Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντικατάσταση φρουράς "Έφθασε" το ρωσικό σκάφος Soyuz
  • [02] Εκτίθεται για πρώτη φορά Σε ενορία της Πολωνίας έργο του Ελ Γκρέκο
  • [03] Σφοδρές επιθέσεις στη Βαγδάτη
  • [04] Στο ανατολικό Αφγανιστάν Έκρηξη βόμβας με 4 νεκρούς
  • [05] Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη "Έφυγε" ο Θεόδωρος Κατριβάνος
  • [06] Έφυγε αιφνιδιαστικά Το τελευταίο αντίο για τον Βλάσση
  • [07] Συνεργασία Υπουργείο Πολιτισμού - ΥΠΕΧΩΔΕ Επίσκεψη Καραμανλή στην
  • [08] Από το αστυνομικό τμήμα Βριλησσίων Απέδρασε Αλβανός κρατούμενος
  • [09] Παρέμβαση Επιτίμου Αιχμές Μητσοτάκη
  • [10] "Βέλγοι έτοιμοι για όλα" Οι περισσότεροι θα πήγαιναν με το αφεντικό
  • [11] "Στραβοπάτησε" η Γιουνάιτεντ
  • [12] Ισοπαλία η Ζενίτ
  • [13] Ψώνια στην "πόλη που γεννήθηκαν οι Θεοί".... Θα τρίζουν τα κόκκαλα των
  • [14] Πρώτο γκολ για Χαριστέα
  • [15] Πρώτη νίκη για ΟΦΗ

    [01] Τεχνολογία

    Αντικατάσταση φρουράς "Έφθασε" το ρωσικό σκάφος Soyuz

    16/10/2004 10:03:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2004 12:20:09 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Προσδέθηκε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station), το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz ΤΜΑ-5, με πλήρωμα δυο Ρώσους αστροναύτες και έναν Αμερικανό, ανακοίνωσε το κέντρο ελέγχου διαστημικών πτήσεων στο Κορόλεφ κοντά στη Μόσχα. Ο Αμερικανός αστροναύτης της NASA Λιρόι Τσάιο και ο ένας εκ των δυο Ρώσων αστροναυτών, ο κοσμοναύτης Σάλιχαν Σαρίποφ, θα αποτελέσουν το 10ο μόνιμο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, στον οποίο θα παραμείνουν ως τον Απρίλιο. Οι δυο αστροναύτες θα αντικαταστήσουν τον Αμερικανό Μάικλ Φίνκε και το Ρώσο Γκενάντι Πεντάλκα. Το τρίτο μέλος της αποστολής του Soyuz, ο Ρώσος Γιούρι Σαργκίν, θα επιστρέψει στη Γη σε δέκα ημέρες, με Παντάλκα και τον Φίνκλ.

    Από το Κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν, ξεκίνησε η "Αποστολή 10", το διήμερο παρθενικό ταξίδι της προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station), με το ρωσικό σκάφος Soyuz.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Αλλαγή φρουράς" στο Διαστημικό Σταθμό

    [02] Πολιτισμός

    Εκτίθεται για πρώτη φορά Σε ενορία της Πολωνίας έργο του Ελ Γκρέκο

    16/10/2004 11:33:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2004 3:18:50 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Για πρώτη φορά εκτίθεται στο κοινό ένας πίνακας του Ελ Γκρέκο, που βρέθηκε τυχαία σε μια μικρή ενορία της Πολωνίας. Το έργο κρατήθηκε στο σκοτάδι επί πολλές δεκαετίες από την Καθολική Εκκλησία. Η "Μεταρσίωση του Αγίου Φραγκίσκου" παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο μικρό μουσείο της επισκοπής του Σίντλτσε, παρουσία του καρδινάλιου Γιόζεφ Γκλεμπ και του αποστολικού νούντσιου Γιόζεφ Κόβαλτσικ. Ο πίνακας εντοπίστηκε κατά τύχη το 1964 από την Ιζαμπέλα Γκαλίτσκα. Η ιστορικός τέχνης στην Ακαδημία Επιστημών, μαζί με μια συνάδελφό της αναζητούσαν έργα τέχνης στα χωριά της Πολωνίας.

    "Τα χρώματα, παρέπεμπαν στον Ελ Γκρέκο"

    "Είναι ένα μεγάλο γεγονός για την Εκκλησία και για όλους μας. Ελάχιστοι άνθρωποι στην Πολωνία μπορούν να υπερηφανευτούν ότι διαθέτουν έναν πίνακα του Ελ Γκρέκο", δήλωσε ο καρδινάλιος της Πολωνίας.

    "Αγνοούμε πώς βρέθηκε αυτό το έργο, που χρονολογείται μεταξύ 1575-1580, βρέθηκε στην Πολωνία. Αν εκείνη την ημέρα δεν ήταν μισάνοιχτη μια πόρτα, δεν θα τον είχαμε προσέξει ποτέ. Βρώμικος και μαυρισμένος, ο πίνακας κρεμόταν πάνω από έναν καναπέ στο δωματιάκι του εφημέριου της ενορίας Κόσοβ Λάτσκι. Αμέσως κατάλαβα ότι επρόκειτο για σπουδαίο έργο: η τεχνοτροπία, το βλέμμα του προσώπου, τα χρώματα, παρέπεμπαν στον Ελ Γκρέκο. Οι ιστορικοί τέχνης μας πέρασαν για τρελές", δήλωσε η Γκαλίτσκα αφηγούμενη την ιστορία του πίνακα.

    Δέκα χρόνια αργότερα όμως, το 1974, η Γκαλίτσκα δικαιώθηκε καθώς οι συντηρητές αποκάλυψαν την υπογραφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Ο πίνακας κινδύνεψε να καεί, όταν ένας προκάτοχος του εφημέριου τον παράχωσε, για να τον ξεφορτωθεί, στο παλιό καμπαναριό. Πριν τον ρίξουν στις φλόγες όμως, κάποιος λυπήθηκε τον εικονιζόμενο Άγιο και τον έβαλε στην άκρη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για σπάνιο έργο.

    Η Εκκλησία προτίμησε να τον κρατήσει κρυφό ...

    Ο Ελ Γκρέκο και οι μαθητές του ζωγράφισαν περισσότερους από εκατό πίνακες με διάφορες σκηνές από τη ζωή του Αγίου Φραγκίσκου. Ο πολωνικός πίνακας είναι ο ένας από τους τρεις που διασώζονται από μια σειρά εννέα έργων που έδειχναν τον Άγιο με τα στίγματα του Χριστού. Φοβούμενη για την τύχη του έργου, η αξία του οποίου εκτιμάται ότι ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια ευρώ, η Εκκλησία προτίμησε να τον κρατήσει κρυφό επί 30 χρόνια.

    "Δεν μπορούσαμε να τον δείξουμε νωρίτερα γιατί βρέθηκε την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος, όταν η ιδιοκτησία δεν μετρούσε. Αν ο επίσκοπος δεν λάβαινε τα μέτρα του ο πίνακας θα μπορούσε να καταλήξει στο εθνικό μουσείο, στη Βαρσοβία, ή στο γραφείο του γενικού γραμματέα του κόμματος", τόνισε ο διευθυντής του μουσείου, ιερέας Χένρικ Ντροζντ.

    Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541 - 1614)

    Ο Έλληνας ζωγράφος της Αναγέννησης, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως Ελ Γκρέκο, (ο Έλληνας), γεννήθηκε το 1541 στον Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο.

    Ο Eλ Γκρέκο έζησε και διέπρεψε στο Tολέδο της Iσπανίας, η ζωγραφική του είχε επηρεαστεί βαθιά από την τεχνοτροπία της Kρητικής Σχολής.

    Στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ισπανίας, το Τολέδο, ο Θεοτοκόπουλος έμεινε μέχρι το θάνατό του, το 1614.

    Σχετικά Links:

    ΟΥΤΟΠΙΑ

    [03] Ιράκ

    Σφοδρές επιθέσεις στη Βαγδάτη

    16/10/2004 12:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2004 1:06:42 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννέα τραυματίσθηκαν, όταν βλήμα όλμου έπεσε στον περίβολο του νοσοκομείου, στο κέντρο της Βαγδάτης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Χάσιμ Μοχάμαντ. Νωρίτερα, ένα άλλο βλήμα όλμου έπληξε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων ενός μεγάλου ξενοδοχείου της Βαγδάτης. Δεν υπάρχουν θύματα, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε πέντε αυτοκίνητα. Η επίθεση σημειώθηκε μετά την έκρηξη αυτοσχέδιων βομβών σε πέντε εκκλησίες της Βαγδάτης. Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Ρόιτερ, δυο εκρήξεις ακούσθηκαν στο κέντρο της Βαγδάτης, ενώ πυκνός καπνός κάλυψε τον ουρανό ανατολικά του Τίγρη ποταμού.

    Υπέκυψε ένας Αμερικανός στρατιώτης

    Αυτοσχέδιες βόμβες εξερράγησαν τα ξημερώματα σε πέντε εκκλησίες της Βαγδάτης, προκαλώντας ζημιές αλλά όχι θύματα, δήλωσε αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον Αντνάν Αμπντελραχμάν, βόμβες εξερράγησαν στις εκκλησίες του Αγίου Ιωσήφ και Αγίου Ιακώβ στη δυτική και νότια Βαγδάτη, στην εκκλησία του Αγίου Παύλου, στην εκκλησία των Ορθοδόξων στην Καράντα, στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας και στην εκκλησία του Αγίου Θωμά, στο Μανσούρ της δυτικής Βαγδάτης. Βόμβες που είχαν εκραγεί τον Αύγουστο σε τέσσερις εκκλησίες της Βαγδάτης και σε μια της Μοσούλης είχαν προκαλέσει το θάνατο σε έντεκα ανθρώπους.

    Εν τω μεταξύ, υπέκυψε στα τραύματα του ένας Αμερικανός στρατιώτης που είχε τραυματιστεί , την Παρασκευή σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Μοσούλη.

    Στη Βαγδάτη 650 Βρετανοί στρατιώτες

    Βρετανικά στρατεύματα είναι πιθανό να σταλούν στη Βαγδάτη ως κάλυψη στους αμερικανούς στρατιώτες που πολεμούν τους αντάρτες στη Φαλούτζα και σε άλλες πόλεις του Ιράκ, ανέφεραν σήμερα βρετανικά ΜΜΕ.

    Ίσως αυτή να είναι η πρώτη φορά που βρετανικά στρατεύματα θα δράσουν εκτός της περιοχής της Βασόρας, στο νότιο Ιράκ.

    Σύμφωνα με το BBC, η επιχείρηση αυτή η οποία θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες, αφορά περίπου 650 στρατιώτες.

    Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση.

    [04] Διεθνή

    Στο ανατολικό Αφγανιστάν Έκρηξη βόμβας με 4 νεκρούς

    16/10/2004 12:44:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Βόμβα εξερράγη την Παρασκευή το βράδυ, στην περιοχή Ασμάρ της επαρχίας Κουνάρ, στο Αφγανιστάν λίγο μετά την πυρπόληση από αντάρτες Ταλιμπάν φορτηγού, που μετέφερε προμήθειες σε βάση του αμερικανικού στρατού. Τουλάχιστον τρια παιδιά και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν, όταν βρέθηκαν στο σημείο εκείνο για να δουν τη φωτιά, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Συγκεκριμένα η βόμβα εξερράγη λίγο μετά την άφιξη του αρχηγού της αστυνομίας της Ασμάρ στον τόπο της επίθεσης. Τρία ακόμα παιδιά τραυματίσθηκαν.

    [05] Εσωτερικά

    Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη "Έφυγε" ο Θεόδωρος Κατριβάνος

    16/10/2004 1:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2004 1:57:47 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ο πρώην βουλευτής της Αριστεράς, Θεόδωρος Κατριβάνος, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα σε ηλικία 85 χρόνων, ο οποίος νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο "Ελπίς". Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλου, η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη και με τιμές υπουργού εν ενεργεία. Ο εκλιπών το 1998 εξελέγη υπερνομάρχης στη διευρυμένη νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Τα συλληπήτηρια τους εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    "Αγωνιστής για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία"

    "Ο Θόδωρος Κατριβάνος, συνεργάτης και πραγματικός φίλος, υπήρξε ένας ακάματος αγωνιστής για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι με το Θεόδωρο Κατριβάνο το κόμμα της είχε μια μακρόχρονη αγωνιστική σχέση απο τα χρόνια της ΕΑΜικής αντίστασης και τους μεταπολεμικούς αγώνες, ιδιαίτερα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ο Συνασπισμός χαρακτηρίζει το Θ. Κατριβάνο ένα σημαντικό άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης, αγωνιστή της Δημοκρατίας και υπερασπιστή της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων και συναγωνιστής στους αυτοδιοικητικούς αγώνες για πολλές δεκαετίες.

    Το βιογραφικό του Θ. Κατριβάνου

    Ο Θεόδωρος Κατριβάνος γεννήθηκε το 1919 στο Λεοντάρι Αρκαδίας. Ήταν δικηγόρος και πατέρας δυο παιδιών. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση το 1959, όπου εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα

    Το 1967 συνελήφθη από την δικτατορία και εξορίστηκε για τρία χρόνια. Δυο φορές διορίσθηκε νομάρχης Αθηνών, το 1989 διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και το 1993 εξελέγη πρόεδρος της ΕΔΑ.

    Στις νομαρχιακές εκλογές του 1998 εξελέγη υπερνομάρχης στην νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, υποστηριζόμενος από την Νέα Δημοκρατία και την Πολιτική Άνοιξη.

    [06] Πολιτισμός

    Έφυγε αιφνιδιαστικά Το τελευταίο αντίο για τον Βλάσση

    16/10/2004 1:26:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Το τελευταίο αντίο στον Βλάσση Μπονάτσο είπαν συγγενείς και φίλοι, λίγο μετά το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Στις πέντε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο αγαπητός ηθοποιός, τραγουδιστής και σόουμαν, έφυγε από τη ζωή, αιφνιδιαστικά. Ο 55χρονος Βλάσης Μπονάτσος μεταφέρθηκε τα ξημερώματα νεκρός στα καρδιολογικά ιατρεία του Ιπποκράτειου. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε άλλο από το να διαπιστώσουν το θάνατο του. Σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης ο θάνατος του γνωστού καλλιτέχνη οφείλεται σε "αποφρακτική οιδηματώδη λαρυγγίτιδα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Έφυγε" ο Βλάσης Μπονάτσος

    [07] Εσωτερικά

    Συνεργασία Υπουργείο Πολιτισμού - ΥΠΕΧΩΔΕ Επίσκεψη Καραμανλή στην Βραυρώνα

    16/10/2004 1:53:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. "H πολιτισμική μας κληρονομιά πρέπει να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί, έτσι ώστε όλα τα μνημεία μας να είναι και ασφαλή και επισκέψιμα από όλους τους πολίτες", τόνισε ο κ. Καραμανλής. Το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, σχεδιάζει και ετοιμάζει μια αποτελεσματική παρέμβαση για όλα τα αντιπλημμυρικά έργα, που είναι αναγκαία προκειμένου να προστατευθεί ουσιαστικά ο αρχαιολογικός χώρος που πλήττεται από τις πλημμύρες, λόγω και των μεγάλων έργων που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

    [08] Εσωτερικά

    Από το αστυνομικό τμήμα Βριλησσίων Απέδρασε Αλβανός κρατούμενος

    16/10/2004 3:18:00 μμ

    Αλβανός κρατούμενος απέδρασε από το Αστυνομικό Τμήμα Βριλησσίων, περνώντας κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη του αξιωματικού υπηρεσίας και του σκοπού που δεν αντελήφθησαν το παραμικρό. Το περιστατικό συνέβη στη 1.20 τα ξημερώματα. Ο Αλβανός Μιλτάντι Γκόγκο, 46 ετών, κρατούνταν για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και γιατί εκκρεμούσε σε βάρος του δικαστική απόφαση κράτησης, προκειμένου να οδηγηθεί στο δικαστήριο για ποινική υπόθεση. Κατάφερε όμως να παραβιάσει το κάγκελο από το παράθυρο του κελιού του και απέδρασε. Για την υπόθεση διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση από τον Αττικάρχη, ενώ ο Αλβανός αναζητείται.

    [09] Εσωτερικά

    Παρέμβαση Επιτίμου Αιχμές Μητσοτάκη

    16/10/2004 4:02:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην Οικονομία και την πάταξη της διαπλοκής, άφησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους το μεσημέρι. "Η κυβέρνηση πρέπει να είναι υπεράνω. Να θέτει κανόνες κοινούς για όλους και θεσμικό πλαίσιο. Η επιλεκτική εχθρότητα είναι εξίσου απαράδεκτη με την επιλεκτική εύνοια" είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας από την κυβέρνηση μεγαλύτερες και αποφασιστικότερες παρεμβάσεις." Η κυβέρνηση προσπαθεί αλλά όχι τόσο αποφασιστικά όσο θα ήθελα εγώ . Οταν κυβερνάς πρέπει να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις" πρόσθεσε.

    "Κανείς δεν θέλει πρόωρες εκλογές"

    Αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι τα περισσότερα αδικήματα προ των εκλογών του 2000, έχουν παραγραφεί κάνοντας λόγο μάλιστα για μία ύπουλη και βρώμικη παραγραφή.

    Σε ότι αφορά την απογραφή, κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    "Είναι ντροπή αυτό που κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, υπήρχαν κρυφά ελλείμματα που δεν είχαν γραφεί ποτέ στον προϋπολογισμό και τελικά θα μας έπεφτε το κεραμίδι στο κεφάλι".

    Πάντως, σε ότι αφορά το θέμα της Προεδρίας υποστήριξε ότι "μπορεί να βρεθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής" και εκτίμησε ότι "κανένα κόμμα δεν θέλει πρόωρες εκλογές".

    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επιτέθηκε επίσης και στην οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, κυρίως σε ότι αφορά τη χορήγηση επιδομάτων στους κοινωνικά ασθενέστερους. "Δεν πρέπει να δίδονται επιδόματα που δεν αντέχει ο προϋπολογισμός. Τα επιδόματα είναι μία διαστροφή που τελέστηκε επί ημερών ΠΑΣΟΚ" είπε χαρακτηριστικά ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να υπάρξει επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

    [10] Διάφορα

    "Βέλγοι έτοιμοι για όλα" Οι περισσότεροι θα πήγαιναν με το αφεντικό τους

    16/10/2004 4:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2004 5:06:24 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    "Όλα για την καριέρα" ψηφίζουν οι Βέλγοι σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε εβδομαδιαία εφημερίδα συμβούλων επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, το 12% των ανδρών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι θα πήγαιναν με το αφεντικό τους, για να πάρουν μία προαγωγή ή για να πετύχουν αύξηση στο μισθό τους. Η έρευνα δεν αποσαφηνίζει το φύλο του αφεντικού, γεγονός που θα μας επέτρεπε να εξαγάγουμε και άλλα συμπεράσματα Την ίδια προθυμία πάντως για σύναψη ερωτικής σχέσης με τον προϊστάμενο δεν εμφανίζουν οι Βελγίδες οι οποίες απάντησαν καταφατικά σε ποσοστό μόλις 1%. Στην ίδια έρευνα, ένα 22% των Βέλγων ανδρών παραδέχτηκε ότι φαντασιώνει ότι κάνει σεξ με έναν συνάδελφο του (και εδώ δεν αποσαφηνίζεται το φύλο του). Στο ίδιο ερώτημα, οι γυναίκες απαντούν καταφατικά σε ποσοστό 7%.

    [11] Αθλητισμός

    "Στραβοπάτησε" η Γιουνάιτεντ

    16/10/2004 5:57:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με όλους της τους επιθετικούς, διαθέσιμους για πρώτη φορά στην φετινή περίοδο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπέρμιγχαμ η οποία την υποδέχτηκε και την ανάγκασε σε μια λευκή ισοπαλία. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ξεκίνησε τον αγώνα με τους Βαν Νίστελροι, Σαχά και Σμιθ, αφήνοντας τον προερχόμενο από δύο αγώνες με την Αγγλία, Ρούνεϊ στον πάγκο, όμως η αφλογιστία των τριών τον ανάγκασε να χρησιμοποιήσει και τον νεαρό, χωρίς τελικά να δει αποτέλεσμα. Η Μπέρμιγχαμ καλά οργανωμένη και αντέχοντας την πίεση της Μάντσεστερ κατάφερε και πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε και μάλιστα απείλησε κιόλας με τον Εμίλ Χέσκεϊ ο οποίος όμως είδε τον Κάρολ να μπλοκάρει το σουτ του. Οι φιλοξενούμενοι όπως ήταν φυσικό όσο περνούσε η ώρα είχαν περισσότερες επιθετικές ενέργειες, ωστόσο μάλλον δεν κατάφεραν να αποβάλλουν το άγχος, έτσι ένα μακρινό σουτ του Ρονάλντο και ένα ακόμη του Άλαν Σιμθ, δεν είχαν την επιθυμητή κατάληξη.

    [12] Αθλητισμός

    Ισοπαλία η Ζενίτ

    16/10/2004 6:08:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με τον συνεργάτη του Φερνάντο Σάντος, Ροζάριο στις εξέδρες του γηπέδου, η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης παρουσίασε σχετικά καλό πρόσωπο και πήρε την ισοπαλία και τον ένα βαθμό από την Ρουμπίν Καζάν, με αποτέλεσμα να φτάσει πλέον τους 50. Στο 35' οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με πέναλτι και δύο λεπτά αργότερα η Ζενίτ ισοφάρισε με τον Ντενίσοφ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τεχνικός της αντιπάλου της ΑΕΚ πραγματοποίησε μόλις μια αλλαγή στον αγώνα. Η σύνθεση της ομάδας της Αγίας Πετρούπολης: Κοντοφάλσκι, Μάρες, Σκρτέλ (46΄ Χόραν), Φλάχμπαρτ, Ραντίμοφ, Σιρλ, Μπίστροφ, Αρσάβιν, Γκόρσκοφ, Σουμουλικόφσκι, Ντενίσοφ.

    [13] Πολιτισμός

    Ψώνια στην "πόλη που γεννήθηκαν οι Θεοί".... Θα τρίζουν τα κόκκαλα των Αζτέκων

    16/10/2004 5:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2004 6:39:39 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters-El Universal.Com.mx

    Ούτε ιερό, αλλά ούτε και όσιο φαίνεται ότι δεν έχουν κάποιοι στο Μεξικό. Η νούμερο ένα αλυσίδα υπερμάρκετ στον κόσμο, η αμερικανική Walmart ετοιμάζεται να ανοίξει το νέο της κατάστημα, στην πόλη που γεννήθηκαν οι Θεοί, (Τεοτιχουακάν) εκεί όπου βρίσκονται οι περίφημες πυραμίδες του Ήλιου και της Σελήνης, οι οποίες χρονολογούνται πριν από τους Αζτέκους. Στην πρωτοφανή προσπάθεια καπήλευσης της μεξικανικής ιστορίας, αντιτίθενται άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, οι οποίοι με επιστολή τους στον Προέδρο Βινσέντε Φοξ τον καλούν να παρέμβει.

    Πήραν άδεια ανέγερσης!

    Την επιστολή υπογράφουν διακεκριμένες προσωπικότητες των γραμμάτων και των Τεχνών, μεταξύ αυτών ο διάσημος ζωγράφος Φρανσίσκο Τολέδο και η συγγραφέας Λάουρα Εσκιβέλ .

    Στο πλευρό τους βρίσκονται και πολλοί ακτιβιστές αλλά και κάτοικοι των γύρω περιοχών που θεωρούν ότι με την ανέγερση του συγκεκριμένου πολυκαταστήματος, θα ανοίξει η όρεξη και για άλλες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες όπως οι MacDonalds, Kentucky Fried Chicken

    Φανταστείτε πάντως τι θα είχε συμβεί στην Ελλάδα, αν κάποιος είχε τη φαεινή ιδέα να χτίσει ένα σούπερ μάρκετ.δίπλα απότο θέατρο της Επιδαύρου.

    Για να γυρίσουμε όμως στο Μεξικό, το περίεργο της όλης υπόθεσης και αποκαλυπτικό, ίσως, του μεγέθους της διαφθοράς που πλήττει τη χώρα, είναι το ότι η αμερικανική εταιρεία έχει λάβει άδεια ανέγερσης από τις αρχές.

    Με την αμερικανική αλυσίδα, "συμφωνεί και επαυξάνει" το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας, που εποπτεύει τον αρχαιολογικό χώρο του Τεοτιχουακάν και που έχει δηλώσει δημόσια ότι το συγκεκριμένο πολυκατάστημα δεν συνιστά απειλή του αρχαιολογικού χώρου.

    Shopping....στη σκιά των Πυραμίδων

    Η Walmart ετοιμάζει τα εγκαίνια του νέου της πολυκαταστήματος τον Δεκέμβριο, δημιουργώντας ελπίδες για νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη της περιοχής.

    Το κτήριο θα βρίσκεται σε απόσταση -αναπνοής 1000 μέτρων, από τον αρχαιολογικό χώρο που φιλοξενεί τις περίφημες πυραμίδες.

    Για την ιστορία, που φαίνεται ότι κάποιοι δεν σέβονται στο Μεξικό, ο αρχαιολογικός χώρος του Τεοτιχουακάν (η πόλη που γεννήθηκαν οι Θεοί), προκαλεί μέχρι σήμερα έκπληξη στους μελετητές.

    Πέρα από την κεντρική λεωφόρο (Λεωφόρος των Νεκρών) τα περισσότερα από τα κτίσματα του είναι πυραμιδικής μορφής (Πυραμίδες του Ήλιου και της Σελήνης) και χρονολογούνται από το το 400 π.Χ. ως το 800 μ.Χ!

    Σχετικά Links:

    Επιστολή στον Μεξικανό Πρόεδρο

    [14] Αθλητισμός

    Πρώτο γκολ για Χαριστέα

    16/10/2004 6:43:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πρώτη φορά φέτος ο Τόμας Σάαφ εμπιστεύτηκε τον Άγγελο χαριστέα στην αρχική σύνθεση της Βέρντερ Βρέμης και ο Έλληνας τον αποζημίωσε και τον αποστόμωσε, ανοίγοντας το σκορ για την ομάδα του στο 56' του εκτός έδρας παιχνιδιού με την εκπληκτική φέτος Μάιντς. Παρόλα αυτά ο προπονητής της Βέρντερ τον αντικατέστησε στο 72' και τελικά η ομάδα του ηττήθηκε αφού η Μάιντς έκανε την μεγάλη ανατροπή και με δύο γκολ στο 83' και στο 90' πήρε την νίκη. Πάντως, την πιο σπουδαία νίκη της 8ης αγωνιστικής πέτυχε η Σάλκε που επικράτησε 1-0 της Μπάγερν στο Μόναχο, χάρη στο γκολ του Γκέραλντ Ασάμοα με κεφαλιά στο 76΄. Μετά τους σημερινούς αγώνες η Στουτγκάρδη ανέβηκε (έστω και προσωρινά) στην κορυφή, χάρη στη νίκη της επί της Ντόρτμουντ. Με δυο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο (Χίνκελ 52΄, Κακάου 67΄) η Στουτγκάρδη επικράτησε 2-0 και ο προπονητής της, Ματίας Ζάμερ, «πλήγωσε» την παλιά του ομάδα. Τέλος, εντυπωσιακή ήταν η νίκη 3-1 της Χέρτα επί της Λεβερκούζεν στο Βερολίνο, το εκτός έδρας 1-0 της Χάνσα στο Μπόχουμ, αλλά και το 2-0 της Αρμίνια στο Αμβούργο, που εξακολουθεί να ζει τον... εφιάλτη του. Η ιστορική HSV βρίσκεται στην ουρά της βαθμολογίας με μόλις έξι βαθμούς μετά τους πρώτους αγώνες της Μπουντεσλίγκα.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστικής:

    Μάιντς-Βέρντερ Βρέμης 2-1 Μπάγερν Μονάχου-Σάλκε 0-1 Μπόχουμ-Χάνσα Ροστόκ 0-1 Χέρτα Βερολίνου-Λεβερκούζεν 3-1 Αμβούργο-Αρμίνια Μπίλεφελντ 0-2 Στουτγκάρδη-Ντόρτμουντ 2-0 Νυρεμβέργη-Φράιμπουργκ 3-0 Ανόβερο-Βόλφσμπουργκ 17/10 Γκλάντμπαχ-Καϊζερσλάουτερν 17/10

    [15] Αθλητισμός

    Πρώτη νίκη για ΟΦΗ

    16/10/2004 7:11:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Απέναντι στον ελλιπή Πανιώνιο βρήκε την ευκαιρία ο ΟΦΗ και "έσπασε" την γκίνια των τριών πρώτων αγωνιστικών, πετυχαίνοντας την πρώτη του νίκη. Οι Κρητικοί ήταν σαφώς καλύτεροι σχεδόν σε όλη την διάρκεια του αγώνα και κατάφεραν από το ξεκίνημα του, να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην αντίπαλη περιοχή. Έχασαν μάλιστα μια-δύο καλές ευκαιρίες και τελικά στο 41' ο Τριανταφύλλου με ωραία κεφαλιά, έπειτα από εξίσου ωραία σέντρα του Ρουμπάκη άνοιξε το σκορ για τον ΟΦΗ. Αμέσως ο Πανιώνιος προσπάθησε να απαντήσει όμως ένα λεπτό αργότερα, ο Μπρέσκα μόνος αντιμέτωπος με τον Σηφάκη δεν κατάφερε να ισοφαρίσει. Το τελικό 2-0 διαμόρφωσε ο Νίκος Μαχλάς με τον Τριανταφύλλου αυτή τη φορά να αναλαμβάνει ρόλο δημιουργού. Από τον Πανιώνιο απουσίασαν οι Παρόντι, Ντρόμπνι, Μέσαρος και Μάντζιος και σίγουρα αυτό το στοιχείο ήταν καθοριστικό αν όχι για την ήττα, τουλάχιστον για την εμφάνιση της ομάδας.

    Διαιτητής: Κεμπαρίδης (Θεσσαλονίκης) ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Μπελεβώνης, Κολιτσιδάκης, Ρουμπάκης, Λαγωνικάκης, Αρβανίτης, Γιαννόπουλος. ΟΦΗ (Χατζηνικολάου): Σηφάκης, Κολιτσιδάκης (81' Κουτσουρές), Κουνενάκης, Τομάς, Μπελεβώνης, Σταυρακάκης (73' Δέντσας), Ρουμπάκης, Ολιβέιρα (66' Ντεγιάνοφ), Αρβανίτης, Μαχλάς, Τριανταφύλλου. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Πέτσε): Κόλτσεαγκ, Μάκος (76' Γουνδουλάκης), Τσιώλης (48' Μήτρου), Βλτσεκ, Γιαννόπουλος, Τζιώλης, Ζίμονιτς, Λαγωνικάκης, Σπυρόπουλος, Μπρέσκα, Μαρκορά (70' Ξύδης).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 16 October 2004 - 16:50:53 UTC