Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για το έλλειμμα
  • [02] Μέτρα για την Οικονομία
  • [03] "Εξαφανίζονται" τα ράντζα
  • [04] Χορεύετε;
  • [05] Λίγο ξύλο την ημέρα…
  • [06] Παράπονα από τους ΟΤΑ
  • [07] Κατέθεσε ο Μ Τριανταφυλλόπουλος
  • [08] Σε δεινή θέση ο Ανάν
  • [09] Υποχώρησε φράγμα νότια της Καμπούλ
  • [10] Μέτρα για την Οικονομία
  • [11] Ξεχώρισαν οι τρεις πρώτες πόλεις
  • [12] Την ύστατη στιγμή η Λάτσιo
  • [13] "Φλέρτ" Μπάρτσελόνα με Ανρί
  • [14] Πριν την προπόνηση θα μιλήσει ο Μπρίγκελ
  • [15] Χωρίς φανατισμό!
  • [16] Ολυμπιακός: Ένα καλό και δύο άσχημα
  • [17] Παρέμειναν οι… Ελπίδες
  • [18] Μαρούσι: ’μεση επανεξέταση
  • [19] ΑΕΚ: Νίκη ίσον πρόκριση
  • [20] ΠΑΟ: Η πρόκριση περνάει από το ΟΑΚΑ
  • [21] Σε απολογία Ολυμπιακός και Πάτρα
  • [22] Πινγκ Πονγκ: "Από ψηλά" και οι ’ντρες
  • [23] "Ασημένιες" οι γυναίκες στο ’αρχους
  • [24] Το πίρσινγκ βλάπτει σοβαρά τα ούλα
  • [25] Υπέκυψε στην Κομισιόν η Microsoft
  • [26] Αίτηση διαζυγίου για τη Τζένιφερ

    [01] Οικονομία

    Αυξήσεις σε ΦΠΑ, σε φθηνά τσιγάρα και ποτά Μέτρα για το έλλειμμα

    29/3/2005 4:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2005 7:47:20 μμ)

    Συντάκτης:

    Περιορισμός της δημόσιας σπατάλης και αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, χωρίς να θιγεί το κοινωνικό κράτος, είναι οι δύο βασικοί άξονες για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Με τα νέα μέτρα, αναπροσαρμόζεται κατά 1% ο ΦΠΑ και αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι σε τσιγάρα και ποτά. Στο μέτωπο των δαπανών, στόχος είναι η μείωσή τους την επόμενη διετία στο 49% του ΑΕΠ από 50,4%, "με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες για τον πολίτη". Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε "εθνική πρόκληση" την μείωση του ελλείμματος, απέδωσε τις ευθύνες για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό στις προηγούμενες κυβερνήσεις και απέκλεισε άλλες φορολογικές αυξήσεις. Τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος εγκρίθηκαν νωρίτερα από την κυβερνητική επιτροπή, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, των εργατικών συνδικάτων και των εμπόρων.

    "Δεν πειράζουμε τις κοινωνικές δαπάνες"

    Στόχος του υπουργείου Οικονομίας με το Επικαιροποημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης είναι να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006, ικανοποιώντας έτσι τις συστάσεις ECOFIN. Για την ανάπτυξη, η αισιόδοξη πρόβλεψη είναι ότι την επόμενη τριετία θα κυμανθεί από 3,9 % μέχρι 4,2 % και η απαισιόδοξη εκτίμηση είναι πως θα επιβραδυνθεί στο 2,9 έως 3%.

    Ο ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται σε 19%, 9% και 4,5% (έναντι 18%, 8% και 4% αντίστοιχα), ενώ παραμένει ως έχει στις περιοχές που ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές. Τα μέτρα θα ισχύσουν από την 1η Απριλίου, ενώ θα υπάρξει χρόνος προσαρμογής των ταμειακών μηχανών.

    Όσον αφορά τα τσιγάρα, προβλέπεται η επιβολή Ελάχιστου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με ποσοστό 65% επί του ειδικού φόρου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η ελάχιστη τιμή των λεγόμενων φθηνών τσιγάρων θα αυξηθεί σε 1,40 - 1,50 ευρώ, έναντι 0,70 - 0,80 ευρώ που είναι σήμερα.

    Στα ποτά, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αυξάνεται κατά 20%. Η αύξηση περιορίζεται στο μισό για το ούζο, το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς και για τα αλκοολούχα ποτά που καταναλώνονται στα Δωδεκάνησα.

    Από τα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να εισπραχθούν περίπου 2,5 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2006, ενώ, όπως διευκρίνισε ο κ. Αλόγοσκούφης, δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα για την τόνωση των εσόδων και η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην περιστολή των δαπανών του Δημοσίου.

    Έτσι, η κυβέρνηση προγραμματίζει την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου των δημοσίων δαπανών, καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και της περιουσίας του Δημοσίου, προώθηση της νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων, νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των ΔΕΚΟ και απλοποίηση της νομοθεσίας για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, ενώ "κόβονται" προνόμια των κρατικών αξιωματούχων (όπως οι πιστωτικές κάρτες, τα αυτοκίνητα και οι σωματοφύλακες).

    "Η πολιτική της ήπιας προσαρμογής θα συνεχισθεί", τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θοδωρή Ρουσόπουλου. Παράλληλα, οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Ρουσόπουλος επέκριναν την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε στην αύξηση του ελλείμματος.

    Αντιδρούν αντιπολίτευση, εργατικά συνδικάτα και έμποροι

    Η κατάσταση της Οικονομίας εξετάστηκε στη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. "Ομολογία αποτυχίας" χαρακτήρισε τα μέτρα ο πρόεδρος του Κινήματος και απέδωσε προσωπικές ευθύνες στον Πρωθυπουργό και τον κ. Αλογοσκούφη, τονίζοντας πως η πολιτική τους πλήττει βαρύτατα τον Έλληνα φορολογούμενο και την ελληνική οικογένεια. "Η κυβέρνηση καλεί τον ελληνικό λαό να πληρώσει την αποτυχία της", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    "Αντί μεγαλόστομων εκφράσεων, ο κ. Παπανδρέου ας ζητήσει πρώτα συγγνώμη για μια πολιτική την οποία και ο ίδιος ως υπουργός συνδιαμόρφωσε όλα αυτά τα χρόνια", απάντησε στις επικρίσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ έκανε λόγο για "νέα φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα" και χαρακτήρισε κοροϊδία τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ, που αποδίδει τα αντιλαϊκά μέτρα στην δημοσιονομική απογραφή.

    "’γριο πακέτο φοροεισπρακτικών μέτρων και περικοπής δαπανών, το οποίο θα πληρώσει πανάκριβα ο ελληνικός λαός", χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις Αλογοσκούφη ο υπεύθυνος για την Οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ υπογράμμισε πως οι ανακοινώσεις Αλογοσκούφη δείχνουν "ανακολουθία λόγων και έργων" και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντεργατικά φορολογικά μέτρα. Για "κατάσταση αντίστροφης αναδιανομής και μεγαλύτερης ανισοκατανομης τους εισοδήματος", έκανε λόγο η ΑΔΕΔΥ, προβλέποντας διαρκή και εντεινόμενη λιτότητα.

    "Τα εξαγγελθέντα μέτρα θα μπορούσαν να τύχουν της αποδοχής των επιχειρήσεων και των πολιτών, έστω και ως αναγκαίο κακό, αν είχε προηγηθεί η τιθάσσευση της κρατικής σπατάλης", ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δημήτρης Αρμενάκης.

    Αναγκαία χαρακτήρισε τα μέτρα ο πρόεδρος του Eμπορικού και Bιομηχανικού Επιμελητηρίου της Aθήνας, Δ. Φουντουκάκος, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές, ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, προκειμένου να περιορισθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

    Τέλος, η Γενική Συνομοσπονδία Eπαγγελματιών - Bιοτεχνών έκανε λόγο για συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων και προειδοποίησε για κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων και επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μέτρα για την Οικονομία

    [02] Οικονομία

    Εγκρίθηκαν από την κυβερνητική επιτροπή Μέτρα για την Οικονομία

    29/3/2005 2:09:00 μμ

    Συντάκτης:

    Το αναθεωρημένο πρόγραμμα της Οικονομίας και τα μέτρα για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Σε λίγη ώρα, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, θα ανακοινώσει το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, για το χρονικό διάστημα 2004 2007. Για σοβαρές και σημαντικές αποφάσεις, έκανε λόγο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, υπογραμμίζοντας, ότι τα μέτρα έχουν στόχο την αντιμετώπιση του μεγάλου δημοσιονομικού προβλήματος και την εφαρμογή του προϋπολογισμού. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, χαρακτήρισε τα μέτρα αναπόφευκτα και διευκρίνισε, πως δεν θα επηρεάσουν το κοινωνικό κράτος. Υπήρξε απόλυτη συμφωνία στην κυβερνητική επιτροπή, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, σημειώνοντας ότι στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να βγει η χώρα από την κρίση μέσα στην επόμενη διετία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τα νέα οικονομικά μέτρα στο επίκεντρο

    [03] Υγεία

    Αποδίδει το νέο σύστημα εφημεριών "Εξαφανίζονται" τα ράντζα

    29/3/2005 7:32:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105, 8

    Ιδιαίτερα ικανοποιητικά και ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από την τρίμηνη πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, τα ράντζα έχουν μειωθεί κατά 96,22%. Μάλιστα στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου το πρόβλημα ήταν οξύτατο η μείωση έφτασε το 97%. Η επιτυχία του νέου συστήματος εφημεριών αποτέλεσε το πράσινο φως για τη συνέχισή του και τους επόμενους έξι μήνες, ενώ σύντομα θα επεκταθεί και στη Θεσσαλονίκη. Κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να συζητήσει με τον Ιατρικό Σύλλογο και τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

    Μέτρα για τη γρίππη των πουλερικών

    Παράλληλα, ο κ Κακλαμάνης αναφέρθηκε στις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για επικείμενη πανδημία γρίπης, σημειώνοντας, ότι λαμβάνονται προληπτικά μέτρα και στη χώρα μας.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας υπάρχει ο κίνδυνος μετάλλαξης του ιού της γρίπης των πουλερικών, που εμφανίστηκε στην Κίνα και να γίνει αιτία να θρηνήσουμε πολλά θύματα διεθνώς.

    Όπως τόνισε ο κ Κακλαμάνης το σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας προβλέπει την προμήθεια 500.000 δόσεων φαρμάκων κατά του ιού, που θα χορηγηθούν σε περίπτωση που η πανδημία πλήξει και τη χώρα μας.

    Τα φάρμακα αυτά, αφενός μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων της γρίπης, αλλά μπορούν να δράσουν και προληπτικά.

    Ωστόσο ο Υπουργός διευκρίνισε, ότι όλο το σχέδιο καθώς και η χορήγησή τους θα εξαρτηθούν από την ένταση της εμφάνισης κρουσμάτων της επικίνδυνης γρίπης στον ευρωπαϊκό χώρο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ικανοποίηση για τις εφημερίες

    Αλλάζουν τα δεδομένα στις εφημερίες

    [04] Παράξενα

    Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έκανε και πάλι την έκπληξη Χορεύετε;

    29/3/2005 7:11:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters

    Ένα λογοπαίγνιο με τον τίτλο της τελευταίας ταινίας του Ρίτσαρντ Γκιρ ήταν αρκετό για να μετατραπεί το πρωθυπουργικό μέγαρο της Ιαπωνίας σε αίθουσα χορού." Χορεύετε;" ρώτησε τον Αμερικανό ηθοποιό ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γουνιχίρο Κοϊζούμι και ο Ρίτσαρντ Γκιρ, αν και ξαφνιασμένος, του έδωσε το χέρι και έκαναν μαζί μια γρήγορη περιστροφή μπροστά στις κάμερες. Ο 63χρονος πρωθυπουργός, συνηθίζει να υποδέχεται τους καλεσμένους του με ιδιαίτερο τρόπο. Δυο χρόνια πριν, τραγούδησε μαζί με τον Τομ Κρουζ τη γνωστή επιτυχία του Έλβις Πρίσλεϊ, "I want you, I need you, I love you".

    [05] Παράξενα

    Λίγο ξύλο την ημέρα

    29/3/2005 5:05:00 μμ

    Συντάκτης:

    Αισθάνεστε κατάπτωση; Θέλετε να χάσετε επιτέλους αυτά τα κιλά, που σας ταλαιπωρούν και δεν μπορείτε; Για να λειτουργήσετε χρειάζεστε τουλάχιστον τρία τέσσερα ποτηράκια αλκοόλ; Μην αγχώνεστε, για όλα υπάρχει λύση και μάλιστα απλή. Δε θα χρειαστεί να ταλαιπωρηθείτε καθόλου, ούτε με βελονισμό, ούτε με ψυχοθεραπεία, ούτε με υπνωτισμό. Αν ακολουθήσετε τη συμβουλή των Ρώσων επιστημόνων, τα προβλήματά σας θα λυθούν απλά. Το πολύ, πολύ να πονέσετε λιγάκι, αλλά ίσως και να σας αρέσει Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Ναβασιμπίρσκ λοιπόν, το μόνο χρειάζεται, είναι να φάτε λίγες ξυλιές, στα γυμνά σας οπίσθια, γιατί, όπως λένε ο ραβδισμός, απελευθερώνει τις ενδορφίνες, τα φυσικά χημικά, που παράγει το σώμα και προκαλούν ευφορία. Οι ενδορφίνες λοιπόν, κάνουν τον άνθρωπο να αισθάνεται πιο χαρούμενος, μειώνουν την όρεξη, αυξάνουν τη λίμπιντο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, δρουν ως αναλγητικό, αλλά δεν προκαλούν εθισμό.

    Με τον καιρό συνηθίζεται

    Σύμφωνα με τον Δρ Speransky από το Ιατρικό Ινστιτούτο του Ναβασιμπίρσκ, η θεραπεία έχει πραγματικά αποτελέσματα. "Δεν είμαι σαδιστής" τονίζει, "αλλά προτείνω το ραβδισμό ανεπιφύλακτα". Αλλά και η Δρ. Marina Chuhrova, μέλος της ερευνητικής ομάδας, υπέρ του ραβδισμού, λέει, πως έχει 10 ασθενείς, τους οποίου δέρνει αρκετές φορές την εβδομάδα. Όπως λέει, στην αρχή δεν τους άρεσε, αλλά μετά από λίγο καιρό ήθελαν όλο και περισσότερο

    Οι ειδικοί προτείνουν μία συχνή θεραπεία με 30 έως 60 ξυλιές, από έναν άνθρωπο μεσαίου σωματότυπου. Στη Ρωσία κάθε θεραπεία κοστίζει 83 ευρώ, αλλά αν ψάξετε λιγάκι, όλο και κάποιον θα βρείτε να σας δείρει δωρεάν.

    [06] Κοινωνία

    Στη Βουλή η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη Παράπονα από τους ΟΤΑ

    29/3/2005 6:40:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή ταλαιπωρίας για πολλούς πολίτες αποδεικνύονται οι Δήμοι και οι Νομαρχίες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2004, που παραδόθηκε στη Βουλή. Σε συνέντευξη Τύπου για τα κυριότερα σημεία της έκθεσης, ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης, ανέφερε πως οι ΟΤΑ βρίσκονται στην πυραμίδα της κακοδιοίκησης (ποσοστό 20,8%), αφού τα περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις πολιτών κράτους αφορούν τους Δήμους. Παράλληλα, οι ΟΤΑ δεν αποδέχθηκαν τις προτάσεις του Συνηγόρου σε μια από τις δέκα βάσιμες αναφορές, ιδίως για ζητήματα κακοδιοίκησης και περιβάλλοντος, όπως οι εγκαταστάσεις κεραιών τηλεπικοινωνιών. Ο κ. Καμίνης απέδωσε το πρόβλημα στην πληθώρα αρμοδιοτήτων που έχουν παραχωρηθεί στους ΟΤΑ από τον νομοθέτη, στο ότι οι Δήμοι και οι Νομαρχίες δεν υπάγονται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και στη λαθεμένη πεποίθηση των δημοτικών αρχόντων πως, επειδή εκλέγονται κατ' ευθείαν από τους πολίτες, υπερτερούν του Νόμου και προβαίνουν σε αυθαιρεσίες.

    Κοντά στον πολίτη ο Συνήγορος

    Σύμφωνα με την έκθεση, η ανεξάρτητη Αρχή δέχθηκε 10.571 νέες αναφορές, εκ των οποίων οι περισσότερες (37,3%) αφορούσαν στον κύκλο σχέσεων κράτους - πολίτη.

    Το 2004 σημειώθηκε μικρή μείωση των αναφορών κατά 2,6%, σε σύγκριση με το 2003. Από το σύνολο των αναφορών εξετάστηκαν και διεκπεραιώθηκαν οι 10.913 (77,42%), ενώ οι υπόλοιπες θα εξεταστούν κατά το τρέχον έτος.

    Μια από τις δέκα βάσιμες αναφορές δεν επιλύθηκε λόγω νομοθετικών κενών και οργανωτικών δυσλειτουργιών της Διοίκησης και κυρίως αφορούσαν ζητήματα νομιμότητας εισόδου και παραμονής αλλοδαπών, προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, αλλά και ζητήματα υγείας.

    Στη "μαύρη λίστα" παραπόνων της Αρχής βρέθηκαν επίσης τα ταμεία ασφάλισης με 19,8%, το υπουργείο Παιδείας με 9,2% και το υπουργείο Εσωτερικών με 8,5%. Παράλληλα, το 2004 διπλασιάστηκε σχεδόν ο αριθμός των αναφορών που υπέβαλαν άτομα με αναπηρία και αφορούν τους τομείς της απασχόλησης, της κοινωνικής ασφάλισης και της μετακίνησης.

    Ο Συνήγορος του Πολίτη παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες. Η αναφορά υποβάλλεται αυτοπροσώπως στα γραφεία της Αρχής (Χατζηγιάννη Μέξη 5 Αθήνα, από τις 8:30 μέχρι τις 14:00), με ταχυδρομική επιστολή, ή με φαξ στο 210 729 21 29.

    Σχετικά Links:

    Συνήγορος του Πολίτη

    [07] Κοινωνία

    Για τη συνέντευξη Βαβύλη Κατέθεσε ο Μ Τριανταφυλλόπουλος

    29/3/2005 6:39:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Για περισσότερο από δύο ώρες κατέθετε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ελένη Σωτηροπούλου ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος σχετικά με τη συνέντευξη που πήρε από τον καταζητούμενο Απόστολο Βαβύλη και παρέδωσε τις εν λόγω βιντεοκασέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δημοσιογράφος δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη η συνέντευξη, καθώς και για οποιαδήποτε στοιχεία διαθέτει σχετικά με την διερευνώμενη υπόθεση. Μάλιστα, η κ Σωτηροπούλου φέρεται να ζήτησε από το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο κάθε στοιχείο, που διαθέτει σχετικά με την κίνηση συγκεκριμένου λογαριασμού της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης "Μεγάλη Ελλάδα" σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στο Χολαργό. Ο Απ. Βαβύλης φέρεται να εκταμίευσε ποσά συνολικού ύψους 90 χιλιάδων ευρώ, τα οποία είχε διαθέσει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην οργάνωση της Κάτω Ιταλίας.

    [08] Κόσμος

    Σε οικονομικό σκάνδαλο εμπλέκεται ο γιος του Σε δεινή θέση ο Ανάν

    29/3/2005 7:29:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC - Reuters

    Επικριτικό για τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, αναμένεται να είναι το πόρισμα έρευνας που θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός της ημέρας και αναφέρεται στις δραστηριότητες του γιου του, Κότζο, σε σχέση με το πρόγραμμα "πετρέλαιο για τρόφιμα", το οποίο επέβαλε ο ΟΗΕ στο Ιράκ στα μέσα της δεκαετίας του '90. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα θα καταλογίζει στον Κότζο εμπλοκή σε οικονομικό σκάνδαλο και στον Κόφι Ανάν ότι αγνόησε ή δεν έδωσε αρκετή προσοχή στο προφανές ασυμβίβαστο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του γιου του: ο Κότζο εργαζόταν στην ελβετική εταιρία Κοτένκα, η οποία ανέλαβε από τα Ηνωμένα Έθνη την εισαγωγή αγαθών στο πλαίσιο του προγράμματος. Επίσης, το πόρισμα αναμένεται να επιρρίψει ευθύνες στον γενικό γραμματέα για την αδυναμία του να αντιληφθεί τον ρόλο ορισμένων γραφειοκρατών του ΟΗΕ. Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες για δωροδοκία και διαφθορά στους κόλπους του Οργανισμού πολλαπλασιάζουν τις φωνές που ζητούν την παραίτηση Ανάν. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, Φρεντ Έκχαρντ, απέκλεισε το ενδεχόμενο, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ο γενικός γραμματέας δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση να παραιτηθεί. Αντιθέτως, αναμένει ότι θα απαλλαγεί από κάθε κατηγορία".

    Σχετικά Links:

    Ανεξάρτητη έρευνα για το "πετρέλαιο για τρόφιμα"

    ΟΗΕ

    [09] Κόσμος

    Κατέρρευσαν σπίτια Υποχώρησε φράγμα νότια της Καμπούλ

    29/3/2005 6:08:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν, μετά την υποχώρηση φράγματος στην επαρχία Γκάζνι, νότια της Καμπούλ. Από τις πλημμύρες κατέρρευσαν σπίτια, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έγινε γνωστός. "Εχουμε πληροφορίες ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις πλημμύρες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης της επαρχίας Ασαντουλάχ Χαλίντ και πρόσθεσε ότι όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή έχουν αποκλειστεί μετά την υποχώρηση του φράγματος Μπαντι Σουλτάν.

    [10] Οικονομία

    Εγκρίθηκαν από την κυβερνητική επιτροπή Μέτρα για την Οικονομία

    29/3/2005 2:09:00 μμ

    Συντάκτης:

    Το αναθεωρημένο πρόγραμμα της Οικονομίας και τα μέτρα για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Σε λίγη ώρα, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, θα ανακοινώσει το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, για το χρονικό διάστημα 2004 2007. Για σοβαρές και σημαντικές αποφάσεις, έκανε λόγο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, υπογραμμίζοντας, ότι τα μέτρα έχουν στόχο την αντιμετώπιση του μεγάλου δημοσιονομικού προβλήματος και την εφαρμογή του προϋπολογισμού. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, χαρακτήρισε τα μέτρα αναπόφευκτα και διευκρίνισε, πως δεν θα επηρεάσουν το κοινωνικό κράτος. Υπήρξε απόλυτη συμφωνία στην κυβερνητική επιτροπή, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, σημειώνοντας ότι στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να βγει η χώρα από την κρίση μέσα στην επόμενη διετία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τα νέα οικονομικά μέτρα στο επίκεντρο

    [11] Αθλητισμός

    Ξεχώρισαν οι τρεις πρώτες πόλεις

    29/3/2005 3:01:00 μμ

    Συντάκτης:

    "Κεφάλι" στην υπόθεση της ανάθεσης της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, έχουνε αποκτήσει σύμφωνα πηγή προσκείμενη στην επιτροπή αξιολόγησης της ΔΟΕ, οι τρεις υποψήφιες πόλεις του Λονδίνου, του Παρισιού και της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα δηλώσεις της έγκυρης "πηγής", που όπως είναι φυσικό διατήρησε την ανωνυμία της για ευνόητους λόγους, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, αυτές οι τρεις πόλεις θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους στην κούρσα της "εκλεκτής" πόλης που θα φιλοξενήσει σε επτά χρόνια το μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη. Αντίθετα μετά τις επισκέψεις της επιτροπής, σε σχέση με τις παραπάνω πόλεις υστερούνε οι Μόσχα και Μαδρίτη.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Την ύστατη στιγμή η Λάτσιo

    29/3/2005 8:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2005 8:18:42 μμ)

    Συντάκτης:

    Στο παρά πέντε κυριολεκτικά, φαίνεται πως σώθηκε η Λάτσιο. Ο σύλλογος της Ρώμης γλίτωσε την πτώχευση, αφού ήρθε σε συμφωνία με τις ιταλικές αρχές για την αποπληρωμή του χρέους του προς την εφορία, ύψους 140 εκ. ευρώ. Όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση, η Λάτσιο θα αποπληρώσει ολόκληρο το ποσό (έτσι όπως υπολογίζεται ως τις 31 Αυγούστου 2005) σε 23 ετήσιες δόσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως αν δεν γινόταν αυτό, τότε ο Ιταλικός σύλλογος θα αναγκαζώταν να κηρύξει πτώχευση και να υποβιβαστεί στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, όπως συνέβη πριν λίγα χρόνια με τη Φιορεντίνα.

    Κυβερνητικοί τρισμοί

    Πάντως, η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε τριγμούς στην ιταλική κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εταίρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και η Λέγκα του Βορρά, έκανα λόγο για ιδιαίτερη μεταχείριση σε ομάδες της Ρώμης. Όπως χαρακτηριστικά είπε το στέλεχος του κόμματος, Μάριο Μποργκέζιο, "οι Ρωμαίοι κλέφτες δεν δίστασαν να σώσουν τη Λάτσιο, η οποία σε μια σοβαρή χώρα θα είχε χρεοκοπήσει".

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Φλέρτ" Μπάρτσελόνα με Ανρί

    29/3/2005 6:19:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την κορυφαία επιθετική "τριπλέτα" του πλανήτη θέλει να δημιουργήσει ο Χοάν Λαπόρτα στην Μπαρτσελόνα, αφού σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα, "Sport" επιθυμεί διακαώς να εντάξει στο δυναμικό της ομάδας τον Τιερί Ανρί. Ο Ανρί σύμφωνα πάντα με τον Λαπόρτα θα αποτέλεσει το απόλυτο συμπλήρωμα στους ήδη υπάρχοντες Ετό και Ροναλντίνιο και αυτό είναι κάτι που τον ικανοποιεί σε βαθμό να σκοπεύει να δώσει περίπου 25 με 30 εκατομμύρια ευρώ, που αναμένεται να κοστίσει μια τέτοια κίνηση. Βέβαια εμπόδιο στις βλέψεις του Λαπόρτα μέχρι στιγμής είναι ο ίδιος ο Γάλλος επιθετικός που πρόσφατα δήλωσε ότι θέλει να μείνει στους "κανονιέρηδες" μέχρι το τέλος της καριέρας του. Παρόλα αυτά η "Sport" δεν δείχνει να πτοείται, αφού αναφέρει χαρακτηριστικά, "όσο η Αρσεναλ, όσο και ο Ανρί γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι η καλύτερη για την πραγματοποίηση μίας τέτοιας μεταγραφής"!

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πριν την προπόνηση θα μιλήσει ο Μπρίγκελ

    29/3/2005 2:34:00 μμ

    Συντάκτης:

    Απόψε στις 19:00 στο στάδιο "Καραϊσκάκη", λίγο πριν την έναρξη της προπόνησης της Αλβανίας, θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου του Γερμανού ομοσπονδιακού τεχνικού της ομάδας της γειτονικής χώρας, , Χανς Πέτερ Μπρίγκελ, ενόψει του κρίσιμου αυριανού αγώνα με την εθνική μας ομάδα για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2006. Πριν από λίγη ώρα η ποδοσφαιρική ομάδα της Αλβανίας, προσπάθησε να βρει σε κεντρικό ξενοδοχείο κάποιο χώρο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τις δηλώσεις του κ. Μπρίγκελ στους εκπροσώπους του Τύπου, αλλά καμία αίθουσα δεν ήταν ελεύθερη.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Χωρίς φανατισμό!

    29/3/2005 4:05:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ευδιάθετος αλλά πάντα μετρημένος στις δηλώσεις του εμφανίστηκε και σήμερα ο Ότο Ρεχάγκελ στην συνέντευξη Τύπου ενόψει του αυριανού αγώνα με την Αλβανία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, στην Γερμανία. Ο ομοσπονδιακός προπονητής μίλησε σχεδόν για όλα τα θέματα που αφορούν αυτή την εποχή την Εθνική ομάδα, αρνήθηκε όπως πάντα να μιλήσει για τακτική και φυσικά επεσήμανε την σημασία του αγώνα αλλά και την σοβαρότητα του, γεγονός που δεν επιτρέπει τον φανατισμό της εξέδρας αλλά μόνο τον ενθουσιασμό και την υποστήριξη. "Σίγουρα οι φίλαθλοι θα πρέπει να στηρίξουν την ομάδα, αλλά η συμπεριφορά τους να είναι ανάλογη με τη συμπεριφορά που είχαν στα γήπεδα της Πορτογαλίας, τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρεχάγκελ και συμπλήρωσε, "Ενθουσιασμός ναι, φανατισμός όχι! Εμείς θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο πως θα παίξουμε και στο πως θα κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι. Μόνο αυτό μας ενδιαφέρει. Και πρέπει να προσέξουμε αυτό το ματς, γιατί η FIFA θα καιροφυλακτεί και μπορεί κάποιες κακές συμπεριφορές να βλάψουν την ομάδα μας"

    3 βαθμοί και τίποτα άλλο

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια μπορεί να είναι τα επιπλέον κίνητρα για τον συγκεκριμένο αγώνα, ο Γερμανός προπονητής, αρκέστηκε να τονίσει πως μοναδικό κίνητρο είναι η νίκη και οι τρεις βαθμοί. " Το μοναδικό κίνητρο είναι τα 90 λεπτά του αγώνα και το να πάρουμε τους τρεις βαθμούς. Όταν ξεκινά ένα παιχνίδι πρέπει να είσαι 100% έτοιμος. Τίποτα άλλο", είπε και πρόσθεσε για τον αγώνα, "Ουσιαστικά στο παιχνίδι με την Αλβανία αρχίζει ο β γύρος. Και όποιος βλέπει τη βαθμολογία, καταλαβαίνει τις δυσκολίες που υπάρχουν», ήταν τα πρώτα του λόγια και συνέχισε: «Όλοι οι παίκτες είναι έτοιμοι, εκτός του Δέλλα, που δεν έπαιξε και στο προηγούμενο παιχνίδι. Οι παίκτες που αγωνίστηκαν στη Γεωργία επέστρεψαν υγιείς κι έτσι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ελπίζω να παίξουμε αύριο με ενθουσιασμό και να πάρουμε τη νίκη".

    Κανένα πρόβλημα με Νικοπολίδη

    Ασφαλώς ο Ρεχάγκελ δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί και για τον Αντώνη Νικοπολίδη, όπου βέβαια ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός. "Δεν κάνω αναλύσεις", είπε ο Ρεχάγκελ και συμπλήρωσε, "Όλοι οι παίκτες είναι εξίσου καλοί και το μόνο που θέλω είναι να έχουν αύριο τη μέγιστη απόδοση των δυνατοτήτων τους". Ενώ όσον αφορά τους πέντε παίκτες που σίγουρα θα αγωνιστούν, όπως συνηθίζει για το γούρι, ανέφερε τους Σεϊταρίδη, Καψή, Βρύζα, Χαριστέα και Γιαννακόπουλο.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ολυμπιακός: Ένα καλό και δύο άσχημα

    29/3/2005 8:38:00 μμ

    Συντάκτης:

    Εκεί που το ένα πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί, αλλά δύο προέκυψαν για τους ερυθρόλευκους. Συγκεκριμένα, στο καλό πρώτο, είναι η περίπτωση του Ιεροκλή Στολτίδη. Ο Έλληνας μέσος, δείχνει να ξεπερνάει πλήρως το διάστρεμμα που είχε υποστεί στο παιχνίδι Κυπέλλου με την Κέρκυρα, καθώς σήμερα γυμνάστηκε και από αύριο θα μπει κανονικά σε φουλ ρυθμό προπονήσεων. Τα κακά για τον Ντούσκο, ήρθαν από τον Τάσο Πάντο και από τον Γκάμπριελ Σούρερ.

    Πιο δύσκολα για τον Αργεντίνο

    Ο Πάντος υπέστη ένα μυϊκό σπασμό στους προσαγωγούς, και δεν προπονήθηκε, αλλά ακολούθησε θεραπεία. Πάντως δεν είναι κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα και θα τεθεί στη διάθεση του Σερβοέλληνα τεχνικού.

    Ποιο σοβαρός φαίνεται ο τραυματισμός του Σούρερ. Ο Αργεντίνος αμυντικός, που δεν προπονήθηκε καθόλου, αισθάνεται έντονες ενοχλήσεις στους κοιλιακούς και για αυτό έκανε θεραπεία. Λόγω της ανησυχίας που υπάρχει, αύριο θα υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις, ώστε να φανεί τι ακριβώς συμβαίνει. Πάντως δύσκολα θα αγωνιστεί στο παιχνίδι με τον Ιωνικό.

    Τέλος, ειδικό πρόγραμμα ακολούθησε και ο Ριβάλντο. Ο Βραζιλιάνος μέσος έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του, όμως για προληπτικούς λόγους, και ειδικά αφού αγωνίστηκε για μια ώρα και στο φιλικό με τον Εθνικό Αστέρα, δεν προπονήθηκε, προκειμένου να είναι έτοιμος για τη δύσκολη συνέχεια.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παρέμειναν οι Ελπίδες

    29/3/2005 6:49:00 μμ

    Συντάκτης:

    Δυστυχώς οι ελπίδες να μην συμβεί κάτι άσχημο στον αυριανό αγώνα της Ελλάδας με την Αλβανία, "ψαλιδίστηκαν" στον σημερινό αγώνα των Ελπίδων με την αντίστοιχη ομάδα της Αλβανίας, όπου παρά την νίκη της ομάδα του Στέλιο Αποσπόρη με 2-0, ορισμένοι "ανεγκέφαλοι" "έκλεψαν" και πάλι με τον πιο άσχημο τρόπο τα φώτα της δημοσιότητας. Ο αγώνας ξεκίνησε υπό την σκιά της επίθεσης που δέχτηκε ένας Αλβανός που επέβαινε σε μηχανάκι έξω από το γήπεδο της Νέας Σμύρνης και το αποκορύφωμα ήρθε όταν στην ανάπαυλα ορισμένοι στράβωσαν τον στύλο που κρεμόταν η αλβανική σημαία κατά την διάρκεια του πρώτου μέρους και την έσκισαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα της Αλβανίας να μην δεχτεί να ξεκινήσει το δεύτερο μέρος αν δεν αντικατασταθεί η σημαία, κάτι που τελικά έγινε έπειτα από λίγα λεπτά, εν μέσω διαμαρτυριών και υβριστικών συνθημάτων από τους ίδιους "ανεγκέφαλους".

    Βαθμολογική ανάσα

    Στα του αγώνα πάντως η Εθνική μας ομάδα ήταν σαφώς πιο αξιοπρεπής και πιο εντυπωσιακή από τα όσα συνέβησαν εκτός αγωνιστικού χώρου. Πήρε προβάδισμα νωρίς, με γκολ του Μάντζιου στο 19' και από εκεί και έπειτα είχε τον έλεγχο του αγώνα για να διπλασιάσει τα τέρματά της στο 75' με πολύ όμορφη ενέργεια του Παππά. Οι παίκτες του Αποσπόρη μπήκαν πολύ πιο δυνατά από τους αντιπάλους τους στον αγώνα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνουν και ευκαιρίες πολύ νωρίς, όπως η κεφαλιά του Μάντζιου στο 9', που πέρασε άουτ. Το 1-0 ήταν και το σκορ του ημιχρόνου, ενώ στην επανάληψη πρώτοι απείλησαν οι Αλβανοί με φάουλ του Σαλίχι που κατέληξε πάνω από την εστία του Σηφάκη. Πάντως ακόμη και με τον ρυθμό να έχει πέσει στον αγώνα, η Ελλάδα ήταν εκείνη που τον ήλεγχε και στην επανάληψη, με τους φιλοξενούμενους να προσπαθούν με στημένες φάσεις και αντεπιθέσεις να κάνουν την "ζημιά". Κάτι που παραλίγο να καταφέρουν στο 65' όταν ένα ακόμη φάουλ πέρασε από όλους πριν περάσει δίπλα και από το δοκάρι. Τελικά στο 75' ο Παππάς με έξοχη ενέργεια και εξίσου όμορφο σουτ νίκησε για δεύτερη φορά τον Λάνι και διαμόρφωσε το τελικό 2-0. Η Εθνική μας ολοκλήρωσε τον αγώνα με δέκα παίκτες, καθώς στο 86' ο Παπαζαχαρίας αντίκρυσε για δεύτερη φορά την κίτρινη κάρτα σε σκληρό μαρκάρισμα. Με την νίκη αυτή η Εθνική Ελπίδων διατήρησε τις ελπίδες της για πρόκριση στα πλέι οφ για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, καθώς ανέβηκε στην τρίτη θέση με 11 βαθμούς, πίσω από την Δανία και την Τουρκία.

    Διαιτητής: Μαζίνσκας (Λιθουανία) Κίτρινες : Μούτσα, Πετκάκης, Ντρέκα, Παπαζαχαρίας, Πλιάγκας, Κράγια Κόκκινες : Παπαζαχαρίας (δεύτερη κίτρινη)ΕΛΛΑΔΑ: Σηφάκης, Πετκάκης, Λεοντίου, Παπαδόπουλος, Παπαζαχαρίας, Τζιόλης, Πλιάγκας (69` Παππάς), Γουνδουλάκης (89` Φυτανίδης), Μάντζιος (71` Λιαπάκης), Σαμαράς, Λαγός. ΑΛΒΑΝΙΑ: Λάνι, Βανγκέλι (34` Κράγια), Μούτσα, Ντρέκα, Μπάρκα, Μίλε, Μποσνάκου (76` Μπέγκα), Χαλάτσι, Σαλίχι, Κάπια, Μουζάκα.

    Η βαθμολογία του ομίλου

    Αγώνες Βαθμοί Δανία 6 16 Τουρκία 7 14 Ελλάδα 7 11 Ουκρανία 6 10 Αλβανία 7 5 Γεωργία 6 5 Καζακστάν 5 0

    Σε άλλο αγώνα του ομίλου, η Τουρκία επικράτησε εκτός έδρας της Γεωργίας με 2-0, ενώ στις 18:00 άρχισε η συνάντηση της πρωτοπόρου Δανίας με την Ουκρανία. Η βαθμολογία, έχει ως εξής:

    [18] Μπάσκετ

    Μαρούσι: ’μεση επανεξέταση

    29/3/2005 7:39:00 μμ

    Συντάκτης:

    Σαν κεραυνός εν αιθρία, έπεσε η ή είδηση στο Μαρούσι, για τον Ρόντρικ Μπλάκνεϊ. Το πρώτο δείγμα του Αμερικανού βρέθηκε θετικό σε χρήση ινδικής κάνναβης και η ομάδα των Βορείων Προαστίων, ζήτησε να γίνει άμεσα και το δεύτερο δείγμα, προκειμένου να σιγουρευτεί για την απάντηση. Η ΚΑΕ του Αμαρουσίου, ενημερώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της ΕΟΚ πως η τιμή της κάνναβης που ανιχνεύτηκε στο αίμα του Αμερικανού πλέι μέικερ θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλή (0.29 με όριο 0.15) εν συγκρίσει με άλλα κρούσματα του πρόσφατου παρελθόντος. Παράλληλα, πάντως κάλεσε και σε απολογία τον παίκτη, συγκεκριμένα να δώσει προφορικές απαντήσεις. Ο ίδιος πάντως, μετά την ανακοίνωση από την ομάδα έδειξε σαστισμένος.

    Η επίσημη ΚΑΕ

    Συγκεκριμένα η ΚΑΕ ανέφερε : "Κάθε αθλητής είναι ενήλικος και υπεύθυνος για τις πράξεις του έξω από το γήπεδο. Πρέπει λοιπόν να είναι και έτοιμος να δεχθεί τις συνέπειες όταν αποδεικνύεται ότι έχει κάνει λάθος. Η οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το θέμα δεν θα ληφθεί εν θερμώ αλλά θα εξαρτηθεί από την απόφαση του αθλητικού δικαστή. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ο παίκτης δεν έχει δικαίωμα να αγωνίζεται στα παιχνίδια του πρωταθλήματος".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Θετικός" ο Μπλάκνει

    [19] Μπάσκετ

    ΑΕΚ: Νίκη ίσον πρόκριση

    29/3/2005 6:42:00 μμ

    Συντάκτης:

    Σίγουρα αποτελεί ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, στο πλαίσιο της 6ης ημέρας για τη φάση των «16» της Ευρωλίγκα,ο αγώνας με την τουρκική ομάδα, αφού και οι δύο θα "κονταροχτυπηθούν" για την πρόκριση στα προημιτελικά της Ευρολίγκα. Το Αμπτί Ιπεκτσί θα είανι γεμάτο από τυούρκους φιλάθλουυς και η Ένωση θα πρέπει να τα δώσει όλα προκειμένου να πάρει αυτή το εισιτήριο. Ο Φώτης Κατσικάρης τόνισε πως "πρόκειται για ένα μεγάλο παιχνίδι για μας και για την Εφές Πίλσεν, από τη στιγμή που ο νικητής παίρνει το «εισιτήριο» για τους «8» της Ευρωλίγκα" Τόνισε όμως πως η ομάδα του μπορεί να επαναλάβει αυτό που έκανε στο πρώτο παιχνίδι, κέρδισε την Εφές με ένα πόντο στην εκπνοή και να χαμαγελάσει αυτή τελευταία.

    "Να το ευχαριστηθούμε"

    Πάνω από όλα αυτό που ζήτησε ο τεχνικός της ΑΕΚ, είναι να "ευχαριστηθούμε το παιχνίδι, από τη στιγμή που η πίεση βρίσκεται πάντα στη γηπεδούχο και όχι στη φιλοξενούμενη ομάδα". Κλείνοντας τόνισε πως η Εφες Πίλσεν είναι μία πολύ καλή ομάδα, ειδικά όταν αγωνίζεται στην έδρα της, και η αμυντική της λειτουργία είναι πολύ δυνατή, αφού δύσκολα χάνει. Όπως είπε όμως "τη νικήσαμε μια φορά και τώρα θα προσπαθήσουμε να επαναλάβουμε μια κορυφαία εμφάνιση μέσα στο γήπεδό της. Διαθέτουμε ικανότητες σαν ομάδα, αλλά και οι παίκτες της Εφές έχουν δυνατότητες, επομένως περιμένω ένα σπουδαίο παιχνίδι για να τελειώσουμε τη φάση των «16» και ελπίζω ότι θα προκριθούμε στον επόμενο γύρο".

    Από τους παίκτες μίλησε ο Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος χαρακτήρισε τελικό το αυριανό παιχνίδι για την ομάδα του και εξέφρασε την άποψη ότι η νίκη είναι μονόδρομος για τον «Δικέφαλο». Όπως είπε ο σέντερ της ομάδας, πρόκειστα για "μια δύσκολη αποστολή στην Κωνσταντινούπολη, από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε μια από τις καλύτερες αμυντικά ομάδες της Ευρωλίγκα. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να πάρουμε τη νίκη σε αυτό το σημαντικό παιχνίδι, το οποίο είναι σαν τελικός για μας".

    [20] Μπάσκετ

    ΠΑΟ: Η πρόκριση περνάει από το ΟΑΚΑ

    29/3/2005 6:32:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πράγμα σπάνιο για τον Παναθηναϊκό να χάνει δύο συνεχόμενα παιχνίδια. Ο προπονητής των πράσινων, τόνισε πως η ομάδα του πρέπει άμεσα να αντιδράσει καλά, προκειμένου να μην "τριτώσει το κακό", και να πάρει τη νίκη αλλά και να καλύψει τη διαφορά των τεσσάρων πόντων που είχε ηττηθεί από την Κλιμάμιο, προκείμενου να πάρει την πρόκριση για τα προημιτελικά της Ευρωλίγκα. Ο αγώνας είναι στα πλαίσιο της 6ης και τελευταίας ημέρας για τον ΣΤ΄ όμιλο της Ευρωλίγκα, πράγμα που σημείνει πως δεν υπάρχει γυρισμός. Παράλληλα, έκκληση προς τον κόσμο έκανε όλη η ομάδα προκειμένου να βοηθήσει και αυτή.

    ’μεση αντίδραση

    Ο προπονητής της ομάδα του τριφυλλιού είπε πως μετά τις "δύο βαριές ήττες, μια από την Ταού για την Ευρωλίγκα και μία από το Μαρούσι για το ελληνικό πρωτάθλημα, οι παίκτες μου πρέπει να αντιδράσουν. Δεν υπάρχει χρόνος για δάκρυα, από τη στιγμή που βρίσκεται μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι".

    Μίλοντας για τον αγώνα με την Κλιμάμιο Μπολόνια, τόνισε πως θέλει πάρα πολύ προσοχή, καθώς "πρόκειται για μία πολύ ικανή ομάδα, η οποία αρέσκεται να σουτάρει πολλά τρίποντα, ακόμη και με τους ψηλούς της, επομένως πρέπει να παίξουμε πραγματικά συγκεντρωμένα στην άμυνα και να προσπαθήσουμε να πάρουμε τη νίκη στον αγώνα. Στην Μπολόνια χάσαμε μια σπουδαία ευκαιρία για να πάρουμε τη νίκη, αλλά κάναμε πολλά λάθη και αποτύχαμε. Τώρα έχουμε μια νέα ευκαιρία στην έδρα μας και σίγουρα περιμένω από τους παίκτες μου να παίξουν δυνατά και να πετύχουν μια μεγάλη νίκη στο δρόμο για τους προημιτελικούς της Ευρωλίγκα".

    Από τους παίκτες μίλησε ο Μάικ Μπατίστ, ο οποίος τόνισε πως ο ΠΑΟ μπορεί να προκριθεί στεκόμενος στο γεγονός το τριφύλλι κρατάει την τύχη του στα χέρια του. Τόνισε πως για τους παίκτες αλλά και όλη την ομάδα, αποτελεί μια μάχη «ζωής ή θανάτου», στην οποία πρέπει να πάρουμε τη νίκη. Σίγουρα αυτό που συνέβη στον πρώτο γύρο στην Μπολόνια δεν μπορεί να επαναληφθεί. Χάσαμε ένα παιχνίδι, στο οποίο υποτίθεται ότι θα παίρναμε τη νίκη, επομένως πρέπει να παίξουμε πραγματικά δυνατά στην άμυνα και να μην επιτρέψουμε στους αντιπάλους μας να κάνουν το παιχνίδι τους". Παράλληλα, "θύμισε" πως ο ΠΑΟ θέλει μόνο τη νίκη αλλά και τη διαφορά των πέντε βαθμών, για να πάρει την πρόκριση και κλείνοντας ζήτησε από το κόσμο να δώσει το παρών στο γήπεγο του ΟΑΚΑ, "και θα μας υποστηρίξουν σε ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι και η φιλοδοξία μας είναι να τους ικανοποιήσουμε με την απόδοσή μας".

    [21] Βόλεϊ

    Σε απολογία Ολυμπιακός και Πάτρα

    29/3/2005 6:08:00 μμ

    Συντάκτης:

    Σε απολογία για την Πέμπτη (11:30) κλήθηκαν από τον αθλητικό δικαστή, Κωνσταντίνο Κατσιμίχα, ο Ολυμπιακός και η ΕΑ Πατρών, για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη μεταξύ τους αναμέτρηση της 21ης Μαρτίου. Η ΕΑ Πατρών καλείται να απολογηθεί, επειδή φίλαθλοί της εξύβρισαν τον διαιτητή του αγώνα στο πρώτο σετ, έβριζαν την ομάδα του Πειραιά, ενώ έκαναν απρεπείς χειρονομίες. Στο μεταξύ, οι «ερυθρόλευκοι» κλήθηκαν σε απολογία γιατί οι οπαδοί τους έβριζαν την αντίπαλη ομάδα και έκαναν επίσης απρεπείς χειρονομίες.

    [22] Πινγκ Πονγκ: "Από ψηλά" και οι ’ντρες

    29/3/2005 7:02:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μετά τις Γυναίκες το πρωί, και οι ’ντρες πέτυχαν τη μαγάλη επιτυχία και πλέον από του χρόνου και τουλάχιστον μέχρι το 2007 και το επόμενο πρωτάθλημα Ευρώπης που θα γίνει στο Βελιγράδι, οι Έλληνες διεθνείς μας θα αγωνίζονται στην Premier Division. Συνολικά, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, στη σημερινή μέρα, κατέλαβε το ασημένιο μετάλλιο και τη δεύτερη θέση στο Challenge Division του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στο ’αρχους της Δανίας, η οποία ισοδυναμεί με την 18η της τελικής κατάταξης. Η Εθνική μας, πήρε αυτή τη θέση, αφού στο τελευταίο παιχνίδι ηττήθηκε με 3-1 από την Ουγγαρία στον τελικό της κατηγορίας.

    Δεν χρειάστηκαν οι μεγάλοι

    Με την πρόκριση σίγουρη, ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ελλάδας, Νίκος Κωστόπουλος, δεν χρησιμοποίησε καθόλου τα δύο μεγάλα αστέρια της εθνικής μας ομάδας, Καλλίνικο Κρεάνγκα και Ντανιέλ Τσιόκα. Βέβαια τους αντιπροσώπησαν άξια οι υπόλοιποι, που προσπάθησαν να πάρουν τη νίκη, η οποία όμως τελικά δεν ήρθε.

    Μάλιστα, ο Κώστας Παπαγεωργίου έδωσε προβάδισμα στην ελληνική ομάδα μετά τη νίκη 3-0 επί του Γιάνος Γιάκαμπ (Νο-129 στην Ευρώπη), όμως στη συνέχεια ο Γκιώνης ηττήθηκε 3-1 από τον Ντάνιελ Ζβίτσκλ (Νο-108), όπως και ο Κώστας Λαγογιάννης από τον ’νταμ Λίντνερ (Νο-107). Στον τέταρτο αγώνα, ο Γκιώνης προσπάθησε να ισοφαρίσει αλλά μάταια. Παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε 2-1, δεν άντεξε και έχασε τα δύο επόμενα σετ από τον Γιάκαμπ, που έδωσε τη νίκη και παράλληλα την 17η θέση, στην ομάδα της Ουγγαρίας.

    Η εξέλιξη του αγώνα:

    ΟΥΓΓΑΡΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 3-1

    Γιάκαμπ-Παπαγεωργίου 0-3 (9-11, 10-12, 3-11)

    Ζβίτσκλ-Γκιώνης 3-1 (11-5, 10-12, 11-9, 12-10)

    Λίντνερ-Λαγογιάννης 3-1 (11-9, 12-10, 8-11, 14-12)

    Γιακάμπ-Γκιώνης 3-2 (11-7, 11-13, 8-11, 11-8, 12-10)

    [23] "Ασημένιες" οι γυναίκες στο ’αρχους

    29/3/2005 1:18:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με τη 18η θέση της τελικής κατάταξης της Premier Division αλλά και το ασημένιο μετάλλιο της Challenge Division θα επιστρέψει από το ’αρχους της Δανίας, η Εθνική ομάδα γυναικών του πινγκ πόνγκ. Τα "χρυσά" κορίτσια του Γιώργου Καρύτσα, που πέτυχαν τη σπουδαιότερη επιτυχία στην "γυναικεία" ιστορία του αθλήματος, ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στη διοργάνωσης, καθώς στον τελικό της Challenge Division οι διεθνείς, απελευθερωμένες από άγχος της ανόδου, ηττήθηκαν με 3-0 από την Ουκρανία. Στην τελευταία αναμέτρηση, το ντεμπούτο της με τα "ελληνικά χρώματα" στη διοργάνωση πραγματοποίησε η 18χρονη Όλγα Γεωργοπούλου, που παρά την ήττα της άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Τα αποτελέσματα του αγώνα: Ντουλάκη-Κόλτσοβα 0-3 (9-11, 8-11, 7-11), Φίλη-Σορότσινσκα 0-3 (9-11, 8-11, 8-11), Γεωργοπούλου-Τκάτσοβα 0-3 (6-11, 7-11, 9-11).

    [24] Υγεία

    Μπορεί να προκαλέσει απώλεια δοντιών Το πίρσινγκ βλάπτει σοβαρά τα ούλα

    29/3/2005 2:01:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC

    Τον κώδωνα του κινδύνου για όσους έχουν πίρσινγκ στα χείλη κρούουν οι επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν, πως κόσμημα και αστραφτερό χαμόγελο δεν πάνε μαζί. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ, το οποίο διεξήγαγε έρευνα μελετώντας τις περιπτώσεις 58 νεαρών ενηλίκων, όσο περισσότερο κάποιος φοράει σκουλαρίκι στα χείλη τόσο αυξάνονται οι πιθανότητές του να του πέσουν τα δόντια, καθώς συρρικνώνονται τα ούλα. Μάλιστα, η Βρετανική Ένωση Οδοντιάτρων τονίζει, ότι παρόμοιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν και από το πίρσινγκ της γλώσσας. Συν τοις άλλοις, το πίρσινγκ στη στοματική κοιλότητα μπορεί εύκολα να προκαλέσει μολύνσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως αποβούν μοιραίες.

    Προκαλεί ανυπολόγιστη φθορά στα ούλα

    Σύμφωνα με τις μελέτες των επιστημόνων μάλιστα, η φθορά των ούλων για όσους έχουν πίρσινγκ στο στόμα είναι δύο φορές ταχύτερη, από αυτούς, που δεν έχουν. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε ο επικεφαλής Δρ. Δημήτρης Τατάκης, στο συνέδριο της Διεθνούς και Αμερικανικής Ένωσης για την Οδοντιατρική Έρευνα.

    Αλλά και Βρετανοί επιστήμονες, τονίζουν, πως όσοι επιθυμούν να τρυπήσουν το χείλος τους, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν πολύ σοβαρά.

    Το πρόβλημα προκαλείται κυρίως από το κούμπωμα του σκουλαρικιού, το οποίο τρίβεται στα ούλα και προκαλεί τη φθορά τους. Μάλιστα, επισημαίνεται, πως αν φθαρεί το ούλο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως, ενώ δυσχεραίνεται ο καθαρισμός του, κάτι, που αυτομάτως σημαίνει ότι γίνεται πιο επιρρεπές σε μολύνσεις στο μέλλον.

    Το πίρσινγκ μπορεί να επηρεάσει ένα ή δύο δόντια, τα οποία εκ των πραγμάτων είναι τα μπροστινά, ενώ οι πιθανότητες απώλειας ενός δοντιού, αυξάνονται ανάλογα με το χρονικό διάστημα, που κάποιος φοράει το εν λόγω κόσμημα. Ενδεχομένως ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, είναι να αφαιρείται το σκουλαρίκι κατά τη διάρκεια του ύπνου και τα δόντια να καθαρίζονται σχολαστικά κάθε μέρα, γιατί, όπως και να το κάνουμε, είναι καλύτερα όταν χαμογελάτε να αστράφτουν τα δικά σας δόντια, παρά ένα κόσμημα, όσων καρατίων και αν είναι.

    Σχετικά Links:

    International & American Association for Dental Research

    British Dental Association

    [25] Τεχνολογία

    Για την προστασία του ανταγωνισμού Υπέκυψε στην Κομισιόν η Microsoft

    29/3/2005 3:46:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters

    "Συμμορφώθηκε" στις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κολοσσός της πληροφορικής Microsoft και ονόμασε τα Windows XP σε Windows XP Home Edition N, με το Ν να σημαίνει, ότι το λογισμικό δεν περιλαμβάνει το media player (Not Media Player). Πέρυσι η Κομισιόν είχε επιβάλει στην εταιρία του Μπιλ Γκέιτς πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς έκρινε, ότι είχε χρησιμοποιήσει την εκμετάλλευση προνομιακής μονοπωλιακής της θέσης για να σπάσει τελείως τον ανταγωνισμό και διέταξε την εταιρία να κυκλοφορήσει τα Windows χωρίς το Media Player. Όπως ανακοίνωσε η εταιρία, η Microsoft συμφώνησε να υιοθετήσει όλες τις "βασικές αλλαγές", που της ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μπορούν να κινούνται στην αγορά και άλλα αντίστοιχα οπτικοακουστικά προγράμματα, όπως το αντίστοιχο της Apple ή της RealNetworks. Μάλιστα, η εταιρία, έκανε 10 προτάσεις στην Κομισιόν, για το πώς θα ονομαζόταν το νέο πρόγραμμα, αλλά απορρίφθηκαν όλες και για αυτό αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το όνομα, που της έδωσε η Επιτροπή.

    Windows XP χωρίς Media Player

    "Νωρίτερα σήμερα επικοινωνήσαμε με την Επιτροπή και τους πληροφορήσαμε, ότι δεχθήκαμε όλες τις κύριες αλλαγές, που μας ζήτησαν να κάνουμε στη νέα έκδοση των Windows χωρίς το Media Player," είπε ο Οράτιος Γκούτιερεζ, αναπληρωτής γενικός σύμβουλος της Microsoft στην Ευρώπη.

    Οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν τεχνικές αλλαγές στις registry settings του λειτουργικού συστήματος, αλλά και την αφαίρεση των αναφορών στη συσκευασία και στις οδηγίες χρήσης, που προειδοποιούν, ότι ορισμένα μηχανήματα δε λειτουργούν χωρίς Media Player.

    Η Microsoft επίσης, συμφώνησε να δημιουργήσει ένα πακέτο λογισμικού, που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να αντικαθιστούν τα αρχεία ήχου και εικόνας, που θα λείπουν.

    Στο μεταξύ, ακόμα εκκρεμεί μία δεύτερη εντολή της Κομισιόν, με την οποία ζητά από τη Microsoft να αποκαλύψει στους ανταγωνιστές της τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε τα προϊόντα τους να μπορούν να "επικοινωνούν" με το λειτουργικό σύστημα Windows, αλλά και ο διορισμός ενός "ελεγκτή" προκειμένου να παρακολουθεί στενά την εταιρία.

    Η Microsoft θα μπορούσε τελικά να αντιμετωπίσει ποινές, που αγγίζουν τα τρία εκατομμύρια δολάρια την ημέρα αν η Επιτροπή κρίνει ότι αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφασή της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κόλαφος για τη Microsoft

    Ευρωπαϊκή "καμπάνα" στην Microsoft

    [26] Ζωής ...σΤάσεις

    Απλή ασυμφωνία χαρακτήρων Αίτηση διαζυγίου για τη Τζένιφερ

    29/3/2005 1:04:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC

    Το λόγο στους δικηγόρους έδωσε η 36χρονη Ελληνοαμερικανίδα σταρ Τζένιφερ ’νιστον, η οποία 11 εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του χωρισμού της από τον γόη Μπραντ Πιτ, κατέθεσε αίτηση διαζυγίου. Για αρκετές εβδομάδες το διάσημο πρώην ζευγάρι τηρούσε σιωπή ιχθύος για το χωρισμό. Εδώ και λίγες μέρες, όμως, η ’νιστον αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και κατέθεσε την αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος ’ντζελες, λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων. Ειρωνεία της τύχης: το τελευταίο διάστημα η Τζένιφερ βρίσκεται επί ποδός για την προώθηση της νέας της ταινίας, η οποία ονομάζεται "Ο Χωρισμός" (The Breakup). Πάντως, παρόλο, που η είδηση για την αίτηση διαζυγίου έγινε γνωστή, η διάσημη ηθοποιός εξακολουθεί να μη βγάζει άχνα για τη ρήξη της σχέσης της με τον Μπραντ Πιτ. Το μόνο, που αρκέστηκε να πει σε αμερικανικό τηλεοπτικό σόου, είναι, ότι αδιαφορεί πλήρως για τα σχόλια, όσο κακόβουλα και αν είναι. Πάντως, οι δύο ηθοποιοί φαίνονται να είναι υπεράνω και η ασυμφωνία χαρακτήρων στη ζωή, δεν τους εμποδίζει να συνεργάζονται μια χαρά στην κινηματογραφική εταιρία, που έχουν ιδρύσει, την Plan B, η οποία μπήκε δυναμικά στο χώρο της show biz με την ταινία Charlie and The Chocolate Factory.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 March 2005 - 18:04:20 UTC