Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγή φρουράς στο Προεδρικό Μέγαρο
  • [02] Προεδρική αλλαγή
  • [03] Έκρηξη κοντά στην έδρα του ΟΗΕ στο Κόσοβο
  • [04] Σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ στο Χοκάιντο

    [01] Πολιτική

    Ορκίζεται σήμερα ο Κάρολος Παπούλιας Αλλαγή φρουράς στο Προεδρικό Μέγαρο

    12/3/2005 11:21:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 π.μ. η ειδική, πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Στις 11:40 π.μ. ο Κάρολος Παπούλιας αναχώρησε από την οικία του, στην οδό Ασκληπιού, για να μεταβεί για τη Βουλή. Λίγη ώρα πριν, στο κτήριο του Κοινοβουλίου είχε φτάσει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος που θα ορκίσει το νέο Πρόεδρο. Στις 9 π.μ. αναχώρησε από την οικία του στο Ψυχικό ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, προκειμένου να μεταβεί για τελευταία φορά ως Πρόεδρος, στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά από δύο συνεχείς θητείες στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφανόπουλος παραδίδει σήμερα τη σκυτάλη στον κ. Παπούλια, τον έκτο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Την Παρασκευή, σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία επισκέφθηκε τον απερχόμενο Πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο, τον οποίο ευχαρίστησε για την άψογη άσκηση των καθηκόντων του, καθ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Η πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, μεταδίδεται απευθείας από τη ΝΕΤ και από τη ΝΕΤ 105.8.

    Την ώρα που ο Κάρολος Παπούλιας θα εισέρχεται στο κτήριο του Κοινοβουλίου, άγημα της προεδρικής φρουράς θα αποδίδει τιμές, ενώ στην είσοδο θα τον υποδεχτούν ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και η πρόεδρος της Βουλής , Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα. Στη συνέχεια, θα κατευθυνθούν στην αίθουσα της Ολομέλειας όπου ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής, Σωτήρης Χατζηγάκης, θα έχει ολοκληρώσει την ανάγνωση της ημερήσιας διάταξης για την ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Μετά την τελετή ορκωμοσίας, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Βουλής, θα παραμείνουν στο γραφείο της κ. Μπενάκη έως ότου οι Υπουργοί, οι Βουλευτές και τα μέλη των διπλωματικών αντιπροσωπειών πάρουν τις θέσεις τους μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη .

    Κατόπιν, ο κ. Παπούλιας θα καταθέσει στεφάνι πριν μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδεία 24 μοτοσικλετιστών της ομάδας Ζήτα. Λίγο πριν φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο, ο νέος Πρόεδρος θα εξέλθει του αυτοκινήτου του προκειμένου να περπατήσει στην οδό Ηρώδου Αττικού και να χαιρετήσει τους Ηπειρώτες με τις παραδοσιακές στολές που θα τον αναμένουν έξω από τον Εθνικό Κήπο.

    Στα σκαλιά του Προεδρικό Μεγάρου, θα τον υποδεχτεί ο κ. Στεφανόπουλος, ενώ η μπάντα και άνδρες της προεδρικής φρουράς θα αποδίδουν τιμές. Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι θα σταθούν στην είσοδο για την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου πριν κατευθυνθούν στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας όπου θα ακολουθήσει προσφώνηση του κ. Στεφανόπουλου και αντιφώνηση του κ. Παπούλια. Η αλλαγή σκυτάλης στο προεδρικό μέγαρο θα ολοκληρωθεί με τον αποχαιρετισμό του Κωστή Στεφανόπουλου από τον Κάρολο Παπούλια στην είσοδο του Μεγάρου.

    Σημειώνεται ότι από τις 10 π.μ. έως την ώρα της αλλαγής σκυτάλης στο Προεδρικό Μέγαρο, δηλαδή μέχρι το μεσημέρι, θα ισχύουν περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις λεωφόρους γύρω από το κτήριο του Κοινοβουλίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προεδρική αλλαγή

    Σχετικά Links:

    Βουλή των Ελλήνων

    Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας

    [02] Πολιτική

    Το Σάββατο η ορκωμοσία του Κ. Παπούλια Προεδρική αλλαγή

    11/3/2005 3:47:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Στον Κάρολο Παπούλια παραδίδει το Σάββατο τη σκυτάλη ο Κωστής Στεφανόπουλος, έπειτα από μια επιτυχή δεκαετή θητεία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Την Παρασκευή, ο κ. Στεφανόπουλος είχε την τελευταία του συνάντηση ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Καραμανλής, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ευχαρίστησε τον απερχόμενο Πρόεδρο για τον άψογο τρόπο που άσκησε τα καθήκοντά του καθ όλη τη θητεία του. Νωρίτερα, ο κ. Στεφανόπουλος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, η οποία εξέφρασε στον απερχόμενο Πρόεδρο τα βαθιά αισθήματα τιμής που αισθάνεται προς το πρόσωπό του και υπογράμμισε την εξαιρετικά θετική παρουσία του στη λειτουργία των θεσμών. Η ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 11:00, σε πανηγυρική τελετή στη Βουλή, την οποία θα μεταδώσει απευθείας η ΝΕΤ.

    Κλίμα συγκίνησης

    "Επισκέφθηκα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του εκφράσω - είμαι βέβαιος, διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Ελλήνων - τις ευχαριστίες μας για τον άψογο, τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του" δήλωσε ο κ. Καραμανλής κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, προσθέτοντας, πως "ο κ. Στεφανόπουλος, στη δεκαετή θητεία του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπηρέτησε με πολύ υψηλό αίσθημα ευθύνης, το Πολίτευμα, το θεσμό, τη χώρα, τον Ελληνισμό γενικότερα και γι αυτό πιστεύω δίκαια κέρδισε την εκτίμηση και το σεβασμό των πολιτών".

    Ο Πρωθυπουργός προσέφερε ως δώρο στον κ. Στεφανόπουλο μία από τις πρώτες εκδόσεις ποιημάτων του Καβάφη, ενώ στο διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες θυμήθηκαν μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της θητείας του Προέδρου. Η συνάντηση διήρκησε περίπου 25 λεπτά.

    Ο κ. Στεφανόπουλος είχε νωρίτερα μία εγκάρδια και συγκινητική συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής Άννα-Ψαρούδα Μπενάκη .

    Μετά το πέρας της συνάντησης, η κα. Μπενάκη τόνισε, ότι είχε την ευκαιρία να εκφράσει στον κ. Στεφανόπουλο τα βαθιά αισθήματα τιμής, που αισθάνεται προς το πρόσωπό του, να υπογραμμίσει την εξαιρετικά θετική παρουσία του στη λειτουργία των θεσμών και να του ευχηθεί τη συνέχεια της δημιουργικής παρουσίας του στην κοινωνική ζωή.

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος τίμησε την Πρόεδρο της Βουλής με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής, ενώ δέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά από την κυρία Μπενάκη-Ψαρούδα ένα δερματόδετο λεύκωμα που περιέχει κείμενα και γκραβούρες σχετικά με την ελληνική μυθολογία, με τίτλο "Ο Ναός των Μουσών".

    Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στον κ. Στεφανόπουλο πραγματοποίησαν, επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Παπαθανασίου.

    "Θεωρήσαμε χρέος μας να αποχαιρετήσουμε επίσημα, μαζί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου και να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο για όσα προσέφερε στην πατρίδα μας από το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά του με τρόπο υποδειγματικό. Στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια ευχόμαστε δημιουργική θητεία για το καλό της χώρας μας και του Ελληνισμού" δήλωσε ο κ. Σιούφας , μετά την επίσκεψη στον απερχόμενο Πρόεδρο.

    Σημειώνεται ότι από τις 10 το πρωί του Σαββάτου έως τη μία μετά το μεσημέρι, περίπου, θα ισχύουν περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις λεωφόρους γύρω από το κτήριο του Κοινοβουλίου.

    "Εξαιρετικός πολιτικός"

    Μιλώντας στο ειδικό αφιέρωμα της ΝΕΤ 105.8 για την προεδρική εκλογή, ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης τόνισε, ότι παρά τη μείωση των δικαιωμάτων του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη μεταρρύθμιση του 1986, ο κ. Στεφανόπουλος "εκπροσώπησε το κράτος στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, ενθάρρυνε όταν έπρεπε να ενθαρρύνει και ήταν παρ όλα αυτά Πρόεδρος χαμηλών τόνων. Εύχομαι να είναι και στο μέλλον, όπου και αν βρίσκεται, χρήσιμος στη δημόσια ζωή".

    Σε δηλώσεις του επίσης στη ΝΕΤ 105.8 ο πρώην Πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης , υπογράμμισε τη διορατικότητά και τη σταθερότητα με την οποία ο κ. Στεφανόπουλος υποστήριζε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συμπαράσταση, που έδωσε στον αγωνιζόμενο Κυπριακό Ελληνισμό. "Είναι πράγματι ένας εξαιρετικός πολιτικός και ένας μεγάλος Πρόεδρος", πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επιστολή Ρέππα για την ορκωμοσία του Προέδρου

    Αλλαγή φρουράς στην Προεδρία

    [03] Κόσμος

    Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε Έκρηξη κοντά στην έδρα του ΟΗΕ στο Κόσοβο

    12/3/2005 10:20:00 πμ

    Συντάκτης:

    Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από έκρηξη που προκλήθηκε πιθανότατα από χειροβομβίδα το βράδυ της Παρασκευής, κοντά στην αποστολή του ΟΗΕ, στο Κόσοβο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, ο στόχος της επίθεσης δεν είναι μέχρι στιγμής ξεκάθαρος, ενώ οι δυνάμεις της Minuk (αποστολή του ΟΗΕ) και της τοπικής αστυνομίας έχουν αποκλείσει το κέντρο της Πρίστινα. Σημειώνεται ότι την Τρίτη, ο Αλβανός πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, παραιτήθηκε και οδηγήθηκε στα κρατητήρια του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για 108 εγκλήματα πολέμου εναντίον Σέρβων πολιτών στο Κόσοβο στη διάρκεια του πολέμου (1998-99).

    [04] Κόσμος

    Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματίες Σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ στο Χοκάιντο

    12/3/2005 10:54:00 πμ

    Συντάκτης:

    Σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (τοπική ώρα) στο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές. Η δόνηση σημειώθηκε στις 03:47 τοπική ώρα (20:47 ώρα Ελλάδας), και το επίκεντρό της εντοπίσθηκε σε υποθαλάσσιο βάθος 60 χιλιομέτρων στην περιοχή Κουσιρό, περίπου 950 χλμ. βορειοδυτικά του Τόκιο. Μετά τη σεισμική δόνηση δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία είναι μία εξαιρετικά σεισμογενής περιοχή και κάθε χρόνο σημειώνονται χιλιάδες σεισμικές δονήσεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 12 March 2005 - 10:01:12 UTC