Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με καλό καιρό τα Kούλουμα
  • [02] Ξεφάντωσε η Ελλάδα
  • [03] Νόμος κατά της απόσχισης της Ταϊβάν
  • [04] "Ξαναχτύπησε" ο εγκέλαδος στην Τουρκία
  • [05] Απειλή ο Ζαρκάουι για τις ΗΠΑ
  • [06] Στη Ραμάλα ο Κόφι Ανάν
  • [07] Στην αντιπολίτευση τα Σκόπια;

    [01] Κοινωνία

    Καλή Σαρακοστή! Με καλό καιρό τα Kούλουμα

    14/3/2005 8:13:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2005 10:37:31 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με μουσικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα και με σύμμαχο τον καλό καιρό εορτάζεται και φέτος η Καθαρά Δευτέρα. Για πρώτη χρονιά, μουσικά δρώμενα θα λάβουν χώρα και στους τρεις λόφους της πρωτεύουσας - Φιλοπάππου, Στρέφη και Σκουζέ - ενώ και φέτος ο δήμος Αθηναίων θα προσφέρει δωρεάν παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα. Ανοιχτή θα παραμείνει για την αγορά των σαρακοστιανών έως τη μία το μεσημέρι η Βαρβάκειος Αγορά, ενώ, κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές, οι φούρνοι και ορισμένα σούπερ μάρκετ. Στη Θεσσαλονίκη, παντοπωλεία, κρεοπωλεία και οπωροπωλεία θα είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία, καθώς η επιστροφή των εκδρομέων αναμένεται να αρχίσει το απόγευμα.

    Έκτακτα μέτρα για ασφαλή επιστροφή

    Έκτακτα μέτρα για την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας έχει λάβει η Τροχαία, με παρεμβάσεις και ελέγχους, ενώ από τις 3 μετά το μεσημέρι έως τις 11 το βράδυ απαγορεύεται στο εθνικό οδικό δίκτυο η κυκλοφορία των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου.

    Σε όλες τις εθνικές οδικές αρτηρίες θα βρίσκονται ασθενοφόρα και κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ.

    Σε ετοιμότητα βρίσκονται και Υγειονομικοί Σταθμοί, Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία στις κυριότερες διαδρομές των εκδρομέων που επιστρέφουν στα αστικά κέντρα.

    Τέλος, λίγο πριν τις τελευταίες αγορές σας, ακολουθήστε τις συμβουλές μας για την αγορά και την κατανάλωση σαρακοστιανών εδεσμάτων.

    Συμβουλές για ασφαλές πέταγμα του χαρταετού δίνει και η ΔΕΗ, καθώς σε περίπτωση που μπλεχτεί σε ηλεκτροφόρα σύρματα, υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξεφάντωσε η Ελλάδα

    [02] Κοινωνία

    Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς Ξεφάντωσε η Ελλάδα

    13/3/2005 8:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2005 8:33:38 πμ)

    Συντάκτης:

    Πολύχρωμες στολές και μουσικές πλημμύρισαν την τελευταία Κυριακή της φετινής Αποκριάς κάθε γωνιά της χώρας. Μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές διασκέδασαν μέχρι τελικής πτώσης στους ξέφρενους ρυθμούς της Αποκριάς. Παραδοσιακά, επικεφαλής του ελληνικού Καρναβαλιού ήταν η Πάτρα όπου οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου. Δεν έμειναν, όμως, πίσω και οι άλλες πόλεις της χώρας, όπου κάθε χρόνο διοργανώνουν το δικό τους καρναβάλι. Με μασκαράδες γέμισαν οι περισσότερες πόλεις της χώρας, που γλέντησαν με σύμμαχο τον καλό καιρό.

    Βασιλιάς χωρίς στέμμα

    Τουλάχιστον 35.000 καρναβαλιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Πάτρας για να περιστοιχίσουν το βασιλιά Καρνάβαλο, που φέτος εμφανίστηκε στους "υπηκόους" του θρονιασμένος σε μία μπανιέρα, που ήταν μέσα σε ένα σκουπιδότοπο, και χωρίς στέμμα, καθώς του το είχε κλέψει ένας βάτραχος. Γιατί, όμως, σκουπιδότοπο; Επειδή οι διοργανωτές του φετινού Καρναβαλιού θέλησαν να προβάλουν την εναλλακτική λύση της οικολογίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, απέναντι στην αδιαφορία και τη μόλυνση. Τέσσερις ώρες κράτησε η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην αχαϊκή πρωτεύουσα που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα με τον καθιερωμένο σοκολατοπόλεμο.

    Έκπληξη αποτέλεσε φέτος η επάνοδος του άνθινου άρματος, το οποίο παρήλασε έπειτα από περίπου 15 χρόνια απουσίας, αποσπώντας τα θερμά χειροκροτήματα των θεατών. Ακολούθησαν άλλα 18 άρματα, που σατίριζαν την επικαιρότητα, και τα πληρώματα του "Κρυμμένου Θησαυρού".

    Στις εννέα το βράδυ ο βασιλιάς Καρνάβαλος καίγεται στο Μόλο του Αγίου Νικολάου εν μέσω εντυπωσιακών πυροτεχνημάτων, ενώ ταυτόχρονα δίνεται το σύνθημα για το Καρναβάλι του 2006, χρονιά κατά την οποία η Πάτρα θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

    Γλέντησε και η Αθήνα

    Εκτός από την Πάτρα, ξέφρενα γλέντια στήθηκαν και στην Αθήνα. Στο Ρέντη, πάνω 5.000 καρναβαλιστές πήραν φέτος μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ εντυπωσιακά ήταν και τα δεκάδες άρματα που ήταν εμπνευσμένα από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

    Στο Ζάππειο, την τιμητική τους είχαν οι μικροί μασκαράδες που συγκεντρώθηκαν για να θαυμάσουν από κοντά τους ακροβάτες.

    Παραδοσιακά έθιμα αναβίωσαν σε κάθε γωνιά της χώρας, όπως είναι ο βενετσιάνικος γάμος, στη Ζάκυνθο, και το άναμμα της φωτιάς, στα Γιάννενα.

    Καλή Σαρακοστή!

    Τα σκήπτρα παίρνουν τώρα οι εορταστικές εκδηλώσεις, που έχουν διοργανωθεί σε πολλές περιοχές, και τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας με κυρίαρχα και πιο γνωστά τα αλευρομουτζουρώματα, του Γαλαξιδίου, το μπουρανί, της Λάρισας, και το Βλάχικο Γάμο, της Θήβας.

    Θυμίζουμε ότι ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα, ορισμένα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τη 13:00, όπως και η ψαραγορά της Βαρβακείου, που θα είναι ανοιχτή από τα μεσάνυχτα. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές.

    Στη Θεσσαλονίκη, ανοιχτά από τις οκτώ το πρωί ως τις δύο μετά το μεσημέρι θα παραμείνουν τα παντοπωλεία, τα κρεοπωλεία και τα οπωροπωλεία.

    Για να περάσετε ευχάριστα τα κούλουμα και χωρίς προβλήματα, θυμηθείτε ότι εάν πετάξετε χαρταετό, θα πρέπει να είστε μακριά από ηλεκτροφόρα σύρματα , ενώ σε περίπτωση που ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα σύρματα της ΔΕΗ, μην επιχειρήσετε σε καμία περίπτωση να τον ξεμπλέξετε.

    Επίσης, μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε τις συμβουλές για ασφαλή Σαρακοστή , δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες για την αγορά και κατανάλωση, ιδίως των θαλασσινών.

    Τέλος, οι εκδρομείς να θυμάστε ότι το σημαντικότερο είναι να έχετε μια ασφαλή επιστροφή, κάτι για το οποίο έχει μεριμνήσει η Τροχαία, που έχει λάβει έκτακτα μέτρα ενόψει της επιστροφής σας.

    Προσοχή, λοιπόν, στο δρόμο της επιστροφής και Καλή Σαρακοστή!

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καρναβάλι για πάντα!

    Συμβουλές για ασφαλή Σαρακοστή

    [03] Κόσμος

    Προβλέπεται και η βίαιη επέμβαση Νόμος κατά της απόσχισης της Ταϊβάν

    14/3/2005 8:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2005 9:36:38 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    Την προσφυγή σε βίαια μέσα, σε περίπτωση που η Ταϊβάν διακηρύξει την ανεξαρτησία της, προβλέπει ο νόμος που υιοθέτησε τη Δευτέρα η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Κίνας, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Χου Τζιντάο είπε στον στρατό να προετοιμάζεται για πόλεμο. Ο νόμος προβλέπει μεγάλα οφέλη για την "ατίθαση νήσο" εάν αποδεχθεί την επανένωσή της με την Κίνα. Σε αντίθετη περίπτωση, κατοχυρώνει και επιβάλλει την προσφυγή στη βία. Παράλληλα, η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τον προϋπολογισμό του κράτους, ο οποίος προβλέπει αύξηση κατά 12,6% των στρατιωτικών δαπανών. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ταϊβάν καταδίκασε τον συγκεκριμένο νόμο, ενώ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι, κάλεσε το Πεκίνο και την Ταϊπέι να λύσουν με ειρηνικό τρόπο τις διαφορές τους όσον αφορά την Ταϊβάν.

    "Κινεζικό έδαφος η Ταϊβάν"

    Ο αντιαποσχιστικός νόμος υπερψηφίσθηκε από 2.896 αντιπροσώπους (με μόνο δύο αποχές) κατά την ολομέλεια του ανώτερου νομοθετικού σώματος της χώρας, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα Δευτέρα στο Μέγαρο του Λαού.

    Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό με ουρανομήκη χειροκροτήματα, καθώς ήταν το μόνο νομοθέτημα το οποίο δεν καταψηφίσθηκε από κανέναν από τους περίπου 3.000 αντιπροσώπους που μετείχαν στις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης.

    Το κείμενο προβλέπει πως "το κράτος νομιμοποιείται να χρησιμοποιήσει μη ειρηνικά μέσα και άλλα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας".

    Βάσει του νέου προϋπολογισμού, οι στρατιωτικές δαπάνες θα ανέλθουν στα 244,65 δισ. γιούαν (29,5 δις δολάρια). Πάντως ο προϋπολογισμός του κινεζικού στρατού, παρά την αύξησή του, παραμένει σε μεσαία επίπεδα παγκοσμίως, σε σχέση με το μέγεθος και τον πληθυσμό της χώρας, ιδίως εάν συγκριθεί προς τα 400 δισ. δολαρίων των στρατιωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, ή ακόμη προς τα 47 δισ. που ξόδεψε φέτος η Ιαπωνία.

    Μολαταύτα, οι πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν πως δεν εμφανίζεται στον ετήσιο προϋπολογισμό το συνολικό ποσό των στρατιωτικών δαπανών. Σύμφωνα με τη CIA και το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, οι κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες είναι διπλάσιες από αυτές που εμφανίζει η κυβέρνηση.

    "Πολεμικός νόμος"

    "Η νομοθεσία ισοδυναμεί με νομιμοποίηση του πολέμου, διότι η ουσία της είναι η χρήση μη ειρηνικών μέσων κατά της νήσου σε περίπτωση ανάγκης. Σύσσωμο το έθνος της Ταϊβάν αντιτίθεται στη νομοθεσία και θεωρούμε πως κι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ξεσηκωθεί επίσης", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ταϊβάν, Τσο Τζουνγκ Τάι.

    "Η Ταϊβάν κι η Κίνα είναι δύο χώρες. Οι κάτοικοι της Ταϊβάν ουδέποτε θα αποδεχθούν τον κινεζικό νόμο", πρόσθεσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδος του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος (DPP).

    Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός αντέτεινε ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν είναι πολεμικό μέτρο και ότι αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και στην Ταϊβάν.

    [04] Κόσμος

    Σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ "Ξαναχτύπησε" ο εγκέλαδος στην Τουρκία

    14/3/2005 10:35:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην ανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με το σεισμολογικό ινστιτούτο του Καντιλί στην Κωνσταντινούπολη, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην περιοχή Καρλιόβα της επαρχίας Μπινγκόλ. Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί μόνο ελαφροί τραυματισμοί, υλικές ζημιές και διακοπές στις τηλεπικοινωνίες σε απομονωμένους οικισμούς. Οι κάτοικοι της Καρλιόβα πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν, καθώς στην περιοχή οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Να σημειωθεί ότι μόλις δύο ημέρες πριν ένας άλλος σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στην ίδια περιοχή με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 16 άνθρωποι, ενώ, τον Μάιο του 2003, η επαρχία Μπινγκόλ είχε χτυπηθεί από σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, όπου 176 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέος σεισμός στην ανατολική Τουρκία

    [05] Κόσμος

    Σχεδιάζει χτυπήματα στο εσωτερικό της χώρας; Απειλή ο Ζαρκάουι για τις ΗΠΑ

    14/3/2005 10:22:00 πμ

    Ο επικεφαλής του δικτύου της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον "εύκολων στόχων", όπως κινηματογράφους, εστιατόρια και σχολεία, στο έδαφος των ΗΠΑ, προειδοποιεί το περιοδικό "Τάιμ". Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Ζαρκάουι είναι πεπεισμένος πως για να εισέλθει νόμιμα στο έδαφος των ΗΠΑ χρειάζεται αρκετά χρήματα. Η έκδοση επικαλείται πηγές της αντικατασκοπίας, οι οποίες ανέκριναν ένα μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης και τοποτηρητή του Ζαρκάουι, που συνελήφθη το περασμένο έτος, καθώς και εσωτερική εγκύκλιο που κυκλοφόρησε σε πολλές από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

    Σε επιφυλακή οι αρχές

    "Γνωρίζουμε πως η Αλ Κάιντα δεν έχει αποποιηθεί τις φιλοδοξίες της να επιτεθεί σε στόχους στις ΗΠΑ", τονίζει σχετικά ο Αμερικανός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Στίβεν Χάντλεϊ, ερωτηθείς σχετικά με την πληροφορία.

    Ο Ζαρκάουι, τονίζει το περιδικό, παραπονείται που δεν υπάρχουν "μάρτυρες" διατεθειμένοι να δώσουν τη ζωή τους, καθώς "εάν κάποιος είναι έτοιμος να πεθάνει, δεν υπάρχει τίποτε στον κόσμο που μπορεί να τον σταματήσει να το κάνει, ακόμη και μέσα στις ΗΠΑ".

    Πηγές της αμερικανικής αντικατασκοπίας τονίζουν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν διεισδύσει στοιχεία της οργάνωσης του Ζαρκάουι στις ΗΠΑ, όμως οι αρχές παραμένουν προσεκτικές, καθώς την περασμένη εβδομάδα το FBI διένειμε προειδοποιητικά σήματα για πιθανές επιθέσεις σε σιδηροδρομικούς σταθμούς στο Ντιτρόιτ και στο Λος Άντζελες.

    Σχετικά Links:

    Time

    [06] Μ. Ανατολή

    Αισιόδοξος ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Στη Ραμάλα ο Κόφι Ανάν

    14/3/2005 9:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2005 9:56:44 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, θα έχει τη Δευτέρα στη Δυτική Όχθη ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος την Κυριακή συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν. Κατά την πρώτη, εδώ και τέσσερα χρόνια, επίσκεψη του Κόφι Ανάν στην περιοχή, ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι υπάρχει γενική αισιοδοξία για την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή. Επίσης, σε δύο ισραηλινο-παλαιστινιακές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα σε υπουργικό επίπεδο, αναμένεται να συζητηθούν η μεταβίβαση του ελέγχου ζωνών της Δυτικής Όχθης στους Παλαιστινίους και η αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων.

    Συναντήσεις Ισραηλινών - Παλαιστίνιων υπουργών

    "Αισθανόμαστε όλοι περισσότεροι δύναμη από τις πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας του Σαρμ ελ-Σέιχ, και εμείς, ως μέλη του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ) περιμένουμε να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικάσία", τόνισε ο Ανάν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αριέλ Σαρόν την Κυριακή.

    Την ίδια ώρα, δύο ισραηλινο-παλαιστινιακές συναντήσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, σε υπουργικό επίπεδο.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ , και ο Παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών, Νασρ Γιούσεφ, πρόκειται να συζητήσουν για την εφαρμογή των συμφωνιών του Σαρμ ελ-Σέιχ σχετικά με τη μεταβίβαση του ελέγχου τομέων της Δυτικής Όχθης στην Παλαιστινιακή Αρχή.

    Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος υπουργός αρμόδιος για τους φυλακισμένους, Σουφιάν Αμπού Ζέιντε, πρόκειται να συναντήσει την Ισραηλινή υπουργό Δικαιοσύνης, Τζίπι Λίβνι, για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που το Ισραήλ δεσμεύθηκε να απελευθερώσει.

    [07] Κόσμος

    Στην αντιπολίτευση τα Σκόπια;

    14/3/2005 10:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2005 11:46:51 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC GREEK

    Νικητής των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, που διεξήχθησαν την Κυριακή βάσει του νέου διοικητικού χάρτη, είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός, σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Ωστόσο, σοβαρή είναι η ήττα που υπέστη στην πρωτεύουσα Σκόπια, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, ο υποψήφιος της ανεξάρτητος υποψήφιος, Τρίφουν Κόστοφσκι, κέρδισε το δήμο της πρωτεύουσας με σημαντική διαφορά από τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος, Ρίστο Πένοφ. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση "Μοστ", ο Κόστοφσκι συγκέντρωσε ποσοστό 53,76% και εκλέγεται δήμαρχος της πρωτεύουσας από τον πρώτο γύρο. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, μόλις που ξεπέρασε το 50%.

    Βάσει του νέου νόμου

    Οι υποψήφιοι που δεν κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφέρειές τους θα συμμετάσχουν σε δεύτερο γύρο.

    Σημειώνεται ότι τον Κόστοφσκι υποστήριξε και η κατακερματισμένη σλαβομακεδονική αντιπολίτευση.

    Οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής χαρακτηρίστηκαν σημαντικές διότι διεξήχθησαν βάσει του νέου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση με τον οποίο παραχωρούνται ευρύτερες τοπικές εξουσίες στην αλβανική εθνική κοινότητα, η οποία αποτελεί το 25% του πληθυσμού της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    Με το νόμο αυτή είχε διαφωνήσει έντονα η εθνικιστική σλαβομακεδονική αντιπολίτευση, η οποία μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο, υποκίνησε σχετικό δημοψήφισμα για την ακύρωσή του, το οποίο όμως γνώρισε αποτυχία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 March 2005 - 10:02:44 UTC