Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενόψει της μεγάλης φυγής
  • [02] Αλλαγές στο βασικό μέτοχο
  • [03] Πρωτοβουλία Πούτιν για Μεσανατολικό
  • [04] Πρόστιμο 500 χιλ. ευρώ στη ΦΑΓΕ
  • [05] Προβληματισμός για τα Ιεροσόλυμα
  • [06] Δολοφόνησαν γυναίκα βουλευτή
  • [07] Αιματηρή επίθεση κατά αξιωματούχου
  • [08] Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Λιβάνου
  • [09] Χιλιάδες Ισραηλινοί στο πλευρό των εποίκων
  • [10] ΣΥΝ - ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό
  • [11] Μήνυμα αυτοθυσίας Ιρακινού ποδοσφαιριστή
  • [12] Ο Φίγκο πρώτος στόχος της Ίντερ
  • [13] Δεύτερη... αποβολή για Ρονάλντο
  • [14] Λάτρης των... "Πυξ-Λαξ" ο Φέρντιναντ
  • [15] "Αρειανή φωτιά" στην Ξάνθη
  • [16] Για το καλό των αθλητών
  • [17] Παράσταση για ένα ρόλο
  • [18] Ζωντανός στα πλέι οφ
  • [19] Το πρώτο βήμα ο Γηραιός
  • [20] Αεροπορική "ασφυξία"
  • [21] Θρησκεία μέσω ...δορυφόρου
  • [22] Ένας γίγαντας στους αιθέρες
  • [23] Ηρακλής junior
  • [24] Ψηφοφόρος… μηνών οκτώ
  • [25] Η φωλιά του ποιητή
  • [26] Νέα πορθμειακή γραμμή για τη Θάσο
  • [27] Πίτις: "ΠΑΟ και ΤΣΣΚΑ βλέπω τελικό"

    [01] Κοινωνία

    Έκτακτα μέτρα από Τροχαία

    Ενόψει της μεγάλης φυγής

    27/4/2005 4:37:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Τροχαία για την ομαλή και αναίμακτη έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα, η οποία αναμένεται να αρχίσει από αύριο και μάλιστα με καλό καιρό, οπότε και θα τεθούν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς και θα απαγορευθεί η κυκλοφορία φορτηγών, με φορτίο άνω του 1,5 τόνου. Έκτακτα δρομολόγια έχουν προστεθεί σε ακτοπλοΐα και αερομεταφορές. Μάλιστα φέτος η κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 5,4% σε σχέση με πέρυσι. Τα εισιτήρια για πολλούς προορισμούς έχουν εξαντληθεί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι εκδρομείς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εισιτήρια επιστροφής. Το πρωί επισκέφτηκε τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ενημερώθηκε για όλα τα μέτρα, που λαμβάνονται ενόψει της πασχαλινής εξόδου.

    "Όχι άλλες χαμένες ζωές στην άσφαλτο"

    Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας, που επαναλειτουργεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στο μήνυμα του, που επικεντρώνεται στο "όχι άλλες χαμένες ζωές στην άσφαλτο", ζήτησε από τους οδηγούς να αναλάβουν ο καθένας την προσωπική του ευθύνη, ώστε να περιοριστούν τα τροχαία ατυχήματα.

    Επί ποδός έχουν τεθεί από τις 23 Απριλίου μέχρι και τις 8 Μαΐου ειδικά συνεργεία τροχονόμων, τα οποία ελέγχουν ιδιαίτερα επικίνδυνες παραβάσεις, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κ.λπ.

    Στα ειδικά συνεργεία θα συνδράμουν και ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ τα μέτρα θα αφορούν όλους τους χώρους μαζικής διακίνησης επιβατών, όπως τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, του σταθμούς κ.λπ.

    Στα ρεύματα εξόδου των εθνικών οδών από Αθήνα και από Θεσσαλονίκη, καθώς και σε τμήματα των επαρχιακών δικτύων, η κίνηση των φορτηγών απαγορεύεται από τις 3 μ.μ. έως τις 9 το βράδυ τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή. Το ίδιο ισχύει και για την επιστροφή, δηλαδή τη Δευτέρα του Πάσχα, στο ρεύμα εισόδου των ίδιων δρόμων από τις 3 μ.μ. έως τις 11 μ.μ.

    Αυξημένη κίνηση παρατηρείται στα λιμάνια, καθώς για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί 27 δρομολόγια πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά. Εξάλλου σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης αναχώρησαν από τον Πειραιά και τη Ραφήνα περίπου 85.000 ταξιδιώτες.

    Αυξημένη είναι η κίνηση και στον ΟΣΕ. Έχουν δρομολογηθεί 10% επιπλέον βαγόνια από Αθήνα προς Βόρεια Ελλάδα και 15% προς Πελοπόννησο, ενώ 200 επιπλέον λεωφορεία θα αναχωρήσουν από τα ΚΤΕΛ τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή.

    Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι, η φετινή έξοδος, που αναμένεται να κορυφωθεί τη Μεγάλη Πέμπτη, είναι μεγαλύτερη από πέρυσι, καθώς μεγάλη κίνηση υπάρχει στα αεροδρόμια και στους σταθμούς των ΚΤΕΛ, αλλά και στις εξόδους των Εθνικών Οδών. Σε αυτό συμβάλει σημαντικά και ο καλός καιρός.

    [02] Πολιτική

    Ζητά από την Κυβέρνηση η Κομισιόν

    Αλλαγές στο βασικό μέτοχο

    27/4/2005 2:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2005 7:09:45 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αλλαγές στον τελευταίο εκτελεστικό νόμο 3310/2005 για το βασικό μέτοχο, ο οποίος απαγορεύει την συμμετοχή στη διαδικασία ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων σε επιχειρήσεις, οι οποίες "διασυνδέονται" με ελληνικές επιχειρήσεις ΜΜΕ, ζητά από την Κυβέρνηση η Κομισιόν. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι, ο συγκεκριμένος νόμος παραβιάζει τις κοινοτικές οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων και την αρχή της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων, καθώς και την άσκηση σχεδόν όλων των θεμελιωδών ελευθεριών, που αναγνωρίζει η Συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Στην περίπτωση, που η απάντηση, που θα δώσει η Κυβέρνηση εντός των επομένων τριών εβδομάδων, οπότε λήγει και η προθεσμία, δεν είναι ικανοποιητική, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Δεν αμφισβητείται το Σύνταγμα

    Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για το θέμα Επιτρόπου Τσάρλι Μακ Κρίβι, Όλιβερ Ντρέους υπενθύμισε ότι, η Επιτροπή είχε επιφυλάξεις και για τον προηγούμενο νόμο, που ψηφίσθηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι, η Κομισιόν δεν επιθυμεί να πάρει καμία θέση στην πολιτική αντιπαράθεση, που διεξάγεται στην Ελλάδα για το θέμα.

    Στην επιστολή δεν τίθεται θέμα μη συμβατότητας του Ελληνικού Συντάγματος προς το κοινοτικό Δίκαιο, καθώς δεν αμφισβητείται το επίμαχο άρθρο 14 παρ. 9.

    Την απόφαση της Κομισιόν, σχολίασε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    "Η διαφαινόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κάνει αποδεκτή τη θέση μας περί ασυμβίβαστου στο Νόμο για το βασικό μέτοχο φαίνεται ότι έχει φέρει σε νευρική κρίση ορισμένους που αντί να ζητήσουν συγνώμη από την Κυβέρνηση, τον ίδιο τον Προκόπη Παυλόπουλο και τους τηλεθεατές, δίνουν εικόνα τριβής που δεν υπάρχει" ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία κυβέρνησης και κόμματος είναι αγαστή.

    Δηλώσεις για την ανακοίνωση της Κομισιόν έκανε και ο Νίκος Αθανασάκης.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις αστείες τοποθετήσεις για "νίκες" και "επιτυχίες" και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ από την αρχή είχε επισημάνει ότι το πρόβλημα δεν ήταν το Σύνταγμα της χώρας και ότι ο νόμος όφειλε να είναι συμβατός τόσο με το Σύνταγμα όσο και με το κοινοτικό Δίκαιο.

    "Το πρόβλημα από δω και πέρα είναι να μην χάσει η χώρα ούτε ένα Ευρώ από τις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε" πρόσθεσε απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση για λύση στο πρόβλημα σε διακομματική βάση και με διακομματική συνεννόηση.

    "Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα στο πεδίο της μικροκομματικής αντιπαλότητας και της μικροκομματικής εμπάθειας" είπε χαρακτηριστικά.

    [03] Μ. Ανατολή

    Επίσκεψη Πούτιν στο Κάιρο

    Πρωτοβουλία Πούτιν για Μεσανατολικό

    27/4/2005 6:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2005 7:00:47 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Θετικά δέχτηκε η Παλαιστινιακή Αρχή την πρόταση, που κατέθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να ηγηθεί η Ρωσία ειρηνευτικής συνόδου για τη Μέση Ανατολή. Κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο Ρώσος Πρόεδρος πρότεινε να συγκληθεί στη Μόσχα το ερχόμενο φθινόπωρο "μια διεθνής διάσκεψη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, με τη συμμετοχή του κουαρτέτου και όλων των ενδιαφερομένων μερών", τονίζοντας, ότι "η διεθνής διάσκεψη την οποία προτείνουμε απορρέει από την ανάγκη να αναζωογονήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία". Ο κ. Πούτιν διευκρίνισε, πως θα συζητήσει την πρόταση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, που είναι επίσης προγραμματισμένη για σήμερα. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Χόσνι Μουμπάρακ, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να εφαρμοσθούν "οι συνεννοήσεις του Σαρμ ελ-Σέιχ" της 8ης Φεβρουαρίου μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, που αφορούν κυρίως την τήρηση μιας κατάπαυσης του πυρός, την απόδοση από το Ισραήλ πέντε παλαιστινιακών πόλεων και την απελευθέρωση Παλαιστινίων, που κρατούνται από το εβραϊκό κράτος.

    Ανάμικτα συναισθήματα

    Από την πλευρά της η Παλαιστινιακή Αρχή καλωσόρισε την πρόταση του Πούτιν. "Υποστηρίζουμε πλήρως την πρόταση", δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερ ο αντιπρόεδρος της παλαιστινιακής κυβέρνησης Ναμπίλ Σάατ, προσθέτοντας, πως η πραγματοποίηση μιας διάσκεψης κορυφής είναι σύμφωνη με το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ ειρηνευτικό σχέδιο "Οδικός Χάρτης", που προβλέπει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Στο μεταξύ, ισραηλινές πηγές δήλωσαν στο Ρόιτερ, ότι το Ισραήλ διατηρεί τις επιφυλάξεις του, χωρίς αυτό να σημαίνει, πως τίθεται εναντίον της πρωτοβουλίας Πούτιν, αλλά ζήτησε να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τις λεπτομέρειες από την πλευρά του Κρεμλίνου για την εν λόγω διάσκεψη.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν πρόκειται να συναντηθεί αύριο με τον Πούτιν.

    "Αναμένουμε να ακούσουμε απ ευθείας από το στόμα του ρώσου προέδρου ποιά ακριβώς είναι η ιδέα του", τόνισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Ρεγκέβ.

    [04] Κοινωνία

    Για τα 750 χιλ. μουχλιασμένα γιαούρτια

    Πρόστιμο 500 χιλ. ευρώ στη ΦΑΓΕ

    27/4/2005 5:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 χιλιάδων ευρώ επιβλήθηκε στη βιομηχανία ΦΑΓΕ για την υπόθεση των 750.000 μουχλιασμένων γιαουρτιών. Το πρόστιμο επέβαλλε το Υπουργείο Ανάπτυξης, κάνοντας δεκτή την εισήγηση του ΕΦΕΤ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, οι λόγοι για τους οποίους ο ΕΦΕΤ εισηγήθηκε στο Υπουργείο το παραπάνω πρόστιμο προς την εταιρεία ήταν οι εξής: Δεν προέβη άμεσα σε ανακοίνωση προς το καταναλωτικό κοινό για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Δεν ενημέρωσε άμεσα τον ΕΦΕΤ, όπως έχει υποχρέωση από το νόμο. Καθυστέρησε να απαντήσει στα έγγραφα του ΕΦΕΤ. Παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας ότι, έχει λυθεί το πρόβλημα, αυτό εξακολουθούσε να υπάρχει.Δεν απέσυρε από την κατανάλωση ολόκληρη την παραχθείσα προβληματική παραγωγή της, με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα αυτής να περάσει στην κατανάλωση.Έγινε επιλεκτική μεταχείριση του Έλληνα καταναλωτή και του καταναλωτή του εξωτερικού.

    [05] Κοινωνία

    Συνάντηση Σκανδαλάκη με Σάμπρι και Μπερλάτσκι

    Προβληματισμός για τα Ιεροσόλυμα

    27/4/2005 7:18:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Τoν προβληματισμό της ελληνικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση της έντασης στα Ιεροσόλυμα, ιδιαίτερα ενόψει της τελετής της Αφής του Αγίου Φωτός, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης κατά τη συνάντησή του με τον Επιτετραμμένο της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα Ισμάτ Σάμπρι και την Επιτετραμμένη του Ισραήλ Σίλβια Μπερλάτσκι. Ο κ. Σκανδαλάκης τόνισε στις δύο πλευρές το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για την απρόσκοπτη και ασφαλή παραμονή του μεγάλου αριθμού Ελλήνων προσκυνητών, που βρίσκονται τις ημέρες του Πάσχα στα Ιεροσόλυμα, καθώς και την ανάγκη να εορτασθεί ειρηνικά και με πνεύμα κατάνυξης από τους απανταχού ορθόδοξους το Πάσχα.

    [06] Ιράκ

    Πρώτη δολοφονία μέλους του νέου Κοινοβουλίου

    Δολοφόνησαν γυναίκα βουλευτή

    27/4/2005 5:19:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Νεκρή στο κατώφλι του σπιτιού της έπεσε σήμερα το μεσημέρι μία Ιρακινή βουλευτής, η Λαμίγια Άμπεντ Χαντούρι, καθώς δέχθηκε εν ψυχρώ επίθεση από ενόπλους. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών , ένοπλοι χτύπησαν την πόρτα της βουλευτού και μόλις εκείνη άνοιξε, τη σκότωσαν. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 15.30 (14.30 ώρα Ελλάδας) στη συνοικία Μπονούκ, στα ανατολικά της Βαγδάτης. Αμέσως μετά, οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν. Πρόκειται για την πρώτη δολοφονία μέλους του κοινοβουλίου, που εξελέγη στις 30 Ιανουαρίου. Η βουλευτής άνηκε στο συνδυασμό του πρώην πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι, ο οποίος στις 20 Απριλίου είχε δεχθεί αποτυχημένη επίθεση δολοφονίας από καμικάζι. Από την επίθεση εκείνη είχαν σκοτωθεί δύο αστυνομικοί. H επίθεση εναντίον της Χαντούρι σημειώθηκε αφού ο Αμερικανός στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς είχε προειδοποιήσει, ότι οι αντάρτες στο Ιράκ παραμένουν ισχυροί. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μάιερ, τουλάχιστον κάθε μέρα γίνονται στο Ιράκ 50-60 επιθέσεις, αριθμός, που δεν έχει αλλάξει από πέρυσι.

    Και άλλοι αξιωματούχοι νεκροί

    Στο μεταξύ, η πτέρυγα της αλ-Κάιντα στο Ιράκ ανακοίνωσε πως σκότωσε δύο αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών σε ενέδρα, που έστησε στο αυτοκίνητό τους σήμερα στη δυτική Βαγδάτη.

    Σε δήλωση, που δημοσιεύει σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, η οργάνωση αναφέρει, πως τα μέλη της σκότωσαν τον υπολοχαγό Τζιχάντ Λαΐμπι, το γιο του, ο οποίος ήταν επίσης αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών και τρεις από τους σωματοφύλακές τους.

    [07] Ιράκ

    Αιματηρή επίθεση κατά αξιωματούχου

    27/4/2005 12:58:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας στρατηγός, συνεργάτης του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, τραυματίστηκε σοβαρά και οι δύο σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν σε επίθεση το πρωί της Τετάρτης στη Βαγδάτη. Άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαινε ο αξιωματούχος, μόλις αποχώρησε από το σπίτι του. Ο στρατηγός Λουαΐμπι κατέχει τη θέση του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου και είναι αρμόδιος για την πάταξη της διαφθοράς.

    [08] Μ. Ανατολή

    Στις 29 Μαΐου οι εκλογές

    Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Λιβάνου

    27/4/2005 3:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2005 6:52:41 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Με συντριπτική πλειοψηφία έλαβε σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης του λιβανικού Κοινοβουλίου η κυβέρνηση του Ναγκίμπ Μικάτι, η οποία σχηματίστηκε στις 19 Απριλίου. Από τους 125 Λιβανέζους βουλευτές, την ψήφο τους έδωσαν οι 109. Δώδεκα βουλευτές ήταν απόντες, ενώ μόλις ένας την καταψήφισε. Η σημερινή ψηφοφορία διεξήχθη δι ανατάσεως της χειρός έπειτα από δύο ημέρες συζητήσεων, που αναμεταδόθηκαν απ ευθείας από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι οι γενικές εκλογές στο Λίβανο θα ξεκινήσουν στις 29 Μαΐου, σύμφωνα με τη διορία που ορίζει το σύνταγμα της χώρας. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών Χάσαν αλ-Σαμπάα υπέγραψε το διάταγμα για τη διεξαγωγή τους σε τρεις γύρους, από τις 29 Μαΐου ως τις 12 Ιουνίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το προεκλογικό της πρόγραμμα αργότερα αυτή την εβδομάδα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, είχε προειδοποιήσει το Λίβανο, πως οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διεξαγωγή των εκλογών θα απειλούσε τη σταθερότητα της περιοχής.

    Ο μετριοπαθής, φιλοσύριος, πρώην υπουργός δημοσίων έργων Ναγκίμπ Μικάτι ανέβηκε στον πρωθυπουργικό θώκο, μετά και τη δεύτερη παραίτηση του Ομάρ Καράμε στα μέσα του μήνα.

    Η βουλή του Λιβάνου αποτελείται από 128 μέλη, αλλά από το Φεβρουάριο τρεις βουλευτές έχουν χάσει τη ζωή τους: ο πρώην πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι και ο πρώην υπουργός Μπασέλ Φλεϊχάν, που σκοτώθηκαν σε επίθεση με εκρηκτικά και ο βουλευτής Άλι Χαλίλ, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στις αρχές του μήνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέος πρωθυπουργός στον Λίβανο

    [09] Μ. Ανατολή

    Χιλιάδες Ισραηλινοί στο πλευρό των εποίκων

    27/4/2005 1:43:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Χιλιάδες Ισραηλινοί συρρέουν σήμερα στους οικισμούς της Λωρίδας της Γάζας για να δείξουν την αλληλεγγύη τους με τους εποίκους της περιοχής, οι οποίοι καλούνται να αποχωρήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι. Η "Ημέρα Αλληλεγγύης" οργανώθηκε από το Συμβούλιο των Οικισμών της Λωρίδας της Γάζας και από το λόμπι των εποίκων στα παλαιστινιακά εδάφη, με το σύνθημα "Είμαστε εδώ για πάντα", αντιδρώντας στο σχέδιο Σαρόν για την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Αναμένονται περισσότεροι από 100.000

    Οι οργανωτές περιμένουν τη συμμετοχή άνω των 100.000 ανθρώπων στις εκδηλώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες γίνονται στο Νεβέ Ντεκαλίμ, έναν από τους οικισμούς του συγκροτήματος Γκους Κατίφ.

    Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στον Γκους Κατίφ για να δουν τις παραλίες και τα θερμοκήπια, κάνοντας μια παράκαμψη από το μικρό ζωολογικό κήπο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέοι εβραικοί οικισμοί στη Δυτική Οχθη

    [10] Οικονομία

    "Δημιουργία αγωνιστικού μετώπου"

    ΣΥΝ - ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό

    27/4/2005 11:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2005 3:59:57 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τις προτάσεις του Συνασπισμού για το Ασφαλιστικό, ιδιαίτερα για το πώς θα καλυφθούν τα αποθεματικά των ταμείων, κατέθεσε ο Αλέκος Αλαβάνος κατά τη συνάντησή του την Τετάρτη με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, κάνοντας παράλληλα λόγο για 9,2 δισ. ευρώ οφειλές του δημοσίου στο ΙΚΑ. Από τη μεριά του, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος είπε πως η λύση του προβλήματος θα πρέπει να αναζητηθεί τώρα και όχι στο μέλλον. Κατά τη συνάντηση που είχαν, οι κ.κ. Αλαβάνος και Πολυζωγόπουλος συμφώνησαν να ενισχυθεί η συνεργασία Συνασπισμού- ΓΣΕΕ, ώστε να σχηματιστεί ένα αγωνιστικό μέτωπο για την υποστήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

    "Διεκδικούμε λύσεις"

    "Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι το ΙΚΑ θα ξεχρεώνει τα Ολυμπιακά έργα που αποφάσισε ο 'Αθήνα 2004', πολλά από τα οποία είναι άχρηστα σήμερα, και δεν θα ξεχρεώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζομένους", σημείωσε ο κ. Αλαβάνος.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, οι εργαζόμενοι πρέπει να λειτουργήσουν ενωτικά, με κοινές πορείες, κοινές διαδηλώσεις, κοινές απεργίες.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι η Συνομοσπονδία δεν παρουσίασε τη μελέτη για το ΙΚΑ για να ενταθούν οι ανησυχίες, αλλά "για να διεκδικήσουμε λύσεις", και πρόσθεσε: "Διότι χωρίς ασφαλή κοινωνική ασφάλιση, δεν μπορεί να έχουμε ασφαλή κοινωνική συνοχή".

    [11] Αθλητισμός

    Μήνυμα αυτοθυσίας Ιρακινού ποδοσφαιριστή

    27/4/2005 12:24:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δείγματα ανθρωπιάς, αυτοθυσίας αλλά και απίστευτου κουράγιου έδειξε ένας Ιρακινός ποδοσφαιριστής, Σαλίχ Γιαμπέρ, που προσφέρθηκε να πάρει τη θέση των τριών Ρουμάνων δημοσιογράφων, που κρατούνται όμηροι στη χώρα του από ένοπλη ομάδα Ιρακινών, με μοναδικό αντάλλαγμα την ελευθερία των ρεπόρτερ. Ο 22χρονος άσος που αγωνίζεται στην Γκλόρια Μπουάου, ομάδα της δεύτερης κατηγορίας του ρουμανικού πρωταθλήματος, πριν από μερικά είχε διαφύγει στη Συρία προκειμένου να γλιτώσει από το απολυταρχικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα της Ρουμανίας "Pro Sport" ο μόλις μία φορά διεθνής παίκτης, τόνισε ότι "αν ήμουν βέβαιος, ότι οι Ρουμάνοι δημοσιογράφοι θα αφεθούν ελεύθεροι, θα πρόσφερα τον εαυτό μου αντ αυτών στους απαγωγείς".

    Εξέπνευσε η προθεσμία

    Η εξτρεμιστική ομάδα, που απήγαγε τους Ρουμάνους ρεπόρτερς στις 28 Μαρτίου έχει δηλώσει ότι θα σκοτώσει τους Οβίντιου Οχανεσιάν, Σορίν Μικσόκι και τη Μαρί Ζαν Ιον, εάν μέχρι χθες η Ρουμανία δεν απέσυρε τα στρατεύματά της από τα Ιρακινά εδάφη, κάτι που η κυβέρνηση της χώρας αρνήθηκε. Παρόλα αυτά ο γενναίος Γιαμπέρ, μετά την βίντεο των ομήρων που παρουσίασε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Τζαζίρα" αισθάνθηκε την ανάγκη να γνωστοποιήσει στον υπόλοιπο κόσμο, ότι οι συμπατριώτες του δεν υποστηρίζουν τέτοιες ενέργειες, αφού όπως τόνισε "πρόκειται για έναν λαό φιλήσυχο και ειρηνικό".

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο Φίγκο πρώτος στόχος της Ίντερ

    27/4/2005 2:33:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στη κορυφή της μετεγγραφικής λίστας της Ίντερ, ενόψει της προσεχούς αγωνιστικής περιόδου βρίσκεται σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας "Sport" ο Πορτγάλος διεθνής άσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Λουίς Φίγκο. Οι "νερατζούρι", αν και το συμβόλαιο του Φίγκο με τη βασίλισσα λήγει το 2006, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουνε έξι εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή του παίκτη. Επιπλέον ενδιαφέρον για τον Πορτογάλο άσο έχει εκφράσει και η Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Δεύτερη... αποβολή για Ρονάλντο

    27/4/2005 1:35:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία από τις χειρότερες περιόδους της ζωής τους περνάει τις τελευταίες μέρες ο Βραζιλιάνος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Ρονάλντο και η γυναίκα του, Ντανιέλα Τσικαρέλι. Το τοπ μόντελ από τη "χώρα του καφέ", που ήταν έγκυος, απέβαλε χθες στο νοσοκομείο "Άλμπερτ Αίνσταϊν" της Μαδρίτης, με αποτέλεσμα το "φαινόμενο" να χάσει το γιο, που τόσο πολύ λαχταρούσε. Σύμφωνα με το πρακτορείων μοντέλων Νοζλες, όπου ανήκει η Τσικαρέλι, η σύζυγος του Ρονάλντο, όπως είναι φυσικό μετά το συμβάν είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Αξίει πάντως να σημειωθεί, ότι και η πρώην σύζυγος του διεθνούς Βραζιλιάνου, Μιλέν Ντομίνγκες, είχε αποβάλλει λίγο πριν φέρει στον κόσμο το παιδί του επιθετικού των "μερένγκες"

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Λάτρης των... "Πυξ-Λαξ" ο Φέρντιναντ

    27/4/2005 1:17:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Αντιμέτωπος με την αγγλική δικαιοσύνη αναμένεται να βρεθεί προσεχώς ο άσος της Μάνστετσερ Γιουναϊτεντ, Ρίο Φέρντιναντ, ο οποίος κατηγορείται, ότι μαζί με την παρέα του επιτέθηκε σε φωτογράφο, μέσα σε ναϊτ κλαμπ του Λονδίνου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, ο κεντρικός αμυντικός των "κόκκινων διαβόλων" μαζί με τον αδελφό του και κάποιους άλλους φίλους του, μεταξύ των οποίων και ο παίκτης της Μίλγουολ, Τζόντι Μόρις, έριξαν κλωτσιές και μπουνιές σε έναν φωτογράφο, ενώ παράλληλα κατέστρεψαν και τη φωτογραφική του μηχανή. Από την πλευρά του Φέρντιναντ, αρνείται τις παραπάνω κατηγορίες, καθώς όπως ισχυρίζεται απλά εκσφενδόνισε προς το φωτογράφο μόνο κάποια cds, όταν εκείνος παρά την παράκλησή του άσου των μπέμπηδων να σταματήσει, συνέχιζε να τον φωτογραφίζει. Το θύμα κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία και δεν αποκλείεται σύντομα να κληθεί σε απολογία.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Αρειανή φωτιά" στην Ξάνθη

    27/4/2005 6:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2005 6:49:26 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Αυτός ο Άρης ήταν ο Θεός του Πολέμου. Οι κίτρινοι έκαναν την μεγάλη ανατροπή, είχαν χάσει στο πρώτο παιχνίδι με 1-2 στη Θεσσαλονίκη, και με το 0-2 στην Ξάνθη, πήραν την ιστορκή και μεγάλη πρόκριση. Ήρωας της αναμέτρησης για την ομάδα του Γιώργου Χατζάρη, ήταν ο Μίμης Μπενίκτος, ο οποίος πέτυχε και τα δύο γκολ του Άρη, (9΄, 49΄). Πλέον ο Άρης αποτελεί την πρώτη ομάδα του τελικού της 21ης Μαΐου στην Πάτρα. Όσο για την Ξάνθη, έχασε μία ακόμα ευκαιρία να βρεθεί σε τελικό κυπέλλου.

    Απόλυτος αιφνιδιασμός

    Ξέροντας από το πρώτο παιχνίδι πως ο Άρης έπρεπε να παίξει με "κόλπα", κατάφερε να αιφνιδιάσει την Ξάνθη άμεσα. Πριν καλά-καλά άρχισαν να βρίσκονται οι παίκτες των Ακριτών, οι κίτρινοι πέτυχαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό και άνοιξαν το σκορ. Μόλις στο 9ο λεπτό από μπαλιά του Νεμπεγλέρα, ο Μπενίσκος νίκησε τον Πιζανόφσκι με αριστερό δυνατό σουτ από πολύ δύσκολη και πλάγια θέση.

    Από εκεί και πέρα τα δεδομένα άλλαξαν, καθώς να μεν η ομάδα του Χατζάρα ήθελε ένα ακόμα γκολ, αλλά η ψυχολογία τους είχε ανέβει πολύ. Παίζοντας πολύ καλά στην άμυνα δεν άφηνε τους Ξανθιώτες να αναπτυχθούν και κρατούσε άνετα το 0-1.

    Στη μόνη φάση που η Σκόντα απείλησε τα κίτρινα καρέ έγινε στο 42, όταν ο Σταύρος Λαμπριάκος βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Πουρλιοτόπουλο, αλλά ο έμπειρος τερματοφύλακας απέκρουσε.

    Έτσι με την έναρξη του δευτέρου μέρους, ο Άρης δεν αιφνιδίασε απλά, αλλά κυριολεκτικά πάγωσε τους πάντες στην Ακριτική πόλη. Ο Νεμπεγλέρας «γέμισε» πίσω από τη σέντρα και ο Μπενίσκος με κεφαλιά πρόλαβε την έξοδο του Πιζανόφσκι και έγραψε το 0-2!

    Τα πόδια της Ξάνθης κόπηκαν και ο Άρης με σφιχτή άμυνα και σωστές τοποθετήσεις, κράταγε άνετα τη νίκη και την πρόκριση.

    Μάλιστα, από τη στιγμή, που ο Λουτσιάνο έστησε δύο φορές τη μπάλα σε «δική του» θέση για απευθείας φάουλ (ειδικά η δεύτερη στο 81΄ ήταν σαν... πέναλτι για τον Βραζιλιάνο), όμως δεν κατάφερε να βρει το στόχο, η Ξάνθη αποσυντονίστηκε εντελώς. Τίποτα δεν άλλαξε και στα έξι λεπτά των καθυστερήσεων και ο Άρης πανηγύρισε τη μεγάλη πρόκριση στον τελικό.

    Διαιτητής: Τεροβίτσας (Αιτωλ/νίας)

    Κίτρινες: Λαμπριάκος, Μπενίσκος, Μαρκομιχάλης, Νεμπεγλέρας, Ινόγκουε, Σίκοφ

    ΞΑΝΘΗ (Γιάννης Μαντζουράκης): Πιζανόφσκι, Γαρπόζης (60΄ Καζάκης), Σίκοφ, Ζαπρόπουλος, Παπαδημητρίου, Μαχράτζε, Άντζας (57΄ Τοροσίδης), Μπαϊκαρά (75 Βόζαμπαλ), Πρίττας, Λουτσιάνο, Λαμπριάκος.

    ΑΡΗΣ (Γιώργος Χατζάρας): Πουρλιοτόπουλος, Νάιντος, Κολτσίδας, Μουράφσκι, Καλλιμάνης, Μπενίσκος (63΄ Χρυσάφης), Ινόγκουε (80΄ Βανγκέλι), Πασσαλής, Νεμπεγλέρας, Μαρκομιχάλης, Κουεμάχα (90΄+ Φόμουμποντ).

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Για το καλό των αθλητών

    27/4/2005 1:57:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μόνο τα θετικά αποτελέσματα, κατόπιν των εξετάσεων και του β δείγματος, θα ανακοινώνονται και στη συνέχεια διαβιβάζονται στο αρμόδιο Δικαιοδοτικό Οργανο, όπως προβλέπεται από την οικεία αθλητική νομοθεσία. Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σημερινή ανακοίνωση, που εξέδωσε η ΕΠΑΕ σχετικά με τους ελέγχους ντόπιγκ που πραγματοποιούνται σε αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

    Η ανακοίνωση της ΕΠΑΕ

    "Είναι γνωστό ότι, μετά από πρωτοβουλία και απόφαση της ΕΠΑΕ, διενεργείται έλεγχος ντόπινγκ σε όλους τους αγώνες πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής Κατηγορίας και σε δύο (2) της Β΄ Εθνικής.

    Μετά από τον έλεγχο, το κατά νόμο εργαστήριο, παγίως, γνωστοποιεί εγγράφως τα αποτελέσματα στην ΓΓΑ, την ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ, γεγονός που αυτονόητα διασφαλίζει την απαιτούμενη διαφάνεια.

    Όσον αφορά την ΕΠΑΕ, για την τήρηση του απορρήτου και την αυτονόητη προστασία των αθλητών, θα ανακοινώνονται μόνο θετικά αποτελέσματα, μετά και την εξέταση του Β΄ δείγματος, και βέβαια θα διαβιβάζονται στο αρμόδιο Δικαιοδοτικό Οργανο, όπως προβλέπεται από την οικεία αθλητική νομοθεσία.".

    [17] Μπάσκετ

    Παράσταση για ένα ρόλο

    27/4/2005 7:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο αποδεκατισμένος Ιωνικός ήταν εύκολη λεία για τους Πατρινούς, νικώντας εύκολα με 71-90. Σε συνδυασμό με την ήττα του Ολυμπιακού από τον Άρη στο ΣΕΦ, ο Απόλλων αναζητά νίκη με δύο πόντους επί των «ερυθρόλευκων» στη μεταξύ τους αναμέτρηση στην Πάτρα για την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου και ήττα του Ηρακλή από τον Άρη για να αποφευχθεί η τριπλή ισοβαθμία. Χαρίσης, Τσουκ και Τσάκιτς δεν αγωνίστηκαν απ τους νικητές. Τα δεκάλεπτα: 18-28, 32-54, 50-70, 71-90

    Οι συνθέσεις

    Διαιτητές: Τανατζής, Δροσόπουλος, Τζιμογιάννης

    ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ ΑΜΑΛΙΑΔΑ (Νιπεργιάλης-Ανδρουτσόπουλος): Λημνιάτης, Γιαννουζάκος 13 (3), Νικολαϊδης 12 (1), Μοσχοβίτης 4, Δορκοφίκης 12 (3), Κουτρούλιας 19, Φωτίου, Πασχάλης 11

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Ντάρκο Ρούσο): Μπάρλος 7, Αργυρόπουλος 9 (1), Κουμπούρας 11, Γεωργαλής 14 (1), Πέττας, Λιαδέλης 18 (1), Ντέιβις 13, Μόρις 18

    [18] Μπάσκετ

    Ζωντανός στα πλέι οφ

    27/4/2005 7:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε ένα πολύ αμφίρροπο παιχνίδι, ο Γηραιός πήρε το ροζ φύλλο αγώνα απένεντι στους μπλε. Οι κυανόλευκοι, στο πλαίσιο της 25ης και προτελευταίας ημέρας στην Α1 κατηγορία μπάσκετ των ανδρών, είχε ήρωα τον Ντούσαν Ντόρτζεβιτς, όταν έκλεψε την μπάλα στα τρία δεύτερα και σημείωσε το νικητήριο καλάθι για την ομάδα του. Πλέον στην τελευταία αγωνιστική ο ΗΡΑ θα παλέψει με τους Απόλλωνα Πατρών και Ολυμπιακό για το εισιτήριο στα πλέι οφ. Η ήττα των ΜΕΝΤ και Ιωνικού ΝΦ σήμερα καθησύχασε τον Πανελλήνιο που διατηρείται σε απόσταση ενός βαθμού από την πρώτη και δύο από τον δεύτερο, αλλά όλα θα κριθούν στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Τα δεκάλεπτα: 13-19, 35-35, 52-51, 70-68

    Οι συνθέσεις

    Διαιτητές: Μαστραφτσής, Καρακατσούνης, Ψαριανός

    ΗΡΑΚΛΗΣ (Λευτέρης Κακιούσης): Ντόρτζεβιτς 6, Καλαϊτζίδης 4, Σφέικος Μπράιαντ 12, Ταπούτος 2, Αποστολίδης 8, Παυλίδης 5 (1), Παπαϊωακείμ 2, Δέδας 9 (1), Χένιακ 6, Κούβελας 16

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ (Κώστας Πετρόπουλος): Κανταρτζής 6, Τσάπιν 9 (1), Κράσιτς 19 (3), Μασλαρινός 11 (1), Τσόπης 2, Μπέριτς 11, Τρεντ 7, Ρίκερτ, Τσαμάτος 3.

    [19] Βόλεϊ

    Το πρώτο βήμα ο Γηραιός

    27/4/2005 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε ένα παιχνίδι, διαφήμιση του Βόλεϊ, ο ΗΡΑ πήρε τη νίκη με 3-2 σετ τους ερυθρόλευκους και πέτυχαν το 1-0 στον τελικό. Στο κλειστό του Ευόσμου, η ομάδα του Αλέκου Λεώνη δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να κάμψει την αντίσταση των κόκκινων και χρειάστηκαν το τάι-μπρεικ στο πέμπτο σετ για να καταφέρουν. Ο λόγος ήταν βέβαια γιατί ο Ολυμπιακός έδειξε πολύ καλά στοιχεία στο παιχνίδι και έδειξε μέχρι και το τέταρτο σετ, όταν και ισοφάρισε σε 2-2, πως μπορούσε να κάνει την ανατροπή. Όμως στο πέμπτο σετ οι κόκκινοι έκαναν λάθος επιλογές και παράλληλα "ξεφούσκωσαν", μένοντας από δυνάμεις, πράγμα που ο Γηραιός εκμεταλλεύτηκε και πήρε τελικά τη νίκη. Τα σετ: 26-24, 20-25, 25-23, 21-25, 15-8.

    [20] Υγεία

    Έρευνα Βρετανών επιστημόνων

    Αεροπορική "ασφυξία"

    27/4/2005 3:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ως συνέπεια των αεροπορικών ταξιδιών το jet lag, που προκαλείται όταν το αεροπλάνο διασχίζει σε σύντομο χρονικό διάστημα περιοχές με διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες. Βρετανοί ερευνητές από το Μπέλφαστ ισχυρίζονται, ότι οι επιβάτες όλων των πτήσεων ρισκάρουν την υγεία τους, καθώς μειώνονται τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Οι επιστήμονες μελέτησαν τα επίπεδα οξυγόνου σε 84 ταξιδιώτες και διαπίστωσαν, πως "έπεσαν" 4% κατά μέσο όρο, ενώ στο 54% των ταξιδιωτών τα επίπεδα μειώθηκαν τόσο πολύ, ώστε χρειάστηκαν επιπλέον ποσότητες οξυγόνου. Σύμφωνα με την έρευνα, η μείωση του οξυγόνου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες αναπνευστικών προβλημάτων, πονοκεφάλων και στηθάγχης. "Τα μειωμένα επίπεδα οξυγόνου, μαζί με παράγοντες όπως η αφυδάτωση και η καθιστική ζωή, μπορούν να συμβάλλουν σε ασθένειες κατά τη διάρκεια των πτήσεων και μετά από αυτές", δήλωσε στο BBC η επικεφαλής των ερευνητών, Σούζαν Χάμφρις.

    Ανάγκη για περισσότερη έρευνα

    Από τους 84 ανθρώπους που πήραν μέρος στην έρευνα, ηλικίας από ενός μέχρι 78 ετών, οι 55 ταξίδεψαν με αεροπλάνο για περισσότερες από δύο ώρες, ενώ οι υπόλοιποι πήραν πτήσεις μικρότερης χρονικής διάρκειας.

    Τα ποσοστά οξυγόνου μετρήθηκαν πριν και μετά την πτήση, ενώ χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος τρόπος μέτρησης για όλους τους ταξιδιώτες.

    Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για τις επιπτώσεις των αεροπορικών ταξιδιών στην υγεία, οι ερευνητές παροτρύνουν όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα να συμβουλεύονται το γιατρό τους, πριν ταξιδέψουν με αεροπλάνο.

    Παράλληλα, οι ερευνητές θεωρούν πως οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται, καθώς πλέον τα αεροπλάνα πετούν σε μεγαλύτερα ύψη.

    Ωστόσο, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας επισημαίνει, ότι οι υγιείς επιβάτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν. "Είναι γνωστό ότι τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν κατά τη διάρκεια της πτήσης", επεσήμανε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, τονίζοντας, πως τα μειωμένα επίπεδα οξυγόνου δεν επηρεάζουν όσους ταξιδιώτες δεν αντιμετωπίζουν καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα.

    [21] Τεχνολογία

    Μεγαλύτερη ακρίβεια στις ισλαμικές γιορτές

    Θρησκεία μέσω ...δορυφόρου

    27/4/2005 4:10:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters

    Στις υπηρεσίες της τεχνολογίας στράφηκαν οι μουσουλμανικές χώρες, μετά από τη σύγχυση που προκλήθηκε σε εκατομμύρια πιστούς όταν η επιτροπή παρατήρησης του φεγγαριού στη Σαουδική Αραβία υπολόγισε με λάθος μιας ημέρας την κορύφωση του Χατζ, της μεγαλύτερης γιορτής, φέτος τον Ιανουάριο. Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC), το μεγαλύτερο μουσουλμανικό Σώμα που απαρτίζεται από 57 κράτη - μέλη, οι μουσουλμανικές χώρες θα εκτοξεύσουν από κοινού έναν δορυφόρο που θα παρακολουθεί τις φάσεις τις Σελήνης, ώστε να καθορίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ημερομηνίες των γιορτών. "Ελπίζουμε ότι ο δορυφόρος θα δώσει τέλος στα προβλήματα που υπάρχουν με τις σεληνιακές παρατηρήσεις", δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του OIC, Αχμέντ Ιμιτζέν. Ωστόσο, το εγχείρημα συναντά ήδη αντιδράσεις από ορισμένους θρησκευτικούς αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία, όπου χρησιμοποιείται το σεληνιακό ημερολόγιο.

    Με το βλέμμα στη Σελήνη

    Η ιδέα γεννήθηκε στο Κέντρο Διαστημικής Επιστήμης του πανεπιστημίου του Καϊρου και αναμένεται να υλοποιηθεί σε δύο χρόνια.

    Με "όπλο" μια σταθερή κάμερα, ο δορυφόρος θα μεταδίδει πίσω στη Γη φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης της Σελήνης, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και για τον εντοπισμό αστεροειδών. Την κατασκευή του θα αναλάβει ιταλική εταιρία και θα στοιχίσει οκτώ εκατομμύρια δολάρια (περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ).

    "Το σχήμα της Σελήνης πρέπει να παρατηρείται από το έδαφος", υποστήριξε ο Οσάμα Αλ-Μπαρ, κοσμήτορας του Ινστιτούτου Έρευνας Χατζ των Δύο Ιερών Τεμενών, θέλοντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

    Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει ανακοινωθεί πόσα από τα κράτη - μέλη του OIC θα συμμετάσχουν στο φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα.

    Σχετικά Links: Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης

    [22] Τεχνολογία

    Παρθενική πτήση για το μεγαλύτερο αεροπλάνο

    Ένας γίγαντας στους αιθέρες

    27/4/2005 11:59:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2005 4:06:41 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC - Reuters

    Έτοιμο να κατακτήσει τους αιθέρες δηλώνει το Airbus A380, το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου, που έκανε την Τετάρτη, το παρθενικό του ταξίδι, από τις εγκαταστάσεις της Airbus, στην Τουλούζη. Το 6μελες πλήρωμα κατεύθυνε τον "γίγαντα των αιθέρων" πάνω από τον Βισκαϊκό Κόλπο και επέστρεψε στις εγκαταστάσεις της Airbus, μετά από τέσσερις ώρες ταξιδιού. "Η πτήση υπήρξε απολύτως τέλεια", δήλωσε ο Ζακ Ροσέ, ένας εκ των πιλότων, ενώ για "μεγάλη επιτυχία, που δείχνει ότι η συνεργασία στους κόλπους της Ε.Ε. ανταμείβεται", έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκίντερ Φερχόιγκεν. Το ταξίδι της Τετάρτης εγκαινιάζει την έναρξη ενός έτους δοκιμών πριν το A380 ξεκινήσει κανονικά τα δρομολόγιά του, το 2006, αρχικά για τη Singapore Airlines. Ένα χρόνο μετά, τον Απρίλιο του 2007, θα το χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά ευρωπαϊκή εταιρία, η AirFrance - KLM.

    Ανταγωνισμός "στο φτερό"

    Την επιτυχημένη απογείωση, στις 11:29 ώρα Ελλάδας, παρακολούθησαν από κοντά περίπου 50.000 άνθρωποι. "Είμαστε σίγουροι με όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα", δήλωσε πριν την πτήση ο Ζακ Ροσέ και κατέληξε: "πρέπει, όμως, να προσέχουμε πολύ κατά τη διάρκεια της πτήσης, όπως πρέπει να προσέχουμε με καθετί καινούργιο".

    Κατά τη διάρκεια της πτήσης, το αεροσκάφος παρακολουθούταν μέσω δορυφόρου από ομάδα εμπειρογνωμόνων. Το πλήρωμα φορούσε αλεξίπτωτα, ενώ στο αεροπλάνο υπάρχει ένα ειδικό κιγκλίδωμα, που οδηγεί από το πιλοτήριο σε μια έξοδο κινδύνου.

    Το Α380, με άνοιγμα πτερύγων 79,8 μέτρα και μήκος 73 μέτρα, μπορεί να μεταφέρει περισσότερους από 800 επιβάτες. Μεταξύ των ανέσεων που προσφέρει είναι καμπίνες ύπνου, δωμάτια για την ανάπαυση του πληρώματος, αίθουσες συνεδριάσεων, γυμναστήριο, μπαρ και παιδικός σταθμός, ενώ καίει 13% λιγότερα καύσιμα, σε σχέση με τα άλλα μεγάλα αεροπλάνα που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην κυκλοφορία. Το συνολικό του κόστος ανήλθε στα 12,4 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνοντας τον προϋπολογισμό κατά 1,5 δισεκατομμύριο.

    Η κατασκευή και απογείωση του Α380, που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως κορυφαία ευρωπαϊκή επιτυχία, αναμένεται να εντείνει τον ανταγωνισμό της Airbus με την αμερικανική Boeing.

    Έντεκα αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη καταβάλει προκαταβολές για περισσότερα από εκατό A380, καθένα εκ των οποίων στοιχίζει 285 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Airbus ελπίζει, ότι, στο άμεσο μέλλον, θα αυξηθεί η ζήτηση για μεγάλα αεροσκάφη, που θα μειώσουν το κόστος των εισιτηρίων για πτήσεις σε δημοφιλείς προορισμούς.

    Από την πλευρά της, η Boeing επενδύει στην ανάπτυξη του σχετικά μικρού 7Ε7 Dreamliner, που θα τεθεί στην κυκλοφορία το 2008, ελπίζοντας ότι το μέλλον τον αεροπορικών μεταφορών είναι τα μικρά αεροσκάφη, που θα συνδέουν απευθείας τα αεροδρόμια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο Γίγαντας των αιθέρων

    Σχετικά Links: Airbus

    Boeing

    [23] Παράξενα

    Ηρακλής junior

    27/4/2005 4:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε ρόλο ήρωα της ελληνικής μυθολογίας μπήκε ένας 8χρονος από την Χιλή, που πάλεψε με ένα λιοντάρι, ως έτερος Ηρακλής στην Νεμέα. Ο Τζον Εσκοβέντο επισκέφθηκε με τους γονείς και την 2χρονη αδερφούλα του ένα τσίρκο της πόλης Αντοφαγκάστα. Αφού διασκέδασαν με το show, θέλησαν να δουν από κοντά τα ζώα και άρχισαν τον περίπατο ανάμεσα στα κλουβιά. Όμως, την ώρα που βρίσκονταν δίπλα από το κλουβί ενός λιονταριού, η πόρτα άνοιξε ξαφνικά και ο βασιλιάς της ζούγκλας προσπάθησε να αρπάξει το κοριτσάκι. Αναλαμβάνοντας δράση ως μεγάλος αδερφός, ο Τζον άρχισε να χτυπά με γροθιές το λιοντάρι, προσπαθώντας να σώσει την 2χρονη αδερφή του! Η μικρή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αμυχές και μικρά τραύματα, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή της, ενώ, όπως δήλωσαν οι γιατροί, αν δεν είχε επέμβει ο 8χρονος, η μικρή δεν θα ζούσε σήμερα. "Μόλις είδε τι έγινε άρχισε να χτυπά με όλη του την δύναμη το λιοντάρι, ώσπου άφησε την αδελφή του. Ήταν πολύ γενναίος", είπε γεμάτη υπερηφάνεια η μητέρα των παιδιών.

    [24] Παράξενα

    Ψηφοφόρος μηνών οκτώ

    27/4/2005 3:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στον "πυρετό" της προεκλογικής περιόδου ζει η Μεγάλη Βρετανία και οι Εργατικοί του Τόνι Μπλερ, οι Συντηρητικοί υπό τον Μάικλ Χάουαρντ και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Τσαρλς Κένεντι κλιμακώνουν την εκστρατεία τους, περιοδεύοντας σε διάφορα σημεία της χώρας. Την ίδια ώρα, μια μέλλουσα ψηφοφόρος από το χωριό Χάρβερχιλ, έλαβε το εκλογικό της βιβλιάριο. Που είναι το περίεργο στην ιστορία; Στο ότι η ψηφοφόρος είναι μόλις οκτώ μηνών! "Πρέπει να έγινε λάθος. Είμαι σίγουρη ότι συμπλήρωσα σωστά το δικό μου έντυπο", είπε η 37χρονη Γκλέντα Σπίαρ, μόλις η κορούλα της, Κιέρα, έλαβε το βιβλιάριο. Από την πλευρά τους, οι τοπικές αρχές απέδωσαν το περιστατικό σε σύγχυση για την ηλικία της Κιέρα. Πάντως, οι εκλογές της 5ης Μαΐου αφήνουν παγερά αδιάφορη την μικρή, αφού, όπως δήλωσε η μητέρα της, προτιμά να βλέπει κινούμενα σχέδια και όχι τις τηλεοπτικές εμφανίσεις των διεκδικητών της πρωθυπουργίας. Όσο για το νέο της απόκτημα; Αφού το δάγκωσε, η μητέρα της το έβαλε μαζί με τα υπόλοιπα παιχνίδια!

    [25] Παράξενα

    Η φωλιά του ποιητή

    27/4/2005 1:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει τις φωλιές πελεκάνων σε καμινάδες, καμπαναριά και στύλους της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Οι κάτοικοι του Πεκίνου, όμως, έχουν από σήμερα και έναν ποιητή, κυριολεκτικά, πάνω από το κεφάλι τους! Ο Γιε Φου "έχτισε" μια σιδερένια φωλιά ύψους 10 μέτρων, διακοσμημένη με κλαδιά δέντρου και θα μείνει εκεί για έναν μήνα. "Συγκάτοικοί" του μια κουβέρτα, ένας φακός, μια κούπα και τα απαραίτητα για τη συγγραφή, ενώ μοναδικός τρόπος επικοινωνίας με τους "από κάτω" θα είναι τα γραπτά μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου. Άνθρωποι του κινεζικού Ινστιτούτου για την Τέχνη θα του πηγαίνουν καθημερινά φαγητό, καθώς και νερό για να πίνει και να καθαρίζει τη φωλιά του. Αναρωτιέστε τι θέλει να πει ο ποιητής; Ο Γιε Φου, που έχει γράψει ήδη 40 βιβλία ποιημάτων, θα δημιουργήσει μια νέα συλλογή, με τίτλο "Ημερολόγιο Φωλιάς" και κεντρικό άξονα την μοναξιά του ανθρώπου στη σύγχρονη κοινωνία!

    [26] Κοινωνία

    Νέα πορθμειακή γραμμή για τη Θάσο

    27/4/2005 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Επαναλειτουργεί από σήμερα, μετά από διακοπή πολλών ετών, η πορθμειακή γραμμή Νέας Περάμου - Πρίνου. Η γραμμή που ενώνει το δυτικό ηπειρωτικό τμήμα του νομού Καβάλας με το νησιώτικο, θα καλύπτεται από φεριμπότ χωρητικότητας 100 ΙΧ αυτοκινήτων και 600 επιβατών, και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο των κατοίκων, όσο και των τουριστών.

    Σε καθημερινή βάση θα εκτελούνται τρία δρομολόγια από και προς το νησί της Θάσου. Ωστόσο, εφόσον προκύψει ανάγκη, θα πραγματοποιούνται και έκτακτα δρομολόγια, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

    Μετά και τη δρομολόγηση του νέου φεριμπότ στο νομό Καβάλας λειτουργούν συνολικά τρεις πορθμειακές γραμμές: Καβάλας - Πρίνου, Κεραμωτής - Λιμένα και Νέας Περάμου - Πρίνου.

    Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με: Λιμεναρχείο Ελευθερών (25940) 21.711, Λιμεναρχείο Καβάλας (2510) 223.716, Δήμος Ελευθερών (25940) 29.015

    [27] Μπάσκετ

    Πίτις: "ΠΑΟ και ΤΣΣΚΑ βλέπω τελικό"

    27/4/2005 4:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Η άμυνα είναι το κλειδί για τον Παναθηναϊκό". Ο Ιταλός παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, μίλησε για τους δύο ημιτελικούς και το τελικό του Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα και τόνισε πως οι πράσινοι μπορούν να περάσουν τη Μακάμπι τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στον ημιτελικό που θα γίνει 6 και 8 Μαΐου και να δώσουν το παρών στον τελικό. Παράλληλα, τόνισε πως το φαβορί στην άλλη αναμέτρηση είναι η ρωσική αρμάδα της ΤΣΣΚΑ, κόντρα στην Ταου, λέγοντας πως η λέξη κλειδί είναι ο Θοδωρής Παπαλουκάς.

    "Η άμυνα είναι το κλειδί"

    Ο Ιταλός πρόην παίκτης πολλών ευρωπαϊκλων συλλόγων, ο οποίος έπαιξε και σε έξι φάιναλ φορ στην καριλερα του, τόνισε πως πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό παιχνίδι. Είπε πως ο ΠΑΟ, είναι ομάδα που κοιτάει πρώτα την άμυνα και μετά την επίθεση, κάτι που είναι το ακριβών αντίθετο για τους Ισραηλινούς. Όμως οι πράσινοι, που όπως είπε έχει πληθώρα πολλών καλλών παικτών, έχει και ένα προπονητή, ο οποίος είναι ο καλύτερος προπονητής του Φάιναλ Φορ, ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Για και όπως είπε, οι πράσινοι είναι το φαβορί του ημιτελικού με την Μακάμπι.

    "Η διαφορετικότητα προϊδεάζει για έναν σπουδαίο πρώτο ημιτελικό. Πιστεύω πως το ποσοστό των πιθανοτήτων είναι με το μέρος του Παναθηναϊκού. Σε τέτοιου χαρακτήρα παιχνίδια κερδίζεις αν πρώτα παίζεις άμυνα. Η Μακάμπι, όμως προσπαθεί να καταργήσει τον κανόνα. Το πλεονέκτημά της είναι ο τίτλος της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Ξέρει πως να φτάνει στη νίκη. Απέναντί της, όμως θα βρει αυτή τη φορά έναν προπονητή που είναι ο μεγαλύτερος νικητής και ο καλύτερος προπονητής στα φάιναλ φορ, ο φίλος μου Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει σε τέτοιους αγώνες και δεν φοβάται να βρεθεί αντιμέτωπος στον οποιονδήποτε, ακόμη και στη Μακάμπι.

    Κλειδί για τη Μακάμπι θα είναι ο Αντονι Πάρκερ, μαζί βέβαια με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Πάρκερ είναι ο κορυφαίος παίκτης της Ευρωλίγκα. Η απόδοσή του τα τελευταία χρόνια είναι ασύλληπτη, σε άμυνα, επίθεση και νοοτροπία. Φέρνει όλα τα στοιχεία μέσα στο παιχνίδι. Το ίδιο ισχύει και για τον Γιασικεβίτσιους. Μπορεί ν αλλάξει τη ροή ενός αγώνα με την ευστοχία του. Στον αντίποδα, ο Γιάκα Λάκοβιτς είναι ο παίκτης-κλειδί του Παναθηναϊκού. Είναι ο παίκτης που ελέγχει το παιχνίδι της ομάδας του. Αυτός αποφασίζει τι πρέπει να κάνουν, πότε να το κάνουν και πως να το κάνουν. Παίρνει τα περισσότερα σουτ και συχνά τις πιο σημαντικές αποφάσεις με την μπάλα στα χέρια του. Ο Λάκοβιτς είναι η προέκταση του Ομπράντοβιτς μέσα στο γήπεδο, εφέτος περισσότερο από κάθε προηγούμενη χρονιά".

    "Πιο κοντά η ΤΣΣΚΑ"

    Όσο για τον άλλο ημιτελικό, ανάμεσα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που είναι η διοργανώτρια του φάιναλ φορ και την Ταού, ο Πίτις έδωσε τον πρώτο λόγο στους Ρώσους. Παράλληλα τόνισε πως ο παίκτης που θα αποτελέσει την αιχμή της ομάδας θα είναι ο Θοδωρής Παπαλουκάς, αλλά και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς που είναι ίσως καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη.

    "Η ΤΣΣΚΑ συγκεντρώνει μεγαλύτερο ποσοστό εν συγκρίσει με τις τρεις άλλες ομάδες επειδή παίζει εντός έδρας. Αυτό όμως δεν αρκεί. Η Ταού είναι ο χειρότερος αντίπαλος για μία ομάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Βρίσκονται σε εκπληκτική φόρμα. Η ΤΣΣΚΑ έχει αποδώσει μπάσκετ υψηλής ποιότητας ολόκληρη τη σεζόν και το παιχνίδι της διακρίνεται από ομαδικό πνεύμα και πίεση στην άμυνα. Θα την αποκαλούσα μία συμπαγή ομάδα. Υπάρχει πίεση, αλλά με τόσους πολλούς καλούς παίκτες, θα την ξεπεράσει. Παίκτης κλειδί της ΤΣΣΚΑ στην κανονική περίοδο, δεν ήταν ούτε ο Μάρκους Μπράουν, ούτε ο Αντόνιο Γκρέιντζερ, ούτε ο Ντέιβιντ Αντερσεν. Είναι ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Ο εγωισμός είναι στοιχείο που απουσιάζει απ το παιχνίδι του. Ξέρει ανά πάσα στιγμή τι πρέπει να κάνει για να νικήσει η ομάδα του, είτε αυτό είναι η σωστή πάσα, είτε ο ρυθμός. Θα κάνει την ασίστ στον σουτέρ και πάντα ξέρει τι παιχνίδι χρειάζεται σε κάθε επίθεση. Κάθε προπονητής θέλει τον Παπαλουκά στην ομάδα του. Καθώς, ο Ντούσαν Ιβκοβιτς είναι εξαιρετικός προπονητής, χρησιμοποιεί τον Παπαλουκά την πλέον κρίσιμη στιγμή σε κάθε αγώνα.

    Απ την άλλη η Ταού έχει δύο σημαντικούς παίκτες, τον Αρβιντας Ματσιγιάουσκας και τον Λουίς Σκόλα. Ο πρώτος είναι φορές που σκοράρει όποτε πιάσει την μπάλα. Ο δεύτερος κάνει ό,τι κι ο Ματσιγιάουσκας, αλλά μέσα στη ρακέτα ακόμη κι απέναντι στην πιο σκληρή άμυνα. Η παρουσία αυτών των δύο παικτών προσδίδει ισορροπία στην ομάδα. Για μένα, όμως στη Μόσχα παίκτης-κλειδί θ΄αποδειχτεί ο Χοσέ Μανουέλ Καλντερόν. Συνδυάζει ταλέντο και γνώση του αθλήματος. Όπως κι ο Παπαλουκάς, μπορεί με την ίδια άνεση να βάλει ο ίδιος την μπάλα στο καλάθι, ή να επιλέξει να κάνει τους συμπαίκτες του σκόρερ".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 April 2005 - 16:56:04 UTC