Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διοργανώνει το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Έκθεση για το Μέγα Αλέξανδρο
  • [02] Προβληματίζει η διακοπή
  • [03] Διαβουλεύσεις Παλαστινίων ηγετών ενόψει εκλογών Απελευθέρωσε ηγέτη της
  • [04] Υπέβαλε παραίτηση ο Ιορντανέσκου
  • [05] Δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος στο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ "Ποιοτική αναβάθμιση
  • [06] Άκαρπη η συνάντηση Προβόπουλου - Πολυζωγόπουλου Καμία αλλαγή στο
  • [07] Ξεκαθαρίζει το Υπ. Οικονομίας Δεν καταργούνται οι ταμειακές μηχανές στα
  • [08] Η αίτηση της "Θόλος" ήταν εκπρόθεσμη Λύση από το ΣτΕ στο πρόβλημα της
  • [09] Στην Αυστρία ο Φριζενμπίχλερ

    [01] Πολιτισμός

    Διοργανώνει το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Έκθεση για το Μέγα Αλέξανδρο στη Νέα Υόρκη

    18/11/2004 5:35:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Έκθεση αφιερωμένη στο Μέγα Αλέξανδρο διοργανώνει στη Νέα Υόρκη το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο με εκθέματα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και τα οποία περιλαμβάνουν πορτραίτα του Έλληνα στρατηλάτη, πήλινα ειδώλια γυναικεία σκεύη και μια ταφή από την Βεργίνα. Η έκθεση θα λάβει χώρα από τις 10 Δεκεμβρίου 2004 μέχρι τις 16 Απριλίου 2005 και έχει τίτλο "Μέγας Αλέξανδρος: Θησαυροί μιας Επικής Εποχής του Ελληνισμού". Σκοπός της είναι να παρουσιάσει στο κοινό της Αμερικής την ιστορία και το θρύλο του Αλεξάνδρου, ο οποίος κατακτώντας την περσική αυτοκρατορία και φτάνοντας μέχρι τα σύνορα του τότε γνωστού ανατολικού κόσμου έδωσε στην ελληνική ιστορία μια νέα διάσταση, καθιστώντας την εποχή του απαρχή της Ελληνιστικής περιόδου.

    Πρωτότυπα εκθέματα

    Στο κτίριο του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου θα παρουσιαστούν εκθέματα που αφορούν διάφορους τομείς της ζωής των Μακεδόνων της εποχής. Σημαντική θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατέχουν πολλά αρχαία νομισματόσημα και νομίσματα, ενώ από τα εντυπωσιακότερα, είναι η -αττικής τέχνης- μαρμάρινη κεφαλή του νεαρού Αλεξάνδρου, ένα έργο που αποδίδεται στον γλύπτη Λεωχάρη. Στην έκθεση περιλαμβάνονται αγαλματίδια και κεφαλές του Μακεδόνα στρατηγού, καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα από τον τόπο καταγωγής του.

    Η έκθεση περιλαμβάνει μέρη του μακεδονικού οπλισμού, τα οποία αποκαλύπτουν κάποιες καινοτομίες που είχε εισάγει στον οπλισμό, τη στρατηγική και τη στρατιωτική εκπαίδευση ο Αλέξανδρος, αλλά και ο πατέρας του, Φίλιππος. Ακόμη παρουσιάζονται σκεύη από τα μακεδονικά συμπόσια, τα οποία ήταν περίφημα για την πολυτέλεια και τη χλιδή τους.

    Ιδιαίτερη μνεία στο "ασθενές" φύλο

    Ακόμη υπάρχει ξεχωριστό τμήμα για τις γυναίκες στην αρχαία Μακεδονία, που περιλαμβάνει πήλινα ειδώλια και πολύτιμα κοσμήματα, τα οποία καταδεικνύουν την υψηλή θέση της γυναίκας στη μακεδονική κοινωνία της ελληνιστικής εποχής. Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμη και άλλο ένα τμήμα όπου εκθέτονται τα ευρήματα που βρέθηκαν σε τάφο στη Βεργίνα, στον οποίο εικάζεται ότι είχε θαφτεί μια αρχαία "βασίλισσα", γνωστή ως "Η Δέσποινα των Αιγών". Σε αυτά περιλαμβάνονται χρυσές περόνες και πόρπες, που συνθέτουν ένα θαυμάσιο σύνολο περίτεχνων χρυσών κοσμημάτων και χρυσών ελασμάτων, που απέμειναν από τη διακόσμηση του πολύτιμου ρούχου της.

    Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Δημήτρης Παντερμαλής, καθηγητής αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο συνεργάστηκε με το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και με τα μουσεία στην Ελλάδα και τον κόσμο, όπου στεγάζονταν τα περισσότερα από τα εκθέματα.

    [02] Αθλητισμός

    Προβληματίζει η διακοπή

    18/11/2004 7:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/11/2004 8:22:16 μμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μπορεί ο αγώνας με την Ντεπορτίβο να είναι ένας από τους σημαντικότερους της φετινής πορείας του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς ιδιαίτερη σημασία έχει πλέον και ο επικείμενος αγώνας με τον ΟΦΗ. Αυτό γιατί η διακοπή του πρωταθλήματος έχει προβληματίσει τον Σερβοέλληνα τεχνικό, όσον αφορά την σταθερότητα των εμφανίσεων της ομάδας και το τελευταίο πράγμα που θέλει αυτή τη στιγμή είναι η αποδιοργάνωση. Μάλιστα ο "Ντούσκο" τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του που φιλοξενούνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ολυμπιακού, "Επιστρέφουμε στην αγωνιστική δράση μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος απέναντι σε έναν αξιόλογο αντίπαλο, τον ΟΦΗ. Ξέρουμε όλοι ότι την Τρίτη αντιμετωπίζουμε τη Ντεπορτίβο σε έναν ευρωπαϊκό αγώνα που είναι πολύ σημαντικός για την ομάδα μας. Όμως, τώρα πρέπει να ξεχάσουμε την επόμενη εβδομάδα και να αφοσιωθούμε μόνο στο ματς του πρωταθλήματος το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε. Μια νίκη επί του ΟΦΗ θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα στον ψυχολογικό τομέα ενόψει των αναμετρήσεων στην Ευρώπη, αλλά και θα μας διατηρήσει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας για τη συνέχεια του πρωταθλήματος".

    Με πολλές απουσίες ο ΟΦΗ

    Από την άλλη πλευρά ο Γιάννης Χατζηνικολάου επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα του, ενόψει αυτού του δύσκολου αγώνα και τόνισε πως υπάρχουν αρκετοί τραυματισμοί, όμως μετράει η νοοτροπία και η προσπάθεια επί ενενήντα λεπτά των παικτών που θα αγωνιστούν. "Θα πρέπει να δώσουμε το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας, εάν θέλουμε να έχουμε μια θετική εικόνα. Χρειάζεται από την μεριά μας προσοχή από το πρώτο έως και το 90ο λεπτό γιατί ο Ολυμπιακός είναι ικανός ανά πάσα στιγμή να εκμεταλλευθεί την οποιαδήποτε αδράνεια μας".

    [03] Μ. Ανατολή

    Διαβουλεύσεις Παλαστινίων ηγετών ενόψει εκλογών Απελευθέρωσε ηγέτη της Χαμάς το Ισραήλ

    18/11/2004 7:29:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ελεύθερος αφέθηκε από τις αρχές του Ισραήλ, ο επικεφαλής της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, Χασάν Γιουσέφ, αφού σύμφωνα με την εφημερίδα Χααρέτζ, η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας, Σιν Μπετ, δεν κατάφερε να συλλέξει αρκετά στοιχεία, που να αποδεικνύουν τη συμμετοχή του κρατουμένου σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο Γιουσέφ βγαίνοντας από τη στρατιωτική φυλακή, όπου κρατούνταν τις τελευταίες δύο ημέρες, κάλεσε το Ισραήλ, να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστινίους κρατουμένους, προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία, ενώ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Χαμάς. Δεν παρέλειψε βέβαια, να παροτρύνει την οργάνωση να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα. Όλα αυτά, τη στιγμή, που η παλαιστινιακή ηγεσία προχωρά σε διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή των κυριοτέρων παλαιστινιακών πολιτικών κινημάτων, με θέμα τις επερχόμενες εκλογές.

    Αποφασισμένος να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα

    Ο Χασάν Γιουσέφ μόλις βγήκε από τη φυλακή, που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Ραμάλα, τόνισε ότι η επίτευξη της εκεχειρίας και της ειρήνης είναι αδύνατη αν το ισραηλινό κράτος δεν αφήσει ελεύθερους όλους τους Παλαιστίνιους κρατουμένους. Η απελευθέρωσή του έγινε δεκτη με ενθουσιασμό από τους συγγενείς και φίλους του, οι οποίοι τον περίμεναν έξω από τη φυλακή κρατώντας ανθοδέσμες. Στη συνέχεια, μετέβη στο πρώην αρχηγείο του Αραφάτ, στη Μακάταα, στην πόλη Ραμάλα, για να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του εκλιπόντος ηγέτη.

    Πρόβλημα με Χαμάς, Τζιχάντ και FDLP

    Την ίδια στιγμή η τρόικα της παλαιστινιακής ηγεσίας είχε διαβουλεύσεις στη Γάζα με τις κυριότερες πολιτικές οργανώσεις, στη διάρκεια των οποίων, συζητήθηκαν οι εκλογές της 9ης Ιανουαρίου, οι οποίες θα αναδείξουν τον διάδοχο του Γιάσερ Αραφάτ στην προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι δήλωσε, ότι βρίσκεται στην περιοχή, με σκοπό να συζητήσει με τις κυριότερες πολιτικές ομάδες για την προετοιμασία των εκλογών. Το πρωί ο Κορέι είχε συνομιλίες με τον προσωρινό Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Ράουχι Φατούχ, ενώ στη Γάζα βρίσκεται και ο αρχηγός της PLO, Μαχμούντ Αμπάς.

    Τα κύρια σημεία, που δυσχεραίνουν το έργο των τριών Παλαιστινίων ηγετών, είναι η αδιαλλαξία των οργανώσεων Χαμάς και Τζιχάντ και η άρνηση του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FDLP) να θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές. Το κόμμα της αριστερής αντιπολίτευσης έχει εκφράσει την άποψη ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν, πέρα από προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

    Τρεις Παλαιστίνιοι μαχητές νεκροί

    Σήμερα εξάλλου βρήκαν τραγικό θάνατο τρεις Παλαιστίνιοι μαχητές, όταν την ώρα που μετέφεραν όπλα στη Λωρίδα της Γάζας μέσω μίας υπόγειας σήραγγας, αυτή κατέρρευσε και τους καταπλάκωσε. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι τρεις άντρες ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας και χρησιμοποιούσαν τη σήραγγα για να περνάνε όπλα από την Αίγυπτο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ωστόσο, λόγω των πρόσφατων καταρρακτωδών βροχών, το αυτοσχέδιο τούνελ κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να πλακωθούν από τόνους χώματος.

    [04] Αθλητισμός

    Υπέβαλε παραίτηση ο Ιορντανέσκου

    18/11/2004 9:02:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στο στόχαστρο του ρουμανικού Τύπου αλλά και των φιλάθλων βρέθηκε ο Άνχελ Ιορντανέσκου μετά την ισοπαλία της εθνικής ομάδας της χώρας με την αντίστοιχη της Αρμενίας και έτσι αμέσως μετά την επιστροφή στο Βουκουρέστι ο Ρουμάνος τεχνικός υπέβαλε την παραίτησή του. Αρκετοί φίλαθλοι της ομάδας βρέθηκαν στο αεροδρόμιο και αποδοκίμασαν τον Ιορντανέσκου, ζητώντας του μάλιστα να παραιτηθεί, ενώ και οι εφημερίδες της χώρας κράτησαν την ίδια στάση, γράφοντας πως αυτό ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία της ομάδας. Επιπλέον σε δημοσκόπηση σε ιστοσελίδα προέκυψε πως το 96% των φιλάθλων που συμμετείχαν επιθυμούν την αποχώρηση του Ρουμάνου από τον πάγκο της εθνικής. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής της Ελλάδας, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και με την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές της χώρας.

    [05] Κοινωνία

    Δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος στο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ "Ποιοτική αναβάθμιση με μοχλό την ΕΡΤ"

    18/11/2004 9:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Με στόχο τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ και την ενίσχυση του ρόλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ξεκίνησε σήμερα το 20ο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού της ΕΡΤ. Ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, στην ομιλία του, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να οικοδομήσει μια δημόσια επιχείρηση-πρότυπο, από τη συχνότητα της οποίας θα προβάλλονται ισότιμα όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου. "Η ΕΡΤ πρέπει να γίνει η ατμομηχανή της ποιοτικής αναβάθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου συνολικά", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος και υπογράμμισε την αναγκαιότητα λειτουργικών λύσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της κρατικής Ραδιοτηλεόρασης.

    Διαγωνισμός για την οργάνωση και λειτουργία της

    Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Σήφης Κακαβούλης στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι η ΕΡΤ πρέπει να αποδεσμευτεί από την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία και τη λογική του κέρδους. Παράλληλα, ζήτησε την εφαρμογή κανόνων αξιοκρατίας για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης της ΕΡΤ γιατί, όπως είπε, "μέχρι σήμερα εκείνοι που διαγκωνίζονται για την κατάληψη των ηγετικών θέσεων της έχουν πάντα το προφίλ του κόμματος που κυβερνά". Ο Υπουργός Επικρατείας από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει, μετά από διαγωνισμό, σε διεθνή φορέα, να εκπονήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, μελέτη οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΡΤ. Επίσης, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες, η νέα διοίκηση της ΕΡΤ θα έρθει σε επαφή με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να εισηγηθεί μια ριζοσπαστική πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα προβάλλονται από τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση ζωντανά και χωρίς περικοπές, οι συνεδριάσεις, οι συνεντεύξεις, οι δηλώσεις και οι ομιλίες που το κάθε κόμμα θα επιλέγει για το ίδιο.

    Στο αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ, για αύξηση του ανταποδοτικού τέλους που θα εξασφαλίσει την οικονομική επάρκεια της ΕΡΤ, για μια ενισχυμένη και εκσυγχρονισμένη τηλεόραση, η κυβέρνηση απαντά, όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, ότι "η βελτίωση των οικονομικών της ΕΡΤ, που είναι στόχος της κυβέρνησης, δεν θα προκύψει μέσα από νέα αύξηση του τέλους, αλλά μέσα από μια προσπάθεια νοικοκυρέματος".

    Στον χαιρετισμό του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος, επανέλαβε ότι "μόνοι μας πρέπει να αναζητήσουμε τις προσφερόμενες λύσεις για τα συσωρευμένα οικονομικά βάρη" και πρόσθεσε ακόμη ότι η ΕΡΤ πρέπει να διασφαλίσει και να βελτιώσει την θέση της στο ανταγωνιστικό περιβάλλον, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητά της και ότι οι ρόλοι συνδικαλιστών και διοίκησης πρέπει να είναι διακριτοί.

    Σεβασμός στην ενημέρωση

    Στο "κομματικό στίγμα όσων αντικαθίστανται σε διευθυντικές θέσεις στην ΕΡΤ", για το οποίο έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, αναφέρθηκε ο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι "τέτοιου τύπου επιλογές έγιναν και στο παρελθόν, με ευθύνη δικών μας σφαλμάτων, ιδίως του ΠΑΣΟΚ παλαιότερων εποχών". Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να μην αποδειχθούν "υποκρισίες τα περί αξιολόγησης του προσωπικού και αξιοκρατίας και να οργιάζουν οι κομματικές παρεμβάσεις". Είπε ακόμη ότι η ΕΡΤ αποτελεί "ένα από τα τελευταία καταφύγια, όπου ο πολίτης διασφαλίζει σεβασμό στην ενημέρωση και αισθάνεται ασφάλεια αντίθετα με τη συστηματική κατεδάφιση αξιών της ελληνικής κοινωνίας".

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Τ. Τσίγκας, χαιρέτησε το συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "η ΕΡΤ είναι για την ώρα, δημόσια μόνο κατ' όνομα" με την έννοια ότι "ενώ τα έσοδά της προέρχονται από τους Έλληνες πολίτες, χειραγωγείται από την εκάστοτε κυβέρνηση".

    Από το ΣΥΝ, ο Ν. Καϊμάκης, είπε ότι εκτιμά θετικά την πρόταση της κυβέρνησης για ζωντανή προβολή των συνεδριάσεων, ομιλιών και συνεντεύξεων κομμάτων από τις συχνότητες της ΕΡΤ, αλλά σημείωσε ότι το πλαίσιο αυτής της προβολής πρέπει να στηρίζεται στην βάση της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού της ΕΡΤ.

    Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ι. Λασκαρίδης, είπε από την πλευρά του, ότι δεν μπορούν να δοθούν ραδιοτηλεοπτικές άδειες χωρίς να υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο.

    Ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ, Δ. Τσαλαπάτης, είπε ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι θέσεις εργασίας ούτε στην ΕΡΤ ούτε στα ιδιωτικά μέσα, ενώ από την ΓΣΕΕ, ο Γ. Παναγόπουλος, τόνισε ότι το πρόβλημα των συμβασιούχων πρέπει "να λυθεί δια νόμου και όχι με τεχνάσματα".

    Οι εργασίες του 20ου Συνεδρίου της ΠΟΣΠΕΡΤ θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

    [06] Οικονομία

    Άκαρπη η συνάντηση Προβόπουλου - Πολυζωγόπουλου Καμία αλλαγή στο Ασφαλιστικό

    18/11/2004 10:04:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Τις αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης αλλά και των συνδικαλιστών προκαλεί η πρόταση του διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας να υπαχθεί το επικουρικό ταμείο των υπαλλήλων στο ΙΚΑ. Οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα προγραμματίζουν πανελλαδική απεργία για τις 26 Νοεμβρίου ενώ χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση του Προέδρου της ΓΣΕΕ με το Διοικητή της Τράπεζας Γιάννη Προβόπουλο. Κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή οι τόνοι ανέβηκαν. Ο υπουργός Απασχόλησης διαβεβαίωσε για ακόμα μία φορά ότι δεν αλλάζει το ασφαλιστικό καθεστώς.

    Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή

    Απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά ότι το ασφαλιστικό δεν ανοίγει.

    "Δεν αλλάζει το γενικό πλαίσιο του ασφαλιστικού, δεν υπάρχει θέμα αύξησης των συνταξιοδοτικών ορίων ηλικίας, δεν υπάρχει θέμα αύξησης των εισφορών" επανέλαβε υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση εγγυάται τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

    Νωρίτερα πάντως, οι τόνοι ανέβηκαν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι το ασφαλιστικό ανοίγει με την πρόταση νόμου του Διοικητή της Εμπορικής Ι. Προβόπουλου.

    Ο Μιλτιάδης Παπαιωάνου διερωτήθηκε μάλιστα "ποιος κυβερνά σε αυτήν τη χώρα, οι τραπεζίτες ή η κυβέρνηση".

    Απαντώντας για το θέμα της Εμπορικής Τράπεζας ο Πάνος Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο ταμείο έχει μία ιδιομορφία και δεν εποπτεύεται από το υπουργείο Απασχόλησης υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι όλες οι εξελίξεις παρακολουθούνται με μεγάλη προσοχή από την κυβέρνηση.

    Άκαρπη συνάντηση

    Νωρίτερα, μετά τη συνάντηση του με τον Χ. Πολυζωγόπουλο, ο Διοικητής της Εμπορικής δήλωσε ότι η πρόταση του είναι προς το συμφέρον των υπαλλήλων και υπέρ της ανταγωνιστικότητας της τράπεζας.

    Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ απορρίπτοντας την πρόταση και μιλώντας για εφαρμογή επώδυνων λύσεων.

    "Κάθε πιστωτικό ίδρυμα έχει δικό του ασφαλιστικό καθεστώς και άρα δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία λύση " υποστήριξε από την πλευρά του ο διοικητής της Εθνικής Παναγιώτης Αραπόγλου σε συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα. Την ίδια ώρα, με ανακοίνωση του ο ΣΥΝ, μιλά για ανατροπή των ασφαλιστικών εργασιακών κατακτήσεων και καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει τους σχεδιασμούς της και να συζητήσει το θέμα με τους εργαζόμενους.

    [07] Κοινωνία

    Ξεκαθαρίζει το Υπ. Οικονομίας Δεν καταργούνται οι ταμειακές μηχανές στα ταξί

    18/11/2004 10:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Οι ταμειακές μηχανές στα ταξί και η έκδοση αποδείξεων για κάθε μίσθωση είναι υποχρεωτική και δεν καταργείται, επισημαίνεται αναφέρεται σε ανακοίνωση του υφυπουργού Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζα, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα από μερίδα του Τύπου περί κατάργησης του εν λόγω μέτρου. Ο κ. Ρεγκούζας διευκρινίζει ακόμη ότι μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΑΤΑ δεν έχει επιτευχθεί καμιά άλλη συμφωνία, εκτός από αυτή που αφορά τον καθορισμό των ετήσιων φορολογητέων κερδών. Επίσης, σημειώνεται ότι δεν επήλθε συμφωνία για το ζήτημα του αποχαρακτηρισμού των αυτοκινήτων ταξί μετά την παρέλευση πενταετίας. Από την πλευρά του, το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν διευκρινιστικές οδηγίες από την πλευρά του Υπουργείου για τις διαδικασίες δήλωσης και μεταβίβασης των ταμειακών μηχανών, με αποτέλεσμα ορισμένες εφορίες να τους απειλούν με πρόστιμα εκατοντάδων ευρώ. Επίσης, χαρακτηρίζει προβληματική την τήρηση λογιστικών δεδομένων για την πλειοψηφία των αυτοκινητιστών ταξί και για το λόγο αυτό προτιμούν τον τεκμαρτό προσδιορισμό, ωστόσο επισημαίνιε πως τα ποσά που το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να θεσπίσει για τη χρήση 2005 και 2006, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προβληματίζουν τους επαγγελματίες. Κατά την εκτίμηση των αυτοκινητιστών ταξί, αν εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο, τότε ο φόρος τριπλασιάζεται ή και τετραπλασιάζεται.

    [08] Κοινωνία

    Η αίτηση της "Θόλος" ήταν εκπρόθεσμη Λύση από το ΣτΕ στο πρόβλημα της Ψυτάλλειας

    18/11/2004 10:36:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη διαγωνισμού κατασκευής του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων της Ψυτάλλειας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της εταιρίας Θόλος- θυγατρικής της ΜΗΧΑΝΙΚΗ, κατά της διακήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια, προϋπολογισμού 30εκ Ευρώ. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η αίτηση της εταιρίας ήταν εκπρόθεσμη. Πριν από λίγες ημέρες η Νομαρχία Πειραιά ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας επεξεργασίας λυμάτων της Ψυτάλλειας διότι δεν τηρούνταν οι περιβαλλοντικοί όροι, οι οποίοι προέβλεπαν απομάκρυνση της λάσπης και αυτό γιατί δεν προχωρούσε ο διαγωνισμός δημιουργίας συστήματος ξήρανσης.

    [09] Αθλητισμός

    Στην Αυστρία ο Φριζενμπίχλερ

    18/11/2004 10:56:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Περίπου τέσσερις μήνες αναμένεται να απουσιάσει ο κεντρικός αμυντικός του Αιγάλεω, αφού οι πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών τον θέλουν να υποφέρει από αρκετά σοβαρό τραυματισμό στον τετρακέφαλο. Ο Αυστριακός ποδοσφαιριστής μάλιστα σήμερα ταξίδεψε για την πατρίδα του, όπου θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ενώ πλέον ο Ντεμόλ αναζητά μια μόνιμη λύση για την αντικατάστασή του. Στο μεταξύ ο Γιάννης Χρήστου προπονήθηκε κανονικά σήμερα, θέτοντας υποψηφιότητα για μια θέση στην αποστολή του Αιγάλεω για τον αγώνα πρωταθλήματος εναντίον του Πανιωνίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 November 2004 - 21:52:03 UTC