Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Έσβησε" ο Πάπας
  • [02] Στο επίκεντρο το Σκοπιανό
  • [03] Ξύλο στην Νιούκαστλ
  • [04] Νίκη "διαμάντι" για ΠΑΟΚ
  • [05] Εύκολη νίκη ο Παναθηναϊκός
  • [06] Ολυμπιακός-Ηρακλής ο τελικός

    [01] Κόσμος

    Το Βατικανό ανακοίνωσε τον θάνατό του "Έσβησε" ο Πάπας

    2/4/2005 11:04:00 μμ

    Δεν άντεξε στην τελευταία του δοκιμασία ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β και στις 9:37 όπως ανακοίνωσε το Βατικανό, άφησε την τελευταία του πνοή στην ιδιωτική του κατοικία. Το πλήθος κόσμου που έχει συγκεντρωθεί εδώ και τρεις ημέρες στην Πλατεία Αγίου Πέτρου για να προσευχηθεί για την υγεία του Πάπα, συντετριμμένο παρακολούθησε τον Καρδινάλιο να ανακοινώνει τον θάνατο του Πολωνού Ποντίφικα και στο άκουσμα της είδησης ξέσπασε σε λυγμούς.

    [02] Πολιτική

    Συνάντηση Βαληνάκη - Νίμιτς στη Νέα Υόρκη Στο επίκεντρο το Σκοπιανό

    2/4/2005 10:00:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105.8

    Συνάντηση διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας είχαν στη Νέα Υόρκη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης και ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς. Μετά τη συνάντηση, που έγινε στην κατοικία του μονίμου αντιπροσώπου της χώρας μας στον ΟΗΕ, Αδαμάντιου Βασιλάκη, δεν έγιναν δηλώσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ.Βαληνάκης επανέλαβε την θέση της ελληνικής κυβέρνησης για αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και θα βοηθήσει την πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ. Το ζητούμενο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, είναι η επίδειξη ευελιξίας και συναινετικής διάθεσης από την άλλη πλευρά, ώστε να υπάρξει σύντομα συμπεφωνημένη λύση. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Νίμιτς περιμένει νέα κινητικότητα στο ζήτημα, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στην ΠΓΔΜ, στις 10 Απριλίου.

    [03] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ξύλο στην Νιούκαστλ

    2/4/2005 10:55:00 μμ

    Συντάκτης:

    Άφωνη παρακολούθησε η "ποδοσφαιρική" Αγγλία το επεισόδιο των δύο συμπαικτών στον αγώνα της Νιούκαστλ με την Άστον Βίλα. Τρία λεπτά μετά την επίτευξη του τρίτου γκολ της Άστον Βίλα, με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό 3-0 επί της Νιούκαστλ μέσα στο "Σεντ Τζέιμς Παρκ", οι Λι Μπόγιερ και Κίρον Ντάιερ επιτέθηκαν "πιάστηκαν στα χέρια" και αντάλλαξαν αρκετές γροθιές πριν του χωρίσουν οι ψυχραιμότεροι και τους αποβάλλει ο διαιτητής. Μετά το τέλος του αγώνα οι δύο παίκτες εμφανίστηκαν δίπλα από τον προπονητή της ομάδας, Γκρέιαμ Σούνες και ζήτησαν συγνώμη για την απρεπή συμπεριφορά τους, ωστόσο είναι χαρακτηριστικό πως κανείς από τους δύο δεν ζήτησε συγνώμη από τον άλλον.

    Κατακραυγή

    Ένας εκ των ποδοσφαιριστών που χώρισε τους δύο "θερμόαιμους" ήταν ο αντίπαλος Γκάρετ Μπάρι, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε σημειώσει τα δύο από τα τρία γκολ της Βίλα. Ο Μπάρι στις δηλώσεις του επεσήμανε πως είναι λυπηρό να βλέπεις τέτοια φαινόμενα μέσα στο γήπεδο και συμπλήρωσε, "Ποτέ δεν το έχω δει ξανά αυτό σε παιχνίδι που να παίζω. Προφανώς υπήρχαν πολλά νεύρα. Πάντως το σίγουρο είναι πως και οι δύο παίκτες ήθελαν να κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν. Και οι δύο έχασαν τον έλεγχο αλλά είμαι σίγουρος πως το έχουν μετανιώσει". Πάντως ήδη στην Αγγλία τα πρώτα μηνύματα μόνο κατανόησης δεν είναι, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως στην ιστοσελίδα του BBC νεαρή φίλαθλος αναφέρει πως ο καυγάς ήταν μεγάλη ντροπή και θα χαρεί να μην ξαναπαίξουν ποτέ για την ομάδα της. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί από τους φίλους της Νιούκαστλ ρίχνουν την μεγαλύτερη ευθύνη στον Μπόγιερ, επικαλούμενοι τα προβλήματα που είχε προκαλέσει στην ομάδα της Λιντς.

    [04] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νίκη "διαμάντι" για ΠΑΟΚ

    2/4/2005 9:43:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μεγάλη νίκη σημείωσε ο ΠΑΟΚ επί της Ξάνθης στο ντέρμπι του UEFA με το οποίο έκλεισε η σημερινή ημέρα της 24ης αγωνιστικής. Οι Θεσσαλονικείς με το 1-0 χάρη σε γκολ του Φουτσίνι επιβεβαιώσαν για μια ακόμη φορά την πολύ καλή φόρμα στην οποία βρίσκονται και αυτή ήταν η έκτη συνεχόμενη νίκη της ομάδα του Καραγεωργίου. Το γκολ του Φουτσίνι σημειώθηκε στο 62, ωστόσο οι παίκτες της Ξάνθης διαμαρτυρήθηκαν έντονα για οφ σάιντ στο ξεκίνημα της φάσης.

    Ανούσιο το πρώτο μέρος

    Στην αρχή το παιχνίδι δεν διεκδικούσε δάφνες ποιότητας. Η μπάλα παιζόταν κυρίως στη μεσαία γραμμή, με τον ΠΑΟΚ να διατηρεί μια υπεροχή, όμως να μην μπορεί να τη μετατρέψει σε φάσεις μπροστά στην εστία της Ξάνθης. Ένα σουτ του Σαλπιγγίδη στο 4', που εξουδετέρωσε ο Πιζανόφσκι και μια κεφαλιά του Μίετσελ στο 42', ύστερα από σέντρα του Μαλαδένη, που επίσης αποκρούστηκε από τον τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων, ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου. Αντίθετα, η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε από την Ξάνθη, ακριβώς στην εκπνοή του ημιχρόνου, όταν ο Λουτσιάνο έφυγε μόνος του μπροστά, αλλά τη στιγμή που ήταν έτοιμος να πλασάρει τον Τοχούρογλου, γλίστρησε κι έπεσε κάτω!

    Λύτρωση για ΠΑΟΚ

    Η επανάληψη ξεκίνησε με καλύτερο ρυθμό και με τις δύο ομάδες να παίζουν ανοιχτό ποδόσφαιρο και να χάνουν από μια ευκαιρία. Πρώτα η Ξάνθη στο 55', όταν ο Μαχράτζε επιχείρησε ατομική προσπάθεια και πλασέ, αλλά ο Τοχούρογλου μπλόκαρε την μπάλα και μετά ο ΠΑΟΚ στο 59', όταν ο Σαλπιγγίδης σούταρε και ο Πιζανόφσκι απέκρουσε. Ομως οι γηπεδούχοι κατάφεραν στην επόμενη φάση που δημιούργησαν να ανοίξουν το σκορ. Στο 62' ο Σαλπιγγίδης μπήκε μόνος στην περιοχή και πλάσαρε, για να αποκρούσει με τα πόδια ο Πιζανόφσκι και στη συνέχεια ο επερχόμενος Φουτσίνι έκανε το 1-0. Ο ΠΑΟΚ διατήρησε την υπεροχή μέχρι το τέλος, με την Ξάνθη να γίνεται απειλητική μόνο στο 84', όταν το σουτ του Λουτσιάνο από καλή θέση έφυγε άουτ κι έτσι η ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου πήρε τη νίκη. Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, οι ποδοσφαιριστές της Ξάνθης έκαναν έντονες διαμαρτυρίες προς τον διαιτητή Γερμανάκο, υποστηρίζοντας πως το νικητήριο γκολ του ΠΑΟΚ, προέκυψε από θέση οφ-σάιντ. Διαιτητής: Γερμανάκος (Αθηνών) Κίτρινες: Βοζάμπαλ, Αντζας, ΛαμπριάκοςΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Φουτσίνι, Θεοδωρίδης, Ζωγραφάκης (46' Ανδράλας), Καρυπίδης, Μέγκαχεντ, Ουντέζε, Κουτσόπουλος (31' Καραδήμος), Μαλαδένης, Σαλπιγγίδης (88' Εγκωμίτης), Μίετσελ. ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Μαχράτζε, Γαρπόζης, Ζαπρόπουλος, Λαμπριάκος, Σίκοφ, Τοροσίδης (88' Κάραμπας), Άντζας, Πρίττας (88' Μπαϊκαρά), Βοζάμπαλ, Λουτσιάνο.

    [05] Μπάσκετ

    Εύκολη νίκη ο Παναθηναϊκός

    2/4/2005 9:37:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα δεκαπεντάλεπτο διήρκησε η αντίσταση του Μακεδονικού στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός έφτασε άνετα στο τελικό 92-75, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής, οδεύοντας προς την εξασφάλιση της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο. Οσο για τον Μακεδονικό έχασε την ευκαιρία να πετύχει την πέμπτη εκτός έδρας νίκη του και να πλησιάσει την τετράδα. Οι "πράσινοι" της Κοζάνης ξεκίνησαν πολύ δυνατά στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα με τον Παναθηναϊκό και γρήγορα είδαν τον φωτεινό πίνακα του ΟΑΚΑ να γράφει το 7-0, υπέρ τους. Ωστόσο, η απάντηση της ομάδας του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ήταν άμεση και, βασιζόμενη στους διαδοχικούς αιφνιδιασμούς, πέτυχε σερί 16-3 και πέρασε μπροστά στο σκορ με 16-10.

    Η πίεση του Μακεδονικού, που ήλεγχε την εναέρια κυκλοφορία, δεν άφησε περιθώρια στον Παναθηναϊκό να αυξήσει περισσότερο την υπέρ του διαφορά και το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τους γηπεδούχους στο +3 (20-17). Στη συνέχεια, Λάκοβιτς και Κουτλουάι πήραν την ομάδα στις πλάτες τους, ενώ ο Χατζηβρέττας με τρίποντο στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου «έγραψε» το 49-38, για τους γηπεδούχους. Αν και στην τρίτη περίοδο δεν ευδοκίμησαν οι προσπάθειες των πρωταθλητών από την περιφέρεια, αυτό δεν τους εμπόδισε να διατηρήσουν το πάνω χέρι και να μπουν στον επίλογο του αγώνα στο +13 (74-61). Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο αγώνας εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία για τον Παναθηναϊκό που έφτασε απρόσκοπτα στο τελικό 92-75 και φυσικά διατήρησε το απόρθητο της έδρας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μακεδονικός δεν είχε στη διάθεση του τους Ρίματς-Χίζνιακ.

    Διαιτητές: Τανατζής, Τζάμος, Τσούντσουρας Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 20-17, 49-38, 74-61, 92-75 ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Αλβέρτης 2, Καλαϊτζής 10 (2), Παπανικολάου 3, Λάκοβιτς 16 (2), Μπατίστ , Φέμερλινγκ , Χατζηβρέττας 12 (1), Μπάξτερ 5, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 19 (2), Σκεπάνοβιτς 3 (1), Κουτλουάι 18 (2). ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Καφκής 11 (1), Παπαμακάριος 6 (1), Χαραλαμπίδης 3, Λουκόφσκι 10 (1), Χάτσον 16, Μάικλ 16, Τσάνακ 9 (1), Δαλιάρης 2, Πετρουλας 2.

    [06] Βόλεϊ

    Ολυμπιακός-Ηρακλής ο τελικός

    2/4/2005 9:55:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ο Ολυμπιακός θα είναι ο αντίπαλος του Ηρακλή στον αυριανό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (16:00, ΕΤ1), η τελική φάση του οποίου διεξάγεται στο Ρέθυμνο. Οι "ερυθρόλευκοι" νίκησαν απόψε στον δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης την Ε.Α. Πατρών με 3-0 σετ (25-17, 25-23, 25-19) και εξασφάλισαν τη συμμετοχή του στον 16ο τελικό της ιστορίας του, στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Στο πρώτο σετ η υπεροχή του Ολυμπιακού υπήρξε εμφανής και αναμφισβήτητη. Με καλό σερβίς, οι "ερυθρόλευκοι" πίεσαν πολύ την υποδοχή του αχαϊκού συγκροτήματος δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην πρώτη μπαλιά προς τον Πέτκοβιτς, ενώ την ίδια στιγμή η δική τους υποδοχή κρατούσε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η μπάλα έφτανε «στρωτά» στον Κουρνέτα, και από εκεί το παιχνίδι μοιραζόταν καλά στους Μιλίνκοβιτς, Χριστοφιδέλη και Ντιρσέου που «εκτελούσαν» με άνεση, κι έτσι ο Ολυμπιακός έφτασε εύκολα στο 25-17.

    "Ιδια γεύση" και στο 2ο σετ, αφού αντίθετα από ό,τι συνέβη στον χθεσινό προημιτελικό εναντίον του ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός είχε σταθερότητα και διάρκεια στο παιχνίδι του. Το μπλοκ λειτουργούσε αποτελεσματικά. Δύο συνεχή λάθη του Χριστοφιδέλη (δέχθηκε μπλοκ και κάρφωσε άουτ) επέτρεψαν στην Ε.Α.Π. να μειώσει σε 21-20, και λίγο αργότερα να ισοφαρίσει 22-22. Ομως, το άουτ σερβίς του Νίκου Ρουμελιώτη και ο άσος του Χριστοφιδέλη έφεραν τον Ολυμπιακό στο 24-22, για να κλείσει το σετ με 25-23, ύστερα από επίθεση του Μιλίνκοβιτς.

    Το 2-0 είναι σκορ που δύσκολα ανατρέπεται στο βόλεϊ, και η αχαϊκή ομάδα δεν μπόρεσε να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα. Με εντυπωσιακό και σήμερα τον Βραζιλιάνο Ντιρσέου και «σταθερή αξία» τον μεγάλο Μιλίνκοβιτς, ο Ολυμπιακός κατέκτησε κα το 3ο σετ με 25-19, πέρασε στον τελικό και περιμένει αύριο τον Ηρακλή για τη ρεβάνς της περυσινής ήττας του στην Ορεστιάδα.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Κλαούντιο Κουέγιο): Χριστοφιδέλης, Κουρνέτας, Μιλίνκοβιτς, Ντιρσέου, Τσακιρόπουλος, Χατζηαντωνίου, Δημητρακόπουλος (λίμπερο), Ντράκοβιτς. Ε.Α. Πατρών (Γιάννης Νικολάκης): Κυριαζής, Πέτκοβιτς, Πέτρογλου, Ν. Ρουμελιώτης, Ράντιτς, Π. Ρουμελιώτης, Κόζης (λίμπερο), Ουτζής, Μπασούκας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 2 April 2005 - 22:01:21 UTC