Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο "αντίζηλος" του τρανζίστορ
  • [02] Νέα προθεσμία πήρε ο Γιοσάκης
  • [03] Αρνείται τη φάρσα ο Σπηλιωτόπουλος
  • [04] Στον ανακριτή οι παρ' ολίγον ληστές
  • [05] Επισκεπτήριο κακοκαιρίας
  • [06] Στο νοσοκομείο ο Πάπας
  • [07] Ναυάγιο στα ανοιχτά της Ιαπωνίας
  • [08] Συνελήφθη πρωτοπαλίκαρο της Αλ Κάιντα
  • [09] Στη "δαγκάνα" του ΣΔΟΕ
  • [10] Παρέμειναν σε τροχιά τίτλου οι "μπέμπηδες"
  • [11] Νίκησαν, αν και "ακέφαλοι" οι Λιμνάνθρωποι
  • [12] Άνοιξε η προθεσμία για τις Πανελλαδικές
  • [13] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα νονών

    [01] Τεχνολογία

    Νανοσυσκευή από την Hewlett- Packard Ο "αντίζηλος" του τρανζίστορ

    2/2/2005 11:31:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC- Reuters

    Νέους ορίζοντες στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών ανοίγει μια νανοσυσκευή της Hewlett- Packard, που προορίζεται για αντικαταστάτης του σημερινού τρανζίστορ. Η συσκευή (crossbar latch) με πλάτος μερικά τρισεμμυριοκατοστά του μέτρου, αποτελείται από επικαλυπτόμενες ράβδους πλατίνας με μόρια στερικού οξέος στις συνενώσεις τους. Καθεμία από τις συνενώσεις λειτουργεί ως διακόπτης στην διέλευση ηλεκτρονίων. "Ανακαλύπτουμε εκ νέου τον ηλεκτρονικό υπολογιστή στη μοριακή κλίμακα", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Εργαστηρίου Κβαντικής Έρευνας της HP. Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, τα πλέγματα από νανοδιακόπτες θα μπορούσαν να περάσουν στην παραγωγή την επόμενη δεκαετία, όταν τα σημερινά ολοκληρωμένα κυκλώματα πλησιάσουν τα όριά τους.

    Φθηνότερη παραγωγή και βελτιωμένες επιδόσεις

    Σήμερα, η λεπτεπίλεπτη χρήση της σιλικόνης στα τρανζίστορ επιτρέπει την προσαρμογή τους σε ηλεκτρονικά τσιπ στο μέγεθος του ανθρώπινου νυχιού. Τα μικρότερα στοιχεία των τρανζίστορ έχουν πλάτος 90 νανόμετρα (1.000 φορές μικρότερο από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας), ενώ οι διασταυρώσεις- διακόπτες στη διάταξη της HP έχουν πλάτος τρία νανόμετρα.

    Το μικρό μέγεθος της crossbar latch μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την πυκνότητα των ηλεκτρονικών τσιπ και να συμβάλλει στη δημιουργία υπολογιστών με εξαιρετικά βελτιωμένες επιδόσεις. Επίσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της HP, η εφεύρεση "προσφέρει ένα βασικό στοιχείο για την κατασκευή υπολογιστών με νανοσυσκευές που είναι σχετικά εύκολο και ανέξοδο να παραχθούν".

    Ωστόσο, το μικρό μέγεθος αποτελεί και εμπόδιο στη διαδεδομένη χρήση της εφεύρεσης. Οι επιστήμονες προσπαθούν να υπερνικήσουν το εμπόδιο αυτό με τη χρήση της μοριακής ηλεκτρονικής και ελπίζουν πως η εμπορική παραγωγή της crossbar latch θα είναι εφικτή μέχρι το 2012. Μάλιστα, εκτιμούν πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τα τρανζίστορ, πριν τα αντικαταστήσει.

    Πολλές ακόμα εταιρείες εργάζονται για την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων για το τρανζίστορ. Στα τέλη του 2003, η IBM είχε παρουσιάσει μια μέθοδο από μόρια πολυμερών σε εξαγωνική διάταξη. Πάντως, όπως επισημαίνει ο Φίλιπ Μοριάρτι, ειδικός νανοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, "οι προσπάθειες της HP είναι οι καλύτερες ως σήμερα για την ανάδειξη μιας υλοποιήσιμης αρχιτεκτονικής στη μοριακή ηλεκτρονική".

    Σχετικά Links:

    Εργαστήριο Κβαντικής Έρευνας της HP

    [02] Κοινωνία

    Νέα προθεσμία πήρε ο Γιοσάκης

    2/2/2005 10:55:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Το πρωί της Παρασκευής θα εμφανιστεί ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης για την απολογία του σχετικά με υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα, το 95, για την οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Ο Ιάκωβος Γιοσάκης, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να εξεταστεί σήμερα το πρωί από την 7η τακτική ανακρίτρια Πειραιά, κ. Τζελέπη ζήτησε και πήρε νέα 48ωρη προθεσμία προτού προχωρήσει στην απολογία του. "Η διαδικασία της ανάκρισης είναι μυστική, η υπόθεση για την οποία κατηγορούμαι έχει κριθεί αμετάκλητα από το πενταμελές Εφετείο και η δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της" δήλωσε εξερχόμενος από το γραφείο της ανακρίτριας ο κ. Γιοσακης, ο οποίος και σήμερα συνοδευόταν από τον πρώην Ηγούμενο της Μόνης Κυθήρων Κύριλλο. Το θέμα Γιοσάκη, που τόσο έχει προβληματίσει την κοινή γνώμη, θα απασχολήσει την Πέμπτη τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Μάλιστα, ορισμένοι μητροπολίτες κρίνουν ότι η σοβαρότητα του ζητήματος επιβάλλει και έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Κάθαρση χωρίς συμβιβασμούς"

    Τριγμοί στην Εκκλησία λόγω Γιοσάκη

    [03] Πολιτική

    Της οποίας τον φέρουν θύμα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αρνείται τη φάρσα ο Σπηλιωτόπουλος

    2/2/2005 10:38:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ, ΜΠΕ

    Την κατηγορηματική διάψευση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκάλεσε η ερώτηση τεσσάρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, των Μιχάλη Καρχιμάκη, Βασίλη Οικονόμου, Θανάση Μοραΐτη και Χρήστο Αηδόνη, προς το Σπήλιο Σπηλιοτόπουλο, που ζητούσαν να μάθουν αν ο Υπουργός διέθεσε, έστω και εν αγνοία του, σε φαρσέρ το ποσό των 3.000 ευρώ από τα απόρρητα κονδύλια του Πενταγώνου. Όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις 7 Απριλίου ένας άγνωστος τηλεφώνησε στο γραφείο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας εμφανιζόμενος ως πρώην Υπουργός Άμυνας της Κύπρου και ζήτησε 3.000 ευρώ για λογαριασμό στενού συνεργάτη του. Με ανακοίνωση του το ΥΠΕΘΑ κάνει λόγο για τελείως ανυπόστατους ισχυρισμούς. "Ο γνωστός αποτυχημένος σκηνοθέτης του ΠΑΣΟΚ, κ. Καρχιμάκης, επανήλθε με νέο σενάριο επιστημονικής φαντασίας", ήταν η απάντηση του ΥΠΕΘΑ. Πάντως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ερωτούν μεταξύ άλλων τον υπουργό εάν είναι δυνατόν να εξαπατάται με τέτοια ευκολία και πως θα καλύψει το έλλειμμα από τα απόρρητα κονδύλια.

    Το ζητούμενο

    Η ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας έχει ως εξής:

    "Κύριε Υπουργέ,

    Όπως πρόσφατα πληροφορηθήκαμε, έλαβε χώρα στο υπουργείο σας, ένα απίστευτο γεγονός καταβολής 3.000 σε άγνωστο, ο οποίος σας παρουσιάστηκε ως συνεργάτης του πρώην υπουργού Άμυνας της Κύπρου.

    Σύμφωνα λοιπόν με κύκλους του υπουργείου σας, πριν από λίγο καιρό και συγκεκριμένα την 7η Απριλίου 2004 (Μεγάλη Τετάρτη), τηλεφώνησε κάποιος άγνωστος στο Γραφείο σας, ο οποίος σας παρουσιάστηκε ως ο πρώην Υπουργός Άμυνας της Κύπρου και σας πληροφόρησε ότι στενός του, δήθεν, συνεργάτης βρίσκεται στην Αθήνα και είχε την ανάγκη ενός ποσού χρημάτων, προκειμένου να διαχειριστεί σοβαρή του υπόθεση.

    Στη συνέχεια παρακάλεσε, μέσω του Γραφείου σας, να τον διευκολύνετε, με το χρηματικό ποσό των 3.000 , δίνοντας σας, για επαλήθευση, και το τηλέφωνο του στην Κύπρο.

    Μετά από τη θετική και ιδιαίτερα πρόθυμη στάση σας, προσήλθε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και μάλιστα με ταξί, ο δήθεν συνεργάτης του πρώην Υπουργού και του παραδώσατε στην είσοδο, χωρίς κανένα έλεγχο, με πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης σας, τα 3.000 , που προέρχονταν από τις απόρρητες δαπάνες του Υπουργείου σας.

    Παράλληλα, οι συνεργάτες σας σχολίαζαν ότι όταν η πράξη σας θα έπαιρνε δημοσιότητα θα είχε ευμενή απήχηση στα ΜΜΕ, για την ταχύτητα και τον τρόπο αντίδρασης σας.

    Στη συνέχεια όμως, όταν προβήκατε σε επαλήθευση των στοιχείων του άγνωστου φαρσέρ, διαπιστώσατε ότι το τηλέφωνο που σας είχε δοθεί δεν ανήκε, όπως ήταν φυσικό, στον πρώην Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Κυβέρνησης.

    Μετά από τα παραπάνω ερωτάστε:

    Είναι δυνατόν να εξαπατάται, με τέτοια ευκολία, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας και να παραδίδει στον πρώτο φαρσέρ 3.000 , χωρίς αναγνώριση των στοιχείων της ταυτότητας του;

    Γνωρίζετε ότι το περιστατικό κυκλοφορεί ως ανέκδοτο και μάλιστα απαξιώνονται στο πρόσωπο σας οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας;

    Με βάση ποία κριτήρια εκτιμάτε ότι επιλέγουν εσάς οι διάφοροι φαρσέρ και όχι κάποιον άλλον υπουργό της κυβέρνησης, για να αποσπούν χρήματα;

    Σκοπεύετε να συνεχίσετε να καταβάλλετε χρήματα σε αγνώστους και μέχρι ποίου ποσού;

    Με ποίο τρόπο σκέπτεστε να καλύψετε το έλλειμμα των 3.000 από το ταμείο των απορρήτων δαπανών και ποίος θα επιβαρυνθεί το ποσό, εσείς προσωπικά ή ο ελληνικός λαός;", καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον Υ.ΕΘ.Α.

    Η απάντηση του ΥΠΕΘΑ

    "Ο γνωστός αποτυχημένος σκηνοθέτης του ΠΑΣΟΚ, κ. Καρχιμάκης, επανήλθε με νέο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προσεφέρθη να τον στείλει με δικά του έξοδα (και όχι με έξοδα του Υπουργείου, όπως θα έκαναν οι προκάτοχοί του) σε σχολή σκηνοθεσίας και σεναριογραφίας στο εξωτερικό, ώστε να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Μέχρι τότε αναζητείται σοβαρότης", καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

    [04] Κοινωνία

    Πρώην υπάλληλος ο "εγκέφαλος" Στον ανακριτή οι παρ' ολίγον ληστές

    2/2/2005 10:47:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, "Ελευθεροτυπία"

    Τις συντάξεις του ΙΚΑ και του Δημοσίου από τα ΕΛΤΑ Βόλου είχε βάλει στο μάτι εξαμελής σπείρα διαρρηκτών, η οποία προσπάθησε να αρπάξει τα ξημερώματα της Τρίτης 850.000 ευρώ. Η αστυνομία, όμως άλλαξε τα σχέδια των διαρρηκτών, καθώς τους συνέλαβε επ αυτοφώρω. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, οι άνδρες της ασφάλειας Βόλου γνώριζαν για την επιχείρηση και περίμεναν τη σπείρα να κάνει την κίνησή της. Μεταξύ των συλληφθέντων, είναι ο γιος πολιτικού της Μαγνησίας, πρώην υφυπουργού, μία υπάλληλος των ΕΛΤΑ Βόλου, η οποία είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα κατά το παρελθόν για πειθαρχικό παράπτωμα, ο γιος της, ένας ιδιώτης με την αρραβωνιαστικιά του καθώς και ένας ηλεκτρονικός από τη Θεσσαλονίκη. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Βόλου, ενώ σήμερα οδηγούνται στον ανακριτή.

    Τους έπιασαν "στα πράσα"

    Η πρώην υπάλληλος των ΕΛΤΑ, η οποία φέρεται ως ο εγκέφαλος της σπείρας, γνώριζε τον κωδικό του εσωτερικού συναγερμού και ο ηλεκτρονικός θα αχρήστευε τους δύο εξωτερικούς συναγερμούς.

    Κατά την έφοδο της αστυνομίας, συνελήφθησαν δύο άτομα, που είχαν παραβιάσει με σιδερολοστό την πόρτα εισόδου, καθώς και άλλα τέσσερα άτομα, που επέβαιναν σε ΙΧ και σύμφωνα με την αστυνομία κρατούσαν "τσίλιες". Η γυναίκα, που φέρεται ως εγκέφαλος, κατηγορείται, ότι πέρυσι είχε υπεξαιρέσει μεγάλο χρηματικό ποσό από τα ΕΛΤΑ βόλου, μέσω πιστωτικών καρτών, που έστελναν οι τράπεζες.

    Η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των συλληφθέντων, στηριζόμενη στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων.

    [05] Κοινωνία

    Επισκεπτήριο κακοκαιρίας

    2/2/2005 8:07:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Αλλαγή σκηνικού, μετά την προσωρινή ύφεση των καιρικών φαινομένων, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κάνοντας λόγο για βροχές, καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές και χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά. Η μεταβολή του καιρού αναμένεται σταδιακά από σήμερα το απόγευμα και από τα δυτικά, με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Χιόνια αναμένονται και στην Αττική. Στο μεταξύ, σε κλοιό παγετού και χιονιού παραμένει ο νομός Ιωαννίνων. Έξι χωριά είναι αποκλεισμένα για έκτη ημέρα, αντιμετωπίζοντας προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου και νερού. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε μεγάλο τμήμα του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού. Το ίδιο ισχύει για την κυκλοφορία στις επαρχιακές οδούς των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας, όπου και εκεί υπάρχουν ορεινά χωριά που είναι αποκλεισμένα από τη Δευτέρα.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε επαφή με τις νομαρχίες της χώρας τις οποίες καλεί να είναι σε ετοιμότητα για τυχόν προβλήματα, ενώ παράλληλα συμβουλεύει τους πολίτες να μεριμνήσουν για ενέργειες αυτοπροστασίας τους.

    Όσον αφορά στον καιρό, η ΕΜΥ προβλέπει ανέμους που θα πνέουν έως πολύ θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από - 5 έως 4 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από μείον 5 έως 12 και στα νησιά του Αιγαίου 4 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αναμένονται στην Αττική, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν έως ισχυροί, ενώ το θερμόμετρο στην Αθήνα θα δείξει από 1 έως 12 βαθμούς. Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις, μέχρι ισχυρούς βοριάδες και θερμοκρασία από μηδέν έως 3 βαθμούς θα έχει η Θεσσαλονίκη.

    [06] Κόσμος

    Με οξεία μόλυνση του αναπνευστικού Στο νοσοκομείο ο Πάπας

    2/2/2005 1:20:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/2/2005 2:01:02 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ANSA-REUTERS

    Στην πολυκλινική Τζεμέλι της Ρώμης, μεταφέρθηκε εσπευσμένως, αργά το βράδυ της Τρίτης ο Πάπας Ιωάννης Παύλος με οξεία μόλυνση του αναπνευστικού. Επικαλούμενο εκπρόσωπο του Βατικανού, το πρακτορείο Ansa μεταδίδει, ότι ο Πάπας δεν νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο Ποντίφικας υποφέρει από την περασμένη Κυριακή από γρίπη και η εισαγωγή του στο νοσοκομείο κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να παρακολουθείται στενά η κατάσταση της υγείας του. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται όλα τα ραντεβού και οι συναντήσεις που θα είχε ο Πάπας τις επόμενες μέρες.

    Ο 84χρονος Ποντίφικας, που πάσχει απο Πάρκινσον και έχει σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία δυο χρόνια, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο γύρω στις δώδεκα τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).

    Όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο Ansa, αυτήν την ώρα επικρατεί ηρεμία μέσα αλλά και έξω από το χώρο της κλινικής.

    Στο νοσοκομείο όλα δείχνουν να κυλούν φυσιολογικά, όπως κάθε βράδυ και δεν υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφάλειας λόγω της παρουσίας του Ποντίφικα.

    [07] Κόσμος

    Έξι αγνοούμενοι Ναυάγιο στα ανοιχτά της Ιαπωνίας

    2/2/2005 9:23:00 πμ

    Τουλάχιστον έξι Ουκρανοί ναυτικοί αγνοούνται μετά από το ναυάγιο ενός φορτηγού πλοίου γεμάτου μεταλλεύματα υπό σημαία Μάλτας, στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή. Μέχρι τώρα έχουν διασωθεί από στρατιωτικά ελικόπτερα 14 μέλη του 22μελούς πληρώματος του πλοίου Aurelia, ενώ άλλοι δύο ναυτικοί εντοπίσθηκαν και σύντομα αναμένεται να μεταφερθούν με ασφάλεια στην ακτή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το πλοίο, που είχε αποπλεύσει από το Περού, βυθίστηκε την Τετάρτη το πρωί αφού εξέπεμψε σήμα κινδύνου καθώς έπλεε ανοικτά της νήσου Τσίτσι, 1.000 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο, στον Ειρηνικό ωκεανό.

    [08] Κόσμος

    Συνδέεται με τις επιθέσεις της Μαδρίτης Συνελήφθη πρωτοπαλίκαρο της Αλ Κάιντα

    2/2/2005 12:33:00 πμ

    Συντάκτης:

    Τον Γιούσεφ Μπελχάτζ, τον νούμερο ένα καταζητούμενο στην Ισπανία σε σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου, συνέλαβαν την Τρίτη το βράδυ στις Βρυξέλλες οι βελγικές αρχές. Ο 28χρονος Μαροκινός είχε αναλάβει, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, την ευθύνη των επιθέσεων της Μαδρίτης και υποστήριζε ότι ήταν ο εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη. Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι ισπανικές αρχές. Ο Μπελχάτζ είχε συλληφθεί και τον Μάρτιο του 2004. Ελλείψει όμως στοιχείων είχε αφεθεί ελεύθερος.

    [09] Οικονομία

    Στη "δαγκάνα" του ΣΔΟΕ

    2/2/2005 10:29:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Ένοχη" για φορολογικές παραβάσεις βρέθηκε η μία στις τρεις επιχειρήσεις που ελέγχθηκε πέρυσι από το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τον απολογισμό του 2004, από 34.196 ελέγχους σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, εντοπίστηκαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια αξίας 468 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία διακινήθηκαν από 434 υπαρκτές ή εικονικές επιχειρήσεις. Συνολικά, σε 9.561 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις.

    Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισε να επιταχύνει την ολοκλήρωση του Πληροφοριακού Συστήματος Ελεγκτικών Υπηρεσιών του, στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία όλων των επιχειρήσεων και θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για το φοροελεγκτικό μηχανισμό. Επίσης, προωθείται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουν οι εφορίες για τα ακίνητα από το Ε9, που θα υποβάλουν φέτος οι πολίτες. Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων στελεχών του υπουργείου, η αναβάθμιση του TAXIS, θα δώσει τη δυνατότητα αποστολής από το 2006 όλων των δηλώσεων των φορολογουμένων μέσω του συστήματος.

    [10] Ποδόσφαιρο

    Παρέμειναν σε τροχιά τίτλου οι "μπέμπηδες"

    2/2/2005 9:52:00 πμ

    Συντάκτης:

    Επιβλητική εμφάνιση πραγματοποίησε χθες στο ντέρμπι του "Χαϊμπουρι" η Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ, που με τη νίκη της 4-2 επί της γηπεδούχου Άρσεναλ ουσιαστικά έθεσε τους "κανονιέρηδες" εκτός της μάχης του τίτλου, λίγο πριν το πέσιμο της αυλαίας της 25ης αγωνιστικής της πρέμιερ λίγκ. Πολύτιμη νίκη όμως πέτυχε στην έδρα της Τσάρλτον η Λίβερπουλ, καθώς επιβλήθηκε της γηπεδούχου με 2-1, ενώ με νίκη συνοδεύτηκε το ποδαρικό του Σκοπελίτη με τη φανέλα της Πόρτσμουθ καθώς η ομάδα του Κώστα Χαλκιά ξεπέρασε στο "Φράτον Παρκ" με 2-1 το εμπόδιο της Μίντλεσμπρο. Τέλος στα άλλα χθεσινα ματς της πρέμιερ λίγκ με "ελληνικό χρώμα" η Μπόλτον του Στέλιου Γιαννακόπουλου επικράτησε εντός έδρας με 3-1 της Τότεναμ, ενώ η Κρίσταλ Πάλας του Βασίλη Λάκη απέσπασε ισοπαλία 2-2 από τη Γουέστ Μπρόμγουϊτς. Σήμερα πέφτει η αυλαία της αγωνιστικής με τους υπόλοιπες 5 συναντήσεις Μπλάκμπερν-Τσέλσι, Μπέρμιγχαμ-Σαουθάμπτον, Έβερτον-Νόριτς, Φούλαμ-Άστον Βίλα, Μάντσεστερ Σ.-Νιούκαστλ.

    Ρονάλντο ο... τιμωρός

    Τέλος στις ελπίδες της Άρσεναλ για τίτλο έβαλαν χθες οι παίκτες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον καθώς μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση υποχρέωσαν τους "κανονιέρηδες" σε μία βαριά εντός έδρας ήττα. Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την Άρσεναλ , καθώς στο 8 ο Γάλλος Πατρίκ Βιεϊρά. Η αντίδραση των "μπέμπηδων" όμως ήταν άμεση και έτσι δέκα λεπτά αργότερα, στο 18, ο Γκίγκς ισοφάρισε σε 1-1. Το σφύριγμα της λήξης του ημιχρόνου όμως βρήκε τους γηπεδούχους να προηγούνται με 2-1 των αντιπάλων τους χάρις σε ένα γκολ του Ντένις του "τρομερού" Μπέργκαμπ στο 36.

    Στην επανάληψη οι φιλοξενούμενοι πίεσαν από την αρχή την ομάδα του Βενγκέρ για την ισοφάριση, η οποία ήρθε τελικά στο 54 με ένα γκολ του Πορτογάλου Ρονάλντο, που έφερε τον αγώνα στα ίσα 2-2, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα, στο 58, ο ίδιος παίκτης έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του ζευγαρώνοντας τα προσωπικά του τέρματα. Στο 69 αποβλήθηκε για τη Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ ο Σιλβέστρ για χτύπημα εκτός φάσης στον Δανό Λιούνγκμπεργκ, αλλά οι μπέμπηδες όχι μόνο άντεξαν, στην προσπάθεια των γηπεδούχων για να αποσπάσουν το βαθμό της ισοπαλίας, αλλά στο 89 ο Ο Σεϊ με ένα ακόμη γκολ έδωσε διοαστάσεις θριάμβου στη νίκη, διαμορφώνοντας το τελικό 4-2.

    Για μία από τις λίγες φορές στη φετινή σεζόν οι προπονητές των δύο ομάδων στις καθιερωμένες τους δηλώσεις μετά το ντέρμπι συμφώνησαν σε ένα πράγμα: ότι η Άρσεναλ τέθηκε νοκ άουτ από τη διεκδίκηση του τίτλου. Απογοητεύμενος μάλιστα ο Αλσατός τεχνικός "των κανονιέρηδων", Αρσέν Βενγκέρ τόνισε τα εξής: "Όλα δείχνουν ότι με αυτήν την ήττα μένουμε εκτός τίτλου. Δεν τα παρατάμε στη συνέχεια αλλά όντως είμαστε πλέον πολύ μακριά".

    Ελπίδες τετράδας για τους "ρεντς"

    Το καλό ξεκίνημα της Τσάρλτον δεν ήταν αρκετό για την ομάδα του «Βάλεϊ», που προηγήθηκε με 1-0 της Λίβερπουλ με το γκολ του Μπάρτλετ στο 20. Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με το 1-0, αλλά στην επανάληψη οι "κόκκινοι" άρχισαν από νωρίς την αντεπίθεση που έφερε την ανατροπή. Τη "σφραγίδα" του Μοριέντες είχε στο 61 η ισοφάριση 1-1, με το τέρμα του Ισπανού επιθετικού που έκανε "σεφτέ" στο αγγλικό πρωτάθλημα, ενώ τη νίκη, που διατήρησε ζωντανά τα όνειρα της Λίβερπουλ για το Τσάμπιονς Λίγκ, πέτυχε στο 78 ο Ριισέ που έκανε το τελικό 2-1 στο 78.

    Ποδαρικό με το... δεξί έκαναν στην πρέμιερ λίγκ δύο Έλληνες με τη φανέλα της Πόρτσμουθ. Ο πρώην τερματοφύλακας του πρωταθλητή Παναθηναϊκού, Κώστας Χαλκιάς, που ξεκίνησε από την αρχή του αγώνα στο "Φράτον Παρκ" με τη Μίντλεσμπρο, αλλά και ο Γιάννης Σκοπελίτης που πέρασε ως αλλαγή στο 73 πανηγύρισαν την πρώτη τους νίκη στους "Πομπεϊς" με 2-1 χάρις στα τέρματα των Τεϊλορ (41) και Γιακούμπου (58). Η Μίντλεσμπρο είχε προηγηθεί στο 35 με τον Κρίστι.

    Με τη σφραγίδα του "Stelios"

    Γαλανόλευκαχαμόγελα όμως είχαμε και στο Μπόλτον, όπου η ομάδα του Στέλιου Γιαννακόπουλου επικράτησε 3-1 της Τότεναμ. Ο Έλληνας διεθνής ξεκίνησε ως βασικός και αντικαταστάθηκε στο 88 από τον Ιέρο, αλλά δύο λεπτά νωρίτερα από τα πόδια του "Stelios" έφυγε η ασίστ την οποία αξιοποίησε ο Ταλ Μπεν Χαϊμ δίνοντας το προβάδισμα στους γηπεδούχους με 2-1. Το "κερασάκι στην τούρτα" της Μπόλτον έβαλε στο 88 ο Ντεϊβις, που έγραψε το τελικό 3-1. το σκορ για τη Μπόλτον είχε ανοίξει στο 50 με πέναλτι του Ντιούφ, ενώ η Τότεναμ ισοφάρισε σε 1-1 στο 66 με τέρμα του Ντεφόε.

    Τέλος στον αγώνα της Γουεστ Μπρομγουϊτς με την Κρίσταλ Πάλας, ο Βασίλης Λάκης από τον πάγκο των φιλοξενούμενων είδε την ομάδα του να αποσπά σημαντική ισοπαλία από τη Γουέστ Μπρομ με 2-2. Η Κρίσταλ Πάλας προηγήθηκε στο 47 με τον Τζόνσον, ισοφάρισε στο 82 ο Κάμπελ για τους γηπεδούχους, ενώ στην εκπνοή ο Έρνσόου έδωσε το προβάδισμα 2-1 στη Γουέστ Μπρόμγουίτς, που πίστεψε ότι πήρε τη νίκη. Οι δφιλοξενούμενοι όμως δεν τα παράτησαν και στις καθυστερήσεις ο Χαλ ισοφάρισε σε 2-2, λυτρώνοντας τη Κρίσταλ Πάλας.

    Εύκολο έργο έχει η Τσέλσι

    Απόψε η πρωτοπόρος Τσέλσι που φιλοξενείται από την Μπλάκμερν θα έχει την ευκαιρία να ανοίξει την ψαλίδα της διαφοράς από τη δέυτερη Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ σε έναν από τους αγώνες που γράφουν τον επίλογο της 25ης αγωνιστικής. Τα υπόλοιπα αποψινά ματς: Μπλάκμπερν-Τσέλσι, Μπέρμιγχαμ-Σαουθάμπτον, Έβερτον-Νόριτς, Φούλαμ-Άστον Βίλα, Μάντσεστερ Σ.-Νιούκαστλ.

    [11] Μπάσκετ

    Νίκησαν, αν και "ακέφαλοι" οι Λιμνάνθρωποι

    2/2/2005 11:22:00 πμ

    Συντάκτης:

    Η απουσία του αστέρα των Λεϊκερς, Κόμπι Μπραϊαντ λόγω ενός τραυματισμού στον αστράγαλο αλλά και η πρόθεση του προπονητή τους Ρούντι Τομιάνοβιτς να παραιτηθεί, δεν εμπόδισε τους "Λιμνάνθρώπους" του Λος Άντζελες να επιβληθούν τα ξημερώματα με 92-79 του Πόρτλαντ. Για τους γηπεδούχους οι Κάρον Μπάτλερ και Τσάκι Άτκινς σημείωσαν αμφότεροι από 19 πόντους, ενώ οι 25 πόντοι του Στουντεμαϊαρ δεν στάθηκαν ικανοί να αποτρέψουν την ήττα. Νίκες επίσης για Μέμφις, Ντιτρόϊτ, Ντάλας, Σιάτλ, Ορλάντο, Νιού Τζέρσεϊ, Μιλγουόκι και Γιούτα

    Δύσκολοι καιροί για... Βασιλιάδες

    Σημαντική νίκη όμως πέτυχαν στο Σακραμέντο οι Σιάτλ Σούπερ Σόνικς επί των Κίνγκς με 106-101, αφού χωρίς το "πολυβόλο" τους, Ρέι Αλεν, ο οποίος υπέφερε από γρίππη, κατάφεραν με τον Ρασάρντ Λιούις (24π) και άλλους πέντε πάικτες με διθψήφιο αριθμό πόντων να αποδράσουν αλώβητοι από το Σακραμέντο, καθώς επιπλέον κυριάρχησαν και στα ριμπάουντ με τον Έβανς να μαζεύει 15 "σκουπίδια" και να ελέγχει απόλυτα την εναέρια κυκλοφορία. Για τους βασιλιάδες πολύ καλή εμφάνιση πραγματοοποίησε ο Μάικ Μπίμπι με 25 πόντους, έξι ριμπάουντ και τέσσερις ασιστ.

    Στα υπόλοιπα ματς του ΝΒΑ είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Ουάσινγκτον-Ντιτρόιτ 96-105, Ορλάντο-Κλίβελαντ 105-102, Νιού Τζέρσεϊ-Σικάγο 107-97, Μιλγουόκι-Μινεσότα 91-86, Μέμφις-Φοίνιξ 108-97, Ντάλας-Μαϊάμι 109-104, Ντένβερ-Νέα Υόρκη 96-76, Γιούτα-Σάρλοτ 105-109

    [12] Κοινωνία

    Άνοιξε η προθεσμία για τις Πανελλαδικές

    2/2/2005 7:30:00 πμ

    Συντάκτης:

    Προθεσμία μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου έχουν περιθώριο για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, όσοι απόφοιτοι Λυκείου επιθυμούν να λάβουν μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Το ίδιο ισχύει και όσους ενδιαφέρονται για εισαγωγή τους στις σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, καθώς και για τους μαθητές της τελευταίας τάξης των Λυκείων, που θέλουν να εξετασθούν σε ειδικό μάθημα.

    [13] Κοινωνία

    Εννιά συλλήψεις Εξαρθρώθηκε κύκλωμα νονών

    2/2/2005 1:39:00 πμ

    Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα νονών της νύχτας, που δρούσε στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, εξάρθρωσε το τμήμα δίωξης εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής. Ύστερα από πολύμηνη έρευνα, οι αστυνομικοί σχημάτισαν δικογραφία, που διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πειραιά και στη συνέχεια στον ανακριτή, ο οποίος εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος 17 ατόμων, για συμμετοχή στο κύκλωμα. Χθες το απόγευμα, εννέα από τα άτομα αυτά συνελήφθησαν και σήμερα θα οδηγηθούν στον ανακριτή. Στην ογκώδη δικογραφία περιλαμβάνονται στοιχεία για απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκρήξεις βομβών, απειλές, εκβιασμούς και πολλά άλλα αδικήματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 February 2005 - 9:56:44 UTC