Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τους πυροβολισμούς στη Γάζα παρουσία του Αμπάς Καταδίκασαν οι
  • [02] Συνέντευξη της υπουργού Παιδείας Αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού
  • [03] Από Ελληνίδα δότρια Δώρο ζωής σε Αυστραλή μητέρα
  • [04] Συναντήσεις με κορυφαίους υπουργούς Ελλείμματα και ECOFIN στο Μαξίμου
  • [05] Προσοχή! Ο άνθρωπος δαγκώνει
  • [06] Σε μια κίνηση καλής θέλησης προς ΕΕ "Παγώνει" το πυρηνικό του πρόγραμμα
  • [07] Εν αναμονή άλλων τριών παραιτήσεων Παραιτήθηκε ο Πάουελ
  • [08] Ισότητα στην πράξη Μέτρα για τις γυναίκες
  • [09] Επιστροφή Αλεξανδρή στη Λάρισα
  • [10] Ιδέα Βρετανών επιστημόνων "Ποδήλατο" για παραπληγικούς
  • [11] Κατηγόρησε την Κυβέρνηση για "συνεχείς αναβολές" "Πυρά" Παπανδρέου για
  • [12] Αναμένοντας την Πολιτεία
  • [13] Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό στο επίκεντρο Συνομιλίες Παπανδρέου
  • [14] Άρχισε προετοιμασία η Εθνική
  • [15] Ανεβάζει στροφές ο Τζέραρντ
  • [16] Ση Λίτεξ Λόβετς ο Σουμ
  • [17] Των φρονίμων τα παιδιά...
  • [18] Τελευταία συνάντηση Αγγελοπούλου-Στεφανόπουλου

    [01] Μ. Ανατολή

    Τους πυροβολισμούς στη Γάζα παρουσία του Αμπάς Καταδίκασαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις

    15/11/2004 10:56:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2004 12:34:42 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τους πυροβολισμούς, που ξέσπασαν την Κυριακή στη Γάζα στο σημείο, που βρισκόταν ο νέος επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και πρώην πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς και που στοίχισαν τη ζωή σε δύο Παλαιστίνιους αστυνομικούς, καταδίκασαν τα παλαιστινιακά ισλαμιστικά κινήματα τόσο της Τζιχάντ και της Χαμάς όσο και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, της ένοπλης οργάνωσης, που συνδέεται με την Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ. Ο ίδιος ο Μαχμούντ Αμπάς μιλώντας για το επεισόδιο της Γάζας τόνισε ότι, η κατάσταση είναι "χαοτική " και επισήμανε την αναγκαιότητα να "αρχίσουν άμεσα οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας να ελέγχουν την κατάσταση". Εξάλλου ως κρίσιμη για την αποτροπή της βίας και της αναρχίας χαρακτήρισε την αναγκαιότητα οι προεδρικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη να διεξαχθούν εντός 60 ημερών ο Παλαιστίνιος υπουργός αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ Σαέμπ Ερεκάτ διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το ένοπλο επεισόδιο δεν ήταν απόπειρα δολοφονίας του Αμπάς. Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής προβλέπεται να διεξαχθούν στις 9 Ιανουαρίου 2005 .

    "Χαοτική κατάσταση"

    "Η Χαμάς καταδικάζει το επεισόδιο εκτιμώντας ότι, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού μας ούτε και την παλαιστινιακή ενότητα", ανέφερε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζάχρι ενώ από την πλευρά του το ηγετικό στέλεχος της Τζιχάντ, Χεντρ Χαμπίμπ δήλωσε ότι, η οργάνωση "εκφράζει τη λύπη της και καταδικάζει επεισόδια, που δεν προσφέρουν τίποτε στην παλαιστινιακή υπόθεση". Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά αρνήθηκαν κάθε συμμετοχή στο επεισόδιο και έριξαν την ευθύνη σε "μισθοφόρους , που ενεργούν με εντολές από το εξωτερικό" χωρίς να κατονομάσουν κανέναν.

    "Το χάος είναι ένας από τους σοβαρούς λόγους, που μας οδήγησαν σε τέτοιες καταστάσεις αλλά είμαι πεπεισμένος, πως οι υπεύθυνοι πολίτες και οι αστυνομικοί μας θα κάνουν το καθήκον τους για να ελεγχθεί η κατάσταση", τόνισε ο Μαχμούτ Αμπάς αργά την Κυριακή στην παλαιστινιακή τηλεόραση.

    Καταλήγοντας ανέφερε ότι, κατά τη γνώμη του "αυτό, που συνέβη δεν είχε καμία πολιτική χροιά ούτε και προσωπική" και επισήμανε ότι, κατά τα φαινόμενα "οφείλεται σε διαφορές μεταξύ ένοπλων συμμοριών που άρχισαν για άγνωστους λόγους να πυροβολούν στον αέρα" και στη συνέχεια προκλήθηκε πανικός .

    Μόνη διέξοδος οι εκλογές σε 2 μήνες, λέει ο Ερεκάτ

    "Πρέπει να εφαρμόσουμε μια διαδικασία, που θα επιτρέψει την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης", τόνισε ο Σαέμπ Ερεκάτ στο δεύτερο κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης μετά τη χθεσινή ανταλλαγή πυρών στη Γάζα παρουσία του επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς. "Αν δεν το καταφέρουμε η βία και η αναρχία θα επαναληφθούν", πρόσθεσε.

    Ο Ερεκάτ διαβεβαίωσε ότι, το χθεσινό ένοπλο επεισόδιο στη Γάζα δεν ήταν απόπειρα δολοφονίας του Αμπάς. "Προφανώς μία ομάδα ενόπλων άνοιξε πυρ στον αέρα και υπήρξε συμπλοκή με ορισμένους φρουρούς", πρόσθεσε.

    Εξάλλου ο Ερακάτ ζήτησε από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τους Παλαιστινίους προκειμένου να καταστούν δυνατές οι προεδρικές εκλογές.

    "Ζητώ από τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους να είναι στο πλευρό μας και να μας υποστηρίξει, προκειμένου να μπορέσουμε να οργανώσουμε τις εκλογές της 9ης Ιανουαρίου", από τις οποίες επίκειται να αναδειχθεί ο διάδοχος του Γιάσερ Αραφάτ στην προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής, τόνισε ο Ερεκάτ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    "Θα πρέπει να εξασφαλίσει, πως ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη και να αποστείλει πολιτικούς παρατηρητές, ώστε να διεξαχθούν δίκαιες και κανονικές εκλογές", δήλωσε.

    "Εάν τα ισραηλινά άρματα μάχης αποσυρθούν από τις κατοικημένες περιοχές, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα άρματα με Αμερικανούς, Βρετανούς, Γάλλους παρατηρητές, κι όποιον άλλον θα ήθελε να επιθεωρήσει τις ιστορικές τούτες στιγμές για τους Παλαιστινίους", πρόσθεσε ο Ερακάτ.

    "Ευελπιστώ πως οι Ισραηλινοί θα αντιληφθούν πραγματικά τη σημασία να οργανωθούν οι παλαιστινιακές εκλογές, διότι εάν δεν καταφέρουμε να οργανώσουμε τις εκλογές, αυτό θα αποτελέσει μία παντοτινή ανοικτή πόρτα για το χάος, την αναρχία, τους ενόπλους, τη βία και την υπερβολή της βίας. Εάν όμως πορευθούμε την οδό προς τις εκλογές, σε μία πλήρη δημοκρατία, με τη βοήθεια των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, τότε, και μπορείτε να με πιστέψετε, αυτό θα αποτελέσει μία στροφή προς τη δημοκρατία, την ειρήνη την υπευθυνότητα και τη μετριοπάθεια σε τούτη την περιοχή", κατέληξε ο Παλαιστίνιος υπουργός.

    Στο μεταξύ υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στα παλαιστινιακών εδάφη τάχτηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ. "Εφόσον αναδειχθεί μια υπεύθυνη και νόμιμη παλαιστινιακή ηγεσία, που μπορεί να αποτελέσει εταίρο, το Ισραήλ θα είναι έτοιμο για διάλογο μαζί της, υπό την προϋπόθεση ότι, θα αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας και θα θέλει την ειρηνική συνύπαρξη", τόνισε ο Μοφάζ.

    [02] Κοινωνία

    Συνέντευξη της υπουργού Παιδείας Αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος

    15/11/2004 12:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2004 12:36:16 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Εφημερίδα "Απογευματινή"

    Αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα προαναγγέλλει η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, σε συνέντευξή της στην Απογευματινή. Μεταξύ αυτών, η παροχή πτυχίων σε τρία χρόνια από ορισμένες πανεπιστημιακές σχολές, η αρμοδιότητα των ΑΕΙ να έχουν λόγο στις εξετάσεις, και η σύνδεση της διδασκαλίας των αρχαίων και των νέων ελληνικών. Το μόνο, που δε θα αλλάξει, θα είναι το αδιάβλητο των εξετάσεων. Σύμφωνα με την κα. Γιαννάκου ένα από τα βασικά ζητήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η απεμπλοκή των μαθημάτων του Λυκείου από τις Πανελλήνιες εξετάσεις, γιατί το αντίθετο λειτουργεί εις βάρος των σχολικών μαθημάτων. Μάλιστα, η υπουργός τόνισε, πως ήδη η Κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα για αυτό, καταργώντας τις εξετάσεις της Δευτέρας Λυκείου και μειώνοντας τα μαθήματα της Τρίτης.

    Πτυχίο σε τρία χρόνια

    Μία από τις βασικές αλλαγές, που επιθυμεί να προωθήσει η υπουργός Παιδείας, είναι η ενίσχυση του ρόλου των Πανεπιστημίων, καθώς υποστηρίζει, πως πρέπει να έχουν λόγο τόσο στις πανελλαδικές εξετάσεις, βάζοντας θέματα, όσο και στη διαμόρφωση του τελικού αριθμού των εισακτέων. Σχετικά με το τελευταίο, η κα. Γιαννάκου υπογράμμισε, πως το υπουργείο δεν είναι δυνατό να περικόψει τον αριθμό των εισακτέων, αυτό, που πρέπει να γίνει είναι να ενισχύσει τα περιφερειακά πανεπιστήμια.

    Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές, που προτείνει η υπουργός Παιδείας, είναι η μείωση του προπτυχιακού χρόνου σπουδών από τέσσερα σε τρία χρόνια, σύμφωνα με τη διακήρυξη της Μπολόνια, σε όποιες σχολές είναι εφικτό.

    Άλλες σημαντικές αλλαγές, που τίθενται επί τάπητος αναφορικά με την ανώτερη και την ανώτατη εκπαίδευση, είναι η ίδρυση ανεξάρτητης αρχής για την αξιολόγηση των ΑΕΙ, η ψήφιση Νόμου-Πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, η ίδρυση κοινού οργανωτικού υπουργείου Παιδείας-Ανάπτυξης για την αξιοποίηση κονδυλίων έρευνας.

    Σχετικά με την πιθανότητα δημιουργίας μη κρατικών Πανεπιστημίων, δηλώνει, ότι "προτεραιότητα είναι να γίνουν καλά τα πανεπιστήμια, που έχουμε".

    Πιθανή η ένταξη του εμφυλίου στα σχολικά βιβλία

    Όσον αφορά την ύλη των σχολικών βιβλίων, η κα. Γιαννάκου προτείνει την αξιολόγηση τους από την Ακαδημία Αθηνών, τους μαθητές και τους γονείς, με ερωτηματολόγια, την ενιαία διδασκαλία αρχαίας-νέας ελληνικής γλώσσας, την ένταξη και διδασκαλία της νεότερης ιστορίας μέχρι το 1974- ακόμα και του εμφυλίου πολέμου- στα σχολικά βιβλία. Τέλος, η υπουργός τόνισε, πως όλα τα βιβλία θα αξιολογηθούν από τους αξιολογητές του το Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

    [03] Υγεία

    Από Ελληνίδα δότρια Δώρο ζωής σε Αυστραλή μητέρα

    15/11/2004 1:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: AΠΕ,Sydney Morning Herald

    Σαν ένα παραμύθι, που είχε αίσιο τέλος φαντάζει η ιστορία ενός παντρεμένου ζευγαριού από την Αυστραλία για να αποκτήσουν παιδί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sydney Morning Herald, με τίτλο "Από την Ελλάδα με αγάπη, δώρο ζωής". Το όνειρο της Βιρτζίνια Μακάνταμ και του συζύγου της Μάρσαλ έγινε πραγματικότητα, με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, χάρη σε ωάριο Ελληνίδας δότριας, η οποία είχε υποστεί θεραπεία για γονιμοποίηση και είχε παράγει επιπλέον ωάρια. Οι ευτυχείς γονείς, ωστόσο, δε θα μάθουν ποτέ το όνομα της ευεργέτιδάς τους, αφού θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της. "Μας πρόσφερε το γενετικό της υλικό για να το αγαπήσουμε και να το αναθρέψουμε", δήλωσε η κ. Μακάνταμ , αναφερόμενη στη μόλις δύο εβδομάδων κορούλα της, Λίλλυ. Μάλιστα, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την Ελληνίδα δότρια, θέλει το δεύτερο παιδί της να γεννηθεί στη χώρα μας.

    Σημαντική η μητρότητα στην Ελλάδα

    Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, πολλές Αυστραλές, που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί και χρειάζονται ωάρια από δότριες, καταφεύγουν στην Ελλάδα.

    Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι μητρότητα στη χώρα μας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και οι Ελληνίδες είναι περισσότερο πρόθυμες, σε σχέση με άλλες Ευρωπαίες, να κάνουν δωρεά ωαρίων.

    [04] Πολιτική

    Συναντήσεις με κορυφαίους υπουργούς Ελλείμματα και ECOFIN στο Μαξίμου

    15/11/2004 1:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2004 5:29:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαίους υπουργούς της Κυβέρνησης είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στην ατζέντα βρέθηκε η εξωτερική και οικονομική πολιτική, καθώς και η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και τον πρόεδρο της Εμπορικής Τράπεζας Γ. Προβόπουλο συζητήθηκαν η Οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και η αναδιοργάνωση του Ομίλου της Εμπορικής. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε κρίσιμη τη συνάντηση του ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες, που θα ολοκληρωθεί αύριο, σημειώνοντας ότι, "θα ξεκαθαρίσουν τα στοιχεία για τα ελλείμματα του παρελθόντος και θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα, με ποιο τρόπο η Ελλάδα θα περιορίσει το έλλειμμα κάτω από το 3%, γιατί αποδείχθηκε ότι για κανένα χρόνο, από το 99 και μετά, το έλλειμμα δεν ήταν κάτω από το 3%".

    "Δεν υπάρχει θέμα κυρώσεων"

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, δεν υπάρχει θέμα για κυρώσεις ή λήψη πρόσθετων σκληρών μέτρων, παρά τις πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν από την Ε.Ε.. Το μήνυμα της κυβέρνησης και της χώρας, λένε οι ίδιες πηγές, είναι, πως τα στοιχεία της Ελλάδας είναι πλέον διαφανή και θα γίνουν συζητήσεις για το χρόνο, που θα χρειαστεί για να πέσει το έλλειμμα κάτω από το 3%.

    Εξάλλου, ο κ. Αλογοσκούφης ερωτηθείς αν θα πουληθεί η Εμπορική Τράπεζα στους Γάλλους τόνισε ότι "η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι να προχωρούμε σε γρήγορες κινήσεις, όταν τα πράγματα δεν είναι έτοιμα. Πρώτα πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση και εξυγίανση των ομίλων και μετά συζητούμε για ιδιωτικοποιήσεις".

    Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Βαγγέλης Αντώναρος σημείωσε ότι στην αυριανή συνεδρίαση του ECOFIN "θα συζητηθούν θέματα που αναφέρονται στο παρελθόν και άλλα που αναφέρονται στο μέλλον" και τόνισε, πως το μείζον σ' αυτή τη συγκυρία "είναι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η μείωση των ελλειμμάτων". Ο κ. Αντώναρος απέφυγε να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις, επισημαίνοντας ότι "η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη" και άρα, τα λοιπά ερωτήματα θα απαντηθούν αύριο από τον κ. Αλογοσκούφη μετά από τη σύνοδο του ECOFIN. Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που αποδίδονται σε διαπίστωση της Eurostat ότι το έλλειμμα της χώρας το '99 υπερέβαινε το 3%, ο κ. Αντώναρος τόνισε: "κανείς, απ' την πλευρά της ΕΕ, δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα καλώς μπήκε στο ευρώ".

    Πρόληψη επεισοδίων

    Το σχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την πρόληψη και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων στη διάρκεια των εορτασμών για το Πολυτεχνείο εξέτασαν ο πρωθυπουργός και ο Γιώργος Βουλγαράκης στη σημερινή τους συνάντηση το Μέγαρο Μαξίμου.

    Εξερχόμενος ο κ. Βουλγαράκης ευχήθηκε η φετινή πορεία να γίνει στο πλαίσιο εκείνο που τιμά την επέτειο. "Αυτές οι ημέρες μνήμης πρόσθεσε θα πρέπει να περιβάλλονται με την τιμή, που τους πρέπει και να μην σημαδεύονται από επεισόδια που και την πορεία αμαυρώνουν και το νόημά της μπορούν να ακυρώσουν", τόνισε.

    Επίσης σημείωσε, πως η Επέτειος του Πολυτεχνείου είναι σημαντικό ορόσημο για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, "θυμίζει τους αγώνες του λαού ενάντια σε ένα καθεστώς που κρατούσε δέσμια τη χώρα επί χρόνια".

    Ερωτηθείς για προβλήματα στην αστυνόμευση που παρατηρούνται σε ορισμένες περιοχές ο υπουργός Δημόσιας Τάξης απάντησε ότι "υπάρχει σχέδιο, που έχουμε εκπονήσει και θα διατηρήσουμε το επίπεδο της πόλης όπως πρέπει".

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι, η Κυβέρνηση προτίθεται να δώσει το επίδομα επικινδυνότητας στους αστυνομικούς, αλλά ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί το πλαίσιο και αν θα ικανοποιηθεί απόλυτα το αίτημα, που έχουν θέσει οι συνδικαλιστές τους.

    Συνάντηση Καραμανλή με ηγεσία του ΥΠΕΞ

    Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε εξάλλου, με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών κ.κ. Πέτρο Μολυβιάτη και Γιάννη Βαληνάκη και συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Σημειώνεται ότι ο κ. Μολυβιάτης θα επισκεφθεί τη Σόφια, το Παρίσι και τη Χάγη όπου θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του και θα συζητήσει για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και την κατάσταση στη Βαλκανική ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο, οπότε θα συζητηθεί το θέμα της χορηγήσεως στην Τουρκία ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ένωση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το ελληνικό έλλειμμα σε Eurogroup και ECOFIN

    [05] Παράξενα

    Προσοχή! Ο άνθρωπος δαγκώνει

    15/11/2004 4:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με νύχια και με δόντια (κυριολεκτικά) πάλεψε για να διαφύγει της σύλληψης ένας άνδρας από το Κάνσας των ΗΠΑ. Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο αστυνομικός, Ντέιβιντ Μαγκρούντερ, προσπάθησε να συλλάβει τον ύποπτο άνδρα, καθώς δεν είχε πληρώσει το κόμιστρο του ταξί. Αυτός, όμως, άρχισε να γρονθοκοπεί τον αστυνομικό, ο οποίος χρησιμοποίησε το σύστημα τηλεχειρισμού για να απελευθερώσει από το περιπολικό τον πιστό του σύντροφο, Σκότι, ώστε τον βοηθήσει. Ωστόσο, ο ύποπτος δεν φαίνεται να πτοήθηκε: άφησε τον αστυνομικό αιμόφυρτο και ...όρμησε στον σκύλο, δαγκώνοντάς τον στο αυτί! Και για να μην μείνει παραπονεμένο το όργανο της τάξης, ο άνδρας δάγκωσε στη συνέχεια και αυτόν! Το επεισόδιο έληξε όταν κατέφθασαν ενισχύσεις, που ακινητοποίησαν τον "λυσσασμένο" άνδρα, χρησιμοποιώντας αναισθητικό. Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ο Σκότι στον κτηνίατρο, καθώς το αυτί του ήταν σχεδόν κομμένο. Ο σκύλος υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση, όμως, θα θυμάται για πάντα το περιστατικό, καθώς έχει για ενθύμιο μια δαγκωνιά. Όσο για τον άνδρα; Περιμένει να δικαστεί για κλοπή, αντίσταση κατά της αρχής και επίθεση εναντίον αστυνομικού.

    [06] Κόσμος

    Σε μια κίνηση καλής θέλησης προς ΕΕ "Παγώνει" το πυρηνικό του πρόγραμμα το Ιράν

    15/11/2004 4:34:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Tην απόφασή του, να παραιτηθεί προσωρινά από το πυρηνικό του πρόγραμμα, ανακοίνωσε το Ιράν, τείνοντας έτσι μία χείρα φιλίας προς την ΕΕ και αποφεύγοντας παράλληλα την παραπομπή του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών για το ζήτημα των πυρηνικών, Χασάν Ροχανί ανακοίνωσε, ότι η αναστολή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου θα ισχύσει από τις 22 Νοεμβρίου, τρεις μέρες δηλαδή πριν την λήξη του τελεσιγράφου, που είχε δώσει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Η αναστολή θα διαρκέσει μέχρι να επιτευχθεί η τελική συμφωνία μεταξύ Ιράν και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στα σχέδια της Τεχεράνης είναι να ξαναρχίσει στο μέλλον η διαδικασία εμπλουτισμού, εφόσον έχουν δωθεί οι απαραίτητες εγγυήσεις.

    Χαλάνε τα σχέδια των ΗΠΑ για παραπομπή του Ιράν

    Ο Ιρανός διαπραγματευτής, Xοσαϊν Μουσαβιάν, δήλωσε, ότι η κίνηση της Τεχεράνης για την παύση του πυρηνικού προγράμματος αποτελούσε περισσότερο μια κίνηση καλής θέλησης και ότι η κυβέρνηση δεν υπέκυψε σε διεθνείς νομικές δεσμεύσεις.

    Εξάλλου, με αυτόν τον τρόπο, το Ιράν αποφεύγει την περίπτωση επιβολής κυρώσεων από πλευράς ΟΗΕ, ενώ χαλάει και τα σχέδια των ΗΠΑ, που προτιμούν να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι Αμερικανοί θεωρούν, ότι το Ιράν έχει σχέδια για κατασκευή πυρηνικών όπλων , κατηγορία που η Τεχεράνη δεν αποδέχεται, καθώς διατείνεται ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι ειρηνικό και αποτελεί πράξη του νόμιμου δικαιώματος που έχει για εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας για ενεργειακούς σκοπούς.

    Τα αμφιλεγόμενα προγράμματα συνίστανται στην παραγωγή και συναρμολόγηση τμημάτων των μηχανών φυγοκέντρησης και στην επεξεργασία του ουρανίου, για την παραγωγή καυσίμων για τις μηχανές αυτές. Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί τις ΗΠΑ είναι, ότι οι μηχανές αυτές, που χρησιμοποιούνται για τον απεμπλουτισμό ουρανίου, αποτελούν το πρώτο στάδιο για κατασκευή πυρηνικών όπλων. Αν και οι Αμερικανοί έχουν ασκήσει πιέσεις στην ΙΑΕΑ, προκειμένου να πετύχουν παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά την κίνηση της Τεχεράνης, μια τέτοια προοπτική φαντάζει δύσκολη, καθώς οι ΗΠΑ δεν θα έχουν την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών χωρών, για να στείλουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι έχουν σκοπό να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις και να προχωρήσουν σε ανταλλαγές ενεργειακών πόρων με το Ιράν, σε περίπτωση που η μεσανατολική χώρα "παγώσει" το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    [07] Κόσμος

    Εν αναμονή άλλων τριών παραιτήσεων Παραιτήθηκε ο Πάουελ

    15/11/2004 5:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2004 6:41:39 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, όπως έγινε γνωστό από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι ο Πάουελ υπέβαλε την παραίτησή του την Παρασκευή και πρόσθεσε πως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να αναλάβει ο διάδοχός του. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, πιθανοί αντικαταστάτες του Πάουελ θεωρούνται η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας Κοντολίζα Ράις και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Τζον Ντάνφορθ. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, δήλωσε ότι σήμερα πρόκειται να παραιτηθούν άλλα τρία μέλη της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, τα ονόματα των διαδόχων τους δεν θα ανακοινωθούν σήμερα. Σύμφωνα με το Ρόιτερ, οι αναμενόμενες παραιτήσεις είναι αυτές των υπουργών Ενέργειας, Σπένσερ Αβραάμ, Γεωργίας, Αν Βίνιμαν και Παιδείας, Ροντ Πέιτζ.

    [08] Κοινωνία

    Ισότητα στην πράξη Μέτρα για τις γυναίκες

    15/11/2004 5:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σειρά ρυθμίσεων για τις γυναίκες παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος και η γενική γραμματέας ισότητας, Ευγενία Τσουμάνη. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε, ότι ο υπό κατάρτιση νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας θα προβλέπει την επέκταση της γονικής άδειας και στους άνδρες, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι μέρες άδειας ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Ο υπουργός παραδέχθηκε, πως υπάρχει έλλειμμα πολιτικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, ιδιαίτερα στον τομέα της απασχόλησης και τόνισε, ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί ο στόχος της Λισσαβόνας, σύμφωνα με τον οποίο το 2010, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών σε σχέση με αυτό των ανδρών θα πρέπει να φθάσει το 60%. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της προστασίας των γυναικών, τόσο στο πλαίσιο της οικογένειας, όσο και έξω από αυτήν.

    Οι ρυθμίσεις

    Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα για την ενίσχυση της ισότητας που ανακοινώθηκαν είναι τα ακόλουθα:

    1. Πρόγραμμα "Ολοκληρωμένων παρεμβάσεων υπέρ των γυναικών", συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατομμυρίων ευρώ, που θα εξασφαλίσει συμβουλευτική, εκπαίδευση και απασχόληση σε 9.018 γυναίκες, ιδίως στην Περιφέρεια και τις αγροτικές περιοχές.

    2. Χορήγηση ισχυρών οικονομικών και άλλων κινήτρων (όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, οικονομική βοήθεια) σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, προκειμένου να προάγουν την ισότητα των φύλων στον εργασιακό χώρο.

    3. Επεξεργασία και προώθηση νομοθεσίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

    4. Ενίσχυση των Κέντρων Υποδοχής Κακοποιημένων Γυναικών, που λειτουργούν σήμερα στην Αθήνα και τον Πειραιά και των συμβουλευτικών κέντρων του ΚΕΘΙ στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

    5. Μέριμνα για την εξασφάλιση απασχόλησης στις γυναίκες, που έχουν χαρακτηρισθεί θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας και έχουν λάβει άδεια παραμονής.

    [09] Αθλητισμός

    Επιστροφή Αλεξανδρή στη Λάρισα

    15/11/2004 5:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2004 5:59:20 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μετά την Λάρισα στην Ολύμπια Λάρισας O λόγος για τον Βαγγέλη Αλεξανδρή, που επιστρέφει, στην πόλη που γνώρισε μεγάλες στιγμές για έξι χρόνια ως παίκτης, ο οποίος όπως ανακοίνωσε η Θεσσαλική ΚΑΕ θα είναι ο νέος προπονητής της ομάδας αντικαθιστώντας τον Παρασκευά Μουρατίδη που παραιτήθηκε την Κυριακή, μετά και την ήττα από τον Απόλλωνα Πάτρας. Ο Έλληνας τεχνικός συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της ομάδας, Γιώργο Μαλάκο, και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας διάρκειας τριών χρόνων.

    "Είναι πρόκληση για μένα"

    Το ντεμπούτο του Βαγγέλη Αλεξανδρή στην τεχνική ηγεσία των "πορτοκαλί" θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, (20.30 ώρα Ελλάδας) στο παιχνίδι της Ολύμπια για την 4η αγωνιστική του Δ΄ Ομίλου της FEL με την Χάποελ Τελ Αβίβ στο κλειστό της Νεάπολης.

    Ο έμπειρος τεχνικός αμέσως μετά τη συμφωνία, με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ΚΑΕ, χαρακτήρισε την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη, ως απόφαση ζωής.

    "Είναι πρόκληση για μένα να δουλέψω στην Ολύμπια. Έχω ένα όραμα γι' αυτή την ομάδα και πιστεύω ότι θα το υλοποιήσουμε με σκληρή δουλειά σε βάθος χρόνου", πρόσθεσε, ενώ έκανε έκκληση στον κόσμο να αγκαλιάσει την ομάδα

    Καταλήγοντας, τόνισε, χαρούμενος που ξαναγύρισε πίσω στην Λάρισα.

    [10] Τεχνολογία

    Ιδέα Βρετανών επιστημόνων "Ποδήλατο" για παραπληγικούς

    15/11/2004 5:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: BBC

    Τα "λιμνάζοντα νερά" της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας έρχονται να ταράξουν Βρετανοί επιστήμονες, με ένα πρωτοποριακό μηχάνημα για άτομα, που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Ένα ειδικό αμαξίδιο, που αποτελεί συνδυασμό ποδηλάτου και αναπηρικού καροτσιού κατασκεύασαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Λονδίνου και της Γλασκόβης. Πρόκειται για το λεγόμενο "τρίκυκλο λειτουργικής ηλεκτρικής διέγερσης", που λειτουργεί με τη διέγερση παράλυτων μυών των ποδιών από ηλεκτρόδια, θέτοντας σε κίνηση τα πεντάλ. Πρωταρχικό μέλημα των επιστημόνων είναι να ενθαρρύνουν άτομα με κινητικά προβλήματα να γυμνάζουν τα πόδια τους, καθώς, η ακινησία, όχι μόνο οδηγεί σε απώλεια μυϊκής και οστεϊκής μάζας, αλλά και σε κακή κυκλοφορία του αίματος.

    Ευχάριστο μέσο εξάσκησης

    "Ευελπιστούμε, ότι άτομα με ζημιά στο νωτιαίο μυελό θα δουν με "καλό μάτι" το τρίκυκλο, καθώς θα εκτιμήσουν το ότι αποτελεί ένα ευχάριστο μέσο εξάσκησης, που βελτιώνει τη φυσική τους κατάσταση", υποστηρίζουν οι ερευνητές.

    Το νέο τρίκυκλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε εντός σπιτιού, ως μέσο εκγύμνασης των μυών, είτε εκτός, ως μέσο αναψυχής. "Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια πολύ καλή ιδέα, που θα βελτιώσει τη φυσική κατάσταση των ατόμων και θα τους ωθήσει να βγουν από το σπίτι", υποστηρίζει ο Τζον Κάβαναγκ, επικεφαλής ερευνητής στο Bramley Business Centre, στο Γκίλφορντ.

    Ένα άλλο πλεονέκτημα, που παρέχει είναι, ότι αποτρέπει τον τραυματισμό των αρθρώσεων. "Οι περισσότεροι από τους μισούς αθλητές, άνω των 40 ετών, με αναπηρικό αμαξίδιο υποφέρουν από τραυματισμούς στις αρθρώσεις", επισημαίνει ο καθηγητής Νικ Ντόναλντσον, συνεπώς, "η ηλεκτρική διέγερση είναι ο μόνος τρόπος για την εκγύμναση παράλυτων μυών."

    Το τρίκυκλο, που διαθέτει και "γκάζι", έτσι ώστε κάθε άτομο να καθορίζει από μόνο του το επιθυμητό επίπεδο διέγερσης, θα τεθεί στη διάθεση του κοινού σε ένα χρόνο.

    [11] Πολιτική

    Κατηγόρησε την Κυβέρνηση για "συνεχείς αναβολές" "Πυρά" Παπανδρέου για την εξωτερική πολιτική

    15/11/2004 6:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αυστηρή κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης στα εθνικά θέματα άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά από γεύμα που είχε με τους πρέσβεις των κρατών- μελών της ΕΕ, κατόπιν προσκλήσεως της ολλανδικής πρεσβείας. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "συνεχείς αναβολές" στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, ενώ, αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, είπε, ότι η ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία "δεν σηκώνει αναβολή". Σε σχέση με το Σκοπιανό, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κάλεσε την Κυβέρνηση να διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση και εξέφρασε την ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ να συμβάλλει με θέσεις στην επίλυση του προβλήματος. Τέλος, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Παλαιστίνη, χαρακτηρίζοντας "ευκαιρία" την εκλογή νέας ηγεσίας σε σύντομο χρονικό διάστημα και με δημοκρατικές διαδικασίες.

    [12] Αθλητισμός

    Αναμένοντας την Πολιτεία

    15/11/2004 6:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2004 6:30:16 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το γηπεδικό της ΑΕΚ, ήταν αυτό που μονοπώλησε τη συνέντευξη που έδωσε ο Γιάννης Γρανίτσας στην "ΕΡΑ ΣΠΟΡ". Ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ τόνισε πως το μόνο που αναμένουν οι άνθρωποι του "δικέφαλου" είναι η απάντηση της Πολιτείας για το αν θεωρεί ρεαλιστικό το εγχείρημα της καταβολής επιχορήγησης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόταση που πραγματοποίησε ο ίδιος για την ένταξη της οικοδόμησης γηπέδου στον αναπτυξιακό νόμο. Κλείνοντας ο κ. Γρανίτσας υπογράμμισε πως θα ήταν θετικός στην περίπτωση ανέγερσης του γηπέδου σε ένα χώρο μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια, τονίζοντας πάντως πως αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει.

    Σε καλό δρόμο

    "Περιμένουμε μεταξύ άλλων την επιχορήγηση της πολιτείας. Πρέπει να μάθουμε πιο είναι η άποψη της πολιτείας τι θεωρεί ρεαλιστική. Εμάς ο κύριος Ορφανός δεν μας είπε ότι δεν είναι ρεαλιστικό. Μας είπε ότι θα μεταφέρει το θέμα και θα μας απαντήσει. Επίσημη απάντηση από την πολιτεία ότι δεν είναι ρεαλιστικό, δεν έχουμε πάρει. Αυτά τα θέματα δεν είναι εύκολα. Δεν μπορείς να έχει εναλλακτικές λύσεις, ανά πάσα στιγμή. Μην ξεχνάτε ποσά χρόνια χρειάστηκαν για να κατασκευαστεί το Καραϊσκάκη και της Πυλαίας. Περιμένουμε μια απάντηση από την πολιτεία. Εγώ κατάλαβα, από τις δηλώσεις του κύριου Ορφανού, ότι η πολιτεία θα επιχορηγήσει γήπεδα. Είμαι αισιόδοξος γιατί πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό και εφικτό. Αν πρόκειται η πολιτεία να μας επιχορηγήσει με ένα ποσό, ας μας το πει, για να ξέρουμε".

    Αναφορικά στην περίπτωση να ενταχθεί το γήπεδο της ΑΕΚ στον αναπτυξιακό νόμο τόνισε πως η πρόταση που έγινε δεν αφορά μόνο το την έδρα της Ένωσης αλλά για όλες τις ομάδες που θέλουν νέα γήπεδα, ενώ μίλησε και για άλλα αθλήματα. Στάθηκε επίσης στην δημιουργία 11.000 θέσεων εργασίας, όταν ξεκινήσει η ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ και τόνισε πως σύμφωνα με προσωπικές πληροφορίες, οι αρμόδιοι βλέπουν θετικά ενδεχόμενο να ενταχθεί το γήπεδο στο αναπτυξιακό νόμο καθώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, δημιουργούνται έσοδα για το δημόσιο.

    Τέλος, ο Γιάννης Γρανίτσας δήλωσε πως αυτή την στιγμή όντας εκτεθειμένος στους "κιτρινόμαυρους" φιλάθλους, θα συνεχίσει τις προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί η ένταξη στον αναπτυξιακό.

    [13] Πολιτική

    Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό στο επίκεντρο Συνομιλίες Παπανδρέου με πρεσβευτές της ΕΕ

    15/11/2004 6:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Σκοπιανό, η κατάσταση στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της ΕΕ στην ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της ολλανδικής προεδρίας. Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμβάλλει στην επίλυσή του ζητήματος, ωστόσο πρόσθεσε ότι προϋπόθεση γι' αυτό είναι να υπάρχει πρόταση από την κυβέρνηση. Τάχθηκε, επίσης, κατά της αναβολής της απόφασης για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να αναβάλλεται συνεχώς η άσκηση εξωτερικής πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στο παλαιστινιακό, εκτίμησε ότι η νέα παλαιστινιακή ηγεσία που θα εκλεγεί με ευρεία νομιμοποίηση και με τη συμβολή των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα μπορέσουν να οδηγήσουν τις εξελίξεις για την επίλυση του ζητήματος.

    [14] Αθλητισμός

    Άρχισε προετοιμασία η Εθνική

    15/11/2004 6:13:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με την ελπίδα της αγωνιστικής ανάκαμψης, που θα τους οδηγήσει στην πρώτη τους νίκη στον όμιλο, οι Έλληνες διεθνείς συγκεντρώθηκαν σήμερα στο ξενοδοχείο όπου θα καταλύσουν για τις επόμενες τρεις ημέρες, ενώ το απόγευμα στις 19.00 θα κάνουν την πρώτη τους προπόνηση εν όψει του καθοριστικού αγώνα της Τετάρτης εναντίον του Καζακστάν. Οι περισσότεροι στις δηλώσεις τους, κράτησαν χαμηλούς τόνους, ενώ χαρακτήρισαν την νίκη ως μονόδρομο για την πρωταθλήτρια Ευρώπης, που δεν είχε την καλύτερη δυνατή εκκίνηση στον όμιλό της. Αύριο, Τρίτη στις 12:30, ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, Οτο Ρεχάγκελ, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ενόψει του αγώνα της 17ης Νοεμβρίου.

    Πίστη για νίκη

    "Θέλουμε οπωσδήποτε τη νίκη γιατί έχουμε μείνει λίγο πίσω. Το αν είναι δύσκολο ή όχι το παιχνίδι, θα εξαρτηθεί μονάχα από εμάς. Δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα ματς. Όπως και να΄ χει, θα πρέπει να ιδρώσουμε πολύ εφόσον θέλουμε να νικήσουμε. Θα έχουμε άγχος αλλά παίζουμε μπροστά στους φιλάθλους μας. Είμαι ρομαντικός όσον αφορά στον κόσμο που έρχεται στο γήπεδο. Το θέλω γεμάτο ακόμη και αν παίζουμε με τα... Άσπρα Χώματα. Περιμένουμε τη βοήθεια τους. Δεν θέλουμε να πάψουν να τραγουδούν ποτέ", δήλωσε ο Κώστας Καραγκούνης.

    Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Καψής που διαπρέπει στο γαλλικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Μπορντό, τόνισε: "Είμαστε υποχρεωμένοι να νικήσουμε. Το παιχνίδι δεν θα είναι εύκολο. Η ισοπαλία είναι απαγορευτική για μας. Δείχνουμε όμως ότι είμαστε σε καλό δρόμο, κάτι που φάνηκε με την ισοπαλία στο Κίεβο".

    Ο κεντρικός αμυντικός της Εθνικής αναφέρθηκε και στην κλήση του στη μικτή κόσμου, τονίζοντας: "είναι μεγάλη τιμή και πολύ σημαντικό. Η τιμή βέβαια αυτή προήλθε μέσα από τους αγώνες με την εθνική, οπότε θα πρέπει πάνω από όλα να κοιτάξουμε το συμφέρον της".

    Ο επανακάμψας στην εθνική Ελλάδας μετά τον περυσινό τραυματισμό του, Σωτήρης Κυργιάκος, δήλωσε έτοιμος να ανταποκριθεί, εφ΄ όσον ο Ότο Ρεχάγκελ του εμπιστευθεί θέση βασικού. "Είμαι έτοιμος να προσφέρω σε περίπτωση που μου ζητηθεί από τον προπονητή μου", ήταν το σχόλιό του, που συνοδεύτηκε από την παρατήρηση ότι "είμαστε για τα δύσκολα, αφού αν θυμάστε και στο ξεκίνημα των προκριματικών του Euro είχαμε ξεκινήσει άσχημα".

    Τέλος, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος εστίασε στην ανάγκη κατάκτησης των τριών βαθμών, για δύο λόγους: "Μόνο η νίκη υπάρχει για μας. Το παιχνίδι θα είναι εύκολο ή δύσκολο με βάση την δική μας απόδοση και μόνο. Έχουμε ανάγκη τους βαθμούς, ενώ θέλουμε να αφιερώσουμε το θετικό αποτέλεσμα στον Θοδωρή Ζαγοράκη, που συμπληρώνει 100 συμμετοχές με την Εθνική".

    ΕΠΟ: Ελάτε νωρίς

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΠΟ, εν όψει του αγώνα της Τετάρτης επισημαίνεται πως οι φίλαθλοι που θα παρακολουθήσουν την αναμέτρηση, θα πρέπει να βρίσκονται στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης", δύο ώρες πριν την έναρξή του αγώνα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

    Ακόμη, καθίσταται σαφές ότι οι κάτοχοι των εισιτηρίων θα πρέπει να εισέρχονται αποκλειστικώς από τη θύρα που αναγράφεται στο εισιτήριο (οι θύρες θα ανοίξουν στις 19.00) και να κάθονται στη θέση που τους αναλογεί.

    Για τη μετάβαση και την αποχώρησή τους στο γήπεδο, οι θεατές καλούνται να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αφού δεν υπάρχουν θέσεις πάρκινγκ.

    [15] Champions League

    Ανεβάζει στροφές ο Τζέραρντ

    15/11/2004 6:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τα καλά νέα για τον Ράφα Μπενίτεθ και τη Λίβερπουλ, αναμένονται σήμερα από τον φιλικό των αναπληρωματικών των "κόκκινων" με τους αντίστοιχους της Γουλβς. Και αυτό γιατί θα κάνει την επανεμφάνιση του ο Στίβεν Τζέραρντ, τουλάχιστον για ένα ημίχρονο. Ο Άγγλος μέσος απέχει από την ενεργό δράση από τις 20 Σεπτεμβρίου και τον αγώνα με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου είχε υποστεί κάταγμα στο μετετάρσιο και σήμερα θα κάνει το πρώτο τεστ για να δει πως είναι. Αν όλα πάνε καλά, ο 24χρονος άσος θα χρειαστεί ακόμη ένα δεκαήμερο για να βρεθεί στο ιδανικό επίπεδο ετοιμότητας, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα δώσει το «παρών» στο ματς με τον Ολυμπιακό στο «Ανφιλντ» (8 Δεκεμβρίου) στην τελευταία αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Πρώτη εμφάνιση

    Στο ίδιο παιχνίδι θα κάνει και την πρώτη του εμφάνιση μετά την απόκτηση του από τη Ρεάλ Μαδρίτης και ο Αντόνιο Νούνιεθ, στο πλαίσιο της μεταγραφής του Μάικλ Όουεν. Ο Ισπανός είχε τραυματιστεί στο γόνατο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των "ρεντς" και δεν έχει αγωνιστεί μέχρι στιγμής. Το "ολοκληρωμένο" ντεμπούτο του, έστω και ανεπίσημο, έχει προγραμματιστεί για τις 25 Νοεμβρίου σε ακόμη ένα ματς αναπληρωματικών, εναντίον της Λιντς.

    [16] Αθλητισμός

    Ση Λίτεξ Λόβετς ο Σουμ

    15/11/2004 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στη Λίτεξ Λόβετς θα συνεχίσει την καριέρα του ο Ιτζάκ Σουμ. Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού, που πέρυσι οδήγησε τους "πράσινους" στο νταμπλ, θα βρίσκεται στη Βουλγαρία όπου και θα αναλάβει την πρωταθλήτρια του 1998 και του 1999 με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας έως το καλοκαίρι του 2006. Μάλιστα ο Ισραηλινός τεχνικός επιβεβαίωσε τη σύναψη της συνεργασίας, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Λίτεξ, Γκρίσα Γκάντσεφ. Ο Σουμ θα αντικαταστήσει τον Στόικο Μλαντένοφ, ο οποίος απομακρύνθηκε μετά τα διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα που έχουν ρίξει τη Λίτεξ στην 5η θέση της βαθμολογίας, με 13 βαθμούς διαφορά από τις δύο πρωτοπόρους ομάδες της Σόφιας, τη Λέφσκι και την ΤΣΣΚΑ.

    [17] Champions League

    Των φρονίμων τα παιδιά...

    15/11/2004 7:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τα δύο γκολ που πέτυχε ο Χοσέ Πάολο Γκερέρο της Μπάγερν Μονάχου κατά της Μπόχουμ, που έληξε νικηφόρα για τους "Βαυαρούς", έβαλε σε σκέψεις την διοίκηση του συλλόγου να επεκτείνει το συμβόλαιο του προκειμένου να τον "καπαρώσει". Ο νεαρός Περουβιανός στράικερ, που έχει προκαλέσει το θαυμασμό με την απόδοση του, έχει συμβόλαιο με την Μπάγερν μέχρι το 2006 και ήδη αποτελέι στόχο και άλλων συλλόγων. Έτσι στο Μόναχο, που δεν είναι διατεθειμένοι να τον "χάσουν", προσανατολίζονται στην άμεση επέκταση του συμβολαίου του.

    [18] Πολιτική

    Τελευταία συνάντηση Αγγελοπούλου-Στεφανόπουλου

    15/11/2004 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠΕ

    Για τελευταία φορά ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο περιστράφηκε γύρω από την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και τα οικονομικά, για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος τον τελευταίο καιρό. Εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου, η κ. Αγγελοπούλου δήλωσε: "Ο προϋπολογισμός του 2004 είναι ακριβής. Όσα εισπράξαμε τόσα ξοδέψαμε".

    "Όλος ο κόσμος μιλάει για το θαύμα της Ελλάδας"

    Η κ. Αγγελοπούλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε, επίσης: "Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος. Θα παρουσιάσουμε, μέχρι τελικής κεραίας, την όλη διαχείριση των οικονομικών της Οργανωτικής Επιτροπής" και πρόσθεσε ότι αισθάνεται πολύ περήφανη καθώς "όλος ο κόσμος μιλάει για το θαύμα της Ελλάδας".

    Επιπλέον, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ έστειλε επιστολή στην οποία σημειώνει ότι: "Όλοι φοβούνται πως Αγώνες όπως αυτοί την Αθήνας δεν θα ξαναγίνουν".

    Επίσης, τόνισε ότι η "Αθήνα 2004" ετοιμάζεται για τον απολογισμό και την εκκαθάριση, επισημαίνοντας ότι "είμαστε σχεδόν έτοιμοι για το δημόσιο απολογισμό".

    Αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον κ. Στεφανόπουλο, η Πρόεδρος του ΑΘΗΝΑ 2004 είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "ήταν από την πρώτη στιγμή πολύτιμος συμπαράστασης και του επανέλαβα ότι η συνεισφορά του και το προσωπικό του ενδιαφέρον βοήθησε πάρα πολύ".

    Μέσα στην εβδομάδα η κ. Αγγελοπούλου, που επέστρεψε πρόσφατα από το Πεκίνο, θα συναντηθεί και με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 November 2004 - 17:53:32 UTC