Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το μέγεθος μετράει
  • [02] Νίκη Μουγκάμπε στην Ζιμπάμπουε
  • [03] Στο Μαξίμου ο Βουλγαράκης
  • [04] Επίθεση Αλαβάνου στην Κυβέρνηση
  • [05] Αντεπίθεση Χριστόδουλου
  • [06] Κάθαρση στη Δικαιοσύνη
  • [07] Πτώση ελικοπτέρου στην Ινδονησία
  • [08] Η ώρα της Περιφέρειας
  • [09] Αναβλήθηκαν οι αγώνες στην Ιταλία
  • [10] Η μάχη του… δεύτερου
  • [11] Αμετάβλητη η κορυφή στην Γερμανία
  • [12] Έμεινε πίσω η ΑΕΚ
  • [13] Δήλωσε "παρών" ο θρύλος
  • [14] Έκανε τα εύκολα, δύσκολα
  • [15] Νίκη ανάσα του ΠΓΣ στην Πάτρα
  • [16] Στον τελικό ο Ηρακλής
  • [17] "Πρόβα" χρυσού για τον Κρεάνκα
  • [18] Πόλο: Παρέμεινε στην Α1 ο ΠΑΟΚ
  • [19] Όνειρα οκτάδας ο Ηρακλής
  • [20] Πέρασε ο Άρης από την Αμαλιάδα

    [01] Παράξενα

    Το μέγεθος μετράει

    2/4/2005 7:06:00 μμ

    Συντάκτης:

    Σημείο τριβής μεταξύ της γνωστής εταιρίας φαγητού KFC και της Αρχής για τα Διαφημιστικά Πρότυπα (ASA) της Μεγάλης Βρετανίας έγινε ένα σάντουιτς με κοτόπουλο. Ο λόγος; Σύμφωνα με την Αρχή, το τηλεοπτικό σποτ της εταιρίας έδειχνε το έδεσμα μεγαλύτερο απ ότι είναι! Στο διαφημιστικό, μια γυναίκα κρατά την κοτολιχουδιά και ο φακός εστιάζει σταδιακά στα χέρια της. "Πιστεύουμε ότι οι εικόνες μπορούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές για το πραγματικό μέγεθος", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ASA και αποφάσισε να απαγορεύσει την προβολή της εν λόγω διαφήμισης. Μάλιστα, η Αρχή τεκμηρίωσε την απόφασή της με επιχειρήματα, αφού αγόρασε το προϊόν: το ψωμάκι στη διαφήμιση ήταν πιο παχύ, η γέμιση ήταν περισσότερη, ενώ ακόμα και το μαρούλι ήταν διαφορετικό! Από την πλευρά της, η KFC επεσήμανε πως το όνομα του προϊόντος, αλλά και η τιμή του (περίπου 1,4 ευρώ), υποδηλώνουν ότι είναι μικρότερο από ένα κανονικό σάντουιτς. Όσο για το σκεπτικό της ASA; Σύμφωνα με την εταιρία, δεν φταίει το σάντουιτς, αλλά η γυναίκα της διαφήμισης που έχει μικρά χέρια!

    [02] Κόσμος

    Αντιδρούν Αντιπολίτευση και πολιτικοί της Δύσης Νίκη Μουγκάμπε στην Ζιμπάμπουε

    2/4/2005 5:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2005 8:25:58 μμ)

    Συντάκτης:

    Πλειοψηφία δύο τρίτων στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Ζιμπάμπουε εξασφάλισε το κυβερνών κόμμα του προέδρου, Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Αξιωματούχοι της εφορευτικής επιτροπής δήλωσαν, πως στις εκλογές της Πέμπτης το κόμμα Zanu - PF, που βρίσκεται στην εξουσία 25 χρόνια, εξασφάλισε 78 από τις 120 αιρετές έδρες στη Βουλή, ενώ το αντιπολιτευόμενο "Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή" κέρδισε 51 έδρες και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Τζόναθαν Μόγιο μια έδρα. Τα κόμματα διεκδικούν συνολικά 120 έδρες, ενώ, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο πρόεδρος Μουγκάμπε θα διορίσει 30 βουλευτές. Έτσι, θα μπορέσει να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της εξουσίας του. Ωστόσο, η Αντιπολίτευση κατήγγειλε εκτεταμένη νοθεία, ενώ η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν τις εκλογές φιάσκο.

    Έντονες αντιδράσεις

    "Απορρίπτουμε το αποτέλεσμα, διότι δεν πιστεύουμε ότι αντανακλά τη βούληση του λαού", δήλωσε ο ηγέτης του "Κινήματος για Δημοκρατική Αλλαγή", Μόργκαν Τσβανγκιράι. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών και υπάρχουν αποδείξεις για νοθεία.

    Στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, χαρακτήρισε τις εκλογές "σοβαρά ελαττωματικές", ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ζιμπάμπουε, Κρίστοφερ Ντιλ, είπε ότι υπήρχαν πολλά εμπόδια για την Αντιπολίτευση.

    Επίσης, οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι εκλογές δεν ήταν δίκαιες και ελεύθερες, αφού στους εκλογικούς καταλόγους υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες "ψηφοφόροι φαντάσματα", με ονόματα πεθαμένων ανθρώπων, των οποίων οι ψήφοι πήγαν απευθείας στο κυβερνών κόμμα.

    Πάντως, η κυβέρνηση Μουγκάμπε απορρίπτει τις κατηγορίες ως ανεδαφικές.

    [03] Πολιτική

    Ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ Στο Μαξίμου ο Βουλγαράκης

    2/4/2005 3:34:00 μμ

    Συντάκτης:

    Οι επισκέψεις στο εξωτερικό του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη, με στόχο την μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας από τους επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, συζητήθηκαν κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. "Η Ελλάδα έχει τεχνογνωσία την οποία όλοι θέλουν να μεταβιβαστεί", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Βουλγαράκης και διευκρίνισε, ότι στις επισκέψεις του θα συζητηθούν και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η εκπαίδευση ομάδων και πρωτόκολλα συνεργασίας. Πρώτος σταθμός του Υπουργού θα είναι οι ΗΠΑ, στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του και άλλους αξιωματούχους. Στη συνέχεια, ο κ. Βουλγαράκης θα επισκεφθεί την Μεγάλη Βρετανία, το Πακιστάν και τη Βουλγαρία.

    [04] Πολιτική

    Στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ Επίθεση Αλαβάνου στην Κυβέρνηση

    2/4/2005 2:21:00 μμ

    Συντάκτης:

    Αιχμηρή κριτική στην Κυβέρνηση, με αφορμή τα μέτρα για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, με αντικείμενο τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. "Τα μέτρα αποκαλύπτουν το σκληρό αντικοινωνικό και ταξικό πρόσωπο της Κυβέρνησης", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος και εκτίμησε, πως "θα αφαιμάξουν διπλά τους εργαζόμενους" και θα εκτινάξουν στα ύψη την ακρίβεια. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι περικοπές κρατικών δαπανών που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών θα έχουν αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία. Αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΝ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006, ο κ. Αλαβάνος τόνισε, ότι πρέπει να υπάρξουν οι ευρύτερες δυνατές κοινωνικές συμμαχίες.

    "Όχι" στα μεγάλα κόμματα

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τάχθηκε υπέρ των συνεργασιών για τις εκλογές στους ΟΤΑ, όχι όμως με κεντρικές συμφωνίες, απορρίπτοντας τη συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. "Δεν μπορούμε να δεχθούμε τα ιμάτια των Νομαρχιών και των Δήμων να διαμοιραστούν μεταξύ Ρηγίλλης, Χαριλάου Τρικούπη, Περισσού και Κουμουνδούρου", είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ότι οι εκλογές του 2006 μπορούν να δώσουν μια "αποτελεσματική, αιχμηρή και διεισδυτική απάντηση στον δικομματισμό", να προβάλλουν τις θέσεις του ΣΥΝ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να βοηθήσουν το κόμμα να διεισδύσει σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.

    Με την εισήγηση του κ. Αλαβάνου συμφώνησε η τάση Αριστερό Ρεύμα, ενώ επιφυλακτικές είναι οι τάσεις Ανανεωτική Συσπείρωση και Αριστερή Ανανέωση, που προτείνουν ευρύτερες συνεργασίες.

    Σύμφωνα με την εισήγηση του τμήματος Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης προς την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, ο ΣΥΝ "δεν πρέπει να ανοίξει καμία συζήτηση ούτε με τη ΝΔ, που δεν θέλει την αποκέντρωση, ούτε με το ΠΑΣΟΚ, που καμώνεται πως τη θέλει, αλλά τόσα χρόνια δεν την υλοποίησε".

    Σχετικά Links:

    ΣΥΝ

    [05] Κοινωνία

    Κατά την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Πατρών Αντεπίθεση Χριστόδουλου

    2/4/2005 6:15:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στην κρίση που ταλανίζει την Ελλαδική Εκκλησία αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατά την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Πατρών, Χρυσοστόμου. Ο κ. Χριστόδουλος έκανε λόγο για "εμπάθεια και υπερβολή" από κάποιους που καταφέρονται εναντίον της Εκκλησίας, προκειμένου να την σπιλώσουν στα μάτια του κόσμου. Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς, τόνισε, πως η διοίκηση της Εκκλησίας "πήρε μέτρα για την περιστολή και την καταστολή των αταξιών" και κατέληξε: "αλλάζω γραμμή και πορεία μέχρις εδώ". Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, πως η Εκκλησία δεν έχει λησμονήσει την πραγματική αποστολή της, την οποία θα συνεχίσει να υπηρετεί με πιστότητα και αφοσίωση. Η τελετή ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, παρουσία πολιτικών, δεκάδων μητροπολιτών από την Ελλαδική Εκκλησία και Πατριαρχεία, καθώς και πλήθους πιστών.

    Θερμή υποδοχή

    Ο Αρχιεπίσκοπος και ο νέος μητροπολίτης έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από πλήθος πιστών, όχι μόνο από την Πάτρα, αλλά και από την Αρκαδία, την ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Χρυσοστόμου.

    Στον ενθρονιστήριο λόγο του, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε πως θα βρίσκεται πάντα δίπλα στους κατοίκους της Μητρόπολης και το επισκοπικό μέγαρο θα είναι ανοικτό για όλους, ενώ υποσχέθηκε ότι θα υπάρχει οικονομική διαφάνεια και κάθε χρόνο θα δίνεται στη δημοσιότητα οικονομικός απολογισμός. Επίσης, ανέφερε ότι θα δείξει πολύ μεγάλη προσοχή στη χειροτονία νέων κληρικών και μοναχών.

    Το νέο μητροπολίτη υποδέχθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Ανδρέας Καράβολας, σε μια σύντομη τελετή στη συμβολή της οδού Αγίου Ανδρέου με την Τριών Ναυάρχων. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν πεζή προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, όπου οι πιστοί υποδέχθηκαν τον κ. Χρυσόστομο φωνάζοντας "άξιος".

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Ρέππας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ , Γιώργος Καρατζαφέρης, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων.

    [06] Κοινωνία

    Συνεδρίασαν οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Κάθαρση στη Δικαιοσύνη

    2/4/2005 2:54:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την ανάγκη πάταξης της διαφθοράς στους κόλπους της Δικαιοσύνης επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Αναστάσης Παπαληγούρας, μιλώντας στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγόρων Συλλόγων. Ο κ. Παπαληγούρας ζήτησε εκ νέου κάθαρση στη Δικαιοσύνη και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν. "Σας καλώ να συνεργαστείτε με την πολιτεία και με τη δικαστική ηγεσία, προκειμένου να αποβληθούν από τους κόλπους του δικηγορικού λειτουργήματος τα στοιχεία εκείνα που θέλουν να βλέπουν την απονομή του δικαίου ως παζάρι άνομης συναλλαγής", τόνισε ο Υπουργός. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, διεμήνυσε ότι οι δικηγόροι θα είναι σκληροί και αδιαπραγμάτευτοι σε θέματα διαφθοράς, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Σωτήρης Μπάγιας, ζήτησε την συνεργασία όλων για να καταφέρει η Δικαιοσύνη να βγει αλώβητη από την κρίση που διέρχεται. Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, αναφέρθηκε στα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και απέκλεισε την επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες που παρέχουν οι δικηγόροι.

    [07] Κόσμος

    Νεκροί εννέα Αυστραλοί στρατιωτικοί Πτώση ελικοπτέρου στην Ινδονησία

    2/4/2005 6:07:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μοιραίο τέλος για εννέα Αυστραλούς στρατιωτικούς είχε η επιθυμία τους να συμμετάσχουν στην επιχείρηση διάσωσης και αρωγής στο νησί Νίας της Ινδονησίας, που χτυπήθηκε από σεισμό 8,7 Ρίχτερ πριν από πέντε ημέρες. Σύμφωνα με τον πλοίαρχο του ελικοπτεροφόρου "Kanimbla", Τζορτζ Μαγκουάιρ, εννέα από τους ένδεκα επιβαίνοντες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν, όταν το ελικόπτερο συνετρίβη καθώς πλησίαζε στην δυτική πλευρά του νησιού Νίας, στην πόλη Γκουνούνγκ Σιτόλι. Το ελικοπτεροφόρο κατέπλευσε σήμερα στην περιοχή, για να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις διάσωσης και αρωγής.

    [08] Οικονομία

    Περιοδεία Αλογοσκούφη στη Θράκη Η ώρα της Περιφέρειας

    2/4/2005 8:00:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8 - ΝΕΤ

    Τη διαβεβαίωση ότι ήρθε η ώρα της Περιφέρειας στην πράξη έδωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, που περιόδευσε στη Θράκη. Σε συνέντευξη Τύπου στην Κομοτηνή, ο Υπουργός επεσήμανε πως η άμεση ολοκλήρωση των οδικών αξόνων της Εγνατίας Οδού και η ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης είναι οι δύο άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες για την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί η χρηματοδότηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, που αντιμετωπίζει οξύ οικονομικό πρόβλημα και θα επισπευθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες στον Έβρο. Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε, ότι δε νοούνται στρογγυλοποιήσεις τιμών λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, προειδοποίησε για ελέγχους κατά της κερδοσκοπίας και απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο πακέτο φορολογικών μέτρων, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη σε μια πολιτική ήπιας προσαρμογής. Στο μεταξύ, την επισήμανση ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει πλέον στον σωστό δρόμο μετά τα πρόσθετα οικονομικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αξιολόγησή της για το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο αναμένεται να υιοθετήσει την ερχόμενη Τετάρτη.

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αναβλήθηκαν οι αγώνες στην Ιταλία

    2/4/2005 3:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2005 5:36:55 μμ)

    Συντάκτης:

    Η ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Πάπα, ανάγκασε την ιταλική Ολυμπιακή επιτροπή να ανακοινώσει το μεσημέρι, ότι η αγωνιστική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου στην γειτονική χώρα, αναβάλλεται σε ένδειξη σεβασμού προς τον Ποντίφικα. Όπως είναι γνωστό, ο προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας είναι βαριά άρρωστος και οι γιατροί χαρακτηρίζουν την κατάσταση της υγείας του μη αναστρέψιμη. "Με αφορμή τα τελευταία ιατρικά ανακοινωθέντα, βάση των οποίων το μοιραίο για τον Πάπα είναι αναπόφευκτο και σε ένδειξη σεβασμού, κάλεσα όλες τις ομοσπονδίες να αναβάλουν άμεσα όλες τις δραστηριότητες τους", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της επιτροπής, Τζιοβάνι Πετρούτσι.

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η μάχη του δεύτερου

    2/4/2005 7:49:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με την Τσέλσι να είναι βέβαιη πρωταθλήτρια πλέον, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φρόντισε να δώσει νέα πνοή στο ενδιαφέρον της "Πρέμιερλιγκ", αφού δεν κατάφερε να πάρει την νίκη από την Μπλάκμπερν μέσα στο Ολντ Τράφορντ. Οι παίκτες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον "κόλλησαν" στο 0-0 καθώς ένας πρώην "μπέμπης", ο Μαρκ Χιούζ από το πόστο του τεχνικού της Μπλάκμπερν, επέστρεψε στο γήπεδο που δοξάστηκε αλλά αυτή τη φορά για να προσφέρει στεναχώριες! Την ίδια στιγμή η Άρσεναλ δεν δυσκολεύτηκε και με νέο χατ τρικ του Τιερί Ανρί επικράτησε με 4-1 της Νόριτς στο Χάιμπουρι. Πάντως το αποτέλεσμα της ημέρας ήταν αναμφίβολα η εντός έδρας ήττα της Νιούκαστλ από την Άστον Βίλα με 3-0, ένα αποτέλεσμα που είχαν πολύ καιρό να νιώσουν στο Σεντ Τζέιμς Παρκ. Στο κυνήγι της τέταρτης θέσης που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ η Λίβερπουλ πήρε την νίκη από την ετέρα διεκδικήτρια Μπόλτον με γκολ του Μπίσκαν στο 86'.

    Τα αποτελέσματα

    Τσάρλτον-Μάντσεστερ Σίτι 2-2 10` Μπάρτλετ, 90+1` Πέρι / 4` Χρέινταρσον (αυτ.), 38` Φάουλερ Αρσεναλ-Νόριτς 4-1 19`, 22`, 66` Ανρί, 50` Λιούνγκμπεργκ / 30` Χάκερμπι Μπέρμιγχαμ-Τότεναμ 1-1 66` Κάρτερ / 59` Κέλι Κρίσταλ Πάλας-Μίντλεσμπρο 0-1 35` Κεντρί Λίβερπουλ-Μπόλτον 1-0 86` Μπίσκαν Μάντσεστερ Γ.-Μπλάκμπερν 0-0 Νιούκαστλ-Αστον Βίλα 0-3 5` Ανχελ, 73` (πεν), 80` (πεν) Μπάρι Σαουθάμπτον-Τσέλσι 2/4 Φούλαμ-Πόρτσμουθ 3/4 Γουέστ Μπρομ-Εβερτον 3/4

    Βαθμολογία (Σε 31 αγώνες) Τσέλσι 77-30αγ Μάντσεστερ Γ. 67 Αρσεναλ 67 Εβερτον 51-30αγ Λίβερπουλ 50 Μπόλτον 46 Μίντλεσμπρο 45 Τσάρλτον 44 Τότεναμ 43 Αστον Βίλα 41 Νιούκαστλ 38-30αγ Μάντσεστερ Σ. 37 Μπέρμιγχαμ 36 Μπλάκμπερν 33 Πόρτσμουθ 31-30αγ Φούλαμ 30-29αγ Σαουθάμπτον 27-30αγ Κρίσταλ Πάλας 26 Γουέστ Μπρομ 24-30αγ Νόριτς 20

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αμετάβλητη η κορυφή στην Γερμανία

    2/4/2005 7:31:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ούτε η Σάλκε απέναντι στην Νυρεμβέργη, ούτε και η Μπάγερν που αγωνίστηκε εκτός έδρας με την Βόλφσμπουργκ δυσκολεύτηκαν στην σημερινή, 27η αγωνιστική του γερμανικού πρωταθλήματος. Η Σάλκε επικράτησε της Νυρεμβέργης με 4-1 με δύο γκολ του Χάνκε και έφτασε τους 56 βαθμούς, όσους δηλαδή και η Μπάγερν που επικράτησε 0-3 της Βόλφσμπουργκ. Πάντως το μεγάλο ματς της ημέρας ήταν στην Βρέμη όπου η Βέρντερ υποδέχτηκε την Στουτγάρδη σε έναν αγώνα που ήταν βαρόμετρο για το ποια από τις δύο ομάδες θα αποκ΄τησει πλεονέκτημα για την τρίτη θέση. Τελικά οι γηπεδούχοι δεν τα κατάφεραν και η Στουτγάρδη με γκολ του Τίφερτ στο 87΄πήρε την νίκη και ξέφυγε με 4 βαθμούς διαφορά από την αντίπαλό της.

    Τα αποτελέσματα

    Χάνσα Ροστόκ-Μάιντς 2-0 41` Ρασμουσεν, 58` Χάρτμαν Βόλφσμπουργκ-Μπάγερν Μονάχου 0-3 29` Σβαϊνστάιγκερ, 45 Χόφλαντ (αυτ.), 55` Φρινγκς Καϊζερσλάουτερν-Ανόβερο 0-2 72`, 90+1` Κάουφμαν Αρμίνια Μπίλεφελντ-Λεβερκούζεν 1-0 66` Ντάλοβιτς Φράιμπουργκ-Αμβούργο 1-1 18` Κρούπκε / 41` Μορέιρα Βέρντερ Βρέμης-Στουτγκάρδη 1-2 52` Κλάσνιτς / 48` Μέισνερ, 87` Τίφερτ Σάλκε-Νυρεμβέργη 4-1 24`, 36` Χάνκε, 40` Αϊλτον, 74` Λίνκολν / 55` Σλόβακ Γκλάντμπαχ-Μπόχουμ 3/4 Ντόρτμουντ-Χέρτα Βερολίνου 3/4

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 27 αγώνες) Μπάγερν Μονάχου 56 Σάλκε 56 Στουτγκάρδη 51 Βέρντερ Βρέμης 47 Χέρτα Βερολίνου 44-26αγ Αμβούργο 44 Λεβερκούζεν 43 Αννόβερο 38 Βόλφσμπουργκ 37 Καϊζερσλάουτερν 36 Ντόρτμουντ 35-26αγ Αρμίνια Μπίλεφελντ 35 Μάιντς 30 Νυρεμβέργη 28 Γκλάντμπαχ 28-26αγ Χάνσα Ροστοκ 23 Μπόχουμ 22-26αγ Φράιμπουργκ 17

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έμεινε πίσω η ΑΕΚ

    2/4/2005 7:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2005 8:09:59 μμ)

    Συντάκτης:

    Αν και καλύτερη στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα η ΑΕΚ δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη μέσα στη Νίκαια, μένοντας στο 1-1 με αντίπαλο την Χαλκηδόνα. Η Ένωση βρέθηκε πίσω στο σκορ από το 15΄του πρώτου ημιχρόνου, όταν με πέναλτι του Ηλιόπουλου, η ομάδα της Νίκαιας, άνοιξε το σκορ. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος μετά το γκολ έχασε πολλές ευκαιρίες, ισοφάρισε με τον Κώστα Κατσουράνη στο 67 και παρότι κυνήγησε ένα δεύτερο γκολ που θα της χάριζε τους τρεις βαθμούς, δεν τα κατάφερε να το σημειώσει.

    Ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών από την Ένωση

    Ένα σφάλμα της άμυνας της ΑΕΚ ήταν αρκετό για την Χαλκηδόνα για να πάρει κεφάλι στο σκορ, αλλά και να ελέγξει την ροή του αγώνα στο πρώτο ημίχρονο.

    Ήταν μόλις το 15ο λεπτό όταν σε μια βαθιά μπαλιά που φαινόταν εύκολη ο Μόρας, έστειλε την μπαλιά προς τα πίσω, ο Ασουνσάο ολιγώρησε και ο Ηλιόπουλος που κυνήγησε τη φάση, μπήκε στην περιοχή και ανατράπηκε από τον Χιώτη.

    Ο παθών ανέλαβε και την εκτέλεση της ποινής και με ψυχραιμία έγραψε το 1-0.

    Το γκολ αυτό ήταν αρκετό για να βγάλει εκτός πλάνων τα σχέδια της ΑΕΚ, αλλά και να επιβραβεύσει την στρατηγική που ακολούθησε ο Παράσχος στα πρώτα 45 λεπτά. Πρώτος στόχος της Χαλκηδόνας να αχρηστεύσει τα δυνατά χαρτιά της Ένωσης, Κατσουράνη και Ασουνσάο που αποτελούν και του κινητήριους μοχλούς της ομάδας του Σάντος.

    Με τον Δήμο πάνω στον αρχηγό στον ΑΕΚ και τον Κορακάκη πάνω στον Βραζιλιάνο, ο Παράσχος κατάφερε να περιορίσει το πεδίο δράσης των δυο ποδοσφαιριστών και να γλιτώσει τις οργανωμένες επιθέσεις από τον άξονα.

    Μόνο που ο ¨Έλληνας τεχνικός δεν υπολόγισε τα άκρα του Δικέφαλου και ειδικά την άψογη λειτουργία της αριστερής πλευράς, που με Μάλμπασα και Σέζαρ, διασπούσαν την άμυνα της ομάδας της Νίκαιας, δημιουργώντας συνεχώς προϋποθέσεις για γκολ, την ώρα που η Χαλκηδόνα αμυνόταν για να κρατήσει το σκορ.

    Οι δυο παίκτες με την συνδρομή και του Πέτκοφ ανέλαβαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, μόνο που η φωτιά μάλλον δεν ήταν δυνατή και τα κάστανα έμεναν μισοψημένα

    Τι εννοούμε; Απλά πράγματα.. Ούτε μία ούτε δυο, αλλά έξι φορές έφτασε σε απόσταση βολής η ΑΕΚ, αλλά η καλή βολή που θα έφερνε και την ισοφάριση δεν ήρθε ποτέ.

    Με εμφανές πρόβλημα στο τελείωμα των φάσεων, η Ένωση δεν μπόρεσε δυο φορές (22 και στο 30) με τον Σέζαρ (μοιραίο παίκτη της στο πρώτο ημίχρονο), δυο με τον Κατσουράνη (στο 24 και στο 40) και από μια με τον Λυμπερόπουλο (41) και Σοάρες στο (43) να φτάσει στο γκολ.

    Φυσικό επακόλουθο η Ένωση να πάει στα αποδυτήρια με το 1-0 να παραμένει εις βάρος της.

    Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε όπως τελείωσε και το πρώτο. Η ΑΕΚ στην επίθεση να προσπαθεί να ισοφαρίσει, η Χαλκηδόνα να αμύνεται για να κρατήσει το σκορ.

    Έτσι, στο 48` ο Σέζαρ σούταρε από καλή θέση, στέλνοντας την μπάλα πάνω από την εστία του Εμπέντε, ενώ στο 50` λίγο έλειψε ο Ντάγκας να χρισθεί ...αυτοσκόρερ, αλλά η κεφαλιά που έκανε στην προσπάθεια να διώξει σέντρα του Μάλμπασα, έστειλε την μπάλα λίγο έξω από την εστία της Χαλκηδόνας. Η πίεση της ΑΕΚ καρποφόρησε τελικά στο 67`, όταν ο νεοεισελθέντας Ίβιτς βρήκε τον Λυμπερόπουλο μέσα στην περιοχή, αυτός έστρωσε για τον Κατσουράνη που με πλασέ νίκησε τον Εμπέντε, φέρνοντας το ματς στα ίσα.

    Ο Σέρβος άσος της Ένωσης είχε κέφια και στο 76` υποχρέωσε τον Εμπέντε σε μία εντυπωσιακή απόκρουση, ενώ στο 81ο λεπτό και σε μία από τις ελάχιστες αντεπιθέσεις της Χαλκηδόνας, ο Χιώτης έσωσε την ΑΕΚ καθώς πρόλαβε τον Ηλιόπουλο που βγήκε μόνος προ του τερματοφύλακα της Ενωσης.

    Αυτή ήταν και η τελευταία αξιόλογη φάση της συνάντησης, που βρήκε την ΑΕΚ να χάνει δύο πολύτιμους βαθμούς και την Χαλκηδόνα να μένει «ζωντανή» στο κυνήγι ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Οι γηπεδούχοι τελείωσαν τον αγώνα με 10 παίκτες, αφού στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Σωτήρχος.

    Διαιτητής : Μπριάκος (Ηπείρου)

    Κίτρινες : Παππάς, Αλ Τζάχερ, Γελαδάρης, Κούτσης, Σωτήρχος, Κουτσοκώστας, Κόντης

    Κόκκινες : Σωτήρχος (δεύτερη κίτρινη)

    Συνθέσεις:

    ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Εμπέντε, Ντάγκας, Παππάς, Χάλαρης, Αλ Τζάχερ, Σωτήρχος, Δήμος, Κούτσης (87` Ζαχαρόπουλος), Γελαδάρης (60` Κουτσοκώστας), Κορακάκης (70` Κατεμής), Ηλιόπουλος.

    ΑΕΚ: Χιώτης, Κόντης, Μάλμπασα, Αλβες, Μόρας, Κατσουράνης, Ασουνσάο (66` Ιβιτς), Πετκόφ, Σέζαρ (89` Κωνσταντινίδης), Σοάρες, Λυμπερόπουλος.

    [13] Μπάσκετ

    Δήλωσε "παρών" ο θρύλος

    2/4/2005 8:38:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Ολυμπιακός προστάτευσε την έδρα του από την ΑΕΚ που ήθελε να επιστρέψει στις νίκες, μετά την απογοήτευση στην Ευρωλίγκα, και αναδείχθηκε νικητής στο ντέρμπι της 23ης αγωνιστικής. Οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν 71-66 της Ένωσης και διατηρούν ζωντανές τις ελπίδες τους για πρόκριση στα πλέι οφ. Όσο για την ΑΕΚ απομακρύνθηκε από την πρώτη τετράδα του βαθμολογικού πίνακα.

    Με τον Ολυμπιακό να βρίσκει λύσεις τόσο μέσα από τη ρακέτα, όσο και από την περιφέρεια (3/3 τρίποντα- 2 από Σκλάβο, 1 από Ζορόσκι) οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να κλείσουν το πρώτο δεκάλεπτο στο +2 (26-24), ενώ από την ΑΕΚ Ζήσης και Χατζής προσπαθούσαν να θέσουν την Ένωση σε θέση ισχύος.

    Στη δεύτερη περίοδο, ο Γιόνας Καζλάουσκας δικαιώθηκε από τις αμυντικές του επιλογές, καθώς οι "κιτρινόμαυροι" μπόρεσαν να πετύχουν μόλις 8 πόντους, εν αντιθέσει με τους 21 του Ολυμπιακού, και οι «ερυθρόλευκοι» εκτόξευσαν τη διαφορά με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου στο +15 (47-32). Κύριος εκφραστής του ξεσπάσματος του Ολυμπιακού ο Μαρκί Πέρι, που τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με συγκομιδή 12 πόντων.

    Η επιμονή του Φώτη Κατσικάρη σε άμυνα ζώνης δεν είχε αποτελέσματα. Αντιθέτως, οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να διατηρούν το προβάδισμα, απέναντι στην κουρασμένη ΑΕΚ, με «βομβαρδισμούς» από την περιφέρεια, εν αντιθέσει με την Ένωση που είχε 1/12 τρίποντα. Η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό στο +15 (62-47).

    Στον επίλογο του αγώνα, η ΑΕΚ προσπάθησε δύο φορές για την ανατροπή. Στο 36΄ δύο τρίποντα από Ζήση και Χαζτή μείωσαν σε 62-55, αλλά η απάντηση του Ολυμπιακού, που είχε πολύ σημαντικές βοήθειες και από τον Γκούλιας, ήταν άμεση. Λίγο πριν τη λήξη του αγώνα η ΑΕΚ ροκάνισε τη διαφορά ακόμα και στο -4 (68-64), αλλά οι «ερυθρόλευκοι» διατήρησαν την ψυχραιμία τους και πήραν την πολυπόθητη νίκη με το τελικό 71-66.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 26-24, 47-32, 62-47, 71-66.

    Διαιτητές: Ζαβλανός, Αφεντουλίδης, Γεωργιάδης

    Οι συνθέσεις:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πέρι 15, Μέισον 15 (2), Γκόρενς 1, Ζορόσκι 7 (1), Παπανικολόπουλος 1, Σκλάβος 14 (4), Γιούρκοβιτς , Αγαδάκος 4, Γκούλιας 14.

    ΑΕΚ: Λόλις 8, Νικολαϊδης, Ζήσης 24 (2), Πελεκάνος 2, Κους, Χατζής 11 (1), Νίτσεβιτς 9, Γλυνιαδάκης 2, Τσιάρας 6, Μπουρούσης, Μπέιλι 4.

    [14] Μπάσκετ

    Έκανε τα εύκολα, δύσκολα

    2/4/2005 8:27:00 μμ

    Συντάκτης:

    Εύκολο έργο αναμενόταν να έχει ο Πανιώνιος απέναντι στην Ολύμπια Λάρισας και όντως έτσι ήταν παρά το ότι οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν την υπερβολική χαλαρότητα των "κυανέρυθρων" στο δεύτερο δεκάλεπτο και κυνήγησαν στο σκορ. Τελικά οι παίκτες του Μέμου Ιωάννου επανήλθαν στο καλό τους πρόσωπο και "καθάρισαν" το παιχνίδι με τελικό σκορ 83-70. Με το αποτέλεσμα αυτό παρέμειναν σε τροχιά τετράδας στην κανονική περίοδο και η Ολύμπια διατηρήθηκε στην χώνη του υποβιβασμού.

    Στο πρώτο δεκάλεπτο (24-9) ο Πανιώνιος επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που τον ήθελαν να περνά ένα εύκολο απόγευμα, απέναντι στην Ολύμπια Λάρισας. Στη συνέχεια όμως τα πράγματα άλλαξαν, καθώς ο Μέμος Ιωάννου, που προτίμησε να μη ρίξει στο παρκέ τον Ρασάντ Ράιτ (δεν έβγαλε τη χθεσινή προπόνηση λόγω τραυματισμού), έκανε συντήρηση δυνάμεων και η Ολύμπια έκανε την υπέρβαση, μειώνοντας με τη λήξη του ημιχρόνου στο -4 (36-32). Κορυφαίος των «πορτοκαλί» που δεν είχαν στη διάθεση τους τον Πεϊτσίνοβιτς, ο Γκραντ, ενώ από τους «κυανέρυθρους» ξεχώρισαν οι Διαμαντόπουλος-Ουότσον. Η έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου έγειρε την πλάστιγγα ολοκληρωτικά προς της μεριά του Πανιωνίου. Οι «κυανέρυθροι» έκλεισαν τους διαδρόμους προς το καλάθι και κατάφεραν να εκτοξεύσουν τη διαφορά και πάλι σε διψήφιο αριθμό (62-50, τρίτη περίδος). Το τελικό 83-70 δεν άργησε να έρθει για την ομάδα του Μέμου Ιωάννου, που συνεχίζει την καταδίωξη μίας θέσης στην πρώτη τετράδα.

    Διαιτητές: Μαστραφτσής, Δέλλας, Παπαπέτρου Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 24-9, 36-32, 62-50, 83-70.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Φαλέκας 8, Πετρόπουλος, Σιγάλας 5 (1), Περπέρογλου 7 (1), Αγγελόπουλος 4, Διαμαντόπουλος 19, Οικονόμου 20, Κυργιακόπουλος 4, Ουότσον 14, Σούλης, Κουλ 2. ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Τριχόπουλος 2, Χαρισμίδης 5, Λιάκος, Λάππας 6, Γκραντ 20, Κακλαμάνος 3 (1), Μπένερμαν 15 (2), Νάκιτς 7 (1), Παπακώστας 11, Γιόνζεν 1.

    [15] Μπάσκετ

    Νίκη ανάσα του ΠΓΣ στην Πάτρα

    2/4/2005 8:08:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Βαθιά βαθμολογική ανάσα πήρε σήμερα ο Πανελλήνιος, ο οποίος αποτέλεσε την πέμπτη ομάδα, που "αλώνει" την έδρα του Απόλλωνα Πατρών. Ο σύλλογος των "ολυμπιονικών" έφτασε στη νίκη με 76-75, και πλέον αισιοδοξεί για την παραμονή του. Μπέριτς με 22 πόντους και Τρεντ με 15, αναδείχθηκαν σε ηγετικές φυσιογνωμίες για την ομάδα της Κυψέλης, που κατάφερε στον πρώτο από τους τέσσερις τελικούς, όπως έχει χαρακτηρίσει τα παιχνίδια που απομένουν μέχρι το τέλος της κανονικής περίοδου, να πάρει αυτό που ήθελε. Αντίθετα ο Απόλλων έκανε ένα βήμα πίσω για την εξασφάλιση μίας θέσης στα πλέι οφ.

    Μπέριτς - Τρεντ κράτησαν τη νίκη

    Σε αναγνωριστικές... πτήσεις επιδόθηκαν οι δύο ομάδες στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι Απόλλων Πατρών και Πανελλήνιος να κλείσουν την πρώτη περίοδο, με τους Αχαιούς στο "εύθραυστο" +2 (25-23).

    Στη συνέχεια πάντως, οι Αθηναίοι με τον Μπέριτς (17 πόντους, 3τριπ.) να ηγείται των επιθετικών προσπαθειών του Πανελληνίου και να βρίσκει εύκολους διαδρόμους απέναντι στην ανοιχτή άμυνα του Απόλλωνα, πήραν το προβάδισμα, το οποίο με το σφύριγμα της λήξης του πρώτου ημιχρόνου έφτασε και το +8 (42-50). Από το αντίπαλο στρατόπεδο, ο Λιαδέλης έδειχνε να παλεύει μόνος του με 15 πόντους.

    Με τον Παναγιώτη Λιαδέλη να συνεχίζει το επιθετικό του κρεσέντο, τον Τέρενς Μόρις να ανεβάζει στροφές και τον Χρήστο Χαρίση να μην μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα (προέρχεται από φλεγμονή στο πέλμα), ο Απόλλων Πατρών προσπαθούσε να κρατηθεί ζωντανός απέναντι στη... βουλιμία των Μπέριτς, Τρεντ και Κράσιτς, που διατηρούσαν τον Πανελλήνιο σε θέση ισχύος (59-58, τρίτη περίοδο).

    Στην τελευταία περίοδο οι γηπεδούχοι προσπάθησαν για την ανατροπή, όταν πέρασαν μπροστά στο σκορ με 71-70, αλλά δύο ελεύθερες βολές του Στρούλενς, 15" πριν τη λήξη, έγραψαν το 74-71 για τον Πανελλήνιο και σφραγίστηκε η νίκη για τους "ολυμπιονίκες".

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 25-23, 42-50, 58-59, 75-76.

    Διαιτητές: Βορεάδης, Καρακατσούνης, Πετράκης

    Οι συνθέσεις:

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ: Μπάρλος 8 (1), Αργυρόπουλος 7 (1), Κουμπούρας 3 (1), Γεωργαλής, Τσουκ 2, Πέττας 4, Λιαδέλης 30 (1), Τσάκιτς 2, Ντέιβις 2, Χαρίσης 2, Μόρις 15 (1).

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ: Δρελιόζης, Κανταρτζής 7 (1), Τσάπιν 4, Κράσιτς 10 (2), Στρούλενς 9 (1), Μασλαρινός 5 (1), Τσόπης 4, Μπέριτς 22 (4), Τρεντ 15, Τσαμάτος.

    [16] Βόλεϊ

    Στον τελικό ο Ηρακλής

    2/4/2005 6:54:00 μμ

    Συντάκτης:

    Σε έναν αγώνα διαφήμιση του αθλήματος ο Ηρακλής επικράτησε του Παναθηναϊκού με 3-1 (18-25, 30-28, 25-23, 25-21) και προκρίθηκε στον τελικό του φαϊναλ 8 του Κυπέλλου ανδρών. Εκεί αύριο θα αντιμετωπίσει έναν εκ των Ολυμπιακού-ΕΑ Πατρών που αγωνίζονται απόψε στις 20:00, για το βαρύτιμο έπαθλο, που θα ανοίξει παράλληλα και την πόρτα του Τσάμπιονς Λίγκ τη φετινή χρονιά. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός, έχασε και την τελευταία του ευκαιρία να φτάσει φέτος σε μία διάκριση, αφού στην υπόθεση τίτλου έχει χάσει σημαντικότατο έδαφος, εν όψει των πλεϊ οφ.

    Με σύμμαχο τον ενθουσιασμό περίπου 300 οπαδών που είχαν δημιουργήσει μία φανταστική ατμόσφαιρα στο Μελίνα Μερκούρη, ο Παναθηναϊκός πίεσε από την αρχή με το σερβίς και κατάφερε να χαλάσει την υποδοχή του Ηρακλή. Ετσι προκάλεσε νευρικότητα στο Γηραιό και στη συνέχεια με καλό μπλοκ κατάφερε να προηγηθεί με 8-4. Η καλή άμυνα του «τριφυλλιού» αλλά και το τελείωμα των φάσεων από τους Τσέχους διεθνείς Πλάτενικ και Νοβότνι διατήρησαν προβάδισμα περίπου τριών πόντων, αλλά οι κυανόλευκοι ρίσκαραν ακόμη περισσότερο στο σέρβις. Παρόλα αυτά ο Σμαραγδής με μία επίθεση πρώτου χρόνου και έναν άσο βοήθησε τον πρωταθλητή να «ανοίξει την ψαλίδα» του σκορ το οποίο έγνε 16-12 με ένα μπλοκ του Μούρεκ πάνω στον Στάνλεϊ. Η κυριαρχία των «πρασίνων» σε όλες τις γραμμές ήταν εμφανής κάτι που είχε προκαλέσει έξτρα άγχος στον Κυπελλούχο. Το γεγονός αυτό έκανε ακόμη πιο εύκολο το έργο του πρωταθλητή, ο οποίος καθοδηγούμενος από ένα πολύ καλό Ζιγκάντλο από 20-15 διαμόρφωσε το σκορ σε 25-18 με έναν... τηλεκατευθυνόμενο άσο του Νοβότνι.

    Το δεύτερο σετ ξεκίνησε με δύο άσους του Πολωνού διεθνούς Λούκας Ζιγκάντλο αλλά γρήγορα ο Ηρακλής ισοφάρισε σε 5-5 και με επίθεση στην ευθεία του Στάνλεϊ και ένα άουτ καρφί του Μούρεκ πέρασε μπροστά με 8-6. Το καλό μπλοκ του Παναθηναϊκού έδωσε ξανά στους πράσινους το προβάδισμα με 10-9, αλλά κάποιες λάθος επιθέσεις έφεραν ξανά τους Θεσσαλονικείς σε θέση ισχύος με 16-12. Ο Ο Παναθηναϊκός όμως δεν το έβαλε κάτω και με τρεις άσους του Μούρεκ και ένα μπλοκ του Τσέχου Πλάτενικ ισοφάρισε σε 19-19, προκαλώντας ντελίριο στους οπαδούς του. Οι Τσέχοι όμως Νόβο Πλάτενικ είχαν ζετσαθεί και με ένα μπλοκ του αρχηγού Πανταλέων το τριφύλλι πέρασε μπροστά 24-22. Στο σημείο εκέινο ο Λεώνης έδωσε εντολή στον Κράβαρικ να σπάσει τη μπάλα στο σερβίς.Πραγματικά με δύο άσους του Βocco το σκορ έγινε 24-24 και στη συνέχεια έγινε μία σκληρή μάχη όπου μετά από 5 σετ μπολ ο Ηρακλής ισοφάρισε με 30-28, 1-1.

    Στο τρίτο σετ ο Παναθηναϊκός με τακτικό σερβίς προκάλεσε ρήγματα στην κυανόλευκη υποδοχή, αναγκάζοντας τον Ηρακλή σε μία ανορθόδοξη ανάπτυξη του παιχνιδιού, γεγονός που ωφέλησε τους «πράσινους», οι οποίοι με επίθεση του Νοβότνι προηγήθηκαν με 8-5. Η αδυναμία του τριφυλλιού όμως στο τελείωμα των φάσεων έφερε σε απόσταση αναπνοής τον Γηραιό ο οποίος μείωσε σε 10-9 αναγκάζοντας τον Χρήστο Παπαδόπουλος να καλέσει εσπευσεμένα ταϊμ άουτ. Η πολύ καλή απόδοση του Λούκας Ζχιγκάντλο από το σερβίς που πήρε δύο άσους και έδωσε φτερά στα πόδια των συμπαικτών του οι οποίοι με εκπληκτική άμυνα και πλασέ «σπεσιαλιτέ» του Μούρεκ απέκτησαν ένα προβάδισμα ασφαλείας 6 πόντων 16-10. Το πάθος των παικτών του Παναθηναϊκού και ειδικά των ξένων παικτών του. Στο 19-16 ο διαιτητής κ. Ρουσάκης έδειξε κίτρινη κάρτα στον πάγκο του Ηρακλή για διαμαρτυρία, αλλά ο πόντος αντί να ενισχύσει την προσπάθεια των πρασίνων για ένα ανεξήγητο λόγο, από το σημείο εκείνο η ομάδα του Παπαδόπουλου «μπλόκαρε» και ο Ηρακλής ξαναμπήκε στον αγώνα ισοφαρίζοντας σε 21-21. Ένα πλασέ του Στάνλεϊ και ένα σερβίς του Κράβαρικ, που πέτυχε πάνω στη γραμμή τον Νοβότνι, έδωσαν προβάδισμα 23-21 στο «Γηραιό», ο οποίος από άστοχη επίθεση του Μούρεκ στη συνέχεια πήρε με 25-23 προβάδισμα 2-1.

    Ο Ηρακλής με σαφώς ανεβασμένη ψυχολογία πήρε με τακτικό σερβίς ένα προβάδισμα 8-4 και ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Χρήστος Παπαδόπουλος, πέρασε στη θέση του Νοβότνι το Στάθη Ντονα, για να φρεσκάρει λίγο την επιθετική γραμμή της ομάδας. Παρόλα αυτά το καλόμ μπλοκ του Γηραιού διατήρησε το προβάδισμα με 16-11 και 21-17, αλλά από το πουθενά ο Παναθηναϊκός ανέκαμψε χάρις στο πάθος των παικτών του που μείωσαν 23-21, αλλά τελικά η εμπερία των δευτεραθλητών Ευρώπης κέρδισε με 23-23, 3-1 το παιχνίδι και παράλληλα το εισιτήγριο για τον τελικό.

    [17] "Πρόβα" χρυσού για τον Κρεάνκα

    2/4/2005 4:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2005 8:49:51 μμ)

    Συντάκτης:

    Αρχίζει και οριστικοποιείται το χρώμα του μεταλλίου που θα φορέσει στο στήθος ο κορυφαίος, Έλληνας αθλητής του πινγκ-πονγκ, Καλλίνικος Κρεάνγκα, αφού σήμερα κατάφερε μαζί με τον Λευκορώσο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ, να προκριθούν στον τελικό του διπλού ανδρών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Άαρχους της Δανίας. Ο αθλητής της γαλλικής Ενεμπόντ και νούμερο 10 στην παγκόσμια κατάταξη, και ο με τον παρτενέρ του, επικράτησαν στα ημιτελικά με 4-2 (11-9, 11-5, 3-11, 11-8, 6-11, 11-9) των Γερμανών Τίμο Μπολ (Νο-1 στην Ευρώπη) και Κρίστιαν Σους (Νο-36) και το μόνο που τους απασχολεί πια είναι να πιάσουν την ίδια καλή απόδοση για να πάρουν το χρυσό μετάλλιο. Στον αυριανό τελικό που θα γίνει στις 15:00 ώρα Ελλάδας, θα αντιμετωπίσουν τους Αυστριακούς, Βέρνερ Σλάγκερ/Καρλ Γκίντρακ που στα ημιτελικά της διοργάνωσης επικράτησαν 4-2 (6-11, 7-11, 11-2, 11-2, 14-12, 11-8) των Ρώσων Αλεξέι Σμιρνόφ/Ντμίτρι Μαζούνοφ.

    Όλα ανοικτά

    Ο Σλάγκερ είναι Νο-3 στην Ευρωπαϊκή κατάταξη, ενώ ο Γκίντρακ βρίσκεται χαμηλότερα και συγκεκριμένα στο Νο-92. Ο πρώτος είναι γεννημένος στις 28/9/1972 και αγωνίζεται στο αυστριακό πρωτάθλημα. Πριν από δύο χρόνια ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής στο απλό ανδρών, ενώ είναι κάτοχος του ευρωπαϊκού τίτλου στο διπλό μικτό (σ.σ. με την Ουγγαρέζα Κριστίνα Τοτ).

    Ο Έλληνας αθλητής αναφερόμενος στην νέα του επιτυχία, αμέσως μετά τον αγώνα δήλωσε: "Μέχρι σήμερα ο Σαμσόνοφ δεν είχε πιάσει ούτε το μισό της απόδοσής του. Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά παίρνουμε μέρος στο διπλό μαζί, όμως περίμενα ότι αργά ή γρήγορα θα μπορούσαμε να παρουσιαστούμε καλύτεροι. Αυτό συνέβη στον ημιτελικό και είμαι πολύ χαρούμενος που θα διεκδικήσουμε το χρυσό μετάλλιο", είπε ο Κρεάνγκα, ο οποίος αναφέρθηκε και στον ημιτελικό.

    "Πήραμε ανέλπιστα εύκολα τα δύο πρώτα σετ και παρά το γεγονός ότι δεν αντιδράσαμε όπως θα έπρεπε στο τρίτο, κάναμε ότι έπρεπε προκειμένου να φτάσουμε στη νίκη. Τώρα στον τελικό είναι όλα ανοικτά".

    Μετάλλιο και στο απλό

    Το απόγευμα ο Κρέανκα συνέχισε την θριαμβευτική του πορεία προς την κορυφή αλλά αυτή τη φορά μόνος του.

    Ο αθλητής, μετά την πρόκρισή του στο τελικό του διπλού ανδρών, εξασφάλισε μετάλλιο και στο απλό, αυξάνοντας την προσωπική του συλλογή σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στα 10 μετάλλια.

    Ο Κρεάνγκα, αντίθετα απ ότι είχε συμβεί στον αγώνα με τον Σουηδό Γιαν-Όβε Βάλντνερ δεν άφησε ούτε μια υπόνοια ότι μπορεί να απειληθεί άμεσα από τον Γάλλο Πατρίκ Σιλά.

    Τον νίκησε εύκολα 4-2 (7-11, 13-11, 11-4, 7-11, 11-4, 12-10), εξασφάλισε το χάλκινο μετάλλιο και στον αυριανό ημιτελικό με αντίπαλο έναν εκ των Αντριάν Κρισάν (Ρουμανία) και Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (Λευκορωσία) θα προσπαθήσει να περάσει και στον τελικό.

    Τελικός σταθμός Πεκίνο

    Λίγο αργότερα και σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο "χάλκινος" παγκόσμιος πρωταθλητής, δεν έκρυψε την επιθυμία του να κλείσει την καριέρα του όσο θα βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση με πιθανότερο σταθμό το Πεκίνο, αφού τότε θα διανύει το 36ο έτος της ηλικίας του.

    "Θέλω να κλείσω την καριέρα μου, παίζοντας πινγκ πονγκ υψηλού επιπέδου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου το 2008 είναι ο πρώτος στόχος και ίσως λίγο παραπάνω. Αλλά η πορεία μου μέσα στο χρόνο θα δείξει, αφού μέρα με τη μέρα και λόγω των συνεχόμενων αγωνιστικών υποχρεώσεων σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, η καταπόνηση είναι μεγάλη, ειδικά όταν είσαι στη λίστα με τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου, οπότε και είσαι υποχρεωμένος συνεχώς να αποδεικνύεις και να συντηρείς το συγκεκριμένο προνόμιο", είπε ο Κρεάνγκα, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο να αγωνίζεται ακόμη και στην ηλικία των 40 ετών, όπως το έκανε ο αντίπαλός του στη φάση των "16" του απλού ανδρών, Σουηδός Γιαν-Όβε Βάλντνερ.

    "Ο Βάλντνερ είναι ένας σπουδαίος αθλητής με απίστευτη τεχνική. Εγώ δεν διαθέτω την τεχνική του και γι` αυτό το λόγο δεν θα μπορούσα να φτάσω στην ηλικία του και να παίζω πινγκ πονγκ υψηλού επιπέδου όπως το κάνει εκείνος. Και ίσως να συνεχίσει να το κάνει και τα επόμενα χρόνια. Εγώ στηρίζω το παιχνίδι μου κυρίως στα πόδια και τη δύναμη, παράγοντας που από μόνος του είναι ανασταλτικός για μια αξιόλογη αγωνιστική πορεία σε μεγάλη ηλικία", συνέχισε ο αθλητής της Ενεμπόντ που δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει σε λίγο καιρό στη Σανγκάη.

    "Επειδή το παγκόσμιο πρωτάθλημα έρχεται μετά το ευρωπαϊκό, η καταπόνηση του οργανισμού είναι μεγάλη, κατά συνέπεια κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις, όπως ίσως θα ήθελε. Ήδη, σήμερα, είχα έναν μικροτραυματισμό και αυτό σε συνδυασμό με μια κάποια άλλα προβληματάκια του παρελθόντος, με κάνουν να είμαι επιφυλακτικός. Θα προσπαθήσω πάντως για το καλύτερο και ελπίζω πως τα πράγματα θα πάνε όπως ακριβώς τα θέλω", κατέληξε.

    [18] Πόλο: Παρέμεινε στην Α1 ο ΠΑΟΚ

    2/4/2005 8:29:00 μμ

    Ο Παναθηναϊκός αποχαιρέτησε την Α1 υδατοσφαίρισης των ανδρών, η κανονική περίοδος της οποίας ολοκληρώθηκε σήμερα. Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν στη Χίο 7-5 από την ομώνυμη ομάδα και, σε συνδυασμό με τη νίκη του ΠΑΟΚ 11-9 επί του ήδη καταδικασμένου Ηρακλή, έπεσαν στην 11η θέση της βαθμολογίας και ακολουθούν τον "Γηραιό" στην Α2. Σε ό,τι αφορά τη μάχη της εξάδας, η ήττα της Πάτρας από τον Εθνικό επέτρεψε σε Χίο και Χανιά (παρά την εντός έδρας ήττα τους από τον Ολυμπιακό) να πάρουν το εισιτήριο για τα πλέι-οφ.

    Αποτελέσματα - Τελική βαθμολογία

    ΠΑΟΚ-Ηρακλής 11-9 Χίος-Παναθηναϊκός 7-5 Χανιά-Ολυμπιακός 10-18 Πάτρα-Εθνικός 7-11 Πανιώνιος-Γλυφάδα 8-4 Βουλιαγμένη-Π. Φάληρο 6-6

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (ΤΕΛΙΚΗ)

    1. Εθνικός 264-158 41 2. Ολυμπιακός 259-156 36 3. Πανιώνιος 240-170 31 4. Γλυφάδα 192-189 25 5. Χίος 175-184 25 6. Χανιά 193-193 24 =============================== 7. Πάτρα 187-193 22 8. Βουλιαγμένη 202-197 18 9. Π. Φάληρο 172-210 14 10. ΠΑΟΚ 190-234 13 =============================== 11. Παναθηναϊκός 169-234 12 12. Ηρακλής 147-272 1

    Ο Ολυμπιακός έχει έναν μηδενισμό και -2 βαθμούς.

    Τα ζευγάρια των πλει-οφ

    Α΄ Φάση (13, 16, 17 Απριλίου) Γλυφάδα-Χίος (αγώνας Ε1) Πανιώνιος-Χανιά (αγώνας Ε2) Προκρίνεται η ομάδα που θα πετύχει 2 νίκες (best of three).

    Β΄ Φάση (23, 27, 28 Απριλίου) Εθνικός-Νικητής Ε1 (F1 αγώνας) Ολυμπιακός-Νικητής Ε2 (F2 αγώνας)

    Ηττημένος Ε1-Ηττημένος Ε2 (F3 αγώνας) για 5η και 6η θέση Η διαδικασία είναι ίδια με την Α΄ φάση

    Γ΄ Φάση (4, 5, 6, 8, 10, 11 Μαϊου) Νικητής F1 - Νικητής F2 (τελικός) Πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που θα πετύχει 3 νίκες (best of five)

    Ηττημένος F1 - Ηττημένος F2 (για 3η και 4η θέση) Δύο νίκες σε 3 το πολύ αγώνες

    [19] Μπάσκετ

    Όνειρα οκτάδας ο Ηρακλής

    2/4/2005 8:01:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με ένα ξέσπασμα στην τελευταία περίοδο ο Ηρακλής έκαμψε την σθεναρή αντίσταση της ΜΕΝΤ στο Ιβανώφειο και πήρε την νίκη με 90-83, κάτι που επιτρέπει στην ομάδα του Λευτέρη Κακιούση να κάνει "όνειρα" για είσοδό της στην κορυφαία οκτάδα της βαθμολογίας. Κορυφαίοι για τους γηπεδούχους ήταν ο Ηλιάδης και ο Παυλίδης, όμως καθοριστικός ήταν ο πρώην παίκτης της ΜΕΝΤ, Γιώργος Δέδας που με δύο δικά του τρίποντα στην τελευταία περίοδο, έδωσε στον "Γηραιό" την ευκαιρία να ξεφύγει και από το 57-57 της τρίτης περιόδου να φτάσει στο τελικό 90-83.

    Ο Ηρακλής εκμεταλεύτηκε τα λάθη της ΜΕΝΤ, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, και από τα πρώτα λεπτά του αγώνα πήρε βραχεία κεφαλή στο σκορ, για να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο με τον «γηραιό» στο +2 (24-22), βασιζόμενος στις επιθετικές προσπάθειες των Ηλιάδη και Μπράιαντ. Στη συνέχεια, πάντως, ο Ηρακλής ανέβασε τις στροφές του και οικοδόμησε μία διαφορά 10 πόντων. Ωστόσο, ο Αμερικανός της ΜΕΝΤ, Ντίλαν Πέιτζ, δεν πέταξε... λευκή πετσέτα και κατάφερε με προσωπικές ενέργειες να μειώσει στους 6π. (45-39) με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Η ΜΕΝΤ στην τρίτη περίοδο ανέβασε και άλλο τις στροφές της και αφού κατάφερε να επικρατήσει στον τομέα των ριμπάουντ πέτυχε την ισοφάριση με τη λήξη της περιόδου (57-57). Στην τελευταία περίοδο, ακολούθησε η αφύπνιση και των Δέδα, Χάμιλτον και Παυλίδη, που έφτασαν τους πόντους τους σε διψήφιο αριθμό και ο Ηρακλής έφτασε στη νίκη με το τελικό 90-83.

    Διαιτητές: Καρούσης, Αναστόπουλος, Μιχαλόπουλος Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 24-22, 45-39, 57-57, 90-83 Ηρακλής: Χάμιλτον 12 (2), Τζόρτζεβιτς, Καλαϊτζίδης 2, Ηλιάδης 19 (1), Μπράιαντ 15, Ταπούτος 6, Παυλίδης 18 (3), Παπαϊωακείμ, Δέδας 12 (4), Χένιακ 4, Κούβελας 2. ΜΕΝΤ: Γκόλιοβιτς 25 (4), Κέλι, Κέκελης 7 (1), Σπανός 5 (1), Τσέλιος 2, Πέιτζ 25 (3), Μπίγκους 12, Οκούνσκι, Μπογκόγιεβιτς 7 (1).

    [20] Μπάσκετ

    Πέρασε ο Άρης από την Αμαλιάδα

    2/4/2005 6:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2005 8:21:27 μμ)

    Συντάκτης:

    Τα πολλά προβλήματα του Ιωνικού Ν.Φ. που εντοπίζονται στις απουσίες παικτών λόγω οφειλών της διοίκησης και στην απουσία των θεατών λόγω της τιμωρίας, προσέφεραν στον Άρη που δεν έχασε την ευκαιρία μια μοναδική ευκαιρία για ένα εύκολο "διπλό" στην Αμαλιάδα. Το τελικό σκορ ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν 68-84, καθώς οι γηπεδούχοι μπόρεσαν να αντισταθούν μόνο στο πρώτο ημίχρονο. Η ομάδα του Γιώργου Ζευγώλη εμφάνιζε εικόνα... διάλυσης όλες τις προηγούμενες ημέρες, κάτι που φάνηκε και στο γήπεδο, όπου ο Ελληνας τεχνικός είχε στη διάθεσή του μόλις οκτώ παίκτες. Μετά την ήττα αυτή πάντως και όπως ήταν αναμενόμενο ο τεχνικός του Ιωνικού στην συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε την παράιτησή του εν μέσω δακρύων!

    Προσπάθησαν οι γηπεδούχοι...

    Τα γεγονότα αυτά, σε συνδυασμό με τη φόρμα του Αρη και την απουσία κόσμου, προδιέθεταν για έναν... περίπατο των «κιτρίνων». Ομως, οι συγκινητικές προσπάθειες των εναπομείναντων παικτών του Ιωνικού άλλαξαν τα δεδομένα. Νικολαϊδης και Κουτρούλιας έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους και οι γηπεδούχοι πήραν το προβάδισμα στα πρώτα λεπτά. Ο Τσαρλς Μπάρτον πέρασε στο παιχνίδι τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη που δεν είχε αντίπαλο μέσα στο καλάθι και, μαζί με τον Στακ, ηγήθηκαν του Αρη. Ούτε κι έτσι όμως μπόρεσαν οι Θεσσαλονικείς να "καθαρίσουν" νωρίς το παιχνίδι, με συνέπεια στο ημίχρονο να πρηγούνται μόλις με έναν πόντο (41-40), με τους δύο ψηλούς να έχουν πετύχει περισσότερους από τους μισούς πόντους της ομάδας τους (23 συνολικά, 12 ο "Σόφο" και 11 ο Αμερικανός).

    ...αλλά δεν τα κατάφεραν!

    Στην τρίτη περίοδο, οι φιλοξενούμενοι βελτίωσαν αισθητά την άμυνά τους (ο Καραποστόλου "έσβησε" τον Νικολαϊδη), ενώ στην επίθεση ανέβασε την απόδοσή του ο Καστλ, με αποτέλεσμα ο Αρης να ξεφύγει με δέκα πόντους (55-45), στα μέσα του δεκαλέπτου. Ο Ιωνικός προσπάθησε, αλλά δεν είχε λύσεις για να "γυρίσει" το ματς και το κρεσέντο του Ραϊτσεβιτς (εννιά πόντοι στο πρώτο δίλεπτο της τελευταίας περιόδου) απλώς "σφράγισε" τη νίκη των Θεσσαλονικέων, που έφτασαν χωρίς περαιτέρω προβλήματα στο τελικό 84-68. Διαιτητές: Παπαδημητρίου, Χατζής, Ντίνος Τα δεκάλεπτα: 26-26, 40-41, 55-63, 68-84

    ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ.: Λημνιάτης, Γιαννουζάκος 10, Νικολαϊδης 17 (2), Μοσχοβίτης 11 (3), Δορκοφίκης 12 (2), Κουτρούλιας 12 (1), Φωτίου, Πασχάλης 6 ΑΡΗΣ: Κόλινς 5 (1), Καστλ 10 (2), Ραϊτσεβιτς 12 (2), Κυρίτσης 6, Τζόνσον 4, Χαριτόπουλος 2, Ασημακόπουλος, Πάντιους 4, Καραποστόλου 6 (2), Σχορτσιανίτης 20, Στακ 15 (1).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 2 April 2005 - 18:03:32 UTC