Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα δικαστήρια για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις "Το γουρούνι μου
  • [02] Πονάει στον αχίλλειο ο Φαν Νίστελρόϊ
  • [03] Έγινε πραγματικότητα το "κιτρινόμαυρο" όνειρο Λυτρώθηκε η ΑΕΚ
  • [04] Τηλε-κυνήγι μέσω Ίντερνετ!
  • [05] Αντιπαράθεση Παπανδρέου- Αλογοσκούφη Η ώρα του προϋπολογισμού
  • [06] Στον οίκο Sothebys Έλληνες ζωγράφοι ...σπάνε ταμεία
  • [07] Αμφίβολος ο Ζιουλί
  • [08] Αυξήθηκε η χορήγησή τους στα παιδιά "Καμπανάκι" για τα αντικαταθλιπτικά
  • [09] Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές Ανησυχίες για τα καύσιμα θέρμανσης
  • [10] Χάνει και τον Μπάρος η Λίβερπουλ
  • [11] Υποστηρίζει ιατρική μελέτη Ο ύπνος βοηθάει στο αδυνάτισμα
  • [12] Απαντητική επιστολή στον Πρωθυπουργό Εξηγήσεις Μπους για το Σκοπιανό
  • [13] Μέλη στρατιωτικών δυνάμεων "Διχάζει" η επιχείρηση στη Φαλούτζα
  • [14] Για την ΠΓΔΜ Επιστολές Μολυβιάτη σε ΕΕ και ΟΗΕ
  • [15] Συναντήσεις Αγγελοπούλου με πολιτικούς αρχηγούς Αναξιοποίητοι οι
  • [16] Συμφωνία ΑΕΚ με Λάκη
  • [17] Ινδική κάνναβη εξ Αμερικής
  • [18] Ο Μπλάτερ συγχαίρει τον Δ.Σ. της ΕΠΟ
  • [19] Πλησιάζει η ώρα για το EURO 2012
  • [20] Μαθήματα διαμαρτυρίας!
  • [21] Στο Λονδίνο ο Γάλλος Πρόεδρος Σιράκ-Μπλερ: με στόχο τη συνεργασία
  • [22] Επιτυχείς οι αναχαιτίσεις Πέντε παραβιάσεις του FIR
  • [23] Κοντά σε Κολωνία ο Τσιάρτας

    [01] Παράξενα

    Στα δικαστήρια για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις "Το γουρούνι μου είναι gay"

    18/11/2004 11:13:00 πμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    "Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι, θα σου αγοράσω ένα γουρουνάκι". Έτσι αποφάσισε ένας αγρότης από τη Βουλγαρία, που αγόρασε ένα γουρούνι από κτηνοτρόφο της περιοχής του. Μάλιστα, διάλεξε το καλύτερο, αφού το συμπαθέστατο ζώο είχε κερδίσει βραβεία σε σχετικούς διαγωνισμούς. Η σχέση, όμως, του αγρότη με τον αγριόχοιρό του κατέληξε στα δικαστήρια. Βλέπετε, ο Γκάλεν Ντόμπρεφ απαίτησε αποζημίωση, ισχυριζόμενος, ότι το συμπαθές θηλαστικό είναι ...ομοφυλόφιλο! Μάλιστα, για να αποδείξει του λόγου το αληθές, φωτογράφησε τον 220 κιλών χοίρο και ζήτησε από γνωστούς του κτηνοτρόφους να εξετάσουν τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Ο 43χρονος αγρότης υποστήριξε, πως το γουρούνι του την "έπεφτε" σε αρσενικά ομοειδή του και του δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα, αφού δεν μπορούσε να το πουλήσει εύκολα, όταν οι συνάδελφοί του έμαθαν για την "ιδιαιτερότητά" του. Έτσι, αποφάσισε να το "μετατρέψει" σε κτηνοτρόφος, ο οποίος πούλησε το έρμο γουρούνι στον αγρότη, τόνισε, πως ο κ. Ντόμπρεφ ενήργησε βιαστικά και έπρεπε να αφήσει τον αγριόχοιρο να ωριμάσει σεξουαλικά.

    Αποζημίωση δε μάθαμε αν δόθηκε. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι και τα γουρούνια έχουν δικαιώματα!

    [02] Champions League

    Πονάει στον αχίλλειο ο Φαν Νίστελρόϊ

    18/11/2004 11:57:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με την τύχη του τα' χει από χθες ο τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο προπονητής των "κόκκινων διαβόλων" δεν πρόλαβε να δει τον Ολλανδό επιθετικό Ρουντ Φαν Νίστελροϊ να επιστρέφει στους "μπέμπηδες" και χθες ο άσος των "οράνιε" τραυματίστηκε στη συνάντηση με την ομάδα της Ανδόρας, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Ο 28χρονος επιθετικός ένιωσε ενοχλήσεις στον τένοντα και στο 36' ο τεχνικός των "πορτοκαλί" Μάρκο Μπάστεν αναγκάστηκε να τον αντικαταστήσει. Εν τούτοις αν και ο Φαν Νίτελρόϊ επιμένει ότι είναι ένα απλό χτύπημα, η σοβαρότητα της κατάστασης του παίκτη θα εκτιμηθεί κατά την επιστροφή του στο Μάντσεστερ, όπου θα υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις.

    [03] Αθλητισμός

    Έγινε πραγματικότητα το "κιτρινόμαυρο" όνειρο Λυτρώθηκε η ΑΕΚ

    18/11/2004 12:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/11/2004 7:48:52 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ελεύθερη να ατενίζει το μέλλον της με αισιοδοξία είναι από σήμερα το πρωί η ΑΕΚ, καθώς ανακοινώθηκε η πολυαναμενόμενη απόφαση του Εφετείου για την υπαγωγή της στο άρθρο 44 του νόμου 1892/90 περί Εξυγίανσης Ανωνύμων Εταιρειών. Με ψήφους 3-0 η αίτηση τριτανακοπής που είχε υποβάλλει ο Πέτρος Στάθης έγινε δεκτή και πλέον τα χρέη της Ένωσης προς το δημόσιο και προς τρίτους, από 164 εκ. ευρώ, μειώνονται σε 16 εκ. ευρώ, τα οποία σημειωτέον θα μπουν στη ρύθμιση του Υφυπουργού αθλητισμού Γιώργου Ορφανού. Ως την πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής του, χαρακτήρισε την σημερινή, ο Ντέμης Νικολαΐδης.

    Χωρίζουν οι δρόμοι με Enic-Netmed

    Η απόφαση που περίμεναν στην ΑΕΚ ως "μάννα εξ ουρανού" είναι πλέον γεγονός για την "Ένωση", που από σήμερα μπορεί να ονειρεύεται ένα καλύτερο και κυρίως υγιές αύριο.

    Μετά την επιτυχία του Άρη, η τριμελής σύνθεση του Εφετείου Αθηνών, δικαίωσε και το αίτημα της "Ενωσης", που πλέον βλέπει τα χρέη προς το δημόσιο και προς τρίτους, που την "έπνιγαν" να μειώνονται σε ποσοστό 95%, όπερ σημαίνει ότι τα 164 εκ. ευρώ "πέφτουν" 16 εκ. ευρώ.

    Παράλληλα με τη διαφαινόμενη οικονομική εξυγίανση όμως η πολυπόθητη απόφαση επιτρέπει στην "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ να κόψει για πάντα τον "ομφάλιο λώρο", που για επτά χρόνια την "έδενε" βασανιστικά με τις εταιρείες Enic και NetMed.

    Η Ένωση χρωστούσε 62.300.000 ευρώ στις δύο εταιρίες, που πλέον, μειώνονται στα 3.150.000.

    Επίσης, αποδεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρείας (που περιέχουν 1,5 εκατ. ευρώ) και αφετέρου παύει ο κίνδυνος της πτώχευσης, ο οποίος κρατούσε την ΠΑΕ μακριά από τις συμφωνίες για χορηγίες για την αύξηση των εμπορικών εσόδων της και της στερούσε τη δυνατότητα λήψης τραπεζικού δανείου.

    Το ιστορικό

    Η ΑΕΚ, είχε έως τώρα υποβάλλει δύο αιτήσεις για να υπαχθεί στο άρθρο 44 και οι δυο είχαν απορριφθεί.

    Η πρώτη αίτηση, εκδικάστηκε την 1η Ιουνίου και απορρίφθηκε στις 29/6. Η Ένωση δεν τα παράτησε και αμέσως κατέθεσε νέα αίτηση.

    Στις 20 Ιουλίου η υπόθεση παίρνει αναβολή για τις 2 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας της απουσίας εκπροσώπου του δημοσίου.

    Η απόφαση που έρχεται στο τέλος Σεπτεμβρίου, είναι και αυτή αρνητική. Το μέλλον της ΑΕΚ διαγράφεται δυσοίωνο.

    Τελευταία ελπίδα οι αιτήσεις τριτανακοπής που υποβλήθηκαν από την ερασιτεχνική ΑΕΚ, και από τον Πέτρο Στάθη. Η αίτηση του πρωην πρόεδρου και μετόχου της ΑΕΚ εκδικάζεται στις 26 Οκτωβρίου και στις 18 Νοεμβρίου η ΑΕΚ λυτρώνεται οριστικά.

    Τι προβλέπει το άρθρο 44

    Ο Νόμος 1892, που περιέχεται η διάταξη 44, ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη και υιοθετήθηκε όταν χρειάστηκε να γίνουν προσαρμογές για προβληματικές εταιρείες, με κυριότερη τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

    Για να υπαχθεί κάποια εταιρεία στις διατάξεις του νόμου, θα πρέπει να κατατεθεί αίτηση στο Εφετείο, που να υπογράφεται από τους μετόχους που καλύπτουν τουλάχιστον το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, αλλά και από τους πιστωτές, του 60% των χρεών της ίδιας εταιρείας.

    Το ποσοστό, διαγραφής των χρεών, υιοθετείται από τους μετόχους και μπορεί να φθάνει σε ύψος ακόμα και το 95% των χρεών. Σε αυτή ότην διαδικασία δεν μπαίνει το ποσό που αφορά τα χρέη προς το ΙΚΑ.

    Ιδιαιτερότητα υφίσταται σε ότι έχει σχέση με το Δημόσιο και τα χρέη της ΠΑΕ προς αυτό. Οι μέτοχοι μπορούν να ζητήσουν τη διαγραφή ενός ποσοστού των χρεών αλλά αυτό θα συμβεί μόνο έπειτα από αποδοχή του Δημοσίου.

    Το ποσοστό φυσικά και δεν μπορεί να είναι υψηλό και στην καλύτερη περίπτωση για τις ΠΑΕ φθάνει στα επίπεδα του 60%

    Νικολαΐδης: " Όλοι μαζί τα καταφέραμε"

    Λάμποντας από την χαρά του, αλλά και με πλήρη συνείδηση ότι η ΑΕΚ κέρδισε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο, εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Ντέμης Νικολαΐδης.

    Ο πρόεδρος της ΠΑΕ, ξεκίνησε τις δηλώσεις του ευχαριστώντας τον Πέτρο Στάθη που παρότι δεν είχαν καλές σχέσεις του αναγνώρισε την συμβολή του στην υπόθεση της εξυγίανσης, με την αίτηση τριτανακοπής που υπέβαλε, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον Γιώργο Κιντή, τον πρώην οικονομικό διευθυντή της ΠΑΕ, που είχε την ιδέα για την κατάθεση της αίτησης.

    Σε μια τέτοια ιστορική ημέρα, ο άνθρωπος που έβαλε τα χέρια του στη φωτιά για τη σωτηρία της ΑΕΚ, δεν ξέχασε να απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες του, αλλά και τους φιλάθλους της Ένωσης που με την προσωπική τους συμμετοχή και στήριξη της ομάδας, βοηθούν την ομάδα να βγει από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει.

    Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, έθεσε ως πρώτες προτεραιότητες, την εξασφάλιση δανείου για τις άμεσες υποχρεώσεις της ομάδας, την εξεύρεση χορηγών, το θέμα του γηπέδου και τελευταία τις μεταγραφές που και πάλι θα είναι χαμηλού κόστους.

    Τέλος όπως τόνισε από εδώ και πέρα αρχίζει ένας νέος αγώνας για εξασφάλιση χρημάτων, με την μόνη διαφορά ότι οι ελπίδες για την οριστική επιβίωση της ομάδας είναι εξαιρετικά υψηλές.

    Νωρίτερα, ο στενός συνεργάτης του πρόεδρου της ΑΕΚ, Νίκος Κούλης, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό "SuperΣΠΟΡ FM", τόνισε ότι η ομάδα είναι ακόμα υπερχρεωμένη, συμπληρώνοντας ότι η διοίκηση δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το πενταετές χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονήσει.

    Ως μια σημαντική ημέρα που αποτελεί δικαίωση της προσπάθειας για την οικονομική εξυγίανση της ομάδας χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Πέτρος Στάθης.

    Σε γραπτή του δήλωση ο κ Στάθης αναφέρει επίσης, ότι πλέον αποχωρεί με ψηλά το κεφάλι, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή του απέναντι στο κόσμο της ομάδας, ενώ πλέον η ΑΕΚ έχει τη μεγάλη ευκαιρία να βρει και πάλι το δρόμο της.

    Τέλος, επεσήμανε και το πραγματικό ενδιαφέρον, που επέδειξε και επιδεικνύει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πλησιάζει η μεγάλη ώρα για την ΑΕΚ

    ΑΕΚ: Ελπίδες μετά την απόφαση για Άρη

    Φως στο τούνελ για την ΑΕΚ

    [04] Τεχνολογία

    Τηλε-κυνήγι μέσω Ίντερνετ!

    18/11/2004 11:38:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters

    Προσφιλές επιχείρημα των οπαδών του κυνηγιού είναι η επαφή με την φύση(!). Μια αμερικανική ιστοσελίδα όμως έρχεται να ρίξει τις μάσκες. Που να τρέχεις, σου λέει, μέσα στις λάσπες, γιατί να τρως το χρόνο σου σε χρονοβόρα καρτέρια μέσα στο κρύο για να πετύχεις ελάφια ή αγριογούρουνα. Ιδού η λύση: κάθεσαι στη ζεστασιά της πολυθρόνας σου, συνδέεσαι με το internet και το εν λόγω website και έναντι αμοιβής αποκτάς πρόσβαση σε μια κάμερα, η οποία είναι στημένη σε ένα ιδιωτικό ράντσο στο Τέξας, αλλά και σε μια καραμπίνα η οποία δουλεύει με τηλεχειρισμό. Αν δεις τίποτα να περνά, π.χ. αγριοκάτσικα από την Κορσική και τη Β. Αφρική ή καμιά αντιλόπη -διότι αυτά είναι μερικά από τα προσφερόμενα είδη προς θανάτωση- ανοίγεις πυρ. Απλά πράγματα. Οι οικολόγοι διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους (και δικαίως), ενώ οι αξιωματούχοι της Πολιτείας, υπεύθυνοι για το Περιβάλλον σπάνε το κεφάλι τους να βρούνε μια νομική λύση προτού το θέμα ξεφύγει από τον έλεγχο.

    Bγαίνουν κυβερνο-παγανιά...

    Προς το παρόν η ιστοσελίδα www.live-shot.com προσφέρει απλή εξάσκηση στην τηλε-σκοποβολή με μια22άρα καραμπίνα έτσι για να ζεσταίνονται οι "δραστήριοι" κυβερνο-κυνηγοί ενόψει της κυνηγετικής περιόδου που έχει προαναγγείλει ο δημιουργός της Τζον Αντεργουντ. Και όλα αυτά στο 330 στρεμμάτων "μαγευτικό" ράντσο του κ. Αντεργουντ, στο νοτιοδυτικό Τέξας.

    Όπως δηλώνει ο ίδιος, εκτιμητής στο επάγγελμα, έχει επενδύσει 10.000 δολάρια για να φτιάξει το κατάλληλο σύστημα για την υποστήριξη της ιδέας του και αυτό που του λείπει για να την υλοποιήσει είναι να φτάσει το "γρήγορο internet" στις εγκαταστάσεις της απομονωμένης φάρμας του. Πως του ήρθε η ιδέα; Από άλλους διαδικτυακούς τόπους που προσφέρουν με παρόμοιο τρόπο πρόσβαση σε κάμερες για την παρατήρηση και φωτογράφιση άγριων ζώων. "Κοιτάζαμε ένα βράδυ με ένα φίλο ένα πανέμορφο κουνέλι με λευκή ουρά και τότε αυτός μονολόγησε "αχ και να είχαμε ένα όπλο". Αυτό ήταν, μου ήρθε η έμπνευση", δηλώνει. Ωιμέ.

    Βέβαια ο κ. Αντεργουντ προσφέρει κι άλλες υπηρεσίες, ενώ διαθέτει και "ευαισθησίες". Το τηλε-κυνήγι θα δώσει, λέει, χαρά και σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ενώ θα μπορεί κανείς να καταγράφει τις εξορμήσεις του σε DVD (έλεος). Επίσης θα υπάρχει υπάλληλος που θα μαζεύει τη λεία, με σκοπό την παράδοση του κρέατος ή των ταριχευμένων κεφαλών στο σπίτι του πελάτη, ενώ τα ορφανά μικρά θα δωρίζονται σε καταφύγια ζώων (ε, άμα είναι έτσι τότε εντάξει).

    Τώρα οι υπεύθυνοι της τεξανής Υπηρεσίας για την Προστασία της Άγριας Ζωής ψάχνουν για λύση. "Δεν έχουμε συναντήσει κάτι ανάλογο" λέει ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μάικ Μπέργκερ. "Το υπάρχον νομικό πλαίσιο προστατεύει μόνο τα ζώα που απαντούν στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, όπως ελάφια και πουλιά, ωστόσο κάποιος είναι ελεύθερος να φέρει στην ιδιοκτησία του άλλα είδη που δεν καλύπτει ο νόμος, για παράδειγμα αντιλόπες και αγριογούρουνα" προσθέτει. Αυτό που σκοπεύει να κάνει τώρα ο Μπέργκερ είναι να φέρει προς συζήτηση, εντός του Ιανουαρίου, μια πρόταση νόμου, που θα υποχρεώνει τους κυνηγούς να εξασκούν το "χόμπι" τους μόνο επιτόπου και όχι εκ του μακρόθεν.

    [05] Οικονομία

    Αντιπαράθεση Παπανδρέου- Αλογοσκούφη Η ώρα του προϋπολογισμού

    18/11/2004 12:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/11/2004 7:31:40 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2005, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Βασικός στόχος του είναι η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή και ο περιορισμός των κρατικών δαπανών . Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται περιορισμός της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Οι αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό, ενώ αυξημένα είναι τα κονδύλια για το ΕΚΑΣ. Ένταση σημειώθηκε, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, πήρε, κατά παράβαση του κανονισμού, το λόγο και επιτέθηκε στην Κυβέρνηση για την κατάσταση της Οικονομίας. "Θα περίμενα μεγαλύτερη σεμνότητα και αυτοκριτική", απάντησε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Αντιπαράθεση Παπανδρέου- Αλογοσκούφη

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "χαμένο χρόνο και απογραφή φιάσκου ". "Μεταφέρετε τεράστια βάρη στον ελληνικό λαό. Είναι ένας προϋπολογισμός που έχει προκαλέσει τεράστια δυσφήμιση στη χώρα και αμφισβητείται από διεθνείς οίκους", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε: "δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στον προϋπολογισμό, όπως και στην Κυβέρνηση για την Οικονομία".

    Απαντώντας στις επικρίσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την Οικονομία "όχι μόνο σε δημοσιονομικό χάλι, αλλά και σε κατάσταση που δεν αποτυπωνόταν η πραγματικότητα". "Επί χρόνια ζούσατε σε μια εικονική πραγματικότητα . Εμείς λέμε την αλήθεια στο λαό και η Κυβέρνηση αποκαθιστά την αξιοπιστία", κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας.

    Η πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιου Τσούρα ότι κακώς δεν επετράπη στον κ. Παπανδρέου να απαντήσει στην τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας, δήλωσε: "ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπρεπε να είχε ειδοποιηθεί και να είχε προφυλαχθεί από την εμφανή παραβίαση του κανονισμού, που είμαι βεβαία ότι δεν θα ήθελε να είχε διαπράξει". Όπως παρατήρησε η κ. Μπενάκη, ο κανονισμός προβλέπει ότι εάν ο υπουργός Οικονομίας προβεί σε δηλώσεις επί του περιεχομένου του προϋπολογισμού, στην περίπτωση αυτή και μόνο μπορούν να απαντήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων. Επίσης ανέφερε ότι μετά τον κ. Παπανδρέου, εδόθη ο λόγος και στον κ. Αλογοσκούφη για λόγους ίσης μεταχείρισης.

    Από την άλλη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής ενημέρωσε το προεδρείο ότι είχε ζητήσει και ο ίδιος να τοποθετηθεί εκ μέρους του κόμματος του, επί του περιεχομένου του προϋπολογισμού, ωστόσο όπως τον διαβεβαίωσε ο προεδρεύων -εκείνη τη στιγμή- Σ. Χατζηγάκη δεν έγινε αντιληπτός, γι' αυτό και δεν μίλησε.

    Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις που θα δοθούν στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κυμαίνονται στο 3,2% και στο 3,3% για τους συνταξιούχους του δημοσίου.

    Επίσης, αυξημένα είναι τα κονδύλια για το ΕΚΑΣ και τις αγροτικές συντάξεις, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 15 και 20 ευρώ το μήνα για τους δικαιούχους.

    Ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται στο 3,9% του ΑΕΠ, το έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος προβλέπεται στο 109,5% του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός στο 2,9%.

    Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια το Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί μετά από πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 22 Δεκεμβρίου. Θα προηγηθεί η επεξεργασία του από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου.

    Αντιδράσεις κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων

    "Μηχανισμό αναδιανομής του κεφαλαίου προς όφελος της πλουτοκρατίας", χαρακτήρισε το ΚΚΕ τον προϋπολογισμό του 2005, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι "η υλοποίηση της αντιλαϊκής της πολιτικής και η οποία συνδέεται άρρηκτα με τους νέους νόμους παρέχουν νέες μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο". Παράλληλα, τονίζει ότι "ο προσανατολισμός του, η φιλοσοφία του, παραμένει η ίδια με αυτήν των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, στην λογική της στήριξης των συμφερόντων του κεφαλαίου".

    "Μονόπλευρο, αδιαφανή και αναξιόπιστο" χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό, ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι "κινείται στο ίδιο πλαίσιο του προσχεδίου του και πως οι στόχοι του παραμένουν μετέωροι, υπεραισιόδοξοι και στηρίζονται στην υπόθεση της ευνοϊκής εξέλιξης τόσο των διεθνών όσο και των εσωτερικών δεδομένων". Ο κ. Δραγασάκης, επισημαίνει ότι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού θα δοκιμαστεί μέσα στη διάρκεια του επόμενου έτους".

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δρακούλης Φουντουκάκος δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο επεσήμανε ότι για να αποδειχθεί η καλή πρόθεση, η κυβέρνηση θα πρέπει να "κερδίσει δύο στοιχήματα" με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό: την επίτευξη ενός σχετικά υψηλού ρυθμού ανάπτυξης το 2005 (3,9%) και τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3%. Ο κ. Φουντουκάκος τονίζει ότι το κέντρο βάρος του ενδιαφέροντος εντοπίζεται κυρίως στη διεύρυνση των επενδύσεων, το νοικοκύρεμα της δημοσιονομικής διαχείρισης και την ευρύτερη διάχυση των καρπών της ανάπτυξης, όλα αυτά όμως απομένουν να αποδειχθούν στην πράξη. Υπογραμμίζει επίσης ότι για την επίτευξη ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης απαιτείται άμεση κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων και προσέλκυση σημαντικών ξένων άμεσων επενδύσεων. Για να γίνουν όμως όλα αυτά, όπως αναφέρει, είναι ανάγκη να προηγηθούν αμέσως η αισθητή μείωση των φορολογικών συντελεστών, η ουσιαστική απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, η θέσπιση γενναίων αναπτυξιακών κινήτρων και η άρση μιας σειράς σοβαρών αντικινήτρων επιχειρηματικής δραστηριοποίησης. Επίσης, o πρόεδρος του Επιμελητηρίουεισηγείται ταχεία ιδιωτικοποίηση μιας σειράς κρατικών επιχειρήσεων και δραστική μείωση των τρεχουσών κρατικών δαπανών. Τέλος, υπογράμμισε ότι "σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η αγορά θέλει ομαλότητα και όχι πρόωρες εκλογές".

    Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός "είναι βαθύτατα ταξικός, κατανέμοντας πόρους υπέρ του κεφαλαίου" και "δεν οδηγεί στην ανάπτυξη, αλλά επιχειρεί να διαχειριστεί την προϊούσα στασιμότητα ή ύφεση στην οικονομία, λόγω των κυβερνητικών επιλογών". Επίσης, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο τριήμερο αγωνιστικής δράσης από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου, προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους "στη λιτότητα, την ανεργία, την ακρίβεια" και να διεκδικήσουν αυξήσεις που θα προστατεύουν και θα διευρύνουν την αγοραστική δύναμη των μισθών.

    Τέλος, η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει τις αρχικές της εκτιμήσεις τόσο για την περιοριστική πολιτική όσο και τη δύσκολη πραγματικότητα που επιφυλάσσει για εργαζόμενους και νοικοκυριά". Παράλληλα, τονίζει ότι "με το τελικό σχέδιο επιβεβαιώνεται η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης, η φθίνουσα δυναμική της οικονομίας σε ένα πλαίσιο υπερ-ρύθμισης εξαιτίας και της απογραφής στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, που σημαίνει νέα πίεση και απώλειες για τα δικαιώματα των εργαζομένων".

    Εγκρίθηκε από το Υπουργικό

    Πριν κατατεθεί στη Βουλή, ο προϋπολογισμός πήρε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, χαρακτήρισε την κατάθεση του φετινού προϋπολογισμού υψηλής συμβολικής σημασίας και υπογράμμισε, πως η δημοσιονομική απογραφή ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη, αφού είναι αδιανόητο να πορεύεται η χώρα εξαπατώντας τους εταίρους της και τους φορολογούμενους πολίτες.

    Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε, ότι τα αποτελέσματα του ΕΚΟΦΙΝ δικαιώνουν αυτή την επιλογή της Κυβέρνησης και διαψεύδουν τις κινδυνολογίες και τις καταστροφολογίες, που εκπορεύονται από αυτούς που επί χρόνια έλεγαν ψέματα στον ελληνικό λαό.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής τόνισε, πως η Κυβέρνηση τήρησε το λόγο της ότι οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις του 2005 θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες. Ανέφερε, ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα και πολλά και κατέληξε λέγοντας "δεν τα αγνοούμε, ούτε τα υποτιμούμε, αλλά έχουμε πρόγραμμα, σχέδιο και την πολιτική βούληση να τα αντιμετωπίσουμε" .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κατατίθεται ο προϋπολογισμός του 2005

    "Αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία μας"

    [06] Ζωής ...σΤάσεις

    Στον οίκο Sothebys Έλληνες ζωγράφοι ...σπάνε ταμεία

    18/11/2004 12:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/11/2004 2:26:07 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Η τέταρτη ετήσια δημοπρασία Greek Sale του οίκου Sothebys, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, "κατέγραψε" το υπέρογκο ποσό των 4.110.745 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα σε αντίστοιχη δημοπρασία του οίκου. "Πρωταγωνιστής" της δημοπρασίας αναδείχτηκε ο Κωνσταντίνος Παρθένης με δύο έργα του τα οποία προσέλκυσαν έντονο ανταγωνισμό. Και οι δυο πίνακες είχαν εκτεθεί στην Biennale της Βενετίας το 1938 και θεωρούνται από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της δουλειάς του Παρθένη, που έχουν παρουσιαστεί ποτέ σε δημοπρασία. Μετά από μεγάλη "μάχη" μεταξύ των ενδιαφερόμενων, το καταπληκτικό έργο του Παρθένη "Πρόσωπο χαμένο στη σκιά ενός κλαδιού" έφτασε το ποσό των 231.778 ευρώ έναντι της αρχικής εκτίμησης των 88.500-118.000 ευρώ.

    Υπέρβαση εκτιμήσεων

    Για το έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη "Αποθαυμάζοντας τα πλοία σε ελληνικό λιμάνι" η υψηλότερη τιμή έφτασε τα 311.701 ευρώ από έναν ανώνυμο αγοραστή. Ο πίνακας πωλήθηκε παραπάνω από την εκτιμώμενη τιμή (100.000-150.000 λίρες Αγγλίας) πριν τη δημοπρασία.

    Τα έργα του Βολανάκη:

    "Τραβώντας τα δίχτυα", 295.716 ευρώ "Ατμόπλοια στη Θάλασσα", 162.400 λίρες Αγγλίας "Πρωινή ψαριά", 207.801 ευρώ "Βάρκες στο ηλιοβασίλεμα", 72.000 λίρες Αγγλίας

    Νέα ρεκόρ δημοπρασίας σημειώθηκαν στα εξής έργα:

    Ζωγράφος

    Έργο

    Τιμή

    Πολυχρόνης Λεμπέσης

    "Ένα καθιστό κορίτσι"

    61.655

    Γεώργιος Ροϊλός

    "Πωλητές καλαμποκιού κάτω από την Ακρόπολη"

    139.067

    Θεόδωρος Ράλλης

    "Προσευχή πριν από τη Θεία Κοινωνία"

    191.816

    Νίκος Κεσσανλής

    "Pittura"

    22.264

    Albert Rieger

    "Θέα του Ολύμπιου και της Ακρόπολης"

    119.885

    Τέλος, άλλα έργα που υπερέβησαν τις αρχικές τους εκτιμήσεις, είναι το "Πορτραίτο ενός Μικρού Κοριτσιού" του Νικόλαου Λύτρα που διπλασίασε την αρχική εκτίμηση πριν τη δημοπρασία, φτάνοντας τα 83.920 ευρώ, καθώς και το κυβιστικό αριστούργημα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα "Ύδρα-Σύνθεση σε λευκό" που ξεπέρασε τις προσδοκίες, συγκεντρώνοντας 104.160 λίρες Αγγλίας.

    Σχετικά Links:

    Οίκος Sotheby's

    [07] Champions League

    Αμφίβολος ο Ζιουλί

    18/11/2004 2:08:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετ εμποδίων συνεχίζεται στην Καταλωνία η προετοιμασία της Μπαρτσελόνα, εν όψει της "μητέρας των μαχών" του ισπανικού πρωταθλήματος με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Από χθες ο Ολλανδός τεχνικός Φράνκ Ραϊκαρντ, μετά τον Πουγιόλ, απέκτησε έναν ακόμη "πονοκέφαλο", καθώς στο χθεσινό διεθνές φιλικό της Γαλλίας με την Πολωνία, ο διεθνής Γάλλος των "μπλαουγκράνα" Λουντοβίκ Ζιουλί τραυματίστηκε στο μηρό του δεξιού του ποδιού. και αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο. Οι πρώτες αναφορές δεν κάνουν λόγο για κάτι σοβαρό, αλλά παρόλα αυτά η συμμετοχή του θεωρείται αμφίβολη για το Σάββατο, αφού πρόσφατα είχε τραυματιστεί ξανά στο ίδιο σημείο.

    [08] Υγεία

    Αυξήθηκε η χορήγησή τους στα παιδιά "Καμπανάκι" για τα αντικαταθλιπτικά

    18/11/2004 2:13:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC

    Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει η χορήγηση αντικαταθλιπτικών και διεγερτικών φαρμάκων σε έφηβους και παιδιά. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Λονδίνου μελέτησαν σε χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ τα ποσοστά χορήγησης αντικαταθλιπτικών, διεγερτικών, αντιψυχωτικών, ηρεμιστικών φαρμάκων, καθώς και τους δείκτες θεραπευτικών αγωγών για την καταπολέμηση του άγχους κατά το χρονικό διάστημα 2000-2002. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι οι συνταγογραφήσεις των συγκεκριμένων φαρμάκων αυξήθηκαν μέχρι και 68% στη Μ. Βρετανία. Μολονότι αντικαταθλιπτικά χάπια έχουν ήδη αποσυρθεί από την αγορά, λόγω των παρενεργειών τους, οι γιατροί ανησυχούν ότι η κατάσταση θα διαιωνιστεί, καθώς δεν έχουν προωθηθεί εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας της παιδικής κατάθλιψης.

    Τι έδειξαν οι έρευνες

    Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου μελέτησε τα ποσοστά χορήγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων αυτής της κατηγορίας σε παιδιά και εφήβους μέχρι 17 ετών στη Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό, Καναδά και ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τη διεθνή βάση δεδομένων IMS MIDAS.

    Σε αυτό το διάστημα, παρατηρήθηκε, ότι η αύξηση στο ποσοστό των αντικαταθλιπτικών και ψυχοτρόπων φαρμάκων, που δόθηκαν στα παιδιά κυμάνθηκε από 13% στις χώρες του Καναδά και της Γερμανίας, μέχρι και 68% στη Μ. Βρετανία. Όπως διαπιστώθηκε, αρκετές από τις ιατρικές συνταγές αφορούσαν στη θεραπεία της υπερενεργητικότητας.

    Στη συνέχεια, οι ειδικοί μελέτησαν το ποσοστό χορήγησης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε παιδιά κάτω των 18 ετών κατά το χρονικό διάστημα 1992-2001. Μέσα από την έρευνα, παρατηρήθηκε, ότι το ποσοστό αυξήθηκε κατά 70%, ενώ ειδικότερα η χορήγηση του Προζάκ αυξήθηκε από 0.5% σε 4.6%.

    Τα στοιχεία έδειξαν, ότι χορηγήθηκαν 93.000 συνταγές σε 25.000 παιδιά και εφήβους. Από αυτές, το 55% αφορούσαν παλαιού τύπου αντικαταθλιπτικά, που ήταν λιγότερο αποτελεσματικά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

    Την ίδια στιγμή, στις περισσότερες περιπτώσεις παιδιών κάτω των 10 ετών, που χορηγήθηκαν αυτά τα φάρμακα, αναφέρθηκαν ως παρενέργεια η νυχτερινή ακράτεια ούρων.

    Εύρεση εναλλακτικών μεθόδων

    Οι γιατροί θα συνεχίσουν να χορηγούν άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς δεν έχουν εναλλακτικές επιλογές, όπως την εφαρμογή ψυχοθεραπείας

    Δρ Ίαν Βονγκ, διευθυντής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Λονδίνου

    Ήδη, τον περασμένο χρόνο, οι γιατροί συνέστησαν να μη δίνονται τέτοια φάρμακα στα παιδιά ενώ αποσύρθηκαν πολλά από την αγορά.

    Παρολαυτά, ο δρ Ίαν Βονγκ, διευθυντής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Λονδίνου, υποστήριξε, ότι "οι γιατροί θα συνεχίσουν να χορηγούν άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς δεν έχουν εναλλακτικές επιλογές, όπως την εφαρμογή ψυχοθεραπείας".

    Ο ιατρικός κόσμος θεωρεί, πως είναι αναγκαία η δημιουργία εναλλακτικών θεραπειών για τα παιδιά, που πάσχουν από κατάθλιψη. Όμως, όπως επισημαίνει ο Λι Μίλερ, εκπρόσωπος του φιλανθρωπικού ιδρύματος "Young Minds", "δεν έχουν επιδοτηθεί εναλλακτικές μέθοδοι, όπως ψυχιατρικές θεραπείες".

    [09] Οικονομία

    Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές Ανησυχίες για τα καύσιμα θέρμανσης

    18/11/2004 2:29:00 μμ

    Σταθεροποιήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς καυσίμων θέρμανσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ανέκοψαν την πτωτική πορεία τους. Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδισε σήμερα 1 σεντ, με την τιμή του να ανέρχεται στα 46,85 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο , το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιανουαρίου του Μπρεντ κέρδιζε 29 σεντς, με την τιμή του να αναρριχάται στα 42,76 δολάρια το βαρέλι.

    Ισχυροί ανταγωνιστές

    Οι ανησυχίες για την επάρκεια προσφοράς καυσίμων θέρμανσης στη μεγαλύτερη ενεργειακή αγορά του πλανήτη ενισχύθηκαν χθες από τη γνωστοποίηση των εβδομαδιαίων στοιχείων από το Yπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και τα οποία έδειξαν ότι τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης υπολείπονται κατά 16% των επιπέδων τους στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καθώς οι εταιρίες διύλισης στις ΗΠΑ αργοπόρησαν να αυξήσουν την παραγωγή τους. Τα χαμηλά επίπεδα καυσίμων θέρμανσης τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία δεν επιτρέπει στις ΗΠΑ να προσελκύσουν εξαγωγές, καθώς και οι δύο περιοχές εμφανίζονται φέτος ως ισχυροί ανταγωνιστές.

    "Στο παρελθόν, όταν είχαμε υψηλή ζήτηση και πολύ ισχυρές τιμές, προσελκύαμε αποστολές ποσοτήτων από την Ευρώπη και τη Ρωσία, γεγονός που καμιά φορά τριπλασίαζε τις εισαγωγές", επεσήμανε ο αναλυτής της Energy Information Administration, του στατιστικού βραχίονα του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας Ντουγκ Μάκινταϊρ.

    [10] Champions League

    Χάνει και τον Μπάρος η Λίβερπουλ

    18/11/2004 3:08:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Χωρίς επιθετικούς κινδυνεύει να μείνει η Λίβερπουλ καθώς μετά τον τραυματισμό του Γάλλου Σισέ, οι κόκκινοι δέχθηκαν ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα. Ο τεχνικός της αγγλικής ομάδας και προσεχής αντιπάλου του Ολυμπιακού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ, Ράφα Μπενίτεθ θα στερηθεί πιθανότατα των υπηρεσιών του διεθνούς Τσέχου Μίλαν Μπάρος, μέχρι τις αρχές του 2005. Ο Μπάρος, κατά τη διάρκεια του χθεσινού αγώνα των προκριματικών του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2006 με τα Σκόπια, τραυματισμό στο τένοντα, κατά τη διάρκεια του αγώνα της εθνικής Τσεχίας με την ΠΓΔΜ στα Σκόπια, τραυματίστηκε στον τένοντα και αποχώρησε στο 17ο λεπτό της συνάντησης και θεωρείται βέβαιο, ότι θα χάσει τον μεθαυριανό αγώνα της πρέμιερ λίγκ με τη Μίντλεσμπρο.

    Ξεκούραση για λίγες εβδομάδες

    Παράλληλα το ιατρικό επιτελείο της Τσεχίας, λόγω ενός παλιού του τραύματος στο ίδιο σημείο, κατόπιν εξέτασης του 23χρονου άσου, του συνέστησε να ξεκουραστεί μερικές εβδομάδες, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του ο γιατρός της τσεχικής ομοσπονδίας, Πετρ Κρέγι τόνισε τα εξής: "Το επιτελείο που τον εξέτασε είδε ότι ο μυς έχει τραβηχτεί, αλλά χρειάζεται ξανά να περάσει από περαιτέρω εξετάσεις για να γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Νομίζω πάντως ότι η περίπτωση αυτή είναι παρόμοια με το παλιότερο τραυματισμό του και θεωρώ πως το καλύτερο θα ήταν να ξεκουραστεί για μερικές εβδομάδες".

    [11] Υγεία

    Υποστηρίζει ιατρική μελέτη Ο ύπνος βοηθάει στο αδυνάτισμα

    18/11/2004 3:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: AΠΕ

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα ιατρικής έρευνας, η οποία αποκαλύπτει, ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ορμόνη λεπτίνη, που περιορίζει το αίσθημα της πείνας και της ορέξεως. Από τη μελέτη 18.000 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 32 έως 59 ετών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι οι λίγες ώρες ύπνου συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς απαιτούνται, τουλάχιστον, επτά ώρες ανάπαυσης, προκειμένου να διατηρηθεί λεπτό ένα σώμα. "Όταν κοιμόμαστε ελάχιστα, τείνουμε να τρώμε περισσότερο, απ ότι χρειαζόμαστε", εξηγεί η διαβητολόγος Ηβ βαν Κότερ. Η λεπτίνη, που συχνά αποκαλείται "ορμόνη της παχυσαρκίας", ευθύνεται για τη δημιουργία των λιποκυττάρων στον οργανισμό. Όταν υπάρχει αρκετή λεπτίνη στο αίμα, το αίσθημα της πείνας μειώνεται και οι θερμίδες καίγονται ταχύτερα.

    Η επίδραση της λεπτίνης

    Εάν κάποιος κοιμάται ελάχιστα τα επίπεδα της λεπτίνης συρρικνώνονται και ο οργανισμός παίρνει το σήμα, ότι πεινά, ενώ το σώμα διαθέτει ακόμα πολλά αποθέματα ενέργειας. Απόρροια είναι το άτομο να καταναλώνει περισσότερη τροφή, με συνέπεια να προστίθενται επιπλέον κιλά.

    Από τη μελέτη προέκυψε, ότι όσα άτομα κοιμόντουσαν τέσσερις ώρες ή και λιγότερο κάθε βράδυ, παρουσίαζαν αύξηση βάρους κατά 73% περισσότερο, από άτομα της ίδιας ηλικίας, που κοιμόντουσαν από επτά έως εννέα ώρες. Επίσης, τα επίπεδα λεπτίνης σε άτομα με λιγότερες από επτά ώρες ύπνου είναι 19% με 26% χαμηλότερα, σε σχέση με άτομα που κοιμούνται αρκετά.

    Τα αποτελέσματα των ερευνών, που διεξήχθησαν από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σικάγο και την Ένωση Βορείου Αμερικής για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (NAASO), δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού.

    [12] Πολιτική

    Απαντητική επιστολή στον Πρωθυπουργό Εξηγήσεις Μπους για το Σκοπιανό

    18/11/2004 4:12:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Οι ΗΠΑ θα αποδεχτούν για την ονομασία της ΠΓΔΜ οποιαδήποτε λύση προκύψει από τις διαπραγματεύσεις, που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αναφέρει ο Αμερικανός Πρόεδρος, απαντώντας στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Κώστα Καραμανλή για την επανεκλογή του. Ο Τζορτζ Μπους δηλώνει ότι κατανοεί ότι η αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" δημιούργησε αντιπαράθεση στην Ελλάδα και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Ουάσινγκτον αναγνώρισε τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει Ε.Ε. και ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης στο Σκοπιανό. Επιστολές στους ομολόγους του της Ε.Ε. έστειλε ο Πέτρος Μολυβιάτης καθώς και στον Κόφι Ανάν. Νωρίτερα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Κοντολίζα Ράις.

    "Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ"

    Στην επιστολή του, ο Αμερικανός Πρόεδρος επισημαίνει, ότι "οι ΗΠΑ έπρεπε να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά λόγω της ταχύτητας των εξελίξεων και τη σημασία των όσων διακυβεύονταν στο δημοψήφισμα της 7ης Νοεμβρίου στη "Μακεδονία".

    Πάντως, ο Μπους επισημαίνει, ότι "κατά τη διάρκεια των φιλικών συνομιλιών (με τον κ. Καραμανλή) στο Λευκό Οίκο τον περασμένο Μάιο εξετάσαμε αυτό το δύσκολο θέμα, το οποίο και οι δύο ευχόμαστε να μπορούσε να είχε λυθεί πριν από πολύ καιρό".

    Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος επισημαίνει, πως μοναδικός στόχος της συγκεκριμένης απόφασης "ήταν να ενισχύσουμε τη σταθερότητα στη Μακεδονία και στη γειτονική της περιοχή σε κρίσιμη στιγμή".

    Απευθυνόμενος προσωπικά στον κ Καραμανλή αλλά και στους Έλληνες πολίτες, σημειώνει ότι "υπάρχει σύμπνοια στην αμερικανική επιδίωξη για σταθερότητα στα Βαλκάνια" και τονίζει, πως "οι χώρες μας είναι σύμμαχες στο ΝΑΤΟ και οι πολίτες μας στενοί φίλοι με κοινά στρατηγικά συμφέροντα και βαθιές πολιτιστικές σχέσεις". Ολοκληρώνοντας την επιστολή, ο κ. Μπους τονίζει, ότι στο μέλλον οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να εξευρεθεί μια λύση στο θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επιστολές Μολυβιάτη σε ΕΕ και ΟΗΕ

    [13] Ιράκ

    Μέλη στρατιωτικών δυνάμεων "Διχάζει" η επιχείρηση στη Φαλούτζα

    18/11/2004 4:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: AΠΕ

    Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν πρέπει να αποσυρθούν ακόμα από τη Φαλούτζα, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να επαναληφθεί η επιθετική δραστηριότητα των ανταρτών, που θα βρουν την ευκαιρία να ανασυνταχθούν, προειδοποιεί απόρρητη έκθεση του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Παρά τις απώλειες, που έχουν καταγραφεί στις ανταρτικές δυνάμεις, "ο εχθρός είναι σε θέση να εμποδίσει τη δύναμη των Πεζοναυτών να επιτύχει την κύρια αποστολή της, που συνίσταται στην ανάπτυξη ιρακινής δύναμης ασφαλείας (στην πόλη) και τη διασφάλιση της επιτυχίας των εκλογών στο Ιράκ", αναφέρεται στην έκθεση, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα, συντάχθηκε από στελέχη του εκστρατευτικού σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών, που ανέλαβε την επιχείρηση στη Φαλούτζα.

    Αμφισβητείται η έκθεση

    Ο απαισιόδοξος τόνος της επτασέλιδης έκθεσης έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες ανακοινώσεις μελών των υπηρεσιών πληροφοριών των Αμερικανών Πεζοναυτών.

    Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών σχετικά με το περιεχόμενο της απόρρητης έκθεσης, οι οποίοι αμφισβητούν την αξία των συμπερασμάτων της.

    "Η αποτίμηση του εχθρού είναι εξαιρετικά απαισιόδοξη", τόνισε ο στρατηγός Τζον Ντεφρέιτα, που βρίσκεται στο Ιράκ, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι ο αμερικανικός στρατός "δε σκοπεύει να δημιουργήσει κενό αποσυρόμενος από τη Φαλούτζα".

    [14] Πολιτική

    Για την ΠΓΔΜ Επιστολές Μολυβιάτη σε ΕΕ και ΟΗΕ

    18/11/2004 5:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επιστολές προς τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και προς τους 24 ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γιώργος Κουμουτσάκος. Η σημασία, που αποδίδει η χώρα μας στο θέμα της ΠΓΔΜ και η επιθυμία της για συνέχιση του διαλόγου, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, επισημαίνονται στην επιστολή του Έλληνα υπουργού προς τον κ. Ανάν. Στην επιστολή προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η εκκρεμότητα του ονόματος της ΠΓΔΜ θα επηρεάσει το θέμα της ευρωπαϊκής της ένταξης.

    Τηλεφωνική συνομιλία με την Κοντολίζα Ράις

    Τηλεφωνική συνομιλία με την ανερχόμενη υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, που διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα, είχε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Μολυβιάτης τη συνεχάρη για την τοποθέτησή της στην κρίσιμη και πολύ σημαντική αυτή θέση και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της.

    Από την πλευρά της, η κα Ράις, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, τον διαβεβαίωσε, ότι η μεταξύ τους συνεργασία θα συνεχιστεί στο ίδιο καλό κλίμα, κάτι, που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στην επίσκεψη του κ. Μολυβιάτη στην Ουάσιγκτον στις αρχές του προσεχούς έτους, πιθανώς και εντός του Ιανουαρίου. Η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης θα οριστικοποιηθεί δια της διπλωματικής οδού.

    [15] Πολιτική

    Συναντήσεις Αγγελοπούλου με πολιτικούς αρχηγούς Αναξιοποίητοι οι Αγώνες, λέει ο Παπανδρέου

    18/11/2004 5:39:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο οικονομικός απολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και η μεταολυμπιακή χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν νωρίτερα η Γιάννα Αγγελοπούλου και ο Γιώργος Παπανδρέου. Την ανάγκη να αξιοποιηθεί η θετική εικόνα που αποκόμισε η χώρα μας από τους Αγώνες επεσήμανε μετά τη συνάντηση η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι δεν αξιοποιεί το μεγάλο κεφάλαιο των Ολυμπιακών Αγώνων και ότι αμαυρώνει τη θετική εικόνα της χώρας για μικροκομματικά οφέλη.

    Κριτική για το κόστος

    Ανέβασε τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο πρόσφατα η κυβέρνηση δήλωσε ότι ξεπέρασε τα 9 δις Ευρώ .

    Ο αρχηγός τους ΠΑΣΟΚ μίλησε για λογαριασμούς που δεν αντιστοιχούν με την αλήθεια και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί ανεβάζοντας το κόστος των Αγώνων να δημιουργήσει άλλοθι για μικροκομματικούς λόγους.

    "Η κυβέρνηση συνεχίζει να δυσφημεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες" πρόσθεσε σε αντίθεση με όλη την υφήλιο που παραδέχθηκε το θαύμα της Ελλάδας.

    Την ανάγκη να αξιοποιηθεί και να μην απαξιώνεται το έργο που επετεύχθη την περίοδο των Αγώνων υπογράμμισε η Γιάννα Αγγελοπούλου.

    "Το ότι μιλάνε για το θαύμα της Ελλάδας, πρέπει να συνεχιστεί με δράσεις και πρωτοβουλίες" τόνισε. Νωρίτερα, η Γιάννα Αγγελοπούλου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών συναντήθηκε με την Αλέκα Παπαρήγα.

    [16] Αθλητισμός

    Συμφωνία ΑΕΚ με Λάκη

    18/11/2004 5:54:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τα ευχάριστα νέα συνεχίστηκαν την Πέμπτη για την ΑΕΚ. Αμέσως μετά την ανακοίνωσης της απόφασης του εφετείου και την υπαγωγή της στο άρθρο 44,όπως ανακοίνωσε λίγο αργότερα η ΠΑΕ, η Ένωση ήρθε σε συμφωνία και με τον Βασίλη Λάκη, για διακανονισμό των χρημάτων που χρωστάει στον διεθνή μέσο.Στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Supersport την Κυριακή ,βέβαια ο Ντέμης Νικοαΐδης είχε ανακοινώσει ότι η ΑΕΚ είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τον παίκτη αλλά σήμερα ήρθε και η επίσημη επιβεβαίωση.

    Όχι του Καραγκούνη

    Στη συνάντηση διοίκησης και παίκτη που έγινε μέσα σε καλό κλίμα, υπήρξε εξ' αρχής όλη η καλή διάθεση οι δυο πλευρές να τα βρουν, κάτι που τελικά έγινε και μετά από λίγο η ΠΑΕ, με επίσημη ανακοίνωση, έκανε γνωστό το αίσιο τέλος των συζητήσεων:

    "Η ΠΑΕ ΑΕΚ ευχαριστεί τον Βασίλη Λάκη για την εξαιρετική στάση που επέδειξε απέναντι στην ομάδα όλο αυτό το διάστημα. Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν σήμερα και ήρθαν σε συμφωνία για το διακανονισμό των οφειλών της ΠΑΕ προς τον ποδοσφαιριστή. Η διοίκηση της ΑΕΚ εύχεται στον Βασίλη Λάκη καλή επιτυχία στην νέα του ομάδα".

    Σε ένα άλλο μέτωπο τώρα αυτό της ενίσχυσης της ομάδας, ο Γιώργος Καραγκούνης με δηλώσεις του στην ΕΡΑ Σπορ, έβαλε οριστικό τέλος στη φημολογία ότι θα έρθει ως δανεικός στην ΑΕΚ τον Ιανουάριο.

    Ο διεθνής μέσος της Ίντερ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να πάει δανεικός σε κάποια ελληνική ή ξένη ομάδα, αρνήθηκε ότι υπήρχαν οι οποιασδήποτε μορφής επαφές του ιδίου, με τον Ντέμη Νικολαΐδη και τέλος κατέστησε σαφές ότι στόχος του είναι η καθιέρωση στην ενδεκάδα της ομάδας του Μιλάνου.

    Τέλος, σε ένα άλλο ανοιχτό όσο και σημαντικό μέτωπο για την ΑΕΚ που σίγουρα θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες, ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής, Γιάννης Γρανίτσας, με δηλώσεις του σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, έκανε λόγο για συμφωνία, ερασιτεχνικής και ΠΑΕ, προκειμένου να εφαρμοσθεί το σχέδιο που έχουν καταστρώσει οι δύο πλευρές σχετικά με την ανέγερση του νέου γηπέδου της ομάδας.

    [17] Αθλητισμός

    Ινδική κάνναβη εξ Αμερικής

    18/11/2004 5:59:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Τζέραρντ Χέντερσον του Πανιωνίου και ο Κένι Σάτερφιλντ που πέρασε για λίγο από την Ολύμπια Λάρισας βρέθηκαν θετικοί σε χρήση ινδικής κάνναβης μετά από ελέγχους στους οποίους υποβλήθηκαν και πλέον υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τιμωρηθούν, ενώ κινδυνεύουν ακόμη και οι ομάδες. Ο Χέντερσον υπεβλήθη σε έλεγχο μετά τον αγώνα του Πανιωνίου με τον Απόλλωνα Πάτρας και στα ούρα του βρέθηκαν ίχνη ινδικής κάνναβης, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Σάτερφιλντ στον οποίο έγινε έλεγχος κατά την έκδοση του δελτίου του. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο Σάτερφιλντ είχε αγωνιστεί σε δύο μόνον αγώνες και δεν ικανοποίησε τον τότε προπονητή της Ολύμπιας, Παρασκευά Μουρατίδη, έτσι αποτελεί παρελθόν πριν το θετικό αποτέλεσμα του συγκεκριμένου ελέγχου. Ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ θα περιμένει την έκδοση του αποτελέσματος και του δεύτερου δείγματος και εν συνεχεία θα καλέσει σε απολογία τους δύο αθλητές, καθώς και τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

    [18] Αθλητισμός

    Ο Μπλάτερ συγχαίρει τον Δ.Σ. της ΕΠΟ

    18/11/2004 6:24:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Συγχαρητήρια επιστολή στη διοίκηση της ΕΠΟ για την εκλογή της στις αρχαιρεσίες της 30ης Οκτωβρίου απέστειλε ο πρόεδρος της FIFA, Γιόζεφ Μπλάτερ. Στην επιστολή του ο κ. Μπλάτερ επισημαίνει ότι "Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε μοναδική θέση ύστερα από την επιτυχία στο Euro 2004, στην Πορτογαλία. Το ποδοσφαιρικό σας ταλέντο είναι αναγνωρισμένο και σεβαστό, και η Ελλάδα απέδειξε τις ικανότητές της ως διοργανωτής μεγάλων γεγονότων. Πολλά και ακόμη περισσότερα παιδιά θέλουν να παίξουν το άθλημά μας και περισσότεροι θεατές επισκέπτονται τα σύγχρονα στάδια, ενώ ο ιδιωτικός τομέας πρόθυμα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο". Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο πρώτος τη τάξει παράγοντας της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας τονίζει ότι "Ύστερα από χρόνια αστάθειας και πολιτικών παρεμβάσεων, ήρθε η ώρα η ελληνική ποδοσφαιρική οικογένεια να ενωθεί, να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις και να προχωρήσει ώστε να σχεδιάσει την ανάπτυξη και το λαμπρό μέλλον. Σε αυτό το σκοπό, όπως και στο παρελθόν, μπορείτε να στηριχθείτε στην δική μου υποστήριξη και της FIFA".

    [19] Αθλητισμός

    Πλησιάζει η ώρα για το EURO 2012

    18/11/2004 6:30:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στις 31 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για την οριστική εκδήλωση ενδιαφέροντος για υποβολή υποψηφιότητας, όσον αφορά την διοργάνωση του EURO 2012. η αντίστροφη μέτρηση λοιπόν έχει ήδη αρχίσει και η ελληνική πλευρά που πριν μερικές ημέρες έδειξε την διάθεση να διεκδικήσει την διοργάνωση, πρέπει πλέον να επιταχύνει τους ρυθμούς της προετοιμασίας της, τουλάχιστον για την υποβολή της αίτησης διοργάνωσης. Στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2005 η ίδια επιτροπή θα επιλέξει τρεις ομοσπονδίες (β΄ φάση), ενώ αυτές που δεν θα επιλεγούν, αποκλείονται της λοιπής διαδικασίας. Στις 8 Δεκεμβρίου 2006 (η ημερομηνία δεν έχει ακόμη επικυρωθεί) θα πραγματοποιηθεί η επιλογή της ομοσπονδίας που θα διοργανώσει την τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κανονισμός Υποβολής Υποψηφιότητας για το Euro 2012 θα είναι έτοιμος προς διανομή στις ομοσπονδίες μετά την έγκρισή του από την εκτελεστική επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2004.

    [20] Αθλητισμός

    Μαθήματα διαμαρτυρίας!

    18/11/2004 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ανήμπορος προφανώς να τον κυνηγήσει με τα πόδια και να απονείμει την δικαιοσύνη, ο πρόεδρος της Ρόσο Φλορένι, μπήκε στο αυτοκίνητό του και άρχισε να κυνηγά τον διαιτητή της αναμέτρησης με την Πολιτέχνικα Τσιτσινάου, μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Όλα ξεκίνησαν όταν ο εν λόγω ρέφερι καταλόγισε πέναλτι εις βάρος της Ρόσο Φλορένι σε μια φάση του αγώνα της δεύτερης κατηγορίας του Μολδαβικού πρωταθλήματος. Όπως δημοσιεύει η ουκρανική εφημερίδα "Φακτί", ο πρόεδρος της ομάδας δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του για την απόφαση του διαιτητή και έτσι αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα με αποτέλεσμα βέβαια ο αγώνας να διακοπεί. Όπως ήταν φυσικό η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της χώρας τιμώρησε τον πολυμήχανο παράγοντα με πρόστιμο 1.550 ευρώ και κατακύρωσε τον αγώνα στην ομάδα της Πολιτέχνικα Τσιτσινάου.

    [21] Κόσμος

    Στο Λονδίνο ο Γάλλος Πρόεδρος Σιράκ-Μπλερ: με στόχο τη συνεργασία

    18/11/2004 6:51:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Στη σκιά των επικριτικών δηλώσεων του Προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ για τη πολιτική των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ, πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του Γάλλου ηγέτη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στο Λονδίνο. Οι δύο άνδρες, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος των συνομιλιών τους, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τα σημεία, που τους χωρίζουν και να αναδείξουν όσα τους ενώνουν. Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν στους δημοσιογράφους με άριστη διάθεση, έκαναν χιούμορ και συμφώνησαν, ότι θα συνεχίσουν να διαφωνούν. Πάντως, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεργαστούν πλήρως σε όλα τα θέματα από τις κρίσεις στην Αφρική μέχρι την οριστική λύση του Μεσανατολικού. Μάλιστα, διπλωμάτες εκτιμούν, ότι έδειξαν, πως επιθυμούν πραγματικά να γεφυρώσουν το χάσμα στις σχέσεις τους, που δημιούργησε ο πόλεμος στο Ιράκ.

    Απώτερος στόχος η λύση του Μεσανατολικού και η δημοκρατία στο Ιράκ

    Οι δύο χώρες επιθυμούν να δουν ένα Ιράκ με δημοκρατία και σταθερότητα, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. "Πρέπει να πω, ότι στο θέμα του Ιράκ και οι δυο μας εργαζόμαστε από κοινού, σύμφωνα με την απόφαση 1546 των Ηνωμένων Εθνών και οι δυο μας θέλουμε να δούμε ένα Ιράκ όπου θα επικρατεί δημοκρατία και σταθερότητα και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να δούμε να υλοποιείται κάτι τέτοιο", τόνισε ο Βρετανός επικεφαλής.

    Οι δύο άνδρες υπογράμμισαν, επίσης, πως είναι έτοιμοι να κάνουν, ότι είναι δυνατόν για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. "Φυσικά και συζητήσαμε την ειρηνευτική διαδικασία για την οποία θεωρούμε σημαντικό σημείο τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών", επισήμανε ο κ. Μπλερ, ο οποίος ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη βοήθεια της στην κρίση στην Ακτή Ελεφαντοστού.

    Από την πλευρά του ο Ζακ Σιράκ εξέφρασε τη φρίκη του για την εκτέλεση της ομήρου Μάργκαρετ Χάσαν.

    [22] Κοινωνία

    Επιτυχείς οι αναχαιτίσεις Πέντε παραβιάσεις του FIR

    18/11/2004 7:21:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο προέβη σήμερα η τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έξι σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών διείσδυσαν στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως και σε πέντε περιπτώσεις παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου, μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Σε όλες τις περιπτώσεις τα 12 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε πέντε περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία. Μάλιστα, δύο τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα. Κατά τη διαδικασία μιας εμπλοκής νοτίως της Λήμνου, ο Τούρκος πιλότος χρησιμοποίησε φωτοβολίδες, για να αποφύγει το ενδεχόμενο χρήσης βλήματος από τα ελληνικά αεροσκάφη. Όπως εξήγησαν αξιωματικοί της Αεροπορίας, προφανώς ο Τούρκος πιλότος φοβήθηκε, όταν κατάλαβε, ότι χάνει την αερομαχία.

    [23] Αθλητισμός

    Κοντά σε Κολωνία ο Τσιάρτας

    18/11/2004 7:22:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε συζητήσεις με τη διοίκηση της Κολωνίας βρίσκεται ο Βασίλης Τσιάρτας, ο οποίος διαπραγματεύεται τη μεταγραφή του στη γερμανική ομάδα. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό SuperΣΠΟΡ FM, ο διεθνής Έλληνας μέσος αποκάλυψε ότι έχουν γίνει ήδη συζητήσεις, με την διοίκηση των Γερμανών, ενώ νέα συνάντηση των δυο πλευρών υπήρξε και την Τετάρτη, πριν το παιχνίδι της Εθνικής με το Καζαχστάν. Πάντως όπως δήλωσε δεν έχει επέλθει οριστική συμφωνία ακόμα, και ότι αν όντως τα βρει με την Κολωνία, τότε θα αγωνιστεί άμεσα.

    Τσιάρτας: "Εχω θετική αίσθηση"

    "Έχουν γίνει συζητήσεις, με υπευθύνους της Κολωνίας. Χθες πριν το παιχνίδι υπήρξε ραντεβού. Δεν είμαι σε θέση να σας πω σε ποιο στάδιο είμαστε αλλά σύντομα θα μπορώ να το κάνω. Σίγουρα είναι θετική η αίσθηση που έχω. Για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα στην αναμέτρηση της Κολωνίας με την Ααχεν και ο τρόπος που μου συμπεριφέρθηκαν είναι ένα στοιχείο που δε συναντάς εύκολα εδώ. Συζητήσαμε και ξεκαθαρίσαμε κάποια πράγματα. Θέλουν να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα συμφωνηθέντα. Αυτά που θα σου πουν αποτελούν για αυτούς συμβόλαιο. Είναι επαγγελματίες και συνεπείς. Δε θα σου υποσχεθούν πράγματα που δε θα μπορούν να γίνουν. Αν συμφωνήσω τελικά, θα αγωνιστώ άμεσα. Οποιοσδήποτε άνεργος τι μπορεί να κάνει περιμένοντας έξι μήνες. Αυτά γίνονται μόνο εδώ. Άλλο άνεργος και άλλο μεταγραφή. Οι ελεύθεροι παίκτες μπορούν να μεταγραφούν στην Ευρώπη", δήλωσε σχετικά.

    Ο Έλληνας "μάγος", που είναι άνεργος από το καλοκαίρι όταν και έμεινε ελεύθερος από την ΑΕΚ, όπως όλα δείχνουν, θα βρει σύντομα ποδοσφαιρική στέγη, αφού τα εμπόδια για την υπογραφή συμφωνίας (κυρίως η χρονική διάρκεια του συμβολαίου) με την Κολονία ξεπερνιούνται και σύντομα θα επιστρέψει στα γήπεδα..

    Όλο αυτόν τον καιρό, πάντως για να παραμένει σε φόρμα κάνει προπονήσεις με την ομάδα του Θρασύβουλου που προπονητής είναι, ο πρώην άσος της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, Λύσανδρος Γεωργαμλής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 November 2004 - 17:51:57 UTC