Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένα βιντεοπαιχνίδι για σχολεία
  • [02] Παλαιστινιακή "ασπίδα" στη Γάζα
  • [03] Αντικαρκινικό φάρμακο η μπύρα χωρίς αλκοόλ
  • [04] Εγχειρίστηκε μόνος του
  • [05] Διάλογος για διαφάνεια και κανόνες
  • [06] Ελπίδα πρόληψης για το AIDS
  • [07] Μολυβιάτης για τουρκική προκλητικότητα
  • [08] Ομοφωνία για νέους ελέγχους
  • [09] Διάλογος για το ασφαλιστικό των τραπεζών
  • [10] Περιμένοντας την διεκδίκηση του 2012
  • [11] Διαξιφισμοί για λιμενοφύλακα στη Βουλή
  • [12] Μέτρα κατά του ανεξέλεγκτου δανεισμού
  • [13] Ο Τζιοβάνι στην ΠΑΕ
  • [14] Κατασχέθηκε παιδικό παιχνίδι
  • [15] Μέτρα για τη ψυχική υγεία
  • [16] Πάνοπλη η Ξάνθη στη Θεσσαλονίκη
  • [17] Μπροστάρηδες οι διάσημοι
  • [18] Διαψεύδει ο ΟΤΕ
  • [19] Και Δανοί στο εδώλιο για βασανισμούς
  • [20] Το "νερό" του Τιτάνα
  • [21] H Liberation περνά στο Κεφάλαιο

    [01] Τεχνολογία

    Από Βρετανούς επιστήμονες Ένα βιντεοπαιχνίδι για σχολεία

    21/1/2005 11:55:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τη λύση για να περάσουν τα βιντεοπαιχνίδια το κατώφλι του σχολείου ως σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα, φαίνεται πως βρήκαν Βρετανοί επιστήμονες. Λαμβάνοντας υπόψη πως τα video-games ανήκουν στις πλέον δημοφιλείς ενασχολήσεις των παιδιών, αλλά και τις αντιρρήσεις γονέων και εκπαιδευτικών επί του περιεχομένου τους δημιούργησαν ένα νέο παιχνίδι, που πιστεύουν πως θα "μπει" στις αίθουσες διδασκαλίας με τις ευλογίες όλων. Πρόκειται για ένα video-game με αγώνες αυτοκινήτων, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από ένας παίκτες τη φορά. Η διαφορά του με τους συνηθισμένους εμπορικούς του προγόνους είναι, ότι η νίκη δε βασίζεται μόνο στη "δίψα" για ταχύτητα, αλλά και απαιτεί και πολύ καλές γνώσεις φυσικής και μηχανολογίας. Το όνομά του; Racing Academy.

    Συλλογική δουλειά και γνώσεις τα μυστικά

    "Τα βιντεοπαιχνίδια διδάσκουν τεχνικές, που αφορούν στη λήψη αποφάσεων, και την επίλυση προβλημάτων. Επίσης μπορούν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά να κάνουν απολογισμό μιας κατάστασης και να τους δείξουν πώς να μαθαίνουν από τα λάθη τους" τόνισε ο Μάρτιν Όουεν εξηγώντας τη λογική, που οδήγησε τη Futurelab να δημιουργήσει το Racing Academy.

    Η Futurelab είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ερευνά καινοτόμους τρόπους αξιοποίησης της τεχνολογίας.

    Έτσι, η οργάνωση αποδύθηκε στη δημιουργία ενός video-game, που θα έμοιαζε με αυτά, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά θα είχε εκπαιδευτικό και μαθησιακό χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα, ήταν να "γεννηθεί" το Racing Academy, ένα βιντεοπαιχνίδι με αγώνες αυτοκινήτων, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από ένας παίκτες τη φορά.

    Το κλειδί για να νικήσει κανείς είναι να καταλάβει πως λειτουργεί ένα αυτοκίνητο. Ωστόσο μέχρι να φτάσει στην κορυφή της δόξας έχει συλλέξει γνώσεις φυσικής και μηχανολογίας.

    Επίσης, βασική προϋπόθεση του παιχνιδιού είναι, οι διαγωνιζόμενοι να "κατασκευάσουν" οι ίδιοι τα οχήματά τους, να φροντίζουν συνεχώς για τη συντήρησή τους, αλλά και να υπολογίζουν την απόδοσή τους με βάση συγκεκριμένα δεδομένα πριν και μετά τον αγώνα.

    Η συλλογική δουλειά είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχει ειδικό chat-room, στο οποίο οι μαθητές μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να επανεξετάζουν τις επιδόσεις των αυτοκινήτων τους.

    Φιλικό για τα παιδιά και το εμπόριο

    Το Racing Academy χρησιμοποιείται, ήδη, δοκιμαστικά σε Γυμνάσια του Μπρίστολ και οι πρώτες αντιδράσεις από τους μαθητές είναι ενθαρρυντικές.

    "Οι μαθητές χρησιμοποίησαν τα στατιστικά συστήματα, που υπάρχουν στο παιχνίδι για να βρουν τον καλύτερο τρόπο κατασκευής των οχημάτων τους, αλλά και τον on-line πίνακα μηνυμάτων για να ανταλλάσσουν ιδέες και στοιχεία", δήλωσε ο Μπεν Γουίλιαμσον, ερευνητής στη Futurelab. Επίσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία το παιχνίδι ικανοποιεί και τους εκπαιδευτικούς.

    Η Άντζελα Μακ Φαρλέιν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ερευνώντας για χρόνια τις δυνατότητες εισαγωγής των video-games στο εκπαιδευτικό σύστημα, δηλώνει, ότι παιχνίδια, όπως το Racing Academy βοηθούν ουσιαστικά τη διαδικασία της μάθησης.

    Οι ειδικοί θεωρούν, τέλος, εξαιρετικά χρήσιμα θα ήταν η βελτίωση των ήδη υπαρχόντων στην αγορά παιχνιδιών, ώστε να μπορούν να περάσουν το κατώφλι το σχολείο. Άλλωστε, όπως τονίζουν κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος των κατασκευαστριών εταιριών.

    Κατ' αρχάς μειώνεται αισθητά το κόστος, καθώς - για την αρχή τουλάχιστον- δε χρειάζεται να δημιουργήσουν ένα νέο παιχνίδι, αλλά να εξελίξουν αυτό, που κυκλοφορεί, ενώ παράλληλα ανοίγουν νέοι εμπορικοί ορίζοντες.

    [02] Μ. Ανατολή

    Παλαιστινιακή "ασπίδα" στη Γάζα

    21/1/2005 12:34:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Στην ανάπτυξη ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, προχώρησε την Παρασκευή η Παλαιστινιακή Αρχή σε μία προσπάθεια να αποτρέψει επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον των ισραηλινών εδαφών. Οι πρώτοι αστυνομικοί αναπτύχθηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής στις περιοχές Μπεΐτ Χανούν, Μπεΐτ Λαχία και στη Χαν Γιούνες μετά την αποδοχή από μέρους του Ισραήλ ενός λεπτομερούς σχεδίου που υποβλήθηκε από τον επικεφαλής ασφαλείας της Γάζας, Μούσα Αραφάτ. Η ανάπτυξη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας οδήγησε το Ισραήλ στην ακύρωση των σχεδίων του για μια μεγάλης έκτασης επιχείρηση στην περιοχή. Την Τετάρτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, ήρε την απαγόρευση επαφών με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, την οποία είχε υιοθέτησε όταν, στις 12 Δεκεμβρίου, επίθεση Παλαιστινίων κοντά σε φυλάκιο στη Λωρίδα της Γάζας στοίχισε τη ζωή σε έξι Ισραηλινούς στρατιώτες.

    Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα

    Την αρχή της εβδομάδας, ο Μαχμούντ Αμπάς επισκέφθηκε τη Γάζα όπου είχε συναντήσεις με ηγέτες των ριζοσπαστικών οργανώσεων με σκοπό να τους πείσει να κηρύξουν εκεχειρία με το Ισραήλ.

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ άνοιξε και πάλι το μεθοριακό σταθμό της Ράφα. Το πρωί της Παρασκευής ένα λεωφορείο, που μετέφερε Παλαιστινίους από την Αίγυπτο, διέσχισε το πέρασμα της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο παρέμεινε κλειστό τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

    Το Ισραήλ είχε προχωρήσει στο κλείσιμο του περάσματος μετά την επίθεση της 12ης Δεκεμβρίου. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να αποκλειστούν πολλές χιλιάδες Παλαιστινίων στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων.

    Σημειώνεται ότι η ισραηλινή ραδιοφωνία ανέφερε πως οι υπεύθυνοι των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία πως οι προσπάθειες του Αμπάς μπορεί να φέρουν αποτελέσματα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανατίναξαν σήραγγα στη Ράφα

    [03] Υγεία

    Αντικαρκινικό φάρμακο η μπύρα χωρίς αλκοόλ

    21/1/2005 1:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την κατανάλωση μπύρας χωρίς αλκοόλ υποδεικνύουν τώρα οι επιστήμονες ως πιθανό σύμμαχο στη μάχη εναντίον του καρκίνου. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Ιάπωνες μελετητές, έπειτα από μια σειρά δοκιμών σε ποντίκια. Συγκεκριμένα, σε κεινα από τα πειραματόζωα που δόθηκε μη αλκοολούχος μπύρα, η έκθεση σε καρκινογόνα χημικά προκάλεσε μικρότερες κατά 85% βλάβες σε ζωτικά όργανα, όπως το συκώτι, οι πνεύμονες και τα νεφρά, απ ότι εκείνα στα οποία δε χορηγήθηκε. Την έρευνα πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Οκαγιάμα της Ιαπωνίας, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το συγκεκριμένο ποτό περιέχει χημικές ενώσεις, που εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινογενέσεων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται για τη μπύρα, που περιέχει αλκοόλ.

    Προβληματισμός κι επιφυλάξεις

    Οι Ιάπωνες επιστήμονες αποδύονται τώρα στην ανακάλυψη των συστατικών εκείνων, που δίνουν στη μη αλκοολούχο μπύρα τις ευεργετικές αυτές ιδιότητες, ώστε στη συνέχεια να προστεθούν σε άλλα φαγητά ή ποτά.

    Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ιατρικά στοιχεία, το αλκοόλ ευθύνεται για το 6% των περιστατικών με καρκίνο στις δυτικές κοινωνίες.

    Ωστόσο, τα πορίσματα της νέας αυτής έρευνας φέρνουν διχογνωμίες στον επιστημονικό κόσμο. Βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν, ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη επί των αποτελεσμάτων. Ακόμη, προειδοποιούν, ότι τα αποτελέσματα ακόμη κι αν είναι αληθινά δεν πρέπει να μεταφραστούν ως έναυσμα για αύξηση της κατανάλωσης της μπύρας.

    Μάλιστα, η δρ Λέσλι Γουόκερ διευθύντρια του βρετανικού Κέντρου Πληροφοριών για τον Καρκίνο, τονίζει, ότι έτσι κι αλλιώς υπάρχει μια πληθώρα συστατικών-συμμάχων κατά του καρκίνου, που παίρνουμε μέσα από τη διατροφή καταναλώνοντας κυρίως φρούτα και λαχανικά.

    "Άρα το συμπέρασμα, ότι η μπύρα χωρίς αλκοόλ, που έτσι κι αλλιώς αποτελεί μια ένωση θρεπτικών συστατικών, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες δεν αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη" δηλώνει η ίδια χαρακτηριστικά.

    Επιπλέον, η πραγματοποίησή της σε ποντίκια κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη χρήση των πορισμάτων για τα ανθρώπινα δεδομένα.

    [04] Παράξενα

    Για θαύμα μιλάνε οι γιατροί Εγχειρίστηκε μόνος του

    21/1/2005 2:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Έκπληκτους άφησε τους γιατρούς του ένας 39χρονος Μεξικανός, οποίος κατάφερε μόνος του να εγχειριστεί. Όταν ο Πέδρο Λόπεζ ένιωσε, ότι δεν άντεχε άλλο, καθώς δε μπορούσε να αναπνεύσει από το υγρό, που είχε συσσωρευθεί στους πνεύμονές του αποφάσισε να δώσει μόνος λύση στο πρόβλημά του. Πήρε μια βελόνα και χωρίς να χρησιμοποιήσει κανένα αναισθητικό την πέρασε από τον αφαλό τραβώντας τελικά από τους πνεύμονες του τα τρία λίτρα υγρού, που τον έφθασαν ένα βήμα πριν το θάνατο. Μετά την εγχείριση ο "νεοφώτιστος" χειρούργος πήγε στο νοσοκομείο, προκαλώντας στους γιατρούς πραγματικό σοκ. Όταν τον εξέτασαν και κατάλαβαν τι ακριβώς είχε κάνει μιλούσαν για πραγματικό θαύμα. Ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε ο Λόπεζ θύμιζε δουλειά επαγγελματία γιατρού. "Έδρασε σα να ήταν χειρούργος" δήλωσε χαρακτριστικά, ο Αλφόνσο Τόρες Αγκουίλαρ, διευθυντής του νοσοκομείου Σαν Κριστομπάλ ντε Λας Κάζας. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι ο Λόπεζ έμεινε μόνο μια μέρα νοσηλεία, καθώς η πορεία ανάρρωσης του ήταν το ίδιο πρωτοφανής με την εγχείριση, που πραγματοποίησε.

    [05] Κοινωνία

    Πρόσκληση Ρουσόπουλου στους φορείς Διάλογος για διαφάνεια και κανόνες

    21/1/2005 2:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/1/2005 6:49:31 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σε δημόσια συζήτηση για τις επαγγελματικές σχέσεις των δημοσιογράφων με το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα καλεί η κυβέρνηση την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιανουαρίου πολιτικά κόμματα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με αφορμή τις κρίσεις και τα σχόλια που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, έχουν ήδη αποσταλεί επιστολές προς τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, αλλά και τις συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ και ΠΟΕΣΥ. Στόχος είναι να τεθούν προτάσεις για να υιοθετηθούν "κανόνες και όρια στα οποία θα κινούνται οι επαγγελματικές σχέσεις των δημοσιογράφων με το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε να μην μπαίνει η παραμικρή σκιά στους δημοσιογράφους", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.

    Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών

    Ήδη, ο κ. Ρουσόπουλος έθεσε δια ζώσης στους κκ.κ Γιώργο Παπανδρέου και Αλέκο Αλαβάνο με τους οποίους συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνεδρίασης για τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία. Ενώ είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τη γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Με αφορμή και το χθεσινό επεισόδιο στη Βουλή για λίστες δημοσιογράφων που απασχολούνταν σε γραφεία υπουργών, ο κ. Ρουσόπουλος στις επιστολές του προς τα κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς ζητά την έναρξη διαλόγου, έτσι ώστε να συζητηθεί η "κριτική που εστιάζεται στην υποτιμητική αντίληψη ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι που μέσω των δραστηριοτήτων τους χάνουν ένα κομμάτι της ελευθερίας που οφείλει να έχει κάθε δημοσιογράφος ασκώντας το επάγγελμα-λειτούργημά του".

    Ο κ. Ρουσόπουλος ζητά από τις συνδικαλιστικές ενώσεις να αντιμετωπιστεί το θέμα χωρίς φόβους, με ανοιχτή συζήτηση, έτσι ώστε να οριστούν οι κανόνες που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις εργασίας δημοσιογράφων με τους εν γένει κρατικούς οργανισμούς πλην των αμιγώς δημοσιογραφικών όπως η ΕΡΤ, το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, για τα οποία θα ακολουθήσει άλλη συζήτηση στο προσεχές μέλλον.

    Ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος με ανακοίνωση του ζήτησε από τον υπουργό Επικρατείας να καταρτίσει και να δημοσιοποιήσει κατάλογο των δημοσιογράφων που εργάζονται σε γραφεία Τύπου υπουργείων, υπηρεσιών και οργανισμών του δημοσίου.

    Κριτική ΠΑΣΟΚ στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση

    Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του επικρίνει τη στάση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για το βασικό μέτοχο, επισημαίνοντας ότι τελευταία η κυβέρνηση επιχειρεί να την συμπαρασύρει στην αναξιοπιστία. Οπως αναφέρει : "Η Δημόσια Τηλεόραση οφείλει αφενός μεν να καλύπτει με πληρότητα, αντικειμενικότητα και τήρηση της δεοντολογίας τις εξελίξεις, ιδιαιτέρως της πολιτικής και σε κάθε περίπτωση της κοινοβουλευτικής δράσης, αφετέρου δε να λειτουργεί παιδευτικά για τους πολίτες, και να διαμορφώνει το "μέτρο" για τα ΜΜΕ συνολικά. Μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων η ΕΡΤ είχε εισέλθει σε μια πορεία που να ανταποκρίνεται σε αυτούς τους στόχους. Δυστυχώς, την τελευταία περίοδο, αυτή η πορεία έχει τεθεί σε αμφισβήτηση , και τούτο γιατί παρά την παρουσία επαγγελματιών δημοσιογράφων με σημαντική πείρα και καταξίωση, η κυβέρνηση επιχειρεί "να περάσει" τη δική της αλήθεια".

    Η ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη στις καταγγελίες που έκανε στο Κοινοβούλιο ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, τόσο για την αντιμετώπιση της δικής του ομιλίας, όσο και για τις ομιλίες άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    "Με τη γνωστή μέθοδο του μοντάζ -σημειώνει- και της επιλογής αποσπασμάτων, είτε αλλοιωνόταν εντελώς το νόημα, είτε εμφανιζόταν να απαντούν Υπουργοί της Κυβέρνησης με χρονική μετάθεση αποσπασμάτων από τις ομιλίες τους που είχαν προηγηθεί".

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι "οι δημοσιογράφοι που δουλεύουν στην ΕΡΤ κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και σε καμία περίπτωση δεν δέχομαι ότι η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τη γραμμή της στην ΕΡΤ".

    [06] Υγεία

    Κοκτέιλ φαρμάκων το "μυστικό όπλο" Ελπίδα πρόληψης για το AIDS

    21/1/2005 3:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μια θεραπεία της "επόμενης μέρας", που θα μειώνει τις πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό του AΙDS μετά από ένα βιασμό, την επαφή με μολυσμένη βελόνα και την ερωτική επαφή χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών. Η εν λόγω θεραπεία είναι ένα κοκτέιλ φαρμάκων, το οποίο πρέπει να ληφθεί για τέσσερις εβδομάδες μετά την "επικίνδυνη" επαφή. Τέτοια κοκτέιλ φαρμάκων χορηγούνταν κανονικά σε ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ιό και τα αποτελέσματά τους ήταν αξιοθαύμαστα. Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ως μέσο πρόληψης. Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα και οι μελέτες σε θύματα βιασμού απέδειξαν, ότι ο συνδυασμός δυο ή τριών φαρμάκων προφυλάσσει όντως από τον HIV. Από τα άτομα που λαμβάνουν τη θεραπεία, μόλις ένα πολύ μικρό ποσοστό εμφανίζει τελικά την ασθένεια. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η χορήγηση της θεραπείας να ξεκινήσει όσο το δυνατό γρηγορότερα.

    [07] Πολιτική

    Μολυβιάτης για τουρκική προκλητικότητα

    21/1/2005 3:55:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ,ΝΕΤ 105,8

    Το ζήτημα των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων έθιξε με επίκαιρη ερώτηση της στη Βουλή η αρμόδια για εξωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ Αννας Διαμαντοπούλου. "Η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο παρακολουθείται στενά και αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία, νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα και έχει ληφθεί κάθε μέριμνα έτσι ώστε να προστατεύεται η εθνική κυριαρχία αλλά και να αποτρέπεται έγκαιρα κάθε ενδεχόμενο δημιουργίας έντασης" απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος τόνισε ότι στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών κατέταξε τα περιστατικά αυτά στην πολιτική των "Γκρίζων Ζωνών", που ακολουθεί η γειτονική χώρα από το 96, τόνισε ωστόσο ότι και η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, είναι μεταξύ εκείνων που αξιολογούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Oι σχέσεις καλής γειτονίας είναι θεσμική υποχρέωση της Τουρκίας

    "Όταν οι ενέργειες της Αγκυρας δεν συνάδουν με τη διεθνή νομιμότητα η Ελλάδα προβαίνει σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς την γείτονα χώρα ενώ ενημερώνει σχετικά και τα αρμόδια διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα" σημείωσε ο κ. Μολυβιάτης.

    Η κ Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, σημείωσε ότι αν και η γείτονα έχει πλέον ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρουσιάζεται ολοένα και πιο προκλητική στις διεκδικήσεις της. Παράλληλα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη συγκεκριμένων στόχων σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, αλλά και την πορεία των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

    "Η κυβέρνηση έχει χαράξει ένα σταθερό πλαίσιο των σχέσεων μας με την Τουρκία και έχει πετύχει -κάτι που γίνεται για πρώτη φορά-, οι σχέσεις καλής γειτονίας της Τουρκίας προς την Ελλάδα να είναι θεσμική υποχρέωση της γείτονας χώρας, αλλά και η εξέλιξη τους να υπάγεται υπό τον έλεγχο και την ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου" απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών.

    [08] Οικονομία

    Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Ομοφωνία για νέους ελέγχους

    21/1/2005 3:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/1/2005 7:48:39 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις παράνομες ποσότητες του καλλιεργημένου βαμβακιού δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, μετά από σύσκεψη με εκπροσώπους των βαμβακοπαραγωγών από όλη τη χώρα. Όπως αποφασίστηκε, ο επανέλεγχος για τις εκτάσεις βάμβακος που καλλιεργήθηκαν πέρυσι θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Ικανοποιημένοι δήλωσαν οι παραγωγοί, ενώ οι Θεσσαλοί τονίζουν, πως παραμένει ανικανοποίητο το βασικό τους αίτημα για απορρόφηση των αδιάθετων ποσοτήτων βαμβακιού. Στο μεταξύ, έλλειψη γνώσης και στρατηγικής για την ανάπτυξη της υπαίθρου καταλόγισε στην κυβέρνηση ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σε σύσκεψη στελεχών του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, ενώ "αντιλαϊκούς" χαρακτήρισε τους κανονισμούς της ΕΕ το ΚΚΕ.

    Στο επίκεντρο και οι επιδοτήσεις

    "Το υπουργείο είναι αποφασισμένο να προβεί σε ελέγχους εις βάθος προκειμένου να εξαλειφθούν όλες οι παρανομίες", τόνισε ο κ. Μπασιάκος.

    Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη, οι έλεγχοι θα γίνουν από τριμελείς επιτροπές σε επίπεδο Νομού και οι παραγωγοί που θα βρεθούν παράνομοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ένσταση εντός δέκα ημερών.

    Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, από τους ελέγχους θα προκύψει αυξημένη επιδότηση πέραν των 23 δραχμών, η εξόφληση της οποίας θα γίνει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

    Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των βαμβακοπαραγωγών, καθώς ο εντοπισμός των παράνομων κιλών θα αυξήσει τη δεύτερη δόση της επιδότησης. Μάλιστα, εκτιμούν, ότι η δεύτερη δόση μπορεί να ξεπεράσει τις 40 δραχμές.

    Την ίδια ώρα, παρατεταγμένα κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης βρίσκονται εκατοντάδες τρακτέρ, χωρίς, όμως, να εμποδίζουν τη κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Εδέσσης, στη διασταύρωση για Παραλίμνι, έχουν παρατάξει οι αγρότες του νομού Πέλλας και στον Προμαχώνα οι αγρότες των Σερρών, που αύριο αναμένεται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό.

    "Στη νομιμότητα, που αναφέρθηκε ο υπουργός Γεωργίας, απαιτώντας την τήρηση των αντιλαϊκών κανονισμών της ΕΕ, οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να κλείσουν τα αφτιά και να επιβάλουν με τον αγώνα τη νομιμότητα του δίκιου τους", τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "Πυρά" από το ΠΑΣΟΚ

    Το σύνολο των προβλημάτων των αγροτών βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης μεταξύ στελεχών και αγροτοσυνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη.

    Δριμεία κριτική εναντίον της κυβέρνησης άσκησε ο γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, λέγοντας, ότι δεν έχει στρατηγική για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

    "Η παρούσα κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια που ήταν αντιπολίτευση προσπαθούσε με έναν ακραίο λαϊκιστικό τρόπο να στηρίζει διεκδικήσεις, οι οποίες πολλές φορές δεν ανταποκρίνονταν στα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κινήματος και σήμερα πληρώνει ακριβώς αυτό τον λαϊκισμό", είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσχοϊδης.

    Παράλληλα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε, πως το αγροτικό εισόδημα φέτος μειώθηκε κατά 20%- 30% και κάλεσε την κυβέρνηση να "ξεδιπλώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ύπαιθρο και να οργανώσει τις πολιτικές της για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος".

    "Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της και να πάρει όλα τα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών", τόνισε στη σύσκεψη ο συντονιστής του τομέα παραγωγής και εμπορίου του κόμματος, Χρήστος Παπουτσής. Τέλος, σε σχέση με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο κ. Παπουτσής διευκρίνισε, πως το ΠΑΣΟΚ τις στηρίζει και συμμετέχει σε αυτές, ωστόσο, δεν υιοθετεί τις ακραίες μορφές αγώνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμη σύσκεψη για το βαμβάκι

    Δεν κλείνουν τους δρόμους οι αγρότες

    [09] Οικονομία

    Διάλογος για το ασφαλιστικό των τραπεζών

    21/1/2005 4:41:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Οι επιπτώσεις στο ασφαλιστικό των τραπεζών από την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων και το ζήτημα του επικουρικού ταμείου της Εμπορικής απασχόλησαν τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στην οποία μετείχαν εκτός από τον κ. Αλογοσκούφη και τον υπουργό Απασχόλησης κ. Παναγιωτόπουλος, ο πρόεδρος της Εμπορικής και εκπρόσωποι των εργαζόμενων. Η συνεργασία ολοκληρώθηκε με την επιβεβαίωση της βούλησης για συνέχιση του διαλόγου, αλλά και τη συμφωνία για σύσταση ειδικής επιτροπής με τη συμμετοχή διοίκησης, εργαζομένων και δημοσίου προκειμένου να εξεταστούν προτάσεις και λύσεις για τα παραπάνω ζητήματα.

    Ανάληψη πρωτοβουλιών την ερχόμενη εβδομάδα

    "Επιδιώκουμε ενιαία λύση για το ασφαλιστικό των τραπεζών, αλλά αν δεν επιτευχθεί προχωρούμε μεμονωμένα στην επίλυση του ζητήματος της Εμπορικής και της Αγροτικής", τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης. Από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε ανάληψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει απορρίψει την άποψη για τη δημιουργία ενιαίου ταμείου των τραπεζοϋπαλλήλων και δήλωσε ότι ο διάλογος για το ασφαλιστικό θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

    Σημειωτέον ότι οι εργαζόμενοι, πάντως, εμμένουν στις θέσεις τους για ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης και τάσσονται κατά της πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας και της διάλυσης του επικουρικού ταμείου.

    [10] Αθλητισμός

    Περιμένοντας την διεκδίκηση του 2012

    21/1/2005 5:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/1/2005 5:37:56 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Όσο πλησιάζει το τέλος της διορίας αναφορικά με την διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2012, τόσο μεγαλώνει και η αγωνία για το αν θα είναι η Ελλάδα η μία εκ των διεκδικητριών. Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, κ. Βασίλης Γκαγκάτσης, σε δηλώσεις που πραγματοποίησε σήμερα, τόνισε πως η χώρα μας θέλει, όμως ο ίδιος περιμένει το "πράσινο φως" από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Καραμανλή να του στείλει την απάντηση. Πάντως τόνισε πως ακόμα και αν η Ελλάδα προλάβει να στείλει την αίτηση στην UEFA, θα είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρει η χώρα μας, καθώς δύσκολα θα τηρεί τις προϋποθέσεις που ζητάει η Ομοσπονδία.

    Θολό το τοπίο

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας δήλωσε συγκεκριμένα: «Ακόμη δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση. Η ΕΠΟ έγινε δέκτης ενός εγγράφου για την προθεσμία υποβολής υποψηφιότητας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012 και στο πρώτο πενθήμερο του Ιανουαρίου ενημέρωσα τον πρωθυπουργό, κ. Καραμανλή, που είναι και υπουργός Πολιτισμού, την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού και τον υφυπουργό Αθλητισμού, για να μας πουν ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης. Για να διεκδικήσεις μια τέτοια διοργάνωση, χρειάζεται μια προετοιμασία και μια πολιτική απόφαση που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση.

    Στις 19 Ιανουαρίου απέστειλα αναλυτικό σημείωμα και στους τρεις και περιμένω να μου γνωστοποιήσουν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, για να συγκληθεί ακολούθως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ και να ληφθεί η απόφαση. Η κυβέρνηση δεν έχει εκφράσει ούτε επίσημα, αλλά ούτε και ανεπίσημα τη θέση της, εκτός από μια θετική προδιάθεση που εκφράστηκε το Νοέμβριο. Για να προχωρήσουμε στο εγχείρημα αυτό, χρειάζεται η δεδομένη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Αρκεί να σας θυμίσω τις πρόσφατες δηλώσεις στήριξης της υποψηφιότητας της Ιταλίας τόσο από τον πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όσο και τον πρόεδρο της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Φράνκο Καράρο.»

    "Αγκάθι" οι υποδομές

    Όσον αφορά για το ποια χώρα ο ίδιος θεωρεί φαβορί για την ανάληψη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, τόνισε πως η Ιταλία έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Παράλληλα δήλωσε και τις "αδυναμίες" της Ελληνικής αίτησης. «Θεωρώ πως η Ιταλία έχει προβάδισμα.

    Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να φανταστώ πως τα περιφερειακά στάδια της Ελλάδας θα γίνουν χωρητικότητας άνω των 33.000 θέσεων, όπως ζητά η UEFA, και πώς θα κατασκευαστεί ακόμη ένα στάδιο άνω των 55.000 θέσεων στην Αθήνα και ένα ακόμη 33.000 στην περιφέρεια. Το μίνιμουμ γηπέδων με αυτές τις προδιαγραφές που ζητείται είναι οκτώ, ενώ μια υποψηφιότητα μπορεί να περιλαμβάνει 12. Όσο περισσότερα στάδια παρουσιάσουμε, τόσο καλύτερο είναι για μας, αφού θα παρουσιάσουμε πιο ανταγωνιστικό φάκελο. Οι Ιταλοί έχουν αυτή την ευχέρεια και το πλεονέκτημα για τη διεκδίκηση εξαιτίας αυτού και μόνο του γεγονότος».

    [11] Πολιτική

    Μεταξύ Κεφαλογιάννη και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Διαξιφισμοί για λιμενοφύλακα στη Βουλή

    21/1/2005 5:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Οξύτατη αντιπαράθεση στη Βουλή, μεταξύ του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανόλη Κεφαλογιάννη και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την επαναπρόσληψη στο Λιμενικό ενός λιμενοφύλακα, ο οποίος αποτάχθηκε το 1978 για ποινικά κολάσιμες πράξεις. Ο πρώην υπάλληλος εμφανίστηκε στο λιμεναρχείο Μεσολογγίου και, σύμφωνα με καταγγελίες της Ομοσπονδίας του Σώματος, άρχισε να απειλεί τους πάντες χωρίς εισαγγελική εντολή. Ο κ. Κεφαλογιάννης κατηγόρησε την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου ότι ευθύνεται για την επαναπρόσληψή του και ισχυρίστηκε, ότι το ΠΑΣΟΚ "ασκεί αντιπολίτευση στα όρια της γραφικότητας και της έλλειψης σοβαρότητας". Έντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Διαμαντίδη, ο οποίος διέψευσε ότι ο λιμενοφύλακας επανήλθε στο Σώμα επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε, πως "για ανθρωπιστικούς και μόνο λόγους και με γνωμάτευση της αναπηρίας του 100%, το Συμβούλιο Κρίσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, και όχι ο υπουργός, του έδωσε βαθμό και τον αποστράτευσε κατευθείαν".

    Κατηγορίες για ψεύδη

    "Ψεύδεστε με πολύ πρόχειρο τρόπο", τόνισε ο υπουργός και κατέθεσε έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία το 2003, σε μια μέρα, ο εν λόγω λιμενοφύλακας προήχθη σε κελευστή και αρχικελευστή. "Βρείτε ποιος ήταν υπουργός σας το 1997, που τον επανέφερε στο Σώμα. Η κυβέρνηση της ΝΔ υπηρετεί τη διαφάνεια γι' αυτό και έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση", τόνισε ο κ Κεφαλογιάννης.

    Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Διαμαντίδης ισχυρίστηκε, πως ο λιμενοφύλακας επανήλθε επί υπουργίας Κεφαλογιάννη και κατέθεσε σχετική απόφαση του τότε υποναυάρχου και εν συνεχεία αρχηγού του Λιμενικού Σώματος.

    Το λόγο επί προσωπικού ζήτησε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Πασχαλίδης, κατηγορώντας τον κ. Κεφαλογιάννη ότι ψεύδεται σε ό,τι τον αφορά.

    Λίγο αργότερα, και αφού ο προεδρεύων της Βουλής, Σωτήρης Χαζηγάκης, δεν του το επέτρεψε διευκρινίζοντας ότι ο υπουργός δεν απευθύνθηκε υβριστικά προς το πρόσωπο του αλλά έκανε πολιτικό σχόλιο, ο κ. Πασχαλίδης με γραπτή του ανακοίνωση αρνήθηκε, ότι ο λιμενοφύλακας επανήλθε στο Σώμα επί των ημερών του, επισυνάπτοντας το πρακτικό του Συμβουλίου Κρίσης, στις 17 Δεκεμβρίου 2003.

    Γραπτή ανακοίνωση εξέδωσε και ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ανωμερίτης, όπου, μεταξύ άλλων, σημειώνει, πως ο κ. Κεφαλογιάννης: "με παραλήρημα ψευδών στοιχείων απέφυγε να απαντήσει στις συγκεκριμένες ερωτήσεις, οι οποίες του ετέθησαν για τη δράση του επαναφερθέντος το 2004, ως έφεδρου στο Λιμενικό Σώμα, αρχηγού της Οργάνωσης "Βασιλική Εθνική Αναγγένηση", τον οποίο, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών, τοποθέτησε επικεφαλής του παρακρατικού διωκτικού μηχανισμού των λιμενικών".

    [12] Οικονομία

    Μέτρα κατά του ανεξέλεγκτου δανεισμού

    21/1/2005 6:03:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ,ΝΕΤ 105,8

    Την παρέμβαση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος προκαλεί η ραγδαία αύξηση του ρυθμού χορήγησης των καταναλωτικών δανείων, που τον περασμένο Οκτώβριο έφτασε το 38,1%. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Νίκος Γκαργκάνας, μετά και τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη, δήλωσε την πρόθεση της Τράπεζας της Ελλάδας να προβεί σε αύξηση των συντελεστών προβλέψεων που ισχύουν σήμερα στην καταναλωτική πίστη. Στόχος η ανάσχεση της αθρόας παροχής καταναλωτικών δανείων, που έχει δημιουργήσει μεγάλο ποσοστό κακοπληρωτών και θέτει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

    Ο κ. Γκαργκάνας εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

    Επιπλέον διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή είναι εποπτικού χαρακτήρα, καθώς ορισμένες τράπεζες δεν έχουν σχηματίσει επαρκείς προβλέψεις για την κάλυψη των κινδύνων που συνεπάγεται η κατηγορία των καταναλωτικών δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας είναι να μειωθούν οι συντελεστές προβλέψεων για τα στεγαστικά δάνεια.

    [13] Αθλητισμός

    Ο Τζιοβάνι στην ΠΑΕ

    21/1/2005 6:19:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    "Στα γραφεία της Πλατείας Αλεξάνδρας βρέθηκε σήμερα ο Τζιοβάνι. Η επίσκεψή του αφορούσε αποκλειστικά την τακτοποίηση οικονομικής εκκρεμότητας". Αυτή ήταν η λιτή και επεξηγηματική ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όσον αφορά την σημερινή επίσκεψη του Βραζιλιάνου άσου της ομάδας στα γραφεία της ΠΑΕ στο Πασαλιμάνι. Ο Τζιοβάνι συνοδευόταν από τον εκπρόσωπό του και βρέθηκε στα γραφεία της διοίκησης, προκειμένου να εισπράξει μια επιταγή, ωστόσο μετά το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις για επιστροφή στην πατρίδα του και εν μέσω μεταγραφικής περιόδου, όπως είναι φυσικό υπήρξε μια έστω μικρή, αναστάτωση.

    [14] Κοινωνία

    Κρίθηκε επικίνδυνο από ελεγκτές του υπ. Ανάπτυξης Κατασχέθηκε παιδικό παιχνίδι

    21/1/2005 6:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στη δέσμευση 40 πλαστικών πιστολιών, με λέιζερ και πλαστικά σφαιρίδια, κινέζικης προέλευσης και εισαγωγής, προέβη το υπουργείο Ανάπτυξης. Έπειτα από έλεγχο της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου του υπουργείου στην επιχείρηση Billys Products του Βασίλη Γκίνη, κρίθηκε, ότι το προϊόν δεν είναι ασφαλές και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα παιδιά διότι, ενώ αναφέρει σήμανση CE, παραπλανεί τον καταναλωτή, αφού προορίζεται για ενήλικες (άνω των 18 ετών), όπως αναγράφεται στη συσκευασία του μόνο στα αγγλικά. Επίσης, ενώ υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες χρήσης και προφύλαξης στην αγγλική γλώσσα, δεν φέρει τις πληροφορίες αυτές στην ελληνική, παραβαίνοντας την ισχύουσα νομοθεσία. Τέλος, το προϊόν δεν αναφέρει τα στοιχεία του υπεύθυνου για τη διάθεσή του στην αγορά, κατά παράβαση της σχετικής αγορανομικής διάταξης. Για το συγκεκριμένο προϊόν έχουν ενημερωθεί σχετικά οι κατά τόπους διευθύνσεις Εμπορίου των Νομαρχιών, ώστε να προβούν σε δεσμεύσεις των ποσοτήτων, όταν και αν εντοπιστούν.

    [15] Κοινωνία

    Παρεμβάσεις Κακλαμάνη στην Κρήτη Μέτρα για τη ψυχική υγεία

    21/1/2005 5:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο για τη ψυχική υγεία στην Κρήτη που βασίζεται σε 13 κύριους άξονες, ανακοίνωσε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτας Κακλαμάνης. Βασική φιλοσοφία και στόχος της όλης προσπάθειας όπως τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, είναι σε χρονικό ορίζοντα τριών εξαμήνων να κλείσει το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων. Στα πλαίσια αυτά, προβλέπεται στο νομό Ρεθύμνου η έναρξη λειτουργίας ψυχιατρικού τμήματος, στο γενικό νοσοκομείο της πόλης, στο νομό Ηρακλείου, η επέκταση της ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κατά 24 κλίνες και η έναρξη λειτουργίας μονάδας οξέων περιστατικών και παιδοψυχιατρικής κλινικής. Επίσης, στο νομό Χανίων η έναρξη λειτουργίας ψυχιατρικού τμήματος στο νομαρχιακό νοσοκομείο και στο νομό Λασιθίου η έναρξη λειτουργίας ψυχιατρικού τμήματος στο γενικό νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, που προσωρινά θα στεγαστεί στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων και η έναρξη λειτουργίας νοσοκομείου ημέρας στη Σητεία.

    Ενισχύονται τα κέντρα

    Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης την ενίσχυση και λειτουργία κέντρων ψυχικής υγείας και ιατροπαιδαγωγικών υπηρεσιών σε όλο το νησί, καθώς και τη λειτουργία κινητών μονάδων και στους 4 νομούς. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του προγράμματος στεγαστικών υποδομών και την ενίσχυση με 100 επαγγελματίες υγείας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας του νησιού. Οπως είπε σε δεύτερη φάση θα κινηθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη άλλων 60 επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

    Αναφέρθηκε εξάλλου και στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με κακοποίηση τροφίμων στο Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων υπόθεση για την οποία κατηγορούνται δύο υπάλληλοι. Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, έχει ολοκληρωθεί από διοικητικής πλευράς η όλη διαδικασία, απομένει η εκδίκαση της υπόθεσης στο κεντρικό πειθαρχικό συμβούλιο και το εισαγγελικό πόρισμα, δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

    Κατά την επίσκεψή του στα Χανιά, ο κ. Κακλαμάνης εγκαινίασε το γραφείο έρευνας και συντονισμού των κέντρων έρευνας ψυχικής υγείας που λειτουργεί στα πλαίσια της δεύτερης φάσης του προγράμματος "Ψυχαργώς", δύο κλινικές οξέων περιστατικών, την κλινική μακράς παραμονής, προς επανένταξη ασθενών το νέο ξενώνα αποασυλοποίησης που λειτουργεί εκτός του θεραπευτηρίου, στο Καλαμάκι Χανίων και κατάστημα που διαχειρίζονται ασθενείς στην κεντρική αγορά των Χανίων. Παράλληλα είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και να ενημερωθεί για τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στο Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων. Εντός του ψυχιατρείου και για το μεταβατικό διάστημα θα λειτουργήσουν τέσσερις κλινικές οξέων περιστατικών. Βασικός στόχος της όλης προσπάθειας είναι το κλείσιμο οριστικά του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων και η αντικατάσταση του από ένα δίκτυο δομών ψυχικής υγείας ανά νομό.

    Αργά το απόγευμα ο κ. Κακλαμάνης θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της συνάντησης Διοικητών -Αναπληρωτών Διοικητών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων όλης της χώρας που πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων. Σκοπός της συνάντησης είναι ο συντονισμός των δράσεων όλων των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, προς την κατεύθυνση του μετασχηματισμού τους και τη δόμηση και λειτουργία ενός σύγχρονου συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

    [16] Αθλητισμός

    Πάνοπλη η Ξάνθη στη Θεσσαλονίκη

    21/1/2005 6:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ευχάριστα ήταν τα νέα που επεφύλασσε ο Σταύρος Λαμπριακός στον προπονητή του. Ο Γιάννης Μαντζουράκης είδε με ικανοποίηση τον δυναμικό επιθετικό να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και να τίθεται στη διάθεση του για τον Κυριακάτικο αγώνα, τον πρώτο του δευτέρου γύρου του Ελληνικού Πρωταθλήματος, με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπριάκος επιστρέφει στα γήπεδα μετά από απουσία δύο εβδομάδων.

    Οι εκλεκτοί

    Εν τω μεταξύ, ο προπονητής των Ακριτών, ανακοίνωσε τους παίκτες που θα πάρει μαζί του στην συμπρωτεύουσα. Πρόκειται για τους : Πιζανόφσκι, Αναστασόπουλος, Παπαδημητρίου, Ζαπρόπουλος, Άντζας, Κουράκ, Κοντοδήμος, Μαχράτζε, Σίκωβ, Τοροσίδης, Μπαικαρά, Κάραμπας, Κανελίνι, Κλέμπερ, Μελισσάς, Πρίττας, Βόζαμπαλ, Λαμπριάκος, Λουτσιάνο, Μαρτσέλο, Δημητριάδης και Καζάκης.

    [17] Αθλητισμός

    Μπροστάρηδες οι διάσημοι

    21/1/2005 6:38:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μαζί θα παρακολουθήσουν τον πρώτο αγώνα για το κύπελλο Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, οι διάσημοι φίλοι των δύο ομάδων, αφού η πρόταση που έκανε η "Ένωση 1924" στην διοίκηση της ΑΕΚ έγινε αποδεκτή. Έτσι λοιπόν γνωστοί και μη εξαιρετέοι, οπαδοί των δύο ομάδων, την Πέμπτη θα καθίσουν δίπλα δίπλα στην θύρα 10 του ΟΑΚΑ με μοναδική υποχρέωση να φορούν απαραιτήτως κασκόλ και σκουφάκι της αγαπημένης τους ομάδας, ώστε να δώσουν μια ακόμη ομορφότερη εικόνα στο όλο εγχείρημα. Το μοναδικό που απομένει αλλά μάλλον έχει τυπικό χαρακτήρα, είναι η συγκατάθεση της πολιτείας για να συμβεί αυτό και έτσι οι εμπνευστές της ιδέας, αισιοδοξούν πως θα δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους εκείνους που καταστρέφουν τους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος. Μιλώντας στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την συγκεκριμένη κίνηση ο Αντώνης Καφετζόπουλος επεσήμανε πως αυτή ήταν μια ιδέα που υπήρχε από πέρσι και φέτος με την στήριξη της διοίκησης κατέστη δυνατόν να υλοποιηθεί.

    Νέες και ελπίζουν, γούρικες

    Στο μεταξύ σήμερα η ΑΕΚ παρουσίασε τις νέες της φανέλες, αφού πριν μερικές ημέρες οριστικοποιήθηκε η νέα συμφωνία με εταιρεία αθλητικών ειδών. Οι νέες εμφανίσεις δεν έχουν ρίγες, αλλά είναι μονόχρωμές, με την βασική να είναι όλη μαύρη και την δεύτερη, όλη κίτρινη. Μοναδική με ρίγες είναι η τρίτη που μοιάζει με της Αργεντινής. "Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία με την Adidas", δήλωσε ο Ντέμης Νικολαΐδης και συμπλήρωσε, "Ελπίζω οι νέες φανέλες να μας φέρουν και τύχη, καθώς μέχρι τώρα είχαμε πολλούς τραυματισμούς. Ο σχεδιασμός έγινε γρήγορα και του χρόνου οι φανέλες θα είναι ακόμη καλύτερες, αν και εμένα μου αρέσουν. Πρώτη επιλογή θα είναι η μαύρη, αλλά μπορούν να γίνουν κι άλλοι συνδυασμοί. Φέτος δεν παίζουν μπάλα οι φανέλες, απλά κάνουν πιο ωραίους τους παίκτες".

    [18] Κοινωνία

    Είχε λήξει η σύμβασή τους Διαψεύδει ο ΟΤΕ

    21/1/2005 6:39:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα, που αναφέρουν, ότι θα απολυθούν 1600 συμβασιούχοι από τον ΟΤΕ, δηλώνει με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο ΟΤΕ από τον Απρίλιο του 2002 άρχισε να προσλαμβάνει εκτάκτους υπαλλήλους με στόχο την κάλυψη των αναγκών, που δημιουργήθηκαν λόγω της ανάληψης της Ολυμπιακής χορηγίας. Οι έκτακτοι υπάλληλοι προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, των οποίων η μέγιστη διάρκεια δεν ξεπερνούσε τους 22 μήνες, ενώ ο συνολικός αριθμός των συμβασιούχων πλησίασε τους 1600.Οι συμβάσεις των περισσοτέρων από αυτούς έχουν λήξει. Πάντως, η Ομοσπονδία εργαζομένων στον ΟΤΕ σημειώνει, ότι η απόφαση στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού για τη μη ανανέωση συμβάσεων των εκτάκτων υπαλλήλων, ελήφθη χωρίς να προηγηθεί συζήτηση και καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει μια πρόταση που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα των συμβασιούχων.

    Να ανακληθούν οι απολύσεις ζητά ο ΣΥΝ

    Στο μεταξύ, ορισμένοι από τους υπαλλήλους, που έληξε η σύμβασή τους, προσέφυγαν στο δικαστήριο και κάποιοι δικαιώθηκαν. Έτσι, μετά την απόφαση αυτή, ο ΟΤΕ καλείται να τους επαναπροσλάβει, τουλάχιστον μέχρις ότου εκδικαστεί η υπόθεσή τους στο εφετείο, στο οποίο έχει προσφύγει ο Οργανισμός. Πάντως, η απόφαση του δικαστηρίου δεν αποτελεί προηγούμενο για όλους τους εκτάκτους υπαλλήλους που έφυγαν από τον ΟΤΕ.

    Σχετικά με τις απολύσεις ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ, δήλωσε, πως η απόφαση της Διοίκησης του ΟΤΕ επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΣΥΝ, ότι τα Προεδρικά Διατάγματα και της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης δεν τακτοποιούν το πρόβλημα των συμβασιούχων. Έτσι, ο ΣΥΝ ζητάει να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις των συμβασιούχων και να τακτοποιηθούν όλοι όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    [19] Ιράκ

    Και Δανοί στο εδώλιο για βασανισμούς

    21/1/2005 7:01:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Μετά το σοκ που υπέστη η βρετανική κοινή γνώμη στη θέα των φωτογραφιών που απεικονίζουν Βρετανούς στρατιώτες να κακομεταχειρίζονται Ιρακινούς κρατούμενους, σήμερα ήρθε η σειρά των Δανών να πληροφορηθούν πως συμπατριώτες τους, μέλη του στρατού, κατηγορούνται για κακοποιήσεις στο νότιο Ιράκ. Πρόκειται για μια Δανέζα αξιωματικό της υπηρεσίας πληροφοριών και τέσσερα μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας, εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης ως ενός έτους, αν βρεθούν ένοχοι ότι παραβίασαν το στρατιωτικό νόμο κατά τις ανακρίσεις που πραγματοποίησαν πέρυσι.

    Η Βρετανία προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ

    Η Δανέζα αξιωματικός Ανεμέτε Χόμελ, επέστρεψε στη χώρα της από το Ιράκ τον περασμένο Ιούλιο και πριν τη λήξη της αποστολής της, έπειτα από παράπονα πρώην συνάδελφων της για τον τρόπο με τον οποίο ανέκρινε κρατουμένους. Σύμφωνα με τις καταγγελίες οι κρατούμενοι υποβάλλονταν σε στέρηση νερού και τροφής, καθώς και σε σωματική και φραστική βία. Η ίδια έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

    Στο μεταξύ η Βρετανία ανησυχεί τόσο για τους αναπόφευκτους παραλληλισμούς με το Αμπου Γράιμπ, όσο και για τον αντίκτυπο που θα έχουν στη διεθνή εικόνα της χώρας, οι 22 πρωτοφανούς ωμότητας φωτογραφίες που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της δίκης τριών Βρετανών στρατιωτών ενώπιον στρατοδικείου στη Γερμανία.

    Ο λόγος για τους Ντάνιελ Κένιον, Ντάρεν Λάρκιν και Μαρκ Κούλεϊ, οι οποίοι κατηγορούνται για κακομεταχείριση Ιρακινών τους οποίους συνέλαβαν σε αποθήκη στη Βασόρα -την πόλη όπου σταθμεύει ο κύριος όγκος των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ- την ώρα που προσπαθούσαν να κλέψουν τρόφιμα και γάλα σε σκόνη. Οι τρεις τους βιαιοπράγησαν και εξανάγκασαν τους Ιρακινούς να μιμηθούν σεξουαλικές πράξεις.

    Σε μία χώρα όπου ο θεσμός των ενόπλων δυνάμεων είναι αντικείμενο μεγάλου σεβασμού και εθνικής υπερηφάνειας, το σύνολο του Τύπου κατήγγειλε με τα σκληρότερα λόγια την απαθανατισμένη βρετανική σκληρότητα.

    Ο βρετανικός πολιτικός κόσμος καταδίκασε τις απεχθείς πράξεις, αλλά υπεραμύνθηκε της του συνόλου των Βρετανών στρατιωτών που δεν έπρεπε να κριθούν από μεμονωμένα περιστατικά.

    [20] Τεχνολογία

    Υγρό μεθάνιο εντόπισε το Huygens Το "νερό" του Τιτάνα

    21/1/2005 7:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/1/2005 7:42:07 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC- Reuters

    Οι πρώτες πληροφορίες από τον Τιτάνα, που "μεταδίδει" το ερευνητικό σκάφος Huygens, άρχισαν να αποκρυπτογραφούνται, περίπου μια εβδομάδα μετά την προσεδάφισή του σκάφους στον δορυφόρο του Κρόνου. Σύμφωνα με πρώτα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής αποστολής, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, σημαντικά τμήματα της επιφάνειας του Τιτάνα καλύπτονται από μεθάνιο σε υγρή μορφή, ενώ βροχές μεθανίου είχαν σημειωθεί λίγο πριν την προσεδάφιση του Huygens. "Υπάρχει υγρό στον Τιτάνα, υγρό μεθάνιο", επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του προγράμματος, Ζαν-Πιέρ Λεμπρετό, τονίζοντας, πως το στοιχείο αυτό διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για τον Τιτάνα, "όπως το νερό στη Γη". Οι επιστήμονες έχουν σαφές ενδείξεις, πως στον δορυφόρο του Κρόνου εκδηλώνονται πολλά από τα γήινα φαινόμενα, όπως βροχές και διαβρώσεις, αλλά "με πολύ ασυνήθιστα υλικά".

    Αποκαλύπτονται τα πρώτα "μυστικά"

    Ο Τιτάνας, με μέση θερμοκρασία 179 βαθμούς Κελσίου, είναι ο μόνος δορυφόρος του Ηλιακού Συστήματος με πυκνή, αδιαφανή ατμόσφαιρα, η οποία αποτελείται από άζωτο, μεθάνιο και άλλους απλούς υδρογονάνθρακες και ίσως μοιάζει με τη Γη, όπως αυτή ήταν πριν υπάρξει ζωή, δηλαδή πριν από περίπου 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια.

    Οι επιστήμονες, που προσπαθούν να διεισδύσουν στα μυστικά του Τιτάνα, εντυπωσιάστηκαν από τη μεγάλη έκταση των υγρών επιφανειών στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. "Πρόκειται για ένα πλανήτη όπου τα υγρά είναι εκεί, όχι θαμμένα σε βάθος κι αυτό είναι πολύ συναρπαστικό", δήλωσε ο Τόμπι Όουεν, του πανεπιστήμιου της Χονολουλού, που ειδικεύεται σε θέματα ατμόσφαιρας.

    Το μεθάνιο μπορεί να υπάρχει σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του δορυφόρου λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Ωστόσο, αντίθετα με τη Γη, από την ατμόσφαιρα του Τιτάνα λείπει το οξυγόνο, που είναι απαραίτητο για τη φωτιά. "Δεν υπάρχει καμιά διαθέσιμη πηγή οξυγόνου, πράγμα που είναι καλό, γιατί αλλιώς ο Τιτάνας θα είχε εκραγεί από καιρό", δήλωσε ο κ. Όουεν.

    Υπενθυμίζεται, πως το Huygens κατάφερε να προσεδαφιστεί την περασμένη Παρασκευή στον Τιτάνα, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 1,5 δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη, έπειτα από ένα διαπλανητικό ταξίδι που διήρκεσε περισσότερο από επτά χρόνια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τιτάνιο τοπίο

    Σχετικά Links:

    Huygens- ESA

    Huygens- NASA

    [21] Οικονομία

    Νέα εποχή για την ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς H Liberation περνά στο Κεφάλαιο

    21/1/2005 7:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/1/2005 7:45:30 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Agence Francaise de Presse

    Νέα εποχή για τη γαλλική εφημερίδα Liberation. Η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς, η οποία ιδρύθηκε το 1973 από τον φιλόσοφο Ζαν Πολ Σαρτρ, περνά με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων της, οι οποίοι διατηρούν το 36,4% των μετοχών της, στα χέρια του Εντουάρ ντε Ροτσίλντ, ενός μεγάλου ονόματος του καπιταλισμού. Ο ντε Ροτσίλντ, Πρόεδρος στη Γαλλία της France Galop, εταιρείας που διοργανώνει ιπποδρομίες, γίνεται με το 37% των μετοχών που εξαγόρασε, κύριος μέτοχος της εφημερίδας. Σε πρώτη φάση θα επενδύσει 20.000.000 Ευρώ για την ανάπτυξη της εφημερίδας ενώ πολύ σύντομα θα ρίξει την τιμή της στο ένα Ευρώ από το 1.20 που είναι σήμερα.

    "Λύγισε" από τα χρέη

    Με δηλώσεις του, ο νέος ιδιοκτήτης της Liberation εγγυήθηκε ότι δεν θα κάνει παρέμβαση στο περιεχόμενο της εφημερίδας και υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες του θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη της εταιρείας που βαρύνεται με χρέος 18.000.000 Ευρώ.

    Με εξαίρεση τους τεχνικούς της εφημερίδας, οι οποίοι καταψήφισαν την είσοδο του Ρότσιλντ στο κεφάλαιο της Liberation, οι υπόλοιποι, δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι ψήφισαν μαζικά υπέρ του Γάλλου μεγαλοεπιχειρηματία.

    Η "εν λευκώ επιταγή" που έδωσε στον Ντε Ρότσιλντ, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της Liberation, έχει εξήγηση.

    Η κυκλοφορία τόσο της Liberation, όσο και της Le Monde, έγκριτες γαλλικές εφημερίδες, έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια σημαντική κάμψη .

    Τα τελευταία δυο χρόνια, η κυκλοφορία της, σε σχέση με το 2000, έπεσε κατά 11.000 φύλλα .


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 January 2005 - 17:55:21 UTC