Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχαία παιδεύουσιν τέκνα
  • [02] Αβέβαιο προδιαγράφεται το μέλλον τους Είδος υπό ...εξαφάνιση τα σταθερά
  • [03] Αρραβωνιάστηκε ο Τζάστιν Τριντό "Κλαίνε" τα κορίτσια στον Καναδά
  • [04] Ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για τα πλαστά στοιχεία "Δεν είμαστε υπό επιτήρηση"
  • [05] Με "σάρωση" του προσώπου Ηλεκτρονική "πόρτα" στα αεροδρόμια
  • [06] Ο Ρέμπραντ στο Μουσείο Μπενάκη
  • [07] Προκλητικές δηλώσεις Το θάνατο του Κάστρο επιθυμεί η Ντε Παλάθιο!
  • [08] Συρίγος: "Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται"
  • [09] Επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου Νέα φάρμακα για την σκλήρυνση κατά
  • [10] Τρικυμία Μούτου
  • [11] Ηρακλής: Τέλος ο Νεμπεγλέρας
  • [12] Δράστες δυο Κούρδοι από το Ιράκ Εξιχνιάστηκε το έγκλημα στην πλατεία
  • [13] Μπάγεβιτς: "Προσοχή στην Χαλκηδόνα"
  • [14] Ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Αυξάνονται οι πόροι για τους ΟΤΑ
  • [15] Δύο μήνες εκτός ο Ροτέν
  • [16] Πλήγμα Μπάσμα στη Ρόζενμποργκ
  • [17] Μέχρι το καλοκαίρι του 2005 Προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού
  • [18] Έντονη η αντίδραση της Αθήνας Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο
  • [19] Επίπληξη στον Σούρερ

    [01] Διάφορα

    Αρχαία παιδεύουσιν τέκνα

    22/10/2004 11:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2004 1:43:14 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μυστήριο κάλυπτε, μέχρι πρότινος, τους λόγους για τους οποίους ένα πρόσφατα ανακαινισμένο σχολείο στο Μιλάνο πλημμύρισε. Όπως αποδείχθηκε, δράστες της πλημμύρας ήταν τέσσερις μαθητές και αιτία οι αρχαίοι ημών πρόγονοι! Τρία κορίτσια και ένα αγόρι από το σχολείο Παρίνι, ένα από τα παλαιότερα κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της βόρειας ιταλικής πόλης, δεν τα πήγαιναν και τόσο καλά με τα αρχαία ελληνικά και σκέφτηκαν να πλημμυρίσουν το σχολείο, ώστε να γλιτώσουν το διαγώνισμα. Κάνοντας πράξη τη ρήση του Ηράκλειτου, "πάντα ρει", μπήκαν στις τουαλέτες, έφραξαν τους νιπτήρες και άφησαν τις βρύσες ανοικτές Τα νερά προκάλεσαν ζημιές ύψους 500.000 ευρώ, ενώ είκοσι από τις 35 αίθουσες του σχολείου κρίθηκαν ακατάλληλες. Όταν άρχισαν οι ανακρίσεις από την αστυνομία, οι μαθητές φοβήθηκαν και έστειλαν επιστολή στο Διευθυντή, ζητώντας συγνώμη. Τώρα, οι "συμμορίτες του νερού" είναι αντιμέτωποι με την αποβολή, ενώ ζήτησαν να μην τους διώξουν οριστικά από το σχολείο.

    [02] Τεχνολογία

    Αβέβαιο προδιαγράφεται το μέλλον τους Είδος υπό ...εξαφάνιση τα σταθερά τηλέφωνα

    22/10/2004 11:47:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC

    Ποιος θα πίστευε πριν λίγα χρόνια ότι τα σταθερά τηλεφώνα θα κατατάσσονταν σε είδος ...υπό εξαφάνιση! Έρευνα που πραγματοποίησε η γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Nokia έδειξε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντικαθιστούν το σταθερό τους τηλέφωνο με το κινητό. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σήμερα πάνω από 45 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα έχουν στην αχρηστία το σταθερό τους τηλέφωνο καθώς χρησιμοποιούν μόνο το κινητό τους για τις κλήσεις που κάνουν ή δέχονται. Μάλιστα, οι περισσότεροι λένε ότι ο λόγος για τον οποίο έχουν ακόμη σταθερό τηλέφωνο είναι οι χαμηλότερες χρεώσεις και πιστεύουν ότι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών θα είναι τα κινητά τηλέφωνα.

    Διαφορές μεταξύ κινητών και σταθερών

    Η έρευνα έδειξε ότι τα κινητά και τα σταθερά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς . Για παράδειγμα, όποιος ξέρει ότι θα πάρει τηλέφωνο για να περάσει λίγες ώρες μιλώντας με ένα φίλο του, επιλέγει να τηλεφωνήσει από το σταθερό τηλέφωνο, ενώ τα πιο σύντομα τηλεφωνήματα διαλέγει να τα κάνει από το κινητό του τηλέφωνο.

    Το 69% των χρηστών που ερωτήθηκαν στη Βρετανία είπαν ότι προτιμούν αναγκαστικά να επικοινωνούν μέσω του σταθερού τους τηλεφώνου λόγω των χαμηλότερων χρεώσεων . Ωστόσο, ελάχιστοι μπόρεσαν να απαντήσουν με ακρίβεια στην ερώτηση πόσο φθηνότερα είναι τα τηλεφωνήματα που γίνονται από το σταθερό καθώς δε γνώριζαν τις διαφορές στις χρέωσεις μεταξύ σταθερού και κινητού.

    Όσοι ερωτήθηκαν στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, έδωσαν μία άλλη διάσταση στο λόγο για τον οποίο προτιμούν ορισμένες φορές να μιλήσουν από το σταθερό τους τηλέφωνο καθώς είπαν πως θεωρούν πιο αξιόπιστη την επικοινωνία μέσω του σταθερού, ενώ τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ με σχετικά υψηλές ταχύτητες .

    Οι πρώτοι και οι τελευταίοι στη χρήση των κινητών

    Κοινός παρονομαστής όλων των ερωτώμενων ήταν ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι χρησιμοποιούν κυρίως το σταθερό τους τηλέφωνο, ενώ οι γυναίκες άνω των 50 ετών δε χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ κινητό τηλέφωνο.

    Πρωτοπόρος στη διείσδυση των κινητών τηλεφώνων στην καθημερινή ζωή, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η Νότια Κορέα καθώς το 65% των ερωτηθέντων είπε ότι σε περίπτωση που άλλαζε σπίτι δε θα επέλεγε να βάλει γραμμή σταθερού τηλεφώνου. Ωστόσο, δεν άφησαν έξω το ...συναισθηματικό στοιχείο , καθώς παραδέχτηκαν ότι είναι συναισθηματικά δεμένοι με το σταθερό τους τηλέφωνο που, όπως και να το κάνει κανείς, έχει τη δική του θέση μέσα στο σπίτι.

    Τα ευρήματα της έρευνας αυτής δίνουν ένα σαφές μήνυμα, σύμφωνα με τη Nokia, προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για μείωση στις χρεώσεις τους καθώς και για αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν. Μάλιστα, από τους 6.000 ερωτηθέντες προέκυψε ότι οι χρήστες στρέφονται όλο και περισσότερο προς την ασύρματη επικοινωνία, όχι μόνο για τα τηλεφωνήματά τους, καθώς πολλοί είναι αυτοί που είπαν ότι θα ήθελαν να έχουν ασύρματη πρόσβαση στο ίντερνετ μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια.

    [03] Διάφορα

    Αρραβωνιάστηκε ο Τζάστιν Τριντό "Κλαίνε" τα κορίτσια στον Καναδά

    22/10/2004 11:59:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2004 2:01:41 μμ)

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι ελεύθερες γυναίκες του Μόντρεαλ και της ευρύτερης περιοχής του Καναδά θα πρέπει να διαγράψουν από τη λίστα των υποψηφίων γαμπρών τον Τζάστιν Τριντό, πρωτότοκο γιο του πρώην Καναδού πρωθυπουργού, Πιέρ Ελιότ Τριντό. Η εκπρόσωπος Τύπου της οικογένειας είχε το βαρύ καθήκον να ανακοινώσει τον αρραβώνα του 33χρονου Τζάστιν, αφού ο διάσημος πρώην εργένης έκανε προχθές πρόταση γάμου στη Σοφί Γκρεγκουάρ, πρώην μοντέλο και παρουσιάστρια τηλεοπτικού σόου. Το ευτυχές ζευγάρι εμφανίστηκε δημόσια για πρώτη φορά πέρυσι στο χορό "Νταφοντίλ" και πρόσφατα σε φιλανθρωπικό χάπενινγκ.

    Αμαρτίες γονέων (μη) παιδεύουσι τέκνα

    Ο Τζάστιν Τριντό ήταν ο πρώτος καρπός του γάμου μεταξύ του τότε γοητευτικού πρωθυπουργού, Πιέρ Ελιότ Τριντό και της νεαρής κακομαθημένης Μάργκαρετ. Ο θευελλώδης έρωτας, όμως, των Τριντό «σημαδεύτηκε» από τις ..αταξίες της ατίθασης Μάργκαρετ, η οποία τότε είχε συμμετάσχει σε "μαριχουάνα πάρτι" με τον Μίκ Τζάγκερ.

    Παρά το βαρύ παρελθόν της οικογένειάς του, οι Καναδοί βλέπουν στο πρόσωπό του το νέο χαρισματικό ηγέτη του Καναδά. Με παιδαγωγικές σπουδές, ο νεαρός Τριντό έχει εργαστεί στο παρελθόν ως δάσκαλος, ενώ τελευταία ασχολείται με το δημόσιο λόγο για την προώθηση ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος. Μάλιστα, η δημοτικότητά του είχε αυξηθεί πριν από τέσσερα χρόνια, με τον επικήδειο λόγο του στην εξόδια ακολουθία του πατέρα του, συγκινώντας όλους σχεδόν τους πολίτες.

    [04] Οικονομία

    Ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για τα πλαστά στοιχεία "Δεν είμαστε υπό επιτήρηση"

    22/10/2004 12:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2004 3:25:41 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τεράστιες πολιτικές ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απέδωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης για τα πλαστά, όπως είπε, στοιχεία, σχετικά με τα ελλείμματα, που διαβίβαζαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Eurostat, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin, το περασμένο διήμερο στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι στόχος της Κυβέρνησης παραμένει να μην ξεπεράσει το έλλειμμα το 2,8% του ΑΕΠ το 2005 ενώ υπογράμμισε ότι, η χώρα μας δεν είναι υπό επιτήρηση αλλά "εμείς επιτηρούμε τον Προϋπολογισμό" ενώ πρόσθεσε ότι, δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ποινές σε βάρος της χώρας μας για παράβαση του Συμφώνου Σταθερότητας . Ο Υπουργός υποστήριξε ότι, τα ζητήματα, που εγείρονται από την Κοινότητα αφορούν τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες για τα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί.

    Αποκατάσταση της δημοσιονομικής ανισορροπίας

    "Θα περίμενε κανείς από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να κάνει την αυτοκριτική της για την κοντόφθαλμη και ανεύθυνη πρακτική, που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια", είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι, "τώρα ζητούν και τα ρέστα, οι πρώην υπουργοί και οι σύμβουλοί τους, όπως και οι τότε επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας. Εξακολουθούν να αρθρογραφούν για να επικρίνουν την πολιτική διαφάνειας".

    Ο Υπουργός Οικονομίας είπε ακόμα ότι, η Κυβέρνηση αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας, το προσχέδιο προϋπολογισμού αποκαθιστά τη δημόσια ανισορροπία και ότι, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) διατύπωσε το έντονο προβληματισμό του για την πρακτική που ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για τα έτη 1997-2003.

    Παράλληλα, είπε, το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι, η νέα κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει μια αληθή εικόνα για τα ελλείμματα και πρόσθεσε ότι, ορισμένοι υπουργοί επέρριψαν ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Eurostat ότι, δεν είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα για την αναληθή εικόνα της ελληνικής οικονομίας".

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, υποστήριξε ότι είχαν γίνει προειδοποιήσεις και έγινε παράλληλα εκτεταμένη συζήτηση για το πώς θα ληφθούν μέτρα για να μειωθεί το έλλειμμα.

    Ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε τους ομολόγους του για την προσήλωση της ελληνικής Κυβέρνησης στη διαφάνεια και τη μείωση του ελλείμματος το 2005.

    Το προσχέδιο Προϋπολογισμού αποκαθιστά τη δημοσιονομική ανισορροπία και θα είναι η ίδια η κυβέρνηση, που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μεγέθη του Προϋπολογισμού και όχι κάποιο θεσμικό όργανο της ΕΕ, όπως είπε.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία δεν θα είναι υπό επιτήρηση και διαβεβαίωσε ότι έχουν δοθεί όλα τα στοιχεία που έχει ζητήσει η Eurostat για τα ελλείμματα των προηγουμένων ετών. Δεν απέκλεισε την πιθανότητα η Eurostat να ζητήσει ορισμένες διευκρινίσεις, αλλά πρόσθεσε ότι, από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία για να χορηγηθούν στη Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε.

    Για τις όποιες αμφιβολίες υπάρχουν σχετικά με τα στοιχεία, που αφορούν τα έτη 1997-1999, πρόσθεσε ότι, ουσία του πράγματος είναι ότι, δεν πρόκειται να δεχθούμε αναδρομική ισχύ των κανόνων του 2001,είπε.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στην αναγκαιότητα ή όχι της απογραφής, είπε ότι η χιονοστιβάδα που είχε δημιουργηθεί, έστω και αν δεν υπήρχε απόφαση για να γίνει απογραφή, ήταν θέμα χρόνου ώστε να αναθεωρηθούν τα στοιχεία και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, εάν αυτό δεν γινόταν με πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης.

    "Θα προτιμούσα, είπε, να μην είχε αποκαλυφθεί καμιά απόκλιση σε ό,τι αφορά στα ελλείμματα αλλά δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε την πολιτική διαφάνειας. Η κυβέρνηση θέλει να λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να ασκήσει μια πολιτική με τα πραγματικά δεδομένα για την ελληνική Οικονομία", είπε.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με την ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο των επαφών με τους εκπροσώπους των εργαζομένων προκειμένου να διαμορφωθεί το σχέδιο του Προϋπολογισμού.

    Τέλος, σε ότι αφορά στον Προϋπολογισμό ο Υπουργός Οικονομίας απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι, αυτός έχει καταρτιστεί με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις για τις τιμές του πετρελαίου, η τελική διαμόρφωση των οποίων, όμως, δεν είναι δυνατό να γίνει τώρα.

    Εξάλλου στις 16 Νοεμβρίου θα τεθεί και πάλι στο τραπέζι των Ευρωπαίων η ελληνική Οικονομία, καθώς το Ecofin uα λάβει τις τελικές του αποφάσεις, όσον αφορά στην ακρίβεια των μεγεθών του Προϋπολογισμού για τη μείωση του ελλείμματος.

    Απάντηση ΠΑΣΟΚ

    Με σκληρή γλώσσα απάντησε στον Γιώργο Αλογοσκούφη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα ο Νίκος Αθανασάκης, κατήγγειλε, ότι η οικονομία μας μπαίνει υπό επιτροπεία και η χώρα υπό καθεστώς διεθνούς επιτήρησης, ενώ τόνισε ότι, δεν υπήρξε απογραφή και ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να πλήξει το ΠΑΣΟΚ, αλλά έπληξε τα συμφέροντα της χώρας.

    Μάλιστα, είπε ότι είναι πέρα από κάθε όριο να "ζητά τα ρέστα" ο υπουργός Οικονομίας και η Κυβέρνηση ."Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις".

    Επίσης, ο κ. Αθανασάκης κατηγόρησε την ΝΔ, ότι δε δίνει το επίδομα θέρμανσης σε όσους έχουν ανάγκη και δεν εξισώνει το φόρο του πετρελαίου για τη βιομηχανία, ενώ την κάλεσε άμεσα να αναπροσαρμόσει το όριο εισοδήματος των 2.200 ευρώ προκειμένου να λάβουν το ειδικό επίδομα οι 130.000 χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι οποίοι λόγω αύξησης, που πήραν πέρισυ στη σύνταξή τους, δε δικαιούνται επιδόματος.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης, δήλωσε, πως κάθε μέρα που περνά, η ελληνική οικονομία υφίσταται και ένα νέο πλήγμα αξιοπιστίας από την αδυναμία της ΝΔ "να ελέγξει τις συνέπειες της δήθεν απογραφής της".

    Τονίζει δε, πως "η Κυβέρνηση στην απόγνωσή της να δικαιολογήσει τις βαρύτητες ευθύνες της δε διστάζει να αμαυρώσει ακόμα και τη σκληρή, δύσκολη αλλά και πετυχημένη προσπάθεια της Ελλάδας να διασφαλίσει την είσοδό της στην ΟΝΕ μέσα σε μια πορεία ισχυρής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ραντεβού το Νοέμβριο...

    [05] Τεχνολογία

    Με "σάρωση" του προσώπου Ηλεκτρονική "πόρτα" στα αεροδρόμια

    22/10/2004 11:40:00 πμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Φουτουριστική ταινία φαντασίας θυμίζει το νέο μέτρο, που θα εφαρμόζεται στα βρετανικά αεροδρόμια, από το τέλος του 2005, σύμφωνα με τα σχέδια των βρετανικών αρχών. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας προωθούν ένα σύστημα, το οποίο θα είναι ικανό να "σκανάρει" τα χαρακτηριστικά του προσώπου του κατόχου ενός διαβατηρίου και στη συνέχεια να επιτρέπει, ή όχι, την είσοδο στο αεροπλάνο. Πέρα από το αυτονόητο της καταπάτησης προσωπικών δεδομένων και ελευθεριών, αντιδράσεις έχουν εκφραστεί και για τις δυνατότητες του νέου συστήματος αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι 100% ακριβές, γεγονός που καθιστά την νέα αυτή τεχνική ακατάλληλη για χρήση σε περιπτώσεις υπερβολικής συγκέντρωσης επιβατών στο αεροδρόμιο.

    Ανακριβής η νέα τεχνολογία

    Η λογική του συστήματος βασίζεται στην αναγνώριση και σύγκριση των χαρακτηριστικών του προσώπου μέσω της ενσωμάτωση ενός τσιπ, το οποίο θα περιέχει τα χαρακτηριστικά του κατόχου του, πάνω στο διαβατήριο και το "σκανάρισμα" του προσώπου από ειδικό μηχάνημα. Στη συνέχεια, θα ακολουθεί η σύγκριση των χαρακτηριστικών, προκειμένου να γίνεται εξακρίβωση της ταυτότητας του επιβάτη.

    Ωστόσο, σύμφωνα με αδημοσίευτες έρευνες, η νέα τεχνική έχει πιθανότητες λάθους περίπου 10%, κατά πάσα πιθανότητα εξαιτίας της υπερευαισθησίας των χρησιμοποιούμενων συσκευών στο φως.

    Στο όνομα της ασφάλειας φυσικά το νέο μέτρο

    Το ζήτημα της ασφάλειας, υπήρξε και πάλι η αφορμή για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος ελέγχου πολιτών, όπως άλλωστε δήλωσαν και οι ίδιες οι βρετανικές αρχές, οι οποίες επεσήμαναν τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η νέα τεχνολογία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Ειδικής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, Τζον Ντέναμ, έργο της Κυβέρνησης είναι, να παραμένουν οι ευαίσθητες πληροφορίες των πολιτών σε ανεξάρτητες πηγές καθώς και ο καθορισμός του επιπέδου της ασφάλειας. Απαντώντας στις επικρίσεις η υπουργός Φιόνα Μακτάγκαρτ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες του κοινού, περιορίστηκε να πει ότι, η ασφάλεια δεν πρόκειται να αφεθεί εξολοκλήρου στην συγκεκριμένη τεχνολογία, καθώς δεν είναι αλάνθαστη.

    [06] Πολιτισμός

    Ο Ρέμπραντ στο Μουσείο Μπενάκη

    22/10/2004 1:02:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Τα σημαντικότερα χαρακτικά του σπουδαίου Ολλανδού καλλιτέχνη φιλοξενεί, μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, το Μουσείο Μπενάκη σε μία μεγάλη έκθεση που διοργανώνει για τον χαράκτη Ρέμπραντ. Η έκθεση περιλαμβάνει 110 χαρακτικά με αυτοπροσωπογραφείες, πορτραίτα, τοπία, εικονογραφήσεις βιβλίων και επεισόδια από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Ξεκινώντας να δημιουργεί χαρακτικά το 1625, παράλληλα με τη ζωγραφική, ο Ρέμπραντ παρέδωσε στις επόμενες γενεές πάνω από 300 χαρακτικά, η εξαιρετική τεχνική των οποίων του έδωσε τον τίτλο του πιο ιδιοφυούς χαράκτη. Ο τίτλος αυτός δεν αποτυπώνει μόνο την υπέροχη αισθητική των έργων του, αλλά και την πρωτοποριακή τεχνική που ανέπτυξε καθώς χρησιμοποίησε τη μίξη τεσσάρων διαφορετικές μεθόδους. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Μπενάκη

    [07] Διεθνή

    Προκλητικές δηλώσεις Το θάνατο του Κάστρο επιθυμεί η Ντε Παλάθιο!

    22/10/2004 1:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2004 2:57:42 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την ελπίδα ότι, ο Κουβανός Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο να πεθάνει το συντομότερο δυνατό εξέφρασε η Ισπανίδα αντιπρόεδρος της απερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λογιόλα ντε Παλάθιο, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα ισπανικών εφημερίδων. "Ελπίζω να πεθάνει μια μέρα και ελπίζω να το δω", δήλωσε χθες σε Ισπανούς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες η Λογιόλα ντε Παλάθιο, απερχόμενη Επίτροπος Μεταφορών και Ενέργειας, μετά την πτώση του 78χρονου Κάστρο, όταν σκόνταψε σε σκαλί ύστερα από ομιλία του στη Σάντα Κλάρα. Ο Κουβανός ηγέτης υπέστη κάταγμα στο πόδι και στο χέρι. "Όλοι ελπίζουμε να πεθάνει το συντομότερο. Δε λέω ότι πρέπει να δολοφονηθεί. Λέω ότι θα πρέπει να πεθάνει. Δεν επιθυμώ το θάνατο κανενός, αλλά η μόνη λύση (για την Κούβα) θα ήταν να εξαφανιστεί ο Κάστρο", τόνισε Ντε Παλάθιο. "Ο Κάστρο είναι ένας μοχθηρός δικτάτορας, που ευθύνεται για πολλούς θανάτους και βασανισμούς ανθρώπων", πρόσθεσε.

    Η Ντε Παλάθιο επέκρινε επίσης την ισπανική Κυβέρνηση για την προσπάθειά της να απαλύνει την πολιτική της απέναντι στην Κούβα χαρακτηρίζοντας την σοσιαλιστική κυβέρνηση Θαπατέρο ως "όχι πολύ σοβαρή".

    Η Ισπανίδα Επίτροπος αναμένεται να εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες και να επιστρέψει στην Ισπανία όπου θα τεθεί επικεφαλής ενός οργάνου του Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης, αρμοδίου για την εξωτερική πολιτική.

    [08] Αθλητισμός

    Συρίγος: "Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται"

    22/10/2004 2:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Συνέντευξη τύπου από την Κεντρική Κλινική Αθηνών, παραχώρησε πριν από λίγο ο Φίλιππος Συρίγος. Ο Διευθυντής του αθλητικού τμήματος της Ελευθεροτυπίας, εμφανίστηκε εμφανώς καταβεβλημένος από την περιπέτεια της υγείας του και την δολοφονική απόπειρα εναντίον του. Αυτές ήταν και οι πρώτες του δηλώσεις μετά την επίθεση που δέχτηκε και τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν έχει διάθεση να δημιουργήσει ή να κατασκευάσει ενόχους σε σχέση με αυτούς που τον χτύπησαν. Πάντως διευκρίνισε πως είχε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς σε τρία μέτωπα. Την υπόθεση του γηπέδου Καραϊσκάκη, την υπόθεση OKTAGON, αλλά και την υπόθεση ντόπινγκ αλλά και του ατυχήματος των Κεντέρη-Θάνου.

    Η Αστυνομία θα βρει τους ενόχους

    Ο κ. Συρίγος τόνισε πως πλέον είναι δουλειά της Αστυνομίας να ψάξει να βρει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της δολοφονικής επίθεσης. Όσον αφορά τα δύο άτομα που του επιτέθηκαν τόνισε πως δεν πρόλαβε να δει κανέναν από τους δύο και ως εκ τούτου δεν αναγνώρισε κάποιον. Πάντως είπε πως ότι ο ένας πρέπει να ήταν Έλληνας. Αναφερόμενος στο όλο περιστατικό είπε πως δεν το περίμενε, αν και είχε πολλά απειλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα στα οποία όμως δεν έδωσε σημασία.

    Κλείνοντας, ο Κ. Συρίγος ευχαρίστησε τους θεράποντες ιατρούς του κ.κ. Παναγιαννόπουλο, Γρηγορόπουλο αλλά και όλο το επιτελείο που του συμπεριφέρθηκε άψογα, ενώ αναφέρθηκε και στην αμέριστη συμπαράσταση του απλού κόσμου που του στάθηκε σε αυτή την δύσκολη στιγμή. Τέλος ευχαρίστησε και όλη την πολιτική ηγεσία, την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, την αντιπολίτευση αλλά και όλα τα κόμματα για το ενδιαφέρον που επέδειξαν.

    [09] Υγεία

    Επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου Νέα φάρμακα για την σκλήρυνση κατά πλάκας

    22/10/2004 4:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Ειδήσεις > Υγεία)&body=Φάρμακα ιντερφερόνης βήτα-1α, περιορίζουν την απώλεια του εγκεφαλικού ιστού και επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αισιοδοξία επικρατεί στους κόλπους της ιατρικής κοινότητας, μετά από τα αποτελέσματα ιταλικής έρευνας, για την καταπολέμηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Το "Avonex" της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας "Biogen" και το "Rebif" της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας "Serono" είναι τα φάρμακα ιντερφερόνης βήτα-1α, που περιορίζουν την απώλεια του εγκεφαλικού ιστού και επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. "Η ιντερφερόνη βήτα-1α, που χορηγείται υποδερμικά μια φορά την εβδομάδα, μπορεί να αλλάξει αυτή τη διαδικασία σημαντικά", δήλωσε ο δρ. Μάσιμο Φιλίπι του Πανεπιστημίου Ospedale San Raffaele του Μιλάνου. Μόλις το 1/3 των ασθενών, που υποβλήθηκαν στη συγκεκριμένη θεραπεία, για δύο χρόνια, εμφάνισαν επιδείνωση, σε σχέση με το ήμισυ των αρρώστων, που λάμβαναν ψευδοφάρμακο. Μάλιστα, η απεικόνιση του εγκεφάλου έδειξε, ότι η απώλεια του εγκεφαλικού ιστού ήταν, επίσης, μεγαλύτερη στους τελευταίους.

    Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα

    "Η μελέτη του δρ. Φιλίπι και των συνεργατών του είναι ενθαρρυντική και συνιστά στους ερευνητές να περικλείουν την εγκεφαλική ατροφία σε μελλοντικές δοκιμές νέων φαρμάκων για τη σκλήρυνση κατά πλάκας", δήλωσε ο Ντέιβιντ Μίλερ του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου.

    Η σκλήρυνση κατά πλάκας σημειώνεται, όταν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται και καταστρέφουν το έλυτρο μυελίνης, που προστατεύει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

    Η διάγνωσή της δεν είναι εύκολη, αφού τα συμπτώματα (κνησμός, κόπωση, απώλεια της ισορροπίας και ψεύδισμα στην ομιλία) δεν είναι συνεχή. Η νόσος προσβάλλει ένα εκατομμύριο ανθρώπους, παγκοσμίως, και πλήττει δύο φορές περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

    [10] Champions League

    Τρικυμία Μούτου

    22/10/2004 4:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2004 4:42:57 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Γέφυρες προς την διοίκηση της Τσέλσι αλλά και τον προπονητή του Χοσέ Μουρίνιο προσπαθεί να ρίξει ο Αντριαν Μούτου που μετά την ανακοίνωση της αγγλικής ομοσπονδίας ότι βρέθηκε θετικός στην ουσία κοκαΐνη, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Την ίδια ώρα με δηλώσεις του φάσκει και αντιφάσκει, προσπαθώντας να βρει διέξοδο στο αδιεξοδό του. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο Ρουμάνος επιθετικός, δήλωσε ότι ουδέποτε έκανε χρήση του γνωστού για τις διεργετικές του ικανότητες ναρκωτικού, αλλά πήρε κάτι για να φτιάξει η διάθεσή του, αποφεύγοντας να πει τι είναι αυτό. Όσον αφορά το επεισόδιο που είχε με τον Πορτογάλο προπονητή το απέδωσε στην κακιά στιγμή, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η Τσέλσι δεν θα του δείξει την "πόρτα της εξόδου", επειδή βρέθηκε "θετικός" στην κοκαϊνη, αν και αναγνωρίζει πως είναι απίθανο να έχει μέλλον στον αγγλικό σύλλογο.

    "Αν φύγω θα πάω Ιταλία"

    Βγάλατε άκρη; Μάλλον όχι ε; Ε ούτε εμείς. Και για αυτό φταίει η σύγχυση στην οποία βρίσκεται ο κατά τα άλλα προικισμένος με ταλέντο από τη φύση επιθετικός, που μετά την ανακοίνωση του αντιντόπινγκ κοντρόλ, προσπαθεί να βρει μια σανίδα σωτηρίας πριν καταστρέψει από τα εικοσιπέντε του χρόνια, μια πολλά υποσχόμενη καριέρα.

    Αλλιώς δεν εξηγείται ότι αν και έπεσε σε δυο συνεχόμενα πειθαρχικά σφάλματα ελπίζει σε μια ευνοϊκή αντιμετώπισή του από την διοίκηση.

    "Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η Τσέλσι δεν θα καταβάλλει τους μισθούς που προβλέπει το συμβόλαιό μου στη διάρκεια της περιόδου, κατά την οποία μου επιβληθεί κάποια τιμωρία" τόνισε ο Ρουμάνος επιθετικός, με δηλώσεις του στις αγγλικές εφημερίδες και συνέχισε: "Όμως, δεν θα με απολύσουν. Απλά θα πρέπει να περιμένω για τις αποφάσεις που θα λάβουν η αγγλική ομοσπονδία και ο σύλλογός μου".

    Πάντως ο ίδιος πιστεύει μέσα του ότι δεν έχει μέλλον στην αγγλική ομάδα. Γι αυτό φροντίζει και για την επόμενη ημέρα:

    "Δύσκολα μπορώ να πιστέψω ότι ίσως έχω μέλλον στην Τσέλσι, επομένως, το πιθανότερο είναι να επιστρέψω και να αγωνιστώ στην Ιταλία".

    [11] Αθλητισμός

    Ηρακλής: Τέλος ο Νεμπεγλέρας

    22/10/2004 4:49:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον Ηρακλή με τον Μπέπε Σινιόρι αλλά και τον Κώστα Νεμπεγλέρα, έκαναν την σημερινή συνέντευξη Τύπου του Σέρχιο Μαρκαριάν να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς όλοι περίμεναν να ακούσουν από τα χείλια του το τι μέλλει γενέσθαι με τους δυο παίκτες. Ο Ουρουγουανός τεχνικός, λοιπόν επιβεβαίωσε την πρόθεση της διοίκησης να σταματήσει τη συνεργασία της με τον Έλληνα παίκτη, ενώ πήρε την ευθύνη η για την μη χρησιμοποίηση του Ιταλού επιθετικού, στο παιχνίδι με την ΑΕΚ. Αναφερόμενος δε στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, ζήτησε από τους παίκτες του πειθαρχία και ακρίβεια στην τελική προσπάθεια, ώστε να καταφέρουν να φύγουν με ένα θετικό αποτέλεσμα από την Κρήτη.

    "Δικιά μου η ευθύνη για Σινιόρι"

    Αναφερόμενος λοιπόν στο θέμα των δυο ποδοσφαιριστών ο Σέρχιο Μαρκαριάν, ξεκαθάρισε ότι ο Λαρισαίος μέσος αποτελεί πλέον παρελθόν για την ομάδα μετά από απόφαση της διοίκησης να τον αφήσει ελεύθερο απ΄πο τον Ιανουάριο, ενώ ανκοίνωσε ότι ο Ιταλός δεν θα χρησιμοποιηθεί ούτε στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ.

    Η διοίκηση μου είπε ότι ο Νεμπεγλέρας δεν είναι παίκτης μας από τον Ιανουάριο κάτι που μου επιβεβαίωσε και ο ίδιος", τόνισε σχετικά και συνέχισε:" Από εκεί και πέρα αποφάσισα να μην παίξει με τον ΟΦΗ γιατί πιστεύω ότι δεν έχει καλή ψυχολογία για να παίξει. Ο ίδιος μου είπε ότι θέλει να παίξει, αλλά εγώ πρέπει να είμαι υπεύθυνος γι' αυτό και από την άλλη δεν είναι δίκαιο να παίζει ένας παίκτης που δεν θα συνεχίσει στην ομάδα".

    Όσον αφορά τον Σινιόρι ο τεχνικός του Ηρακλή εξήγησε ότι: "στο παιχνίδι με την ΑΕΚ δεν χρησιμοποιήθηκε, με καθαρά τεχνική απόφαση δική μου. Για το παιχνίδι με τον ΟΦΗ ήταν στο μυαλό μου να τον βάλω, αλλά τελικά μου ζήτησε ο Σινιόρι, δύο τρεις μέρες άδεια για το πρόβλημα που έχει με τα δόντια του και έτσι τον αφήσαμε εκτός αποστολής. Θα γυρίσει στην προπόνηση τη Δευτέρα και από και πέρα θα δούμε". Αναφερόμενος τέλος στον αγώνα με τον ΟΦΗ τον χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολο, ζητώντας από τους παίκτες του, μεγάλη προσπάθεια, τακτική, πειθαρχία και πολύ ακρίβεια στις φάσεις για να καταφέρουν το στόχο τους που δεν είναι άλλος από ένα θετικό αποτέλεσμα.

    [12] Εσωτερικά

    Δράστες δυο Κούρδοι από το Ιράκ Εξιχνιάστηκε το έγκλημα στην πλατεία Βάθη

    22/10/2004 5:08:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Φως στην υπόθεση ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου ενός 46χρονου στην πλατεία Βάθη την περασμένη Τρίτη, έριξε η Ασφάλεια Αττικής. Δράστες του στυγνού εγκλήματος με θύμα τον 46χρονο Αναστάσιο Μπεκρή, είναι δυο Κούρδοι 21ετών από το Ιράκ, οι οποίοι συνελήφθησαν την Πέμπτη στην Ηγουμενίτσα και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα. Οι δράστες, σύμφωνα με την αστυνομία, προχώρησαν στην αποτρόπαια πράξη, επειδή το θύμα είχε αντιληφθεί τη δράση του κυκλώματος στο οποίο μετείχαν και το οποίο λήστευε αλλοδαπούς στο κέντρο της Αθήνας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου

    [13] Αθλητισμός

    Μπάγεβιτς: "Προσοχή στην Χαλκηδόνα"

    22/10/2004 5:23:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το παιχνίδι με την Μονακό αποτελεί πλέον παρελθόν για τον Ολυμπιακό και μέχρι την ρεβάνς στις 3 Νοεμβρίου, οι "ερυθρόλευκοι", καλούνται να στρέψουν την προσοχή τους στο ελληνικό πρωτάθλημα, αρχής γενομένης από την Κυριακή και τον δύσκολο αγώνα με την Χαλκηδόνα. Η ομάδα του Πειραιά, καλείται να αντιμετωπίσει την "πριγκίπισσα" της Ελλάδας, ομάδα της Νεάπολης και να πάρει τη νίκη, πρώτον για να μη χάσει την επαφή με την κορυφή και δεύτερον για να αποδείξει ότι η ήττα από την Ξάνθη ήταν μια κακή παρένθεση. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, κατανοώντας την κρισιμότητα του παιχνιδιού και γνωρίζοντας πολύ καλά την αξία του αντιπάλου έκρουσε τον κώδωνα στους παίκτες του, ζητώντας αυτοσυγκέντρωση και πειθαρχία για την απόσπαση ενός θετικού αποτελέσματος, σε μια δύσκολη έδρα.

    "Δεν έχουμε περιθώρια απώλειας βαθμών"

    Μιλώντας στην ιστοσελίδα του Ολυμπιακού για τον επικείμενο αγώνα ο προπονητής του Ολυμπιακού εστίασε στο αξιόμαχο του συνόλου της Χαλκηδόνας, προσπαθώντας να αποδείξει τον βαθμό επικινδυνότητας του παιχνιδιού:

    "Ο αγώνας με τη Χαλκηδόνα παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες, με δεδομένο ότι ο αντίπαλός μας έχει δημιουργήσει από πέρυσι ένα ισχυρό σύνολο, ικανό να προκαλέσει προβλήματα σε οποιαδήποτε ομάδα", εκτίμησε ο κ. Μπάγεβιτς, ο οποίος δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να αποπροσανατολιστούν οι ποδοσφαιριστές του από τον αγώνα της περασμένης Τρίτης εναντίον της Μονακό για το Champions League:

    "Επιστρέφοντας στους αγώνες του πρωταθλήματος, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, αφού δεν έχουμε περιθώρια για απώλειες βαθμών και αποκλειστικός σκοπός μας είναι η νίκη. Για να πετύχουμε το στόχο μας, θα πρέπει να παρουσιάσουμε στον αγωνιστικό χώρο τις δυνατότητές μας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό".

    [14] Εσωτερικά

    Ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Αυξάνονται οι πόροι για τους ΟΤΑ

    22/10/2004 5:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Τη δέσμευση του για την οικονομική ενίσχυση των δήμων, προκειμένου να καλύψουν το κόστος της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, που πραγματοποιείται στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Όπως διαβεβαίωσε, οι πόροι από τον προϋπολογισμό του 2005 προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι αυξημένοι κατά 14%, σε σχέση με το τρέχον έτος. Ο κ. Παυλόπουλος από το βήμα του συνεδρίου, δεσμεύτηκε για καθοριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων είτε με το Προεδρικό Διάταγμα, είτε με το σύστημα της μοριοδότησης. Το Υπουργείο Εσωτερικών είπε ο Υπουργός, μέσα στο Νοέμβριο θα προτείνει νόμο στη Βουλή, που θα μοριοδοτεί τους εργαζόμενους, προκειμένου να πάρουν την πολυπόθητη θέση στο δημόσιο.

    Συναντήσεις με νομάρχες, δημάρχους και κατοίκους

    Ο κ. Παυλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Αθανάσιος Βεζυργιάννης και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας, είχαν συνάντηση με τους νομάρχες Ηρακλείου Δημήτριο Σαρρή, Ρεθύμνου Γεώργιο Παπαδάκη και Λασιθίου Αντώνιο Στρατάκη.

    Οι τρεις νομάρχες εξέθεσαν τις θέσεις τους για το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και παρουσίασαν τα προβλήματα και τις προοπτικές των νομών τους.

    Ακολούθως, ο Υπουργός Εσωτερικών, ο υφυπουργός Αθανάσιος Νάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αθανάσιος Βεζυργιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης συναντήθηκαν με τους δημάρχους του νησιού.

    Ο κ. Παυλόπουλος συνομίλησε και με αντιπροσωπείες κατοίκων από τη Μίλατο, τα Ζωνιανά και το Βραχάσι, για ζητήματα, που άπτονται "Καποδιστριακών Δήμων". Όπως δήλωσε, τα συγκεκριμένα θέματα θα συζητηθούν μετά την ψήφιση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και θα αφορούν περιπτώσεις, όπου έχουν παρουσιαστεί δυσλειτουργίες.

    Το απόγευμα ο κ. Παυλόπουλος θα προεδρεύσει στη σύνοδο των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών όλης της χώρας, που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο.

    [15] Champions League

    Δύο μήνες εκτός ο Ροτέν

    22/10/2004 5:43:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Βαρύ αποδείχθηκε το τίμημα της νίκης για την Παρί Σεν Ζερμέν, απέναντι στην Πόρτο. Η ομάδα της γαλλικής πρωτεύουσας, θα αναγκαστεί να αγωνιστεί για τους δυο επόμενους μήνες χωρίς τον Ζερόμ Ροτέν, που κατά τη διάρκεια του αγώνα με την πρωταθλήτρια Ευρώπης έπαθε κάταγμα στον αστράγαλο. "Ο Ζερόμ Ροτέν ταλαιπωρείται από τραυματισμό στον δεξιό αστράγαλο και θα παραμείνει εκτός δράσης για διάστημα περίπου δύο μηνών", τόνισε ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου των Παριζιάνων, Χακίμ Καλαμπί, με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα του συλλόγου. Ο τραυματισμός του έρχεται σε μια εποχή που όλοι πίστευαν ότι η ιστορική ομάδα είχε αρχίσει να βρίσκει το δρόμο της, μετά την φτωχή σε συγκομιδή βαθμών αρχή στο γαλλικό πρωτάθλημα, αλλά και στην φάση των ομίλων του Champions League. Αρχικά όλοι πίστευαν αλλά και ήλπιζαν, ότι ο τραυματισμός του διεθνή αριστερού μεσοεπιθετικού ήταν ένα απλό διάστρεμμα, αλλά τελικά οι εξετάσεις που υπεβλήθη έδειξαν την σοβαρότητα του τραυματισμού. Τώρα όπως όλα δείχνουν ο Ροτέν θα αναγκαστεί να γυρίσει στις αγωνιστικές υποχρεώσεις, από το καινούργιο έτος.

    [16] Champions League

    Πλήγμα Μπάσμα στη Ρόζενμποργκ

    22/10/2004 6:07:00 μμ

    Χωρίς τον Κρίστερ Μπάσμα θα πρέπει να... πορευθεί η Ρόζενμποργκ στο υπόλοιπο της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο αμυντικός του νορβηγικού συλλόγου τέθηκε εκτός "μάχης" για τουλάχιστον δύο μήνες, μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε σήμερα στη βουβωνική χώρα. Ο Νορβηγός θα χάσει και τα δύο τελευταία παιχνίδια της Ρόζενμποργκ για το πρωτάθλημα, ενώ στοχεύει πλέον να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση αρχές του 2005. Ο ίδιος ελπίζει ότι θα καταφέρει να αποθεραπευτεί σε εύλογο χρόνο ώστε να προλάβει την προετοιμασία της ομάδας στην Ισπανία που αρχίζει τον Ιανουάριο. Ο 32χρονος διεθνής έδωσε το "παρών" στους δύο πρώτους αγώνες της Ρόζενμποργκ στον 5ο όμιλο της διοργάνωσης (με Παναθηναϊκό και Άρσεναλ), αλλά απουσίασε από την αναμέτρηση της Τετάρτης με την Αϊντχόβεν στο "Λέρκενταλ" του Τροντχάιμ.

    [17] Εσωτερικά

    Μέχρι το καλοκαίρι του 2005 Προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού

    22/10/2004 5:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διάταξη για πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού και των τριών κατηγοριών (Π.Ε, Τ.Ε και Δ.Ε) όχι μόνο στο χώρο της υγείας, αλλά και στο χώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης μετά τη συνάντηση που είχε με τους προέδρους του Α' και Β' ΠΕΣΥΠ Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι οι προσλήψεις αυτές θα είναι υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, αλλά στην ουσία θα γίνουν με νέες διαδικασίες και κυρίως με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Οι νέες διαδικασίες, είπε ο υπουργός, "θα δώσουν μια ανάσα και μέχρι το καλοκαίρι του 2005 ευελπιστούμε ότι τουλάχιστον 3000-4000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες θα έχουνε πάει στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας". Παράλληλα, διευκρίνισε ότι με ομόφωνη απόφαση όλων των κομμάτων, που ελήφθη το καλοκαίρι στη Βουλή, οι προσλήψεις προσωπικού (όχι μόνο νοσηλευτικού) που απαιτείται για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχουν βγει μερικώς εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ και γίνονται με τις διαδικασίες των ΟΤΑ. Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ και πως αυτά δεν μπορούν να λυθούν σε μία μέρα.

    [18] Εσωτερικά

    Έντονη η αντίδραση της Αθήνας Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

    22/10/2004 6:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2004 6:56:21 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σε καθημερινή υπόθεση εξελίσσονται οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων από την Τουρκία. Τουρκική ακτοφυλακίδα παραβίασε το πρωί, τα ελληνικά χωρικά ύδατα προσεγγίζοντας εκ νέου τα Ίμια. Την ίδια ακριβώς ώρα, τρεις σχηματισμοί τουρκικών F-16, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο, διείσδυσαν στο Αιγαίο. Μάλιστα, ένας τουρκικός σχηματισμός πέταξε σε ύψος 200 μόλις ποδιών (61 μέτρων) πάνω από το πεδίο βολής Άνδρου, όπου εκτελούσαν βολές, δυο ελληνικά πολεμικά πλοία . Τις τουρκικές προκλήσεις καταδίκασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. "Τέτοιες συμπεριφορές, εν όψει μάλιστα της προσπάθειας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι απορριπτέες" τόνισε ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος. Στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Η στάση της Τουρκίας θα αξιολογηθεί συνολικά και οριστικά στις 17 Δεκεμβρίου 2004" τόνισε ο Ευάγγελος Αντώναρος.

    Κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος

    Μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο και σήμερα από την Τουρκία.

    Στις 11.20 το πρωί τουρκική ακτοφυλακίδα, παραβίασε για τρίτη συνεχή μέρα τα ελληνικά χωρικά ύδατα, προσεγγίζοντας και πάλι τα Ίμια.

    Το τουρκικό πλοίο παρέμεινε στο σημείο μέχρι τις 13.45, οπότε και εγκατέλειψε την περιοχή.

    Οι κινήσεις του, παρακολουθούντο συνεχώς από σκάφος του Λιμενικού και μία κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού.

    Ακριβώς την ίδια ώρα, τρεις σχηματισμοί τουρκικών F-16, διείσδυσαν στο Αιγαίο, δίχως να καταθέσουν σχέδια πτήσεως.

    Μάλιστα δυο τουρκικά F-16 έφθασαν σε ενεργό πεδίο βολής, την ώρα που ελληνικά πολεμικά πλοία έκαναν άσκηση με εκπαιδευτικά πυρά, γεγονός που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ σοβαρό ατύχημα.

    Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, το αρματαγωγό "Ρόδος" και το "Προμηθέας" σταμάτησαν τις βολές και τις επανέλαβαν μόλις τα τουρκικά μαχητικά, εγκατέλειψαν το πεδίο βολής.

    Αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν

    Συνολικά έξι τουρκικοί σχηματισμοί τουρκικών F-16 προέβησαν σήμερα σε επτά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 14 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στις περιοχές του βορείου και κεντρικού Αιγαίου.

    Σε όλες τις περιπτώσεις τα 12 τουρκικά μαχητικά αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από μεγάλο αριθμό ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών ενώ σε τρεις περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

    Τρεις τουρκικοί σχηματισμοί έφεραν όπλα.

    Τα τουρκικά αεροσκάφη "εγκλωβίζονται" και από επίγεια αντιαεροπορικά συστήματα κάθε φορά που προβαίνουν σε παράνομη δραστηριότητα πάνω από το Αιγαίο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

    Νέες προκλήσεις στο Αιγαίο

    Διαβήματα για τις παραβιάσεις

    Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων από Φάντομ και F-16

    [19] Champions League

    Επίπληξη στον Σούρερ

    22/10/2004 7:13:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πολύ θόρυβος για το τίποτα. Ο λόγος για τον Γκαμπριέλ Σούρερ και την επικείμενη τιμωρία του από την UEFA, για τις διαμαρτυρίες του για το ακυρωθέν γκολ του Οκκά και την εν γένει συμπεριφορά του, απέναντι στον πρώτο βοηθό μετά την λήξη του αγώνα με την Μονακό. Τελικά η εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας έκρινε ότι οι διαμαρτυρίες του έγιναν με κόσμιο τρόπο και απλά τον τιμώρησε με επίπληξη. Όπως αναφέρεται στην απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ, η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη επειδή "... όπως φαίνεται ο ποδοσφαιριστής Σούρερ δεν προσέβαλε τον πρώτο βοηθό", και γιατί "... ο ποδοσφαιριστής Σούρερ δεν έχει σε βάρος του παρόμοιο προηγούμενο περιστατικό". Μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας ο Αργεντίνος αμυντικός θα παίξει κανονικά απέναντι στη Μονακό, στις 3 Νοεμβρίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 October 2004 - 16:50:52 UTC