Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξανά στις κάλπες οι Κροάτες
  • [02] Αυξήσεις σε συνταξιούχους
  • [03] Θέλουν να πλουτίσουν από το τσουνάμι
  • [04] Δεκάδες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος
  • [05] Ένας Μάτσο... μαν στη "Λάουτερν"
  • [06] Έτρεχε με... 50 ο Στουντεμαϊρ

    [01] Κόσμος

    Ξανά στις κάλπες οι Κροάτες

    3/1/2005 8:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/1/2005 9:25:03 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σε δύο εβδομάδες, στις 16 Ιανουαρίου, θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των Προεδρικών εκλογών στην Κροατία, καθώς κανένας υποψήφιος δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει στο χθεσινό πρώτο γύρο το 50% των ψήφων. Νικητής του πρώτου γύρου, αναδείχτηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος Στίπε Μέσιτς, συγκεντρώνοντας το 49,03%, έναντι του 20,18% που έλαβε η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος "Κροατική Δημοκρατική Κοινότητα" (HDZ) και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιαντράνκα Κοσόρ, η οποία θα είναι η αντίπαλος του Μέσιτς στο δεύτερο γύρο. Την τρίτη θέση με ποσοστό 17,8% κατέλαβε ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Κροατοαμερικανός επιχειρηματίας Μπόρις Μίκσιτς. Στο μεταξύ, κύριος νικητής των εκλογών ήταν η αποχή, που ξεπερνούσε το 52%, καθώς μόνο το 42% προσήλθε στις κάλπες.

    [02] Οικονομία

    Αυξήσεις σε συνταξιούχους

    3/1/2005 9:48:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, τα όρια ηλικίας, τα χρόνια εργασίας αλλά και το ύψος των αποδοχών φέρνει η νέα χρονιά. Σε εφαρμογή παλαιότερων νόμων, ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων του ΙΚΑ βελτιώνεται, ενώ αυξάνεται το εφάπαξ ορισμένων κατηγοριών υπαλλήλων. Αυξήσεις θα εξαγγείλει τις προσεχείς ημέρες το οικονομικό επιτελείο και για τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ. Όσον αφορά στο ΕΚΑΣ και τις βασικές συντάξεις του ΟΓΑ, υπολογίζεται ότι θα αναπροσαρμοστούν από 15 έως 20 ευρώ, ενώ αλλάζουν τα σημερινά δεδομένα σε συντάξεις χηρείας.

    [03] Κόσμος

    Εκμεταλλεύονται την καταστροφή Θέλουν να πλουτίσουν από το τσουνάμι

    3/1/2005 9:51:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τον πόνο και την απόγνωση έβαλαν στο στόχαστρο επιτήδειοι, που προσπαθούν εκμεταλλευτούν με τον πιο αναίσχυντο τρόπο την καταστροφή, που σκόρπισαν τα τσουνάμι. Στο Χονγκ Κονγκ, η αστυνομία και οι υπεύθυνοι της βρετανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam εξέδωσαν προειδοποιητικό σήμα, καθώς επιτήδειοι επιχειρούν να παραπλανήσουν τον κόσμο με ηλεκτρονικά μηνύματα, τα οποία τους προτρέπουν να προσφέρουν δωρεές για τους πληγέντες από τα τσουνάμι. Τα εν λόγω μηνύματα υποστηρίζουν, πως προέρχονται από το τοπικό παράρτημα της Oxfam και ζητούν από τους παραλήπτες τους να καταθέσουν τις δωρεές τους σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό που έχει ανοιχθεί στην Κύπρο. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δηλώνει, πως δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι έχουν πέσει στην παγίδα των επιτηδείων, που κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές του αιώνα.

    Έπαιζε με την αγωνία τους

    Στη Βρετανία, με την αγωνία όσων είχαν οικείους τους στον παράδεισο, που έγινε κόλαση, "έπαιζε" ένας 40χρονος Βρετανός, ο οποίος τους απέστειλε ψεύτικα ανακοινωθέντα, πληροφορώντας τους, ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι νεκρά. Η αστυνομία εντόπισε και απήγγειλε κατηγορίες στον άνδρα, ο οποίος είχε βάλει στο στόχαστρο ανθρώπους, που είχαν δημοσιεύσει εκκλήσεις για πληροφορίες σχετικά με συγγενείς και φίλους τους στην ηλεκτρονική σελίδα του τηλεοπτικού δικτύου Sky News. Ο κακόβουλος φαρσέρ θα παρουσιασθεί σήμερα ενώπιον δικαστή στο Λονδίνο. Χθες ανακρίθηκε και κατασχέθηκε το πληροφορικό υλικό στην κατοικία του. Τα ένοχα ηλεκτρονικά μηνύματα στέλνονταν από την πλαστή διεύθυνση ykgovoffice@aol. Η αστυνομία ανακοίνωσε, πως η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να ανακοινώσει θανάτους, ή νέα για τους αγνοούμενους, για αυτό όποιος λάβει τέτοια μηνύματα θα πρέπει να είναι υπερβολικά προσεκτικός.

    Δεκάχρονη μαθήτρια σώσει πάνω από 100 άτομα

    Στο μεταξύ, κάθε μέρα νέες ιστορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Στο Πουκέ, ένα 10χρονο κοριτσάκι από τη Βρετανία την περασμένη Κυριακή, έσωσε περισσότερα από 100 άτομα, καθώς είχε μάθει για τα τσουνάμι στο σχολείο. Η μικρή Τίλι Σμιθ προειδοποίησε τους τουρίστες για το κύμα, που θα ερχόταν. "Ήμουν στην παραλία, όταν είδα να συμβαίνουν περίεργα πράγματα", είπε η μικρή Τίλι Σμιθ στην εφημερίδα Sun το Σαββατοκύριακο. "Υπήρχαν μπουρμπουλήθρες και η θάλασσα αποσύρθηκε ξαφνικά. Αναγνώρισα αυτό, που συνέβαινε και είχα την αίσθηση ότι θα προκαλούνταν τσουνάμι. Το είπα στη μαμά μου", πρόσθεσε.

    Η άμεση αντίδραση της μητέρας της Τίλι και του προσωπικού του ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν είχαν ως αποτέλεσμα την εκκένωση της παραλίας Μαϊκχάο μερικά λεπτά προτού το γιγαντιαίο κύμα φτάσει στις ακτές μίας παραλίας, στις οποίες δε σημειώθηκε καμία απώλεια.

    [04] Οικονομία

    Δεκάδες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

    3/1/2005 10:02:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά πενήντα αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φέρνει το 2005. Οι φοροελαφρύνσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα φανούν στην τσέπη μας το 2006, όταν θα έρθει το εκκαθαριστικό σημείωμα της Eφορίας. Στην φορολογική δήλωση που θα καταθέσουμε σε λίγους μήνες, για τελευταία φορά θα συμπεριλαμβάνονται και οι αποδείξεις οικογενειακών δαπανών. Κανένα νέο φόρο δεν θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2004, ενώ 1.000.000 από αυτούς δεν θα χρειαστεί καν να υποβάλλει φορολογική δήλωση.

    Αναλυτικότερα:

    Το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς-συνταξιούχους αυξάνεται κατά 1000 ευρώ και διαμορφώνεται ως εξής:

    άγαμος ή έγγαμος χωρίς παιδιά 11.000 ευρώ με 1 παιδί 12.000 ευρώ με 2 παιδιά 13.000 ευρώ με 3 παιδιά 21.000 ευρώ για πάνω από 3 παιδιά το αφορολόγητο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί.

    Για τελευταία φορά εκπίπτουν οι οικογενειακές δαπάνες, ύψους 500 ευρώ για οικιακές συσκευές, εστιατόρια, κομμωτήρια κ.ά.

    Οι αποδείξεις που θα σας "γλιτώσουν" από τους φόρους είναι από ιατρικές δαπάνες, ασφάλιστρα, φροντιστήρια, δωρεές σε εκκλησίες ή σωματεία και ενοίκια. Όσον αφορά στα ενοίκια, χρειάζονται αναλυτικά τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του ακινήτου. Αν δεν υπάρχει ΑΦΜ ιδιοκτήτη, δεν ισχύει έκπτωση.

    Παράλληλα, αυξάνεται από το 15% σε 20% η έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. αξίας έως 200.000 ευρώ, για δάνεια τα οποία συνάφθηκαν από 1/1/2003.

    Το ίδιο ποσοστό θα εκπίπτει και για τα δάνεια πρώτης κατοικίας που θα συναφθούν και το 2005.

    [05] Αθλητισμός

    Ένας Μάτσο... μαν στη "Λάουτερν"

    3/1/2005 10:03:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στη γερμανική Καϊζερσλάουτερν θα αγωνίζεται μέχρι το 2006 ο διεθνής Αυστριακός της Ραπίντ Βιέννης, Γιούργκεν Μάτσο. Ο 27χρονος πορτιέρο αναμένεται να αντικαταστάτη τον Τιμ Βίσε, ο οποίος μετά τον τραυματισμό του, βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στην πόρτα εξόδου της Λάουτερν, καθώς δε δέχθηκε την πρόταση που του έκανε η ομάδα της μπουντεσλίγκα να συνεχίσει να υπερασπίζεται την εστία της. Στις πρώτες του δηλώσεις μάλιστα στην ιστοσελίδα της Καϊζερσλάουτερν ο Μάτσο τόνισε: "Η Καϊζερσλάουτερν είναι πολύ γνωστή ομάδα, όπως και το πάθος των οπαδών της, ενώ παράλληλα το γερμανικό πρωτάθλημα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την καριέρα μου".

    [06] Αθλητισμός

    Έτρεχε με... 50 ο Στουντεμαϊρ

    3/1/2005 10:47:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ακόμη... καλάθια θα έβαζε στο Φοίνιξ ο Άμαρε Στουντεμαϊρ, αν δεν ακουγόταν η κόρνα της λήξης της γραμματείας του αγώνα με το Πόρτλαντ, όπου οι Σανς επικράτησαν χθες τα ξημερώματα με 117-98 των αντιπάλων τους. Τελικά ο παίκτης των γηπεδούχων σταμάτησε στους 50 πόντους, ενώ ακολούθησε στο σκοράρισμα ο Ρίτσαρντσον με 20 πόντους. Πετυχημένο ποδαρικό όμως για τη νέα χρονιά πραγματοποίησε και το Ντάλας, που με 39 πόντους του Γερμανού Ντιρκ Νοβίτσκι παρέσυρε με 123-104 τους Μιλγουόκι Μπακς, πετυχαίνοντας το μεγαλύτερο σκορ της αγωνιστικής. Στους υπόλοιπους αγώνες είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Ουάσινγκτον-Ατλάντα 104-101, Κλίπερς-Φιλαδέλφεια 89-83, Ντιτρόιτ-Βοστώνη 100-88, Φοίνιξ-Πόρτλαντ 117-98, Ντάλας-Μιλγουόκι 123-104, Χιούστον-Γιούτα 99-80, Σακραμέντο-Σαν Αντόνιο 86-81, Λέικερς-Ντένβερ 99-91.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 3 January 2005 - 9:53:57 UTC