Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέτσε: "Αν σκοράρουμε, προκριθήκαμε"
  • [02] Χαλκηδόνα: "Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα"
  • [03] Προτείνει τη μείωσή της Έκθεση Ανάν για ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο
  • [04] Tα λουλούδια ανθίζουν ακόμα
  • [05] Σάντος: "Θα παίξουμε για τη νίκη"
  • [06] Αντιπαράθεση για τα εξοπλιστικά προγράμματα Εξεταστική Επιτροπή για
  • [07] Στην Κρίσταλ Πάλας ο Λάκης
  • [08] Ζητά τη μείωση της κατά το ένα τρίτο Έκθεση Ανάν για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [09] Μ ετην σφραγίδα του Σέρμακ
  • [10] Σε νέα βιντεοταινία απευθύνει έκκληση Μπλερ Ζωντανός ακόμα ο Βρετανός
  • [11] Ξόρκισε το άγχος ο Φρίνγκελ

    [01] Αθλητισμός

    Πέτσε: "Αν σκοράρουμε, προκριθήκαμε"

    29/9/2004 7:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ραντεβού με την ιστορία του έχει και πάλι ο Πανιώνιος. Οι "κυανέρυθροι" βρίσκονται από το μεσημέρι στην Ιταλία και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν το 3-1 του πρώτου αγώνα για το Κύπελλο UEFA, με την Ουντινέζε. Ο προπονητής των "πανθήρων", Κάρολ Πέτσε, είπε πως αν και το αποτέλεσμα του πρώτου παιχνιδιού είναι καλό για την ομάδα του, δεν της εξασφαλίζει την πρόκριση. Για αυτό και στόχος της ομάδας της Πλατείας είναι να πετύχει ένα γκολ που κατά τον Σλοβάκο τεχνικό, θα οδηγήσει τον Πανιώνιο στην επόμενη φάση.

    Συγκρατημένα αισιόδοξοι

    "Θα κυνηγήσουμε το γκολ" ήταν τα ακριβή λόγια του Πέτσε και τόνισε πως η ομάδα πρέπει να προσέξει πολύ ώστε να μην κάνει λάθη που θα της κοστίσουν. Όσον αφορά την ενδεκάδα δεν θέλησε να την αποκαλύψει αλλά τόνισε πως η ομάδα του δεν θα παίξει αμυντικά, αλλά θα ακολουθήσει το σύστημα των αντεπιθέσεων.

    Το κλίμα στην αποστολή των «κυανέρυθρων» είναι πολύ καλό και όλοι έχουν την πεποίθηση, ότι θα επιστρέψουν με την πρόκριση. Παραμένουν, όμως, σοβαροί και προσγειωμένοι στην πραγματικότητα. «Να πετύχουμε το γκολ και όλα θα πάνε καλά στη συνέχεια», υπογράμμισε ο Χουάν Παρόντι, ενώ στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις των άλλων παικτών.

    Στην αποστολή του Πανιωνίου μετέχουν 18 ποδοσφαιριστές: Ντρόμπνι, Ντοντ, Ντομορό, Μάκος, Σπυρόπουλος, Μέσαρος, Μπρέσκα, Μάντζιος, Βλτσεκ, Γιαννόπουλος, Γουνδουλάκης, Ζίμονιτς, Κόλσεαγκ, Παρόντι, Μαρκορά, Λαγωνικάκης, Ξύδης και Εξουζίδης, καθώς και ο τιμωρημένος Τζιώλης, για συμπαράσταση στους συμπαίκτες του.

    [02] Αθλητισμός

    Χαλκηδόνα: "Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα"

    29/9/2004 7:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στα πλαίσια της πάταξης της βίας στα ελληνικά γήπεδα κινείται και η Χαλκηδόνα. Η ομάδα της Νεάπολης σκέφτεται έντονα την διάταξη του νέου νόμου για την εξάλειψη της με φύλαξη του γηπέδου της Νίκαιας στα εντός έδρας παιχνίδια αλλά και όλων των γηπέδων από ιδιωτική αστυνομία, την οποία σύμφωνα με το νόμο θα πραγματοποιήσει.

    Αναλυτικά οι δηλώσεις

    Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε και ο αντιπρόεδρος των "κίτρινων", Βαγγέλης Μπακίρογλου.

    "Η Χαλκηδόνα συνεχίζει για δεύτερη χρονιά στα «σαλόνια» της πρώτης Εθνικής και φέτος τα όνειρά μας και οι φιλοδοξίες μας είναι ακόμη μεγαλύτερες από πέρυσι. Για να πετύχουμε όμως τον στόχο μας δεν φτάνουν οι προσπάθειες των παιδιών μας και του τεχνικού τιμ. Πρέπει εμείς, οι φίλοι της Χαλκηδόνας, από την εξέδρα να υποστηρίξουμε την ομάδα που αγαπάμε και να την προστατεύσουμε. Από αυτή την αγωνιστική ξεκινάνε τα νέα μέτρα για την βία, βάση του αθλητικού νόμου, σύμφωνα με τα οποία θα πρέπει η ομάδα μας με δικιά της ευθύνη να επιτηρεί τον κόσμο με ιδιωτική αστυνομία (security). Οι φίλοι της Χαλκηδόνας έχουν αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια ότι στέκονται μακριά από ασχήμιες και βοηθούν στο να προαχθεί το αθλητικό πνεύμα. Σας καλούμε να ακολουθείτε τις οδηγίες της ιδιωτικής αστυνομίας που ως πρώτο μέλημα έχει να προφυλάξει εσάς αλλά και τους ποδοσφαιριστές μας. Προστατεύστε την Χαλκηδόνα και χαρείτε το ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα μας".

    Σε ότι αφορά τον αγωνιστικό τομέα στην σημερινή προπόνηση το «παρών» έδωσαν όλοι οι ποδοσφαιριστές εκτός των Σίμου και Χάλαρη οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας. Αύριο οι ποδοσφαιριστές του Γιώργου Παράσχου θα προπονηθούν στις 17:30 στο γήπεδο της Γκοριτσάς.

    Τέλος τα εισιτήρια για τον Σαββατιάτικο αγώνα εξακολουθούν να διατίθενται από τα γραφεία της ΠΑΕ. Οι τιμές τους είναι 15 και 25 ευρώ

    [03] Κυπριακό

    Προτείνει τη μείωσή της Έκθεση Ανάν για ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο

    29/9/2004 7:45:00 μμ

    Τη μείωση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) κατά το ένα τρίτο του αριθμού των μελών της προτείνει ο ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού, Κόφι Ανάν, στην 18σέλιδη έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο κ. Ανάν τονίζει ότι έχουν περιοριστεί κατά πολύ οι πιθανότητες για εχθροπραξίες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι "η κατάσταση της ασφάλειας στο νησί έχει καταστεί αρκετά ήρεμη τα τελευταία χρόνια". Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Ανάν, θα υπηρετούν πλέον στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ 860 στρατιωτικοί και 40 παρατηρητές, ενώ δεν θα υπάρξει αλλαγή στους όρους εντολής για την αποστολή της Δύναμης στο νησί.

    Αισιόδοξες προβλέψεις για το Κυπριακό

    Στην έκθεση ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν παραλείπει να αναφερθεί στο γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου, τονίζοντας ότι η παρουσία της Δύναμης "παραμένει αναγκαία" για τη διατήρηση κατάπαυσης του πυρός και για να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες με σκοπό τη συνολική λύση του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, αναφέρεται στις ενθαρρυντικές προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί λόγω της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για την ΕΕ και στη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε με το άνοιγμα των διόδων μεταξύ των δυο πλευρών, τη μετακίνηση των πολιτών από το ένα μέρος στο άλλο και την αύξηση των δικοινοτικών επαφών.

    Η έκθεση συντάχτηκε μετά από την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων στο νησί από τις 29 Αυγούστου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, όπου είχαν επαφές με την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ θα εξεταστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, στις 11 Οκτωβρίου και σύμφωνα με το πρόγραμμα του Σώματος θα παρουσιαστεί για υιοθέτηση στις 28 του ίδιου μήνα. Πάντως, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι θα παρουσιάσει νέα έκθεση για το ρόλο και την αποστολή της Δύναμης στο νησί μέσα στο 2005.

    [04] Αθλητισμός

    Tα λουλούδια ανθίζουν ακόμα

    29/9/2004 8:42:00 μμ

    Στις αρχές της δεκαετίας του 90' Κροατία και Βοσνία/Ερζεγοβίνη, αποφάσισαν να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους από την τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Δυστυχώς όμως η απόφασή τους αυτή οδήγησε σε ένα αιματηρό πόλεμο, που είχε ως αποτέλεσμα έναν από τους σκληρότερους πολέμους που γνώρισαν ποτέ η Ευρώπη αλλά και τα Βαλκάνια με θύματα χιλιάδες νεκρούς από όλες τις πλευρές. Δέκα χρόνια μετά οι τότε αντίπαλοι μαζί με τους Σλοβένους, άφησαν τα παλιά μίση στην άκρη και αποφάσισαν να υποβάλλουν από κοινού υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ του 2010. Η ιδέα ανήκει στους ιθύνοντες της Ομοσπονδίας της Σερβίας/Μαυροβουνίου που το πρότειναν στις αντίστοιχες της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης που την έκαναν αμέσως αποδεκτή. Το μόνο που απομένει πλέον είναι να κατατεθεί επισήμως η υποψηφιότητα στην παγκόσμια ομοσπονδία, FIBA.

    Αγώνες στις τέσερις πρωτεύουσες

    Η Σερβία/Μαυροβούνιο είναι ήδη υποψήφια για τη διοργάνωση του μουντομπάσκετ 2010 μαζί με τις Γαλλία και Τουρκία, αλλά η συνυποψηφιότητα αναμένεται να δώσει σαφές προβάδισμα στις τέσσερις χώρες εν συγκρίσει με τις άλλες δύο υποψήφιες.

    Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει τη διεξαγωγή της τελικής φάσης στο νεόδμητο "Παβίλιον Αρίνα" του Βελιγραδίου χωρητικότητας 20.000 θεατών, κλειστό που εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο με τη διεξαγωγή του τουρνουά "Ντάιαμοντ Μπολ", της FIBA και στο μέλλον θα φιλοξενήσει το Ευρωμπάσκετ 2005. Οι αγώνες των τεσσάρων ομίλων προβλέπεται να διεξαχθούν στις πόλεις Βελιγράδι, Ζάγκρεμπ, Λιουμπλιάνα και Σαράγιεβο.

    Με οδηγό την Αδριατική Λίγκα, της οποίας η αυλαία ανοίγει στις 6 Οκτωβρίου για τέταρτη φορά στην ιστορία με τη συμμετοχή των κορυφαίων ομάδων της Σλοβενίας, Κροατίας, Βοσνίας/Ερζεγοβίνης και Σερβίας/Μαυροβουνίου, οι τέσσερις μελλοντικοί συνυποψήφιοι θεωρούν πως η πρότασή τους έχει αυξημένες πιθανότητες να γίνει αποδεκτή. Η FIBA θα κληθεί να ανακοινώσει την απόφασή της στα τέλη του 2004.

    [05] Αθλητισμός

    Σάντος: "Θα παίξουμε για τη νίκη"

    29/9/2004 8:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/9/2004 10:50:13 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο τραυματισμός του Ιβάν Ρούσεφ, που ταλαιπωρείται από τράβηγμα, είναι αυτό που προβληματίζει τον Φερνάντο Σάντος, για τον αυριανό αγώνα με την Γκόριτσα, στον επαναληπτικό του 1-1 για το Κύπελλο UEFA. Μάλιστα στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο προπονητής της ΑΕΚ, τόνισε πως το πιθανότερο είναι να μην έχει τον Βούλγαρο μέσο στη διάθεση του. Αντίθετα, κανονικά προπονήθηκε ο Κρασσάς και θα είναι στη διάθεση του προπονητή του. Τη θέση του Ρούσεφ, αν τελικά δεν αγωνιστεί, θα πάρει πιθανότατα ο Πέτκοφ.

    Με υπομονή και συγκέντρωση

    Αναφερόμενος στον αυριανό αγώνα ο Σάντος υποστήριξε ότι θα ήταν τεράστιο λάθος για την ομάδα του να προσπαθήσει απλώς να υπερασπιστεί το 1-1 του πρώτου αγώνα. Η "Ένωση" θα πρέπει να κάνει το παιχνίδι της και να κυνηγήσει τη νίκη και την καλή εμφάνιση από το πρώτο λεπτό. "Πρέπει να έχουμε υπομονή στο παιχνίδι μας, σωστή κυκλοφορία της μπάλας, να είμαστε οργανωμένοι, συγκεντρωμένοι και δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στον αντίπαλο να μας παίξει με αντεπιθέσεις" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση για τον λόγο, που τον οδήγησε να αποσύρει την ομάδα σε, ξενοδοχείο δυο μέρες πριν τον αγώνα, υποστήριξε, ότι αυτό κάνει σε όλα τα Ευρωπαϊκά ματς και όταν ήταν στην ΑΕΚ, και θύμισε πως την ίδια τακτική ακολούθησε και στην σύντομη θητεία του τον Παναθηναϊκό. "Με το τρόπο αυτό μπορούν να ηρεμήσουν να αναλύσουν τον αντίπαλο καλύτερα", είπε χαρακτηριστικά.

    Επίσης ο Πορτογάλος τεχνικός τόνισε πως θέλει την βοήθεια του κόσμου που μέχρι στιγμής έχει δείξει πως βρίσκεται κοντά στον δικέφαλο.

    Επικίνδυνη εκτός έδρας η Γκόριτσα

    Ο Σάντος μίλησε και για την οικονομική σημασία, που έχει για την ομάδα του το συγκεκριμένο ματς, αφού αν περάσουν στη φάση των ομίλων του ΟΥΕΦΑ, θα μπει στα ταμεία της ΑΕΚ ένα ποσό της τάξης των 2εκ.ευρώ. "Δεν πρέπει να τους αγχώσει, δεν πρέπει να παρασυρθούν από την ανυπομονησία του αποτελέσματος και πρόσθεσε ότι πρέπει να δείξουν μεγάλη αυτοσυγκέντρωση", τονίζοντας παράλληλα ότι η Γκόριτσα παίζει καλύτερα εκτός έδρας.

    Για τον τεχνικό της ΑΕΚ η ομάδα του στα τέσσερα επίσημα ματς, που έχει δώσει φέτος , βελτιώνεται , είναι ευχαριστημένος, αλλά χρειάζεται αυτοπεποίθηση ώστε να γίνουν καλύτεροι. "Αυτή η ομάδα δεν θα φθάσει στο 100% των δυνατοτήτων της, αλλά αν προσέξουν κάποιες λεπτομέρειες, τα μικρά πράγματα, που βλέπει ένας προπονητής, μπορούν να έχουν σταδιακή βελτίωση ", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο Χρυσόστομος Μιχαηλίδης, εκπροσώπησε τους ποδοσφαιριστές. Τόνισε πως θα είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα του να περάσει στους ομίλους του UEFA, αλλά το πιο σημαντικό είναι η ομάδα να βρει τον εαυτό της και να δείξει βελτίωση. "Το άγχος πάντα υπάρχει, αλλά χρειάζεται υπομονή. Όμως, όταν μπούμε στον αγώνα πρέπει να ξεχάσουμε το άγχος και να τα δώσουμε όλα για τη νίκη ".

    Από τη πλευρά του, ο προπονητής της Γκόριτσα, υποστήριξε ότι ήρθαν να παίξουν όπως οι ίδιοι πιστεύουν για να πάρουν τη πρόκριση και χαρακτήρισε την ΑΕΚ σοβαρή και δυνατή ομάδα, όπως έδειξε και στο πρώτο αγώνα.

    [06] Εσωτερικά

    Αντιπαράθεση για τα εξοπλιστικά προγράμματα Εξεταστική Επιτροπή για τους εξοπλισμούς

    29/9/2004 8:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/9/2004 10:04:40 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο για τους εξοπλισμούς των ενόπλων δυνάμεων, μετά την κατάθεση στη Βουλή των πορισμάτων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τα οποία προκύπτουν ευθύνες των τότε υπουργών Ακη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου. Η ΝΔ θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την προμήθεια εξοπλιστικού υλικού στις ένοπλες δυνάμεις από το 1999 ως το 2003, την ερχόμενη Τρίτη με την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής. Δική του πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής θα καταθέσει και το ΠΑΣΟΚ, η οποία θα ερευνήσει όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα μέχρι σήμερα, δηλαδή και την περίοδο της διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

    Πρόταση για Εξεταστική και από το ΠΑΣΟΚ

    Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, το κόμμα του θα αναλάβει την πρωτοβουλία να καταθέσει πρόταση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής "με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων μέχρι σήμερα".

    Αυτή θα είναι σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, η απάντηση του κόμματός του στις μεθοδεύσεις της ΝΔ, η οποία "είχε και έχει σημαία της τη σκανδαλολογία" και συντηρεί ως κυβέρνηση ένα νοσηρό κλίμα στην πολιτική ζωή του τόπου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, καυτηρίασε επίσης τις επιλεκτικές διαρροές από πλευράς δικαστικών λειτουργών, πριν καν γνωστοποιηθούν στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα, καθώς και τη διατύπωση στα έγγραφα αυτά, αξιολογικών κρίσεων που είναι εκτός του Συντάγματος και των Νόμων.

    Παρέμβαση Ρουσόπουλου Απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο σεβασμός της Δικαιοσύνης και των νόμων της δεν είναι σύνθημα για την κυβέρνηση της ΝΔ.

    Και επισημαίνει:

    "Πρέπει όλοι και πρώτοι οι πολιτικοί, άνδρες και γυναίκες, να το αποδεικνύουν στην πράξη. Όταν η Δικαιοσύνη ζητά από την Βουλή των Ελλήνων να διερευνήσει μια υπόθεση, η Βουλή πρώτη πρέπει να δώσει το παράδειγμα πως κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων και όλοι πρέπει να τους σέβονται."

    Τα πορίσματα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

    Η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Εθνικής Αμυνας, στις συμβάσεις για την προμήθεια των αντιεροπορικών συστημάτων ΤΟR Μ1 και των ραντάρ ΤΡQ 37.

    Σύμφωνα με τα σχετικά πορίσματα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, τα οποία κατατέθηκαν την Τρίτη στη Βουλή, προκύπτουν ευθύνες των τότε υπουργών Ακη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου.

    Πιο συγκεκριμένα:

    Για την προμήθεια έξι ραντάρ τύπου ΤΡQ 37 από τις ΗΠΑ, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι ήταν υψηλού κόστους, παλαιάς τεχνολογίας, δεν πληρούσαν τα τεχνικοεπιχειρησιακά χαρακτηριστικά, ενώ δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα στη διάταξη για απευθείας αναθέσεις, καθώς υπήρχαν στην αγορά άλλα δυο συστήματα ραντάρ της ίδιας κατηγορίας.

    Την περίοδο υπογραφής της σύμβασης, υπουργός Αμυνας ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Για την προμήθεια των αντιεροπορικών συστημάτων ΤΟR Μ1 από τη Ρωσία, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι δεν ικανοποιούσαν τους όρους που είχε θέσει το ΓΕΣ, τα επέκλεισε η Πολεμική Αεροπορία, δεν ενεργοποιήθηκε η ρήτρα για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, ενώ έγινε απευθείας ανάθεση στη ρωσική εταιρεία.

    Η εισαγγελική έρευνα αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας τέλεσαν το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου ενώ διαφαίνεται και ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του τότε υπουργού Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου.

    Τι απαντούν Τσοχατζόπουλος Παπαντωνίου

    Έντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου.

    "Από τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή προκύπτει ότι το Δημόσιο όχι μόνο δεν είχε ζημία, αλλά είχε σημαντικότατο όφελος τόσο στο οικονομικό επίπεδο, διότι επετεύχθησαν οι καλύτερες τιμές, όσο και στο επίπεδο της ισχύος, της αποτελεσματικότητας και της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων" δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος τονίζοντας ότι όλες οι διαδικασίες και οι αποφάσεις, όλοι οι έλεγχοι που έγιναν στην προκειμένη περίπτωση ήταν στο πλαίσιο της νομιμότητας.

    "Ως εκ τούτου, δεν μπορούν από κανέναν να αμφισβητηθούν, ούτε με κρίσεις, ούτε με απόψεις, ούτε με "φρονήματα" επεσήμανε.

    Ερωτηθείς πάντως για το αν η Αξιωματική Αντιπολίτευση πρέπει να πει "ναι" στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής επεσήμανε ότι "το ΠΑΣΟΚ θα πάρει την κατάλληλη θέση έγκαιρα" τονίζοντας ότι κανείς δεν θα επιτρέψει να τεθεί υπό ομηρία το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του.

    Κληθείς να σχολιάσει αν επιχειρείται να στηθεί "νέο σκηνικό 89" ανέφερε ότι αυτό θα κριθεί από τις επιλογές της ΝΔ.

    "Αν η ΝΔ θέλει να ανοίξουμε την πόρτα σε αυτό το "σχολειό" του παρελθόντος της ελληνικής πολιτικής ζωής, θα το ανοίξουμε" πρόσθεσε.

    Σε έντονο αντιπολιτευτικό ύφος ο Γιάννος Παπαντωνίου έκανε λόγο για επιχείρηση επαναφοράς της σκανδαλολογίας από την κυβέρνηση σε μία προσπάθεια συγκάλυψης της ανικανότητας της να κυβερνήσει τη χώρα.

    Ο κ. Παπαντωνίου υπενθύμισε ότι ο ίδιος βρήκε υπογεγραμμένες τις δύο συμβάσεις.

    Σχετικά με τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1, τόνισε ότι ο ίδιος είχε τροποποιήσει όρους της σχετικής σύμβασης, η οποία, τροποποιημένη και χωρίς καμία αλλαγή, «υπεγράφη από τον νυν υπουργό Εθνικής ΄Αμυνας, τον Ιούλιο του 2004, συνοδευόμενη από διθυραμβικές ανακοινώσεις στον τύπο».

    Σχετικά με τα ραντάρ TPQ, ανέφερε, ότι οι δοκιμές δεν είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τις εκλογές του Μαρτίου και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται έως σήμερα σε υπηρεσιακό επίπεδο.

    Απόρησε μάλιστα, «γιατί εδώ και επτά μήνες δεν έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες αποφάσεις από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ΄Αμυνας».

    Τέλος, υποστήριξε ότι η υπόθεση είναι μεθοδευμένη από το υπουργείο Αμυνας και ειδικότερα από τον ΓΓ κ. Ζορμπά, ο οποίος έστειλε επιλεγμένα έγγραφα στον Εισαγγελέα, ο οποίος απλά τα διαβίβασε στη Βουλή.

    Διαφάνεια ζητούν ΚΚΕ - ΣΥΝ

    Τα κόμματα της Αριστεράς ζητούν να πέσει άπλετο φως στο σύστημα των αμυντικών προμηθειών και τονίζουν ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουν τη στάση που θα κρατήσουν.

    "Βαθύτατα πολιτικό ζήτημα" χαρακτήρισε τις στρατιωτικές προμήθειες η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλη.

    Απόλυτη διαφάνεια ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης.

    Μεϊμαράκης για Εξεταστική Επιτροπή

    Επί της πρότασης της ΝΔ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, τοποθετήθηκε νωρίτερα και ο γραμματέας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Όπως είπε, το κόμμα του ζητά την Εξεταστική Επιτροπή για να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στον πολιτικό βίο και όχι για να διασυρθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι της ΝΔ.

    Κάλεσε δε, το ΠΑΣΟΚ να απαντήσει επί της ουσίας και με επιχειρήματα προκειμένου η ελληνική κοινωνία να καταλάβει ότι ο πολιτικός κόσμος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Βουλή δικογραφία για τις εξοπλιστικές προμήθειες

    [07] Αθλητισμός

    Στην Κρίσταλ Πάλας ο Λάκης

    29/9/2004 9:29:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Συμβόλαιο μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου με την Αγγλική ομάδα της Κρίσταλ Πάλας, υπέγραψε την Τετάρτη ο Βασίλης Λάκης. Ο πρώην διεθνής μέσος της ΑΕΚ, που είχε μείνει χωρίς ομάδα από τον Ιούνιο, όταν και δεν συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του με την Ένωση, τελικά κατάφερε έστω και την τελευταία στιγμή να ενταχθεί στο δυναμικό της νεοφώτιστης στην "Πρεμιερσιπ" ομάδας που αυτή την στιγμή βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος με δυο βαθμούς σε επτά αγώνες. Οι άνθρωποι της αγγλικής ομάδας, που ψάχνουν να βρουν λύσεις σε μέση και επίθεση, για να ξεκολλήσουν από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκτηση του 28χρονου ποδοσφαιριστή και αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους που ο Λάκης αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στη Πάλας.

    Πρεμιέρα με την Φούλαμ

    Το συμβόλαιο που υπέγραψε είναι μικρής διάρκειας, καθώς ο Έλληνας μέσος έχει ως στόχο, να πετύχει αργότερα, την μεταγραφή του σε κάποιον μεγαλύτερο ευρωπαίκό σύλλογο.

    Ο Λάκης έλυσε το συμβόλαιό του με την ΑΕΚ, μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά παρότι κανείς θα περίμενε ότι θα έβρισκε εύκολα ομάδα ως ελεύθερος, τελικά χρειάστηκε να περάσουν δύο μήνες και πλέον για να υπογράψει συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν με την Κρίσταλ Πάλας, χωρίς να γίνουν γνωστές οι οικονομικές του απολαβές.

    Όλο αυτόν το διάστημα αρκετοί μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι έδειξαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του, μεταξύ αυτών, ομάδες της Σκωτίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

    Η Αγγλική ομάδα έκανε γνωστή την συμφωνία με τον παίκτη, μέσω της ιστοσελίδας της, με τον πρόεδρό της να δηλώνει ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη, καθώς πρόκειται για έναν παίκτη με ποιότητα που μπορεί να βοηθήσει άμεσα.

    Διοίκηση και προπονητής περιμένουν τώρα την μπλε κάρτα του παίκτη για να μπορέσουν να τον χρησιμοποιήσουν στον επόμενο αγώνα με την Φούλαμ. Στην Αγγλία ο διεθνής μέσος θα βρει τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, που αγωνίζεται επίσης στην Premier League και την Μπόλτον, αλλά και τον Νίκο Νταμπίζα που αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία με τη Λέστερ.

    [08] Κυπριακό

    Ζητά τη μείωση της κατά το ένα τρίτο Έκθεση Ανάν για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    29/9/2004 9:32:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη μείωση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) κατά το ένα τρίτο, προτείνει ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν αλλά δεν εισηγείται αλλαγή των όρων εντολής για την αποστολή της στο νησί. Στην 18σέλιδη έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ανάν, μεταξύ άλλων τονίζει ότι, έχουν περιοριστεί κατά πολύ οι πιθανότητες για εχθροπραξίες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι, "η κατάσταση της ασφάλειας στο νησί έχει καταστεί αρκετά ήρεμη τα τελευταία χρόνια". Σύμφωνα με την πρόταση του Ανάν, θα υπηρετούν πλέον στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ 860 στρατιωτικοί και 40 παρατηρητές. Ο γ.γ. του ΟΗΕ δεν παραλείπει να αναφερθεί στο γεγονός ότι, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου, τονίζοντας ότι, η παρουσία της Δύναμης "παραμένει αναγκαία" για τη διατήρηση κατάπαυσης του πυρός και για να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες με σκοπό τη συνολική λύση του Κυπριακού.

    Νέα έκθεση για το ρόλο της μέσα στο 2005

    Ταυτόχρονα, αναφέρεται στις ενθαρρυντικές προοπτικές, που έχουν δημιουργηθεί λόγω της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για την Ε.Ε. και στη νέα κατάσταση, που δημιουργήθηκε με το άνοιγμα των διόδων μεταξύ των δυο πλευρών, τη μετακίνηση των πολιτών από το ένα μέρος στο άλλο και την αύξηση των δικοινοτικών επαφών.

    Η έκθεση συντάχτηκε μετά από την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων στο νησί από τις 29 Αυγούστου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, όπου είχαν επαφές με την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Η έκθεση του Ανάν θα εξεταστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, στις 11 Οκτωβρίου και σύμφωνα με το πρόγραμμα του Σώματος θα παρουσιαστεί για υιοθέτηση στις 28 του ίδιου μήνα. Πάντως, ο γ.γ. του ΟΗΕ αναφέρει ότι, θα παρουσιάσει νέα έκθεση για το ρόλο και την αποστολή της Δύναμης στο νησί μέσα στο 2005.

    [09] Champions League

    Μ ετην σφραγίδα του Σέρμακ

    29/9/2004 9:54:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Για τον Σεργκέι Σέμακ χρειάστηκαν μόλις έξι λεπτά, από την στιγμή που μπήκε στο γήπεδο για να βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Μέχρι τότε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έδειχνε να μην μπορεί να βάλει την μπάλα στα δίχτυα της Παρί Σεν Ζερμέν και έψαχνε τον άνθρωπο που θα την έβγαζε από το αδιέξοδο. Ο Ρώσος διεθνής στο 64' άνοιξε το σκορ με κεφαλιά, αλλά φαίνεται δεν του ήταν αρκετό. Ήθελε μνος του να εξασφαλίσει τη νίκη για την ομάδα του και γι' αυτό 13΄λεπτά αργότερα στο στο 77΄ κέρδισε το πέναλτι (ανατροπή από τον Μπαντιάν) με το οποίο ο Βάγκνερ Λόβε διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

    Σε δύσκολη θέση η Παρί

    Μετά από αυτή τη νίκη η ΤΣΣΚΑ αναδεικνύεται σε έκπληξη του 8ου ομίλου, αφού μετά την "λευκή" ισοπαλία που απέσπασε από την Πόρτο στο "Ντραγκάο", πέτυχε και την πρώτη της νίκη. Από την άλλη πλευρά η Παρί Σεν Ζερμέν με δύο ήττες σε ισάριθμους αγώνες και συνολικά 0-5 τέρματα μάλλον θα πρέπει να περιμένει ένα θαύμα για να προκριθεί στην επόμενη φάση.

    Διαιτητής: Μάσιμο Μπουζάκα (Ελβετία) Κίτρινες: Μεντί, Ράχιμιτς, Μπαντιάν Οι συνθέσεις: ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ: Ακινφέεφ, Σεμπέρας, Ιγκνάσεβιτς, Μπερεζούτσκι, Γκούσεφ (70΄ Κιριτσένκο), Ζίρκοφ, Γιάροσικ, Αλντόνιν, Ραχίμιτς, Ολιτς (58΄ Σέμακ), Λόβε (89΄ Μπερεζούτσκι)

    ΠΑΡΙ Σ.Ζ.: Λετιζί, Μεντί, Φανφάν, Χέλντερ, Αρμάντ, Μπαντιάν, Σισέ (23΄ Μπαμί), Κανά, Κοριντόν (75΄ Πανκράτ), Παουλέτα, Λιουμπόγια (81΄ Ρεϊνάλντο)

    [10] Ιράκ

    Σε νέα βιντεοταινία απευθύνει έκκληση Μπλερ Ζωντανός ακόμα ο Βρετανός όμηρος

    29/9/2004 10:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νέα βιντεοταινία με το Βρετανό όμηρο Κένεθ Μπίγκλεϊ μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, στην οποίο απευθύνει εκ νέου έκκληση στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, να ικανοποιήσει τα αιτήματα των απαγωγέων του. Η οικογένεια του ομήρου με τη σειρά της απηύθυνε σήμερα μήνυμα στους απαγωγείς του για να τους ευχαριστήσει επειδή της έδωσαν την ευκαιρία να τον δει ζωντανό, και για να τους παρακαλέσει να τον απελευθερώσουν, σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις. "Ο αδελφός Φίλιπ, και ο γιος, Κρέγκ, του ομήρου ήλθαν σήμερα στο Λονδίνο για να συναντηθούν με τη βαρόνη Σίμονς, υφυπουργό αρμόδια για τις προξενικές υποθέσεις. Όταν ήταν εδώ είδαν το βίντεο και ζήτησαν να έχουν την δυνατότητα να στείλουν μήνυμα στους απαγωγείς", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις. "Εμείς η οικογένεια πιστεύουμε ότι, η τελική απόφαση για την απελευθέρωση του είναι στα χέρια των ανθρώπων, που τον κρατούν ", δήλωσαν, σύμφωνα πάντα με το βρετανικό Υπουργείο των Εξωτερικών. "Σας ζητούμε για μια ακόμη φορά, σας παρακαλούμε να δείξετε επιείκεια στον πατέρα μου και να τον απελευθερώσετε", δήλωσε τέλος ο Κρέγκ Μπίγκλεϊ.

    [11] Αθλητισμός

    Ξόρκισε το άγχος ο Φρίνγκελ

    29/9/2004 10:15:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με στόχο μια καλή εμφάνιση και από εκεί αν έρθει και το καλό αποτέλεσμα καλώς να ορίσει, θα παραταχθεί στην Ολλανδία ο ΠΑΟΚ απέναντι στην Αλκμααρ. Αυτή τουλάχιστον είναι η φιλοσοφία του νέου προπονητή του "Δικέφαλου", Ρολφ Φρίνγκερ, όπως αποτυπώθηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μια ημέρα πριν τον αγώνα. Φρέσκος στον πάγκο της ομάδας, ο Αυστριακός προσπάθησε στις δηλώσεις του να αποβάλλει ακόμα και τις υποψίες άγχους από τους παίκτες του, ώστε να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Έτσι κι΄ αλλιώς όπως δήλωσε: "Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Έχουμε χάσει ήδη μια φορά".

    "Πρώτα η ψυχολογία μετά το αποτέλεσμα"

    "Όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Χάσαμε το πρώτο παιχνίδι με 3-2 και είμαστε εδώ να κάνουμε μια καλή εμφάνιση, μέσα από την οποία θα επιδιώξουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Είδα την Αλκμααρ στο παιχνίδι στην Ελλάδα, έχει καλή ομάδα και άξιζε στην Τούμπα να κερδίσει. Είναι καλά οργανωμένη και σίγουρα θα παίξει με αυτοπεποίθηση, μετά τα θετικά αποτελέσματα που είχε στα παιχνίδια του πρωταθλήματός της. Μόνο αν παίξουμε καλά θα έχουμε το θετικό αποτέλεσμα που θέλουμε", ήταν τα πρώτα λόγια του Αυστριακού, ο οποίος εξήγησε ότι... "το αγωνιστικό μας στυλ είναι σημαντικό, αλλά το πιο σημαντικό είναι το αποτέλεσμα. Αυτό μετράει στο τέλος. Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να παίξουμε καλά, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες και να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Δεν έχει σημασία πώς θα παίξουμε".

    Ο προπονητής των "ασπρόμαυρων" αναγκαστικά θα προχωρήσει σε αλλαγές στην ενδεκάδα, σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι από την στιγμή μάλιστα που θα απουσιάσουν και οι Μαλαδένης, Κούτσης.

    Τις τελικές του αποφάσεις θα τις πάρει πάντως μετά την βραδινή προπόνηση, αφού πρώτα δει το υλικό που έχει στα χέρια του.

    Πάντως ξεκαθάρισε ότι αυτό που μετράει τώρα είναι να ανέβει η ψυχολογία των παικτών και μετά το καλό αποτέλεσμα.

    "Είναι λογικό η ψυχολογία των παικτών να είναι πεσμένη, μετά τα τέσσερα αρνητικά αποτελέσματα που είχε η ομάδα σε πέντε σημαντικούς της αγώνες. Στο ποδόσφαιρο, όμως, όλα συμβαίνουν και ένα καλό αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Στην αρνητική πορεία του ΠΑΟΚ ως τώρα κόστισαν τα πολλά λάθη. Λάθη που οδήγησαν σε γκολ. Θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε πάνω στα λάθη. Χρειάζεται να έχουμε συνοχή, πειθαρχία και αυτό ισχύει για όλες τις γραμμές. Υπάρχουν και πολλά θετικά στην ομάδα, πάνω στα οποία επίσης πρέπει να δουλέψουμε για να τα ενισχύσουμε. Το μεγάλο μειονέκτημα της ομάδας ως τώρα είναι ότι δεν έχει παίξει σύμφωνα με τις δυνατότητες της", ήταν τα λόγια του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 29 September 2004 - 20:51:33 UTC