τις οποίες πίστευε" είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νέα γενιά την οποία αγαπούσε σήμερα θα τον βλέπει ως ένα πολιτικό με αρχές και αξίες.

    "Υπήρξες τιμή για το Κομμουνιστικό και Αριστερό Κίνημα. Όσο κι αν σε στενοχωρήσαμε, δεν σε ξεχνάμε" έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

    Στην κηδεία παραβρέθηκε και ο Δημήτρης Χριστόφιας, γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ο οποίος τόνισε πως όταν χάνονται οι μεγάλοι του Διεθνούς Κομμουνιστικού και Εργατικού Κινήματος μέσα σ αυτές τις κρίσιμες και δύσκολες συνθήκες για το κίνημα ο πόνος είναι βαρύς. "Αιωνία η μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη. Το ΚΚΕ συνεχίζει το δρόμο του με ψηλά τα λάβαρα, ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη νίκη" είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Αλλά και εκατοντάδες πολίτες, φίλοι, καλλιτέχνες, ιδεολογικοί αντίπαλοι, με δάκρυα στα μάτια, με λίγα λουλούδια κατευόδωσαν μια σπάνια προσωπικότητα που θα μείνει ανεξίτηλη στις μνήμες όλων.

    "Δεν χτυπάμε καμπάνες, όχι

    Δεν χτυπάμε καμπάνες

    Αυτός που πέρασε δεν είναι ένα τραγούδι που τελείωσε

    Αυτός που αγωνίστηκε σαν ένα τεράστιο φως

    Κι έπεσε σαν ένας ήλιος με κασκέτο.

    Αυτός που πέρασε δεν είναι ένα τραγούδι που τελείωσε"

    (από το πένθιμο εμβατήριο του Ναζίμ Χικμέτ)

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ύστατο χαίρε

    [03] Τεχνολογία

    "Όμηρος".doc

    25/5/2005 10:47:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    "Τα λεφτά ή τα... αρχεία σου" μοιάζει να λέει ένα νέο είδος "εχθρικού λογισμικού", ενός Trojan Horse που εθεάθη να επεκτείνει τη δράση των καταστροφικών προγραμμάτων αυτής της κατηγορίας σε νέους, προσοδοφόρους για τους επιτήδειους του διαδικτύου, τομείς. Η διαφορά των προγραμμάτων Trojan από τους συνηθισμένους ιούς είναι ότι δεν αναπαράγουν, ούτε αποστέλλουν τον εαυτό τους, παρά ως ηλεκτρονικοί "Δούρειοι Ίπποι" ξεγελούν το χρήστη που επισκέπτεται ορισμένα, συνήθως αμφιλεγόμενου περιεχομένου, websites. Παρουσιάζονται ως αβλαβή ή χρήσιμα προγράμματα και μόνο αφότου γίνει η εγκατάσταση, αποκαλύπτουν τις πραγματικές τους διαθέσεις. Ο συγκεκριμένος Trojan που ακούει στο ονοματάκι Trojan.Pgpcoder, μόλις "στρατοπεδεύσει" στο σκληρό δίσκο του PC κλειδώνει τα αρχεία που βρίσκει και κατόπιν εμφανίζει μήνυμα στον παθόντα ιδιοκτήτη ζητώντας λύτρα, για την "απελευθέρωση" του περιεχομένου. Οι εταιρείες που ειδικεύονται σε ζητήματα ασφαλείας δεν δίνουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας στον "εκβιαστή", ωστόσο η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

    "Attention!!!!": ένας νέος τύπος ηλεκτρονικού εκβιασμού

    Ο Trojan.Pgpcoder για τον οποίο έδωσε σήμα συναγερμού πρώτη η εταιρεία Websense, πλήττει αθόρυβα και αποτελεσματικά, εκμεταλλευόμενος κενά ασφαλείας του Internet Explorer της Microsoft. Μόλις εγκατασταθεί ξεκινά τη διαδικασία φόρτωσης μιας εφαρμογής που ψάχνει για αρχεία, τα οποία κωδικοποιεί και "κλειδώνει". Κατόπιν εμφανίζει στον χρήση ένα λακωνικό ηλεκτρονικό μήνυμα με τον τίτλο "Attention!!!!" με το οποίο τον ειδοποιεί ότι αν θέλει το "κλειδί", πρέπει να πληρώσει. Μάλιστα του δίνει και τις λεπτομέρειες για το πώς μπορεί να καταβάλλει το αντίτιμο σε online τραπεζικό λογαριασμό.

    Η εταιρεία Symantec, πάντως, καθησύχασε το κοινό λέγοντας ότι η εξάπλωση του Trojan είναι και παραμένει μικρή, λόγω της φύσης του, που απαιτεί από το χρήστη να παρέμβει για την εγκατάσταση του, ωστόσο δηλώνει ότι πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα της αύξησης του οικονομικού εγκλήματος στο διαδίκτυο. "Είναι σα να μπαίνει κάποιος σπίτι σου, κλειδώνει όλα τα τιμαλφή σου στο χρηματοκιβώτιο και μετά ζητά λεφτά για το συνδυασμό" αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της.

    Οι συμβουλές αυτοπροστασίας απέναντι στη νέα απειλή, αλλά και σε παρόμοιες του είδους είναι ίδιες:

    έχετε το PC θωρακισμένο με αντιβιοτικά προγράμματα, τα οποία θα ενημερώνετε συχνά,

    να φροντίζετε για την "ανανέωση" των Windows με τα διάφορα updates της Microsoft, που ασφαλίζουν τις κερκόπορτες

    μην ανοίγετε e-mail που σας φαίνονται ύποπτα και μην εκτελείτε συνημμένα αρχεία τα οποία δεν περιμένετε.

    Σχετικά Links: Websense alert

    [04] Παράξενα

    "Κρύωσε" η Cryos με το φόρο στους δωρητές

    "Φάπα" στους δωρητές σπέρματος

    25/5/2005 10:20:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Την έντονη αντίδραση της διοίκησης της Παγκόσμιας Τράπεζας Σπέρματος (Cryos) προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας να επιβάλει φόρο στο ποσό των περίπου 85 δολαρίων που λαμβάνουν οι δωρητές για την παροχή των υπηρεσιών τους. Με επιστολή της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, η Τράπεζα ζητά αναστολή του μέτρου, καθώς πρόκειται για μία εξειδικευμένη εργασία με κοινωφελή σκοπό. Όπως προσθέτει, αν τελικά εφαρμοστεί η φορολογία στο εισόδημα αυτό, η Τράπεζα θα χάσει πολλούς από τους δωρητές της, κυρίως φοιτητές. Την Cryos επισκέπτονται καθημερινά από 30- 60 δωρητές σπέρματος, μέσω των τριών κέντρων που διαθέτει στη Δανία. Σε ετήσια βάση, υπολογίζεται ότι οι Δανοί συμβάλουν με τις υπηρεσίες τους για 1000 εγκυμοσύνες σε όλον τον κόσμο.

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Η ΑΕΚ στο UEFA

    25/5/2005 8:52:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την τρίτη θέση στο φετινό πρωτάθλημα της Α΄ εθνικής κατέλαβε η ΑΕΚ μετά τη σημερινή νίκη της 3-0 επί του Απόλλωνα Καλαμαριάς στο ΟΑΚΑ. Τα... δώρα που περίμεναν οι οπαδοί της Ενωσης από το Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη δεν ήλθαν ποτέ κι έτσι οι "κιτρινόμαυροι" του Φερνάντο Σάντος θα συμμετάσχουν στη νέα περίοδο στον Α΄ γύρο του κυπέλλου UEFA. Παρόλα αυτά η χρονιά θεωρείται άκρως επιτυχημένη για την Ένωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι ξεκίνησε με πολλά οικονομικά προβλήματα και με στόχο στην καλύτερη περίπτωση να βγει στο UEFA. Η ένωση θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και πιο ψηλά, αλλά η ήττα από τον Ιωνικό της στέρησε το όνειρο της κορυφής.

    Αποθέωση από τους φιλάθλους

    Από τα πρώτα λεπτά του αγώνα ήταν εμφανές ότι το μυαλό των γηπεδούχων ήταν περισσότερο στην Κρήτη και το Καυταντζόγλειο και ελάχιστα στους 11 αντιπάλους με τα κοκκινόμαυρα. Παρότι είχε την καθολική υπεροχή, η ΑΕΚ κατάφερε να δημιουργήσει, όλες κι όλες, δύο φάσεις στο πρώτο ημίχρονο, όμως ο Βλάνταν Ιβιτς στο 3΄ και ο Ζούλιο Σέζαρ στο 43΄ αστόχησαν από πολύ πλεονεκτική θέση. Ο χρόνος κυλούσε και το γεγονός ότι ο τίτλος (και η δεύτερη θέση) παρέμεναν ανοιχτές υποθέσεις, μάλλον φόρτωνε με άγχος τους γηπεδούχους, τη στιγμή μάλιστα που η Καλαμαριά υποχρεώθηκε να κάνει δύο αναγκαστικές αλλαγές (τραυματίστηκαν Παρμαξίδης και Ουέλινγκτον) πριν συμπληρωθεί το ημίωρο.

    Το ίδιο μέτρια ήταν η εικόνα της Ενωσης στο ξεκίνημα δεύτερο ημίχρονο. Όμως, ένα "ξέσπασμα" έφερε το ποθητό αποτέλεσμα. Οι Ζούλιο Σέζαρ (60΄) και Σοάρες (63΄) έχασαν πολύ καλές ευκαιρίες (άουτ), μέχρι που στο 71΄ (πάλι) ο Σέζαρ με διπλή προσπάθεια κατάφερε να παραβιάσει την εστία του Ζαφειρόπουλου. Ενα γκολ που σημειώθηκε περίπου δέκα λεπτά αργότερα από τα αντίστοιχα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού κι όταν το όνειρο της ΑΕΚ είχε αρχίσει να σβήνει. Λίγο αργότερα (81΄) οι γηπεδούχοι σφράγισαν τη νίκη τους με τον Σίμο Κρασσά να στέλνει από κοντά την μπάλα στα δίχτυα. Το τελικό 3-0 διαμόρφωσε ο Νίκος Λυμπερόπουλος με ένα εκπληκτικό γκολ στο 84΄.

    Παρά την πίκρα της απώλειας του πρωταθλήματος αλλά και της δεύτερης θέσης που οδηγεί στους προκριματικούς του Champions League, οι οπαδοί της ΑΕΚ αποθέωσαν μετά το τέλος του αγώνα τους παίκτες για μια χρονιά που κύλησε και ολοκληρώθηκε με πολύ καλύτερο τρόπο, απ΄ό,τι αναμενόταν πέρσι το καλοκαίρι.

    Διαιτητής: Κουκουλάκης (Ηρακλείου)

    Κίτρινες: Πέτκοφ, Ν.Αβ.Παπαδόπουλος

    Οι συνθέσεις:

    ΑΕΚ: Χιώτης, Μάλμπασα, Μόρας, Μπρούνο Αλβες (87΄ Κωστένογλου), Πέτκοφ (77΄ Κρασσάς), Κόντης (46΄ Μπούρμπος), Ιβιτς, Ασουνσάο, Λυμπερόπουλος, Σοάρες, Ζούλιο Σέζαρ

    ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Ζαφειρόπουλος, Νικος Χρ. Παπαδόπουλος. Νικ. Αβ. Παπαδόπουλος, Φυτανίδης, Πετκάκης (63΄ Μπρίτο), Παρμαξίδης (10΄ Κούσας), Καραμανλής, Χατζί, Σπυρόπουλος, Κλέιτον, Ουέλινγκτον (27΄ Καραλιόπουλος).

    [06] Μπάσκετ

    Χωρίς Καλατζή ο ΠΑΟ

    25/5/2005 9:49:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Παναθηναϊκός καλείται να πετύχει το 2-0 απέναντι στον "οικοδεσπότη" Πανιώνιο, στον δεύτερο μεταξύ τους αγώνα στην ημιτελική φάση των πλέι οφ, χωρίς τον Γιώργο Καλαϊτζή στη σύνθεση του. Ο πλέι μέικερ των "πρασίνων", που υπέστη στις τελευταίες προπονήσεις αιμάτωμα στο ισχίο, δεν θα μπορέσει να ενισχύσει την ομάδα του σε αυτήν την κρίσιμη αναμέτρηση. Στο μεταξύ, αμφίβολη είναι και η συμμετοχή του Δημήτρη Παπανικολάου που έχει "χτυπηθεί" από ίωση. Το ιατρικό επιτελείο της ομάδας θα τον επανεξετάσει αύριο το πρωί και θα αποφασιστεί αν θα δώσει το "παρών". Στο μεταξύ, η... δικαίωση του Πανιωνίου από το ΑΣΕΑΔ δεν δείχνει να ενοχλεί τους «πράσινους», που δηλώνουν έτοιμοι για το 2-0, μπροστά στους φιλάθλους της ομάδας της Νέας Σμύρνης.

    [07] Μπάσκετ

    Έτοιμη για το 2-0 η ΑΕΚ

    25/5/2005 9:46:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τον Φώτη Κατσικάρη να επισημαίνει στους παίκτες του ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την προετοιμασία της για τη δεύτερη... δοκιμασία στην ημιτελική φάση των πλέι οφ, απέναντι στο Μαρούσι. Προβλήματα τραυματισμών στην Ένωση δεν υπάρχουν, πλην το γνωστό του Ανδρέα Γλυνιαδάκη, και σύσσωμη η ομάδα δηλώνει έτοιμη για το 2-0 στο Γαλάτσι, που θα φέρει την ομάδα ένα βήμα πιο κοντά στην πρόκριση. Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο αγώνα, στο κλειστό του Αγίου Θωμά, οι παίκτες του Κατσικάρη "έσπασαν" το πλεονέκτημα της έδρας του Αμαρουσίου και ο τεχνικός της ΑΕΚ επικεντρώνεται στην άμυνα, προκειμένου η ομάδα να μην βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων στον δεύτερο μεταξύ τους αγώνα και μάλιστα στην έδρα της Ένωσης.

    [08] Πολιτισμός

    Νικόλαος Τομπάζης: Ινδίες - Ελλάδα

    25/5/2005 9:50:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Μουσείο Μπενάκη

    Αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο σημαντικότερο φωτογράφο ανασκαφών του προηγούμενου αιώνα, στον Νικόλαο Τομπάζη (1894-1986) διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη. Ο ξεχωριστός Έλληνας φωτογράφος υπήρξε όμως και κοσμοπολίτης, ταξιδευτής σε ξένους πολιτισμούς και ανεξερεύνητες περιοχές, ενώ με διεισδυτική ματιά και λεπτό χιούμορ υπήρξε και σχολιαστής του κοινωνικού του περίγυρου. Η έκθεση αναπτύσσει "δίκαια" και τις δύο πλευρές του μέσα από δύο θεματικές ενότητες. Στην πρώτη με τίτλο "Ινδία" παρατίθενται αυθεντικές εκτυπώσεις των χρόνων 1917-1945 μαζί με λατρευτικά αντικείμενα που ο Τομπάζης έφερε πίσω από το ταξίδι του στα Ιμαλάια, χειροποίητα λευκώματα και χάρτες, ενώ η δεύτερη με τίτλο "Ελλάδα" ξεδιπλώνει την περίοδο από το 1946 έως το 1970, μέσα από στιγμιότυπα της ελληνικής υπαίθρου, αρχαιότητες, ανασκαφές και πορτρέτα, όλα σε σύγχρονες εκτυπώσεις με πηγή τα πρωτότυπα αρνητικά. Παράλληλα, εκτίθενται οι φωτογραφικές του μηχανές, καθώς και δείγματα από τα αρνητικά του. Την έκθεση συνοδεύει προβολή με τις εκατό λήψεις μιας ορειβατικής αποστολής στα Ιμαλάια το 1920. Θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 19 Ιουνίου, στο Μουσείο Μπενάκη, αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου.

    [09] Κοινωνία

    Κυκλοφοριακό κομφούζιο σε δρόμους της πόλης

    Μπουρίνι στη Θεσσαλονίκη

    25/5/2005 11:01:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Κυκλοφοριακό χάος προκάλεσε το μπουρίνι που έπληξε το απόγευμα τη Θεσσαλονίκη. Λόγω της νεροποντής πλημμύρισε ρέμα στη Νέα Ευκαρπία, δημιουργώντας προβλήματα στη διέλευση πεζών και αυτοκινήτων στην οδό Καραϊσκάκη. Την ίδια ώρα, προβλήματα αντιμετώπισαν και οι οδηγοί στο κέντρο της πόλης καθώς κεντρικοί οδικοί άξονες μετατράπηκαν σε χείμαρρους εγκλωβίζοντας τα αυτοκίνητά τους. Οι υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης προσπάθησαν να καθαρίσουν τα βουλωμένα φρεάτια, ενώ περισσότερες από 200 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία από πολίτες που πλημμύρισαν τα σπίτια τους.

    [10] Πολιτική

    Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δικαιοσύνη

    Νέα κόντρα για τον μέτοχο

    25/5/2005 9:55:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Συζήτηση σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στο Βουλή όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης. Πρωταγωνιστές, στην κόντρα που ξέσπασε, για το νόμο του βασικού μετόχου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο θέμα του μετόχου "έπαιξε με τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων". "Εμείς δεν παίζουμε με τα συμφέροντα. Αντίθετα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εάν δεν τα υπέθαλψε, τα ανέχθηκε" απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Νωρίτερα πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση που φέρεται να έκανε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνης Μακρυδημήτρης σχετικά με τους χειρισμούς περί βασικού μετόχου, παρέπεμψε στον ίδιο.

    Ρουσόπουλος για Μακρυδημήτρη

    Ο κ. Ρουσόπουλος, εξέφρασε επιφυλάξεις αναφορικά με την ακρίβεια της μεταφοράς των δηλώσεων του κ. Μακρυδημήτρη και για περαιτέρω διευκρινήσεις παρέπεμψε στον ίδιο τον καθηγητή διοικητικής επιστήμης.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο κ. Μακρυδημήτρης φέρεται να είπε:

    "Δεν μπορούμε να αντιφάσκουμε με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα σαν τσαρλατάνοι. Θα πρέπει να εναρμονίζουμε τα νομοθετήματα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ώστε να μην τρέχουμε μετά".

    Κόντρα Κακλαμάνη - Παπαληγούρα

    Στο μεταξύ για το θέμα της Διαφάνειας, διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο Απόστολος Κακλαμάνης.

    Κάνατε το ίδιο εγκληματικό λάθος, των κκ Ρουσόπουλου και Παυλόπουλου γιατί δεν ακούσατε όσους ζήτησαν να υπάρξει συζήτηση για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τόνισε απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο Απόστολος Κακλαμάνης.

    "Δεν θα μιλούσε ο κ. Μακρυδημήτρης για τσαρλατανισμούς εάν ακούγατε τα στελέχη σας και τα στελέχη της αντιπολίτευσης" πρόσθεσε κατηγορώντας την ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης ότι αντί να εκκαθαρίσει όσα είχε καταγγείλει επί τέσσερα χρόνια, επιλέγει τώρα την τακτική σπίλωσης του ΠΑΣΟΚ.

    "Ο νόμος περί βασικού μετόχου της ΝΔ δημιούργησε θέμα όσο και ο σχετικός νόμος του ΠΑΣΟΚ" απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης κατηγορώντας τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ότι αν δεν υπέθαλψαν, ανέχθηκαν τα συμφέροντα που δημιούργησαν μέγα πρόβλημα διαφθοράς και πρόβλημα Δημοκρατίας στη χώρα.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τη διαφθορά και με τη διαπλοκή, την οποία εσείς ανεχθήκατε" κατέληξε.

    Διαφωνίες για το άρθρο 3

    Αντιπαράθεση σημειώθηκε όμως και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη Δικαιοσύνη, συγκεκριμένα για το άρθρο 3.

    Η ψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου δεν ολοκληρώθηκε καθώς, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί του συγκεκριμένου άρθρου.

    Έτσι η συνεδρίαση διεκόπη για την ερχόμενη Τρίτη.

    Νωρίτερα, ο Ε. Βενιζέλος ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, να συμπληρώνει τη σύνθεση των τμημάτων του ανώτατου δικαστηρίου από άλλα τμήματα.

    Απαντώντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για επαναφορά αρμοδιότητας που είχε αφαιρέσει το ΠΑΣΟΚ από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

    "Οι προεδρεύοντες όλων των δικαστηρίων έχουν αρμοδιότητα μετακίνησης δικαστών από το ένα τμήμα στο άλλο, εφόσον το επιβάλλουν ειδικές υπηρεσιακές ανάγκες" είπε ο κ. Παπαληγούρας.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής Β Αθηνών του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος υποστήριξε την τροπολογία του κόμματός του, με την οποία ζητείται η εξάλειψη του αξιόποινου των υποθέσεων αγροτών, που διώκονται λόγω των κινητοποιήσεών τους μετά το 1997.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης

    Κόντρα για τη διαφθορά

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νικηφόρα έκλεισε τη χρονιά η Χαλκηδόνα

    25/5/2005 9:36:00 μμ

    Η δύσκολη εφετινή χρονιά έκλεισε με νίκη για την Χαλκηδόνα. Η ομάδα του Γιώργου Παράσχου, που όλη την χρονιά ταλαιπωρήθηκε από αγωνιστικά προβλήματα, λόγω των πολλών και βαριών τραυματισμών παικτών, την τελευταία ημέρα του πρωταθλήματος, επικράτησε άνετα στην Κέρκυρα της ομώνυμης ομάδας με 3-1. Από την άλλη πλευρά η Κέρκυρα, δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά να φτάσει σ ένα θετικό αποτέλεσμα και επιστρέφει στην Β Εθνική σαφώς με περισσότερες εμπειρίες. Ελπίζουμε στο νησί των "Φαιάκων" η εμπειρία να μετατρέψουν την εμπειρία σε γνώση που θα τους βοηθήσει να επιστρέψουν στα μεγάλα σαλόνια κάποια στιγμή.

    Είχαν τον έλεγχο και τα γκολ

    Οι φιλοξενούμενοι πήραν από τα πρώτα λεπτά τον έλεγχο του αγώνα και προηγήθηκαν μόλις στο 4ο λεπτό με τον Ζαχαρόπουλο.

    Οι παίκτες του Λάκη Παπαϊωάννου δεν είχαν τα -ψυχικά κυρίως- αποθέματα για να αντιδράσουν μιας και είχαν υποβιβασθεί πριν τον αγώνα και έτσι μοιραία η Χαλκηδόνα έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος στον αγωνιστικό χώρο.

    Ετσι, στο 18` ο Ζαχαρόπουλος ευστόχησε στο πέναλτι που κέρδισε διαμορφώνοντας το 2-0, ενώ στο 25ο λεπτό ο Μόγιο έκανε το 3-0, σκορ με το οποίο πήγαν στα αποδυτήρια οι δύο ομάδες.

    Με την έναρξη του Β` μέρους (47΄), η Κέρκυρα μείωσε το σκορ με κεφαλιά του Φοφόνκα, στην καλύτερη από τις ελάχιστες καλές στιγμές της επανάληψης.

    Διαιτητής : Μαζαράκος

    Οι συνθέσεις:

    ΚΕΡΚΥΡΑ: Μητρογιάννης, Μπράγκα (46 Παπαγιάννης), Σύρος, Κάντας, Αντωνίου, Μπούγκανεμ, Γήτας, Ντα Σίλβα (46 Γκίμπρο), Γκαρόζης, Φοφόνκα, Ιωάννου.

    ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Ανδριόλας, Γελαδάρης, Κούτσης (75 Δήμος), Κόρμπος (25 Αλ Τζάχερ) , Παππάς, Κατεμής, Σωτήρχος, Ζαχαρόπουλος (83 Μασάδο), Σίμος, Κορακάκης, Μόγιο.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Όλα καλά και ισόπαλα!

    25/5/2005 9:32:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με την Ξάνθη να είναι ήδη τέταρτη και για δεύτερη φορά στην ιστορία τους στο κύπελλο UEFA και τον Ιωνικό να έχει σωθεί και να ετοιμάζεται για του χρόνου, το σημερινό ματς της τελευταίας αγωνιστικής ανάμεσα στις δύο ομάδες όπως ήταν φυσικό δεν παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ούτε πριν ξεκινήσει, ούτε αφού ολοκληρώθηκε! Ίσως το σημαντικότερο ήταν η τιμή της διοίκησης της Ξάνθης στον εκλιπόντα, Νίκο Κανελλάκη, καθώς πριν την έναρξη του αγώνα, η διοίκηση της ΠΑΕ παρέδωσε τιμητική πλακέτα στους γιους του, τιμώντας τη μνήμη του πατέρα τους και προέδρου επί σειρά ετών της ΠΑΕ Ιωνικός. Από εκεί και πέρα Οι γηπεδούχοι είχαν στον πάγκο τους τον Ουρουγουανό Αλεξ Κάσερες ως υπηρεσιακό προπονητή, μετά τη χθεσινή αιφνίδια λύση της συνεργασίας τους με τον Βαγγέλη Βλάχο, και στην ενδεκάδα μόλις τρεις από τους θεωρούμενους ως βασικούς παίκτες. Παρ΄ όλα αυτά, ο Ιωνικός μπήκε πιο δυνατά στο ματς και είχε τον έλεγχο στο πρώτο ημίχρονο.

    Ευτύχησε μάλιστα να προηγηθεί στο 24΄, όταν ο Μελαμπιανάκης έκανε τη σέντρα και ο Μακόρ με σουτ νίκησε τον Αναστασόπουλο. Και οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν στον πάγκο τον προπονητή τους, αφού ο Γιάννης Ματζουράκης λείπει στο εξωτερικό κι έτσι την τεχνική ευθύνη είχε ο βοηθός του Μαρίνος Ουζουνίδης. Στο β' ημίχρονο άλλαξαν την εικόνα του αγώνα, βγήκαν στην επίθεση με σκοπό να ψάξουν την ισοφάριση. Αν και δεν δημιούργησαν σπουδαίες ευκαιρίες, κατάφεραν τελικά να φτάσουν στο γκολ. Ο Κάραμπας, που είχε περάσει ως αλλαγή, ήταν αυτός που «βρήκε δίχτυα» στο 84΄, χαρίζοντας το βαθμό της ισοπαλίας στην Ξάνθη, που δεν ήθελε να κλείσει μια εξαιρετική χρονιά με ήττα και το κατάφερε.

    Διαιτητής: Βασιλείου (Θεσσαλίας)

    Κίτρινες: Ντα Κόστα, Πουλόπουλος, Ισά - Πρίττας, Κορδουνούρης, Καζάκης

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Καντιμοίρης, Πουλόπουλος, Μάγγος, Μακόρ, Ζίφκοβιτς (74΄ Λετιέρι), Βουρεξάκης, Μελαμπιανάκης, Διαμαντής, Καλαμάρας (65΄ Λοϊζίδης), Ισά, Ντα Κόστα (62΄ Τριανταφυλλίδης)

    ΞΑΝΘΗ: Αναστασόπουλος, Ζαπρόπουλος, Τοροσίδης, Μαχράτζε (46΄ Κάραμπας), Παβιό, Κορδονούρης, Πρίττας, Μπαϊκαρά, Βοζαμπάλ (72΄ Κλέμπερ), Νικάσιο (61΄ Δημητριάδης), Καζάκης.

    [13] Οικονομία

    Συμφωνία για την εθελουσία στον ΟΤΕ

    25/5/2005 9:31:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Το πράσινο φως για την υλοποίηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου 6.000 εργαζομένων στον ΟΤΕ, δίνει η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας και των συνδικαλιστών στο επίμαχο σημείο που αφορούσε τις εργασιακές σχέσεις των νεοπροσλαμβανομένων υπαλλήλων για τους οποίους από τον Ιούνιο του 2005 και μετά δεν ισχύει το καθεστώς μονιμότητας. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία ισχύος του νόμου που αφορά την εθελουσία έξοδο και προβλέπει μεταξύ άλλων την έκφραση γνώμης του Κεντρικού Συμβουλίου Προσωπικού του ΟΤΕ, σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης εργαζόμενου.

    Από την πλευρά της ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν έχει εκδοθεί προς το παρόν καμία ανακοίνωση, αλλά ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Χρήστος Οικονόμου επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ τη συμφωνία, διευκρινίζοντας ότι τελικά ικανοποιήθηκε το αίτημα της ΟΜΕ-ΟΤΕ οι όποιες καταγγελίες συμβάσεων να μην είναι αποκλειστικό διευθυντικό προνόμιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό ρόλο στην κατάληξη των πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών διαδραμάτισε, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε αλλεπάλληλες επαφές με τους εργαζόμενους.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Τεσσάρα" το Αιγάλεω στην Τούμπα

    25/5/2005 9:23:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ονειρικό φινάλε είχε η φετινή χρονιά για το Αιγάλεω καθώς στην άδεια από οπαδούς του ΠΑΟΚ, "Τούμπα" επικράτησε του "Δικεφάλου" με το ευρύ και ταπεινωτικό 4-2. Το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα δεν είναι ενδεικτικό της διαφοράς των δύο ομάδων, είναι όμως ενδεικτικό της αδιαφορίας των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ και της πεποίθησής τους πως το 1-0 με το οποίο προηγήθηκαν ήταν αρκετό να τους φέρει την νίκη. Στο 20' λοιπόν ο Μίετσελ που ξαναβρήκε τον δρόμο για τα δίχτυα για τα καλά από ό,τι φαίνεται, άνοιξε το σκορ με ένα εξαιρετικό και μακρινό σουτ. Όμως ένα τέταρτο της ώρας αργότερα το Αιγάλεω είδε την πίεση που είχε ξεκινήσει να ασκεί από όταν δέχτηκε το γκολ να καρποφορεί! Ο Νικολόπουλος πέρασε τον Ουντέζε και με σουτ ισοφάρισε σε 1-1 στο 35' και εννέα λεπτά αργότερα, ο Μπάρκογλου επιχείρησε δυνατό σουτ, η μπάλα βρήκε το δεξί δοκάρι του Φερναντέζ και κατέληξε στα δίχτυα για να γίνει το 1-2. Λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου (49΄), ο Νικολόπουλος με κεφαλιά ανέβασε τον δείκτη του σκορ σε 3-1 και ο ίδιος παίκτης, ο οποίος ήταν ο πρωταγωνιστής του σημερινού αγώνα, με ωραίο πλασε μετά από σέντρα του Μανουσάκη, σημείωσε το τρίτο τέρμα του στον αγώνα «γράφοντας» το 4-1 στο 82΄. Το μόνο που κατάφερε ο ΠΑΟΚ ήταν να μειώσει σε 4-2 στο 85΄ με τον Σαλπιγγίδη.

    Διαιτητής: Νταμπώσης (Πιερίας)

    ΠΑΟΚ: Φερναντέζ, Ουντέζε, Καρυπίδης, Εγκωμίτης, Κουτσόπουλος, Φουτσίνι, Βαγγελής, Ανδράλας, Μέγκαχεντ, Σαλπιγγίδης, Μίετσελ.

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Σιντιμπέ, Αλεξόπουλος, Ψωμάς, Εντουσέι, Παπουτσής, Μπάρκογλου, Φωτάκης, Τσάτσος, Μανουσάκης, Αγρίτης, Νικολόπουλος.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πικρό αντίο ο Άρης

    25/5/2005 9:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/5/2005 10:52:43 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νικηφόρα αποχαιρέτισε το πρωτάθλημα της Α` Εθνικής η ομάδα της Καλλιθέας, καθώς σε αγώνα για την 30η και τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, επικράτησε στο "Ελ Πάσο" του Αρη με 3-1. Στον πρώτο αγώνα χωρίς τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο της, οι "μπλε" έπιασαν καλή απόδοση κατά διαστήματα, γεγονός που απορρέει από την καλή δουλειά που είχε κάνει όλη τη χρονιά, ο έμπειρος Έλληνας προπονητής. Στην άλλη πλευρά πικρό ήταν το αντίο στην Α΄εθνική της ιστορικής ομάδας του Άρη, που όπως όλα δείχνουν τη νέα χρονιά θα πορευτεί με νέο προπονητή, καθώς όπως αναφέρεται τελευταία, ο Γιώργος Χατζάρας θα απομακρυνθεί.

    Καλό ξεκίνημα ανιαρό τελείωμα

    Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 7ο λεπτό με τον Βόκολο, που εκμεταλλεύθηκε ιδανικά το κόρνερ του Κυριάκου και με καρφωτή κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Τρία λεπτά αργότερα, ο Κουλακιώτης ανέτρεψε τον Χρυσάφη, όντας τελευταίος παίκτης και δικαιολογημένα αντίκρισε την κόκκινη κάρτα, αφήνοντας την ομάδα του με 10 παίκτες.

    Στην συνέχεια, οι παίκτες του Αρη -που μετά την χθεσινή απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της ΕΠΟ υποβιβάσθηκε στην Β` κατηγορία- ισορρόπησαν την εικόνα του αγώνα και κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 25ο λεπτό. Ο Κυριάκος μάρκαρε μέσα στην περιοχή τον Ινόγκουε, ο Κουκλάκης υπέδειξε την "εσχάτη των ποινών" και ο Χρυσάφης διαμόρφωσε το 1-1 που ήταν και το σκορ ημιχρόνου.

    Στο δεύτερο ημίχρονο, οι λιγοστοί φίλαθλοι που βρέθηκαν στο "Γρηγόρης Λαμπράκης" παρακολούθησαν ένα ανιαρό παιχνίδι, με ελάχιστες φάσεις μπροστά στις δύο εστίες.

    Σε μία απ΄ αυτές και συγκεκριμένα στο 68ο λεπτό ο Κουτσοσπύρος με κεφαλιά-ψαράκι νίκησε τον Πουρλιοτόπουλο και διαμόρφωσε το 2-1.

    Τρία λεπτά πριν την λήξη του αγώνα, ο Αλέξης Αλεξανδρής έκανε το 3-1, σκορ με το οποίο έληξε ο αγώνας.

    Διαιτητής : Κουκλάκης

    Κόκκινες : Κουλακιώτης

    Συνθέσεις (αρχικές):

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Μπαρτζώκας (19` λ.τρ. Δράμπαλης), Καρατζάς, Κουλακιώτης, Βόκολος, Γκεοργκίεφ, Τελκίνσκι, Σαββίδης, Τζορμπατζάκης, Κυριάκος, Τσίγκας, Κουτσοσπύρος.

    ΑΡΗΣ: Πουρλιοτόπουλος, Νάιντος, Κολτσίδας, Γόγολος. Καλλιμάνης, Νεμπεγλέρας, Μουράφσκι, Πασσαλής Μαρκομιχάλης, Ινόγκουε, Κουεμάχα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 25 May 2005 - 20:58:26 UTC