Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρεμιέρα του διαλόγου
  • [02] Αναζητούν επιζώντες στην Ιαπωνία
  • [03] "Περιβαλλοντικές Τάξεις" στα σχολεία
  • [04] "Παράθυρο" για τους επιλαχόντες
  • [05] Εν αναμονή της απάντησης της Κομισιόν
  • [06] Επέστρεψε στη Μπόκα ο Μαραντόνα
  • [07] Θα περιμένει λίγο ακόμα η Τσέλσι
  • [08] Το μυστικό του ΜακΓκρεϊντι

    [01] Οικονομία

    Για ασφαλιστικό και εργασιακό

    Πρεμιέρα του διαλόγου

    26/4/2005 9:46:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ

    Ξεκινά το απόγευμα ο κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό. Οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος θα συναντηθούν με το προεδρείο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, προκειμένου να καθοριστούν οι άξονες του διαλόγου. Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της δηλώνει ότι δεν θα πάρει μέρος στο διάλογο, τονίζοντας ότι "δεν θα συμμετάσχει σε έναν διάλογο για επιστροφή σε εργασιακό μεσαίωνα". Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Δημήτρης Κιρζόπουλος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, δήλωσε ότι το Ίδρυμα αυτή τη στιγμή είναι ένα υγιές ταμείο, καθώς δεν έχει πρόβλημα ούτε ταμειακό, ούτε παροχής συντάξεων και αποτελεί τον πυλώνα του κοινωνικού συστήματος". Χθες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, εισηγήθηκε την άμεση έναρξη διαλόγου για το ασφαλιστικό και το εργασιακό και συνέστησε συγκράτηση των αυξήσεων στους μισθούς και τις τιμές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μεταρρυθμίσεις για την Ανάπτυξη

    Τη Μ.Τρίτη ξεκινά ο διάλογος

    [02] Κόσμος

    Στα συντρίμμια του τρένου που εκτροχιάστηκε

    Αναζητούν επιζώντες στην Ιαπωνία

    26/4/2005 7:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/4/2005 8:11:43 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ένα 24ωρο μετά το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα των τελευταίων 42 χρόνων στην Ιαπωνία και τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί επιβάτες παραμένουν παγιδευμένοι μέσα στα διαλυμένα βαγόνια. Μέχρι στιγμής, 73 άνθρωποι (41 άνδρες και 32 γυναίκες) έχουν χάσει τη ζωή τους και οι τραυματίες ανέρχονται στους 442, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες απεγκλωβίστηκαν άλλοι τρεις τραυματίες, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο μεταξύ, αστυνομικοί ερεύνησαν τα γραφεία της ιδιοκτήτριας εταιρείας, αναζητώντας στοιχεία για τον εκτροχιασμό, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν το συμβάν στην υπερβολική ταχύτητα με την οποία κινούταν το μοιραίο τρένο. Στο μεταξύ, το πρωί της Τρίτης στην επαρχία Ιμπαράκι, βορειοανατολικά του Τόκιο, επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με φορτηγό και εκτροχιάστηκε, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

    Έρευνα για τα αίτια

    Η τραγωδία συνέβη στο Αμαγκασάκι, κοντά στην Οζάκα, όταν το τρένο εκτροχιάσθηκε και έπεσε πάνω σε συγκρότημα διαμερισμάτων. Τρία βαγόνια της αμαξοστοιχίας έφυγαν εντελώς από τις ράγες και ένα άνοιξε στη μέση, από τη σφοδρότητα της πρόσκρουσης στο κτήριο.

    Αν και τα ακριβή αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα, οι αρχές επικεντρώνουν την έρευνά τους στην ταχύτητα με την οποία ταξίδευε το τρένο. Σύμφωνα μάλιστα με τη δημόσια τηλεόραση ΝΗΚ, η αμαξοστοιχία είχε προσπεράσει με μεγάλη ταχύτητα τον προηγούμενο σταθμό και έπρεπε να γυρίσει πίσω στην αποβάθρα, ενώ ο 23χρονος μηχανοδηγός είχε εμπειρία μόλις 11 μηνών.

    Το πρωί της Τρίτης, άνδρες της ιαπωνικής αστυνομίας πραγματοποίησαν έρευνα στα γραφεία της εταιρείας σιδηροδρόμων West Japan Railway Co, αναζητώντας στοιχεία για το συμβάν, ενώ η Κυβέρνηση υποσχέθηκε να διεξαχθεί έρευνα, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεκάδες νεκροί από εκτροχιασμό τρένου

    [03] Πολιτική

    Βασικός εκπαιδευτικός θεσμός

    "Περιβαλλοντικές Τάξεις" στα σχολεία

    25/4/2005 11:44:00 μμ

    Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση έχει προβλεφθεί η χρηματοδότηση της υλοποίησης σχολικών προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αυτό ανακοίνωσε την Δευτέρα η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, τονίζοντας ότι αυτά τα προγράμματα θα δώσουν στις σχολικές μονάδες τη δυνατότητα να αναπτύξουν σειρά δραστηριοτήτων, με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού σε περιβαλλοντικά ζητήματα, μέσω επισκέψεων σε περιοχές με έντονο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, ανάλυσης και παρουσίασης περιβαλλοντικών θεμάτων τοπικού χαρακτήρα κλπ. Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού και η δημιουργία γνωστικού υποβάθρου σε θέματα περιβάλλοντος, οικολογικής ισορροπίας. Ακόμη, θα δημιουργηθούν "Περιβαλλοντικές Τάξεις" στα σχολεία και θα μπορούν να γίνουν ο βασικός εκπαιδευτικός θεσμός που θα προωθήσει, μεταξύ άλλων την επαφή με τη φύση, την καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας και οικολογικής συνείδησης κλπ.

    Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για την Εκπαίδευση και την Αρχική Επαγγελματική κατάρτιση προβλέφθηκε η εφαρμογή και χρηματοδότηση προγράμματος με τίτλο "Ενίσχυση πρωτοβουλιών σε θέματα αγωγής υγείας σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης".

    Στόχος του προγράμματος είναι όχι μόνο η πρόληψη των ψυχολογικών προβλημάτων, αλλά και η ανάπτυξη υγιών στάσεων αντιμετώπισης των διαπροσωπικών σχέσεων και του τρόπου αντιμετώπισης προσωπικών δυσκολιών, με την προώθηση των κατάλληλων διασυνδετικών υπηρεσιών εκπαίδευσης και στήριξης, με την προαγωγή της ψυχικής υγείας, την πρόληψη και την αντιμετώπιση των βασικοτέρων προβλημάτων που εμφανίζονται στην εφηβική ηλικία.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1.254.526 ευρώ και υλοποιείται τα δύο επόμενα σχολικά έτη.

    [04] Κοινωνία

    Ανασυντάσσονται οι πίνακες του ΑΣΕΠ για το 1998

    "Παράθυρο" για τους επιλαχόντες

    26/4/2005 10:08:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Έως τις 16 Μαΐου μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι επιλαχόντες του διαγωνισμού του 1998, ώστε το ΑΣΕΠ να προχωρήσει στην ανασύνταξη των πινάκων κατάταξης των υποψηφίων. Δικαίωμα στη διαδικασία έχουν όσοι έλαβαν βαθμολογία ίση ή ανώτερη με την καθορισμένη βάση κατά κατηγορία και κλάδο. Όσοι από τους επιλαχόντες, μαζί με αυτούς που έχουν ήδη διοριστεί, καλύπτουν τον αριθμό των θέσεων που προβλέπονται από τον διαγωνισμό του 1998, θα διοριστούν συμπληρωματικά στις αντίστοιχες θέσεις, ενώ οι ήδη διορισμένοι θα παραμείνουν στις θέσεις που κατέχουν. Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν το ειδικό έντυπο ΑΣΕΠ 098, με τίτλο "Συμπληρωματική αίτηση -Υπεύθυνη δήλωση", το οποίο μπορούν να προμηθευτούν από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και από την ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.

    Κάθε υποψήφιος δικαιούται να υποβάλει μια μόνο αίτηση, στην οποία, εκτός από τα στοιχεία του, θα δηλώνει και τη σειρά προτίμησης των θέσεων της κατηγορίας στην οποία ανήκει κατά κλάδο ή ειδικότητα και φορέα και στις οποίες επιθυμεί να διοριστεί, αναγράφοντας τον κωδικό της θέσης που τον ενδιαφέρει.

    Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο ΑΣΕΠ ταχυδρομικώς και με συστημένη επιστολή σε φάκελο Α4 στη διεύθυνση: ΑΣΕΠ, Επιλαχόντες 1998, Ταχυδρομική Θυρίδα 14304, ΤΚ 11510, Αθήνα.

    Σχετικά Links: Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ έτους 1998

    [05] Οικονομία

    Για τον βασικό μέτοχο

    Εν αναμονή της απάντησης της Κομισιόν

    26/4/2005 11:29:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Θετική φαίνεται ότι θα είναι για την Ελλάδα η κατάληξη για το νόμο περί βασικού μετόχου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να κινήσει την Τετάρτη το τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας για το θέμα, στέλνοντας αιτιολογημένη γνώμη στις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απαντητική της επιστολή, η Κομισιόν δεν θα αμφισβητεί τη συμβατότητα του ελληνικού Συντάγματος με το κοινοτικό δίκαιο, αλλά θα ζητεί αλλαγές σε ορισμένα σημεία του νέου, αλλά του προηγούμενου εκτελεστικού νόμου. Όπως ισχυρίζονται πηγές των Βρυξελλών, η αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν θα έχει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και θα ληφθεί με τη "διαδικασία του σημείου Α" (χωρίς συζήτηση), κάτι που σημαίνει πως οι ελληνικές αρχές θα έχουν προθεσμία τριών εβδομάδων για να απαντήσουν.

    [06] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Επέστρεψε στη Μπόκα ο Μαραντόνα

    26/4/2005 11:27:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στην αργεντίνικη Μπόκα Τζούνιορ, ομάδα όπου έχει γράψει λαμπρές σελίδες στην καριέρα του, θα προσφέρει από δω και στο εξής τις υπηρεσίες του ο Μαραντόνα Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της "Μπόκα", Μαουρίτσιο Μάκρι, ο Ντιεγκίτο είναι από χθες το απόγευμα ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας. Πληροφορίες πάντως θέλουν ήδη το "Θεός της μπάλας" να είχε επαφές και συζητήσεις με τον προπονητή της ομάδας, Χόρχε Μπενίτεθ, για την απόκτηση νέων παικτών από την χώρα ή από το εξωτερικό.

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Θα περιμένει λίγο ακόμα η Τσέλσι

    26/4/2005 9:20:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ένα γκολ του Ρέγες στο 22΄ήταν αρκετό για τους κανονιέρηδες να πάρουν τη νίκη επί της Τότεναμ στο τοπικό ντέρμπι του Χάιμπουρι. Μετά από αυτή τη νίκη της ομάδας του Βενγκέρ, η Τσέλσι θα πρέπει να περιμένει ένα ακόμα τρίποντο ώστε να πάρει και τυπικά το πρωτάθλημα στην Πρέμιερ Λιγκ. Παράλληλα, οι κανονιέρηδες διατήρησαν τους τέσσερις βαθμούς από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στη μάχη των δύο ομάδων για τη δεύτερη θέση που οδηγεί απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Τα αποτελέσματα

    Αστον Βίλα-Μπόλτον 1-1

    (26΄ αυτ. Ιέρο - 54΄ Σπιντ)

    Μπλάκμπερν-Μάντσεστερ Σ. 0-0

    Τσέλσι-Φούλαμ 3-1

    (17΄ Τζο Κόουλ, 64΄ Λάμπαρντ, 87΄ Γκούντγιονσεν - 41΄ Τζον)

    Κρίσταλ Πάλας-Λίβερπουλ 1-0

    (34΄ Τζόνσον)

    Εβερτον-Μπέρμιγχαμ 1-1

    (86΄ Φέργκιουσον - 5΄ Χέσκι)

    Μίντλεσμπρο-Γουέστ Μπρομ 4-0

    (27΄, 37΄ Νέμεθ, 33΄ Χάσελμπαϊνκ, 90΄ Ντάουνινγκ)

    Νόριτς-Τσάρλτον 1-0

    (88΄ Σβένσον)

    Μάντσεστερ Γ.-Νιούκαστλ 2-1

    (57΄ Ρούνι, 74΄ Μπράουν - 27΄ Αμπρόουζ)

    Πόρτσμουθ-Σαουθάμπτον 4-1

    (4΄πεν. Αγιεγκμπένι, 17΄ Ντε Ζέεουβ, 22΄, 27΄ Λουά Λουά - 20΄ Καμαρά)

    Αρσεναλ-Τότεναμ 1-0

    (22΄ Ρέγες)

    Βαθμολογία (Σε 35 αγώνες)

    Τσέλσι 85 -34αγ

    Άρσεναλ 74 -34αγ

    Μάντσεστερ Γ. 70 -34αγ

    Έβερτον 58 -34αγ

    Λίβερπουλ 54

    Μπόλτον 54

    Μίντλεσμπρο 49 -34αγ

    Τότεναμ 48

    Αστον Βίλα 47

    Τσάρλτον 45

    Μάντσεστερ Σ. 45

    Μπλάκμπερν 40 -34αγ

    Μπέρμιγχαμ 39

    Νιούκαστλ 38 -33αγ

    Πόρτσμουθ 38

    Φούλαμ 35 -34αγ

    Κρίσταλ Πάλας 30

    Νόριτς 30

    Γουέστ Μπρομ 29 -34αγ

    Σαουθάμπτον 28

    [08] Μπάσκετ

    Το μυστικό του ΜακΓκρεϊντι

    26/4/2005 10:56:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δια χειρός Μακ Γκρεϊντι το Χιούστον πέρασε "αλώβητο" και από το Ντάλας. Οι Ρόκετς με καλάθι του Τρεϊσι ΜακΓκρεϊντι (28π, 10 ασίστ και οκτώ ριμπάουντ), 2.2 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, επικράτησε των Μάβερικς με 113-11 και ζευγάρωσε τις νίκες του , 2-0. Πρόσωπο του αγώνα μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Κινέζος Γιάο Μίνγκ με 33 πόντους. Για το Ντάλας καλύτερος ήταν ο Γερμανός Νοβίτσκι με 26 πόντους.

    Όπως και στην κανονική περίοδο, έτσι και σήμερα τα ξημερώματα, οι Ιντιάνα Πεϊσερς κέρδισαν στο νήμα τους γηπεδούχους Σέλτικς με 82-79 και ισοφάρισαν σε 1-1 τη σειρά των αγώνων. Καλύτερος παίκτης των φιλοξενούμενων ο Ρέτζι Μίλερ με 28 πόντους, ενώ από τους Σέλτικς ο Πολ Πιρς με 33π.

    Στην επόμενη φάση προκρίνονται οι ομάδες που θα συμπληρώσουν τέσσερις νίκες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 26 April 2005 - 8:52:25 UTC