Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύμφωνα με έρευνα του WWF Μολυσμένοι και οι υπουργοί περιβάλλοντος
  • [02] Αλλά και συστάσεις για συγκράτηση δαπανών Χαμόγελα Γκαργκάνα για την
  • [03] Για συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης Σε ετοιμότητα η
  • [04] Ομιλία Παυλόπουλου στο ECONOMIST Κυβερνητική προτεραιτότητα το
  • [05] Από το 2006 στα τσιπάκια της Intel Το επόμενο βήμα στο ασύρματο
  • [06] Κατέθεσε ο Συρίγος
  • [07] Δήλωσε ικανοποιημένος Υπέρ της συναίνεσης ο Πρόεδρος
  • [08] Νέο μακελειό στο Ιράκ Επίθεση στο αρχηγείο της ιρακινής Εθνοφρουράς
  • [09] Τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο με μοτοσικλέτα Παραλίγο τραγωδία για
  • [10] Στις 28 Οκτωβρίου η πρώτη μετάδοση Ο Έμινεμ θέλει τον Ραδιοσταθμό του
  • [11] Εν αναμονή της έγκρισης για έναρξη των πειραμάτων Έμβρυα με δύο
  • [12] Δεν θα είναι απαραίτητο να καταψύχονται Εμβόλια νέας γενιάς
  • [13] Τέλος ο Κακλαμάνος
  • [14] Με Ρουμάνους κληρώθηκε ο Φίλιππος Βέροιας
  • [15] Λέει το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών "Δυναμικά παρούσα" η Αλ
  • [16] Δεκαεπτά τουρίστες τραυματίστηκαν Έκρηξη σε χαμάμ στη Τουρκία
  • [17] Η... ανθρωπιά στο φιλέ της Λάρισας
  • [18] Θετικό το τέστ με Μίλωνα
  • [19] "Βολές" Παπανδρέου στην Κυβέρνηση Προσχωρεί στο ΠΑΣΟΚ ο Μπίστης
  • [20] Κατέθεσε για την πυρκαγιά το ζεύγος Αγγελοπούλου
  • [21] Βαρύ πρόστιμο ο Μπέκαμ
  • [22] Χάνει το Πεκίνο ο Χάρισον

    [01] Υγεία

    Σύμφωνα με έρευνα του WWF Μολυσμένοι και οι υπουργοί περιβάλλοντος

    19/10/2004 6:36:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την ανακάλυψη 55 χημικών προϊόντων στο αίμα ορισμένων ευρωπαίων υπουργών, και μάλιστα Περιβάλλοντος, ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), στην προσπάθεια του να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει κανόνες για την απαγόρευση χημικών ουσιών, οι οποίες θεωρούνται επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η κίνηση αυτή του WWF, έγινε με σκοπό να καταστήσει σαφές στους ευρωβουλευτές ότι το ζήτημα αφορά τους πάντες και ότι είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση της Ε.Ε. πάνω στο θέμα των χημικών που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα πολλών εταιριών

    Σε προϊόντα καθημερινή χρήσης τα χημικά

    Συγκεκριμένα, τα "ύποπτα" χημικά, προέρχονται από προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, κουτιά πίτσας (!), εντομοκτόνα και αρώματα. Η πρωτοβουλία της WWF, ήρθε μετά τη διάσκεψη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Βουδαπέστη. Στη διάρκεια της διάσκεψης, δεκατέσσερις Υπουργοί Περιβάλλοντος και Υγείας ευρωπαϊκών χωρών πήραν μέρος σε αιμοδοσία, τα αποτελέσματα της οποίας χρησιμοποίησαν τα μέλη του WWF για να επέμβουν στη συζήτηση της Ε.Ε. σχετικά με ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο κοινοτικής οδηγίας. Το τελευταίο θα δίνει το "πράσινο φως" στις ευρωπαϊκές χώρες να νομιμοποιήσουν ορισμένα χημικά των οποίων η επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, υπάρχει περίπτωση να είναι βλαβερή.

    Στο αίμα των υπουργών βρέθηκαν 55 διαφορετικά χημικά στοιχεία ήτοι 37 χημικά προϊόντα σε κάθε υπουργό. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση ακολουθεί την ίδια πρακτική για να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις. Το περασμένο φθινόπωρο είχε ακολουθήσει την ίδια πρακτική σε 39 ευρωβουλευτές, στο αίμα των οποίων είχαν βρεθεί τότε 76 χημικά προϊόντα.

    [02] Οικονομία

    Αλλά και συστάσεις για συγκράτηση δαπανών Χαμόγελα Γκαργκάνα για την Οικονομία

    19/10/2004 11:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2004 6:08:40 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας επέδωσε στην πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα ο διοικητής του ιδρύματος Νίκος Γκαργκάνας, ο οποίος αναφερόμενος στην υποχώρηση του πληθωρισμού υποστήριξε ότι, οφείλεται σε πρόσκαιρους παράγοντες, όπως η μείωση στις τιμές των φρούτων και των λαχανικών. Ο κ. Γκαργκάνας χαρακτήρισε γενικά καλή την εικόνα της Οικονομίας, ενώ για το ρυθμό ανάπτυξης είπε ότι, φέτος κινείται στο 4%, που είναι "πολύ ικανοποιητικός σε σχέση με την Ε.Ε.". Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η εισοδηματική πολιτική, ο πληθωρισμός και οι διαρθωτικές αλλαγές. Όσον αφορά την Απασχόληση ο κ. Γκαργκάνας υποστήριξε ότι, παρατηρείται αύξηση αλλά και ότι, "δυστυχώς παραμένει η ανεργία", η οποία και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

    Συστάσεις για συγκράτηση των δημοσίων δαπανών

    Η ενδιάμεση έκθεση περιλαμβάνει επίσης συστάσεις για συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, για σφιχτή εισοδηματική πολιτική και μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός και για την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η οποία σύμφωνα με την έκθεση, δημιουργεί πρόβλημα τόσο στον πληθωρισμό, όσο και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Επίσης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε πως ο στόχος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ το 2005 είναι ικανοποιητικός και συνεπάγεται σημαντική άμεση διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών.

    Η πρόεδρος της Βουλής κα Μπενάκη είπε ότι, όλοι οι πολιτικοί παράγοντες θα συνεργαστούν για το καλύτερο δυνατό και ότι, η έκθεση θα αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής μελέτης στη Βουλή.

    Η ίδια τόνισε πως "το ισοζύγιο είναι σε γενικές γραμμές θετικό και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στη χώρα μας, τόσο ως προς τα κεφάλαια που προπορευόμαστε, όπως είναι η ανάπτυξη, αλλά και στα κεφάλαια στα οποία ακόμα αντιμετωπίζουμε δυσκολίες όπως είναι η ανεργία".

    [03] Οικονομία

    Για συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση

    19/10/2004 12:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2004 7:10:44 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Η καλπάζουσα άνοδος των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και οι τρόποι συγκράτησης του αντίκτυπου στις ελληνικές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα. Ο υπουργός Οικονομίας, μετά το πέρας της συνάντησης, τόνισε πως μέσω κυβερνητικών παρεμβάσεων έχουν ήδη διασφαλιστεί οι χαμηλότερες δυνατές τιμές. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους για την αγορά πετρελαίου, τόνισε ότι παρακολουθούνται οι διεθνείς εξελίξεις και δεν απέκλεισε τη λήψη πρόσθετων πρωτοβουλιών στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Η πετρελαϊκή κούρσα στο επίκεντρο

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει δύο πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης της ανόδου των τιμών.

    Η μια αφορά στη συνεννόηση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς για να περιοριστούν τα περιθώρια κέρδους και η άλλη στην μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του πετρελαίου θέρμανσης. Είμαστε, πρόσθεσε, στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρά το γεγονός αυτό, συζητάμε όλες τις επιλογές λαμβανομένων υπόψη και των αναγκών του προϋπολογισμού. Ξεκινάμε τον προϋπολογισμό σε μια ρεαλιστική βάση για τα ελλείμματα, έχουμε βάλει όλες τις δαπάνες και έχουμε κάνει συντηρητικές εκτιμήσεις για τα έσοδα. Θα προσεγγίσουμε τους στόχους, είπε ο υπουργός.

    Να σημειώσουμε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται από χθες στην ελληνική αγορά από 46 έως 48 λεπτά το λίτρο στην Αττική, ενώ στην επαρχία και ειδικότερα στα νησιά φθάνει και στα 55 λεπτά. Παράλληλα διενεργούνται συνεχείς ελέγχοι για την πάταξη τυχόν κρουσμάτων αισχροκέρδειας. Χθες η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη σημείωσε πτώση 1,26 δολαρίων και έκλεισε στα 53,67 δολάρια το βαρέλι.

    Η πετρελαϊκή κρίση απασχόλησε και τη σημερινή συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ , υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και αδρανεί, μη λαμβάνοντας μέτρα. Παράλληλα, ανακοίνωσε, πως το κόμμα του θα προτείνει σύντομα συγκεκριμένα μέτρα για το θέμα, "ώστε να μη μετακυλιστεί η κρίση στις πλάτες των πολιτών".

    Στο κύμα ακρίβειας και ειδικότερα στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου που πλήττει το οικογενειακό εισόδημα αναφέρθηκε με ανακοίνωση του το ΚΚΕ . Επέκρινε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι "χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τον πληττόμενο λαό και συναγωνίζονται σε κορόνες, αλλά στην καλύτερη περίπτωση στριφογυρνούν σε "παροχές" - ψίχουλα στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι το επίδομα πετρελαίου, για να έχει κάποιο προσωρινό αντίκρισμα, πρέπει να είναι τουλάχιστον 400 ευρώ για τους άνεργους και 300 για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ενώ ζήτησε την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους οικονομικά ασθενέστερους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επανεξετάζεται το επίδομα θέρμανσης

    [04] Τεχνολογία

    Ομιλία Παυλόπουλου στο ECONOMIST Κυβερνητική προτεραιτότητα το e-Δημόσιο

    19/10/2004 11:21:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η αξιοποίηση της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών στο Δημόσιο ώστε οι υπηρεσίες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να υπάρχει λιγότερη γραφειοκρατία είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του ECONOMIST με θέμα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνονται, η διαρκής εκπαίδευση των υπαλλήλων στις νέες τεχνολογίες με κίνητρα για την εξέλιξή τους, ενώ από τις αρχές του 2005 θα προσλαμβάνεται στο Δημόσιο προσωπικό με γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα αποδεικνύεται με αναγνωρισμένα πιστοποιητικά, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Απόστολος Ανδρεουλάκος. Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο η βουλευτής Αννα Διαμαντοπούλου συμφώνησε με τον υπουργό Εσωτερικών για το θέμα της εκπαίδευσης των υπαλλήλων με κίνητρα αλλά και ποινές.

    [05] Τεχνολογία

    Από το 2006 στα τσιπάκια της Intel Το επόμενο βήμα στο ασύρματο internet

    19/10/2004 2:20:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: CNN

    Ποιος δε θα ήθελε να μπαίνει στο internet αμέσως μόλις ανοίξει το lap top του, χωρίς καλώδια και χωρίς να ανησυχεί, αν εκεί που βρίσκεται υπάρχει σύνδεση Wi-Fi. Κάτι τέτοιο δεν είναι σενάριο επιστημονικές φαντασίας, αλλά η πραγματικότητα της WiMAX της νέας υψηλής ασύρματης τεχνολογίας, που θα δίνει στο χρήστη απεριόριστη ελευθερία κινήσεων. Η νέα αυτή τεχνολογία αναμένεται να φέρει επανάσταση στην αγορά των υπολογιστών, αν και η τιμή της προς το παρόν παραμένει άγνωστη, οι κατασκευαστές πιστεύουν, πάντως, ότι χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση θα διαμορφωθεί και μία τιμή φιλική προς τον χρήστη. "Κάνε τα πράγματα εύκολα και φτηνά και οι πελάτες θα έρθουν" επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι εταιρίες ασύρματης τεχνολογίας.

    Ελευθερία κινήσεων

    Πριν λίγο καιρό, οι περισσότεροι καταναλωτές, έπαιρναν ως δεδομένο, ότι ο καινούριος τους υπολογιστής, θα έχει dial-up modem και θα μπορούσαν να "κατεβάσουν" ένα megabyte σε 30 δευτερόλεπτα. Με το Wi-Fi, η αναλογία γίνεται ένα megabyte το δευτερόλεπτο. Η τεχνολογία WiMAX θα προσφέρει ακόμα υψηλότερες ταχύτητες και τα laptop θα παρέχουν τη κάλυψη ενός κινητού.

    Σήμερα, στις ΗΠΑ, 23.000.000 νοικοκυριά διαθέτουν σύνδεση broadband, αριθμός, που αναμένεται να τριπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια. Κύριο ζητούμενο των καταναλωτών είναι η ταχύτητα και πολλοί είναι αυτοί, που θα στραφούν στη νέα ασύρματη τεχνολογία, η οποία δουλεύει όπως το ραδιόφωνο, με κεραία, που δημιουργεί μία ζώνη ή ένα hot spot, που επιτρέπει τη σύνδεση χωρίς καλώδιο.

    Τα δημόσια hot spots, που δίνουν στο χρήστη τη δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης, μπορούν να βρεθούν στα αεροδρόμια, τα ξενοδοχεία και τι καφετέριες. Το 2003 στις ΗΠΑ υπήρχαν 12.000 hot spots και μέχρι το 2007 αναμένεται να φτάσουν τις 72.000.

    Το τυπικό hot spot του Wi-Fi καλύπτει μερικές εκατοντάδες μέτρα, η WiMAX, όμως, θα παρέχει κάλυψη χιλιόμετρων και οι χρήστες θα μπορούν να αποκτήσουν ουσιαστικά "φορητό" internet.

    Η εταιρία Intel σκοπεύει να ενσωματώσει την τεχνολογία WiMAX στα τσιπάκια των laptop το 2006.

    [06] Αθλητισμός

    Κατέθεσε ο Συρίγος

    19/10/2004 2:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2004 4:59:27 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Κατάθεση έδωσε το μεσημέρι ο Φίλιππος Συρίγος, ο οποίος συνήλθε απο την καταστολή στην οποία βρισκόταν λόγω της εγχείρησης και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο δημοσιογράφος μίλησε σε κλιμάκιο αξιωματικών του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφαλείας Αττικής και τόνισε πως δεν αναγνώρισε κάποιον από τους δράστες. Το γεγονός πάντως πως ο κ. Συρίγος είπε πως δεν θυμάται να έχει δεχτεί απειλές, κάνει τους αστυνομικούς επιφυλακτικούς σχετικά με την επιρροή των φαρμάκων τα οποία του έχουν χορηγηθεί. Έτσι αναμένεται όταν συνέλθει πλήρως να βοηθήσει περισσότερο, καθώς θα είναι σε θέση να σκεφτεί ψύχραιμα το τι έχει συμβεί. Στο μεταξύ οι αξιωματικοί της Ασφάλειας ζήτησαν και τις κασέτες του αρχείου του SuperSPORT FM, ώστε να εξεταστούν όλα τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα που κατά καιρούς έχει δεχθεί ο Φίλιππος Συρίγος στην εκπομπή του. Τέλος αξίζει αν σημειωθεί πως συνεχίζεται η διαδικασία καταθέσεων των κατοίκων που ήταν αυτόπτες μάρτυρες, με την ελπίδα πως θα βρεθεί κάποιο στοιχείο σχετικά με τους δράστες

    Δολοφονικό το χτύπημα

    Ανθρωποκτόνο πρόθεση από το είδος των χτυπημάτων που δέχθηκε ο δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος διαπίστωσαν οι γιατροί της Κεντρικής κλινικής Αθηνών. Αυτό δήλωσαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος μετέβη στην κλινική ύστερα από εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο Φίλιππος Συρίγος πάντως συνήλθε και παρουσία του Εισαγγέλεα αναμένεται έντος της ημέρας να καταθέσει για την επίθεση ανθρωποκτονίας που υπέστη. Ο κ. Αθανασίου ενημερώθηκε από τους ιατρούς για την κατάσταση της υγείας του Διευθυντή του αθλητικού τμήματος της Ελευθεροτυπίας, ενώ του τόνισαν πως πρόκειται για δολοφονική απόπειρα καθώς οι δράστες είχαν στόχο να πλήξουν καίρια ζωτικά σημεία του δημοσιογράφου.

    Καταδικάζει η Κυβέρνηση

    Τη σκληρή και αποφασιστική καταδίκη της κυβέρνησης κατά της επίθεσης που στράφηκε εναντίον του λειτουργού του Τύπου Φίλιππου Συρίγου εξέφρασε ο κ. Αντώναρος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως οι διωκτικές αρχές βρίσκονται ήδη στο στάδιο της έρευνας για τον εντοπισμό των ενόχων.

    Για το περιστατικό εκφράζουν τη δυσφορία τους εισαγγελικοί κύκλοι οι οποίοι τονίζουν ότι η επίθεση σε βάρος του δημοσιογράφου πλήττει τη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βελτιώνεται η υγεία του Φ. Συρίγου

    [07] Εσωτερικά

    Δήλωσε ικανοποιημένος Υπέρ της συναίνεσης ο Πρόεδρος

    19/10/2004 2:47:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την ικανοποίησή του για τη διαφαινόμενη συναίνεση των μεγάλων κομμάτων στο θέμα του προσώπου, που θα τον διαδεχτεί, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, σε αναφορά, που έκανε στα ζητήματα της συναίνεσης από τα Τίρανα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. "Χαίρω ιδίως γιατί, όπως φαίνεται, ο διάδοχός μου θα εκλεγεί μάλλον με κοινή συναίνεση των μεγάλων κομμάτων" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανόπουλος.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Αλβανία είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Φάτος Νάνο, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα, καθώς και με τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων.

    "Ομαλή η πολιτική ζωή"

    Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της αλβανικής Βουλής Σερβέτ Πελούμπι, ο κ. Στεφανόπουλος δήλωσε ότι, " Καίτοι πολιτεύομαι πολλά χρόνια, μόνο 17,5 χρόνια ήμουν βουλευτής, ακόμα νοσταλγώ το κόμμα του Κοινοβουλίου. Βεβαίως τότε η κατάσταση μεταξύ των κομμάτων ήταν πιο δύσκολη. Σήμερα η πολιτική ζωή είναι ομαλή. Χαίρω ιδίως γιατί, όπως φαίνεται, ο διάδοχός μου θα εκλεγεί μάλλον με κοινή συναίνεση των μεγάλων κομμάτων. Κι αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για το κύρος του προσώπου, που θα εκλεγεί, αλλά γιατί θα αποφύγουμε και τις εκλογές. Διότι το Σύνταγμα μας έχει μία περίεργη πρόβλεψη πως αν δεν επιτευχθεί μία συγκεκριμένη πλειοψηφία οδηγούμαστε σε εκλογές".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Δεν υπάρχει θέμα Τσάμηδων" δηλώνει ο Πρόεδρος

    [08] Ιράκ

    Νέο μακελειό στο Ιράκ Επίθεση στο αρχηγείο της ιρακινής Εθνοφρουράς

    19/10/2004 3:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2004 6:55:17 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters-BBC-ΑΠΕ

    Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 80 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός της επίθεσης που σημειώθηκε σήμερα εναντίον του αρχηγείου της ιρακινής Εθνικής Φρουράς, στην περιοχή Μασάχντα, 40 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης. Το κτήριο έπληξαν έξι βλήματα όλμων. Επί τόπου έχουν σπεύσει και οι δυνάμεις του αμερικανικού στρατού που βοηθούν στη μεταφορά των τραυματιών σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, με στρατιωτικά ελικόπτερα. Την είδηση επιβεβαίωσε το ιρακινό υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας πως όλα τα θύματα είναι Ιρακινοί. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο των ανταρτών συμπατριωτών τους. Από τη αρχή της μουσουλμανικής γιορτής του Ραμαζανιού, την περασμένη εβδομάδα, 13 Ιρακινοί αστυνομικοί έχουν χάσει τις ζωές τους σε διάφορα επεισόδια.

    Συγκρούσεις σε "ημερήσια διάταξη"

    Η περιοχή της Μασάχντα δεν είναι το μοναδικό θερμό μέτωπο σήμερα στο Ιράκ.

    Ένας Αμερικανός πολίτης που εργαζόταν για τον αμερικανικό στρατό σκοτώθηκε και άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίσθηκαν από βλήμα όλμου που έπληξε αμερικανική θέση στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Οι πολεμικοί ανταποκριτές αναφέρουν συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και αντιστασιακών στην περιοχή του Ραμάντι , ενώ στην πόλη Ντουλουίγια, 70 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης δυο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίσθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων

    Τέλος σημειώθηκε δολιοφθορά σε αγωγό πετρελαίου στο βόρειο Ιράκ.

    Απαγωγή Βρετανίδας στη Βαγδάτη

    Εκτός από τις συγκρούσεις καθημερινότητα αποτελούν πλέον και οι απαγωγές. Την Τρίτη θύμα απαγωγής από ομάδα αγνώστων έπεσε η Μάργκαρετ Χάσαν, επικεφαλής των επιχειρήσεων της φιλανθρωπικής οργάνωσης Care International . Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της CARE, Άρνουντ Χίκινς, το περιστατικό σημειώθηκε σε γειτονιά της Βαγδάτης και η Χάσαν δεν είναι τραυματισμένη.

    Την έντονη ανησυχία του για την απαγωγή εξέφρασε ο Βρετανός υπ Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ενώ ο υπ Άμυνας Τζεφ Χουν τόνισε: "πρόκειται για μια οδυνηρή εξέλιξη. Η Μάργκαρετ Χάσαν ζει εδώ και χρόνια στο Ιράκ. Εργάζεται σκληρά και έχει αφιερώσει όλη της τη ζωή στην ευημερία του ιρακινού λαού".

    Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτ Γκλέισερ, ένας από τους διευθυντές της CARE, υπογράμμισε, πως δεν έχει ιδέα ποιά μπορεί να είναι τα κίνητρα των απαγωγέων και πρόσθεσε πως η οργάνωση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχει την απελευθέρωσή της.

    Σημειώνουμε, ότι η οργάνωση είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 72 χώρες στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Ευρώπη. Στο Ιράκ η Care International απασχολεί 30 άτομα.

    Στο μεταξύ βίντεο με τη Μάργκαρετ Χάσαν μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Τζαζίρα Το βίντεο δεν έχει ήχο, αλλά δείχνει τη Χάσαν μέσα σε ένα δωμάτιο να φαίνεται ανήσυχη. Το αλ-Τζαζίρα πρόβαλε κοντινά πλάνα της ταυτότητας της Βρετανίδας, που έχει ιρακινή υπηκοότητα και ανακοίνωσε πως το βίντεο συνοδευόταν από ένα κείμενο στο οποίο μια μη κατονομαζόμενη ιρακινή οργάνωση αναλάμβανε την ευθύνη της απαγωγής.

    [09] Πολιτισμός

    Τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο με μοτοσικλέτα Παραλίγο τραγωδία για τον Μαρκ Άλμοντ

    19/10/2004 3:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2004 4:37:23 μμ)

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην εντατική νοσηλεύεται ο τραγουδιστής Μαρκ Άλμοντ, μετά από τροχαίο, που είχε με μοτοσικλέτα στο κέντρο του Λονδίνου. Ο Βρετανός καλλιτέχνης τραυματίσθηκε σοβαρά, όταν η μοτοσικλέτα, στην οποία επέβαινε ως συνεπιβάτης, συγκρούσθηκε με αυτοκίνητο κοντά στο καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου. Όταν οι δύο αναβάτες διακομίστηκαν στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου, ο Άλμοντ υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί, πάντως, θεωρούν σταθερή την κατάσταση της υγείας του. "Η οικογένεια του τραγουδιστή ζητά να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή του ασθενή και η σοβαρότητα της στιγμής", αναφέρεται σε ανακοίνωση, που εξέδωσε η κλινική. Τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται από τις Αρχές της πόλης.

    [10] Πολιτισμός

    Στις 28 Οκτωβρίου η πρώτη μετάδοση Ο Έμινεμ θέλει τον Ραδιοσταθμό του

    19/10/2004 3:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εκτός από επιτυχημένος μουσικός, ο διάσημος λευκός ράπερ, Έμινεμ, βάλθηκε να αποδείξει, ότι είναι και δαιμόνιος επιχειρηματίας! Ο δορυφορικός μουσικός σταθμός "Shade 45", που αποτελεί το τελευταίο απόκτημα του καλλιτέχνη, θα αρχίσει να εκπέμπει στις 28 Οκτωβρίου. Μάλιστα, η πρώτη του μετάδοση θα είναι η ζωντανή κάλυψη της συναυλίας του Έμινεμ στη Νέα Υόρκη. Ο νέος ραδιοσταθμός θα έχει σαφείς "χιπ χοπ" προσανατολισμούς και θα μεταδίδει μουσική και ειδήσεις του συγκεκριμένου μουσικού είδους, όπως αναφέρει το ραδιοφωνικό δίκτυο Sirius. Ο εν λόγω μουσικός σταθμός δεν υπόκειται στην αυστηρή αμερικανική νομοθεσία για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ενώ, όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να γίνουν συνδρομητές.

    [11] Υγεία

    Εν αναμονή της έγκρισης για έναρξη των πειραμάτων Έμβρυα με δύο μαμάδες;

    19/10/2004 4:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2004 4:58:09 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Guardian Unlimited

    Στα σκαριά βρίσκεται μία επαναστατική ιδέα των Βρετανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, οι οποίοι θέλουν να πραγματοποιήσουν πειράματα, προκειμένου να δημιουργήσουν έμβρυα μα δύο μαμάδες. Σκοπός αυτής της "τεχνικής" είναι να αποτρέψουν τη μετάδοση ασθενειών από γενιά σε γενιά. Μάλιστα, έχουν ήδη ζητήσει την άδεια από τις υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, προκειμένου να προχωρήσουν στα πειράματα, κάτι, που είναι πολύ πιθανό να γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Οι επιστήμονες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τον πυρήνα από το έμβρυο μίας "προβληματικής" μητέρας και να το εμφυτεύσουν στο ωάριο μίας υγιούς μητέρας, από το οποίο θα έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας.

    Θα αντικαταστήσουν τα προβληματικά μιτοχόνδρια

    Τα ανθρώπινα ωάρια περιέχουν μικρά σωματίδια, τα μιτοχόνδρια, τα οποία δίνουν στο έμβρυο την απαιτούμενη ενέργεια, προκειμένου να μεγαλώσει. Στο DNA ορισμένων μιτοχονδρίων, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί κάποια από τις περίπου 50 ασθένειες, που μπορεί να μεταφερθούν από τα μιτοχόνδρια και χειροτερεύουν από γενιά σε γενιά.

    Μάλιστα, στη Βρετανία θεωρείται, ότι περισσότερα από 1000 παιδιά υποφέρουν από ασθένειες, οι οποίες οφείλονται σε προβληματικά μιτοχόνδρια, μερικές από τις οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε χρόνιες εγκεφαλικές παθήσεις.

    Ο νευρολόγος καθηγητής Νταγκ Τέρνμουλ και η εμβρυολόγος Μαίρη Χέρμπερτ, από την επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Νίουκαστλ, πιστεύουν, ότι με την εμφύτευση του πυρήνα ενός εμβρύου από μία μητέρα με προβληματικά μιτοχόνδρια στο ωάρια μία γυναίκας με υγιή μιτοχόνδρια, το έμβρυο δεν θα κληρονομήσει τις ασθένειες αυτές.

    Οι επιστήμονες έχουν ήδη ζητήσει την άδεια από το Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) προκειμένου να αρχίσουν τα πειράματα. Πάντως, επισημαίνουν, ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια πριν εφαρμοστεί η εν λόγω τεχνική.

    Επόμενες οι αντιδράσεις

    Φυσικά, από μία τέτοια θεραπεία δε θα μπορούσε να λείπει ο αντίλογος. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί, που τονίζουν, πως κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στο σχεδιασμό "προσχεδιασμένων" μωρών, ενώ θα αυξηθούν οι πιθανότητες να γίνονται μητέρες μεγάλες ηλικιακά γυναίκες, όπως επισημαίνει ο Δρ Ντέιβιντ Κινγκ, διευθυντής του Human Genetics Alert.

    Πάντως, οι επιστήμονες τονίζουν, ότι αν τελικά πάρουν την έγκριση θα χρησιμοποιήσουν στα πειράματά τους μόνο πειραματικά γονιμοποιημένα ωάρια, τα οποία προέρχονται από τεχνητή γονιμοποίηση και σε άλλες περιπτώσεις δε θα χρησιμοποιούνταν.

    Σχετικά Links:

    Διαβάστε το άρθρο

    [12] Υγεία

    Δεν θα είναι απαραίτητο να καταψύχονται Εμβόλια νέας γενιάς

    19/10/2004 3:38:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Πηγή: BBC

    Σημαντικές ελπίδες δίνει στις χώρες του τρίτου κόσμου, η νέα τεχνολογία, που αναπτύσσουν επιστήμονες στην Βρετανία και με την οποία θα είναι δυνατή η συντήρηση των εμβολίων, χωρίς να χρειάζεται να καταψυχθούν. Η τελευταία ανακάλυψη των επιστημόνων, στηρίζεται στην τεχνική της ανυδροβίωσης, η οποία επιτρέπει στα εμβόλια να διατηρούν τις ιδιότητές τους σε συνθήκες θερμού κλίματος. Αν η νέα τεχνολογία αποδειχθεί πετυχημένη, θα καταστήσει πιο εύκολη την παροχή εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς θα γίνουν προσιτά σε πάνω από δέκα εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως παιδιά, χωρίς να χρειάζεται να αυξηθούν τα έξοδα μεταφοράς και συντήρησης.

    Διάλυμα ζάχαρης αντί νερού

    Μέχρι τώρα, ήταν αναγκαίο για τα εμβόλια να καταψύχονται, ενώ πολλές φορές, αρκετά από αυτά κατέληγαν στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς δεν άντεχαν στο θερμό και ξηρό κλίμα των χωρών του τρίτου κόσμου. Το γεγονός αυτό δεν επέτρεπε την σωτηρία εκατομμυρίων παιδιών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες, που δύναται να αντιμετωπιστούν με εμβολιασμό.

    Ο δρ. Μπρους Ρόζερ του τμήματος Βιοσταθερότητας του Cambridge, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για την ανάπτυξη του προγράμματος και τόνισε, ότι αντίθετα με τα όσα πίστευαν οι επιστήμονες τόσα χρόνια, η διαδικασία σταθεροποίησης των εμβολίων δεν ήταν τόσο πολύπλοκη. Η όλη τεχνική της ανυδροβίωσης στηρίζεται στην αλλαγή του νερού, που αποτελεί συστατικό των εμβολίων, με διάλυμα ζάχαρης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε αυτά να "ζουν" σε οποιεσδήποτε συνθήκες, μέχρι να παρασχεθούν στον ασθενή. Μέχρι τώρα ήταν αναγκαίο, για να αυξηθεί η ζωή των εμβολίων, να διατηρούνται σε κατάσταση ψύξης, μέσω της τεχνικής της "ψυχρής αλυσίδας". Το κόστος ωστόσο της προηγούμενης τεχνικής ήταν μεγάλο και έτσι γινόταν δύσκολη η μεταφορά και συντήρηση των εμβολίων.

    Σε πέντε, τουλάχιστον, χρόνια τα νέα εμβόλια

    Η βιοτεχνολογική εταιρία του Κέιμπριτζ, έχει αναθέσει στην εταιρία "Panacea Biotec" που εδρεύει στο Δελχί της Ινδίας να κατασκευάσει τα νέας τεχνολογίας εμβόλια για αρρώστιες όπως η ηπατίτιδα Β, η διφθερίτιδα και ο τέτανος ,μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Θεωρητικά, η ανακάλυψη των Βρετανών επιστημόνων θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε τύπο εμβολίου, όπως σε αυτά για την ιλαρά, ενώ στους άμεσους στόχους είναι να αυξηθεί η διάρκεια επίδρασης των φαρμάκων, ώστε να μην χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, ο νέος αυτός τύπος φαρμάκων θα είναι δυνατόν να παρασχεθεί μετά από πέντε χρόνια, καθώς οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

    Θετικό το Ι.Π.Α.

    Το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ανάπτυξης δήλωσε διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει την έρευνα με 950.000 λίρες. Η Γραμματέας του Ινστιτούτου, Χίλαρυ Μπεν, δήλωσε μάλιστα, ότι στόχος τους είναι να παράσχουν την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή στις χώρες του τρίτου κόσμου και γενικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να βοηθήσουν με αυτόν τον τρόπο τα εκατοντάδες παιδιά, που είναι θύματα των ασθενειών στις υπανάπτυκτες περιοχές του πλανήτη.

    [13] Αθλητισμός

    Τέλος ο Κακλαμάνος

    19/10/2004 5:15:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πολύ πριν γίνει σάλος με τον Μούτου στην Αγγλία, τον δρόμο των τιμωριών για χρήση κοκαΐνής είχε ανοίξει ο Αλέκος Κακλαμάνος. Ο έλληνας επιθετικός της Σταντάρ Λιέγης, είχε βρεθεί θετικός στην εξέταση του πρώτου δείγματος και χθες που έγινε και η δεύτερη το αποτέλεσμα δεν άλλαξε. Έτσι σήμερα και επισήμως η ομάδα έκανε πράξη τα λόγια του προέδρου της όταν είχε ξεσπάσει το θέμα και έλυσε το συμβόλαιό του, το οποίο ίσχυε κανονικά μέχρι το 2006. Ο Κακλαμάνος πλέον θα παρουσιαστεί ενώπιον της πειθαρχικής επιτροοπής της βελγικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και πιθανότατα θα τιμωρηθεί με δύο χρόνια αποκλεισμό από την αγωνιστική δραστηριότητα, ποινή που προβλέπεται βάσει της συνηθισμένης διαδικασίας που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

    [14] Αθλητισμός

    Με Ρουμάνους κληρώθηκε ο Φίλιππος Βέροιας

    19/10/2004 5:55:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία ρουμανική, μία ιταλική και μία ισπανική ομάδα είναι οι προσεχείς αντίπαλοι των ελληνικών ανδρικών ομάδων χάντμπολ στον τρίτο γύρο των ευρωπαϊκών Κυπέλλων, μετά τη διεξαγωγή της σημερινής κλήρωσης στη Βιέννη. Για το Κύπελλο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ο Φίλιππος θα αντιμετωπίσει τη Ντιναμό Βουκουρεστίου, ο Πανελλήνιος την ιταλική Παλαμάνο Σέκια, ενώ για το Κύπελλο Κυπελλούχων ο ΓΑΣ Κιλκίς θα κληθεί να ξεπεράσει το εμπόδιο της Βαγιαδολίδ. Οι πρώτες αναμετρήσεις θα διεξαχθούν στις 6 Νομεβρίου, ενώ οι επαναληπτικοί θα γίνουν στις 14 του ίδιου μήνα. Για το Κύπελλο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυναικών η πρωταθλήτρια Ελλάδας, Αναγέννηση Άρτας στον γ` γύρο της διοργάνωσης θα διασταυρώσει τα ξίφη της με την γνώριμή της από την Πορτογαλία, Αντεμπόλ Μαδέιρα. Η πρώτη συνάντηση θα φιλοξενηθεί στις 8 Ιανουαρίου επί ελληνικού εδάφους, ενώ η ρεβάνς θα διεξαχθεί στις 16 Νοεμβρίου στην ιβηρική χερσόνησο.

    [15] Διεθνή

    Λέει το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών "Δυναμικά παρούσα" η Αλ Κάιντα

    19/10/2004 6:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

    Σε περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου δραστηριοποιείται η Αλ Κάιντα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS). Παράλληλα, η έκθεση για το 2003- 2004 επισημαίνει, πως η στρατολόγηση μαχητών για την οργάνωση του Μπιν Λάντεν αυξάνεται διαρκώς στη δυτική Ευρώπη, όπου οι μουσουλμάνοι αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι. Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, πολλές χώρες βρίσκονται στο στόχαστρο της διεθνούς τρομοκρατίας, η έξαρση της οποίας οφείλεται πρωτίστως στην αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ. Μάλιστα, ο διεθνής οργανισμός με έδρα το Λονδίνο αναφέρει το τρομοκρατικό χτύπημα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης, τον Μάρτιο, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της παρουσίας της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη.

    Αιτία ο πόλεμος στο Ιράκ

    Όπως αναφέρει η έκθεση, ο κίνδυνος επιθέσεων κατά των Δυτικών και των συμφερόντων τους στις αραβικές χώρες αυξήθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, τον Μάρτιο του 2003.

    "Με τη στρατιωτική εισβολή και την κατοχή του Ιράκ, οι ΗΠΑ φανέρωσαν την επιθυμία τους να αλλάξουν το πολιτικό στάτους κβο στον αραβικό κόσμο, προκειμένου να προωθήσουν τα αμερικανικά στρατηγικά και πολιτικά συμφέροντα", επισημαίνει χαρακτηριστικά το Ινστιτούτο.

    Η έκθεση προειδοποιεί, πως οι επιθέσεις κατά των Δυτικών μπορεί να ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ δεν αποκλείει ακόμα και τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής από τους τρομοκράτες. Στο στόχαστρο της Αλ Κάιντα, σύμφωνα πάντα με το Ινστιτούτο, βρίσκονται κυρίως οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, καθώς και οι Ισραηλινοί.

    Επίσης, οι αναλυτές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μετατοπιστεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την τρομοκρατία, αν ενταθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή, η Βόρεια Κορέα υιοθετήσει μια πιο επιθετική πολιτική και μια ανθρωπιστική κρίση "χτυπήσει" την Αφρική. Καταλήγοντας, η έκθεση προβλέπει, πως οι ΗΠΑ δεν θα τα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα παραπάνω προβλήματα μόνες τους, ενώ θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ευρώπης να βοηθήσει ουσιαστικά.

    Σχετικά Links:

    Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών

    [16] Διεθνή

    Δεκαεπτά τουρίστες τραυματίστηκαν Έκρηξη σε χαμάμ στη Τουρκία

    19/10/2004 6:05:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε χαμάμ, στην πόλη Αλάνια, στη νότια Τουρκία. Δεκαεπτά τουρίστες τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών, έξι είναι σε σοβαρή κατάσταση, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Τα περισσότερα θύματα είναι ξένοι, μεταξύ των οποίων Γερμανοί, Ολλανδοί και Νορβηγοί. Περίπου 50 τουρίστες βρίσκονταν στο λουτρό τη στιγμή της έκρηξης. Προκαταρκτική έρευνα που διεξήχθη αναφέρει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από οξυγονοκολλητές που πραγματοποιούσαν εργασίες σε δεξαμενή ύδατος, η οποία θερμαινόταν με φυσικό αέριο.

    [17] Αθλητισμός

    Η... ανθρωπιά στο φιλέ της Λάρισας

    19/10/2004 6:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Φιλανθρωπικό χαρακτήρα θα έχει την Παρασκευή η διεξαγωγή του σούπερ καπ Ανδρών βόλεϊ "AUDI A3 SPORTBACK", που θα πραγματοποιηθεί στις 20:30 στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης Λάρισας, μεταξύ του πρωταθλητή Παναθηναϊκού και του Κυπελλούχου Ηρακλή "Central Gas". Μετά από απόφαση της ολομέλειας της Λίγκας της Α1 ανδρών, τα έσοδα της διοργάνωσης για τις ομάδες του τον πρώτο τίτλο της χρονιάς θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση της 9χρονης κόρης που άφησε πίσω του ο -εκλιπών- διαιτητής, Φανούρης Αγάθος. Η τιμή εισόδου έχει οριστεί στα 5 ευρώ, ενώ θα δοθούν ειδικές προσκλήσεις για τους μαθητές. Η γιορτή του αθλήματος θα ξεκινήσει στις 19:00 με αγώνα επίδειξης ανάμεσα στις ομάδες Νεανίδων του Φιλαθλητικού και της ΕΑ Λάρισας, ενώ μετά το τέλος του αγώνα θα δοθεί βραβείο στον πολυτιμότερο παίκτη (MVP) της συνάντησης.

    [18] Αθλητισμός

    Θετικό το τέστ με Μίλωνα

    19/10/2004 6:52:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Νικηφόρα ήταν για τον Ολυμπιακό η αποψινή "πρόβα τζενεράλε" εν όψει της ευρωπαϊκής του συμμετοχής στη φετινή διοργάνωση του Τοπ Τιμς Καπ. Η ομάδα του Αργεντίνου Κλαούντιο Κοέγιο επικράτησε με 3-1 του νεοφώτιστου Μίλωνα, μία ημέρα πριν την επίσημη παρουσίαση της ομάδας στα γραφεία του πειραϊκού συλλόγου. Την Πέμπτη η ερυθρόλευκη αποστολή αναχωρεί για τη Βοσνία, προκειμένου να διεκδικήσει την πρόκρισή της στον β΄ γύρο της ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όπου θα φιλοξενηθεί στην πόλη Μπρσκο (22-24/10/04) με αντίπάλους τις Ραμποτνίσκι Σκοπίων, τον Παφιακό της Κύπρου και την οικοδέσποινα Μπρσκο.

    [19] Εσωτερικά

    "Βολές" Παπανδρέου στην Κυβέρνηση Προσχωρεί στο ΠΑΣΟΚ ο Μπίστης

    19/10/2004 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Την προσχώρησή του στο ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς, Νίκος Μπίστης. Μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του Κινήματος, Γιώργο Παπανδρέου, στη Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Μπίστης τόνισε, πως τα στελέχη της ΑΕΚΑ, θα συμμετάσχουν στον προσυνεδριακό διάλογο και μετά το συνέδριο του Ιανουαρίου ο ίδιος θα ενταχθεί και επισήμως στο ΠΑΣΟΚ. Την απόφαση χαιρέτισε ο κ. Παπανδρέου, που είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ κάνει ένα μεγάλο κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες της χώρας". Στο μεταξύ, μετά από συνάντηση με τους συντονιστές του κόμματος στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση, κατηγορώντας την για έλλειψη πολιτικής.

    Κριτική στην Κυβέρνηση

    Για "έλλειμμα πολιτικής" κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά το τέλος της συνεδρίασης των συντονιστών του κόμματος, όπου κυριάρχησαν τα οικονομικά θέματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε, ότι καταγράφει "την κόπωση και τη δυσπιστία της κοινής γνώμης απέναντι στην Κυβέρνηση, η οποία απλώς κάθεται ως παρατηρητής στα φαινόμενα".

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε, πως με τη συνεχιζόμενη προεδρολογία η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες και το κόμμα του έχει "ξεκάθαρη και διαυγή θέση" για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Παπανδρέου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, είπε: "και με τις σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Παπανδρέου αποκαλύπτει την αδυναμία του ίδιου και του κόμματός του να αντιληφθούν τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών και να ανταποκριθούν σε αυτές. Όσο πιο γρήγορα το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου προσαρμοστούν στην πραγματικότητα, τόσο το καλύτερο για τους ίδιους και για τον τόπο".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση

    Δεν θέλουν εκλογές οι πολίτες

    [20] Αθλητισμός

    Κατέθεσε για την πυρκαγιά το ζεύγος Αγγελοπούλου

    19/10/2004 7:11:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη του αδικήματος της πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια κλήθηκαν και κατέθεσαν σήμερα το πρωί ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρου Μουζακίτη, που ερευνά την υπόθεση της πυρκαγιάς στη Φιλοθέη, ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου. Το συγκεκριμένο συμβάν είχε προκληθεί τον περασμένο Αύγουστο από τη ρίψη πυροτεχνημάτων κατά τη διάρκεια δεξίωσης του ζεύγους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ως ύποπτοι επίσης έχουν κληθεί και αξιωματικοί της Πυροσβεστικής για τη διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, που αφορά στην παράλειψη, εκ μέρους της Πυροσβεστικής, να τηρήσει τη διαδικασία του αυτοφώρου για τη σύλληψη των υπευθύνων για την πρόκληση της πυρκαγιάς. Πριν από το ζεύγος Αγγελοπούλου είχαν ήδη καταθέσει περίπου 20 άτομα. Εξ αυτών κάποιοι φέρονται ως υπεύθυνοι της εταιρίας ρίψης πυροτεχνημάτων.

    [21] Αθλητισμός

    Βαρύ πρόστιμο ο Μπέκαμ

    19/10/2004 7:33:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    [22] Αθλητισμός

    Χάνει το Πεκίνο ο Χάρισον

    19/10/2004 7:34:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Εκτός αγωνιστικών χώρων θα βρεθεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο Ολυμπιονίκης των ΗΠΑ, Αλβιν Χάρισον που τιμωρήθηκε με τετραετή αποκλεισμό, επειδή παραβίασε τον κανονισμό περί ντόπινγκ. Ο αθλητής που είχε κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4χ400μ των ΗΠΑ, σε Ατλάντα και Σίδνεϊ σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής επιτροπής κατά του ντόπινγκ παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε πλήθος απαγορευμένων ουσιών, όπως ερυθροποιητίνη, αυξητικές ορμόνες και μονταφινίλ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι τα αποδεικτικά στοιχεία κατά του Χάρισον, που ελήφθησαν στο σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης, δεν περιλαμβάνουν και θετικό τεστ με απαγορευμένες ουσίες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 19 October 2004 - 16:52:01 UTC