Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H Ινδονησία θρηνεί ξανά
  • [02] Τρόμος 8.7 Ρίχτερ στη Σουμάτρα
  • [03] Σε δουλειά να βρισκόμαστε
  • [04] "Παραιτήσου"
  • [05] Για απόπειρα βιασμού ο Κατσούλας
  • [06] Θερμά λόγια Μπους για Ελλάδα
  • [07] Επερώτηση για κυκλώματα σε καίριους θεσμούς
  • [08] Αυξήσεις στα καύσιμα
  • [09] Ανταλλαγή Βιέρι με Τόρες
  • [10] Ο Ρομπέν των... τραυματισμών
  • [11] Ο νόμος του Λε Μπρον

    [01] Κόσμος

    Εκατοντάδες τα θύματα από το σεισμό των 8,7 Ρίχτερ H Ινδονησία θρηνεί ξανά

    29/3/2005 7:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2005 12:14:33 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ - Reuters - Associated Press - ΒΒC

    Προτού προλάβουν να κλείσουν οι πληγές από το φονικό τσουνάμι του περασμένου Δεκέμβρη, η Ινδονησία χθες τη νύχτα βρέθηκε ξανά στο έλεος του Εγκέλαδου. Ο πρώτος απολογισμός αναφέρει πάνω από 1.000 νεκρούς στην πλειοψηφία τους στο νησί Νίας, κοντά στη Σουμάτρα, όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού των 8,7 Ρίχτερ. Μάλιστα, ο Ινδονήσιος αντιπρόεδρος εκφράζει ανησυχίες μέχρι και για 2.000 θύματα, καθώς η πρωτεύουσα του νησιού Γκουνούνγκ Σιτόλι έχει σχεδόν ισοπεδωθεί. Η δόνηση έγινε αισθητή στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού και χιλιάδες άνθρωποι τόσο στις ακτές της Ινδονησίας, όσο και σε Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Ινδία και Σρι Λάνκα εγκατέλειψαν πανικόβλητοι τις εστίες τους αναζητώντας καταφύγιο σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Οι χώρες της περιοχής απέσυραν τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι, ωστόσο Ιάπωνες σεισμολόγοι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο ισχυρών μετασεισμών. Το πρωί σημειώθηκε ένας, ισχύος 5,7 Ρίχτερ.

    "Νεκρή πόλη" η πρωτεύουσα του νησιού Νίας

    Στο επίκεντρο της καταστροφής βρέθηκε το νησί Νιάς, 125 χλμ δυτικά της Σουμάτρας, που είδε μετά το σεισμό τη θάλασσα να εισβάλλει κατά 30 μέτρα μέσα στην ξηρά.

    Σύμφωνα, με τον αντιπρόεδρο της Ινδονησίας, Γιουσούφ Κάλα η πρωτεύουσα του Νίας, Γκουνούνγκ Σιτόλι, η οποία έχει πληθυσμό 27.000 κατοίκων, σχεδόν αφανίστηκε από το σεισμό. Υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 άνθρωποι πρόλαβαν να εγκαταλείψουν εγκαίρως τα σπίτια τους αναζητώντας καταφύγιο σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ωστόσο, πολλά κτήρια ισοπεδώθηκαν και εκφράζονται φόβοι για εκατοντάδες εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια. Τα συνεργεία διάσωσης με το φως της ημέρας πια συνεχίζουν τις προσπάθειές τους. Ήδη δίνουν τι πρώτο επίσημο απολογισμό από την περιοχή που φτάνει τους 1.000 νεκρούς, ενώ οι αξιωματούχοι την περιγράφουν ως "νεκρή πόλη". Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και στρατιωτικά ελικόπτερα έφτασαν με μικρό αεροσκάφος στο νησί μεταφέροντας ιατρική βοήθεια.

    Ο χειρότερος φόβος των επιστημόνων, αυτός της δημιουργίας μεγάλου τσουνάμι δεν επιβεβαιώθηκε. Ωστόσο ένα κύμα ύψους τριών μέτρων έπληξε το νησί Σιμελούε, κοντά στη Σουμάτρα, αφήνοντας πίσω του 25 νεκρούς. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το μοναδικό νοσοκομείοέχει καταστραφεί ολοσχερώς και δεν μπορεί να δεχτεί τραυματίες.

    Ζημιές υπέστη και η πόλη Σινγκίλ στην επαρχία Ατσεχ, όπου πολλά σπίτια έχουν καταστραφεί, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Άλλο ένα μικρό παλιρροϊκό κύμα καταγράφηκε κοντά στα νησιά Κόκο του Ινδικού, όπου όμως δεν σημειώθηκε κάποια καταστροφή.

    Στο μεταξύ, η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι μπορεί να σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους μέχρι και 8 Ρίχτερ. Σήμερα νωρίς το πρωί καταγράφηκε ο πρώτος, μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρό στον Ινδικό Ωκεανό, 620 χιλιόμετρα νότια της Μπάντα Ατσεχ.

    Σεισμολόγοι εκτιμούν ότι η ισχυρή δόνηση των 8,7 Ρίχτερ αποτελεί μετασεισμό των 9 Ρίχτερ της 26ης Δεκεμβρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα το φονικό τσουνάμι το οποίο στέρησε τις ζωές τους περισσοτέρων από 273.000 ανθρώπων στις χώρες του Ινδικού Ωκεανού.

    Σύμφωνα με τον σεισμολόγο του αμερικανικού γεωλογικού ινστιτούτου (USGS), Κέρι Σάιεχ, ο σεισμός των 8,7 Ρίχτερ περιλαμβάνεται στους "τέσσερις-πέντε ισχυρότερους των τελευταίων 100 ετών".

    Καλύτερα προετοιμασμένες οι χώρες του Ινδικού

    Η σεισμική δόνηση αν και συνέβη νύχτα, απ' ότι μεταδίδουν οι διεθνείς ανταποκριτές δεν έπιασε τις ασιατικές χώρες "στον ύπνο". Η Ιαπωνία ενημέρωσε γρήγορα έξι χώρες (Ινδία, Ινδονησία, Μαλαισία, Μαλδίβες, Σρι Λάνκα και Ταϊλάνδη) για την πιθανότητα να σημειωθεί τσουνάμι.

    Αμέσως αστυνομικοί στρατιώτες, μοναχοί, ψαράδες και απλοί πολίτες βγήκαν στις παράκτιες περιοχές χρησιμοποιώντας μεγάφωνα, ραδιόφωνα, τις καμπάνες των ναών, είτε τηλεφωνώντας σε συγγενείς και γνωστούς, για να διαδώσουν την προειδοποίηση. Όσο για τους ανθρώπους ορισμένων περιοχών, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση στα ΜΜΕ το αποτελεσματικότερο μέσο προειδοποίησης ήταν τελικά η ίδια η δόνηση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας σεισμολόγος.

    Στην πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπουρ της Μαλαισίας, 500 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού, χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν όπως όπως τα κτήρια και τους ουρανοξύστες της πόλης. Πληροφορίες για θύματα δεν υπάρχουν.

    Η Ταϊλάνδη αντέδρασε ταχύτατα. Μόλις μισή ώρα μετά το σεισμό ξεκίνησαν στα ΜΜΕ της χώρας οι εκκλήσεις προς τους κατοίκους να εκκενώσουν άμεσα τις παράκτιες περιοχές. Ο πρωθυπουργός της χώρας συνεχάρη τις αρμόδιες υπηρεσίες και ανακοίνωσε πως η χώρα σχεδιάζει να αποκτήσει το δικό της προειδοποιητικό σύστημα για έξι νοτιοδυτικές επαρχίες, ώστε να μην εξαρτάται από άλλες χώρες.

    Στην Ινδία σήμερα τα πράγματα είναι ήρεμα, καθώς έληξε το σήμα για τον κίνδυνο του τσουνάμι. Με το που έγινε ο σεισμός οι αρχές σήμαναν συναγερμό σε περίπου 73 χωριά, προειδοποιώντας τους κατοίκους να φύγουν σε απόσταση μισού χιλιόμετρου από τις ακτές. Πλέον οι κάτοικοι καλούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους αν και αρκετοί ψαράδες, αρνούνται να βγουν στα ανοιχτά.

    Η Σρι Λάνκα ευχαριστεί την τύχη της που δεν της επεφύλαξε νέα συμφορά. Βουδιστές και ινδουιστές μοναχοί με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν τελετουργίες στους ναούς απευθύνοντας προσευχές ευχαριστίας επειδή δεν έπληξε τσουνάμι τη χώρα. Ωστόσο, δύο άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους, όχι όμως εξαιτίας της δόνησης, αλλά από τον πανικό που ακολούθησε. Μια έφηβη έχασε τη ζωή της σε τροχαίο, ενώ μια ηλικιωμένη σκοτώθηκε από πτώση. Περίπου, 2.500 χιλιάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στις ακτές για να διασφαλίσουν την τάξη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τρόμος 8.7 Ρίχτερ στη Σουμάτρα

    [02] Κόσμος

    Ξυπνά ο εφιάλτης των τσουνάμι Τρόμος 8.7 Ρίχτερ στη Σουμάτρα

    28/3/2005 8:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2005 8:43:13 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters - Associated Press

    Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 8.7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισε το απόγευμα, τη Σουμάτρα, πολύ κοντά στο σημείο, όπου σημειώθηκε ο σεισμός της 26ης Δεκεμβρίου. Ο σεισμός ήταν βάθους 30 χιλιομέτρων και το επίκεντρο του εντοπίζεται σε απόσταση 200 περίπου χιλιομέτρων δυτικά, βορειοδυτικά της πόλης Σιμπόλγα στη Σουμάτρα. Αρχικά το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι λόγω του ισχυρού σεισμού υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης παλιρροϊκών κυμάτων. Πάντως, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες Ινδονησίας και της Ταϊλάνδης, καθώς και το Κέντρο Προειδοποίησης για παλιρροϊκά κύματα στον Ειρηνικό, ανέφεραν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τσουνάμι. Στο νησί Νιας της Ινδονησίας, οι κυβερνητικές αρχές αναφέρουν ότι υπάρχουν φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς, καθώς πολλά κτήρια κατέρρευσαν από τον ισχυρό σεισμό.

    Μετασεισμός

    Συναγερμός για τσουνάμι σήμανε στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, την Ινδία και τη Σρι Λάνκα.

    Στη Μπάντα Ατσε, όπου υπάρχουν διακοπές ρεύματος, χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, αναζητώντας καταφύγιο στα υψηλότερα σημεία.

    Πανικός επικράτησε και στις δυτικές ακτές της Μαλαισίας, όπου αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι έγινε αισθητός πολύ περισσότερο σε σχέση με το σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου του 2004.

    Σύμφωνα με τον Dale Grant σεισμολόγο του Αμερικανικού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, πρόκειται για ισχυρό μετασεισμό του περασμένου Δεκεμβρίου, ο οποίος προήλθε από το ίδιο ρήγμα.

    "Περιμένουμε μετασεισμούς. Ένας σεισμός της τάξης των 8.2 Ρίχτερ είναι πολύ ισχυρός αλλά δεν είναι ασυνήθιστος σαν μετασεισμός", τόνισε.

    Ζημιές

    Για εκατοντάδες νεκρούς , στο νησί Νίας, μιλούν κυβερνητικές πηγές. Αυτόπτες μάρτυρες μιλώντας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Metro TV δήλωσαν ότι πολλά κτήρια κατέρρευσαν.

    "Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη", δηλώνει κάτοικος του νησιού, ο οποίος πρόσθεσε ότι πολλοί άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια των κτηρίων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παγκόσμια τραγωδία

    Το φαινόμενο τσουνάμι

    Τοπίο καταστροφής

    Ανείπωτη τραγωδία

    Βιβλική καταστροφή στη ΝΑ Ασία

    [03] Παράξενα

    Χαλούσε τα φανάρια για να προκαλεί τροχαία Σε δουλειά να βρισκόμαστε

    29/3/2005 12:01:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC

    Σαν να μην έφτανε το γεγονός, ότι η Νότιος Αφρική είναι μία από τις χώρες, που κρατούν την πρωτοκαθεδρία στα τροχαία ατυχήματα, οι αρχές του Γιοχάνεσμπουργκ συνέλαβαν έναν άνδρα, ο οποίος χαλούσε τα φανάρια, προκειμένου να προκαλέσει τροχαία. Ο άνδρας συνελήφθη μετά από υπόδειξη των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι τον είχαν δει να "παίζει" με τα φανάρια, ενώ μερικές φορές είχε συνεργούς δύο μικρά παιδάκια. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ο δράστης ομολόγησε, ότι χαλούσε τα φανάρια, προκειμένου να δημιουργεί ατυχήματα, καθώς δρούσε για λογαριασμό δύο εταιριών οδικής βοήθειας και κατά τον ίδιο το μόνο, που έκανε ήταν να αυξάνει τη δουλειά τους Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα στην περιοχή είχαν σημειωθεί αρκετά ατυχήματα, τα οποία είχαν αποδοθεί στην κακή λειτουργία των φαναριών. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας, θα του απαγγείλουν κατηγορίες για δολοφονική απόπειρα και για εκούσια βλάβη ξένης περιουσίας, προσθέτοντας, πως "δεν ξέρουμε, ούτε πόσο καιρό το κάνει, ούτε πόσα ατυχήματα έχει προκαλέσει". Ο άνδρας αναμένεται να δικαστεί αυτή την εβδομάδα. Οι αρχές τονίζουν, ότι θα κινήσουν διώξεις και εναντίον των συνεργών του, αν προκύψει, ότι είχε προκαλέσει θανατηφόρα ή απλά τροχαία δυστυχήματα.

    [04] Κοινωνία

    Σαφές μήνυμα αναμένεται από 10 μητροπολίτες "Παραιτήσου"

    29/3/2005 11:32:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δέκα αναμένεται να είναι τελικά οι μητροπολίτες, οι οποίοι με ανακοίνωση τους εντός της ημέρας θα ζητήσουν την παραίτηση του Πατριάρχη Ειρηναίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8 εκτός από τους τρεις, τον αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης Αρίσταρχο, Πέτρας Κορίνθιο και Ιόππης Δαμασκηνό, που έχουν ήδη ζητήσει την παραίτηση, την έχουν υπογράψει άλλοι έξι ενώ ένας ακόμα αναμένεται να υπογράψει εντός της ημέρας. Στο μεταξύ προθεσμία 72 ωρών έδωσε χθες στον Πατριάρχη Ειρηναίο η κυβέρνηση της Ιορδανίας, προκειμένου να την ενημερώσει εγγράφως για το εάν έχουν υπάρξει, μέσω πωλήσεων ή πολυετών ενοικιάσεων, αλλαγές στα περιουσιακά στοιχεία του Πατριαρχείου. "Δεν πλήττεται μόνο το Πατριαρχείο αλλά η ίδια η Ορθοδοξία. Τώρα, ο κ. Ειρηναίος πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του", επισήμανε στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, Ισμάτ Σάμπρι, προσθέτοντας ωστόσο ότι, δεν τίθεται θέμα "αραβοποίησης" του Πατριαρχείου, κάτι που αποτελεί "κινδυνολογία χωρίς βάση". Εξάλλου και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Ραμ Αβιράμ ερωτηθείς για την κατάσταση, που επικρατεί στο Πατριαρχείο, δήλωσε ότι, "το Κράτος του Ισραήλ υποστηρίζει την διατήρηση του στάτους κβό με τον ελληνικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου".

    "Κάθε ημέρα, που περνάει ο φορέας του ύπατου αξιώματος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αμφισβητείται", επισήμανε στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν ότι, πρέπει να διαφυλαχθεί ο ελληνορθόδοξος χαρακτήρας του Πατριαρχείου, ενώ υπέρ της παραίτησης Ειρηναίου τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Σήμερα εξάλλου, αναμένεται το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εξωτερικών

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ζητούν εξηγήσεις από τον Ειρηναίο

    [05] Κοινωνία

    Εναντίον 19χρονης κοπέλας κατά την 5ημερη άδεια Για απόπειρα βιασμού ο Κατσούλας

    29/3/2005 10:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2005 12:01:41 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Με τις κατηγορίες της απόπειρας βιασμού νεαρής Αλβανίδας και αντιποίησης αρχής, παραπέμπεται σήμερα στο αυτόφωρο 3μελές Πλημμελειοδικείο της Άμφισσας ο Ασημάκης Κατσούλας. Πρόκειται για το μέλος της γνωστής ομάδας των σατανιστών της Παλλήνης, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις φυλακές Μαλανδρίνου και ήταν έξω με πενθήμερη άδεια, από τις 24 Μαρτίου μέχρι χτες. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο Κατσούλας γύρω στις 4.30 χθες το απόγευμα στην Ιτέα Φωκίδας, ενώ επέβαινε σε Ι.Χ. αυτοκίνητο πλησίασε τη νεαρή Αλβανίδα, που επέστρεφε από την εργασία της και με το πρόσχημα ότι, ήταν δήθεν αστυνομικός επιχείρησε να την ελέγξει. Η κοπέλα δεν είχε μαζί της έγγραφα και τότε ο Κατσούλας την έβαλε στο αυτοκίνητο και τη μετέφερε σε απόσταση περίπου 10 χλμ. σε πάροδο κοντά στο χωριό Χρυσό. Η νεαρή κοπέλα, όμως, έχασε τις αισθήσεις της από το φόβο της και τότε ο Κατσούλας τη μετέφερε κοντά στο ΚΤΕΛ της Ιτέας, όπου και την εγκατέλειψε.

    Λίγο αργότερα, με βάση τις περιγραφές της κοπέλας, η οποία είχε συγκρατήσει τα στοιχεία της πινακίδας, ο Κατσούλας συνελήφθη και θα οδηγηθεί και πάλι σήμερα στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου κρατούνταν για την υπόθεση των σατανιστών και τους φόνους της Δώρας Συροπούλου και της Γαρυφαλιάς Γιούργα.

    [06] Πολιτική

    Σε ειδική τελετή στο Λ.Οίκο για 25η Μαρτίου Θερμά λόγια Μπους για Ελλάδα

    29/3/2005 10:07:00 πμ

    Συντάκτης:

    Για την άψογη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων συνεχάρη για άλλη μια φορά την χώρα μας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ενώ εξήρε την συμβολή της Ελλάδας στην διάρκεια ειδικής τελετής, που διοργανώθηκε στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της ελληνικής παλιγγενεσία. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και κορυφαία στελέχη της ομογένειας, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον κ. Μπους. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την τελετή "πολύ συγκινητική", και υπογράμμισε με έμφαση τα θερμά λόγια, που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος για την Ελλάδα. Νωρίτερα ο κ. Μολυβιάτης είχε συνάντησει με το γ.γ. του ΟΗΕ, από τον οποίο ζήτησε επανέναρξη της διαδικασίας για λύση του Κυπριακού, βάσει του σχεδίου Ανάν.

    Από στήθους...

    Στην διάρκεια της τελετής μίλησε και ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μπους για την ενεργό υποστήριξή του στην προστασία των πολιτικών και θρησκευτικών ελευθεριών, αλλά και γενικότερα στην διάδοση της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής των αρχών αυτών και στις περιπτώσεις της Κύπρου, των Σκοπίων, και του Κοσσυφοπεδίου, όπως και σε ό,τι αφορά την ελεύθερη και ανεμπόδιστη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το επιτελείο του κ. Μπους είχε συντάξει κείμενο για την ομιλία, που θα εκφωνούσε ο κ. Μπους, τελικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, επηρεασμένος, όπως ειπώθηκε, από την συγκινητική παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Δημήτριου, επέλεξε να μιλήσει από στήθους για τις σχέσεις με την Ελλάδα και την συμβολή της χώρας μας στην ιστορία αλλά και στον σύγχρονο κόσμο.

    Ο κ. Μπους εξέφρασε την εκτίμησή του στο έργο του Έλληνα Πρωθυπουργού, και υπενθύμισε τις πολλές συναντήσεις που είχε μαζί του τον τελευταίο χρόνο, τόσο διμερώς κατά την επίσκεψη του κ. Καραμανλή τον περασμένο Μάιο στον Λευκό Οίκο, όσο και στο πλαίσιο πολυμερών συνόδων Κορυφής. Ζήτησε δε από τον κ. Μολυβιάτη να μεταφέρει τους θερμούς του χαιρετισμούς στον κ. Καραμανλή.

    Ο κ. Μολυβιάτης ολοκλήρωσε την πενθήμερη παραμονή του στις ΗΠΑ επισκεπτόμενος, αμέσως μετά την τελετή, τον νέο υφυπουργό Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις Νίκολας Μπερνς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι δυο άνδρες συζήτησαν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και τα διεθνή ζητήματα που ενδιαφέρουν τις δυο χώρες, τα οποία άλλωστε ο κ. Μπερνς γνωρίζει σε βάθος λόγω της θητείας του ως πρέσβης στην Αθήνα. Ο κ. Μολυβιάτης ήταν ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών, που συνάντησε ο κ. Μπερνς καθώς ο τελευταίος διορίσθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες στο νέο του αξίωμα (το τρίτο υψηλότερο στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματίας).

    Συνάντηση Μολυβιάτη - Ανάν

    Νωρίτερα την Δευτέρα, ο κ. Μολυβιάτης είχε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Κόφι Ανάν και του μετέφερε την διαπίστωση της ελληνικής Κυβέρνησης ότι, σημειώνεται "σύγκλιση απόψεων με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν", μετά τις προεδρικές εκλογές, που διεξάγονται σε τρεις εβδομάδες στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Οι κ.κ. Μολυβιάτης και Ανάν συμφώνησαν ότι, η όποια νέα προσπάθεια θα πρέπει να προετοιμασθεί καλά ,έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας αποτυχίας, και προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μολυβιάτης παρουσίασε στον γ.γ. ιδέες, που εκτιμάται ότι θα επιτρέψουν την άρση του σημερινού αδιεξόδου.

    Ο κ. Ανάν επέμεινε πάντως ότι πριν την έναρξη νέας πρωτοβουλίας, αναμένει από τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο να του γνωστοποιήσει γραπτώς και με σαφήνεια τις βελτιώσεις, που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν.

    "Ο γ.γ. θέλει να γνωρίζει, πού θα πάει η πρωτοβουλία του", τόνιζαν πηγές στη Νέα Υόρκη, οι οποίες επεσήμαιναν ως σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι, καμία πλευρά, ούτε ο ΟΗΕ, δεν εγείρει πλέον θέμα στενών χρονοδιαγραμμάτων.

    Εξετάσθηκε επίσης το θέμα των Σκοπίων καθώς ο εδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, τον οποίο επίσης συνάντησε ο κ. Μολυβιάτης, επεξεργάζεται την συμβιβαστική πρόταση, που ετοιμάζεται να καταθέσει ο ΟΗΕ για το όνομα.

    Συνοψίζοντας το σύνολο των επαφών του στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας χαρακτήρισε "πολύ θετικό" το ταξίδι του και μίλησε για "καλά αποτελέσματα", επισημαίνοντας ως σημαντικότερο εξ αυτών μια "νέα ώθηση", που εκτίμησε ότι, δόθηκε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τόσο στα διμερή ζητήματα όσο και στο πλαίσιο της συνεργασίας σε πολυμερές επίπεδο.

    [07] Κοινωνία

    Επερώτηση για κυκλώματα σε καίριους θεσμούς

    29/3/2005 11:00:00 πμ

    Συντάκτης:

    Τη δράση παρακρατικού κυκλώματος και τη διείσδυση γνωστών ξένων μυστικών υπηρεσιών σε καίριους θεσμούς, όπως η Δικαιοσύνη και η Εκκλησία, κατήγγειλε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, με επερώτηση του στη Βουλή. "Το Γιοσάκιον και Βαβύλιον άγος" δεν είναι σύμπτωμα συγκυρίας" τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος και ζήτησε "διάλυση με δημοκρατικά νόμιμα μέτρα της Χρυσοπηγής κι όλων των παραθρησκευτικών οργανώσεων, παρέχουν κάλυψη σε έκνομες δραστηριότητες παρακρατικών πλοκαμιών". Παράλληλα ζήτησε δημοσιοποίηση των ονομάτων περίπου 70 κληρικών που οπλοφορούν και τον έλεγχο των δωρεών κι ευεργετημάτων προς εκκλησιαστικούς φορείς και την κάθε παροχή απ΄ αυτούς προς τρίτους. "Οι "φίλοι του Τζανείου" άλλη οργάνωση του κ. Καλλίνικου, τι ρόλο παίζει και ποιοι στελεχώνουν την διοίκησή της;" διερωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ.

    "Υπάρχει μία κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει τη διαφθορά στο δημόσιο βίο κατά απόλυτη προτεραιότητα, μεθοδικά και αποφασιστικά" ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα. Σχετικά, με τις αναφορές του κ. Κωνσταντόπουλου, για την ύπαρξη κυκλωμάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης, ο υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά, ότι"αν και στο παρελθόν υπήρχαν τέτοιοι μηχανισμοί, σήμερα πλέον, δεν υπάρχει κανένα ελεύθερο πεδίο για δράση και άσκηση επιρροής, από οποιοδήποτε παρόμοιο κύκλωμα" και υπενθύμισε την κατάθεση και υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την διαφάνεια στη Δικαιοσύνη.

    [08] Οικονομία

    Αυξήσεις στα καύσιμα

    29/3/2005 12:27:00 μμ

    Συντάκτης:

    Αύξηση της μέσης τιμής της αμόλυβδης βενζίνης κατά 1,46% μέσα σε μία εβδομάδα κατέγραψαν πανελλαδικές μετρήσεις τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης. Από 0,823 ευρώ ανά λίτρο στις 18 Μαρτίου που πωλούταν στις 18 Μαρτίου, η τιμή της διαμορφώθηκε στα 0,835 ευρώ ανά λίτρο, στις 28 Μαρτίου. Παράλληλα, το πετρέλαιο θέρμανσης στο ίδιο διάστημα σημείωσε αύξηση πανελλαδικά 1,02%, και από τα 0,492 πωλείται στα 0,497 ευρώ το λίτρο, ενώ στην περιοχή της Αττικής η τιμή πώλησης μετρήθηκε στα 0,488 ευρώ ανά λίτρο.

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ανταλλαγή Βιέρι με Τόρες

    29/3/2005 12:35:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μετά από έξι συναπτά έτη στην Ίντερ ο διεθνής Ιταλός Κριστιάν Βιέρι δεν αποκλείεται την επόμενη περίοδο να επιστρέψει μετά την περίοδο 1997-1998 στην Ισπανία. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας "ΑS", οι "νερατζούρι" εξετάζουνε το ενδεχόμενο να τον δώσουνε στην Ατλέτικο Μαδρίτης και να πάρουνε ως αντάλλαγμα τον Φερνάντο Τόρες. Παρόλα αυτά μία τέτοια ανταλλαγή δεν θεωρείται και τόσο εύκολη, αφού το "χρυσό παιδί" της Μαδρίτης, βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών ομάδων και σίγουρα πέρα από τα χρήματα οι "ροχιμπλάνκος" δεν θα ήθελαν να ανταλλάξουν έναν 21χρονο με έναν 32χρονο.

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο Ρομπέν των... τραυματισμών

    29/3/2005 12:18:00 μμ

    Συντάκτης:

    Άσχημα είναι τα νέα από την Ολλανδία για τον τεχνικό της Τσέλσι, Ζοσέ Μουρίνιο. Ο 21χρονος διεθνής των "οράνιε", Άριεν Ρομπέν θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολος για τον προσεχή αγώνα των "8" του Τσάμπιονς Λίγκ με τη γερμανική Μπάγερν Μονάχου, καθώς ο νεαρός άσος δεν πρόλαβε να αποθεραπευτεί από ένα παλιότερο τραυματισμό του και υπέστη ξανά ένα τραύμα στο αστράγαλο. Το κακό συνέβη στο 20 της συνάντησης των προκριματικών του Μουντιάλ 2006, ανάμεσα στην Ολλανδία και τη Ρουμανία, που έληξε με τη νίκη 2-0 των "οράνιε". Ο Ρομπέν υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία στο Άμστερνταμ, όπου θα παραμείνει για να ξεκουραστεί για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Έτσι θα απουσιάσει από το αυριανό ματς με την Αρμενία, ενώ αναμένεται σύντομα το ιατρικό επιτελείο της Τσέλσι να ξεκινήσει αγώνα δρόμου, μήπως και προλάβει τον αγώνα με τους Βαυαρούς στις 12 Απριλίου.

    [11] Μπάσκετ

    Ο νόμος του Λε Μπρον

    29/3/2005 11:11:00 πμ

    Συντάκτης:

    "Άστραψε και βρόντηξε" στη Νέα Ορλεάνη ο Λε Μπρον Τζεϊμς, ο οποίος με 44 προσωπικούς του πόντους χάρισε στην παράταση τη νίκη 109-108 στους Καβαλίερς επί των Χόρνετς. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα, 101-101, οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν και με 17 πόντους διαφορά, αλλά ο δαιμονισμένος άσος του Κλίβελαντ κατάπιε σα στραγάλια το προβάδισμα των αντιπάλων του και με την τρίποντη "σφραγίδα" του στην εκπνοή της παράτασης, οδήγησε τους Καβαλίερς σε μία σημαντική εκτός έδρας νίκη. Για τους "Χόρνετς" τοπ σκόρερ με 22 πόντους ήτανε ο Σμιθ.

    Ρεσιτάλ άμυνας από τους Μάβερικς

    Στο Όμπουρν Χιλς του Μίτσιγκαν, το Ντάλας επικράτησε με 95-89 του Ντιτρόϊτ. Τοπ σκόρερ των νικητών με 24 πόντους ο Τζός Χάουαρντ, ενώ ακολούθησε ο συνήθης σκόρερ της ομάδας, ο Γερμανός Ντίρκ Νοβίτσκι με 22 πόντους. Μετά τη λήξη του αγώνα, ο νέος τεχνικός των Μάβερικς, Εϊβερι Τζόνσον, λάτρης του αμυντικού παιχνιδιού, έδειχνε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ασφυκτική πίεση που άσκησε η ομάδα του στα ατού των "Πιστονιών".

    Η κυριαρχία της ομάδας της Φιλαδέλφειας στα ριμπάουντς και οι 34 πόντοι του Αϊβερσον, δεν στάθηκαν αρκετοί στους φιλοξενούμενους για να φύγουν νικητές από την έδρα των Κίνγκς. Το Σακραμέντο με 30 πόντους του Μόμπλεϊ και άλλους 26 του πρώην άσου του ΠΑΟΚ, Πέντραγκ Στογιάκοβιτς, επικράτησε με 118-109 της Φιλαδέλφειας.

    Στους άλλους αγώνες είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Ορλάντο-Ατλάντα 109-102, Μιλγουόκι-Ιντιάνα 76-90, Σικάγο-Μέμφις 94-86, Φοίνιξ-Ντένβερ 123-114, Γιούτα-Χιούστον 85-99, Πόρτλαντ-Ουάσινγκτον 106-114, Γκόλντεν Στέιτ-Νέα Υόρκη 108-100.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 March 2005 - 10:24:35 UTC