Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με αναμμένες τις μηχανές οι αγρότες
  • [02] Το Δικαστήριο αποφάσισε Γιούσενκο
  • [03] Αντισυνταγματικός νόμος για τους συμβασιούχους
  • [04] Ναυάγιο στη Βόρεια Κορέα
  • [05] Παρέμβαση Κακλαμάνη για τα ράντζα
  • [06] Η γρίπη των πουλερικών ανησυχεί την Ταϊλάνδη
  • [07] Μία "ροπαλιά" ήταν αρκετή για τον Ηρακλή
  • [08] Κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Αττική
  • [09] Δίνουν την άδεια για επιθέσεις στο Λίβανο
  • [10] Πέρασε στο πάνθεον του ΝΒΑ
  • [11] Μεσολάβηση Ντα Σίλβα για κρίση Κολομβίας-Βενεζουέλας

    [01] Κοινωνία

    Δεν παρεμποδίζουν την κυκλοφορία Με αναμμένες τις μηχανές οι αγρότες

    20/1/2005 7:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/1/2005 10:58:59 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου και της Μαγνησίας, οι οποίοι παρατάσσουν τα τρακτέρ τους σε έξι σημεία της εθνικής οδού (Κιλελέρ, Μεγάλο Μοναστήρι, κόμβος Πλατυκάμπου, Αλμυρός, Βελεστίνο στα Φάρσαλα και κόμβος της Κεφάλωσης), χωρίς ωστόσο να παρεμποδίσουν την κυκλοφορία, καθώς σε θα προβούν σε αποκλεισμούς. Παράλληλα, οι βαμβακοπαραγωγοί Σερρών αποφάσισαν να συγκεντρωθούν στις πλατείες των χωριών τους, ενώ αύριο θα προβούν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών Προμαχώνα. Πάντως, ομάδα αγροτών από τη Φθιώτιδα και την Καρδίτσα προειδοποίησε, ότι θα προβαίνει καθημερινά σε συμβολικές καταλήψεις του οδοστρώματος, στο ύψος του Νέου Μοναστηρίου. Χθες, οι αγρότες της Καρδίτσας προχώρησαν σε δεκάλεπτο συμβολικό κλείσιμο της παλαιάς εθνικής οδού προς την Αθήνα, ενώ, ίσως και σήμερα, να καθορίσουν τη στάση τους οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλονίκης.

    Συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

    Αύριο εκπρόσωποι των βαμβακοπαραγωγών από όλη τη χώρα θα συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσε από την Καρδίτσα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, η παράταξη θα ζητήσει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών, για το αγροτικό.

    Παράλληλα, σήμερα, ο Γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης πραγματοποιεί περιοδεία στο Άργος και το Ναύπλιο, όπου θα συναντηθεί με κομματικά στελέχη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συμφώνησαν στον επανέλεγχο του βαμβακιού

    [02] Κόσμος

    Απερρίφθη η προσφυγή Γιανούκοβιτς Το Δικαστήριο αποφάσισε Γιούσενκο

    20/1/2005 8:09:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Και το όνομα του νέου Προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιουσένκο, απεφάνθη το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας, καθώς απέρριψε αργά την Τετάρτη την τελευταία προσφυγή του πρώην πρωθυπουργού, Βίκτορ Γιανούκοβιτς. "Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η προσφυγή δεν μπορούσε να γίνει δεκτή", δήλωσε ο προεδρεύων του σώματος, Ανατόλι Γιαρέμα, ανακοινώνοντας την απόφαση των δικαστών. Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, οι ισχυρισμοί του Γιανούκοβιτς, ο οποίος κατηγορούσε την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για "παράνομες ενέργειες", προκειμένου να προσβάλλει το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Δεκεμβρίου, δεν αποδείχτηκαν. "Η απόφαση αυτή είναι οριστική και δεν επιδέχεται έφεσης", πρόσθεσε ο Γιαρέμα, καταχειροκροτούμενος από τους συνεργάτες του φιλοδυτικού Γιουσένκο. "Επιτέλους, τα βάσανά μας τελείωσαν. Μπήκε η τελεία. Έχουμε νέο πρόεδρο και πρέπει τώρα να σκεφτούμε πώς θα εργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση", τόνισε ο εκπρόσωπος του Γιούσενκο, Γιούρι Κλιουτσκόφσκι. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Γιανούκοβιτς, Νέστορ Σούφριτς, παραδέχτηκε, ότι η υπόθεση έληξε, κατηγόρησε, ωστόσο το Δικαστήριο για μεροληψία.

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ουκρανίας, αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του, πράγμα το Σαββατοκύριακο. Πάντως, ο ίδιος επιθυμεί η ορκωμοσία του να γίνει το Σάββατο, οπότε η Ουκρανία γιορτάζει την "Ημέρα Ενότητας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκδικάζεται η ένσταση Γιανούκοβιτς

    [03] Κοινωνία

    Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη μετατροπή συμβάσεων Αντισυνταγματικός νόμος για τους συμβασιούχους

    20/1/2005 8:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/1/2005 10:55:34 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Αντισυνταγματικό έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου το Νόμο 3051 του 2002, που μετέτρεπε σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των απασχολούμενων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε επίσης αντισυνταγματική την παράταση δύο μηνών στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για κατάταξη στο Δημόσιο των συμβασιούχων, που έδινε ο ίδιος νόμος, προκειμένου οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου να μετατραπούν σε αορίστου και οι συμβασιούχοι να μονιμοποιηθούν. Την ίδια άποψη με την Ολομέλεια, ότι δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της έναρξης ισχύος των αναθεωρημένων διατάξεων του Συντάγματος, είναι αντισυνταγματική οποιαδήποτε άλλη μετατροπή εκ του νόμου συμβάσεων σε αορίστου, είχε και το Α Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στο μεταξύ, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αφορά το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου για τους συμβασιούχους.

    [04] Κόσμος

    Δεκατέσσερις αγνοούμενοι Ναυάγιο στη Βόρεια Κορέα

    20/1/2005 8:31:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δεκατέσσερις άνθρωποι αγνοούνται μετά από το ναυάγιο ενός φορτηγού πλοίου στα ανοιχτά της Βόρειας Κορέας. Το νοτιοκορεατικό πλοίο "Παϊονίρναγια", χωρητικότητας 2.862 τόνων, βυθίστηκε σε απόσταση 260 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Γκοσεόνγκ, ενώ κατευθυνόταν προς το κινεζικό λιμάνι Τσινγκντάο. Από τους 18 ναυτικούς, που επέβαιναν στο πλοίο (μεταξύ των οποίων οκτώ Βιετναμέζοι και Κινέζοι) σώθηκαν τέσσερις, δύο Βιετναμέζοι και δύο Νοτιοκορεάτες, οι οποίοι περισυνελέχθησαν από ρωσικό πλοίο, που έπλεε στην περιοχή. Σύμφωνα με την αστυνομία της Νότιας Κορέας, στην περιοχή σπεύδουν σωστικά συνεργεία, όμως θα χρειαστούν αρκετές ώρες για να φτάσουν στο σημείο του ναυαγίου. Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τη Βόρεια Κορέα να επιτρέψει στα σκάφη να προχωρήσουν στην επιχείρηση διάσωσης στα ύδατά της.

    [05] Κοινωνία

    Σαφές μήνυμα σε λίγους μεγαλογιατρούς Παρέμβαση Κακλαμάνη για τα ράντζα

    20/1/2005 9:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/1/2005 11:55:40 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη, συνοδεία δημοσιογράφων, πραγματοποίησε λίγο πριν τις 10 το βράδυ στο Λαϊκό Νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης. Αφορμή της επίσκεψης, στάθηκαν οι εικόνες, που μετέδωσαν τηλεοπτικά ρεπορτάζ και έδειχναν 13 ράντζα στις δύο παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου, στο τέλος της εφημερίας του νοσοκομείου, που έληγε στις 8 χτες το πρωί, ενώ υπήρχαν 20 κλίνες κενές. Ο υπουργός Υγείας, αφού διαπίστωσε, πως δεν υπήρχαν πλέον ράντζα, εξήγησε, ότι το νέο σύστημα εφημεριών πρέπει πάση θυσία να πετύχει και κατηγόρησε μερίδα μεγαλογιατρών, που "λειτουργούν ως τροχοπέδη με παλαιές πελατειακές αντιλήψεις στην πρόοδο, του νέου συστήματος εφημεριών".

    "Είμαι με το μέρος του κόσμου, που ταλαιπωρείται"

    Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε, πως "κάποιοι ίσως να μην θέλουν να πετύχει το σύστημα αλλά εγώ είμαι με το μέρος του κόσμου, που ταλαιπωρείται".

    Σχετικά με τις καταγγελίες για τα ράντζα, τόνισε, πως παρέμειναν στους διαδρόμους μόνον για τρεις ώρες και στη συνέχεια οι ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε θαλάμους.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κύριος Κακλαμάνης τόνισε, ότι οι γιατροί οφείλουν να συνεργασθούν με το υπουργείο Υγείας στην εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών, επισημαίνοντας, ότι ορισμένοι πρέπει να καταλάβουν πως δουλεύουν σε δημόσια νοσοκομεία κι όχι σε ιδιωτικές κλινικές.

    Στο μεταξύ, διεμήνυσε, ότι θα ακολουθήσει έρευνα και εάν προκύψουν ευθύνες γιατρών δεν αποκλείεται να εκδιωχθούν από το ΕΣΥ. Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις εφημερίες.

    Πάντως, τόνισε, πως κανείς δεν ισχυρίστηκε, πως τα ράντζα έχουν εξαλειφθεί από τα νοσοκομεία αλλά με βάση τα πρώτα στοιχεία από το πιλοτικό σύστημα εφαρμογής των εφημεριών φαίνεται, ότι έχουν μειωθεί σε ποσοστό, που αγγίζει ακόμη και το 90% σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

    Νωρίτερα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, ο υπουργός υγείας εκτίμησε ότι το νέο σύστημα εφημεριών θα αποδώσει καρπούς σε βάθος χρόνου.

    [06] Υγεία

    Εντοπίστηκαν νέα κρούσματα Η γρίπη των πουλερικών ανησυχεί την Ταϊλάνδη

    20/1/2005 9:07:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων της γρίπης των πουλερικών σε δύο επαρχίες της χώρας, όπως έγινε γνωστό σήμερα από επίσημη πηγή. Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από το Βιετνάμ ότι μια 18χρονη πέθανε την Τετάρτη στην πόλη Χο Τσι Μινχ από την ασθένεια αυτή, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους έξι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης, ο ιός της γρίπης των πουλερικών εντοπίστηκε σε κοκόρια αγώνων στην επαρχία Ραγιόνγκ και σε κοτόπουλα στην επαρχία Πιτσανούλοκ. Πέρυσι από την ασθένεια αυτή μόνο στην Ταϊλάνδη έχασαν τη ζωή τους δώδεκα άνθρωποι.

    [07] Αθλητισμός

    Μία "ροπαλιά" ήταν αρκετή για τον Ηρακλή

    20/1/2005 10:03:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Άτυπη ρεβάνς για την πρόσφατη ήττα του "Γ. Καραϊσκάκη" πήρε χθες ο Ηρακλής, ο οποίος με τη νίκη του 1-0 επί του Ολυμπιακού, πραγματοποίησε παράλληλα και το πρώτο του βήμα για την φάση των "8" του Κυπέλλου Ελλάδας. Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης πέτυχε λίγο μετά το εναρκτήριο λάκτισμα ο Παντελής Καπετάνος στο 2. Στους άλλους χθεσινούς αγώνες της διοργάνωσης ο Απόλλωνας Καλαμαριάς απέσπασε πολύτιμη ισοπαλία 1-1 στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ. Οι Κρητικοί προηγήθηκαν στο 20 με κεφαλια του Νουαφόρ, ενώ οι Καλαμαριώτες "χτύπησαν" στο 88 με τον Ορφανό. Τον πρώτο λόγο στην πρόκριση πήρε όμως και ο Πανιώνιος, ο οποίος με το γκολ του Μέσσαρος στο 33 μετέτρεψε τη ρεβάνς της Ν. Σμύρνης σε τυπική διαδικασία.

    Άτυπη ρεβάνς γιατο Γηραιό

    Με το ίδιο νόμισμα πλήρωσε τον "λειψό" Ολυμπιακό ο Ηρακλής στο Καυταντζόγλειο, καθώς η αναμέτρηση των δύο ομάδων για τους "16" του Κυπέλλου Ελλάδας κρίθηκε, όπως και στην προ τριών ημερών συνάντηση του πρωταθλήματος από ένα γκολ. Αυτό του Παντελή Καπετάνου στο 2, που έκοψε από την αρχή του αγώνα τα πόδια των "ερυθρόλευκων". Ο νεοαποκτηθείς Επαλέ με μακρινή μπαλιά βρήκε τον Παντελή Καπετάνο στη μεγάλη περιοχή του Ολυμπιακού. Ο νεαρός επιθετικός του Ηρακλή στόπαρε τη μπάλα και με προσποίηση "άδειασε" τον Βενετίδη και έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Νικοπολίδη ανοίγοντας το σκορ 1-0.

    Ο Ολυμπιακός στη συνέχεια προσπάθησε να αντιδράσει αλλά χωρίς εξι βασικούς του παίκτες (Ζιοβάνι, Ριβάλντο, Σούρερ, Γεωργάτο, Τζόρτζεβιτς και Γεωργιάδη) θύμιζε ομάδα χωρίς αρχή και τέλος. Παρόλα αυτά οι φιλοξενούμενοι έφτασαν κοντά στην ισοφάριση ο 26΄, όταν το συρτό σουτ του Ταραλίδη προσέκρουσε στο δεξί κάθετο δοκάρι του Αμπάρη. Από την πλευρά του πάντως, ο Ηρακλής θα μπορούσε να διπλασιάσει στο 44΄ με τον Κώστα Καπετάνο, που από πολύ καλή θέση σούταρε άουτ.

    Ο Ηρακλής στην προσπάθειά του να διπλασιάσει τα κερδισμένα του τέρματα, ξεκίνησε το ίδιο δυνατά και στο β ημίχρονο, χάνοντας δύο καλές ευκαιρίες στο πρώτο δεκάλεπτο, αρχικά με τον Επαλέ (52΄) που επιχείρησε σέντρα-σουτ στέλνοντας τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Νικοπολίδη, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Παντελής Καπετάνος απέφυγε και τον διεθνή τερματοφύλακα αλλά πλάσαρε άουτ. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, βλέποντας την ομάδα του "να μην τραβάει" προσπάθησε να "ανακατέψει την τράπουλα". Έτσι αντικατέστησε τον πολύ εκνευρισμένο Καστίγιο με τον Ντ΄ Ακόλ και τον βραδύ Ταραλίδη με τον Μαυρογενίδη, για να αποκτήσει ταχύτητα στα πλάγια, όμως και πάλι η βελτίωση υπήρξε ανεπαίσθητη αφού ο Μάριτς εξακολουθούσε να υστερεί στα οργανωστικά καθήκοντά του.

    Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, ήταν να πραγματοποιήσει ο Ολυμπιακός την πρώτη του ορθά οργανωμένη επίθεση στο 76΄, όταν ο Οκκάς σέντραρε από αριστερά και ο Ντ΄ Ακόλ έπιασε (πιεζόμενος) άστοχη καρφωτή κεφαλιά. Δύο καλές στιγμές επίσης οι ερυθρόλευκοι είχαν στο 83 και στο 86, αλλά ούτε ο Ντ Ακόλ, ούτε ο Οκκάς κατάφεραν να διαφοροποιήσουν το τελικό 1-0, που έδωσε το προβάδισμα στον Ηρακλή εν όψει του επαναληπτικού.

    Ο διαιτητής κ. Καρατζάς "κιτρίνισε" τους Δρούγα, Σεγκιρί, Ιωάννου, Καστίγιο, Καφέ

    ΗΡΑΚΛΗΣ (Σάββας Κωφίδης): Αμπάρης, Σνάουτσερ, Δρούγας, Ιωάννου, Παπαζαχαρίας, Επαλέ (67΄ Παπαποστόλου), Μπακιρτσίογλου, Καπετάνος Κ. (85΄ Λαγός), Πουρσανίδης (64΄ Κεϊτά), Σεγκιρί, Καπετάνος Π.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Νικοπολίδης, Πάντος, Βενετίδης, Κωστούλας, Βάλλας, Στολτίδης, Ταραλίδης (60΄ Μαυρογενίδης), Καφές, Μάριτς (85΄ Φιλιππάκος), Καστίγιο (54΄ Ντ΄ Ακόλ), Οκκάς.

    [08] Κοινωνία

    Από τις καταρρακτώδεις βροχές Κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Αττική

    20/1/2005 9:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/1/2005 11:29:36 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σοβαρά προβλήματα έχουν προκαλέσει στην Αθήνα οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώνονται από αργά το βράδυ της Τετάρτης. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται με δυσκολία σε πολλούς δρόμους της Αθήνας, κυρίως στην εθνική Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Χαλυβουργικής και στην παραλιακή. Συγκεκριμένα, είναι κλειστή η παλαιά παραλιακή λεωφόρος, έτσι στο ρεύμα προς Πειραιά τα οχήματα εκτρέπονται από Ζησιμοπούλου προς Συγγρού και στο ρεύμα προς Γλυφάδα, μέσω Θησέως. Επίσης, έχει πλημμυρίσει το οδόστρωμα στο ύψος της Χαλυβουργικής στο ρεύμα εξόδου. Η κυκλοφορία διεξάγεται από μιάμιση λωρίδα, ενώ έχει πλημμυρίσει και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Πυρκάλ. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία το πρωί δέχθηκε τρεις κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ χωρίς πρόβλημα πραγματοποιήθηκε ο απεγκλωβισμός δύο οδηγών στην Καλλιρρόης και τη Χαλυβουργική.

    [09] Κόσμος

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Χααρέτζ Δίνουν την άδεια για επιθέσεις στο Λίβανο

    20/1/2005 10:16:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    "Πράσινο φως" για στρατιωτική επιχείρηση στο Λίβανο έδωσε το κυβερνητικό συμβούλιο στο Ισραήλ, σύμφωνα με την εφημερίδα Χααρέτζ, μετά από τρεις επιθέσεις, που έγιναν στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, από αντάρτες της Χεζμπολάχ. Όπως ανέφερε η Χααρέτζ, στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, στην οποία για πρώτη φορά πήραν μέρος και μέλη του Εργατικού Κόμματος, συζητήθηκαν οι πιθανοί στόχοι μίας στρατιωτικής επιχείρησης στο Λίβανο. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ δήλωσε, ότι η Χεζμπολάχ με τις επιθέσεις αυτές επιχειρεί να αποτρέψει την προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ του Ισραήλ και του Παλαιστινίου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς. "Η Χεζμπολάχ, η Συρία και το Ιράν, κάνουν τα πάντα για να υπονομεύσουν οποιαδήποτε πρόοδο", υποστήριξε ο Μοφάζ. Πάντως, δεν έγινε σαφές εάν στο κυβερνητικό συμβούλιο του Ισραήλ συζητήθηκε το ενδεχόμενο ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στο Λίβανο. Μέχρι τώρα το Ισραήλ απαντά στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ με αεροπορικές επιδρομές, ή με μπαράζ συστοιχιών πυροβολικού εναντίον στρατοπέδων της οργάνωσης στο νότιο Λίβανο.

    Ανοίγει μεθοριακός σταθμός ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο, το Ισραήλ επέτρεψε την επαναλειτουργία του μεθοριακού σταθμού ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο, που παρέμεινε κλειστός επί έξι εβδομάδες.

    "Καταλήξαμε σε συμφωνία με το Ισραήλ για να επαναλειτουργήσει από αύριο ο μεθοριακός σταθμός για τους ταξιδιώτες από την Αίγυπτο" τόνισε ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων, ενώ ισραηλινή στρατιωτική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ο σταθμός θα ανοίξει και πάλι εντός των επομένων ημερών.

    [10] Αθλητισμός

    Πέρασε στο πάνθεον του ΝΒΑ

    20/1/2005 10:42:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Χαραγμένη" στη μνήμη όλων θα μείνει η εμφάνιση του ΛεΜπρόν Τζέιμς στον αγώνα των Κλίβελαντ Καβαλίερς με τους Μπλέϊζερς στο Πόρτλαντν, στον αγώνα που διεξήχθη τα ξημερώματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το ΝΒΑ. Ο 20χρονος ΛεΜπρόν με 27 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ πέτυχε το παρθενικό του "τριμπλ νταμπλ" που έμελλε να τον βάλει στο βιβλίο των ρεκόρ του ΝΒΑ, καθώς έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του αθλήματος, που πέτυχε "τριμπλ νταμπλ" σε αγώνα του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Αυτό λοιπόν ήταν το "κερασάκι" στην τούρτα των Καβαλιερς, που επικράτησαν με 101-107 επί των Μπλεϊζερς. Στους υπόλοιπους αγώνες νίκες πέτυχαν μεταξύ άλλων οι "Λιμνάνθρωποι", οι "Σέλτικς", "Ράπτορς" και τα "Σπηρούνια".

    Βρυχήθηκαν οι "Αρκούδες" στο Φοίνιξ

    Βορά στις ορέξεις των "Αρκούδων" του Μέμφις έγιναν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι οι Φοίνιξ Σανς, οι οποίοι ηττήθηκαν από τους Γκρίζλις με 79-88 και πρόσθεσαν ένα ακόμη άσχημο αποτέλεσμα στο αρνητικό γαϊτανάκι των τελευταίων αγωνιστικών. Πρωταγωνιστές των φιλοξενούμενων ήταν οι Μπόνζι Γουίλιαμς με 16 πόντους και ο Στρομάιλ Σουίφτ με δύο λιγότερους.

    Στο Λος Αντζελες η Μινεσότα πίστεψε, ότι απόντος του Κόμπε Μπραϊαντ θαείχε ένα όμορφο βράδι, αλλά αποδείχθηκε ότι λογάριασε χωρίς τον... ξενοδόχο. Στην προκειμένη περίπτωση το ρόλο αυτό επωμίστηκε ο ο "αντι -Μπραϊαντ" Τσάκι Ατκινς, ο οποίος όχι μόνο κάλυψε με τον καλύτερο τρόπο το κενό του τραυματία συμπαίκτη του, αλλά με 25 πόντους και 11 ριμπάουντ οδήγησε τους Λεϊκερς στη νίκη επί των Τίμπεργουλβς με 93-90.

    Πάνω από... τριάντα ένα τράβηξε ο Βινς Κάρτερ στο Ιστ Ράδερφοντ, αλλά όχι μόνο δεν "κάηκε", αλλά αντίθετα με τους 33 πόντους που πέτυχε "τσουρούφλισε" για τα καλά τους Μιλγουόκι Μπακς, που γνώρισαν την ήττα με 90-96 από το Νιου Τζέρσεϊ. Τριάντα πόντους για τους νικητές πέτυχε και ο Ρεντ.

    Στους υπόλοιπους αγώνες είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Βοστώνη-Σικάγο 92-83, Τορόντο-Νέα Υόρκη 98-81, Σαρλότ-Φιλαδέλφεια 105-107, Μαϊάμι-Ατλάντα 111-92, Νέα Ορλεάνη-Ιντιάνα 90-87, Σαν Αντόνιο-Κλίπερς 80-79, Φοίνιξ-Μέμφις 79-88.

    [11] Κόσμος

    Μετά από συνάντηση με τον Κολομβιανό ομόλογό του Μεσολάβηση Ντα Σίλβα για κρίση Κολομβίας-Βενεζουέλας

    20/1/2005 10:48:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο ντα Σίλβα, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, προκειμένου να τερματιστεί η διπλωματική κρίση μεταξύ της Κολομβίας και της Βενεζουέλας, μια κίνηση που σύμφωνα με τους αναλυτές μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση των διαφορών των δύο χωρών. Αυτό δήλωσε η Κολομβιανή υπουργός Εξωτερικών Καρολίνα Μπάρκο, μετά τη συνάντηση που είχε ο Βραζιλιάνος ηγέτης με τον Κολομβιανό ομόλογό του, Αλβάρο Ουρίμπε, στην πόλη Λετίσια του Αμαζονίου. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας του στην Μπογκοτά και ανέστειλε τα διμερή αναπτυξιακά προγράμματα μέχρι η Κολομβία να ζητήσει συγγνώμη για την απαγωγή ενός αντάρτη των FARC από το Καράκας τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Αιτία της κρίσης η απαγωγή αντάρτη των FARC

    Ο Ροντρίγκο Γκράντα, ο φερόμενος ως "υπουργός Εξωτερικών" των FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), απήχθη από αστυνομικούς της Βενεζουέλας, οι οποίοι είχαν δωροδοκηθεί και μεταφέρθηκε στην Κολομβία. Αντί για απολογία, η Κολομβία, που είναι στενή σύμμαχος των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας τις σχετικές αποδείξεις, δηλαδή ότι δικοί της αξιωματούχοι βοήθησαν τον Γκράντα και πως και άλλοι αντάρτες των FARC έχουν καταφύγει στη χώρα αυτή.

    Ο Λούλα, που είναι αριστερός, όπως ο Τσάβες, αλλά διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ουρίμπε, πιστεύεται πως είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να μεσολαβήσει. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η δική του παρέμβαση μπορεί να δώσει στις δύο χώρες τη δικαιολογία που χρειάζονται για να προχωρήσουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 January 2005 - 9:57:27 UTC