Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντύσιμο και προστασία Πασαρέλα με αντισύλληψη
  • [02] Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη Γιορτάζει η Θεσσαλονίκη
  • [03] "Πόλεμος" στο Αλτσχάιμερ Το τσάι βοηθά τη μνήμη
  • [04] Ύστερα από επτά χρόνια ταξιδιού Το Cassini "έπιασε" Κρόνο
  • [05] Μία ακόμη καταξίωση για τα παιδιά του Ρεχάγκελ
  • [06] Εμμένουν στην απογραφή οι εμπειρογνώμες "Χαλκευμένο" χαρακτηρίζει το
  • [07] Επιστολή Λοβέρδου στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανεβαίνουν οι τόνοι στην
  • [08] Έρωτας με "ενισχύσεις"
  • [09] Ήρεμη ...τιμωρία
  • [10] Το ξύλο φέρνει τιμωρία
  • [11] "Θα βοηθήσει πολύ ο νέος αναπτυξιακός νόμος" Πολιτική αντιπαράθεση για
  • [12] Μετά την Τούμπα η δικαιοσύνη
  • [13] "Καινούριο πρόσωπο" ο ΠΑΟ
  • [14] "Σύντομα τέλος στα ράντζα" διαμηνύει η κυβέρνηση Παρέμβαση Εισαγγελέα
  • [15] "Αβάσιμες οι υποψίες που διατυπώθηκαν" Ανασκευάζει το Der Spiegel για
  • [16] Επέρριψε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Ευθύνες στις ξένες δυνάμεις για τη
  • [17] Δύο "θρύλοι" για την προεδρεία
  • [18] Ο Βενγκέρ αρνείται

    [01] Διάφορα

    Ντύσιμο και προστασία Πασαρέλα με αντισύλληψη

    26/10/2004 12:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μήπως βγήκατε με τον καλό σας το βράδυ και ξεχάσατε τα προφυλακτικά; Τέρμα στο άγχος σας έρχεται να βάλει η Αντριάνα Μπερτίνι, μια καλλιτέχνης από τη Βραζιλία, που κατασκευάζει ρούχα και αγάλματα από έγχρωμα προφυλακτικά! "Η Αντριάνα προσφέρει μια διαφορετική και ποιητική έκφραση, σε ένα υλικό που χτυπιέται με προκατάληψη, παρόλο που είναι τόσο αναγκαίο στις μέρες μας", είπε ο εκπρόσωπος της καλλιτέχνιδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ρούχα που σχεδιάζει είναι γεμάτα "αίσθηση, ενέργεια και ζωντάνια". Το πρώτο ντεφιλέ της Αντριάνας θα γίνει το Δεκέμβριο, στο μουσείο της πόλης Γκόθενμπουργκ, στη Σουηδία. Τώρα, μπορείτε να εντυπωσιάσετε τους γύρω σας και παράλληλα να κάνετε ασφαλές σεξ με τον αγαπημένο σας, όσες φορές αντέχετε!

    [02] Εσωτερικά

    Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη Γιορτάζει η Θεσσαλονίκη

    26/10/2004 11:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2004 3:34:48 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΜΠΕ

    Με πανηγυρικό τρόπο εορτάζεται σήμερα στην Θεσσαλονίκη η 92η επέτειος από την απελευθέρωσή της από τον οθωμανικό ζυγό αλλά και τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο. Με μεγαλοπρέπεια και σε κατανυκτικό κλίμα και με την προσέλευση πλήθος κόσμου, που συνέρευσε στο ναό του Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το μεσημέρι η πανηγυρική δοξολογία του επίσημου εορτασμού, χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , του στρατού και της Εκκλησίας. Οι εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό, της 28ης Οκτωβρίου, της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του Αγίου Δημητρίου, θα συνεχιστούν αύριο, με τη μαθητική παρέλαση στις 11 π.μ. και θα κορυφωθούν την Πέμπτη με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου.

    Τιμήθηκε ο Πρόεδρος

    Με το Μεγαλόσταυρο του Αγίου Δημητρίου, το ανώτατο παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, τίμησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας τη βαθιά συγκίνηση όλου του κλήρου και των πολιτών της συμπρωτεύουσας για το γεγονός ότι είναι η τελευταία φορά, που ο Κωστής Στεφανόπουλος επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. "Σας ευχαριστώ πολύ και δεν θα λησμονήσω ποτέ τη μεγάλη αυτή τιμή", δήλωσε συγκινημένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στις 12 το μεσημέρι ο κ. Στεφανόπουλος εγκαινίασε στην Αποθήκη Δ΄ του λιμανιού έκθεση με θέμα "Ο ελληνισμός της Αυστραλίας" και στις 2 μ.μ. παρακάθησε σε γεύμα, που παρέθεσε προς τιμή του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    Στις 6.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία θα παρουσιάσει εισήγηση ο πρύτανης Γιάννης Αντωνόπουλος και θα μιλήσει ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Κυριάκος Μαυρονικόλας με θέμα "Έλληνες μες στα σκοτεινά δείχνουν το δρόμο".

    Στις 9 το βράδυ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς".

    Μηνύματα πολιτικής ηγεσίας

    "Μετά από χρόνια παλινωδιών και υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Πολιτείας. Αποκτούν τις αναγκαίες υποδομές, ώστε να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή. Σήμερα, η Θεσσαλονίκη κοιτάζει με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία το μέλλον της, ως σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη, οικονομικό και εμπορικό κέντρο, κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Χρόνια Πολλά σε όλους", ευχήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά τη δοξολογία για τον πολιούχο της πόλης αλλά και την απελευθέρωση της το 1912.

    Την ανάγκη να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη την αναπτυξιακή της ταυτότητα και να τονίσει την πολυπολιτισμικότητα της, επισήμανε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσημης δοξολογίας.

    Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι, θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, ώστε να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη την αναπτυξιακή της ταυτότητα, μ ένα σύγχρονο, νέο και δυναμικό πρόσωπο, και επισήμανε τη μεγάλη πρόκληση της EXPO του 2008.

    "Η Θεσσαλονίκη πάντα ήταν στην εμπροσθοφυλακή του έθνους, της χώρας μας και με τη δυναμική της σήμερα μπορεί να γίνει ένα πρότυπο πόλης. Προς Θεού όχι στην προσπάθεια μίμησης της Αθήνας, αλλά να έχει τη δική της αναπτυξιακή ταυτότητα. Μια ταυτότητα που συνδυάζει ακριβώς την πολυπολιτισμική παράδοση. Την παράδοση ενός κέντρου στα Βαλκάνια, κέντρου ειρήνης, συνεργασίας και οικονομικής ανάπτυξης", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    [03] Υγεία

    "Πόλεμος" στο Αλτσχάιμερ Το τσάι βοηθά τη μνήμη

    26/10/2004 12:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Το δρόμο για μια νέα θεραπεία του Αλτσχάιμερ ανοίγει έρευνα Βρετανών επιστημόνων, που τονίζει, πως η κατανάλωση μαύρου και πράσινου τσαγιού μπορεί να βελτιώσει την μνήμη. Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, με επικεφαλής τον δρ Εντ Οκέλλο, διαπίστωσε, ότι αυτά τα είδη τσαγιού αναχαιτίζουν τη δραστηριότητα ενζύμων του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τη μνήμη. Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι το τσάι έχει την ίδια επίδραση με φάρμακα ειδικά σχεδιασμένα για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ, αφού εμποδίζει τη διάσπαση της ακετυλοχολίνης, τα χαμηλά επίπεδα της οποίας συνδέονται με την νόσο.

    Σημαντικά ευρήματα

    Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Phytotherapy Research, το πράσινο και το μαύρο τσάι αναχαιτίζουν τη δραστηριότητα του ενζύμου ακετυλοχολινεστεράση (AChE), που διασπά την ακετυλοχολίνη.

    Παράλληλα, και τα δυο είδη τσαγιού αναχαιτίζουν τη δραστηριότητα και ενός δεύτερου ενζύμου, της βουτυριλχολιστεράσης (BuChE), το οποίο έχει εντοπιστεί σε αποθέματα πρωτεϊνών στους εγκεφάλους ασθενών με Αλτσχάιμερ.

    Μάλιστα, το πράσινο τσάι πήγε ένα βήμα παραπέρα, εμποδίζοντας τη δραστηριότητα της β-σεκρετάσης, που "ευθύνεται" για την παραγωγή των πρωτεϊνικών αποθεμάτων στον εγκέφαλο. Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι η ευεργετική επίδραση του πράσινου τσαγιού διήρκεσε μια εβδομάδα, ενώ του μαύρου μόνο μια μέρα.

    Ελπίδες για νέα θεραπεία του Αλτσχάιμερ

    Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι το τσάι έχει την ίδια επίδραση με φάρμακα ειδικά σχεδιασμένα για την καταπολέμηση της νόσου, που σχετίζεται με τα μειωμένα επίπεδα της ακετυλοχολίνης, μιας χημικής ουσίας στον εγκέφαλο.

    Στόχος των ερευνητών είναι να δημιουργήσουν ένα "ιατρικό τσάι", το οποίο θα απευθύνεται αποκλειστικά στους πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Γι αυτό, ένα από τα επόμενα βήματά τους είναι να ανακαλύψουν ποιά από τα συστατικά του πράσινου τσαγιού αναστέλλουν τη δράση των AChE, BuChE και β-σεκρετάσης.

    "Αυτό που κάνει τα ευρήματά μας ιδιαιτέρως σημαντικά είναι, ότι το τσάι αποτελεί ήδη ένα δημοφιλές ρόφημα, είναι φθηνό, ενώ δεν έχει παρενέργειες. Παρ όλα αυτά, θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να μπορέσουμε να σημειώσουμε αξιόλογη πρόοδο", δήλωσε στο BBC o δρ Οκέλλο.

    Τώρα, οι ερευνητές αναζητούν χρηματοδότες για την διενέργεια περαιτέρω ερευνών στο πράσινο τσάι, ελπίζοντας ότι θα φτάσουν στο επίπεδο των κλινικών δοκιμών.

    Σχετικά Links:

    Πανεπιστήμιο Νιούκαστλ

    Phytotherapy Research

    [04] Τεχνολογία

    Ύστερα από επτά χρόνια ταξιδιού Το Cassini "έπιασε" Κρόνο

    26/10/2004 1:19:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC- Reuters

    Η αποστολή στον Κρόνο φτάνει σήμερα στην τελικό της στάδιο. Το διαστημικό σκάφος Cassini, διέκοψε την επικοινωνία του με το κέντρο ελέγχου της ΝΑΣΑ, καθώς ετοιμάζεται να διεισδύσει κάτω από το σύννεφο καπνού, που περιβάλλει τον Τιτάνα, έναν από τους 31 δορυφόρους του Κρόνου. Το μεγαλύτερο διαπλανητικό διαστημόπλοιο θα γυρίσει 74 φορές γύρω από το φεγγάρι του Κρόνου, μέσα στα τέσσερα χρόνια της παραμονής του και θα στέλνει τέσσερα gigabits πληροφοριών την ημέρα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Cassini θα "φωτογραφήσει" την επιφάνεια του Τιτάνα, σε απόσταση 745 μιλίων από την επιφάνειά του. Τα στοιχεία που θα δώσει, είναι πολύτιμα, αφού η ατμόσφαιρά του μυστηριώδους δορυφόρου μοιάζει με την αρχέγονη μορφή της Γης. Έτσι, οι επιστήμονες θα μπορούν να εξηγήσουν τον τρόπο, με τον οποίο αναπτύχθηκε ο πλανήτης μας.

    Τα ταξίδια του Cassini

    "Ο Τιτάνας μας δίνει την ευκαιρία για κοσμικά ταξίδια στο χρόνο πηγαίνοντας πίσω στις πρώτες μέρες δημιουργίας της Γης, όταν είχε την ίδια ατμόσφαιρα"

    Τόμπι Όουενς, υπεύθυνος στο Εργαστήριο Προωθητικού Αερίου

    Το Cassini εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο του Κανάβεραλ τον Οκτώβριο του 1997, ώστε να "συλλέξει" δεδομένα για την ατμόσφαιρα του Κρόνου, τον τετηγμένο πυρήνα και τα μυστήρια δακτυλίδια του. Το σκάφος είναι τεχνολογικά εξοπλισμένο, για να μετρήσει μαγνητικά πεδία, ραδιοκύματα, φορτισμένα μόρια, κοσμική σκόνη, καθώς επίσης υπέρυθρες και υπεριώδεις ακτίνες φωτός.

    Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πέρασε από την Αφροδίτη και επέστρεψε στη Γη για να "συγκεντρώσει" πληροφορίες, σχετικά με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη. Το Δεκέμβριο του 2000 τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Δία, προκειμένου να καταγράψει νέα δεδομένα για την θυελλώδη ατμόσφαιρα του πλανήτη.

    Όσο προσέγγιζε τον Κρόνο, τον "φωτογράφισε" από μακριά. Τώρα, το Cassini, θα δώσει εικόνες 100 φορές πιο ακριβείς, χρησιμοποιώντας υπέρυθρες ακτινοβολίες, καθώς η παγωμένη επιφάνεια του πλανήτη φαίνεται να αποτελείται από ωκεανούς υγρού μεθανίου και αιθανόλης, ενώ ο ατμοσφαιρικός αέρας είναι πλούσιος σε άζωτο.

    Ο επιστήμονας Τόμπι Όουενς, υπεύθυνος στο Εργαστήριο Προωθητικού Αερίου τόνισε τους σκοπούς της διαστημικής αποστολής: "Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε για την πρωτόγονη ατμόσφαιρα, η οποία είχε διατηρηθεί για 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια. Ο Τιτάνας μας δίνει την ευκαιρία για κοσμικά ταξίδια στο χρόνο πηγαίνοντας πίσω στις πρώτες μέρες δημιουργίας της Γης, όταν είχε την ίδια ατμόσφαιρα".

    Φτάνοντας στο έδαφος του Τιτάνα

    Το Cassini μεταφέρει το ανεπάνδρωτο διαστημικό εξερευνητικό όχημα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Επιτροπής, που ονομάζεται "Huygens".

    Τον ερχόμενο Ιανουάριο, το "Huygens" θα προσεδαφιστεί στον Τιτάνα, με σκοπό να μεταφέρει εικόνες και πληροφοριακά δεδομένα για την επιφάνεια του δορυφόρου, πριν παγώσει σε θερμοκρασία -170 βαθμών Κελσίου.

    Οι επιστήμονες δεν περιμένουν να βρουν ενδείξεις ζωής, αλλά ενδιαφέρονται για τις χημικές ενώσεις, που παράγονται στον πλανήτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σκόνη και πάγος "στεφανώνουν" τον Κρόνο

    Στα δαχτυλίδια του Κρόνου

    [05] Αθλητισμός

    Μία ακόμη καταξίωση για τα παιδιά του Ρεχάγκελ

    26/10/2004 1:05:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά επτά από τους ήρωες της Εθνικής ανδρών που το καλοκαίρι στα γήπεδα της Πορτογαλίας "μέθυσε" από χαρά όλους τους Έλληνες, κατακτώντας τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, περιλαμβάνει το γαλλικό περιοδικό "Onze" στις υποψηφιότητες της ιδανικής ενδεκάδας της χρονιάς. Τα ονόματα των Νικοπολίδη, Καψή, Ζαγοράκη, Σεϊταρίδη, Χαριστέα, Δέλλα και φυσικά του Γερμανού αρχιτέκτονα αυτής της ιστορικής επιτυχίας, Ότο Ρεχάγκελ φιγουράρουν μεταξύ των 55 συνολικά αστέρων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στη σχετική λίστα υποψηφιοτήτων του περιοδικού. Ο εν λόγω διαγωνισμός, στον οποίο οι αναγνώστες του περιοδικού θα κληθούν να ψηφίσουν με το ειδικό κουπόνι που θα βρουν στις σελίδες του, θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο.

    Υποψήφιος για δύο τίτλους ο αρχηγός

    Δεν έχει κοπάσει ακόμη ο απόηχος της ελληνικής επιτυχίας της κατάκτησης του βαρύτιμου τροπαίου του EURO 2004" από τα παιδιά του Ότο Ρεχάγκελ που έκαναν όλο τον πλανήτη να "παραμιλάει" για αυτό το νέο φαινόμενο στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

    Την σκυτάλη της πρόσφατης καταξίωσης των "ελληνικών χρωμάτων" από τη FIFA, που συμπεριέλαβε τον αρχηγό του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στην ελίτ των υποψηφίων για τον τίτλο της "κορυφαίου ποδοσφαιριστή" της χρονιάς, ανέλαβε από χθες το γαλλικό περιοδικό "Onze". Σε πρόσφατο διαγωνισμό για τη συγκρότηση της ιδανικής ενδεκάδας της χρονιάς, το εν λόγω έντυπο περιλαμβάνει μεταξύ των 55 υποψηφίων αστέρων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και επτά παίκτες της Εθνικής. που σκαρφάλωσαν στο ποδοσφαιρικό Έβερεστ της Ευρώπης.

    Σε ειδικό κουπόνι του περιοδικού οι διεθνείς Αντώνης Νικοπολίδης, Μιχάλης Καψής, Θοδωρής Ζαγοράκης, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Άγγελος Χαριστέας, Τραϊανός Δέλλας και ασφαλώς ο Γερμανός "εγκέφαλος" αυτής της ιστορικής ομάδας, Ότο Ρεχάγκελ έχουν χωριστεί σε κατηγορίες, σύμφωνα με τη θέση τους και αυτοί που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους (δύο στην κατηγορία των κεντρικών μπακ και από τρεις στις κατηγορίες επιθετικός μέσος και επιθετικός) θα απαρτίσουν την ιδανική ενδεκάδα, που θα ανακοινωθεί το Δεκέμβριο, τον ίδιο μήνα μετά την απονομή του βραβείου της "χρυσής μπάλας". Για τους ενδιαφερόμενους ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Νομεβρίου.

    Οι υποψηφιότητες του "Οnze"

    ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ) Τζανλουίτζι Μπουφόν (Γιουβέντους - Ιταλία) Πετρ Τσεχ (Τσέλσι - Τσεχία) Ντίντα (Μίλαν - Βραζιλία) Φαμπιέν Μπαρτέζ (Μαρσέιγ - Γαλλία)

    ΔΕΞΙΟΙ ΜΠΑΚ ΓΙΟΥΡΚΑΣ ΣΕΪΤΑΡΙΔΗΣ (ΠΟΡΤΟ - ΕΛΛΑΔΑ) Μάρκος Καφού (Μίλαν - Βραζιλία) Πάουλο Φερέιρα (Τσέλσι - Πορτογαλία) Ζουλιάνο Μπελέτι (Μπαρτσελόνα - Βραζιλία) Κούρο Τόρες (Βαλένθια - Ισπανία)

    ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΜΠΑΚ Ασλι Κόουλ (Αρσεναλ - Αγγλία) Πατρίς Εβρά (Μονακό - Γαλλία) Γκαμπριέλ Χάιντσε (Μάντσεστερ Γ. - Αργεντινή) Ρομπέρτο Κάρλος (Ρεάλ - Βραζιλία) Τζανλούκα Τζαμπρότα (Γιουβέντους - Ιταλία)

    ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΜΠΑΚ ΤΡΑΪΑΝΟΣ ΔΕΛΛΑΣ (ΡΟΜΑ - ΕΛΛΑΔΑ) ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΨΗΣ (ΜΠΟΡΝΤΟ - ΕΛΛΑΔΑ) Ρομπέρτο Αγιάλα (Βαλένθια - Αργεντινή) Σολ Κάμπελ (Αρσεναλ - Αγγλία) Πάολο Μαλντίνι (Μίλαν - Ιταλία) Αλεσάντρο Νέστα (Μίλαν - Ιταλία) Ρικάρντο Καρβάλιο (Τσέλσι - Πορτογαλία) Βάλτερ Σάμουελ (Ρεάλ - Αργεντινή) Τζον Τέρι (Τσέλσι - Αγγλία) Κόλο Τουρέ (Αρσεναλ - Ακτή Ελεφαντοστού)

    ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΜΕΣΟΙ ΘΟΔΩΡΗΣ ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ (ΜΠΟΛΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ) Ρούμπεν Μπαράχα (Βαλένθια - Ισπανία) Εντγκαρ Ντάβιντς (Ιντερ - Ολλανδία) Μανίσε (Πόρτο - Πορτογαλία) Πατρίκ Βιεϊρά (Αρσεναλ - Γαλλία)

    ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ ΜΕΣΟΙ Ζινεντίν Ζιντάν (Ρεάλ - Γαλλία) Ροναλντίνιο (Μπαρτσελόνα - Βραζιλία) Κακά (Μίλαν - Βραζιλία) Φρανκ Λαμπάρντ (Τσέλσι - Αγγλία) Πάβελ Νέντβεντ (Γιουβέντους - Τσεχία) Ντέκο (Μπαρτσελόνα - Πορτογαλία) Ντέιβιντ Μπέκαμ (Ρεάλ - Αγγλία) Ζοάν Μικού (Βέρντερ - Γαλλία) Λουντοβίκ Ζιουλί (Μπαρτσελόνα - Γαλλία) Κλάρενς Ζέεντορφ (Μίλαν - Ολλανδία)

    ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ (ΒΕΡΝΤΕΡ - ΕΛΛΑΔΑ) Αντριάνο (Ιντερ - Βραζιλία) Μίλαν Μπάρος (Λίβερπουλ - Τσεχία) Ντιντιέ Ντρογκμπά (Τσέλσι - Ακτή Ελεφαντοστού) Τιερί Ανρί (Αρσεναλ - Γαλλία) Κριστιάνο Ρονάλντο (Μάντσεστερ Γ. - Πορτογαλία) Φερνάντο Μοριέντες (Ρεάλ - Ισπανία) Γουέιν Ρούνι (Μάντσεστερ Γ. - Αγγλία) Αντρέι Σεβτσένκο (Μίλαν - Ουκρανία) Ρούουντ φαν Νιστελρόι (Μάντσεστερ Γ. - Ολλανδία)

    ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ (ΕΛΛΑΔΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ) Κάρλο Αντσελότι (Μίλαν - Ιταλία) Ράφα Μπενίτεθ (Λίβερπουλ - Ισπανία) Ζοσέ Μουρίνιο (Τσέλσι - Πορτογαλία) Αρσέν Βενγκέρ (Αρσεναλ - Γαλλία)

    [06] Οικονομία

    Εμμένουν στην απογραφή οι εμπειρογνώμες "Χαλκευμένο" χαρακτηρίζει το υπόμνημα το ΣΟΕ

    26/10/2004 2:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2004 6:08:33 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΤΑ ΝΕΑ

    Δυσμενέστερες εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης, το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος έναντι αυτών του Υπουργείου Οικονομίας, περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες στην φθινοπωρινή έκθεσή της η Κομισιόν, που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας το 2005 θα διαμορφωθεί στο 3,3%, έναντι του 3,9%, που είναι η πρόβλεψη της ελληνικής Κυβέρνησης. Στο μεταξύ "χαλκευμένο" χαρακτηρίζει το Υπουργείο Οικονομίας το υπόμνημα, που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα "Τα Νέα" σχετικά με τη σκοπιμότητα και την ορθότητα της δημοσιονομικής απογραφής με ανακοίνωση Τύπου, που υπογράφουν όλα τα μέλη του Συμβουλίου των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. "Από τη δήθεν απογραφή η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι έκθετη και υπόλογη", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, σημειώνοντας, ότι είναι μια έκθεση αρκετά τεχνοκρατική και η οποία ξεπερνά κατά πολύ και την κριτική, που το ΠΑΣΟΚ έχει ασκήσει στην Κυβέρνηση για το θέμα της απογραφής. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, που υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο".

    Διαψεύδει το Υπουργείο Οικονομίας και το ΣΟΕ

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου έχει ως εξής:

    "Με αφορμή τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα απογευματινής εφημερίδας που αναφέρονται σε υποτιθέμενο υπόμνημα μέλους του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αναφορικά με τη δημοσιονομική απογραφή, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΣΟΕ εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

    Το "υπόμνημα", που αναφέρεται στα δημοσιεύματα είναι προφανώς χαλκευμένο καθώς κανένα μέλος του ΣΟΕ δεν έχει συντάξει τέτοιο κείμενο ούτε συμφωνεί με το περιεχόμενο, το ύφος του και τις κρίσεις που περιέχει. Μας προκαλεί εντύπωση ότι, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ως συντάκτη του "υπομνήματος" μέλος του ΣΟΕ ενώ από το έγγραφο, που παρουσιάζεται δεν προκύπτει το όνομα ούτε του συντάκτη ούτε του παραλήπτη του. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ακράδαντα ότι, η δημοσιονομική απογραφή, όπως διενεργήθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και την Τράπεζα της Ελλάδος, ήταν αναγκαία για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών στοιχείων και υλοποιήθηκε με απόλυτη συνέπεια και διαφάνεια".

    Την υπογράφουν δε όλα τα μέλη του ΣΟΕ: ο πρόεδρος Πλούταρχος Σακελλάρης και τα μέλη Γεώργιος Μέργος, Ελένη Λουρή, Απόστολος Φιλιππόπουλος, Ιωάννης Μουρμούρας, Νικήτας Πιττής, και Ιωάννης Σιδηρόπουλος.

    "Επιπόλαιη, πολιτικά αφελής..."

    Σύμφωνα με το υπόμνημα, που δημοσιεύουν "ΤΑ ΝΕΑ", η απογραφή χαρακτηρίζεται επιπόλαιη, πολιτικά αφελής και πολλαπλώς επιζήμια για την Κυβέρνηση και την ελληνική Οικονομία. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η έκθεση συντάχτηκε από μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, για λογαριασμό κορυφαίου υπουργού, την 1η Οκτωβρίου, δηλαδή μία εβδομάδα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε υπό αμφισβήτηση την "καθαρότητα" της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ και άρχισε να ζητεί συμπληρωματικά στοιχεία για την περίοδο 1997-99.

    "Τα συμπεράσματα της έκθεσης του οικονομικού εμπειρογνώμονα αποτελούν κόλαφο για τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς τονίζεται πως το αποτέλεσμα των χειρισμών του σε σχέση με την απογραφή θα έχει τέσσερις σημαντικές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα μας:

    να καταστήσει αναπόφευκτη την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και να θέσει υπό αίρεση την πολιτική επιλογή της «ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής», να δυσκολέψει την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από το Τρίτο αλλά και από το Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο, το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, να επιφέρει υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, δημιουργεί κίνδυνο παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Ωστόσο η έκθεση, που χαρακτηρίζεται χαλκευμένη, δεν περιορίζεται στις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις της απογραφής αλλά επεκτείνεται και στις πολιτικές, υποστηρίζοντας πως έχει πληγεί η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, και έχει αναστραφεί η καλή εικόνα από την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών. Το υπόμνημα αναφέρει τρία λάθη της απογραφής και τα πέντε βήματα, που θα έπρεπε να είχαν ακολουθηθεί για μία άλλου είδους απογραφή.

    [07] Εσωτερικά

    Επιστολή Λοβέρδου στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανεβαίνουν οι τόνοι στην Εξεταστική

    26/10/2004 3:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2004 3:37:14 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Επιστολή προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά, Ιωάννη Τραγάκη έστειλε ο συντονιστής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος ζητώντας την άμεση ενημέρωση των βουλευτών του κόμματός του για τους πλήρεις φακέλους των εξεταζομένων υποθέσεων. Όπως σημειώνει ο κ Λοβέρδος οι φάκελοι είχαν ζητηθεί στη δεύτερη συνεδρίαση της Εξεταστικής, ώστε οι βουλευτές αυτή την εβδομάδα της διακοπής των εργασιών της Βουλής να έχουν τη δυνατότητα να τους μελετήσουν προσεκτικά. Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει, ότι "οι μέρες περνούν και η ενημέρωση παραμένει ελλιπής και ίσως επιλεκτική" και ζητά από τον κ. Τραγάκη να μεταφέρει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας το αίτημα για άμεση ενημέρωση.

    [08] Διάφορα

    Έρωτας με "ενισχύσεις"

    26/10/2004 4:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στα όριά του έφτασε ένας Κινέζος σύζυγος, που είχε να συνευρεθεί με τη γυναίκα του 28 ολόκληρες ημέρες. Αφού κατανάλωσε ένα μπουκάλι κρασί για να έρθει στα ίσια του, άρχισε να "πολιορκεί" τη γυναίκα του, ώστε να τη ρίξει στο κρεβάτι. Μάταια όμως! Εξοργισμένος, τηλεφώνησε στην άμεσο δράση και είπε στην τηλεφωνήτρια, πως χρειάζεται επειγόντως την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, ώστε η γυναίκα του να ενδώσει. Η αστυνομία αρνήθηκε να βοηθήσει, λέγοντας, ότι δεν μπορεί να πιέσει τη γυναίκα να ασκήσει τα συζυγικά της καθήκοντα. Μέχρι σήμερα, παραμένει άγνωστο αν η σύζυγος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του καλού της, ή αν ο ίδιος σχεδιάζει να καταφύγει ακόμα και στις Ένοπλες Δυνάμεις για "βοήθεια". Σίγουρα, πάντως, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να την "ψήσει"!

    [09] Αθλητισμός

    Ήρεμη ...τιμωρία

    26/10/2004 4:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Απλές συστάσεις και προειδοποίηση ήταν η τιμωρία για την κατηγορία της χρήσης κάνναβης στον Τζόναθαν Μουρ. Ο Βρετανός άλτης παραδέχτηκε πως έκανε χρήση του ναρκωτικού πιο παλιά, για λόγους προσωπικούς όμως καθώς είχε εθιστεί. Η Βρετανική Ομοσπονδία Στίβου, έκανε αποδεκτή την αιτιολογία του Βρετανού και δεν τον τιμώρησε "βαριά". Του επέστησε την προσοχή όμως, καθώς αν ξαναβρεθεί θετικός, θα τιμωρηθεί με αποκλεισμό 2 ετών από κάθε αθλητική δραστηριότητα.

    [10] Αθλητισμός

    Το ξύλο φέρνει τιμωρία

    26/10/2004 5:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε απολογία κλήθηκαν οι ομάδες Βόλεϊ του Παναθηναϊκού και του Ηρακλή. Ο Πρωταθλητής και ο Κυπελλούχος, θα παραστούν τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου μπροστά στο δικαιοδοτικό όργανο του βόλεϊ, Χαρίλαο Κλουκίνα, εξαιτίας των επεισοδίων που προκάλεσαν οι οπαδοί των δύο ομάδων στον μεταξύ τους αγώνα, την περασμένη Παρασκευή στη Λάρισα για το Σούπερ Καπ.

    [11] Οικονομία

    "Θα βοηθήσει πολύ ο νέος αναπτυξιακός νόμος" Πολιτική αντιπαράθεση για την ανεργία

    26/10/2004 5:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2004 7:35:29 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ 105,8

    Ένταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση προκάλεσαν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που φανερώνουν άνοδο της ανεργίας στο 11,2%. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για ολιγωρία στη λήψη μέτρων κατά της ανεργίας, προσθέτοντας, ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος μένει ακόμα στο συρτάρι, ενώ ο υπάρχων δεν εφαρμόζεται. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος μιλώντας την στη ΝΕΤ 105,8 τόνισε, ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα βοηθήσει πολύ στην καταπολέμηση της ανεργίας, αφού 7 στις 10 θέσεις εργασίας αφορούν στον ιδιωτικό τομέα. "Αυτό χρειάζεται ο αναπτυξιακός νόμος με τον οποίο καταρτίζουμε και απασχολούμε ανέργους", σημείωσε ο Υφυπουργός χαρακτηρίζοντας παράλληλα, τον προηγούμενο νόμο "αντιαπασχολητικό".

    Η απάντηση Αντώναρου

    Ο κ Γιακουμάτος σημείωσε, ότι ο νέος νόμος αποσυνδέει την απασχόληση απ την ανάπτυξη, ώστε "να έχουμε πραγματική ανάπτυξη χωρίς εικονικά τεχνάσματα.

    Επίσης, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τόνισε, ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και λαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της απασχόλησης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε ανοδική τροχιά η ανεργία

    [12] Αθλητισμός

    Μετά την Τούμπα η δικαιοσύνη

    26/10/2004 5:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το ντέρμπι του ποδοσφαίρου της Θεσσαλονίκης μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη, θα συνεχιστεί στο γραφείο ττου αθλητικού δικαστή την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου. Οι δυο ΠΑΕ θα απολογηθούν για τα επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί τους την Κυριακή στο ισόπαλο 2-2, κατά τη διάρκεια του αγώνα αλλά και έξω από τον αγωνιστικό χώρο.

    [13] Αθλητισμός

    "Καινούριο πρόσωπο" ο ΠΑΟ

    26/10/2004 6:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το αυριανό παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Ατσαλένιο για το Κύπελλο Ελλάδας, αποτελεί τη ρεβάνς του 3-2 στη Λεωφόρο. Συνάμα όμως είναι και η μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Ζντένεκ Σκάζνι να δει σε τι κατάσταση βρίσκονται και οι παίκτες που δεν έχουν πάρει πολλά λεπτά συμμετοχής από την αρχή των φετινών υποχρεώσεων των "πράσινων". Παράλληλα θα ξεκουράσει και κάποιους από τους βασικούς, ενώ η ήττα από την Κέρκυρα την Κυριακή για το Πρωτάθλημα, έβαλε σε σκέψεις τον Τσέχο τεχνικό για το σχήμα της ενδεκάδας.

    Ευκαιρία στους "μικρούς"

    Βασική ενδεκάδα αλλά και το σχήμα αυτής δεν αποκάλυψε ο Σκάζνι. Πάντως από την αποστολή που πήρε μαζί του στην Κρήτη, φαίνεται πως θα υπάρχουν πολλές αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι της Κυριακής. 19 παίκτες και αρκετά τα νέα πρόσωπα αποτελούν την αποστολή. Συγκεκριμένα οι παίκτες: Γκαλίνοβιτς, Κοτσόλης, Βύντρα, Κωνσταντινίδης, Κυργιάκος, Χένρικσεν, Κώτσιος, Μίτου, Μάριτς, Επαλέ, Σαπάνης, Σκάτσελ, Μπικόφσκι, Ντεμπά-Νιρέν, Παπαδόπουλος, Κρητικός, Οξύζογλου, Τσεμπερίδης και Τριποτσέρης.

    [14] Εσωτερικά

    "Σύντομα τέλος στα ράντζα" διαμηνύει η κυβέρνηση Παρέμβαση Εισαγγελέα για τα ράντζα στα νοσοκομεία

    26/10/2004 6:27:00 μμ

    Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" σύμφωνα με το οποίο ασθενείς με λευχαιμία νοσηλεύονται σε ράντζα νοσοκομείων. Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και ανέθεσε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μαρία Γκανέ να μελετήσει τα δημοσιεύματα και να ερευνήσει αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων. Νωρίτερα, ερωτηθείς για τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος τόνισε ότι το σχέδιο του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην κατάργηση των ράντζων.

    [15] Εσωτερικά

    "Αβάσιμες οι υποψίες που διατυπώθηκαν" Ανασκευάζει το Der Spiegel για Τσοχατζόπουλο

    26/10/2004 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Σε πλήρη ανασκευή του δημοσιεύματός του, που περιείχε υποψίες δωροδοκίας του πρωήν υπουργού Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, για την υπόθεση αγορά τανκς, προέβη το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel με επίσημη επιστολή που έστειλε στον πρώην Υπουργό. Στην επιστολή του ο επικεφαλής του νομικού τμήματος του περιοδικού αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν έχει καμία σχέση με τις διάφορες εταιρείες που αναφέρονται στο άρθο, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις υποψίες που διατυπώθηκαν. Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος περί δήθεν κλήσης του ως μάρτυρα στη δικαστική αντιδικία του πρώην Υπουργού με το γερμανικό περιοδικό, είπε ότι ουδέποτε κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας προσθέτοντας ότι το Υπουργείο δεν ασχολείται με τέτοιου είδους θέματα. Παράλληλα, το περιοδικό μετά από διαπραγματεύσεις αντί άλλης αποζημιώσεως θα καταβάλει σε ελληνικό ίδρυμα για άτομα με αναπηρίες το συμβολικό ποσό των 10.000 ευρώ.

    [16] Ιράκ

    Επέρριψε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Ευθύνες στις ξένες δυνάμεις για τη σφαγή των 49 Ιρακινών

    26/10/2004 6:59:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ειδήσεις > Ιράκ)&body=Επέρριψε ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ αποφεύγοντας να τις κατονομάσει

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για φοβερό έγκλημα για το οποίο εκτίμησε ότι ευθύνεται η αμέλεια "ορισμένων στοιχείων της πολυεθνικής δύναμης" έκανε λόγο την Τρίτη ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι , αναφερόμενος στη σφαγή 49 Ιρακινών στρατιωτών την Κυριακή. "Διαπράχθηκε ένα φοβερό έγκλημα που κόστισε τη ζωή σε σημαντικό αριθμό στρατιωτών και φρονούμε ότι υπάρχει μεγάλου βαθμού αμέλεια από ορισμένα στοιχεία της Πολυεθνικής Δύναμης", είπε στο κοινοβούλιο ο Αλάουι. Ωστόσο, δε θέλησε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το είδος της αμέλειας, ενώ απέφυγε να κατονομάσει την πολυεθνική δύναμη στην οποία επιρρίπτει αμέλεια.

    "Θέλουν να κάνουν κακό στο Ιράκ"

    "Η σφαγή αυτή μαρτυρεί βούληση να γίνει κακό στο Ιράκ αλλά και στον ιρακινό λαό", εκτίμησε ο Ιρακινός Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τη σύσταση μιας προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

    "Το ότι αρχίζει να συνέρχεται το Ιράκ είναι σκληρό χτύπημα για τους εχθρούς μας και γι αυτό πολλαπλασιάζουν τις τρομοκρατικές τους ενέργειες", κατέληξε ο Αλάουι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο Ζαρκάουι πίσω από τη σφαγή των Ιρακινών στρατιωτών

    Εκτελέστηκαν 49 Ιρακινοί στρατιώτες

    [17] Αθλητισμός

    Δύο "θρύλοι" για την προεδρεία

    26/10/2004 7:16:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σύμφωνα με έγκυρους κύκλους, προσκείμενους στην UEFA, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ και ο Μισέλ Πλατινί συγκαταλέγονται μεταξύ των υποψηφίων για να διαδεχθούν τον νυν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, Λέναρτ Γιόχανσον. Όπως δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της UEFA, Ουίλιαμ Γκάλιαρντ, εκτός των προαναφερόμενων, άλλοι υποψήφιοι είναι ο Βρετανός αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Τζέφρι Τόμπσον, και ο Ολλανδός ταμίας της, Μάθιου Σπρίνγκερς.

    [18] Αθλητισμός

    Ο Βενγκέρ αρνείται

    26/10/2004 7:10:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Κυριακή 24 Οκτωβρίου ώρα 18:05. Ξεκινάει το ντέρμπι μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Άρσεναλ για την Πρέμιερ Λιγκ. Ώρα 20:10, το σερί των "κανονιέρηδων" που κρατούσαν 49 αγώνες αήττητοι έχει σπάσει. Ο ι "κόκκινοι διάβολοι" έχουν νικήσει με 2-0 και "επιστρέφουν" στο Πρωτάθλημα. Τρίτη 26 0κτωβρίου. Το ντέρμπι ακόμα συνεχίζεται, με δηλώσεις για το ότι επακολούθησε στη φυσούνα μετά τη λήξη του αγώνα. Τώρα ήταν η σειρά του Αλσατού τεχνικού της Πρωταθλήτριας Αγγλίας, Αρσέν Βενγκέρ, να μίλησε για όλα και κυρίως για το "ιπτάμενο" φαγητό.

    "Δεν είπα, δεν είδα"

    Ο Βενγκέρ ρωτήθηκε για την είδηση που θέλει τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να δέχεται σούπα ή πίτσα στα "μούτρα" και πως το φαγητό πετάχτηκε παίκτες της Άρσεναλ. Ο Αλσατός τεχνικός είπε πως κάτι τέτοιο δεν περιήλθε κάτι τέτοιο στην αντίληψη του, όπότε δεν πήρε θέση.

    Η αρμόδια επιτροπή της αγγλικής ομοσπονδίας (FA) ζήτησε από τον προπονητή "ασπροκόκκινων" να δώσει εξηγήσεις για την δήλωση που έκανε μετά τον αγώνα για τον φαν Νίστελροϊ, (τον χαρακτήρισε απάτη), αρνούμενος ότι είπε κάτι τέτοιο. Ένα είναι σίγουρο πάντως. Το "σφύριγμα" που ακούστηκε στο τέλος του αγώνα δεν σήμανε τη λήξη του αλλά την έναρξη ενός μεγάλου "ντέρμπι".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 26 October 2004 - 16:51:10 UTC