Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το χόκεϊ επί πάγου ζητά γήπεδο
  • [02] Ηλεκτρονικός διαιτητής
  • [03] Δεκτός επί της αρχής ο Βασικός Μέτοχος
  • [04] Επίορκοι δικαστές, δικηγόροι και γιατροί
  • [05] Το νέο πρόσωπο της ΕΡΤ
  • [06] Σχέδια νέας φορολογίας ακινήτων
  • [07] Έμφαση στη μείωση των δαπανών

    [01] Αθλητισμός

    Το χόκεϊ επί πάγου ζητά γήπεδο

    19/1/2005 1:55:00 μμ

    Μια εναλλακτική αλλά πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη πρόταση για το μέλλον του χόκεϊ επί πάγου, κατέθεσε με επιστολή του στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, ο αρχηγός της εθνικής ομάδας, Δημήτρης Καλύβας. Ο διεθνής αθλητής ζητά την διαμεσολάβηση του υφυπουργού για την μετατροπή κάποιας εκ των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε παγοδρόμιο, καθώς όπως αναφέρει το Μάιο έκλεισε και το τελευταίο εν λειτουργία προπονητήριο του αθλήματος με αποτέλεσμα τόσο όσοι ασχολούνται με το άθλημα αυτό, όσο και αθλητές παρεμφερών αγωνισμάτων όπως το καλλιτεχνικό πατινάζ, το πατινάζ ταχύτητας και το κέρλινγκ, να μην έχουν χώρους να προπονηθούν και να απειλούνται με αφανισμό.

    Εύκολη μετατροπή

    Ο κ. Καλύβας, τονίζει επίσης στην επιστολή του ότι, "... εύκολα μετατρέπεται κάποιο στάδιο σε παγοδρόμιο και πολύ εύκολα μπορεί να συντηρηθεί και να αξιοποιηθεί, αναπτύσσοντας τα αθλήματα και παράλληλα δημιουργώντας ένα νέο χώρο ψυχαγωγίας και διασκέδασης για όλους".

    Και ο αρχηγός της Εθνικής καταλήγει: "Σας ζητάμε να εντάξετε στον προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού σχετικά με την πραγματοποίηση έργων για τον αθλητισμό το παγοδρόμιο της Αθήνας και να ζητήσετε με τη σειρά σας από τους συμβούλους να εξετάσουν τα συγκριτικά οφέλη ενός τέτοιου σχεδίου. Είμαστε σίγουροι πως μόλις ανακαλύψουν τη δυναμική που κρύβεται πίσω από αυτό το έργο θα ενθουσιαστούν και εκείνοι όσο και εμείς με το αγαπημένο μας άθλημα".

    [02] Τεχνολογία

    Ηλεκτρονικός διαιτητής

    19/1/2005 8:00:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Όταν πριν λίγο καιρό οι οπαδοί της Τότεναμ γούρλωναν τα μάτια παρατηρώντας το διαιτητή του παιχνιδιού να χάνει ένα καθαρότατο γκολ του Πέδρο Μέντες, μια μικρή γερμανική εταιρεία έτριβε τα χέρια της. Γιατί; Μα γιατί δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερη δωρεάν διαφήμιση για το προϊόν της, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής του: ένα ραδιο-τσιπάκι, το οποίο όντας ενσωματωμένο μέσα στη μπάλα θα ειδοποιεί τον απρόσεκτο διαιτητή ανά πάσα στιγμή για την ακριβή της θέση.

    Στο τελικό στάδιο οι δοκιμές

    Τότε ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ είχε προϊδεάσει για το διαφαινόμενο τέλος των αμφισβητούμενων φάσεων, καθώς η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου συνεργαζόταν ήδη με τη γερμανική εταιρεία Cairos Technologies, επιστήμονες του Ινστιτούτου Φράουνχοφερ και την εταιρεία αθλητικών ειδών ADIDAS, για την ανάπτυξη του ραδιο-τσιπ.

    Πάντως, εμπνευστής της ιδέας είναι η Cairos Technologies, μια μικρή εταιρεία πέντε υπαλλήλων, με έδρα τη γερμανική πόλη Καρλσμπαντ.

    Η αφορμή για να μην ξανακουστεί σε αγώνα τον αν "η μπάλα ήταν μέσα ή έξω" δόθηκε το 1999 από μια ομάδα Γερμανών φιλάθλων που έζησαν παρόμοιο "δράμα" με εκείνο των οπαδών της Τότεναμ. Έκτοτε η Cairos άρχισε να προσπαθώντας να δώσει λύση στο θέμα. Στην αρχή πειραματίστηκαν με ακτίνες λέιζερ και φωτεινές οριοθετήσεις, προτού τελικά τους κερδίσει η εκδοχή του μικροτσίπ, το οποίο δημιούργησαν με τη βοήθεια των ειδικών του Ινστιτούτου Φράουνχοφερ.

    Το μικροτσίπ, το οποίο μαζί με την μπαταρία του ζυγίζει όλο κι όλο 12 γραμμάρια, εκπέμπει 2.000 σήματα ανά δευτερόλεπτο σε ένα δίκτυο από 12 στρατηγικά τοποθετημένες κεραίες. Τα δεδομένα για τη θέση της μπάλας αποστέλλονται από εκεί σε ένα κεντρικό υπολογιστή και δεδομένου ότι λειτουργεί σε "πραγματικό χρόνο" μπορεί να ειδοποιήσει το διαιτητή σε κλάσματα δευτερολέπτου για το αν μπήκε γκολ ή όχι. Επίσης το όλο σύστημα λειτουργεί σε τρεις διαστάσεις συνεπώς μπορεί να αποφανθεί πότε η μπάλα έχει περάσει τη νοητή γραμμή της εστίας.

    Σύμφωνα με τον Oliver Braun εκ των ιδρυτών της Cairos δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα ειδοποιείται ο διαιτητής, ωστόσο ως πιθανότερη φαίνεται η εκδοχή αυτό να γίνεται μέσω του "δονούμενου περιβραχιόνιο", που ήδη χρησιμοποιείται ως τρόπος επικοινωνίας με τον επόπτη.

    Αν και δεν έχει ανακοινωθεί το πότε θα είναι έτοιμη αυτή η μπάλα-ρεφερί η Adidas την έχει ήδη χαρακτηρίσει ως καινοτόμο επίτευγμα και "έργο τέχνης στον τομέα των ειδών ποδοσφαίρου".

    Πάντως, το όλο θέμα της χρήσης της τεχνολογίας ως μέσο πρόληψης των αμφισβητούμενων φάσεων θα τεθεί επί τάπητος στην ετήσια συνεδρίαση του ΔΣ της FIFA, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έρχονται οι μπάλες της επόμενης γενιάς

    [03] Πολιτική

    Εν μέσω έντονης κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης Δεκτός επί της αρχής ο Βασικός Μέτοχος

    19/1/2005 8:41:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Υπερψηφίστηκε την Τετάρτη επί της αρχής από την πλειοψηφία, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για το Βασικό Μέτοχο, μετά από έντονη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση. Η συζήτηση για το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται την Πέμπτη. Για απολύτως συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο ρυθμίσεις που οδηγούν στην πάταξη της διαπλοκής έκαναν λόγοι οι υπουργοί και της ΝΔ. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι να ελέγξει οικονομικά τα ΜΜΕ, ενώ ανοίγει μέτωπο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές επαγγελίες. ΚΚΕ και Συνασπισμός επέκριναν τα δύο μεγάλα κόμματα για την πολιτική τους στα θέματα διαφάνειας στο δημόσιο βίο, ενώ αυστηρή κριτική στο νομοσχέδιο, άσκησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών χαρακτηρίζοντάς το επιβαρυντικό για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

    Έντονη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση

    Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση με εκατέρωθεν βολές μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος στις ομιλίες τους υποστήριξαν ότι ο νόμος έχει ως στόχο τη διαπλοκή, ενώ το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "φωτογραφικές διατάξεις" που έχουν ως στόχο να πλήξουν συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

    Σκληρή γλώσσα κατά του ΠΑΣΟΚ για την στάση που τηρεί χρησιμοποίησε ο υπουργός Επικρατείας, Θόδωρος Ρουσόπουλος, χαρακτηρίζοντας άσχετες και αντισυνταγματικές τις προτάσεις του πρόεδρου του κόμματος, Γιώργου Παπανδρέου, για την καταπολέμηση της διαπλοκής και τόνισε ότι ο ίδιος δεν προσήλθε καν στη Βουλή για να τις υποστηρίξει.

    "Δεν περιμένουμε να μας χειροκροτήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά η κοινωνία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος, προσθέτοντας ότι "το νομοσχέδιο έχει εγκριθεί ήδη από την κοινωνία".

    "Σας προκαλώ επί μέρες: Φέρτε δικό σας νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο", είπε ο Υπουργός Επικρατείας καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει τις απόψεις της αντί να περιορίζεται σε στείρα κριτική χωρίς επιχειρήματα.

    Νωρίτερα, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αλληλοκατηγορίες σχετικά με το νομοσχέδιο.

    "Πρόθεσή μας είναι να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της αθέμιτης συναλλαγής"

    Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κοπεί ο "ομφάλιος λώρος της αθέμιτης συναλλαγής" τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, προσθέτοντας ότι "η μοιρολατρία απέναντι στα φαινόμενα διάβρωσης του δημόσιου βίου, ισοδυναμεί με πολιτική συνενοχή-δηλαδή με ενοχή" και πως "η κυβέρνηση της ΝΔ, θα επιθυμούσε, το νομοσχέδιο αυτό να καταστεί τεκμήριο αθωότητας όλου του πολιτικού κόσμου".

    "Η επιλογή της κυβέρνησης να εξαντλήσει τα περιθώρια αυστηρότητας στο θέμα του βασικού μετόχου, παραμελώντας, ή υποβαθμίζοντας τα άλλα θέματα, υποκρύπτει σκοπιμότητες" ανέφερε στην ομιλία του ο Γιάννος Παπαντωνίου και παραλλήλισε τις διατάξεις για την παραδοχή οικονομικής εξάρτησης των συγγενών των επιχειρηματιών με "τις ρυθμίσεις της δεκαετίας του 50 για τους συγγενείς των κομμουνιστών".

    Το ίδιο επιχείρημα επικαλέστηκε και ο πρώην υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος έκανε λόγο για "επιστροφή στο Μεσαίωνα με τη θεωρία της συλλογικής ευθύνης" και χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο το νομοσχέδιο.

    "Το νομοσχέδιο τιμωρεί κάποιους που υποτίθεται ότι σας εχθρεύονταν και ευνοεί κάποιους που υποτίθεται ότι σας στήριζαν" τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Πάγκαλος, και πρόσθεσε: "Η παράταξή μας πλήρωσε πολύ ακριβά το μέτωπο με τους εκδότες το 1989. Το ίδιο θα συμβεί με εσάς, όταν τολμήσετε πραγματικά να ορθώσετε το ανάστημά σας".

    Στην παρέμβασή του ο κ. Πάγκαλος είπε ακόμη ότι υπάρχουν πολιτικοί που χρηματίζουν δημοσιογράφους και υποστήριξε ότι θα πρέπει θα ελεγχθούν τα πόθεν έσχες των δημοσιογράφων.

    Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, είπε ότι σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν παρατηρούνται τα φαινόμενα παραβίασης του Συντάγματος που συντελούνται στην Ελλάδα, εδώ και δύο τετραετίες.

    "Δυστυχώς, με την εισαγωγή της ιδιωτικής τηλεόρασης η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΣΥΝ, έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα των εκδοτών που ηρνείτο να ικανοποιήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου", είπε ο κ. Κακλαμάνης και εκτίμησε ότι "την τριετία της ΝΔ, γέμισε η χώρα κανάλια, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα, να έχει παραδοθεί η ενημέρωση και η επιμόρφωση του λαού σε ελάχιστους επιχειρηματίες".

    "Πρόβλημά μας δεν είναι ποιος τσιμπολογάει λεφτά από τα δημόσια έργα-αυτό έπεται. Το πρόβλημά μας είναι το ότι το υφιστάμενο καθεστώς δεν ανταποκρίνεται, ούτε κατά κεραία σε αυτό που το Σύνταγμα επιβάλλει για αντικειμενική, με ίσους όρους μετάδοσης ενημέρωσης και ειδήσεων", υποστήριξε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε ότι το ΕΣΡ δε θα έπρεπε να ασχολείται με την έκδοση πιστοποιητικών διαφάνειας, αλλά με τον έλεγχο της ανταπόκρισης των καναλιών στις συνταγματικές επιταγές.

    Στην παρέμβασή του, ο κ. Κακλαμάνης έκανε λόγο για φωτογραφική διάταξη με σκοπό να πλήξει τους επιχειρηματίες Κόκκαλη και Μπόμπολα.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας στον κ. Κακλαμάνη επεσήμανε ότι το ΕΣΡ με το νομοσχέδιο ισχυροποιείται τόσο θεσμικά όσο και από άποψη υποδομών και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της όλες τις προτάσεις που κατά καιρούς διετύπωσε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Κακλαμάνη περί "φωτογραφικών διατάξεων", ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι τέτοιου είδους επικρίσεις "δεν αγγίζουν την κυβέρνηση που έχει εκλεγεί για να δώσει αγώνα κατά της διαπλοκής".

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας.

    Κριτική από τον ΣΕΒ για το Βασικό Μέτοχο

    Έντονη κριτική στο νομοσχέδιο άσκησε ο πρόεδρος του ΣEB, Oδυσσέας Kυριακόπουλος. Ο κ. Κυριακόπουλος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο "δε θα έχει το αποτέλεσμα που αναμένεται, ενώ θα προσθέσει πολύ μεγάλο κόστος σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τα ΜΜΕ, αλλά συναλλάσσονται με κάποιον εύλογο τρόπο με το Δημόσιο".

    Αν και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει στις προτεραιότητές της τα θέματα της διαφάνειας και της διαπλοκής, εκτίμησε ότι η λύση που επέλεξε είναι λάθος χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο "ελληνική ιδιαιτερότητα που προκαλεί γέλιο" στους ξένους.

    Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι θα πρέπει να κατοχυρωθούν διαφανείς και απλές διαδικασίες στους διαγωνισμούς για τα έργα και τις προμήθειες του Δημοσίου που θα διασφαλίζουν ότι δε θα υπάρχουν παρεμβάσεις από κανέναν και λιγότερο κράτος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υψηλοί τόνοι για τον "βασικό μέτοχο"

    [04] Κοινωνία

    Καταγγελίες για στημένες δίκες Επίορκοι δικαστές, δικηγόροι και γιατροί

    19/1/2005 9:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι καταγγελίες για κυκλώματα επίορκων δικαστικών, δικηγόρων και γιατρών, που φέρονται να έστηναν δίκες, έναντι αδράς αμοιβής. Στην υπόθεση εμπλέκονται τα ονόματα γνωστών νομικών και λειτουργών της Θέμιδος. Ήδη, από την ανακρίτρια Τόνια Ηλία, αφαιρέθηκαν όσες υποθέσεις χειριζόταν μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση ενώ σε όσες είχαν βγει αποφάσεις θα εκδικασθούν εκ νέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες θα ασκηθούν οι πρώτες διώξεις εναντίον γιατρών και δικηγόρων.

    Μεμονωμένα περιστατικά

    Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλούν οι καταγγελίες για κυκλώματα με δικαστικούς και δικηγόρους που φέρονται να χρηματίζονται και να μεσολαβούν για την έκδοση ευνοϊκών αποφάσεων, παρεμβαίνοντας στις θεσμοθετημένες διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης.

    Όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Δ. Λινός, το φαινόμενο δεν είναι γενικευμένο.

    "Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι δεν πρόκειται για κυκλώματα που έχουν κάποιο εύρος" ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι οι ύποπτες υποθέσεις θα ελεγχθούν τάχιστα και αποτελεσματικότατα.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να την εμπιστεύεται το κοινό.

    "Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δικαστών πρέπει να είναι ήσυχη και αμέριμνη ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κοινωνίας μας" είπε χαρακτηριστικά.

    Την εκτίμηση ότι τα φαινόμενα χρηματισμού στους κόλπους της Δικαιοσύνης είναι πάρα πολύ λίγα, έκανε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Χ. Γεραρής.

    Παράλληλα ζήτησε κάθαρση και στο χώρο των δικηγόρων.

    "Υπάρχουν δικηγόροι και δυστυχώς αυτό το ακούμε χρόνια, οι οποίοι λένε δώστε μας και τόσα χρήματα για το δικαστή" τόνισε και πρόσθεσε

    "Μην πω άλλα περισσότερα, ποιοι είναι αυτοί οι δικηγόροι και πώς τα ΜΜΕ πολλούς από αυτούς τους έχουν και σε μεγάλη εκτίμηση"

    Από την πλευρά του, ο Γερ. Διονυσάτος, προϊστάμενος Πρωτοδικείου Αθηνών, διαβεβαίωσε τους Έλληνες πολίτες, ότι έχουν ενεργοποιηθεί ασφαλιστικές δικλείδες στη Δικαιοσύνη και κανένας δεν μπορεί να διαταράξει τη νομιμότητα τη λειτουργίας της.

    "Μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος θα αποκαλυφθούν τα πάντα" πρόσθεσε σημειώνοντας ότι στη Δικαιοσύνη υπάρχουν μηχανισμοί αυτοκάθαρσης οι οποίοι σύντομα θα αποδώσουν καρπούς.

    Αναμένεται συνέχεια

    Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις και από την ποινική έρευνα που διενεργεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτουν ευθύνες για τρεις με τέσσερις δικαστικούς που εμπλέκονται στο κύκλωμα.

    Για μία από τις υποθέσεις που εξετάζει ο κος Σανιδάς, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας υποστηρίζει ότι ζητήθηκαν 250.000 ευρώ ενώ εμπλέκει και το όνομα του συναδέλφου του Σάκη Κεχαγιόγλου.

    Όταν τέθηκαν υπόψη του κου Κεχαγιόγλου αυτές οι δηλώσεις , αρνήθηκε να απαντήσει.

    Ερωτηθείς για το θέμα, καθώς στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκεται και ένας Αρχιμανδρίτης, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δήλωσε ότι το θέμα θα αντιμετωπισθεί πειθαρχικά.

    "Ο κληρικός αυτός ανήκει στη δύναμη μιας άλλης Μητρόπολης και όχι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, για την οποία έχω την ευθύνη και τη δικαιοδοσία. Ωστόσο, επειδή το θέμα προσλαμβάνει διαστάσεις, με δική μου πρωτοβουλία, κάναμε σύσταση στον οικείο Μητροπολίτη του, να ασκήσει τα εκ του νόμου απορρέοντα δικαιώματά του για την πειθαρχική αντιμετώπιση του ζητήματος " ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι το περιστατικό δημιουργεί θλίψη στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά σημείωσε ότι δεν πρέπει να γενικεύεται το θέμα.

    "Ο κληρικοί είναι και αυτοί άνθρωποι και μπορεί να υποπέσουν σε κάποια σφάλματα" τόνισε Σύμφωνα με πληροφορίες τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ασκηθούν διώξεις σε γιατρούς και δικηγόρους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο πειθαρχικό Κεχαγιόγλου- Κούγιας

    Διευρύνεται η έρευνα για παραδικαστικό κύκλωμα

    [05] Κοινωνία

    Έμφαση στον Πολιτισμό και την Ενημέρωση Το νέο πρόσωπο της ΕΡΤ

    19/1/2005 9:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η ανάδειξη του πολιτισμού και η ενίσχυση του ενημερωτικού τομέα αποτελούν τους βασικούς στόχους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Το νέο πρόσωπο της ΕΡΤ και τις αλλαγές που σχεδιάζονται στα προγράμματα της ΝΕΤ και της ΕΤ-1, παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Παναγόπουλος, σε συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι στους τηλεοπτικούς συντάκτες, μαζί με τα κορυφαία στελέχη της εταιρίας.

    Έμφαση στον Πολιτισμό

    "Η ΕΡΤ θα δώσει μεγάλο βάρος στον πολιτισμό, θα ξοδέψει χρήματα, για να δώσει αυτό το πρόσωπο του πολιτισμού, της ανάδειξης και της μεταφοράς του στο εξωτερικό" Χ. Παναγόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΤ Α.Ε

    Η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και η προβολή του στο εξωτερικό καθώς και η ενίσχυση του τομέα ενημέρωσης είναι οι βασικοί άξονες του νέου προγράμματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

    Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στους τηλεοπτικούς συντάκτες, έδωσε το στίγμα του νέου προγράμματος της ΕΡΤ.

    "Η ΕΡΤ θα δώσει μεγάλο βάρος στον πολιτισμό, θα ξοδέψει χρήματα, για να δώσει αυτό το πρόσωπο του πολιτισμού, της ανάδειξης και της μεταφοράς του στο εξωτερικό" τόνισε.

    Ενδιαφέρον για την Eurovision Οι τηλεοπτικοί συντάκτες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision και για τον ερμηνευτή που θα μας εκπροσωπήσει.

    "Εντός μιας δύο ημερών, θα ανακοινωθεί το όνομα του ερμηνευτή και τα τρία τραγούδια που θα τεθούν στην κρίση του κοινού" υπογράμμισε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Χουλιάρας.

    Ενίσχυση της ενημέρωσης

    Πέρα από τον πολιτισμό βάρος θα δοθεί ακόμα στην ενίσχυση του ενημερωτικού τομέα της ΝΕΤ.

    Από τις αρχές Φλεβάρη, σχεδιάζεται η διεύρυνση της ενημερωτικής απογευματινής ζώνης από τις 5 μέχρι τις 7 και όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης Γιάννης Παπουτσάνης, αυξάνονται τα δελτία ειδήσεων όχι σε έκταση, αλλά σε συχνότητα.

    Στις 29 Ιανουαρίου ξεκινάει στη ΝΕΤ πρωινή ενημερωτική εκπομπή με την Πόπη Τσαπανίδου, η οποία θα προβάλλεται κάθε Σαββατοκύριακο .

    Παράλληλα, στο καθημερινό πρόγραμμα της ΕΡΤ θα ενταχθεί ένα ωριαίο πρόγραμμα για τον τουρισμό από όπου οι Έλληνες θα ενημερώνονται με πολλές χρηστικές πληροφορίες για εκατό προορισμούς σε όλη τη χώρα.

    Όσο για τα οικονομικά της ΕΡΤ, ο Πρόεδρος κος Παναγόπουλος, είπε ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία διαγωνισμού για διεθνή οίκο, ο οποίος θα κάνει την καταγραφή και απογραφή των στοιχείων της εταιρίας.

    Στόχος της νέας διοίκησης της ΕΡΤ είναι να προβάλλει το θετικό πρόσωπο της τηλεόρασης, όπως αυτό πρόσφατα εμφανίστηκε με το μαραθώνιο ανθρωπιάς που διοργάνωσε για τους πληγέντες της νοτιοανατολικής Ασίας.

    [06] Οικονομία

    Αλλαγές από 1-01-2006 Σχέδια νέας φορολογίας ακινήτων

    19/1/2005 10:25:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νέες σκέψεις επικρατούν στο υπουργείο Οικονομίας όσον αφορά τα ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις να καθιερωθεί μέση τιμή μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων, επί της οποίας, θα επιβληθεί ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές από το νέο έτος. Ο υπολογισμός θα γίνεται είτε με μαθηματικό τύπο είτε με ένα διορθωτικό συντελεστή, επί της αντικειμενικής αξίας που ισχύει σήμερα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν θετική αυτή την εξέλιξη καθώς όπως επισημαίνουν θα θωρακιστεί η αγορά. Το νομοσχέδιο που θα προβλέπει τις αλλαγές αυτές στη φορολογία των ακινήτων, θα είναι έτοιμο την Ανοιξη.

    [07] Οικονομία

    Θα δώσει η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος Έμφαση στη μείωση των δαπανών

    19/1/2005 10:27:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠΕ, ΝΕΤ

    Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δε θα ληφθεί κανένα μέτρο που θα επιβαρύνει τους πολίτες έδωσε, την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του συμβουλίου ECOFIN, που χαρακτήρισε μη επαρκείς τις προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων της χώρας μας. Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει πάλι θέμα απογραφής. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου σχετικά με το θέμα, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι απαιτείται γενική εξυγίανση του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και ότι η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στη μείωση των δαπανών. Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΝ που σχολιάζει ότι "οι καθησυχαστικές δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη σε καμία περίπτωση δεν καταπραΰνουν τις ανησυχίες των εργαζομένων" και προσθέτει ότι "η κυβέρνηση έχει, ήδη, εγκαινιάσει μια νέα μακρόχρονη εξουθενωτική λιτότητα".

    Δύσκολη η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας

    "Δύσκολη και πολύ χειρότερη από εκείνη που αντέχει η ελληνική Οικονομία" χαρακτήρισε ο κ. Αλογοσκούφης τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3% δε θα επιβαρύνει τους πολίτες και δε θα αποβλέπει σε υπέρογκο δανεισμό.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποία μέτρα θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Φεβρουάριο, βάσει και της απόφασης του ECOFIN, ο Υπουργός Οικονομικών είπε βρισκόμαστε εν αναμονή των προτάσεών της, ενώ εκτίμησε ότι θα ζητήσει να εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2005 όσο το δυνατόν πιστότερα και το 2006 να υπάρξουν μέτρα προσαρμογής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι οι Υπουργοί Οικονομίας της Ε.Ε. αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος αλλά ταυτόχρονα εκτιμούν ότι "η ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος μπορεί να συνεχιστεί και το 2005".

    Επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης των χωρών-μελών της Ε.Ε. γίνεται σε εξαμηνιαία βάση.

    "Το θέμα της απογραφής έχει λήξει"

    Σχετικά με το θέμα της απογραφής ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι παρότι η αντιπολίτευση θέλει να "ανοίγει" το θέμα της απογραφής το ζήτημα έχει λήξει. Εκτίμησε, επίσης, ότι κακώς εστάλη η επιστολή των δύο πρώην υπουργών Οικονομίας (Γιάννου Παπαντωνίου και Νίκου Χριστοδουλάκη) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόσθεσε ότι η επιστολή αγνοήθηκε.

    Τέλος, τόνισε ότι αναμένει από τον ΣΕΒ να υποβάλει προτάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και διέψευσε τις φήμες ότι θα "κλείσουν" το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) και ο ΟΠΕ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 January 2005 - 21:54:13 UTC