Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θα παίξουν για τα θύματα του τσουνάμι
  • [02] "Μεγαλώνουν" τα PC
  • [03] Οι έξυπνες μένουν …στο ράφι
  • [04] Ήπιος Γρανίτσας...
  • [05] Παγκόσμιο μέτωπο αρωγής
  • [06] Άνετα ο Πανιώνιος
  • [07] Ανακοίνωσε Φορτούζι ο Ηρακλής
  • [08] Μεταγραφικό ποδαρικό
  • [09] Θύμα του τσουνάμι Αυστραλός αθλητής
  • [10] Προσπαθούσε να τους ειδοποιήσει για τα τσουνάμι
  • [11] Συνάντηση Σουφλιά-Δήμα
  • [12] Μαραθώνιος Ανθρωπιάς στην ΕΡΤ
  • [13] Κρίσιμη η χρονιά για την οικονομία
  • [14] Ανάγκη για συγκράτηση των δαπανών του Δημοσίου

    [01] Αθλητισμός

    Θα παίξουν για τα θύματα του τσουνάμι

    3/1/2005 2:51:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Άνοιξε σήμερα στο Μαντράς της Ινδίας η αυλαία του τουρνουά τένις Αtp, που θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή πολλών αστέρων του αθλήματος. Υπό τη σκιά των καταστροφικών συνεπειών που άφησε στο πέρασμά του από τη νοτιοανατολική Ασία το φονικό τσουνάμι, τέσσερις τενίστες οι Ινδοί πρωταθλητές Λίντερ Παές, Μαχές Μπουπατί, ο Σουηδός Γιόνας Μπγίορκμαν και ο Γερμανός Ραϊνερ Σούτλερ ανακοίνωσαν λίγο πριν την έναρξη της διοργάνωσης, ότι θα προσφέρουν τα έπαθλα που θα κερδίσουν στις οικογένειες των θυμάτων. Παράλληλα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τένις ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 25.000 ευρώ για να ενισχύσει το ανθρωπιστικό έργο της Unicef.

    [02] Τεχνολογία

    Θα διπλασιαστούν μέχρι το 2010 "Μεγαλώνουν" τα PC

    3/1/2005 3:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τον αριθμό ρεκόρ των 1,3 δισεκατομμυρίων εκτιμάται ότι θα φθάσουν οι εν χρήσει ηλεκτρονικοί υπολογιστές παγκοσμίως. Σύμφωνα με μελέτη της αμερικανικής εταιρίας Forrester Research Inc. που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μέχρι το 2010 ο αριθμός των προσωπικών υπολογιστών θα διπλασιαστεί, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις αναδυόμενες αγορές, όπως αυτές της Ινδίας και της Ινδονησίας. Στις λεγόμενες ώριμες αγορές, όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, ο αριθμός των PC θα αυξηθεί, ωστόσο, η συμβολή των αγορών αυτών αναμένεται να είναι κατά πολύ μικρότερη. Παράλληλα, η μελέτη της Forrester Research Inc προβλέπει, ότι, μέσα στην επόμενη πενταετία, η Κίνα θα κυριαρχήσει στην αγορά των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, λόγω της χαμηλής τιμής στην οποία προσφέρει τα εμπορεύματά της.

    Κυριαρχία της Κίνας

    Σήμερα, οι εν χρήσει υπολογιστές παγκοσμίως ανέρχονται σε 575 εκατομμύρια. Όπως εκτιμά η μελέτη, το 2010 οι υπολογιστές θα διπλασιαστούν, αφού οι αναδυόμενες αγορές θα γνωρίζουν ολοένα και περισσότερο τον μαγικό κόσμο της τεχνολογίας.

    Σε πέντε χρόνια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην μελέτη, στην Κίνα θα χρησιμοποιούνται επιπλέον 178 εκατομμύρια προσωπικοί υπολογιστές, στην Ινδία 80 εκατομμύρια και στην Ινδονησία 40 εκατομμύρια επιπλέον.

    Το ίδιο χρονικό διάστημα, αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η περιοχή Ασία-Ειρηνικός θα προσθέσουν μόνον 150 εκατομμύρια επιπλέον προσωπικούς υπολογιστές στην παγκόσμια αγορά.

    Τέλος, η Forrester εκτιμά, ότι σε μία πενταετία η Κίνα θα υποσκελίσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά προσωπικών υπολογιστών. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη προβλέπει, πως τοπικές κατασκευάστριες εταιρίες, όπως η κινεζική Lenovo και η ρωσική Aquarius, θα κερδίσουν τη μάχη της αγοράς, αφού προσφέρουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε τιμές χαμηλότερες από τις κυρίαρχες δυτικές εταιρίες, όπως η Intel και η AMD.

    Σχετικά Links:

    Forrester Research Inc.

    [03] Παράξενα

    Οι έξυπνες μένουν στο ράφι

    3/1/2005 4:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πιστεύετε ότι είστε σε ηλικία γάμου, αλλά δεν μπορείτε να βρείτε το ιδανικό ταίρι, παρά το ότι έχετε όλα τα καλά της φύσης; Σκεφτήκατε μήπως φταίει το ότι είστε έξυπνη; Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τέσσερα βρετανικά πανεπιστήμια και δημοσιεύθηκε στο κυριακάτικο φύλο των Times, ο υψηλός δείκτης ευφυΐας μειώνει την πιθανότητα των γυναικών να έλθουν εις γάμου κοινωνία. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις προσωπικές πορείες 900 ατόμων, από τότε που ήταν 10 ετών και μέχρι τα 40 τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 16 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες ευφυΐας αυξάνουν κατά 35% την πιθανότητα του γάμου για τους άνδρες, ενώ μειώνουν κατά 40% την πιθανότητα για τις γυναίκες! "Οι ευφυείς και μορφωμένες γυναίκες βρίσκουν όλο και πιο δύσκολα συντρόφους της αρεσκείας τους", τονίζει ο Πολ Μπράουν, ψυχολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Μάλιστα, όπως εξηγεί η εκδότρια και συγγραφέας, Κλερ Ρέινερ, "οι ευφυείς άνδρες προτιμούν συντρόφους με χαμηλότερο δείκτη ευφυΐας", ενώ ένας άνδρας με υψηλό IQ σίγουρα συναρπάζει.

    Μάλλον έχει δίκιο η λαϊκή ρήση, πως "οι ακαμάτρες και οι λολές έχουν τις τύχες τις καλές"!

    [04] Αθλητισμός

    Ήπιος Γρανίτσας...

    3/1/2005 4:16:00 μμ

    Απάντηση στην ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ, όσον αφορά το θέμα της ανέργεσης του νέου γηπέδου, αλλά και την στάση της διοίκησης απέναντι στο πρόσωπό του, έδωσε σήμερα με δηλώσεις του σε ιδιωτικό αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο Γιάννης Γρανίτσας. Σε αντίθεση με το σκληρός ύφος που χρησιμοποίησε ο Ντέμης Νικολαΐδης, την Κυριακή, ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής εμφανίστηκε ανοικτός σε οποιοδήποτε διάλογο, ενώ δεν έκρυψε ότι ξαφνιάστηκε από την εξέλιξη που προέκυψε με την ανακοίνωση της "κιτρινόμαυρης" ΠΑΕ. Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του είπε ότι θα πάντα θα εξαρτηθούν από την υπαγωγή του συλλόγου στο άρθρο 9, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στους δύο επόμενους μήνες.

    "Λυπάμαι για αυτή την εξέλιξη"

    "Λυπάμαι για αυτή την εξέλιξη. Ομολογουμένως δεν την περίμενα. Υποτίθεται πως όλοι αγωνιζόμαστε για το ίδιο. Το πιο σημαντικό είναι πως έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, στην οποία δεν θα έπρεπε να φαίνεται ότι η ΑΕΚ είναι διχασμένη προς τα έξω. Εγώ το διάλογο ποτέ δεν τον αρνήθηκα. Όποιος μου ζήτησε ενημέρωση για το γήπεδο, εγώ τον ενημέρωνα. Πάντα προσπαθούσα να κάνω μια συνάντηση με όλους τους ενδιαφερόμενους, για να βάλουμε τα πράγματα κάτω να δούμε πού βρισκόμαστε. Με τον τρόπο αυτό, τον τελεσιγραφικό, η ΠΑΕ έκρινε πως έπρεπε να σταματήσει ο διάλογος. Εγώ θα συνεχίσω τις προσπάθειες για διάλογο, γιατί δεν γίνεται γι αυτό το θέμα να μην έχουμε διάλογο μεταξύ μας. Είμαι ανοικτός σε οποιονδήποτε διάλογο. Εγώ δεν μπορώ να διακόψω το διάλογο, ούτε με την ΠΑΕ, ούτε με την Πολιτεία, ούτε με τους φιλάθλους. Είμαι υποχρεωμένος σαν Ερασιτεχνική να κάνω διάλογο με τον καθένα, να συζητήσουμε όποια πρόταση υπάρχει και να τα βάλουμε κάτω. Δεν με ενδιαφέρει αν θα είμαι ή όχι στην Ερασιτεχνική. Η Ερασιτεχνική έχει ένα νόμο που είναι η περιουσία της, που δεν μπορεί να τον πάρει εύκολα σήμερα και πρέπει να το κυνηγήσουμε όλοι μαζί. Δεν μπορώ να πω πως διακόπτω το διάλογο. Μακάρι να αναθεωρήσει τη στάση της η ΠΑΕ για να βρούμε μια λύση", τόνισε ο κ. Γρανίτσας για την ανακοίνωση της ΠΑΕ, ενώ αναφέρθηκε και στις επόμενες κινήσεις του.

    "Οι επόμενες κινήσεις έχουν δρομολογηθεί και έχουν ακουστεί και στην Γενική Συνέλευση, που δεν έγινε και στο καλύτερο κλίμα. Με την δημοσίευση του νέου αναπτυξιακού νόμου, πιστεύουμε ότι μπορούμε να υπαχθούμε στο άρθρο 9 και θα υποβάλλουμε τις μελέτες που χρειάζονται και πιθανολογώ πως η Πολιτεία θα απαντήσει σε δύο μήνες αν μπορούμε να υπαχθούμε ή όχι. Η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση δεν βλέπει ένα γήπεδο της ΑΕΚ, αλλά ένα επενδυτικό σχέδιο 100 εκατομμυρίων ευρώ, η μεγαλύτερη επένδυση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, που δημιουργεί 1.100 θέσεις εργασίας, ανάπτυξη στην περιοχή και άλλες αμφίδρομες δραστηριότητες μεταξύ αθλητικών και εμπορικών χρήσεων. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση, αν θέλει, είτε να πει ότι βάζει το γήπεδο στον αναπτυξιακό νόμο, είτε όχι. Οπως ψηφίστηκε από τη βουλή δεν αποκλείει καμία επένδυση".

    Σχετικά με την καταγγελία του για άκυρη ψηφοφορία του ισολογισμού ως προϊόν ψυχολογικής πίεσης και την προσπάθεια του Ντέμη Νικολαΐδη να τον καθαιρέσει από την προεδρία της Ερασιτεχνικής, ο κ. Γρανίτσας έκανε λόγο για υπερβολή.

    "Αυτά μπορεί να είναι λίγο υπερβολικά. Θέλουμε να κάνουμε ένα διοικητικό συμβούλιο τις επόμενες ημέρες, για να δούμε τι πρόκειται να κάνουμε. Εγώ λυπήθηκα. Ηταν ένα κλίμα που μου θύμισε παλιότερες εποχές. Ο ισολογισμός δεν ψηφίστηκε με πλειοψηφία, αφού άλλοι βγήκαν έξω, άλλοι δεν ψήφισαν κλπ. Υπήρχαν κάποια γεγονότα που δεν θα ήθελα να συμβούν ποτέ. Πήρε η Γενική Συνέλευση κάποιες αποφάσεις που δεν είναι δεσμευτικές. Εμείς θα σταθμίσουμε ό,τι έγινε στη Γενική Συνέλευση. Οι διαδικασίες εκλογής μιας διοίκησης προβλέπονται από το καταστατικό. Πραξικοπηματικά δεν μπορεί κανείς να επιβάλλει τίποτα. Αν είναι να γίνουν εκλογές, υπάρχουν διαδικασίες που τις προβλέπει το καταστατικό. Το να έρχεται κάποιος και να λέει "εσύ φύγε, έρχομαι εγώ ή να έρθει κάποιος άλλος", αυτά δεν είναι ούτε δημοκρατικές διαδικασίες ούτε προβλέπονται από πουθενά".

    Σχετικά με την επόμενη μέρα, σε ό,τι αφορά το γήπεδο της ΑΕΚ, ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ είπε: "Τις ενέργειες που κάνουμε για το γήπεδο θα τις συνεχίσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Το τι έχουμε κάνει για το γήπεδο μέχρι στιγμής, όταν κάποια στιγμή γραφτεί η ιστορία, θα καταλάβουν αν οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος ή οποιαδήποτε άλλη διοίκηση θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για το γήπεδο. Βεβαίως, θα μου πείτε ότι το γήπεδο δεν έγινε. Έχουμε, όμως, δύο νόμους στα χέρια μας. Σε ένα έργο τόσο μεγάλο, το αποτέλεσμα δεν κρίνεται ούτε στον ένα χρόνο, ούτε στα δύο χρόνια. Σκεφτείτε όμως τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και από την πλευρά του Δήμου και από την πλευρά της ψήφισης του νόμου. Αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που για το γήπεδό της, που είναι ένα έργο ζωής, έχει ένα νόμο στα χέρια της, που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή κατά 95% σχεδόν πλειοψηφία και ο οποίος προβλέπει λεπτομερώς, με όλα τα σχέδια, με όλες τις μελέτες, τι ακριβώς θα γίνει στη Φιλαδέλφεια. Δεν χρειάζεται να βγάλουμε καμία άδεια. Αυτό δεν το έχει καμία άλλη ομάδα. Θα δείτε τι δυσκολίες θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός, όταν θα επιδιώξει να πάρει νόμο και εμπορικές χρήσεις, που εύχομαι να τα πάρει. Τότε θα καταλάβουν όλοι την αξία του νόμου που έχουμε στα χέρια μας".

    Αναφερόμενος στο θέμα της επιχορήγησης της Πολιτείας για το γήπεδο, ο κ. Γρανίτσας ζήτησε τη συμπαράσταση από την Πολιτεία, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, "τέτοιου είδους έργα δεν γίνονται με αυτοχρηματοδότηση".

    "Εμείς ποτέ δεν κρύψαμε από την αρχή ότι το έργο στηρίζεται σε επιχορήγηση της Πολιτείας. Μας το είχε υποσχεθεί η προηγούμενη Κυβέρνηση. Το ποσό μεγάλωσε, γιατί αναγκαστήκαμε, για να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις του Δήμου, να αλλάξουμε τα σχέδια. Πέρασε κι 1,5 χρόνος και το κοστολόγιο προφανώς μεγάλωσε. Αντί να πούμε ότι φτάνουμε στο τέλος, την ώρα που ψηφίζεται ο αναπτυξιακός νόμος στη Βουλή, εμείς με πολεμικά ανακοινωθέντα λέμε ότι δεν υπάγεται στο νόμο και να πάμε αλλού να κάνουμε γήπεδο. Η πρόταση που μου έγινε εμένα τελεσιγραφικά ήταν «δώσε μας το έργο να φύγουμε». Μα ήταν δυνατό να αποδεχτώ κάτι τέτοιο. Αντιπρότεινα να κάνουμε επιτροπές, να μελετήσουμε όλα τα θέματα, να πάμε μαζί στους Υπουργούς, στην κυβέρνηση, να αξιολογήσουμε την κυβέρνηση και να συζητήσουμε όλοι μαζί την κατάσταση. Και αντ΄αυτού παίρνω απάντηση «ή φεύγουμε από τη Φιλαδέλφεια ή φεύγετε εσείς από την ΑΕΚ".

    Ο κ. Γρανίτσας διέψευσε τα σενάρια για κατασκευή του γηπέδου εκτός Νέας Φιλαδέλφειας, όπως και τις προτάσεις για «μετακόμιση» των τμημάτων βόλεϊ και μπάσκετ στο Γαλάτσι.

    "Δεν τέθηκε άλλο σχέδιο. Το να λέμε ότι φεύγουμε από τη Φιλαδέλφεια δεν μπορώ να το συζητήσω. Ζητούσα συνέχεια να κάνουμε συνάντηση όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη και να δούμε τι προτάσεις υπάρχουν. Το συγκεκριμένο σχέδιο που μου προτάθηκε για γήπεδο εκτός Φιλαδέλφειας δεν μπορούσα να το αποδεχτώ. Χρειαζόταν πάλι νομοθετικές ρυθμίσεις, πάλι άδειες για εμπορικά κέντρα και άλλες χρονοβόρες διαδικασίες. Ο,τιδήποτε αλλάξουμε στο υπάρχον σχέδιο χρειάζεται καινούρια νομοθετική ρύθμιση. Δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερο γήπεδο στη Φιλαδέλφεια από τις 30-32.000 θέσεις, γιατί δεν μας φτάνει το οικόπεδο. Και εμπορικοί χώροι να μην υπήρχαν, και γήπεδο μπάσκετ ή βόλεϊ να μην υπήρχε, δεν θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερο. Το λέω γιατί ελέχθη ότι θέλουμε γήπεδο 45-50.000 θέσεων». Και κατέληξε: «Δεν μου προτάθηκε να πάμε τα τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ στο Γαλάτσι. Δεν ξέρω γιατί γράφονται τέτοια σενάρια. Και να προτεινόταν, εγώ δεν θα μπορούσα να το αποδεχτώ, γιατί η ΑΕΚ έχει ιδιοκτησία στη Φιλαδέλφεια. Οπουδήποτε αλλού και να πάμε, δεν θα έχουμε καμία ιδιοκτησία. Θα υπάρχει μια απλή παραχώρηση για κάποιο χρόνο. Αυτά είναι πράγματα που εύκολα αναθεωρούνται. Υπάρχει πεφρασμένη βούληση της ΚΑΕ πως δεν θέλουμε να φύγουμε από τη Φιλαδέλφεια. Εκεί υπήρχε ένα γήπεδο μπάσκετ κι έχουμε την υποχρέωση να χτίσουμε ένα γήπεδο μπάσκετ. Όλα αυτά είναι συνυφασμένα με την αξιοποίηση όλου αυτού του σχεδίου. Αυτό το σχέδιο είδαν οι τράπεζες, οι ενοικιαστές και όλοι οι άλλοι και θέλουν να το χρηματοδοτήσουν. Η τελική σύμβαση δεν υπάρχει. Αν δεν ξεκαθαρίσει η τελική συμμετοχή της πολιτείας, δεν μπορεί να υπογραφεί το τελικό χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, στο οποίο θα πρέπει να συμμετέχει η ΠΑΕ, η ΚΑΕ, η κατασκευαστική εταιρία και όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Εκεί κολλάει η ΠΑΕ και δεν θέλει να κάνει το διάλογο. Εγώ τους λέω να βοηθήσουμε όλοι μαζί, να τα βρούμε και να δούμε τι παραχωρήσεις μπορούμε να κάνουμε. Το έργο πρέπει να γίνει όπως είναι. Αν αρχίσουμε να λέμε να κάνουμε αλλαγές, δεν γίνεται τίποτε".

    [05] Κόσμος

    Την Πέμπτη διεθνής διάσκεψη στη Τζακάρτα Παγκόσμιο μέτωπο αρωγής

    3/1/2005 2:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/1/2005 7:24:22 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς η εικόνα που παρουσιάζουν είναι ασύλληπτη για τον ανθρώπινο νου. Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς νερό, τροφή, στέγη και βασικές συνθήκες υγιεινής, ενώ στους πρόχειρους καταυλισμούς ήδη εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα επιδημιών. Ο αριθμός των νεκρών σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έφτασε τις 156.000. Δεκάδες τόνοι διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας καταφθάνουν καθημερινά με πλοία και αεροσκάφη στις πληγείσες περιοχές, ωστόσο το έργο της διανομής είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς τις τελευταίες μέρες σημειώνοται καταρρακτώδεις βροχές. Στο μεταξύ, πανικό προκάλεσε στους κατοίκους του κρατιδίου Ασάμ η προειδοποίηση που εξέδωσαν οι αρχές για τον κίνδυνο σεισμού.

    Δύσκολο το έργο

    Ήδη έχει ανακοινωθεί η αποστολή διεθνούς βοήθειας ύψους 2 δισ. δολαρίων, ωστόσο ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ Γιαν Έγκελαντ τόνισε πως η κατανομή ανθρωπιστικής βοήθειας δυσχεραίνεται και από την καταστροφή του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου , ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται στην επαρχία της Ινδονησίας Άτσεχ, όπου έχουν καταστραφεί πολλές οδικές αρτηρίες. Ηδη ο ΟΗΕ έχει συγκεντρώσει συνεισφορές που φτάνουν το ποσό ρεκόρ του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

    Στο πλευρό των πληγέντων και οι κάτοικοι του Μπεσλάν, που έζησαν τη δική τους τραγωδία τον Σεπτέμβριο του 2004 με την ομηρία χιλιάδων μαθητών και γονέων σε δημοτικό σχολείο της πόλης.

    Οι αρχές της πόλης, αποφάσισαν να διαθέσουν 36.000 δολάρια στους πληγέντες της Νοτιανατολικής Ασίας, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

    Την Πέμπτη, στην Τζακάρτα θα πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη , παρουσία του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο και του προεδρεύοντος της ΕΕ πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκρέγκορ Κρόιτσουμπερ δήλωσε πως η συνολική ευρωπαϊκή βοήθεια προς τα θύματα φτάνει αυτή τη στιγμή τα 240 εκατομμύρια ευρώ . Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τόσο η ανθρωπιστική αρωγή που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των ειδικών υπηρεσιών της (Echo), όσο και τα ποσά που έχουν υποσχεθεί οι 25 χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σήμερα, έφτασε στην Μπανγκόνκ ο Αμερικανός απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για να εκφράσει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τα θύματα των καταστροφικών τσουνάμι και για να εξετάσει τη διανομή της διεθνούς βοήθειας στους πληγέντες. Ο Πάουελ ηγείται αμερικανικής αντιπροσωπείας αξιωματούχων ανάμεσα τους και ο αδελφός του σημερινού προέδρου, Τζεμπ Μπους κυβερνήτης της Φλόριντα, καθώς και υπεύθυνοι της υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης. Ο Πάουελ θα συναντηθεί το πρωί της Τρίτης με τον Ταϊλανδό πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα και αργότερα θα μεταβεί στο Πουκέτ. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Ινδονησία όπου θα συμμετάσχει στην έκτακτη διεθνή σύνοδο για τα θύματα του σεισμού. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του θα είναι η Σρι Λάνκα. Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε καθ' οδόν προς την Μπανγκόκ πως η αμερικανική κρατική βοήθεια δεν θα ξεπεράσει τα 350 εκατομμύρια δολάρια που έχει υποσχεθεί η Ουάσινγκτον προς τις πληγείσες περιοχές. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανέθεσε στους πρώην προέδρους Τζορτζ Μπούς (τον πρεσβύτερο) και Μπιλ Κλίντον την ευθύνη της συγκέντρωσης χρημάτων απο ιδιώτες για να χορηγηθούν αυτά ως βοήθεια στις χώρες που έχουν πληγεί απο τα τσουνάμι στην Ασία.

    Από την πλευρά του, ο Καναδάς διπλασίασε την οικονομική βοήθεια στα 80.000.000 δολάρια και ανακοίνωσε την αποστολή στις πληγείσες περιοχές ειδικής στρατιωτικής μονάδας, αστυνομικών ειδικευμένων στην ταυτοποίηση θυμάτων και ανθρωπιστικό υλικό.

    Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν βίζες για την παραμονή στη χώρα σε όσους προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές ενώ οι συνεισφορές προς τα θύματα του τσουνάμι θα εξαιρεθούν του φορολογητέου εισοδήματος.

    Την ίδια ώρα, οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν δημιουργήσει μια γιγαντιαία αερογέφυρα για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή καθώς υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Σουμάτρα και 700.000 στην Ταϊλάνδη θα πρέπει να τρέφονται τουλάχιστον για ένα μήνα με τη βοήθεια που θα μεταφέρεται από το εξωτερικό.

    Στη Σρι Λάνκα, η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει επίσης με αργούς ρυθμούς και οι αρχές ανησυχούν ότι οι συνθήκες για τους πληγέντες θα επιδεινωθούν. Σήμερα στη Σρι Λάνκα έφτασε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Φιλίπ Ντουστ -Μπλαζί με αεροσκάφος που μεταφέρει 15 τόνους φαρμακευτικού υλικού και υλικού για τον καθαρισμό του νερού. Πρόκειται για την πρώτη αερογέφυρα που ο Γάλλος υπουργός επιθυμεί να λειτουργήσει μεταξύ της Γαλλίας και των χωρών που επλήγησαν από την καταστροφή των παλιρροϊκών κυμάτων. Τον κ. Ντουστ-Μπλαζί συνοδεύουν αρκετά μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), ομάδα επιδημιολόγων του Ινστιτούτου Υγειονομικής Επαγρύπνησης και του Ινστιτούτου Παστέρ. Τις επόμενες ημέρες θα αναχωρήσει για την Ινδονησία ένα δεύτερο αεροσκάφος μεταφέροντας κινητό νοσοκομείο.

    Στο πλευρό των πληγέντων η Ελλάδα

    Στο μεταξύ, έφτασε το απόγευμα στην Ελευσίνα το πρώτο από τα δύο C-130 που είχε αποστείλει η Ελλάδα στις πληγείσες περιοχές της ΝΑ Ασίας, στις οποίες μετέφερε γιατρούς, διασώστες, ανθρωπιστικό υλικό αλλά και διπλωματικούς υπαλλήλους για τη συνέχιση των ερευνών για τούς αγνοούμενους.

    Στις τρεις στάσεις που έκανε στις Μαλδίβες, τη Σρι Λάνκα και τη Μπανκόγκ, παρέδωσε 12 τόνους συσκευασμένης βοήθειας με τον επίσημο λογότυπο "Hellenic Aid", της Υπηρεσίας Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία συντόνισε την αποστολή του υλικού και του εξειδικευμένου προσωπικού έξι μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που μετείχαν στην αποστολή.

    Στη Σρι Λάνκα, μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές, το ελληνικό C-130 μετέφερε τέσσερις τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και τρεις Γιατρούς του Κόσμου οι οποίοι εγκατέστησαν επιτόπου πρόχειρο νοσοκομείο. Εκεί παρέμειναν επίσης δύο μέλη της ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική, οι οποίοι εργάζονται για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων τηλεπικοινωνιών. Ταυτόχρονα το Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε την παροχή βοήθειας 150,000 προς την κυβέρνηση των Μαλδίβων και επίσης 150.000 ευρώ προς την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα.

    Ακολούθησε η αποστολή, με δαπάνη του Υπουργείου Εξωτερικών, δεύτερου C-130 της Πολεμικής αεροπορίας στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης. Το αεροσκάφος μετέφερε 25 άνδρες της ΕΜΑΚ πλήρως εξοπλισμένους.

    Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε μισθωμένο αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών στο νησί Πουκέτ της Ταϊλάνδης, παρότι είχε τους λιγότερους εγκλωβισμένους, για να παραλάβει το πρώτο κύμα τουριστών.

    Μέχρι στιγμής, το συνολικό κόστος της έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας που προσέφερε η Ελλάδα σε είδος, υπηρεσίες ή χρήματα πλησιάζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

    Εξάλλου, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των επτά Ελλήνων, η τύχη των οποίων αγνοείται. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, από τους επτά, οι πέντε θεωρούνται "αγνοούμενοι σε συνθήκες υψηλού κινδύνου".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μετ' εμποδίων το ανθρωπιστικό έργο

    [06] Αθλητισμός

    Άνετα ο Πανιώνιος

    3/1/2005 5:22:00 μμ

    Χωρίς να χρειαστεί να φτάσει στο 100% της αγωνιστικής του απόδοσης ο Πανιώνιος κατάφερε να πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση του κυπέλλου, φτάνοντας για δεύτερη φορά σε νίκη απέναντι στον Πανηλειακό με 1-0. Το μοναδικό τέρμα του αγώνα πέτυχε ο Μπρέσκα στο 25ο λεπτό, μετά από πάσα ακριβείας του Δημήτρη Ναλιτζή που μετά από τέσσερα χρόνια ξαναφόρεσε τη φανέλα της ομάδας της Νέας Σμύρνης.

    Ο Σλοβάκος επιθετικός έχασε ακόμα μια καλή ευκαιρία στο 30', όταν βρέθηκε μόνος στη μικρή περιοχή αλλά η κεφαλιά που έπιασε έδιωξε με εντυπωσιακή επέμβαση ο Μπαλτιμάς.

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Βλτσεκ, Γιαννόπουλος, Μέσαρος, Ζίμονιτς (65` Εξουζίδης), Γουνδουλάκης, Ντομορό, Σπυρόπουλος, Μπρέσκα (63` Ξύδης), Τζιώλης, Ναλιτζής (58` Μάντζιος).

    ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Μπαλτιμάς, Στρόμπουλε (37` Μπαλαντάρης), Ευθυμιάδης, Γκουζιώτης, Κόγιογλου (46` Κολόκας), Κοταρέλας, Καραμπέλας (75` Μουμαλάρης), Κολοτούρος, Προβίδας, Μανίκας, Λιβέρης.

    [07] Αθλητισμός

    Ανακοίνωσε Φορτούζι ο Ηρακλής

    3/1/2005 6:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/1/2005 6:17:27 μμ)

    Την πρώτη του μεταγραφή ανακοίνωσε την Δευτέρα, ο Ηρακλής. Πρόκειται για τον διεθνή Αλβανό επιθετικό, Ιντρίτ Φορτούζι, που υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους είναι την διοίκηση του "Γηραιού". Με την απόκτηση του, η διοίκηση ευελπιστεί να λύσει επιτελούς το επιθετικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομάδα, αφού κοινή διαπίστωση αποτελεί ότι η μπάλα δύσκολα μπαίνει στα δίχτυα. Ο παίκτης έχει αγωνιστεί παλιότερα με τον Εθνικό και τον Απόλλωνα Αθηνών, ενώ αυτή την περίοδο έπαιζε στο Αλβανικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της SK Τιράνων.

    Βλέπει δίχτυα

    Ο Φορτούζι γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1973 στα Τίρανα. Από το 1990 έως το 1993 αγωνίστηκε στη Ντιναμό Τιράνων, ενώ επόμενος σταθμός της καριέρας του μέχρι το 1997 ήταν η SK Τιράνων. Τον Ιανουάριο του 1998 "μετακόμισε" στον Εθνικό, τη φανέλα του οποίου φόρεσε έως το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Μέχρι το καλοκαίρι του 2000 αγωνίστηκε στον Απόλλωνα Αθηνών, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στη SK Τιράνων.

    Την περσινή αγωνιστική περίοδο στέφθηκε πρωταθλητής Αλβανίας με την SK Τιράνων. Έχει 24 συμμετοχές στην Εθνική ομάδα της χώρας του, με τη φανέλα της οποίας έχει πετύχει ένα γκολ. Συνολικά μετράει 220 συμμετοχές στο αλβανικό πρωτάθλημα, ενώ έχει σημειώσει 142 τέρματα. Στη φετινή παρουσία του στο αλβανικό πρωτάθλημα, σκόραρε 12 φορές σε 18 παιχνίδια, γεγονός που του δίνει τη δεύτερη θέση στον πίνακα των σκόρερ μέχρι στιγμής. Τις περιόδους 2000-2001 και 2001-2002 ήταν πρώτος σκόρερ με 31 και 24 γκολ, αντίστοιχα, ενώ την περίοδο 2002-2003 πέτυχε 24 γκολ.

    Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Καυταντζογλείου συνάντηση γνωριμίας της νέας διοίκησης του Σταδίου με αντιπροσωπεία της ΠΑΕ Ηρακλής. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι κ.κ. Θανάσης Μήλιος, πρόεδρος της επιτροπής, Νίκος Ζλατάνος, αντιπρόεδρος, Νίκος Ποντίκης, έφορος, και από τον Ηρακλή οι κ.κ. Αλέξανδρος Αδαμίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Ιωάννης Πεπονάς, εμπορικός διευθυντής και η κ. Ευγενία Συροπούλου, υπεύθυνη διαχείρισης. Στη συνάντηση αναπτύχθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στη νέα συνεργασία των δύο πλευρών. Τις επόμενες ημέρες οι εκπρόσωποι της ΠΑΕ Ηρακλής θα καταθέσουν συνολική πρόταση, σχετική με την εκμετάλλευση των χώρων του γηπέδου, τους οποίους επιθυμεί να αναλάβει η ΠΑΕ Ηρακλής.

    [08] Αθλητισμός

    Μεταγραφικό ποδαρικό

    3/1/2005 6:09:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με την έναρξη της νέας χρονιάς άρχισε και η επισημοποίηση των μεταγραφών που πραγματοποιήθηκαν αυτές τις ημέρες, με πρώτο από όλους τον Παναθηναϊκό να επισημοποιεί την απόκτηση του Κώστα Χαραλαμπίδη. Ο 23χρονος Κύπριος υπέγραψε το συμβόλαιο συνεργασίας όπως ανακοινώθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας και παρά το ότι η διάρκεια αυτού δεν έγινε γνωστή από επίσημα χείλη, είναι 5 ετών με την μορφή 3+1+1. Γνωστές δεν έγιναν ούτε οι οικονομικές απολαβές του παίκτη. Στο μεταξύ σίγουρη πρέπει να θεωρείται και η μεταγραφή του Βραζιλιάνου Άντερσον καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε όλα και αύριο Τρίτη, αναμένεται να μπουν και οι υπογραφές στο συμβόλαιο συνεργασίας. Το μοναδικό θέμα που απομένει είναι η αποδέσμευση του Επαλέ με στόχο να μείνει κενή μια θέση ξένου, ώστε να μπορεί να γίνει η μεταγραφή του Άντερσον.

    [09] Αθλητισμός

    Θύμα του τσουνάμι Αυστραλός αθλητής

    3/1/2005 6:29:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο 13ος Αυστραλός που συγκαταλέγεται ανάμεσα στον τραγικό απολογισμό της χώρας από το φονικό τσουνάμι της νοτιοανατολικής Ασίας είναι ο Τρόι Μπρόουντμπριτζ. Ο Μπρόουντμπριτζ ήταν παίκτης του ράγκμπι και βρισκόταν στα νησιά Φι Φι της Ταϊλάνδης για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του, μαζί με την σύζυγό του, η οποία διεσώθη και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μπανγκόγκ. Το πτώμα του 24χρονου Αυστραλού αθλητή αναγνωρίστηκε από τον πατέρα του.

    [10] Κόσμος

    Δηλώσεις Ταϋλανδού μετεωρολόγου Προσπαθούσε να τους ειδοποιήσει για τα τσουνάμι

    3/1/2005 6:25:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Το μέγεθος της βιβλικής καταστροφής από τα φονικά τσουνάμι, θα μπορούσε ίσως να είχε περιορισθεί, αν την ημέρα του τρομερού σεισμού, οι υπάλληλοι της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ταϋλάνδης απαντούσαν στα τηλέφωνα. Όπως δηλώνει, ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Samith Dhammasaroj, μόλις πληροφορήθηκε για το σεισμό των 9 ρίχτερ, ήταν απολύτα βέβαιος ότι τα τσουνάμι θα έπλητταν όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές. Και όπως αποκαλύπτει, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον νυν επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας αλλά το τηλέφωνο του ήταν συνεχώς κατειλημμένο και στα γραφεία της υπηρεσίας δεν απαντούσε κανείς γιατί ήταν Κυριακή. Ο ίδιος δηλώνει, ότι στο παρελθόν, είχε ενημερώσει την κυβέρνηση για τους κινδύνους από τα τσουνάμι. "Όλοι όμως γελούσαν μαζί μου και έλεγαν ότι είμαι ο κακός τύπος που θέλει να καταστρέψει την τουριστική βιομηχανία της χώρας" προσθέτει.

    [11] Πολιτική

    Στο επίκεντρο περιβαλλοντικά ζητήματα της Ελλάδας Συνάντηση Σουφλιά-Δήμα

    3/1/2005 6:51:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Δε θέλησε να δώσει συνέχεια στο θέμα των δηλώσεών του σχετικά με το θέμα του βασικού μετόχου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος το μεσημέρι της Δευτέρας είχε συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο αρμόδιο σε θέματα περιβάλλοντος, Σταύρο Δήμα. Στο επίκεντρο της συνεργασίας των δύο ανδρών βρέθηκαν τα περιβαλλοντικά θέματα της χώρας. "Γράφτηκαν τόσα πολλά αυτές τις μέρες. Αν αρχίσουμε αυτό το γαϊτανάκι δε θα τελειώσουμε ποτέ" δήλωσε ο κ. Σουφλιάς απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σχόλια των τελευταίων ημερών επί των απόψεών του για το βασικό μέτοχο και πρόσθεσε: "δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο από αυτό που έχω πει από την αρχή". Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, ο κ. Δήμας χαρακτήρισε "απόλυτα θεμιτό και σωστό" το σκοπό της κυβέρνησης που στοχεύει στην προστασία του Δημοσίου συμφέροντος, σημειώνοντας ότι ο νόμος θα πρέπει να συνάδει με το Ελληνικό Σύνταγμα και το Κοινοτικό Δίκαιο. Ωστόσο, επιφυλάχτηκε να εκφράσει τις απόψεις του μετά την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή.

    Εξετάζεται η δημιουργία μηχανισμού προειδοποίησης για τσουνάμι στην Ελλάδα

    Ερωτηθείς σχετικά μετά την συνάντηση, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο έχει ήδη αρχίσει να μελετά το θέμα της δημιουργίας μηχανισμού προειδοποίησης για τα τσουνάμι στο ελληνικό χώρο. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η περίπτωση του τσουνάμι έχει εμφανιστεί μόνο μία φορά στη δεκαετία του 50.

    Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκαν σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα της Ελλάδας όπως είναι το εθνικό σχέδιο κατανομής ρύπων, τα θέματα βιοποικιλότητας, η προστασία της πανίδας, το εθνικό πάρκο της Ζακύνθου και η προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέττα-καρέττα καθώς επίσης και τα προβλήματα με τις παράνομες χωματερές που πρέπει να κλείσουν μέχρι το 2007.

    [12] Κοινωνία

    "Στήριξε τα θύματα του φονικού τσουνάμι" Μαραθώνιος Ανθρωπιάς στην ΕΡΤ

    3/1/2005 6:42:00 μμ

    Μια παγκόσμια κινητοποίηση για την ανακούφιση των εκατομμυρίων θυμάτων του φονικού τσουνάμι βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ΕΡΤ δηλώνει συμμέτοχη, διοργανώνοντας ένα Μαραθώνιο Ανθρωπιάς, από τα ξημερώματα της Τρίτης έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Όλο το δυναμικό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης συνδράμει σ αυτή την προσπάθεια, μέσα από τα δελτία ειδήσεων και όλες τις εκπομπές της ΝΕΤ, που προσαρμόζονται για την επιτυχία αυτού του μεγάλου σκοπού. Στο Μαραθώνιο λαμβάνει μέρος και η ΝΕΤ 105,8, ενώ θα υπάρχουν συνδέσεις με το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, τους Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΑ και την ΕΡΑ 5 στα Βραχέα. Η ΕΡΤ Online δίνει το παρόν στην προσπάθεια αυτή μέσα από ειδικό website που περιλαμβάνει ένα εκτενές αφιέρωμα στο τραγικό γεγονός που συγκλόνισε τον πλανήτη. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα παραδοθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια μέσω διμερών και πολυμερών συμφωνιών στον ΟΗΕ, για να δοθούν στις κυβερνήσεις των χωρών που επλήγησαν.

    Η βοήθεια σας είναι πολύτιμη

    Από τα ξημερώματα της Τρίτης στις 05.45 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης οι τηλεθεατές αλλά και οι ακροατές του ραδιοφώνου θα μπορούν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση για τη βοήθεια στα εκατομμύρια των πληγέντων:

    -Στέλνοντας SMS. Το κάθε μήνυμα θα χρεώνεται 1 ευρώ και ο αποστολέας θα πρέπει να γράφει την λέξη ASIA και να στέλνει το μήνυμα στον αριθμό 4536. Ήδη χιλιάδες τηλεθεατές επικοινωνούν από χθες με την ΕΡΤ στέλνοντας ένα ή περισσότερα SMS.

    -Καταθέτοντας χρήματα στους παρακάτω λογαριασμούς τραπεζών: ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 84977667 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 180/47047032 ALPHA BANK 115-00-2002-018887 μέσω του site της ΕΡΤ

    Οι πολίτες που θα προσφέρουν χρήματα θα μπορούν είτε να τα καταθέτουν απευθείας, είτε να δημοσιοποιούν προηγουμένως την προσφορά τους κατά τη διάρκεια των εκπομπών της ΝΕΤ στην τηλεόραση και της ΝΕΤ 105,8 στο ραδιόφωνο.

    Οι τηλεθεατές θα μπορούν να απευθύνονται για τις προσφορές τους στον Μαραθώνιο Ανθρωπιάς στο τηλεφωνικό κέντρο 210-95.56.400.

    Επίσης στην πλατεία Συντάγματος και το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" από αύριο τα ξημερώματα έως αργά το βράδυ θα λειτουργούν ειδικά περίπτερα της ΝΕΤ όπου θα μπορούν, όσοι θέλουν, να καταθέτουν τις προσφορές τους.

    [13] Οικονομία

    Συνάντηση Καραμανλή-Αλογοσκούφη Κρίσιμη η χρονιά για την οικονομία

    3/1/2005 6:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ο προγραμματισμός της οικονομικής πολιτικής για το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε το 2005 πολύ κρίσιμη χρονιά για την οικονομία και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς και η μείωση των ελλειμμάτων στο πλαίσιο που έχει θέσει η ΕΕ μέσω της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε έμφαση στην επιτυχή εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς -όπως υπογράμμισε- έχει ιδιαίτερη σημασία αφού για πρώτη φορά θα έχουμε έλλειμμα στο πλαίσιο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος εκτίμησε ότι θα είναι δύσκολες μέρες για την οικονομία, είπε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να έχουμε καλύτερες μέρες.

    [14] Οικονομία

    Ανάγκη για συγκράτηση των δαπανών του Δημοσίου

    3/1/2005 7:34:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εγκύκλιο προς τους φορείς του Δημοσίου απέστειλε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι, βασικός άξονας της πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών το 2005 θα είναι η αξιολόγηση και ο έλεγχος όλων των δαπανών του Δημοσίου και προστίθεται ότι στόχος του προϋπολογισμού είναι, εκτός από τις προσπάθειες βελτίωσης της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας, η δημοσιονομική εξυγίανση, που θα επιτευχθεί με τη μείωση του ελλείμματος και την αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους. Γι αυτό, όπως επισημαίνεται, "δράσεις και προγράμματα που δε θα είναι προσανατολισμένα στις κατευθύνσεις αυτές, είναι πιθανό να μη χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό".

    Προσοχή και στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από την Ε.Ε.

    Επίσης, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η διάθεση του συνόλου των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αυτή θα εξαρτάται κάθε φορά από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και για το λόγο αυτό είναι ενδεχόμενο να μην εγκριθεί η διάθεση του συνόλου των πιστώσεων ορισμένων κατηγοριών δαπανών.

    Τονίζεται ακόμη ότι δε θα χορηγηθούν προς τους φορείς συμπληρωματικές πιστώσεις, καθώς στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει πρόβλεψη για αποθεματικό.

    Με την εγκύκλιο καλούνται επίσης τα Υπουργεία και οι φορείς να συγκρατήσουν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα ή και να μειώσουν περαιτέρω τις λειτουργικές τους δαπάνες, καθώς και τις δαπάνες για μετακινήσεις υπαλλήλων προς το εξωτερικό.

    Επισημαίνεται ιδιαίτερα προς τους φορείς να εκταμιεύουν με προσοχή τα κονδύλια για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφόσον οι σχετικές πιστώσεις των ευρωπαϊκών κονδυλίων έχουν εγκριθεί από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα.

    Τέλος, τονίζεται προς όλους τους φορείς ότι στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης υπαλλήλων τους, θα διαγράφουν αμέσως από τα σχετικά βιβλία-μητρώα τις προβλέψεις των δαπανών για τις συγκεκριμένες θέσεις. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι τομείς της υγείας, της παιδείας, καθώς και οι θέσεις που έχουν καλυφθεί μέσα από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 3 January 2005 - 17:53:23 UTC