Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα Παπούλια προς την ΠΓΔΜ
  • [02] Πρόταση για όνομα στο τραπέζι
  • [03] Βήματα και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου
  • [04] Πριγκιπικοί γάμοι
  • [05] Πανελλήνια συγκίνηση για τη φωνή της Ρωμιοσύνης
  • [06] "Άγιος αμέσως"
  • [07] Βαυαρική κορυφή μέσω Στουτγκάρδης
  • [08] Πρόκριση για Σακραμέντο
  • [09] Εύκολα ο ΠΑΟ
  • [10] Στον τελικό ο Εθνικός

    [01] Πολιτική

    Σύγχυση και αμηχανία στα Σκόπια Μήνυμα Παπούλια προς την ΠΓΔΜ

    9/4/2005 5:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2005 7:25:14 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Μήνυμα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να εκμεταλλευθεί την πολύ καλή ευκαιρία, που της δίνεται για το θέμα του ονόματος, ώστε να συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια των Βαλκανίων, έστειλε σήμερα από το Βόλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αναφερόμενος στην πρόταση Νίμιτς. Ο κ. Παπούλιας, ο οποίος ως ΥΠΕΞ, είχε υπογράψει την ενδιάμεση συμφωνία με τα Σκόπια, χαρακτήρισε την πρόταση, όπως και ο ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης ως καλή βάση διαπραγμάτευσης. Την ίδια ώρα στα Σκόπια επικρατεί σύγχυση και αμηχανία. Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφκι, χρειάστηκε 24 ώρες για να αντιδράσει, προκαλώντας με τη "σιωπή" του σύγχιση στον σημερινό Τύπο των Σκοπίων. Στις σημερινές του δηλώσεις αμφισβητεί ευθέως την ύπαρξη πρότασης, αν και ο ίδιος ο Νίμιτς δήλωσε, πως απέστειλε την πρόταση του ταυτόχρονα, σε Αθήνα και Σκόπια ενώ συμπλήρωσε ότι, αν υπάρχει όντως πρόταση από τον κ. Νίμιτς, και μάλιστα, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην ελληνική κοινή γνώμη, τότε για τα Σκόπια, είναι απορριπτέα.

    "Χρειάζονται αλλαγές"

    "Βήμα έναρξης διαπραγματεύσεων", με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ χαρακτηρίζει την πρόταση του ΟΗΕ για την ονομασία της γειτονικής χώρας η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πάντως ότι, η πρόταση Νίμιτς χρειάζεται αλλαγές. Ο υπουργός Εξωτερικών, μετά τις συναντήσεις, που είχε χθες με τους πολιτικούς αρχηγούς, επεσήμανε, ότι η πρόταση δεν ικανοποιεί πλήρως την Ελλάδα και ότι, υπάρχουν σημεία, που χρειάζονται τροποποίηση. Δήλωσε πάντως, ότι η προτεινόμενη ονομασία "Ρεπούμπλικα Μακεντόνιγια - Σκόπιε" θα χρησιμοποιείται αμετάφραστη. Ωστόσο διπλωματικές πηγές εκφράζουν την απορία τους για την προσπάθεια των Σκοπίων να αμφισβητήσουν την ύπαρξη της πρότασης του κ.Νίμιτς.

    Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σχολίασε ότι, "την ευθύνη των χειρισμών την έχει η Κυβέρνηση, η οποία οδήγησε τα πράγματα σε δυσμενέστερη συγκυρία" ενώ η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επεσήμανε ότι, "ο όρος Μακεδονία θα πρέπει να έχει γεωγραφική έννοια, χωρίς καμία εθνοτική διάσταση". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης, που είναι δυνατή, όπως είπε, και κάλεσε την Κυβέρνηση να επιζητήσει τη στήριξη προς μία αμοιβαία αποδεκτή, διεθνή και όχι διμερή, ονομασία, από τις 25 χώρες της Ε.Ε. αλλά και από την ίδια την Ε.Ε. συνολικά. "Μία κοινά αποδεκτή ονομασία από τις δύο πλευρές θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή, που βρίσκεται υπό νέες αναταράξεις και θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της για την αντιμετώπιση των άλλων μεγάλων ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής", πρόσθεσε.

    Απορριπτέα η πρόταση από τα Σκόπια για διεθνή ονομασία

    Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφκι δηλώνει ότι, τη Δευτέρα θα συναντηθεί ο πρέσβης της χώρας του στις ΗΠΑ Νίκολα Ντιμιτρόφ με τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και τότε θα διαπιστωθεί οριστικά και επίσημα αν υπάρχει όντως πρόταση για την ονομασία της χώρας και ποια είναι αυτή. "Στην ελληνική κοινή γνώμη παρουσιάστηκε πρόταση για συμβιβαστική λύση για την ονομασία και ισχυρισμοί ότι, αυτή η πρόταση θα προέρχεται από τον κ. Νίμιτς. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο. Η σύνθετη ονομασία Republika Makedonija- Skopje, (Ρεπούμπλικα Μακεντόνιγια Σκόπιε) αποτελεί καλή βάση για την διεξαγωγή εποικοδομητικών συνομιλιών, αναφορικά με την εξεύρεση λύσης για την διμερή επικοινωνία μεταξύ "Μακεδονίας" και Ελλάδας. Ίσως, ως εκδοχή, να μας αποκαλεί με αυτό το όνομα η ελληνική πλευρά. Όσον αφορά την ονομασία για την διεθνή επικοινωνία της χώρας μας, η θέση μας είναι μία και μοναδική: χρησιμοποίηση της συνταγματικής ονομασίας. Με άλλα λόγια, η πρόταση, που παρουσιάστηκε στην ελληνική κοινή γνώμη αναφορικά με το όνομα, για μας είναι απορριπτέα".

    Σύγχυση στο σκοπιανό Τύπο

    Η "σιωπή" της κυβέρνησης των Σκοπίων και η απουσία οποιασδήποτε τοποθέτησης ή αντίδρασης για την πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς σχετικά με την ονομασία της χώρας, έτσι όπως την γνωστοποίησε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, φαίνεται ότι έχει προκαλέσει σύγχυση στον σημερινό Τύπο των Σκοπίων.

    Η φιλοκυβερνητική "Ουτρίνσκι Βέσνικ", εκφράζει αμφιβολίες ως προς το ότι, η πρόταση αυτή ανήκει στον ειδικό μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Επικαλούμενος ανώνυμες διπλωματικές πηγές των Ηνωμένων Εθνών, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι, η πρόταση στην ουσία ανήκει στην ίδια την Αθήνα η οποία προέβη σε ένα διπλωματικό ελιγμό και ζήτησε από τον κ. Νίμιτς να παρουσιαστεί ως δική του πρόταση, με σκοπό να μην δημιουργηθούν αντιδράσεις στην κοινή γνώμη της Ελλάδας και παράλληλα να ασκηθεί αφόρητη πίεση στα Σκόπια. Και προσθέτει ότι, ο κ.Νίμιτς δεν προέβη σε καμία δήλωση.

    Σχετικά με το ίδιο θέμα, η εφημερίδα "Βρέμε" σημειώνει ότι, θεωρείται σχεδόν απίθανο να όρισε ο κ. Μολυβιάτης συναντήσεις με τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας για να τους παρουσιάσει την πρόταση του κ. Νίμιτς, αν αυτή δεν ήταν σίγουρη και επιβεβαιωμένη.

    "Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μεγάλο ρίσκο για τον ίδιο τον κ. Μολυβιάτη και το κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα", σημειώνει η "Βρέμε". Ο συντάκτης του άρθρου τονίζει ότι, η Αθήνα κινείται προς την τελική διευθέτηση της ονομασίας, ενώ τα Σκόπια σιωπούν και τονίζει χαρακτηριστικά ότι, "πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, λίγο πριν γνωστοποιηθεί η πρόταση του κ. Νίμιτς από τον κ. Μολυβιάτη, έκαναν λόγο για φημολογία, που προωθούν τα ελληνικά ΜΜΕ. Όταν, όμως, ο κ. Μολυβιάτης γνωστοποίησε την πρόταση του ειδικού μεσολαβητή, το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, ξαφνικά προτίμησε να σιωπήσει".

    Τα ΜΜΕ των Σκοπίων, μετέδωσαν την είδηση για την πρόταση του κ. Νίμιτς, αναφερόμενα στις σχετικές δηλώσεις του κ. Μολυβιάτη από την Αθήνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρόταση για όνομα στο τραπέζι

    [02] Πολιτική

    "Republika Makedonija-Skopje" Πρόταση για όνομα στο τραπέζι

    8/4/2005 2:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2005 6:05:45 μμ)

    Συντάκτης:

    Σε νέα φάση περνά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μετά την πρόταση που κατέθεσε ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και εξετάστηκε από την ελληνική Κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, μετά και την ολοκλήρωση των διαδοχικών ενημερωτικών επαφών που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανακοίνωσε την πρόταση του κ. Νίμιτς για το όνομα, το οποίο είναι "Republika Makedonija-Skopje". Ο κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι η πρόταση αυτή δεν ικανοποιεί πλήρως την Ελλάδα, ωστόσο αποτελεί βάση για την έναρξη νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με την άλλη πλευρά ώστε να υπάρξει μία κοινά αποδεκτή λύση. Επίσης, ανέφερε ότι το νέο όνομα θα χρησιμοποιείται από τη γείτονα χώρα χωρίς μετάφραση. Ικανοποιημένο εμφανίζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που, δια στόματος του εκπροσώπου του Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, χαιρετίζει τις διαπραγματεύσεις. Σημαντικό βήμα και βάση για διαπραγμάτευση χαρακτήρισε την πρόταση Νίμιτς ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.

    Σύνθετη ονομασία ζητούν τα κόμματα

    Το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και τα ελληνουρκικά.

    Την ανάγκη να υπάρξει άμεση και ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων Αθήνας- Σκοπίων εξέφρασε μετά τη συνάντηση του με τον κ. Μολυβιάτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι την ευθύνη των χειρισμών την έχει η κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, οδήγησε τα πράγματα σε δυσμενέστερη συγκυρία από εκείνη κατά την οποία ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ανέφερε ότι η περίοδος 90-'93 ήταν αφετηρία πολύ κακών χειρισμών από την πλευρά της τότε κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, το 1993 το κόμμα παραλαμβάνοντας αυτήν την κατάσταση, έκανε συστηματικές προσπάθειες να ανατρέψει κάποια συγκεκριμένα δεδομένα, καθώς και μια ολόκληρη κατάσταση τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στη διεθνή κοινότητα, που είχε σχέση με την εικόνα της χώρας μας και τη διαπραγματευτική της ικανότητα στο θέμα αυτό.

    "Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να φτάσει στη λεγόμενη ενδιάμεση συμφωνία που ακόμα ισχύει και είναι μια σημαντική συμφωνία που έβαλε σε νέα βάση τις σχέσεις μας, άλλαξε τη σημαία της χώρας αυτής, έβαλε το προοίμιο στο σύνταγμά τους και έθεσε στη χώρα αυτή την αναγκαιότητα να έχει ειρηνικές σχέσεις με την Ελλάδα", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για αδράνεια πολλών μηνών, η οποία, όπως είπε, έφερε πλήγμα στη διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδας.

    Εκτός από το Σκοπιανό, οι κ.κ. Μολυβιάτης και Παπανδρέου συζήτησαν και άλλα θέματα, όπως το Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενόψει του ταξιδιού του υπουργού στην Άγκυρα.

    "Το ΠΑΣΟΚ περιμένει τη θέση των Σκοπίων και την εξέλιξη της σχετικής διαπραγμάτευσης πριν προβεί σε περαιτέρω αξιολογήσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι "η Ελλάδα ξεκινά από μία δυσμενή αφετηρία, στην οποία βρέθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ καθώς κατασπατάλησε το διαπραγματευτικό κεφάλαιο της χώρας".

    Ανήσυχη για τις γενικότερες εξελίξεις στα Βαλκάνια, εμφανίστηκε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, η γγ του ΚΚΕ, η οποία τόνισε ότι ολοένα "χειροτερεύει και ενδυναμώνετε η παρέμβαση των ΗΠΑ". Εφόσον υπάρξει συμφωνία που θα περιέχει τον όρο "Μακεδονία", θα είναι όρος με καθαρή γεωγραφική έννοια χωρίς εθνοτική διάσταση, δήλωσε η κα. Παπαρήγα.

    Μάλιστα, η Γ.Γ. προέβλεψε ότι τα Βαλκάνια θα μπουν σε νέες περιπέτειες, αφού συζητείται η αλλαγή των συνόρων, με επίκεντρο την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Το ζήτημα, είπε η κα Παπαρήγα, είναι να μην υπάρξει νέα αλλαγή συνόρων γιατί οι εξελίξεις μπορεί να είναι εκρηκτικές.

    Σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, η κα Παπαρήγα είπε ότι από μόνο του δεν μας διασφαλίζει σε τίποτα, εντάσσοντας και το ζήτημα αυτό στις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή.

    Ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε και αντιπροσωπεία του ΣΥΝ αποτελούμενη από τον Νίκο Κωνσταντόπουλο και τον Πάνο Τριγάζη . O ΣΥΝ είναι υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας κοινά αποδεκτής, δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος προσθέτοντας πως επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα οι εκκρεμότητες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, δήλωσε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης, πως τα δύο μεγάλα κόμματα "τα βρίσκουν με μεγάλη καθυστέρηση, σε αυτό που λέγαμε εμείς από την αρχή για μια συμβιβαστική συμφωνία στο θέμα της ονομασίας".

    Ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, το μεσημέρι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, δήλωσε ότι η πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αποτελεί σημαντικό βήμα και βάση για διαπραγμάτευση. Ο κ. Αντώναρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια που γίνεται μια πρόταση, την οποία πρέπει να αποδεχτούν και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

    Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να διεξάγει δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Αντώναρος απάντησε με νόημα ότι για θέματα που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας αποφασίζει κυρίαρχα η Βουλή των Ελλήνων.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να σταθεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ , σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, τόνισε ότι ειδικό βάρος έχει η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, η οποία θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις, θα σταθεροποιήσει την περιοχή και θα διευκολύνει το δρόμο της ΦΥΡΟΜ προς την Ευρώπη και τις υπερατλαντικές συμμαχίες.

    Κληθείς να απαντήσει για τον αν η κυβέρνηση έχει υπολογίσει το κόστος της μη λύσης, ο κ. Αντώναρος σημείωσε πως διαρκούσης της διαπραγμάτευσης δεν πρόκειται η ελληνική πλευρά να απαντήσει σε υποθετικές ερωτήσεις.

    Θετική χαρακτήρισε την κινητικότητα στο Σκοπιανό ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης . Σε δηλώσεις του το μεσημέρι ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα αποδεχθούμε μια σύνθετη ονομασία. "Πριν 13 χρόνια θα μπορούσαμε να είχαμε ωφεληθεί, κάλλιο αργά όμως παρά ποτέ. Ένα σύνθετο όνομα θα είναι καλό", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    "Συμβιβασμός για την ΠΓΔΜ η διπλή ονομασία"

    Από τα Σκόπια δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία επίσημη αντίδραση για την πρόταση του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς σχετικά με την ονομασία του κράτους, αν και την είδηση και τις σχετικές δηλώσεις του κ. Μολυβιάτη μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων. Πάντως, νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι ανέφερε ότι η θέση των Σκοπίων για "διπλή ονομασία" αποτελεί "μεγάλο συμβιβασμό " από την μεριά τους και επέμενε στη θέση για διπλή ονομασία.

    "Η θέση μας είναι σαφής και αφορά την πρόταση για διπλή ονομασία. Θεωρούμε ότι πρόκειται για συμβιβασμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που προσπαθεί να επιβάλει η Ελλάδα", δήλωσε ο κ. Μπούτσκοφσκι.

    Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του σημερινού ελληνικού Τύπου, ότι ο όρος "Republika Makedonija-Skopje" (Ρεπούμπλικα Μακεντόνια-Σκόπια) αποτελεί συμβιβαστική λύση για τη διαφορά μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, ο κ. Μπούτσκοφσκι ανέφερε ότι "τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεταδίδουν οτιδήποτε, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και τα δικά μας μέσα ενημέρωσης να αποδεχτούν το παιχνίδι τους. Εμείς είμαστε ψύχραιμοι και αναμένουμε την συνέχιση των συνομιλιών στη Ν. Υόρκη. Ο εκπρόσωπος μας στις συνομιλίες αυτές Νίκολα Ντιμιτρόφ έχει λάβει οδηγίες για την υπεράσπιση της θέσης της χώρας μας", τόνισε ο κ. Μπούτσκοφσκι.

    Επίσης, υπογράμμισε ότι η διπλή ονομασία που αποτελεί τη θέση των Σκοπίων περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας (Δημοκρατία της Μακεδονίας) στη διεθνή επικοινωνία και εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα για τη διμερή επικοινωνία.

    Ικανοποίηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    "Καλωσορίζουμε τις συζητήσεις και τη διαδικασία του ΟΗΕ για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα ονόματος της Μακεδονίας", είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις και πρόσθεσε: "Χαιρετίζουμε αυτή τη νέα δυναμική στη διαδικασία, και ενθαρρύνουμε και τις δυο πλευρές να κινηθούν με εποικοδομητικό τρόπο και πνεύμα συμβιβασμού".

    Από την πλευρά του ο ΟΗΕ, δια στόματος του βοηθού εκπροσώπου Τύπου της Γενικής Γραμματείας, Στέφαν Ντούτζαρικ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο Μάθιου Νίμιτς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αντιπροσώπους και των δυο μερών και ότι προς το παρόν δε θα υπάρξει σχόλιο από τον Αμερικάνο διαμεσολαβητή ή από τον ΟΗΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προς λύση για το όνομα

    [03] Πολιτική

    Σε ειρηνικό κλίμα η επίλυση, λέει ο Γκιούλ Βήματα και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου

    9/4/2005 6:36:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μήνυμα διάθεσης για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων σε ειρηνικό κλίμα αποστέλλει και πάλι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, κάνοντας λόγο για βήματα, που ήδη γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Εξάλλου η Αθήνα λίγα μόλις 24ωρα πριν από την πρώτη επίσημη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη στην Τουρκία, υποδέχτηκε με θετικά σχόλια τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς στους δημοσιογράφους περί άρσης της απόφασης του 1995 να θεωρείται ως "αιτία πολέμου" η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο. "Ελλάδα και Τουρκία έχουν τη βούληση και καταβάλουν προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων", δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ. "Βήμα προς την κατεύθυνση της συνεχούς βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων", χαρακτηρίζει την πρόταση ο Πέτρος Μολυβιάτης. Την ελπίδα ότι, η Τουρκία θα άρει τελικώς το "casus belli", εκφράζει ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις περί χωρικών υδάτων και "casus belli" ο κ. Γκιούλ δήλωσε ότι "η Ελλάδα και η Τουρκία είναι χώρες, που έχουν τη βούληση και καταβάλλουν προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων".

    Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας η Ελλάδα εάν το επιθυμεί μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματος, που απορρέει, δηλαδή να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 που είναι σήμερα έως τα 12 ν.μ. Το ζήτημα αυτό αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο τριβής μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφερόμενος στα χωρικά ύδατα επισήμανε ότι, "πρέπει να δείξουμε τη δυναμικότητά μας που θα φέρει τη λύση και ήδη γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση".

    Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνει για συνομιλίες στην Άγκυρα χαιρέτησε τις δηλώσεις του Μπουλέντ Αρίντς διευκρινίζοντας ότι, "επιδίωξη της Ελλάδας είναι η βελτίωση των σχέσεων με τη γείτονα κάτι, που συμμερίζεται και η τουρκική Κυβέρνηση".

    Το θετικό κλίμα φαίνεται να ενισχύει και ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος αν και εμμένει στην άποψη περί "casus belli", λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει δηλώσει ότι, η Ελλάδα δεν πρέπει να επιχειρήσει κάτι τέτοιο το οποίο θα θεωρήσουμε αιτία πολέμου. Η στάση μας αυτή, έχει εμποδίσει μέχρι σήμερα κάποιο τετελεσμένο από ελληνικής πλευράς» ωστόσο τάσσεται υπέρ της λύσης με διάλογο και έκανε λόγο για μια νέα ισορροπία. "Εάν στη φάση αυτή δημιουργείται μια νέα ισορροπία αυτό πρέπει να γίνει όχι με μονομερείς δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων στον Τύπο, αλλά μέσω συνομιλιών. Κανείς δεν υπήρξε μέχρι σήμερα μάρτυρας της δήλωσης της Ελλάδας ότι δεν θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα δώδεκα μίλια».

    Η Άγκυρα είχε χαρακτηρίσει "απαράδεκτη" την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, για πρώτη φορά, το 1975, δια στόματος του τότε υπουργού Εξωτερικών Ιχσάν Σαμπρί Τσαγλαγιάνγκιλ.

    Το 1982, μετά την υπερψήφιση της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Άγκυρα δήλωσε πως θεωρεί αιτία πολέμου την εν λόγω επέκταση. Έκτοτε, παραμένει θέση της Άγκυρας που έχει υπογραμμιστεί και σε αποφάσεις του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

    Η όλη συζήτηση, που έχει ξεκινήσει γύρω από την περίφημη «αιτία πολέμου», επικεντρώνεται στην απόφαση που είχε λάβει στις 8 Ιουνίου 1995 η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, για εξουσιοδότηση της τότε τουρκικής Κυβέρνησης, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, για την περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.

    Ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς στις χτεσινές του δηλώσεις είχε υπογραμμίσει ότι, δεν τίθεται θέμα απόφασης, αλλά ψηφίσματος. Με τη δήλωση αυτή, ο κ. Αρίντς επιχείρησε να αμφισβητήσει την ισχύ της εν λόγω απόφασης, λέγοντας ότι η τελευταία δεν είχε καν τεθεί σε ψηφοφορία, αλλά εγκρίθηκε δια χειροκροτημάτων.

    Ωστόσο η εν λόγω απόφαση έτσι κι αλλιώς δεν είχε χαρακτήρα εξουσιοδότησης για κήρυξη πολέμου, πράγμα το οποίο προϋποθέτει συγκεκριμένη απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Η απόφαση ήταν απλώς επανάληψη της πάγιας τουρκικής θέσης περί «αιτίας πολέμου» δια της κοινοβουλευτικής οδού. Εξάλλου, η όποια «εξουσιοδότηση» ήταν του τότε σώματος της Εθνοσυνέλευσης, προς την τότε Κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι, δεν έχει ισχύ από τότε, που σχηματίστηκε στην Τουρκία άλλη Κυβέρνηση και πολύ περισσότερο, μετά τις επόμενες εκλογές, του 1999, οπότε και σχηματίστηκε νέο σώμα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Οπότε η εν λόγω απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και η οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την ισχύ της σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με την ισχύουσα θέση της Άγκυρας να θεωρεί αιτία πολέμου την επέκταση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Casus belli" γιοκ...

    [04] Ζωής ...σΤάσεις

    Κάρολος και Καμίλα επίσημα μαζί μετά από 35 χρόνια Πριγκιπικοί γάμοι

    9/4/2005 3:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2005 4:37:28 μμ)

    Συντάκτης:

    Την "αιώνια αγαπημένη" του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς παντρεύτηκε το μεσημέρι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος σε μία απλή τελετή, που διήρκεσε μόλις 20 λεπτά της ώρας. Ο πολιτικός γάμος του ζευγαριού, που περίμενε 35 ολόκληρα χρόνια από την έναρξη της πολυτάραχης σχέσης του μέχρι να την επισημοποιήσει, πραγματοποιήθηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο, απούσης της βασίλισσας Ελισάβετ, στο δημαρχείο του Ουίνδσορ. Ο 56χρονος Κάρολος και η 57χρονη Καμίλα έφτασαν στο δημαρχείο περίπου στις 12.30 μ.μ. τοπική ώρα (2.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας) μέσα σε μία μαύρη Ρολς Ρόις Phantom VI, η οποία ανήκει στη βασίλισσα Ελισάβετ. Η νύφη φορούσε ένα σεμνό κρεμ σύνολο και ένα εντυπωσιακό καπέλο του ίδιου χρώματος, ενώ ο γαμπρός σκούρο κοστούμι. Στην τελετή παρίστατο μόνο 28 προσκεκλημένοι, όλοι συγγενείς και στενοί φίλο ενώ απαγορεύτηκε η παρουσία δημοσιογράφων. Το ζευγάρι αναχώρησε από το δημαρχείο λίγο πριν τη 1 μ.μ. τοπική ώρα (3 μ.μ. ώρα Ελλάδος) υπό τις επευφημίες του πλήθους, που είχε συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο και κατευθύνθηκε στο γειτονικό πύργο του Ουίνδσορ, όπου στη διάρκεια μιας θρησκευτικής τελετής θα ευλογήσει τους νεόνυμφους ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι. Θα ακολουθήσει δεξίωση με τη συμμετοχή 800 προσκεκλημένων, όπου θα παραστεί και η βασίλισσα Ελισάβετ με τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο.

    Σχεδόν 1,5 εκ. ευρώ τα μέτρα ασφαλείας

    Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας, κόστους 1,44 εκ. ευρώ, που έλαβαν οι βρετανικές αρχές για τον πριγκιπικό γάμο. Πάνω από 550 αστυνομικοί πράκτορες έχουν αναπτυχθεί έξω από τον πύργο του Ουίνδσορ, δεκάδες άνδρες της Σκότλαντ Γιαρντ φρουρούν στους εσωτερικούς χώρους, ελεύθεροι σκοπευτές αγρυπνούν πάνω στις στέγες των κτιρίων, ενώ αστυνομικοί με πολιτικά θα βρίσκονται ανάμεσα στο πλήθος και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά θα επιστρατευθούν, ώστε ο γάμος να μη συνοδευτεί από το παραμικρό δυσάρεστο επεισόδιο. Παράλληλα 60 κάμερες είχαν τοποθετηθεί στον δρόμο, που οδηγούσε στο δημαρχείο, έτοιμες να "συλλάβουν" κάθε ύποπτη κίνηση.

    Η Καμίλα είχε ξεκινήσει από το Κλάρενς Χάουζ, την κατοικία του Καρόλου στο Λονδίνο, ενώ ο πρίγκιπας μετέβη στο Ουίνδσορ από την εξοχική κατοικία του στο Χάιγκροουβ της δυτικής Αγγλίας. Οι νεόνυμφοι "έσπασα" την παράδοση και μετέβησαν μαζί στο δημαρχείο του Ουίνδσορ, όπου τελέσθηκε ο πολιτικός γάμος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παντρεύονται Κάρολος - Καμίλα

    [05] Πολιτισμός

    Είναι όλοι κοντά του Πανελλήνια συγκίνηση για τη φωνή της Ρωμιοσύνης

    9/4/2005 11:56:00 πμ

    Συντάκτης:

    Σε λαϊκό προσκύνημα, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, τίθεται από τις 11 το πρωί η σορός του μεγάλου ερμηνευτή Γρηγόρη Μπιθικώτση. Η κηδεία του θα γίνει, δημοσία δαπάνη, τη Δευτέρα στις 3 το απόγευμα, από το Α Νεκροταφείο. Ο σερ του ελληνικού τραγουδιού άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Πέμπτης στο νοσοκομείο "Υγεία", όπου νοσηλευόταν από τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο λαϊκός βάρδος είχε παρουσιάσει σηψαιμία και πολυοργανική ανεπάρκεια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο "σερ" του ελληνικού τραγουδιού

    "Έσβησε" ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης

    [06] Κόσμος

    Υπέρ της αγιοποίησης του Πάπα ο ιταλικός Τύπος "Άγιος αμέσως"

    9/4/2005 2:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2005 4:41:16 μμ)

    Συντάκτης:

    Τη ιαχή του πλήθους για την άμεση ανακήρυξη σε Άγιο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β, που κυριάρχησε χθες στην εξόδια ακολουθία στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου επαναλαμβάνει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο ιταλικός Τύπος. "Το πλήθος φώναζε: Ο Βοϊτίλα Άγιος", γράφει στην πρώτη της σελίδα η κεντροαριστερή εφημερίδα Ρεπούμπλικα και η κεντροδεξιά Κοριέρε ντέλα Σέρα συμπληρώνει "Αντίο στον Πάπα: Άγιος, Άγιος". Στο ρεπορτάζ της Ρεπούμπλικα υπό τον τίτλο "Άγιος αμέσως", αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι, "όλη η Πλατεία ζητούσε την αγιοποίηση του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β. Είναι μία έκκληση για την οποία δεν χωρά ουδεμία αντίρρηση". Ωστόσο η αγιοποίηση του Ιωάννη Παύλου Β εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του νέου Ποντίφικα, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βατικανού Χοακίν Ναβάρο Βαλς. Στη δήλωση αυτή προέβη ο εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την ενδεχόμενη αγιοποίηση του Ιωάννη Παύλου, την οποία ζήτησε δια βοής το πλήθος των πιστών στη διάρκεια της χθεσινής κηδείας του Ποντίφικα. Στην ίδια συνέντευξη, την οποία έδωσε μετά τη σημερινή γενική συνάθροιση 103 καρδιναλίων, ο Ναβάρο Βαλς έκανε γνωστό ότι κατά τη συνάθροιση αυτή αποφασίσθηκε ομόφωνα να διακοπεί κάθε επαφή με τα μέσα ενημέρωσης έως την έναρξη του κογκλάβιου που θα ολοκληρωθεί με την εκλογή του νέου Πάπα.

    Χωρίς ξεκάθαρα φαβορί

    Η επόμενη ημέρα της κηδείας του Πάπα ξεκίνησε με λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ενώ ξεκίνησαν άτυπα οι διεργασίες για την εκλογή του νέου Ποντίφικα.

    Πάντως ουδείς εκ των υποψηφίων καρδιναλίων για την Αγία Έδρα φαίνεται να έχει το προβάδισμα μέχρι στιγμής, εκτιμά ο Γερμανός καρδινάλιος Κάρλ Λέμαν, πρόεδρος των Γερμανών Καθολικών Επισκόπων. "Μέχρι τώρα απ ότι μπορώ να δω, δεν υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί και πιθανότατα ούτε σταθερές συμμαχίες", τόνισε ο καρδινάλιος Λέμαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Allgemeine Zeitung Mainz".

    "Θα πρέπει να κινηθούμε προς μία συναίνεση μέσω συμφωνιών, επαφών και συνομιλιών", πρόσθεσε. "Οι καρδινάλιοι έχουν χρόνο πριν το κονκλάβιο να γνωριστούν καλύτερα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι, ο μεγάλος αριθμό των εκλεκτόρων, οι μισοί από τους οποίους τοποθετήθηκαν μόλις από το 2001, καθιστά την κίνηση αυτή αναγκαία", τόνισε ο Γερμανός καρδινάλιος.

    "Πρώτα απ΄ όλα, χρειαζόμαστε έναν αξιόπιστο, πεπεισμένο και πειστικό διάδοχο στην Αγία Έδρα, που θα μετρηθεί επίσης με το ανάστημα του Ιωάννη Παύλου του Β", υποστήριξε ο Λέμαν. "Δεν θέλουμε φυσικά ένα αντίγραφο. Το χρώμα του δέρματος, η καταγωγή και ορισμένα άλλα θέματα, που έχουν αναφερθεί ,έχουν πολύ μικρή σημασία" πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στον επόμενο Πάπα τόνισε ότι, θα αντιμετωπίσει πολιτικά προβλήματα στην Κίνα και την Αφρική, αλλά και την πρόκληση της διάβρωσης της πίστης σε παραδοσιακά προπύργια των Καθολικών όπως στην Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Λατινική Αμερική.

    Ο καρδινάλιος Λέμαν θα μετάσχει στο Κονκλάβιο των Καρδιναλίων, το οποίο θα συνεδριάσει στις 18 Απριλίου και τυπικά θα διαρκέσει 12 έως 13 ημέρες. Πηγές του Βατικανού εκτιμούν πάντως ότι, η διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα θα είναι σύντομη. Ως την ημέρα έναρξης του Κονκλάβιου, οι καρδινάλιοι θα πραγματοποιούν καθημερινά επίσημες συναντήσεις. Μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογή του νέου Πάπα θα επιλεγούν δύο καρδινάλιοι οι οποίοι θα ενημερώνουν τα μέλη του Κονκλάβιου για τις τρέχουσες υποθέσεις της Εκκλησίας.

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Βαυαρική κορυφή μέσω Στουτγκάρδης

    9/4/2005 6:59:00 μμ

    Συντάκτης:

    Παρ ότι είναι ντέρμπι πριν ξεκινήσει, αυτό δεν φάνηκε στο γήπεδο. Η Στουτγκάργη πέτυχε εμφατική νίκη επί της Σάλκε με 3-0 στην 28η αγωνιστική της Μπουτεσλίγκα και μείωσε τη διαφορά στους δύο πόντους από τους μπλε, γκρεμίζοντας τους από την κορυφή. Εκεί που πλέον βρίσκεται μόνη στην κορυφή η ομάδα του Μάγκατ, η οποία κέρδισε δύσκολα την Γκλάντμπαχ με 2-1 και κοιτάει από ψηλά τους διώκτες της.

    Νίκη ανάσα για την Μπόχουμ

    Στα άλλα παιχνίδια, την πιο σημαντική νίκη πέτυχε η Μπόχουμ που επικράτησε του Ανόβερο, παίρνοντας βαθιά ανάσα για την υπόθεση παραμονή. Από εκεί και πέρα, στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας παρέμεινε η Πρωταθλήτρια Βέρντερ η οποίοα νίκη στη Βρέμη το Αμβούργου. Στο Βερολίνο η Χέρτα με δύο τέρματα από τον Μαρσελίνιο και ένα από τον Κόβατς, ενώ τις νίκες συνέχισε και η Ντόρτμουντ, που νίκησε εκτός έδρας τη Λεβερκούζεν.

    Τα αποτελέσματα

    Χέρτα Βερολίνου-Φράιμπουργκ 3-1

    (6΄, 21΄ πεν. Μαρσελίνιο, 90΄ Κόβατς - 71΄ Κοχόε)

    Λεβερκούζεν-Ντόρτμουντ 0-1

    (88΄ Κελ)

    Μπόχουμ-Ανόβερο 1-0

    (56΄ αυτ. Τσερουντόλο)

    Μπάγερν Μονάχου-Γκλάντμπαχ 2-1

    (66΄ Σολ, 84΄ Μπάλακ - 65΄ Ούλιχ)

    Μάιντς-Βόλφσμπουργκ 0-2

    (64΄ Μπρντάριτς, 78΄ Σνουρ)

    Στουτγκάρδη-Σάλκε 3-0

    (16΄, 48΄, 65΄ Κουράνι)

    Αμβούργο-Βέρντερ Βρέμης 1-2

    (58΄ Μαχνταβίκια - 9΄ Κλόζε, 70΄ Κλάζνιτς)

    Αρμίνια Μπίλεφελντ-Καϊζερσλάουτερν 10/4

    Νυρεμβέργη-Χάνσα Ροστόκ 10/4

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 28 αγώνες)

    Μπάγερν Μονάχου 59

    Σάλκε 56

    Στουτγκάρδη 54

    Βέρντερ Βρέμης 50

    Χέρτα Βερολίνου 47

    Αμβούργο 44

    Λεβερκούζεν 43

    Ντόρτμουντ 41

    Βόλφσμπουργκ 40

    Ανόβερο 38

    Καϊζερσλάουτερν 36-27αγ.

    Αρμίνια Μπίλεφελντ 35-27αγ.

    Μάιντς 30

    Γκλάντμπαχ 29

    Νυρεμβέργη 28-27αγ.

    Μπόχουμ 26

    Χάνσα Ροστοκ 23-27αγ.

    Φράιμπουργκ 17

    [08] Μπάσκετ

    Πρόκριση για Σακραμέντο

    9/4/2005 4:24:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μετρούν 20 νίκες στους τελευταίους 22 αγώνες και βρίσκονται μια ανάσα από την πρόκρισή τους στα πλέι οφ του ΝΒΑ. Ο λόγος για τους Ντένβερ Νάγκετς, οι οποίοι επικράτησαν στη Μινεσότα 107-104 των Τίμπεργουλβς και έκαναν αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του «εισιτηρίου» που οδηγεί στην επόμενη φάση. Μεγάλοι πρωταγωνιστές από πλευράς νικητών οι Καρμέλο Άντονι και Αντρέ Μίλερ που σημείωσαν 26 και 22 πόντους αντίστοιχα, με τον τελευταίο να «μοιράζει» και 15 ασίστ. Στην αντίθετα όχθη, οι «Λύκοι» που ουσιαστικά τέθηκαν εκτός διεκδίκησης της 8ης θέσης στη Δύση με την ήττα αυτή, είχαν πρώτο σκόρερ τον Κέβιν Γκαρνέτ που σημείωσε 26 πόντους και «μάζεψε» 16 ριμπάουντ. Και μπορεί οι Νάγκετς να βρίσκονται κοντά στα πλέι οφ, οι Κινγκς όμως κατάφεραν και εξασφάλισαν από τώρα την πρόκριση, δια χειρός Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς. Ο πρώην άσος του ΠΑΟΚ, σημείωσε 35 πόντους στην εκτός έδρας νίκη του Σακραμέντο επί του Πόρτλαντ με 119-115 και σε συνδυασμό με τους 19 του Μάικ Μπίμπι, οι «βασιλιάδες» πέρασαν στα πλέι οφ για 7η σερί χρονιά.

    Τα αποτελέσματα

    Ορλάντο-Ντιτρόιτ 102-114 Δωδεκάλεπτα: 23-29, 22-22, 22-33, 35-30 ΝΤΙΤΡΟΙΤ: Πρινς 26, Ρ. Ουάλας 22, Μπ. Ουάλας 12, Χάμιλτον 13, Μπίλαπς 23, Χάντερ 6, ΜακΝτάις 10, Αρόγιο, Ντελφίνο, Μίλισιτς, Κάμπελ 2. ΟΡΛΑΝΤΟ: Ογκμον 4, Χάουαρντ 21, Κάτο 4, Στίβενσον 25, Φράνσις 23, Νέλσον 10, Μπάτι 2, Τζόουνς 1, Κασούν 6, Μπάρετ, Γκάριτι 4, Χάντερ 2.

    Φιλαδέλφεια-Κλίβελαντ 103-98 Δωδεκάλεπτα: 27-22, 23-26, 33-25, 20-25 ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ: Τζέιμς 37, Γκούντεν 24, Τρέιλορ 10, Νιούμπλ 3, ΜακΙνις 11, Σνόου 3, Πάβλοβιτς, Βαρεγιάο, Χάρις 10, Ντιόπ. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ: Κόρβερ 12, Ρότζερς 7, Ντάλεμπερτ 23, Ιγκουοντάλα 9, Άιβερσον 23, Ντέιβς 5, ΜακΚι, Τζάκσον 24, Σάλμονς.

    Τορόντο-Ατλάντα 109-101 παρ. Δωδεκάλεπτα: 14-31, 19-16, 36-26, 27-23 (κ.α.) 13-5 ΑΤΛΑΝΤΑ: Σμιθ 19, Κόλιερ 14, Στιούαρτ 4, Τσάιλντρες 7, Λούε 12, Ντρόμπνακ 21, Ντέλκ 20, Ντιάου, Σμιθ, Ίβεϊ 4. ΤΟΡΟΝΤΟ: Ρόουζ 30, Μπος 11, Σόου 3, Πέτερσον 26, Άλστον 21, Μπόνερ, Παλάσιο 19 Ιντιάνα-Ουάσινγκτον 93-83 Δωδεκάλεπτα: 29-21, 15-23, 23-15, 26-24 ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ: Χιούζ 24, Τζέφρις 12, Ράφιν 2, Αρένας 14, Ντίξον 9, Μπράουν 16, Τόμας 1, Πρόφιτ, Μπλέικ 3, Μπράουν 2, Ράμος. ΙΝΤΙΑΝΑ: Τζάκσον 17, Ντέιβις, Φόστερ 7, Μίλερ 18, Τζόνσον 14, Κρόσχιαρ 10, Τζόουνς 12, Πόλαρντ 2, Τζιλ 5, Τζόουνς 8, Έντουαρντς. Μέμφις-Μαϊάμι 97-81 Δωδεκάλεπτα: 32-14, 28-21, 17-23, 20-23 ΜΑΪΑΜΙ: Ε. Τζόουνς 13, Χάσλεμ 8, Ντόλεκ 4, Ντ. Τζόουνς 14, Ουέιντ 16, Μούρνινγκ 7, Άντερσον, Ντούλινγκ 13, Γούντς 2, Ουάνγκ 4, Σμιθ. ΜΕΜΦΙΣ: Μπάτιερ 2, Γκασόλ 17, Ράιτ 7, Ουίλιαμς 13, Μίλερ 30, Ουότσον 5, Κάρντιναλ 4, Ουέλς 15, Τζόουνς 4. Νέα Ορλεάνη-Γιούτα 87-98 Δωδεκάλεπτα: 23-27, 16-20, 24-25, 24-26 ΓΙΟΥΤΑ: Χάρπρινγκ 28, Οκούρ 12, Κόλινς 6, Λίβινγκστον 3, Γκίριτσεκ 6, Σνάιντερ 11, Μπόρτσαρντ 8, Χαντλόγκτεν 2, Χάμφρις 2, ΜακΛέοντ 12, Έϊσλι 8. ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ: Νέιλον 15, Βρόμαν 2, Μπράουν 7, Ντικό 10, Σμιθ 18, Λάμπε 5, Νάχμπαρ 8, Γιάκομπσεν 7, Ουέστ 15. Νέα Υόρκη-Σικάγο 94-102 Δωδεκάλεπτα: 31-25, 24-29, 22-22, 17-26 ΣΙΚΑΓΟ: Ντέιβις 12, Νοτσιόνι 6, Χάρινγκτον 6, Ντουχόν 3, Χάινριχ 20, Γκόρντον 22, Τσάντλερ 9, Πάργκο 8, Γκρίφιν 16, Πιατκόφσκι. ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Ρόουζ 5, Σουίτνεϊ 8, Τόμας 10, Κρόφορντ 22, Μάρμπουρι 29, Ουίλιαμς 8, Αρίζα 4, Τέιλορ 8, Τζάκσον. Μιλγουόκι-Σάρλοτ 93-75 Δωδεκάλεπτα: 17-18, 32-15, 16-24, 28-18 ΣΑΡΛΟΤ: Οκαφόρ 11, Ουάλας 2, Μπρέζεκ 20, Αλεξάντερ 2, Μπόγκανς 10, Κάρολ 5, Έλι 4, Χαρτ 5, Καπόνο, Ρόμπινσον 6, Νάιτ 10, Άλεν. ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ: Μέισον 21, Σμιθ 2, Γκάντζουριτς 4, Ρεντ 17, Ουίλιαμς 5, Πασούλια 9, Γκολντουάιρ 8, Κούκοτς 7, Φίζερ 18, Μπουθ 2, Γκέινς. Μινεσότα-Ντένβερ 104-107 Δωδεκάλεπτα: 27-25, 24-29, 22-27, 31-26 ΝΤΕΝΒΕΡ: Άντονι 26, Νένε 2, Κάμπι 10, Τζόνσον 9, Μίλερ 22, Μάρτιν 24, Έλσον, Μπάκνερ, Νατζέρα, Μπόικινς 4, Πέρσον 10. ΜΙΝΕΣΟΤΑ: Σπρίουελ 16, Γκάρνετ 26, Ολοβοκάντι 3, Χάσελ 2, Χάντσον 9, Σέρμπιακ 15, Κασέλ 27, Γκρίφιν 4, Χόιμπεργκ 2, Τόμας, Κάρτερ. Πόρτλαντ-Σακραμέντο 115-119 Δωδεκάλεπτα: 35-25, 28-29, 18-32, 34-33 ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ: Στογιάκοβιτς 35, Τόμας 4, Σκίνερ 8, Μόμπλεϊ 18, Μπίμπι 19, Σονγκάιλα 7, Έβανς 6, Ουίλιαμσον 16, Χάουζ 6. ΠΟΡΤΛΑΝΤ: Πάτερσον 20, Αμπντούρ-Ραχίμ 23, Πρζίμπιλα 8, Στουνταμάιρ 7, Τέλφερ 21, Άουτλο 9, Μάιλς 23, Κριάπα 2, Σέουνγκ Γιν 2, Φράμ. Γκόλντεν Στέιτ-Φοίνιξ 127-119 Δωδεκάλεπτα: 36-37, 22-31, 32-22, 37-29 ΦΟΙΝΙΞ: Ρίτσαρντσον 10, Μάριον 15, Στουντεμάιρ 44, Τζόνσον 24, Νας 11, Τζάκσον 8, Χάντερ 4, Μπαρμπόσα 3. ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ: Μέρφι 8, Ντανλίβι 28, Φόιλ 8, Ρίτσαρντσον 28, Ντέιβις 15, Πιέτρους 28, Μπιέντρινς, Φίσερ 5, Σαμπαρκάπα 7. Σιάτλ-ΛΑ Λέικερς 94-117 Δωδεκάλεπτα: 27-26, 15-30, 20-27, 32-34 ΛΑ ΛΕΙΚΕΡΣ: Μπάτλερ 31, Τζόουνς 13, Γκραντ 10, Άτκινς 5, Μπράιαντ 42, Τζόρτζ 2, Ντίβατς 3, Μπράουν 6, Ουόλτον 2, Βούγιασιτς, Κουκ 3. ΣΙΑΤΛ: Έβανς 3, Ουίλκινς 12, Τζέιμς 4, Άλεν 30, Ρίντνουρ 12, Κόλισον 16, Μάρεϊ 12, Φόρτσον 3, Ποταπένκο 2, Κλίβς.

    Βαθμολογία

    ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ Βοστώνη 41-34 Φιλαδέλφεια 38-37 Νιού Τζέρσεϊ 37-39 Τορόντο 31-44 Νέα Υόρκη 29-46 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Χ-Ντιτρόιτ 48-27 Σικάγο 43-32 Ιντιάνα 41-34 Κλίβελαντ 38-37 Μιλγουόκι 29-46 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Υ-Μαϊάμι 56-20 Ουάσινγκτον 41-34 Ορλάντο 35-41 Σάρλοτ 15-60 Ατλάντα 11-64 ΔΥΣΗ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ X-Σαν Αντόνιο 55-20 Χ-Ντάλας 51-24 Χιούστον 45-31 Μέμφις 43-32 Νέα Ορλεάνη 18-57 ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Χ-Σιάτλ 50-25 Ντένβερ 44-31 Μινεσότα 40-36 Γιούτα 24-51 Πόρτλαντ 24-51 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ Υ-Φοίνιξ 57-18 Χ-Σακραμέντο 47-30 Λ.Α. Λέικερς 34-42 Λ.Α. Κλίπερς 34-42 Γκόλντεν Στέιτ 31-45 Χ=Προκρίθηκε για τα πλέι οφ Υ=Εξασφάλισε τον τίτλο της περιφέρειας

    [09] Βόλεϊ

    Εύκολα ο ΠΑΟ

    9/4/2005 6:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2005 7:54:02 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την δεύτερη του νίκη σε ισάριθμους αγώνες πέτυχε ο ΠΑΟ, ο οποίος επικράτησε του δικέφαλου του Βορρά στη Γλυφάδα με 3-1. Έτσι οι πράσινοι, μετά τη νίκη τους την πρώτη αγωνιστική επί του Ολυμπιακού, έκαναν το 2 στα 2 και μείωσαν τη διαφορά ακόμη περισσότερο (στους 5 βαθμούς) από τους ερυθρολεύκους και θα περιμένουν τη Δευτέρα όπου θα αναμετρηθούν ο Πρώτος Ηρακλής με τον δεύτερο Ολυμπιακό. Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός πήρε τη «ρεβάνς» των δύο ηττών του από τον «δικέφαλο του βορρά», στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Υπενθυμίζεται ότι στον τελικό του πρωταθλήματος θα συμμετάσχουν οι πρώτες δύο ομάδες της τελικής κατάταξης. Τα σετ: 25-19, 25-15, 28-30, 25-22.

    Το πρώτο ευρωπαϊκό βήμα

    Η ΕΑ Πατρών έκανε το πρώτο «βήμα» για την έξοδό της στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας, καθώς στον πρώτο αγώνα της σειράς για τις θέσεις 5-6 νίκησε στην αχαϊκή πρωτεύουσα τον Πανελλήνιο με 3-0 σετ. Παρά το «καθαρό» σκορ, πάντως, η αθηναϊκή ομάδα χτύπησε στα ίσα το παιχνίδι και απείλησε το συγκρότημα του Γιάννη Νικολάκη, κάτι που φαίνεται ολοκάθαρα και στη διαφορά των σετ. Πλέον, ΕΑΠ και Πανελλήνιος θα αναμετρηθούν εκ νέου τη Δευτέρα 18 Απριλίου, στο κλειστό της Κυψέλης. Αν η αχαϊκή ομάδα νικήσει, θα κατακτήσει την 5η θέση. Σε διαφορετική περίπτωση, η σειρά θα πάει σε τρίτο αγώνα που θα διεξαχθεί στην Πάτρα, την Πέμπτη 21 Απριλίου. Τα σετ: 25-22, 27-25, 25-23.

    [10] Στον τελικό ο Εθνικός

    9/4/2005 7:16:00 μμ

    Συντάκτης:

    Καλύτερος ο Εθνικός, πήρε τη νίκη με 11-9 επί του νταμπλούχου Ολυμπαικού και πήρε το εισιτήριο για τον αυριανό τελικό, όπου και θα αντιμετωπίσει τον νικητή του αγώνα που έπεται, ανάμεσα στο Παλαιό Φάληρο και την Πάτρα. Οι μπλε έτσι θα βρεθούν στον τελικό του Κυπέλλου μετά από 5 χρόνια. Η ομάδα του Μάκη Βολτυράκη ξεκίνησε από την αρχή πιο δυνατά στο παιχνίδι και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την κακή αγωνιστική κατάσταση των ευθρόλευκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα του Βέσελιν Τζούχο δεν πέτυχε γκολ για περίπου 14 λεπτά, ενώ είχε μόλις 2/11 γκολ με παίκτη παραπάνω (ο Εθνικός είχε 6/11). Στα αρνητικά, τα επεισόδια που εξελίχθηκαν μία ώρα πριν ξεκινήσει ο αγώνας, όταν άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες στο πούλμαν που μετέφερε την αποστολή του Ολυμπιακού στην πισίνα. Από την επίθεση έσπασαν τζάμια του λεωφορείου και υπέστησαν φθορές σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο δύο διερχόμενοι πολίτες.

    Το αποτέλεσμα

    Τα εννιάλεπτα: 3-3, 3-0, 3-3, 2-3.

    ΕΘΝΙΚΟΣ (Μάκης Βολτυράκης): Στελλάτος 4, Μπλάνης 2, Βλοντάκης 2, Μπουλουγουράς, Μυλωνάκης, Κοκκινάκης.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Βέσελιν Τζούχο): Ψύχος 2, Θωμάκος 2, Θεοδωρόπουλος 2, Ντόσκας 2, Σερτβίτις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 9 April 2005 - 17:05:29 UTC