Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υψηλότερη απ' ότι αναμενόταν η ανάπτυξη το 2004 Χαμόγελα για την πορεία
  • [02] Όπως φάνηκε ύστερα από το "χτύπημα" του "Opener" Και τα Macintosh στο
  • [03] Σωτήριοι και οι καλοί συνάδελφοι Η οικογένεια σας γλιτώνει από τα
  • [04] Στο 3,6% το έλλειμμα το 2005 Σφιχτή οικονομική πολιτική ζητά η Κομισιόν
  • [05] 70 εκ. επιπλέον θα ζητήσει για τους πολέμους "Ακριβή" η επανεκλογή του
  • [06] "Ένοχος" ο Φαν Νίστελροϊ
  • [07] Για την περίοδο 2002-2003 Παρανομίες στις επιδοτήσεις λαδιού
  • [08] Μέλη της εθνοφρουράς αυτή τη φορά τα θύματα Και νέες απαγωγές στο Ιράκ
  • [09] Η Οικονομία "καίει" τον Μπους Κακός οιωνός για τον Τζορτζ Μπους
  • [10] Φως στο τούνελ για την ΑΕΚ
  • [11] Τέλος το πρόβλημα με Σινιόρι
  • [12] Για μονομερή αποχώρηση από Γάζα και Δ. Οχθη "Πέρασε" το σχέδιο Σαρόν
  • [13] Δίνει ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ελπίδες ειρήνης στη Φαλούτζα
  • [14] Ξεκίνημα με ήττα ο Ηρακλής
  • [15] Την τελική απόφαση έχει ο Υπ. Δικαιοσύνης Την έκδοση του Μιλένκοβιτς

    [01] Ειδήσεις

    Υψηλότερη απ' ότι αναμενόταν η ανάπτυξη το 2004 Χαμόγελα για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας

    26/10/2004 6:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την ικανοποίησή της για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της και στις προβλέψεις της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας μέχρι το 2006, καθώς για το 2004 η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ελαφρώς σημαντικότερη από αυτή που αναμενόταν. Επίσης, προβλέπεται και αύξηση της απασχόλησης. Ωστόσο, για το το 2005 η Επιτροπή εμφανίζεται επιφυλακτική, εκτιμώντας ότι οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου θα έχουν αρνητικές συνέπειες. Όσον αφορά την ανεργία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα για το 2004-2005, ενώ εκτιμάται, ότι θα αρχίσει να παρουσιάζει μειωτικές τάσεις από το 2006. Πτωτική διαφαίνεται η πορεία του δημόσιου ελλείμματος για τα δυο επόμενα χρόνια σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, εκτός από πέντε μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, αφού στις χώρες αυτές το δημόσιο έλλειμμα θα ξεπεράσει το 3%.

    Με τη γλώσσα των αριθμών

    Στην έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ θα φθάσει το 2004 το 2,1% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ, ενώ για τα 25 κράτη-μέλη της ΕΕ θα φθάσει το 2,5%. Για το 2005, η Επιτροπή διαβλέπει μια μικρή κάμψη, ενώ τα πράγματα αλλάζουν το 2006, οπότε προβλέπεται αναθέρμανση της ανάπτυξης, η οποία θα φθάσει το 2,2% για τη ζώνη του ευρώ και το 2,4% για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η άνοδος αυτή της ανάπτυξης εκτιμάται, ότι θα βασιστεί στην αύξηση των επενδύσεων στην Ευρώπη, καθώς και στην αναθέρμανση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

    Όσον αφορά την απασχόληση προβλέπεται, ότι την παρούσα χρονιά θα δημιουργηθούν 600.000 νέες θέσεις εργασίας στη ζώνη του ευρώ και 800 χιλιάδες στην ΕΕ, ενώ εκτιμάται ότι για τη νέα χρονιά ο ρυθμός των νέων θέσεων εργασίας θα διπλασιαστεί.

    Το επίπεδο της ανεργίας, στη ζώνη του ευρώ θα κυμαίνεται στο 8,9% το 2004 και το 2005, μέχρι να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά το 2006. Ανάλογη τάση στην ανεργία θα παρατηρηθεί και στα 25 κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Σχετικά με τον πληθωρισμό, η Επιτροπή αναφέρει, ότι στην ευρωζώνη εξαιτίας των τιμών του πετρελαίου αλλά και της αύξησης της έμμεσης φορολογίας στην Ευρώπη το 2004 παρέμεινε, σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Έτσι, το 2004 ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει στο 2,1%, για να πέσει το 2005 στο 1,9% και το 2006 στο 1,7%.

    Για το δημοσιονομικό έλλειμμα, υπολογίζεται, σε ό,τι αφορά τη ζώνη του ευρώ, πως θα μειωθεί από 2,9% που είναι σήμερα σε 2,5% το 2005 και η πορεία του θα εξακολουθήσει να είναι πτωτική και για το 2006. Παρ όλα αυτά σε πέντε κράτη-μέλη του ευρώ ( Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία) θα ξεπεράσουν κατά πάσα πιθανότητα το 3%, εκτός αν λάβουν τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα

    [02] Τεχνολογία

    Όπως φάνηκε ύστερα από το "χτύπημα" του "Opener" Και τα Macintosh στο στόχαστρο των χάκερ

    26/10/2004 7:28:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Στον ύπνο έπιασε τους υπεύθυνους της Apple ένας ιός, που εμφανίστηκε σε υπολογιστές Macintosh. Το περιστατικό αυτό δεν είναι και ότι πιο συνηθισμένο για τους χρήστες του συγκεκριμένου συστήματος, καθώς οι περισσότεροι ιοί που κατασκευάζονται έχουν στόχο τα Windows της Microsoft. Ο ιός είχε το όνομα "Opener" και έχει την ικανότητα, όπως και η πλειοψηφία των ιών, να "κλέβει" κωδικούς από τους υπολογιστές που έχουν εκτεθεί σε αυτόν. Τους κωδικούς μπορεί να τους βρει ο χάκερ εκ των υστέρων, καθώς παραμένουν αποθηκευμένοι σε έναν κρυφό φάκελο. Αν και ο συγκεκριμένος ιός έγινε αντιληπτός και καταστράφηκε από τους τεχνικούς της Apple, η "επίθεση" έδειξε στους χρήστες του Macintosh, ότι το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούν τα Windows, δεν τους καθιστά και "αχτύπητους" από ιούς, καθώς πλέον, όλο και κάποιος μπορεί να "ασχοληθεί" μαζί τους.

    Απαραίτητη πλέον η "ασπίδα προστασίας", ανεξαρτήτως λογισμικού

    Ο "Opener" δεν είχε την δυνατότητα να εξαπλωθεί από τον έναν υπολογιστή στον άλλον, καθώς η ίδια η λογική του Macintosh το καθιστά δύσκολο, αλλά και επειδή ο κατασκευαστής του είχε κάνει ένα λάθος, το οποίο απέτρεπε τον ιό από το να "χτυπήσει" και άλλους χρήστες. Ωστόσο, σύμφωνα και με δηλώσεις του Γκράχαμ Κλάλεϋ, εμπειρογνώμονα της εταιρείας Sophos, που ειδικεύεται σε προγράμματα anti virus, το συγκεκριμένο γεγονός, αν και δεν είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις, θα έπρεπε να αποτελέσει αφορμή για να "ξυπνήσουν" οι χρήστες Macintosh.

    Aν και αυτό το "χτύπημα" δεν πέτυχε, είναι απαραίτητο οι χρήστες να πάρουν προφυλάξεις, καθώς οι χάκερ είναι πιθανό να στραφούν και κατά της Apple. Μάλιστα, η αύξηση των υπολογιστών που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό, κάνει πιο πιθανή την περίπτωση, οι χάκερ να βρουν έναν νέο στόχο για να χτυπήσουν. Άλλωστε, ο Γιόχαν Ούλριχ της SANS της Μασαχουσέτης, θεωρεί ότι το γεγονός ότι τα Macintosh δεν πέφτουν θύματα ιών είναι απόρροια της αδιαφορίας των χάκερ να τα χτυπήσουν και όχι της "άμυνάς" τους απέναντι στους ιούς. Συνεχίζοντας την σκέψη του, ο Ούλριχ τόνισε ότι αν κάποιος ασχοληθεί αρκετά, θα μπορέσει να κατασκευάσει έναν αρκετά δυνατό ιό για Macintosh.

    [03] Υγεία

    Σωτήριοι και οι καλοί συνάδελφοι Η οικογένεια σας γλιτώνει από τα εγκεφαλικά

    26/10/2004 7:24:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Heart and Stroke Foundation - Canada

    Υπάρχει τρόπος για να απαλλαγείτε από το καθημερινό άγχος και την αυξημένη πίεση στο γραφείο; Καναδοί επιστήμονες απαντούν ναι, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν χρειάζεται να ανατρέξετε σε κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα Όπως υποστηρίζουν ένας φυσικός τρόπος για να μετριάσετε το άγχος σας και να αποφύγετε έτσι στο μέλλον τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή μιας καρδιακής προσβολής είναι οι ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις. Ένας ευτυχισμένος γάμος, αλλά και το καλαμπούρι που γίνεται με συναδέλφους στο χώρο εργασίας μας , λειτουργούν ως τέλεια αγχολυτικά και προλαμβάνουν τα δυσάρεστα.

    Τέλειο αγχολυτικό ο/η σύντροφος

    Οι στιγμές χαλάρωσης με το σύντροφο μας, ένα αστείο ή μία πλάκα που μπορούμε να μοιραστούμε για τα όσα συνέβησαν νωρίτερα στο γραφείο είναι πολύ περισσότερο αναγκαία από ότι μέχρι σήμερα πιστεύαμε.

    Καναδοί επιστήμονες τονίζουν ότι αυτά τα διαλείμματα χαλάρωσης στο σπίτι αλλά ακόμα και στο γραφείο όπου μπορεί να κάνουμε πλάκα με έναν συνάδελφο είναι αποτελεσματικές μέθοδοι για να ρίξουμε τα επίπεδα της πίεσης και να διαχειριστούμε επιτυχώς το ψυχοφθόρο στρες της εργασίας.

    Η έρευνα

    Οι Καναδοί κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα καταγράφοντας σε 24ωρη βάση τα επίπεδα πίεσης 248 εργαζομένων στο νοσοκομείο του Τορόντο.

    Σκόπιμα μάλιστα, επέλεξαν τα άτομα αυτά να είναι παντρεμένα ή να χουν μόνιμη σχέση .

    Όπως παρατήρησαν, οι εργαζόμενοι που επιστρέφοντας στο σπίτι, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν λίγες στιγμές χαλάρωσης με το σύντροφο τους, κατάφερναν να διαχειρισθούν επιτυχώς το άγχος που είχαν τις προηγούμενες ώρες, γεγονός εξαιρετικά σωτήριο για την υγεία τους.

    Αντίθετα, όπου η ουσιαστική παρουσία του συντρόφου απουσίαζε τα επίπεδα πίεσης παρέμεναν στα ίδια υψηλά επίπεδα, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο, ίσως και πολλές φορές μοιραίο για την υγεία τους.

    Σωτήρια η πλάκα στην εργασία

    Εξίσου αγχολυτικά μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τους Καναδούς επιστήμονες και ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον.

    Οι καλές σχέσεις στο χώρο εργασίας μας, ένα αστείο και μία πλάκα, εν μέσω εξαιρετικού φόρτου, προλαμβάνουν από τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών λόγω άγχους.

    Οι ειδικοί μάλιστα θεωρούν εξαιρετικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, τις περιπτώσεις που το εργασιακό περιβάλλον πέρα από απαιτητικό είναι και κακό σε επίπεδο ανθρώπινων σχέσεων.

    [04] Οικονομία

    Στο 3,6% το έλλειμμα το 2005 Σφιχτή οικονομική πολιτική ζητά η Κομισιόν

    26/10/2004 6:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2004 11:16:09 μμ)

    Στο 3,3% θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα την επόμενη διετία από 3,8% που αναμένεται τη φετινή χρονιά, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει στο 5,5% του ΑΕΠ το 2004, για να μειωθεί σημαντικά σε 3,6% το 2005 και σε 3% το 2006, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2004-2006, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται να κλείσει στο 112,2% το 2004, για να μειωθεί οριακά στο 111,9% το 2005 και το 110,2% το 2006. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα κλείσει στο 3% το 2004 για να μειωθεί το 2005 και το 2006 στο 2,9%, ενώ η ανεργία θα φτάσει το 8,5% το 2004 για να αυξηθεί το 2005 και το 2006. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της αναφέρει ότι η Ελλάδα εμφανίζει υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα από το 2000, γεγονός που οφείλεται εν μέρει σε παράγοντες που αφορούσαν αποκλειστικά το 2004, όπως η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, οι εκλογές, αλλά και στον αναποτελεσματικό έλεγχο των πρωτογενών δαπανών τα προηγούμενα χρόνια.

    Το δημόσιο, κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης

    Η Επιτροπή εκτιμά ακόμη ότι το σχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2005, που προβλέπει σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 5,3% του ΑΕΠ στο 2,8% το 2005, βασίζεται σε "ένα μάλλον αισιόδοξο μακροοικονομικό σενάριο". Η μείωση αυτή κατά 2,5% (αύξηση 2,2% στο πρωτογενές πλεόνασμα και μείωση 0,3% στα επιτόκια) δεν υποδηλώνει για την Επιτροπή σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, καθώς συνδέεται κυρίως με τις δαπάνες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και τα υψηλά έσοδα που θα προέλθουν από τις κοινωνικές εισφορές.

    Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της που βασίζονται "σε ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο", το έλλειμμα θα φτάσει το 3,6% το 2005. Η μείωση αυτή, συνεχίζει η Επιτροπή, θα είναι το αποτέλεσμα αύξησης 1,6% στο πρωτογενές πλεόνασμα και μείωσης 0,3% στα επιτόκια.

    Σε ότι αφορά τις προοπτικές για το 2005 και το 2006, η Επιτροπή αναφέρει ότι, μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων που σχετίζονται με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την εφαρμογή εκ μέρους της κυβέρνησης σημαντικών αλλά πιθανώς ανεπαρκών δημοσιονομικών προσαρμογών, θα πρέπει να αναμένεται μείωση της εσωτερικής ζήτησης. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ο δημόσιος τομέας θα παραμείνει η βασική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ θα πρέπει να αναμένεται ακόμη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης με την ανάληψη από την κυβέρνηση μέτρων για τη μείωση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Παράλληλα, η Κομισιόν αναμένει το 2005 μείωση των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου, καθώς δεν θα υπάρξουν επενδύσεις όπως το 2004 με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, εκτιμά ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί το 2005 και το 2006, καθώς οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν στο πλαίσιο της γενικής οικονομικής ανάκαμψης. Ακόμα, θα πρέπει να αναμένεται μείωση του ρυθμού αύξησης των εισαγωγών προϊόντων λόγω της προβλεπόμενης επιβράδυνσης των επενδύσεων.

    Η Επιτροπή σημειώνει ότι, σύμφωνα με τη νέα διετή συλλογική σύμβαση εργασίας που οριστικοποιήθηκε στις 13 Μαΐου 2004, οι εργαζόμενοι θα λάβουν ονομαστικές αυξήσεις 6% το 2004 και 5,5% το 2005, πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού.

    Το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας εκτιμά ότι το κόστος εργασίας για το σύνολο της οικονομίας στην Ελλάδα αναμένεται να επιβραδυνθεί την επόμενη διετία, επισημαίνοντας ότι ο ρυθμός αύξησής του παραμένει σταθερά πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Το γεγονός αυτό, όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, μπορεί να επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα, καθώς οι πραγματικές αυξήσεις των μισθών θα υπερβούν την αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία προβλέπεται να φτάσει το 2,3% το 2005 και το 2,2% το 2006.

    Για το 2004, η Κομισιόν επισημαίνει ότι, παρά την επιβράδυνση που σημειώθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε ισχυρή, καθώς η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 3,8%, σταθερά πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Βασικοί παράγοντες της αύξησης αυτής ήταν εσωτερική ζήτηση που συνδέθηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο αναφέρει ότι θα υπάρξει μείωση των εξαγωγών, λόγω των σημαντικών απωλειών που σημειώθηκαν στην ανταγωνιστικότητα.

    Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στο γεγονός ότι, παρά την αύξηση της απασχόλησης, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα παραμένει από τα υψηλότερα στην ΕΕ.

    Η κυβέρνηση δεν αναθεωρεί την πολιτική της

    Το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση εμμένει στο στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο -όπως αναγνωρίζει και στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση του ελλείμματος το 2005". Επίσης, τονίζει πως "η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος -όπως και άλλων χωρών της ευρωζώνης- θα υπερβεί το όριο του 3% του ΑΕΠ το 2005, δεν οδηγεί σε αναθεώρηση του στόχου που έχει θέσει η Κυβέρνηση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού ούτε στην αναθεώρηση της πολιτικής της".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν σημειώνει ότι "η έκθεση της Επιτροπής επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που παρουσίασε ο κ. Αλογοσκούφης είναι εκτός πραγματικότητας". Υπογραμμίζει δε ότι "κάτω από την επιτήρηση της Επιτροπής και με τα δεδομένα που η ίδια δημιούργησε, η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε ακόμα πιο περιοριστικές πολιτικές".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χαμόγελα για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας

    [05] Αμερικανικές εκλογές

    70 εκ. επιπλέον θα ζητήσει για τους πολέμους "Ακριβή" η επανεκλογή του Μπους

    26/10/2004 8:15:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Tην πρόθεση του Τζορτζ Μπους, να ζητήσει επιπρόσθετη χρηματοδότηση για τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, σε περίπτωση που επανεκλεγεί, αποκάλυψε σε σημερινό άρθρο της η εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ". Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι διατεθειμένος να ζητήσει από το Κογκρέσο, την αύξηση του πολεμικού προϋπολογισμού κατά 70 εκατομμύρια δολάρια. Αν και το όλο θέμα συζητείται σε υποθετική βάση, σε περίπτωση που επιτευχθεί η επανεκλογή του Μπους, το συνολικό κόστος των δύο πολέμων για την Αμερική αναμένεται να ανέλθει σε 225 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού προτίθεται να υποβάλλει τη συγκεκριμένη πρόταση στο Κογκρέσο στις αρχές Φλεβάρη. Το ζήτημα του κόστους των πολεμικών εξοπλισμών έχει βρεθεί, ουκ ολίγες φορές, στην πρώτη γραμμή της καμπάνιας του υποψηφίου των Δημοκρατικών και αντιπάλου του Μπους στις επερχόμενες εκλογές, Τζον Κέρι. Δεδομένων των συνθηκών, το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από τον γερουσιαστή της Μασαχουσέτης στην προεκλογική του εκστρατεία.

    [06] Αθλητισμός

    "Ένοχος" ο Φαν Νίστελροϊ

    26/10/2004 8:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τρεις αγώνες από τον πάγκο, θα παρακολουθήσει ο Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ. Ο Ολλανδός επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά και από την προτροπή του προπονητή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, αποδέχθηκε την κατηγορία της αγγλικής ομοσπονδίας (FA) περί σοβαρής αντιαθλητικής συμπεριφοράς για το τάκλιν πάνω στον Ασλεϊ Κόουλ της Άρσεναλ και πλέον το μόνο που απομένει είναι η πειθαρχική επιτροπή της FA που θα εξετάσει την Πέμπτη το θέμα, να επικυρώσει την ποινή των τριών αγωνιστικών. Η ποινή έχει άμεσο χαρακτήρα και για αυτό ο "Ιπτάμενος Ολλανδός" των "κόκκινων διαβόλων", θα "εκτίσει" την πρώτη αγωνιστική σήμερα κιολας στον αγώνα για το Λιγκ Καπ με την Κρου. Επίσης θα απουσιάσει από την αναμέτρηση με την Πόρτσμουθ το Σάββατο και το ντέρμπι του Μάντσεστερ εναντίον της Σίτι στις 7 Νοεμβρίου.

    [07] Εσωτερικά

    Για την περίοδο 2002-2003 Παρανομίες στις επιδοτήσεις λαδιού

    26/10/2004 9:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Σημαντικές παρανομίες έφεραν στο φως οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων και τον έλεγχο των τροφίμων για την περίοδο 2002-2003. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Ελέγχου και Πληρωμής Επιδοτήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ανακάλυψε 241 περιπτώσεις, όπου χρησιμοποιούνταν ονόματα ανθρώπων, που είχαν πεθάνει πριν το 2002 και εμφανίζονταν να έχουν υποβάλει αίτηση για πληρωμή επιδότησης λαδιού ως 7.000 ευρώ πέρυσι (η οποία και καταβλήθηκε) αλλά και για τη φετινή σοδιά. Ο Υπουργός τόνισε, ότι όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προχωρήσει στη διαδικασία ανάκτησης ως "αχρεωστήτως καταβληθέντων" των ποσών που παράνομα πληρώθηκαν και θα παραπέμψει στη δικαιοσύνη τους εμπλεκόμενους. "Προσπαθούμε να οργανώσουμε ένα διαλυμένο μηχανισμό και να επιβάλουμε εξορθολογισμό, διαφάνεια και χρηστή διαχείριση των κοινοτικών πόρων" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Μπασιάκος.

    [08] Ιράκ

    Μέλη της εθνοφρουράς αυτή τη φορά τα θύματα Και νέες απαγωγές στο Ιράκ

    26/10/2004 9:00:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Την απαγωγή 11 μελών της ιρακινής εθνοφρουράς ανακοίνωσε η οργάνωση "Στρατός του αλ-Σούνα", ενώ παρουσίασε και φωτογραφίες των θυμάτων στην ιστοσελίδα της στο internet. Στις φωτογραφίες αυτές οι απαχθέντες παρουσιάζονται με στρατιωτικές στολές και ορισμένοι με μακό μπλουζάκια με το σήμα LSF, τα αρχικά, δηλαδή, της Λεγεώνας Δύναμης Ασφαλείας η οποία υπάγεται στην ιρακινή εθνοφρουρά. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ίδια η οργάνωση, οι ένοπλοι είχαν στήσει ενέδρα στους εθνοφρουρούς σε δρόμο στα νότια της Βαγδάτης. Παράλληλα, αναφέρεται στους απαχθέντες ως "αποστάτες". Η συγκεκριμένη οργάνωση θεωρείται από τις πιο αδίστακτες, καθώς είναι υπεύθυνη για την απαγωγή και εκτέλεση των 12 Νεπαλέζων και αρκετών Κούρδων και Ιρακινών.

    [09] Αμερικανικές εκλογές

    Η Οικονομία "καίει" τον Μπους Κακός οιωνός για τον Τζορτζ Μπους

    26/10/2004 9:34:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στο 92,8, από το 96,7 που ήταν πριν από ένα μήνα έπεσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board τον Οκτώβριο. Η είδηση μόνο καλή δεν είναι για τον Πρόεδρο Μπους, καθώς όπως λένε οι στατιστικές, ο συγκεκριμένος δείκτης "δείχνει" και τον επόμενο Αμερικανό Πρόεδρο. Από την αρχή της εφαρμογής του, το 1967, κανένας Πρόεδρος, εξαιρουμένου του Ρόναλντ Ρέιγκαν, δεν έχει επανεκλεγεί με δείκτη εμπιστοσύνης κάτω από το 100. "Δεν είναι καλή είδηση για τον Μπους. Μπορεί ακόμη να κερδίσει, αλλά δεν είναι καλός οιωνός" τόνισε ο ο Ντέλος Σμιθ, οικονομολόγος του Conference Board και επεσήμανε ότι το γεγονός αντικατοπτρίζει την ανησυχία των Αμερικανών για το εισόδημα και τη δουλειά τους.

    [10] Αθλητισμός

    Φως στο τούνελ για την ΑΕΚ

    26/10/2004 10:34:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συζητήθηκε σήμερα στο Εφετείο Αθηνών η αίτηση τριτανακοπής της ΠΑΕ ΑΕΚ κατά της δεύτερης δικαστικής απόφασης, με την οποία απορρίφθηκε η υπαγωγή της ΠΑΕ στο άρθρο 44. Το σημαντικό στοιχείο στην ακροαματική διαδικασία ήταν ότι απουσίαζε ο εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου, ο οποίος είχε παίξει σημαντικό ρόλο στις δύο προηγούμενες απορρίψεις των αιτήσεων. Αν μέχρι τη Δευτέρα, που πρέπει η ΑΕΚ να καταθέσει στο Δημόσιο υπομνήματα, το Δημόσιο δεν παρουσιάσει τις θέσεις του, πρόκειται για θετική εξέλιξη ως προς το ζητούμενο από την ΠΑΕ ΑΕΚ. Την αίτηση τριτανακοπής έχει υποβάλει ο Πέτρος Στάθης, και αν γίνει δεκτή η ΑΕΚ υπάγεται αυτομάτως στο άρθρο 44. Όμως, το Δημόσιο ή άλλος Ιδρυτής έχει το δικαίωμα να κάνει αίτηση τριτανακοπής στην τριτανακοπή.

    Ενόψει ντέρμπι

    Όσο για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής, η ΑΕΚ αναμένεται να εκδώσει το λιγότερο 60.000 εισιτήρια, αφού μέρος του κάτω διαζώματος είχε μετατραπεί σε χώρο για δημοσιογραφικά και δεν είναι εύκολη η τοποθέτηση καθισμάτων. Στο μεταξύ, σήμερα, οι παίκτες της ΑΕΚ είχαν ρεπό, ενώ αυτό που προβληματίζει τον Σάντος είναι οι κίτρινες κάρτες που έχουν Κατσουράνης και Ασουνσάο, που αν δεχθούν άλλη μία στον ερχόμενο αγώνα με τον Άρη, στο Χαριλάου, θα απουσιάσουν από το ντέρμπι. Πάντως, ο Σάντος δεν πρόκειται να τους αφήσει στον πάγκο, αφού για τη συγκεκριμένη θέση δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.

    [11] Αθλητισμός

    Τέλος το πρόβλημα με Σινιόρι

    26/10/2004 10:45:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το θέμα που είχε προκύψει με τον Σινιόρι την προηγούμενη εβδομάδα ανάγκασε τον Σέρτζιο Μαρκαριάν να μην τον χρησιμοποιήσει και στον αγώνα με τον ΟΦΗ, ωστόσο πλέον όλα αυτά φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί και έτσι ο Ουρουγουανός τεχνικός υπολογίζει τον Ιταλό κανονικά για τον αγώνα της έκτης αγωνιστικής. Από την πλευρά του και ο Μπέπε Σινιόρι επιθυμεί την επιστροφή του και μάλιστα δείχνει αποφασισμένος να την συνδυάσει και με πανηγυρικό τρόπο. Από την άλλη όμως έχουνβ προκύψει δύο νέα προβλήματα για την ομάδα του "Γηραιού". Ο Κώστας Νεμπεγλέρας απολογήθηκε και αναμένει πλέον την απόφαση της διοίκησης, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις μπορεί να είναι ακόμη και διακοπή συμβολαίου. Πάντως ο ποδοσφαιριστής προπονείται κανονικά με την ομάδα, χωρίς όμως να υπολογίζεται στα πλάνα του Μαρκαριάν. Ασφαλώς από την Κυριακή και έπειτα υπάρχει και το θέμα με τον Μουράτι. Ο Αλβανός ποδοσφαιριστής αναμένεται να απολογηθεί και εκείνος την Δευτέρα, τόσο για την συμπεριφορά του στο Ηράκλειο, όσο και για την ενέργειά του να φύγει για την πατρίδα του χωρίς να ενημερώσει κανέναν.

    [12] Διεθνή

    Για μονομερή αποχώρηση από Γάζα και Δ. Οχθη "Πέρασε" το σχέδιο Σαρόν

    26/10/2004 10:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2004 11:57:39 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε απόψε το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν για μονομερή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας και τμήματα της Δυτικής Όχθης εντός του 2005. Το σχέδιο εγκρίθηκε με 67 ψήφους υπέρ, 45 κατά και επτά αποχές, ενώ ένας βουλευτής δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία. Το σχέδιο προβλέπει την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τα κατεχόμενα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και την εκκένωση των εβραϊκών οικισμών της περιοχής αυτής, καθώς και άλλων τεσσάρων, απομονωμένων οικισμών στη βόρεια Δυτική Όχθη. Η εκκένωση των οικισμών θα γίνει σταδιακά και καθεμία από αυτές θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από την κυβέρνηση. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2005. Το σχέδιο εγκρίθηκε χάρη στις ψήφους των βουλευτών της αριστερής αντιπολίτευσης καθώς πολλοί δεξιοί βουλευτές συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων του Λικούντ, του κόμματος του Αριέλ Σαρόν και τα μέλη των υπερορθόδοξων θρησκευτικών κομμάτων το καταψήφισαν.

    Αποπέμφθηκαν δύο υπουργοί, απειλούν με παραίτηση άλλοι τέσσερις

    Το σχέδιο Σαρόν έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις μέσα στην κυβέρνηση και στο κόμμα Λικούντ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μάλιστα είχε προειδοποιήσει τα στελέχη του ότι αν καταψηφίσουν την πρότασή του θα τους αποπέμψει, γεγονός που έπραξε. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Ούζι Λαντάου και ο υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Μίκαελ Ρατζόν έλαβαν επιστολή από τον Σαρόν στην οποία τους ανακοίνωνε πως δεν είναι πλέον μέλη της κυβέρνησής του.

    Την ίδια ώρα, άλλα τέσσερα μέλη της κυβέρνησης και του κόμματος Λικούντ, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσαν ότι θα παραιτηθούν εάν ο Σαρόν δεν συμφωνήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας και την εκκένωση των εβραϊκών οικισμών. Μάλιστα, έδωσαν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό περιθώριο δύο εβδομάδων για να ανακοινώσει το δημοψήφισμα.

    Στην περίπτωση που οι τέσσερις υπουργοί πραγματοποιήσουν την απειλή τους, ο Σαρόν δύσκολα θα αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Σημειώνεται ότι ο Νετανιάχου θεωρείται ο κυριότερος αντίπαλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού μέσα στο κόμμα, το οποίο είναι βαθιά διαιρεμένο με αφορμή το σχέδιο αποχώρησης.

    Στο μεταξύ, αμέσως μετά την έγκριση του σχεδίου ο Παλαιστίνιος υπουργός, αρμόδιος για θέματα διαπραγματεύσεων, Σαέμπ Ερεκάτ, κάλεσε το Ισραήλ να ξεκινήσει συνομιλίες με την Παλαιστινιακή Αρχή σχετικά με την αποχώρηση του στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας.

    [13] Ιράκ

    Δίνει ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ελπίδες ειρήνης στη Φαλούτζα

    26/10/2004 10:47:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πεποίθηση, ότι η ιρακινή κυβέρνηση δεν έχει εξαντλήσει όλα τα ειρηνικά μέσα όσον αφορά την πόλη Φαλούτζα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, παραδεχόμενος ωστόσο, ότι η κατάσταση στην περιοχή εξακολουθεί να είναι εκρηκτική. "Η κατάσταση στη Φαλούτζα παραμένει εκρηκτική", τόνισε ο Ιγιάντ Αλάουϊ τονίζοντας πάντως, ότι δεν υπάρχει "κανένα πρόβλημα με τους κατοίκους της πόλης, αλλά με τις ομάδες της Τζιχάντ που έχουν έρθει από το εξωτερικό και είναι περιχαρακωμένες εκεί" σημείωσε χαρακτηριστικά. Βέβαια, ο ίδιος, πρόσφατα έθεσε τελεσίγραφοστους σουνίτες να παραδώσουν τα μέλη του δικτύου του Ιορδανού Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, γιατί αλλιώς θα ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση στο προπύργιο τους αυτό. Μάλιστα, ξεκίνησαν, ήδη, διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και εξέχοντων πολιτών της Φαλούτζας.

    Στις Βρυξέλλες ο Αλάουϊ

    Επίσης, ο κ. Αλάουι δήλωσε, ότι έχει προσκληθεί στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο, που θα γίνει στις 4 και 5 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες και έκανε λόγο για την πρόθεσή του να παραστεί στη σύνοδο αυτή. Εξάλλου, πηγή προσκείμενη στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βαγδάτη τόνισε, ότι ο Ιρακινός πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης.

    Αναφερόμενος στη διάσκεψη για το Ιράκ που θα γίνει στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ ο Ιρακινός πρωθυπουργός επεσήμανε, ότι δύο είναι τα θέματα, που θα κυριαρχήσουν: η ασφάλεια και η πληροφόρηση.

    "Το πρώτο ζήτημα αφορά τη σταθερότητα του Ιράκ. Η σταθερότητα δεν σημαίνει μόνο έλεγχο των συνόρων μας, αλλά επίσης και συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και των πληροφοριών για τα διάφορα κινήματα και στοιχεία που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και τις τρομοκρατικές πράξεις και τα οποία ζουν σε γειτονικές μας χώρες", τόνισε ο Ιγιαντ Αλάουϊ.

    Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, ο ίδιος τόνισε, ότι "η πληροφόρηση σε ορισμένες γειτονικές χώρες χαρακτηρίζει και αποκαλεί την τρομοκρατία "αντίσταση" και προκαλεί έξαρση των παθών".

    Σημειώνουμε, ότι η κυβέρνηση Αλάουϊ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα πολλά αραβικά ΜΜΕ όσον αφορά την κάλυψη βίαιων γεγονότων στο Ιράκ.

    [14] Αθλητισμός

    Ξεκίνημα με ήττα ο Ηρακλής

    26/10/2004 11:15:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Χωρίς να πραγματοποιήσει καλή εμφάνιση ο Ηρακλής ξεκίνησε με το αριστερό τις υποχρεώσεις του στην διοργάνωση της FEL, απέναντι στην Ρασίνγκ Παρί μέσα στο Ιβανώφειο. Οι πάικτες του "Γηραιού" βρέθηκαν από τα πρώτα λεπτά πίσω στο σκορ και δεν κατάφεραν να ανακάμψουν παρά μόνο στο τρίτο δεκάλεπτο, όπου φάνηκε να ανακάμπτουν και να ανακτούν τον έλεγχο του αγώνα. Το προσωρινό τους προβάδισμα πάντως δεν διατηρήθηκε, καθώς οι Γάλλοι απάντησαν και έτσι τα τελευταία λεπτά εξελίχθηκαν δραματικά με τον Ηλιάδη να ευστοχεί σε τρίποντο και να διαμορφώνει το 62-63 που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ. Ο ίδιος παίκτης έκανε και το τελευταίο σουτ του αγώνα, δεν κατάφερε όμως να ευστοχήσει και να δώσει την νίκη στην ομάδα του.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 12-16, 29-33, 49-48, 62-63. ΗΡΑΚΛΗΣ: Σφεϊκος 1, Μιλόσεβιτς, Καλαϊτζίδης, Ηλιάδης 7 (1), Μπράιαντ 19 (1), Ταπούτος 16 (2), Αποστολίδης, Παυλίδης, Παπαϊωακείμ 12, Δέδας 7 (2), Κούβελας. ΡΑΣΙΝΓΚ ΠΑΡΙ: Φίλιπς 8, Χάρισον 12 (2), Μποζιάνε 5, Ντιαρα 14 (1), Ραϊνχαμ 8, Πέριτσα 5, Ραντουλι 3 (1), Βεκομπ 8 (1).

    [15] Εσωτερικά

    Την τελική απόφαση έχει ο Υπ. Δικαιοσύνης Την έκδοση του Μιλένκοβιτς αποφάσισε ο Άρειος Πάγος

    26/10/2004 11:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Απερρίφθη από τον Άρειο Πάγο η έφεση που είχε καταθέσει ο Ντέγιαν Μιλένκοβιτς κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, με το οποίο έγινε δεκτό το αίτημα των σερβικών αρχών για την έκδοσή του. Ο Μιλένκοβιτς είναι από τους βασικούς υπόπτους της απόπειρας δολοφονίας του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, τον Φεβρουάριο του 2003. Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την έφεση του Σέρβου ως απαράδεκτη, καθώς κατατέθηκε στον διευθυντή των φυλακών και όχι στη γραμματεία του Εφετείου, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Κατόπιν αυτών ο Μιλένκοβιτς μπορεί να εκδοθεί. Την τελική απόφαση για την έκδοση του Μιλένκοβιτς έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύλληψη υπόπτου για τη δολοφονία Τζίντζιτς


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 26 October 2004 - 20:51:08 UTC