Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βροχή αποκαλύψεων...
  • [02] Νέες αποκαλύψεις για τα κυκλώματα
  • [03] Γαλαξίας χωρίς αστέρια
  • [04] Πιο κοντά ΗΠΑ - Γερμανία
  • [05] "Πυρά" για τον βασικό μέτοχο
  • [06] Εγκρίθηκε το ν/σ για τη δημόσια υγεία
  • [07] Παραίτηση και ατασθαλίες στη ΔΕΗ
  • [08] Απόσυρση και στα μοτοποδήλατα
  • [09] Ανάγκη για άμεση βοήθεια
  • [10] Δεύτερη αναβολή για τον Κορέι
  • [11] Δυναμικά στην EXPO 2005
  • [12] Δε βρίσκουν χρυσή τομή ΕΕΤ-ΟΤΟΕ
  • [13] ΟΤΕ: συμφωνία για εθελούσια έξοδο
  • [14] ΠΑΟ: Στόχος το πρώτο διπλό
  • [15] Έρευνα για στημένα παιχνίδια
  • [16] Ξεσπασαν στα "γραφεία" της ΕΟΚ οι Αρειανοί
  • [17] Κανένα πρόβλημα με Πέρι
  • [18] Επί τάπητος τα θέματα της... άμμου
  • [19] Άρωμα "τριφυλλιού" στην Πολωνία
  • [20] "Διαζύγιο" Δεβετζή με Μπακατσάκη
  • [21] Πυγμαχια: Δυνατό τεστ στο Βελιγράδι
  • [22] Εξόρμηση στο χιόνι για το όριο
  • [23] Συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών
  • [24] Στο σφυρί το πάτωμα του Τραβόλτα
  • [25] Κανένα πρόβλημα με Κοΐμπρα
  • [26] Έχασε Τριανταφύλλου ο ΟΦΗ
  • [27] Καμπανάκι για τη χωματερή Άνω Λιοσίων
  • [28] Εξελίξεις στα διοκητικά του Ιωνικού

    [01] Κοινωνία

    Πειθαρχική έρευνα για αεροπαγίτη Βροχή αποκαλύψεων...

    23/2/2005 1:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/2/2005 6:12:16 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, Εφημερίδα Απογευματινή

    Ατέλειωτες φαντάζουν οι αποκαλύψεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκθέτοντας την Ιεραρχία και διευρύνοντας τον κύκλο των επίορκων δικαστών, που εμπλέκονται στα σκάνδαλα. Νέους κραδασμούς προκαλεί η πειθαρχική έρευνα για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αντώνη Πλωμαρίτη, την οποία ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, ενώ η κατάθεση ανώτατου δικαστή, που προσήλθε αυτοβούλως στον Άρειο Πάγο, ουσιαστικά διαψεύδει τον ισχυρισμό του αρχιεπισκόπου ότι, δεν γνώριζε το Γιοσάκη, αφού κατέθεσε ότι, ο αρχιμανδρίτης του είχε κλείσει δύο φορές ραντεβού με τον Χριστόδουλο και μάλιστα ήταν παρών στις επισκέψεις. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Απογευματινή, στην τελευταία συνάντηση του αρχιεπισκόπου με ανθρώπους της Δικαιοσύνης, συμμετείχαν 14 δικαστικοί. Το ραντεβού, όμως, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, κλείστηκε από τον τότε γραμματέα του αρχιεπισκόπου, Σεραφείμ Κουλουσούσα, και η παρουσία του Γιοσάκη προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Χριστόδουλου.

    Μέχρι αρεοπαγίτη οι έρευνες

    Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αντώνη Πλωμαρίτη, παράγγειλε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του σχετικά με τις συνθήκες χρέωσης στον αντεισαγγελέα Εφετών Νίκο Αθανασόπουλο αίτησης του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη για άσκηση αναίρεσης κατά απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών. Η εξέταση θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινό, ο οποίος παρέδωσε χθες στον Υπουργό το σχετικό φάκελο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας και νυν αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αντώνης Πλωμαρίτης, χρέωσε την εξέταση της αίτησης του αρχιμανδρίτη Γιοσάκη για άσκηση αναίρεσης κατά απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, που είχε αθωώσει τον καθηγητή Ξενοφώντα Παπαχαραλάμπους, μετά από μήνυση του Γιοσάκη.

    Ο Πλωμαρίτης είχε επικαλεστεί τότε δήθεν κώλυμα του εισαγγελέα Ανδρέα Ζύγουρα και χρέωσε την υπόθεση στον Νίκο Αθανασόπουλο, ο οποίος όχι μόνο άσκησε αμέσως αναίρεση, χωρίς να ερευνήσει καθόλου την υπόθεση αλλά και το δικόγραφο της αναίρεσης είναι πολυσέλιδο με πλούσια νομολογία. Το γεγονός αυτό καθιστά προφανές ότι χρησιμοποιήθηκε έτοιμο κείμενο, που δεν προερχόταν φυσικά από τον Αθανασόπουλο.

    Τη σχετική καταγγελία έκανε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινό, ο εισαγγελέας Ανδρέας Ζύγουρας, που υποστήριξε ότι δεν ζήτησε αντικατάσταση καθώς δεν είχε το παραμικρό κώλυμα.

    Στο έγγραφο του Υπουργού Δικαιοσύνης επισημαίνεται η ανάγκη ταχύτατης ολοκλήρωσης της προκαταρκτικής εξέτασης και της υποβολής του σχετικού πορίσματος.

    Ο Νίκος Αθανασόπουλος έχει ήδη παραπεμφθεί από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γ. Κάπο στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης.

    Μαραθώνια κατάθεση Τριανταφυλλάκη

    Την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες για τη δράση του Απόστολου Βαβύλη αναμένεται να καταθέσει στη ΓΑΔΑ η πρώην σύζυγος του, Μάλι Κοέν, ισραηλινής καταγωγής. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο εις βάρος του Βαβύλη εντάλματα δεν βρίσκονται σε ισχύ, διότι αφορούν ποινές που έχουν ήδη εκτελεστεί.

    Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατέθεσε επί περίπου τέσσερις ώρες ο απόστρατος αστυνομικός, Γιάννης Τριανταφυλλάκης. Ο κ. Τριανταφυλλάκης φέρεται να αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τον Απόστολο Βαβύλη, την κοινή τους δράση για την εκλογή του Ειρηναίου, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο παρέλαβε την επίμαχη επιστολή Βαβύλη, την οποία προσκόμισε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως μεσάζων .

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελέας πρωτοδικών, Ελένη Σωτηροπούλου, ρώτησε τον απόστρατο αστυνομικό για τις σχέσεις του με τον Βαβύλη, αν τον είχε επισκεφθεί στο διαμέρισμα που διατηρούσε στο Χολαργό και για τα κοινά τους ταξίδια στα Ιεροσόλυμα. Επίσης, τον κάλεσε να καταθέσει όσα γνωρίζει σχετικά με τις σχέσεις του Απόστολου Βαβύλη με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τις προμήθειες ειδών ασφαλείας. Τέλος, ο κ. Τριανταφυλλάκης κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών του Απόστολου Βαβύλη στο όνομα Απόστολος Φωκάς, υπόθεση που εκδικάζεται τον Απρίλη.

    Προηγουμένως είχε καταθέσει ο διευθυντής του ραδιοφώνου του "Αντένα", Γιώργος Αντωνίου, ο οποίος φέρεται να είχε προειδοποιήσει τον πατριάρχη Ειρηναίο να προσέχει κάποιο πρόσωπο με το όνομα Φωκάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αντωνίου είχε διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του απερχόμενου πατριάρχη κ. Διοδώρου.

    Στον Κορυδαλλό και ο Κύριλλος Σταυρόπουλος

    Στο μεταξύ, στις φύλακες Κορυδαλλού, οδηγήθηκε σήμερα το πρωί ο επιστήθιος φίλος του ήδη προφυλακισμένου αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη, ιερομόναχος Κύριλλος Σταυρόπουλος, που κατηγορείται επίσης για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα.

    Παράλληλα, διευρύνεται, ο κύκλος των επίορκων δικαστών, καθώς τις αμέσως προσεχείς ημέρες ετοιμάζονται νέα πειθαρχικά κατηγορητήρια για πέντε ή έξι δικαστικούς του Πειραιά, οι οποίοι φέρονται αναμεμειγμένοι σε δικαστικές αποφάσεις με διάδικο το Γιοσάκη.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε το κύρος της Δικαιοσύνης και το σεβασμό στο Νόμο", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά από συνάντηση με τα προεδρεία των Δικαστικών Ενώσεων, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.

    Εξάλλου, την έκπληξή του για τις πληροφορίες, που τον φέρουν να έχει καταθέσεις εκατομμυρίων δολαρίων στην Αμερική εξέφρασε ο μητροπολίτης Χίου Διονύσιος, που παραδέχθηκε ότι, διαθέτει λογαριασμό 250.000 ευρώ ως απόρροια δουλειάς 25 χρόνων, τα οποία προτίθεται να διαθέσει άμεσα για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Παράλληλα δήλωσε ότι, δεν είχε σχέσεις με το μητροπολίτη Αττικής και δεσμεύθηκε ότι, θα θέσει το ζήτημα στη ΔΙΣ την Τρίτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες αποκαλύψεις για τα κυκλώματα

    Απαγόρευση εξόδου για την Ηλία

    Ιερά πυρά από τα... Καλάβρυτα

    [02] Κοινωνία

    Νέες αποκαλύψεις για τα κυκλώματα

    22/2/2005 9:09:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την ώρα που φουντώνουν οι φήμες για την παράδοση του Απόστολου Βαβύλη, νέα στοιχεία για τις σχέσεις του με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Όπως μετέδωσε αποκλειστικά η ΝΕΤ, ο Πατριάρχης Ειρηναίος, είχε δώσει κατάθεση στις ισραηλινές Αρχές σχετικά με το παρασκήνιο της εκλογής του και το ρόλο των Βαβύλη και Τριανταφυλλάκη. Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία προκύπτουν για τη σχέση του Αρχιμανδρίτη Γιοσάκη με την Αρχιεπισκοπή. Σύμφωνα με κατάθεση που έδωσε αυτοβούλως ανώτατος δικαστής εφέτης, ο Γιοσάκης μεσολάβησε δύο φορές προκειμένου να του κλείσει ραντεβού με τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ ήταν παρών και κατά τη διάρκεια των επισκέψεων. Η εν λόγω κατάθεση έχει διαβιβαστεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Σανιδά. Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Τρίτης, υπέβαλε την παραίτησή του ο πρόεδρος της επιτροπής παραλαβής του ασύρματου συστήματος επικοινωνίας της Αστυνομίας, αστυνομικός διευθυντής, Βασίλης Ταρνάρης, που φέρεται αναμεμειγμένος στην έκδοση της πλαστής ταυτότητας του Βαβύλη.

    Προϊόν φωτομοντάζ οι ροζ φωτογραφίες εναντίον του Τιμόθεου

    Σύμφωνα με τα έγγραφα που εξασφάλισε ο ανταποκριτής της ΝΕΤ στα Ιεροσόλυμα, Πάνος Χαρίτος, ο κ. Ειρηναίος κατέθεσε ότι ο ίδιος ο Βαβύλης του είχε πει ότι οι ροζ φωτογραφίες που είχαν κυκλοφορήσει πριν την εκλογή του νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων και αφορούσαν τον Μητροπολίτη Τιμόθεο ήταν προϊόν φωτομοντάζ.

    Μάλιστα, ο κ. Ειρηναίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πίσω από το φωτομοντάζ να βρίσκεται ο Βαβύλης ή ο Τριανταφυλλάκης. Σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο εκείνος είχε παραγγείλει τη δημιουργία των φωτογραφιών αυτών, ο κ. Ειρηναίος ξέσπασε λέγοντας ότι όλα αυτά είναι ψέματα.

    Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο έκδοσης εντάλματος σύλληψης για τον Γιάννη Τριανταφυλλάκη. Το ένταλμα θα εκδοθεί για υπόθαλψη εγκληματία σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προέβη ο Τριανταφυλλάκης προκειμένου να διασφαλίσει τη μη σύλληψη του Βαβύλη. Παράλληλα, κινήθηκε διαδικασία προκειμένου να του αφαιρεθεί το πιστόλι που έχει με μόνιμη άδεια.

    Στον Κορυδαλλό ιερέας και στενός συνεργάτης του Γιοσάκη

    Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή του, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εκφράζει "τη λύπη και την οδύνη" του για τα δημοσιεύματα εφημερίδων, που φέρουν τον Πατριάρχη Ειρηναίο να διαπραγματεύεται την πώληση εδαφών στα Κατεχόμενα. Η ανακοίνωση διαψεύδει και καταδικάζει τα δημοσιεύματα και κάνει λόγο για "άδικο πόλεμο".

    Στο μεταξύ, στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγείται ο ιερέας, και στενός φίλος του Αρχιμανδρίτη Γιοσάκη, Κύριλλος Σταυρόπουλος, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας στη Μονή Οσίου Θεοδώρου, στα Κύθηρα.

    Τέλος, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη πρόταση της Ιεραρχίας για σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Ελέγχου και πρόσθεσε ότι όταν υποβληθεί επισήμως το αίτημα η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί αφού πρώτα το εξετάσει.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απαγόρευση εξόδου για την Ηλία

    Ιερά πυρά από τα... Καλάβρυτα

    [03] Τεχνολογία

    Γαλαξίας χωρίς αστέρια

    23/2/2005 4:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/2/2005 5:06:18 μμ)

    Συντάκτης:

    Βρετανοί αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα αντικείμενο που φαίνεται ότι είναι ένας αόρατος γαλαξίας αποτελούμενος αποκλειστικά από σκοτεινή ύλη. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, στην Ουαλία, ισχυρίζονται ότι είναι οι πρώτοι που έκαναν την ανακάλυψη αυτή και εξηγούν περί τίνος πρόκειται η ανακάλυψή τους. Ένας σκοτεινός γαλαξίας είναι μια περιοχή στο σύμπαν που περιέχει μεγάλη ποσότητα μάζας που περιστρέφεται όπως ένας κανονικός γαλαξίας, αλλά δεν έχει αστέρια. Ο μυστηριώδης γαλαξίας, που ονομάστηκε VIRGOHI21, ανακαλύφθηκε σε απόσταση 50 εκατομμυρίων έτη φωτός με τη βοήθεια των ραδιοτηλεσκοπίων που βρίσκονται στη βορειοδυτική Αγγλία (Τσέσαϊρ) και στο Πουέρτο Ρίκο. Η άγνωστη ύλη, που πιστεύεται ότι συγκρατεί αυτούς τους σκοτεινούς γαλαξίες μαζί, είναι γνωστή ως "σκοτεινή ύλη", αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα σχετικά με το τι ακριβώς είναι.

    Κατά τη διάρκεια της πενταετούς έρευνας έγινε, επίσης, μελέτη της κατανομής των ατόμων υδρογόνου στο σύμπαν, που υπολογίστηκε από την περιστροφή των γαλαξιών και την ταχύτητα με την οποία κινούνταν τα μέρη που τους αποτελούν. Τα αέρια υδρογόνου απελευθερώνουν ακτινοβολία, η οποία μπορεί να ανιχνευτεί. Στον Αστερισμό της Παρθένου εντοπίστηκε μια μάζα ατόμων υδρογόνου με μέγεθος 100.000.000 φορές τη μάζα του Ηλίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί στο παρελθόν, τελικά έχει αποδειχτεί ότι περιείχαν αστέρια ή ότι ήταν απομεινάρια δύο γαλαξιών που συγκρούστηκαν. Όμως, σε αυτή την περίπτωση, οι έρευνες που έκαναν επιστήμονες από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστραλία δε βρήκαν εμφανή σημάδια άλλων αστεριών, ούτε κοντινούς γαλαξίες, που θα σήμαινε ότι ο VIRGOHI21 είναι αποτέλεσμα μιας γαλαξιακής σύγκρουσης.

    Το συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν γαλαξία χωρίς αστέρια ενισχύεται από το επιχείρημα που προβάλει ο Δρ. Ρόμπερτ Μίντσιν, του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ. "Εάν ήταν ένας συνηθισμένος γαλαξίας, θα έπρεπε να είναι φωτεινός και τότε θα ήταν ορατός ακόμη και με ένα καλό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο", είπε.

    Οι αστρονόμοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στον εντοπισμό και τη μελέτη των σκοτεινών σωμάτων του σύμπαντος, λόγω της εγγύτητας της Γης στον Ήλιο. Μάλιστα, παρομοιάζουν τις δυσκολίες αυτές με το να προσπαθεί κάποιος να κοιτάξει έξω όταν είναι νύχτα και βρίσκεται σε ένα πολύ φωτισμένο δωμάτιο. Είναι εύκολο, λένε, να δεις τα φωτεινά αντικείμενα, όπως είναι τα φώτα του δρόμου, αλλά δεν μπορείς να δεις τα δέντρα, τους φράκτες και τα βουνά.

    Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται πολύ σημαντική καθώς, σύμφωνα με τα κοσμολογικά μοντέλα, η σκοτεινή ύλη είναι πέντε φορές περισσότερη σε σχέση με τη συνηθισμένη ύλη, που απαρτίζει ό,τι βλέπουμε και αγγίζουμε.

    Οι ερευνητές από την ομάδα του Κάρντιφ συμπληρώνουν: "Υπάρχουν πολλά μυστικά ακόμα που δε μας έχει φανερώσει το σύμπαν, αλλά η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι έχουμε αρχίσει να βλέπουμε προς τη σωστή κατεύθυνση".

    [04] Κόσμος

    Συνάντηση Μπους με Σρέντερ Πιο κοντά ΗΠΑ - Γερμανία

    23/2/2005 3:17:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΒΒC- Reuters- Γαλλικό Πρακτορείο

    Έκτακτα μέτρα ασφαλείας και αντι- αμερικανικές διαδηλώσεις "σημάδεψαν" την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους στη Γερμανία, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη, για τη γεφύρωση των διατλαντικών διαφορών. "Οι διαφορές του παρελθόντος είναι παρελθόν", επεσήμανε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναφερόμενος στην επέμβαση στο Ιράκ στην οποία είχε αντιταχθεί η Γερμανία. Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις προσπάθειες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, αλλά και την κατάσταση στο Λίβανο ιδίως μετά την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι, για την οποία υπάρχει υπόνοια εμπλοκής της Συρίας. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος δεσμεύθηκαν για κοινή δράση με στόχο τη μείωση της ρύπανσης για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

    "Το Ιράν δεν είναι Ιράκ"

    Αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο κ. Μπους δήλωσε πως οι διπλωματικές προσπάθειες "βρίσκονται μόνο στην αρχή". Παράλληλα, δεν απέκλεισε άλλες επιλογές, τονίζοντας όμως με νόημα πως "το Ιράν δεν είναι Ιράκ".

    Από την πλευρά του, ο κ. Σρέντερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στήριξη των ΗΠΑ στις διπλωματικές προσπάθειες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας για λύση στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διεμήνυσε ότι περιμένει την απάντηση της Συρίας στην αξίωσή του για την πλήρη αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο, πριν ζητήσει από τον ΟΗΕ την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.

    Μιλώντας για το μεσανατολικό, ο καγκελάριος Σρέντερ επεσήμανε πως "υπάρχουν πολλές ελπίδες να εξευρεθεί λύση χάρη στην ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ" και εξέφρασε την ικανοποίησή του "από την ισχυρή δέσμευση του κ. Μπους".

    Μαζικές διαδηλώσεις

    Την ώρα που οι δύο πολιτικοί συζητούσαν, οι δυνάμεις ασφαλείας της Γερμανίας βρίσκονταν επί ποδός και περίπου 10.000 διαδηλωτές στο κέντρο του Μάιντς εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

    "Όλα γίνονται με ηρεμία", τόνισε ο Ράινερ Μπράουν, εκπρόσωπος συμμαχίας ειρηνιστικών οργανώσεων. Ανάμεσα στα πανό μερικά παρουσίαζαν τον Μπους ως "υπ αριθμόν ένα τρομοκράτη", ενώ άλλα ζητούσαν "την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής από το Ιράκ".

    Ένας διαδηλωτής κατάφερε να παρακάμψει τα μέτρα ασφαλείας και να πλεύσει μ ένα φουσκωτό στο Ρήνο, όπου οι αρχές έχουν απαγορεύσει αυστηρά τη ναυσιπλοΐα. Ο άνδρας συνελήφθη από αστυνομικούς ενώ προσπαθούσε να ξεδιπλώσει ένα πανό τη στιγμή που η προεδρική αυτοκινητοπομπή περνούσε από γέφυρα.

    Επίσης, χθες το βράδυ, περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε πολλές περιοχές της Γερμανίας εναντίον της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση Μπους- Σρέντερ

    [05] Πολιτική

    Μια μέρα μετά τις εξηγήσεις στην Κομισιόν "Πυρά" για τον βασικό μέτοχο

    23/2/2005 2:24:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105.8

    Εξακολουθούν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για τον βασικό μέτοχο. Χθες, από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός διέψευσε ότι, η Ε.Ε. θεωρεί μη συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο τον νόμο, ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν την απόσυρσή του. "Ούτε όροι, ούτε προϋποθέσεις, ούτε προθεσμίες υπάρχουν για την ελληνική Κυβέρνηση", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για παραπληροφόρηση. "Βροχή" σχετικών ερωτήσεων δέχθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, που χαρακτήρισε υποχρέωση της Κυβέρνησης την ενημέρωση της Κομισιόν. "Αυτά που ειπώθηκαν περί 15θημερης προθεσμίας δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα", επεσήμανε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απόλυτα σίγουρη πως ο νόμος είναι συμβατός με το ελληνικό Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

    "Διαφάνεια στον δημόσιο βίο"

    Με σκληρή γλώσσα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε, πως όλα όσα λέγονται για τον βασικό μέτοχο είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας και κατηγόρησε εμμέσως το ΠΑΣΟΚ για την προέλευση των σχετικών αναφορών. "Η απάντηση για το πόσο πειστική ήταν η Κυβέρνηση, η οποία ενημέρωσε με υπευθυνότητα και πειθώ τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. θα έρθει από την Ένωση", ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και έκανε λόγο για πλήρη σιωπή, όταν στο παρελθόν το ίδιο θέμα και το θέμα των συμβασιούχων είχε τεθεί από την ΕΕ.

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε χθες "ντροπή" να πηγαίνουν Υπουργοί στις Βρυξέλλες και να δίνουν λόγο σε διευθυντές. Για αντιευρωπαϊκή νομοθεσία που θα δημιουργήσει πρόβλημα στα περιφερειακά ΜΜΕ, αλλά και τη χώρα έναντι της Ε.Ε., έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8.

    Τέλος, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης και Κατερίνα Μπατζελή, προχώρησαν σε ερώτηση στην Ευρωβουλή και ο Ιρλανδός επίτροπος, Τσάρλι Μακ Κρίβυ, απάντησε πως η επιτροπή προτίθεται να λάβει σύντομα μια απόφαση για το θέμα του βασικού μετόχου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στις Βρυξέλλες ο "βασικός μέτοχος"

    [06] Πολιτική

    Από την Κυβερνητική Επιτροπή Εγκρίθηκε το ν/σ για τη δημόσια υγεία

    23/2/2005 11:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/2/2005 6:33:15 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Το νομοσχέδιο για τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ενέκρινε σήμερα η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Όπως ανέφερε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, το νομοσχέδιο αφορά θέματα υγιεινής, ελέγχου νερού και τροφίμων, αλλά και την αναδιοργάνωση του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων. Το σχέδιο νόμου κατατίθεται αύριο στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και το Μάρτιο θα κατατεθεί προς ψήφιση. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασίες με βουλευτές του κόμματος του, στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει.

    Συναντήσεις με βουλευτές

    Οι βουλευτές που πέρασαν σήμερα την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου ήταν οι: Παναγιώτης Μελάς, Αντώνης Μπέζας, Θ. Λεονταρίδης, Ιορδάνης Τζαμτζής, Ιωάννης Χωματάς, Γιώργος Βασιλείου, Θεόφιλος Βασιλείου και Γιώργος Γαρουφαλιάς.

    Ο κ. Γαρουφαλιάς είπε ότι ήταν μία ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος γνωρίζει τα ζητήματα του νομού Λαρίσης και της περιφέρειας και πρόσθεσε ότι υπέβαλε προτάσεις για θέματα που έχουν σχέση με το αγροτικό, το θέμα της πληροφορικής, τη νέα γενιά και την ανεργία.

    Σε ερώτηση για το τι ζητάει ο κ. Καραμανλής από τους βουλευτές, ο κ. Γαρουφαλιάς απάντησε "δουλειά, δουλειά, δουλειά".

    Αύριο ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις συναντήσεις του με τους Ξενοφώντα Βεργίνη, Μιχάλη Γιαννάκη, Κώστα Τασούλα, Σίμο Κεδίκογλου, Αθηνά Κόρκα, Ιωάννη Κουράκη και Έλσα Παπαδημητρίου.

    [07] Κοινωνία

    Φάκελος με στοιχεία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Παραίτηση και ατασθαλίες στη ΔΕΗ

    23/2/2005 6:18:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8- ΝΕΤ

    Αποδεκτή έκανε την παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ, Στέργιου Νέζη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, η παραίτηση υπεβλήθη προφορικά αργά το απόγευμα και ο κ. Νέζης επικαλέστηκε προβλήματα στη συνεργασία του με τη διοίκηση της Επιχείρησης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κινηθεί η διαδικασία για ορισμό νέου διευθύνοντος συμβούλου. Στο μεταξύ, φάκελο για οικονομικές ατασθαλίες και σκάνδαλα στη ΔΕΗ παρέδωσε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο πρόεδρος της Επιχείρησης, Γιάννης Παλαιοκρασάς. Ο ογκοδέστατος φάκελος φέρεται να περιέχει στοιχεία για αναθέσεις έργων της ΔΕΗ με αδιαφανείς διαδικασίες.

    [08] Κοινωνία

    Κατατίθεται αύριο στη Βουλή η σχετική τροπολογία Απόσυρση και στα μοτοποδήλατα

    23/2/2005 1:45:00 μμ

    Συντάκτης:

    Επεκτείνεται το μέτρο της απόσυρσης δικύκλων και στα μοτοποδήλατα ηλικίας άνω των 8 ετών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης. Με τροπολογία που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας για την αγορά νέου δικύκλου, ενώ απλουστεύονται και οι διαδικασίες για την απόσυρση. Όπως τόνισε ο κ. Λιάπης, στόχος είναι η ανανέωση των μοτοποδηλάτων με νέα, αντιπαρρυπαντικής τεχνολογίας και με καλύτερες προδιαγραφές οδικής ασφάλειας. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών, στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 1,4 εκατομμύρια μοτοποδήλατα, ενώ τα μέτρα της απόσυρσης αφορούν περισσότερα από 300.000.

    Τα κίνητρα

    Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός, τα κίνητρα για την απόσυρση μοτοποδηλάτων ως 50 κυβικά θα εφαρμοστούν από τέλη Μαρτίου και θα ισχύουν εφ' όρου ζωής.

    Πιο συγκεκριμένα, όποιος αποφασίσει να αποσύρει το "πενηνταράκι" του θα απαλλάσσεται από:

    τα τέλη ταξινόμησης για την αγορά νέου δίκυκλου τα τέλη κυκλοφορίας για πάντα, εάν αγοράσει δίκυκλο ως 300 κυβικά ή για 5 χρόνια, εάν αγοράσει δίκυκλο άνω των 300 κυβικών και τα τέλη για την ετήσια ανανέωση της άδειας στα μοτοποδήλατα ως 50 κυβικά.

    Το οικονομικό όφελος από την απόσυρση μοτοποδηλάτου κυμαίνεται από 189 ευρώ ως 1.530 ευρώ ανάλογα με το κυβισμό του νέου δικύκλου που θα αγοραστεί, δηλαδή όσο περισσότερα είναι τα κυβικά τόσο μεγαλύτερο το κέρδος.

    Η παραλαβή των αποσυρόμενων μοτοποδηλάτων γίνεται στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΟΔΔΥ και στα πλησιέστερα στον τόπο διαμονής του ιδιοκτήτη αστυνομικά τμήματα.

    [09] Κόσμος

    "Ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί" Ανάγκη για άμεση βοήθεια

    23/2/2005 11:30:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 420 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.000 τραυματίστηκαν, μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, που έπληξε την Τρίτη, το νοτιοανατολικό Ιράν. Σύμφωνα με τις αρχές ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς τα συνεργεία διάσωσης δεν έχουν φτάσει ακόμη σε αρκετά ορεινά χωριά. Χιλιάδες σεισμόπληκτοι εξαντλημένοι και παγωμένοι από το πολικό ψύχος, ζητούν επειγόντως την αποστολή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, διαμαρτυρόμενοι για τη καθυστέρηση που παρατηρείται στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στα απομακρυσμένα ορεινά χωριά. Ωστόσο, το Ιράν μέχρι τώρα έχει απορρίψει τις προσφορές για την αποστολή βοήθειας από το εξωτερικό. Οι διασώστες ανέσυραν σήμερα 27 νεκρούς από τα ερείπια στο χωριό Χουτκάν, που ισπεδώθηκε από τον σεισμό. Στο χωριό Χουντκάν, δύο νέες γυναίκες ανασύρθηκαν ζωντανές από τα ερείπια.

    Ζητούν βοήθεια

    "Υπολογίζουμε ότι παραμένουν θαμμένοι στα συντρίμμια κάπου 70 έως 80 άνθρωποι", δήλωσε ο στρατηγός Χοσείν Μαρουφί, που διευθύνει το έργο των συνεργείων διάσωσης. Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι, καθώς μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό ακολούθησαν περισσότερες από 20 μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους έως 4,6 Ρίχτερ.

    Περισσότερα από 10 χωριά βόρεια της πόλης Ζαράντ έχουν καταρρεύσει.

    Δεκάδες οργισμένοι χωρικοί σε ορεινή οδική διάβαση κρατούσαν απειλητικά πέτρες και ραβδιά, κλείνοντας την αυτοκινητοπομπή που μετέφερε στην περιοχή τον υπουργό Εσωτερικών, Αμπντολβαχέντ Μουσαβί-Λαρί.

    "Περάσαμε τη νύχτα στο ύπαιθρο μέσα στο κρύο. Που είναι η βοήθεια που υποσχεθήκατε από την τηλεόραση;" φώναζε ένας μεσόκοπος άνδρας καθώς οι χωρικοί είχαν πιαστεί από τα παράθυρα και τις οροφές των αυτοκινήτων της συνοδείας του Υπουργού. "Τα παιδιά μου παγώνουν και κινδυνεύουν να πεθάνουν. Θέλετε να σκοτώσετε τους επιζώντες του σεισμού", φώναξε υστερικά μια γυναίκα κρατώντας μια πέτρα.

    Η αστυνομία διέλυσε το πλήθος όταν κάποιοι επιχείρησαν να αποκλείσουν την αυτοκινητομπή του Υπουργού.

    Τα μέλη των υπηρεσιών αρωγής παραδέχτηκαν ότι η βοήθεια φτάνει με μεγάλη καθυστέρηση στις πληγείσες περιοχές.

    "Η μόνη βοήθεια που διανέμεται μέχρι στιγμής είναι σκηνές. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάποιους καταυλισμούς. Μέχρι τώρα δεν έχουμε μοιράσει τρόφιμα και κουβέρτες", δήλωσε εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου.

    Ο κυβερνήτης της επαρχίας Κερμάν, Μοχαμάντ Αλί Καριμί δήλωσε ότι "όλα τα χωριά που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο έχουν λάβει σκηνές, τρόφιμα και φάρμακα. Το έργο των συνεργείων διάσωσης και των υπηρεσιών αρωγής δυσχεραίνεται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες"

    Μέλη των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανές από τα ερείπια δύο νέες γυναίκες στο ορεινό χωρίο Χουντκάν.

    Και οι δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στη γειτονική πόλη Ζαράντ.

    Στο Χουντκάν ζουν περίπου 500 άνθρωποι. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα συνεργεία διάσωσης έχουν ανασύρει 150 νεκρούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στο Ιράν

    [10] Μ. Ανατολή

    Απαιτούν περισσότερους μεταρρυθμιστές Δεύτερη αναβολή για τον Κορέι

    23/2/2005 3:44:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Σε νέα αναβολή της ψηφοφορίας του παλαιστινιακού κοινοβουλίου για την έγκριση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης προχώρησε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι. Έτσι, εφόσον δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας προς το νέο κυβερνητικό σχήμα ανέβαλε τη ψηφοφορία για αύριο. Πρόκειται για τη δεύτερη αναβολή, από την αρχή της εβδομάδας και παλαιστινιακοί πολιτικοί κύκλοι επικρίνουν την απουσία μεταρρυθμιστών από τις τάξεις της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, είχε σκοπό να καταθέσει σήμερα μία αναθεωρημένη σύνθεση της κυβέρνησης, σε μία προσπάθεια να κατασιγάσει την κρίση, που ενδέχεται να του στερήσει το αξίωμα. Ο Κορέι συμφώνησε να κάνει δραστικές αλλαγές στη νέα κυβέρνηση, καθώς ήταν σαφές, πως για να κερδίσει τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, το κυβερνητικό σχήμα απαιτούσε περισσότερους μεταρρυθμιστές, απ΄ ότι στελέχη της "παλαιάς φρουράς" του Γιάσερ Αραφάτ, που θεωρούνται διεφθαρμένα.

    Κρίσιμη ψηφοφρία

    Την Τρίτη το βράδυ, ο Κορέι συναντήθηκε με τα μέλη της οργάνωσης Φατάχ, για να τελειοποιήσουν τη νέα σύνθεση.

    Η αυριανή ψηφοφορία θα είναι κρίσιμη για τον Κορέι, καθώς είναι πολύ πιθανό να απομακρυνθεί από τη θέση του πρωθυπουργού, αν το σχήμα, που θα παρουσιάσει δε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

    "Η γενική αίσθηση είναι ότι αυτό το συμβούλιο θα αποτύχει, τόνισε ο Τζαμάλ Σομπάκι, μέλος της Φατάχ, ενώ πριν την ανακοίνωση της αναβολής, ο βουλευτής, μέλος της Φατάχ Αμπντούλ Φατάχ Χαμαϊέλ, είχε δηλώσει πως "αν το κυβερνητικό σχήμα δε λάβει σήμερα την έγκριση θα αρχίσουμε να συζητάμε με κάποιον άλλον εκτός από τον Κορέι, ο οποίος να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση".

    Το υπουργικό συμβούλιο χρειάζεται την υποστήριξη μίας απλής πλειοψηφίας του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, που αποτελείται από 85 έδρες, τα δύο τρίτα των οποίων κατέχει η Φατάχ.

    [11] Οικονομία

    Παρουσιάστηκε η ελληνική συμμετοχή Δυναμικά στην EXPO 2005

    23/2/2005 5:30:00 μμ

    Συντάκτης:

    Να κλέψει την παράσταση στη διεθνή οικονομική έκθεση EXPO 2005, που ξεκινά στην Ιαπωνία στις 25 Μαρτίου και θα διαρκέσει ένα εξάμηνο, φιλοδοξεί η χώρα μας. Τρεις υπουργοί, οι κ.κ. Αλογοσκούφης, Αβραμόπουλος και Μπασιάκος, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πετραλιά και ο υφυπουργός, Πέτρος Τατούλης, παρουσίασαν στο Ζάππειο την ελληνική συμμετοχή, που θα αναπτυχθεί στο τρίπτυχο "φύση- μέτρο- άνθρωπος" και έχει ως σήμα κατατεθέν την ελιά. Όπως τόνισαν τα κυβερνητικά στελέχη, στόχος είναι να διευκολυνθεί το πέρασμα των ελληνικών προϊόντων στη μεγάλη αγορά της Άπω Ανατολής και να προβληθεί η ιστορία, ο πολιτισμός και το νέο πρόσωπο της χώρας μας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Προβολή της σύγχρονης Ελλάδας

    Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, η Ελλάδα θα εκθέσει προϊόντα και υπηρεσίες "με οργάνωση και συντονισμό", επενδύοντας στην εξωστρέφεια και το "άνοιγμα" στην ανατολική Ασία.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτήρισε την EXPO 2005 πολύ καλή ευκαιρία να παρουσιαστούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και πρόσθεσε, πως θα πραγματοποιηθούν "γευσιγνωστικές εκδηλώσεις" και θα διανεμηθούν σχετικά έντυπα και CD στην ιαπωνική γλώσσα.

    Επίσης, τρεις επιχειρηματικές αποστολές από τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου θα επισκεφθούν τον ΕΧΡΟ το Μάιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, με σκοπό να υπάρξει μια ολοκληρωμένη παρουσία της ελληνικής οικονομίας.

    Παράλληλα, τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο, θα λάβουν χώρα δύο εκδηλώσεις του υπουργείου Οικονομίας, με στόχο την παρουσίαση του νέου φορολογικού και αναπτυξιακού πλαισίου, του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και του πλαισίου για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων.

    Τέλος, κατά τη διάρκεια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί δύο συναυλίες Ελλήνων καλλιτεχνών (Ξαρχάκου και Σαββόπουλου) με σκοπό την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας.

    Σχετικά Links:

    EXPO 2005

    [12] Οικονομία

    Δε βρίσκουν χρυσή τομή ΕΕΤ-ΟΤΟΕ

    23/2/2005 5:30:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Βασική προϋπόθεση για την επίλυση του ασφαλιστικού των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι η συμμετοχή του κράτους στην κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων, αλλά και κάποιες παραχωρήσεις από τους εργαζόμενους, όπως τόνισε το μεσημέρι, στη διάρκεια εκδήλωσης για τα περσινά αποτελέσματα της Alpha Bank, ο πρόεδρος της Alpha Bank και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιάννης Κωστόπουλος. Παράλληλα χαρακτήρισε μοναδική ευκαιρία τη δέσμη προτάσεων που παρέδωσε σήμερα στην ΟΤΟΕ. Ωστόσο τόνισε, πως ενδεχόμενο ναυάγιο του ασφαλιστικού δε θα αποτελούσε καταστροφή για τον κλάδο. Από την πλευρά της η ΟΤΟΕ απορρίπτει την πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην 24ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα, με αίτημα τη δημιουργία ενιαίου ταμείου ασφάλισης.

    Aπορρίπτουν την πρόταση

    Σήμερα η ομοσπονδία παρέλαβε από τον κ. Κωστόπουλο την εργοδοτική πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και σύμφωνα με τις πρώτες προσεγγίσεις, οι συνδικαλιστές απορρίπτουν τριχοτόμηση των ασφαλισμένων σε προσληφθέντες προ του 1993, μεταξύ του 1993 και 2004 και σε νεοπροσλαμβανόμενους.

    Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, οι ρυθμίσεις οδηγούν μεγάλο τμήμα των τραπεζοϋπαλλήλων σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σε περικοπή συντάξεων για όσους εισήλθαν στην εργασία μετά την 1/1/1993 και σε αβεβαιότητα για το ύψος της επικουρικής σύνταξης για τους παλαιότερους.

    Επίσης, οι συνδικαλιστές αρνούνται να συμφωνήσουν σε επιβάρυνση του ΙΚΑ, ενώ επιμένουν στην πρόταση για ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης όλων των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Οι στόχοι της Alpha Bank

    Στο μεταξύ, ο Γιάννης Κωστόπουλος, σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου εξαγορών και συγχωνεύσεων, επισήμανε, ότι την παρούσα χρονική περίοδο δεν είναι εύκολο να γίνει οποιοσδήποτε συνδυασμός μεταξύ των μεγάλων τραπεζών, τόσο λόγω μεγέθους όσο και μετοχικής σύνθεσης. Ακόμα τόνισε, ότι η Alpha Bank δε συζητά με κανέναν για μετοχική συνεργασία, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό, χωρίς πάντως να αποκλείσει στο μέλλον, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του εγχώριου ή ευρωπαϊκού συστήματος, η τράπεζα να έχει κάποιο ρόλο.

    Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, οι δύο βασικές προτεραιότητες της Τράπεζας, η οποία ανακοίνωσε αύξηση κατά 45% στα καθαρά της κέρδη το 2004, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της λιανικής τραπεζικής και η ενίσχυση της παρουσίας της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Στη γενική συνέλευση θα προταθεί να δοθεί μέρισμα 72 λεπτών ανά μετοχή και να διανεμηθούν 2 νέες μετοχές για κάθε 10 παλαιές.

    [13] Οικονομία

    ΟΤΕ: συμφωνία για εθελούσια έξοδο

    23/2/2005 6:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Τις προσεχείς ημέρες θα μπουν οι τελικές υπογραφές για το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων του ΟΤΕ, στην τριμερή συνάντηση των εκπροσώπων τους με τη διοίκηση του Οργανισμού και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη. Η συμφωνία, που επετεύχθη χθες μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης του ΟΤΕ, επισφραγίστηκε τυπικά το απόγευμα της Τρίτης και προβλέπει μπόνους μία επταετία για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2012. Επίσης, συμφωνήθηκε άρση της μονιμότητας των νεοπροσληφθέντων, με την υπογραφή όμως συμβάσεων αορίστου χρόνου και χωρίς ανατροπή των ισχυουσών εργασιακών σχέσεων.

    Σχετικά Links:

    ΟΤΕ

    [14] Μπάσκετ

    ΠΑΟ: Στόχος το πρώτο διπλό

    23/2/2005 6:56:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με τη θερμοκρασία να φτάνει τους -10 βαθμούς, οι πράσινοι» έφτασαν με τσάρτερ στο Κάουνας ενόψει της αυριανής αναμέτρησης με τη Ζαλγκίρις στο πλαίσιο της πρεμιέρας για τον ΣΤ΄ όμιλο (φάση των "16" της Ευρωλίγκα.. Μόνος στόχος για την ομάδα του Ομπράντοβιτς οι βαθμοί της νίκης όπου θα αποτελέσουν το κατ΄λληλο ξεκίνημα για τις υποχρεώσεις στον Ευρωπαϊκό θεσμό. Ο μόνος απόντας από την ομάδα του Σέρβου, είναι ο Δημήτρης Παπανικολάου, που παρέμεινε στην Αθήνα λόγω ίωσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεκούραση το μεσημέρι και προπόνηση στις 20:40, ώρα έναρξης του αυριανού αγώνα στο κλειστό "Darius & Gineras Sports Center".

    «Όλοι είναι αγώνες κλειδιά»

    Ο προπονητής του ΠΑΟ, έκανε δηλώσεις για την αναμέτρηση και τόνισε την κρισιμότητα του αγώνα καθώς η Λιθουανική ομάδα είναι πολύ επικίνδυνη.

    "Είναι το πρώτο παιχνίδι μας στη φάση των "16", συνεπώς είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο ομάδες. Ξέρουμε πόσο επικίνδυνη είναι η Ζαλγκίρις, ειδικά όταν αγωνίζεται στην έδρα της. Όλες οι αναμετρήσεις για τη φάση των "16" είναι αγώνες-"κλειδιά" και δεν θα μπορούσα να πω ότι τα δύο πρώτα εκτός έδρας παιχνίδια μας είναι πιο σημαντικά από τα υπόλοιπα.

    Σε μια φάση έξι αγώνων, κάθε βαθμός είναι σημαντικός και σίγουρα είναι και η διαφορά πόντων. Κάτι άλλο που θα ήθελα να πω είναι ότι πρέπει να ξεχάσουμε την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στη φάση των "16" της Ευρωλίγκα, μια διαφορετική διοργάνωση, η οποία μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Η Ζαλγκίρις είναι μια πολύ καλή ομάδα, με δύο εξαιρετικούς ξένους και πολλούς Λιθουανούς παίκτες ποιότητας. Τους ξέρουμε και μας ξέρουν, επομένως περιμένω ένα μεγάλο παιχνίδι."

    Μπατίστ : «Στη ρακέτα η δύναμη μας»

    Ο πάουερ φόργουορντ του Παναθηναϊκού, χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την αναμέτρηση καθώς γνωρίζει τις δυνατότητες της ομάδας του Κάουνας. Τόνισε πάντως πως το «τριφύλλι» μπορεί να φτάσει στη νίκη, αν παίξει με δύναμη και ταχύτητα.

    "Θα έλεγα ότι έχουμε μια δύσκολη αποστολή, από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε μια πολύ ικανή ομάδα. Σίγουρα θέλουμε να πετύχουμε μια εκτός έδρας νίκη στον εναρκτήριο αγώνα μας στη φάση των "16" και στη συνέχεια να πάμε στη Μπολόνια για το δεύτερο συνεχές παιχνίδι μακριά από το γήπεδό μας" τόνισε ο φόργουορντ του "τριφυλλιού" και πρόσθεσε: "Η Ζαλγκίρις μας είναι γνωστή, επειδή την αντιμετωπίσαμε δύο φορές στη διάρκεια της περσινής σεζόν. Εάν ελέγξουμε τα ριμπάουντ και τρέξουμε στον αιφνιδιασμό, έχουμε καλές πιθανότητες να πάρουμε τη νίκη."

    Σιρέικα: «Ομάδα που μπορεί να κάνει τη ζημιά ο ΠΑΟ»

    Ο προπονητής της Ζαλγκίρις Αντάνας Σιρέικα έπλεξε το εγκώμιο στον Ομπράντοβιτς και την ομάδα του, τονίζοντας πως οι παίκτες του θα χρειαστούν πολύ προσπάθεια για να φτάσουν στη νίκη.

    "Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα, η οποία μπορεί να παίξει με την ίδια ένταση και στα 40 λεπτά ενός αγώνα ή και περισσότερο, εάν χρειαστεί να το κάνει. Διαθέτει πολλούς παίκτες υψηλού επιπέδου σε όλες τις θέσεις. Νομίζω ότι η δύναμή του βρίσκεται στην πληθώρα επιλογών από τον πάγκο.

    Μπορούν να παίξουν δυνατά στην άμυνα και αυτό βολεύει τον Παναθηναϊκό, επειδή η ομάδα διαθέτει πάντα ισάξιους αντικαταστάτες για τους παίκτες που αποβάλλονται με φάουλ. Με ένα τόσο ισορροπημένο ρόστερ, ο Παναθηναϊκός είναι επικίνδυνος και μια ομάδα, την οποία είναι δύσκολο να νικήσεις. Επίσης, ενδέχεται να έχουμε προβλήματα με τον ύψους 2,13μ. Πάτρικ Φέμερλινγκ, ο οποίος είναι πολύ ψηλότερος από τον Τανόκα Μπέαρντ, επομένως ίσως αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε τον Λαβρίνοβιτς ή τον Αντριουσκεβίτσιους για να τον αντιμετωπίσουμε."

    "Πρέπει να παίξουμε σαν ομάδα"

    Ο Ρόμπερτ Πακ, ένας από τους καλύτερους παίκτες των Λιθουανών, τόνισε πως η ομάδα του μπορεί να φτάσει στη νίκη αν αγωνιστεί ομαδικά και χωρίς φόβο

    "Δεν έχω δει τον Παναθηναϊκό να αγωνίζεται τελευταία, αλλά ξέρω καλά αυτή την ομάδα. Διαθέτει πολλούς καλούς παίκτες. Επίσης, ο Παναθηναϊκός ξαναπήρε άλλον ένα καλό παίκτη, τον Ιμπραϊμ Κουτλουάι. Τον αντιμετώπισα πέρυσι και ξέρω ότι είναι καλός σουτέρ και ικανός σκόρερ. Κάποιοι παίκτες της ομάδας μας είναι κορυφαίοι σε ορισμένες στατιστικές κατηγορίες, αλλά μόνο ένα ομαδικό παιχνίδι είναι ο τρόπος για να πετύχουμε τη νίκη. Προσπαθήσαμε να παίξουμε με αυτό τον τρόπο στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκα και αυτό απέδωσε. Πρέπει να παίξουμε έτσι ή καλύτερα στη φάση των "16", εάν θέλουμε να προχωρήσουμε περισσότερο στη διοργάνωσης."

    [15] Ποδόσφαιρο

    Έρευνα για στημένα παιχνίδια

    23/2/2005 4:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/2/2005 6:02:39 μμ)

    Συντάκτης:

    Την παρέμβαση του Εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ιωαννίδη, προκάλεσαν οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Ιωαννίδης με έγγραφό του στον διευθυντή της Ασφάλειας, ζήτησε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν προκύπτει τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων, καθώς και η ταυτότητα των υπαιτίων με βάση σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων "Εθνος", "Μακεδονία", "Αγγελιοφόρος" και" Σπορ του Βορρά". Ζητά επίσης να εξετασθεί από την Ασφάλεια και να επισυναφθεί στη δικογραφία, η κασέτα της εκπομπής "Δίκη" του Κυριάκου Θωμαΐδη της περασμένης Δευτέρας.

    Στον εισαγγελέα ο Γκαγκάτσης

    Στη συγκεκριμένη εκπομπή υπήρξαν καταγγελίες από έναν πολίτη της Θεσσαλονίκης, ότι 6 άτομα ήταν σε θέση να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα αποτελέσματα αγώνων Α΄και Β΄Εθνικής.

    Το συγκεκριμένο άτομο που έκανε τις καταγγελίες στην εκπομπή του κ. Θωμαΐδη, είχε κατονομαστεί από τον Γερμανό διαιτητή και βασικό κατηγορούμενο για υπόθεση στημένων αγώνων στη χώρα του, Ρόμπερτ Χόιτσερ, ως κύριος υπεύθυνος για το στήσιμο παιχνιδιών στη χώρα μας.

    Για το ίδιο θέμα εξάλλου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Βασίλης Γκαγκάτσης, θα επισκεφτεί την Παρασκευή τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Παπαγγελόπουλο, καθώς και τον Αθλητικό Εισαγγελέα, κ. Μουζακίτη.

    Σκοπός της επίσκεψης του κ. Γκαγκάτση θα είναι η αίτηση συνδρομής εκ μέρους των προαναφερομένων, προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση στα (απόρρητα) στοιχεία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Γερμανίας, που αφορούν προσυνεννοημένα αποτελέσματα ποδοσφαιρικών συναντήσεων και τα οποία προέκυψαν από σχετική έρευνα που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [16] Μπάσκετ

    Ξεσπασαν στα "γραφεία" της ΕΟΚ οι Αρειανοί

    23/2/2005 2:58:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης "πλήρωσαν" την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας από τον Παναθηναϊκό. Οπαδοί το Άρη "τα "έσπασαν" στις εγκαταστάσεις της ΕΟΚ στην Καλλιθέα, σε μία έκφραση διαμαρτυρίας για τη διαιτησία του πρόσφατου 30ου τελικού του θεσμού, που διεξήχθη στο Λίντο της Κρήτης, παρουσίας 1600 θεατών. Για την ιστορία οι "πράσινοι" επικράτησαν με 72-68 των "κιτρίνων" και ισοφάρισαν τον Άρη σε συγκομιδή Κυπέλλων, φτάνοντας τα 8 τρόπαια. Σήμερα εξάλλου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΟΚ η κλήρωση των αγώνων της τελικής φάσης του κυπέλλου Ελλάδος γυναικών 2004-2005 (Final Four).

    [17] Μπάσκετ

    Κανένα πρόβλημα με Πέρι

    23/2/2005 6:43:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας επέστρεψε από σήμερα η ανδρική ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού μετά από 10 ημέρες περίπου ανάμεσα στο κλειστό του Ρέντη και στο κλειστό του Κορυδαλλού. Η πρωινή και η απογευματινή προπόνηση δεν έγινε στην κεντρική σάλα, αλλά στο βοηθητικό, αφού το ΣΕΦ έχει παραχωρηθεί για προπονήσεις στους Έλληνες αθλητές του στίβου μέχρι και τις 3 Μαρτίου. Ο Γιόνας Καζλάουσκας δεν είχε στη διάθεσή του σήμερα τον Μαρκί Πέρι. Ο Αμερικανός πλέι μέικερ υποφέρει από τενοντίτιδα και προληπτικά απείχε. Δεν τίθεται θέμα μη συμμετοχής του στον εκτός έδρας αγώνα με τον Πανιώνιο την Κυριακή (18:30) στο κλειστό της Νέας Σμύρνης.

    [18] Βόλεϊ

    Επί τάπητος τα θέματα της... άμμου

    23/2/2005 2:20:00 μμ

    Συντάκτης:

    Οι φετινές διοργανώσεις (εθνικές και διεθνείς) , το καλεντάρι, και τα θέματα των προκηρύξεων (αγωνιστικό, ξένοι αθλητές κλπ) που θα παρουσιαστούν στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, συζητήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της επιτροπής μπητς βόλει της ΕΟΠΕ. Επίσης έγινε αναφορά τόσο στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό όσο και στον Σχεδιασμό Εθνικών Ομάδων για την περίοδο 2005 2008. Παράλληλα με πρόταση του ποέδρου της Ομοσπονδίας Θανάση Μπελιγράτη μελετάται η δυνατότητα διεξαγωγής σχολής προπονητών μπητς βόλει σε συνεργασία με την παγκόσμια ομοσπονδία και πιθανή ημερομηνία στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2005. Τέλος Ο επί σειρά ετών συνεργάτης της ΕΟΠΕ στις Εθνικές και Διεθνείς Διοργανώσεις μπητς βόλει, φυσιοθεραπευτής Περικλής Χαρπαντίδης ορίστηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ως Επίσημος Φυσιοθεραπευτής του Παγκοσμίου Τουρ 2005.

    [19] Βόλεϊ

    Άρωμα "τριφυλλιού" στην Πολωνία

    23/2/2005 12:17:00 μμ

    Συντάκτης:

    Δύο παίκτες του πρωταθλητή Παναθηναϊκού, ο ακραίος Νταβίντ Μούρεκ και ο πασαδόρος Λούκας Ζιγκάντλο, κλήθηκαν από τον Αργεντίνο νέο ομοσπονδιακό τεχνικό της Πολωνίας, Ραούλ Λοθάνο, εν όψει του World League 2005. Αναλυτικά οι 22 εκλεκτοί του κ. Λοθάνο, στο πρόσωπο του οποίου η πολωνική ομοσπονδία εμπιστεύεται για πρώτη φορά το τιμόνι του αντιπροσωπευτικού της συγκροτήματος σε ξένα χέρια είναι οι εξής: Πασαδόροι: Αντρέι Στέλμαχ, Πάβελ Βοΐτσκι, Πάβελ Ζαγκούμνι, Λούκας Ζιγκάντλο, κεντρικοί: Ντάμιαν Ντάτσεβιτς, Αρκάντιους Γκόλας, Βόιτσεκ Γκρζιμπ, Βόιτσεκ Γιούρκεβιτς, Λούκας Κάντιεβιτς, Ντάνιελ Πλίνσκι, ακραίοι: Μίχαλ Μπάκιεβιτς, Πιοτρ Γκρούτσκα, Ρόμπερτ Μίλτσζαρεκ, Ντάβιντ Μούρεκ, Σεμπάστιαν Σβιντέρσκι, Μίχαλ Βινιάρσκι, διαγώνιοι: Μάρτσελ Γκρομαντόφσκι, Πάβελ Πάπκε, Γκρέγκορζ Ζιμάνσκι, Μάριουζ Βλάζλι, λίμπερο : Πιοτρ Γκάτσεκ, Κριστόφ Ίγκνατσακ.

    [20] "Διαζύγιο" Δεβετζή με Μπακατσάκη

    23/2/2005 3:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/2/2005 7:34:45 μμ)

    Συντάκτης:

    Μια από τις επιτυχημένες συνεργασίες στο χώρο του στίβου έλαβε τέλος. Οι δρόμοι της αργυρής Ολυμπιονίκη Χρυσοπηγής Δεβετζής με την προπονήτρια της Σοφία Μπακατσάκη χώρισαν, μετά από απόφαση της πρώτης , η οποία βρίσκεται πλέον σε αναζήτηση νέου τεχνικού. Αναφερόμενη στο θέμα η Μπακατσάκη ανέφερε ότι αφορμή για το "διαζύγιο", στάθηκε μία διαφωνία επαγγελματικού επιπέδου, προσθέτοντας όμως ότι η προσωπική σχέση και η φιλία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους δεν θα χαλάσει.

    "Θα έχει πολύ καλή συνέχεια στους στίβους"

    Όσον αφορά στην παρουσία της Δεβετζή στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα στην Μαδρίτη, η Μπακατσάκη επεσήμανε ότι η προετοιμασία της αθλήτριας καθυστέρησε λίγο, ωστόσο επανέλαβε ότι πιστεύει πολύ στις δυνατότητες της πρωταθλήτριας μας, τονίζοντας ότι θα έχει πολύ καλή συνέχεια στους στίβους.

    Παρά την θετική άποψη που εξέφρασε για την πρώην πλέον αθλήτρια της, η έμπειρη προπονήτρια δεν έκρυψε την πικρία της, καθώς όπως είπε δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος για την απόφαση της Δεβετζή και πρόσθεσε ότι από εδώ και στο εξής θα ασχοληθεί με όποιον αθλητή θέλει την αρωγή της.

    Νέος προπονητής της Πηγής Δεβετζή αναλαμβάνει ο Θανάσης Σιούντρης, ο οποίος επίσης προπονεί τον 6ο Ολυμπιονίκη της Αθήνας στο τριπλούν Χρήστο Μελέτογλου αλλά και την Ολγα Καϊδαντζή.

    [21] Πυγμαχια: Δυνατό τεστ στο Βελιγράδι

    23/2/2005 4:03:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με τέσσερις πυγμάχους θα εκπροσωπηθούν τα ελληνικά χρώματα στο διεθνές τουρνουά του Βελιγραδίου. Η ομάδα θα αναχωρήσει αύριο για τη Σερβία και αποτελείται από τους Οδυσσέα Σαρίδη (57 κιλά), Μπόρις Γεωργιάδη (60κ.), Ηλία Παυλίδη (91κ.), και Θανάση Σταυρούδη (+91κ.). Οι αγώνες θα αρχίσουν την Παρασκευή και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου. Μαζί με την ελληνική αποστολή, στο Βελιγράδι θα μεταβεί ο διεθνής διαιτητής Γιώργος Καούρης και φυσικά ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Βίκτωρας Δημητριάδης που αναφερόμενος στη διοργάνωση τόνισε ότι οι αγώνες του Βελιγραδίου θα αποτελέσουν ένα πολύ καλό και αρκετά ωφέλιμο τεστ.

    [22] Εξόρμηση στο χιόνι για το όριο

    23/2/2005 1:18:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στο κυνήγι του μίνιμουμ ορίου (120 β.) που απαιτείται για την πρόκριση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006, ρίχνεται το Σαββατοκύριακο το ελληνικό snowboard που θα συμμετάσχει στους αγώνες του 1ου φετινού αγώνα Ευρωπαϊκού Κυπέλλου της FIS στη βαλκανική ζώνη για το παράλληλο γιγαντιαίο σλάλομ (26-27/2, Μαύροβο Σκοπίων). Σημαντικές ελπίδες για την κατάκτηση του ολυμπιακού εισιτηρίου τρέφει η πρωταθλήτρια Ελλάδας Ίλια Γκούμα (ΧΟ Επταλόφου) και ο πρωταθλητής Ελλάδας Τάσος Ζαρκάδας (ΕΟΣ Βόλου), ενώ στην αποστολή μετέχουν ακόμη οι Ιωαννίδης, Γρηγοριάδης, Δημητρίου, Σεχρεμέλης, Χριστόδουλος και Χατζησαράντη, Σαραϊδάρη, Κουρίδης, Κοντσούλα.

    [23] Υγεία

    Συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών

    23/2/2005 1:08:00 μμ

    Συντάκτης:

    Σε παγκόσμια μάστιγα ενδέχεται να εξελιχθεί η γρίπη των πτηνών εάν δεν αναληφθεί άμεσα δράση σε παγκόσμια κλίμακα, προειδοποιούν η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Μιλώντας στην τριήμερη σύνοδο που πραγματοποιείται για το θέμα στο Βιετνάμ, εκπρόσωπος της ΠΟΥ επεσήμανε ότι ο πλανήτης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου καθώς υπάρχουν φόβοι ότι ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να αρχίσει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. "Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράση προκειμένου να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού", είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΠΟΥ. Τις ίδιες προειδοποιήσεις απηύθυνε και ο αξιωματούχος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), Σάμιουελ Τζούτζι, μιλώντας στην ίδια σύνοδο.

    "Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον κίνδυνο"

    "Υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος για εξάπλωση της γρίπης των πουλερικών, που καμία ορνιθοπαραγωγός χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει", τόνισε ο Τζούτζι και εκτίμησε ότι ο ιός "θα διαρκέσει για πολλά από τα ερχόμενα χρόνια σε ορισμένες από τις χώρες που έχει εμφανισθεί η επιδημία".

    Οι εκτιμήσεις και των δύο ειδικών συγκλίνουν στο ότι είναι απαραίτητο να ληφθεί παγκόσμια δράση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού, ο οποίος θα προκαλέσει πολύ περισσότερα θύματα εάν μεταλλαχθεί και αρχίσει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Μέχρι στιγμής, ο ιός έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικός στις φαρμακευτικές αγωγές και έχει κάνει την εμφάνισή του και σε ζώα που δεν θεωρούνταν ότι είναι ευάλωτα στον ιό, όπως οι γάτες και οι τίγρεις.

    Από την εμφάνιση του ιού, στα τέλη του 2003, έχουν χάσει τη ζωή τους 45 άνθρωποι, ενώ περίπου 140 εκ. πτηνά πέθαναν από τον ιό ή θανατώθηκαν στην προσπάθεια των Αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

    Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο ιός H5N1, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, μπορεί να προκαλέσει περισσότερα θύματα και από την άτυπη πνευμονία (SARS), από την οποία έχασαν συνολικά τη ζωή τους 800 άνθρωποι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ενθαρρυντικά τα νέα για τη γρίπη των πτηνών

    [24] Παράξενα

    Στο σφυρί το πάτωμα του Τραβόλτα

    23/2/2005 12:03:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ίσως ένα από τα πιο διάσημα πατώματα στην ιστορία του κινηματογράφου ετοιμάζεται να δημοπρατηθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες στο γνωστό τοις πάσι eBay ταυτόχρονα με μια ζωντανή δημοπρασία. Και παρότι η ημερομηνία δημοπράτησής του έχει οριστεί για την 1η Απριλίου, δεν πρόκειται για φάρσα. Η πολύχρωμη πίστα πάνω στην οποία χόρεψε ο ασπροφορεμένος Τζον Τραβόλτα για την ταινία "Πυρετός το Σαββατόβραδο" μπορεί τώρα πια να τοποθετηθεί στο σπίτι οποιουδήποτε θέλει να το αποκτήσει, έναντι αδράς, φυσικά, αμοιβής. Οι διοργανωτές περιμένουν ότι οι προσφορές θα αγγίξουν μέχρι και τα 80.000 δολάρια, καθώς δε θα είναι λίγοι αυτοί που θα θέλουν να αποκτήσουν ένα μοναδικό κομμάτι της ιστορίας του Χόλιγουντ. Πού βρισκόταν, όμως, το πάτωμα αυτό πριν αποφασιστεί να βγει στο σφυρί;

    Μια πίστα-σύμβολο

    Από το 1977, οπότε και βγήκε στις αίθουσες η ταινία, το δάπεδο βρισκόταν στο κλαμπ 2001 Odyssey στο Μπρούκλιν, όπου και έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας. Το κλαμπ έκλεισε την περασμένη εβδομάδα όταν πουλήθηκε σε μία κτηματομεσιτική εταιρεία. Για να μη χαθεί το μοναδικό αυτό αντικείμενο, η εταιρεία Profiles in History, που ασχολείται με τη διάσωση αντικειμένων του Χόλιγουντ, ανέλαβε να αγοράσει την πίστα.

    Η περίπου 30 τ.μ. πίστα, που αποτέλεσε το σύμβολο της λατρείας της ντίσκο τη δεκαετία του 70, έχει πάνω από 300 φωτάκια που καλύπτονται από ένα πλεξιγκλάς. Ο πρώην ιδιοκτήτης του κλαμπ είπε ότι η πίστα ήταν η καρδιά του μαγαζιού, ενώ ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους Ευρωπαίους τουρίστες που επισκέπτονταν το κλαμπ μόνο και μόνο για να τη δουν από κοντά και, φυσικά, να χορέψουν πάνω της.

    Οι διοργανωτές της δημοπρασίας ανακοίνωσαν ότι ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί συλλέκτες αλλά και ιδιοκτήτες κλαμπ που θέλουν να τοποθετήσουν την πίστα στα μαγαζιά τους.

    Θυμίζουμε ότι ο Τραβόλτα ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για την ερμηνεία του ως Τόνι Μανέρο, ενώ το soundtrack της ταινίας, από το συγκρότημα Bee Gees, έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή άλμπουμ της δεκαετίας.

    [25] Ποδόσφαιρο

    Κανένα πρόβλημα με Κοΐμπρα

    23/2/2005 7:18:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία του Ιωνικού, για το σαββατιάτικο παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Το ευχάριστο για τον τεχνικό Βαγγέλη Βλάχο, είναι ότι το μικροπρόβλημα τραυματισμού, που παρουσιάστηκε στον Μίλτον Κοΐμπρα δεν εμπνέει ανησυχίες και έτσι μπορεί να τον υπολογίζει στα πλάνα του. Στο ιατρικό δελτίο παραμένουν οι τραυματίες Γκούτμαν και Ζίφκοβιτς, που ακολούθησαν πάλι ατομικό πρόγραμμα και θα απουσιάσουν και από αυτή την αναμέτρηση, ενώ στις απουσίες προστέθηκε ο τιμωρημένος Τσιμπλίδης. Μετά την ισοπαλία στην Κέρκυρα, οι ποδοσφαιριστές του Ιωνικού, δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν τα πάντα για τη νίκη, η οποία πέρα από τους τρεις βαθμούς, θα αλλάξει και το κλίμα μέσα στην ομάδα και θα επαναφέρει τα χαμόγελα.

    [26] Ποδόσφαιρο

    Έχασε Τριανταφύλλου ο ΟΦΗ

    23/2/2005 7:02:00 μμ

    Συντάκτης:

    Νοκ άουτ για τον αγώνα με τον Ηρακλή βγήκε ο Τάσος Τριανταφύλλου. Ο επιθετικός του ΟΦΗ, υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία, η οποία έδειξε ότι έχει αποσπασθεί τμήμα χόνδρου στην άρθρωση του αστράγαλου του. Ο γιατρός Γιώργος Στεφανουδάκης, που τον εξέτασε, είπε πως θα περιμένει λίγες μέρες να δει πως θα εξελιχτεί η κατάστασή του και ανάλογα θα αποφασίσει, αν θα γίνει επέμβαση στο πόδι του ποδοσφαιριστή. Από τον αγώνα με τον "γηραιό" θα λείψουν επίσης ο Σταυρακάκη, που είναι τιμωρημένος και ο Ντάβιντσον, που βρίσκεται με άδεια στη Βραζιλία, για ένα προσωπικό του ζήτημα. Επιστρέφει όμως ο Μαχλάς, που εξέτισε την ποινή της μιας αγωνιστικής.

    [27] Κοινωνία

    Κίνδυνος για τους πολίτες και το Περιβάλλον Καμπανάκι για τη χωματερή Άνω Λιοσίων

    23/2/2005 6:40:00 μμ

    Συντάκτης:

    Το ύψος και το όγκος απορριμμάτων έχει ξεπεράσει τα όρια, υποστηρίζει η

    Σοβαρούς κινδύνους για τους εργαζομένους και το περιβάλλον εγκυμονεί η κατάσταση στη χωματερή Άνω Λιοσίων. Με συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε νωρίτερα την Τετάρτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Δήμους και τις Κοινότητες, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί, δεδομένου ότι το ύψος και ο όγκος των απορριμμάτων έχει ξεπεράσει τα όρια και ήδη σημειώνονται κατολισθήσεις. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Μπαλασόπουλος, έδωσε διορία για τη λειτουργία της χωματερής, το πολύ τέσσερις μήνες και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα. Διαφορετικά όπως είπε η ΠΟΕ ΟΤΑ θα λάβει μόνη της μέτρα και οι εργαζόμενοι της θα προχωρήσουν σε αποχή από την εργασία τους.

    [28] Μπάσκετ

    Εξελίξεις στα διοκητικά του Ιωνικού

    23/2/2005 6:29:00 μμ

    Συντάκτης:

    Εξώδικο στον πρόεδρο του Ιωνικού ΝΦ Αμαλιάδα, Παναγιώτη Βοϊλή έστειλαν την Τρίτη τρία μέλη του Δ.Σ., ζητώντας τη σύγκληση έκτακτου διοικητικού συμβουλίου την επόμενη Παρασκευή, 4 Μαρτίου, προκειμένου να ληφθούν καίριες αποφάσεις για το διοικητικό μέλλον της ομάδας. Τα τρία μέλη του Δ.Σ. ζητούν επανεξέταση των αρμοδιοτήτων του Δ.Σ. και καλούν έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων. Στην ουσία, κατηγορούν τον Βοϊλή για κακή διαχείριση και αιτούνται την παραίτηση του σε διάστημα δέκα ημερών.

    Σε τοπικούς επιχειρηματίες οι μετοχές

    Ήδη από τον Σεπτέμβριο, τοπικοί επιχειρηματίες με επικεφαλής τον Ελληνοκαναδό, Ανδρέα Παπαδάκο, έχουν στα χέρια τους συμφωνητικό παραχώρησης των μετοχών από τον Βοϊλή, το οποίο είχαν δικαίωμα να ενεργοποιήσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου και το έκαναν ήδη.

    Ο Παπαδάκος ήταν ο άνθρωπος που έβαλε τα χρήματα για την εγγυητική επιταγή των 86.000 ευρώ στην ΕΕΑ, προκειμένου να πάρει η ομάδα το πιστοποιητικό, αφού ο Παναγιώτης Βοϊλής ήταν αρνητικός στο να δώσει ο ίδιος το ποσό αυτό.

    Ο Ελληνοκαναδός, έχει στα χέρια του το συμβόλαιο παραχώρησης του 89% των μετοχών, καθώς και απόδειξη πληρωμής αυτών προς 2 ευρώ τη μία. Επίσης έχει προβεί σε μεταβίβαση τους σε τοπικούς επιχειρηματίες και στόχος είναι να γίνει μελλοντικά ο Ιωνικός ΝΦ Αμαλιάδα εταιρία λαϊκής βάσης.

    Στο μεταξύ, εν τη απουσία του Κόρεϊ Λιούις ολοκληρώθηκε η χθεσινή προπόνηση στο κλειστό της Αμαλιάδας. Ο Αμερικανός επικαλέστηκε σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα και ζήτησε την αποδέσμευσή του, δυσαρεστημένος από τις συνθήκες στην ομάδα. Μέχρι στιγμής, πάντως, η διοίκηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να διευκολύνει την έξοδο του Λιούις από την Αμαλιάδα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 23 February 2005 - 17:55:56 UTC