Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαράζ επιθέσεων στη Σαμάρα Κλιμάκωση της βίας
  • [02] Διχάζει την ΠΓΔΜ ο διοικητικός χάρτης
  • [03] Εργαζόταν στη ΝΕΤ 105,8 Πέθανε ο δημοσιογράφος Λευτέρης Γύρας
  • [04] Από καταρρακτώδεις βροχές "Πνίγηκε" ο νομός Ηρακλείου
  • [05] Από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον
  • [06] Επιχείρηση αποβολής άγχους
  • [07] Χωρίς "Μανόλη"
  • [08] Σανιόλ: "Κοιτάξτε το μέλλον"
  • [09] Από Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση "Όχι" στα συλλαλητήρια
  • [10] Νίκησαν οι τρεις μεγάλοι
  • [11] Αυτοκτονία Άρη, βαθμός για ΟΦΗ
  • [12] Η "επαναφορά" των "Βαυαρών"
  • [13] Ζημώσεις για τη διαδοχή και την αποφυγή εμφυλίου Αβεβαιότητα στην
  • [14] Ο νόμος της Ξάνθης

    [01] Ιράκ

    Μπαράζ επιθέσεων στη Σαμάρα Κλιμάκωση της βίας

    6/11/2004 9:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/11/2004 2:31:44 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μπαράζ επιθέσεων σημειώθηκαν σήμερα στην πόλη Σαμάρα, ενώ μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση έχουν ξεκινήσει οι αμερικανικές δυνάμεις στη Φαλούτζα. Τουλάχιστον 37 άτομα σκοτώθηκαν και 62 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις ανταρτών με τέσσερα παγιδευμένα αυτοκίνητα και όλμους στη Σαμάρα. Οι δύο πρώτες επιθέσεις σημειώθηκαν κοντά στο κτίριο της δημαρχίας της πόλης και σε παρακείμενο σημείο ελέγχου της αστυνομίας. Σε αυτές σκοτώθηκαν 23 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 40, μεταξύ των νεκρών είναι και επικεφαλής του τοπικού κλιμακίου της Ιρακινής Δύναμης Αμεσης Αντίδρασης, ενώ τραυματίστηκε και ο δήμαρχος της Σαμάρα αντιστράτηγος Ταρίκ Οουέιντ. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν ένα αυτοκίνητο να προσπαθεί να προσεγγίσει το δημαρχείο. Λίγη ώρα αργότερα εξερράγη ένα τρίτο παγιδευμένο αυτοκίνητο, τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σημείο των δύο προηγούμενων επιθέσεων. Από την έκρηξη αυτή δεν αναφέρθηκαν θύματα.

    Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των Αμερικανών στη Φαλούτζα

    Νωρίτερα, η ιρακινή αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι Ιρακινοί αντάρτες επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα της Σαμάρα, σκοτώνοντας τέσσερις αστυνομικούς και παίρνοντας ομήρους άλλους 10. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού ανέφερε ότι το πρωί σημειώθηκε επίθεση με όλμους σε αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις αστυνομικοί και να τραυματιστούν έξι.

    Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις κατά των Ιρακινών ανταρτών στη Φαλούτζα και το Ραμαντί, στο σουνιτικό τρίγωνο, προπύργιο της αντίστασης στο κεντρικό Ιράκ. Κάθε πρόσβαση προς τη Φαλούτζα έχει αποκλειστεί από τις αμερικανικές δυνάμεις και ο στρατός περιμένει τη διαταγή για να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση εναντίον της πόλης όπου κρύβονται αντάρτες και οπαδοί του αλ Ζαρκάουι. Το πρωί, σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ στασιαστών και των αμερικανικών δυνάμεων γύρω από την πόλη της Φαλούτζα. Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου, μετέδωσαν ότι σημειώθηκαν επιθέσεις μεταξύ Ιρακινών ανταρτών και Αμερικανών στρατιωτών στην είσοδο της πόλης. Την ίδια ώρα, τεχνικοί ενίσχυαν τη θωράκιση των τεθωρακισμένων, άρματα μάχης τύπου Άμπραμς βρίσκονταν σε συνεχή κίνηση μέσα στο στρατόπεδο, ενώ οι μηχανικοί έλεγχαν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αμερικανική αεροπορία και το πυροβολικό σφυροκόπησαν την περιοχή της Φαλούτζα. Οι κάτοικοι τόνισαν πως σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν έως της αυγή στο προάστιο Σουχάντα, όπου τα αμερικανικά άρματα επιχείρησαν να διεισδύσουν. Άλλες συγκρούσεις με ελαφρά όπλα σημειώθηκαν στα βορειοανατολικά της πόλης. Σύμφωνα με ανακοινωθέν του αμερικανικού στρατού, τέσσερα κύματα επιχειρήσεων "επιχειρήθηκαν και κατέστρεψαν οχυρωματικές θέσεις, μία συστοιχία αντιαεροπορικών πυροβόλων κι ένα οπλοστάσιο" των ανταρτών στην πόλη.

    Στο μεταξύ, 14 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τις επιχειρήσεις ασφαλείας που διεξήγαγαν στο Ραμάντι, δυτικά της Βαγδάτης, δήλωσε αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στις 12:50 τοπική ώρα σήμερα (11:50 ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, η οποία είχε στο στόχαστρο αμερικανική βάση στη συνοικία αλ Φουτζαρίγια, στην είσοδο του Ραμάντι, και προκάλεσε αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έφοδος στη Φαλούτζα

    [02] Κόσμος

    Διχάζει την ΠΓΔΜ ο διοικητικός χάρτης

    6/11/2004 11:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/11/2004 5:38:17 μμ)

    Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί αύριο στην ΠΓΔΜ για το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, ο οποίος αποτελεί τμήμα των μεταρρυθμίσεων της Συμφωνίας της Οχρίδας. Ο νέος νόμος παραχωρεί μεγαλύτερες από τις ισχύουσες, τοπικές εξουσίες στους Αλβανούς της ΠΓΔΜ, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις της σλαβικής αντιπολίτευσης και των εθνικιστικών κύκλων της χώρας. Ωστόσο, ο Αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα ως απειλή κατά της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, που αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της εκχώρησης ευρύτερων εξουσιών στην αλβανόφωνη μειονότητα. Ήδη αρνητικά έχουν τοποθετηθεί τα βασικά κόμματα που εκφράζουν τον αλβανικό πληθυσμό της χώρας.

    [03] Κοινωνία

    Εργαζόταν στη ΝΕΤ 105,8 Πέθανε ο δημοσιογράφος Λευτέρης Γύρας

    6/11/2004 12:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/11/2004 5:20:41 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Η δημοσιογραφική οικογένεια και ιδιαίτερα η Ελληνική Ραδιοφωνία θρηνεί τον ξαφνικό χαμό του συναδέλφου Λευτέρη Γύρα, πολιτικού συντάκτη της ΝΕΤ 105,8 που έφυγε χθες σε ηλικία 50 χρόνων από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 3 μετά το μεσημέρι από το ναό του Αγ. Ανδρέα στο κοιμητήριο της Βούλας. Ο Λευτέρης Γύρας ήταν ένας σεμνός και αγαπητός στους συναδέλφους του δημοσιογράφος και διακρίθηκε για την προσήλωσή του στην εργασία του. Τα πολιτικά κόμματα με τηλεγραφήματά τους εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους για τον ξαφινκό χαμό του. Ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος τονίζει ότι ο πρόωρος θάνατος του Λευτέρη Γύρα είναι απώλεια για την ελληνική δημοσιογραφία και πως "η σεμνότητα και το ήθος χαρακτήριζαν όλη του την πορεία". Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, επισημαίνει ότι ήταν γνωστός για τη σεμνότητά του στον ιδιαίτερα δύσκολο χώρο της δημοσιογραφίας, υπογραμμίζοντας ότι "ήταν σε όλους αγαπητός". Τα θερμά συλλυπητήρια για τον ξαφνικό χαμό του δημοσιογράφου εξέφρασε σε ανακοίνωσή του και ο Συνασπισμός. Ο εκλιπών, σημειώνεται στην ανακοίνωση, τίμησε το λειτούργημά του μένοντας μέχρι τέλους όρθιος στο έργο της αντικειμενικής ενημέρωσης και των πολιτικών διεργασιών όλης της μεταπολιτευτικής περιόδου. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του, τη σύζυγό του Λίζα και τα δύο ανήλικα παιδιά του.

    Το βιογραφικό του

    Ο Λευτέρης Γύρας γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα και, αφού τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές και μία ιδιωτική σχολή ψυχολογίας, από πολύ νωρίς τον κέρδισε το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Ως ελεύθερος ρεπόρτερ συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Επίκαιρα", "Φαντάζιο" και "Υποβρύχιος Κόσμος", ενώ τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία άρχισε ουσιαστικά το 1974 στην "Καθημερινή" καλύπτοντας το εκπαιδευτικό ρεπορτάζ. Παράλληλα εργαζόταν και στην τηλεοπτική εκπομπήτης ΕΡΤ "Αγροτικοί Διάλογοι". Το 1978 πήγε στην εφημερίδα "Πρωινή", πάντοτε ως συντάκτης σπουδαστικών-εκπαιδευτικών θεμάτων. Από το 1979 εργάστηκε στην "Ελευθεροτυπία" και στη συνέχεια στην "Βραδυνή" ως Διευθυντής Σύνταξης. Παράλληλα, εργαζόταν συνεχώς στην ΕΡΤ και ιδιαίτερα στο ραδιόφωνο και στην εκπαιδευτική τηλεόραση. Τελευταία, με την έκδοση της εφημερίδας "Απόφαση" ανέλαβε Διευθυντής Σύνταξης, αποχωρώντας λίγους μήνες αργότερα.

    [04] Κοινωνία

    Από καταρρακτώδεις βροχές "Πνίγηκε" ο νομός Ηρακλείου

    6/11/2004 12:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/11/2004 6:04:16 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μια 75χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της από ηλεκτροπληξία στον Πόρο Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της καταρρακτώδους βροχής που έπληξε τη βόρεια Κρήτη και ιδιαίτερα το νομό Ηρακλείου. Η άτυχη γυναίκα, που έπαθε ηλετροπληξία όταν προσπάθησε να καθαρίσει το σιφόνι στην αυλή του σπιτιού της, μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου μετά από λίγη ώρα εξέπνευσε. Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου. Δεκάδες υπόγεια, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο εθνικό οδικό δίκτυο. Οι δρόμοι που οδηγούν στο αεροδρόμιο των Χανίων έκλεισαν, ενώ συνεργεία της Διεύθυνσης Ελέγχου Συντήρησης Έργων προσπαθούν από το πρωί να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έγιναν στην εθνική οδό. Προβλήματα σημειώθηκαν και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

    Μεγάλες ζημιές

    Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν οι περιοχές: Αμουδάρας, του παραλιακού μετώπου μέσα στο Ηράκλειο, Αγ. Πελαγίας, Λυγαριάς, Μονονάφτη και Καρτερού που βρίσκονται εκτός Ηρακλείου.

    Η Πυροσβεστική μέχρι τις 11 το πρωί είχε δεχθεί πάνω από 350 κλήσεις και τα συνεργεία της δούλευαν ακατάπαυστα για την άντληση των υδάτων.

    Άμεση ήταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ενώ ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας, μόλις ενημερώθηκε για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετέβη στην περιοχή της Αγ. Πελαγίας, ενώ παράλληλα βρισκόταν σε επικοινωνία με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο.

    [05] Κοινωνία

    Από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον κλασσικό Μαραθώνιο

    6/11/2004 12:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μετ' εμποδίων θα γίνεται την Κυριακή η κυκλοφορία σε πολλές περιοχές της Αττικής, λόγω της διεξαγωγής του 22ου Κλασσικού Μαραθωνίου από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διακόπτεται σταδιακά στη λεωφόρο Μαραθώνος, Μεσογείων, Βασιλίσσης Σοφίας, Βασιλέως Κωνσταντίνου, την Αρδηττού και τη Βασιλίσσης Όλγας. Κατά μήκος της διαδρομής και στους κάθετους δρόμους θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

    [06] Αθλητισμός

    Επιχείρηση αποβολής άγχους

    6/11/2004 3:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/11/2004 4:31:12 μμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με κύρια στοιχεία την χαλαρότητα και την άνεση του ίδιου πριν το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της φετινής χρονιάς, ο Φερνάντο Σάντος, παραχώρησε πριν λίγη ώρα συνέντευξη Τύπου και τόνισε πως ο αγώνας αποτελεί γιορτή για το ποδόσφαιρο και έτσι πρέπει να το δουν και οι δικοί του ποδοσφαιριστές χωρίς να έχουν άγχος για οτιδήποτε. "Δεν με προβληματίζει το συγκεκριμένο παιχνίδι", τόνισε και συμπλήρωσε, "Είναι ένα ακόμη, όπως όλα τα υπόλοιπα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος φόβου ή άγχους και δεν έχω και κανέναν λόγο να σκεφτώ πως οι παίκτες μου δεν θα κάνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αυτά που πρέπει και αυτά που έχουμε σκεφτεί". Ο Πορτογάλος τεχνικός μίλησε και για τον κόσμο της ΑΕΚ που έχει δείξει πρωτόγνωρό πάθος για τα εισιτήρια, κάτι που σημαίνει πως το γήπεδο αναμένεται να είναι γεμάτο. Παράλληλα αρνήθηκε πως η μεγάλη παρουσία του κόσμου θα φέρει άγχος στους παίκτες του. "Όπως είπα το ποδόσφαιρο είναι γιορτή και το ότι το γήπεδο θα είναι γεμάτο είναι καλό. Δείχνει πως ο κόσμος εμπιστεύεται τους παίκτες και την ομάδα".

    Χωρίς μαν του μαν

    Ο Σάντος επεσήμανε πως επίσης πως με τον αυριανό αγώνα δεν ολοκληρώνεται η αποστολή της ΑΕΚ και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να μην υπάρχει άγχος, ενώ συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι παίκτες του θα δώσουν τους καλύτερους τους εαυτούς, μέσα στο γήπεδο και κατέληξε, "Θα έχουμε κάνει το χρέος μας, είτε χάσουμε, είτε κερδίσουμε". Όπως συνηθίζει αρνήθηκε να μιλήσει για τις προθέσεις του σχετικά με την ενδεκάδα αλλά και για το τι ειδικές οδηγίες θα δώσει στους παίκτες του, για τον συγκεκριμένο αγώνα. Παρόλα αυτά σημείωσε πως δεν θα υπάρξουν ατομικά μαρκαρίσματα και δεν θα αλλάξει η βασική φιλοσοφία της ΑΕΚ, που είναι να κερδίζει όποιον αγώνα δίνει. Στην προπόνηση που ξεκίνησε λίγο μετά την συνέντευξη Τύπου, αξίζει να σημειωθεί η παρουσία περίπου πενήντα θερμόαιμων οπαδών της ομάδας.

    [07] Αθλητισμός

    Χωρίς "Μανόλη"

    6/11/2004 4:38:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Χωρίς τον Εμανουέλ Ολισαντέμπε θα παραταχθεί ο Παναθηναϊκός στο αυριανό παιχνίδι της 7ης ημέρας με τον Ηρακλή, που θα διεξαχθεί στο Καυτατζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης. Ο Ζντένεκ Σκάζνι άφησε εκτός αποστολής τον Νιγηριανο-Πολωνό επιθετικό, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη γραμμή κρούσης των «πρασίνων», δεδομένης και της απουσίας του Δημήτρη Παπαδόπουλου, που τραυματίστηκε στον αγώνα με την Αρσεναλ. Ο Τσέχος τεχνικός δεν μπορεί να υπολογίζει στους επίσης τραυματίες Γκούμα και Μινχ, ενώ εκτός αποστολής έμειναν και οι Αντριτς, Ζουτάουτας, Σανμαρτεάν, Κοτσόλης, Τζόρβας

    [08] Αθλητισμός

    Σανιόλ: "Κοιτάξτε το μέλλον"

    6/11/2004 5:19:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    "Δεν τους σκέφτομαι πια, δεν νοιάζομαι πια για αυτούς", με αυτά τα ριζοσπαστικά αλλά ρεαλιστικά λόγια, ο Βίλι Σανιόλ, προσπάθησε να απεγκλωβίσει την εθνική Γαλλίας από τις μνήμες του παρελθόντος. Ο διεθνής μέσος επεσήμανε πως για να έρθει η πολυπόθητη πρόκριση πρέπει να ξεχαστεί η προσφορά των Ζιντάν, Ντεσαγί, Τιράμ και Λιζαραζού και να στραφεί η προσοχή στο τι μπορούν να προσφέρουν οι παίκτες που αγωνίζονται και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στο μέλλον. "Εάν κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε προβλήματα", συνέχισε ο Σανιόλ, "Όλοι αναφέρουν τα ονόματά τους, η Γαλλία ποτέ δεν θα καταφέρει να προκριθεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ας μιλήσουμε γι΄ αυτούς που αγωνίζονται στην Εθνική και προσπαθούν να τη βοηθήσουν να προκριθεί. Οι άλλοι έχουν φύγει, πρέπει να τους αφήσουμε στην άκρη...".

    [09] Πολιτική

    Από Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση "Όχι" στα συλλαλητήρια

    6/11/2004 4:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/11/2004 7:24:41 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ. ΑΠΕ

    Σύνεση και ψυχραιμία συνέστησε προς τους Έλληνες ο Πρωθυπουργός μετά την "άστοχη και ατυχή", όπως τη χαρακτήρισε, ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Ενδεικτική εξάλλου είναι και η παρέμβαση του γραμματέα της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος μιλώντας σε κομματικά στελέχη στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι, το κόμμα "δεν ενθαρρύνει διαδηλώσεις και συλλαλητήρια". Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, έχει καταστήσει σαφές, ότι απορρίπτει την ιδέα των συλλαλητηρίων, από όπου και αν προέρχονται ενώ σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Συνόδου των Σοσιαλιστικών Κομμάτων της Βαλκανικής στο Βουκουρέστι, υπογράμμισε την ανάγκη για συνεννόηση μεταξύ των λαών της Βαλκανικής για αμοιβαίες αποδεκτές λύσεις. Πάντως την ίδια ώρα παρά τις αντιρρήσεις και των δύο μεγάλων κομμάτων, κινητοποιήσεις εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης Μπους, προαναγγέλλει τόσο η ομογένεια στις ΗΠΑ όσο και ο ΛΑΟΣ αύριο στην Θεσσαλονίκη.

    Συνεχίζονται οι προσπάθειες

    Σταθερός παραμένει εξάλλου ο προσανατολισμός της ελληνικής Κυβέρνησης, που με σύμμαχο την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την βούληση της ΠΓΔΜ να διατηρήσει την ευρωπαϊκή της προοπτική, θα συνεχίσει να αναζητά μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε χτες από τις Βρυξέλες, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής, ψυχραιμία και σοβαρότητα από όλες πλευρές, προκειμένου μακριά από μικροκομματισμούς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με εθνική συνεννόηση και αίσθηση ευθύνης το δύσκολο θέμα, που έχει δημιουργηθεί μετά την αιφνίδια κίνηση των ΗΠΑ. Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης αναμένεται να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, που θα συνεδριάσει την Τετάρτη.

    Πάντως ο ΟΗΕ, δια μέσω του εκπροσώπου του, ανακοίνωσε ότι, το όνομα της γειτονικής μας χώρας παραμένει ΠΓΔΜ (FYROM ) ενώ και ο Ύπατος Έκπρόσωπος της Ε.Ε. Χαβιέ Σολάνα ανέλαβε ήδη την υποχρέωση να θέσει εκ νέου το θέμα στην Κυβέρνηση των Σκοπίων, κατά το επικείμενο ταξίδι του στην ΠΓΔΜ.

    "Εμείς οι Βαλκάνιοι έχουμε ταλανιστεί από παρεμβάσεις μεγαλυτέρων δυνάμεων, και στο μέτρο, που συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, στο μέτρο, που λύνουμε τα προβλήματά μας μέσα από μία προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και με αμοιβαίες αποδεκτές λύσεις, σ αυτό το μέτρο, αποτρέπουμε παρεμβάσεις έξωθεν και μονομερείς, όπως παραδείγματος χάρη η πρόσφατη ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών για την αναγνώριση της FYROM με το συνταγματικό της όνομα."

    Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη Σύνοδο των Σοσιαλιστικών και Σοσιαλδημοκρατικών Κομμάτων των Βαλκανικών Χωρών στο Βουκουρέστι.

    Αναφερόμενος στις μελλοντικές εξελίξεις, μετά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε, πως θεωρεί ότι "είναι εκ των ων ουκ άνευ να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ όλων των κομμάτων, όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, για να κάνουμε μία νέα αξιολόγηση, αξιολόγηση των νέων κινήσεών μας ώστε να μπορούμε να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο το σημερινό".

    "Δεν θα μιλήσω για το θέμα των ευθυνών. Έχω μιλήσει ήδη για το θέμα αυτό. Θα πω, όμως, ότι από δω και πέρα χρειάζεται να συνεργαστούμε στενά. Και σ αυτό το κλίμα το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρωτοπόρο, θα πάρει πρωτοβουλίες, και θα είμαστε έτοιμοι για στενή συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, και με την Κυβέρνηση για να συμβάλλουμε τα μέγιστα", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου

    Οι αντιδράσεις, όμως, στο εσωτερικό συνεχίζονται και ο γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετέβη στην Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε με κομματικά στελέχη και ζήτησε να επικρατήσει ψυχραιμία και να αποφευχθούν αψυχολόγητες ενέργειες .

    "Καταλαβαίνουμε την οργή και την αγανάκτηση, που προκάλεσε η απόφαση των ΗΠΑ., αλλά η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με βάση το συναίσθημα", υπογράμμισε ενώ από τη μεριά του ο τομεάρχης Εξωτερικών Σχέσεων της ΝΔ Γιάννης Γιαννέλης, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 προέβλεψε αύξηση του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα.

    Το δημοψήφισμα...

    Στο μεταξύ λίγες ώρες έμειναν μέχρι τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, που ουσιαστικά αφορά τα δικαιώματα της αλβανόφωνης μειονότητας, τα οποία αποτελούν τμήμα των μεταρρυθμίσεων της Συμφωνίας της Αχρίδας. Πάντως τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι αλβανόφωνοι έχουν αποφασίσει να το μποϋκοτάρουν. Προς την κατεύθυνση αυτή εξάλλου κινείται και η αμερικανική ενέργεια να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ ως "Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

    Μια κίνηση, που έγινε δεκτή θερμά από την Κυβέρνηση των Σκοπίων ενώ, όπως ανακοινώθηκε η ΥΠΕΞ της χώρας Ίλινκα Μίτρεβα σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ χαρακτήρισε την 4η Νοεμβρίου 2004, "ως την ημέρα, που θα μείνει στην μνήμη των πολιτών της Μακεδονίας, κατά την οποία ο μεγάλος φίλος, σύμμαχος και εταίρος, οι ΗΠΑ, αναγνώρισαν την χώρα μας με το συνταγματικό της όνομα", χαρακτηρίζοντας την αμερικανική απόφαση ως "ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για την χώρα, αλλά και για την περιοχή". Πάντως δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, τα Σκόπια θα συνεχίσουν να εργάζονται για την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων και για την περαιτέρω συνεργασία με την Ελλάδα και θα συνεχίσουν τις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ σχετικά με την εκκρεμότητα του ονόματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διχάζει την ΠΓΔΜ ο διοικητικός χάρτης

    "Δεν διευκολύνουν οι μονομερείς ενέργειες"

    "Ρητή η θέση της ΕΕ"

    [10] Αθλητισμός

    Νίκησαν οι τρεις μεγάλοι

    6/11/2004 6:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/11/2004 7:46:15 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την δεύτερη νίκη του σε ισάριθμους αγώνες στο Πρωτάθλημα Βόλεϊ Α1 Ανδρών, πέτυχε ο Ηρακλής. Ο "Γηραιός" πραγματοποιώντας αρκετά καλή εμφάνιση, επικράτησε με 3-0 σετ στην Πάτρα της τοπικής ΕΑΠ και διατηρήθηκε στη κορυφή της βαθμολογίας. Τα σετ: 20-25, 23-25, 21-25. Την πρώτη του νίκη στο φετινό πρωτάθλημα της Α1 πέτυχε και ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» επιβλήθηκαν άνετα στο κλειστό του Ρέντη με 3-0 σετ του Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της 2ης ημέρας, δείχνοντας πως ξεπέρασαν την ήττα της προηγούμενης εβδομάδας από τον Ηρακλή. Τα σετ: 25-20, 25-19, 25-20. Τη δεύτερη νίκη του σε ισάριθμα ματς πέτυχε και ο Πρωταθλητής Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" επικράτησαν στο κλειστό της Γλυφάδας (κεκλεισμένων των θυρών) 3-0 σετ του Παγκρατίου και βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. Τα σετ: 25-16, 25-22, 25-22

    [11] Αθλητισμός

    Αυτοκτονία Άρη, βαθμός για ΟΦΗ

    6/11/2004 6:12:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο απόλυτος αιφνιδιασμός του Άρη στο ξεκίνημα και το προβάδισμα που πήρε στο πρώτο μέρος, δεν διατηρήθηκε και στην επανάληψη, όπου οι Θεσσαλονικείς προτίμησαν να κρατήσουν το σκορ και να μην σιγουρέψουν την νίκη τους, με αποτέλεσμα στις καθυστερήσεις του αγώνα να χαθούν δύο σχεδόν σίγουροι βαθμοί, από το γκολ του Νίκου Μαχλά. Το πρώτο ημίχρονο δεν είχε ιδιαίτερες φάσεις, παρά το ότι το γρήγορο γκολ του Άρη ανάγκασε και τον ΟΦΗ να ξεφύγει από τον παθητικό ρόλο που έδειχνε μέχρι εκείνο το σημείο. Μόλις στο 13' λοιπόν οι φιλοξενούμενοι ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ με μια ακόμη έμπνευση του Σανχούρχο, την οποία εκμεταλλεύτηκε όμως ο Λαζανάς που ήταν και ο σκόρερ. Ο μεν έπιασε ένα δυνατό, μακρινό σουτ και στην πορεία της μπάλας παρενεβλήθη ο Έλληνας επιθετικός που την έστειλε στα δίχτυα. Από εκεί και έπειτα ο ΟΦΗ ανέβηκε αλλά χωρίς αποτέλεσμα καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες δεν ευνοούσαν καμία ομάδα να αποδώσει, ενώ ο Χατζηνικολάου πραγματοποίησε μόλις στο 30' την πρώτη του αλλαγή, ρίχνοντας στον αγώνα τον Νουαφόρ στην θέση του Κωνσταντάκη. Το ημίχρονο πάντως βρήκε τον Άρη να προηγείται, αφού οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να ισοφαρίσουν.

    Βαθμός στις καθυστερήσεις

    Την επιθυμία για ισοφάριση ο ΟΦΗ την έδειξε από το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, με τον Τριανταφύλλου να πλασάρει μόλις στο 48', όμως η μπάλα πέρασε άουτ. Ο Άρης αντίθετα δεν ξεπέρασε το σοκ των πρώτων λεπτών μετά την ανάπαυλα και από κυρίαρχος στο ξεκίνημα του αγώνα, έμεινε παρατηρητής σε μια ακόμη εξαιρετική ευκαιρία των Κρητικών με τον Μαχλά να αστοχεί για λίγο με ανάποδο ψαλίδι. Τελικά τόσο οι γηπεδούχοι, όσο και ο ίδιος ο Κρητικός επιθετικός βρήκαν στόχο στις καθυστερήσεις, όταν ο Ρουμπάκης έκανε την σέντρα και ο Μαχλάς με ωραία κεφαλιά ισοφάρισε. Έτσι οι Κρητικοί είδαν τους κόπους τους να ανταμείβονται έστω και με αυτόν τον "χιτσκοκικό" τρόπο και τουλάχιστον απέφυγαν μια οδυνηρή ήττα μέσα στο γήπεδό τους. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αγώνας εκτός από τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη, οι οποίες δυσκόλεψαν και τις δύο ομάδες, στην επανάληψη που το σκοτάδι άρχισε να καλύπτει το γήπεδο του Ηρακλείου είχε και κάκιστο φωτισμό.

    ΟΦΗ: Σηφάκης, Σταυρακάκης, Κολιτσιδάκης, Κωνσταντάκης (31` Νουαφόρ), Αρβανίτης, Τόμας, Δέντσας, Ρουμπάκης, Άλεξ Ολιβέιρα (67` Καζάντζης), Μαχλάς, Τριανταφύλλου (73` Ντεγιάνοφ). ΑΡΗΣ: Λυμπερόπουλος, Παπαδόπουλος, Γόγολος, Καλλιμάνης, Κολτσίδας, Νάιντος, Πασσαλής (54` Μουράφσκι), Αμπελάς (74` Χρυσάφης), Σανχούρχο, Μαρκομιχάλης, Λαζανάς (69` Μαρτίνες).

    [12] Αθλητισμός

    Η "επαναφορά" των "Βαυαρών"

    6/11/2004 6:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/11/2004 6:48:50 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στον ένα βαθμό από την κορυφή της Μπουντεσλίγκα πλησίασε η Μπάγερν Μονάχου, μετά τη νίκη της επί του Ανόβερο με 3-0. Παράλληλα η μεγάλη χαμένη της 12ης αγωνιστικής ήταν η πρωτοπόρος Βόλφσμπουργκ, η οποία γνώρισε την συντριβή εκτός έδρας από ην Νυρεμβέργη με 4-0. Η Βέρντερ δεν εκμεταλλεύτηκε το στραβοπάτημα των "λύκων", μένοντας στο 1-1, έχοντας ως σκόρερ τον Χαριστέα, με την Χέρτα στο Βερολίνο, ενώ η Λεβερκούζεν κάνοντας επίδειξη δύναμης, επικράτησε με 4-1 της Φράιμπουργκ Τη σημερινή ήττα των πρωτοπόρων, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αύριο η Σάλκε που αγωνίζεται εκτός έδρας με το Αμβούργο και η Στουτγκάρδη που παίζει με την Χάνσα Ρόστοκ

    Τα αποτελέσματα

    Μάιντς-Γκλάντμπαχ 1-1

    Μπάγερν Μονάχου-Ανόβερο 3-0

    Μπόχουμ-Καϊζερσλάουτερν 1-1

    Αρμίνια Μπίλεφελντ-Ντόρτμουντ 1-0

    Λεβερκούζεν-Φράιμπουργκ 4-1

    Χέρτα Βερολίνου-Βέρντερ Βρέμης 1-1

    Νυρεμβέργη-Βόλφσμπουργκ 4-0

    Αμβούργο-Σάλκε 7/11

    Στουτγκάρδη-Χάνσα Ροστόκ 7/11

    Η βαθμολογία

    Βόλφσμπουργκ 24

    Μπάγερν Μονάχου 23

    Σάλκε 21-11αγ

    Βέρντερ Βρέμης 20

    Στουτγκάρδη 20-11αγ

    Ανόβερο 20

    Μάιντς 19

    Λεβερκούζεν 18

    [13] Μ. Ανατολή

    Ζημώσεις για τη διαδοχή και την αποφυγή εμφυλίου Αβεβαιότητα στην Παλαιστίνη

    6/11/2004 6:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/11/2004 7:39:47 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Να αποφύγουν τις συγκρούσεις και τη βία σε περίπτωση, που ο ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, για τον οποίο όλες οι ενδείξεις συνηγορούν, βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου, και διατηρείται στη ζωή με μηχανική υποστήριξη, πεθάνει κάλεσε τις 13 μεγαλύτερες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του στη Γάζα με εκπροσώπους τους. Την ίδια ώρα η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) καθώς και στελέχη της Φατάχ παραχώρησαν περισσότερες εξουσίες στον Κορέι, ο οποίος θα συνεπικουρείται από τον πρώην πρωθυπουργό και υπ αριθμό δύο στέλεχος της ΟΑΠ, μετά τον Γιάσερ Αραφάτ, και Μαχμούτ Αμπάς. Την ίδια ώρα αβεβαιότητα επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη σχετικά με το ποιος θα τον διαδεχτεί σε περίπτωση, που πεθάνει. Οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις απηύθυναν την Παρασκευή έκκληση για ψυχραιμία, επισημαίνοντας την ανάγκη να τεθούν στο περιθώριο οι μεταξύ τους διαφορές, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο κενού εξουσίας και ενδοπαλαιστινιακής σύγκρουσης ενώ η Χαμάς ανακοίνωσε ότι, θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να διαφυλάξει την εθνική ενότητα των Παλαιστινίων και να αποφύγει οποιαδήποτε διαμάχη ή τον εμφύλιο πόλεμο. Στο μεταξύ σε επιφυλακή έχει θέσει τις δυνάμεις ασφαλείας του το Ισραήλ ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει η συζητήσεις για το μέρος της ταφής σε περίπτωση θανάτου.

    Εντείνεται η σύγχυση

    Ωστόσο κάθε ώρα, που περνάει εντείνεται η σύγχυση, που επικρατεί σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος το πρωί, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ, επικοινώνησε με τους γιατρούς του. Οι Παλαιστίνοι από τη μεριά τους δηλώνουν συνεχώς, πως "δεν υπάρχει μεγάλη αλλαγή στην κατάστασή του".

    Την ίδια ώρα πάντως έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για την ταφή του Παλαιστίνιου ηγέτη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ταφεί ο Αραφάτ στο Προαύλιο των Τζαμιών, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα, σύμφωνα με την επιθυμία του, ενώ οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ έχουν επίσης αποκλείσει και την Αμπού Ντις, στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ.

    Από τη μεριά τους οι Παλαιστίνιοι, δια στόματος του Παλαιστίνιου υπουργού, αρμόδιου για τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, Σαέμπ Ερεκάτ, δηλώνουν ότι, αυτήν τη στιγμή δεν γίνονται διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ όσον αφορά την κηδεία και την ταφή του Αραφάτ σε περίπτωση θανάτου του.

    Ωστόσο ο Ερεκάτ πριν από την έναρξη της συνόδου της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στη Ραμάλα, κάλεσε με αυτήν την αφορμή τους Ισραηλινούς "να δείξουν ευαισθησία ", όσον αφορά το θέμα της ταφής του Παλαιστίνιου Προέδρου.

    Την ίδια ώρα οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή αν και προς το παρόν δεν έχει παρατηρηθεί μετακίνηση δυνάμεων, για την περίπτωση που υπάρξουν ταραχές αν πεθάνει ο Γιασέρ Αραφάτ. Ο ισραηλινός στρατός έχει εκπονήσει σχέδιο, με την ονομασία "Αλλαγή Σελίδας", βάσει του οποίου θα δράσει για να αντιμετωπίσει τα όποια γεγονότα μετά το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη.

    Εθνικό διάλογο προτείνει ο Κορέι

    "Τα όπλα δεν είναι λύση", δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του στη Γάζα με τους εκπροσώπους των 13 παλαιστινιακών οργανώσεων του Συνασπισμού Εθνικών και Ισλαμικών Δυνάμεων , που συναντήθηκαν χθες στη Γάζα. Πριν την αναχώρηση του από τη Ραμάλα για τη Δυτική Όχθη, συναντήθηκε με την Ελίζαμπεθ Ντίμπλ, στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του, χωρίς ωστόσο να διαρρεύσουν τίποτε σχετικό με το περιεχόμενο των συνομιλιών.

    "Κάθε εσωτερικό πρόβλημα θα πρέπει να βρει τη λύση του μέσω του εθνικού διαλόγου. Είναι η μόνη δυνατή οδός", τόνισε ο Κορέι και διευκρίνισε ότι "η συνάντηση ήταν πολύ σημαντική επειδή ήταν η πρώτη στην οποία μετείχαν όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας, οι παρατάξεις και εγώ".

    "Μιλήσαμε για όλα τα θέματα (πολιτικά και ασφάλειας) και προσευχόμαστε να βελτιωθεί η υγεία του Αραφάτ", είπε μετά τη συνάντηση, που κράτησε δύο ώρες. Στη συνάντηση μετείχαν τα 13 κινήματα του "Συνασπισμού των εθνικών και ισλαμικών δυνάμεων", μεταξύ των οποίων η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και η Φατάχ.

    Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζάχρι τόνισε χθες, πως "η συνάντηση του Κορέι με τα παλαιστινιακά κινήματα, και με τη Χαμάς, διεξάγεται στο πλαίσιο των ειδικών περιστάσεων που συνδέονται με την κατάσταση της υγείας του Προέδρου Αραφάτ", προκειμένου να αποφευχθεί το χάος , που θα δημιουργούσε πιθανός θάνατος του.

    Με την ευκαιρία ο Αμπού Ζάχρι επανέλαβε την έκκληση της Χαμάς "για τη δημιουργία μίας ενιαίας παλαιστινιακής διοίκησης , ή για έναν προσωρινό συλλογικό σχηματισμό(διοίκησης)", υπογραμμίζοντας την ανάγκη εθνικής ενότητας σε μία τόσο εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο.

    [14] Αθλητισμός

    Ο νόμος της Ξάνθης

    6/11/2004 7:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την τρελή της πορεία στο φετινό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου συνέχισε η Σκόντα Ξάνθη. Η ακριτική ομάδα επικράτησε της Χαλκηδόνας, (στο παιχνίδι που θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί "μάχη" για Ευρώπη), με 2-0 εντός έδρας και αναρριχήθηκε, έστω και για μία ημέρα στην κορυφή της βαθμολογίας, μαζί με την ΑΕΚ, φτάνοντας τους 14 βαθμούς. Από την αλλά η ομάδα της Νίκαιας ήτα διπλά άτυχη, καθώς εκτός από τους τρις βαθμούς, έχασε με τραυματισμό τον πρώτο σκόρερ της, Γιώργο Ζαχαρόπουλο. Τα τέρματα των γηπεδούχων, πέτυχαν οι Μπαϊκαρά (18`) και Κάραμπας (+45`).

    Όλα τελείωσαν στο α΄ ημίχρονο

    Από την αρχή το παιχνίδι φαινόταν πως θα ήταν αμφίρροπο, καθώς και οι δύο ομάδες έχουν παρουσιαστεί αρκετά δυνατές στη φετινή περίοδο. Όμως μια φάση του 13ου λεπτού έφερε σε δύσκολη θέση την Χαλκηδόνα, που είδε τον πρώτο της σκόρερ, Γιώργο Ζαχαρόπουλο, να αποχωρεί με ενοχλήσεις και να δίνει την θέση του στον Μασάδο. Και πριν καλά καλά συνέλθουν από την απώλεια αυτή οι "κίτρινοι", βρέθηκαν πίσω και στο σκορ. Συγκεκριμένα, στο 18`, από το κόρνερ του Λουτσιάνο, ο Ζαπρόπουλος που έγινε αποδέκτης της μπάλας έστρωσε στον Μπαϊκαρά και εκείνος με δεξί πλασέ από τα πλάγια παραβίασε την εστία του Εμπέντε ανοίγοντας το σκορ για το ακριτικό συγκρότημα (1-0).

    Από εκεί και πέρα οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να αντιδράσουν χωρίς να τα καταφέρουν. Μέχρι τη φάση του 34 λεπτού, όπου η ομάδα του Παράσχου βρήκε δίχτυα, όταν ο Αντερσον τροφοδότησε τον Μασάδο και ο τελευταίος σκόραρε, όμως το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Μία φάση που προκάλεσε τις πολλές διαμαρτυρίες των ανθρώπων της Χαλκηδόνας, χωρίς όμως να αλλάξει κάτι. Όλα έδειχναν ότι το ημίχρονο θα τελείωνε με αυτό το σκορ, όμως στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου, η Ξάνθη βρήκε εκ νέου δίχτυα. Πρωταγωνιστές οι Λουτσιάνο με τον Κάραμπας, με τον πρώτο να βγάζει μόνο του τον Ρουμάνο μέσο, ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να πλασάρει τον τερμαφύλακα της Χαλκηδόνας και να δώσει προβάδισμα δύο τερμάτων στους γηπεδούχους (2-0).

    Συντυηρητικά για το αποτέλεσμα

    Στο δεύτερο ημίχρονο η Ξάνθη βγήκε στον αγωνιστικό χώρο, προτιθέμενη να κρατήσει το υπέρ της σκορ περισσότερο και λιγότερο να πετύχει και τρίτο γκολ. Οι "Ακρίτες" έτσι ήλεγξαν τον ρυθμό, χωρίς να κινδυνεύουν ιδιαίτερα. Η Χαλκηδόνα από την άλλη προσπαθούσε να φτάσει σε κάποιο γκολ, μόνο από κάποια μακρινά σουτ, που δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα τον Αναστασόπουλο.

    Η πρώτη καλή φάση του β΄ ημιχρόνου ήταν για τους γηπεδούχους όταν στο 63` ο Λουτσιάνο έβγαλε σε καλή θέση τον Μπαϊκαρά, το σουτ του οποίου μπλόκαρε ο Εμπέντε. Επτα λεπτά αργότερα ήρθαν και νέες διαμαρτυρίες από πλευράς φιλοξενούμενων, πολύ πιο χλιαρές και άδικες αυτή την φορά, όταν ο Μασάδο με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Αναστασόπουλου, γκολ που ακυρώθηκε σωστά, αφού ο παίκτης της Χαλκηδόνας ήταν σε θέση οφσάιντ. Το 2-0 παρέμεινε και στα τέσσερα λεπτά των καθυστερήσεων, με τη Ξάνθη να φτάνει στην τέταρτη εφετινή νίκη στο πρωτάθλημα, όλες εντός έδρας.

    Διαιτητής: Κάκος

    Κίτρινες κάρτες: Δήμος, Μαχράντζε, Λουτσιάνο

    ΞΑΝΘΗ: Αναστασόπουλος, Ζαπρόπουλος, Σίκοφ, Παπαδόπουλος, Κωνσταντή (74` Μελισσάς), Λουτσιάνο (89` Καζάκης), Καράμπας, Μπαϊκαρά, Μαχράντζε, Πρίττας, Λαμπριάκος (89` Παβιό).

    ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Εμπέντε, Γελαδάρης, Ντάγκας, Σίμος, Δήμος, Μικές (73` Σωτήρχος), Κατεμής, Αλ Τζάχερ, Άντερσον, Ζαχαρόπουλος (13` Μασάδο), Ηλιόπουλος (46` Ντρενόβα).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 November 2004 - 17:52:32 UTC