Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λευκή επέλαση
  • [02] Επισκεπτήριο κακοκαιρίας
  • [03] Ο Κάστρο πήρε το όπλο του
  • [04] Στεφανόπουλος για εθνικά θέματα
  • [05] Επιβίωσαν 38 μέρες μετά τα τσουνάμι
  • [06] Επιστολή Αλογοσκούφη στην Κομισιόν
  • [07] Ένα βήμα για να γράψει Ιστορία
  • [08] Λατινοαμερικάνικη πρόκριση
  • [09] Ήττα χωρίς ουσία
  • [10] Η ΕΟΠ τίμησε τον Κάρολο Παπούλια
  • [11] Πόλο: Βλέπει τετράδα η Χίος
  • [12] Αναβλήκαν τα δοκιμαστικά της κωπηλασίας
  • [13] Τέλος το Κύπελλο για τη Σεβίλλη
  • [14] "Ιταλός" και με τη Βούλα ο Τόμιτς
  • [15] Τεράστιο βήμα για πρόκριση

    [01] Κοινωνία

    Χιόνια το βράδυ και στα βόρεια της Αττικής Λευκή επέλαση

    2/2/2005 7:29:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Το πιο σκληρό του πρόσωπο δείχνει ο χιονιάς σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Οι ισχυρές χιονοπτώσεις, οι βοριάδες και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού. Στο επίκεντρο της "λευκής επέλασης" βρίσκονται η Μακεδονία, η Ήπειρος και η Κεντρική Ελλάδα, σε πολλούς νομούς των οποίων,οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες ακόμη και μέσα στις πόλεις, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν "παγώσει" τους δρόμους. Χιόνι έπεσε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ τη νύχτα αναμένεται να χιονίσει και στα βόρεια του Λεκανοπεδίου Αττικής. Η ΕΜΥ προβλέπει, ότι η κακοκαιρία θα δείξει μικρά σημάδια υποχώρησης από αύριο το βράδυ. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν "τσουχτερές" μέχρι και το Σάββατο.

    Προβλήματα από το χιονιά

    Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Γιάννενα, η Θεσπρωτία και η Φθιώτιδα, όπου πολλά χωριά έχουν αποκλειστεί από το χιόνι. Συνεργεία της ΕΜΑΚ προσπαθούν να φθάσουν ως εκεί για να παράσχουν βοήθεια στους κατοίκους τους. Με δυσκολίες διεξάγεται και η κυκλοφορία στους δρόμους των νομών.

    Πολλά προβλήματα παρατηρούνται στους δρόμους, που διέρχονται από τη Λαμία λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, ενώ αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας συνιστά ιδιαίτερη προσοχή σε όλους τους οδηγούς, που κινούνται στο εθνικό δίκτυο Αθηνών Θεσσαλονίκης ενόψει της επιδείνωσης του καιρού.

    Στα χωριά του Δομοκού και της Δυτικής Φθιώτιδας η συγκοινωνία γίνεται μόνο με αλυσίδες και η Νομαρχία εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσουν όλα τα σχολεία ακόμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας.

    Όσον αφορά τα Γιάννενα, η επιδείνωση του καιρού διόγκωσε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στο νομό, όπου η χιονόπτωση συνεχίζεται για όγδοη ημέρα. Μάλιστα, νωρίς το πρωί η θερμοκρασία έκανε βουτιά φτάνοντας στα ορεινά τους -11 βαθμούς Κελσίου και στην πόλη τους -4.

    Οι στέγες αρκετών σπιτιών, κτηνοτροφικών μονάδων και αποθηκών έχουν καταρρεύσει από το βάρος του χιονιού, ενώ κλειστό παραμένει το αεροδρόμιο.

    Προβλήματα και βλάβες υπάρχουν και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης τα οποία οι τεχνικοί της ΔΕΗ προσπαθούν να αποκαταστήσουν, δίνοντας μάχη με την κακοκαιρία. Την ίδια ώρα, η πρόσβαση σε δεκάδες χωριά των Ιωαννίνων γίνεται μόνο με ερπυστριοφόρα και τετρακίνητα οχήματα με αλυσίδες, ενώ η νομαρχία προμηθεύτηκε άλλους 600 τόνους αλάτι σε μια προσπάθεια να ανοίξει τους παγωμένους δρόμους.

    Άκρως χειμωνιάτικο και παγωμένο το σκηνικό και στη Δυτική Μακεδονία δημιουργώντας μικρότερα.

    Στη Φλώρινα, όπου το χιόνι πέφτει πυκνό από το πρωί, οι μαθητές πήγαν σχολείο μια ώρα αργότερα, ενώ στην Κοζάνη τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.

    Στα λευκά έχει ντυθεί και η Καστοριά, όπου μεγάλα τμήματα της λίμνης έχουν παγώσει από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

    Έντονη η παρουσία του χιονιού και στο δήμο Χορτιάτη, όπου οι μηχανές των εκχιονιστικών δεν έχουν σβήσει στιγμή. Ωστόσο, οι κάτοικοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα.

    Η ΕΜΥ προβλέπει, ότι οι βοριάδες, ο παγετός και οι χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν και τις επόμενες μέρες, παρουσιάζοντας ωστόσο από αύριο μικρή ύφεση. Τέλος, οι χαμηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν μέχρι και το Σάββατο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επισκεπτήριο κακοκαιρίας

    [02] Κοινωνία

    Για νέα επιδείνωση προειδοποιεί η ΕΜΥ Επισκεπτήριο κακοκαιρίας

    2/2/2005 8:07:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Αλλαγή σκηνικού, μετά την προσωρινή ύφεση των καιρικών φαινομένων, προβλέπει η ΕΜΥ κάνοντας λόγο για βροχές, καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές και χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά. Η μεταβολή του καιρού αναμένεται σταδιακά από το απόγευμα και από τα δυτικά, με κύριο χαρακτηριστικό τις χαμηλές θερμοκρασίες. Ήδη χιονίζει στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας, ενώ χιόνια αναμένονται και στην Αττική. Στο μεταξύ, σε παγωμένο κλοιό παραμένουν αρκετοί νομοί. Στα Ιωάννινα έξι χωριά είναι αποκλεισμένα για έκτη ημέρα, αντιμετωπίζοντας προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου και νερού. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε μεγάλο τμήμα του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού. Το ίδιο ισχύει για την κυκλοφορία στις επαρχιακές οδούς σε Άρτα, Καρδίτσα, καθώς και σε Αιτωλοακαρνανία και Φθιώτιδα, όπου και εκεί υπάρχουν ορεινά χωριά που είναι αποκλεισμένα από τη Δευτέρα.

    Δωρεάν φιλοξενία σε ξενοδοχεία για όσους νιώθουν ανασφάλεια

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δηλώνει πανέτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα και βρίσκεται σε επαφή με τις νομαρχίες της χώρας, ενώ παράλληλα συμβουλεύει τους πολίτες να μεριμνήσουν για ενέργειες αυτοπροστασίας τους. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φούρλας κάλεσε τους πολίτες που νιώθουν ανασφάλεια, λόγω της κακοκαιρίας, να επικοινωνήσουν με τις τοπικές αρχές, προκειμένου να μεταφερθούν από τα χωριά τους στην πλησιέστερη πόλη, για να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία με έξοδα της νομαρχίας.

    Από το πρωί χιονίζει σχεδόν σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ηκυκλοφορία των οχημάτων έχει σταματήσει στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου, ενώ οι αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όσους κινηθούν από και προς τα χιονοδρομικά κέντρα των νομών Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών και Γρεβενών, στην εθνική οδό Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βιτσίου και Βίγλας), στην παλαιά εθνική οδό Φλώρινας-Κοζάνης, Καστοριάς - Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου καθώς και σε πολλά σημεία των επαρχιακών δικτύων των παραπάνω νομών.

    Ο παγετός κράτησε σήμερα κλειστά τα δημοτικά σχολεία του νομού Κοζάνης, ενώ με καθυστέρηση ξεκίνησαν τα μαθήματα στα γυμνάσια και τα λύκεια του νομού, όπως και τα σχολεία στους νομούς Φλώρινας και Γρεβενών.

    Σε όλες τις περιοχές τα μηχανήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και τα μισθωμένα από ιδιώτες, συνεχίζουν το έργο του αποχιονισμού.

    Όσον αφορά στον καιρό, η ΕΜΥ προβλέπει ανέμους που θα πνέουν έως πολύ θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από - 5 έως 4 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από μείον 5 έως 12 και στα νησιά του Αιγαίου 4 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αναμένονται στην Αττική, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν έως ισχυροί, ενώ το θερμόμετρο στην Αθήνα θα δείξει από 1 έως 12 βαθμούς. Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις, μέχρι ισχυρούς βοριάδες και θερμοκρασία από μηδέν έως 3 βαθμούς θα έχει η Θεσσαλονίκη.

    [03] Κόσμος

    Σε ευθεία ρήξη με Ευρώπη και ΗΠΑ Ο Κάστρο πήρε το όπλο του

    2/2/2005 10:05:00 μμ

    Συντάκτης:

    Απορρίπτει ο Φιντέλ Κάστρο το "συγχωροχάρτι" των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που αποφάσισαν τη Δευτέρα να άρουν προσωρινά τις διπλωματικές κυρώσεις έναντι της Αβάνας. "Η Κούβα δεν έχει ανάγκη ούτε την Ευρώπη ούτε τις ΗΠΑ" τόνισε αντιδρώντας στη ρήτρα που έθεσαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί, σύμφωνα με την οποία θα ελέγχεται μέχρι τον Ιούνιο η συμπεριφορά της Αβάνας ως προς το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διένεξη Κούβας Ε.Ε. ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2003 ύστερα από το κύμα διώξεων που εξαπέλυσε το καθεστώς του Κάστρο κατά 75 διαφωνούντων. Για την άρση του διπλωματικού εμπάργκο, αντέδρασε έντονα η Τσεχία. "Είναι σαν να αρχίζουμε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Αλ Κάιντα " δήλωσε ο Βάτσλαβ Χάβελ.

    "Δεν έχουμε ανάγκη κανέναν"

    '" Θα μας συγχωρέσουν, για ποιο έγκλημα για ποια αμαρτία" διερωτήθηκε ο Κάστρο σχολιάζοντας την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών να άρουν τις διπλωματικές κυρώσεις εναντίον της Κούβας, εφόσον η τελευταία δείξει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον δημοκρατικό πλουραλισμό.

    " Η Κούβα δεν έχει ανάγκη ούτε τις ΗΠΑ ούτε την Ευρώπη. Έχει μάθει να ζει και χωρίς εσάς " πρόσθεσε, επικρίνοντας τους για το γεγονός ότι θέτουν την Αβάνα υπό επιτήρηση.

    Με σκληρή γλώσσα, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που κάνει η Ουάσινγκτον για την εξόντωση της Κούβας.

    Πρότεινε μάλιστα στον "τρελό" Τζορτζ Μπους αν θέλει να εισβάλλει στη χώρα, να το κάνει καλύτερα με πυρηνικά όπλα.

    "Προτιμάμε να πεθάνουμε στον παράδεισο παρά να επιβιώσουμε στην κόλαση" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Το χρονικό της ρήξης

    Η ένταση στις σχέσεις Κούβας Ε.Ε. ξέσπασε τον Ιούνιο του 2003.

    Όταν το καθεστώς Κάστρο καταδίκασε 75 διαφωνούντες με βαριές ποινές.

    Τότε τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν απαγορεύσει τις επισκέψεις κυβερνητικών αξιωματούχων στην Αβάνα και είχαν επιτρέψει να προσκαλούνται στις πρεσβείες των κρατών μελών της Ε.Ε. στην Αβάνα κουβανοί διαφωνούντες.

    [04] Πολιτική

    Από το Βέλγιο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη Στεφανόπουλος για εθνικά θέματα

    2/2/2005 8:19:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στα εθνικά θέματα αναφέρθηκε μιλώντας σε Έλληνες ομογενείς του Βελγίου, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάλεσε την Τουρκία να αντιληφθεί τις ιδιαίτερες υποχρεώσεις που έχει απέναντι στην Κύπρο και τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά. Εξήγησε τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπογραμμίζοντας ότι τα Σκόπια ζητούν ένα όνομα που δεν τους ανήκει και είναι γεμάτο από ελληνική ιστορία.

    Λύση μόνο στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά

    Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος παρατήρησε ότι οι γείτονες μας δεν έχουν αλλάξει τη στάση τους και "δυστυχώς μας υποχρεώνουν σε μία συνεχή επίβλεψη της συμπεριφοράς τους και σε μεγάλες στρατιωτικές δαπάνες".

    Και υπογράμμισε ότι λύση στις ελληνοτουρκικές διαφορές θα βρισκόταν μόνο αν γινόταν δεκτή η πρόταση της Ελλάδας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ένα αίτημα που απορρίπτουν οι γείτονες μας, ίσως επειδή γνωρίζουν ότι δεν έχουν ισάξια νομικά επιχειρήματα προκειμένου να υπερασπισθούν τις θέσεις τους.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι το όνομα που ζητούν τα Σκόπια, εκφράζει αλυτρωτικές επιδιώξεις.

    "Η ΠΓΔΜ μας απειλεί πολιτιστικά κι εθνικά , με τις θεωρίες της, περί ευρύτερης Μακεδονίας, ένα μέρος της οποίας - τάχα - κατέχουν αυτοί και το άλλο μέρος κατέχουμε εμείς αδικαιολογήτως και παρανόμως" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μίλησε και για τους ξένους μετανάστες στη χώρα μας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τους δεχθούμε φιλόξενα "με την ίδια αγάπη και στοργή που δέχθηκαν κι οι Έλληνες μετανάστες στο παρελθόν".

    Και επανήλθε στη λήξη της θητείας του, τονίζοντας ότι τα δέκα χρόνια παραμονής του στον προεδρικό θώκο "ήταν υπεραρκετά" και "ίσως και περισσότερα από ότι έπρεπε".

    "Στη Δημοκρατία πρέπει ο καθένας να παραμερίζει για να έλθει κάποιος άλλος να συνεχίσει την προσπάθεια" τόνισε εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτό θα πράξει με τον καλύτερο τρόπο και ο διάδοχος του Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα τα ανθρακωρυχεία όπου εργάστηκαν σκληρά τη δεκαετία του 50 Έλληνες ομογενείς και παρευρέθηκε στη δοξολογία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών των Βρυξελλών.

    [05] Κόσμος

    Τρώγοντας καρύδες Επιβίωσαν 38 μέρες μετά τα τσουνάμι

    2/2/2005 9:09:00 μμ

    Συντάκτης:

    Άντεξαν τη μανία της φύσης και κατάφεραν να επιβιώσουν 38 μέρες μετά τα φονικά τσουνάμι. Πέντε άνδρες, τρία παιδιά και μία γυναίκα, εντοπίστηκαν ζωντανοί στο νησί Κάμπελ Μπέι στο αρχιπέλαγος Ανταμαν. Πρόκειται για ιθαγενείς του νησιού που κατάφεραν να επιβιώσουν τρώγοντας καρύδες και πίνοντας το γάλα τους. Για θαύμα μίλησε ο αρχηγός της αστυνομίας του νησιού Σαουκάτ Αλί. Το νησί Κάμπελ Μπέι στο Αρχιπέλαγος του Ανταμάν βρίσκεται κοντά στην Ταϊλάνδη και είναι ένα από τα νησιά που επλήγησαν περισσότερο από τα τσουνάμι. Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι είναι οι καταγεγραμμένοι νεκροί ενώ σε 555 ανέρχονται οι αγνοούμενοι.

    [06] Οικονομία

    Ένταση στη Βουλή για τα αποτελέσματα του ΕΚΟΦΙΝ Επιστολή Αλογοσκούφη στην Κομισιόν

    2/2/2005 9:36:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την αναβολή της συζήτησης του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που ήταν προγραμματισμένη για το συμβούλιο ECOFIN του Μαρτίου ζήτησε η κυβέρνηση από την Κομισιόν με επιστολή του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη. Η αναβολή ζητείται προκειμένου να υποβληθεί αργότερα ένα αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας με μικρές προσαρμογές στο υπάρχον, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη χώρα μας. Ο κ Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε, ότι δεν αλλάζει ο προϋπολογισμός του 2005 και δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

    Οι διευκρινίσεις προς τον Αλμούνια

    Ο κ. Αλογοσκούφης απέστειλε μια ακόμη επιστολή στον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χ. Αλμούνια, παρέχοντας διευκρινίσεις για τα σημεία εκείνα, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία, που είχε διαβιβάσει η ελληνική πλευρά.

    Στην επιστολή του προς τον Χοακίν Αλμούνια οι κ. Αλογοσκούφης πως όσον αφορά την καταγραφή των αμυντικών δαπανών, η προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των διαθέσιμων στοιχείων για το χρονικό διάστημα 1997-2003 δεν κατέληξε σε αξιόπιστα αποτελέσματα και γι αυτό εφαρμόστηκε εναλλακτική μέθοδος, που βασίζεται στις πληρωμές.

    Όπως επισημαίνει προκειμένου να βελτιωθεί, ο υφιστάμενος μηχανισμός συγκέντρωσης στοιχείων για τις παραδόσεις των οπλισμών λειτουργεί ειδική ομάδα εργασίας από εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

    Σχετικά με τις δαπάνες και τα έσοδα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και των νοσοκομείων, επισημαίνεται, ότι η νέα έρευνα απογραφής που διεξάγει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, καλύπτει όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και τα δημόσια νοσοκομεία.

    Σκληρή απάντηση Αθανασάκη

    Κριτική στην απόφαση αυτή της κυβέρνησης άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, τονίζοντας, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει την επίδειξη αναξιοπιστίας και την επιχείρηση καταρράκωσης του κύρους της χώρας και της ελληνικής οικονομίας.

    "Η κυβέρνηση αναγκάζεται να αποκαλύπτει σταδιακά τις πραγματικές της προθέσεις και τα αποτελέσματα της πολιτικής της" δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας "ο ελληνικός λαός, βλέπει ήδη, στην καθήλωση των εισοδημάτων του και στην καθημερινή του ζωή, τις συνέπειες της δήθεν ήπιας προσαρμογής".

    [07] Ένα βήμα για να γράψει Ιστορία

    2/2/2005 10:22:00 μμ

    Συντάκτης:

    Έτοιμη να γράψει με κεφαλαία γράμματα στην ιστορία του Παγκοσμίου Χάντμπολ. Είναι η Εθνική μας. Αύριο στις (17.15) ώρα Ελλάδας, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετωπίζει την Εθνική της Τσεχίας, ουραγό του 1ου ομίλου στο πλαίσιο της 3ης και τελευταίας ημέρας της β΄ φάσης και με νίκη θα σφραγίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της, την πρόκριση στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    Έτοιμοι

    Οι παίκτες του Ουλφ Σέφερτ, δείχνουν πανέτοιμοι για να καταφέρουν να πάρουν την πολυπόθητη πρόκριση. Ο Σπύρος Μπαλωμένος, , κορυφαίος μαζί με τον τερματοφύλακα Δημήτρη Καφάτο στον πρωτοφανή θρίαμβο επί των Ρώσων (29-24), δήλωσε χαρακτηριστικά, πως : "εδώ που φτάσαμε, ο στόχος πλέον είναι ξεκάθαρος. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η ενδεχόμενη είσοδός μας στην τετράδα του παγκόσμιου θα αποτελέσει κάτι πολύ σπουδαίο για την ομάδα αυτή και το ελληνικό χάντμπολ. Στην αρχή, δεν μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μιας τέτοιας επιτυχίας, όμως σιγά-σιγά προσαρμοζόμαστε".

    Από την άλλη ο Νίκος Κοκολοδημητράκης τόνισε:, πως "δεν φοβόμαστε τους Τσέχους αλλά τον κακό μας εαυτό" και συνέχισε :"Αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Ό,τι κι αν πούμε, δεν μπορούμε να διώξουμε τελείως το άγχος πριν από έναν τέτοιον αγώνα». Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ρόλο του στην ομάδα, ο διεθνής πίβοτ επεσήμανε πως «... η Εθνική στηρίζει πολλά στην καλή αμυντική της λειτουργία, που βοηθά στο να βγαίνουν αιφνιδιασμοί και να έρχεται το εύκολο γκολ. Μπορεί να είμαστε σκληροί στην άμυνα, αλλά όχι αντιαθλητικοί".

    Σενάρια

    Σε περίπτωση νίκης, η Εθνικής μας προκρίνεται στους τέσσερις του θεσμού, είτε ως νικήτρια του ομίλου, είτε ως δεύτερη του γκρουπ, σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα της Τυνησίας και της Γαλλίας.. Όμως ακόμα και με ισοπαλία ή ήττα, μπορεί υπό προϋποθέσεις μπορεί να βρεθεί στα ημιτελικά. Εφόσον, η Ελλάδα αναδειχθεί ισόπαλη με την Τσεχία, θα πάρει την πρόκριση για την τετράδα μόνο εάν η Ρωσία κερδίσει την Τυνησία ή η Γαλλία «στραβοπατήσει» κόντρα στην Σλοβενία. Σε ενδεχόμενο ήττας από τους Τσέχους, η ελληνική ομάδα αποκλείεται από τα ημιτελικά και θα δώσει αγώνα κατάταξης.

    [08] Ποδόσφαιρο

    Λατινοαμερικάνικη πρόκριση

    2/2/2005 9:20:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με τους Σούρερ, Ριβάλντο και Τζόρτζεβιτς να μένουν στον πάγκο, ξεκίνησε η ομάδα του Ντούσαν Μπάγιεβιτς, τη ρεβάνς του Κυπέλλου με τον Ηρακλή. Κάτι που ήταν αναμενόμενο καθώς ο Σερβοέλληνας τεχνικός ήθελε να τους ξεκουράσει. Το 0-1 του πρώτου αγώνα τελικά δεν έφτασε στον "Γηραιό", αφού ο Ουρουγουανός στο πρώτο (25) και ο Ριβάλντο, που μπήκε ως αλλαγή, στο 84, διαμόρφωσαν το 2-0 και έδωσαν την πρόκριση στους κόκκινους.

    Ένα και ένα

    Με ένα πρώτο δεκάλεπτο που και οι δύο ομάδες ψαχνόντουσαν, ξεκίνησε το α μέρος. Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός πήρε την πρωτοβουλία και αφού πέρασαν ανεκμετάλλευτες δύο ευκαιρίες, με τον Γεωργάτο (13΄) και τον Οκκά (17΄), ήρθε ο Καστίγιο στο 25΄ να ανοίξει το σκορ. Ο "μικρός" πήρε πάσα από τον Γεωργάτο, σούταρε, η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι, στη συνέχεια στην πλάτη του Αμπάρη και κατέληξε στα δίχτυα. Αυτό ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου, αφού δεν άλλαξε κάτι στη συνέχεια

    Η αρχή του δευτέρου μέρους βρήκε και πάλι τον Ολυμπιακό να πιέζει καθώς ήθελε ένα ακόμα γκολ για την πρόκριση. Λίγο μετά το ξεκίνημα, ο "Ντούσκο" έβαλε τον Ρίμπο στη θέση του Οκκά. Παρ όλα αυτά οι "κόκκινοι" δεν είχαν τη σπιρτάδα του πρώτου μέρους, ενώ και ο Ηρακλής δεν πίεζε για βγάλει κάποιο γκολ. Η πρώτη καλή φάση ήρθε στο 74 για τους γηπεδούχους όταν ΄, οι Γεωργάτος και Καφές απέτυχαν από καλή θέση να σκοράρουν. Όμως έα δεκάλεπτο αργότερα ήρθε το γκολ. Ο Ολυμπιακός κέρδισε φάουλ έξω από την περιοχή. Ο Ριβάλντο ανέλαβε την εκτέλεση, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κι έκανε το 2-0, που έδωσε την πρόκριση στην πειραϊκή ομάδα, αφού οι κεφαλιές των Σεγκιρί και Καπετάνου στις καθυστερήσεις, καρδιοχτύπησαν τους γηπεδούχους, αλλά κατέληξαν μόλις άουτ. τους «8», ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει το νικητή του αγώνα Καστοριά-Πτολεμαϊδα.

    Διαιτητής: Σωμαρακάκης(Αθηνών)

    Κίτρινες κάρτες: Κωστούλας, Τζιοβάνι, Καφές, Λαγός

    Οι συνθέσεις:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Πάντος, Γεωργάτος, Κωστούλας, Ανατολάκης, Στολτίδης, Γεωργιάδης, Καφές, Οκκάς (55΄ Ριβάλντο), Τζιοβάνι (88΄ Βάλλας), Καστίγιο (83΄ Τζόρτζεβιτς).

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Αμπάρης, Δρούγας, Σνάουτσερ, Παπαζαχαρίας, Σεγκιρί, Πουρσανίδης (70΄ Κατσιαμπής), Ιωάννου (88΄ Παπαποστόλου), Λαγός, Π.Καπετάνος, Μπακιρτζιόγλου (40΄ Διαμαντίδης), Επαλέ.

    [09] Μπάσκετ

    Ήττα χωρίς ουσία

    2/2/2005 9:55:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με τους παίκτες του Καζλάουσκας, να μην έχουν ουσιαστικό όφελος από το παιχνίδι, αφού ο Ολυμπιακός έχει ήδη αποκλειστεί από την επόμενη φάση, οι "κόκκινοι" γνώρισαν μία ακόμα βαριά ήττα στο θεσμό από την ανώτερη Εφές Πίλσεν. Παράλληλα, οι Τούρκοι με τη νίκη τους αυτή έκαναν σημαντικό βήμα για την παραμονή της στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και πλέον ελπίζει σε ένα θαύμα για εντός έδρας ήττα της Κλιμάμιο Μπολόνια αύριο από την πολωνική Προκόμ Τρεφλ προκειμένου να παραμείνει στο «ρετιρέ». Τα δεκάλεπτα: 21-17, 46-27, 62-36, 80-54.

    Το έχασε από την αρχή

    Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου: 5/14 δίποντα είχε ο Ολυμπιακός έναντι 13/25 της Εφές Πίλσεν. Οι Τούρκοι ευστόχησαν από τη γραμμή του φάουλ σε 14/18 βολές έναντι 2/2 του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 13 προσπάθειες έξω από τα 6.25, εκ των οποίων οι πέντε βρήκαν στόχο. Σε δέκα λάθη υπέπεσε η ομάδα του Πειραιά έναντι 4 των γηπεδούχων. Ο μοναδικός τομέας στον οποίο υπήρχε ισορροπία ήταν τα ριμπάουντ στο α΄ μέρος. Με εξαίρεση τα 3 τρίποντα του Μέισον σε αυτό το διάστημα, ο Ολυμπιακός δεν είχε τίποτε άλλο να επιδείξει. Στον αντίποδα, η Εφές είχε τον Ερμάλ Κούκο απόλυτο κυρίαρχο μέσα στη ρακέτα. Πεκέρ και Ντόμερκαντ έδωσαν διαστάσεις στην τιμή της διαφοράς που από -4, 21-17, στο πρώτο δεκάλεπτο μετετράπη σε - 19, 46-27, στο ημίχρονο.

    Το δεύτερο μέρος εξελίχτηκε σε τυπική διαδικασία για τους γηπεδούχους. Ο Ολυμπιακός δεν και η ήττα δεν αποφεύχθηκε.

    ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ (Οκτάι Μαχμουτί): Αρσλάν 5, Νίκολιτς 8, Κουκό 11, Παστάλ 6 (2), Κέτσμαν 6, Σόλομον 3, Πρκάτσιν 9, Πέκερ 20, Γιλμάζ 5 (1), Ντόμερκαντ 7 (1)

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιόνας Καζλάουσκας): Πέρι 9 (1), Μέισον 15 (5), Καλαμπόκης 4, Γκόρενς 2, Γκούλιας 12, Γιούρκοβιτς 4, Μισσιακός, Παπανικολόπουλος 2, Σκλάβος 6 (2), Αγαδάκος

    [10] Βόλεϊ

    Η ΕΟΠ τίμησε τον Κάρολο Παπούλια

    2/2/2005 9:30:00 μμ

    Παρουσία του υποψήφιου Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης. Παλιός παίκτης του βόλεϊ, ο κ. Παπούλιας, τιμήθηκε για την συμμετοχή του στον πρώτο μεταπολεμικό αγώνα της εθνικής ομάδας ανδρών με την αντίστοιχη της Ρουμανίας που διεξήχθη στις 14 Μαϊου 1957. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Θανάσης Μπελιγράτης, παρέδωσε στον Γιαννιώτη πολιτικό και πρώην υπουργό Εξωτερικών το φύλλο αγώνα της συγκεκριμένης συνάντησης.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και αρκετοί από τους τότε συμπαίκτες του υποψήφιου προέδρου της Δημοκρατίας στην αναμέτρηση, ενώ ο κ Παπούλιας παρέλαβε και τιμητική πλακέτα για τις υπηρεσίες που πρόσφερε ως διεθνής αθλητής.

    Εμφανώς συγκινημένος ο κ Παπούλιας από το ξετύλιγμα των αναμνήσεων σχολίασε: "...Εκείνες τις εποχές ο αθλητισμός αντιπροσώπευε το όραμα των νέων». Εξερχόμενος από την αίθουσα του αθηναϊκού ξενοδοχείου που φιλοξένησε την εκδήλωση και κληθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει εγκωμιαστική δήλωση του νυν προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου προς το πρόσωπό του, ο κ. Παπούλιας απάντησε: «Είναι συγκινητικό ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας να μιλά με καλά λόγια για τον επόμενο πρόεδρο. Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση".

    [11] Πόλο: Βλέπει τετράδα η Χίος

    2/2/2005 8:52:00 μμ

    Προβάδισμα τετράδας πήρε μετά από τους σημερινούς αγώνες της 13ης αγωνιστικής, η Χίος που νίκησε τα Χανιά με 7-5. Στο άλλο μεγάλο παιχνίδι της ημέρας Γλυφάδα και Πάτρα, ήρθαν ισόπαλες με 5-5 μένοντας ένα βαθμό πίσω από την κρητική ομάδα. Εύκολες επικρατήσεις για Εθνικό και Πανιώνιο που δεν χρειάστηκαν να "φορτσάρουν" για να πάρουν τη νίκη απέναντι σε Παλαιό Φάληρο και Ηρακλή αντίστοιχα. Αντίθετα ο Ολυμπιακός ίδρωσε μέχρι να καταφέρει να φύγει νικητής από τη Θεσσαλονίκη απέναντι στον ΠΑΟΚ, με 10-11.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    ΠΑΟΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 10-11

    Τα εννιάλεπτα: 4-3, 2-3, 2-2, 2-3

    ΠΑΟΚ: Σιλβίς (4), Κατρουζανάκης (2), Παυλίδης (2), Σιλβίς, Αλιχανίδης.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Θωμάκος (3), Σερβίτις (2), Θεοδωρόπουλος (2), Σαλπαδήμας, Χατζηθεοδώρου (2), Πλατανίδης

    ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 12-4

    Τα εννιάλεπτα: 4-1, 3-1, 3-0, 2-2

    ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ: Κατσαούνης (3), Ελμισιάν, Λοράντος, Μιτελούδης, Τσίκλος (3), Κουτσογιάννης, Αφρουδάκης, Πάουερς.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βοταρένκο (2), Τσόκας, Κουντούδιος.

    ΕΘΝΙΚΟΣ-ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ 18-13

    Τα εννιάλεπτα: 5-4, 5-2, 4-4, 4-3

    ΕΘΝΙΚΟΣ: Κοκκινάκης (3), Δήμου, Μπλάνης (4), Μάζης, Βλοντάκης (3), Στελλάτος, Μυλωνάκης, Χατζηκυριακάκης, Μπενόπουλος (3)

    ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ: Μπάχας (2), Κόχειλας, Ορφανάκος, Στεργιόπουλος, Μουριάδης (6), Μητρόπουλος, Κουζέλης.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ 17-9

    Τα εννιάλεπτα: 4-3, 5-3, 4-3, 4-0

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Αναστασιάδης (2), Αφρουδάκης (5), Καλακόνας (4), Μονιούδης (2), Δάνδολος (2), Σάντα, Ζέκελι.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Παπαγιαννάκης (2), Βογιατζόγλου (3), Ματζουρίδης, Μπόμπιεν (2), Τσιώλης.

    ΧΙΟΣ-ΧΑΝΙΑ 7-5

    Τα εννιάλεπτα: 2-2, 2-0, 2-0, 1-3

    ΧΙΟΣ: Κρστόβιτς, Καφετζόπουλος, Φουντούλης (3), Ντούλος, Κατσουλάκης.

    ΧΑΝΙΑ: Κωνσταντουδάκης, Βουλγαράκης, Ντούλος, Ούρι (2).

    ΓΛΥΦΑΔΑ-ΠΑΤΡΑ 7-7

    Τα εννιάλεπτα: 2-0, 3-3, 1-2, 1-2

    ΓΛΥΦΑΔΑ: Γιάγκος (3), Φαναριώτογλου (2), Παπαδόπουλος, Τίντσιτς.

    ΠΑΤΡΑ: Αυγουστιανάκης (2), Γεωργαράς (2), Μπιτσάκος, Καρδόνας, Νικολαντωνάκης.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 13 αγώνες)

    1. Εθνικός 24 2. Πανιώνιος 22 3. Ολυμπιακός 20 4. Χίος 15 5. Γλυφάδα 14 -. Πάτρα 14 7. Χανιά 13 . Βουλιαγμένη 13 9. Π. Φάληρο 7 -. Παναθηναϊκός 7 11. ΠΑΟΚ 5 12. Ηρακλής 0 Ο Ολυμπιακός έχει έναν μηδενισμό και -2 βαθμούς

    [12] Αναβλήκαν τα δοκιμαστικά της κωπηλασίας

    2/2/2005 8:44:00 μμ

    Στην αναβολή των πρώτων δοκιμασιών κωπηλασίας της νέας αγωνιστικής χρονιάς που είχαν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Φεβρουαρίου στα Γιάννενα, αποφάσισε η Ομοσπονδία. Αιτία η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει το τελευταίο διάστημα την πόλη της Ηπείρου, δεν επιτρέπουν την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. Αντ΄ αυτών θα γίνουν κατά τόπους εργομετρήσεις. Τις επόμενες ημέρες η ομοσπονδία θα ανακοινώσει τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής των δοκιμασιών, αλλά και το πρόγραμμα των εργομετρήσεων.

    [13] Ποδόσφαιρο

    Τέλος το Κύπελλο για τη Σεβίλλη

    2/2/2005 11:35:00 μμ

    Συντάκτης:

    Το 2-1 του πρώτου αγώνα για τους Σεβιγιάνους, σκορ με το οποίο είχαν νικήσει την Οσασούνα στο πρώτο παιχνίδι την περασμένη εβδομάδα στο «Σάντσεθ Πιχουάν» 2-1, αποδείχτηκε λίγο. Και αυτό γιατί οι Βάσκοι ανέτρεψαν την κατάσταση και επικράτησαν με 3-1, παίρνοντας αυτοί στην ημιτελική φάση. Ο Βάλντο στο 24΄, ο Κουελάρ στο 71΄ και ο Μουνιόθ στο 88΄ πέτυχαν τα γκολ για την ομάδα του Χαβιέ Αγκίρε, ενώ οι φιλοξενούμενοι απλώς μείωσαν στις καθυστερήσεις με τον Μακουκούλα.

    [14] Μπάσκετ

    "Ιταλός" και με τη Βούλα ο Τόμιτς

    2/2/2005 11:13:00 μμ

    Συντάκτης:

    Η μεταγραφή του πρώην παίκτη αλλά και προπονητή των "ερυθρολεύκων" από τον Ιταλικό σύλλογο ήταν δεδομένη. Απλά τώρα επισημοποιήθηκε. Πλέον ο γκαρντ θα αγωνίζεται στο Ιταλικό Πρωτάθλημα, ενώ στην ομάδα θα βρει έναν παλιό φίλο. Πρόκειται για τον Λευτέρη Σούμποτιτς, ο οποίος είναι προπονητής της Γιέζι εδώ και δύο εβδομάδες και μετά τους κόκκινους θα έχει και πάλι υπό τις εντολές του τον Σέρβο γκαρντ.

    [15] Μπάσκετ

    Τεράστιο βήμα για πρόκριση

    2/2/2005 9:45:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με την ομάδα του Φώτη Κατσικάρη να φτάνει αγχοτικά αλλά δίκαια στη νίκη επί των Ιταλών, η Ένωση, είναι πλέον με "ενάμιση πόδι" στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκα. Χωρίς να παίξουν πολύ καλό Μπάσκετ, οι "κίτρινοι" πήραν το ροζ φύλλο αγώνα από την Σκαβολίνι στο κλειστό του Γαλατσίου με 78-72 στο πλαίσιο της 13ης ημέρας του Β΄ ομίλου. Μάλιστα, αν αύριο η Ολίμπια Λιουμπλιάνας χάσει στο Τελ Αβίβ από τη Μακάμπι, ο «Δικέφαλος» εξασφαλίζει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 14-25, 39-37, 53-57, 78-72.

    Τέλος καλό

    Χαλαρά ξεκίνησε τον αγώνα η Ένωση. Μην παίζοντας καλή άμυνα στην περιφέρεια, η Σκαβολίνι με τρίποντες βόμβες βρέθηκε να προηγείται με 25-14 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

    Μια κίνηση «ματ» του Φώτη Κατσικάρη όμως, με την έναρξη της δεύτερης περιόδου, βοήθησε την Ενωση να επιστρέψει δυναμικά στη διεκδίκηση της νίκης. Πιο συγκεκριμένα, ο τεχνικός της ΑΕΚ αντικατέστησε στο 11΄ τον Χατζή, περνώντας τον Κους στη θέση του, με τον Κροάτη να παραδίδει μαθήματα σωστής άμυνας. Η ΑΕΚ πήρε μπρος και με ένα σερί 11 πόντων έφτασε στο +2. Ένα προβάδισμα που κράτησε και μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου (39-37).

    Στο δεύτερο μέρος οι γηπεδούχοι εμφανίστηκαν και πάλι νωχελικοί, δίνοντας το δικαίωμα στους Ιταλούς να ανακάμψουν και να περάσουν μπροστά με 57-53. Στο τέταρτο δεκάλεπτο όμως η ΑΕΚ, πάτησε γκάζι και με τον Λόλις μπροστάρη πήραν και πάλι το προβάδισμα που τελικά δεν έχασαν μέχρι και το τέλος επικρατώντας με 78-72.

    Οι συνθέσεις:

    ΑΕΚ: Λόλις 14, Χατζής 6 (1), Ζήσης 10, Νίτσεβιτς 13, Μπέιλι 20 (3), Τσιάρας, Νικολαϊδης 5, Γλυνιαδάκης 2, Μπουρούσης 2, Κους 3 (1), Μαγγουνής 3 (1).

    ΣΚΑΒΟΛΙΝΙ: Ράνικο 4, Πεν 18 (2), Τζιτζένα , Μίλιτς 12, Ρες 2, Άρτσιμπαλντ 8, Φροζίνι 4, Μαλαβεντούρα 6 (2) , Τζόρτζεβιτς, Μότολα 18.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 February 2005 - 21:55:18 UTC