Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλίμα σύγχυσης
  • [02] Σε τεντωμένο σχοινί το Ουζμπεκιστάν
  • [03] Πιο επικίνδυνα τα κινητά στην επαρχία
  • [04] "Πράσινος" επιστήμονας
  • [05] Το βάρος στις τηλεπικοινωνίες
  • [06] Αξιολόγηση και κινητοποιήσεις
  • [07] Αποκηρύσσει το ρεπορτάζ του το Newsweek
  • [08] Σε δίκη ο απαγωγέας του Μπεσλάν
  • [09] Γόνατο που αξίζει μία... περιουσία
  • [10] Θέλει Λουξεμπούργκο ο Ραούλ
  • [11] Ο Πελέ μιλά για τον Ζιντάν
  • [12] Όλα έτοιμα για τον τελικό
  • [13] Βαρύ το κατηγορητήριο του Άρη
  • [14] Συγχαρητήρια σε Ντέμη από "Τίγρη"
  • [15] Κατσιαμπής: "Θα πρέπει να ντρέπονται"
  • [16] Ισοφάρισε το Μαρούσι
  • [17] "Ποντικοί" τρύπωσαν στο σπίτι του Μπάεφ
  • [18] Στο Ιράν το βραβείο "Μ. Μερκούρη" της UNESCO
  • [19] Ακατάλληλα τρόφιμα σε αποθήκη στη Δραπετσώνα
  • [20] Dialers: Η κλήση σας ...απειλείται

    [01] Κοινωνία

    Τα κλειδιά στον Ειρηναίο

    Κλίμα σύγχυσης

    17/5/2005 6:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/5/2005 7:31:19 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ραγδαίες οι εξελίξεις στα Ιεροσόλυμα. Πριν από λίγο ο ανταποκριτής της ΝΕΤ Πάνος Χαρίτος μετέδωσε ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ του Πατριάρχη, τους Αρχιερείς - μέλη της Ιεράς Συνόδου, οι οποίοι τον έχουν αποκηρύξει και του διοικητή της αστυνομίας της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ για την είσοδο του Πατριάρχη στην αίθουσα του Θρόνου, κάτι για το οποίο ο ίδιος άσκησε έντονες πιέσεις. Ο Πατριάρχης δεσμεύτηκε έναντι της ισραηλινής κυβέρνησης ότι δεν επιθυμεί την είσοδο του στον Πατριαρχικό Θρόνο για να προβεί σε αλλαγές στην Ιερά Σύνοδο, ενώ του γνωστοποιήθηκε ότι εφόσον πράξει κάτι τέτοιο, το Ισραήλ θα κηρύξει την πράξη άκυρη και θα απομακρύνει τους αστυνομικούς έξω από την κατοικία του. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, αρνείται να δώσει γραπτή βεβαίωση προς την ισραηλινή κυβέρνηση για όλα τα παραπάνω. Εξάλλου, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε την σύγκληση της πανορθόδοξης συνόδου την προσεχή Δευτέρα, η οποία θα πάρει αποφάσεις με στόχο την εκτόνωση της κρίσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμες εξελίξεις

    [02] Κόσμος

    Για 745 νεκρούς κάνει λόγο η Αντιπολίτευση

    Σε τεντωμένο σχοινί το Ουζμπεκιστάν

    17/5/2005 5:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/5/2005 7:27:57 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC - Reuters - Γαλλικό Πρακτορείο

    Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Ουζμπεκιστάν, μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην πόλη Αντιτζάν, την περασμένη Παρασκευή. Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας δήλωσε πως κανένας πολίτης δεν έχασε την ζωή του από τους στρατιώτες και οι ανακοινώσεις για θύματα είναι αβάσιμες, την ώρα που αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για τουλάχιστον 500 νεκρούς και το αντιπολιτευόμενο κόμμα "Ελεύθεροι Αγρότες" για 745. Το βράδυ της Δευτέρας ξέσπασαν νέες συγκρούσεις στην πόλη, που παραμένει αποκλεισμένη από ισχυρές δυνάμεις του στρατού, ενώ η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την Κυβέρνηση να επιτρέψει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τη σφαγή της Παρασκευής, ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Η εκρηκτική κατάσταση στη χώρα έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχία, ενώ χιλιάδες κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Κιργιζία, προσπαθώντας να διαφύγουν. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη διεθνή κατακραυγή, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας διοργανώνει επίσκεψη ξένων πρεσβευτών, ενώ στους δρόμους της Τασκένδης βγήκαν δεκάδες μέλη της Αντιπολίτευσης.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Ο στρατός συνεχίζει να έχει υπό τον έλεγχό του την Αντιτζάν, με τεθωρακισμένα οχήματα να περιπολούν στους δρόμους και άνδρες να έχουν στήσει σημεία ελέγχου. Ο γενικός εισαγγελέας αρνήθηκε πως οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ και υποστήριξε, ότι οι αντάρτες σκότωσαν γυναικόπαιδα και κρατούν 50 ομήρους. Την ίδία ώρα, άγνωστο παραμένει το πώς θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση την κρίση στη κοντινή μεθοριακή πόλη Καρά Σού, στα σύνορα με το Κιργιστάν, η οποία ελέγχεται από τους κατοίκους και έχει περικυκλωθεί από στρατεύματα.

    Στο μεταξύ, συνομιλίες για την κατάσταση στο Ουζμπεκιστάν θα έχει με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ο οποίος ζήτησε από την Τασκένδη να επιτρέψει στους δημοσιογράφους την πρόσβαση στην περιοχή, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εξέφρασε μεγάλη λύπη για τους θανάτους που προκάλεσε η αδιάκριτη χρήση βίας, αλλά ταυτόχρονα καταδίκασε και τις φθορές κυβερνητικών κτιρίων από το εξοργισμένο πλήθος, κρατώντας ίσες αποστάσεις από τις αρχές και τους διαδηλωτές. "Η σταθερότητα εξαρτάται από τη βούληση της Κυβέρνησης να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου", επεσήμανε ο κ. Μπάουτσερ και ζήτησε από την Τασκένδη να επιτρέψει στον Ερυθρό Σταυρό να προσεγγίσει την Αντιτζάν.

    Την ανησυχία τους για την κατάσταση στην ασιατική χώρα εξέφρασαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Μισέλ Μπαρνιέ και Γιόσκα Φίσερ, κάνοντας έκκληση για διάλογο και ζητώντας να επιτραπεί στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις η πρόσβαση στο Ουζμπεκιστάν.

    Σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες, η Κίνα υποστήριξε τις προσπάθειες της ουζμπεκικής Κυβέρνησης για διατήρηση της σταθερότητας. "Είμαστε αντίθετοι στην τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό και την αυτονομιστική δράση", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας:"θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το Ουζμπεκιστάν και τις άλλες χώρες της περιοχής στις προσπάθειές τους για την ειρήνη και τη σταθερότητα".

    Σε απάντηση των δυτικών επικρίσεων, το ουζμπεκικό υπουργείο Εξωτερικών διοργανώνει επίσκεψη περίπου 15 ξένων δημοσιογράφων και πρεσβευτών στην Αντιτζάν.

    Αγωνία για τους πρόσφυγες και διαδηλώσεις

    Την ίδια ώρα, κορυφώνεται η αγωνία για χιλιάδες κατοίκους της χώρας που έχουν συρρεύσει στα σύνορα με το Κιργιστάν. Μάλιστα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) ζήτησε από το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν να αφήσουν ανοιχτή τη μεταξύ τους μεθόριο για όλους τους πολίτες.

    Το πρωί της Τρίτης, δεκάδες οπαδοί της Αντιπολίτευσης κατέβηκαν στους δρόμους της Τασκένδης. Αφού πραγματοποίησαν πορεία κατέληξαν μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία, ζητώντας από τις ΗΠΑ να βοηθήσουν ώστε να απομακρυνθεί από την εξουσία ο πρόεδρος της χώρας, Ισλάμ Καρίμοφ.

    "Θέλουμε οι ΗΠΑ να δουν τη χώρα μας όχι μόνο ως τεράστια στρατιωτική βάση στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά ως μια χώρα όπου οι πολίτες ζητούν ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία", δήλωσε στο Reuters ένας διαδηλωτής.

    Όπως επεσήμανε εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης, αυτή ήταν η πρώτη από τις συγκεντρώσεις αντιφρονούντων στην Τασκένδη, μετά την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης και διοργανώθηκε από το κόμμα "Ελεύθεροι Αγρότες".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απέκλεισαν και το Κορασούφ

    [03] Υγεία

    Δείχνει μελέτη Σουηδών επιστημόνων

    Πιο επικίνδυνα τα κινητά στην επαρχία

    17/5/2005 3:03:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σε υψηλότερο βαθμό κινδύνου κατατάσσονται οι χρήστες κινητών τηλεφώνων, που ζουν σε αγροτικές περιοχές, σε σχέση με όσου ζουν σε αστικές. Σύμφωνα με σουηδική μελέτη, που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική επιθεώρηση Occupational and Environmental Medicine (Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Ιατρική), τα κινητά τηλέφωνα φέρονται να προκαλούν περισσότερους καρκίνους του εγκεφάλου στους χρήστες τους, που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Τη μελέτη διεξήγαγε η ομάδα του καθηγητή Ογκολογίας Λέναρτ Χάρντελ, του νοσοκομειακού πανεπιστημίου στο Όρεμπρο και μελέτησε τη συχνότητα των κρουσμάτων καρκίνου του εγκεφάλου στη σουηδική επαρχία.

    Πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες

    Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών, που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο επί τουλάχιστον τρία χρόνια, διέτρεχαν τουλάχιστον τριπλάσιο κίνδυνο να δημιουργήσουν όγκο στον εγκέφαλο σε σχέση με τους χρήστες στις αστικές περιοχές. Ο κίνδυνος τετραπλασιάστηκε για όσους είχαν χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο επί τέσσερα χρόνια, διευκρινίζει η μελέτη.

    Οι διαφορές αυτές προκύπτουν πιθανότατα από το γεγονός, ότι στην εξοχή η απόσταση μεταξύ των αναμεταδοτών είναι μεγαλύτερη και συνεπώς η απαραίτητη ακτινοβολία για τη μετάδοση είναι ισχυρότερη. Πάντως, οι επιστήμονες τονίζουν, πως τα συμπεράσματά τους είναι μεν ανησυχητικά αλλά πρέπει να επιβεβαιωθούν και από μελέτες σε μεγαλύτερα πληθυσμιακά δείγματα.

    Η επιστημονική ομάδα επέλεξε να μελετήσει μία περιοχή της κεντρικής Σουηδίας, όπου την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 1997 και Ιουνίου 2000, σε σχεδόν 1.400 ενήλικες 20 έως 80 ετών διαπιστώθηκε όγκος στον εγκέφαλο, καλοήθης ή κακοήθης.

    [04] Παράξενα

    "Πράσινος" επιστήμονας

    17/5/2005 2:24:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Αντικείμενο έρευνας για τους συναδέλφους του έχει γίνει Γερμανός επιστήμονας ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν έχει φάει τροφή τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο δρ. Μάικλ Βέρνερ δηλώνει ότι ο οργανισμός του λαμβάνει όλη την ενέργεια που χρειάζεται από τον ήλιο και το μόνο που καταναλώνει με τον παραδοσιακό τρόπο είναι λίγος φρουτοχυμός, διαλυμένος σε νερό. Απ' ότι λέει όχι μόνο φτάνει, αλλά στην αρχή του πειραματισμού του πήρε και κιλά. Μάλιστα έχει συγγράψει και βιβλίο με τίτλο "Ζώντας με την ενέργεια του φωτός" όπου αφηγείται την ασκητική εμπειρία του. "Δεν μπορώ να εξηγήσω επιστημονικά αυτό που μου συμβαίνει αλλά ίσως λίγη πίστη να είναι αυτό που χρειάζεται" λέει ο κ. Βέρνερ στο βιβλίο του. Οι συνάδελφοι του πάντως όσον αφορά την εν λόγω "εναλλακτική πηγή ενέργειας", σηκώνουν τα χέρια ψηλά, ενώ οι διατροφολόγοι διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους. Μόνο τα φυτά είναι σε θέση να συνθέσουν ενέργεια από τον ήλιο, και όσον αφορά την περίπτωση του συμπατριώτη τους ομολογούν πως είναι υγιέστατος, κι ας λέει ότι ...φυτοζωεί. Με ένα καλό πότισμα και λίπασμα την πίστη τελικά μπορεί να ανθίσει κανείς;

    [05] Πολιτική

    Παγκόσμια Ημέρα των Τηλεπικοινωνιών

    Το βάρος στις τηλεπικοινωνίες

    17/5/2005 12:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/5/2005 7:14:54 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Κομβικό σημείο για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα χαρακτήρισε τις τηλεπικοινωνίες ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του σε εκδήλωση, που διοργάνωσε το πρωί το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Τηλεπικοινωνιών. Ο Κώστας Καραμανλής ξεναγήθηκε από τον υπουργό μεταφορών και επικοινωνιών, Μιχάλη Λιάπη σε εκθέματα, που παρουσιάζουν την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η χώρα μας έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να καλύψει την απόσταση, που τη χωρίζει από τις πιο προηγμένες χώρες και επεσήμανε, πως η παρουσία του στην εκδήλωση υποδηλώνει την αποφασιστικότητα τη Κυβέρνησης να "τρέξει" με τους ρυθμούς, που επιβάλλει η νέα εποχή, "γιατί η επένδυση στις νέες τεχνολογίες είναι επένδυση που αφορά άμεσα το μέλλον του τόπου".

    Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις

    Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής τόνισε, πως "στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε, σε κάθε νέα και νέο, την ισότιμη πρόσβαση στα σύγχρονα εργαλεία της γνώσης" υπογραμμίζοντας, ότι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών είναι καθοριστικός και ιδιαίτερα κρίσιμος τόσο για την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, όσο και για την αύξηση της απασχόλησης, ενώ τόνισε, πως η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης τόνισε ότι η χώρα μας έχει πολλά ακόμα να κάνει, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος των χρηστών του internet είναι 47% και σε μας μόνο 20%. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, "η πολιτεία έχει χρέος να αναπτύξει τις υποδομές για να υπάρξει γρήγορη και φθηνή πρόσβαση στο διαδίκτυο από όλους και σε όλη τη χώρα".

    Eπίσης, ο κ. Λιάπης αναφέρθηκε στον ΟΤΕ και συγκεκριμένα στο θέμα της εθελουσίας εξόδου από τον Οργανισμό, θέμα το οποίο φαίνεται να προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Ανακοίνωσε, ότι μέχρι το τέλος του μηνός θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, μέσα από συναινετικό διάλογο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δικής του παρέμβασης.

    Καμπάνια για να έρθουν οι πολίτες πιο κοντά στο Διαδίκτυο

    Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών διοργανώνει ενημερωτική καμπάνια με στόχο να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στη γνώση και την ενημέρωση, μέσω του διαδικτύου.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε προγραμματίζονται διάφορες δράσεις, όπως:

    - Ενημέρωση των πολιτών σε κεντρικά σημεία πόλεων, όπου θα γίνεται επίδειξη των δυνατοτήτων και της χρησιμότητας του διαδικτύου.

    -Διανομή διαφημιστικού υλικού (π.χ. με λογαριασμούς ΟΤΕ, εταιριών κινητής, ΔΕΗ, ΚΕΠ, ΕΛΤΑ).

    -Διοργάνωση πανελληνίων διαγωνισμών με βραβεία, δωρεάν συνδρομές, κ.λ.π. και

    -Ενημερωτικές εκπομπές στα μέσα ενημέρωσης.

    Για το πρόγραμμα αυτό θα συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να επισπευσθεί η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η εξοικείωση του κοινού με το internet. Στόχος είναι η αύξηση της διείσδυσης του διαδικτύου γεγονός, που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών και σε αύξηση της ευρυζωνικότητας, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης.

    [06] Κοινωνία

    Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο από την ΚΕ

    Αξιολόγηση και κινητοποιήσεις

    17/5/2005 3:41:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: NET

    Από τον Σεπτέμβριο του 2006 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το σύστημα για την αξιολόγηση των ανωτάτων ιδρυμάτων, που προωθεί νομοθετικά το υπουργείο Παιδείας. Την απόλυτη έγκριση, παρά τις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν, έλαβε από την Κυβερνητική Επιτροπή το σχετικό νομοσχέδιο, η οποία συνεδρίασε την Τρίτη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Στο νομοσχέδιο αντιδρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, που έχει προγραμματίσει τριήμερο κινητοποιήσεων.

    Συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα

    Αντηλλάγησαν και εκφράστηκαν διάφορες απόψεις, αλλά το νομοσχέδιο ενεκρίθη απολύτως από την Κυβερνητική Επιτροπή, δήλωσε η αρμόδια υπουργός, Μαριέττα Γιαννάκου.

    Οι διαφωνίες που εκφράστηκαν αφορούσαν την κλήρωση των εξωτερικών αξιολογητών, καθώς, όπως υποστήριξαν ορισμένα μέλη της ΚΕ, στο πρόγραμμα της ΝΔ διατυπωνόταν η θέση ότι οι πρυτανικές αρχές κάθε ιδρύματος θα επιλέγουν του αξιολογητές τους.

    Όπως σημείωσε η υπουργός, το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στις γενικές αρχές του ευρωπαϊκού δικτύου, για την αξιολόγηση του οποίου θα είμαστε μέλη, και στο διάλογο που έγινε στο εθνικό συμβούλιο παιδείας, προσθέτοντας πως είναι μια καλή ευκαιρία για τα Πανεπιστήμια να αποδείξουν τις δυνατότητες τις οποίες έχουν.

    Τέλος, η κα Γιαννάκου, ερωτηθείσα για τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται για την αξιολόγηση, έκανε λόγο για μια μερίδα που διακατέχεται πιθανόν από φόβους, ωστόσο, η αρχή διασφάλισης της ποιότητας και της αντικειμενικότητας που υπάρχει στη συγκρότηση του Συμβουλίου Αξιολόγησης, θα πρέπει να απομακρύνει τέτοιους φόβους.

    Τη συμβατική υποχρέωση της χώρας μας να συμμορφωθεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα επεσήμανε και ο υφυπουργός παιδείας, Σπ. Ταλιαδούρος, μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή".

    Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τετάρτη αναχωρεί για το Μπέργκεν της Νορβηγίας, η υπουργός Παιδείας, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των ομολόγων της στην Ε.Ε, όπου θα παρουσιάσει και το νέο σύστημα αξιολόγησης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

    Αντιδρούν ΚΚΕ - ΣΥΝ

    Υπέρ της αξιολόγησης των ανώτατων ιδρυμάτων τάσσεται η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ, στο νομοσχέδιο αντιδρούν το Κ.Κ.Ε και ο Συνασπισμός, καθώς και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι οποίοι από σήμερα πραγματοποιούν τριήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αξιολόγηση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

    [07] Κόσμος

    Τη δημοσίευση ακολούθησαν αιματηρές ταραχές

    Αποκηρύσσει το ρεπορτάζ του το Newsweek

    17/5/2005 4:16:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Συγγνώμη ζήτησε το αμερικάνικο περιοδικό Newsweek, για δημοσίευμά του που έκανε λόγο για βεβήλωση του Κορανίου από Αμερικανούς ανακριτές στη βάση του Γκουαντάναμο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που δημοσιεύθηκε την περασμένη βδομάδα, οι εν λόγω ανακριτές είχαν πετάξει το ιερό για τους μουσουλμάνους βιβλίο στην τουαλέτα. Σύμφωνα με το περιοδικό η έρευνα, που διεξήγαγε ο αμερικανικός στρατός δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την ιστορία. Στο μεταξύ, τη δημοσίευση του εν λόγω άρθρου ακολούθησαν αναταραχές στο Αφγανιστάν κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι. Από πλευράς Λευκού Οίκου, ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε, ότι η ανάκληση του άρθρου είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά δεν μπορεί να διορθώσει τη ζημιά, που έγινε.

    Πολύ ταραγμένοι

    Στο μεταξύ, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Μαρκ Γουάιτακερ, υποστήριξε σήμερα ότι οι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές χρησιμοποίησαν το ρεπορτάζ για την υποτιθέμενη βεβήλωση του Κορανίου προκειμένου να "υποκινήσουν ταραχές".

    "Οι εξτρεμιστές ισλαμιστές χρησιμοποίησαν σκόπιμα (το άρθρο) προκειμένου να υποκινήσουν ταραχές" δήλωσε ο Γουάιτακερ στο τηλεοπτικό κανάλι NBC, λίγες ώρες μετά την αποκήρυξη του ρεπορτάζ.

    "Είμαστε πολύ ταραγμένοι από τις επιπτώσεις που είχε η δημοσίευση του άρθρου", πρόσθεσε, αναφερόμενος στις αιματηρές ταραχές στο Αφγανιστάν.

    Ερωτώμενος για την πιθανότητα παραίτησης ορισμένων στελεχών του Newsweek με αφορμή την υπόθεση αυτή, ο Γουάιτακερ υπερασπίστηκε τη δουλειά που γίνεται στο περιοδικό. "Απ όσο γνωρίζουμε σήμερα, όλοι προσπάθησαν να κάνουν ότι έπρεπε. Ο Μάικλ Ισικοφ (ο συντάκτης του ρεπορτάζ) βασίστηκε σε μια γνωστή, άριστη πηγή... Και πήραμε την προφύλαξη να δείξουμε το άρθρο σε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Πενταγώνου, προτού δημοσιευτεί", επεσήμανε ο αρχισυντάκτης.

    [08] Κόσμος

    Ασύλληπτος ο Μπασάγιεφ

    Σε δίκη ο απαγωγέας του Μπεσλάν

    17/5/2005 1:32:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Άρχισε σήμερα στο Βλαντικαφκάζ, πρωτεύουσας της Βόρειας Οσετίας, η δίκη του μοναδικού επιζώντος από τους 32 φιλο-Τσετσένους κομάντος, που είχαν προκαλέσει το μακελειό στο σχολείο του Μπεσλάν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τον 24χρονο Νουρπατσί Κουλάγιεφ από το χωριό Ενγκενόι της περιοχής Νοτζάι Γιουρτ της Τετσενίας. Ο Κουλάγιεφ, που συνελήφθη στις 3 Σεπτεμβρίου κρυμμένος σε ένα φορτηγό, αντιμετωπίζει κατηγορίες για τρομοκρατία και φόνο. Οι κομάντος είχαν εισβάλει στο σχολείο την 1η Σεπτεμβρίου 2004 και επί τρεις ημέρες κρατούσαν ομήρους 1100 άτομα, ενώ η εισβολή τους έληξε με το θάνατο 330 ατόμων. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και 186 παιδιά. Στο μεταξύ, ο Τσετσένος πολέμαρχος Σαμίλ Μπασάγιεφ, που ισχυρίζεται ότι σχεδίασε την επίθεση, παραμένει ασύλληπτος.

    [09] Αθλητισμός

    Γόνατο που αξίζει μία... περιουσία

    17/5/2005 6:37:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το δρόμο που χάραξε πρώτη η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ Ελίζαμπεθ Τεϊλορ ασφαλίζοντας τα μενεξεδί υπέροχα μάτια της, έναντι αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων ακολουθούν πλέον και άλλοι επαγγελματίες, οι οποίοι επενδύουν στην ανατομική οικονομία, ασφαλίζοντας για αστρονομικά ποσά διάφορα πολύτιμα έως χαρισματικά μέρη του σώματός τους. Σύμφωνα μάλιστα με δημοδκόπηση στην οποία συμμετείχαν 110 Ιταλοί ασφαλιστικοί πράκτορες ο μηνίσκος του Βραζιλιάνου άσου της Ίντερ, Αντριάνο κοστίζει σήμερα 15 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που τα "αλαβάστρινα" στήθη της Ιταλίδας σταρ Μόνικα Μπελούτσι κοστολογούνται από 6-8 εκατομμύρια ευρώ.

    "Χρυσάφι" κοστίζει ο πήχης του "Σούμι"

    Στη σχετική χρυσή λίστα ακολουθεί ο πήχης του χεριού του Γερμανού πιλότου της Φεράρι, Μίκαελ Σουμάχερ με τον οποίο ο "Σούμι", κρατάει τα χαλινάρια των 900 ατίθασων άλογων που κρύβει στη μηχανή του μονοθεσίου του.

    Ο πήχης λοιπόν του επτάκις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή αξίζει από 12-14 εκατομμύρια ευρώ. Τρίτος είναι ένας άλλος λάτρης της ταχύτητας, ο Ιταλός οδηγός, εξάκις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, αγώνων μοτοσικλέτας, του οποίου ο καρπός τιμάται από 12-13 εκατομύρια ευρώ.

    Χαμηλότερα ακόμη έχουν εκτιμηθεί η ακοή του μαέστρου ορχήστρας, Ρικάρντο Μούτι, και η φωνή του διάσημου τενόρου, Λουτσιάνο Παβαρότι, που αξίζουν πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ.

    Σχετικά Links: TGCOM

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Θέλει Λουξεμπούργκο ο Ραούλ

    17/5/2005 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Ψήφο εμπιστοσύνης" στον Βραζιλιάνο τεχνικό της Ρεάλ Μαδρίτης, Λουξεμπούργκο έδωσε ο αρχηγός της βασίλισσας, Ραούλ, ο οποίος σε μήνυμα που έστειλε προς τον πρόεδρο του συλλόγου, Φλορεντίνο Πέρεθ ζήτησε την παραμονή του προπονητή του στον πάγκο των "μερένγκες" και την επόμενη αγωνιστική περίοδο. "Για μία ομάδα η παραμονή ενός τεχνικού είναι το σημαντικό θέμα. Έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα ίδια τα νούμερα. Νομίζω ότι αξίζει να συνεχίσει να κρατά και φέτος το τιμόνι της ομάδας" έκλεισε ο διεθνής άσος της Ισπανίας.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο Πελέ μιλά για τον Ζιντάν

    17/5/2005 6:03:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Αντιμέτωπος με του δημοσιογράφους ήρθε, όπως ήταν φυσικό, ο Πελέ όταν έφτασε στις Κάννες όπου θα παρευρεθεί για την προβολή της ταινίας με θέμα τη ζωή του, "Πελέ για πάντα". Ο Βραζιλιάνος άσος του παρελθόντος ρωτήθηκε για την άποψή του για το ποιος είναι κορυφαίος ποδοσφαιριστής της τελευταίας δεκαετίας και χωρίς να διστάσει κατονόμασε τον Ζινεντίν Ζιντάν. "Κορυφαίος ποδοσφαιριστής τα τελευταία δέκα χρόνια είναι ο Ζινεντίν Ζιντάν. Ο Φίγκο, ο Ραούλ, ο Μπέκαμ, ο Ρονάλντο και ο Κακά είναι εξαιρετικοί, όμως ο Ζιντάν είναι ο πλέον σταθερός", δήλωσε το "μαύ0ρο διαμάντι" και συμπλήρωσε αναφερόμενος στον Ροναλντίνο, "Αυτή τη στιγμή είναι ο πιο λαμπρός παίκτης στον κόσμο", τόνισε!

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Όλα έτοιμα για τον τελικό

    17/5/2005 2:16:00 μμ

    Τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της χρονιάς θα διεκδικήσουν την Τετάρτη το βράδυ, στις 21:45 Σπόρτιγκ Λισσαβόνας και ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στο πανέμορφο "Ζοζέ Αλβαλάδε" γήπεδο στο οποίο αγωνίζεται η Σπόρτιγκ στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, οι Ρώσοι καλούνται να αποδείξουν ότι μόνο τυχαία δεν βρέθηκαν στον τελικό του κυπέλλου UEFA, αλλά και ότι η όλη ευρωπαϊκή της πορεία εφέτος δεν ήταν απλά ένα πυροτέχνημα. Εκτός της θερμής ατμόσφαίρας που θα δημιουργήσουν οι χιλιάδες οπαδοί τη Σπόρτιγκ, η ΤΣΣΚΑ θα έχει αντίπαλο και μια από τις καλύτερες και πιο φορμαρισμένες ομάδες στην Ευρώπη αυτή την περίοδο. Η ομάδα της Λισσαβόνας, προβάλει σαν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του κυπέλλου. Αν τα καταφέρει και το κατακτήσει, τότε θα βάλει στην τροπαιόθηκη της, το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της και το πρώτο μετά από 41 χρόνια. Από την άλλη όμως h "πρωτάρα" σε τελικούς ομάδα της Μόσχας, αποτελεί ένα ισχυρό αουτσαιντερ, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις αρχές του χρόνου έπαιξε και του Champions League, κατακτώντας την τρίτη θέση στον όμιλό της, που της έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία, στο κύπελλο UEFA.

    Το προφίλ των αντιπάλων

    Οι δύο προπονητές, Ζοζέ Πεσέιρο και Βαλερί Γκαζάεφ αντίστοιχα, δεν έχουν πια τίποτα να κρύψουν. Γνωστά τα "όπλα" τους, το ίδιο κι οι αδυναμίες τους.

    Η Σπόρτινγκ, που είχε κατακτήσει το κύπελλο κυπελλούχων το 1964 νικώντας την ΜΤΚ Βουδαπέστης, έχει κάτω από τα δοκάρια της τον ασταθή και απρόβλεπτο Ρικάρντο, όμως στηρίζεται στον "σούπερ σκόρερ", Βραζιλιάνο Λιέντσον και στο "νέο αίμα" των Πινίγια, Ούγκο Βιάνα και Μιγκέλ Γκαρσία ("χρυσός" σκόρερ στον ημιτελικό με την Αλκμααρ).

    Η ΤΣΣΚΑ είναι ομάδα που "ξεχειλίζει" από ταλέντο, με δύο Βραζιλιάνους "δαίμονες", τους Βάγκνερ Λοβ και Ντάνιελ Καρβάλιο, τον Κροάτη Ολιτς αλλά και αρκετούς Ρώσους "πρώτης γραμμής" όπως οι αδελφοί Μπερεζούτσκι, ο Γκούσεφ, ο Ακινφέεφ.

    Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι εντυπωσιακές εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει δύο εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της, τον Σεργκέι Σέμακ και του Γίρι Γιάροσικ που έφυγαν τον Ιανουάριο για την Παρί Σεν Ζερμέν και την Τσέλσι αντίστοιχα.

    Όσον αφορά, τους προληπτικούς, θα πρέπει να πούμε ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του κυπέλλου UEFA που το κύπελλο θα απονεμηθεί στην έδρα μίας εκ των δύο φιναλίστ. Πριν από τρία χρόνια η Φέγενορντ είχε νικήσει 3-2 τη Ντόρτμουντ στο Ρότερνταμ. Ωστόσο, το 1965 όταν η διοργάνωση ονομαζόταν κύπελλο Εκθέσεων, ο τελικός είχε γίνει στο Τορίνο κι Φερεντσβάρος είχε επικρατήσει 1-0 της Γιουβέντους.

    Διαιτητής του τελικού, ορίστηκε ο Γκράχαμ Πολ. Αυτός είναι ο πρώτος τελικός που θα σφυρίξει και ίσως η σημαντικότερη αναμέτρηση που έχει διευθύνει στην καριέρα του.

    Ο 42χρονος (γεννηθείς στις 29/7/1963) διευθυντής πωλήσεων από το Χέρντφορτσαϊρ της Αγγλίας έχει «σφυρίξει» σε αγώνες του EURO 2000 του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002, του EURO 2004, καθώς και στον ημιτελικό του Champions League2000 (Μπάγερν-Ρεάλ 2-1).

    Ο Πολ πήρε το σήμα της FIFA το 1996, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με το γκολφ και τα ταξίδια.

    Στον τελικό της Τετάρτης βοηθοί θα είναι οι συμπατριώτες του Μάικλ Τίντζεϊ, Γκλεν Τέρνερ, τέταρτος διαιτητής ο επίσης Αγγλος Στίβεν Γκράχαμ Μπένετ και επιτετραμένος (delegate) της UEFA ο Νορβηγός Τρίγκβε Μπόρνε.

    Ο δρόμος προς την Λισσαβόνα

    Σπόρτιγκ Λισσαβόνας

    Α΄ γύρος UEFA:

    16/9 : Σπόρτινγκ Λισ.-Ραπίντ Βιέν.(Αυστρία) 2-0 60΄ Τίνγκα, 83΄ Λίεντσον 30/9 : Ραπίντ Βιεν.(Αυστρία)-Σπόρτινγκ Λισ. 0-0

    Φάση ομίλων (4ος)

    4/11: Σπόρτινγκ Λισ.-Πανιώνιος (Ελλάδα) 4-1 5΄ Κουστόντιο, 38΄ Ντουάλα, 79΄ Λίεντσον, 81΄ Ούγκο Βιάνα - 35΄ Μαρκορά 25/11: Ντ.Τιφλίδας (Λευκορ.)-Σπόρτινγκ Λισ. 0-4 6΄, 28΄, 59΄ Λίεντσον, 90΄ Ούγκο Βιάνα 1/12: Σπόρτινγκ Λισ.-Σοσό (Γαλλία) 0-1 2΄ Λονφάτ 16/12: Νιούκαστλ (Αγγλία)-Σπόρτινγκ Λισ. 1-1 5΄ Μπέλαμι - 40΄ Κουστόντιο

    Βαθμολογία ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ 10 ΣΟΣΟ 9 ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ 7 ---------------------------------- Πανιώνιος 3 Ντιναμό Τιφλίδας 0

    Φάση των "32"

    16/2 : Σπόρτινγκ Λισ.-Φέγενορντ (Ολλανδία) 2-1 22΄ Κουστόντιο, 36΄ Λίεντσον - 11΄ Γκόορ 24/2 : Φέγενορντ (Ολλανδία)-Σπόρτινγκ Λισ. 1-2 89΄ Χοφς - 62΄ Λίεντσον, 83΄ Ρόσεμπακ

    Φάση των "16"

    10/3 : Μίντλεσμπρο (Αγγλία)-Σπόρτινγκ Λισ. 2-3 79΄ Τζομπ, 86΄ Ρίγκοτ - 49΄ Πέδρο Μπαρμπόσα, 53΄ Λίεντσον, 65΄ Ντουάλα 17/3 : Σπόρτινγκ Λισ.-Μίντλεσμπρο (Αγγλία) 1-0 89΄ Πέδρο Μπαρμπόσα

    Προημιτελικοί

    7/4 : Νιούκαστλ (Αγγλία) - Σπόρτινγκ Λ. 1-0 37΄ Σίρερ 14/4 : Σπόρτινγκ Λ.-Νιούκαστλ (Αγγλία) 4-1 40΄ Νικουλάε, 71΄ Σα Πίντο, 76΄ Μπέτο, +90΄ Ρόσεμπακ - 20΄ Ντάιερ

    Ημιτελικοί

    28/4 : Σπόρτινγκ Λ.-Αλκμάαρ (Ολλανδία) 2-1 36΄ Ντουάλα, 80΄ Πινίγια - 36΄ Λαντζάατ 5/5 : Αλκμάαρ (Ολλανδία)-Σπόρτινγκ Λισ. 3-2 6΄ Περέζ, 79΄ Χούισεγκεμς, 108΄ Γιάλιενς - +45΄ Λιέντσον, 120΄ Μιγκέλ Γκαρσία

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας

    Β΄ προκρ. Τσάμπιονς Λιγκ

    27/7 : Νέφτσι (Αζερμπαϊτζαν)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 0-0 4/8 : ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Νέφτσι (Αζερμπαϊτζαν) 2-0 68΄ Γκούσεφ, 72΄ Λοβ

    Γ΄ προκρ. Τσάμπιονς Λιγκ

    10/8 : ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ρέιντζερς (Σκωτία) 2-1 4΄ Λοβ, 46΄ Γιάροσικ - 37΄ Νόβο 25/8 : Ρέιντζερς (Σκωτία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1-1 87΄ Τόμπσον - 60΄ Λοβ

    Τσάμπιονς Λιγκ (8ος όμιλος)

    14/9 : Πόρτο (Πορτογαλία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 0-0 29/9 : ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Παρί Σ.Ζ. (Γαλλία) 2-0 64΄ Σέμακ, 77΄πεν. Λοβ 20/10: Τσέλσι (Αγγλία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 2-0 9΄ Τέρι, 45΄ Γκούντγιονσεν 2/11: ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Τσέλσι (Αγγλία) 0-1 24΄ Ρόμπεν 24/11: ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Πόρτο (Πορτογαλία) 0-1 28΄ ΜακΚάρθι 7/12: Παρί Σ.Ζ. (Γαλλία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1-3 37΄ Πανκράτ - 28΄, 64΄, 70΄ Σέμακ

    Βαθμολογία Τσέλσι 13 Πόρτο 8 -------------------------- ΤΣΣΚΑ Μόσχας 7 -------------------------- Παρί Σ.Ζ. 5

    Φάση των "32"

    17/2 : ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Μπενφίκα (Πορτογαλία) 2-0 12΄ Β. Μπερεζούτσκι, 60΄ Λοβ 24/2 : Μπενφίκα (Πορτογαλία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1-1 63΄ Κάραντας - 49΄ Ιγκνάσεβιτς

    Φάση των "16"

    10/3 : Παρτιζάν (Σερβία/Μαυρ.)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1-1 83΄πεν. Τόμιτς - 17΄ Αλντόνιν 17/3 : ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Παρτιζάν (Σερβία/Μαυρ.) 2-0 68΄ Καρβάλιο - 84΄πεν. Λοβ

    Προημιτελικοί

    7/4 : ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Οσέρ (Γαλλία) 4-0 21΄ Οντια, 63΄πεν. Ιγκάσεβιτς, 71΄ Λοβ, 77΄ Γκούσεφ 14/4 : Οσέρ (Γαλλία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 2-0 9΄ Λασουέρ, 78΄πεν. Καλού

    Ημιτελικοί

    28/4 : Πάρμα (Ιταλία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 0-0

    5/5 : ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Πάρμα (Ιταλία) 3-0 10΄, 53΄ Καρβάλιο, 60΄ Β. Μπερεζούτσκι

    Η χρυσή βίβλος

    ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

    1958: ΒΑΡΚΕΛΟΝΗ-Λονδίνο 2-2, 6-0

    1959: ΒΑΡΚΕΛΟΝΗ-Μπέρμιγχαμ 0-0, 4-1

    1960: Δεν έγινε

    1961: ΡΟΜΑ-Μπέρμιγχαμ 2-2, 2-0

    1962: ΒΑΛΕΝΘΙΑ-Μπαρτσελόνα 6-2, 1-1

    1963: ΒΑΛΕΝΘΙΑ-Ντιναμό Ζάγκρεμπ 1-2, 2-0

    1964: ΣΑΡΑΓΟΣΑ-Βαλένθια 2-1

    1965: ΦΕΡΕΝΤΣΒΑΡΟΣ-Γιουβέντους 1-0 (στο Τορίνο)

    1966: ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-Σαραγόσα 0-1, 4-2

    1967: ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ-Λιντς 2-0, 0-0

    1968: ΛΙΝΤΣ-Φερεντσβάρος 1-0, 0-0

    1969: ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ-Ουίπεστ 3-0, 3-2

    1970: ΑΡΣΕΝΑΛ-Αντερλεχτ 1-3, 3-0

    1971: ΛΙΝΤΣ-Γιουβέντους 2-2, 1-1

    ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ

    1972: ΤΟΤΕΝΑΜ-Γουλβς 2-1, 1-1

    1973: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Γκλάντμπαχ 3-0, 0-2

    1974: ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ-Τότεναμ 2-2, 2-0

    1975: ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ-Τβέντε 0-0, 5-1

    1976: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Μπριζ 3-2, 1-1

    1977: ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-0, 1-2

    1978: ΑΪΝΤΧΟΒΕΝ-Μπαστιά 0-0, 3-0

    1979: ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ-Ερυθρός Αστέρας 1-1, 1-0

    1980: ΑΙΝΤΡΑΧΤ-Γκλάντμπαχ 2-3, 1-0

    1981: ΙΠΣΟΥΪΤΣ-ΑΛΚΜΑΑΡ 3-0, 2-4

    1982: ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ-Αμβούργο 1-0, 3-0

    1983: ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ-Μπενφίκα 1-0, 1-1

    1984: ΤΟΤΕΝΑΜ-Αντερλεχτ 1-1, 1-1 (4-3 στα πέναλτι)

    1985: ΡΕΑΛ-Βιντεότον 3-0, 0-1

    1986: ΡΕΑΛ-Κολονία 5-1, 0-2

    1987: ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ-Νταντί Γιουνάιτεντ 1-0, 1-1

    1988: ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ-Εσπανιόλ 3-0, 0-3 (3-2 στα πέναλτι)

    1989: ΝΑΠΟΛΙ-Στουτγκάρδη 2-1, 3-3

    1990: ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-Φιορεντίνα 3-1, 0-0

    1991: ΙΝΤΕΡ-Ρόμα 2-0, 0-1

    1992: ΑΓΙΑΞ-Τορίνο 0-0, 2-2

    1993: ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-Ντόρτμουντ 3-1, 3-1

    1994: ΙΝΤΕΡ-Σάλτσμπουργκ 1-0, 1-0

    1995: ΠΑΡΜΑ-Γιουβέντους 1-0, 1-1

    1996: ΜΠΑΓΕΡΝ-Μπορντό 2-0, 3-1

    1997: ΣΑΛΚΕ-Ιντερ 1-0, 0-1 (4-1 στα πέναλτι)

    1998 Παρίσι : ΙΝΤΕΡ-Λάτσιο 3-0

    1999 Μόσχα : ΠΑΡΜΑ-Μαρσέιγ 3-0

    2000 Κοπεγχάγη : ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ-Αρσεναλ 0-0 (4-1 στα πέναλτι)

    2001 Ντόρτμουντ : ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Αλαβες 4-4 (5-4 στην παράταση)

    2002 Ρότερνταμ : ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ-Ντόρτμουντ 3-2

    2003 Σεβίλη : ΠΟΡΤΟ-Σέλτικ 2-2 (3-2 στην παράταση)

    2004 Γκέτεμποργκ: ΒΑΛΕΝΘΙΑ-Μαρσέιγ 2-0

    2005 Λισαβόνα : Σπόρτινγκ Λισ.-ΤΣΣΚΑ Μόσχας

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Βαρύ το κατηγορητήριο του Άρη

    17/5/2005 7:27:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Όπως ήταν αναμενόμενο το κατηγορητήριο με το οποίο ο Άρης εγκαλείται να απολογηθεί για την διακοπή του αγώνα με τον Ηρακλή, είναι ιδιαιτέρως βαρύ, κάτι που σημαίνει πως οι "κιτρινόμαυροι" δύσκολα θα αποφύγουν την βαριά τιμωρία. Στο κατηγορητήριο αναφέρονται λεπτομερώς όχι μόνο όσα συνέβησαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο και οδήγησαν στην διακοπή αλλά και όσα έγιναν πριν από τον αγώνα με τους οπαδούς του Άρη να είναι σε όλα πρωταγωνιστές.

    Αναλυτικά το κατηγορητήριο

    "Πριν την έναρξη του αγώνα ΠΑΕ Αρης-Ηρακλής, και περί ώρα 16:50, με την άφιξη στο γήπεδο της ομάδας του Ηρακλή, οκτακόσιοι (800) περίπου φίλαθλοι της ομάδας του Αρη, που βρίσκονταν επί της οδού Αλ. Παπαναστασίου, έξω από τη θύρα 2, επιτέθηκαν σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων που είχαν πραγματοποιήσει φράγμα, στη διασταύρωση των οδών Γ. Σεφέρη και Αλ. Παπαναστασίου και πέταξαν πέτρες, μπουκάλια, βεγγαλικά και άλλα αντικείμενα. Από την επίθεση αυτή τραυματίστηκε ο αστυφύλακας Παδιώτης Δημ. και προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε ένα λεωφορείο της αστυνομίας. Επίσης έσπασαν τρεις ατομικές ασπίδες και ένα υπηρεσιακό κράνος. Κατά την αποκατάσταση της τάξης και την απομάκρυνση των φιλάθλων αυτοί έβαλαν φωτιά σε δυο κάδους σκουπιδιών.

    Στη συνέχεια επιτέθηκαν στον αστυφύλακα Καραγιαννίδη Π. που φωτογράφιζε τις σκηνές των γεγονότων και αφού τον προπηλάκισαν και τον εξύβρισαν του απέσπασαν το φωτογραφικό φιλμ της υπηρεσιακής του μηχανής. Περί ώρα 17.15 με την είσοδο της ομάδας του Ηρακλή στα αποδυτήρια της φιλοξενούμενης ομάδας στο γήπεδο του Αρη, φίλαθλοι της τελευταίας έριξαν δέκα (10) περίπου καπνογόνα, τούβλα, πέτρες, κεραμίδια και νερά, εκτός των αποδυτηρίων, επί της οδού Παπαναστασίου μπροστά από την μπουτίκ του Αρη και κάτω από την κερκίδα 2, με αποτέλεσμα οι καπνοί από τα καπνογόνα να εισχωρήσουν στον χώρο των αποδυτηρίων, που βρίσκονταν κάτω από την κερκίδα 2, και να προκαλέσουν δυσκολίες αναπνοής στα άτομα που υπήρχαν στο χώρο.

    Κατά την είσοδο των παικτών του Ηρακλή, περί ώρα 18.25, φίλαθλοι του Αρη έριξαν επτά-οκτώ (7-8) κροτίδες στον αγωνιστικό χώρο και πέντε (5) καπνογόνα μπροστά στη φυσούνα. Την ίδια χρονική στιγμή, φίλαθλοι του Αρη εισήλθαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να παρεμποδίσουν το ζέσταμα των παικτών. Επίσης έριξαν στο έδαφος τον πάγκο των φιλοξενουμένων και επιτέθηκαν φραστικά στους τερματοφύλακες και στους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές του Ηρακλή. Εξ αιτίας των παραπάνω καθυστέρησε η έναρξη του αγώνα για 5΄.

    Στο 8΄του αγώνα φίλαθλοι της ομάδας του Αρη έριξαν δυο (2) πλαστικά μπουκάλια κατά του ποδοσφαιριστή της ομάδας του Ηρακλή, Λαγού, ο οποίος προσπαθούσε να εκτελέσει γωνιακό λάκτισμα. Στο 20΄ του αγώνα φίλαθλοι της εγκαλούμενης εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος του β΄ βοηθού διαιτητή χωρίς να καταφέρουν να τους εμποδίσουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο διαιτητής να διακόψει προσωρινά τον αγώνα και να ζητήσει να γίνουν συστάσεις από τα μεγάφωνα του γηπέδου, όπως και έγινε.

    Στο 32΄ του αγώνα, κατά την επίτευξη του δεύτερου τέρματος της ομάδας του Ηρακλή, περίπου 250 φίλαθλοι της εγκαλούμενης εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και έριξαν τον πλαστικό πάγκο της ομάδας του Ηρακλή, πλαστικά μπουκάλια και μικροαντικείμενα. Εξαιτίας αυτού διεκόπη ο αγώνας για 15΄περίπου και οι διαιτητές με τους παίκτες των ομάδων συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του γηπέδου, ώσπου οι αστυνομικές δυνάμεις να επαναφέρουν την τάξη. Ο αγώνας συνεχίστηκε αφού οι φίλαθλοι που είχαν εισέλθει, επανήλθαν στις κερκίδες και οι διαιτητές είχαν λάβει τη διαβεβαίωση από τους επικεφαλείς της τάξης ότι θα ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις. Περί ώρα 19.35 φίλαθλοι της εγκαλούμενης που βρίσκονταν στην κερκίδα των επισήμων, έσπασαν είκοσι (20) περίπου πλαστικά καθίσματα και τα έριξαν προς τον πάγκο της ομάδας του Ηρακλή.

    Στις 19.45 (41΄λεπτό του αγώνα) με την επίτευξη του τέρματος της ομάδας του Αρη φίλαθλοι της τελευταίας, από τις κερκίδες 1, 3 και των επισήμων, εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο από τις γραμμές του τέρματος, χωρίς οι αστυνομικές δυνάμεις να είναι σε θέση να τους συγκρατήσουν και ορισμένοι από αυτούς κινήθηκαν απειλητικά κατά των παικτών του Ηρακλή, τους προπηλάκισαν και συγχρόνως κτύπησαν τους ποδοσφαιριστές του Ηρακλή, Αν. Κατσαμπή και Γ. Αμπάρη (δέχτηκε γροθιά στο πρόσωπο) με σκοπό να επηρεάσουν την απόδοση τους και να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα του αγώνα κατά τα συμφέροντα τους. Και οι δυο άνω ποδοσφαιριστές μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι ο πρώτος εξ αυτών έφερε κτύπημα στον αυχένα, στη ρινική χώρα και ήπια εγκεφαλική διάσειση και ο δεύτερος ήπια εγκεφαλική διάσειση με επιδεινούμενη κεφαλαλγία.

    Μετά από αυτά ο διαιτητής διέκοψε εκ νέου τον αγώνα και με τους βοηθούς του πήγαν στα αποδυτήρια αφού οι αστυνομικές δυνάμεις δεν ήταν σε θέση να επιβάλλουν την τάξη και να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, όσο και την σωματική ακεραιότητα των διαγωνιζομένων ποδοσφαιριστών, διαιτητών και λοιπών παραγόντων. Στις 19.50 ο διαιτητής του αγώνα ζήτησε από τον επικεφαλής των μέτρων τάξης, όπως εγγυηθεί την ασφαλή συνέχεια του αγώνα και την σωματική ακεραιότητα των ίδιων και των ποδοσφαιριστών και όταν αυτό δεν έγινε στις 21.00 διέκοψε οριστικά τον αγώνα και ενώ το αποτέλεσμα ήταν 1-2 υπέρ της ομάδας του Ηρακλή».

    Την ίδια ημέρα, η ΠΑΕ Αρης κλήθηκε να υποστηρίξει την ένστασή της για αντικανονική διακοπή εκ μέρους του διαιτητή Θανάση Μπριάκου. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι σε απολογία κλήθηκε και η ΠΑΕ Ηρακλής «γιατί κατά τη διάρκεια του αγώνα ΠΑΕ Αρης-Ηρακλής, φίλαθλοι της εγκαλούμενης, από την κερκίδα 4, πετούσαν προς τους φιλάθλους του Αρη πέτρες, μπουκάλια, τεμάχια τσιμέντου και καθισμάτων".

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Συγχαρητήρια σε Ντέμη από "Τίγρη"

    17/5/2005 6:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/5/2005 7:05:08 μμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τα εύσημα στον Ντέμη Νικολαϊδη απέδωσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα. Ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ ευχαρίστησε τον νυν για την προσπάθεια σωτηρίας της ομάδας που έκανε και η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Χαρακτηριστικά μάλιστα δήλωσε, "Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την φετινή πορεία της ΑΕΚ". Ίσως το κυριότερο θέμα αυτής της συνέντευξης Τύπου πάντως ήταν η ανακοίνωση του "τίγρη" για την διεκδίκηση της προεδρίας της ερασιτεχνικής ΑΕΚ και τα σχέδια για την ανέγερση του νέου γηπέδου. Ο Μελισσανίδης ως πρωτεύοντα ζητήματα μάλιστα έθεσε ακριβώς αυτά τα δύο, το νέο γήπεδο και την απογείωση των ερασιτεχνικών τμημάτων, ενώ για το γήπεδο τόνισε πως θα κοστίζει 75 εκατομμύρια ευρώ και η ονομασία του θα είναι "Αγία Σοφία", πρόταση που έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής.

    Επίσης ο Μελισσανίδης η ονομασία του γηπέδου στο μέλλον θα συμπληρωθεί από το όνομα κάποιου χορηγού. Από τα σχέδια που διανεμήθηκαν στους εκπροσώπους του Τύπου το γήπεδο θυμίζει λίγο το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» κι αυτό είναι λογικό αφού την κατασκευή του έχει αναλάβει ο ίδιος αρχιτέκτονας. Η χωρητικότητά του θα είναι 36.500 θεατές, 25.000 στο κάτω διάζωμα και 11.000 στο άνω, με φωτισμό στο στέγαστρο και θα είναι προδιαγραφών FIFA τεσσάρων αστέρων. Επίσης έχει προβλεφθεί να κατασκευαστούν 60 πολυτελείς σουϊτες οι 10 εκ των οποίων θα φέρουν τα ονόματα «προσωπικοτήτων-συμβόλων της ΑΕΚ» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Ετσι, θα υπάρχει σουϊτα "Λουκάς Μπάρλος", "Στέλιος Μανωλάς", "Μίμης Παπαϊωάννου", "Θωμάς Μαύρος", αλλά και "Χρήστος Κωστής", για να τιμηθεί ένας ποδοσφαιριστής που ξεκίνησε για "σημαία" της ΑΕΚ αλλά χτυπήθηκε από την ατυχία, όπως εξήγησε ο υποψήφιος πρόεδρος της ερασιτεχνικής, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι το νέο γήπεδο θα παραδοθεί "με το κλειδί στο χέρι" σε 20 μήνες.

    Από τα 73.800.000 του αρχικού προϋπολογισμού ο κ. Μελισσανίδης προτίθεται να καλύψει ο ίδιος το 27% (20 εκατομμύρια) σε περίπτωση που δεν καλυφθεί από την ΑΕΚ, ενώ το υπόλοιπο 73% θα προέρχεται από δανειακά κεφάλαια. Πηγές εσόδων της ΑΕΚ θα είναι η ΠΑΕ, ο χορηγός ονόματος, η εμπορική στοά, το εστιατόριο, διάφορες εκδηλώσεις, οι διαφημίσεις (εξαιρούνται οι πινακίδες), οι 60 σουϊτες και το υπόγειο πάρκινγκ 1.500 θέσεων. Έως τώρα ο Δημ. Μελισσανίδης δεν έχει έλθει σε επαφή με τράπεζες για να εξετάσει τις συνθήκες δανεισμού. "Δεν έχω ακόμη θεσμικό ρόλο. Αν εκλεγώ, όμως, θα "τρέξουμε" όλες τις ημερομηνίες και σε 20 μήνες το γήπεδο θα είναι έτοιμο" είπε και επανέλαβε ότι πρόθεσή του δεν είναι σε καμία περίπτωση η ΠΑΕ: "Είμαι υπέρ της ενότητας σαν κι αυτή που πέτυχε ο Ντέμης Νικολαϊδης και αποτελεί μεγάλο επίτευγμα. Εγώ δεν μαχαιρώνω πισώπλατα. Δεν θέλω την ΠΑΕ".

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κατσιαμπής: "Θα πρέπει να ντρέπονται"

    17/5/2005 3:58:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ο αρχηγός του Ηρακλή Τάσος Κατσιαμπής δεν άντεξε. Από την Κυριακή το βράδυ που έζησε τον εφιάλτη του γηπέδου "Κλέανθης Βικελίδης" και έφυγε τραυματίας από το γήπεδο για το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, οι διοικούντες του Άρη δεν σταμάτησαν να τον κατηγορούν για θέατρο. Σήμερα και λίγες μόνο ώρες μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, χωρίς να μπορεί να κρύψει την αγανάκτησή του για τα όσα ειπώθηκαν. " Δεν είναι ότι καλύτερο... Βγαίνω όμως να μιλήσω για αυτούς που διοικούν τον Άρη. Πρέπει να ντρέπονται. Δεν μπορεί να λένε ότι ο... υποτιθέμενος τραυματισμός του Κατσαμπή, αλλά και του Αμπάρη. Είναι ντροπή που διοικούν τον Άρη. Ο κόσμος είδε τι έγινε. Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να λένε ότι πέφτω μόνος μου", τόνισε με εμφανή εκνευρισμό.

    "Ευχαριστώ τον Πασσαλή και τον Κολτσίδα"

    Αναφερόμενος στον τραυματισμό του ο αμυντικός του Ηρακλή τόνισε:

    "Δεν πρόλαβα να δω τι έγινε. Είχα και πέρσι ατύχημα. Το πρόσωπο μου έχει βίδες. Όταν με χτύπησε, νόμιζα ότι θα σταματήσω το ποδόσφαιρο. Το άθλημα, το επάγγελμα που αγαπάω... Δεν γίνεται να λέει με ερασιτεχνικές λήψεις και αυτός και ο άλλος ότι έπεσα μόνος μου. Δεν θέλω να αναφέρω καν τα ονόματα τους, τους δίνω και αξία. Ένδεκα χρόνια καριέρας, προσπαθούν να διαστρεβλώσουν το όνομα μου; Γελάει όλη η Ελλάδα, με αυτά που έγιναν. Θα σκάσω... Λένε, ο υποτιθέμενος τραυματισμός του Κατσαμπή και πως δεν χτύπησαν τον Αμπάρη; Μας πήραν κατάθεση από την Αστυνομία στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής λέγοντας μας ότι έπιασαν αυτόν που χτύπησε τον Αμπάρη. Κοροϊδεύουν τον κόσμο του Αρη; Τι στοιχεία θα παρουσιάσουν; Δεν με ενδιαφέρει αν θα πέσει ή θα σωθεί ο Αρης. Με ενδιαφέρει να μπορώ να κυκλοφορήσω με ψηλά το κεφάλι, να παίζω για την ομάδα που με συντηρεί, να είμαι καλά, να μπορώ να ταΐζω την οικογένεια

    Γύρισα προς την σέντρα, όπως κάνει ο κάθε παίκτης όταν η ομάδα του δέχεται γκολ. Ήμουν σκυμμένος. Άκουσα βήματα, δεν πρόλαβα όμως να γυρίσω. Με χτύπησε με κεφαλιά. Δεν άκουγα, έπεσα κάτω σφαδάζοντας. Βρέθηκα κάτω, ήρθαν με το φορείο, έμαθα ότι χτύπησαν μετά και τον Αμπάρη. Ο κόσμος δεν βλέπει; Τι προσπαθούν να κερδίσουν; Ο Κατσαμπής και ο κάθε Κατσαμπής φταίμε;"

    Ο Τάσος Κατσιαμπής, πάντως παρά την απογοήτευσή του και τον εκνευρισμό του, δεν ξέχασε να ευχαριστήσει και δυο παίκτες του Άρη για την στάση που κράτησαν και την συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων: "Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω δυο ανθρώπους. Τον Γιώργο Κολτσίδα και τον Πέτρο Πασσαλή που πάνω από όλα είναι άνθρωποι. Ο Κολτσίδας μας έδειξε με την παρουσία του στο γήπεδο ότι είναι πραγματικά Αρειανός. Ούτε με εκφοβισμούς, ούτε με τίποτα. Όσο για άλλους; Ήμαστε συνάδερφοι και ξαφνικά γίναμε εχθροί:

    Ο Πασσαλής ήρθε και μου ζήτησε συγνώμη εκ μέρους της οικογένειας του Αρη. Δεν φταίει η μεγάλη μερίδα του Αρη, αλλά ούτε και εμείς οι ποδοσφαιριστές. Έχω μάθει να είμαι αληθινός. Κάνω καριέρα έντεκα χρόνια. Ήμουν αρχηγός σε όλες τις ομάδες. Δεν έχω προκαλέσει ποτέ κανέναν αντίπαλο. Θα πω ένα... Ορκίζομαι να μην προλάβω να βγω από το σπίτι μου, αν έγινε αυτό που λένε και ότι δήθεν φόρεσα άλλη φανέλα κάτω από τη φανέλα του Ηρακλή. Όμως, με έχουν φτάσει στο αμήν. Είναι γελοιότητες αυτά που λένε. Υπέγραψα συμβόλαιο ανανέωσης πριν από τρεις μέρες σε μια ομάδα που αγάπησα. Θέλω να μείνω στη Θεσσαλονίκη. Θα προκαλέσω μια ομάδα που είναι συμπολίτης; Γιατί να το κάνω αυτό το πράγμα; Για κάποιους τρεις που θέλουν να τα κάνουν όλα άνω-κάτω; Δεν το έκανα ποτέ στη ζωή μου, ούτε θα το έκανα τώρα. Καταλαβαίνω τη θέση τους (σ.σ. τους διοικούντες του Αρη), αλλά δεν μπορεί να παίζουν με ανθρώπινες ζωές και οικογένειες".

    Καλό λόγο είχε να πει και τον κόσμο του Άρη. Όχι για αυτούς βέβαια που μπήκαν στο γήπεδο και δημιούργησαν τα επεισόδια, αλλά για αυτούς που πήγαν στο γήπεδο για να δουν και να χειροκροτήσουν την ομάδα τους χωρίς βίαια ξεσπάσματα. Μάλιστα μερικοί από αυτούς τον χειροκρότησαν, την ώρα που μεταφερόταν εκτός γηπέδου με φορείο:

    "Το αισθάνθηκα το χειροκρότημα. Όσοι το έκαναν αυτό, πραγματικά τους ευχαριστώ. Σου δίνει δύναμη για τη συνέχεια, κερδίζεις πολλά".

    [16] Μπάσκετ

    Ισοφάρισε το Μαρούσι

    17/5/2005 7:10:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σε έναν συναρπαστικό αγώνα το Μαρούσι κατάφερε στο δεύτερο ημίχρονο να «αφυπνιστεί» από τον αγωνιστικό του... λήθαργο και να φτάσει στη νίκη με 82-76, στο πλαίσιο του δεύτερου αγώνα με τον Μακεδονικό για την Α' φάση των πλέι οφ. Οι δύο ομάδες ανανέωσαν το ραντεβού τους και πάλι στο κλειστό του Αγίου Θωμά (το Μαρούσι έχει πλεονέκτημα έδρας) για την Πέμπτη, προκειμένου να αναδειχθεί η ομάδα που θα πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση, καθώς με τη σημερινή νίκη του Μαρούσι ισοφάρισε τη σειρά των αγώνων σε 1-1.

    Ο έλεγχος στον Μκεδονικό

    O Μακεδονικός μπήκε στο παρκέ του Αγίου Θωμά με τον... αέρα του 1-0, από το πρώτο παιχνίδι στην Κοζάνη. Ο Λουκόφσκι από τα πρώτα λεπτά του αγώνα κινούσε μαεστρικά τα νήματα της επίθεσης της ομάδας του Αργύρη Πεδουλάκη, ενώ όταν «αφυπνίστηκαν» και οι δύο βασικές επιθετικές αιχμές του Μακεδονικού, Μάικλ και Χάτσον, το Μαρούσι, που έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, έχασε την επαφή με το σκορ. Στο 9ο λεπτό του αγώνα, μάλιστα, οι φιλοξενούμενοι εκτόξευσαν για πρώτη φορά τη διαφορά στους 10 πόντους (25-15), για να κλείσει η πρώτη περίοδος με τον Μακεδονικό στο +8 (27-19). Η εκνευριστική αστοχία των παικτών του Αμαρουσίου από τη γραμμή του τρίποντου (2/14), ήταν αρκετή ώστε ο Μακεδονικός να συνεχίσει να διατηρεί το προβάδισμα, που είχε «οικοδομήσει» από την πρώτη περίοδο. Ωστόσο, οι γηπεδούχοι δεν το έβαλαν κάτω και με κορυφαίους τους Στιούαρτ και Σπανούλη, καθώς ο Μπλάκνεϊ είχε «εγκλωβιστεί» στην άμυνα των αντιπάλων και είχε περιοριστεί στους 2 πόντους, κατάφεραν να «ροκανίσουν» τη διαφορά και στο 17' να μειώσουν σε 5 πόντους (34-39). Στο επόμενο λεπτό εκδηλώθηκε και ο πρώτος πονοκέφαλος του Αργύρη Πεδουλάκη, καθώς ο Μάικλ συμπλήρωσε τρία φάουλ. Οι Κοζανίτες πάντως συνέχισαν να διατηρούν βραχεία κεφαλή για να κλείσει το ημίχρονο 44-41, υπέρ τους.

    Ανέκαμψε το Μαρούσι

    Στην τρίτη περίοδο, το Μαρούσι με τον Στιούαρτ να αφηνιάζει κατάφερε λίγο πριν τη συμπλήρωση των 30 λεπτών να πάρει το προβάδισμα αρχικά με 47-46 και εν συνεχεία 51-50. Ωστόσο, οι Κοζανίτες κατάφεραν βρίσκοντας τις κατάλληλες διόδους προς το καλάθι του Αμαρουσίου να τελειώσουν την τρίτη περίοδο στο +1 (65-64). Το 5ο φάουλ του Πιτ Μάικλ διευκόλυνε το έργο του Αμαρουσίου, που πλέον είχε επικεντρώσει την άμυνα του στη φύλαξη των Χάτσον, Παπαμακάριου. Οι γηπεδούχοι με σερί 15-5 πήραν για πρώτη φορά προβάδισμα εννέα πόντων (79-70). Ο Μακεδονικός απάντησε μειώνοντας στους τρεις πόντους (79-76), αλλά η άμυνα ζώνης του Αμαρουσίου ήταν καταλυτική ώστε οι γηπεδούχοι να πάρουν τη νίκη με το τελικό 82-76.

    Διαιτητές: Κ.Κορομηλάς, Καρούσης, Παπαπέτρου

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 19-27, 41-44, 64-65, 82-76.

    ΜΑΡΟΥΣΙ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 12 (2), Στιούαρτ 22, Μπουντούρης, Σμίλιανιτς 4, Σέκουλιτς 8, Τζόουνς 7, Σπανούλης 18 (1), Κολώκας 3 (1), Πόποβιτς 8 (2).

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ (Αργύρης Πεδουλάκης): Παπαμακάριος 15 (3), Χαραλαμπίδης, Λουκόφσκι 8, Χάτσον 18, Ρίματς, Μάικλ 17, Τσάνακ 14 (3), Δάλιαρης 2, Πέτρουλας 2.

    [17] Βόλεϊ

    "Ποντικοί" τρύπωσαν στο σπίτι του Μπάεφ

    17/5/2005 7:29:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τον διεθνή άσο Θοδωρή Μπάεφ, κατά την επιστροφή του από τη Βουλγαρία στο σπίτι του. Διαρρήκτες, εκμεταλλεύτηκαν την 10ήμερη περίπου άδεια, που είχε δώσει ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Χαριτωνίδης, στους διεθνείς του Ηρακλή και του Ολυμπιακού και "έγδυσαν" με την άνεσή τους το σπίτι του Έλληνα ακραίου. Όταν εκείνος επέστρεψε από τη Φιλιππούπολη χθες σπίτι του, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, όπου είχε περάσει λίγες ημέρες ξεκούρασης με την έγκυο σύζυγό του, δεν πίστευε στα μάτια του, αφού οι κλέφτες τα είχαν κάνει όλα άνω κάτω και στη συνέχεια διέφυγαν ανενόχλητοι με τη λεία τους.

    Αναβλήθηκε το ραντεβού με τον Ηρακλή

    Έτσι αναβλήθηκε σήμερα η προγραμματισμένη συνάντηση που θα είχε με τη διοίκηση του Ηρακλή, σε μία ύστατη προσπάθεια να τον μεταπείσει και να παραμείνει στο "Γηραιό". Κανονικά σήμερα ο Μπάεφ θα έπρεπε να ταξιδέψει στην Αθήνα για να ενσωματωθεί στην προετοιμασία της Εθνικής και στη συνέχεια να υπογράψει το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό, αλλά μετά το δυσάρεστο συμβάν, ο διεθνής άσος πέρασε όλη την ημέρα του στην Αστυνομία, όπου κατήγγειλε τη ληστεία προκειμένου να αρχίσουν οι σχετικές έρευνες.

    [18] Πολιτισμός

    Για διάσωση και διαχείριση πολιτιστικών τοπίων

    Στο Ιράν το βραβείο "Μ. Μερκούρη" της UNESCO

    17/5/2005 5:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στο ιστορικό χωριό Μαϊμπάντ του Ιράν απονεμήθηκε το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" της UNESCO για τη διάσωση και την καλύτερη διαχείριση των πολιτιστικών τοπίων. Το Μαϊμπάντ επιλέχθηκε μεταξύ 11 υποψηφιοτήτων για τον ιδιαίτερο αγροτικό - ποιμενικό του χαρακτήρα, που δεν έχει αλλοιωθεί τελείως παρά το γεγονός ότι κατοικείται εδώ και δύο ή τρεις χιλιετίες, ενώ οι ανθρώπινες παρεμβάσεις δεν εμποδίζουν την οικολογική ισορροπία. Το Μαϊμπάντ προτιμήθηκε από το τοπίο της Τεκίλα και των προαστίων της που βρίσκονται στο κρατίδιο του Ζολίσκο του Μεξικού και αφορούσε μια ζώνη 30.000 εκταρίων που κυριαρχείται από τις ευθυγραμμίσεις των φυτών "αθάνατος", τα οποία ακολουθούν τις καμπύλες του επιπέδου. Είναι η τέταρτη φορά που απονέμεται φέτος το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη". Το 1999 είχαν μοιραστεί στο πάρκο Ελίσια της Ιεριχούς, την κουβανική κοιλάδα των Βινάλες και το ανοιχτό μουσείο καλών τεχνών της λετονικής Πεντβάλε. Το 2001 είχε απονεμηθεί στο Ντζεμπέλ Μουρτζάτζο και την πόλη Σιντ Χουάρι του Οράν της Αλγερίας, καθώς και τη νορβηγική Χέθλαντ, ενώ το 2003 στο τοπίο του πάρκου της Κόγκα της Ιαπωνίας. Το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" 2005 θα απονεμηθεί τον Σεπτέμβριο από την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πετραλιά και τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Κοϊχίρο Ματσουούρα.

    [19] Υγεία

    Κατέσχεσε η Νομαρχία Πειραιά

    Ακατάλληλα τρόφιμα σε αποθήκη στη Δραπετσώνα

    17/5/2005 3:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Κατεψυγμένα πουλερικά ακατάλληλα προς κατανάλωση κατέσχεσε η Νομαρχία Πειραιά, κατά τη διάρκεια ελέγχων σε αποθήκη εταιρείας στη Δραπετσώνα. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, τα συνεργεία της Νομαρχίας εντόπισαν και κατέσχεσαν 25.200 κιλά στήθος κοτόπουλο κατεψυγμένο Αργεντινής, στο οποίο ανιχνεύτηκε η -ακατάλληλη για τον οργανισμό- ουσία Listeria. Επίσης, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής προχώρησε στην κατάσχεση οχτώ δοχείων φέτας προέλευσης Γαλλίας, συνολικού βάρους 128 κιλών, καθώς στη συσκευασία αναγράφεται η προστατευμένη ονομασία προϊόντος "φέτα" κατά παράβαση του κανονισμού της ΕΕ. Η κατάσχεση των τροφίμων -σύμφωνα με ανακοίνωση- είναι αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων ελέγχων της Νομαρχίας Πειραιά και μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου.

    [20] Τεχνολογία

    Η "μαύρη τρύπα" των λογαριασμών

    Dialers: Η κλήση σας ...απειλείται

    17/5/2005 1:07:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Αλήθεια, ξέρετε κατά που πέφτει το Σάο Τομέ; Το Βανουάτου; Όχι; Εντάξει δεν είναι και τρομακτική η παράλειψη. Όταν μάθετε πάντως ευχόμαστε να είναι από εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον κι όχι έπειτα από "σήμα συναγερμού" του ΟΤΕ. Βλέπετε υπάρχουν και συμπολίτες μας που εμπλούτισαν τις γεωγραφικές τους γνώσεις με τον πλέον ασύμφορο τρόπο: λαμβάνοντας τηλεφωνικούς λογαριασμούς διογκωμένους στα 600 ή και 1.000 με κλήσεις προς αυτούς ή άλλους (η Παπούα-Νέα Γουινέα "φοριέται" πολύ, τελευταία) παρόμοιους εξωτικούς προορισμούς. Οι παθόντες, μια και δεν είχαν γνωστούς σε αυτά τα μέρη, συνειδητοποίησαν ότι είχαν πέσει θύματα κάποιου προγράμματος Dialer, ενός "εχθρικού λογισμικού" που συνδέεται με αριθμούς υψηλής χρέωσης (2 ευρώ το λεπτό), την ώρα που οι ίδιοι νόμιζαν πως ήταν συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, ημερησίως στην Ελλάδα πραγματοποιούνται χιλιάδες τέτοιες κλήσεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό έρχονται και τα χειρότερα. Όπως είπε στην ΕΡΤ Online κ. Μιχάλης Μαβής προϊστάμενος της ΥΑΣΠΔ του ΟΤΕ, αρμόδιας υπηρεσίας για θέματα ασφαλείας, πλέον υπάρχουν και δορυφορικά τηλέφωνα που καλούν Ανταρκτική με κόστος 10 ευρώ το λεπτό! Λάβετε τα μέτρα σας, λοιπόν, προτού βρεθείτε σε απευθείας σύνδεση με Νότιο Πόλο.

    Τι είναι οι dialers;

    Οι dialers είναι μικρά σε μέγεθος προγράμματα (50-80 kb) που αρχικά δημιουργήθηκαν για την εύκολη πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες υψηλής χρέωσης. Για διευκόλυνση, το αντίτιμο της χρήσης των υπηρεσιών επιβάρυνε τον τηλεφωνικό λογαριασμό του χρήστη. Η λειτουργία των dialers άνοιξε την όρεξη σε διάφορους επιτήδειους που προσάρμοσαν (και δυστυχώς ακούραστα ανανεώνουν) τα προγράμματα αυτά ώστε να αποκομίζουν παράνομο όφελος βασιζόμενοι στην απροσεξία ή στην άγνοια των χρηστών. Πλέον υπάρχουν διάφορα είδη dialers, μεταξύ αυτών και ορισμένοι που είναι σε θέση να καλούν και δορυφορικά τηλέφωνα.

    Επισκέψεις υψηλού κινδύνου

    Ένας υπολογιστής μπορεί να προσβληθεί από dialer από τις επισκέψεις σε κάποιες ιστοσελίδες. Οι συνηθισμένες παγίδες έχουν χρώμα "ροζ", με άλλα λόγια διαθέτουν πορνογραφικό υλικό. Ωστόσο δεν είναι σπάνια πια τα κρούσματα και από τις επισκέψεις σε σελίδες που προσφέρουν πειρατικό λογισμικό ή παρουσιάζουν γενικά αμφιλεγόμενο περιεχόμενο.

    Οι δημιουργοί αυτών των διαδικτυακών τόπων έχουν φροντίσει να εντάξουν στον κώδικα, δηλαδή στα "κύτταρα" του web site, το εν λόγω "εχθρικό λογισμικό" (malware) το οποίο άμα τη εμφανίσει του ανυποψίαστου χρήστη "εξυπηρετείται" μόνο του, φροντίζοντας να εγκατασταθεί γρήγορα και κυρίως μυστικά στον υπολογιστή. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει δράση αυτοβούλως. Διακόπτει, χωρίς να γίνει αντιληπτό, την τηλεφωνική σύνδεση και καλεί σε νέο αριθμό υψηλού κόστους. Έτσι ξαφνικά ο χρήστης βρίσκεται να σερφάρει στο Ίντερνετ καλώντας π.χ. τα νησιά Κέιμαν ή τα Κούκ.

    Πίσω από όλα αυτά, φυσικά, δεν βρίσκονται τα μικρά κρατίδια, παρά μεγάλοι operators π.χ. από Καναδά, Αυστραλία ή αλλού, στους οποίους καταλήγει από τον ΟΤΕ το αντίτιμο των χρεώσεων, μέσω πολλών άλλων χωρών ευρωπαϊκών και μη.

    Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να "εξοικονομήσει" στα καλά καθούμενα τον ευρωβόρο εισβολέα είναι να "αποθηκεύσει" και να εκτελέσει επιπόλαια κάποιο συνημμένο αρχείο από ηλεκτρονικό μήνυμα αλληλογραφίας αγνώστου προελεύσεως. Προσοχή, κυκλοφορούν συνήθως "μεταμφιεσμένα" με τα ονόματα δημοφιλών προγραμμάτων.

    Συνεπώς, αν για κακή σας τύχη, βρεθείτε "μολυσμένοι", μη βιαστείτε να θεωρήσετε ως ένοχο το έφηβο μέλος της οικογένειας: όλοι είναι εξίσου εκτεθειμένοι απέναντι σε κακόβουλες ενέργειες επιτήδειων.

    Βαριά προσβεβλημένοι...

    Οι τρόποι που δρουν οι dialers:

    Επεμβαίνουν στις ρυθμίσεις του δικτύου μέσω τηλεφώνου (Dial Up Networking) και αντικαθιστούν τον αριθμό του υπάρχοντος παρόχου υπηρεσιών Ίντερνετ με άλλο που αντιστοιχεί σε αριθμό (και κόστος) κλήσης εξωτερικού (π.χ. 00239xxxx, 0068xxx, κλπ.). Ο αριθμός χρησιμοποιείται κάθε φορά που συνδέεται ο χρήστης στο Ίντερνετ.

    Επίσης μπορεί να υποχρεώνει τον υπολογιστή να αγνοεί τις σωστές ρυθμίσεις του δικτύου - οι οποίες είναι αυτές που εμφανίζονται - και να καλεί έναν άλλο αριθμό, πάντα διεθνούς χρέωσης.

    Τη συνέχεια τη φαντάζεστε: είτε έτσι είτε αλλιώς ο χρήστης αντί να χρεώνεται με τις τιμές του ΕΠΑΚ δηλαδή 0,0058 ή 0,0029, το modem του καλεί αριθμούς που κοστίζουν έως και 600 φορές ακριβότερα, δηλαδή από 1,79 έως και 1,907 το λεπτό !!!

    Ο ΟΤΕ, όμως, τι κάνει; Μέσω της Υποδ/νσης Ασφάλειας Συστημάτων & Πρόληψης Διακινδύνευσης (ΥΑΣΠΔ) που διαθέτει, παρακολουθεί τη διακύμανση του κόστους όλων των κλήσεων που γίνονται καθημερινά στη χώρα μας. Μόλις γίνουν αντιληπτές "ύποπτες", σε κόστος, κλήσεις -δηλαδή ξεπερνούν πολύ το μέσο όρο των λογαριασμών του πελάτη- τότε ο καταναλωτής ειδοποιείται κι αν δεν είναι δυνατό να βρεθεί, οι διεθνείς κλήσεις μπλοκάρονται. Όπως είναι φυσικό όμως ο λογαριασμός προλαβαίνει και φουσκώνει στα 600 ή και 1.000 ευρώ.

    Τα περιστατικά πολλά και σε καθημερινή βάση. Θύμα έπεσε μέχρι και ένα δημοτικό σχολείο στην Πάτρα, όπου χρησιμοποιήθηκε γραμμή εκτός του πανελλαδικού σχολικού δικτύου, που δεν έχει φραγή διεθνών κλήσεων. Ένας άλλος χρήστης χρειάστηκε να πληρώσει 320 ευρώ για ένα και μόνο τηλεφώνημα. Κι αν το ποσό μείνει εκεί πάλι καλά. Υπήρξε και μεμονωμένο περιστατικό με λογαριασμό στα 10.000 ευρώ

    Σε όλα αυτά έρχεται και το "κερασάκι". Όπως μας είπε ο κ. Μαβής, προϊστάμενος της ΥΑΣΠΔ, υπάρχει η πληροφορία από τη διεθνή υπηρεσία European Network Telecom Association, που παρακολουθεί θέματα ασφαλείας και ηλεκτρονικής απάτης, ότι υπάρχουν πλέον και δορυφορικά τηλέφωνα για την Ανταρκτική, στα οποία η κλήση θα κοστίζει έως και 10 ευρώ. Στο εξωτερικό έχουν ήδη "θρηνήσει" θύματα από dialers που κάλεσαν Νότιο Πόλο και δεν αποκλείεται να δούμε κάποια στιγμή κρούσμα και στην Ελλάδα. "Φανταστείτε το κόστος μίας τρίωρης κλήσης θα είναι στα 1.800 ευρώ. Έχουμε εγκαταστήσει ειδικά φίλτρα στο σύστημα μας που θα μας ειδοποιήσουν άμεσα για κάποιο περιστατικό. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή" λέει ο κ. Μαβής.

    Ο ΟΤΕ λοιπόν δηλώνει αδυναμία να ελέγξει το φαινόμενο. Οι εταιρείες-"φαντομάδες" που καρπώνονται την ατυχία των χρηστών μοιάζουν με χαμαιλέοντες που "μεταλλάσσονται", αλλάζοντας συνεχώς τα νούμερα τους και καλύπτοντας τα ίχνη τους.

    Αλλά και ο καταναλωτής, από την πλευρά του, τι φταίει; "Και εκείνος δεν ευθύνεται. Είναι απροστάτευτος", επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής) κ. Καλαποθαράκου. "Κατανοούμε τη θέση του ΟΤΕ, αλλά ίσως θα έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα προς όφελος του καταναλωτή, όπως η δωρεάν παροχή του κωδικού φραγής διεθνών κλήσεων, που είναι άλλωστε και ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να προστατευτεί αποτελεσματικά" τονίζει η κ. Καλαποθαράκου και προσθέτει πως το πρόβλημα των dialers θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί συνολικά και σε διεθνές επίπεδο.

    Αξίζει να σημειωθεί, πως η ΕΚΠΟΙΖΩ συμμετέχοντας, διαμέσου της κ. Καλαποθαράκου, στην Επιτροπή Επίλυσης Καταναλωτικών Διαφορών του ΟΤΕ αναλαμβάνει να μεσολαβήσει για τα θύματα του "ιού", ζητώντας από τον Οργανισμό επιεική μεταχείριση και κατ επέκταση μείωση του τελικού ποσού, που καλούνται να πληρώσουν. Παράλληλα είναι ανοιχτή στο κοινό για πληροφορίες και καταγγελίες στο τηλ. 210.3304444.

    Προσέχουμε για να μην έχουμε

    Εμείς, όμως, τι μπορούμε να κάνουμε; Να ξεκινήσουμε από αυτούς που δεν διατρέχουν κίνδυνο. Είναι όσοι βρίσκονται στην "προνομιούχο" θέση να διαθέτουν ευρυζωνικές συνδέσεις, δηλαδή να είναι συνδρομητές υπηρεσιών ADSL που δεν χρειάζονται να τηλεφωνήσουν για να συνδεθούν. Βέβαια αν ο υπολογιστής διαθέτει modem συνδεδεμένο σε τηλέφωνο, τότε αυτό ισοδυναμεί με "αχίλλειο πτέρνα".

    Όλοι οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί και συνδρομητές υπηρεσιών PSTN ή ISDN είναι εκτεθειμένοι στην κακόβουλη φύση του εχθρού. Όχι όμως και απροστάτευτοι.

    Το πιο εύκολο που μπορεί να κάνει κανείς είναι η φραγή εξερχόμενων διεθνών κλήσεων, σύμφωνα με τις ανάγκες του. Αρκεί μια κλήση στον ΟΤΕ στο 134, από τη γραμμή στην οποία θέλετε να εφαρμόσετε την φραγή και μία αίτηση για την ενεργοποίησή της. Η χρέωση είναι 2,93 τον μήνα. Την ενεργοποιείτε, απλά, από τη συσκευή σας πριν μπείτε στο διαδίκτυο κι έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Φυσικά κάθε φορά που επιθυμείτε, θα μπορείτε να την απενεργοποιείτε και να κάνετε τα τηλεφωνήματα σας. Προσοχή οι κωδικοί φραγής είναι διαφορετικοί για τις απλές ψηφιακές γραμμές από ότι για τις γραμμές ISDN. Να σημειωθεί ότι οποίος κάνει χρήση φραγής μπορεί να αλλάζει κατά βούληση τους κωδικούς, όσο συχνά θέλει.

    (Πληροφορίες http://www.oteshop.gr/business/callbarring.htm )

    Ταυτόχρονα, υπάρχουν δυνατότητες για καλή αμυντική θωράκιση του υπολογιστή απέναντι σε ιούς πάσης φύσης. Το οπλοστάσιο του συνετού χρήστη, λοιπόν, καλό είναι να περιλαμβάνει:

    Εγκατάσταση και χρήση διαφόρων εφαρμογών που προστατεύουν συνολικά το σύστημα από ζημιογόνες παρεμβάσεις, π.χ.

    Firewall (ZoneAlarm Pro)

    Antivirus (Norton)

    Antispyware (Ad-aware SE)

    Σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε ότι τα "όπλα" μας πρέπει να τα συντηρούμε και να τα ανανεώνουμε σύμφωνα με τις επιταγές των δημιουργών τους, με τακτικές επισκέψεις στα sites "καταγωγής" τους, διότι η τεχνολογία τρέχει και όποιος μένει πίσω είναι συνήθως ο χαμένος.

    Χρήσιμη είναι και η εγκατάσταση ενός browser, με όσο το δυνατόν λιγότερα κενά ασφαλείας π.χ. Firefox

    Μια άλλη λύση είναι κάποιες συσκευές που διατίθενται στο εμπόριο και παρεμβάλλονται μεταξύ μόντεμ και τηλεφωνικής γραμμής, ώστε να μην επιτρέπουν κλήσεις εκτός ΕΠΑΚ

    Και προσοχή: ποτέ δεν εκτελούμε αρχείο, του οποίου τον αποστολέα δεν γνωρίζουμε. Η απροσεξία πληρώνεται.

    Σχετικά Links: Συμβουλές από τον ΟΤΕ

    Spywareremoversreview.com

    ZoneAlarm Pro

    Mozilla - Firefox

    McAfee

    Ad-aware

    Sophos Antivirus

    Spyware Center

    Panda Antivirus

    Microsoft Windows AntiSpyware (Beta)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 17 May 2005 - 16:52:48 UTC