Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ξέσπασε" ο Αρχιεπίσκοπος
  • [02] Σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς
  • [03] Στη δημοσιότητα και άλλες επιστολές του Αρχιεπισκόπου
  • [04] Πρώτη συγκέντρωση της Εθνικής
  • [05] Ο λόγος στη Δικαιοσύνη
  • [06] Απογοητευμένη από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν
  • [07] "Η ΝΔ κομματικοποιεί το κράτος"
  • [08] Συνεχίζονται τα προβλήματα
  • [09] Ιστορική νίκη για τον Ταϊλανδό πρωθυπουργό
  • [10] Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Τόγκο
  • [11] Με τη ψυχή στο στόμα...
  • [12] Κορυφαία επίδοση από την Αρόν
  • [13] Συνεχίζει να εντυπωσιάζει η Ουντινέζε
  • [14] Ισόπαλο το ντέρμπι κορυφής
  • [15] Οργή για την απόφαση στον ΠΑΟ
  • [16] Παραιτήθηκε ο Πανελούδης
  • [17] Εύκολη νίκη για ΠΑΟΚ
  • [18] Χρυσό ο Ηλιάδης στο Παρίσι
  • [19] "Δεύτερος γύρος" για τον ΕΛΑ

    [01] Κοινωνία

    "Πρώτος θα δώσει τη μάχη της κάθαρσης" "Ξέσπασε" ο Αρχιεπίσκοπος

    6/2/2005 11:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/2/2005 6:53:48 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Για εκβιαστικό κλίμα, που θέτει σε ομηρία ιεράρχες και εκκλησία με την προαναγγελία και την παρουσίαση σκηνοθετημένων αλλά και πλαστών σκανδάλων έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, από τον άμβωνα της Μονής Πεντέλης. Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επανέλαβε ότι πρώτος θα δώσει τη μάχη της κάθαρσης και τόνισε ότι η επίθεση που δέχεται η εκκλησία, έχει ως στόχο τον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα κοινωνικά προβλήματα. Στο μεταξύ, η κρίση στη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος βαθαίνει, καθώς καθημερινά έρχονται στο φως νέες αποκαλύψεις, εμφανίζοντας ιεράρχες να εμπλέκονται τόσο σε προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης, όσο και σε ηθικά σκάνδαλα, ενώ οι πιέσεις προς τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο εντείνονται, με στόχο την κάθαρση στους κόλπους της Ιεραρχίας. Στο μεταξύ, χωρίς νομική υπεράσπιση είναι από την Κυριακή ο Ι. Γιοσάκης, καθώς οι συνήγοροί του Ειρήνη Μαρούπα και Ιωάννης Καλογριδάκης παραιτήθηκαν, επικαλούμενοι λόγους υγείας του συνεργάτη τους, Βασίλη Ταουξή.

    Απαραίτητη η κάθαρση

    Ο κ. Χριστόδουλος έκανε επίσης λόγο για "γενικευμένη, συστηματική και κατευθυνόμενη επίθεση που μοιάζει με έφοδο και έχει στόχο την κατάρρευση του θεσμού της Εκκλησίας". Παραδέχτηκε μεν, ότι υπάρχουν επίορκοι κληρικοί όλων των βαθμίδων, συμπλήρωσε δε, πως η κάθαρση δεν μπορεί να γίνει με τον διασυρμό τους.

    Παρουσία των μελών της Ιεράς Συνόδου και πλήθους πιστών, ο Αρχιεπίσκοπος τέθηκε επικεφαλής της κάθαρσης, ενώ απηύθυνε έκκληση σε όλους όσους εξαγγέλλουν αποκαλύψεις να σταματήσουν διότι κρατούν ομήρους ανθρώπους. Ο κ.Χριστόδουλος τόνισε ακόμη, ότι είναι υποκριτικό να ισχυρίζονται, ότι αποκαλύπτουν έτσι την αλήθεια και εξέφρασε την πεποίθηση ότι γίνονται όλα αυτά για να πλήξουν την πίστη των ανθρώπων προς την Εκκλησία και όχι για την κάθαρση. "Τέτοια προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με την εισαγγελική μαγκούρα. Αντιμετωπίζονται από την ίδια την Εκκλησία" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας, ότι πνευματικοί πατέρες δεν είναι εισαγγελείς, δικηγόροι, αστυνομικοί, δικαστές, είναι απλοί πνευματικοί πατέρες και πρέπει να ακολουθούν το παράδειγμα του Χριστού και να βρίσκονται κοντά στους αμαρτωλούς.

    O εκπρόσωπος Τύπου του Aρχιεπισκόπου, αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, δήλωσε, πως"ο δημόσιος διασυρμός Εκκλησιαστικών και άλλων προσώπων με σκοπό την ηθική τους εξόντωση και την απαξίωση των θεσμών, συνιστά ολοκληρωτική τακτική και θυμίζει εποχές καταδικασμένες στη συνείδηση του λαού. Υπάρχει ο κίνδυνος σήμερα, εν ονόματι της Δημοκρατίας, μερίδα του Τύπου να μετατραπεί σε στυγνή δικτατορία. Ο λαός όμως δεν είναι αφελής. Βλέπει, κρίνει και σίγουρα καταλαβαίνει".

    Μετά τη Θεία λειτουργία , στο διορθόδοξο Κέντρο Πεντέλης, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη σύσκεψη των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με τους καθηγητές Πανεπιστημίων και Θεσσαλονίκης, υπο την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου.

    Στο μεταξύ, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος , τόνισε για μία ακόμα φορά, ότι είναι αθώος και ζήτησε από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ενώπιον της οποίας θα απολογηθεί την Τρίτη, να διερευνήσει εις βάθος την υπόθεσή του, προκειμένου να αποδειχθούν ψευδή, όσα του καταλογίζονται για ανηθικότητα και για σύνδεση με τον Ιάκωβο Γιοσάκη.

    Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, έκανε λόγο για "ασύστολα ψεύδη", ενώ έριξε την ευθύνη για την επίθεση, που δέχεται η Εκκλησία στα ΜΜΕ καλώντας τους πιστούς να κλείσουν τις τηλεοράσεις τους. Μάλιστα, όπως είπε ο κ.Ανθιμος, "ουδείς είναι ένοχος αν προηγουμένως δεν απολογηθεί και αν δεν υπάρξει η μαρτυρία της δικαστικής εξουσίας πολιτικής ή εκκλησιαστικής" και η εκκλησία "είναι σε θέση, όπως το έκανε τόσες φορές, να επιβάλει και μέτρα και κυρώσεις και ποινές".

    Υπέρ της κάθαρσης και της ειρήνευσης στον χώρο της Εκκλησίας τάσσεται και ο Μητροπολίτης Πειραιά Καλλίνικος .

    Για νοσηρό κλίμα, που προσβάλει τον διαχρονικό θεσμό της Εκκλησίας, έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός.

    Στο μεταξύ, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου , μιλώντας το Σάββατο στη ΝΕΤ 105.8, χαρακτήρισε αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και της Εκκλησίας, ώστε να υπάρξουν θεσμοί αυτοκάθαρσης στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις για τον διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας, αρκεί οι ρόλοι τους, όπως είπε, να είναι απολύτως διακριτοί.

    Τα ξένα ΜΜΕ για τα σκάνδαλα

    Στο μεταξύ, με τα σκάνδαλα, που συγκλονίζουν την Εκκλησίας της Ελλάδος, ασχολούνται και τα περισσότερα ΜΜΕ. Στην ιστοσελίδα του βρετανικού BBC , αναφέρεται, πως η Ελλαδική Εκκλησία κλυδωνίζεται από σκάνδαλα και προσθέτει, ότι η Εκκλησία διερευνά για άλλα παραπτώματα στα οποία υπέπεσαν τα μέλη της. Μάλιστα, αναφέρει την περίπτωση του μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμων, ο οποίος τέθηκε σε εξάμηνη παύση, αλλά και του Ιάκωβου Γιοσάκη.

    Η βρετανική εφημερίδα The Independent , κάνει λόγο για σκάνδαλο με χρηματισμό, που καταρρακώνει την Εκκλησία της Ελλάδος, προσθέτοντας, πως η Ιερά Σύνοδος διεξάγει έρευνα για χρηματισμό δικαστικών από ιερωμένους. Μάλιστα, υπογραμμίζει, ότι τα σκάνδαλα έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πιστών.Επίσης, η βρετανική εφημερίδα προσθέτει, πως ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έκανε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να απομακρύνει την Εκκλησία από τα σκάνδαλα, ενώ η εφημερίδα αναφέρει, πως πηγές προσκείμενες στον κ. Χριστόδουλο τον χαρακτηρίζουν "θυμωμένο και απογοητευμένο".

    Η ιταλική Il Quotidiano , τονίζει, πως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος κλυδωνίζεται από σκάνδαλα, ενώ τα τελευταία γεγονότα σοκάρουν την Κοινή Γνώμη. Μάλιστα, υπογραμμίζει, πως υπό τη σκιά των αμφιβολιών έχουν τεθεί υψηλόβαθμοι κληρικοί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς

    Στη δημοσιότητα και άλλες επιστολές του Αρχιεπισκόπου

    [02] Κοινωνία

    Δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς

    5/2/2005 10:10:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Στη Βουλή θα κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει τα μέτρα κατά της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη, δήλωσε από την Πάτρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ανστάσης Παπαληγούρας, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τους φορείς της πόλης με σκοπό την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στην έκταση όπου σήμερα βρίσκεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού του Στρατού. "Η Δικαιοσύνη είναι σε θέση να αποκαθάρει το χώρο της Δικαιοσύνης και εμείς ως Πολιτεία έχουμε την υποχρέωση να συμβάλλουμε με την λήψη κρίσιμων νομοθετικών μέτρων" τόνισε ο υπουργός, εκφράζοντας την πίστη του, ότι σύντομα τα πράγματα θα γίνουν πολύ καλύτερα, υπογραμμίζοντας πως "η συντριπτική πλειονότητα των δικαστικών λειτουργών κάνει ευόρκως το καθήκον της". Ο κ. Παπαληγούρας δήλωσε, επίσης, ότι "το γεγονός πως αποκαλύπτονται οι ελάχιστες αυτές εξαιρέσεις δημιουργεί την πεποίθηση στο πολίτη, ότι η Δικαιοσύνη κάνει σωστά τη δουλειά της και θέτει εκτός τους επίορκους". Μάλιστα, ο υπουργός υπογράμμισε, πως "δεν υπάρχει χώρος για επίορκους δικαστές".

    Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών

    Πάντως, τα σκάνδαλα τόσο στο χώρο της Δικαιοσύνης, όσο και στο χώρο της Εκκλησίας φαίνεται, ότι έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σε δημοσκόπηση της Kappa Research για την εφημερίδα "Παρόν" το 53,6% της Κοινής Γνώμης πιστεύει, ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Εκκλησία και τη Δικαιοσύνη. Το 43,5% διαφωνεί και εκτιμά, πως η εμπιστοσύνη θα επέλθει καθώς είναι περιπτώσεις που θα αντιμετωπιστούν.

    Το 26,3% των ερωτηθέντων, αποδίδει τις ευθύνες για την κατάσταση στους συγκεκριμένους λειτουργούς, που παρεκτρέπονται, το 22,6% στη γενική πτώση των αξιών και το 21% στην ανοχή της πολιτείας και των θεσμών.

    Οι εξαγγελίες πάντως της Κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης κρίνονται θετικά και μάλλον θετικά από το 67,4%. Στην ερώτηση αν τα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης είναι μεμονωμένα, θετικά απαντά το 61,9% και αρνητικά το 36,5%.

    [03] Κοινωνία

    Ανάμεσά τους η αλληλογραφία του με τον Κατσούλα Στη δημοσιότητα και άλλες επιστολές του Αρχιεπισκόπου

    5/2/2005 9:31:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νέες επιστολές του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, την εποχή που ήταν μητροπολίτης Δημητριάδος, είδαν το φως της δημοσιότητας. Σε αυτές ο κ. Χριστόδουλος εμφανίζεται να ανταποκρίνεται στα αιτήματα ενοριτών του, να αντιμετωπίσουν ζωτικής σημασίας προβλήματα. Μάλιστα, στη δημοσιότητα βγήκαν και οι επιστολές του Αρχιεπισκόπου με τον καταδικασθέντα για σατανισμό Ασημάκη Κατσούλα, στην προσπάθεια του να τον οδηγήσει στο δρόμο της μετάνοιας. Το Σάββατο το απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε από τον άμβωνα της Μητρόπολης, για πρώτη φορά μετά τις επιθέσεις που έχει δεχθεί. Στο λόγο του, παρομοίασε την εκκλησία με καράβι, που κλυδωνίζεται από ισχυρά κύματα τα οποία, όμως δε θα καταφέρουν να το βουλιάξουν. Μάλιστα, ο κ. Χριστόδουλος είπε χαρακτηριστικά "εμείς δεν είμαστε ούτε αστυνομικοί, ούτε δικαστές και χρέος μας είναι να βρισκόμαστε δίπλα στους αμαρτωλούς" προσθέτοντας, πως "παρά την προσπάθεια παραπληροφόρησης που γίνεται η Εκκλησία θα νικήσει".

    Μετά τη δημοσιοποίηση επιστολής του, όπου ζητούσε επιείκεια για πνευματικό του τέκνο, που καταδικάστηκε για εμπορία ναρκωτικών, νέες επιστολές τον εμφανίζουν να βοηθά ενορίτες του με κάθε δυνατό τρόπο. Με τις επιστολές αυτές ανταποκρίνεται σε αιτήματα για εύρεση εργασίας και ανανέωσης βίζας ή βεβαιώνει την ειλικρινή προσπάθεια τοξικομανούς να απεξαρτηθεί προκειμένου να μη του κάνουν έξωση.

    Στη δημοσιότητα ήρθε και η αλληλογραφία του προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας με τον Ασημάκη Κατσούλα. Σε μία επιστολή με ημερομηνία 4 Αυγούστου του 1995, ο Κατσούλας αναφέρει: "Αναρωτήθηκα, πως ένας μητροπολίτης ενδιαφερόταν για εμένα, τον ακατονόμαστο εγκληματία, εκεί που λιγότερο επιφανείς άνθρωποι της εκκλησίας, έσπευσαν να με καταδικάσουν πριν ακόμη δικαστώ." Εκφράζοντας μάλιστα τη μεταμέλεια του συνεχίζει: "Ποτέ δεν ξέχασα τα λόγια αυτά που μου γράψατε και "χτύπησαν" με λύσσα τις τελευταίες σατανικές μου πλάνες."

    Λίγες ημέρες αργότερα στις 16 Αυγούστου, ο Αρχιεπίσκοπος του απαντά, προσφωνώντας τον "αγαπητέ Ασημάκη" και του ζητά να κλείσει το πιο σκοτεινό κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής του και να απαλλαγεί από τις εωσφορικές δεσμεύσεις του χθες.

    [04] Ποδόσφαιρο

    Πρώτη συγκέντρωση της Εθνικής

    6/2/2005 4:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/2/2005 5:57:18 μμ)

    Συντάκτης:

    Την πρώτη τους συγκέντρωση και προπόνηση ενόψει του κρίσιμου αγώνα με την Δανία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, θα πραγματοποιήσουν σήμερα Κυριακή στις 7 το απόγευμα οι Έλληνες διεθνείς. Η Εθνική μας ομάδα, μετά το άσχημο ξεκίνημα, (ήττα από την Αλβανία, ισοπαλία με Τουρκία), κατάφερε να βρει το δρόμο της απέσπασε ισοπαλία στην Ουκρανία με τους πρωτοπόρους του ομίλου, νίκησε το Καζαχστάν και τώρα περιμένει τους πάντα επικίνδυνους Δανούς στο "Καραϊσκάκη" την Τετάρτη, με στόχο να προσθέσει τρεις επιπλέον βαθμούς στο ενεργητικό της, που μπορεί να αποδειχτούν "χρυσοί" για τη συνέχεια.

    Μονόδρομος η νίκη

    Παρά τις πολλές απουσίες των "βίκινγκ", που σήμερα έφτασαν στην Αθήνα χωρίς και τον Τόμας Ράσμουσεν, που ταλαιπωρείται από υψηλό πυρετό και δεν ακολούθησε την αποστολή, το έργο των πρωταθλητών Ευρώπης μόνο εύκολο δεν θα είναι.

    Το καλό είναι ότι όλοι οι διεθνείς μας έχουν συνειδητοποιήσει τη δύσκολη αποστολή τους, κάτι που φαίνεται και από τις δηλώσεις που έκαναν στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ οι Μπασινάς, Γιαννακόπουλος και Χαλκιάς.

    Μπασινάς: "Σκεφτόμαστε μόνο τη νίκη. Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι θα διεξαχθεί ένα δύσκολο και καλό ματς. Η πορεία μας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το συγκεκριμένο αγώνα, αλλά έχουμε δείξει ότι μπορούμε να νικήσουμε κάθε αντίπαλο που θα βρεθεί στον δρόμο μας. Μπροστά στο κοινό μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να νικήσουμε".

    Γιαννακόπουλος: "Όπως έχει τώρα η κατάσταση, δε φτάνει η ισοπαλία. Ξέρουμε όλοι την κρισιμότητα του αγώνα, καθώς είναι ματς-σταθμός και χρειαζόμαστε μόνο τη νίκη. Είμαστε Πρωταθλητές Ευρώπης και πρέπει να κοιτάζουμε μονάχα τη δική μας ομάδα. Αν έχουμε το μυαλό μας στο τι κάνουν οι άλλοι, αυτό θα μας κάνει κακό. Η Δανία μπορεί να έχει απουσίες, αλλά όσοι τις καλύψουν θα θέλουν να δείξουν τι αξίζουν και να αρπάξουν την ευκαιρία. Αν είμαστε αυτοί που πρέπει, δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα".

    Χαλκιάς: "Είναι πολύ σημαντικό το παιχνίδι. Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, όπως κάνουμε πάντα στα δύσκολα. Εύχομαι και πιστεύω ότι θα πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα. Υπάρχει βέβαια αρκετός δρόμος ακόμα, αλλά αυτό το ματς είναι πολύ κρίσιμο. Το ίδιο κρίσιμο είναι πάντως και για την αντίπαλο μας, που έχει πολύ καλή ομάδα και πολύ αξιόλογους παίκτες. Ελπίζω όσοι αγωνιστούν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και στο τέλος να φύγουμε χαρούμενοι απ΄ το γήπεδο".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η Βαθμολογία του Β' Ομίλου

    Σημαντικές απουσίες για τη Δανία

    Η λίστα του Ότο

    Η αποστολή της Δανίας

    [05] Κοινωνία

    Σε εφέτη ανακριτή η έρευνα Ο λόγος στη Δικαιοσύνη

    6/2/2005 3:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/2/2005 5:00:00 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Από αύριο Δευτέρα, το λόγο παίρνει η Δικαιοσύνη όσον αφορά τα σκάνδαλα στους κόλπους της, καθώς θα ασκηθούν οι πρώτες ποινικές διώξεις εναντίον δικαστών και δικηγόρων, ενώ αναμένονται και άλλες αποκαλύψεις. Με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, παραπέμπεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η πρόεδρος Πρωτοδικών Χανίων, Φωτεινή Κελαδίδου, ενώ την Τρίτη, καλείται να απολογηθεί στον Αρεοπαγίτη Κώστα Μπαλτά, ο αντι-εισαγγελέας Εφετών Νίκος Αθανασόπουλος. Στο στόχαστρο μπαίνουν και δικαστικοί του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αναμένεται να μετακινηθούν, για ευνόητους λόγους, σε άλλες πόλεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δικαστικοί του Πειραιά θα παραπεμφθούν με το ερώτημα της απόλυσης. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, οι ανακρίσεις όσων εμπλέκονται στο παραδικαστικό κύκλωμα θα διεξάγονται από εφέτη - ειδικό ανακριτή. Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Κλονίζουν τους Έλληνες τα σκάνδαλα

    Την ίδια ώρα, τα παραδικαστικά κυκλώματα έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kappa Research που δημοσιεύει η εφημερίδα το "Παρόν".

    "Οι επίορκοι θα τιμωρούνται παραδειγματικά" δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Χώρα της Κυριακής", ο Αν. Παπαληγούρας.

    "Καμία παραίτηση δικαστή που θέλει να αποφύγει την τιμωρία δεν θα γίνεται δεκτή. Οι επίορκοι θα παραπέμπονται στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της Δικαιοσύνης και θα τιμωρούνται παραδειγματικά, υφιστάμενοι όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες" δηλώνει κατηγορηματικά ο υπουργός.

    Εξάλλου, ο κ. Παπαληγούρας εξαγγέλλει τρία μέτρα για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος.

    Όπως αναφέρει στη συνέντευξη του, "υλοποιούμε ένα σύνθετο σχεδιασμό" που στόχο έχει :

    την αποσυμφόρηση των φυλακών το διαχωρισμό των κρατουμένων με βάση την ηλικία, το είδος του αδικήματος και το μέγεθος της ποινής που εκτίει και την επιμόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση των κρατουμένων, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς

    Πέμπτη δικαστικός οδεύει για "έξοδο"

    [06] Κόσμος

    Εξετάζουν άρση απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων Απογοητευμένη από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν

    6/2/2005 2:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/2/2005 6:41:43 μμ)

    Συντάκτης:

    Στη Ισραήλ έφθασε το απόγευμα της Κυριακής η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράϊς, πέμπτο σταθμό της περιοδείας της σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Η κ. Ράις αναχώρησε από την Άγκυρα, όπου την Κυριακή συναντήθηκε με την Τουρκική ηγεσία, με επίκεντρο των συζητήσεων το Ιράκ, το Κυπριακό και το Μεσανατολικό. Σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο η Αμερικανίδα υπουργός χαρακτήρισε μεγάλη απογοήτευση την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους και όπως είπε οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν όλες τις δυνατότητες για την άρση της διεθνούς απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Η κ. Ράις συναντήθηκε επίσης με το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέϊ Λαβρώφ, με τον οποίο συζήτησε την προετοιμασία της συνόδου κορυφής Μπους-Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ προειδοποίησε τη Μόσχα να μην διευκολύνει το Ιράν με καύσιμα για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Στο μεταξύ, "λάθος" χαρακτηρίζει μια στρατιωτική επίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, σε συνέντευξη του σε βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι.

    Καθησυχάζει την Τουρκία

    Επίσης, η κα. Ράις στη συνέντευξή της τόνισε, πως οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να διαφυλάξουν την ενότητα του Ιράκ και να αγωνιστούν εναντίον των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας, που έχουν εγκατασταθεί στο Ιράκ. "Οι ΗΠΑ είναι υπέρ ενός ενοποιημένου Ιράκ μέσα στο οποίο τα δικαιώματα όλων των Ιρακινών θα εκπροσωπούνται και θα είναι σεβαστά" δήλωσε, ενώ προσπάθησε να καθησυχάσει την τουρκική κοινή γνώμη η οποία φοβάται, πως οι Κούρδοι του Ιράκ θα ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος στο βόρειο τμήμα της χώρας, αν οι ΗΠΑ δεν αντιταχθούν σ αυτό, κάτι, που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις αυτονομιστικές φιλοδοξίες της δικής της κουρδικής μειονότητας στη νοτιοανατολική Ανατολία.

    Η Ράις πρόκειται συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ και με τον υπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για το Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, ενώ τη Δευτέρα θα μεταβεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη, όπου θα συνομιλήσει με τον Αμπάς.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξή της, που μεταδόθηκε από το BBC, τόνισε, πως οι ΗΠΑ έχουν εντυπωσιαστεί από το νέο Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ενώ προσέθεσε, πως "όπως είπε ο Τζορτζ Μπους είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και θα εμπλακούμε για να βοηθήσουμε τις διάφορες πλευρές".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Στενή συνεργασία για Ιράν και Μεσανατολικό"

    [07] Πολιτική

    Συνέντευξη Παπανδρέου στην "Ελευθεροτυπία" "Η ΝΔ κομματικοποιεί το κράτος"

    6/2/2005 5:39:00 μμ

    Συντάκτης:

    Νέα κατά μέτωπον επίθεση στην Κυβέρνηση με αφορμή τα κρούσματα διαφθοράς στην Εκκλησία και τη Δικαιοσύνη εξαπέλυσε με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. "Η Νέα Δημοκρατία προωθεί συνειδητά την ίδια ιδεολογία πάνω στην οποία οικοδομήθηκε ο μπερλουσκονισμός", προειδοποιώντας, πως "τη Δημοκρατία οφείλουμε να την υπερασπιζόμαστε κάθε μέρα Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν τα παίρνουν όλοι. Στην Ιταλία η ταυτόχρονη κρίση στη Δικαιοσύνη, τη δημοσιογραφία, την πολιτική οδήγησε στον μπερλουσκονισμό", τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, εκτιμά, ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως "έκανε προεκλογικά σημαία τη συναίνεση και την εθνική συνεννόηση ενώ σήμερα κομματικοποιεί το κράτος πέραν κάθε φαντασίας. Σήμα κατατεθέν αυτής της κυβέρνησης γίνεται η αναξιοπιστία. Η πολιτική της θα φέρει ύφεση και ανασφάλεια. Ο λόγος του πρωθυπουργού διακρίνεται από ασυνέπεια".

    "Το ΠΑΣΟΚ είχε πάντα αντανακλαστικά "

    "Σήμα κατατεθέν αυτής της Κυβέρνησης γίνεται η αναξιοπιστία. Έκανε προεκλογικά σημαία τη συναίνεση και την εθνική συνεννόηση. Σήμερα κομματικοποιεί το κράτος πέραν από κάθε φαντασία" τονίζει ο κ. Παπανδρέου, ενώ εκτιμά, πως "κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι καλύτερα σήμερα από ό,τι έναν χρόνο πριν. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι πλέον φανερές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τη μάχη για τα συμφέροντα ορισμένων εφοπλιστών εναντίον του περιβάλλοντος, ενώ την ίδια στιγμή αδιαφορεί για τους αγρότες. Τα μεγάλα προβλήματα έχουν γίνει η ακρίβεια και η ανεργία".

    "Σήμερα, ο πολίτης συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν ακυρώσεις στους θεσμούς της χώρας. Ακόμη και στους δύο χώρους που ήταν γι αυτόν η ασφάλειά του, της Δικαιοσύνης και της Εκκλησίας, παρατηρούνται κι εκεί φαινόμενα διαφθοράς" επεσήμανε, ενώ τόνισε, πως η Δικαιοσύνη και η Εκκλησία οφείλουν να αυτοπροστατευθούν.

    "Η κρίση στα διάφορα πεδία του δημόσιου βίου δημιουργεί την απαξίωσή του και αφήνει ένα έλλειμμα, ένα κενό. Πώς θα γεμίσουμε αυτό το κενό; Με τρόπο που θα μας οδηγήσει εκεί όπου κατέληξε η Ιταλία; Με τρόπο που θα μας οδηγήσει εκεί όπου κατέληξε η Αμερική με τη στροφή στον νεοσυντηρητισμό;" υπογραμμίζει, ενώ παραδέχεται, ότι παρόλο, που το ΠΑΣΟΚ είχε πάντα τα αντανακλαστικά να κάνει τολμηρές αλλαγές υπέρ της Δημοκρατίας σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές, μπορεί ως κυβέρνηση αυτά τα αντανακλαστικά να μην ήταν όσο δυνατά όσο έπρεπε, "αλλά" , προσθέτει , "άλλο αυτοκριτική και άλλο μηδενισμός και ισοπέδωση".

    Όσον αφορά στο θέμα των ευθυνών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σχολιάζει, πως "η απάντηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη συντηρητική στροφή, που επιχειρεί η ΝΔ είναι περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική λογοδοσία. Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς προωθούμε τη δημιουργία ενός ισχυρού, αλλά ανοικτού δημοκρατικού, συμμετοχικού κόμματος".

    Στο πλευρό των μεταναστών

    Στο μεταξύ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισκέφθηκε, το μεσημέρι, το "Πολωνικό Σπίτι", στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ημέρας Διαλόγου για τους Μετανάστες. "Καλούμε τους μετανάστες να συμμετάσχουν στις προσυνεδριακές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, και για να ακουστεί η φωνή τους, αλλά και να εκλέξουν αντιπροσώπους", τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας, πως "είναι η πρώτη φορά που ελληνικό κόμμα καλεί τους μετανάστες να έχουν τον λόγο σε διαδικασίες συνεδρίου του".

    Ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να ακούσει από τους Πολωνούς μετανάστες στην Αθήνα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κυρίαρχα εκείνα των γραφειοκρατικών διαδικασιών σε ότι αφορά άδειες παραμονής και εργασίας καθώς και εκείνο της απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας.

    Ενα άλλο πρόβλημα που έθεσαν οι Πολωνοί μετανάστες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο του Πολωνικού Σχολείου στην Αθήνα, το οποίο μάλιστα φέρει και το όνομα του προπάππου του, Ζίγκμουντ Μινέϊκο. Σύμφωνα με όσα είπαν, υπάρχει "οδηγία" της ΕΕ, για σταδιακή περικοπή των κονδυλίων προς τα σχολεία που φοιτούν παιδιά μεταναστών, έτσι ώστε αυτά να πηγαίνουν στα σχολεία των διαφόρων χωρών όπου ζουν.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επίσης, τάχθηκε υπέρ της απλούστευσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ενώ τόνισε, ότι "είναι σημαντικό να ψηφίζουν οι μετανάστες στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές".

    [08] Κοινωνία

    Συνεχίζονται τα προβλήματα

    6/2/2005 1:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/2/2005 6:48:41 μμ)

    Συντάκτης:

    Έντονες χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες προβλέπουν έως και τη Δευτέρα οι μετεωρολόγοι, ενώ η σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από το απόγευμα της Τρίτης. Στο μεταξύ, αποκλεισμένα παραμένουν αρκετά ορεινά χωριά εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης των προηγούμενων ημερών, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται σε μεγάλο μέρος του ορεινού επαρχιακού δικτύου της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω, καθώς και η λεωφόρος Φυλής-Δερβενοχωρίων, μετά τη μονή Κλειστών. Σύμφωνα με την Τροχαία, στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο χρειάζεται προσοχή και όσοι κινούνται στα βόρεια του νομού θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. Λόγω των ισχυρών ανέμων, που πνέουν στα πελάγη, από το λιμάνι του Πειραιά δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ενώ για Αργοσαρωνικό, εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου και από την Ραφήνα μόνο για το Μαρμάρι και την Άνδρο. Επίσης κλειστό είναι το πορθμείο Πρίνου-Καβάλας, ενώ από Κεραμωτή για λιμένα Θάσου το δρομολόγιο εκτελείται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Πάντως, αν πρόκειται να ταξιδέψετε καλό είναι να επικοινωνήσετε με τα λιμεναρχεία.

    Ακόμα χρειάζονται οι αντιολισθητικές αλυσίδες

    Στο μεταξύ, σημαντικά εξακολουθούν να είναι τα προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αν και έχει ανοίξει σχεδόν στο σύνολό του.

    Η συγκοινωνία σε ολόκληρο το εθνικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται μόνο σε ορισμένα τμήματα του επαρχιακού δικτύου στο βόρειο Εβρο. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία και στην Εγνατία Οδό χωρίς όμως να επιτρέπεται η διέλευση φορτηγών και λεωφορείων προς την Τουρκία .Κανονικά πραγματοποιούνται επίσης οι πτήσεις στον αερολιμένα "Δημόκριτος" της Αλεξανδρούπολης καθώς και τα δρομολόγια στην πορθμιακή γραμμή Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης, ενώ τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ γίνονται από Αλεξανδρούπολη μέχρι και το Σουφλί.

    Στο μεταξύ, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα, που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Αετού- Νυμφαίου και Φλώρινας- Καστοριάς μέσω Βιτσίου, στα ορεινά του νομού Γρεβενών, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού Καστοριάς και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της κεντρικής και βόρειας Χαλκιδικής, της Ημαθίας, της Κοζάνης, των Ιωαννίνων, της Καρδίτσας, της Μαγνησίας, της Ευρυτανίας, της Λάρισας, της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φωκίδας, της Φθιώτιδας.

    Στο νομό Ιωαννίνων εξακολουθούν και είναι αποκλεισμένα πέντε χωριά, στην Ηλεία τέσσερα, στην Ορεστιάδα 11, στην Εύβοια πέντε και στην Ευρυτανία ένα.

    Το μεσημέρι αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρο το νησί της Σαμοθράκης, ενώ αργά χθες το απόγευμα, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, εξασφαλίστηκε η έγκριση απόπλου εκτάκτου δρομολογίου του οχηματαγωγού "ΣΑΟΣ ΙΙ" προς τη Σαμοθράκη, με σκοπό τη μεταφορά συνεργείων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του οδικού δικτύου.

    Με ερπυστριοφόρο απεγκλωβίστηκε και στο χωριό Μακρυμάλλη στην Κεντρική Εύβοια, βοσκός που είχε αποκλειστεί για τρεις ημέρες, από την κακοκαιρία, ενώ γέφυρα σωτηρίας έστησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου οι αρχές του Έβρου, για τρεις εγκύους, που έπρεπε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Επίσης, απεγκλωβίστηκαν οι δύο φύλακες από τον Αρχαιολογικό χώρο της Δοξιπάρας. Στο χωριό Ασβεστάδες στο Διδυμότειχο, μία ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη από το στρατό, καθώς το σπίτι της πήρε φωτιά από τη σόμπα. σπίτι της. Από τις πρωινές ωρες του Σαββάτου αγνοείται ένας 60χρονος κάτοικος Γεμιστής του Δήμου Φερών, που ξεκίνησε πεζός να μεταβεί από καφενείο του Πέπλου στο χωριό του.

    Στο μεταξύ, όπως τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φούρλας, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και τα μέσα, που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία, είναι επαρκή και σε απόλυτη ετοιμότητα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Παγωμένο" Σαββατοκύριακο

    [09] Κόσμος

    Ιστορική νίκη για τον Ταϊλανδό πρωθυπουργό

    6/2/2005 7:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/2/2005 7:14:57 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Τακσίν Σιναουάτρα, για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα, στις οποίες το κόμμα του TRT πήρε 399 από τις 500 έδρες. Κατά την υποδοχή του από τους δημοσιογράφους όταν έφτασε στα γραφεία του TRT, ο νικητής των εκλογών ευχαρίστησε τους εκλογείς για τη "μαζική τους υποστήριξη". Ο Τακσίν δήλωσε ότι είναι "χαρούμενος" γι αυτήν την άνευ προηγουμένου υποστήριξη, αλλά και "ανήσυχος" λόγω του έργου που αναλαμβάνει έχοντας μπροστά του μια δεύτερη θητεία.

    Το κόμμα Τάι Ρακ Τάι (TRT) κερδίζει μια ιστορική δεύτερη διαδοχική συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Ταϊλάνδης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων, που ανακοινώθηκαν αφού έκλεισαν την Κυριακή οι κάλπες στις 15.00 (τοπική ώρα).

    Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ταϊλάνδης παραδέχθηκε την ήττα του στις σημερινές εκλογές και ο αρχηγός του, ο Μπανιάτ Μπανταντάν, συνεχάρη το κόμμα Τάι Ρακ Τάι για τη μεγάλη νίκη του.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης και ο παλαιότερος πολιτικός σχηματισμός της Ταϊλάνδης, καταλαμβάνει μόνον 80 έδρες, σύμφωνα με τα έξιτ πολς, ενώ είχε στόχο να κερδίσει πάνω από 200.

    [10] Κόσμος

    "Να γίνει σεβαστό το σύνταγμα" Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Τόγκο

    6/2/2005 4:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/2/2005 6:23:30 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    Καμία μη συνταγματική μεταβίβαση της εξουσίας στο Τόγκο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την Αφρικανική Ένωση, μετά την ανακοίνωση από το στρατό της χώρας αυτής, ότι θα "εμπιστευθεί" την εξουσία σε έναν από τους γιους του προέδρου Γκνασινκμπέ Εγιαντέμα, τον μακροβιότερο ηγέτη αφρικανικής χώρας, ο οποίος πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 69 ετών. "Ο πρόεδρος Ομπαζάνζο δήλωσε ότι η Αφρικανική Ένωση δεν θα αποδεχτεί καμία μη συνταγματική μεταβίβαση της εξουσίας στο Τόγκο", δήλωσε η εκπρόσωπος του προέδρου της Νιγηρίας, ο οποίος ασκεί την προεδρία της Α.Ε. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι ηγέτες της Α.Ε., η ανακήρυξη του Φορέ Εγιαντέμα αποτελεί στρατιωτικό πραξικόπημα. Αυστηρό σεβασμό στο Σύνταγμα της χώρας ζήτησαν επίσης από τις αρχές του Τόγκο ο ΟΗΕ, η ΕΕ, η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (CEDEAO) και η Γαλλία. Η κυβέρνηση του Τόγκο κήρυξε επισήμως "εθνικό πένθος" δύο μηνών "σε ολόκληρη την επικράτεια".

    Κλειστά τα σύνορα;

    "Ο πρόεδρος Ομπαζάνζο ενθάρρυνε τον λαό του Τόγκο να απαιτήσει τον σεβασμό του εθνικού Συντάγματος σε ότι αφορά την προσωρινή εξουσία στο Τόγκο, που θα οδηγήσει στην δημοκρατική εκλογή του προέδρου του Τόγκο, σύμφωνα με το Σύνταγμα", ανέφερε ακόμη η εκπρόσωπός του.

    Από την πλευρά του, ο στρατός λέει πως τη θέση του εκλιπόντος παίρνει ο γιος του, επειδή ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης που θα έπρεπε να τον διαδεχθεί, σύμφωνα με το σύνταγμα, βρισκόταν εκτός χώρας.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί κλείσιμο των συνόρων της χώρας από το στρατό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να εισέλθει στο Τόγκο.

    [11] Μπάσκετ

    Με τη ψυχή στο στόμα...

    6/2/2005 7:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/2/2005 7:48:48 μμ)

    Συντάκτης:

    Επέστρεψε στις νίκες η ΑΕΚ (μετά από τρεις διαδοχικές ήττες, με Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Πανιώνιο) που κατάφερε με την ψυχή στο στόμα όμως να επικρατήσει, με 84-82, της Ολύμπια Λάρισας. Μια Λάρισα που πάλεψε με νύχια και με δόντια για να φτάσει στη νίκη, χωρίς όμως να φύγει τελικά με το ροζ φύλλο αγώνα, αλλά ούτε και να απομακρυνθεί από τη ζώνη του υποβιβασμού. Κορυφαίος από πλευράς νικητών ο Νίκος Ζήσης με 16 πόντους, ενώ από την ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή, ο Γκραντ με 28.

    Σόου από Μπέιλι και Γκραντ

    Η ευάλωτη άμυνα της ΑΕΚ του πρώτου δεκαλέπτου έδωσε την ευκαιρία στην Ολύμπια να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής και σε πολλά σημεία του αγώνα να φτάνει την υπέρβαση. Ωστόσο, η καταλυτική παρουσία του Τόμπι Μπέιλι (10 πόντους-2 τρίποντα) δεν άφηνε περιθώρια ανατροπής, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η πρώτη περίοδος με το ταμπλό να γράφει 24-21, υπέρ των "κιτρινόμαυρων".

    Στη δεύτερη περίοδο ο Τάιρον Γκραντ (19 πόντους), προσπάθησε να θέσει την Ολύμπια σε θέση ισχύος, αλλά η "Ένωση" με τους Κους-Μπέιλι, από την περιφέρεια και τους Χατζή-Λόλις να βρίσκουν τις κατάλληλες διόδους προς το καλάθι, κατάφερε να διατηρήσει το "εύθραυστο" προβάδισμα και να πάρει το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +6 (46-40).

    Στο τρίτο δεκάλεπτο, η ηγετική φυσιογνωμία του Τόμπι Μπέιλι εξασφάλισε στην "Ένωση" μία διψήφια διαφορά πόντων. Ο Αμερικανός σημειώνοντας 10 πόντους και φτάνοντας τους 23 έδωσε νέο αέρα στην ΑΕΚ που λίγο πριν τη συμπλήρωση της περιόδου έστειλε τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (+13, 68-55). Ωστόσο, ο Γκραντ, ο οποίος έδειχνε να παλεύει μόνος του, με έμμεσο τρίποντο "έγραψε" το 68-58, που ήταν και σκορ ημιχρόνου.

    Η πίεση των "πορτοκαλί" συνεχίστηκε και στην τελευταία περίοδο. Μάλιστα 90" πριν τη λήξη η Ολύμπια έριξε τη διαφορά στο -4 (77-73). Ωστόσο, Ζήσης και Χατζής "καθάρισαν" το παιχνίδι, ενώ ο αρχηγός της Ένωσης από τη γραμμή των ελευθέρων βολών διαμόρφωσε το 82-76. Οι Λαρισαίοι απάντησαν με δύο διαδοχικά τρίποντα από Γκραντ και Μπένερμαν, αλλά ήταν πλέον πολύ αργά...

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 24-21, 46-40, 68-58, 84-82

    Διαιτητές: Χριστοδούλου, Διαμάντης, Φούφης

    Οι συνθέσεις: ΑΕΚ (Φώτης Κατσικάρης): Λόλις 9, Μαγγουνής 2, Ζήσης 16 (1), Κους 6 (2), Χατζής 10, Νίτσεβιτς 14, Γλυνιαδάκης 4, Μπουρούσης, Τσιάρας, Μπέιλι 23 (4).

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (Βαγγέλης Αλεξανδρής): Μπάρκλεϊ 12 (1), Λάππας 5 (1), Γκραντ 28 (2), Κακλαμάνος 5 (1), Μπένερμαν 6 (1), Νάκιτς 12 (3), Χαρισμίδης 2, Παπακώστας 2, Τζόνζεν 10.

    [12] Κορυφαία επίδοση από την Αρόν

    6/2/2005 7:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/2/2005 7:54:23 μμ)

    Συντάκτης:

    Δύο εβδομάδες περίπου πριν την έναρξη, του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου της Μαδρίτης, η Γαλλίδα σούπερ σταρ των αγώνων ταχύτητας Κριστίν Αρόν έδειξε με την εμφάνισή της, ότι η άσχημη χρονιά του 2004, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η Γαλλίδα που ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα στους ολυμπιακούς της Αθήνας να μην μπει στην οχτάδα του τελικού, (6η στην 1η ημιτελική σειρά), μπήκε δυνατά στις φετινές υποχρεώσεις και στον τρίτο της αγώνα για εφέτος, πέτυχε την κορυφαία επίδοση της χρονιάς στα 60 μέτρα, κατά την διάρκεια του διεθνούς μίτινγκ κλειστού στίβου, που διεξήχθη στην Γάνδη του Βελγίου.

    Κορυφαίες επιδόσεις και στα 1500μ. αλλά και στο ύψος

    Η Γαλλίδα πρωταθλήτρια που βαδίζει αισίως στα 31 της χρόνια, κάλυψε την απόσταση σε 7 και 14 εκατοστά, αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Βελγίδα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Κιμ Γκεβαρτ που τερμάτισε σε 7.19.

    Στο ίδιο μίτινγκ είχαμε ακόμα μια κορυφαία επίδοση για εφέτος από τον 20χρονο Κενυάτη αθλητή των δρόμων ημιαντοχής τον Ντανιέλ Κιπτσιρτσίρ που έτρεξε την απόσταση των 1.500μ. σε 3.35.57 λεπτά.

    Την ίδια ώρα, στο διεθνές μίτινγκ κλειστού στίβου του Αρνσταντ της Γερμανίας, ο Ρώσος Γιάροσλαβ Ριμπακόφ αλλά και ο Τσέχος Γιάροσλαβ Μπάμπα σημείωναν την κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο στο ύψος περνώντας επιτυχώς τα 2.37. Τρίτος ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης της Αθήνας, Στέφαν Χολμ με 2.35μ.

    Στις γυναίκες κυριάρχησε η Ρωσίδα Αννα Τσιτσέροβα με άλμα στα 2.00μ που είναι επίσης κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο, ενώ ακολούθησαν με 1.94μ η συμπατριώτισσά της Τατιάνα Νοβοσέλτσεβα και η Ουκρανή Βικτόρια Στιόπινα.

    [13] Ποδόσφαιρο

    Συνεχίζει να εντυπωσιάζει η Ουντινέζε

    6/2/2005 6:49:00 μμ

    Συντάκτης:

    Η επάνοδος της Ουντινέζε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας του "Καμπιονάτο" ήταν το θέμα των σημερινών αγώνων της 23ης αγωνιστικής αυτού. Η Ουντινέζε πήρε μεγάλη εκτός έδρας νίκη με το 1-0 επί της Μπρέσια και έφτασε τους 40 βαθμούς που την επανέφεραν πίσω από τις Γιουβέντους και Μίλαν. Σε αυτό την βοήθησε φυσικά και η Ίντερ που είχε μια ακόμη ισοπαλία, αυτή τη φορά με αντίπαλο την Πάρμα. Οι "νερατζούρι" έχαναν με 2-0 και τελικά κατάφεραν να σωθούν λίγο πριν το τέλος, ισοφαρίζοντας σε 2-2 και παίρνοντας τον ένα βαθμό που τους έφερε ξανά εμπρός από την Σαμπντόρια. Στα άλλα ενδιαφέροντα σημερινά ματς συγκαταλέγεται το 3-3 της Ρετζίνα που υποδέχτηκε την Σιένα, καθώς και το εύκολο 3-1 της Κάλιαρι επί της Λέτσε. Στις 21:30 ξεκινά το μεγάλο παιχνίδι της ημέρας ανάμεσα στην Μίλαν και την Λάτσιο με τους γηπεδούχους να αναζητούν την νίκη για να πλησιάσουν την Γιουβέντους στους 2 βαθμούς.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα

    Σαμπντόρια-Φιορεντίνα 3-0 Παλέρμο-Γιουβέντους 1-0 Αταλάντα-Λιβόρνο 1-0 Μπρέσια-Ουντινέζε 0-1 Κάλιαρι-Λέτσε 3-1 Κιέβο-Μεσίνα 1-0 Πάρμα-Ιντερ 2-2 Ρετζίνα-Σιένα 3-3 Ρόμα-Μπολόνια 1-1 Μίλαν-Λάτσιο 21:30 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 23 αγώνες) Γιουβέντους 50 Μίλαν 45-22αγ Ουντινέζε 40 Ιντερ 39 Σαμπντόρια 38 Παλέρμο 35 Ρόμα 35 Κάλιαρι 33 Ρετζίνα 32 Μπολόνια 31

    [14] Ποδόσφαιρο

    Ισόπαλο το ντέρμπι κορυφής

    6/2/2005 5:51:00 μμ

    Συντάκτης:

    Εξαιρετική ήταν η σημερινή 17η αγωνιστική της Γ' Εθνικής κατηγορίας και στους δύο ομίλους, με πολλά γκολ και πλούσιο θέαμα. Στον 1ο όμιλο το Χαϊδάρι μπορεί να σταμάτησε το σερί νικών μέσα στην έδρας του παραχωρώντας στον Αχαρναϊκό την πρώτη της ισοπαλία εντός, όμως ήταν ένα γνήσιο ντέρμπι κορυφής και οι δύο ομάδες με το τελικό 0-0 παρέμειναν στις δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Για τον Αχαρναϊκό πάντως το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό δεδομένου πως ο Θρασύβουλος που τον καταδιώκει πήρε μεγάλη εκτός έδρας νίκη στην Κρήτη από τον Ηρόδοτο με 1-0 και τον έφτασε στους 35 βαθμούς. Κατά τα άλλα το πιο αποδοτικό ματς ήταν εκείνο των Μεγάρων με τον Βύζαντα να επικρατεί 4-2 της Αχαϊκής, ενώ το πιο αμφίρροπο ήταν εκείνο του Κερατσινίου όπου η τοπική ομάδα κατάφερε μερικά λεπτά πριν το τέλος να αποσπάσει τον βαθμό της ισοπαλίας (2-2) από τον Άγιο Δημήτριο.

    Οκτώ σερί νίκες η Καβάλα

    Στον 2ο Όμιλο την Καβάλα δεν την σταματά τίποτα! Οι πρωτοπόροι του ομίλου πέρασαν νικηφόρα και από το Καλοχώρι με το τελικό 1-2 επί των Λύκων και έφτασαν τους 35 βαθμούς, ξεφεύγοντας από τον ΠΑΣ Γιάννενα που έμεινε στο 1-1 με την Αναγέννηση στην Καρδίτσα. Στην τρίτη θέση συνέχισαν να πορεύονται από κοινού Αναγέννηση Άρτας και Βέροια, καθώς η πρώτη υποδέχτηκε την Λαμία και την νίκησε με 1-0, ενώ η δεύτερη την Πτολεμαΐδα και την νίκησε με 2-0. Ο Παναιτωλικός συνέτριψε με 5-3 τον Αγροτικό Αστέρα και πήρε μια ανάσα από τις τελευταίες θέσεις.

    1ος Όμιλος

    Μαρκό-Αθηναϊδα 1-1 Χαϊδάρι ΑΟ-Αχαρναϊκός 0-0 Πάμισος-Ατσαλένιος 0-1 Θύελλα Πατρών-ΠΑΝΟ Μαλίων 2-2 Βύζας Μεγάρων-Αχαϊκή 4-2 Ηρόδοτος-Θρασύβουλος Φυλής 0-1 Λήλας Βασιλικού-Ρόδος 3-1 Κερατσίνι-Αγιος Δημήτριος 2-2 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Χαϊδάρι 38 Αχαρναϊκός 35-16αγ Θρασύβουλος 35 Εθνικός 29-16αγ Ρόδος 27 Αχαϊκή 21 Θύελλα Πατρών 21 Πάμισος Μεσσήνης 19 Κερατσίνι 19 Λήλας Βασιλικού 19 Ηρόδοτος 18 Αγιος Δημήτριος 18 ΠΑΝΟ Μαλλίων 16 Ατσαλένιος 17 Μαρκό 14 Βύζας Μεγάρων 11 Αθηναΐς 9

    2ος Όμιλος

    Αναγέννηση Καρδίτσας-Γιάννινα 1-1 Πανδραμαϊκός-Απόλλων Λάρισας 1-0 Παναιτωλικός-Αγροτικός Αστέρας 5-3 Κοζάνη-Θερμαϊκός 2-2 Βέροια-ΑΕ Πτολεμαϊδας 2-0 Λύκοι-Καβάλα 0-2 Παύλος Μελάς-Δόξα Δράμας 2-1 Αναγένηση Αρτας-Λαμία 1-0 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Καβάλα 16 35 ΠΑΣ Γιάννινα 15 32 Αναγέννηση Αρτας 16 28 Βέροια 16 28 ΠΑΕ Θράκη 16 27 Δόξα Δράμας 16 25 Αναγέννηση Καρδίτσας 16 24 Λαμία 16 23 Κοζάνη 16 21 Παύλος Μελάς 16 21 Αγροτικός Αστέρας 15 20 Πτολεμαϊδα 16 19 Θερμαϊκός 16 18 Παναιτωλικός 16 17 Λύκοι 17 16 Πανδραμαϊκός 16 12 Απόλλων Λάρισας 16 10

    [15] Μπάσκετ

    Οργή για την απόφαση στον ΠΑΟ

    6/2/2005 3:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/2/2005 5:50:23 μμ)

    Συντάκτης:

    Με τις βαλίτσες στο χέρι έμειναν οι παίκτες του Παναθηναϊκού, αφού ενώ ήταν έτοιμοι να αναχωρήσουν σήμερα για την Γερμανία, για να παίξουν με τους Σκάιλαϊνερς, η Ευρωλίγκα τους ακύρωσε τα εισιτήρια καθώς έκανε δεκτή την έφεση της ομάδας της Φραγκφούρτης, κατοχυρώνοντας τον αγώνα υπέρ της. Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά, οι "πράσινοι" είχαν κερδίσει την ένσταση που είχαν κάνει μετά το τέλος του αγώνα της 11ης ημέρας, όπου υποστήριζαν ότι το νικητήριο καλάθι των Γερμανών ήταν εκπρόθεσμο. Η διοργανώτρια αρχή είχε ορίσει για αύριο την επανάληψη της αναμέτρησης στη Φρανκφούρτη, όμως πλέον ο αγώνας αυτός δεν θα γίνει. Οι πρωταθλητές Ελλάδας πάντως έτσι κι΄ αλλιώς δεν αγχώνονται, αφού έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στη φάση των "16". Όμως μετά από αυτή την εξέλιξη δύσκολα θα καταλάβουν πλέον τη δεύτερη θέση του ομίλου τους, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΚΑΕ.

    Έντονες αντιδράσεις

    Η απόφαση της διοργανώτριας αρχής όπως ήταν φυσικό έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην "πράσινη" ΚΑΕ.

    Κυρίως, όμως στον Παναθηναϊκό έπεσαν από τα σύννεφα με το γεγονός πως η αλλαγή αυτή τους ανακοινώθηκε χθες στη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα, περίπου δέκα ώρες δηλαδή πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση της αποστολής για τη Φρανκφούρτη.

    "Πείτε ότι ο Στεφάνου (γενικός διευθυντής της ΚΑΕ) δεν είχε το τηλέφωνο του ανοιχτό χθες τα ξημερώματα; Τι θα γινόταν τότε; Η ομάδα θα πετούσε στη Γερμανία και μετά θα μας έλεγαν να γυρίσουμε πίσω; Αυτά είναι γελοιότητες! Με βάζει σε πολλές σκέψεις αυτή η απόφαση, αλλά και η στιγμή που εκδόθηκε. Εξάλλου είχαν υποχρέωση να καλέσανε το σωματείο να πει τη γνώμη του. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Η απόφαση αυτή δεν έχει προηγούμενο. Αίσχος", τόνισε φανερά εκνευρισμένος για την απρόσμενη απόφαση, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο γνωστοποιήθηκε, στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παύλος Γιαννακόπουλος.

    Το ίδιο φανερά εκνευρισμένος ο κ Στεφάνου έκανε λόγο για περίεργη απόφαση: "Έπεσα από τα σύννεφα και για την απόφαση, αλλά και για την ώρα που μας την ανακοίνωσαν. Έτρεχα να ακυρώσω τα πάντα. Το κόστος φτάνει τις 100.000 ευρώ. Γιατί δηλαδή να επιβαρυνθεί ο Παναθηναϊκός; Είναι δυνατόν να με ενημερώνουν δέκα ώρες πριν φύγει η αποστολή; Βρομάει αυτή η απόφαση. Που και πως μη με ρωτάτε!"

    Ανακοίνωση από την ΚΑΕ

    Μετά το αρχικό σοκ, η διοίκηση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταφέρετε κατά της διοργανώτριας αρχής, ενώ κάνει λόγο για αποφάσεις επιπέδου Κεντρικής Αφρικής.

    Μάλιστα η διοίκηση του Παναθηναϊκού αφήνει αιχμές και για τον τρόπο με τον οποίο λήφθηκε η απόφαση:

    "Η Uleb με μια δικαστική απόφαση επιπέδου Κεντρικής Αφρικής κατάφερε για άλλη μια φορά να υποβαθμίσει το πρωτάθλημα της Euroleague το οποίο δυστυχώς διοργανώνει. Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μας ειδοποίησαν τηλεφωνικά ότι έγινε δεκτή η έφεση της Opel Skyliners και ο προγραμματισμένος για τη Δευτέρα 7/2 αγώνας ματαιώνεται, ενώ το πρωί της Κυριακής η ομάδα μας θα επιβιβαζόταν σε πτήση τσάρτερ για να μεταβεί στη Γερμανία.

    Απορούμε: Α. Πότε έγινε η δευτεροβάθμια δίκη; Β. Γιατί δεν κληθήκαμε να εκθέσουμε τις απόψεις μας; Γ. Πότε εκδόθηκε η απόφαση; Δ. Τι σχέση έχει η Benetton με τη απόφαση του Ιταλού δικαστή; Ε. Τι θα γίνει με τη χαμένη τιμή της Uleb;

    Οι άνθρωποι που ευτέλισαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Παναθηναϊκού με αποτελέσματα αντί των συμβατικά κατοχυρωμένων εκατομμυρίων δολ. να παίρνουμε ψίχια, οι άνθρωποι που στερούν ταυτόχρονα τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού από την τηλεοπτική παρακολούθηση της ομάδας τους για τρίτη συνεχόμενη περίοδο, οι ίδιοι άνθρωποι απαξιώνουν συνολικά το ευρωπαϊκό μπάσκετ".

    Την Δευτέρα ο Τάσος Στεφάνου θα στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στα γραφεία της ULEB στη Βαρκελώνη με την οποία θα απαιτεί να τους κοινοποιηθεί εγγράφως το σκεπτικό του Ιταλού δικαστή, Λουίτζι Φουμαγκάλι.

    Από την απόφαση μέχρι στιγμής ωφελείται η ιταλική Μπενετόν Τρεβίζο που έχει πλέον τον πρώτο λόγο για την κατάληψη της δεύτερης προνομιούχου θέσης του Γ΄ ομίλου, καθώς έχει μία επιπλέον νίκη από τον Παναθηναϊκό.

    Στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου, οι Ιταλοί αντιμετωπίζουν εκτός έδρας τη Μάλαγα. Αν, η Μπενετόν ηττηθεί στην Ισπανία και ο Παναθηναϊκός επικρατήσει της Ορτέζ στη Γαλλία την Τετάρτη, τότε η ελληνική ομάδα ισοβαθμεί με τη Μπενετόν και προκρίνεται στη φάση των "16" ως δεύτερη, αφού έχει καλύτερη διαφορά πόντων στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

    [16] Μπάσκετ

    Παραιτήθηκε ο Πανελούδης

    6/2/2005 6:07:00 μμ

    Συντάκτης:

    Η ήττα το βράδυ του Σαββάτου στο Αλεξάνδρειο από τον Άρη είχε απροσδόκητη εξέλιξη για τον ΠΑΟΚ, καθώς οδήγησε στην παραίτηση της διοίκησης της ομάδας. Η απόφαση γνωστοποιήθηκε μέσω της επίσημης σελίδας της ΚΑΕ στο διαδίκτυο, με τον πρόεδρο Τάκη Πανελούδη, να κάνει λόγο για αποτυχία της παραιτηθείσας διοίκησης να οδηγήσει τον "Δικέφαλο του Βορρά", στην κορυφή. " Προσπαθήσαμε από τον Αύγουστο του 2002 να προσφέρουμε, εάν μπορούμε κάτι για το μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Σήμερα, σαν επικεφαλής της παρέας, δηλώνω ότι αποτύχαμε για αυτό και με το κεφάλι ψηλά αποχωρούμε για πάντα από τον ΠΑΟΚ. Όλες οι οικονομικές και διοικητικές κινήσεις θα γίνουν, όλοι θα πληρωθούν μέχρι το τέλος. Από σήμερα όμως, εγώ και η παρέα δεν είμαστε διοίκηση. Ευχαριστούμε τον ανώνυμο ΠΑΟΚτσή που μας στήριξε. Δεν έχουμε να του δώσουμε τίποτε άλλο. Ο αρχηγός της παρέας Τάκης Πανελούδης".

    [17] Βόλεϊ

    Εύκολη νίκη για ΠΑΟΚ

    6/2/2005 7:25:00 μμ

    Συντάκτης:

    Χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 3-0 σετ της ΑΕ Νίκαια στην Θεσσαλονίκη, σε ένα αγώνα που οι φιλοξενούμενοι δεν έδειξαν να είναι σε θέση να τον κυνηγήσουν σε κανέναν σημείο. Ο ΠΑΟΚ έτσι έφτασε τους 27 βαθμούς και πέρασε πάνω από τον Πανελλήνιο με την ομάδα της Κυψέλης να έχει ένα παιχνίδι λιγότερο. Οι γηπεδούχοι πήραν το πρώτο σετ 25-10, το δεύτερο 25-19 και το τρίτο 25-18. Από χθες Ηρακλής και Παναθηναϊκός έχουν προχωρήσει με νίκες επί του Ρεθύμνου και του Μίλωνα αντίστοιχα.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα

    Ρέθυμνο-Ηρακλής 0-3 (22-25, 19-25, 17-25) Μίλωνας-Παναθηναϊκός 0-3 (13-25, 15-25, 17-25) ΠΑΟΚ-Α.Ε. Νίκαια 3-0 (25-10, 25-19, 25-18) Παγκράτι-Ολυμπιακός 7/2 Εθνικός Αλεξ.-ΕΑ Πατρών 9/2 Πανελλήνιος-Ορεστιάδα 8/2 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 14 αγώνες) 1. Ηρακλής 42 45-8 (15αγ) 2. Ολυμπιακός 34 36-10 3. Παναθηναϊκός 30 34-18 (15αγ) 4. ΠΑΟΚ 27 33-24 (15αγ) 5. Πανελλήνιος 26 31-21 6. Ε.Α. Πατρών 24 29-26 (15αγ) 7. Α.Ε. Νίκαια 19 26-31 8. Παγκράτι 18 25-32 9. Ορεστιάδα 17 24-32 10. Ρέθυμνο 9 14-40 (15αγ) 11. Μίλωνας 8 16-43 (15αγ) 12. Εθνικός Αλεξ/πολης 7 10-38

    [18] Χρυσό ο Ηλιάδης στο Παρίσι

    6/2/2005 7:48:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ούτε η αλλαγή κατηγορίας, ούτε το γεγονός ότι αγωνιζόταν σε ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά του κόσμου, δεν στάθηκαν εμπόδιο στο δρόμο του κορυφαίου Ευρωπαίου τζουντόκα για το 2004. Ο Ηλίας Ηλιάδης, με πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες, τέσσερις εκ των οποίων με Ippon, έφτασε στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στα -90 κιλά, στο πανίσχυρο τουρνουά του Παρισιού, προσθέτοντας μια ακόμη «χρυσή» επιτυχία στο ενεργητικό του ελληνικού τζούντο, το οποίο τα τρία τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει πολλές και σημαντικές στιγμές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αθλητής του Φίλιππου Αμυνταίου, στα προκριματικά επικράτησε κατά σειρά των Πέτερ Κάσινς (Μεγάλη Βρετανία), Ρομπέρτο Μελόνι (Ιταλία) και Νταβίντ Μποζουκλιάν (Γαλλία). Στα ημιτελικά, ο Ηλίας Ηλιάδης νίκησε με Ippon τον Γάλλο Κριστόφ Ουμπέρ και προκρίθηκε στον τελικό όπου με Waza-ari έκαμψε την αντίσταση του Γάλλου Φρεντερίκ Στιέγκελμαν, μια επιτυχία που τον οδήγησε στο πρώτο σκαλί του βάθρου της κατηγορίας των -90 κιλών. Να θυμίσουμε, ότι ο Έλληνας τζουντόκα, πέρυσι στο ίδιο τουρνουά, είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των -81 κιλών, σε αυτήν δηλαδή που είχε αναδειχθεί «χρυσός» Ολυμπιονίκης τον περασμένο Αύγουστο, στην Αθήνα.

    [19] Κοινωνία

    Για σειρά εκρήξεων "Δεύτερος γύρος" για τον ΕΛΑ

    6/2/2005 5:23:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων θα καθίσουν και πάλι τη Δευτέρα οι τέσσερις καταδικασθέντες ως μέλη του ΕΛΑ, Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου, Χρήστος Τσιγαρίδας (λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας), Ειρήνη Αθανασάκη, ο Γιάννης Σερίφης και ο ομόφωνα αθωωθείς Μιχάλης Κασίμης. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν αφορά εκρήξεις σε οκτώ οργανισμούς κοινής ωφελείας, ενώ ο Γιάννης Σερίφης κατηγορείται για την υπόθεση της έκρηξης σε λεωφορείο στον Περισσό, όπου σκοτώθηκε ο αστυνομικός υποδιευθυντής, Απόστολος Βέλιος. Η διαδικασία τη Δευτέρα αναμένεται να επικεντρωθεί σε ενστάσεις, καθώς οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους υποστηρίζουν πως το αδίκημα των εκρήξεων έχει παραγραφεί.

    Η σύνθεση του δικαστηρίου

    Στην έδρα θα προεδρεύει ο πρόεδρος Εφετών, Ιωάννης Τέντες, με αναπληρωτή το Σπύρο Ζιάκα.

    Τακτικά μέλη του δικαστηρίου θα είναι οι εφέτες Λεωνίδας Ντούλης και Μαρία Χυτήρογλου, με αναπληρωτές τους Αθανάσιο Λιάζο και Αριστείδη Πελεκάνο.

    Εισαγγελέας της έδρας θα είναι ο Μιλτιάδης Ανδριωτέλη με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Νίκα.

    Προ τεσσάρων μηνών ολοκληρώθηκε η πρώτη δίκη των κατηγορουμένων ως μελών του ΕΛΑ, και το δικαστήριο καταδίκασε σε 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση και πρόστιμο 22.000 ευρώ τους Τσιγαρίδα, Κανά, Αγαπίου και Αθανασάκη ενώ απήλλαξε το Μιχάλη Κασσίμη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    25ετή κάθειρξη για τους 4 του ΕΛΑ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 6 February 2005 - 17:55:43 UTC